Gemeentelijke publieke dienstverlening over de impact van digitalisering en innovatie en het belang van een lokaal loket. Kevin Noels Pol van Tuijl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeentelijke publieke dienstverlening over de impact van digitalisering en innovatie en het belang van een lokaal loket. Kevin Noels Pol van Tuijl"

Transcriptie

1 Gemeentelijke publieke dienstverlening over de impact van digitalisering en innovatie en het belang van een lokaal loket Kevin Noels Pol van Tuijl

2 Hoogwaardige dienstverlening: een belangrijk visitekaartje Mensenwerk in een digitale omgeving Je bent verantwoordelijk voor of betrokken bij de inrichting van de publieke dienstverlening in je gemeentelijke organisatie. Je wilt de kansen van digitalisering en innovatie benutten, maar vergeet je verantwoordelijkheid voor de minder digitaal vaardige burgers niet. Je gelooft in integrale en samenhangende dienstverlening en werkt daarom vaker samen met anderen: inwoners, bedrijven, publieke instellingen, et cetera. Je wilt dat je organisatie wendbaar is, zodat deze zich kan aanpassen aan de veranderende opgaven op dit vlak. Je gelooft dat de kwaliteit van dienstverlening uiteindelijk in de handen van je professionals ligt. Impact op dienstverlening Trend: verdergaande digitalisering, nieuwe weten regelgeving en centralisering van eenvoudige en veelvoorkomende producten zet door. Aantal fysieke en telefonische contactmomenten daalt (tot - 60% richting 2019). Complexiteit van de resterende dienstverlening neemt toe (vb. waakzaam op document- en identiteitsfraude, vaststelling van de identiteit). Het verdienmodel staat onder druk doordat er minder inkomsten zijn uit productverstrekking. Een grote groep (2,5 mln.) inwoners heeft moeite deze verandering bij te houden. Lokale loketten zijn voor hen het vangnet. De ontwikkelingen hebben impact op alle aspecten van de dienstverleningsorganisatie binnen je gemeente.

3 De belangrijkste veranderingen scherp in het vizier Loopt het echt allemaal zo n vaart? Massale digitalisering, veranderende wet- en regelgeving en centralisering. We zien je denken, loopt het echt allemaal zo n vaart? Ja, absoluut. Om het voorstelbaar te maken nemen we hieronder een selectie op van voorbeelden met veel impact: Digitalisering van veelvoorkomende producten als: aangifte van geboorte, huwelijk, overlijden, verklaring omtrent gedrag, verhuizing, afschriften/uittreksels, rijbewijzen, identiteitskaarten en op termijn paspoorten, omgevingsvergunningen, apv-vergunningen e.d. Centralisering van processen in de optie- en naturalisatieketen en bij de aanvraag en bezorging van reisdocumenten en rijbewijzen Plaatsonafhankelijke dienstverlening wordt mogelijk door de modernisering van de basisregistratie personen, operatie BRP. De visiebrief digitale overheid 2017 van de Rijksoverheid geeft burgers het recht om digitaal zaken te doen met de gemeente. De rijksoverheid neemt regie op de digitale overheid. Gemeenten moeten aansluiten op de generieke digitale infrastructuur, waaronder voorzieningen als eid en de Berichtenbox. 2,5 mln. burgers zijn niet of minder taal- en digitaal vaardig. Voor hen is persoonlijke dienstverlening belangrijk voor de aansluiting. Het vaststellen, beschermen en controleren van de identiteit van burgers wordt complexer en gaat meer tijd en expertise vragen.

4 Nieuwe concepten die passen bij je professionals Nieuwe concepten van dienstverlening Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het aantal contactmomenten en daarmee de hoeveelheid werk afneemt, terwijl voor het resterende werk de kwaliteitseisen juist toenemen. Deze veranderingen hebben impact op de wijze waarop gemeenten hun dienstverlening organiseren. Wat doet de vermindering van het aantal contactmomenten met de formatie? Welke invloed heeft het dalend aantal verstrekte producten op de financiën (leges)? Welke competenties worden van medewerkers verwacht door de nieuwe ontwikkelingen? Het verder optimaliseren van de huidige configuratie biedt niet de oplossingen. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe dienstverleningsconcepten. Denken vanuit waarde en contact Wij adviseren gemeenten uit de bekende regelreflex te blijven, waarin wordt geprobeerd de complexiteit te reduceren door processen in kaart te brengen en procedures, protocollen en werkinstructies aan te scherpen. Het optimaliseren van het bestaande systeem biedt niet langer de oplossing. Wij willen graag met je vertrekken vanuit een ander perspectief: accepteer de dynamiek en complexiteit, die gaat namelijk niet meer weg. Vertrek vanuit de essentie (ookwel bedoeling) van dienstverlening en benadruk de waarde die je met je professionals wilt creëren. Dat gaat vaak over het contact met inwoners. Gebruik dat als een kompas om nieuwe ontwikkelingen te vertalen naar dienstverlening (gedrag & systeem).

5 Model voor sterke publieke dienstverlening Landelijke trends & ontwikkelingen in publieke dienstverlening (digitalisering, veranderende wet- en regelgeving en centralisering). Waarom doen we wat we doen? Wat drijft ons en wanneer zijn we tevreden? Antwoorden op deze vragen Eigen dienstverleningsconcept optimale klantwaardering heldere waarden sterke business-case wendbaar dus klaar voor komende veranderingen steunend op overtuigingen en motivatie medewerkers bedoeling leefwereld systeemwereld Wat is onze reden van publieke dienstverlening? Waarom doen wij wat we doen? Welk kompas hanteren wij naar de toekomst? Hoe willen we ons verhouden tot onze inwoners, bedrijven en instellingen? Welk type contact willen we en welke interacties zorgen voor maximale waarde in dat contact? Hoe moeten we onze processen, systemen, formats, instructies, et cetera vormen, zodat ze onze professionals helpen bij het zorgen voor een optimale dienstverleningservaring bij klanten?

6 Hoe wij dat voor ons zien? Klantgerichtheid Een inspirerend succesvol bedrijf dat klantgerichtheid beschouwt als kunst is Coolblue. Oprichter Pieter Zwart zegt: Niet praten over klantgericht ondernemen, maar het gewoon doen. En ieder dag een stapje beter. Doen wat de klant een krullend mondhoekje bezorgt. Ga met je klanten om de tafel en vertel je probleem. Zij zullen je de weg wijzen. Luisteren, en dan doen wat ze zeggen. Meet alles wat we willen weten en kunnen meten Doen wat je belooft, daar draait het om. Hoe starten we samen een traject? 1. Intake: een goed gesprek met jou en enkele van je collega s, waarin we kennismaken en scherpte aanbrengen in wat de organisatie te doen staat. 2. Aanpak: afhankelijk van de organisatie zijn er verschillende opties. Deze variëren van het uitvoeren van een impactscan, tot een volledig traject waarin we de bedoeling laden (visie) en verankeren in de leef- en systeemwereld. 3. Co-creatie: Wij zetten onze kennis en inzichten van organisatieontwikkeling en de landelijke trends in. Jullie je kennis van de lokale situatie en je eigen veranderkracht. We werken kortcyclisch (scrum) om voortdurend bij te kunnen sturen en te borgen dat het eigenaarschap van de ontwikkeling bij de professionals zelf ligt (duurzaam ontwikkelen).

7 Huidige situatie 1. Inzicht & Impact 2. Zorgen dat het gebeurt 3. Van visie tot uitvoering De visie op dienstverlening is helder en wordt in de organisatie breed gedragen. De basis staat, op dit moment ben je tevreden over de effectiviteit en efficiency van je dienstverlening. Je ziet de omgeving veranderen, maar krijgt geen grip op de concrete impact daarvan en dat zorgt voor (lichte) onrust. Aanpak Intake van 2 uur Impactscan met 3 sessies van 4 uur: Sessie I - scenario's uitwerken Sessie II - impact op de organisatie concreet maken Sessie II - quickwins en aandachtsgebieden voor de toekomst inzichtelijk maken. Resultaten Concrete beelden bij wat je wilt veranderen binnen de dienstverlening van je gemeente. Inzicht in quickwins en middellange termijn aandachtsgebieden, die als basis kunnen dienen voor een ontwikkelaanpak. De visie op dienstverlening verdient een update. De uitvoering van je huidige visie loopt niet zoals je wilt. Je zoekt naar versnelling en gerichte actie bij de implementatie. Je ziet de omgeving veranderen, maar krijgt geen grip op de concrete impact daarvan en dat zorgt voor (lichte) onrust. Idem als scenario 1 plus: In twee extra sessies geven we samen vorm aan een nieuwe visie. Deze verankeren we door er met de teams en medewerkers betekenis aan te geven in hun rol, houding en handelen. We concretiseren de implementatie van de visie, door gebruik te maken van methodieken als scrum en co-creatie. Idem als scenario 1 plus: Versnelde implementatie van de visie. Een team dat handelt vanuit deze visie en deze kan vertalen naar het eigen handelen. Je wilt (weer) fundamenteel nadenken over een dienstverleningsconcept dat bestendig is voor de toekomst. Deze wil je diep verankeren met je professionals. Het moet te merken zijn in de uitvoering. Idem als scenario 2 plus: Wij begeleiden de realisatie van de visie door zes weken lang het projectmanagement te verzorgen. We zorgen voor directe verbinding tussen de publieke dienstverlening en de dienstverlening in het sociaal domein (twee sessies) Idem als scenario 2 plus: Implementatie zes weken lang gemanaged. Concrete afspraken met dienstverlening sociaal domein. Kosten 7.500,- excl. BTW ,- excl. BTW ,- excl. BTW

8 Een greep uit onze adviseurs Anna Rozendaal Ervaren manager in publieke dienstverlening. Scherpt concepten en vertaalt dit consequent naar gedrag bij professionals. Sebastiaan van den Boogaard Specialist in bezuinigen & innoveren. Scherp en ervaren in impactstudies. Heldere stijl van analyse en schrijven. Ilse Hofland Concrete en directe stijl van werken. Sterk en ervaren in vertaling van concept naar gedrag van medewerkers (leergangen). Neem contact met ons op Kevin Noels Veerle van de Winckel Snel en makkelijk in contact. Ervaren binnen meerdere overheidslagen op dienstverlening, regeldruk en infomatiebeleid. Jaring Hiemstra Architect van gemeente geeft antwoord en expert op de impact van technologie op dienstverlening. Ontwikkelaar van Smart Government-concept en oprichter van Hiemstra & De Vries. Pol van Tuijl

9 Samen werken aan maatschappelijke prestaties Ramstraat HD Utrecht E: T:

Pol van Tuijl. Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren

Pol van Tuijl. Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren Pol van Tuijl Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren Verantwoordelijkheid laag, taakvolwassenheid hoog Herkenbare uitdaging? Je wilt dat je organisatie wendbaar is, zodat het zich kan aanpassen

Nadere informatie

De publieke professional van de toekomst. in gesprek met 10 jonge professionals

De publieke professional van de toekomst. in gesprek met 10 jonge professionals De van de toekomst in gesprek met 10 jonge professionals Benutten van talent Wij geloven dat het menselijk kapitaal van publieke organisaties beter kan worden benut. Het benutten van dit potentieel vraagt

Nadere informatie

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst

Wendbaar organiseren. Een wendbare organisatie omarmt de onvoorspelbaarheid van de toekomst Wendbaar Organiseren Waar de samenleving voorheen relatief stabiel, eenvoudig en voorspelbaar was, is deze in de laatste decennia steeds wispelturiger, complexer en turbulenter geworden. Er is een andere

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Samen organiseren van de Omgevingswet

Samen organiseren van de Omgevingswet Samen organiseren van de Omgevingswet Digitaal Stelsel,Klantreizen en Serviceformules Bestuurdersdag 30 november 2016 Erik Dolle (VNG) Hanneke Kunst (KING) Inhoud: Invoering van de Omgevingswet Wat betekent

Nadere informatie

Contact en Informatie op Maat Annabelle Wagemans

Contact en Informatie op Maat Annabelle Wagemans Contact en Informatie op Maat Annabelle Wagemans Proces Visie op Dienstverlening Ontwikkeltraject Publiekscentrum (trainingen en procesdocument); Verzoek burgemeester en gemeentesecretaris om dit traject

Nadere informatie

Van Samenhang naar Verbinding

Van Samenhang naar Verbinding Van Samenhang naar Verbinding Sogeti Page 2 VAN SAMENHANG NAAR VERBINDING Keuzes, keuzes, keuzes. Wie wordt niet horendol van alle technologische ontwikkelingen. Degene die het hoofd koel houdt is de winnaar.

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Visie op Dienstverlening

Visie op Dienstverlening Visie op Dienstverlening 2019 2023 1. Inleiding en context Dronten geeft je de ruimte en is een gemeente met lef. De samenleving verandert snel, de gemeente Dronten verandert mee. Het is een tijd van verdere

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Interne communicatie moet anders Pieter van Gelder 104 Nederland en de manier waarop we zijn georganiseerd

Nadere informatie

Veranderen en Bezuinigen Routekaart

Veranderen en Bezuinigen Routekaart Veranderen en Bezuinigen Routekaart Utrecht, 20 maart 2013 Jaring Hiemstra Sigrit van Werven De opbouw Uitgangssituatie Opgave en resultaat Uitgangspunten voor een succesvolle aanpak Inhoudelijke opzet

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur)

Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur) De gemeente Deurne zoekt een: De afdeling Ruimte en Samenleving heeft een vacature: Adviseur Personeel en organisatie (32-36 uur) Deurne is een centrumgemeente in de Peel, gelegen in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc.

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Profielschets Lid Raad van Bestuur KION ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Katherine Diaz Inleiding KION is de grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Innoveren = Marktgericht communiceren

Innoveren = Marktgericht communiceren Innoveren = Marktgericht communiceren Inleiding Adviseurs bij Syntens constateren bij bedrijven vaak een gebrek aan aandacht voor de markt. Veel ondernemingen hebben een verstoorde marktdynamiek. Door

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder organisatieontwikkeling Colofon Dit is een uitgave van Postbus 9000 7390 HA Voorst www.voorst.nl 2017 en verder Oktober 2016 Beeldmateriaal Infographics: De Betekenaar Stills: Het Programmahuis Ontwerp:

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

KOERSNOTITIE OIRSCHOT

KOERSNOTITIE OIRSCHOT KOERSNOTITIE OIRSCHOT 2014-2017 Vooraf De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 staan voor de deur. Verkiezingen worden ook wel het feest van de democratie genoemd. Feestelijk of niet, de vooravond van de

Nadere informatie

Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00 Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Zorgdragen voor adequaat beheer en onderhoud van systemen en applicaties, voor tijdige en effectieve ondersteuning van en kennisontwikkeling

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS For every situation, there is a suitable line from a song Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn

Nadere informatie

Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden. 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes

Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden. 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes Met onze klant op reis Eindbestemming: een visie in 3 maanden 8 december 2017, Yvonne Hoftijzer-Weldam procesmanager bij woningcorporatie Vidomes Vidomes in cijfers en beeld Vidomes geeft mensen die op

Nadere informatie

TenderAdvies Groep zoekt ZZP-ers

TenderAdvies Groep zoekt ZZP-ers TenderAdvies Groep zoekt ZZP-ers TenderAdvies Groep ondersteunt organisaties die inschrijven op (complexe) Europese aanbestedingen. Om bij ieder project de juiste professional in te kunnen zetten, zoeken

Nadere informatie

Ondernemerschap en bezieling in de zorg

Ondernemerschap en bezieling in de zorg Ondernemerschap en bezieling in de zorg KANSEN EN MOGELIJKHEDENVOOR ZORGONDERNEMERS Innovatief en trendsettend Efficiënt en effectief Ondernemend en daadkrachtig Vraaggerichte strategie en tevreden cliënten

Nadere informatie

Het leerlandschap van organisaties

Het leerlandschap van organisaties Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld & Nanja Mol Uit de crisis innoveren? Het leerlandschap van organisaties De crisis is inmiddels ook voelbaar bij een commercieel adviesbureau. Het management bedenkt

Nadere informatie

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening?

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening? Native Consulting heeft een (gratis) 4-daagse masterclass ontwikkeld voor young professionals over digitalisering, informatisering, en automatisering in relatie tot het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem.

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem. Algemeen Format opgave potentiele activiteiten afname activiteit excl. btw Informatiemarkt Wateropleidingen Alle medewerkers van het waterschap n.v.t. 3 uur Vragen beantwoorden en informatie geven over

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

EXPERTSESSIE WONEN EN ZORG 28 FEBRUARI 2017

EXPERTSESSIE WONEN EN ZORG 28 FEBRUARI 2017 EXPERTSESSIE WONEN EN ZORG 28 FEBRUARI 2017 DOELEN EXPERTSESSIE Check aanpak en prioriteiten thema duurzaamheid binnen ontwikkel- en vernieuwingsprogramma Helder maken ambities en kaders Verrijken en maken

Nadere informatie

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING Slimme IT. Sterke dienstverlening. 1 E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING 2Dienstverlenende vereniging E-START WAAROM? 3 Lokale besturen komen steeds

Nadere informatie

Over Ren Steenvoorden

Over Ren Steenvoorden Over Ren Steenvoorden Ren Steenvoorden is als CIO en Chief Digital Officer bij Randstad verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de digitale strategie. Wie met hem praat over de impact

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

Net dat beetje meer, en daar zijn wij trots op!

Net dat beetje meer, en daar zijn wij trots op! Niet groter, maar slimmer en kleiner is het antwoord op onze huidige economische problemen. Abel accountants is een klein accountantskantoor. Bewust klein omdat wij geloven in persoonlijke contacten, een

Nadere informatie

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016

Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet. Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet Raad op zaterdag Ernst Koperdraat 24 september 2016 Wat is het probleem? Het omgevingsrecht is te complex geworden. Er zijn teveel wetten en regels die

Nadere informatie

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement Inhoud 1. Even voorstellen 2. Doel van deze sessie 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie 4. Nationale Politie 5. Portfoliomanagement 6. Sturen op resultaat effectmeting 7. Next Practices? 8.

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Apeldoorn, april 2019 PROFIELSCHETS. Financieel (vastgoed) specialist. De Goede Woning Apeldoorn

Apeldoorn, april 2019 PROFIELSCHETS. Financieel (vastgoed) specialist. De Goede Woning Apeldoorn Apeldoorn, april 2019 PROFIELSCHETS Financieel (vastgoed) specialist De Goede Woning Apeldoorn Organisatie De Goede Woning is de oudste en grootste wooncorporatie in Apeldoorn. De Goede Woning is uit nood

Nadere informatie

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc

Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc Servicedesking! Hot or Not? Egbert van der Steege MSc FACTO CONGRES 2013 Servicedesking! Hot or Not? 11 juni 2013 BENT U TEVREDEN OVER DE PERFORMANCE VAN UW (FACILITAIRE) SERVICEDESK? DRAAGT UW (FACILITAIRE)

Nadere informatie

Programmabegroting 2016 14

Programmabegroting 2016 14 1. Dienstverlenend Centraal in ons denken en handelen staat een goede dienstverlening aan alle inwoners, ondernemers en instellingen. We staan voor een eenvoudige en efficiënte dienstverlening. Onze gemeente

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Zaakgericht werken in Emmen Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Voorstellen Debby Gillet Projectleider zaakgericht werken/dimpact Gemeente Emmen Contactgegevens d.gillet@emmen.nl 06-52169186

Nadere informatie

Samen verder bouwen aan onze bron van groei

Samen verder bouwen aan onze bron van groei Samen verder bouwen aan onze bron van groei STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 samen de wereld ontdekken STRATEGIE DOOMIJN 2018-2022 Samen verder bouwen aan onze bron van groei De wereld ontdekken. Bij Doomijn

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande gevolgen

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching!

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching! Outplacement & Loopbaanadvies Nu ook mogelijk met Online Coaching! Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl 1 Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song EEN VAN ONZE EXPERTS For every situation, there is a suitable line from a song Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn

Nadere informatie

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra

Provero bijeenkomst. Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Provero bijeenkomst Utrecht, 15 november 2016 Ernst Koperdraat Jos Dolstra Doel Informeren Met elkaar verkennen van de strategie voor invoering van de Omgevingswet Vraag: hoe ver is uw organisatie? Hoe

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS

BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS BENUT DE KRACHT VAN UW MOOD MAKERS ORGANISATIE ONTWIKKELING Welkom, Maak kennis met ons gedachtegoed. We vertellen u over onze visie, onze overtuiging, de Mood Maker filosofie, de GINK aanpak en ontwikkelen

Nadere informatie

KLANTVRIENDELIJK TELEFOON & RECEPTIEVERKEER

KLANTVRIENDELIJK TELEFOON & RECEPTIEVERKEER KLANTVRIENDELIJK TELEFOON & RECEPTIEVERKEER INBOUND TELEFOONCOMMUNICATIE Pieterman & Partners KLANTVRIENDELIJK TELEFOON & RECEPTIEVERKEER RESULTAAT Efficiënt en klantgericht telefoonverkeer en representatieve

Nadere informatie

aanbod in drie stappen

aanbod in drie stappen 3 Ons aanbod in drie stappen Welke trends en ontwikkelingen zijn er? De ontwikkelingen in de buitenwereld vragen om een verdere verbetering van de dienstverlening door gemeenten. In stap 1 inspireren

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

INTERVISIE RECEPTIE & BALIE

INTERVISIE RECEPTIE & BALIE INTERVISIE RECEPTIE & BALIE TELECOM COMMUNICATIE TRAINING Pieterman & Partners INTERVISIE TELEFOONCOMMUNICATIE RESULTAAT Verdieping van communicatieve vaardigheden in zakelijke telefooncommunicatie Optimaliseren

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens in de Welzijn buurt, Eindhoven, Lumens buurtruimten, Dynamo, Speelpark Dynamo, de Vrijwilligerspunt Splinter, Adviespunt en Speelpark Discriminatie

Nadere informatie

Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People

Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People Factsheet DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People DELIVERING DIGITAL PROFESSIONALS People Onze experts brengen u digitale kennis en ervaring op locatie. Om voortdurend in te kunnen spelen op veranderende

Nadere informatie

DuurzaamInzetbaarheid.nl

DuurzaamInzetbaarheid.nl DuurzaamInzetbaarheid.nl Waarom DI? Ervaring leert dat veel organisaties er beperkt mee bezig zijn. Maar investeren in duurzame inzetbaarheid loont, zowel bij krimp als bij groei! Zijn we er beperkt mee

Nadere informatie

Juridisch Adviseur (36 uur)

Juridisch Adviseur (36 uur) De gemeente Deurne is voor de afdeling Bedrijfsvoering op zoek naar een: Juridisch Adviseur (36 uur) schaal 10a, HR21 normfunctie Adviseur III De organisatie De gemeente Deurne is een gemeente in de provincie

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

De type-functies en de bijbehorende competenties

De type-functies en de bijbehorende competenties IRISteam De type-functies en de bijbehorende competenties Le Service Ressources Humaines De type-functies 1. De competenties voor de functies van klasse 0... 3 Logistiek Assistent_Toc374542571 2. De competenties

Nadere informatie

FACTSHEET PPO-ACADEMIE

FACTSHEET PPO-ACADEMIE FACTSHEET PPO-ACADEMIE INLEIDING De Academie voor Persoonlijke Professionele Ontwikkeling (PPO-Academie) biedt medewerkers bij gemeenten, andere overheden en uitvoeringsorganisaties een netwerk, kennis

Nadere informatie

Functiekaart Niveau Bv expert Zemst

Functiekaart Niveau Bv expert Zemst Functiekaart Niveau Bv expert Goedgekeurd op:. Handtekening:. Functiebeschrijving Sector Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende Evaluator deskundige Personeel & Organisatie

Nadere informatie

CREATUUR BUSINESS CASE

CREATUUR BUSINESS CASE CREATUUR BUSINESS CASE en dus ook van zijn de ondernemer is eigenaar, gewenste situatie methode vorm: ondernemerscoaching sector: clownerie, entertainment duur: 4 sessies niveaus: missie, identiteit, overtuigingen,

Nadere informatie

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag.

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. CrossOver brengt young en experienced professionals van verschillende organisaties bij elkaar om van elkaar te leren en samen te innoveren. Doe ook

Nadere informatie

KLOOSTERHOEVE BERAAD VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016

KLOOSTERHOEVE BERAAD VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016 KLOOSTERHOEVE BERAAD 1 VDP KWARTAALBIJEENKOMST 31 MAART 2016 1 2 3 4 5 6 7 2 Gebruik generieke voorzieningen Kloosterhoeve pilots Pilots manifestgroep Contact Agenda 3 Gebruik generieke voorzieningen Agenda

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR EXPERT (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR EXPERT (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door vanuit de eigen specifieke kennis en expertise

Nadere informatie

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY CREËER SUCCESVOLLE EN GASTVRIJE ORGANISATIES IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De wereld verandert. En niet alleen verandert de wereld,

Nadere informatie

1e kwartaal 2014 speciale aanbieding* 100 excl. BTW

1e kwartaal 2014 speciale aanbieding* 100 excl. BTW 1e kwartaal 2014 speciale aanbieding* 100 excl. BTW Er zijn veel omstandigheden die je niet altijd in de hand hebt Net als bij het rijden in de auto, is het goed besturen van de financiële afdeling, afhankelijk

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

Omgevingsprofessional 2021

Omgevingsprofessional 2021 Omgevingsprofessional 2021 Wat professionals nodig hebben om te werken met de Omgevingswet Anna Rozendaal, Geert Lonterman & Ward Deckers 4 oktober 2018 #KOERS2018 De Omgevingswet vraagt om een andere

Nadere informatie

FRONTEER IS HIRING! Tijdelijke kracht finance FRONTEER STRATEGY INNOVATION. CO-CREATION. BRAND DEVELOPMENT.

FRONTEER IS HIRING! Tijdelijke kracht finance FRONTEER STRATEGY INNOVATION. CO-CREATION. BRAND DEVELOPMENT. IS HIRING! Tijdelijke kracht finance Wie zijn wij? Fronteer Strategy is een consultancy bureau gevestigd in Amsterdam Wij helpen merken succesvol innoveren. Wij zijn één van de wereldwijde experts in expert

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Publieksdienstverlening De gemeente Utrecht wil excelleren in publieksdienstverlening die past bij de wettelijke kaders en de ambities van de stad. Wat willen we bereiken? Wat gaan

Nadere informatie

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet

Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Proces-aanpak Implementatie Omgevingswet Deze procesbeschrijving maakt onderdeel uit van de bestuursopdracht Implementatie Omgevingswet Fase 1. De procesbeschrijving gaat dieper in op de activiteiten die

Nadere informatie

Native archetypemodel

Native archetypemodel Native archetypemodel strategie vorming voor en door gemeenten (Het archetypemodel is niet voor commercieel gebruik) Deze presentatie gaat over: Behoefte voor gemeenten om scherp te kiezen Belofte: hoe

Nadere informatie

Advies: NEE VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Van: A. van der Lit Tel nr: Nummer: 17A Datum: 6 juni 2017

Advies: NEE VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Van: A. van der Lit Tel nr: Nummer: 17A Datum: 6 juni 2017 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. van der Lit Tel nr: 0348-428758 Nummer: 17A.00643 Datum: 6 juni 2017 Team: KCC Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: Financien F vd Berg N.a.v. (evt.

Nadere informatie

1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen

1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen Bijlage 2 Tabel 7-stappen model 1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen In deze fase wordt informatie gedeeld. Er zijn zorgen over

Nadere informatie

Wij zijn in het bijzonder op zoek naar mensen die ervaring hebben met:

Wij zijn in het bijzonder op zoek naar mensen die ervaring hebben met: Consultant Spectrum is een ondernemende adviesorganisatie in het sociale domein. Onze missie is: ećht voor iedereen. Waarbij echt ook staat voor onze handelswijze: oprecht en betrouwbaar. Met betrokkenheid,

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JE DROOM

MAAK WERK VAN JE DROOM MAAK WERK VAN JE DROOM Een traject waarin je helderheid creëert over je talenten, ambities en drijfveren, zodat je meer houvast, energie en focus krijgt in je ontwikkeling. Praktische oplossingen voor

Nadere informatie

Informatiebeveiliging gemeenten

Informatiebeveiliging gemeenten Informatiebeveiliging gemeenten Terreinverkenning in 4 stappen FAMO Congres: Bedrijfsvoering in het sociaal domein! Vlaardingen, 7 september 2016 Pieter Schraverus Sr. Manager Cyber Security Helmer Berkhoff

Nadere informatie

Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht. Tekst: Walter Baardemans Juni 2017

Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht. Tekst: Walter Baardemans Juni 2017 Bijeenkomst Werken aan de toekomst van burgerzaken druk bezocht Tekst: Walter Baardemans Juni 2017 Bewustwording is nu het belangrijkst Het werk van afdelingen Burgerzaken binnen gemeenten gaat ingrijpend

Nadere informatie

Ik wil AUTHENTIEK LEIDERSCHAP

Ik wil AUTHENTIEK LEIDERSCHAP AUTHENTIEK LEIDERSCHAP Eigenaarschap vergroten. Mensen raken, in beweging zetten en meenemen in veranderprocessen. Een praktische training van 6 dagen met een professionele set van tools, vaardigheden

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Rendementsverbetering voor Bol Adviseurs - Ondernemers en medewerkers uitdagen om te groeien Intelly - Het digitale hart van uw onderneming

Rendementsverbetering voor Bol Adviseurs - Ondernemers en medewerkers uitdagen om te groeien Intelly - Het digitale hart van uw onderneming Rendementsverbetering voor 2017 Bol Adviseurs - Ondernemers en medewerkers uitdagen om te groeien Intelly - Het digitale hart van uw onderneming 7 december 2016 Programma 1. Introductie Bol Adviseurs en

Nadere informatie

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair)

Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Functiebeschrijving Teamleider Huisvesting (facilitair) Groot Hoogwaak levert een professionele bijdrage aan het aanbod van woon-, zorg-, en welzijnsvoorzieningen voor ouderen in Noordwijk. Dit aanbod

Nadere informatie

Het adviseren van verdraaide zelforganisaties

Het adviseren van verdraaide zelforganisaties Het adviseren van verdraaide zelforganisaties Introductie Hoe geef je advies aan organisaties die werken met zelfsturende teams? De auteur deelt zijn inzichten en doet dat vanuit het gedachtengoed van

Nadere informatie

Werkconferentie Ruwaard

Werkconferentie Ruwaard Werkconferentie Ruwaard 15 februari 2017 Fred Pijls, voorzitter van de steungroep, neemt ons mee in wat proeftuin Ruwaard in 2016 heeft bereikt. Uit de ongeveer 40 individuele casussen blijkt dat het welbevinden

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

De cliënt intake: hoe zet je de cliënt echt centraal? Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw

De cliënt intake: hoe zet je de cliënt echt centraal? Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw Tim Mortelmans, Hoofd Thema Vermogensopbouw Agenda Agenda voor vandaag: Markt voor Vermogensopbouw in beweging AFM Thema Vermogensopbouw in 2015 Een korte terugblik Huidige stand van zaken Toekomst: Financial

Nadere informatie

PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde

PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde OLD WAYS WON T OPEN NEW DOORS. DRIEDAAGS LEERTRAJECT Alleen / Samen Intern / Extern Leiden / Volgen Ratio / Intuïtie Doen / Denken PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde Paradoxen

Nadere informatie