Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Ruimte voor bedrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Ruimte voor bedrijven"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Ruimte voor bedrijven februari 2006

2 Tekst

3 1 Ruimte voor bedrijven Ruimte voor bedrijven Februari 2005

4 Werken in een Haags metaalbedrijf.

5 3 Ruimte voor bedrijven Voorwoord Ruimte voor ondernemen Den Haag is een ondernemende stad! De Hofstad huisvest behalve de overheid en internationale instellingen, ook vestigingen van bedrijven. Dat is goed voor de werkgelegenheid. Op de bedrijventerreinen levert dat ruim banen op. Den Haag wil daarom ruimte bieden en blijven bieden aan die ondernemers. Want bedrijvigheid in de stad willen we vasthouden en uitbreiden. Voor grote én kleine bedrijven - maar liefst 95% van de bedrijven valt onder het MKB - werken we hard aan het realiseren van goede bedrijfsruimten. Ook de komende jaren gaan we daarom door met het opknappen van de bestaande bedrijventerreinen op eigen grondgebied, zoals de Binckhorst. Hoe we dit aan willen pakken, leest u in deze brochure. Daarnaast ontwikkelt Den Haag in samenwerking met de regio nieuwe locaties. Een goed voorbeeld hiervan is de HarnaschPolder, een bedrijventerrein van bruto 80 ha, strategisch gelegen aan de A4 tussen Westland, Delft en Den Haag; ook wel de Poort van Haaglanden genoemd. Den Haag wil in de toekomst wonen en werken - daar waar het kan - dichter bij elkaar brengen. Oftewel functiemenging waarmee wonen en werken elkaar versterken. Kaders hiervoor vindt u in de brochure. In de nieuwe bestemming van Laakhaven-West wordt functiemenging voor het eerst op grote schaal toegepast. Uiteindelijk komt er circa m 2 aan werkruimte, naast de KPN-hallen die een evenementenlocatie worden. Uiteraard gaat het dan om werk dat goed in een woonomgeving in te passen is, bijvoorbeeld dienstverlenende MKB-bedrijven, maar ook kleine kantoren met administratieve functies. Kortom, Den Haag biedt ook in de toekomst ruimte voor ondernemen. Pieter van Woensel Wethouder Economie en Personeel gemeente Den Haag

6 Werken op een bedrijventerrein.

7 5 Ruimte voor bedrijven Inhoudsopgave: Voorwoord 3 Inleiding 7 Zes typen van bedrijventerreinen 9 Binnenstedelijke bedrijventerreinen 13 Oplossingen voor het ruimtetekort 15 Functiemenging: gemengd wonen en werken in de stad 17 Referenties 23 Bijlage 1: Schema vraag en aanbod 25 Bijlage 2: Schema gewenste segmentering nieuwe bedrijventerreinen in Den Haag 27 Bijlage 3: Persbericht Bedrijventerreinenstrategie 29 Bijlage 4: Persbericht Functiemenging 31 Colofon 32

8 Bedrijventerrein de Binckhorst.

9 7 Ruimte voor bedrijven Inleiding In Den Haag is ruimte schaars terwijl de behoefte aan nieuwe locaties voor wonen, werken en voorzieningen nog altijd toeneemt. Beide ambities - wonen en werken - vragen extra ruimte in een stad die zijn grenzen heeft bereikt. De totale vraag van de bedrijven op het grondgebied van Den Haag wordt tot 2020 geschat op 110 hectares. Het aanbod is slechts 50 ha. Er is dus een fors tekort van 60 ha. Het is onmogelijk om binnen de stad volledig tegemoet te komen aan de toekomstige vraag naar de nieuwe hectares bedrijventerrein. Dat zou zeer kostbare investeringen vergen en bovendien andere ambities frustreren, zoals noodzakelijke woningbouw. De bedrijventerreinen in Den Haag zijn goed voor ruim banen. Daarmee vormen ze een belangrijke pijler onder de lokale economie en werkgelegenheid. Een deel voldoet echter niet meer aan de huidige eisen wat betreft inrichting, uitstraling en duurzaamheid. Een noodzakelijke aanpak is nodig en varieert van groot onderhoud tot een compleet nieuwe invulling. Het toekomstig tekort aan bedrijventerreinen binnen Den Haag kan worden gecompenseerd door de aanleg van nieuwe terreinen aan de stadrand en in de buurgemeenten in Haaglanden. Samen met de bedrijventerreinen in de rest van de regio (in Westland, Bleiswijk/Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp) is er voldoende. Het gaat dan om ca 465 ha. vraag en 475 ha. aanbod. Vraag en aanbod zijn in balans. Het gaat hier overigens niet alleen om voldoende hectares, maar vooral ook om voldoende diversiteit. De binnenstedelijke terreinen in Den Haag worden bestemd voor bedrijven met in hoofdzaak klanten in de stad. Verder biedt de stad voortaan meer mogelijkheden voor menging van wonen en werken langs doorgaande wegen en in woonwijken. Richtlijnen hiervoor zijn vastgelegd in het nieuwe beleid voor functiemenging. Deze vorm biedt vooral kleinere bedrijven perspectief op extra ruimte. In de nota Bedrijventerreinenstrategie geeft de gemeente een visie op de herstructurering van de bestaande terreinen, maar ook op de invulling van nieuwe terreinen. Deze brochure omvat de hoofdlijnen van deze nota. U treft hierin: de beschrijving van het huidige aanbod bedrijventerreinen in Den Haag, de voorstellen voor het oplossen van het ruimtetekort en de uitwerking van enkele van deze voorstellen.

10 Bussinesspark Hoornwijck, voorbeeld van een eerste klas bedrijvenpark. Bedrijventerrein Wateringse Veld, voorbeeld van een werkterrein.

11 9 Ruimte voor bedrijven Zes typen van bedrijventerreinen De vraag naar bedrijventerreinen kan grofweg worden opgesplitst naar zes typen van bedrijvenlocaties met elk een eigensoortige uitstraling, inrichting en bedrijvigheid. Elk bestaand en nieuw aan te leggen bedrijventerrein krijgt een specifiek profiel. De bedrijfsgebouwen, voorzieningen, inrichting en ontsluiting worden afgestemd op een bepaald soort bedrijvigheid. In en direct om Den Haag worden de volgende drie typen op de markt gezet: 1. Eerste klas bedrijvenpark: Een toplocatie met een hoogwaardig stedenbouwkundig ontwerp, exclusieve inrichting, representatieve panden en intensief parkmanagement. Het gaat om het bestaande bedrijventerrein Hoornwijck en na 2010 om de strategische reserve in Ypenburg (voormalig GAVI-terrein). 2. Modern bedrijventerrein: Nadruk op een functionele inrichting, functionele panden en een degelijke kwaliteit van de openbare ruimte. Het gaat om de deelplannen in Ypenburg aan de rijkswegen A12, A4 en A13 (deelplannen 19, 20, 24 aan A12 en Bedrijvenpark Ypenburg en deelplan 22 aan de A4 en A13). Daarnaast bevindt dit type zich in het toekomstige bedrijventerrein HarnaschPolder en na 2010 mogelijk ook op de studielocatie Sion/ t Haantje (gem. Rijswijk). 3. Werkterrein: Sobere terreinen met veel laaggeschoolde banen en bedrijven die een bepaalde mate van milieuhinder veroorzaken (geluid; stank e.d.). Het gaat om de bestaande binnenstedelijke Haagse bedrijventerreinen. In de regio om Wateringse Veld en mogelijk op Sion/ t Haantje. Vanuit de markt is ook behoefte aan de volgende soorten locaties: 4. Productieknooppunt: Een locatie voor bovenregionale productiebedrijven met doorgaans grote productiehallen. Er zijn geen locaties voor dit type in Den Haag en regio. 5. Logistiek centrum: Een strategisch gelegen en uitstekend bereikbaar terrein voor grootschalige distributie van goederen. Den Haag zet in op een deel van de studielocatie Sion/ t Haantje. 6. Milieueiland: Terrein speciaal voor bedrijven die een bepaalde mate van milieuhinder veroorzaken en sober is ingericht. Op dit terrein zou plaats moeten zijn voor een aantal van dit type bedrijven die Den Haag en regiogemeenten willen uitplaatsen.

12 Bedrijvenpark Ypenburg, voorbeeld van een modern bedrijventerrein. Bedrijfspanden op Zichtenburg, voorbeeld van een modern bedrijventerrein.

13 11 Ruimte voor bedrijven Voor dit type zal een locatie in de regio worden gezocht. De afstemming van vraag en aanbod in deze zes categorieën heeft regionale dimensies, zeker in een compacte regio als Haaglanden. Gemeenten moeten elkaar niet met locaties beconcurreren, maar samen zorgen voor een evenwichtig aanbod, zowel kwantitatief als kwalitatief 1. 1) Voor de exacte omvang per bedrijventerrein zie bijlage 1.

14 Nieuwe toekomst voor Uitenhagestraat Aan de rand van Transvaal ligt het werkterrein Uitenhagestraat met 30 bedrijven en 200 arbeidsplaatsen. De ondernemers zijn hoofdzakelijk actief in de handel, bouwnijverheid, lichte industrie en reparatie. Hun afzetmarkt ligt in de stad. Volgens plannen blijft Uitenhagestraat een werklocatie, maar het terrein ondergaat wel een revitalisering. Combinaties van wonen en werken zijn beperkt mogelijk. De gunstige ligging moet beter worden benut. Na een grondige vernieuwing zal het ondernemersklimaat sterk verbeteren. Uitenhagestraat kan een aantrekkelijke locatie worden voor binnenstedelijk ondernemen. Het terrein blijft van grote waarde voor de werkgelegenheid in Transvaal. In totaal voorziet dit plan in m 2 nieuwe bedrijfsruimte, 142 woningen en de verbouw van circa m 2 tot bedrijfsverzamelgebouw. Overigens is de locatie van bouwmarkt Karwei (nog) niet bij de plannen betrokken. Mogelijk vestigt zich hier in de toekomst een grote onderwijsinstelling. Bedrijventerrein Uitenhagestraat in Transvaal: revitalisering in de komende jaren. Scheveningen-Haven Het vervoersbedrijf Norfolk Line vertrekt uit de Haven. De locatie voor het visserijcluster kan een verplaatsing naar het huidige Norfolk-terrein zijn of naar het Noordelijk Havenhoofd. Het Norfolkterrein in Scheveningenhaven.

15 13 Ruimte voor bedrijven Binnenstedelijke bedrijventerreinen Binnen de stad liggen tien bedrijventerreinen die allemaal in meer of mindere mate verouderd zijn. Afhankelijk van de situatie zijn drie vormen van aanpak mogelijk. Zoals een herinrichting waarbij de bestrating, verlichting en de wegen worden aangepakt, zonder dat de bedrijven een andere functie krijgen (revitalisering). Is het nodig om bedrijven uit te plaatsen en nieuwe bedrijven aan te trekken dan spreken we van herprofilering. Hier zijn drastischer maatregelen nodig, zoals bodemsanering of een heel nieuwe infrastructuur. Als de locatie door ingrepen een andere functie krijgt, spreekt men van transformatie. In onderstaand schema staat de strategie voor de binnenstedelijke bedrijventerreinen per locatie: Aanpak Revitalisering/herprofilering: Transformatie: Afhankelijk van verdere studie: Terrein Uitenhagestraat, Fruitweg, Kerketuinen, Zichtenburg, Dekkershoek en gedeelte van Binckhorst 2 ha GIT terrein in het Regentessekwartier 50 ha Binckhorst (gedeelte) 4 ha Laakhaven West 6 ha Scheveningen Haven 2 ha Petroleumhaven (inmiddels besloten tot gedeeltelijke transformatie) Red.

16 Ligging van het bedrijventerrein HarnaschPolder. De vijf bedrijventerreinen van het Industrieschap Plaspoelpolder.

17 15 Ruimte voor bedrijven Oplossingen voor het ruimtetekort Den Haag kan binnen de stad niet volledig aan de toekomstige vraag naar bedrijventerreinen voldoen. Voor een deel lost het probleem zich op doordat nu al veel stadsgebonden bedrijven bij uitbreiding of verhuizing kiezen voor een locatie aan de stadsrand en op terreinen van de bedrijvenschappen waarin de gemeente participeert. Het gaat om bv. de terreinen in Wateringse Veld en Harnaschpolder. In de nabije toekomst zijn ook deze terreinen uitgegeven en zal er nieuwe voorraad terreinen nodig zijn. Daarnaast wordt in de woonwijken, op plekken waar dit kan, ruimte gemaakt voor bedrijfsruimte via functiemenging. Dit wordt verder uitgewerkt in het hoofdstuk hierna. Bedrijventerreinen in Haaglanden Verder horen grootschalige bedrijven met weinig arbeidsplaatsen per hectare of die veel milieuhinder opleveren niet op een binnenstedelijk terrein. Voor dit type bedrijven wijst Stadsgewest Haaglanden in het regionaal structuurplan alternatieve locaties aan zoals Bedrijvenpark HarnaschPolder en Grote Driehoek in Pijnacker-Nootdorp. In heel Haaglanden zijn tot 2020 voldoende uitgeefbare hectares beschikbaar om de resterende vraag van circa 60 hectare vanuit het Haagse bedrijfsleven te beantwoorden. Voorwaarde is wel dat de gemeenten in de regio alle geplande nieuwe hectares ontwikkelen en dat bestaande terreinen gehandhaafd blijven. Zoals Sion/ t Haantje. Deze ligt in Rijswijk. Den Haag pleit voor herontwikkeling tot bedrijventerrein. Het Stadsgewest Haaglanden werkt aan een regionale bedrijventerreinenstrategie om het toekomstig aanbod in de hele regio in evenwicht te brengen met de verwachte vraag. Zorgvuldige afstemming tussen gemeenten kan voorkomen dat overschotten of tekorten aan bepaalde typen locaties ontstaan. De ontwikkelingen dienen ook in de tijd op elkaar aan te sluiten. Den Haag is bereid te participeren bij de ontwikkeling van nieuwe terreinen. Dit kan via een bedrijvenschap met andere gemeenten of door grond aan te kopen. Gedacht kan worden aan Honderdland (Westland), Prisma (Zoetermeer) en Zuidplaspolder (Rotterdam). Ook wil Den Haag samen met de gemeente Westland zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden voor het terrein Wateringse Veld. Er zijn bedrijven met een afzetmarkt in de stad, die wel sterk gehecht zijn aan een binnenstedelijke locatie, zoals een bakkerij, drukkerij, autowasinrichting, loodgieter of glaszetter. Voor hen zal ruimte blijven in de stad. Daarnaast kunnen kleinere bedrijven zich in de toekomst gemakkelijker elders in de stad vestigen, bijvoorbeeld langs doorgaande wegen. Den Haag stimuleert meer ruimte voor functiemenging in woonwijken.

18 Bedrijvigheid in de plint van een woningcomplex. Kleinschalige bedrijfsruimte in de Schilderswijk.

19 17 Ruimte voor bedrijven Functiemenging: gemengd wonen en werken in de stad Om de schaarse ruimte optimaal te benutten, gaat Den Haag meer ruimte maken voor de menging van wonen en werken. Uiteraard kan dit alleen onder strikte voorwaarden en op geschikte locaties. Wonen en werken mogen elkaar niet in de weg zitten, maar moeten een meerwaarde opleveren. Kortom: functiemenging waar het kan en functiescheiding waar het moet. Bij functiemenging gaat het om de volgende soorten werk: - kantoren met voornamelijk administratieve functies; - bedrijven die producten maken, verwerken en/of distribueren zoals aannemers, loodgieters, schilders, drukkerijen en kleine garages; - dienstverleners zoals huisartsen, advocaten, kappers en kinderdagverblijven. Het nieuwe beleid is niet van toepassing op horeca, detailhandel, sport, recreatie, onderwijs en culturele instellingen. Daarvoor gelden andere besluiten en regelingen. Functiemenging kan zich op drie schaalniveaus voordoen: a. op een bedrijventerrein; b. langs doorgaande wegen en in woonbuurten; c. binnen één gebouw of bouwblok (wonen boven bedrijven). Voor elk schaalniveau zijn vuistregels ontwikkeld. Ze vormen voortaan de leidraad bij het herzien of opstellen van bestemmingsplannen en wijkvisies. a. Wonen op bedrijventerreinen De belangstelling om te wonen op een bedrijventerrein met overwegend kantoren en bedrijfspanden is gering. s Avonds zijn deze gebieden grotendeels verlaten en ook liggen winkels en andere voorzieningen ver weg. Alleen studenten en jongeren zijn hier wellicht voor te porren. Bovendien doen woningen afbreuk aan de uitstraling van een bedrijventerrein. Ondernemers kunnen om die reden de locatie mijden, wat de continuïteit en marktpositie in gevaar brengt. Verder valt wonen en werken vaak eenvoudigweg niet te combineren. Bij milieuhinderlijke bedrijven moet wettelijk een bepaalde afstand worden aangehouden tot de dichtstbijzijnde woning. Gezien de noodzaak grond optimaal te gebruiken, moeten dit soort overgangszones worden vermeden. Wel kan bij de aanpak van een verouderd bedrijventerrein een deel van het gebied een woonfunctie krijgen en bij voorkeur een deel dat aansluit op een bestaande woonwijk. Woningbouw zorgt voor opbrengsten waarmee de herstructurering van het resterende deel van het bedrijventerrein of van een terrein elders in de stad kan worden gefinancierd. Als een verouderd bedrijventerrein door een ongunstige ligging, moeilijke ontsluiting of om andere redenen een structureel slechte marktpositie zal blijven behouden, kan worden besloten het gehele terrein te bestemmen voor woningbouw. Woonwijken en bedrijventerreinen zijn nu vaak van elkaar gescheiden door onbenutte overgangszones. Deze grotendeels lege zones lenen zich goed voor de bouw van woonwerkwoningen, praktijkunits of voorzieningen. Uiteraard moeten alle randvoorwaarden in orde zijn zoals parkeren, ontsluiting en laden & lossen.

20 Werken en wonen in Nieuw Laakhaven. Bedrijfsruimte langs de Neherkade met erboven woningen.

21 19 Ruimte voor bedrijven b. Werken in woonbuurten In en vooral aan de rand van woonbuurten komt meer ruimte voor bedrijvigheid. Het kan gaan om zelfstandige praktijk- en werkpanden of korte bedrijvenstroken. Een belangrijk criterium is het vloeroppervlak van de bedrijven. Bij de herziening of opstelling van bestemmingsplannen geldt voortaan het volgende onderscheid: > 500 m 2 Een bedrijf groter dan 500 m 2 kan zich in Den Haag alleen vestigen op bedrijventerreinen en kantorenlocaties. > 100 m 2 en < 500 Een kantoor, praktijkruimte of bedrijf tussen 100 m 2 en 500 m 2 kan zich ook vestigen langs doorgaande wegen. < 100 m 2 Kleinschalige bedrijvigheid tot 100 m 2 is toegestaan in woonstraten. Overigens geldt dit ook voor kantoorvilla s met een grotere omvang en werkruimten in de binnenstad. Grote kantoren met veel personeel laten zich moeilijk inpassen in woonwijken gezien de extra parkeer- en verkeersdruk. Bovendien roepen grote lege panden s avonds een gevoel van onveiligheid op bij bewoners. Ze doen afbreuk aan de marktpositie van de wijk als woongebied. Den Haag is bezig met een ingrijpende vernieuwing van verouderde wijken zoals Spoorwijk, Transvaal en de vier naoorlogse wijken in Zuidwest. Daarbij worden naast veel woningen ook bedrijfspanden gesloopt. Uitgangspunt is echter wel hetzelfde aantal m 2 bedrijfsruimte als voorheen terug te bouwen. Bedrijvigheid verschaft de broodnodige werkgelegenheid in de wijk. Starters en ondernemers in creatieve branches geven de voorkeur aan een inspirerende stedelijke omgeving boven een bedrijventerrein. Ze kunnen zich uitstekend vestigen langs doorgaande wegen van woonwijken. Gezien het kleinschalige karakter hoeven bereikbaarheid, parkeren en laden & lossen geen problemen op te leveren. c. Wonen boven werken In de stad staan veel gebouwen met op de begane grond commerciële activiteiten en op de verdiepingen woningen. In geval van eenmanszaken, kleine kantoren en praktijkruimten valt dit goed te combineren. De gemeente wil dan ook meer mogelijkheden bieden voor kleinschalige functiemenging binnen één gebouw of bouwblok. Bij productiebedrijven of werkplaatsen ligt dat veel moeilijker. Dan doen zich al snel problemen voor met laden & lossen, parkeren en geluidhinder. Bovendien brengt de zwaardere bouwconstructie van een productiehal extra investeringen met zich mee. In de praktijk blijkt het erg moeilijk dit type productie-units rendabel te realiseren. De gemeente staat de combinatie van bedrijfshallen met woningen voortaan dan ook alleen in uitzonderlijke situaties toe. Wel moet binnen wijken plaats blijven voor kleine bedrijven die hun afzetmarkt in de wijdere omgeving vinden zoals een loodgieter, dakdekker of schilder. In die gevallen is wellicht een combinatie mogelijk van werkplaatsen op de begane grond met praktijkruimten en/of kantoren op de bovengelegen etages. De verdiepingen dienen uiteraard wel een aparte entree te hebben. Laden & lossen mag geen hinder opleveren voor omwonenden. Verder is het denkbaar dat de bedrijven overdag parkeerplaatsen gebruiken waar s avonds en in het weekend bewoners parkeren (optimaal grondgebruik). Nieuwe combinatiegebouwen worden alleen toegestaan langs doorgaande wegen. Ze zijn nadrukkelijk niet bedoeld als showroom of verkoophal. Detailhandel hoort in winkelgebieden en grootschalige detailhandel op daartoe speciaal aangewezen locaties.

22 Laakhaven-West: de voormalige KPN-panden krijgen een nieuwe bestemming. Functiemenging: een voorbeeld in Laakhaven-West Behalve het water en de KPN-panden zal straks weinig nog herinneren aan de oude Laakhaven. Het bedrijventerrein krijgt een geheel nieuwe bestemming voor wonen en werken. Deze combinatie biedt het beste perspectief op een snelle en succesvolle herontwikkeling. Uitgangspunt bij de herinrichting is een gevarieerde buurt met bedrijven, voorzieningen en een flink aantal koop- en huurwoningen in diverse prijsklassen. De bedrijven mogen geen hinder opleveren. Gedacht wordt aan zakelijke en medische dienstverlening, ICT, communicatie en andere creatieve beroepen. Wonen en werken wordt gemengd in gebouwen en bouwblokken, waardoor de gunstige ligging van de locatie in het centrum van de stad optimaal benut wordt. Behoud van m 2 bedrijfsverzamelgebouw Circa woningen Circa m 2 bedrijfsruimte Circa m 2 showroom en/of kantoren (geen detailhandel) Parkeren op openbare straat, op eigen terrein en in parkeergarages. De gemeente heeft de KPN-panden ( m 2 ) aangekocht. Ze worden opgeknapt en krijgen een culturele bestemming die het imago van deze nieuwe woon- en werkbuurt kan versterken. De gemeente stelt samen met een consortium van ontwikkelaars het Masterplan Laakhaven West op. Het Masterplan krijgt een vertaling in deelplannen en concrete bouwplannen. In 2006 kan het nieuwe bestemmingsplan Laakhaven West/Petroleumhaven in procedure worden gebracht.

23 21 Ruimte voor bedrijven Functiemenging in de praktijk Subsidie voor nieuwe bedrijfsruimte. De gemeente draagt financieel bij aan de komst van bedrijfsruimte in herstructureringswijken. Deze middelen worden ingezet om nieuwe bedrijfspanden langs doorgaande wegen mogelijk te maken. De gemeente stelt een voorbeeldboek samen met geslaagde projecten elders in het land van bedrijfsruimte langs doorgaande wegen van woonwijken. Woningcorporaties en projectontwikkelaars kunnen hieruit inspiratie putten en zich overtuigen dat functiemenging een reële optie is. Nieuwe milieuhindercategorieën: De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt aan een nieuwe systematiek voor de indeling van bedrijven in hinder- en milieucategorieën. Bij bestemmingsplannen geldt nu nog voor elke milieucategorie een minimale afstand van het bedrijf tot de dichtstbijzijnde woning. De huidige systematiek is rigide, omslachtig en verouderd. Maatwerk is niet mogelijk. Woonbestemming voor onverhuurbare bedrijfspanden: de gemeente maakt een inventarisatie van langdurig leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden in woonbuurten. Panden die slecht verhuurbaar zijn door hun ligging in woongebieden kunnen onder bepaalde voorwaarden een woonbestemming krijgen.

24 Machinefabriek in productie. Machinefabriek Van Zetten aan de Fruitweg.

25 23 Ruimte voor bedrijven Referenties Nota Bedrijventerreinenstrategie Den Haag , raadsvoorstel , RIS: Functiemengingstrategie: mengen van bedrijven en wonen. Functiemenging waar het kan, functiescheiding waar het moet, raadsvoorstel , RIS: Structuurvisie Den Haag 2020 Wereldstad aan Zee, raadsvoorstel 197, RIS: Ontwikkelingsrichting Uitenhagestraat, commissie 2005, RIS: Rapport Adviescommissie Scheveningen Havens, raadsmededeling , RIS: Keuze Ontwikkelingsvariant Laakhaven West, commissie(stuk) 2005, RIS: Deze stukken zijn ook te vinden op

26 Bestaande bedrijventerreinen en kantorenlocaties in Den Haag.

27 25 Ruimte voor bedrijven Bijlage 1 Totale vraag en aanbod uitgeefbare bedrijventerreinen (in ha netto) Binnenstedelijk Stadsrand Den Haag Haaglanden Den Haag + bedrijfsschappen inclusief Den Haag Vraag 110 ha 265 ha 465 ha Aanbod Ca 50 ha Ca 175 ha* Ca 477 ha* Verschil Ca 60 ha tekort Ca 90 ha tekort 12 ha overschot * inclusief raming Sion/ t Haantje

28

29 27 Ruimte voor bedrijven Bijlage 2 In dit overzicht staat de verwachte vraag in Den Haag en omgeving naar de zes typen bedrijventerreinen èn het geplande aanbod tot Gezien de lange looptijd wordt bij de raming van de vraag een ruime marge gehanteerd. De behoefte is uiteraard sterk afhankelijk van de economische ontwikkeling op korte en langere termijn. Gewenste segmentering nieuwe bedrijventerreinen in Den Haag en in de schappen Segment Vraag Locaties Aanbod in netto ha Eersteklas Ypenburg, dp. 25 (GAVI) 18 bedrijvenpark Hoornwijck Totaal 21 Modern Harnasch-Noord/ Weteringzone 31 bedrijven- Ypenburg dp. 21 en terrein Ypenburg dp. 19, 20, Studieloc Sion t Haantje PM Ypenburg - TNO Totaal 20 Werkterrein Studieloc. Sion t Haantje PM Wateringse Veld 8 Harnasch Midden/ Weteringzone Totaal 37 Intelligent logistiek Studieloc Sion t Haantje (30%) PM centrum Totaal Milieu-eiland Zoeklocatie regio (bv Grote Driehoek / Ruyven) PM: dit is afhankelijk van toekomstige planvorming

30 Showrooms en bedrijven op Forepark. Productievloer van een bedrijf op Zichtenburg.

31 29 Ruimte voor bedrijven Bijlage 3 Persbericht Den Haag, 25 april 05 College stemt in met Bedrijventerreinenstrategie Den Haag waarborgt aantrekkelijk ondernemersklimaat Het College van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag ingestemd met de Bedrijventerreinenstrategie Den Haag Hierin geeft de gemeente haar visie op hoe ze het beste met haar bestaande en nieuwe bedrijventerreinen om kan gaan. Om een aantrekkelijk ondernemersklimaat in de toekomst te waarborgen kiest de gemeente er voor om lokaal gebonden bedrijven te huisvesten in de binnenstad. Daarnaast streeft Den Haag naar meer (nieuwe) bedrijventerreinen aan de rand van de stad en in de regio. Een bloeiend en groeiend bedrijfsleven is van groot belang voor de stad Den Haag. Met de Bedrijventerreinenstrategie willen we de economische structuur van de stad versterken, aldus wethouder Pieter van Woensel van Economie en Personeel. Om dat te realiseren dient de gemeente Den Haag voorzieningen te creëren waarmee een aantrekkelijk ondernemersklimaat geboden kan worden. Zoals het aanbieden van adequate huisvesting die aansluit op de vraag in de markt en die de groei van de werkgelegenheid in de stad bevordert. Daarnaast geeft de Bedrijventerreinenstrategie ook richting aan het op peil houden van de regionale bedrijventerreinenvoorraad en hoe om te gaan met de toenemende ruimtedruk op bedrijfsterreinen. De gemeente denkt hierbij ook aan het samenwerken met nieuwe bedrijventerreinen in andere gemeenten: Honderdland, Zuidplaspolder, Prisma etc. Hiermee anticipeert de gemeente op de keuzes die gemaakt moeten worden tussen wonen, werken en groen, sport en andere voorzieningen. Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Joep van Ool, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, afdeling Communicatie, telefoonnr of

32 Voltooide herstructurering van een deel van Laakhaven met menging van wonen en werken. Kleinschalige bedrijfsruimte in een woonwijk aan de Parallelweg.

33 31 Ruimte voor bedrijven Bijlage 4 Persbericht Den Haag, 25 april 05 Den Haag zet in op mengen bedrijvigheid en woningen Woningen en bedrijfsruimtes kunnen zich vaker dan nu in Den Haag onder een dak bevinden of dichtbij elkaar staan. Het vaker mengen van woningen en bedrijvigheid in plangebieden biedt kansen om de schaarse grond van Den Haag beter te benutten. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor de bouw van woningen. Om tegemoet te komen aan de wensen van bewoners en bedrijven wordt ingezet op functiemenging waar het kan en functiescheiding waar het moet. Dat staat in de Functiemengingsstrategie waar het college van burgemeester en wethouders vandaag mee heeft ingestemd. De strategie van wethouder Van Woensel van Economie biedt uitgangspunten voor alle Haagse plannen en biedt een kader voor hoe functiemenging kan worden vertaald in bestemmingsplannen. De uitgangspunten maken vertragende discussies over elke afzonderlijke locatie overbodig. In de Functiemengingstrategie verschillen de vuistregels voor bedrijventerreinen, bedrijven in woonbuurten en bedrijven langs hoofdwegen. Zo heeft het de voorkeur van Van Woensel dat er op bedrijventerreinen geen gemengde panden verrijzen. Daar zien we liever aparte zones voor wonen en bedrijvigheid ontstaan. Tussen de woningen en bedrijven kunnen we dan bijvoorbeeld voorzieningen of woonwerk-woningen plannen. Daardoor wordt de ruimte optimaal gebruikt, aldus de wethouder. Voor bedrijvigheid langs doorgaande wegen en kleinschalige bedrijven in de wijk moet er veel ruimte zijn. Dit verbetert het ondernemersklimaat en vergroot tegelijkertijd de leefbaarheid van de stad. Hiervoor wordt de grootte van bedrijven als maatstaf genomen. Zo moeten grotere bedrijven zich vestigen op een bedrijventerrein of kantoorlocatie. Ondernemers met kleine bedrijven kunnen hun bedrijf uitoefenen in woonstraten in de buurt. Vanwege de schaarste aan ruimte wil Van Woensel tevens combinatiegebouwen van woningen en kleinschalige kantoor- en praktijkruimtes stimuleren. Ook moeten structureel leegstaande kantoor- en bedrijfspanden een herbestemming krijgen. Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Joep van Ool, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, afdeling Communicatie, telefoonnummer of

34 32 Ruimte voor bedrijven Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Postbus DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70 Vormgeving omslag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Communicatie Productie Facilitaire Dienst Multimedia Fotografie DSO Communicatie Raymond de Vries Bojcin & Clercx architecten Steenworp vestigingsadviseurs Haaglanden Industrieschap De Plaspoelpolder Bedrijvenschap HarnaschPolder Oplage: 500 Inlichtingen Directie Beleid Afdeling Economie mw. drs. I.E. de Roos tel (070) i.deroos@dso.denhaag.nl dhr. drs. P. Kersten tel (070) p.kersten@dso.denhaag.nl Exemplaren van deze brochure kunnen worden besteld bij: Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Economie / secretariaat Postbus DP Den Haag tel. (070) Een digitale versie is verkrijgbaar op De Dienst Stedelijke Ontwikkeling aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid inzake het gebruik en toepassing van de gepresenteerde gegevens. Bij gebruik van cijfers is bronvermelding verplicht.

35 Tekst

36

BEDRIJVENTERREINSTRATEGIE DEN HAAG Management Summary

BEDRIJVENTERREINSTRATEGIE DEN HAAG Management Summary BEDRIJVENTERREINSTRATEGIE DEN HAAG 2005-2020 Management Summary 1. Kenschets ontwikkelingen Haagse bedrijventerreinen tot nu Achtergrond van deze bedrijventerreinenstrategie In Den Haag werken meer dan

Nadere informatie

Ruim meer ruimte voor ondernemers op ZKD

Ruim meer ruimte voor ondernemers op ZKD Ruim meer ruimte voor ondernemers op ZKD Den Haag groeit Bevolking is gegroeid met 80.000 inwoners tot 520.000 Bevolking groeit verder met 50.000 tot 80.000 naar 570.000 tot 600.000 Beroepsbevolking groeit

Nadere informatie

Wel of niet verouderd?

Wel of niet verouderd? afbeelding plaatsen op dit grijze vlak (of vraag Jolanda/ Edwin om een mooie plaat) tip drawing lines aanzetten (linksonder draw ; grid and guides ; display drawing guides on screen. Over de beoordeling

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN

1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN BIJLAGE A 1. KWALITATIEVE VRAAG: EEN ONDERSCHEID IN BEELDKWALITEITEN Bedrijventerreinen zijn onder te verdelen op basis van verschijningsvorm De vraag naar bedrijfsruimte is gedifferentieerd is en kan

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAFSPRAKEN

SAMENWERKINGSAFSPRAKEN SAMENWERKINGSAFSPRAKEN REGIONALE SAMENWERKING BEDRIJVENTERREINEN De stuurgroep regionale samenwerking bedrijventerreinen, in vergadering bijeen op 18 juni 2012, heeft: Overwegende dat de gemeenten Den

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 Werklocaties Nota Bedrijfsruimte Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor bedrijfsruimte in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen

Nadere informatie

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken

1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken 1 e Sessie: Samen de toekomst(visie) van de Plaspoelpolder maken Programma sessie 1 op 1 oktober 2015 15.30-15.40 inloop, koffie 15.40 15.50 welkomstwoord wethouders 15.50 16.10 presentatie achtergronden

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid

Gemeente Oosterhout. Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Gemeente Oosterhout Kantorenlocatie Beneluxweg- Zuid Netto oppervlakte: ca. 1.4 hectare Aantal bedrijven: 1 bedrijf Bereikbaarheid (wegen, spoor, water, openbaar vervoer): A27 en openbaar vervoer Type

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie (februari 2013) Ontwikkelstrategie Lammenschans, Leiden in opdracht van: Gemeente Leiden februari 2013, Amsterdam Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam Postbus 15550 1001 NB Amsterdam Soeters Van Eldonk architecten

Nadere informatie

Ondernemen op bedrijventerrein Lagekant

Ondernemen op bedrijventerrein Lagekant Ondernemen op bedrijventerrein Lagekant Almere biedt ondernemers met ambitie in het centrum van Nederland alle ruimte zich te vestigen, te pionieren en te groeien. Ondernemen in Almere betekent ondernemen

Nadere informatie

Raad d.d.: 8 september 2009 Budgethouder: Corsa registratienr. : 09.29710 2 de Budgethouder:

Raad d.d.: 8 september 2009 Budgethouder: Corsa registratienr. : 09.29710 2 de Budgethouder: Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Raad d.d.: 8 september 2009 Budgethouder: Corsa registratienr. : 09.29710 2 de Budgethouder: Onderwerp: Financiële dekking: Financiële dekking revitalisering

Nadere informatie

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief in opdracht van en Nota van Goudse Poort Samenvatting Definitief Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten Geeresteinselaan 57 Postbus 57 3930 EB Woudenberg Telefoon (033) 286 82 11 Fax (033) 286 82 00

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

memo Gemeente Deventer SAB

memo Gemeente Deventer SAB memo aan: van: Gemeente Deventer SAB datum: 27 juli 218 betreft: Quick scan bedrijven en milieuzonering Auping-terrein te Deventer (17339) Inleiding De initiatiefnemer is voornemens om aan de Laan van

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam

Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam Factsheet bedrijventerrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam/Schiedam A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg

Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg Factsheet bedrijventerrein Pothof, Gemeente Rozenburg A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl

stads- en landschapsontwerp Werken Westerkade 9 3511 HA Utrecht 030 280 3500 info@burotopia.nl www.burotopia.nl Tatelaar Zevenaar Project: Herstructurering bedrijventerrein Tatelaar, Zevenaar (32 ha) tot een consumentgericht bedrijventerrein. Opdracht: Ontwikkelen van masterplan voor herprofilering en revitalisering

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Boonsweg, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK PROJECT UITGELICHT: HET GROOT ZIEKENGASTHUIS IN S-HERTOGENBOSCH OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK Maakt werk van leegstand Hoofdkantoor Dr. Kuyperstraat 9 2514 BA Den Haag T: 070 335 20 30 F: 070 347 07 77 3 Oud

Nadere informatie

ATLAS BEDRIJVENLOCATIES DEN HAAG 2008

ATLAS BEDRIJVENLOCATIES DEN HAAG 2008 ATLAS BEDRIJVENLOCATIES DEN HAAG 2008 Afdeling Onderzoek Directie Beleid Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag 1 Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Directie Beleid/Afdeling

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel

Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel Factsheet bedrijventerrein Stormpolder, Gemeente Krimpen aan de IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van

Nadere informatie

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum 1 Kethelvaart Het bedrijventerrein Kethelvaart is gelegen in Schiedam Noord in de wijk Kethel, omgeven door de nieuwbouwwijken Tuindorp, Woudhoek en Spaland. Het bedrijventerrein ligt naast de dorpskern

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas

Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas Factsheet bedrijventerrein Mijlpolder, Gemeente Binnenmaas A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 19 juni Werklocaties Leusden Avond van Leusden 19 juni Aanleiding Toenemende leegstand Nieuwe ontwikkelingen blijven uit Druk vanuit provincie 2 Titel presentatie Centrale onderzoeksvraag Hoe positioneert Leusden

Nadere informatie

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient (Capelle a/d IJssel) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein De Mient, gemeente Capelle a/d IJssel A. Inleiding Deze factsheet geeft

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda

Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda Factsheet bedrijventerrein Kromme Gouwe, Gemeente Gouda A. Inleiding Deze factsheet geeft een bondig overzicht van de maatschappelijke en economische

Nadere informatie

KANSENKAART. Kansenkaart 2020 Mogelijkheden voor bouwen in Leiden Inhoudsopgave Meer informatie. Toelichting. Meer info. Voorwoord.

KANSENKAART. Kansenkaart 2020 Mogelijkheden voor bouwen in Leiden Inhoudsopgave Meer informatie. Toelichting. Meer info. Voorwoord. Toelichting Kansenkaart Meer info Toelichting Meer info Voorwoord Toelichting Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave Voorwoord Kansenkaart Meer info Toelichting Voorwoord Kansenkaart 2020 Mogelijkheden

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus 5305 2280 HH Rijswijk Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Rijswijk, 1 november 2018 Op 7 februari 2017 is de Toekomstvisie Plaspoelpolder (PPP)

Nadere informatie

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Uitgevoerd in opdracht van: Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Nijmegen, 30 april 2014 Inhoud A B Aanbod in beeld Bedrijventerrein factsheets 1 A Aanbod in beeld

Nadere informatie

LAAKHAVEN WEST. stedenbouwkundig model beeld kwaliteitsplan. Gemeente D en H aag

LAAKHAVEN WEST. stedenbouwkundig model beeld kwaliteitsplan. Gemeente D en H aag LAAKHAVEN WEST stedenbouwkundig model beeld kwaliteitsplan dienst stedelijke ontwikkeling ism Group for Architecture oktober 1999 Gemeente D en H aag i Het bedrijventerrein Laakhaven is in het begin

Nadere informatie

Wijkeconomie: j ondernemers centraal. Inhoud. Joost Hagens. Herma Harmelink. Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed.

Wijkeconomie: j ondernemers centraal. Inhoud. Joost Hagens. Herma Harmelink. Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed. Wijkeconomie: j ondernemers centraal Joost Hagens Herma Harmelink 3 november 2009 Inhoud Nicis-onderzoek: relatie wijkeconomie & vastgoed Tips voor meer economie in de wijk 1 Nicis-onderzoek Relatie wijkeconomie

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Kethelvaart (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Kethelvaart Gemeente Schiedam 1. FACTSHEET BEDRIJVENTERREIN KETHELVAART,

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Monitor. Onderzoeksrapport. Bedrijfshuisvesting DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Monitor. Onderzoeksrapport. Bedrijfshuisvesting DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Monitor Bedrijfshuisvesting 2010-2013 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek 2 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek MONITOR BEDRIJFSHUISVESTING 2010-2013

Nadere informatie

Prominent, representatief & modern.

Prominent, representatief & modern. Prominent, representatief & modern. Oplevering medio 2017 Huurprijs vanaf: 895,- p.m. Multifunctionele kantoor- en bedrijfsruimtes vanaf 84 m² BVO te koop en te huur op BusinessPark27 te Blaricum. Drie

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK

PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK BETREFT Na de succesvolle uitgave bedrijvenpark Honderdland fase 1, waar in de afgelopen jaren circa 45 hectare tuinbouwgebied is getransformeerd

Nadere informatie

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter

Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde. Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Bedrijventerrein Nieuw Mathenesse (Schiedam) Maatschappelijke waarde Met de Kamer van Koophandel weet je wel beter Factsheet bedrijventerrein Nieuw Mathenesse, Gemeente Schiedam A. Inleiding Deze factsheet

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond.

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond. Ontwikkelingsvisie Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle DeZwarteHond. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie 3. Uitgangspunten 4. Ontwikkelingsvisie 4.1 Verbindingen 4.2 Parkeren

Nadere informatie

Warehouse. Zaandam. toplocatie in Nederland gelegen nabij A8 / A10 20 minuten naar Schiphol 16 loadingdocks

Warehouse. Zaandam. toplocatie in Nederland gelegen nabij A8 / A10 20 minuten naar Schiphol 16 loadingdocks Warehouse Zaandam toplocatie in Nederland gelegen nabij A8 / A10 20 minuten naar Schiphol 16 loadingdocks Warehouse Zaandam Inhoudsopgave Warehouse - logistiek centrum 5 Bereikbaarheid 7 Dichtbij uw klanten

Nadere informatie

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

PEILING. TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3630196 Aan : gemeenteraad Datum : 25 november 2010 Portefeuillehouder : Wethouder G. Boeve TITEL Analyse en aanscherpen vraagstukken Visie werklocaties

Nadere informatie

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen PROJECT KOOPINFORMATIE bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen BLAD 1 Project : Coenecoop III is aantrekkelijk voor middelgrote en kleinere bedrijven die actief zijn in de lichte industrie en zakelijk

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

o n t w i k k e l i n g Lloyd s Poort

o n t w i k k e l i n g Lloyd s Poort o n t w i k k e l i n g Lloyd s Poort o n t w i k k e l i n g Lloyd s Poort Veendam, aangenaam! Deze brochure geeft u informatie over de verhuurmogelijkheden van de locatie Lloyd s Poort: een nieuwe en

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop. Windmolenbos Haelen

Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop. Windmolenbos Haelen Bedrijfsruimte vanaf 120m2 te koop Industrie terrein Windmolenbos Haelen Inleiding Kleinschalige bedrijvigheid vormt een belangrijke bron van vernieuwing en dynamiek in de economie, het zijn de gangmakers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7. Bijlagen

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7. Bijlagen 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Toelichting 4 1. MKB 5 2. HMC 6 3. Grote logistiek 7 Bijlagen Inleiding Regio Holland Rijnland is bezig met het opstellen van een regionale bedrijvenstrategie. In het PHO Economie

Nadere informatie

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, innovatie en productiviteit en dragen daarmee bij aan de welvaart en welzijn

Nadere informatie

B&W-voorstel. 1) Status

B&W-voorstel. 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke motivering voor transformatie voormalig kantoor Brabants Dagblad aan het Emmaplein naar 56 woonstudio s en 550 m2 kantoorruimte. 1) Status Het voorstel heeft betrekking

Nadere informatie

Ondernemen in. Moerdijk

Ondernemen in. Moerdijk Ondernemen in Moerdijk Colofon Gemaakt in opdracht van gemeente Moerdijk, d.d. maart 2009 Tekst: gemeente Moerdijk Ontwerp, opmaak en lay-out: afdeling Informatievoorziening en Facilitair, cluster Repro,

Nadere informatie

2. Bedrijventerrein Engelenburg

2. Bedrijventerrein Engelenburg 17 2. Bedrijventerrein Engelenburg 2.1. Bestaande voorraad Er is momenteel geen structurele leegstand op bedrijventerrein Engelenburg. Wel is er sprake van frictieleegstand. Dat wil in dit geval zeggen

Nadere informatie

Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot

Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot Discussienota Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot Probleemstelling Ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Oirschot. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft ter visie gelegen.

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Hoofdrapport 4 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en context pagina 3 3. Geografische afbakening pagina 4 4. Ontwikkeling

Nadere informatie

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nota Ruimte budget 25 miljoen euro Planoppervlak 33 hectare Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Synergie tussen stad en water De directe ligging

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

ARTIKEL LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING

ARTIKEL LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ANNEKE FRANKEN & HANS KOOLEN GIJS HEUTINK ADVOCATEN ARTIKEL 3.1.6 LID 2 BRO: LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING www.gijsheutinkadvocaten.nl Inhoudsopgave Achtergrond Ladder Toepassingsbereik Ladder Ruimtelijke

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij projectbesluit ten behoeve van Sport & Science, Hoeflingweg 20 te Lochem

Ruimtelijke onderbouwing bij projectbesluit ten behoeve van Sport & Science, Hoeflingweg 20 te Lochem Ruimtelijke onderbouwing bij projectbesluit ten behoeve van Sport & Science, Hoeflingweg 20 te Lochem Inleiding Bij besluit van 28 juli 2010 hebben burgemeester en wethouders van Lochem aan Sport & Science

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Bedrijvenpark Van Rijckevorsel. Een ontwikkeling van De Bunte Vastgoed Zuid B.V. in samenwerking met AM wonen.

Bedrijvenpark Van Rijckevorsel. Een ontwikkeling van De Bunte Vastgoed Zuid B.V. in samenwerking met AM wonen. Bedrijvenpark Van Rijckevorsel Een ontwikkeling van De Bunte Vastgoed Zuid B.V. in samenwerking met AM wonen. Inhoudsopgave Over Breda 3 Bedrijvenpark Van Rijckevorsel 5 Omgeving 6 Bestemmingsplan 7 Bereikbaarheid

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

BEDRIJVENTERREINEN STRATEGIE DEN HAAG; DUURZAME OPLOSSINGEN VOOR HET TEKORT AAN BEDRIJFSRUIMTEN

BEDRIJVENTERREINEN STRATEGIE DEN HAAG; DUURZAME OPLOSSINGEN VOOR HET TEKORT AAN BEDRIJFSRUIMTEN BEDRIJVENTERREINEN STRATEGIE DEN HAAG; DUURZAME OPLOSSINGEN VOOR HET TEKORT AAN BEDRIJFSRUIMTEN 29 AUGUSTUS 2017 BEDRIJVENTERREINEN STRATEGIE DEN HAAG; DUURZAME OPLOSSINGEN VOOR HET TEKORT AAN BEDRIJFSRUIMTEN

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK

PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK PROJECTINFORMATIE BEDRIJVENPARK HONDERDLAND FASE 2 MAASDIJK KOOP ONDERNEMEN OP EEN TOPLOCATIE LANGS DE A20 Na de succesvolle uitgave van bedrijvenpark Honderdland Fase 1, waar in de afgelopen jaren ca.

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Internationale stad van vrede en recht Thuisbasis regering 2e VN stad Eerste (cyber) security city van

Nadere informatie

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda

DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda DPL-BT project duurzame kwaliteit bedrijventerrein Goudse Poort, Gouda Jaap Kortman (IVAM) in samenwerking met Parkmanager van de Exploitatievereniging Goudse Poort en de Belangenvereniging Goudse Poort,

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem

Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem Ruimtelijke onderbouwing Kavel 12 Arnhem-Centraal Noord van de gemeente Arnhem oktober 2009 1. Omschrijving van het project 3 2. Beschrijving van het projectgebied 4 3. Geldende planologische situatie

Nadere informatie

8 oktober Samen werken aan een sterke stad

8 oktober Samen werken aan een sterke stad 8 oktober 2003 Samen werken aan een sterke stad Doelstellingen en ambities Wonen: Waalfront ca. 2000 woningen (verschillende categorieën) 60.000 m2 werk en voorzieningen Bereikbaarheid: Stadsbrug Stad

Nadere informatie

Te koop. Showroom Kantoor-, bedrijfsruimte. Euroweg 25 te Amersfoort

Te koop. Showroom Kantoor-, bedrijfsruimte. Euroweg 25 te Amersfoort Te koop Showroom Kantoor-, bedrijfsruimte Euroweg 25 te Amersfoort Algemeen Op bedrijventerrein Vathorst in Amersfoort, staat dit zeer representatieve kantoor-, bedrijfsgebouw, showroom te koop. Het gebouw

Nadere informatie

VERENIG ING DELTA METROPOOL ATLAS INTERNATIONAAL

VERENIG ING DELTA METROPOOL ATLAS INTERNATIONAAL VERENIG ING DELTA METROOOL ATLAS ZUIDELIJKE RANDSTAD INTERNATIONAAL LOCATIETYE INTERNATIONAAL Dit is een klein voorproefje van de inhoud in deel 1 (van 6) van de Atlas Zuidelijke Randstad, die Vereniging

Nadere informatie

TE HUUR. 'S-GRAVENHAGE De Werf 40. vraagprijs p.m

TE HUUR. 'S-GRAVENHAGE De Werf 40. vraagprijs p.m TE HUUR 'S-GRAVENHAGE De Werf 40 vraagprijs 1.950 p.m. 0174-294652 info@rijnpoort.nl www.rijnpoort.nl Kenmerken & locatie Bouwjaar: 2018 Oppervlakte bedrijfshal: 173 m² BTW belast: ja Overheaddeur: ja

Nadere informatie

Toelichting op schema

Toelichting op schema 1 Toelichting op schema Het schema (het richtinggevend kader voor een regeling voor Laan 1945) heeft betrekking op 3 fasen: Fase 1: opstellen bestemmingsplan+ (omgevingsplan) vaststelling door gemeenteraad;

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 8 januari 2002 Commissievergadering d.d. 22 januari 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Herontwikkeling Burg. Smitsplein Toelichting: Bijgaand treft u een concept raadsvoorstel aan

Nadere informatie

Projectnota, pagina 6. Projectnota voor inspraak Hamerkwartier Samenvatting voor VEBAN-leden November 2017

Projectnota, pagina 6. Projectnota voor inspraak Hamerkwartier Samenvatting voor VEBAN-leden November 2017 Projectnota, pagina 6. Projectnota voor inspraak Hamerkwartier Samenvatting voor VEBAN-leden November 2017 Van Bedrijventerrein naar een bruisende hoogstedelijke woon-werk buurt Het Hamerkwartier is door

Nadere informatie

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14

Werklocaties Leusden. Avond van Leusden 30/01/ 14 Werklocaties Leusden Avond van Leusden 30/01/ 14 Programma Toelichting opdracht De context De staat van de werklocaties De markt 2 TOELICHTING OPDRACHT 3 Aanleiding onderzoek Visietraject Princenhof Toenemende

Nadere informatie

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen

bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen PROJECT KOOPINFORMATIE bouwkavels Coenecoop III te Waddinxveen BLAD 1 Project : Coenecoop III is aantrekkelijk voor middelgrote en kleinere bedrijven die actief zijn in de lichte industrie en zakelijk

Nadere informatie

Projectinformatie Keilepand. Keilestraat 9 te Rotterdam. Vrijblijvende huurinformatie 4 maart 2014

Projectinformatie Keilepand. Keilestraat 9 te Rotterdam. Vrijblijvende huurinformatie 4 maart 2014 Het Keilepand omvat in totaal 15.000 m² bedrijfsruimte. Het object is gelegen op industrieterrein Nieuw Mathenesse op de grens van Schiedam en Rotterdam. De directe omgeving wordt momenteel aan een ingrijpende

Nadere informatie

Verkoopbrochure kavel A-10 en A-11, Vang 8, 11 bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren

Verkoopbrochure kavel A-10 en A-11, Vang 8, 11 bedrijventerrein Oude Molen te Halsteren 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving registergoed... 3 2. Verkoopprocedure... 5 3. Foto s... 7 BIJLAGEN... 8 VERKOOPTEKENING... 9 VERKOOPTEKENING... 9 KAART BERGEN OP ZOOM... 10 KAART BESTEMMINGSPLAN... 11

Nadere informatie

Koop bedrijfspand op Xenonweg 0 ong te Amersfoort kosten koper

Koop bedrijfspand op Xenonweg 0 ong te Amersfoort kosten koper Koop bedrijfspand op Xenonweg 0 ong te Amersfoort 1175000 kosten koper Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website: http://www.mvgm.nl Omschrijving

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE LEEMIDDEN 36 DE LIER BEDRIJVENTERREIN LEEHOVE

VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE LEEMIDDEN 36 DE LIER BEDRIJVENTERREIN LEEHOVE VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE LEEMIDDEN 36 DE LIER BEDRIJVENTERREIN LEEHOVE TE HUUR/TE KOOP ALGEMENE OMSCHRIJVING Op bedrijventerrein Leehove in de Lier komt op zeer korte termijn een representatieve

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD

ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD ECONOMISCHE WAARDE PINNEPOT IS BOVENGEMIDDELD Gemiddelde economische waarde, goed perspectief Het economisch effect van Pinnepot is uitgedrukt in een score. Deze score geeft op basis van objectief meetbare

Nadere informatie

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom:

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom: Verzoek VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District De A16 is voor de Metropoolregio en de Randstad een belangrijke verbinding met Antwerpen,

Nadere informatie

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied t.b.v. Bestemmingswijziging Zandstraat 134/134a Status: Vastgesteld INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding,

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS janauri 2016

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS janauri 2016 Wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu Tom de Bruijn Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/2015.1245 RIS 290600 8 janauri 2016 Stand van zaken maatregelen aan inprikkers

Nadere informatie

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Maastricht Belvédère Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Planoppervlak 56 hectare (als onderdeel van 280 hectare herstructurering oude bedrijventerreinen) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie