Waarom doet wie wat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom doet wie wat?"

Transcriptie

1 Rekenkamercommissie BerkeHand X gemeente Bronckhorst?--""-"" Loctigiii EWER Waarom doet wie wat? Overkoepelende rapportage over het onderzoek naar het beleid van de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken op feiten bekeken Secretariaat Rekenkamercommissie BBLM p/a gemeente Bronckhorst Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo tel mail: j.schreur@bronckhorst.n1 Overkoepelende rapportage 2015

2 PRO PET MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar het beleid met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken Overkoepelende rapportage Status: eindrapport vastgesteld in de RC BBLM op maandag 31 augustus 2015 Berkelland/Bronckhorst/Lochem/Montferland, 31 augustus 2015 Public Profit B.V. is gevestigd te Sevenum, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel Limburg onder nummer

3 Inhoud Inleiding 2 1 Overkoepelend beeld in concluderende zin 4 De cijfers laten een vergelijkbaar beeld zien met een paar opvallende verschillen 4 De gehanteerde argumentatie voor niet zelf uitvoeren is vergelijkbaar 6 Aan de kaderstellende rol van de raden is wisselend invulling gegeven 7 De raden van Lochem en Montferland willen actiever geïnformeerd worden met betrekking tot externe inhuur 7 Berkelland, Bronckhorst en Lochem hebben een richtinggevend uitvoeringskader 8 Er is sprake van een rationele, professionele aanpak binnen de organisaties 8 Beantwoording van de centrale onderzoeksvraag 9 2 Overkoepelende aanbeveling Maak gebruik van elkaars resultaten! Inhoud (1)

4 Inleiding 1 De rekenkamercommissie voor de gemeente Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland (RC BBLM) wil een onderzoek (laten) uitvoeren naar de personele uitgaven van de vier gemeenten. Achtergrondinformatie: In 2005 heeft in de Achterhoek een gemeentelijke herindeling plaats gevonden, waaruit onder meer de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland zijn ontstaan. Er zijn vier gemeenten ontstaan van ongeveer gelijke omvang qua inwoneraantal en alle vier plattelandsgemeenten. 2 De RC BBLM stelt vast dat de vier gemeenten verschillende keuzes hebben gemaakt en nog steeds maken voor wat betreft zelf uitvoeren van taken, werkzaamheden uitbesteden en inhuren van personeel in welke vorm dan ook. Daarnaast vindt op steeds meer gebieden samenwerking plaats in de vorm van gemeenschappelijke regelingen of andere samenwerkingsvormen. 3 De RC BBLM heeft besloten om een onderzoek uit te voeren naar het beleid en de afwegingen die gemaakt worden met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken. Daarmee is het geen cijfermatig/rekenkundig onderzoek, maar een onderzoek met een puur beleidsmatige insteek. 4 De centrale vraagstelling voor het onderzoek luidt: Welke keuzes zijn en worden door de vier gemeenten gemaakt op het gebied van zelf uitvoeren, uitbesteden, samenwerken en inhuur, welke voor- en nadelen zijn hier aan verbonden, welke afwegingen zijn en worden gemaakt en welke kosten gaan hiermee gepaard? 5 Om de centrale vraagstelling te kunnen beantwoorden heeft de commissie de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:- (a) Welke keuzes zijn en worden er door de vier gemeenten gemaakt in het kader van zelf uitvoeren van taken, uitbesteden, samenwerken en inhuur? (b) Op basis van welk beleid en van welke overwegingen zijn en worden de keuzes gemaakt? Welke doelen worden beoogd met dit beleid? (c) Door wie is dit beleid vastgesteld en hoe wordt gerapporteerd over de uitvoering? (d) Leidt het gevoerde personeelsbeleid tot een doelmatige uitvoering van taken? (e) Zijn er vanaf 2005 andere keuzes gemaakt dan voor 2005, en waarom zijn die keuzes gemaakt? (f) Welke voor- en nadelen van de keuzes worden er in de praktijk ervaren? (g) Is bekend welke kosten de diverse keuzes met zich meebrengen en zo ja, welke? (h) Is bekend welke risico's er aan de keuzes zijn verbonden en zo ja, welke? Inleiding (2)

5 6 De rekenkamercommissie heeft dit onderzoek uitgevoerd binnen de vier gemeenten, waarbij de resultaten afzonderlijk per gemeente worden gepresenteerd. Iedere gemeente krijgt daarbij een eigen rapportage. Daarnaast wordt een overkoepelende analyse gemaakt van de prestaties in onderlinge verhouding tot elkaar. Deze overkoepelende rapportage ligt thans voor. Het onderzoek richt zich op het beleid zoals dat in 2015 geldt. 7 Tijdens de interviews is ook steeds de vraag aan de orde geweest of de aard van de afwegingen die anno 2015 gemaakt worden anders zijn dan die voor de herindeling in Dit heeft echter niet tot bruikbare informatie geleid voor het onderzoek; de verstreken tijdspanne is te ruim om nog tot valide uitspraken te komen. 8 De rapportage is opgebouwd uit twee onderdelen. In het eerste hoofdstuk worden de conclusies gepresenteerd en toegelicht die getrokken kunnen worden op basis van de vergelijking van de vier individuele rapportages per gemeente. In het tweede hoofdstuk worden overkoepelende aanbevelingen geformuleerd. 9 Het onderzoek is in opdracht van de rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Public Profit B.V.. Inleiding (3)

6 1 Overkoepelend beeld in concluderende zin 101 Op basis van de resultaten van de afzonderlijke gemeenten is het mogelijk om tot een overkoepelend beeld te komen en daar conclusies bij te trekken. Wij doen dit in afzonderlijke paragrafen per conclusie door in de titel van de respectievelijke paragrafen reeds de essentie van de conclusie te verwoorden. 102 Wij komen op basis van de eindrapportages van de vier gemeenten tot de volgende conclusies: (a) De cijfers laten een vergelijkbaar beeld zien met een paar opvallende verschillen; (b) De gehanteerde argumentatie voor niet zelf uitvoeren is vergelijkbaar; (c) Aan de kaderstellende rol van de raden is wisselend invulling gegeven; (d) De raden van Lochem en Montferland willen actiever geïnformeerd worden met betrekking tot externe inhuur; (e) Berkelland, Bronckhorst en Lochem hebben een richtinggevend uitvoeringskader; (f) Er is sprake van een rationele, professionele aanpak binnen de organisaties. 103 Deze conclusies worden hierna toegelicht. De cijfers laten een vergelijkbaar beeld zien met een paar opvallende verschillen 104 Bij de uitgevoerde beleidsschouw is uitvraag gedaan naar de verdeling van de begroting 2015 in financiële zin naar de vier categorieën zelf uitvoeren, uitbesteden, inhuur of samenwerken. Daarbij zijn de volgende definities gehanteerd bij de uitvraag: (a) Zelf uitvoeren: de werkzaamheden worden door de gemeente in eigen beheer uitgevoerd; (b) Uitbesteden: het plaatsen van een opdracht, waarbij resultaatafspraken worden gemaakt, zonder dat er door de gemeente op de inzet van specifieke capaciteit wordt gestuurd; (c) Inhuur: het uitvoeren van werkzaamheden middels het tegen betaling inzetten van personele capaciteit en deskundigheid, waarop door de gemeente mede gestuurd wordt; (d) Samenwerken: de werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met een verbonden partij. Overkoepelend beeld in concluderende zin (4)

7 105 De cijfers staan in de afzonderlijke rapportages weergegeven. Voor de onderlinge vergelijkbaarheid is het relevant om de verhouding per gemeente tussen de categorieën te bezien. Dan ontstaat het volgende beeld: Gemeente Zelf uitvoeren Uitbesteden Inhuren Samenwerken Berkelland 31% 42% 1% 26% Bronckhorst 54% 19% 2% 26% Lochem 46% 39% 5% 10% Montferland 52% 14% 2% 32% Afbeelding 1: onderlinge verhouding budgetten op basis van begroting Het beeld uit de cijfers kan als volgt worden geduid: (a) Het percentage zelf uitvoeren ligt bij 3 van de 4 gemeenten rond de 50%. Alleen Berkelland ligt verhoudingsgewijs lager; (b) Berkelland en Lochem scoren opvallend hoger dan Bronckhorst en Montferland daar waar het uitbesteden betreft. De uitbesteding bij Berkelland manifesteert zich vooral in het sociaal domein, die van Lochem vooral op het gebied van milieu & openbare werken (Bboor). Dit laatste gebied is overigens ook het budgettaire zwaartepunt bij de uitbesteding van Bronckhorst en Montferland; (c) De percentages voor inhuur liggen in elkaars nabijheid. Wat opvalt is de relatief hoge score voor de gemeente Lochem. Bij de rapportage van deze gemeente is evenwel toegelicht dat dit komt door een andere wijze van begroten door de gemeente op dit onderdeel (geen begroting inhuur, gehanteerde cijfers zijn vacaturegelden natuurlijk verloop en in afwachting van een te voeren kerntakendiscussie). Aan deze afwijking kan op basis van dit onderzoek derhalve geen materiële betekenis worden toegekend; (d) Met betrekking tot de categorie samenwerken is de score van Lochem opvallend lager dan van de andere gemeenten. 107 Met andere woorden: daar waar individuele verschillen ontstaan (Berkelland - zelf uitvoeren, Lochem > samenwerken), zijn deze te herleiden tot een hoger uitbestedingspercentage. Overkoepelend beeld in concluderende zin (5)

8 De gehanteerde argumentatie voor niet zelf uitvoeren is vergelijkbaar 108 In de afzonderlijke rapportages is aangegeven welke argumentatie wordt gehanteerd bij afwegingen met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken. Het volgende beeld ontstaat: Gemeente Berkelland Zelf uitvoeren Geen expliciete norm/uitspraak Uitbesteden Specialistisch werk Inhuren Tijdelijke capaciteit Bronckhorst Beleid en Schaalgrootte, Tijdelijke dienstverlening efficiency capaciteit zelf uitvoeren behalen Lochem Montferland Beleid en dienstverlening zelf uitvoeren Geen expliciete norm/uitspraak Schaalgrootte, efficiency behalen Specialistisch werk Tijdelijke capaciteit Tijdelijke capaciteit Samenwerken Efficiënte taakuitvoering Efficiënte taakuitvoering Efficiënte taakuitvoering Efficiënte taakuitvoering Afbeelding 2: gehanteerde argumentatie. 109 Wat geconstateerd kan worden is dat de argumentatie voor werkzaamheden die de gemeenten niet zelf grotendeels vergelijkbaar is. Bij de argumentatie om een taak zelf uit te voeren valt op dat Bronckhorst en Lochem hier een normatieve, richtinggevende uitspraak bij hanteren die dezelfde inhoud kent: beleid en publieksdienstverlening wordt in eigen hand gehouden (en er zijn op grond van dit argument ook onderdelen die waren uitbesteed weer inbesteed). 110 Wellicht dat het feit dat deze beide gemeente een uitspraak voor het zelf uitvoeren hebben gedaan ook samenhangt met het hebben van een door de raad gesteld kader. Bij de volgende conclusie blijkt namelijk dat de raden van deze gemeente wel actief invulling hebben gegeven aan hun kaderstellende rol, in tegenstelling tot beide andere gemeenten. 111 In het onderzoek is ook gekeken of argumenten met betrekking tot Social Return en de fmanciele voordelen die voor de gemeenten kunnen ontstaan bij de verbinding van het fysieke domein aan het sociale domein (lagere uitkeringslasten sociaal domein bij gelijkblijvende of beperkt hogere lasten fysieke domein) bij de afwegingen een rol spelen. Dit is niet het geval. Social Return is bij alle vier de gemeente een onderwerp op de beleidsagenda, maar dan vanuit sociaal beleid en niet met betrekking tot de sturing op de personeelslasten bij de te maken afwegingen met betrekking tot zelf uitvoeren, uitbesteden, inhuren of samenwerken. Overkoepelend beeld in concluderende zin (6)

9 Aan de kaderstellende rol van de raden is wisselend invulling gegeven 112 De gemeenteraden van Bronckhorst en Lochem hebben via Toekomstbesteding Bronckhorst TBB respectievelijk Regisserend Lochem een richtinggevend kader gesteld. Op basis hiervan zijn bestuur en organisatie tot nadere invulling gekomen voor de inrichting van het takenpakket inclusief de afweging om werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren of 'buiten de deur' te organiseren. 113 De raden van Berkelland en Montferland hebben een dergelijk kader niet gesteld. Daarbij geldt voor de gemeente Berkelland dat de wens om tot kaderstelling te komen er zowel binnen de raad alsook binnen het college is. In de afzonderlijke rapportage van Berkelland is daarbij de relatie gelegd naar de follow up van het onlangs gepresenteerde Berenschot rapport. Ook zijn andere inhoudelijke suggesties gedaan. 114 Een dergelijke wens om tot kaderstelling te komen volgt niet uit het onderzoek bij de gemeente Montferland. Overigens is dat niet een expliciete keuze, maar een gegroeide praktijk. Bestuur en organisatie werken op een professioneel pragmatische wijze aan vraagstukken van zelf doen of uitbesteden en de raad heeft zich nooit de vraag gesteld of hij überhaupt in positie wil komen op dit thema met een nadrukkelijke bedrijfsvoeringskarakteristiek; de raad gaat immers over het WAT en het bestuur over het HOE. Vandaar dat bij de aanbevelingen in het rapport voor de gemeente Montferland vooraleerst is aangegeven om in de raad vraag expliciet te maken of kaderstelling wenselijk is. Zo nee dan kan de huidige praktijk bestendigd worden. Zo ja, dan kan het aanstaande proces van strategievorming daartoe een hanteerbare kapstok zijn. 115 Hoewel derhalve door de raden van Berkelland en Montferland tot op heden geen kader is gesteld op dit onderwerp, ligt dit bij de gemeenten wel verschillend. Berkelland kent een expliciete wens en een concrete mogelijkheid (follow up Berenschot), terwijl Montferland eerst moet/kan overwegen of een gegroeide praktijk tot expliciet beleid verheven kan worden of dat toch een kaderstellende rol van de raad wenselijk is. De raden van Lochem en Montferland willen actiever geïnformeerd worden met betrekking tot externe inhuur 116 De onderzoeksresultaten laten zien dat er bij de raden van Lochem en Montferland een expliciete wens bestaat om actiever geïnformeerd te worden over de uitvoering van beleid daar waar het de organisatie van de taakuitvoering betreft. Dit concentreert zich op het onderdeel inhuur. Uit de interviews met de raadsleden volgt dat de behoefte bestaat om scherper zicht te hebben op de redenen, de kosten en de resultaten van inhuur. Overkoepelend beeld in concluderende zin (7)

10 Berkelland, Bronckhorst en Lochem hebben een richtinggevend uitvoeringskader 117 Naast een door de raad gesteld kader is in het onderzoek ook gekeken naar al dan niet eigenstandig door het bestuur en de organisatie gehanteerd beleid op het gebied van de afwegingen met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken. Bij drie van de vier gemeenten is dat nadrukkelijk het geval: (a) Berkelland: de Organisatievisie 2020 en de nota Strategisch Personeelsbeleid; (b) Bronckhorst: het Toekomstbestendig Personeelsbeleid TBP en de notitie Bronckhorst Bindt!; (c) Lochem: het Organisatieperspectief. 118 De gemeente Montferland kent een dergelijk richtinggevend uitvoeringkader niet. Wat opvalt is dat de gemeente Berkelland wel dergelijk beleid kent, zonder dat de raad een kader heeft gesteld. Bij Bronckhorst en Lochem hebben de richtinggevende uitvoeringskaders een nadrukkelijke relatie met de door de raad gestelde kaders. Er is sprake van een rationele, professionele aanpak binnen de organisaties 119 Het onderzoek laat zien dat bij de afweging van individuele cases om al dan niet tot uitbesteding, inhuur of samenwerking te komen, er sprake is van een rationele, professionele aanpak binnen de gemeentelijke organisaties. Via een business case benadering wordt gekeken vanuit invalshoeken als kosten, kwaliteit, kwetsbaarheid, klantgerichtheid en continuïteit. Ook de mogelijke risico's maken onderdeel uit van deze integrale wegingen. Op basis hiervan kunnen en worden voorstellen gewogen door de gemeenteraden. 120 Aan de hand van de onderzoeksresultaten kan een goed beeld gegeven worden vanuit een `trits' van kaderstelling door de raad -) uitvoeringskader bestuur en organisatie uitvoeringspraktijk: Gemeente Berkelland Bronckhorst Lochem Montferland Kader raad Geen, expliciet TBB Regisserend Lochem Geen, impliciet wel wens geen wens Uitvoeringskader Organisatievisie 2020 en Strategisch Personeelsbeleid TBP en Bronckhorst Bindt! Het Organisatieperspectief Geen Overkoepelend beeld in concluderende zin (8)

11 Gemeente Uitvoeringspra ktij k Berkelland Bronckhorst Loc hem Montferland Individuele cases toetsen op kosten, kwaliteit Individuele cases toetsen op kosten, Individuele cases toetsen op kosten, kwaliteit etc Individuele cases toetsen op kosten, kwaliteit etc kwaliteit etc etc Afbeelding 3: de 'trits' kaderstelling, uitvoeringskader en uitvoeringspraktijk. 121 In de bovenstaande afbeelding is via een oranje kleur aangegeven waar bezien vanuit deze trits de aandachtspunten zitten. Die komen ook tot uitdrukking in de individuele rapportages. Beantwoording van de centrale onderzoeksvraag 122 De centrale onderzoeksvraag luidt: Welke keuzes zijn en worden door de vier gemeenten gemaakt op het gebied van zelf uitvoeren, uitbesteden, samenwerken en inhuur, welke voor- en nadelen zijn hier aan verbonden, welke afwegingen zijn en worden gemaakt en welke kosten gaan hiermee gepaard? 123 Kijkend naar de individuele rapportages en naar de voorliggende overkoepelende rapportage dan kan deze als volgt worden beantwoord: (a) De gemeenten maken afwegingen bij vraagstukken van zelf doen of uitbesteden, inhuren of samenwerken die te maken hebben met het al dan niet hebben van kennis voor bepaalde werkzaamheden, het beschikken over voldoende capaciteit en het organiseren van een efficiënte taakuitvoering; (b) De gemeenten hebben op individuele cases goed zicht daar waar het voor- en nadelen en kosten betreft, via de gehanteerde professionele 5K benadering (Kosten, Kwaliteit, Kwetsbaarheid, Klantgerichtheid en `K'ontinuïteit); (c) De raden geven wisselend invulling aan hun kaderstellende rol (Brockhorst en Lochem wel, Berkelland en Montferland nog niet) en willen behoudens de raad van Bronckhorst - actiever geïnformeerd worden met name daar waar het de afwegingen, kosten en opbrengsten van externe inhuur betreft. Overkoepelend beeld in concluderende zin (9)

12 2 Overkoepelende aanbeveling 201 Kijkend naar de aanbevelingen uit de vier afzonderlijke eindrapportages en naar de overkoepelende conclusies zoals weergeven in het vorige hoofdstuk, kan er een overkoepelende aanbeveling gedaan worden. Het betreft de volgende aanbeveling: Maak gebruik van elkaars resultaten! 202 Op de keper beschouwd laat het onderzoek zien, de individuele rapportages en ook deze overkoepelende, dat op uitvoeringsniveau er sprake is van een professionele bedrijfsvoering met betrekking tot afwegingen van zelf uitvoeren, uitbesteden, inhuren of samenwerken. Daar waar verbeterpotentieel zit, spitst dat zich vooral toe op de rol van de mad'. Het onderzoek reikt aan waar lacunes zitten. 203 Het mooie is dat bij het invullen van die lacunes de gemeenten gebruik kunnen maken, rechtstreeks of ter inspiratie, van de resultaten die reeds door andere gemeenten op die gebieden zijn behaald. Concreet gaat het om de volgende drie zaken: (a) De raden van Berkelland en Montferland kunnen gebruik maken van de kaderstellende activiteiten en resultaten van de raden van Bronckhorst en Lochem; (b) De raad van Lochem kan gebruik maken van de uitwerking van de rol van de raad van de gemeente Bronckhorst op dit onderwerp; (c) De raad van Montferland kan het bestuur adviseren gericht te kijken naar de bruikbaarheid (of inspiratie) voor Montferland van de concrete uitvoeringskaders van de gemeenten Berkelland, Bronckhorst en Lochem. 204 Aanbevolen wordt om in een gemeenschappelijk overleg tussen de griffiers van de vier gemeenten te bezien wat een passende vorm is om tot uitwisseling te komen. Dit kan uiteenlopen van een praktische uitwisseling van documentatie tot aan het beleggen van een werkconferentie over dit onderwerp. Daarbij kan de rekenkamercommissie ook een ondersteunende en adviserende rol vervullen. 1 En in mindere mate ook op bestuur in relatie tot een concreet uitvoeringskader bij de gemeente Montferland. Overkoepelende aanbeveling (10)

Waarom doet wie wat?

Waarom doet wie wat? Rekenkamercommissie gemeente Berkelland 1,0*. gerneente Bronckhorst X Waarom doet wie wat? Onderzoek naar het beleid van de gemeente Lochem met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken

Nadere informatie

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies

Nadere informatie

Waarom doet wie wat?

Waarom doet wie wat? Rekenkamercommissie Berkelland X gemeente B ranckhorst Locii-éffl Waarom doet wie wat? Onderzoek naar het beleid van de gemeente Bronckhorst met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of samenwerken

Nadere informatie

Waarom doet wie wat?

Waarom doet wie wat? Rekenkamercommissie Berkelland eak. gemeente Bronckhorst X Loch é`iii Ctil Waarom doet wie wat? Onderzoek naar het beleid van de gemeente Berkelland met betrekking tot zelf doen, uitbesteden, inhuren of

Nadere informatie

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze

TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE Inzicht in de werkwijze 2014-2015 BBLM Aan: De gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Hengelo, 24 juni 2016 Van: Klankbordgroep van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016

RKC ONDERZOEKSPLAN. Ooststellingwerf. Inhuur externen. Februari 2016 ONDERZOEKSPLAN Inhuur externen Februari 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Normenkader... 3 Afbakening... 3 Aanpak... 3 Planning... 3 Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie "Tellen of vertellen" Commissie Bestuur.

Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie Tellen of vertellen Commissie Bestuur. Raad VOORBLAD Onderwerp Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening van de rekenkamercommissie "Tellen of vertellen" Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen

Nadere informatie

1. Inhoud. Pag. 1. Inhoud Inleiding Onderzoeksprogramma Dekking kosten uit te voeren onderzoeken 7

1. Inhoud. Pag. 1. Inhoud Inleiding Onderzoeksprogramma Dekking kosten uit te voeren onderzoeken 7 Onderzoeksprogramma 2015/2016 1. Inhoud Pag. 1. Inhoud 2 2. Inleiding 3 3. Onderzoeksprogramma 4 4. Dekking kosten uit te voeren onderzoeken 7 De Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem en

Nadere informatie

CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID. Verantwoord vertrouwen

CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID. Verantwoord vertrouwen CONCEPT ONDERZOEKSPLAN SUBSIDIEBELEID Verantwoord vertrouwen 20160210 Secretariaat Rekenkamercommissie BBLM p/a gemeente Bronckhorst Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo tel. 0575-750 545 mail: j.schreur@bronckhorst.nl

Nadere informatie

Inleiding. Aanpak

Inleiding. Aanpak 04-02-2016 Rekenkamerbrief Huisvesting brandweerkazerne en gemeentewerf, behorend bij het rapport Een goed raadsvoorstel is het halve werk, onderzoek naar de kwaliteit van raadsvoorstellen van de gemeente

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231

Raadsstuk. Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 Raadsstuk Onderwerp: 213a verordening Reg.nummer: 2012/469231 1. Inleiding De Verordening onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur van de gemeente Haarlem (reg.nr.:

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Plan van aanpak. Onderzoek governance van gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Juli 2014

Plan van aanpak. Onderzoek governance van gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Juli 2014 Plan van aanpak Onderzoek governance van gemeentelijke samenwerkingsverbanden Juli 2014 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw dr. Klaartje Peters (voorzitter) De heer drs. Ton A.M.J. Dreuw RC De

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.:

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.: Raadsvoorstel Onderwerp: Agendapunt nr.: Eindrapport Rekenkamercommissie: Positie kiezen in discussies over vaste en flexibele formatie d.d. juni 2015 Datum voorstel: 24 augustus 2015 Vergaderdatum: 22

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 datum sept 2017 Auteur Raadsnummer Rekenkamercommissie Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Bestuurlijke Nota. Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen. Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta. Versie VV 24 november 2016

Bestuurlijke Nota. Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen. Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta. Versie VV 24 november 2016 Bestuurlijke Nota Onderzoek Inkoop & Aanbestedingen Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse Delta Versie VV 24 november 2016 Zeist, 11 oktober 2016 Opdrachtgever: Rekenkamercommissie Waterschap Hollandse

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015

UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015 gemte ** Berkeiland 's* 1^ gemte Bronckhorst HE C Lochem UITKOMST VRAGENLIJST TUSSENEVALUATIE REKENKAMERCOMMISSIE BBLM OVER UITGEBRACHTE ONDERZOEKEN IN 2014 EN 2015 Algem De voorstellen werkwijze RC BBLM

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013

Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013 Rekenkamercommissie Wijk bij Duurstede Onderzoeksplanning 2013 Juni 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksonderwerpen in 2013 2.1.Onderzoek naar de effectiviteit van de re-integratieactiviteiten

Nadere informatie

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL.

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL. Verbonden Partijen Notitie naar aanleiding van onderzoek naar de aansturing van verbonden partijen in de gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout en Roosendaal. 7 mei 2007 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

Onderwerp: rekenkameronderzoek uitbesteding buitendienst en verzoek voor onderzoeksbudget Bijlage(n): Startnotitie uitbesteding buitendienst

Onderwerp: rekenkameronderzoek uitbesteding buitendienst en verzoek voor onderzoeksbudget Bijlage(n): Startnotitie uitbesteding buitendienst De leden van de gemeenteraad en commissieleden De leden van het college van B&W Weert, 7 juni 2019 Onderwerp: rekenkameronderzoek uitbesteding buitendienst en verzoek voor onderzoeksbudget Bijlage(n):

Nadere informatie

3 Management van ICT-kosten en baten

3 Management van ICT-kosten en baten 3 Management van ICT-kosten en baten Stand van zaken in de woningcorporatiesector Patrick van Eekeren en Menno Nijland Het bepalen van de hoogte van de ICT-kosten (en baten), bijvoorbeeld door gebruik

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest

Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Oegstgeest Voorschoten Rekenkamercommissie Onderzoek exploitatie zwembaden in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest Wassenaar Voorschoten Oegstgeest Oegstgeest Aan de gemeenteraden

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

onderzoeksopzet verbonden partijen

onderzoeksopzet verbonden partijen onderzoeksopzet verbonden partijen Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Verbonden Partijen rekenkamercommissie Oss 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 3 2. Wat is een DoeMee-onderzoek?... 3

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Gemeente Woerden. onderzoek van de rekenkamercommissie Woerden naar de beheersing van de personele uitgaven. De raad besluit:

Gemeente Woerden. onderzoek van de rekenkamercommissie Woerden naar de beheersing van de personele uitgaven. De raad besluit: RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 10R.00158 J^y gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - Griffie Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: M. Lucassen Tel.nr.: 428619 E-mailadres:

Nadere informatie

Forumavond 11 september 2018

Forumavond 11 september 2018 Forum 2B - Beantwoording technische vragen 1. Opening -- 2. Afronding fase 1 Ambtelijke fusie Dorpsbelang Langedijk Nr. Vraag Antwoord 1. Haalbaarheidsonderzoek blz 6 Berenschot kwam januari 2018 met het

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. R.J. (Rick) Anderson (lid) drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. M.S.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Zoetermeer - Jaarplan 2019

Rekenkamercommissie Zoetermeer - Jaarplan 2019 Rekenkamercommissie Zoetermeer - Jaarplan 2019 Inleiding De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het lokale bestuur en de raad goed in positie brengen. Zij streeft er naar

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5 PS2011RGW02-1 - Provinciale Staten statenvoorstel Datum : 16 mei 2011 Nummer PS: PS2011RGW02 Afdeling : SGU Commissie : RGW Steller : Drs. H. Schoen Portefeuillehouder : n.v.t. Registratienummer : 2011INT268900

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791

Raadsstuk. Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791 Raadsstuk Onderwerp: Onderzoek Verzelfstandiging Openbaar Voortgezet Onderwijs Stichting Dunamare Reg.nummer: 2013/33791 1. Inleiding Op 1 november 2012 heeft de raad aangenomen de motie onderzoek gevolgen

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen Te besluiten om 1. In principe de 'Wijzigingsregeling gemeenschappelijke regeling Promen 2015" vast te stellen; 2. Een definitief

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen. Mei 2018

Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen. Mei 2018 Plan van aanpak Onderzoek kwaliteit raadsvoorstellen Mei 2018 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw prof. dr. Klaartje Peters (voorzitter) Mevrouw prof. dr. Jacobine van den Brink De heer drs. Ton

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Amstelveen

Rekenkamercommissie Amstelveen Rekenkamercommissie Amstelveen Quick scan inhuur externen Rekenkamercommissie Amstelveen Definitief vastgesteld op 2 september 2010 1 1. Voorwoord en inleiding De gemeente Amstelveen staat evenals elders

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Aan de gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland. Via: griffies Cc: contactpersonen. Hengelo, 21 april 2017

Aan de gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland. Via: griffies Cc: contactpersonen. Hengelo, 21 april 2017 Plv. secr.: H.A.Valkenburg Ridderhof 16 6834 EM Arnhem secretariaat@rc-bblm.nl www.rc-bblm.nl Aan de gemeenteraden van Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland Via: griffies Cc: contactpersonen Hengelo,

Nadere informatie

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Maart 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Maart 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân drs. J.H. (Jet) Lepage

Nadere informatie

Inhuur van externen. Sept. Notitie. Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm. Contactpersoon: C. van den Berg

Inhuur van externen. Sept. Notitie. Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm. Contactpersoon: C. van den Berg Sept 14 Inhuur van externen Notitie Auteurs: C. van den Berg M. Eijsbouts T. Bohm Contactpersoon: C. van den Berg 06-53851750 Datum: 29 september 2014 G e m e e n t e H i l v e r s u m 1 Aanleiding Afgelopen

Nadere informatie

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport "Regionaal (be)grip"veiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport Regionaal (be)gripveiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: ------, - -- --------_---,- -~ - Onderzoeksrapport "VRLNRegionaal(be)GRIP?" ~ -"O -'---,-_ r---i n_d_ie_n_e_r_a_"g,_e_n_d_a,-p_u_nt_:_-!-i_r_a_a_d_s,-p_re_s_id_i_u_m

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss 12 december 2008 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 3 3. DOELSTELLING

Nadere informatie

R.T.G. - Bestuur en Financiën

R.T.G. - Bestuur en Financiën R.T.G. - Bestuur en Financiën Kort verslag van de vergadering van RTG Bestuur en Financiën d.d. 7 februari 2012; aanvang 19.30 uur. Aanwezig: Voorzitter: de heer Walter Leden RTG: mevrouw Hoezen en de

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

Kadernota xteme inhuur

Kadernota xteme inhuur Kadernota Externe inhuur Stuknummer: b!07.00560 gemeente Den Helder Concept Kadernota xteme inhuur Inhoudsopgave Kadernota Externe inhuur 1. Inleiding 3 2. Kaders 3 2.1. Definitie 3 2.2. Reikwijdte van

Nadere informatie

Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten

Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten Woonbeleid Vergelijking resultaten Kempengemeenten Rekenkamercommissie Kempengemeenten 13 september 2010 Voorwoord Het onderzoek naar het woonbeleid binnen de Kempengemeenten heeft in twee fasen plaatsgevonden.

Nadere informatie

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn Quick scan programmabegroting 2016-2019 Bestuurlijk rapport Goede aansluiting om te sturen en te controleren Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn 1 juni 2016 1 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking

GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking SeinstravandeLaar B.V. Achter de Vismarkt 12 4101 AD Culemborg Postbus 450 4100 AL Culemborg www.seinstravandelaar.nl info@seinstravandelaar.nl GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking Regionale backoffice

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE. Onderzoek naar het weerstandsvermogen

REKENKAMERCOMMISSIE. Onderzoek naar het weerstandsvermogen REKENKAMERCOMMISSIE P U R M E R E N D Onderzoek naar het weerstandsvermogen Inhoud Inleiding 2 1 Aanpak van het onderzoek 3 2 De praktijk in Purmerend: wat is de werkwijze? 5 3 Tot welke conclusies leiden

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd.

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd. 26-7-200725 september 2007 Corr.nr. 2007-34133, FC Nummer 23/ 2007 Zaaknr. 47817 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen tot vaststelling van de Verordening onderzoek doelmatigheid

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Collegedoelen smart

Onderzoeksopzet Collegedoelen smart Onderzoeksopzet Collegedoelen smart Rekenkamercommissie Coevorden: - Roel de Boer, voorzitter - Jeroen Kos - Mark Rouw - Henk Bouwers - Derk ten Berge - Anne Meyerink (stagiaire) Ondersteuning: - Johan

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Kadernota onderhoud kapitaalgoederen. VOORSTEL De kadernota onderhoud kapitaalgoederen het Bildt vast te stellen Nummer agendapunt: 13 Programma: diverse Product en productnummer:

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen?

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen? Jaarplan 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Groslijst onderwerpen... 3 3. Wat gaan we doen?... 3 4. Inzet middelen... 5 Bijlage 1. Overzicht doelmatig- en doeltreffendheidsonderzoeken college... 6

Nadere informatie

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt: Raadsstuk Onderwerp: Wmo voorzieningen: de kanteling van een aanbod- naar een vraaggerichte organisatie. Rapport van het RKC-onderzoek naar de Wmo voorzieningen van de gemeente Haarlem. Reg.nummer: 2013/426163

Nadere informatie

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 1. Inleiding..... 2 2. Aanleiding..... 2 3. De juridische basis...

Nadere informatie

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan

Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid. Plan van aanpak quick scan Hervormingen in het lokaal re-integratiebeleid Plan van aanpak quick scan Juni 2014 Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) dr. R.J. (Rick) Anderson

Nadere informatie

Delta: comfortabele én knellende verbinding

Delta: comfortabele én knellende verbinding Rekenkamercommissie gemeente voorst Gemeente firummen Delta: comfortabele én knellende verbinding "Op welke wijze oefenen de gemeenten Voorst en Brummen sturing en controle uit op de verbonden partij Delta?"

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening aan Raadsleden. bij. Verbonden Partijen

Checklist. Informatievoorziening aan Raadsleden. bij. Verbonden Partijen Checklist Informatievoorziening aan Raadsleden bij Verbonden Partijen Mei 2011 1. Inleiding De rekenkamercommissie voor de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland heeft begin 2010 haar

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. de leden van de gemeenteraad datum 25 maart 2014 ons kenmerk onderwerp Rekenkamerbrief Collegeprogramma bijlagen Methode voor gestructureerde opzet

Nadere informatie

Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden Partijen.

Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden Partijen. Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 6 oktober 2015 Opsteller Cor Tiemersma / Jaap Tanis Registratie GF15.20087 Agendapunt 23 Onderwerp Nota Verbonden Partijen en verplichte paragraaf Verbonden

Nadere informatie

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0

Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet. Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Onderzoek Inkoop en aanbestedingen Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden September 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken? 1. Aanleiding

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Tellen of vertellen Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening Gemeente Berkelland

Tellen of vertellen Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening Gemeente Berkelland Tellen of vertellen Onderzoek prijzen voor gemeentelijke dienstverlening Gemeente Berkelland Inhoud Inleiding 1 1 Het normenkader als normatieve meetlat 3 Normenkader onderdeel Beleid 5 Normenkader onderdeel

Nadere informatie

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015

Bestuurlijk spoorboekje planning en control 2015 Bestuurlijk spoorboekje planning en control Gemeente Velsen 17 december 2014 Inleiding In de Wet dualisering gemeentebestuur zijn de posities, functies en bevoegdheden van de Raad en het College formeel

Nadere informatie

ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten

ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. GEPLANDE ONDERZOEKEN... 3 2.1 BUDGET... 3 2.2 SELECTIE ONDERZOEKSOBJECTEN... 3 2.3 VOLLEDIGHEID OPBRENGSTEN...

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

RKC Opsterland. Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland

RKC Opsterland. Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland RKC Opsterland Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland Beetsterzwaag, 12 oktober 2016 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Motivatie onderzoek 3 Doelstelling 4 Vraagstelling 4 Normenkader

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018 Jaarverslag 2017 commissie Rekenkamer maart 2018 Voorwoord Met dit verslag legt de commissie Rekenkamer van het waterschap Rijn en IJssel verantwoording af over haar activiteiten in 2017. De commissie

Nadere informatie

tekst raadsvoorstel Rekenkameronderzoek Digitale Veiligheid

tekst raadsvoorstel Rekenkameronderzoek Digitale Veiligheid Inleiding Digitale veiligheid staat meer nog dan voorheen in de belangstelling van overheid en bedrijfsleven. Inbreuken op digitale veiligheid leiden tot grote financiële en/ of imagoschade. De gemeente

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0984 B.16.0984 Landgraaf, 23 mei 2016 ONDERWERP: Vaststellen zienswijze raad van begroting GGD Zuid Limburg 2017 Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat?

Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Aan de gemeenteraad Zaaknummer 156405 ONDERWERP: Het verzelfstandigen van cultuurspelers, (hoe) werkt dat? Onderzoek naar de verzelfstandiging van drie culturele instellingen en de huidige kaders voor

Nadere informatie