Welke Wet Paulus? Waarom horen we dan niet? Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke Wet Paulus? Waarom horen we dan niet? Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade!"

Transcriptie

1 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom is het mogelijk dat deze tekst soms niet vlot leest of dat bepaalde teksten eigenaardig klinken. Daarnaast kunnen er grammaticale fouten voorkomen die niet acceptabel zouden zijn in literair werk. We moedigen u aan om het video-onderwijs te bekijken omdat het een aanvulling is op het schriftelijke onderwijs. Welke Wet Paulus? Maar we zijn niet onder de wet, we zijn onder de genade! Er gaat vrijwel geen dag voorbij dat we die uitspraak niet horen. Je hebt het vast gehoord, of misschien heb je het zelf gezegd: Wat? Jullie houden je aan Gods voedselwetten, die in Leviticus 11 staan? Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade! Wat? Houden jullie de sabbat? Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade! Maar als we zeggen We geloven en onderwijzen dat stelen tegen de Wet van God ingaat... daarom stelen we niet... Waarom horen we dan niet? Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade! Of We geloven dat moorden tegen de Wet van God ingaat wie gaat ons dan zeggen Maar we zijn niet onder de wet, wij zijn onder de genade! Dat zou toch vreemd zijn, niet? Het is duidelijk dat we onder de Wet van God staan. Dus, wat bedoelde Paulus toen hij dit zei in Romeinen 6:14...

2 Romeinen 6:14 Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. Gewoonlijk wordt het als volgt uitgelegd. zoiets Er is een oude Wet van God, die Mozes schreef, en nu is er een nieuwe Wet van God door Christus. De vorige wet was er één van werken en het verdienen van je redding, en nu zijn we onder de genade. De brieven van Paulus zouden dit begrip zogenaamd ondersteunen, maar Paulus heeft ons ook opgedragen om "alles te toetsen." Dat gaan we dan ook doen... we zullen deze interpretatie van Paulus toetsen. Is het waar dat we nu onder de genade zijn, maar dat Gods volk daarvoor niet onder de genade was? Absoluut niet!! We waren al onder de genade, voordat, toen en nadat Mozes de Wet ontving bij de berg Sinaï. Genesis 6:8 Maar Noach vond genade in de ogen van de HEERE. (JHWH). Exodus 33:12 Toen zei Mozes tegen de HEERE (JHWH): Zie, U zegt tegen mij: Laat dit volk verder trekken. U echter, U hebt mij niet laten weten wie U met mij meezendt, terwijl U Zelf gezegd hebt: Ik ken u bij uw naam, en ook: U hebt genade gevonden in Mijn ogen. Exodus 33:16 Want hoe moet het anders bekend worden dat ik genade gevonden heb in Uw ogen, ik en Uw volk? Is het niet daardoor dat U met ons meegaat? Daardoor zullen wij, ik en Uw volk, afgezonderd zijn van alle volken die er op de aardbodem zijn. Spreuken 3:34 De spotters zal Híj wel bespotten, maar zachtmoedigen zal Hij genade geven. Jeremia 31:2 Zo zegt de HEERE: Het volk dat aan het zwaard ontkomen was, heeft genade gevonden in de woestijn, toen Ik op weg ging om hem, Israël, tot rust te brengen. Het is niet moeilijk om te zien dat genade geen nieuw concept is. Het is echter niet zo dat degenen die eerder leefden dan Mozes het verlossende werk van Jesjoea aan het kruis niet nodig hadden. Dat hadden ze zeker nodig. Het was echter een toekomstige gebeurtenis, waardoor onze Schepper de genade kon uitbreiden naar alle gelovige generaties. En alleen door de Wet van God te volgen, die is opgeschreven door Mozes, val je niet uit de genade.

3 We kunnen dus niet ontkennen dat Paulus zegt dat we niet onder de wet zijn, maar onder de genade. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat hij niet gezegd kan hebben dat De Wet van God, zoals opgeschreven door Mozes, in strijd is met de genade. Zoals we in eerdere studies in de Paulinische Paradox serie lieten zien, gehoorzaamden en onderwezen zowel onze Messias Jezus, Zijn Hebreeuwse naam is Jesjoea, als Paulus, de Wet van God, zoals deze is opgeschreven door Mozes. Niet "onder de wet maar onder de genade" zijn kan dan ook niet betekenen dat we niet onder de Wet van God staan. Dus dit roept de prangende vraag op, wat bedoelde Paulus er dan mee? Romeinen 6:14 Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. Zie je dat hij zegt dat zonde niet over u zal heersen? Dit betekent dat de zonde, op een bepaald moment, wel heerschappij over ons had. Het betekent dat we op een bepaald moment "onder de zonde" waren. Je zou kunnen zeggen dat Paulus niet zegt dat we niet meer "onder de zonde" zijn, maar dat we niet langer "onder de wet" zijn. En daar gaat het mis. Ook al is het exact dezelfde zin, toch veronderstellen velen ten onrechte dat Paulus in de eerste helft van een zin over het één spreekt, en in de tweede helft over iets anders. In de Bijbelse hermeneutiek heb je vast de zinsnede... context, context, context wel eens gehoord. Context is alles Denk hier even over na... iets in deze wet, waar we niet meer onder staan, heeft daadwerkelijk iets te maken met de zonde die geen heerschappij meer over ons heeft. De wet waar we niet langer onder staan heeft iets te maken met het niet meer onder de zonde staan. Dat is de context die in dezelfde zin staat. Je zou denken dat dit eenvoudig te begrijpen is, maar een leerstellig vooroordeel is ZEER moeilijk te overwinnen als het eenmaal in je hoofd zit. Overweeg dit eens Stel je voor dat Paulus het in Romeinen 6:14 had over het niet onder de Wet van God zijn... Bedoelde Paulus dat we niet meer onder de Wet van God staan, omdat we niet onder de zonde zijn?

4 Als we niet meer onder de Wet van God staan, dan zou Paulus de Wet van God gelijk stellen aan zonde. Nu vraag ik je, is de Wet van God zonde? Je denkt waarschijnlijk dat niemand het in zijn hoofd haalt om de Wet van God zonde te noemen, maar dat is PRECIES wat Romeinen 6:14 aangeeft als je het leest... als je de context verkeerd begrijpt natuurlijk... Maar alleen als de wet, die Paulus hier noemt, de Wet van God is. Romeinen 6:14 Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. Paulus anticipeert al op deze mogelijke verwarring dat zijn woorden uit de context worden gehaald. In het volgende hoofdstuk stelt hij namelijk exact deze vraag. Romeinen 7:7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de Wet zonde? Volstrekt niet! Ja, ik zou de zonde niet hebben leren kennen dan door de Wet. Ik zou immers ook niet geweten hebben dat begeerte zonde was, als de Wet niet zei: U zult niet begeren. Dus is het door de Wet van God dat we zonde leren kennen. De Bijbel leert ons dat het overtreden van de Wet van God zonde is. 1 Johannes 3:4 Ieder die de zonde doet, doet ook de wetteloosheid; want de zonde is de wetteloosheid. Bedenk dat het woord "wet" in het Hebreeuws gewoon "instructie" betekent. Het is dus een instructie die tegen de Wet van God ingaat. Je zou deze instructie, net als Paulus, "de wet van zonde" kunnen noemen. Later zullen we bespreken waar deze instructies van zonde vandaan komen. We gaan verder... Zonde, of het overtreden van Gods Instructies, leidt tot de dood. We leren dit al vanaf het begin. Genesis 2:16 En de HEERE (JHWH) God gebood de mens: Van alle bomen van de hof mag u vrij eten, maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven. Paulus behandelt dat zelfde onderwerp met opzet ruim voordat we bij Romeinen 6 aankomen. Romeinen 5:12 Daarom, zoals door één mens de zonde in de wereld is gekomen, en door de zonde de dood, en zo de dood over alle mensen is gekomen, in wie allen gezondigd hebben.

5 Dus leert onze Schepper ons door Genesis, Paulus, en vele andere plaatsen in de Schrift, dat het volgen van de "wet van zonde" ons naar de dood leidt. Dit is dan natuurlijk een ander instructie, of, zoals je wilt. wet. Paulus noemt dit de "wet van de zonde en de dood." Als je nog niet kan volgen waar we het over hebben, dan moet je nog even geduld hebben, dan gaan we het straks hebben over het onderwijs van Paulus over de wet van de zonde en de dood. Wij suggereren dat Paulus in Romeinen 6:14, het concept introduceert van de "wet van de zonde en de dood", en dat hij het in die context niet specifiek heeft over de Wet van God. Dat zou betekenen dat Paulus niet zegt dat we niet onder de "Wet van God" staan, maar dat hij zegt dat we niet langer onder de "wet van de zonde en de dood" staan. We suggereren dat Paulus onderwijst dat als we tot geloof komen, de dood van onze Messias ons in staat stelt om vrij te zijn van de slavernij van de zonde, en zorgt dat de dood in ons overwonnen is, dus... staan we niet meer onder de wet van zonde of de wet van de zonde en de dood, maar onder de genade. We zijn niet langer onder de "wet van de zonde en de dood." Als dat vergezocht vindt klinken, dan kan het zijn dat die aarzeling voortkomt uit jarenlange christelijke programmering, die ervoor heeft gezorgd dat velen geloven dat Paulus zegt dat we niet onder de Wet van God staan. Zoals we aangaven, laat de context zien dat we niet langer onder de heerschappij van de zonde zijn... door een wet waar we niet langer onder staan. Dan noemt Paulus specifiek de "wet van de zonde", en stelt dat deze wet niet alleen anders is dan de "Wet van God," maar dat de "wet van zonde" precies het tegenovergestelde is van de "Wet van God"... omdat Paulus zei dat zonde het overtreden is van de "Wet van God." Velen zullen vasthouden aan het idee dat Paulus in Romeinen 6:14 spreekt over de "Wet van God", terwijl Paulus ons in de context eigenlijk precies het tegenovergestelde voorlegt. Merk alsjeblieft op dat de "Wet van God", in Romeinen 6 nergens specifiek wordt genoemd, zodat we worden gedwongen om uit de context te bepalen, naar welke wet of instructie Paulus in vers 14 verwijst... en dat kan ALLEEN door de directe context te onderzoeken. Dus, geef ons alsjeblieft de mogelijkheid om de context van Romeinen 6:14 te laten zien. We hebben al aangetoond dat de wet, waarvan Paulus zegt dat we daar niet langer onder staan, iets te maken heeft met de wet van de zonde en de gebondenheid van en heerschappij over ons leven. Romeinen 6:14 Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. In hetzelfde hoofdstuk geeft Paulus aan dat de dood niet langer heerschappij heeft over de Messias, en wij daardoor kunnen leven en de dood daardoor geen heerschappij meer over ons heeft.

6 Romeinen 6:8-9 Als wij nu met Christus gestorven zijn, geloven wij dat wij ook met Hem zullen leven. Wij weten toch dat Christus, nu Hij is opgewekt uit de doden, niet meer sterft. De dood heerst niet meer over Hem. Daarom kunnen we uit de context van het niet "onder de wet" zijn opmaken, dat zowel de zonde als de dood geen heerschappij meer hebben over ons. Zonde en dood zijn niet meer over ons... althans volgens de context... Dus suggereren wij dat Paulus niet onderwijst dat we niet meer onder de Wet van God zijn, maar in plaats daarvan niet meer onder de "wet van de zonde en de dood?" Ja, dat is precies wat we zeggen. Er zullen mensen zijn die te vaak hebben gehoord dat Paulus onderwijst dat we niet onder de Wet van God staan, maar onder de genade, dus geven we Paulus de gelegenheid om het hier te laten zien. Vergis je niet, als je verder leest in Romeinen 6:14 wordt het heel, heel duidelijk gemaakt over welke wet, waar we niet langer onder staan, Paulus het heeft. Paulus sluit dit onderwerp af en vat het samen door slechts een paar verzen later te zeggen: Romeinen 8:1-2 Dus (let op het woordje dus, dat wordt gebruikt als een conclusie, in een samenvattend verband) is er nu geen verdoemenis voor hen die in de Messias (Christus) Jesjoea (Jezus) zijn, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de Geest. Want de Wet van de Geest van het leven in de Messias (Christus) Jesjoea (Jezus) heeft mij vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood. Nu is het veel duidelijker, toch? Genade is het ontvangen van vergeving voor zonde, dat is het overtreden van De Wet van God. Zonde leidt tot de dood. Dus als we onder de genade zijn, zijn we vrij van de slavernij van de zonde en de dood, die daar een gevolg van was. We zijn dus niet bevrijd van de "Wet van God," maar in plaats daarvan, zijn we bevrijd van de "wet van de zonde en de dood." Het is natuurlijk niet logisch om te zeggen dat we door genade in staat zijn om niet onder de Wet van God te staan. Als er geen Wet van God zou zijn, dan zou er geen zonde zijn, die we juist door de Wet van God leren kennen, en dan zouden we geen genade nodig hebben. Dat is de essentie van het verhaal van Paulus:

7 Romeinen 7:7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de Wet zonde? Volstrekt niet! Ja, ik zou de zonde niet hebben leren kennen dan door de Wet. Ik zou immers ook niet geweten hebben dat begeerte zonde was, als de Wet niet zei: U zult niet begeren. Als er geen Wet van God zou zijn, zou er geen zonde zijn. Als er geen zonde zou zijn, dan hadden we geen genade nodig. Zoals Psalm 119 ons leert, geeft Paulus aan dat de Gods Wet waardevol is, omdat ze ons leert wat zonde is, en ons dus laat zien hoe we oprecht moeten wandelen... dat de Wet van God vrijheid is en vreugde! Dus als context iets betekent, dan moeten we nu allemaal begrijpen dat Paulus nooit heeft gezegd dat we niet onder de Wet van God staan. We kunnen niet zeggen dat Paulus zoiets ooit heeft onderwezen. We kunnen alleen zeggen dat Paulus heeft onderwezen dat we niet langer onder "De wet van de zonde en de dood" staan. Als die studie van Romeinen 6:14 voor jou niet overtuigend is, heb dan geduld. We zullen in het volgende deel van deze serie het boek Romeinen uitgebreid behandelen. Er kan nog veel meer worden gezegd over dit onderwerp. Dit was slechts een introductie. We wilden Romeinen 6:14 bespreken om aan te tonen dat je door moet hebben dat Paulus over verschillende wetten spreekt, en je niet kunt aannemen dat Paulus het altijd over de Wet van God heeft, als hij het woord "wet" noemt. Paulus maakt melding van veel "wetten." In feite maakt hij melding van ten minste zeven wetten. 1) De Wet van God (Romeinen 3:31; 7:22-25; 8:7) 2) De wet van zonde (Romeinen 7:23-25) 3) De wet van zonde en dood (Romeinen 8:2) 4) De Wet van de Geest van Leven (Romeinen 8:2) 5) De Wet van Geloof (Romeinen 3:27) 6) De Wet van Gerechtigheid (Romeinen 9:31) 7) De Wet van Christus (1 Corinthe 9:21) Zoals we in het derde deel van de Paulinische Paradox Serie bespraken, is het Hebreeuwse woord "Torah" in het Grieks het woord "nomos" geworden of in het Nederlands het Torah, op de manier waarop Paulus dit als Farizese Jood begreep, betekent gewoon "instructie." Torah betekent het schieten van een pijl om een doel te raken. Het doelwit of het doel was natuurlijk het object waar de boogschutter op mikte. Daarom is de Torah de pijl die gericht wordt op het doel; het is waar je jezelf op richt. Het doel is de waarheid over God en hoe je met Hem omgaat.

8 De Torah is in feite een instructie die is bedoeld om ons de waarheid over God te leren. Torah betekent richting, onderwijs, instructie, of doctrine. Dat alles zou logisch zijn in termen van de Torah van God, of de Wet van God... maar hoe zit het dan met die andere wetten die Paulus ons onderwijst? Waar komen deze instructies vandaan? Wat hebben die met elkaar te maken? Wat betekenen al deze "instructies", die Paulus noemt, voor ons gelovigen? Wat moeten ze ons leren? Nog belangrijker misschien, waarom is het eigenlijk belangrijk dat we dit weten? Omdat we, als we begrijpen hoe Paulus deze verschillende wetten begrijpt en uitlegt, beter in staat zijn om de moeilijke woorden van Paulus in andere verzen te begrijpen. We moeten het denkbeeld van Paulus snappen, anders zal Paulus, zoals Petrus zei, moeilijk te begrijpen zijn, en zullen we de fout van normloze mensen maken. Ofwel, we kunnen de brieven van Paulus niet begrijpen totdat we begrijpen hoe Paulus denkt. Dat klinkt best logisch, toch? Het is erg belangrijk, en dat zou nu wel duidelijk moeten zijn. Al heel lang krijgen gelovigen te horen dat Rom 6:14 ons leert dat we niet onder de Wet van God zijn, terwijl er eigenlijk staat dat we niet onder de WET VEN DE ZONDE EN DE DOOD zijn. Waarom is dat? Omdat veel leraren niet begrepen, en nog steeds niet begrijpen, dat Paulus over meerdere wetten spreekt, niet alleen over de Wet van God. Er is een verschil tussen de wet van de zonde en de dood, waar we niet langer onder staan, en de Wet van God, waar we wel onder staan. Dit zijn twee zeer verschillende wetten. Pas toen we de context gingen onderzochten, werd ons duidelijk naar welke van de zeven wetten Paulus verwees en veel mensen hebben onterecht aangenomen dat Romeinen 6:14 verwees naar de "Wet van God." Zie je hoe makkelijk het is om de "fout van wettelozen" te maken, zoals Petrus het zo correct benoemde?

9 Dus, voordat we allen brieven van Paulus tot in detail gaan onderzoeken, en de verzen behandelen, die vaak worden gebruikt om te onderwijzen tegen Gods Wet, moeten we alle "wetten" die Paulus noemt begrijpen. In bijna alle gevallen waarin Paulus onderwijst over de Wet van God, is dat omdat Paulus in zijn brief iemand of een groep mensen aanspreekt, die deze verschillende wetten verkeerd hebben begrepen, of de volgorde of functie, waarin deze wetten van toepassing zijn op personen, verkeerd hebben begrepen. Dus, als we deze zeven verschillende wetten gaan bekijken, en de onderlinge verbanden en relaties ervan gaan onthullen houd dan in gedachten dat we ze enkel presenteren om je overzicht te geven. We zullen deze zeven wetten voortdurend blijven aanhalen als we in detail verder gaan met de rest van de brieven van Paulus. Dus, zelfs als je na deze presentatie nog steeds het gevoel hebt dat je de zeven wetten, zoals Paulus ze toepast, nog steeds niet ziet, dan geeft dat niet. Zie dit als een opwarmertje, om te helpen bij de studie van Romeinen, Galaten, Efeze, Kolossenzen, enz. We willen je vragen om niet van ons te verwachten dat deze presentatie van de zeven wetten van Paulus alles omvat of compleet is. Het is slechts een inleiding om je voor te bereiden op de overige delen van deze serie. Echter, aan het eind van de Paulinische Paradox serie, moeten de zeven wetten van Paulus, en hoe hij de Wet van God begrijpt, voor jou heel duidelijk zijn, omdat deze zeven wetten heel vaak terugkomen. Laten we ze nogmaals op een rijtje zetten: 1) De Wet van God (Romeinen 3:31; 7:22-25; 8:7) 2) De wet van zonde (Romeinen 7:23-25) 3) De wet van zonde en dood (Romeinen 8:2) 4) De Wet van de Geest van Leven (Romeinen 8:2) 5) De Wet van Geloof (Romeinen 3:27) 6) De Wet van Gerechtigheid (Romeinen 9:31) 7) De Wet van Christus (1 Corinthe 9:21) Zoals je ziet staan de meeste hiervan in de brief aan de Romeinen. Daarom is de brief aan de Romeinen de eerste brief van Paulus die we zullen behandelen in de Paulinische Paradox Serie. Het is dan ook logisch om de verschillende wetten van Paulus te gaan behandelen, zodat we, als we Romeinen gaan bestuderen, beter begrijpen wat Paulus eigenlijk wil zeggen. We laten zien wat we zullen ontdekken over de uitleg van Paulus van de zeven wetten of instructies waar alle gelovigen mee in aanraking komen. We geven eerst een overzicht, en gaan er later in meer detail op in.

10 DE INSTRUCTIE VAN GOD 1) Deze instructie bedoelen we als we het hebben over de Torah van God, of de Torah. De Wet van God laat zien wat zonde is en wat geen zonde is. Deze instructie komt van God. Gehoorzaamheid is de Wet van God doen. Zonde is het overtreden van de Wet van God. Dit brengt ons bij de tweede instructie, de wet van de zonde. DE INSTRUCTIE VAN ZONDE 2) Voordat we tot geloof kwamen volgden we allemaal de wet van zonde. Deze instructie komt uit onszelf, of meer specifiek, uit ons vlees. Onze vleselijke natuur haat de Wet van God. Uit ons vlees komt het verlangen om de dingen op onze manier te doen in plaats van op Gods manier. Nadat we tot geloof zijn gekomen is er een innerlijke strijd tussen de Wet van God en de wet van zonde. De Geest, die in ons woont, leidt ons naar de Wet van God. Het vlees leidt ons naar de wet van zonde. Bij de opstanding zal de Wet van God deze innerlijke strijd uiteindelijk helemaal winnen, en zal de strijd tussen vlees en Geest voorbij zijn. De race is dan gelopen en gewonnen. Tot die tijd zullen we echter onder de zonde zijn, en zonde leidt tot de dood. Dat brengt ons bij de volgende instructie, de wet van de zonde en de dood. DE INSTRUCTIE VAN ZONDE EN DOOD 3) De instructie van het vlees, ofwel de zonde, leidt tot de dood, en dat noemen we de wet van de zonde en de dood. We waren allemaal onder de wet van de zonde en de dood voordat we tot geloof kwamen, zonder ons daarvan bewust te zijn. Ons vlees noemt de wet van zonde namelijk vrijheid, terwijl de zonde in werkelijkheid gebondenheid is, en gebondenheid tot onze dood leidt. De instructie van zonde, die vleselijk is, brengt ons bij de instructie van God, die onze dood eist vanwege onze zonde. We leven allemaal onder de wet van de zonde en de dood, totdat we een verlangen hebben naar de waarheid; dat verlangen is niet uit het vlees, maar uit de Geest. Dit brengt ons natuurlijk naar de Wet van de Geest. DE INSTRUCTIE VAN DE GEEST 4) De Wet van de Geest laat ons zien dat de Wet van God waarheid is, als we die eenmaal hebben gehoord. Zo komen we bij de Wet van God, en keren ons af van de instructies van het vlees. De Geest laat zien wat uit het vlees is, en dat we van nature geneigd zijn om te zondigen. Dus op het moment dat de Wet van de Geest in ons komt, realiseren we ons dat we onder de wet van de zonde en de dood zijn. Op dat moment worden we ons ervan bewust dat we in de gevangenis zitten en gebonden zijn aan onze zonde. We worden ons bewust van onze hopeloze situatie. Als we zien dat we in de gevangenis zitten, verlangen we ernaar om eruit te mogen. We kijken dan naar onze Schepper voor een uitweg. De Geest, van verlangen naar waarheid, en verlangen naar vrijheid, zorgt ervoor dat we geloven in onze Schepper en Zijn eeuwige, onveranderlijke Woord dat autoriteit heeft. Dit brengt ons bij de Wet van het Geloof DE INSTRUCTIE VAN GELOOF 5) De Wet van Geloof is er om jouw manier van denken in lijn te brengen met het Woord van God. Paulus noemt dit 'een nieuwe mens worden.' In geloof neem je het Woord van God aan als de autoriteit in je leven. Dat staat haaks op de autoriteit van het vlees, die het Woord van God ziet als gebondenheid. We zijn het er niet alleen verstandelijk mee eens, maar in feite wordt onze zienswijze veranderd en dat heeft invloed op hoe we de wereld zien en ermee omgaan. In gehoorzaamheid aan de Wet van Geloof zien we het Woord van God als vrijheid en dé manier van leven. Als we eenmaal tot geloof zijn gekomen, en de wedloop van het geloof gaan lopen, ontvangen we eeuwig leven door Zijn genade. Deze innerlijke transformatie en het geestelijk verlangen naar Zijn Woord, maken ons vrij van de wet van de zonde en de dood. Dit gebeurt

11 voordat we zelf ook maar iets doen, waardoor we zien dat redding geen zaak is van werken, maar van een nieuwe schepping zijn. Door die nieuwe schepping in ons willen we in gerechtigheid wandelen, en dat brengt ons bij de Wet van Gerechtigheid. DE INSTRUCTIE VAN GERECHTIGHEID 6) De Wet van Gerechtigheid instrueert ons hoe we ons geloof moeten uitleven, gerechtigheid doen. De juiste dingen van onze Schepper doen. Dat is wat ons geloof uitwerkt. Omdat we geloven dat het Woord van God de waarheid is en de juiste manier van leven, moet ons leven een wandel in gerechtigheid laten zien. Dat staat tegenover het leven in het vlees, een leven naar onze eigen wegen, die als vuile lorren zijn voor onze Schepper. De weg van onze Schepper is gerechtigheid en de gerechtigheid die wij in praktijk brengen is het bewijs van ons geloof. Deze gerechtigheid, de juiste manier van wandelen in de Wet van God, is door de eeuwen heen in veel levens gezien. En het duidelijkste voorbeeld daarvan is de persoon Jezus Christus Zelf, in Hebreeuws Jesjoea HaMasjiach. Dit brengt ons bij de Wet van Christus DE INSTRUCTIE VAN CHRISTUS (MESSIAS) 7) De Wet van Christus bevat Zijn instructies, als voorbeeld, om de Wet van God te volgen in geloof. De Messias sprak nooit Zijn eigen instructies, of vanuit Zijn eigen autoriteit. Hij leefde niets anders dan het eeuwige onveranderlijke Woord van God, dat al vanaf het begin bestond. In Jesjoea worden al deze wetten uitgelegd en begrepen. Jesjoea onderwees de Wet van God als waarheid. Hij wees ons op onze zonde, onderwees dat zonde leidt tot de dood. Hij onderwees ons dat we gered moesten worden van de wet van de zonde en de dood. Daarvoor moeten we naar de Geest luisteren om tot geloof te komen in het Woord van God. Onze Messias leefde dit Woord van God op perfecte wijze. Daardoor werden twee dingen mogelijk; Ten eerste geeft Hij het perfecte voorbeeld hoe we de Torah, de Wet van God, moeten naleven. Ten tweede, omdat Hij nooit zondigde en daardoor niet onder de wet van de zonde en de dood was, maar toch de dood op Zich nam, in opdracht van onze Vader, is de dood, die wíj eigenlijk verdienden, van ons weggenomen door Zijn genade. We kunnen de gerechtigheid uitleven zoals Hij dat deed, en het Woord van God toepassen in ons leven, door dagelijks te sterven aan ons vlees, dat tegen het Woord van God ingaat. Uiteindelijk worden we opgewekt in een nieuw lichaam, waardoor het vlees en het verlangen om te zondigen er niet meer zijn. We zullen dan eeuwig wandelen volgens de Wet van God, de Torah. Onthoud dat alle brieven van Paulus op één of andere manier over deze zeven instructies spreken. Paulus gebruikt deze instructies om ons het heilsplan te onderwijzen, de betekenis van het ware geloof, en het proces om een gelovige te worden. Hij geeft dit proces als middel om een aantal misverstanden uit de eerste eeuw aan te pakken, zoals afhankelijkheid van instructies van mensen, of het op werken gebaseerde model van redding, of de gnostische invloeden en doctrines, enz. Dit was slechts een eenvoudig overzicht. Voordat we alle brieven van Paulus gedetailleerd gaan bestuderen van, gaan we vanuit de Bijbel laten zien hoe Paulus deze instructies uitlegde. Laten we beginnen met de "Wet van God."

12 DE WET VAN GOD De Wet van God bevat simpelweg alle instructies die we van onze Schepper hebben gekregen. In Hebreeuws wordt het Torah genoemd. Het Woord van God is voor eeuwig en verandert niet Jesaja 40:8 Het gras verdort, de bloem valt af, maar het Woord van onze God bestaat voor eeuwig. Maar...wat is het Woord van God? Het is interessant dat onze Messias de geschriften van Mozes het Woord van God noemt. Markus 7:9-10, 13 En Hij zei tegen hen: U stelt op een mooie manier Gods gebod terzijde om u aan uw overlevering te houden. Want Mozes heeft gezegd:... en zo maakt u Gods Woord krachteloos door uw overlevering die u overgeleverd hebt; en veel van dergelijke dingen doet u. Je ziet dat de geboden van God, het Woord van God, en wat is geschreven door Mozes allemaal onder dezelfde noemer worden gebracht. Er zijn doctrines, die ons proberen te overtuigen dat het Woord van God niet voor altijd is, dat het kan veranderen, of kan worden afgeschaft, enz. Kan dat waar zijn? Of onze Heer had gelijk, toen Hij zei dat de geschriften van Mozes het Woord van God was, of het was niet het Woord van God. Ook Petrus zei dat het Woord van God voor altijd is, en citeert Jesaja. 1 Petrus 1:24-25 Want alle vlees is als gras en al de heerlijkheid van de mens is als een bloem in het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen. Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is. Daarom moeten we alles toetsen aan Zijn Woord, op het einde zijn wij verantwoordelijk voor wat we geloven, en niet wat anderen voor ons geloven. Als het Woord van God kan veranderen, dan is het Woord van God geen rots meer, maar los zand. Mattheüs 7:24-27 Daarom, ieder die deze woorden van Mij hoort en ze doet, die zal Ik vergelijken met een verstandig man, die zijn huis op de rots gebouwd heeft; en de slagregen viel neer en de

13 waterstromen kwamen en de winden waaiden en stortten zich op dat huis, maar het stortte niet in, want het was op de rots gefundeerd. En ieder die deze woorden van Mij hoort en ze niet doet, zal met een dwaze man vergeleken worden, die zijn huis op zand gebouwd heeft; en de slagregen viel neer en de waterstromen kwamen en de winden waaiden en sloegen tegen dat huis, en het stortte in en zijn val was groot. Tenzij we onze leer bouwen op de onveranderlijke rots van het Woord, is onze theologie onderhevig aan erosie, afhankelijk van veranderingen in theologie. Zie je hoe Jesjoea de gelijkenis begint...? "Ieder, die deze woorden van Mij hoort..." Welke woorden? Het valt op dat Jesjoea de gelijkenis van de wijze man direct na deze woorden besprak Mattheüs 7:21-23 Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan? Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt! In tegenstelling tot de algemene zienswijze, verandert het Woord van God niet, dus ook de Wet van God niet. In de eerste drie delen van deze serie hebben we voornamelijk laten zien dat de Wet van God niet is veranderd, dus we gaan daar nu niet verder op in. Vanaf hier gaan we in op de algemene verwarring rondom Paulus en de Wet van God... door systematisch elke verwarring aan te pakken. Maar we moeten eerst in de huid van Paulus kruipen om hem te kunnen begrijpen. We moeten willen begrijpen hoe Paulus het doel en de functie van de Wet van God ziet... De Wet van God doet zonde kennen. Jeremia 44:23 Vanwege het feit dat u reukoffers gebracht hebt en dat u gezondigd hebt tegen de HEERE (JHWH), niet geluisterd hebt naar de stem van de HEERE (JHWH) en niet volgens Zijn Wet, volgens Zijn verordeningen en volgens Zijn getuigenissen gewandeld hebt, daarom is dit onheil u overkomen, zoals het heden ten dage is. Ezechiël 18:21 Maar wanneer de goddeloze zich bekeert van al zijn zonden die hij gedaan heeft, al Mijn verordeningen in acht neemt en recht en gerechtigheid doet, zal hij zeker in leven blijven, hij zal niet sterven.

14 Daniël 9:11 Maar heel Israël heeft Uw Wet overtreden en is afgeweken door niet te luisteren naar Uw stem. Daarom is over ons de vervloeking en de eed uitgegoten die beschreven is in de Wet van Mozes, de dienaar van God, want wij hebben tegen Hem gezondigd. Dat was Paulus dan ook het primaire doel van de Wet van God zonde leren kennen. Romeinen 3:20 Daarom zal uit werken van de Wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de Wet is immers kennis van zonde. Romeinen 7:7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de Wet zonde? Volstrekt niet! Ja, ik zou de zonde niet hebben leren kennen dan door de Wet. Ik zou immers ook niet geweten hebben dat begeerte zonde was, als de Wet niet zei: U ZULT NIET BEGEREN. Johannes onderwees het op dezelfde manier als Paulus 1 Johannes 3:4 Ieder die de zonde doet, doet ook de wetteloosheid; want de zonde is de wetteloosheid. Paulus leert dat iedereen, door de Wet van God, verantwoording verschuldigd is aan God. Dat betekent dat er een reden is dat de Wet van God zonde doet kennen. Als we weten wat zonde is, dan heeft dat invloed op onze huidige toestand of status ten opzichte van onze Schepper. Hij zegt dat elke mond gesnoerd wordt, wat betekent dat geen enkele persoon zichzelf kan verdedigen voor zijn zonde, of voor het overtreden van de Wet van God. We zijn allemaal schuldig, en we worden geïnformeerd over onze zonde. Romeinen 3:19-20 Wij weten nu dat alles wat de Wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God. Daarom zal uit werken van de Wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de Wet is immers kennis van zonde. Dus, voordat we tot geloof komen, horen we op een moment in ons leven de Wet of instructies van God. Op dat moment beseffen we dat we schuldig zijn voor onze Schepper aan het overtreden van de Wet van God. Op dat moment beseffen we dat we niet naar de Wet van God, maar naar de wet van zonde hebben geleefd. De wet van zonde is de tegenpool van de Wet van God.

15 DE WET VAN ZONDE Romeinen 7:23-24 Maar in mijn leden zie ik een andere wet, die tegen de wet van mijn verstand strijd voert en mij tot gevangene maakt van de wet van de zonde, die in mijn leden is. Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam van deze dood? Ons vlees verlangt naar de zonde en haat de Wet van God. Daarom hebben we allemaal gezondigd. Romeinen 3:9-12 Wat dan wel? Zijn wij voortreffelijker? Beslist niet! Wij hebben immers zojuist én Joden én Grieken beschuldigd dat zij allen onder de zonde zijn, zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Dit wordt gezegd vanuit de context van hen die onder de wet zijn, namelijk de wet van de zonde en de dood. Dat betekent dat niemand goed doet, voordat hij tot geloof kwam, omdat het enige dat goed wordt genoemd, het navolgen is van het Woord van God. We kunnen de hele dag dingen doen die volgens ons goed zijn, maar als we die dingen niet doen in de Geest van bereidheid om het Woord van God te volgen, dan doen we die dingen om de verkeerde redenen. Dan doen we die dingen voor onze eigen redenen. Onze wegen zijn niet rechtvaardig. De wegen van onze Schepper zijn rechtvaardig. Onze rechtvaardigheid is als vuile lorren. Zijn gerechtigheid is puur en recht. Er zijn gevolgen voor de zonde, en dat gevolg is de dood. DE WET VAN ZONDE EN DOOD Romeinen 5:12 Daarom, zoals door één mens de zonde in de wereld is gekomen, en door de zonde de dood, en zo de dood over alle mensen is gekomen, in wie allen gezondigd hebben. Dat staat in Genesis 2: Genesis 2:16-17 En de HEERE (JHWH) God gebood de mens: Van alle bomen van de hof mag u vrij eten, maar van de boom van de kennis van goed en kwaad, daarvan mag u niet eten, want op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven. Omdat de mens at van de boom van kennis van goed en kwaad, en inging tegen de Torah van Jahweh, verdienen we allemaal de dood.

16 Onze zonde leidt tot de dood. Sinds de hof, leidt alle zonde, alle overtreden van de Wet van God, tot de dood. Dat noemen we de wet van de zonde en de dood. We zijn gebonden aan die realiteit. Romeinen 8:2 Want de Wet van de Geest van het leven in Christus Jezus (Jesjoea HaMasjiach) heeft mij vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood. De Wet van de Geest maakt ons vrij. Het is goed om te beseffen wat de Geest doet als het gaat om de Wet van God. DE WET VAN DE GEEST Wat is de Wet van de Geest? Of vanuit een Hebreeuws perspectief, wat is de instructie van de Geest? Laten we dat eens opzoeken 1 Corinthe 2:13 Van die dingen spreken wij ook, niet met woorden die de menselijke wijsheid ons leert, maar met woorden die de Heilige Geest ons leert, om geestelijke dingen met geestelijke dingen te vergelijken. Dus geen instructies van mensen, maar van de Geest, waardoor we kunnen onderscheiden wat waarheid is.... Geestelijke waarheden voor geestelijke mensen... Maar wat is geestelijk dan? Romeinen 7:14 Want wij weten dat de Wet geestelijk is,... En wat is waarheid? Psalm 119:142 Uw gerechtigheid is gerechtigheid voor eeuwig, en uw Wet is waarheid. (NBG) Dus de Geest leidt ons om de Wet van God te doen, die waarheid is. Dat is precies wat onze Messias onderwees. Johannes 16:13 Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen.

17 Dit zou dus niet volkomen onverwachts moeten zijn. De profeten hebben dit lang geleden gezegd. De Geest leidt ons naar de Wet van God, zodat we de Wet van God gaan doen. Ezechiël 36:26-27 Dan zal Ik u een nieuw hart geven en een nieuwe geest in uw binnenste geven. Ik zal het hart van steen uit uw lichaam wegnemen en u een hart van vlees geven. Ik zal Mijn Geest in uw binnenste geven. Ik zal maken dat u in Mijn verordeningen wandelt en dat u Mijn bepalingen in acht neemt en ze houdt. De Wet van de Geest, of de instructies van de Geest, zegt ons dat Gods Wet waarheid is als we die horen. Het leidt ons naar de Wet van God, weg van het vlees. Dus op het moment dat de Geest in ons komt, realiseren we ons meteen dat we onder de wet van de zonde en de dood zijn. Dan realiseren we ons dat we in de gevangenis zitten en in de gebondenheid van onze eigen zonde. Zodra we beseffen dat we in de gevangenis zitten, willen we eruit. We kijken dan naar onze Schepper voor een uitweg. De Geest, of het verlangen naar waarheid en vrijheid, zorgt ervoor dat we geloven in onze Schepper en Zijn eeuwige en onveranderlijke Woord dat autoriteit heeft. Dit brengt ons bij de Wet van het Geloof, die komt door het horen. Romeinen 10:17 NBG Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus.(de Messias) DE WET VAN GELOOF Romeinen 3:27-28 Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken? Nee, maar door de wet van het geloof. Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de Wet. Deze instructie of Wet van Geloof moeten we gehoorzamen Romeinen 1:5 Door Hem hebben wij genade en het apostelschap ontvangen tot geloofsgehoorzaamheid onder alle heidenen, ter wille van Zijn Naam, De Wet van Geloof is er om onze manier van denken overeen te laten komen met het Woord van God. Paulus noemt dat het 'worden van een nieuwe mens.'

18 Efeze 4:22-24 de oude mens aflegt, die te gronde gaat door de misleidende begeerten, en dat u vernieuwd wordt in de geest van uw denken, en u bekleedt met de nieuwe mens, die overeenkomstig het beeld van God geschapen is, in ware rechtvaardigheid en heiligheid. Op dat moment treden we toe tot het heilsplan. Laat het duidelijk zijn, dat we er op dat moment technisch gezien nog niets voor hebben gedaan. Efeze 2:8 9 Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof, en dat niet uit u, het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen. Ons geloof wordt niet bepaald door werken, maar leidt tot en bewijst zich in de werken. Ons geloof is dat het Woord van God de waarheid is... en het Woord van God is het karakter waar we ons aan moeten spiegelen. Dus, geloof leidt tot werken, het zijn niet de werken die tot geloof leiden. Overweeg ook dat het Hebreeuwse woord voor geloof, emoenah, een woord is dat karakter typeert, de absolute betrouwbaarheid en trouw van iemand, in het bijzonder God. Geloof is de actieve houding van totale afhankelijkheid van Gods absolute trouw. Dat betekent dat "geloof" wordt getoond in de daad van vertrouwen: afhankelijk worden van Zijn zorg, ongeacht de omstandigheden! Totdat en tenzij we handelen op basis van Zijn betrouwbaarheid, hebben we geen geloof. We kunnen dan een lijst geloofsovertuigingen hebben, die we uit ons hoofd kennen, zonder een actieve relatie te hebben. Geloof blijkt uit de daad van vertrouwen, niet uit woorden alleen. Israël beweerde "geloof" in God hebben, maar hun daden lieten zien dat ze ontkenden dan Hij recht op hen had. De waarheid is dat ze ontrouw waren. Als geloof blijkt uit vertrouwen in Hem, dan handelen we al dan niet vanuit vertrouwen. Of we vertrouwen Hem, of we gaan we onze eigen weg. Halve maatregelen volstaan niet. Dus, hoe krijgen we dit geloof? God geeft het, gratis, overvloedig en voortdurend. Van Gods kant van de relatie, is er niets dat jouw vertrouwen in Hem zal tegenhouden. Wij moeten overeenkomstig dat vertrouwen handelen.

19 Daarom is er volgens de Schrift een huwelijksband tussen ons innerlijke geloof en het bewijs daarvan in de dingen die we doen. Dat betekent dat de gerechtigheid die door anderen wordt gezien, afkomstig is van het Woord van God, dat wij als waarheid geloven. Simpeler gezegd, de Wet van het Geloof, die we innerlijk moeten gehoorzamen, verandert ons in een nieuwe mens, en leidt ons naar de Wet van Gerechtigheid... het is de zichtbare toepassing van het Woord van God. DE WET VAN GERECHTIGHEID Romeinen 1:17 Want de gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard uit geloof tot geloof, zoals geschreven is: Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven. Paulus citeert gewoon de profeten Habakuk 2:4 Zie, zijn ziel is hoogmoedig, niet oprecht in hem, maar de rechtvaardige zal door zijn geloof leven. Dit betekent dat waar geloof, dat eerst komt, altijd zal blijken uit rechtvaardigde werken... Een eenvoudig voorbeeld is dit. Als iemand je vertelt dat je huis morgen gaat ontploffen. Laten we aannemen dat je wilt leven en liever niet opgeblazen wilt worden. Als je zegt te geloven dat je huis gaat ontploffen, maar er toch voor kiest om in het huis te blijven, is dat toch niet logisch? Dat is geen waar geloof. Als je echt geloofde dat je huis zou ontploffen, en toch in je huis zou blijven... zou dat logisch zijn? Dan zou je het niet echt geloven. Als je echt zou geloven dat je huis zou ontploffen, dan zou je niet in je huis blijven. Zo is het als je oprecht gelooft dat het Woord van God waarheid is, dan heb je het verlangen om het Woord van God te doen. Jacobus 2:14 26 Wat voor nut heeft het, mijn broeders, als iemand zegt dat hij geloof heeft, en hij heeft geen werken? Kan dat geloof hem zalig maken? Als er nu een broeder of zuster zonder kleding zou zijn en gebrek zou hebben aan dagelijks voedsel, en iemand van u zou tegen hen zeggen: Ga heen in vrede, word warm en word verzadigd, en u zou hun niet geven wat het lichaam nodig heeft, wat voor nut heeft dat dan? Zo is ook het geloof als het geen werken heeft, in zichzelf dood. Maar nu zal iemand zeggen: U hebt geloof en ik heb werken. Laat mij dan uw geloof zien uit uw werken en ik zal u uit mijn werken mijn geloof laten zien. U gelooft dat God één is en daar doet u goed aan. Maar ook de demonen geloven dit, en zij sidderen. Maar wilt u weten, o nietig mens, dat het

20 geloof zonder de werken dood is? Is Abraham, onze vader, niet uit de werken gerechtvaardigd, toen hij Izaäk, zijn zoon, op het altaar offerde? Ziet u wel dat het geloof samenwerkte met zijn werken en dat door de werken het geloof volmaakt is geworden? En de Schrift is vervuld die zegt: En Abraham geloofde God, en het is hem tot gerechtigheid gerekend, en hij werd een vriend van God genoemd. U ziet dus nu dat een mens uit werken gerechtvaardigd wordt en niet alleen uit geloof. En is Rachab, de hoer, niet op dezelfde manier uit werken gerechtvaardigd, toen zij de boden heeft ontvangen en langs een andere weg heeft laten weggaan? Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder de werken dood. Nogmaals, oprecht geloof brengt tastbare resultaten in iemands leven voort... die we kunnen zien... en het bewijs zijn van geloof. Hebreeën 11:1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Neem even de tijd om de rest van Hebreeën 11 te lezen... voorbeeld na voorbeeld van mensen die dingen doen omwille van hun geloof... en zo het bewijs van hun geloof laten zien. Waarom? Omdat geloof veranderingen in ons gedrag teweegbrengt, die in overeenstemming zijn met het Woord van God... het volledige Woord van God. Romeinen 3:27-28 Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken? Nee, maar door de wet van het geloof. Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de Wet. Denk eraan dat wet instructie betekent. Paulus onderwijst dat als we de instructie van het geloof volgen, we daardoor gerechtvaardigd worden. Aan de andere kant, rechtvaardigt een instructie van werken ons niet. Dus wat is de instructie van het geloof? De instructie is om geloof te hebben, en dan worden we daardoor gerechtvaardigd tot redding. Dit roept de vraag op, waar we in moeten geloven. Maar die vraagt wordt in het vers ervoor beantwoord; Romeinen 3:26 Hij deed dit om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen nu in deze tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is én rechtvaardigt degene die uit het geloof in Jezus (Jesjoea) is. We moeten geloven in Jesjoea. Nogmaals, wat betekent dat?

21 Wat betekent het dat je gelooft in Jesjoea? Betekent het dat we geloven dat Hij heeft bestaan? Betekent het dat we geloven dat Hij is gestorven? Nee Jesjoea is het vleesgeworden Woord van God. Geloven en vertrouwen op Jesjoea komen overeen met geloven in het Woord van God. Johannes 1:14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid. Dus geloven en vertrouwen in Jesjoea is geloven en vertrouwen dat het Woord van God de waarheid is, de manier om te leven. Vanuit dat geloof zullen wij het verlangen krijgen om gerechtigheid te doen. Als we het Woord van God in praktijk brengen, is dat voor anderen het bewijs dat we geloven. Johannes heeft dat een aantal keren heel treffend verwoord: 1 Johannes 2:29 Als u weet dat Hij rechtvaardig is, dan weet u dat ieder die de rechtvaardigheid doet, uit Hem geboren is. 1 Johannes 3:7 Lieve kinderen, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, zoals Hij rechtvaardig is. 1 Johannes 3:10 Hieraan zijn de kinderen van God en de kinderen van de duivel te herkennen. Ieder die de rechtvaardigheid niet doet, is niet uit God, evenmin als hij die zijn broeder niet liefheeft. Johannes verwoordt hetzelfde idee dat onze gehoorzaamheid het bewijs is van ons geloof. 1 Johannes 2:1 Mijn lieve kinderen, ik schrijf u deze dingen, opdat u niet zondigt. Dus Johannes zegt dat het zijn verlangen is dat we niet zondigen, en omdat zonde het overtreden is van de Wet van God, zegt hij in feite dat het zijn verlangen is dat we de Wet van God volgen. En als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus (Jesjoea HaMasjiach), de Rechtvaardige. En Hij is een verzoening voor onze zonden; en niet alleen voor de onze, maar ook voor de zonden van de hele wereld. Dus als we wel zondigen, wordt onze zonde bedekt door genade, door de gerechtigheid van Jesjoea.

22 Die genade wordt gegeven aan hen die verlangen om de geboden van God te houden, om te leven naar de geboden die onze Messias naleefde... de Sabbat, voedselinstructies, alles. 1 Johannes 2:3-6 En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft. Het idee dat onze vrucht of gehoorzaamheid het bewijs is van ons geloof, is niet iets dat door Paulus en Johannes is uitgevonden. We hebben al gezien dat de profeten leerden dat de rechtvaardigen zullen leven door hun geloof. Maar Jesjoea onderwees natuurlijk hetzelfde. Mattheüs 12:33 Stel dat de boom goed is, dan is ook zijn vrucht goed; of dat de boom slecht is, dan is ook zijn vrucht slecht. Want aan de vrucht wordt de boom gekend. Jesjoea bracht alleen goede vruchten voort, Hij is ons voorbeeld en Hij volgde de Wet van God. DE WET VAN CHRISTUS 1 Corinthe 9:21 Voor hen die zonder de wet zijn, ben ik geworden als zonder de wet hoewel niet zonder de Wet van God, want ik sta onder de wet van Christus om hen te winnen die zonder de wet zijn. Als Paulus zich in de schoenen van anderen gaat staan, in een poging hen te helpen het beter te begrijpen, zegt Paulus dat hij niet buiten de Wet van God staat, maar onder de Wet van Christus is. Dus is hij tegelijkertijd in De Wet van God en in de Wet van Christus... wat betekent? Ze zijn hetzelfde. Hier verduidelijkt Paulus dat de instructies, die onze Messias ons gaf, dezelfde zijn als de Wet van God. Jesjoea volgde enkel de Wet van God, en hij moet het voorbeeld zijn dat wij volgen, en we moeten op dezelfde manier wandelen als Hij wandelde. Daarom is het volgen van de Wet van Christus hetzelfde als het volgen van de Wet van God. We hebben nu de 7 Wetten van Paulus doorgenomen. 1) De Wet van God (Romeinen 3:31; 7:22-25; 8:7) 2) De wet van zonde (Romeinen 7:23-25) 3) De wet van zonde en dood (Romeinen 8:2) 4) De Wet van de Geest (Romeinen 8:2) 5) De Wet van Geloof (Romeinen 3:27) 6) De Wet van Gerechtigheid (Romeinen 9:31) 7) De Wet van Christus (1 Corinthe 9:21) Er is een proces en volgorde waarin deze reeks van wetten in ons geloofsleven een rol spelen....

23 De Wet van God bevat de instructies van onze Schepper. Ons vlees wil deze instructies niet volgen. Dit wordt de wet van zonde genoemd. Zonde leidt tot de dood. We hebben allen gezondigd. We verdienen allen de dood. Dit wordt de wet van zonde en dood genoemd. Terwijl we onder de wet van zonde en dood staan, zijn we ons niet bewust van onze gebondenheid en zijn we opgesloten en verdoemd tot de eeuwige dood. De Geest vertelt ons de waarheid, en wijst ons naar het eeuwige leven van het Woord van God. Hierdoor realiseren we dat we in gebondenheid zijn van de wet van zonde en dood. We beseffen ons dat we het Woord van God moeten geloven door vertrouwen te hebben in, en ons volledig te verbinden aan, het Woord van God. Dit verlangen om het Woord van God te volgen, wordt gekenmerkt door een nieuw verlangen dat in strijd is met ons vlees. Dit vlees wil het Woord van God niet volgen. Vanuit dat geloof brengen we gerechtigheid in praktijk. Deze gerechtigheid is dezelfde gerechtigheid die onze Messias in geloof wandelde. Dat is de Wet van Christus. Nu we deze zeven wetten hebben bekeken, zoals Paulus ze uitlegde, zijn we klaar om verder te gaan met de afzonderlijke brieven van Paulus. Als we daarmee bezig zijn, zullen we regelmatig verwijzen naar deze zeven wetten, vanuit de aangereikte context, en zullen we vaker wel dan niet zien dat Paulus de mensen probeert te helpen om de juiste volgorde van deze wetten te begrijpen, en niet beweert dat ze zijn afgeschaft of gewijzigd. Dus, houd deze zeven wetten in gedachten als we verdergaan met deel 5 van de Paulinische Paradox Serie. In het volgende deel van deze serie gaan we het boek Romeinen nauwkeurig onderzoeken. We hopen dat je van dit onderwijs hebt genoten. En vergeet niet om alles te onderzoeken. Sjalom, dat Jahweh u mag zegenen in uw wandel in het volledige Woord van God. Voor meer informatie of andere studies, verwijzen wij je naar onze website Info@119ministries.com (USA); info@119ministries.nl FACEBOOK: WEBSITE: & TWITTER: (USA)

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Pleroe de Wet. Wij raden je aan om een uitgebreide Strongs Concordantie te raadplegen om de Griekse woorden die

Pleroe de Wet. Wij raden je aan om een uitgebreide Strongs Concordantie te raadplegen om de Griekse woorden die Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.

Genade & Waarheid. Johannes 1:17 (NBG) Want de Wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Rechtvaardiging. Rechtvaardiging, of gerechtvaardigd worden, is rechtskundige terminologie.

Rechtvaardiging. Rechtvaardiging, of gerechtvaardigd worden, is rechtskundige terminologie. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Mijn lichtje. We beginnen met onderwijs dat rechtstreeks afkomstig is van onze Messias.

Mijn lichtje. We beginnen met onderwijs dat rechtstreeks afkomstig is van onze Messias. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Bekeer je en leef! Het komt regelmatig voor dat Jeremia 31:31-33 erbij wordt gehaald in een gesprek over het nieuwe of vernieuwde verbond.

Bekeer je en leef! Het komt regelmatig voor dat Jeremia 31:31-33 erbij wordt gehaald in een gesprek over het nieuwe of vernieuwde verbond. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De Messias in Genesis 5

De Messias in Genesis 5 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Geloven. ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Geloven. ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De onvergeeflijke zonde

De onvergeeflijke zonde Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Hou jij van God? Dit lijkt misschien een vreemde vraag, want houden we niet allemaal van God? Dat zou kunnen maar hoe beantwoorden we deze vraag?

Hou jij van God? Dit lijkt misschien een vreemde vraag, want houden we niet allemaal van God? Dat zou kunnen maar hoe beantwoorden we deze vraag? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Verdeeld door de waarheid of verenigd in de fout

Verdeeld door de waarheid of verenigd in de fout Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De Weg. Heb je je wel eens afgevraagd wat Jesjoea eigenlijk bedoelde toen Hij ons vertelde dat Hij de weg is, in Johannes 14:6?

De Weg. Heb je je wel eens afgevraagd wat Jesjoea eigenlijk bedoelde toen Hij ons vertelde dat Hij de weg is, in Johannes 14:6? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Bruggen van Berea Mezoeza en Tefilien

Bruggen van Berea Mezoeza en Tefilien Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De smalle weg. Lees maar. Johannes 10:7 Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de Deur voor de schapen.

De smalle weg. Lees maar. Johannes 10:7 Jezus dan zei opnieuw tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de Deur voor de schapen. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

Het spoor houden. Galaten 5:25 (NBG) Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden

Het spoor houden. Galaten 5:25 (NBG) Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A)

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) Bekering van zonde deel 2 Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) We hebben geleerd dat alle mensen hebben gezondigd, en daardoor het oordeel van de eeuwige straf op zichzelf brengen. Maar door de genade

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Oog om oog, tand om tand

Oog om oog, tand om tand Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Zijn alle zonden gelijk?

Zijn alle zonden gelijk? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

- Veel gestelde vragen. Galaten 3:10-13 Is Gods Wet een vloek of hebben we onszelf vervloekt?

- Veel gestelde vragen. Galaten 3:10-13 Is Gods Wet een vloek of hebben we onszelf vervloekt? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

Hemel en aarde en de Wet van God

Hemel en aarde en de Wet van God Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De plicht roept. Filemon 1:2 en aan Appia, de geliefde, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente, die bij u thuis samenkomt:

De plicht roept. Filemon 1:2 en aan Appia, de geliefde, en aan Archippus, onze medestrijder, en aan de gemeente, die bij u thuis samenkomt: Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar.

Iene miene mutten. Maar niets is minder waar. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De verloren penning. Psalm 119:142 (NBG) Uw gerechtigheid is gerechtigheid voor eeuwig en Uw Wet is waarheid.

De verloren penning. Psalm 119:142 (NBG) Uw gerechtigheid is gerechtigheid voor eeuwig en Uw Wet is waarheid. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 18-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 18-6-2018 2 18-6-2018 3 Hoofdstuk 1: 1 t/m

Nadere informatie

Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 -

Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 - Wat betekent vrijheid van de Wet (Torah) nu echt? - Deel 1 - door Tony Robinson Page 1 WAT BETEKENT VRIJHEID VAN DE WET (TORAH) NU ECHT Deel I We zijn vrij van de Wet (Torah) Echt? 1 Het probleem Een Bijbelse

Nadere informatie

Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte

Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte Les 6 voor 5 augustus 2017 Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte gebruikt. Broeders, ik spreek

Nadere informatie

De Hebreeuwse herkomst van Hebreeër

De Hebreeuwse herkomst van Hebreeër Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Noach: Mocht hij alles eten?

Noach: Mocht hij alles eten? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

De vreze des Heeren. Spreuken 1:7 De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis

De vreze des Heeren. Spreuken 1:7 De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Hemels zuurdeeg. Mattheüs 16:6 Jezus zei tegen hen: Kijk uit, en wees op uw hoede voor het zuurdeeg van de Farizeeën en de Sadduceeën.

Hemels zuurdeeg. Mattheüs 16:6 Jezus zei tegen hen: Kijk uit, en wees op uw hoede voor het zuurdeeg van de Farizeeën en de Sadduceeën. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Onze redding Rechtvaardiging door het geloof

Onze redding Rechtvaardiging door het geloof Onze redding Rechtvaardiging door het geloof Romeinen 3:21-4:25 Inhoud Terugblik Rechtvaardiging buiten de wet om Is de rechtvaardiging van Abraham op basis van verdienste? alleen voor besneden of ook

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden De vragen en antwoorden die dit hoofdstuk bevat, kunnen gelezen worden als inleiding op Romeinen 1 t/m 5:11. Het volgende hoofdstuk (hoofdstuk 6)

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017 VRIJHEID IN CHRISTUS Les 11 voor 9 september 2017 Ten eerste schreef Paulus over de vrijheid die we in Christus hebben. Vervolgens vergeleek hij die vrijheid met de slavernij van wettisisme die de valse

Nadere informatie

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen:

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen: - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Noordhorn. Romeinen. Het evangelie van God

Noordhorn. Romeinen. Het evangelie van God Het evangelie van God Noordhorn 12 februari 2019 2017-2020 Romeinen 17 sep 1 8 okt Rechtvaardiging door geloof 2-3 29 okt Vrede met God 4-5 19 nov Een nieuwe en levende wandel 6 10 dec Vrijgemaakt, waarvan?

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Wandelen in de Geest

Wandelen in de Geest Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen.

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Genesis 20: 17 Abraham bad tot God, en God genas Abimelech, zijn vrouw en zijn slavinnen, zodat zij weer kinderen konden krijgen. 18

Nadere informatie

Honger. Mattheüs 5:6 Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.

Honger. Mattheüs 5:6 Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft,

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Maak genade tot een levensstijl Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Romeinen 7:1-6 1 Of, broeders, weet u niet-ik spreek immers tot mensen die de wet

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch]

Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch] Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch] dit, dat hun de woorden Gods zijn toevertrouwd. 3 Wat

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God.

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Zondag 23 Voor 16jaar en ouder! Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Vraag 59 : Maar wat baat het u nu, dat gij dit alles gelooft? Antw : Dat ik in Christus voor God rechtvaardig ben, en een erfgenaam

Nadere informatie

les 8 Een vast fundament

les 8 Een vast fundament les 8 Een vast fundament Definitie fundament: Grondslag, beginsel waaruit men voortbouwt. Is er op deze aarde een land die geen wetten kent en waar regeren mogelijk is en waar mensen weten waar zij aan

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest - 1 - Geloof niet elke geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Het Tweede Gebod. Exodus 20:4-6

Het Tweede Gebod. Exodus 20:4-6 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen

Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Verzen over Torah #Verzen over torah Zie ook: Enige verzen die het belang van de Torah (voor ons) aantonen Mattheüs 5:17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet

Nadere informatie

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende:

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: - 1 - In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: 28 En wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren, dat, wat niets is, om aan hetgeen wel iets is, zijn kracht te ontnemen,

Nadere informatie

Ds. Henk Schouten. Bijbelstudie Galaten 28/02/2019

Ds. Henk Schouten. Bijbelstudie Galaten 28/02/2019 Studie 1: 2019-01-16 Wie was Paulus Studie 2: 2019-01-30 Het gezagvan de apostel / eenheid Studie 3: 2019-02-13 Eindevan de wet, genade alleen Studie 4: 2019-02-27 De vruchtvan de Geest HERZIENE STATENVERTALING

Nadere informatie

Fundamentele Leerstellige Werkbladen

Fundamentele Leerstellige Werkbladen Fundamentele Leerstellige Werkbladen Les 9: Wat gebeurde er met mij vanaf het moment dat ik gered werd? Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/nbelieve/bdwfnb.htm Vertaalde versie: http://www.verhoevenmarc.be/flw.htm

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie