Waarom is huisvuil onveilig? Actief burgerschap en veiligheid in een pluriforme, dynamische samenleving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom is huisvuil onveilig? Actief burgerschap en veiligheid in een pluriforme, dynamische samenleving"

Transcriptie

1 Evelien Tonkens (Universiteit van Amsterdam) Waarom is huisvuil onveilig? Actief burgerschap en veiligheid in een pluriforme, dynamische samenleving Wat vraagt burgerparticipatie in veiligheidsbeleid van overheid, maatschappelijke organisaties en burgers? Over welke competenties moeten burgers beschikken en hoe moeten overheid en instellingen participatie hen daartoe toerusten? Waarom worden burgers eigenlijk betrokken bij veiligheidsbeleid? Kunnen organisaties en de overheid dat niet zelf? We hebben toch politie? Wat zijn de argumenten die hiervoor in de literatuur gegeven worden? Gek eigenlijk dat bijna niemand zich die vragen stelt; het lijkt allemaal erg vanzelfsprekend te zijn; burgerparticipatie is goed, overal, dus ook hier. Maar voorzover er toch argumenten gegeven worden, is het eigenlijk vooral de gedachte dat burgerparticipatie effectiever is: als aanvulling: het institutionele veiligheidsbeleid functioneert beter als burgers daarin meedoen, of zelfs: burgerparticipatie is voorwaarde voor succes; de overheid kan het niet alleen; de overheid is zonder partners nogal machteloos; beleid zonder burgerparticipatie is te weinig ingebed, en hangt in de lucht (vgl. Nieborg over stadsregels gouda, p. 16, uitsluitend juridische regulering-van-buitenaf [wordt] kennelijk als ontoereikend beschouwd. Dit hangt samen met een burgerschapsopvatting die nu in beleid dominant is, tav. buurten in elk geval, namelijk de communitaristische. Dit is te verduidelijken door vier opvattingen van burgerschap te schetsen: Republikeins In het republikeins burgerschapsconcept wordt de burger primair gedefinieerd als (onder)deel van de natie als politieke gemeenschap. Hier staat actief burgerschap centraal: de burger is pas burger door zijn actieve participatie in deliberatie over de publieke zaak. Burgers worden niet geboren maar gemaakt: ze worden pas burger door hun actieve bijdrage aan de bloei van de politieke gemeenschap. De actieve burgers is hier primair een pratende en een strijdende burger. Een deugdzame burger is als het ware een soldaat: moedig, opofferingsgezind, krijgshaftig. Liberaal In het liberaal burgerschapsconcept is de burger een individu, dat een denkbeeldig sociaal contract met de overheid en daarmee met andere burgers sluit. De nadruk ligt op de rechten van individuele burgers ten aanzien van de overheid. Het gaat er vooral om individuele burgers enerzijds rechten toe te kennen, maar anderzijds te beschermen tegen ongewenste indringing in hun privé-leven. Impliciet is hier meestal sprake van passief burgerschap: men verwacht van burgers dat ze zich in ruil voor de bescherming die het sociaal contract biedt, aan de wetten houden en belasting betalen. Deze burgerschapsopvatting was in beleid dominant tussen 1950 en De theorie van Marshall vormde daarbij het referentiekader.

2 Communitaristisch In het communitaristisch burgerschapsconcept wordt de burger primair gedefinieerd als deel van een gemeenschap waarin men is geboren en opgegroeid: een familie en de grotere maten daarvan, zoals een dorpsgemeenschap of een culturele gemeenschap. Een burger wordt burger door zijn loyaliteit en bijdrage aan die gemeenschap: het is zijn taak om ervoor te zorgen dat deze bloeit. Daaraan is hij meer loyaal dan aan bijvoorbeeld een politieke gemeenschap. Aan die gemeenschap ontleent hij ook zijn normen en waarden. De gemeenschap heeft in deze visie ook de connotatie van warmte en geborgenheid, tegenover de wereld buiten de gemeenschap die hard en zakelijk is. Ook hier wordt de burger niet geboren maar gemaakt: het verschil met de republikeinse opvatting is dat het hier de natuurlijke, lokale, traditionele gemeenschap is die de burger vormt, niet de gecreëerde, politieke gemeenschap. Net als in de republikeinse burgerschapopvatting staan deugden centraal. Het gaat hier echter om meer feminiene, minder militaire deugden: geen krijgshaftigheid maar communicatie en empathie. Neo-republikeins Het neo-republikeinse burgerschapsconcept is relatief nieuw en vooral uitgewerkt door de (Nederlandse) politicoloog Herman van Gunsteren in zijn boek A theorie of citizenship uit Dit vertrekt vanuit de gedachte dat de bovengenoemde concepten allemaal pasten bij een tijd die voorbij is. We hebben nu te maken met een veel dynamischere, complexere en meer pluriforme samenleving. Anders dan de republikeinen denken is de natie niet meer belangrijkste politieke gemeenschap en is de publieke zaak dus ook niet meer vooral een nationale aangelegenheid. Anders dan de communitaristen menen, maken mensen nu deel uit van meerdere gemeenschappen. In die huidige samenleving is het grootste probleem niet meer hoe het individu tegen de staat beschermd kan worden en haar rechten tegenover de staat gewaardborgd kunnen worden, zoals het dat nog was tot de jaren tachtig - aansluitend bij de liberale burgerschapsopvatting. Het grote probleem is nu hoe mensen in een situatie van lotsverbondenheid met verschillen om kunnen gaan. Met een situatie van lotsverbondenheid doelt Van Gunsteren op een situatie van mensen die door de speling van het lot tot elkaar veroordeeld zijn. Doordat ze in dezelfde straat of wijk wonen, of doordat ze slachtoffer of toeschouwer zijn bij hetzelfde ongeluk op straat. De opdracht voor de neorepublikeinse burger is om van een situatie van lotsverbondenen een door allen gewilde situatie te maken. Dit vereist onder meer van mensen dat ze verschillen uithouden, en dat ze, in de termen van de filosoof Brighouse, leren om hun visie te verwoorden in termen die voor anderen ook relevant zijn. Dus niet omdat god of allah het wil of omdat het onze traditie is en evenmin omdat ik dat nu eenmaal zo voel. Dat zijn allemaal argumenten die voor iemand zelf heel relevant kunnen zijn, maar die anderen uitsluiten in plaats van een brug te slaan.

3 In schema: Vorming en identiteit burgers Republikeins Liberaal Communitaristisch Neo-republikeins Vorming door Vorming Vorming via Vorming via actieve actieve participatie privezaak; natuurlijke locale participatie in in geconstrueerde burger los (etnische, religieuze) gemeenschappen politieke individu; sluit gemeenschap; van lotsverbongemeenschap denkbeeldig denen (res publica= contract met Gemeenschap vormt en publieke zaak) overheid bepaalt normen en waarden Taak burgers Actief burgerschap: bijdrage aan bloei van de politieke gemeenschap Nadruk op nationale deugden plichten, oa. Dienstplicht Passief burgerschap: Wetten gehoorzamen, belasting betalen Nadruk op individuele rechten Actief burgerschap: Bijdragen aan bloei van de gemeenschap Nadruk op traditiebepaalde gemeenschaps-plichten en deugden Actief burgerschap: Ontwikkeling van scala aan competenties om met veschillen om te gaan; Transformatie van gegeven naar gekozen situatie Taak overheid Stimuleren van maatschappelijke en politieke participatie. Individuele rechten van burgers respecteren en beschermen Gemeenschappen ruimte geven om tot bloei te komen; Niet intervenieren in normen en waarden. Organiseren van diversiteit = van verschillen tussen lots-verbondenen Loyaliteit burgers Loyaal aan de publieke zaak Loyaal aan contract Loyaal aan eigen gemeenschap Loyal aan publieke instituties en publieke ethiek Dominante periode Voor Va. 2000? In een liberale burgerschapsopvatting is veiligheid beslist geen zaak van burgers zelf - die hoeven niet meer te doen dan zich aan de wet te houden. In republikeinse en communitaristische opvattingen is dat wel zo. Maar met name in de communitaristische heeft de wijk ook de connotatie van geborgenheid. De burger zoekt een thuis en vindt die in de wijk. Die visie speelt sterk door in hedendaagse veiligheidsprojecten zoals we hieronder zullen zien. Wat is sociale veiligheid? Het gaat niet om criminaliteit en criminaliteitsbestrijding. Onveiligheid is iets heel anders dan criminaliteit. Onveiligheid is een hedendaags noemer voor allerlei onbehagen, van interetnische spanningen tot en met irritaties over huisvuil.

4 Onveiligheid is: irritaties over huisvuil dat is een bijzonder grote bron van ergenis zich niet houden aan fatsoensregels verkeerswangedrag vervuiling lawaai vergrijzing het multiculturele karakter van een buurt overlast en verloedering Onveiligheid is het hedendaagse label voor wijkproblemen, vaak geassocieerd met de aanwezigheid van allochtonen, die vroeger anders heetten, zoals werkloosheid, taalproblemen, asociale gezinnen. (Effers en de Jong, p.265) Dat is volgens mij te algemeen, maar wat is het dan wel? Die vraag is wellicht te beantwoorden via uitpluizen van wat het meeste verbaast: dat mensen vooral huisvuil als onveilig ervaren. De onveiligheid van huisvuil Waarom ervaren mensen huisvuil dat verkeerd geplaatst is als onveilig? Misschien moet je zeggen: ze voelen zich dan niet thuis. Onveiligheid is equivalent voor niet thuis zijn. Er ligt rommel die jij nooit zou maken, die jij meteen zou opruimen, en dus is het niet jouw thuis, jij bent niet thuis waar dat gebeurt. Misschien is huisvuil daarom zo irritant, omdat het zo iets huiselijks is, omdat het het niet-thuis-gevoel zo kan accentueren. Misschien is veiligheidsbeleid dus beter te begrijpen als thuismaak-beleid en onveiligheidsgevoel als: je niet thuis voelen. Maar dat roept de vraag op: moet dat eigenlijk? Moeten de straat en de wijk ons thuis zijn? Moeten niet alleen de kinderen (TOS) maar ook de volwassenen zich thuis op straat voelen? Kunnen wij ons in een multiculturele pluriforme samenleving wel allemaal thuis op straat voelen? Als het klopt dat het eigenlijk gaat om thuis voelen, dan is in elk geval een groot risico van participatief veiligheidsbeleid: dat we erg hoge eisen stellen aan het resultaat. Namelijk dat we verwachten dat mensen zich thuis gaan voelen. Dat ze zich misschien wel zoals thuis gaan voelen. (En wat is dan nog het verschil tussen thuis en straat, tussen prive en openbaar? Of moeten we dat niet koesteren? Verlangen we van ons werk dat we ons daar thuis voelen? Toch ook maar tot op zekere hoogte? En omgekeerd - hebben we thuis dan geen privacy? Willen we thuis geen privacy?) En, als het klopt dat het gaat om je thuis voelen, dan is het ook logisch waarom burgerparticipatie noodzakelijk is, want hoe kan iets nou je thuis worden als je er zelf niet actief aan meedoet? Wie anders dan jij kan je huis tot je thuis maken? En wie anders dan jij kan dus ook je buurt tot je thuis maken? Thuis voelen wordt in participatief veiligheidsbeleid overigens nog wel geoperationaliseerd, zij het impliciet. In de beschouwingen en projecten zijn drie peilers van participatief veiligheidsbeleid te ontwaren, die steeds terugkeren, meestal in combinatie: kennen, zien en aanspreken. Thuisvoelen is dan: kennen en gekend worden, zien en gezien worden, aanspreken en aangesproken worden.

5 1.Kennen en gekend worden Voor sociale veiligheid en het veiligheidsgevoel van burgers wordt het van groot belang geacht dat zij elkaar kennen en dat zij zich ook gekend weten door anderen. Daarom moeten er momenten en situaties gecreëerd worden waarin mensen elkaar ontmoeten. Deze component van sociale veiligheidsbeleid komt dicht in de buurt van bevordering van sociale cohesie en valt er soms ook mee samen. Impliciet zit in het idee van kennen en gekend worden ook: erkennen en erkend worden, en vertrouwen en vertrouwd worden. Dwz. men veronderstelt vaak dat als men elkaar maar kent, men elkaar ook erkent (respecteert, waardeert) en vertrouwt. Bijvoorbeeld Kwartiermaken Alkmaar: ontmoetingen ggz-clienten en anderen; voorlichting aan die andere over de cliënten, In termen van thuis voelen: men voelt zich pas thuis in de buurt wanneer men anderen kent en gekend wordt. Dit is wel erg dorps; weinig grootstedelijk. Kun je je niet thuis (veilig) voelen in de anonimiteit van de grote stad? Waarom niet eigenlijk? Of: wanneer niet. Onder welke condities niet? 2.Zien en gezien worden Ook wordt het voor het veiligheidsgevoel en de veiligheid van groot belang geacht dat men elkaar ziet en zich gezien weet: dat laatste niet alleen door medeburgers maar zeker ook door de politie. Het geldt met andere woorden als heel belangrijk dat er toezicht is. Mensen ervaren hun buurt bijvoorbeeld als veel onveiliger als het donker is, ongeacht wat er dan wel of niet gebeurt. De politie kan het toezicht houden niet alleen af, daarom moeten burgers ook toezichthoudende taken vervullen, zoals bijvoorbeeld als buurtvader. Als voorbeelden Buurtveilig Deventer: draait om zien en gezien worden, om verbetering van toezicht van politie en buurtbewoners. Noaberzorg Enschede: draait om verbeteren van toezicht tav vandalismegevoelige plekken: alle burgers zijn de ogen en oren van de wijk. In termen van thuis voelen: je voelt je pas thuis als je anderen ziet en gezien kunt worden. Thuis heeft geen gesloten privekamers, geen donkere hoekjes? Waarom niet eigenlijk? Dat is in het gewone huiselijke thuis toch wel het geval? Waarom in de buurt dan niet? 3.Aanspreken en aangesproken worden Het meest recente en momenteel misschien ook wel meest cruciaal geachte onderdeel van burgerparticipatie in veiligheid heeft betrekking op elkaar aanspreken. Voor het veiligheidsgevoel en de veiligheid geldt het als zeer belangrijk dat mensen niet alleen elkaar kennen en op elkaar letten, maar dat ze bovendien de moed en de competenties hebben om elkaar op wangedrag aan te spreken. Wangedrag als zich niet aan fatsoensregels houden, het huisvuil op verkeerde tijden buiten zetten of zomaar rommel aan de straat zetten en intimiderend rondhangen, zoals het in de stadsregels van Gouda heet. Elkaar daarop aanspreken is echter moeilijk en het gaat sowieso niet zonder dat de eerste twee elementen (kennen en zien) geregeld zijn. In Gouda kregen mensen ook cursussen om elkaar aan te leren spreken.een voorbeeld hiervan is de Buurtbedrijvigheid Woensel west: elkaar weer aanspreken is een van de doelen.

6 In termen van thuis: thuis ben je als je anderen aan kunt spreken en zij jou aan kunnen spreken. Deze is eigenlijk het minst raar - het is omgekeerd moeilijk voorstelbaar dat je ergens thuis bent waar je niet anderen aan kunt spreken of aangesproken kunt worden. Echter, ook hier kun je de vraag stellen: kun je niet thuis zijn in een grootstedelijk anonieme omgeving waarin mensen elkaar helemaal niet aanspreken, niet eens dezelfde taal spreken etcetera? Bovengenoemde drie elementen worden geacht met elkaar samen te hangen; en dat is ook niet helemaal onlogisch. Of ze ook empirisch samenhangen weten we eigenlijk niet, dwz er is erg weinig onderzoek gedaan naar de effecten van participatieprojecten in het kader van de veiligheid. Succesvol veiligheidsbeleid De mate waarin burgers dit ook kunnen, hangt in hoge mate af van de inspanningen van andere partijen, zeker in achterstandswijken. RMO en WRR wijzen er allebei op dat wijken waarin veiligheidsprojecten het meest nodig zijn, en men het meest van burgers hoopt en verwacht, er ook het meest van overheid en instellingen aan inspanningen en voorzieningen vereist is om die participatie ook mogelijk te maken. Zoals alle beleid heeft ook dit beleid perverse en onbedoelde gevolgen. Kremer en Verplanke wijzen bijvoorbeeld op het risico van buurtbaasjes (mijn term): mensen die zich al te veel macht aanmeten en anderen op allerlei manieren de les gaan lezen. Het valt te betogen (maar vooralsnog dus niet te bewijzen) dat projecten succesvoller zijn, naarmate ze 1. er beter in slagen om al deze drie elementen vorm te geven en die met elkaar te verbinden, en burgers daarin waar nodig te trainen en scholen 2. meer rekening houden met de eigenaardigheden en beperkingen van een wijk en de mate waarin overheid en andere maatschappelijke organisaties actief bijdragen aan de voorwaarden die nodig zijn om de drie bovenstaande punten gestalte te geven;. 3. ze meer rekening houden met onbedoelde en perverse effecten. Zoals gezegd is het communitarisme in burgerschapsprojecten dominant. Beperking ervan is dat er erg veel nadruk komt te liggen op veiligheid in de zin van geborgenheid en huiselijkheid en de eisen aan veiligheid dus erg hoog worden, zeker in grootstedelijke context. Een uitwerking van meer neo-republikeinse opvattingen van actief burgerschap zou daarom op dit terrein interessant kunnen zijn. De wijk is dan niet een (gemankeerd) thuis, maar een publieke ruimte. Het is de plaats waar verschillen zijn, en lotsverbondenen elkaar treffen. Actief burgerschap en veiligheid in de wijk betekent dan: van een situatie van lotsverbondenheid een door allen gewenste situatie maken. Met erkenning van, en communicatie over verschillen, via publieke argumentatie : je visie uitleggen in termen die voor heel andere mensen ook relevant zijn.

7 Literatuur: H.Effers en W. de Jong (2004) Nee, ik voel me nooit onveilig. Determinanten van onveiligheidsgevoelens. Bijlage 5 bij RMO (2004) H. van Gunsteren (1998) A theory of citizenship M. Kremer en L. Verplanke (2004) Bang in de buurt. Hoe professionals en burgers de buurt veiliger kunnen maken. Bijlage 4 bij RMO (2004) S. Nieborg en S. Ter Woerds mmv. P. Ipel (2004) De gouden Stadsregels: op weg naar moreel burgerschap.product- en procesevaluatie van de implementatiedase van het project Gouden Stadsregels van de gemeente Gouda. Verwey-Jonker Instituut Utrecht. M. van San (2004) Sociale (on)veiligheid in Nederland. Bijlage 2 bij RMO 2004.

Burgerschapsmodel achter vermaatschappelijking van de jeugdzorg

Burgerschapsmodel achter vermaatschappelijking van de jeugdzorg Burgerschapsmodel achter vermaatschappelijking van de jeugdzorg Evelien Tonkens Hoogleraar burgerschap en humanisering van de publieke sector Universiteit voor Humanistiek Utrecht Symposium Kinderrechtencommissariaat

Nadere informatie

1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk?

1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk? Moeilijke woorden 1 Bekijk het schema hierna. Je ziet hoe je de betekenis van moeilijke woorden kunt vinden. Is het woord belangrijk? nee ja Gewoon doorlezen. Probeer de betekenis te achterhalen. In het

Nadere informatie

Feiten over. Veiligheidsbeleving. in de gemeente Arnhem

Feiten over. Veiligheidsbeleving. in de gemeente Arnhem Feiten over Veiligheidsbeleving in de gemeente Arnhem Feiten over Veiligheidsbeleving in de gemeente Arnhem Voor burgers speelt het persoonlijke gevoel van veiligheid een belangrijke rol. Dit gevoel wordt

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Burgerschap en ouderen

Burgerschap en ouderen Burgerschap en ouderen Susan van Hees 11 april 2014 Health Services Research Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Focusing on Chronic Care and Ageing Van verzorgingsstaat naar

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam

Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Betoog door een scholier 2499 woorden 19 januari 2004 8,1 29 keer beoordeeld Vak Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Stellingen: -Rotterdam

Nadere informatie

Vraag 1 http://vms.thiememeulenhoff.nl/view/html/?p=basic_480_360&c=1119055 Voor een correct antwoord is meer dan één keuze mogelijk. 'Uithuwelijken' kunnen we beschouwen als een: a. Cultureel gebruik

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo I

Eindexamen filosofie vwo I Opgave 3 Ramadan in de post-seculiere samenleving 12 maximumscore 4 verlichtingsfundamentalisme: laïciteit: verbannen van religie uit openbaar onderwijs en politiek 1 verlichtingsvijandig multiculturalisme:

Nadere informatie

Samenleven in de participatiesamenleving. Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016

Samenleven in de participatiesamenleving. Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016 Beter een goede buur..?! Samenleven in de participatiesamenleving Dr. Femmianne Bredewold LPB-congres Vluchten kan niet meer 17 november 2016 We moeten meer voor elkaar zorgen Vroeger was het vanzelfsprekend

Nadere informatie

Lore Vandromme 1 BASWC Katho Kortrijk

Lore Vandromme 1 BASWC Katho Kortrijk Lore Vandromme 1 BASWC Katho Kortrijk Schrijfster Lucy Kortram Paramaribo, hoofdstad van Suriname Studeerde sociologie Schrijft gedichten en toneelstukken Actief op het gebied van de bevrijding van de

Nadere informatie

Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%)

Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%) Leefbaarheid Tabel 1: Stellingen Fysieke voorzieningen en Sociale contacten in woonbuurt (%) mee eens niet mee eens Geen neutraal Wegen, paden en pleintjes goed onderhouden 51 21 25 3 Perken, plantsoenen

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14 Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei 2016 Johannes 14 Als iemand in deze tijd zou zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven, zouden we hem al snel fundamentalistisch noemen. We leven in een multiculturele

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II Opgave 2 De digitale stedeling Bij deze opgave horen de teksten 2 en 3. Inleiding Gebruik van sociale media vormt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Sociale media zijn toepassingen

Nadere informatie

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl 1 Actief burgerschap en sociale integratie: Door de toenemende individualisering in onze samenleving is goed

Nadere informatie

filosofie havo 2018-II

filosofie havo 2018-II Opgave 2 Gevoelswerk 9 maximumscore 2 een uitleg dat Tessa s twijfel toont dat ze zich kritisch tot zichzelf kan verhouden, waarin volgens Korsgaard de waarde van authenticiteit ligt 1 een weergave van

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

De school als morele gemeenschap Een programma

De school als morele gemeenschap Een programma De school als morele gemeenschap Een programma Programma 1. De school als morele gemeenschap. 2. Zuil 1: de integere onderwijsinstelling. 3. Zuil 2: de morele leergemeenschap. 4. Zuil 3: morele vorming

Nadere informatie

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Nypels Speelt 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Inleiding Het Nypels wordt steeds leuker, doe jij ook mee? Nypels Speelt, onder die titel wordt op een nieuwe manier gewerkt aan de betrokkenheid

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnummer: Met deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot 10 (zeer

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2015 tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 56 punten

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Inlogcode/ buurtnummer Enquête leefbaarheid in uw buurt Bij het onderzoeken van de leefbaarheid van de buurt, is het waardevol om te weten of er verschillen bestaan in beoordeling van de leefbaarheid naar

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 1 donderdag 12 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 1. Inleiding In dit schoolveiligheidsplan wordt aan de hand van de visie van Educatis op het gebied van sociale veiligheid gestalte gegeven aan het veiligheidsbeleid op

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012 Morele Ontwikkeling van Jongeren Hanze Jeugdlezing 2012 Wiel Veugelers Universiteit voor Humanistiek Universiteit van Amsterdam Opbouw verhaal Wat is morele ontwikkeling? Wat leert onderzoek over morele

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

VEILIGHEIDSBELEVING VAN WIJKBEWONERS

VEILIGHEIDSBELEVING VAN WIJKBEWONERS VEILIGHEIDSBELEVING VAN WIJKBEWONERS WAT IS HET WAT DOET HET WAT KAN JE ER AAN DOEN? Congres Veiligheid in de Wijk Amsterdam, 2 november 2017 Marnix Eysink Smeets Directeur LEV Lector Publiek Vertrouwen

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR EEN PLATFORM VOOR DEBAT EN ACTIE: NAAR EEN NETWERK VAN EN VOOR DORPEN.

OP ZOEK NAAR EEN PLATFORM VOOR DEBAT EN ACTIE: NAAR EEN NETWERK VAN EN VOOR DORPEN. OP ZOEK NAAR EEN PLATFORM VOOR DEBAT EN ACTIE: NAAR EEN NETWERK VAN EN VOOR DORPEN. Oswald Devisch, Sarah Martens Onderzoeksgroep ArcK Universiteit Hasselt CONTEXT: demografische & sociale transities zoals

Nadere informatie

Uitslag enquête 'hangjongeren' 12 mei deelnemers

Uitslag enquête 'hangjongeren' 12 mei deelnemers Uitslag enquête 'hangjongeren' 12 mei 2007 21 000 deelnemers Voelt u zich veilig of onveilig in uw buurt? Heel veilig 26,7 Veilig 51,6 Niet veilig, niet onveilig 18,6 Onveilig 2,5 Heel onveilig,6 Zijn

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld 1 maximumscore 3 uitvoerende macht (één van de volgende): 1 politie/openbaar Ministerie/officier van justitie/minister van Veiligheid en Justitie met als taak het opsporen

Nadere informatie

Oosterwal AR Lochem T naobers in de stad

Oosterwal AR Lochem T naobers in de stad naobers in de stad Oosterwal 18 7241 AR Lochem T 0573 25 66 55 gudula@zorggroepsintmaarten.nl naobers in de stad Welkom. Noabers in de stad Gudula is een modern woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

1 Allereerst: integratie zou ik willen omschrijven als het verwerven van volwaardig staatsburgerschap van nieuwkomers in een samenleving die op voet

1 Allereerst: integratie zou ik willen omschrijven als het verwerven van volwaardig staatsburgerschap van nieuwkomers in een samenleving die op voet Integratie in Nijmegen Bijdrage van Paul Cliteur aan het integratiedebat van de gemeente Nijmegen op 22 maart 2007 De Nijmeegse gemeenteraad wil nieuw beleid ontwikkelen op het gebied van integratie, heb

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Wit, Zwart, Rood en Geel. Wit, zwart, rood en geel Wit, zwart, rood en geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld

Wit, Zwart, Rood en Geel. Wit, zwart, rood en geel Wit, zwart, rood en geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld Wit, Zwart, Rood en Geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld Van allemaal evenveel Zwart en wit Geel en rood Klein en groot Kinderen van de wereld Jezus Houdt van alle kinderen Alle

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt In deze enquête stellen wij u graag een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen de 1 (zeer negatief) en 10 (zeer positief).

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1

De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1 De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1 Harry, Tiny en Sonja in de buurt 2 https://www.npo.nl/2doc/13-04-2015/vpwon_1225840 9-4-2018

Nadere informatie

De nieuwe verscheidenheid Toenemende diversiteit naar herkomst in Nederland

De nieuwe verscheidenheid Toenemende diversiteit naar herkomst in Nederland overig niet-westers De nieuwe verscheidenheid Toenemende diversiteit naar herkomst in Welke manier van kijken doet het meeste recht aan de diversiteit naar herkomst? Hoe is de huidige situatie ontstaan?

Nadere informatie

Waarden georiënteerd denken in de ggz

Waarden georiënteerd denken in de ggz Waarden georiënteerd denken in de ggz Lezing op de Inspiratiebijeenkomst Waarde(n)vol werken in de ggz Dimence Groep, 8 september 2017 G. Glas g.glas@dimencegroep.nl Overzicht Definities Persoonlijke noot

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Onder redactie van: Marianne van Bochove Evelien Tonkens Loes Verplanke

Onder redactie van: Marianne van Bochove Evelien Tonkens Loes Verplanke Onder redactie van: Marianne van Bochove Evelien Tonkens Loes Verplanke Met bijdragen van: Jan Willem Duyvendak Barbara van der Ent Suzanne Roggeveen Monique Verhoeven Met medewerking van: Eva van Gemert

Nadere informatie

Verbeelding van de samenleving

Verbeelding van de samenleving Verbeelding van de samenleving denken, dromen en doen na de verzorgingsstaat 11. extra bijeenkomst: vragen & discussie http://zorgenparticipatie.wordpress.com/ Verbeelding van de samenleving in 10 colleges

Nadere informatie

Leefbaarheidsmonitor. Inzicht in de leefbaarheid en veiligheid in uw gemeente. Scope Onderzoek B.V. KvK Stadionstraat 11B9 4815NC Breda

Leefbaarheidsmonitor. Inzicht in de leefbaarheid en veiligheid in uw gemeente. Scope Onderzoek B.V. KvK Stadionstraat 11B9 4815NC Breda Leefbaarheidsmonitor Inzicht in de leefbaarheid en veiligheid in uw gemeente Scope Onderzoek B.V. KvK 64421279 Stadionstraat 11B9 4815NC Breda Inhoud Het meten van de ervaren leefbaarheid is voor gemeenten

Nadere informatie

Burgerschap en de compensatieplicht in de WMO Burgerschapsvisie van gemeenteraadsleden en de invulling van compensatieplicht

Burgerschap en de compensatieplicht in de WMO Burgerschapsvisie van gemeenteraadsleden en de invulling van compensatieplicht Burgerschap en de compensatieplicht in de WMO Burgerschapsvisie van gemeenteraadsleden en de invulling van compensatieplicht Master Thesis Door: Arnold Messelink Datum: 8 juli 2014 Arbeid, Zorg en Welzijn:

Nadere informatie

Kernrapport Veiligheidsmonitor ( ) Gemeente Leiden. Leefbaarheid in buurt

Kernrapport Veiligheidsmonitor ( ) Gemeente Leiden. Leefbaarheid in buurt Kernrapport Veiligheidsmonitor (2013-2017) Gemeente Leiden Leefbaarheid in buurt Inleiding In dit hoofdstuk staat het thema leefbaarheid in de woonbuurt centraal. Eerst komt aan de orde hoe Nederlanders

Nadere informatie

Sami Inal. Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK

Sami Inal. Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK TJJ Tijdschrift voor Jeugdhulpverlening en Jeugdwerk Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK Belang van algemeen jongerenwerk voor positie van migrantenjongeren

Nadere informatie

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen De Zorgzame Kerk Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost Concept Beleidsplan 2015-2019 November 2014 Bethelkerk Vlaardingen Beleid en plannen Beleid is het aangeven van een richting en het definiëren van

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap De KNVB gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van voetbal. Voetbal brengt de samenleving in beweging. Zo n 300.000 vrijwilligers zijn in Nederland actief bij

Nadere informatie

Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit?

Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit? Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit? Voor gemeenten en provincie is veiligheid een belangrijk thema. Hoe ervaren Groningers de veiligheid? Wat kunnen zij zelf doen om de veiligheid in de

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming Jeroen Bron en Minke Bruning, 27 november 2014 27-11-2014 SLO projectgroep burgerschap; Jeroen Bron CPS Onderwijsontwikkeling en advies;

Nadere informatie

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek

Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Plan van aanpak Aan: Van: Onderwerp: Gemeente Dordrecht Mariëlle Hoff, Marco Hommel Plan van Aanpak Thematraject participatie Noordflank/Bleyenhoek Datum: 28-03-2013 Kenmerk: 2013254 Thematraject participatie

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2019-I

maatschappijwetenschappen havo 2019-I Opgave 2 Wijken mengen Bij deze opgave horen de teksten 3 en 4 uit het bronnenboekje. Inleiding In bepaalde wijken in Nederland zijn veel economische en maatschappelijke problemen, zoals armoede, overlast

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode www.stadssynode030.nl Wie ben je? Ik beschouw mijzelf als actief katholiek. niet actief katholiek. behorend bij een andere christelijke

Nadere informatie

Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel 1 november 2015

Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel 1 november 2015 Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel 1 november 2015 Dit document is bedoeld als verantwoording voor wat wij op dit moment doen aan actief burgerschap en sociale integratie en welke ambities

Nadere informatie

Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel Mei 2014.

Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel Mei 2014. Actief burgerschap en sociale integratie op de Schakel Mei 2014. Dit document is bedoeld als verantwoording voor wat wij op dit moment doen aan actief burgerschap en sociale integratie en welke ambities

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands

Examen HAVO. Nederlands Nederlands Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Dinsdag 20 juni 13.30 16.30 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 47 punten te behalen; het examen bestaat uit 22 vragen

Nadere informatie

Actief burgerschap en sociale integratie van De Wijde Blik

Actief burgerschap en sociale integratie van De Wijde Blik Actief burgerschap en sociale integratie van De Wijde Blik Dit document is bedoeld als verantwoording voor ons aanbod op de Wijde Blik te Kamerik voor actief burgerschap en sociale integratie en welke

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg De Waardigheidscirkel De Waardigheidscirkel Samenvatting Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo

Nadere informatie

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt?

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? VEILIGHEIDSMONITOR-WIJKPEILING ALMERE 2017 Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? 23 mei 2018 Meer weten over uw eigen wijk? Ga naar www.wijkmonitoralmere.nl 1. INTRODUCTIE

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE?

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit

Nadere informatie

WAT IS BURGERPARTICIPATIE?

WAT IS BURGERPARTICIPATIE? WAT IS BURGERPARTICIPATIE? BURGERPARTICIPATIE: ALARMEREN.a. brand Armandomuseum,(heide)branden, BURGERPARTICIPATIE: ZELF MEEHELPEN o.a. Poldercrash, Koninginnedag 2009, duinbranden, BURGERPARTICIPATIE:

Nadere informatie

Leefbaarheid en veiligheid Hengelo Rapportage Leefbaarheid en veiligheid HengeloPanel 2017

Leefbaarheid en veiligheid Hengelo Rapportage Leefbaarheid en veiligheid HengeloPanel 2017 Leefbaarheid en veiligheid 2017 Rapportage Leefbaarheid en veiligheid Panel 2017 Juli 2018 RESULTATEN HENGELOPANEL PEILING LEEFBAARHEID EN VEILIGHEID 2017 Van 19 oktober tot en met 1 november 2017 is er

Nadere informatie

filosofie havo 2015-II

filosofie havo 2015-II Opgave 1 Bloed, zweet en luxeproblemen 1 maximumscore 2 een argumentatie of de uitleg van het inkomensverschil tussen Benjamin en de arbeiders gerechtvaardigd is aan de hand van de Romeinse definitie van

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2016-I

maatschappijwetenschappen pilot havo 2016-I Opgave 1 Burgernet 1 maximumscore 2 een eigen bericht van een delict voor Burgernet, met: twee factoren die de kans op slachtofferschap van een delict vergroten; twee veelvoorkomende kenmerken van verdachten.

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

Welkom bij Het belang van het verhaal. Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede

Welkom bij Het belang van het verhaal. Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede Welkom bij Het belang van het verhaal Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede SMD en Gemeente Enschede samen in de Wijkteams Visie Praktijk - Leren Programma vandaag Waar

Nadere informatie

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt.

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Hallo, In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Inhoud: 1. Waarom deze module? 2. Introductie in de verschillende stijlen 3. Wat zijn trends en hoe worden ze gemaakt?

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden Veiligheidsmonitor Gemeente Leiden Resultaten per stadsdeel en in de tijd Mediad Rotterdam, maart 2011 Veiligheidsmonitor, Gemeente Leiden 1 In dit overzicht worden de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor

Nadere informatie

een onderzoek naar nieuwe vormen van saamhorigheid.

een onderzoek naar nieuwe vormen van saamhorigheid. een onderzoek naar nieuwe vormen van saamhorigheid. Willemieke van den Brink (echter ontwerp) en Anne Marth Kuilder (Ministerie van Onverwachte Zaken) Over het onderzoek Jouw zorg is mij een zorg is een

Nadere informatie

Hoezo is mijn kind gek? Hoe je als zorgaanbieder toegankelijk wordt voor mensen met een andere culturele herkomst

Hoezo is mijn kind gek? Hoe je als zorgaanbieder toegankelijk wordt voor mensen met een andere culturele herkomst Hoezo is mijn kind gek? Hoe je als zorgaanbieder toegankelijk wordt voor mensen met een andere culturele herkomst Jaarcongres kinder- en jeugdpsychiatrie, 30 oktober 2018 Marjan Mensinga, m.mensinga@pharos.nl

Nadere informatie

Intercultureel leren. Workshop. Studievoormiddag 6 juni 2014

Intercultureel leren. Workshop. Studievoormiddag 6 juni 2014 Intercultureel leren Workshop Studievoormiddag 6 juni 2014 Aan de slag Hoeveel procent van mijn vrije tijd breng ik door met mensen van mijn eigen culturele achtergrond versus mensen met een andere culturele

Nadere informatie

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen te onderscheiden. De stijlen kunnen worden onderverdeeld in: TEGENBEWEGENDE STIJLEN MEEBEWEGENDE STIJLEN = duwen = trekken Tegenbewegende

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Burgerpanel gemeente Oisterwijk. Resultaten onderzoek veiligheid en openbare orde in de gemeente Oisterwijk

Burgerpanel gemeente Oisterwijk. Resultaten onderzoek veiligheid en openbare orde in de gemeente Oisterwijk Burgerpanel gemeente Oisterwijk Resultaten onderzoek veiligheid en openbare orde in de gemeente Oisterwijk Burgerpanel gemeente Oisterwijk Resultaten onderzoek veiligheid en openbare orde in de gemeente

Nadere informatie

11 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet VEILIGHEID IN DE BUURT

11 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet VEILIGHEID IN DE BUURT 11 augustus 2018 Auteur: Lisette van Vliet VEILIGHEID IN DE BUURT Samenvatting Politie wordt gemist op straat Ruim tweederde (68%) van de mensen vindt dat de politie onvoldoende aanwezig is op straat.

Nadere informatie

Opvoeden na partner geweld Trees Pels Katinka Lunneman Jodi Mak Susanne Tan Meta Flikweert Marjolijn Distelbrin Majone Steketee

Opvoeden na partner geweld Trees Pels Katinka Lunneman Jodi Mak Susanne Tan Meta Flikweert Marjolijn Distelbrin Majone Steketee Opvoeden na partner geweld Trees Pels Katinka Lunneman Jodi Mak Susanne Tan Meta Flikweert Marjolijn Distelbrin Majone Steketee Financiers: Gemeente Rotterdam Gemeente Amsterdam Gemeente Utrecht Gemeente

Nadere informatie

BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF

BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF BEGINSELVERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL OP DREEF COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - directie basisschool Op Dreef i.s.m. het stadsbestuur

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen (pilot) Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

maatschappijwetenschappen (pilot) Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

In het hart van complexiteit werkt eenvoud

In het hart van complexiteit werkt eenvoud In het hart van complexiteit werkt eenvoud De Sloep als een empowerende werkplaats in een superdiverse wereld Bea Van Robaeys Inleiding Een perspectief op complexiteit Superdiversiteit (Vertovec, 2007)

Nadere informatie