Een onderzoek naar de verkoop door de Belastingdienst van een inbeslaggenomen auto.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een onderzoek naar de verkoop door de Belastingdienst van een inbeslaggenomen auto."

Transcriptie

1 Rapport Een onderzoek naar de verkoop door de Belastingdienst van een inbeslaggenomen auto. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst te Eindhoven gegrond. Datum: 3 september 2015 Rapportnummer: 2015/130

2 2 SAMENVATTING De Belastingdienst heeft ter invordering van een belastingschuld beslag gelegd op de auto van verzoeker en deze verkocht. Verzoeker vindt dat de Belastingdienst is tekortgeschoten in de informatieverstrekking aan en de communicatie met hem. De Nationale ombudsman is van oordeel dat het in de rede had gelegen dat de Belastingdienst in reactie op de mails van verzoeker ondubbelzinnig had gecommuniceerd dat alleen volledige betaling van de schuld zou leiden tot het annuleren van de verkoop van de auto. In zoverre is de Belastingdienst tekortgeschoten. Op het punt van de informatie over de datum van verkoop van de auto is dat niet het geval. De informatie die de Belastingdienst daarover heeft verstrekt is helder. Er is al met al geen sprake van een situatie dat de Belastingdienst de auto niet had mogen verkopen WAT IS DE KLACHT? Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Belastingdienst na het leggen van beslag op zijn auto heeft gehandeld ter invordering van zijn belastingschuld. Het gaat er met name om dat de Belastingdienst de auto van verzoeker op 25 september 2014 heeft verkocht en hem daarover tevoren niet zorgvuldig heeft geïnformeerd. WAT GING ER AAN DE KLACHT VOORAF? Verzoeker is fotograaf. Er bestaat al gedurende een langere tijd achterstand in het doen van de vereiste belastingaangiften en het verrichten van de (daarbij behorende) betalingen. Dit leidde tot (dwang)invorderingsactiviteiten door de Belastingdienst. Verzoeker schreef de Belastingdienst op 24 januari 2014 het volgende: Al langere tijd zijn er achterstanden in aangiftes en betalingen van mijn kant. Daar zijn diverse oorzaken voor. Deels door te weinig discipline in mijn administratie en deels door zaken van persoonlijke aard. Met mevrouw B. eerder grotendeels besproken. Vorig jaar zeven maanden geen opdrachten kunnen verzorgen door een totale burn-out. Dat heeft ( ) zowel mentaal als financieel serieus impact gehad. Rond augustus 2013 weer terug kunnen beginnen, maar financieel zat ik volledig op het randje of eronder door zeven maanden geen inkomsten. De stroom enveloppen van de belastingdienst bleven keer op keer binnenstromen. Deels doordat ik te laat was met veel aangiftes. Het andere dat ik te laat was met betalen. Maar soms vier, zes enveloppen per week. Als de bankrekening dan praktisch zero is, ben ik even gestopt ze überhaupt open te maken. Ik kan wel allerlei vreemde smoezen verzinnen, maar soms kan een mens letterlijk aan het einde van zijn latijn zitten. Sinds afgelopen maanden zijn er terug verdiensten gemaakt. Lopende betalingsverplichtingen en verlate uitbetalingen zorgden ervoor dat ik niets kon betalen, aan de belastingdienst of derden.

3 3 Ik begrijp dat de beslaglegging op mijn auto een wettelijk pressie middel is om tot betaling over te gaan. Zoals hierboven aangegeven, als het saldo nihil is praktisch lukt het gewoon echt niet. De auto is tevens 24 jaar oud nu. Wel erg betrouwbaar nog altijd, een robuuste Toyota. Maar financieel is de dagwaarde verwaarloosbaar. Deze week, maandag en woensdag zijn er eindelijk weer betalingen gestort en worden er op korte termijn eveneens verwacht. Daarvoor twee maanden geen inkomsten gehad. Wel opdrachten, maar verlate uitbetalingen. Door de stortingen kan ik de aanslagen ( ) totaal 1131,00 met directe ingang voldoen. Nu er terug inkomsten langzaam maar zeker binnenkomen doe ik mijn best zo ver in mijn macht ligt verdere lopende verplichtingen te betalen. Ik begrijp dat u niet vrolijk wordt van mij en deze situatie en dat word ikzelf ook niet. Als ik een tijd wel mijn administratie bijhoud, maar het budget is er echt niet loopt het weer terug vast. Er zijn nu in ieder geval inkomsten en deze zullen met iets meer regelmaat ontvangen worden. Omdat er betalingsachterstand bleef bestaan, legde de Belastingdienst op 14 augustus 2014 beslag op de auto van verzoeker. Dit voor een openstaande belastingschuld ten bedrage van circa Op het aan verzoeker verstrekte proces-verbaal van het beslag stond vermeld dat de verkoop van de auto plaats zou vinden op 25 september Vervolgens werd later in augustus 2014 door de Belastingdienst nogmaals beslag gelegd op de auto van verzoeker. De belastingschuld bedroeg op dat moment nog (inclusief rente en kosten). Op het proces-verbaal van het beslag van 28 augustus 2014 stond als verkoopdatum vermeld 13 november Over de verkoopdatum stond het volgende vermeld op het proces-verbaal: Let op!: Is op grond van een ander beslag op dezelfde zaken een eerdere verkoopdatum vastgesteld, dan geldt die eerdere. Na het tweede beslag op de auto stuurde verzoeker de Belastingdienst op 15 september 2014 een met de volgende inhoud: Deze laatste maand ontving ik diverse her- en verrekeningen over verschillende aangiftes ivm de omzetbelasting. Hoewel het lastig is om overzicht te behouden, zijn de meeste duidelijk. Echter aanslagnummer ( ), omzetbelasting maart 2014 is mij onduidelijk momenteel. ( ) Op de aanslag met dagtekening van 2 september staan 'Openstaande kosten 2674,00'. Deze zijn niet gespecificeerd en kan ik niet terugvinden in overige aanslagen/her-verrekeningen. ( ) Na een lange zeer moeilijke periode ( ) zijn mijn opdrachten, dus ook mijn omzet stap voor stap meer stabiel en met meer regelmaat.

4 4 Graag verzoek ik u om een nieuw totaal overzicht, waar alle recente aangiftes en herverrekeningen in zijn verwerkt. Gezien de recente inkomsten zou het voor mij mogelijk moeten zijn om de openstaande IB-2010 in zijn totaliteit en tevens de openstaande + recente omzetbelastingen te kunnen voldoen. Alle aangiftes zijn de laatste maand bijgewerkt. De omzetbelasting aangifte + betaling over augustus 2014 wordt tijdig ingediend en betaald. Zonder voertuig is het nagenoeg onmogelijk om op bepaalde dagen opdrachten (altijd op locatie) te kunnen verzorgen. De Belastingdienst zond verzoeker hierop op 16 september 2014 een overzicht van de openstaande/verschuldigde aanslagen. De Belastingdienst gaf daarbij aan: "In het overzicht staan drie (3) aanslagen motorrijtuigenbelasting vermeld. Ik verzoek u dan ook deze aanslagen per omgaande te voldoen en mij het betalingsbewijs te mailen". Diezelfde dag berichtte verzoeker de Belastingdienst dat hij de aanslagen motorrijtuigenbelasting alsmede een aanslag inkomstenbelasting had voldaan. Verzoeker zond de Belastingdienst op 24 september 2014 opnieuw een Hierbij een update t/m 24 september ( ) De aangifte omzetbelasting augustus 2014 is vandaag ingeleverd en het verschuldigde bedrag van 1936,00 is voldaan. ( ) Het resterend openstaande bedrag volgens het overzicht bedraagt als ik de bedragen nog te voldoen optel. Ik heb de mogelijkheid nu per direct nog 1750,00 te kunnen voldoen. Mijn vraag welke betaal ik het best eerst of is de volgorde van betaling niet ter zake? Na betaling van 1750 blijft er 3806,00 open staan. Dit lukt mij niet in één keer te betalen. In oktober lukt het om daarvan 1000,00 te betalen. Aanslagnummer ( ) omzetbelasting, maart 2014 ontving ik een nieuwe aanslag van. Met daarin wederom een niet gespecificeerd bedrag van 'openstaande kosten' 2592,00. Op het overzicht door u naar mij verzonden staat te betalen 411,00. Een auto is van wezenlijk belang om mijn opdrachten te kunnen volbrengen. Is het mogelijk de Landcruiser vrij te geven. De bedoeling is om deze bij een gespecialiseerd bedrijf te koop aan te bieden. Mede omdat de onkosten in 2014 erg opliepen. De Belastingdienst verkocht de auto op 25 september 2014 voor een bedrag van Op 26 september 2014 stuurde verzoeker aan de Belastingdienst een met een gecorrigeerd overzicht. Hij gaf onder verwijzing naar betalingsbewijzen aan die dag extra betalingen te hebben verricht. Dat was het maximum, in oktober kon hij weer een betaling doen. Verzoeker verzocht de Belastingdienst uitsluitsel te geven over de beslaglegging op de auto. Hij deelde mee de auto zelf te willen verkopen omdat dat een hogere opbrengst zou meebrengen waaruit dan de belastingschuld kon worden betaald.

5 5 DE OORSPRONKELIJK BIJ DE BELASTINGDIENST INGEDIENDE KLACHT Nadat verzoeker duidelijk werd dat de auto op 25 september 2014 was verkocht, diende hij nadat hij eerder contact had gezocht met de Belastingdienst - op 20 oktober 2014 bij de Belastingdienst een klacht in. Hij erkende dat terecht beslag was gelegd op de auto. Hij vond echter dat de Belastingdienst in het invorderingsproces niet juist had gehandeld door de auto op 25 september 2014 te verkopen. Hij voerde aan dat hij na de inbeslagneming alles in het werk had gesteld om op de openstaande belastingschuld af te lossen, en daarover ook contacten had gehad met de Belastingdienst. Behoudens op het bericht van 15 september 2014 ontving hij geen reactie van de Belastingdienst. Pogingen om duidelijkheid te krijgen hadden geen resultaat. Verzoeker gaf aan dat het openstaande bedrag was teruggebracht van bijna naar ruim Weliswaar was die vermindering voor circa terug te voeren op ambtshalve verminderingen maar niettemin was daarnaast sprake van een aanzienlijke betaling. Verzoeker benadrukte dat hij in goed vertrouwen er van mocht uitgaan dat de auto pas op 13 november 2014 zou worden verkocht omdat dat de datum was die vermeld stond op het tweede proces-verbaal van beslaglegging. Dit tweede beslag was volgens verzoeker in de plaats gekomen van het eerste beslag. Hij meende daarom dat hij tot 13 november 2014 de tijd had om de belastingschuld te kunnen betalen alvorens de auto zou worden verkocht. Verzoeker stelt dat hij door de handelwijze van de Belastingdienst schade heeft geleden omdat de auto waard was (particuliere verkoopwaarde die hoger was dan de executiewaarde). De Belastingdienst handelde de klacht op 31 oktober 2014 af. De Belastingdienst merkte op dat enkele dagen na de inbeslagneming ontbrekende aangiftes omzetbelasting waren ingediend. De bijbehorende betaling vond echter niet plaats. Omdat niet alle verschuldigde betalingen werden ontvangen, en voorgeschreven termijnen in acht worden genomen, is de opdracht gegeven de verkoop van de auto voor te bereiden. Op het bericht van verzoeker van 15 september 2014, waarin werd verzocht om een overzicht van de openstaande aanslagen, is direct gereageerd. Aan verzoeker werd het gevraagde overzicht verstrekt. Verzoeker reageerde met een overzicht van gedane betalingen. Echter, deze dekten niet de gehele openstaande schuld. Daarom werd de voorgenomen verkoop niet geannuleerd. Op 24 september 2014 ontving de Belastingdienst opnieuw een van verzoeker waarin hij aangaf dat de openstaande kosten niet juist waren. Op de belastingschuld hadden inmiddels een aantal verminderingen plaatsgevonden waardoor de kosten ook waren verminderd. Toen de van 26 september werd ontvangen waarin verzoeker aangaf dat het totaaloverzicht niet klopte en hij aangaf extra betalingen te zullen doen was de auto al verkocht. De Belastingdienst gaf aan zich te kunnen voorstellen dat bij verzoeker enige verwarring was ontstaan over de datum van verkoop. Hij wees er echter op dat bij herhaald beslag de executiedatum van het eerdere beslag geldt. De Belastingdienst beoordeelde de klacht als niet gegrond. Op het moment van de verkoop was niet de gehele schuld voldaan en er was geen uitstel van betaling verleend.

6 6 Op 7 november 2014 zond de Belastingdienst verzoeker een overzicht van de betalingen en verrekeningen op de belastingschuld vanaf augustus Uit dit overzicht volgt dat naast verrekeningen en verminderingen door verzoeker voorafgaande aan de verkoop een bedrag van 4.657,86 is betaald. Na de verkoop is, met inbegrip van de opbrengst van de auto van 4.650, een bedrag van betaald. Een afschrift van dit overzicht is als bijlage aan het rapport gehecht Verzoeker reageerde op 13 november 2014 op de in de klachtafhandelingsbrief opgenomen informatie over de geldende executiedatum. Volgens verzoeker is dit wellicht intern bij de Belastingdienst duidelijk maar zeker niet bij de burger. In zijn visie mag de burger er vanuit gaan dat de verkoopdatum genoemd op een proces-verbaal van latere datum de enige juiste verkoopdatum is. Als dat anders is, had de Belastingdienst dat duidelijk en ondubbelzinnig moeten meedelen. Het ontgaat verzoeker waarom op een later exploot een datum wordt genoemd waarvan al duidelijk is dat deze niet de juiste zal zijn. De Belastingdienst antwoordde op 20 november 2014 dat de informatie hierover op het proces-verbaal volstrekt duidelijk is. De Belastingdienst gaf daarbij aan dat de deurwaarder verplicht is een verkoopdatum te vermelden die minimaal een maand verder ligt dan de datum van de beslaglegging, ook al weet hij dat de executieverkoop eerder kan plaats vinden op basis van een eerder beslag. Hoewel de deurwaarder wellicht eerder of duidelijker een toelichting had kunnen verstrekken, neemt dat niet weg dat de regels omtrent een executieverkoop zijn nageleefd. Verzoeker liet de Belastingdienst op 27 november 2014 weten het hier niet mee eens te zijn. Het is volgens hem gebruikelijk dat de meest recente datum de datum is die gehanteerd dient te worden. Bovendien vond verzoeker de verkoop van de auto onnodig en buiten proporties. Verzoeker merkte op dat hij had duidelijk gemaakt de auto dringend nodig te hebben voor zijn werk, herhaald om duidelijkheid had gevraagd en meerdere keren (tevergeefs) geprobeerd had met de Belastingdienst in contact te komen. De reactie van de Belastingdienst luidde: Dat (verzoeker; N.o.) de auto dringend benodigde betwist ik niet. Dit staat echter een inbeslagname en/of een executieverkoop daarvan niet in de weg. Zo lang er geen afspraken zijn gemaakt met de ontvanger over de betaling kan deze besluiten tot dwanginvordering over te gaan. Het is daarbij niet aan (verzoeker; N.o.) om te bepalen wat voor de ontvanger "een aanvaardbare afbetalingstermijn is". Het is ook niet zo dat wanneer op een gegeven moment de schuld gehalveerd is dat daarmee de invordering stopt. Gehele afbetaling doet dat wel. Nogmaals wil ik herhalen dat ik het spijtig vind dat e.e.a. voor (verzoeker: N.o.) niet geheel duidelijk is geweest maar ik heb niet kunnen constateren dat de Belastingdienst hierin fout gehandeld heeft. Ik ben daarom van mening dat er geen recht bestaat op een tegemoetkoming in "door (verzoeker; N.o.) geleden schade".

7 7 DE BIJ DE NATIONALE OMBUDSMAN INGEDIENDE KLACHT Verzoeker was niet tevreden over de klachtafhandeling door de Belastingdienst. Hij volhardde in de argumenten die hij in de klachtenprocedure bij de Belastingdienst had aangevoerd. Hij benadrukte dat hij er van uit mocht gaan dat hij tot 13 november 2014 de tijd zou hebben om de belastingschuld te voldoen voordat de auto daadwerkelijk verkocht zou worden. Hem is ondanks zijn verzoeken hiertoe geen duidelijkheid gegeven over de datum waarop de auto zou worden verkocht. Hij heeft daardoor niet de gelegenheid gehad er voor te zorgen dat het volledige bedrag zou zijn betaald voor de datum van verkoop. Het resultaat is dat de auto voor een lager bedrag dan de daadwerkelijk waarde is verkocht en dat verzoeker nu niet over een auto beschikt en daardoor zijn werkzaamheden niet kan uitoefenen. Verder ontbrak volgens hem een belangenafweging; de verkoop van de auto stond volgens verzoeker in geen enkele verhouding meer tot het daarmee te dienen doel. HOE REAGEERDE DE BELASTINGDIENST Al enkele jaren werden door verzoeker de aangiften omzetbelasting niet (tijdig) ingediend en werden ambtshalve aanslagen opgelegd. Pas na beslaglegging werd dan door verzoeker contact opgenomen met de Belastingdienst, werden aangiften ingediend en betalingen gedaan. Vervolgens gaat het dan na een paar maanden weer mis. Verzoeker is diverse keren verzocht om aangiften in te dienen en verschuldigde bedragen te betalen waarop pas antwoord volgde als de executieverkoop aanstaande was. De mail van verzoeker van 24 januari 2014 was niet beantwoord omdat het een mededeling betrof dat betalingen zouden volgen. Wel is de deurwaarder geïnformeerd. Van verzoeker werd niet meer vernomen hoewel hij wist dat er een grote schuld was. Weliswaar ambtshalve aanslagen maar aangiften werden niet ingediend en motorrijtuigenbelasting werd niet betaald. Op 15 mei 2014 is beslag op roerende zaken gelegd en een verkoopdatum vastgesteld. Deze verkoop heeft niet plaatsgevonden. Na de beslaglegging op de auto op 14 augustus 2014 volgde geen reactie van verzoeker met de vraag: wat te doen om de verkoop niet door te laten gaan. Wel werden op 17 augustus 2014 de ontbrekende aangiften omzetbelasting ingediend. Daarop werden op 29 augustus 2014 de verminderingen verleend waarbij de kosten werden teruggebracht naar het juiste bedrag van de aanslag. De teruggaven werden verrekend met de openstaande schuld. De mail van verzoeker van 15 september 2014 is per omgaande beantwoord. De reactie van verzoeker was een overzicht van gedane betalingen. Omdat op dat moment nog meerdere aanslagen openstonden is de verkoop niet geannuleerd. Er is ook niet overwogen om voor de openstaande schuld een betalingsregeling te treffen met verzoeker. Dit omdat hij aangaf per omgaande te gaan betalen. Er werd ook niet om een betalingsregeling verzocht; het ging om een zakelijke belastingschuld en motorrijtuigenbelasting.

8 8 De mail van 24 september 2014 is niet beantwoord. Deze ging over kosten die niet juist zouden zijn en deze waren inmiddels hersteld. Wat betreft de mail van 26 september 2014 met de mededeling dat het totaaloverzicht niet klopte en dat extra betalingen zouden worden gedaan geldt dat op dat moment de auto al was verkocht. De Belastingdienst was van mening dat verzoeker wat betreft de invordering genoeg duidelijkheid was verstrekt. Op de vraag van welke contacten na 24 januari 2014 tussen verzoeker en de Belastingdienst hadden plaatsgevonden aangaande de invordering van belastingschulden liet de Belastingdienst het volgende weten: Op 24 januari 2014 heeft verzoeker via de mail mij meegedeeld dat er betalingen zouden komen voor de opgelopen schuld. Ik heb toen de stukken bij de deurwaarder teruggevraagd. Door verzoeker zijn toen wel enkele betalingen verricht en aangiften omzetbelasting ingediend. Omdat er geen betalingen meer volgden zijn eind april 2014 de stukken weer naar de deurwaarder gezonden met verzoek beslag te leggen. Op 15 mei 2014 is er dus beslag gelegd en een verkoopdatum vastgesteld: 26 juni De omstandigheid waardoor de verkoop op 26 juni 2014 niet heeft plaatsgevonden ligt voor zover ik het kan beoordelen in de sluiting van kantoor Terneuzen en de fysieke verhuizing van dit kantoor naar Middelburg in deze periode. Over het niet doorgaan van de verkoop heb ik geen contact gehad met verzoeker. De verzoeker heeft nooit telefonisch contact met mij opgenomen alleen via de mail. REACTIE VERZOEKER NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG VAN BEVINDINGEN Verzoeker benadrukte dat de essentie van zijn klacht is dat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij tot 13 november 2014 de tijd zou hebben om het volledig openstaande bedrag aan de Belastingdienst te betalen voordat de auto verkocht zou worden. Die veronderstelling is volgens verzoeker volkomen gerechtvaardigd omdat die datum expliciet werd genoemd in het op 28 augustus 2014 aan hem betekende exploot. Verzoeker mocht er in goed vertrouwen van uit gaan dat dat exploot in de plaats kwam van het eerdere exploot van 14 augustus 2014 waarin 25 september 2014 stond vermeld. als verkoopdatum. Het is dan ook onjuist dat de auto voor 13 november 2014 is verkocht. WAT IS HET OORDEEL VAN DE NATIONALE OMBUDSMAN? Het behoorlijkheidsvereiste van het luisteren naar de burger houdt in dat de overheid actief naar de burger luistert, zodat deze zich gehoord en gezien voelt. In dit geval staat niet ter discussie dat de Belastingdienst terecht beslag heeft gelegd op de auto van verzoeker. Dat betekent dat de Belastingdienst in principe gerechtigd was tot

9 9 verkoop van die auto nu op het moment van verkoop nog een bedrag op de belastingschuld openstond. Waar het hier om gaat, is de vraag of de Belastingdienst zich in het proces van invordering zoals dat is gevolgd op de beslaglegging behoorlijk heeft opgesteld. Met name om de vraag of de Belastingdienst is tekortgeschoten in de informatieverstrekking aan en de communicatie met verzoeker. Nadat in augustus 2014 door de Belastingdienst (twee keer) beslag op de auto van verzoeker was gelegd, heeft tussen verzoeker en de Belastingdienst een mailwisseling plaatsgevonden. De Nationale ombudsman ziet een belastingschuldige die probeert om een oplossing te creëren voor zijn problemen met de Belastingdienst en daarbij ook aangeeft het belang dat zijn auto wordt vrijgegeven c.q. niet wordt verkocht. Daartegenover ziet een Belastingdienst die weliswaar het door verzoeker gevraagde overzicht verstrekt maar het daarbij verder laat. Daarmee schiet de Belastingdienst naar het oordeel van tekort in de communicatie met verzoeker. Het had in de rede gelegen dat de Belastingdienst in reactie op de mails van verzoeker ondubbelzinnig had gecommuniceerd dat alleen volledige betaling van de schuld zou leiden tot het annuleren van de verkoop van de auto. Wellicht had een dergelijk contact nog geleid tot (kort) verder uitstel van betaling. Ook is voorstelbaar dat dan naar voren was gekomen dat de verkoop al zou plaatsvinden op 25 september 2014 in plaats van 13 november 2014 waarvan verzoeker ten onrechte uitging. Op dat laatste punt had de Belastingdienst dan nog extra uitleg kunnen geven. Daarmee is naar het oordeel van sprake van een gemiste kans. Op grond van het bovenstaande acht de onderzochte gedraging niet behoorlijk. Dit betekent echter niet dat moet worden geconcludeerd dat de Belastingdienst de auto van verzoeker op 25 september 2014 niet had mogen verkopen. Niet kan worden gezegd dat de Belastingdienst zodanig is tekortgeschoten in de informatie aan verzoeker over de datum van de verkoop van de auto dat dat aan die verkoop in de weg zou staan. Op het proces-verbaal van beslaglegging staat duidelijk vermeld: "Let op!: Is op grond van een ander beslag op dezelfde zaken een eerdere verkoopdatum vastgesteld, dan geldt die eerdere". Hoewel deze mededeling gelet op de gang van zaken enigszins curieus is, is deze informatie naar het oordeel van wel helder. Het had verzoeker aan de hand daarvan duidelijk kunnen en moeten zijn dat als datum van verkoop 25 september 2014 gold. Hoezeer ook de mailwisselingen na die datum gebrekkig waren, daaruit valt niet af te leiden dar er sprake was van een tussen verzoeker en de Belastingdienst gemaakte nieuwe- afspraak over de belastingschuld. Gezien het verloop van de belastingschuld en de hoogte van de belastingschuld op het moment van de verkoop, te weten ruim 6.000, kan ook niet worden gezegd dat de verkoop van de auto als disproportioneel moet worden beoordeeld.

10 10 CONCLUSIE De klacht over de onderzochte gedraging van de Belastingdienst te Eindhoven is gegrond, wegens schending van het vereiste van het luisteren naar de burger. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen

11 11 BIJLAGE (verzoeker; N.o.) Betalingen/afboekingen vanaf augustus 2014: dd verr. uit omzetbel.nr ( ) kst 30,00 dd verr. uit omzetbel.nr. ( ) bel. 84,00, kst 29,00 en rente 1,00 dd verr. uit omzetbel.nr. ( ) bel. 22,00 dd verr. uit omzetbel.nr. ( ) bel. 345,00 dd verr.uit omzetbel.nr. ( ) bel 61,00 en kst 46,00 dd vermindering 18578,00 dd betaling bel en kosten 58,00 dd vermindering 20085,00 dd betaling bel. 7,00 en kosten 69,00 dd betaling bel. 54,00 ** nr. ( ) dd vermindering 21115,00 dd betaling bel. 61,00 dd vermindering 22660,00 dd betaling bel. 61,00 dd betaling bel. 336,00 dd betaling bel. 2832,00, kst 355,86 en rente 206,00 dd betaling bel. 206,00 dd betaling kst 26,00 dd betaling bel. 2622,00, kst 114,00 en rente 157,00

12 12 dd betaling bel. 12,00 en kst 214,00 dd betaling bel. 485,00 dd betaling bel. 901,00 en rente 54,00 dd betaling bel. 634,00 en kst 77,00 dd betaling bel. 285,00 en kst. 61,00 ** nr. ( ) dd betaling bel. 285,00 en kst. 7,00 dd betaling bel. 209,00 Op dit moment zijn er geen openstaande/verschuldigde aanslagen meer. De opbrengst van de auto, groot 4650,00 is als volgt afgeboekt *nr. ( ) 336,00 *nr. ( ) bel. 2622,00, kst. 114,00 en rente 157,00 *nr. ( ) bel. 634,00 en kst. 77,00 Het restant is overgemaakt op rekening van (verzoeker; N.o.) Deze afboekingen zijn in bovenstaand overzicht verwerkt.

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Rapport Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Een onderzoek naar het door de Belastingdienst overgaan tot dwanginvordering nadat de belastingaanslag is verminderd en naar de informatieverstrekking

Nadere informatie

Een onderzoek naar de verrekening van de belastingteruggaaf over 2013 met een nog openstaande belastingschuld over het jaar 2006.

Een onderzoek naar de verrekening van de belastingteruggaaf over 2013 met een nog openstaande belastingschuld over het jaar 2006. Rapport Een onderzoek naar de verrekening van de belastingteruggaaf over 2013 met een nog openstaande belastingschuld over het jaar 2006. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041

Rapport. Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041 Rapport Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat X Gerechtsdeurwaarders: op 4 april 2006 een herhaald bevel heeft gedaan tot betaling van per 1 maart 2006 verschuldigde

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/353

Rapport. Datum: 27 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/353 Rapport Datum: 27 augustus 1998 Rapportnummer: 1998/353 2 Klacht Op 1 mei 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw S. te Zutphen, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Ondernemingen

Nadere informatie

'Financiële nood door niet beslissen op verzoek om een persoonlijke betalingsregeling en op verzoek om toepassing van de beslagvrije voet'

'Financiële nood door niet beslissen op verzoek om een persoonlijke betalingsregeling en op verzoek om toepassing van de beslagvrije voet' Rapport 'Financiële nood door niet beslissen op verzoek om een persoonlijke betalingsregeling en op verzoek om toepassing van de beslagvrije voet' Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 januari 2011 Rapportnummer: 2011/026

Rapport. Datum: 28 januari 2011 Rapportnummer: 2011/026 Rapport Datum: 28 januari 2011 Rapportnummer: 2011/026 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst niet bereid is om hem ter zake van de afkoop van een lijfrenteverzekering een vrijwaringsbewijs

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/078 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Rapport. Gegoochel met facturen

Rapport. Gegoochel met facturen Rapport Gegoochel met facturen Een onderzoek naar aanleiding van een klacht van een vrouw over de werkwijze van het CAK bij het innen van de door haar vader te betalen eigen bijdrage Oordeel Op basis van

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012. Rapportnummer: 2012/190

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012. Rapportnummer: 2012/190 Rapport Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012 Rapportnummer: 2012/190 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het CAK hem in het kader van zijn eigen bijdrage Zorg met Verblijf lange

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163 Rapport Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni 2011 Rapportnummer: 2011/163 2 Klacht Verzoekster klaagt over de wijze waarop de directeur

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het CAK te Den Haag. Rapportnummer: 2012/018

Rapport. Rapport over een klacht betreffende het CAK te Den Haag. Rapportnummer: 2012/018 Rapport Rapport over een klacht betreffende het CAK te Den Haag. Rapportnummer: 2012/018 2 Datum: 9 februari 2012 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het CAK weigert om voor de betaling van een openstaand

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen ingediend door mr. C. Berendse, advocaat te Amsterdam. Datum: 20 juni 2012

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen ingediend door mr. C. Berendse, advocaat te Amsterdam. Datum: 20 juni 2012 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen ingediend door mr. C. Berendse, advocaat te Amsterdam Datum: 20 juni 2012 Rapportnummer: 2013/072 2 Klacht Verzoekster klaagt erover

Nadere informatie

Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam:

Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam: Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) Rotterdam: haar over het jaar 2005 een viertal jaaropgaven heeft verstrekt, die niet allemaal correct

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 Rapport Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/257 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Rivierenland/kantoor Gorinchem bij zijn beschikking van 7 juli 2005 geen ambtshalve vermindering

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 mei 2007 Rapportnummer: 2007/087

Rapport. Datum: 8 mei 2007 Rapportnummer: 2007/087 Rapport Datum: 8 mei 2007 Rapportnummer: 2007/087 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat gerechtsdeurwaarder X te Y de Groningse Kredietbank niet op de hoogte heeft gebracht van de rente die verzoeker over

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/099

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/099 Rapport Rapport over een klacht over het CAK te Den Haag. Datum: 14 augustus 2013 Rapportnummer: 2013/099 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het CAK is omgegaan met zijn verzoek om tot nader

Nadere informatie

Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 4 Aanbeveling 5 Onderzoek 5 Bevindingen 5

Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 4 Aanbeveling 5 Onderzoek 5 Bevindingen 5 RAPPORT 2007/0087, NATIONALE OMBUDSMAN, 8 MEI 2007 Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 4 Aanbeveling 5 Onderzoek 5 Bevindingen 5 SAMENVATTING Verzoeker was in 1988 door de kantonrechter veroordeeld

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april Rapportnummer: 2012/061

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april Rapportnummer: 2012/061 Rapport Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april 2012 Rapportnummer: 2012/061 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Landelijk Bureau

Nadere informatie

Een onderzoek naar de wijze waarop het LBIO een alimentatiegerechtigde informeert over het (niet) innen van kinderalimentatie.

Een onderzoek naar de wijze waarop het LBIO een alimentatiegerechtigde informeert over het (niet) innen van kinderalimentatie. Rapport Een onderzoek naar de wijze waarop het LBIO een alimentatiegerechtigde informeert over het (niet) innen van kinderalimentatie. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het Landelijk

Nadere informatie

Rapport. Datum: 16 maart 1998 Rapportnummer: 1998/061

Rapport. Datum: 16 maart 1998 Rapportnummer: 1998/061 Rapport Datum: 16 maart 1998 Rapportnummer: 1998/061 2 Klacht Op 17 oktober 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer L. te De Lier, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Directie

Nadere informatie

Een onderzoek naar de wijze van taxeren door Domeinen Roerende Zaken

Een onderzoek naar de wijze van taxeren door Domeinen Roerende Zaken Rapport Schade veroorzaken, maar niet vergoeden Een onderzoek naar de wijze van taxeren door Domeinen Roerende Zaken Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over Domeinen Roerende Zaken gegrond.

Nadere informatie

Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering

Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering Rapport Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht

Nadere informatie

Rapport. Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013

Rapport. Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013 Rapport Datum: 14 januari 2011 Rapportnummer: 2011/013 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) naar aanleiding van de aanvraag deskundigenoordeel van

Nadere informatie

Tevens klaagt verzoekster erover dat zij op haar diverse brieven aan de Belastingdienst geen antwoord heeft gekregen.

Tevens klaagt verzoekster erover dat zij op haar diverse brieven aan de Belastingdienst geen antwoord heeft gekregen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat zij, hoewel daartoe na haar emigratie naar Spanje geen enkele aanleiding bestaat, nog regelmatig aangiftes en andere stukken van de Belastingdienst ontvangt.

Nadere informatie

Geachte heer xxxxx, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt, xxxxx, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst.

Geachte heer xxxxx, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt, xxxxx, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst. Geachte heer, Op 12 oktober 2015 heeft u zich namens uw cliënt,, gewend tot de Nationale ombudsman met een klacht over de Belastingdienst. Waar gaat het om? Uw cliënt is ondernemer. Hij exploiteert een

Nadere informatie

Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV):

Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV): Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV): 1. vanaf januari 2007 diverse malen haar op 9 oktober 2005 overleden zoon heeft aangeschreven over

Nadere informatie

Rapport. Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen te Leeuwarden. Rapportnummer: 2011/304

Rapport. Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen te Leeuwarden. Rapportnummer: 2011/304 Rapport Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen te Leeuwarden. Rapportnummer: 2011/304 2 Datum: 11 oktober 2011 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316

Rapport. Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316 Rapport Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst/Noord/kantoor Groningen haar klacht over de afwikkeling van haar op 24 oktober 2004 ingediende

Nadere informatie

Rapport. Datum: 5 januari 2000 Rapportnummer: 2000/003

Rapport. Datum: 5 januari 2000 Rapportnummer: 2000/003 Rapport Datum: 5 januari 2000 Rapportnummer: 2000/003 2 Klacht Op 1 juli 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw S. te Nijverdal, ingediend door de heer S. te Nijverdal, met

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/293

Rapport. Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/293 Rapport Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/293 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de Belastingdienst/Noord/kantoor Groningen hun ten onrechte en ongevraagd de algemene heffingskorting heeft

Nadere informatie

Erven, belasting en rente. Rapport over een klacht over de voorlichting van de Belastingdienst.

Erven, belasting en rente. Rapport over een klacht over de voorlichting van de Belastingdienst. Erven, belasting en rente Rapport over een klacht over de voorlichting van de Belastingdienst. Oordeel De Nationale ombudsman vindt de klacht over de Belastingdienst gegrond. Datum: 19 maart 2015 Rapportnummer:

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) te Rotterdam. Datum: 9 december 2013

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) te Rotterdam. Datum: 9 december 2013 Rapport Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) te Rotterdam Datum: 9 december 2013 Rapportnummer: 2013/186 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het LBIO een

Nadere informatie

Rapport 1998/322, nationale ombudsman, 3 augustus 1998

Rapport 1998/322, nationale ombudsman, 3 augustus 1998 Rapport 1998/322, nationale ombudsman, 3 augustus 1998 Klacht 1 Achtergrond 1 Onderzoek 1 Bevindingen 2 Beoordeling en conclusie 4 KLACHT Op 16 april 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 september 2012. Rapportnummer: 2012/149

Rapport. Datum: 13 september 2012. Rapportnummer: 2012/149 Rapport Rapport over een klacht over UVIT Zorgkantoor te Eindhoven. Bestuursorgaan: de Raad van Bestuur van UVIT Zorgverzekeraar te Arnhem. UVIT zorgverzekeraar is vanaf 1 januari 2012 verder gegaan onder

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april 2011 Rapportnummer: 2011/105 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren de aanslag inkomstenbelasting

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 Rapport Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/304 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Veendam zijn beroep tegen de beslissing om hem geen kwijtschelding

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/216

Rapport. Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/216 Rapport Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/216 2 Klacht Op 23 september 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Obbicht, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Centrale

Nadere informatie

Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer.

Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer. Rapport Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Centrale

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss. Datum: 2 oktober Rapportnummer: 2013/138

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss. Datum: 2 oktober Rapportnummer: 2013/138 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss Datum: 2 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/138 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Oost-Brabant zijn beslagvrije

Nadere informatie

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over Rapport De behandeling van een bezwaarschrift Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht gegrond. Publicatiedatum: 26 november

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/219

Rapport. Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/219 Rapport Datum: 8 juni 1998 Rapportnummer: 1998/219 2 Klacht Op 9 januari 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer R. te Rotterdam, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Particulieren

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 januari 2006 Rapportnummer: 2006/019

Rapport. Datum: 19 januari 2006 Rapportnummer: 2006/019 Rapport Datum: 19 januari 2006 Rapportnummer: 2006/019 2 Klacht Verzoekers klagen over de motivering van de uitspraak van 17 mei 2005 op het door hen ingestelde beroep op de directeur van de Belastingdienst/Zuidwest

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Haarlemmermeer in strijd met de tussen hem en de gemeente gesloten overeenkomst tot afkoop van erfpacht heeft gehandeld door een, voor hem niet

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/304

Rapport. Datum: 4 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/304 Rapport Datum: 4 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/304 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de Belastingdienst/Rijnmond/kantoor Rotterdam in zijn brieven van 20 november 2003 en 29 januari 2004 het

Nadere informatie

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153

Rapport Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst te Almere (voorheen Belastingdienst/Randmeren) Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/153 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de ontvanger van

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt over de reactie van de staatssecretaris van Financiën op zijn klacht dat bij de ondertekening van zijn aangifte voor de inkomstenbelasting 2007 ook de DigiD-code van

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt er over dat de Belastingdienst executoriaal beslag heeft gelegd op onroerende zaken van haar ondanks het feit dat er - in verband met de door de Belastingdienst gestelde

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/320

Rapport. Datum: 21 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/320 Rapport Datum: 21 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/320 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het LBIO hem in de brief van 25 mei 2004 niet gelijk heeft geïnformeerd over het opheffen van het beslag op zijn

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV): het uitkeringsrecht waar zij naar aanleiding van de beslissing op bezwaar gedateerd 28 september

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084

Rapport. Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 Rapport Datum: 3 mei 2007 Rapportnummer: 2007/084 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst niet de hem bekende inkomensgegevens over het jaar 2005 heeft gebruikt als basis voor het bepalen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 november 2000 Rapportnummer: 2000/365

Rapport. Datum: 29 november 2000 Rapportnummer: 2000/365 Rapport Datum: 29 november 2000 Rapportnummer: 2000/365 2 Klacht Op 10 januari 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer K. te Almere, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 augustus Rapportnummer: 2011/225

Rapport. Datum: 4 augustus Rapportnummer: 2011/225 Rapport De verrekenmachine Onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop de Belastingdienst burgers informeert over het verrekenen van aanslagen. Verantwoordelijk bestuursorgaan het Ministerie van

Nadere informatie

Rapport. Publicatiedatum 21 september 2015 Rapportnummer 2015/137

Rapport. Publicatiedatum 21 september 2015 Rapportnummer 2015/137 Rapport Publicatiedatum 21 september 2015 Rapportnummer 2015/137 Wat is de klacht? Verzoeker, die gesolliciteerd heeft naar een functie bij Defensie Materieel Organisatie (DMO), klaagt er over dat DMO:

Nadere informatie

RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005

RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005 RAPPORT 2005/320, NATIONALE OMBUDSMAN, 21 OKTOBER 2005 Samenvatting Klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Achtergrond SAMENVATTING Verzoeker klaagde erover dat het LBIO hem niet

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 april 2004 Rapportnummer: 2004/118

Rapport. Datum: 7 april 2004 Rapportnummer: 2004/118 Rapport Datum: 7 april 2004 Rapportnummer: 2004/118 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de Belastingdienst/Zuidwest/kantoor Roosendaal het beroep tegen de afwijzing door de Belastingdienst/Haaglanden/kantoor

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374

Rapport. Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 Rapport Datum: 9 december 2002 Rapportnummer: 2002/374 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat UWV Cadans, kantoor Amsterdam: 1. hem nog steeds geen duidelijkheid heeft verschaft over de financiële afwikkeling

Nadere informatie

2. Ouder/verzorger klaagt er verder over dat organisatie niet heeft gereageerd op haar brief d.d. 22 december 2008.

2. Ouder/verzorger klaagt er verder over dat organisatie niet heeft gereageerd op haar brief d.d. 22 december 2008. 09-40 Communicatie, financiën 2009 Opvangvorm organisatie met meer kinderopvangvormen Betreft financiën Inleiding De klacht 1. Ouder/verzorger klaagt er over dat organisatie haar al enige tijd lastig valt

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 Rapport Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Gouda vanaf november 2002 onvoldoende heeft getracht om de

Nadere informatie

Een onderzoek naar de beslissing op een verzoek om ambtshalve vermindering van opgelegde belastingaanslagen.

Een onderzoek naar de beslissing op een verzoek om ambtshalve vermindering van opgelegde belastingaanslagen. Rapport Geen aftrek (extra) kosten huishoudelijke hulp Een onderzoek naar de beslissing op een verzoek om ambtshalve vermindering van opgelegde belastingaanslagen. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt

Nadere informatie

Zij klaagt er voorts over dat de SVB de schade en kosten die het gevolg waren van de werkwijze van de SVB niet aan haar wil vergoeden.

Zij klaagt er voorts over dat de SVB de schade en kosten die het gevolg waren van de werkwijze van de SVB niet aan haar wil vergoeden. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB), vestiging Breda het over 2006 van haar teruggevorderde en door haar in 2006 ook terugbetaalde bedrag aan Anw-uitkering

Nadere informatie

Rapport. Publicatiedatum: 4 maart Rapportnummer: 2015/038

Rapport. Publicatiedatum: 4 maart Rapportnummer: 2015/038 Rapport Publicatiedatum: 4 maart 2015 Rapportnummer: 2015/038 Samenvatting Verzoeker klaagt over de gang van zaken bij de aanslagregeling inkomstenbelasting 2010, 2011 en 2012. Hij mocht van de Belastingdienst

Nadere informatie

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404

Rapport. Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 Rapport Datum: 17 september 1999 Rapportnummer: 1999/404 2 Klacht Op 13 juli 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Harlingen, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

1.327,20 als hoofdsom in verband met achterstallige verzekeringspremies; 42,49 als tot op dat moment vervallen wettelijke rente over de hoofdsom;

1.327,20 als hoofdsom in verband met achterstallige verzekeringspremies; 42,49 als tot op dat moment vervallen wettelijke rente over de hoofdsom; Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat gerechtsdeurwaarder Y de van hem met regelmaat geïncasseerde gelden opzettelijk op de voor zijn kantoor meest voordelige en voor hem, verzoeker, meest onvoordelige

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 juni 2004 Rapportnummer: 2004/206

Rapport. Datum: 2 juni 2004 Rapportnummer: 2004/206 Rapport Datum: 2 juni 2004 Rapportnummer: 2004/206 2 Klacht Verzoeker (woonachtig in Marokko) klaagt erover dat de Sociale verzekeringsbank (SVB), kantoor Leiden, de kinderbijslag over het vierde kwartaal

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Holland-Midden. Datum: 08 maart Rapportnummer: 2011/080

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Holland-Midden. Datum: 08 maart Rapportnummer: 2011/080 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Holland-Midden. Datum: 08 maart 2011 Rapportnummer: 2011/080 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Holland-Midden niet bereid is

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 juli 1999 Rapportnummer: 1999/306

Rapport. Datum: 9 juli 1999 Rapportnummer: 1999/306 Rapport Datum: 9 juli 1999 Rapportnummer: 1999/306 2 Klacht Op 29 september 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw H. te Heemskerk, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx Geachte xxxxx,

xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx Geachte xxxxx, Geachte xxxxx, Bij brief van 1 juni 2017 heeft het CAK gereageerd op het verslag van bevindingen dat de Nationale ombudsman heeft opgesteld in het kader van een onderzoek naar de klacht van de heer xxxxx.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 mei 2006 Rapportnummer: 2006/178

Rapport. Datum: 2 mei 2006 Rapportnummer: 2006/178 Rapport Datum: 2 mei 2006 Rapportnummer: 2006/178 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in het gegrond verklaren van verzoekers klacht over onjuiste

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332

Rapport. Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332 Rapport Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Limburg/kantoor Venlo weigert een hem

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus Rapportnummer: 2011/229

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus Rapportnummer: 2011/229 Rapport Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/229 2 Klacht Verzoekster klaagt over de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Een onderzoek naar de verrekening van vorderingen door de Belastingdienst, in relatie tot de WSNP.

Een onderzoek naar de verrekening van vorderingen door de Belastingdienst, in relatie tot de WSNP. Rapport Een onderzoek naar de verrekening van vorderingen door de Belastingdienst, in relatie tot de WSNP. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst en de Belastingdienst/Toeslagen

Nadere informatie

Rapport. "Gevecht tegen windmolens" Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de

Rapport. Gevecht tegen windmolens Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de Rapport "Gevecht tegen windmolens" Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen gegrond. Publicatiedatum: 11 februari 2015 Rapportnummer:

Nadere informatie

"Wat kan ik, wat zal ik, wat moet ik? Ik weet het dus echt niet meer."

Wat kan ik, wat zal ik, wat moet ik? Ik weet het dus echt niet meer. Stimulansz - Regelingen & Voorzieningen 3.4.1.72 Ombudsman veroordeelt behandelingsduur bezwaarschriften Belastingdienst/Toeslagen Rapport "Wat kan ik, wat zal ik, wat moet ik? Ik weet het dus echt niet

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de directeur Belastingen van de Belastingdienst niet gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de directeur Belastingen van de Belastingdienst niet gegrond. Rapport Een onderzoek naar de beslissing van de directeur Belastingen van de Belastingdienst op een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om uitstel van betaling. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/257

Rapport. Datum: 23 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/257 Rapport Datum: 23 augustus 2001 Rapportnummer: 2001/257 2 Klacht Verzoekers klagen er over dat de Belastingdienst/Particulieren Oss: de ter invordering van openstaande belastingschulden inbeslaggenomen

Nadere informatie

Rapport. Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald. Oordeel

Rapport. Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald. Oordeel Rapport Vergoeding griffierecht na bijna één jaar uitbetaald Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen gegrond. Datum: 16 maart 2015 Rapport: 2015/054 2 SAMENVATTING

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Centrale Administratie te Apeldoorn. Datum: 28 december 2011. Rapportnummer: 2011/366

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Centrale Administratie te Apeldoorn. Datum: 28 december 2011. Rapportnummer: 2011/366 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Centrale Administratie te Apeldoorn. Datum: 28 december 2011 Rapportnummer: 2011/366 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst weigert

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 april 2006 Rapportnummer: 2006/136

Rapport. Datum: 6 april 2006 Rapportnummer: 2006/136 Rapport Datum: 6 april 2006 Rapportnummer: 2006/136 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen de vorderingsprocedure op grond van de artikelen 130-134a van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 Rapport Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/208 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren geen uitspraak heeft gedaan op zijn bezwaarschrift van 30 juni 2005 tegen de heffingsrente

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) de inning van de door hem verschuldigde kinderalimentatie heeft overgenomen, hem in dat kader onvoldoende

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224

Rapport. Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 Rapport Datum: 21 juni 2000 Rapportnummer: 2000/224 2 Klacht Op 12 januari 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te Altforst, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekster klaagt over de gang van zaken rond het toekennen van de kinderkorting 2006. Meer concreet klaagt zij erover dat de Belastingdienst/Noord

Nadere informatie

Volgens onze gegevens kunt u geld terugkrijgen. Het kan al gauw gaan om een paar honderd euro. Ook als u weinig kosten hebt gemaakt.

Volgens onze gegevens kunt u geld terugkrijgen. Het kan al gauw gaan om een paar honderd euro. Ook als u weinig kosten hebt gemaakt. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt er over dat de Belastingdienst haar naar aanleiding van de aangifte op een Tz-formulier een aanslag met een te betalen bedrag heeft opgelegd. Zij diende die aangifte

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) te Zwolle.

Rapport. Rapport over een klacht over het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) te Zwolle. Rapport Rapport over een klacht over het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) te Zwolle. Datum: 18 mei 2016 Rapportnummer: 2016/047 2 Wat is de klacht? Verzoekster klaagt er, via

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 februari 2007 Rapportnummer: 2007/027

Rapport. Datum: 9 februari 2007 Rapportnummer: 2007/027 Rapport Datum: 9 februari 2007 Rapportnummer: 2007/027 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst/Zuidwest/kantoor Goes niet bereid is om een deel - te weten de voorlopige teruggaven over

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 Rapport Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 2 Klacht Op 17 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Breda, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 26 januari 2015 Rapportnummer: 2015/015 2 Algemeen 1. Verzoekers hadden asielvergunningen in Nederland

Nadere informatie

Een onderzoek naar het door het Centraal Justitieel Incassobureau terugstorten op een verkeerde rekening van een ten onrechte geïnd geldbedrag.

Een onderzoek naar het door het Centraal Justitieel Incassobureau terugstorten op een verkeerde rekening van een ten onrechte geïnd geldbedrag. Rapport Een onderzoek naar het door het Centraal Justitieel Incassobureau terugstorten op een verkeerde rekening van een ten onrechte geïnd geldbedrag. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017

Rapport. Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 Rapport Datum: 30 januari 2007 Rapportnummer: 2007/017 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Limburg/kantoor Venlo weigert de hem toekomende teruggaaf omzetbelasting alsnog te storten

Nadere informatie

Een onderzoek naar afhandeling van schoolverzuim door de gemeente Hoorn

Een onderzoek naar afhandeling van schoolverzuim door de gemeente Hoorn Rapport Een waarschuwing van de leerplichtambtenaar Een onderzoek naar afhandeling van schoolverzuim door de gemeente Hoorn Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over Gemeente Hoorn gegrond.

Nadere informatie

Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572 . Uw kenmerk De gemeenteraad van Haarlemmermeer

Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572  . Uw kenmerk De gemeenteraad van Haarlemmermeer de mbudsman Postadres Postbus 93122 2509 AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 151 2594 AG Den Haag Telefoon (070) 3 563 563 Telefax (070) 3 607 572 E-mail Doorkiesnummer (070) 3 563 598 BBljbnlarb

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/270

Rapport. Datum: 19 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/270 Rapport Datum: 19 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/270 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de Belastingdienst/Ondernemingen Amstelveen (per 1 januari 2003: Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Amstelveen)

Nadere informatie

U heeft zich tot ons gewend met klachten over de Belastingdienst/Toeslagen (hierna: Toeslagen).

U heeft zich tot ons gewend met klachten over de Belastingdienst/Toeslagen (hierna: Toeslagen). xxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxx, U heeft zich tot ons gewend met klachten over de Belastingdienst/Toeslagen (hierna: Toeslagen). Beëindiging onderzoek Wij hebben u en Toeslagen met onze brief van 30 augustus

Nadere informatie

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel Rapport De behandeling van een bezwaarschrift Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht gegrond. Datum: 9 december 2014 Rapportnummer: 2014/202 2 SAMENVATTING

Nadere informatie

Het is mij bekend dat u meent dat in zo'n geval geen kwijtschelding mogelijk is.

Het is mij bekend dat u meent dat in zo'n geval geen kwijtschelding mogelijk is. Rapport 2 p class="c2">klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst Zuidwest/kantoor Roosendaal in zijn uitspraak van 21 november 2007 haar beroep tegen de beschikking van de ontvanger van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw K. te Sri Lanka, ingediend door mevrouw mr. I. Gerrand, advocaat

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Rapport. Datum: 16 september 1999 Rapportnummer: 1999/401

Rapport. Datum: 16 september 1999 Rapportnummer: 1999/401 Rapport Datum: 16 september 1999 Rapportnummer: 1999/401 2 Klacht Op 16 maart 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te 't Harde, met een klacht over een gedraging van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 februari 2003 Rapportnummer: 2003/030

Rapport. Datum: 10 februari 2003 Rapportnummer: 2003/030 Rapport Datum: 10 februari 2003 Rapportnummer: 2003/030 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat zijn zorgverzekeraar VGZ hem in 2001 niet heeft geïnformeerd over de kosten die hij zelf zou moeten betalen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 Rapport Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 2 Klacht Op 11 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Amerongen, met een klacht over een gedraging van de griffie

Nadere informatie