QUIZ VIND DE JUISTE OPLOSSING OM ZWERFVUIL TE VERMINDEREN.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "QUIZ VIND DE JUISTE OPLOSSING OM ZWERFVUIL TE VERMINDEREN."

Transcriptie

1 QUIZ VIND DE JUISTE OPLOSSING OM ZWERFVUIL TE VERMINDEREN.

2 Deze quiz zal uw begrip van vervuiling door zwerfvuil verrijken en helpt na te denken over de keuzes die we hebben om de verspreiding van dit afval te voorkomen. Elke vraag heeft meerdere antwoorden om uit te kiezen. Deelnemers worden uitgenodigd om het juiste antwoord te kiezen, maar let op : soms is er meer dan een oplossing mogelijk! De juiste antwoorden zijn te vinden op de achterkant van de kaarten. Al spelenderwijs zult u alternatieven of oplossingen ontdekken om de vervuiling, van de oceanen door deze vier specifieke afval soorten, te verminderen. Verdeel de kaarten onder de deelnemers, zodat iedereen om de beurt de vragen kan stellen, en speel het zovaak als u wilt met al uw vrienden ook na de Oceaan initiatieven! SIGARETTEN- PEUKEN VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN WATTEN- STAAFJES PLASTIEKE MICROBOLLETJES

3 #01 VRAAG SIGARETTEN- PEUKEN WAT MOET IK MET MIJN SIGARETTENPEUKEN DOEN? 1. Ik probeer ze met stijl in een rioolput te mikken. 2. Ik trap ze uit en gooi ze in de vuilnisbak. 3. Ik laat ze uitdoven in een gesloten doosje en leeg het doosje regelmatig.

4 #01 ANTWOORD SIGARETTEN- PEUKEN 3. Ik laat ze uitdoven in een gesloten doosje en leeg het doosje regelmatig. Een op de grond gegooide sigarettenpeuk heeft twee jaar nodig om te vergaan en vervuilt tot 500 liter water. Recente studies hebben aangetoond dat de meeste giftige stoffen in de tabak zitten die aan de peuk blijft kleven. De peuk uittrappen en in de vuilnisbak gooien is niet voldoende want kan brand veroorzaken. Rokers moeten hun sigarettenpeuken in een vuurvast gesloten doosje bewaren en dit doosje regelmatig leegmaken.

5 #02 VRAAG SIGARETTEN- PEUKEN WELKE CAMPAGNES KAN EEN AFGEVAARDIGDE ORGANISEREN OM DE HOEVEELHEID SIGARETTENPEUKEN OP DE STRANDEN TE VERMINDEREN? 1. Meer vuilnisbakken en asbakken voorzien op de stranden. 2. Een bewustmakingscampagne organiseren. 3. Alle rokers uit de stad verdrijven. 4. Een rookverbod instellen op de stranden.

6 #02 ANTWOORD 1 en 2, antwoord 4 is betwistbaar. SIGARETTEN- PEUKEN Voordelen van een rookverbod op de stranden: Vermindering van het aantal rokers en bijgevolg van het aantal peuken op de stranden. Vermindering van de overlast voor niet-rokers. Nadelen van een rookverbod op de stranden: De peuken op de stranden zijn niet allemaal door strandgangers in het zand achtergelaten. De meeste van deze peuken zijn in de steden of in het binnenland op straat gegooid. Een actieve bewustmaking zou efficiënter kunnen zijn. Zonder bijkomende informatie zullen de rokers zich niet bewust worden van de impact van hun gedrag op het milieu. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om naar een ander strand gaan waarmee het probleem alleen maar wordt verplaatst. De reddingsbrigade wordt vaak belast met het toezicht op de naleving van dit verbod waardoor ze worden afgeleid van hun hoofdtaak. Buiten de diensturen van de reddingsbrigade is er geen toezicht!

7 #03 VRAAG SIGARETTEN- PEUKEN SOMMIGE SOORTEN PEUKEN ZIJN TEGENWOORDIG BIOLOGISCH AFBREEKBAAR. VIND JE DIT EEN GOEDE OPLOSSING?

8 #03 ANTWOORD SIGARETTEN- PEUKEN Geaccepteerde antwoord: Natuurlijk niet, het gevaar van de peuk schuilt immers voornamelijk in de giftige stoffen en in de tabak die aan de filter blijft kleve. Biologisch afbreekbare peuken zorgen voor minder vervuiling door het materiaal zelf maar sturen niettemin giftige stoffen de wereld in. Door die biologisch afbreekbare eigenschap denkt de burger verkeerdelijk dat hij de peuk mag weggooien aangezien deze toch zal verdwijnen. De meeste van de deze zogenaamd biologisch afbreekbare producten doen er zeer lang over om te vergaan. Ze vallen uiteen in fijnere deeltjes die eveneens schadelijk kunnen zijn voor het milieu (inname door dieren, verspreiding van chemische, vervuilende stoffen enz.).

9 SIGARETTEN- PEUKEN EEN AANTAL IDEEËN OM DE VERONTREINIGING VEROORZAAKT DOOR SIGARETTEN PEUKEN TE VERMINDEREN.

10 Peuken: Gebruik van een kleine vuilnisbak. De peuken bewaren voor latere toepassingen (textiel...). Creëren een actieve bewustmaking. Zonder bijkomende informatie zullen de rokers zich niet bewust worden van de impact van hun gedrag op het milieu. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om naar een ander strand gaan waarmee het probleem alleen maar wordt verplaatst.

11 #04 VRAAG VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN HOE KAN IK DE AFVALBERG HELPEN VERKLEINEN?

12 #04 ANTWOORD VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN Geaccepteerde antwoorden: Door zoveel mogelijk producten zonder verpakking te kopen, het afval te selecteren, organisch afval te composteren, voor herbruikbare verpakkingen te kiezen...

13 #05 VRAAG VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN NEMEN DE WINKELS INITIATIEVEN OM HET VERBRUIK VAN VERPAKKINGEN TE BEPERKEN?

14 #05 ANTWOORD VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN Geaccepteerde antwoorden: Verpakkingsloze supermarkten (bijv: in Bordeaux: La Recharge, in Berlijn: Original Unverpackt, in Texas: In.gredients). Bulkverkoop of kleinhandel met herbruikbare verpakkingen. Navulproducten. Aankoop van grote hoeveelheden, aangepast aan het verbruik. Fabrikanten hebben verschillende mogelijkheden: ze kunnen de verpakking van hun producten beperken, ecologische verpakkingen ontwerpen, het hergebruik van hun verpakkingen stimuleren, de klant de mogelijkheid geven om goedkoper na te vullen en voor herbruikbare, duurzame, en indien mogelijk recyclebare materialen kiezen. Distributeurs en supermarkten spelen eveneens een belangrijke rol: ze kunnen de producten met minder verpakkingsmateriaal van een symbool voorzien, de verpakkingen van de producten die ze ontvangen ter beschikking stellen van de klanten zodat ze er hun boodschappen in kunnen vervoeren (bijv.: kartonnen dozen)

15 #06 VRAAG VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN HOE KAN DE GEBRUIKER DE HOEVEELHEID VERPAKKINGSAFVAL HELPEN VERMINDEREN? 1. Dat is onmogelijk. De industrie moet ons betere producten aanbieden. 2. We moeten minder verbruiken. 3. Onze productkeuzes zijn bepalend, net zoals de verpakkingen die de industrie ontwerpt en de wetten die de politici opstellen.

16 #06 ANTWOORD VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN 3. Onze productkeuzes zijn bepalend. De verpakking van een product kan tot 80% van het totale gewicht en tot 65% van de kostprijs van dat product uitmaken. Het verpakkingsafval kan dan ook bijna 30% van het gewicht en 50% van het totale volume van het huishoudelijk afval uitmaken. Omwille van bovenstaande redenen moeten we dus zeer voorzichtig zijn bij de keuze van producten, des te meer omdat de fabrikanten gevoelig zijn voor onze verwachtingen.

17 #07 VRAAG VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN WELKE MAATREGELEN KAN EEN OVERHEIDSINSTANTIE NEMEN OM DE HOEVEELHEID VERPAKKINGEN IN HET MILIEU TE VERMINDEREN?

18 #07 ANTWOORD VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN Geaccepteerde antwoorden: Hergebruik aanmoedigen met name via het statiegeldsysteem. De bewoners recyclebare verpakkingen, aanbieden voor hun dagelijkse aankopen (bijv. vis). Een afvalinzamelsysteem organiseren, dat rekening houdt met de reële afvalproductie van elk gezin (belasting als prikkel). De gescheiden afvalinzameling optimaliseren.

19 VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN EEN AANTAL IDEEËN OM PLASTIEKE VERPAKKINGEN VAN ETENSWAREN TE VERMINDEREN.

20 WVHR: Weigeren, Verminderen, Hergebruiken en Recyclen. Te verkiezen verpakkingen: >> Verpakkingen van karton, glas en metaal die recyclebaar zijn. >> Verpakkingen die een tweede leven kunnen krijgen! Je kan de lege pot mosterd of chocoladepasta als servies gebruiken, in de metalen koekjes- of theedoos kan je opnieuw koekjes, pasta, rijst of suiker bewaren. >> Verpakkingen met een grote capaciteit en navullingen zonder verpakking. Gebruik van meer duurzame materialen, vermindering van het verpakkingsmateriaal. Gebruik van alternatieve materialen (minder vervuilend, herbruikbaar...). Stimuleringsmaatregelen (bijvoorbeeld de belasting als prikkel), Afvalplannen, Beperkingen op fabrikanten, Regulering van het overmatig gebruik van verpakkingsmateriaal. Implementatie van een statiegeldsysteem. Extra belasting op wegwerpverpakkingen (ecoverpakking).

21 #08 VRAAG WATTEN- STAAFJES WAAROM LIGGEN ER ZOVEEL WATTENSTAAFJES OP DE STRANDEN? 1. Ze worden op het strand gebruikt. 2. Ze worden na gebruik door het toilet gespoeld. 3. Ze worden op stortplaatsen in de buurt van rivieren gegooid.

22 #08 ANTWOORD WATTEN- STAAFJES 2. Ze worden na gebruik door het toilet gespoeld. Kleine voorwerpen die door het toilet worden gespoeld, worden soms niet opgevangen door de filters van de waterzuiveringsinstallaties die ons afvalwater behandelen. De voorwerpen stromen vervolgens via de leidingen en de rivieren naar de oceaan. Op deze manier komt een deel ervan uiteindelijk terecht op onze stranden.

23 #09 VRAAG WATTEN- STAAFJES WELKE MAATREGELEN KAN EEN AFGEVAARDIGDE NEMEN OM DE HOEVEELHEID WATTENSTAAFJES IN HET AQUATISCH MILIEU TE VERMINDEREN?

24 #09 ANTWOORD WATTEN- STAAFJES Geaccepteerde antwoorden: Men moet de mensen bewustmaken zodat ze geen afval door het toilet spoelen, de rioolsystemen en -stelsels verbeteren (voornamelijk gemengde opvangstelsels vervangen door afzonderlijke stelsels), wetten opstellen tegen wegwerpplastic, de fabrikanten stimuleren om alternatieve materialen te gebruiken (hout...)

25 #10 VRAAG WATTEN- STAAFJES WELKE OPLOSSINGEN KUNNEN ER WORDEN AANGEBODEN AAN DE FABRIKANTEN OM DE HOEVEELHEID WATTENSTAAFJES OP DE STRANDEN TE VERMINDEREN?

26 #10 ANTWOORD WATTEN- STAAFJES Geaccepteerde antwoorden: Gebruik van alternatieven materialen in plaats van plastic voor wattenstaafjes (hout, karton...), bewustmakingsberichten op de doos, in de reclame...

27 WATTEN- STAAFJES EEN AANTAL IDEEËN OM DE VERONTREINIGING VEROORZAAKT DOOR WATTENSTAAFJES VERMINDEREN.

28 Wattenstaafje: vuilnisbak. Gebruik van alternatieveproducten voor persoonlijke hygiëne: oorreiniger, HOPIoorkaarsen, amandelolie, biologisch afbreekbare staafjes, lauw water. Wet die het gebruik van plastic wattenstaafjes voor eenmalig gebruik tegengaat. Communicatie- en bewustmakingscampagne Toiletten zijn geen vuilnisbakken. TOILETTEN ZIJN GEEN VUILNISBAKKEN!!

29 #11 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES WAT ZIJN PLASTIEKE MICROBOLLETJES? 1. Fragmentatieresten van plastic afval. 2. Plastic deeltjes die worden gebruikt in cosmetica om dode huidcellen te verwijderen. 3. Plastic deeltjes (de grondstof van plastic) die tijdens het vervoer verloren raken.

30 #11 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES 2. Plastic deeltjes die worden gebruikt in cosmetica om dode huidcellen te verwijderen. Een gezichtsreiniger kan tot plastieke microbolletjes bevatten. Sommige producten bestaan voor 10% uit microbolletjes.

31 #12 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES HOE BELANDEN DE PLASTIEKE MICROBOLLETJES DIE IN COSMETICA WORDEN GEBRUIKT IN ZEE? 1. Tijdens de productie in de fabrieken. 2. Ze belanden in zee wanneer tijdens het vervoer over zee een container over boord valt. 3. Ze worden geproduceerd door oesters. 4. Ze spoelen weg door het douche- of gootsteenputje en worden niet tegengehouden door de filters van de waterzuiveringsinstallaties.

32 #12 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES 4. Ze spoelen weg door het douche- of gootsteenputje en worden niet tegengehouden door de filters van de waterzuiveringsinstallaties. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van de meeste waterzuiveringsinstallaties niet worden tegengehouden waardoor ze uiteindelijk in de oceaan terechtkomen.

33 #13 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES WELKE MAATREGELEN KAN DE EUROPESE UNIE NEMEN OM DE PLASTIEKE MICROBOLLETJES IN DE NATUUR TE DOEN VERDWIJNEN? 1. Wetten opstellen die het gebruik van plastieke microbolletjes verbieden. 2. De gebruikers informatie verschaffen over de samenstelling van hun producten voor persoonlijke hygiëne. 3. Beleidslijnen uitstippelen die natuurlijke producten voor persoonlijke hygiëne promoten. EU

34 #13 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES 1., 2. en 3. Alle drie. Er bestaan oplossingen voor de problematiek van de plastieke microbolletjes. Iedereen kan zijn steentje bijdragen!

35 #14 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES WELK ALTERNATIEF VOOR PLASTIEKE MICROBOLLETJES GEBRUIKEN SOMMIGE COSMETICABEDRIJVEN? 1. Gemodificeerd cellulose uit hout. 2. Schelpen, vruchtenpitten, mineralen, bamboe, rijst, natuurlijke wassoorten. 3. Gedroogde Spaanse meloenpitten.

36 #14 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES 1., 2. en 3. Alle drie. Er bestaan verschillende alternatieven voor de plastieke microbolletjes. Laten we ze gebruiken!

37 #15 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES BESTAAN ER COSMETICA- OF VERZORGINGSPRODUCTEN DIE GEEN PLASTIEKE MICROBOLLETJES BEVATTEN? 1. JA. 2. NEE.

38 #15 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES 1. JA. Voornamelijk verzorgingsproducten om dode huidcellen te verwijderen (gezichtsreiniger, lichaamsscrub...) en witmakende tandpasta s bevatten plastieke microbolletjes. Om na te gaan of een product plastieke microbolletjes bevat, kan je de app Beat The Microbead op je mobiele telefoon downloaden. Als je de streepjescode van een product voor persoonlijke hygiëne scant, geeft deze app aan of het product microbolletjes bevat. Als je in de samenstelling van het product polyetheen (PE), polypropyleen (PP), nylon, polyethyleentereftalaat (PET) of polymethylmethacrylaat (PMMA) ziet staan, bevat het product plastieke microbolletjes.

39 #16 VRAAG PLASTIEKE MICROBOLLETJES WAT IS MILIEULOBBYING? 1. Een mooie utopie. 2. Een middel dat de burger gebruikt om zijn mening rond de huidige milieuproblematiek hoorbaar te maken. 3. Een groep die druk uitoefent op de politici en fabrikanten die jou nodig heeft.

40 #16 ANTWOORD PLASTIEKE MICROBOLLETJES Antwoorden: 2 en 3. Men schat dat er in Brussel momenteel tot lobbyisten de Europese politiek in hun voordeel proberen te beïnvloeden. Men schat bovendien dat meer dan de helft van de nationale wetten van Europese oorsprong zijn. Hoewel het gelobby van de milieu-ngo s minder impact heeft dan dat van de private sector, die voor 2/3 van de lobbyisten zorgt, is de milieulobby toch zeer belangrijk om de stem van het milieu en de burgers te laten horen op beslissingsniveau. Surfrider heeft al aanzienlijke successen geboekt met zijn lobbywerk en er zo voor gezorgd dat er wetten zijn gewijzigd in het voordeel van de bescherming van het mariene milieu, de kust en de gebruikers. Reden te meer om in dit lobbywerk te geloven als aanvulling op het juridische werk, de bewustmaking, de opvoeding en de dialoog die Surfrider met burgers, afgevaardigden en fabrikanten voert.

41 PLASTIEKE MICROBOLLETJES EEN AANTAL IDEEËN OM DE VERVUILING DOORT PLASTIEKE MICROBOLLETJES VERMINDEREN.

42 Voor producten voor persoonlijke hygiëne kiezen die geen microbolletjes bevatten ( Ze kunnen gemakkelijk worden vervangen door natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen zoals notenkorrels, abrikozenpitten of zoutkristallen (die goedkoper zijn en een regelmatiger oppervlak hebben). Gebruik van meer duurzame materialen, vermindering van het verpakkingsmateriaal. Verbod op het gebruik van samengesteld plastic in cosmetica (Illinois, Californië en New-York zijn enkele Amerikaanse staten die het verbod op hygiënische producten die microbolletjes bevatten hebben voorzien). Lobby SFE tijdens de herziening van de Europese cosmeticarichtlijn voor de invoer van het verbod op microbolletjes ( ). Burgerlobby voor het verbod op het gebruik van microbolletjes in cosmetica.

43 Dit programma is er op gericht om zwerfvuil bij de bron te verminderen. Het doel is om door deze educatieve campagne, die erop gericht is om lokaal het zwerfafval langs meren,rivieren en aan de kust te verzamelen, een verandering in het gedrag van mensen te bereiken. Tijdens deze activiteiten wordt geconstateerd waaruit het gevonden zwerfafval bestaat. Deze informatie geeft ons een globaal idee van de situatie, hiermee kunnen wij werken aan een aanpassing van de Europese wetgeving.

44 PARTNERS VOOR DE OCEAAN INITIATIEVEN 2015

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Antwoordkaart Denkopdrachten.

Antwoordkaart Denkopdrachten. Antwoordkaart Denkopdrachten. voor de leerling groep 5 8 Letter: Opdracht 1. Omcirkel het stukje afval en trek een lijn naar de tijd die het duurt vóór het afval is vergaan. Opdracht 2. Opdracht A. Omcirkel

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Barkadera Personal Ashtrays

Barkadera Personal Ashtrays Barkadera Personal Ashtrays Op weg naar minder peuken op de grond Hans de Bruin hans.debruin@barkadera.nl - 0653232470 donderdag 27 oktober 2011 Waar laat jij je peuk als je buiten rookt? Een roker moet

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Ondernemers op het strand: Paviljoens

Ondernemers op het strand: Paviljoens Ondernemers op het strand: Paviljoens Gebruik zo min mogelijk wegwerpmateriaal. Probeer het gebruik van plastic servies, bestek of verpakkingen te vermijden. Denk aan alternatieve materialen als hout of

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia

DE ZEE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. GP/Amendolia DE ZEE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS GP/Amendolia Wilkins/GP Deze toolkit is voor alle Greenpeace-vrijwilligers. Hij bevat tips en ideeën om met het onderwerp levende oceanen aan de

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Help plastic afval de zeeën uit

Help plastic afval de zeeën uit Help plastic afval de zeeën uit 8 Plastic afval in zee is een toenemend probleem dat honderden diersoorten aantast. Ook zijn er grote onzekerheden over de indirecte effecten. Voldoende reden voor onmiddellijke

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Barkadera Personal Ashtrays

Barkadera Personal Ashtrays Barkadera Personal Ashtrays Op weg naar minder peuken op de grond Hans de Bruin hans.debruin@barkadera.nl - 0653232470 maandag 6 februari 2012 Waar laat jij je peuk als je buiten rookt? Een roker moet

Nadere informatie

L 86/6 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 86/6 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 86/6 Publicatieblad de Europese Unie 5.4.2005 II (Besluiten waar de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 22 maart 2005 tot vaststelling de tabellen

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 De raad van de gemeente Eemnes; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26

Nadere informatie

Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten

Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten Nieuwe richtlijn vanuit de Europese Commissie Uitgangspunt is om maatregelen te

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018 Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak 3 mei 2018 Wat is er gaande rond plastics? EU: Circulaire economie met wetgevend pakket EU: Plastics Strategy BE: Uitbreiding

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 6.5.2015 L 115/11 RICHTLIJN (EU) 2015/720 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2015 tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende de vermindering van het verbruik van lichte plastic draagtassen

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1)

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) 1. Waarom vindt Peter plastic soep zo n goede naam voor het plastic afval in de oceanen? Noteer 2

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA Tegenwoordig heeft iedereen het over afval als hulpbron. Maar bij DS Smith Recycling is het dat ook echt.

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA We beheren meer dan 5 miljoen ton aan recyclebaar materiaal en Tegenwoordig heeft iedereen het over afval

Nadere informatie

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 4 / LEEFTIJD 10-12 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN WOORD BETEKENIS Produceren Welke nieuwe woorden heb je in hoofdstuk 4 geleerd? Schrijf de betekenis

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP GROEP 5 T/M 8 ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP Informatie voor de leerkracht Foto: Victor Andronache via Flickr DIA 16 DIA 1 DIA 2 DIA 4 Doel van deze les Je leert wat zwerfafval en plastic soep zijn en welke

Nadere informatie

Een blik op de kringloop van blik

Een blik op de kringloop van blik Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Social & Polling Rapport Een blik op de kringloop van blik Een

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 478 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de vermalers en over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de producten die ontwikkeld zijn om via de

Nadere informatie

Port Waste Catch Innovatiever. Schoner. Duurzamer. Make it happen.

Port Waste Catch Innovatiever. Schoner. Duurzamer. Make it happen. Port Waste Catch Innovatiever. Schoner. Duurzamer. Make it happen. Het Havenbedrijf Rotterdam wil investeren in de vermindering van de plastic soep. Samen met andere partijen gaan we de mogelijkheid onderzoeken

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

RAADSBESLUIT 16R şemeente WOERDEN. besluit:

RAADSBESLUIT 16R şemeente WOERDEN. besluit: RAADSBESLUIT 16R.00710 16R.00710 şemeente WOERDEN Agendapunt: Onderwerp: Het vaststellen van de afvalstoffenverordening gemeente Woerden. De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d. 15 november

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0323-a-17-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: plastic in het milieu tekst 1 Veel meer plastic dan gedacht eindigt

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Project van lange adem! Via Bewonersplatform FD-buurt met ondersteuning van Gemeente Amsterdam zuidoost Samen maken wij onze wijk duurzaam schoon

Project van lange adem! Via Bewonersplatform FD-buurt met ondersteuning van Gemeente Amsterdam zuidoost Samen maken wij onze wijk duurzaam schoon Project van lange adem! Via Bewonersplatform FD-buurt met ondersteuning van Gemeente Amsterdam zuidoost Samen maken wij onze wijk duurzaam schoon Wat willen de bewoners? Leven wij voor onszelf of ook voor

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 26 november COS/U Lbr. 18/076

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 26 november COS/U Lbr. 18/076 (VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 26 november 2018 Ons kenmerk COS/U201801074 Lbr. 18/076 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Motie Utrechtse Heuvelrug over plastic

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van..., nummer overwegende dat gelet op BESLUIT: het gewenst is de Afvalstoffenverordening aan te passen aan de actuele ontwikkelln en; Artikel10.23,

Nadere informatie

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food)

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) In het plan van aanpak legt u de te nemen stappen vast om nieuwe en te wijzigen verpakkingen aan de Essentiële Eisen te laten voldoen.

Nadere informatie

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee ANTWOORDMODEL PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016 Antwoordmodel opdracht A (T1) A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

leven zonder afval voor een groen, gezond & gelukkig leven emily-jane lowe

leven zonder afval voor een groen, gezond & gelukkig leven emily-jane lowe leven zonder afval voor een groen, gezond & gelukkig leven emily-jane lowe Eerste druk mei 2015 2015 Emily-Jane Lowe Uitgeverij Van Gennep Nieuwezijds Voorburgwal 330, 1012 rw Amsterdam Ontwerp omslag

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval,

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, GROEN Motie statiegeldalliantie Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, Overwegende dat statiegeld op blikje en (pet)flessen een belangrijke

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

De Afvalstoffenverordening Woudenberg 2017:

De Afvalstoffenverordening Woudenberg 2017: RAADSBESLUIT Registratiekenmerk: 175527 Raadsvergadering van: 24 november 2016 Onderwerp: Afvalstoffenverordening 2017 De raad van de Gemeente Woudenberg, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 7-8 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 7-8 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden, in

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Aan de Bak 27 september Opbrengst thematafels. Thematafel A: betalen voor restafval?

Aan de Bak 27 september Opbrengst thematafels. Thematafel A: betalen voor restafval? Aan de Bak 27 september 2017 Opbrengst thematafels Thematafel A: betalen voor restafval? Stelling A1: Het is eerlijk dat mensen die meer restafval hebben, ook meer betalen -grote gezinnen zijn de klos

Nadere informatie

Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep

Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep Werkvorm: na de klassikale introductie waarin voorkennis wordt geactiveerd, verdiepen de leerlingen zich aan de hand van opdrachten op

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten Afvalstoffenverordening 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 30 oktober, no B18.002803.; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26 van de

Nadere informatie

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter?

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter? Afval scheiden in Houten Hoe kan het (nog) beter? Inhoud presentatie Houten: (toeristische) informatie Afval: hoe doet Houten het nu? Waar valt winst te halen? Welke manieren zijn er om gedrag te veranderen?

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

GerPĩf nte Crnrrun Team DIŞ, 27 NOV. 2018

GerPĩf nte Crnrrun Team DIŞ, 27 NOV. 2018 VNG GerPĩf nte Crnrrun Team DIŞ, 27 NOV. 2018 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 26 november 2018 Ons kenmerk COS/U201801074 Lbr. 18/076 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 4 maart 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0371 (COD) 5094/1/15 REV 1 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: ENV 6 MI 11 IND 9 CONSOM 5 CODEC

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Uitsluitend in bruine containers 240 l in plastic vergelijkbaar met 3 zakken van 80 l Hoogte : 1.100 mm Breedte : 740 mm Lengte : 580 mm Gewicht : 15 kg Net Brussel stelt u

Nadere informatie

LEEFTIJD 6-8. Hoofdstuk 3 Hoe verminderen we plasticvervuiling in de oceaan? Lespakket

LEEFTIJD 6-8. Hoofdstuk 3 Hoe verminderen we plasticvervuiling in de oceaan? Lespakket LEEFTIJD 6-8 Hoofdstuk 3 Hoe verminderen we plasticvervuiling in de oceaan? Lespakket Volvo Ocean Race Lespakket HOOFDSTUK 3 Hoe verminderen we plasticvervuiling in de oceaan? Zoals we in hoofdstuk twee

Nadere informatie

HANDLEIDING Winkel & Leer Kassa

HANDLEIDING Winkel & Leer Kassa HANDLEIDING Winkel & Leer Kassa 2011 VTech Printed in China 91-002606-004 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten

Nadere informatie

HANDLEIDING. 2011 VTech Printed in China Disney/Pixar elementen Disney/Pixar.

HANDLEIDING. 2011 VTech Printed in China Disney/Pixar elementen Disney/Pixar. HANDLEIDING 2011 VTech Printed in China Disney/Pixar elementen Disney/Pixar. Beste ouders, VTech VTech VTech VTech www.vtechnl.com INLEIDING Gefeliciteerd met uw aankoop van het Lees- en Leerboek Cars

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening gemeente Woerden 2017

Afvalstoffenverordening gemeente Woerden 2017 Afvalstoffenverordening gemeente Woerden 2017 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid,

Nadere informatie

Dieren Mobieltje VTech. Printed in China

Dieren Mobieltje VTech. Printed in China Dieren Mobieltje 2010 VTech Printed in China 91-002432-004-000 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten speciaal

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 4 / LEEFTIJD 8-10 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN WOORD BETEKENIS 1. Produceren a Zeedieren kunnen verstrikt raken en dood gaan door visnetten die

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Situatie en centrale vraagstelling. Resultaten. Bijlagen Onderzoeksverantwoording

Inhoudsopgave. Situatie en centrale vraagstelling. Resultaten. Bijlagen Onderzoeksverantwoording Rapport HEDRA 1-meting 06 april 2017 Inhoudsopgave Situatie en centrale vraagstelling Resultaten Bijlagen Onderzoeksverantwoording Tessa Dahlmans Consultant 033 330 3110 tessa.dahlmans@samr.nl Lisanne

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES INLEIDING Aandacht voor zwerfafval en recycling in één les Rondslingerend afval is een bron van ergernis voor volwassenen én kinderen. Met dit lesmateriaal

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN

Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 4 / LEEFTIJD 6-8 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk - UPCYCLEN Welke nieuwe woorden heb je in hoofdstuk 4 geleerd? Teken een lijn van de juiste woorden (a, b, c)

Nadere informatie

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015 Het gaat beginnen! Per 1 januari 2016 gaat u betalen per keer dat u gebruik maakt van de brengcontainer. Dit is een ondergrondse of bovengrondse container waar u uw afval naartoe brengt en meerdere huishoudens

Nadere informatie

Campagneteksten glas en papier

Campagneteksten glas en papier Campagneteksten glas en papier Voor de glas-en-papier-campagne zijn twee uitgewerkte campagneteksten geschreven in de vorm van: DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER GLAS DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER PAPIER Deze

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

Van spooknetten naar fashion!

Van spooknetten naar fashion! Van spooknetten naar fashion! Zeehondencentrum Pieterburen Juni 2016 Projectvoorstel: Happy Seal De uitdaging Visnetten, lijnen en fuiken die verloren zijn gegaan of juist expres zijn achtergelaten vormen

Nadere informatie

Handreiking voor beleid plastic bekers op evenementen Juni 2019

Handreiking voor beleid plastic bekers op evenementen Juni 2019 Handreiking voor beleid plastic bekers op evenementen Juni 2019 Duurzaamheid is een belangrijk en actueel maatschappelijk thema en het gebruik van verschillende disposable plastics is onderdeel van dit

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Aansluiten bij de Statiegeldalliantie

B en W Adviesnota ADVIES. Aansluiten bij de Statiegeldalliantie Onderwerp Aansluiten bij de Statiegeldalliantie Zaaknummer 385145 Teammanager Henk Loonen B & W datum 5 maart 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Groen & Vastgoed Naam steller Inez van Kronenberg

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

Register your product and get support at www.philips.com/welcome AJ110 NL Gebruiksaanwijzing Netherlands 1 Belangrijk Kennisgeving Eventuele wijzigingen of modificaties aan het apparaat die niet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 Aanleiding, motivatie en achtergrond Plastic Soup is de naam voor de grote hoeveelheden plastic

Nadere informatie

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x)

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) TB-1276 HANDLEIDING TB-1276 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE 2 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE TB-1276 Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging.

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Verpakken Vorige week Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Deze week Presenteren opdracht verpakkingsstudie Theorie verpakkingsmaterialen Theorie e-teken Verschillende verpakkingsmaterialen

Nadere informatie

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart!

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Dit ziet er prima uit! goed bezig! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij jezelf! Het gaat bijna beginnen;

Nadere informatie

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62284 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Hergebruik en veilige materialen dilemma s voor beleid

Hergebruik en veilige materialen dilemma s voor beleid Hergebruik en veilige materialen dilemma s voor beleid Jurgen van Belle (nj.v.belle@minvws.nl) Hidde Rang (h.rang@minvws.nl) Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie Ministerie van VWS Inhoud

Nadere informatie

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken Missies Achtergrond De TRASH TREK SM Challenge gaat over wat er gebeurt met spullen wanneer we denken dat we er klaar mee zijn of wanneer we denken dat ze niet meer bruikbaar zijn. Met een beetje fantasie

Nadere informatie

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 HANDLEIDING 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten speciaal ontworpen

Nadere informatie