Toelichting registratiebladen bij Veilig leren lezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting registratiebladen bij Veilig leren lezen"

Transcriptie

1 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 1 van 13 Toelichting registratiebladen bij Veilig leren lezen Plaats van de registratiebladen binnen Veilig leren lezen De registratiebladen bij Veilig leren lezen zijn gericht op het werken met differentiatiemateriaal tijdens de lesfase vervolgwerk. Verplichte verwerkingsactiviteiten (werkboekje maan en zon, Veilig & Vlot, leesboekje zon) zijn niet opgenomen. De registratiebladen ondersteunen de kinderen bij het zelfstandig werken; zij tekenen zelf aan welke materialen / activiteiten zij af hebben. De registratiebladen hangen nauw samen met het planbord bij Veilig leren lezen. Deze relatie is aangegeven in onderstaande tabel. Lesfasen Activiteiten / materialen Introductie Thema- en taalactiviteiten Gebruik van het planbord Gebruik van de registratiebladen Basisinstructie Basisinstructie Werkinstructie Werkinstructie Ondersteuning werkinstructie door plankaarten voor: -verwerkingsopdrachten - vervolgwerk Verwerking Werkboekje maan Veilig & vlot Werkboekje zon Leesboekje zon Op het planbord is aangegeven wat de kinderen uit de betreffende materialen moeten doen. Voor de zonkinderen staan de opdrachten zowel op het planbord als op de registratiebladen. Verlengde instructie en begeleide verwerking (steraanpak) Werkboekje maan Veilig & vlot Letterzetter / Woordzetter Kinderen zien op het planbord wie de verlengde instructie gaan volgen. Vervolgwerk Differentiatiematerialen Kinderen lezen hun vervolgwerk op het planbord: - dit moet opdracht - opdrachten naar keuze Kinderen tekenen gemaakt werk af op hun registratieblad. Afronding Terugblik en presentaties Terugblik met planbord * Wat hebben we geleerd? * Welk vervolgwerk heb je gedaan? * Wie leest iets voor / laat iets zien? Kinderen kunnen hun gemaakte werk beoordelen: * Welk vervolgwerk heb ik af? * Wat moet ik nog doen? Plaats van het planbord en de registratiebladen in het lesmodel van Veilig leren lezen

2 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 2 van 13 Doelen voor de leerlingen De registratiebladen worden gebruikt in de lesfase vervolgwerk. Met de differentiatiematerialen van Veilig leren lezen werken de kinderen aan afwisselende lees-schrijfactiviteiten die aansluiten bij de vier niveaus van de maan-, ster-, raket- en zonaanpak. Door middel van het planbord krijgen de kinderen een beter overzicht van deze activiteiten. Met behulp van de registratiebladen kunnen de kinderen: - vastleggen aan welke activiteiten zij hebben gewerkt. - de activiteiten overzien die zij nog moeten / mogen doen. Dit inzicht geeft de kinderen de mogelijkheid hun werk te plannen; het geeft ze een grotere zelfstandigheid en meer verantwoordelijkheid voor hun werk. Doelen voor de leerkracht De registratiebladen zijn een ondersteuning voor het klassenmanagement. De kinderen krijgen beter inzicht in hun werk en hoeven minder te vragen. Er komt meer rust in de klas, wat bevorderlijk is voor de taakspanning en concentratie. De activiteiten op de registratiebladen zijn een neerslag van de overzichten zelfstandige verwerking en vervolgwerk uit de handleidingen van Veilig leren lezen. De registratiebladen geven een overzicht van de vervolgopdrachten voor een bepaalde dag en voor elke doelgroep. Er zijn voor elke kern drie bladen: een blad voor maan/raket, voor ster en voor zon. Op het blad maan/raket worden twee doelgroepen gecombineerd. Dit registratieblad maakt duidelijk dat er geen aparte doelgroep raket bestaat, maar dat snelle maankinderen kunnen werken met raketmateriaal. Voor ster en zon is er wel een apart registratieblad gemaakt. Voor kinderen met een steraanpak is overzichtelijkheid van het grootste belang; zij kunnen op hun eigen registratieblad precies zien met welk materiaal zij gaan werken. De zonkinderen kunnen de materialen en opdrachten van hun eigen leerlijn op het registratieblad zon lezen. Werken met de registratiebladen Gebruik door de leerkracht De differentiatiematerialen bij Veilig leren lezen zijn bedoeld om de verschillen tussen de kinderen op te vangen, ook de verschillen in tempo. De registratiebladen willen niet de verwachting wekken dat alle kinderen in gelijke mate gebruik zullen maken van de geboden activiteiten: - de langzame werkers zullen niet alle opdrachten af kunnen maken. - de snelle werkers zullen meer werk aankunnen dan op het registratieblad staat vermeld. Deze extra activiteiten hoeven de kinderen niet te registreren. De registratiebladen zullen geen precieze weergave zijn van de activiteiten van de kinderen. Zij zullen naast hun eigen materiaal ook aan andere materialen willen werken; opdrachten voor andere doelgroepen worden bijvoorbeeld vaak als een uitdaging ervaren. Daartegen is geen enkel bezwaar, maar deze aanvullende activiteiten hoeven niet geregistreerd te worden. Het registratieblad is een middel, geen doel!

3 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 3 van 13 De registratiebladen zijn alleen bestemd voor de lesfase vervolgwerk. Een goede basisinstructie door de leerkracht blijft onmisbaar voor de leesvorderingen! Dank zij de registratiebladen kunt u de vervolgopdrachten voor een bepaalde dag snel overzien. De bladen geven ondersteuning bij het inrichten van het planbord. U kunt de bladen aanpassen: - Op elk blad is minimaal één lege rij opgenomen waar u een zelfgemaakt pictogram voor materiaal naar keuze kunt invullen. - U kunt een rij doorstrepen van materiaal dat niet in uw groep aanwezig is. Gebruik door de leerlingen In de loop van kern 1 worden de differentiatiematerialen bij Veilig leren lezen geïntroduceerd. U kunt de registratiebladen gebruiken vanaf het woord pen. De registratiebladen van kern 1 zijn wat eenvoudiger van opzet, zodat de kinderen kunnen wennen aan het gebruik. U kunt de volgende werkwijze aanleren: De kinderen kijken eerst naar de structureerwoorden in de bovenste rij. Zij zoeken van links naar rechts welke dag aan de beurt is en mogen daartoe het laatst aangeboden structureerwoord omcirkelen of kleuren. Het is aanvankelijk aan te raden om dit gemeenschappelijk te doen, bijvoorbeeld tijdens de werkinstructie. Vervolgens zoeken de kinderen naar de rij van het materiaal waaraan zij hebben gewerkt. Een liniaal kan hierbij helpen. Tot slot kleuren de kinderen het vakje dat met hun activiteit correspondeert of zetten er een kruis in. Hierna mogen zij op het planbord een nieuwe vervolgactiviteit kiezen. Het is mogelijk dat niet alle kinderen kunnen werken met een bepaald materiaal op de dag die op het registratieblad staat aangegeven. Wanneer er bijvoorbeeld een beperkt aantal ringboekjes in de klas zijn, zullen niet alle kinderen daar op de aangegeven dag mee kunnen werken. De kinderen die nog niet aan de beurt zijn geweest, kunnen die opdracht dan op een volgende dag uitvoeren. Op de afrondingsdagen (aangegeven door een smiley) kunnen de kinderen op hun registratieblad zien aan welke activiteiten zij nog niet zijn toegekomen. De opdrachten voor sommige materialen zijn niet ingevuld. Dit zijn materialen waarbij de kinderen binnen een kern vrij mogen kiezen: bijvoorbeeld het computerprogramma bij Veilig leren lezen en de Speelleesset. Na afloop kunnen de kinderen het nummer van de gekozen kaart of spelletje in het hokje invullen. Beschrijving van de registratiebladen Op de horizontale as van de registratiebladen vindt u de structureerwoorden. Zij zijn niet als pictogram weergegeven, maar geschreven om de inslijping van het woord te bevorderen. De afrondingsdagen worden weergegeven door een smiley. Op de verticale as links ziet u de materialen weergegeven.

4 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 4 van 13 De lege rijen kunt u gebruiken voor differentiatiemateriaal naar keuze, door zelf een pictogram in de linker cel te tekenen en de nummers van de oefeningen in te vullen bij de dagen waarop u ze wilt laten uitvoeren. U kunt de keuze ook aan de kinderen laten en ze leren om het nummer van de gekozen opdracht in het juiste hokje te schrijven. Werkwijze voor maan en raket Kinderen met een maanaanpak werken met de maanmaterialen boven de streep. Als de snelle lezers klaar zijn met de maanmaterialen, mogen zij doorgaan met de raketmaterialen, die zij onder de streep vinden. Zij kunnen eventueel bij het maanmateriaal de rijen voor ringboekje maan Letterzetter en TipTop overslaan, omdat zij bij de raketmaterialen onder de streep het ringboekje, Letterzetter en TipTop met opdrachten op raketniveau aantreffen. Maanmaterialen Leesboekje maan Het herhaald lezen van tekst is een van de meest effectieve werkvormen voor het vergroten van de leesvaardigheid. Daarom herlezen de kinderen alleen of in tweetallen de pagina s van het leesboekje die aan bod zijn geweest tijdens de basisinstructie. Ringboekje maan Met het ringboekje oefenen de kinderen het lezen, het spellen en weer lezen van woorden. Op de registratiebladen voor kern 1 t/m 6 staan de instapmomenten voor het ringboekje vermeld (d.w.z. het laatst aangeboden structureerwoord). Op de registratiebladen voor kern 7 tot en met 12 vinden de kinderen voor het ringboekje niet meer het laatst aangeboden structureerwoord, maar een paginanummer van het ringboekje. Het ringboekje is zelfcontrolerend; kinderen kunnen hier alleen, maar ook samen aan werken. Klikklakboekje Het is bevorderlijk voor de leesontwikkeling als de kinderen de woorden die ze met het klikklakboekje hebben gemaakt, ook opschrijven (of stempelen, leggen met de letterdoos) en weer teruglezen. Hiervoor kunt u gebruik maken van kopieerblad 2-23 stramienblad klikklakboekje.

5 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 5 van 13 Aantrekkelijke werkvormen voor het - individueel en in tweetallen - werken met het klikklakboekje vindt u in het katern Materialen bij kern 1 t/m 6 pagina NB Het klikklakboekje van de kinderen die met raketmateriaal mogen werken, vult u steeds met alle letters van het structureerwoord. Bij het structureerwoord maan doet u voor deze kinderen niet alleen de m, maar ook de aa en de n in het klikklakboekje. Op het registratieblad zien de kinderen in de rij van het klikklakboekje de letter waarmee zij woorden gaan maken: p betekent: Maak (en schrijf / stempel) acht woorden met een p.??? betekent: Je mag zelf acht woorden bedenken (en schrijven / stempelen). Klikklakclusterboekje Op het registratieblad zien de kinderen in de rij van het Klikklakboekje het medeklinkercluster waarmee zij woorden gaan maken. Het is bevorderlijk voor de ontwikkeling van het zuiver schrijven als de kinderen de woorden die ze met het Klikklakclusterboekje hebben gemaakt, ook opschrijven en weer teruglezen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Kopieerblad 7-18 stramienblad klikklakclusterboekje. Dit betekent: Maak (en schrijf op het kopieerblad ) acht woorden die beginnen met kr. [Hier een afbeelding van het registratieblad maan-raket kern 7 / rij klikklakclusterboekje dag 11: verdeelstrookje met kr ] Dit betekent: Maak (en schrijf ) acht woorden met rt aan het eind. [Hier een afbeelding van het registratieblad maan-raket kern 7 / rij klikklakclusterboekje dag 13: verdeelstrookje met rt ] Lettermuur De kinderen nemen een voorwerp mee of maken een tekening voor de lettermuur. Het uitluisteren van een letter uit plaatjes (auditieve analyse) is vooral voor kinderen met een ster- en een maanaanpak een belangrijke activiteit. Computerprogramma De instapmomenten (d.w.z. het laatst aangeboden structureerwoord) voor het nieuwe computerprogramma bij Veilig leren lezen staan op het registratieblad aangegeven. In kern 7 t/m 12 is het keuzescherm niet meer gekoppeld aan de structureerwoorden, maar

6 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 6 van 13 aan technisch lezen, begrijpend lezen en spelling. Deze instapmomenten staan niet op het registratieblad vermeld. De kinderen kunnen een vakje kleuren om aan te geven dat ze met het computerprogramma hebben gewerkt; de registratie van de vorderingen wordt door het programma zelf bijgehouden. Ik kies een boek en lees Het regelmatig lezen van boeken en teksten is een zeer belangrijke impuls voor de leesontwikkeling. Laat de kinderen daarom dagelijks in een boek lezen. Wanneer de kinderen enkele pagina s in hun boek hebben gelezen, mogen zij het betreffende hokje op hun registratieblad kleuren of aankruisen. Kinderen die daartoe in staat zijn, kunnen de titel opschrijven (stempelen) op het blad boekenlijst dat als stramienblad (dwz voor meerdere kernen bruikbaar) is opgenomen bij Feestneus. In kern 11 maken de kinderen kennis met een leeslogboekje (Kopieerblad en 11-30). Letterzetter De sterbladen van Letterzetter kunnen door de kinderen met een maanaanpak zelfstandig worden gemaakt. Sterbladen zijn herhalingsstof, het is daarom niet nodig dat de kinderen alle bladen maken. U selecteert de bladen die u wilt inzetten: bijvoorbeeld voor herhaling van moeilijke leerstof zoals de tweeklanken, of herhaling van leerstof die nog wat extra aandacht nodig heeft. U schrijft de nummers van de geselecteerde bladen in de lege rij van Letterzetter. Woordzetter Woordzetter bevat kopieerbladen voor het ondersteunen van de lees- en spelontwikkeling: de kopieerbladen vlot en correct lezen kern 7 t/m 12 en de kopieerbladen correct spellen kern 7 t/m 12. De bladen correct spellen van Woordzetter kunnen door kinderen met een maanaanpak zelfstandig worden gemaakt. Sterbladen zijn herhalingsstof, het is daarom niet nodig dat de kinderen alle bladen maken. U selecteert de bladen die u wilt inzetten aan de hand van de vorderingen. U kunt de nummers van de geselecteerde bladen schrijven in de lege rij voor Woordzetter op het registratieblad maan-raket.

7 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 7 van 13 Feestneus Feestneus biedt opdrachten voor begrijpend lezen en creatief schrijven. Het getal op het registratieblad verwijst naar het nummer van de Feestneuskaart. TipTop De kinderen met een maanaanpak kunnen zelfstandig de kaarten doen voor de steraanpak. De volgorde van de spelletjes is gebonden aan de structureerwoorden. Meer informatie over TipTop vindt u in het katern Materialen bij kern 1 t/m 6 op pagina Speelleesset Het nummer van de module waaruit gekozen kan worden, staat steeds naast het pictogram speelleesset. De speelleesset wordt geïntroduceerd op de tweede afrondingsdag van kern 1. Het nummer van module 1 staat met het pictogram speelleesset in de betreffende cel. In kern 2 gaan de kinderen verder met module 1; vanaf de eerste afrondingsdag kunnen ze werken met module 2. De kinderen zijn vrij om binnen een kern de spelletjes te kiezen. Na afloop vullen ze het nummer van het gemaakte spelletje in. Raketmaterialen Ringboekje raket Het ringboekje raket sluit aan bij de versnelde letteropbouw van de raketmaterialen. Ook maken de snelle lezers eerder kennis met vier- en vijfletterwoorden. Op de registratiebladen voor kern 1 t/m 6 staan de instapmomenten voor het ringboekje vermeld (d.w.z. het laatst aangeboden structureerwoord). Op de registratiebladen voor kern 7 tot en met 12 vinden de kinderen een paginanummer van het ringboekje. Het ringboekje is zelfcontrolerend; kinderen kunnen hier alleen, maar ook samen aan werken.

8 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 8 van 13 Letterzetter raket De kopieerbladen van Letterzetter-raket zijn verrijkingsstof, gericht op technisch lezen en spelling. De leerstof loopt iets vooruit op de basisleerlijn maan. Feestneus Het getal op het registratieblad verwijst naar een Feestneuskaart voor de raketaanpak. TipTop raket De volgorde van de spelletjes is gebonden aan de structureerwoorden. Het getal op het registratieblad verwijst naar een kaart voor de raketaanpak. Meer informatie over TipTop vindt u in het katern Materialen bij kern 1 t/m 6 op pagina Humpie Dumpie De serie Humpie Dumpie wordt voor de snelle lezers gebruikt vanaf kern 7. Humpie Dumpie omvat zes lees- en werkboekjes voor begrijpend lezen. Meer informatie over Humpie Dumpie vindt u in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina 68 en 69. ABC-woordspel Het ABC-woordspel is een spel voor voortgezet technisch lezen. Snelle lezers kunnen vanaf kern 9 met dit spel het vlot herkennen van deelstructuren oefenen. Het spel wordt gespeeld met een tot vier deelnemers. U kunt zon en raket laten samenwerken U vindt meer informatie over het ABC-woordspel in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina Werkwijze voor ster De meeste materialen komen overeen met die op het registratie blad maan. Deze maanmaterialen worden ook door kinderen met een steraanpak gemaakt.

9 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 9 van 13 Op het registratieblad voor kern 1 t/m 3 ontbreken twee materialen voor kinderen met een steraanpak, nl. Feestneus en Ik kies een boek en lees. De kinderen mogen deze materialen wel kiezen als aanvulling, maar zij worden in de eerste drie kernen hiertoe nog niet verplicht door het registratieblad. Specifiek stermateriaal Letterzetter Letterzetter is specifiek materiaal voor kinderen met een steraanpak, maar het ontbreekt op het registratieblad ster. De reden hiervoor is dat het niet de bedoeling is dat de kinderen met een steraanpak deze kopieerbladen zelfstandig maken. En het is evenmin de bedoeling dat zij alle kopieerbladen maken. U gebruikt Letterzetter als volgt voor kinderen met een steraanpak: U selecteert de Letterzetterbladen die nodig zijn op basis van de leesvorderingen en ondersteunt de sterkinderen bij de uitvoering ervan. Woordzetter Woordzetter bevat kopieerbladen voor het ondersteunen van de lees- en spelontwikkeling: de kopieerbladen vlot en correct lezen kern 7 t/m 12 en de kopieerbladen correct spellen kern 7 t/m 12. Sterbladen zijn bedoeld voor verwerking onder begeleiding, daarom zijn zij niet opgenomen op de registratiebladen, die het zelfstandig werken ondersteunen. TipTop ster De volgorde van de spelletjes is gebonden aan de structureerwoorden. Het getal op het registratieblad verwijst naar een kaart voor de steraanpak. Meer informatie over TipTop vindt u in het katern Materialen bij kern 1 t/m 6 op pagina Meeleeskaarten Veilig in Stapjes De meeleeskaarten van Veilig in Stapjes sluiten naadloos aan bij de nieuwe versie van Veilig leren lezen. De kinderen worden bij het oefenen ondersteund door audio cd s. De meeleeskaarten kunnen daardoor onafhankelijk van de leerkracht worden gelezen. Op de meeleeskaarten staan drie soorten leesoefeningen: spelwoorden, wisselrijen en teksten Het is mogelijk dat de kinderen een meeleeskaart VIS op een andere dag lezen dan op het registratieblad staat aangegeven. Een voorbeeld: in uw klas lezen de sterkinderen

10 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 10 van 13 niet één kaart per dag, maar om de dag twee kaarten. Leer de kinderen dan om de nummers van de meeleeskaarten VIS af te tekenen zonder op de dagen te letten. Meer informatie over de meeleeskaarten van Veilig in Stapjes vindt u in het katern Materialen bij kern 1 t/m 6 op pagina Werkwijze voor zon De leerlijnen lezen en schrijven van de zonaanpak wijken af van die van de maangroep. De registratiebladen zon hebben daardoor tevens de functie van leerstofpakket. Het biedt de kinderen oefenstof die ze zelfstandig kunnen maken en registreren. De zonkinderen werken ook regelmatig met raketmaterialen. Dit biedt zonkinderen de mogelijkheid tot samenwerkend leren met kinderen die met raketmateriaal kunnen werken. Tevens kunt u bij sommige materialen op het registratieblad zon de opdrachten zelf invullen, waardoor u nauw kunt aansluiten bij het leesniveau van uw zonkinderen. Ook zijn er lege rijen opgenomen voor overige materialen die u wilt inzetten. Materiaal op het registratieblad zon Werkboekje zon en leesboekje zon Om het zelfstandig werken te bevorderen zijn voor zon ook de verplichte activiteiten op het registratieblad opgenomen: werkboekje zon en leesboekje zon. Ringboekje raket Ook zonkinderen hebben behoefte om handelend bezig te zijn. Het ringboekje komt daaraan tegemoet. Tevens is het een leermiddel waarmee de spelling wordt geoefend. Klikklakboekje en Klikklakclusterboekje Bij kinderen die zichzelf lezen hebben geleerd, blijft de ontwikkeling van het spellen meestal achter. Daarom zijn de materialen waarmee het spellen wordt geoefend ook voor de zonkinderen van groot belang: het ringboekje, het klikklakboekje (in kern 1,2) en het klikklakclusterboekje (vanaf kern 3). Omdat zonkinderen alle letters al kennen, kan hun klikklakboekje direct helemaal gevuld zijn. De opdrachten voor de zonkinderen met het klikklakboekje of het klikklakclusterboekje staan niet in de handleidingen vermeld. Ze zijn wel opgenomen op de registratiebladen.

11 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 11 van 13 De zonkinderen lezen op het registratieblad de letters of letterclusters waarmee ze woorden gaan maken. De opdrachten worden hieronder toegelicht. Opdrachten voor klikklakboekje kern 1 In kern 1 maken de zonkinderen met hun klikklakboekje woorden met korte en lange klinkers. Nadat een woord met het klikklakboekje is gemaakt, wordt het woord geschreven/gestempeld op kopieerblad 2-23: stramienblad klikklakboekje. a / aa betekent: Maak (en schrijf / stempel) vier woorden met een a en vier woorden met een aa. Opdrachten voor klikklakboekje kern 2 In kern 2 maken de zonkinderen met hun klikklakboekje woorden met tweeklanken. oe betekent: Maak (en schrijf / stempel) acht woorden met een oe. Opdrachten voor klikklakclusterboekje kern 3 t/m 6 In kern 3 en 4 maken de zonkinderen met hun klikklakclusterboekje woorden met medeklinkerclusters en met de clusters ng, -nk, sch-, -cht. In kern 5 maken zij woorden met tweeklanken, maar nu met het klikklakclusterboekje. st betekent: Maak (en schrijf / stempel) acht woorden die beginnen met st. st betekent: Maak (en schrijf / stempel) acht woorden met st aan het eind.??? betekent: Je mag zelf acht woorden bedenken (en schrijven / stempelen). Letterzetter raket Letterzetter raket bevat veel oefeningen voor technisch lezen en spelling. De werkbladen op raketniveau bieden de zonkinderen mogelijkheden voor samenwerkend leren met kinderen die raketmateriaal kunnen gebruiken. Computerprogramma De zonkinderen werken aan de opdrachten voor de raketaanpak. De kinderen kunnen een vakje kleuren om aan te geven dat ze met het computerprogramma hebben gewerkt; de registratie van de vorderingen wordt door het programma zelf bijgehouden. Ik kies een boek en lees Zonkinderen zijn veel-lezers. Zij mogen dan ook naar hartelust boeken kiezen uit de klassenbibliotheek. Wanneer de kinderen enkele pagina s in hun boek hebben gelezen, mogen zij het betreffende hokje op hun registratieblad kleuren. Zonkinderen kunnen de pagina invullen die zij het laatst hebben gelezen. Wanneer het boek uit is, kan de titel

12 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 12 van 13 worden gestempeld of geschreven op het blad boekenlijst dat als stramienblad (dwz voor meerdere kernen bruikbaar) is opgenomen bij Feestneus. Wanneer zij daartoe in staat zijn, dwz wanneer hun leesniveau dat toelaat, kunnen zonkinderen ook gebruik maken van het iets moeilijker stramienblad boek bespreken uit de Feestneusdoos. In kern 11 maken de kinderen kennis met een leeslogboekje. Feestneus Het getal op het registratieblad verwijst naar een Feestneuskaart op zonniveau. Desgewenst kunnen zonkinderen dit uitbreiden met kaarten op raketniveau, wat tevens mogelijkheden biedt voor samenwerkend leren. TipTop raket TipTop is aantrekkelijk materiaal, ook voor zonkinderen. Het getal op het registratieblad zon verwijst naar een kaart op raketniveau, zodat zonkinderen samen kunnen werken met een andere snelle lezer. Speelleesset U kunt zonkinderen mee laten doen met de introductie van de speelleesset eind kern 1, zodat ze kunnen profiteren van de gemeenschappelijke instructie. Desgewenst kunt u de zonkinderen eerder met de speelleesset laten werken. Vanaf kern 2 vult u zelf in met welke module de zonkinderen gaan werken. Uw keuze is afhankelijk van hun leesniveau. Lettermuur De zonkinderen doen mee met de Lettermuur, maar mogen woorden op hun eigen niveau aanleveren. Humpie Dumpie

13 NIEUW_563f_Toelichting_Registratiebladen_kern_1-12_def[1].doc Pagina 13 van 13 De serie Humpie Dumpie omvat zes lees- en werkboekjes voor begrijpend lezen. De zonkinderen kunnen dit materiaal vanaf kern 3 gebruiken. Meer informatie over Humpie Dumpie vindt u in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina 68 en 69. Op het registratieblad is geen nummer vermeld; de kinderen vullen zelf het nummer in van het Humpie Dumpie boekje waaraan zij werken. ABC-woordspel Het ABC-woordspel is een spel voor voortgezet technisch lezen. Zonlezers kunnen vanaf kern 9 met dit spel het vlot herkennen van deelstructuren oefenen. Het spel wordt gespeeld met een tot vier deelnemers. U kunt zon en raket laten samenwerken. U vindt meer informatie over het ABC-woordspel in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina Doelezen Doelezen is een interactief computerprogramma, gericht op begrijpend lezen. De teksten beginnen op AVI-niveau 3-4. In een uitdagende, realistische lossen de kinderen problemen op, waarbij zij al doende hun vaardigheid in technisch en begrijpend lezen vergroten. Meer informatie over Doelezen vindt u in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina Speurneus Speurneus is het vervolg op Feestneus, gericht op begrijpend lezen vanaf AVI 3-4. Meer informatie over Speuneus vindt u in het katern Materialen bij kern 7 t/m 12 op pagina

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin Leerkrachten op het speciaal basisonderwijs die met Veilig stap voor stap werken, maken

Nadere informatie

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel veilig leren Stickers en stramienbladen Vier verschillende ringboekjes

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel veilig leren Stickers en stramienbladen Vier verschillende ringboekjes veilig leren lezen Ringboekje Een veelzijdig leermiddel Auteur: Josée Warnaar Het ringboekje is een aantrekkelijk leermiddel dat u op diverse manieren kunt inzetten. Het ringboekje daagt kinderen uit tot

Nadere informatie

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers

Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap. Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin. Ankers Gebruik materialen Veilig leren lezen bij Veilig stap voor stap Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin Leerkrachten in het speciaal basisonderwijs die met Veilig stap voor stap werken, maken

Nadere informatie

lezen Hulp aan risicolezers

lezen Hulp aan risicolezers veilig leren lezen Hulp aan risicolezers bij Auteur: Ed Koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering en waarschijnlijk ook het Citoafnamemoment E3 afgenomen. De resultaten daarvan maken u duidelijk

Nadere informatie

Artikel - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel

Artikel - Ringboekje: een veelzijdig leermiddel Ringboekje Een veelzijdig leermiddel Auteur: Josée Warnaar Het ringboekje is een aantrekkelijk leermiddel dat u op diverse manieren kunt inzetten. Het ringboekje daagt kinderen uit tot het leren lezen

Nadere informatie

Hulp aan risicolezers

Hulp aan risicolezers Hulp aan risicolezers bij Auteurs: Ed koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering afgenomen. Dat waren de drie kaarten van de DMT en, hoewel facultatief, meestal ook de AVI-kaarten. De resultaten

Nadere informatie

Omgaan met verschillen

Omgaan met verschillen Omgaan met verschillen Auteurs: Rosemarie Irausquin en Susan van der Linden Juist in het speciaal (basis)onderwijs spelen niveauverschillen een grote rol, ook binnen een jaargroep. Diverse oorzaken liggen

Nadere informatie

lezen Inrichting lokaal

lezen Inrichting lokaal veilig leren lezen Inrichting lokaal Tips Auteur: Josée Warnaar Sinds 2003 werk ik met de tweede maanversie van Veilig leren lezen. Een methode waarmee ik heel thematisch en gedifferentieerd kan werken.

Nadere informatie

lezen Caraïbisch gebied en Suriname

lezen Caraïbisch gebied en Suriname veilig leren lezen Caraïbisch gebied en Suriname Tips bij kern 3 Auteur: Wilma Stegeman Een aantal scholen in het Caraïbisch gebied en Suriname werkt niet twee, maar drie dagen lang aan een structureerwoord.

Nadere informatie

Omgaan met verschillen

Omgaan met verschillen Omgaan met verschillen Auteurs: Rosemarie Irausquin en Susan van der Linden Juist in het buitengewoon (basis)onderwijs spelen niveauverschillen een grote rol, ook binnen een jaargroep. Diverse oorzaken

Nadere informatie

Tips voor betere maan-lezers kern 1

Tips voor betere maan-lezers kern 1 Tips voor betere maan-lezers kern 1 In het artikel Betere maan-lezers (Digiregie/Artikelen) is geconstateerd dat er leerlingen zijn die niet de zon-leerlijn kunnen volgen maar die, op basis van een grotere

Nadere informatie

Veilig leren lezen 11

Veilig leren lezen 11 Veilig Leesseries Op Speelleeset Digiregie Leerkrachtassistent Leerlingsoftware Leerlingsoftware Veilig Speelleesset Lezen Toetssite Leerkrachtassistent Planbord Op Ko Veilig Leerkrachtassistent Toetssite

Nadere informatie

De letters die zijn aangeboden hangen op het bord of aan de letterlijn.

De letters die zijn aangeboden hangen op het bord of aan de letterlijn. Algemene zaken De deur staat altijd open voor vragen en / of opmerkingen. Toilet: de kinderen mogen tijdens de werktijd naar het toilet, tijdens instructie / kring niet. Wilt u erop letten dat de kinderen

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 3

Tips spelend leren kern 3 Tips spelend leren kern In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Inrichting lokaal Tips

Inrichting lokaal Tips Inrichting lokaal Tips Auteur: Josée Warnaar Sinds drie jaar werk ik met de 2e maanversie van Veilig leren lezen. Een methode waarmee ik heel thematisch en gedifferentieerd kan werken, waardoor de kinderen

Nadere informatie

Praktische zaken voor een goede start

Praktische zaken voor een goede start Praktische zaken voor een goede start Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin Bij de start van het schooljaar is een goede voorbereiding essentieel. Juist in het buitengewoon (basis)onderwijs

Nadere informatie

Zonkinderen Suggesties bij kern 6

Zonkinderen Suggesties bij kern 6 Zonkinderen Suggesties bij kern 6 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be / Artikelen en achtergrondinformatie / Zonkinderen, vindt u een aantal

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 2

Tips spelend leren kern 2 Tips spelend leren kern 2 In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Praktische zaken voor een goede start

Praktische zaken voor een goede start Praktische zaken voor een goede start Auteurs: Susan van der Linden en Rosemarie Irausquin Bij de start van het schooljaar is een goede voorbereiding essentieel. Juist in het speciaal (basis) onderwijs

Nadere informatie

lezen Zonaanpak veilig leren Suggesties bij kern 6 Boeken Feestneus kern 6 In het artikel Uitmuntende lezers kunnen heel wat

lezen Zonaanpak veilig leren Suggesties bij kern 6 Boeken Feestneus kern 6 In het artikel Uitmuntende lezers kunnen heel wat veilig leren lezen Zonaanpak Suggesties bij kern 6 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Uitmuntende lezers kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.nl, vindt u een aantal lees- en schrijfactiviteiten

Nadere informatie

Tips voor betere maan-lezers kern 6

Tips voor betere maan-lezers kern 6 Tips voor betere maan-lezers kern 6 In het artikel Betere maan-lezers (Digiregie/Artikelen) is geconstateerd dat er leerlingen zijn die niet de zon-leerlijn kunnen volgen maar die wel een grotere leesvaardigheid

Nadere informatie

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3

datum: 11 december 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 10:30-11:15 groep: 3 Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3) Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ria Menting datum: 11 december 2013 aantal

Nadere informatie

Met plezier beter lezen :

Met plezier beter lezen : Met plezier beter lezen : achtergrondinformatie bij het filmpje In de nieuwste versie van Veilig leren lezen, de kim-versie van 2014, staat technisch goed leren lezen en het ontwikkelen van leesbegrip

Nadere informatie

Tips voor betere maan lezers kern 3

Tips voor betere maan lezers kern 3 Tips voor betere maan lezers kern 3 In het artikel Betere maan-lezers (Digiregie/Artikelen) is geconstateerd dat er leerlingen zijn die niet de zon-leerlijn kunnen volgen maar die wel een grotere leesvaardigheid

Nadere informatie

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg

Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg Informatie Groep 3 2014 2015 leerkrachten: Annette van de Vossenberg op donderdag Marie- José Beek op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag Algemene zaken De deur staat altijd open voor vragen en / of

Nadere informatie

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de

Nadere informatie

Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning.

Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning. Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning. Inleiding. De module Vingerspelling en Letterherkenning is onderdeel van de methode AAD. Het is de eerste module, speciaal voor degenen die het Nederlands

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Alfabetisering. ~de versnelde versie~

Alfabetisering. ~de versnelde versie~ Alfabetisering ~de versnelde versie~ Introductie pilot versnelde alfabetisering Waarom gekozen voor een versnelde manier van alfabetisering? - het trage tempo + ballast (bij de start van geletterdheid

Nadere informatie

Veilig & vlot: resultaat met enthousiasme

Veilig & vlot: resultaat met enthousiasme Veilig & vlot: resultaat met enthousiasme Huub Lucas Het is ongetwijfeld het belangrijkste leermiddel van de kim-versie van Veilig leren lezen: Daarom wordt in de methode dagelijks met Veilig & vlot gewerkt.

Nadere informatie

Voorwoord. Letters uitspreken zoals de leerkracht dat doet.

Voorwoord. Letters uitspreken zoals de leerkracht dat doet. Voorwoord In groep 3 leert uw kind lezen en schrijven. Uw kind begint niet vanaf nul, want tegenwoordig wordt in groep 1 en 2 al veel gedaan aan voorbereiding. Sommige leren als kleuter al lezen en schrijven.

Nadere informatie

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen.

In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 is het leren lezen en het plezier in het lezen erg belangrijk. We gebruiken hiervoor de methode Veilig leren lezen. In groep 3 werken we voor taal, lezen en spelling met de methode Veilig leren

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 4

Tips spelend leren kern 4 Tips spelend leren kern 4 In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman

veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman veilig leren lezen Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de

Nadere informatie

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Waslijn DOEL oefenen van tellen in stappen; bewust worden van het patroon in de getallen van de tafel van 5 (alle getallen eindigen op 5 of 0), de tafel van 10 (alle getallen eindigen op 0), en de

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0

Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Toelichting Leerkrachtassistent versie 4.0 Auteurs: Angela Schelfhout en Wilma Stegeman Uit het rapport van de Nederlandse onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de leesprestaties

Nadere informatie

Handleiding Zeist - oktober 2013

Handleiding Zeist - oktober 2013 Handleiding Zeist - oktober 2013 Inhoud: Verantwoording/Inleiding... 3 1. De leesregel... 3 2. Voorbereidend aanvankelijk braille... 3 3. Aanvankelijk braille... 3 4. Voorbereidend revalidatiebraille...

Nadere informatie

lezen Werken in een combinatiegroep 2/3

lezen Werken in een combinatiegroep 2/3 veilig leren lezen Werken in een combinatiegroep 2/3 Auteur: Susan van der Linden Sommige scholen kiezen er bewust voor om groep 2 te combineren met groep 3. Andere scholen zijn door het aantal beschikbare

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Kern 9: moeder-geluk-eerlijk

Kern 9: moeder-geluk-eerlijk Kern 9: moeder-geluk-eerlijk Dit leert uw kind in deze kern: Uw kind leert vooral woorden met twee lettergrepen. Uw kind leert hoe woorden als 'moe-der', 'geluk', 'eer-lijk', 'bui-ten', 'ver-haal', 'schat-tig',

Nadere informatie

Meer doen met de rijtjesboeken

Meer doen met de rijtjesboeken Lijn 3 Meer doen met de rijtjesboeken Meer doen met de rijtjesboeken De rijtjesboeken bij Lijn 3 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het automatiseren en vlot lezen van woorden (zie bladzijde 28 en 29 van

Nadere informatie

Informatie Groep 3 schooljaar 2015-2016. De groepsleerkrachten Groep 3a: Carla van Straaten en René Elfring Groep 3b: Karin de Smet en Ria van Seters

Informatie Groep 3 schooljaar 2015-2016. De groepsleerkrachten Groep 3a: Carla van Straaten en René Elfring Groep 3b: Karin de Smet en Ria van Seters Informatie Groep 3 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 3a: Carla van Straaten en René Elfring Groep 3b: Karin de Smet en Ria van Seters De groepsouders Groep 3a: Sabrina Kuster Groep 3b: Kim

Nadere informatie

Tips voor betere maan-lezers kern 9

Tips voor betere maan-lezers kern 9 Tips voor betere maan-lezers kern 9 In het artikel Betere maan-lezers (Digiregie/Artikelen) is geconstateerd dat er leerlingen zijn die niet de zon-leerlijn kunnen volgen maar die wel een grotere leesvaardigheid

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0

Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Toelichting Leerkrachtassistent versie 2.0 Auteur: Angela Schelfhout Uit het rapport van de onderwijsinspectie blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de leesprestaties van leerlingen en de

Nadere informatie

Informatie groep 3 schooljaar

Informatie groep 3 schooljaar Informatie groep 3 schooljaar 2016-2017 Uw kind zit nu in groep 3. Groep 3 is heel anders dan de kleuterklassen. De overgang van groep 2 naar groep 3 wordt door de meeste kinderen en toch ook de ouders

Nadere informatie

Weektaak groep 3 28 nov t/m 2 dec Naam: TAAL REKENEN

Weektaak groep 3 28 nov t/m 2 dec Naam: TAAL REKENEN Weektaak groep 3 28 nov t/m 2 dec Naam: TAAL REKENEN werkboek overig computer planbord werkboek werkblad maandag bladzijde 1, 2 sinterklaasboekje veilig leren lezen zoek je naamkaartje kopieerblad dinsdag

Nadere informatie

veilig leren lezen kim-versie Wat is er nieuw? Auteur: Wilma Stegeman

veilig leren lezen kim-versie Wat is er nieuw? Auteur: Wilma Stegeman veilig leren lezen kim-versie Wat is er nieuw? Auteur: Wilma Stegeman Misschien kent u de uitgave nog van Veilig leren lezen die met de structureerwoorden boom-roos-vis begon. Daarna kwam de eerste maan-roos-vis-versie

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum: 12-12-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Is leren lezen moeilijk?

Is leren lezen moeilijk? Is leren lezen moeilijk? Ouderavond met digibord Auteurs: Angela Schelfhout, Wilma Stegeman en Susan van der Linden Om de ouders te laten ervaren hoe moeilijk het is om te leren lezen, geeft u ze een leesinstructie

Nadere informatie

lezen Kinderboekenweektip 2013

lezen Kinderboekenweektip 2013 veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2013 Auteur: Josée Warnaar De Kinderboekenweek 2013 heeft als thema: Klaar voor de start. Sport, ballet, streetdance: het gaat om veel bewegen, want bewegen is gezond.

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. 21. Verjaardagstabel Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 16-20 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst)

Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) Hoofdstuk 6. De weektaak The assignment represents a contract between student and teacher (Helen Parkhurst) 6.1 Groep 1/2 In de kleutergroepen wordt gewerkt met een takenbord. Dit bord bestaat uit drie

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. 7. In welke maand is dat gekocht? Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met

Nadere informatie

Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen

Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen Stappenplan De eerste keer aan de slag met Veilig leren lezen 1. Open de Zwijsen Software Manager via het Startmenu: selecteer onder Programma s de optie Zwijsen Startmenu en vervolgens Zwijsen Software

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

lezen veilig leren Thematip bij kern 11 Leespromotie De klassenbieb en de boekentafel De leeshonger die bij kinderen ontstaat als zij tijdens

lezen veilig leren Thematip bij kern 11 Leespromotie De klassenbieb en de boekentafel De leeshonger die bij kinderen ontstaat als zij tijdens veilig leren lezen Thematip bij kern 11 Leespromotie Auteur: Josée Warnaar De leeshonger die bij kinderen ontstaat als zij tijdens de eerste kernen van Veilig leren lezen ontdekken dat ze zelf boekjes

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen 1. LEZEN Inleiding: doel en structuur De doorloopklok wordt gezet, zodat de leerlingen weten tot wanneer er wordt gewerkt. De leerkracht vertelt welke lesonderdelen aan bod zullen komen en vertelt ook

Nadere informatie

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vier op een rij DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Verklaren hoe planten groeien

Verklaren hoe planten groeien Verklaren hoe planten groeien De Nieuwsbegrip schrijflessen werken met één handleiding voor A en B. Aanwijzingen voor verschillen tussen A en B en voor werken met zwakke en sterke leerlingen vindt u in

Nadere informatie

Tips voor betere maan-lezers kern 7

Tips voor betere maan-lezers kern 7 Tips voor betere maan-lezers kern 7 In het artikel Betere maan-lezers (DigiregieArtikelen) is geconstateerd dat er leerlingen zijn die niet de zon-leerlijn kunnen volgen maar die wel een grotere leesvaardigheid

Nadere informatie

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 Groep 7 en 8 Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 85-95 % van de leerlingen beheerst AVI-plus 90% beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot woorden en zinnen leerlingen richten

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette

De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette De Leerkrachtassistent Estafette geeft de leerkracht ondersteuning bij de basislessen van Estafette Wanneer zet u de Leerkrachtassistent Estafette in? De Leerkrachtassistent Estafette volgt de handleiding

Nadere informatie

September 2014. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1. Dit leerde uw kind in kern 1. Letters: i-m-r-v-s-aa-p-e

September 2014. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1. Dit leerde uw kind in kern 1. Letters: i-m-r-v-s-aa-p-e September 2014 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 1 Beste ouders, verzorgers, Uw kind leert lezen met de methode Veilig leren lezen. Het leek ons een goed idee om u via een nieuwsbrief op de hoogte te

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8

HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8 HUISWERKBROCHURE voor groep 3 t/m 8 1 Algemeen Frequentie In groep 3, 4 en 5 krijgen de leerlingen incidenteel huiswerk mee. Vaak zijn dit oefenbladen, soms bladen waarop samenvattingen staan. Vanaf groep

Nadere informatie

Voorwoord. Werkwijze en organisatie in groep 3.

Voorwoord. Werkwijze en organisatie in groep 3. schooljaar 2015-2016 Voorwoord En dan komt uw kind in groep 3. In groep 3 ligt de nadruk met name op het taal/lezen, rekenen en schrijven. We proberen de overgang van groep 2 naar groep 3 zo soepel mogelijk

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

Informatieavond groep 3-4

Informatieavond groep 3-4 Welkom allemaal. Informatieavond groep 3-4 Schooljaar 2013-2014 19-08-2013 Agenda Veel handen in de klas Schoolmissie Brede basisschool De Klimboom Eigen verantwoordelijkheid Organisatie in de groep Vakken

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Informatie Veilig leren lezen kern afsluiting

Informatie Veilig leren lezen kern afsluiting Kern 10 Het voorjaar is in volle gang, en alles groeit en bloeit! Ook de leesvaardigheid van de kinderen neemt toe. We gaan beginnen met kern 10 en wat daarin aan bod komt, leest u in deze brief. Thema

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 1/2/3) Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: De Ontdekking in Didam Iselinge klas: VR2C mentor/mentrix: Hetty Bennink datum:06-11-2014 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken

Team-teaching. VBS t Bieske Gellik-Lanaken Team-teaching VBS t Bieske Gellik-Lanaken Context - Platteland groen kruispunt streken - Kleinschalig - persoonlijk contact - 140 LS en 95 KS - Personeel - Leerlingenpopulatie - Leren in de wind van het

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Welkom bij de informatie- avond van groep 3!

Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Welkom bij de informatie- avond van groep 3! Wat doen we in groep 3? Lezen, Veilig Leren Lezen Schrijven, Pennenstreken Rekenen, Wereld in getallen Trefwoord Gym Vreedzame School Creatieve vakken Veilig

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

De kinderen gebruiken het woorddoeboek op twee manieren: om woorden te lezen (ze plakken het juiste plaatje naast het woord);

De kinderen gebruiken het woorddoeboek op twee manieren: om woorden te lezen (ze plakken het juiste plaatje naast het woord); Aan het begin van het schooljaar stappen de kinderen in buslijn 3. De chauffeur, Ben Bus, rijdt hen in de loop van het jaar langs twaalf haltes (ofwel 12 thema s) De kinderen hebben een eigen leesboek,

Nadere informatie

Informatieavond groep 3-4

Informatieavond groep 3-4 Welkom allemaal. Informatieavond groep 3-4 Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 september 2014 Groep 3-4 groep 3: 14 kinderen groep 4: 17 kinderen Agenda Voorstellen Schoolmissie Brede basisschool De Klimboom

Nadere informatie

Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd.

Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd. Dit jaar zit uw kind in groep 3. Een spannend jaar, waarin de nadruk ligt op het leren lezen, ook wel aanvankelijk lezen genoemd. Voor taal en lezen werken wij met Lijn 3, een taal- en leesmethode van

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 1

VEILIG LEREN LEZEN. Adaptieve toets: Kern 1 VEILIG LEREN LEZEN 2 e MAANVERSIE Adaptieve toets: Kern 1 1 Grafementoets aangeboden letters kern 1 : instructie voor de leerkracht Algemene informatie: Deze toets bestaat uit letters die tot en met kern

Nadere informatie

Effectief spellingonderwijs

Effectief spellingonderwijs Effectief spellingonderwijs Foutloos kunnen spellen is een belangrijke vaardigheid om je goed en correct te kunnen uitdrukken op papier en in de digitale wereld. Maar hoe maakt u van alle leerlingen goede

Nadere informatie

Dit is de individuele leeslijn die op onze school wordt nagestreefd.

Dit is de individuele leeslijn die op onze school wordt nagestreefd. Leeslijn zelf leren lezen en schrijven Dit is de individuele leeslijn die op onze school wordt nagestreefd. Doelstelling: Deze lijn probeert tegemoet te komen aan de leesontwikkeling van het individuele

Nadere informatie

Handleiding Thuisversie leerlingsoftware

Handleiding Thuisversie leerlingsoftware Handleiding Thuisversie leerlingsoftware Marjon Verstappen Versie 1.0 Veilig leren lezen kim-versie Als uw school een licentie heeft voor de leerlingsoftware bij Veilig leren lezen kim-versie, kan de school

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR INHOUDSOPGAVE Zorgniveau 1: Goed lees- en spellingonderwijs Stap 1: Leestijd blz. 3 Kwaliteit instructiegedrag blz. 3 Klassenmanagement blz. 4 Stap 2: Juist

Nadere informatie

Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 1

Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 1 Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 1 Uitdaging: Overtuigingen Denkwolk onderwerp: overtuigingen Vakgebied(en): psycho educatie, omgaan met HB Doelgroep: MB/BB Maker: Marianne van Zetten

Nadere informatie

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Letterkennis, aanpak eu/ui/ou-probleem veilig leren Woorden met tweetekenklanken Juist verklanken

lezen Veilig leren lezen Artikelen - Letterkennis, aanpak eu/ui/ou-probleem veilig leren Woorden met tweetekenklanken Juist verklanken veilig leren lezen Letterkennis Aanpak eu/ui/ou-probleem Auteur: Susan van der Linden Op welke wijze kunt u problemen met de tweetekenklanken eu/ui/ou aanpakken? In dit artikel bieden we u een stappenplan

Nadere informatie

Instapmodule Niveau AA

Instapmodule Niveau AA Instapmodule Niveau AA Instapmodule ter voorbereiding op Nieuwsrekenen in het S(B)O: Geleid probleemoplossen augustus 2012 www. nieuwsrekenen.nl Inhoudsopgave Gebruikswijzer... 3 Deel 1: Samen... 4 Deel

Nadere informatie

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen.

Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8. instructie aan de. doen. Instructie Doorgaande lijn Vrijheid in Gebondenheid Groep 1-2 Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 Op de maandag in Eerst klassikale Eerst klassikale De kinderen zien op De kinderen zien op

Nadere informatie

Informatie Groep 3 ja. nee Schatkist. minimale REKENEN Pluspunt LEZEN structuurmethode.

Informatie Groep 3 ja. nee Schatkist. minimale REKENEN Pluspunt LEZEN structuurmethode. Informatie Groep 3 Is groep 3 speciaal? ja. het is de groep waar de kinderen leren lezen. Het gaat toch anders dan de jaren ervoor in groep 1 en 2. nee, veel van wat er in groepen 1 en 2 gebeurt gaat hier

Nadere informatie

Toelichting Leerkrachtassistent

Toelichting Leerkrachtassistent estafette Nieuw Toelichting Leerkrachtassistent De Leerkrachtassistent Estafette geeft ondersteuning bij de lessen van Estafette Wanneer zet u de Leerkrachtassistent Estafette in? Technische uitgangspunten

Nadere informatie

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware

STATION ZUID. Handleiding digibordsoftware STATION ZUID Handleiding digibordsoftware Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Inloggen 4 2. De methodeportal 4 3. Algemene functionaliteiten van de digibordsoftware 4 4. Opbouw digibordlessen Station Zuid 4 5.

Nadere informatie

Veilig leren lezen Artikelen - Sinterklaasproject regio Midden

Veilig leren lezen Artikelen - Sinterklaasproject regio Midden veilig leren lezen Sinterklaasproject regio Midden Versie 2013 Auteur: Josée Warnaar Door de late start van het schooljaar rondt regio Midden kern 3 pas af in de week van 11-15 november. Er zijn dan nog

Nadere informatie