Neonatologie. onthaalbrochure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Neonatologie. onthaalbrochure"

Transcriptie

1 Neonatologie onthaalbrochure

2 Beste ouders Uw kindje werd opgenomen op de dienst neonatologie. We begrijpen dat dit voor u een aangrijpende gebeurtenis is. We geven uw kindje alvast de beste zorg en de verpleegkundigen willen u altijd bijstaan. Aarzel niet om onze artsen of de verpleegkundigen aan te spreken wanneer u vragen of bedenkingen hebt.

3 Organisatie Ouders kunnen dag en nacht telefonisch contact opnemen met de dienst: intensieve afdeling: ; bedjesafdeling: Artsen Neonatologen: Dr. Myriam Carrette Dr. Katleen Plaskie Dr. Christine Vandeputte Dr. Christine Van Mol Fellow neonatolgie: dr. Paul den Butter In samenwerking met de pediaters: Dr. Paul Mariën Dr. Florence Slap Dr. Ann Van De Casteele Dr. Ann Vander Auwera Dr. Sascha Van Nuijs Dr. Katrien Vanryckel Dr. Els Verlinden In samenwerking met: Prof. dr. Marc Gewillig Prof. dr. Bert Suys, cardioloog Dr. Paul Leyman, chirurg Dr. Nathalie Van der Hauwaert, oogarts Verpleegkundig personeel Hoofdverpleegkundige: Ann Berghs Adjunct-hoofdverpleegkundige: Nele De Mondt Een grote groep gespecialiseerde verpleegkundigen staat in voor de dagelijkse zorg van de baby s. In elke shift is er een verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorg van uw baby. In samenwerking met Sociale dienst: Kristien Buelens - Ingrid Deschacht Pastorale dienst: Ann De Cleyn Kinesiste: Ria Hofkens Psychologe: Sarah Wellens Uw baby werd in een ander ziekenhuis geboren of u had de intentie om in een ander ziekenhuis te bevallen? Als de toestand van uw baby het toelaat, wordt hij/zij terug overgebracht naar dat ziekenhuis. Zo komt er plaats vrij voor een baby die intensieve verzorging nodig heeft.

4 Bezoek Voor familieleden Familieleden ouder dan 12 jaar mogen uw kindje alle dagen bezoeken tussen Rust en stilte zijn belangrijk voor de bevordering van de groei, het ontwikkelings- en genezingsproces van onze patiëntjes. Wij vragen u daarom om de rust en stilte op onze intensieve dienst te bewaren. en uur en 18 en uur, steeds vergezeld door één van de ouders. Broertjes en zusjes tussen 6 en 12 jaar zijn welkom tijdens het bezoekuur op woensdag- en zaterdagmiddag. Per kindje kan slechts één bezoeker tegelijk binnenkomen, steeds vergezeld door Voor de ouders doorlopend een ouder. In het belang van de gezondheid van uw kindje, is het noodzakelijk dat de couveuse Omwille van de rust van de baby s en de organisatie van de afdeling, vragen we om uw bezoek zo veel mogelijk te beperken tussen 10 en 20 uur. Kindjes in een bedje: u mag uw kindje ten vroegste een half uur voor de voeding wakker maken en verzorgen. Kindjes in de couveuse: wanneer zijn toestand het toelaat, kan u uw kindje (na afspraak met de verpleegkundige) op schoot nemen of kangoeroeën. Dit gebeurt het best voor of na de verzorging. U kunt zich hiervoor omkleden in de ruimte aan het toilet. Als u vragen hebt, aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een gesprek met de arts. tijdens dit halfuurtje gesloten blijft om infecties te voorkomen. Uw kindje blijft in zijn bedje liggen. We vragen u met aandrang om uw bezoek en uw vragen te beperken tot uw eigen kindje. Elk kindje en zijn ouders hebben recht op privacy. We geven op de afdeling enkel informatie aan de ouders en niet aan andere familieleden, ook niet telefonisch. Om infecties zo veel mogelijk te vermijden, worden kinderen onder de 6 jaar niet op de afdeling toegelaten. Hierop kan, in overleg met de behandelend arts, enkel een uitzondering gemaakt worden wanneer uw kindje lang op onze afdeling verblijft en wanneer de winterperiode (bij ons van 1 oktober tot 1 april) voorbij is. Kinderen die op bezoek komen, vragen we om een maskertje op te zetten, hun handen zorgvuldig te wassen en niet op bezoek te komen wanneer ze ziek zijn. Wanneer een kindje intensieve verzorging krijgt, kan het zijn dat u even met uw bezoek moet wachten of u de dienst moet verlaten. Wij vragen hiervoor uw begrip. Omwille van de veiligheid en hygiëne van alle kindjes, vragen we u het hoofdstuk over de hygiënische maatregelen aandachtig door te nemen.

5 Hygiëne voor de ouders Techniek handen wassen 1 draai de kraan open en regel de temperatuur; van uw kindje. De baby s hebben immers een verminderde weerstand en zijn daardoor meer vatbaar voor infecties. Volgende afspraken helpen voorkomen dat ziektekiemen een besmetting bij uw kind veroorzaken. 2 bevochtig handen en voorarmen; 3 neem een minimum aan zeep; Wij rekenen op uw medewerking! 4 was uw handen. Vergeet niet tussen de vingers te wassen, evenals de binnen- en buitenkant van de hand; 5 was de voorarmen tot ellebooghoogte; 6 schrob zo nodig de nagels (indien bevuild); 7 spoel overvloedig alle zeepresten weg en sluit de kraan met de elleboog; 8 droog de handen al deppend met een papieren handdoekje; zorg voor kortgeknipte en niet-gelakte nagels; 9 hang uw jas aan de kapstok en berg uw handtas en kostbare bezittingen op in het gooi het handdoekje in de vuilnisbak zonder deze met de handen aan te raken (maak gebruik van de voetpedaal of open de vuilnisbak met het papieren handdoekje). Op de dienst neonatologie gelden strenge hygiënische maatregelen ter bescherming Bij het betreden van de dienst z org voor een goede lichaamshygiëne; draag bij voorkeur korte mouwen; doe uurwerk en juwelen uit. Laat ze liefst thuis of op uw kamer. Zij vormen een haard van bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor uw kindje; daartoe bestemde kastje. Neem het sleuteltje mee naar binnen. Gelieve bij het verlaten van de dienst het kastje leeg te maken en de sleutel achter te laten op het kastje; bind lange haren bij elkaar; draag bij keelpijn of verkoudheid een masker over neus en mond. Raak dit masker, eens u het hebt opgezet, niet meer met de handen aan. Indien dit toch gebeurt, ontsmet dan uw handen met handalcohol; werp het masker na gebruik in de vuilnisbak; als u of een van de familieleden zich echt ziek voelt: koorts, diarree, een ernstige verkoudheid of een herpesinfectie (koortsblaasjes) heeft, neem dan eerst contact op met de verpleegkundige of de arts; voor het snuiten van uw neus zijn wegwerpzakdoekjes beschikbaar. Werp ze na Ouderparticipatie Verzorging U zal als ouder al van bij het begin betrokken worden in de verzorging. Dit kan op verschillende manieren: zachtjes praten tegen uw baby, uw baby aanraken, mondje verfrissen, uw baby verluieren, temperaturen, kangoeroeën, voeding en een badje geven. De verpleegkundige die uw baby verzorgt, zal u graag begeleiden. Kleding gebruik onmiddellijk in de vuilniszak. Was daarna uw handen; was uw handen zorgvuldig (zie hiernaast: techniek handen wassen). Persoonlijke kleding mag u meebrengen maar zorg er dan voor dat ze gewassen wordt en duidelijk gelabeld is met de naam van uw kindje.

6 Verzorging van het kindje in een bedje Alvorens uw kindje op te nemen Nu kunt u uw kindje voeding geven Bij moeilijkheden verwittigt u de verpleegkundigen, zij helpen u. ontsmet het verzorgingskussen met een papieren handdoekje dat u bevochtigde met ontsmettingsalcohol; Gelieve na de voeding aan de verpleegkundige te melden: leg eventueel thermometer, zalf... klaar; of uw kindje goed dronk, bij flesvoeding de eventuele resthoeveelheid; neem onderaan in de kast een pamper. U mag, indien nodig, ook schone kleertjes wat uw kindje in de pamper had; of een doek nemen. de temperatuur; Neem uw kindje met de onderliggende doek uit het bed maak de pamper los, reinig het stuitje: - met vochtige doekjes of - met washandje, water, zeep en een nieuwe doek; werp onmiddellijk de pamper en vuile doekjes in de vuilnisbak en het vuile linnen in de linnenzak; indien uw kindje ontlasting had, was dan meteen uw handen aan het badje: laat de kraan openstaan, neem een handdoekje, droog uw handen en sluit de kraan met het gebruikte handdoekje; vermijd elke aanraking met schoon materiaal en linnen tot uw handen gewassen zijn; voor het nemen van de temperatuur: - neem de persoonlijke thermometer van uw kindje; - bevochtig de thermometer met water of toiletmelk; - neem de temperatuur; - ontsmet achteraf de thermometer alvorens hem in het hoesje te steken; wanneer uw kindje enkel geplast heeft, is het voldoende de handen te ontsmetten met handalcohol. wanneer u uw kindje opnieuw komt voeden.

7 Dagelijkse verzorging Allerlei Omdat wij uw kindje gedurende zijn ganse verblijf zo goed mogelijk willen opvolgen, is het mogelijk dat wij (dringende) routineonderzoeken moeten uitvoeren zonder uw expliciete toestemming. Wij houden u uiteraard steeds op de hoogte van deze resultaten en van de evolutie van uw kindje. Knuffels Eén muziekdoosje en/of knuffel, gewassen of nieuw, is toegelaten in de couveuse of in het bedje. Deze knuffel wordt tweemaal per week gewassen in het ziekenhuis. Opgelet: geen langharige pluche! Broers en zusjes mogen gerust een tekening meegeven aan mama of papa. Wanneer zijn toestand dit toelaat, kunt u in overleg met de verpleegkundige uw baby zelf dagelijks verzorgen. Voeding Is uw baby jonger dan 34 weken, dan gaat hij nog niet in staat zijn om zelf melk te drinken. Zijn zuig- slikcoördinatie is nog niet goed ontwikkeld. Daarom wordt de voeding aan uw baby toegediend via een maagsonde. Vanaf 34 weken kan uw baby zijn eerste pogingen ondernemen in zijn leerproces tot het drinken aan de borst of aan de fles. Voedingsuren De thermometer mag u mee naar huis nemen bij ontslag (we rekenen deze aan bij de opname). Ouderkamer MEV * 12 voedingen 8 voedingen 7 voedingen 6 voedingen 8 uur 8 uur 8 uur 7 uur 8.30 uur 12 uur 10 uur 11 uur 10 uur 12 uur 16 uur 12 uur 14 uur 13 uur 16 uur 20 uur 14 uur 17 uur 16 uur uur 24 uur 16 uur 20 uur 19 uur 24 uur 4 uur 18 uur 23 uur uur 5 uur 20 uur 2 uur 4 uur 22 uur 5 uur 24 uur 2 uur 4 uur 6 uur * Minimale Enterale Voeding Wij beschikken in het ziekenhuis over een ouderkamer. Daar kunt u, indien u dat wenst, even tot rust komen tussen twee verzorgingsmomenten. Wanneer u wil gebruikmaken van de ouderkamer, kunt u een sleutel verkrijgen bij de verpleging (dagelijks opnieuw te vragen en terug te bezorgen op de dienst).

8 Een moeilijke periode Ouder worden van een premature of een zieke baby is een aangrijpende gebeurtenis. Enerzijds wordt u overspoeld door gevoelens van vreugde en geluk, anderzijds door angst, teleurstelling, verdriet en onmacht. Het is belangrijk dat u uw gevoelens uit en erover praat, zowel binnen uw relatie als met de verpleegkundigen. Wij willen er zijn voor u en we proberen om uw baby de beste zorg te geven. Samen gaan we op zoek naar de beste manier om een band op te bouwen met uw baby. Daarom is het belangrijk dat u uw kindje knuffelt en zachtjes toespreekt tijdens uw bezoek. Uw aandeel in de verzorging zal stilaan groter en belangrijker worden. Thuiskomen zonder uw baby is een moeilijke stap. U mag ons dag en nacht contacteren als u wilt weten hoe het met uw kindje gaat. Sociale dienst Pastorale dienst Wij nemen graag de tijd om met u te spreken over de kleine en grote zorgen en blije momenten van u en uw kindje(s). Wij begeleiden ook het doopsel en indien nodig het afscheid. Hoe neemt u contact op? via de verpleging; telefonisch via ; via pastorale.dienst@gza.be Parkeren Tijdens het verblijf van uw kindje op onze afdeling kunt u, vanaf het moment dat mama naar huis gaat, gratis parkeerkaarten verkrijgen aan de infobalie in de centrale hal. Hierbij kunt u terecht voor: psychosociale begeleiding; organisatie van de thuiszorg; sociale en fiscale voorzieningen, financiële tegemoetkomingen, aanvraag verhoogde kinderbijslag; hulp bij administratie, financiën, hospitalisatieverzekeringen, bij overlijden, begrafenis...; Informatie over: tijdskrediet, verlenging zwangerschapsrust. Dit is slechts een opsomming. U kunt ook met andere vragen bij hen terecht. Hoe neemt u contact op? via de verpleging; telefonisch via ; via het secretariaat van de sociale dienst (aan de centrale inschrijvingen); via sociale.dienst.sa@gza.be

9 1263/873/2 - GZA - juli 2013 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel

Welkom op de dienst neonatologie

Welkom op de dienst neonatologie Welkom op de dienst neonatologie Beste ouders, Wij heten u van harte welkom op onze dienst neonatologie. Uw kindje is bij ons opgenomen omdat het nog wat extra zorgen nodig heeft. We proberen u, als ouders,

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure 2 Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 Neonatologie Infoboekje Neonatologie 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be 12 Februari 2013 2 11 Voorwoord

Nadere informatie

Bevallen. op campus Sint-Augustinus. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11. www.gzaziekenhuizen.

Bevallen. op campus Sint-Augustinus. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11. www.gzaziekenhuizen. 1263/860/6 - GZA - maart 2014 Bevallen op campus Sint-Augustinus campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 BE-2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Beste aanstaande ouders Welkom op

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare 1 Inleiding Geachte ouders Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie mee over: de werking van de prematurenafdeling,

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare Inleiding Tijdens het verblijf 1 Geachte ouders 2 Eerste bezoek Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie

Nadere informatie

Welkom op neonatale zorgen. Infobrochure SAP 4089

Welkom op neonatale zorgen. Infobrochure SAP 4089 Welkom op neonatale zorgen Infobrochure SAP 4089 2 Beste ouders Dit boekje is bedoeld als kennismaking met onze afdeling. Wij heten jullie en jullie kindje welkom en wensen jullie het allerbeste. De problemen,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Beste ouder(s) Aan de hand van deze brochure willen we je meer informeren over onze dienst neonatologie. Soms gebeurt het immers dat je baby nood heeft aan intensievere

Nadere informatie

Bevallen op campus. Sint-Augustinus. patiënteninformatie

Bevallen op campus. Sint-Augustinus. patiënteninformatie Bevallen op campus Sint-Augustinus patiënteninformatie Beste aanstaande ouders, Welkom in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. In deze brochure vindt u praktische informatie over het verloop van uw

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Welkom op de dienst Neonatologie

Welkom op de dienst Neonatologie Welkom op de dienst Neonatologie INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS INHOUD 1. INLEIDING...4 2. BEZOEK...5 3. VERZORGINGSMOMENTEN...7 4. WAT MAG JE ALS OUDER DOEN...8 5. DE KANGEROEMETHODE...9 6. ENKELE

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders Inhoud 01 Welkom... 04 02 Indeling... 04 03 Het neonatologieteam... 04 04 De afdeling binnenkomen... 05 05 Badges en inrijkaarten...

Nadere informatie

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg Intensieve Neonatale Zorgen Neonatologie - Met Zorg bekeken info MB 2549 1 Inhoud > Welkom 3 Voorstelling van de afdeling 5 Hygiëne 6 Bezoek 7 Dagindeling / comfortverpleging 9 Ontslag 10 Dagboekje / notities

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

Onthaalbrochure neonatologie

Onthaalbrochure neonatologie Onthaalbrochure neonatologie Een baby wordt geboren met behoefte aan liefde en groeit daar nooit overheen. (Maxim Deabon) Inhoudstafel Wie wordt opgenomen? 4 Frequent voorkomende onderzoeken 5 Opname 6

Nadere informatie

Een veilige omgeving voor uw baby

Een veilige omgeving voor uw baby Informatiebrochure voor ouders Een veilige omgeving voor uw baby op de dienst intensieve neonatale zorg Beste ouder, Hoe kunt u samen met ons een veilige omgeving creëren voor uw baby op de dienst intensieve

Nadere informatie

Inhoud 01. Beste ouders 02. Wie is wie? 03. Op bezoek bij jullie kindje 04. Wat is belangrijk voor jullie kindje? 06. De kangeroe-methode 07

Inhoud 01. Beste ouders 02. Wie is wie? 03. Op bezoek bij jullie kindje 04. Wat is belangrijk voor jullie kindje? 06. De kangeroe-methode 07 inhoud Inhoud 01 Beste ouders 02 Wie is wie? 03 Op bezoek bij jullie kindje 04 Wat is belangrijk voor jullie kindje? 06 De kangeroe-methode 07 Wanneer wordt jullie kindje verzorgd? 08 Voedingen 09 Jullie

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie Patiënteninformatie Welkom op de dienst neonatologie 2 Inhoud Inleiding... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team... 4 Verpleegkundig team... 5

Nadere informatie

Intensieve Zorgen. Algemeen

Intensieve Zorgen. Algemeen 2 De intensieve zorgen afdeling is een gespecialiseerde dienst met 8 bedden gelegen op de 3 verdieping in de A-vleugel van het ziekenhuis. Een deskundig team van artsen, verpleegkundigen, kinesisten en

Nadere informatie

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Handhygiëne Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Norovirus

Patiënteninformatie. Norovirus Patiënteninformatie Norovirus Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over Norovirus... 3 Wat is het Norovirus?... 3 Hoe wordt Norovirus opgespoord?... 3 Behandeling... 4 Maatregelen... 4 Overdracht

Nadere informatie

Welkom op Pediatrie. Informatiebrochure

Welkom op Pediatrie. Informatiebrochure Welkom op Pediatrie Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 WELKOM... 4 2 HOE KAN U ONS BEREIKEN?... 4 3 DAG MAMA EN PAPA: BEZOEKUREN... 5 4 DAGINDELING... 6 5 AFSCHEID NEMEN: ENKELE NUTTIGE

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Verplegen in isolatie

Verplegen in isolatie Verplegen in isolatie U wordt in isolatie (afzondering) verpleegd. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze soms ingrijpende maatregel. In deze folder worden de verschillende vormen van isolatie uitgelegd.

Nadere informatie

Verplegen in isolatie

Verplegen in isolatie Verplegen in isolatie U wordt in isolatie (afzondering) verpleegd. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze soms ingrijpende maatregel. In deze folder worden de verschillende vormen van isolatie uitgelegd.

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Kangoeroeën. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel /002/6 - GZA - september 2015

Kangoeroeën. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel /002/6 - GZA - september 2015 0000/002/6 - GZA - september 2015 Kangoeroeën campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Wat is kangoeroeën? Kangoeroeën is het huid-op-huidcontact

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

Welkom op de DIENST NEONATOLOGIE

Welkom op de DIENST NEONATOLOGIE Welkom op de DIENST NEONATOLOGIE 1 Welkom op de DIENST NEONATOLOGIE Proficiat met de geboorte van uw baby... Een opname van uw baby op neonatologie is niet zoals gepland en kan gepaard gaan met gemengde

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Griep of influenza

Patiënteninformatie. Griep of influenza Patiënteninformatie Griep of influenza Inhoud Inleiding... 3 Informatie over griep... 3 Wat is griep?... 3 Is vaccinatie belangrijk?... 3 Voor wie is griepvaccinatie sterk aangeraden?... 3 Wanneer moet

Nadere informatie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie

Ontwikkelings- gerichte zorg. op de dienst neonatologie Ontwikkelings- gerichte zorg op de dienst neonatologie Beste ouder(s) Uw kindje werd opgenomen op onze dienst neonatologie. We begrijpen dat dit voor u een onverwachtse, aangrijpende gebeurtenis is. Desondanks

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Norovirus

Patiënteninformatie. Norovirus Patiënteninformatie Norovirus Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over Norovirus... 3 Wat is het Norovirus?... 3 Besmettelijkheid... 3 Hoe wordt Norovirus opgespoord?... 4 Behandeling... 4 Maatregelen...

Nadere informatie

NEONATOLOGIE ONTHAALBROCHURE. - Patiëntinformatie -

NEONATOLOGIE ONTHAALBROCHURE. - Patiëntinformatie - NEONATOLOGIE ONTHAALBROCHURE - Patiëntinformatie - Welkom Beste ouders, Hartelijk gefeliciteerd met de komst van uw baby! We heten u hartelijk welkom op onze afdeling. Een opname op neonatologie is een

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Onthaalbrochure Pediatrie

Onthaalbrochure Pediatrie 12739437 - SA - juli 2018 Onthaalbrochure Pediatrie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Beste ouders Wij zijn er ons van bewust dat een opname

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie Overplaatsingsdagboek Neonatologie Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie Patiënteninformatie Welkom op de dienst neonatologie Inhoud Inleiding... 2 AZ Turnhout kindvriendelijk ziekenhuis... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5

Nadere informatie

Pediatrie. Informatiebrochure

Pediatrie. Informatiebrochure Pediatrie Informatiebrochure AZ Alma campus eeklo Afdeling pediatrie Moeie 18 9900 Eeklo Welkom op de kinderafdeling 2 Informatiebrochure Pediatrie Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 WELKOM... 4 2 HOE KAN

Nadere informatie

Beatrix Kinderziekenhuis. Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care

Beatrix Kinderziekenhuis. Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care Beatrix Kinderziekenhuis Het verblijf van uw kind op de Kinder Intensive Care Beatrix Kinderziekenhuis Uw kind is opgenomen op de Kinder IC van het Beatrix Kinderziekenhuis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling

Patiënteninformatie. Welkom op de quarantaineafdeling Patiënteninformatie Welkom op de quarantaineafdeling Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is isolatie?... 3 Welke isolatiemaatregelen zijn er?... 4 Waarom moet ik naar een quarantaineafdeling?... 5 Mag

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

Welkom. in het kinderdagziekenhuis

Welkom. in het kinderdagziekenhuis Welkom in het kinderdagziekenhuis Beste ouders, Het kinderdagziekenhuis van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius heet u van harte welkom. Uw kind komt weldra naar het kinderdagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

Soms. gaat het anders

Soms. gaat het anders Soms gaat het anders Het overlijden van uw kindje is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Als ouder blijft u achter met een eindeloos groot verdriet. Misschien wordt u nu in deze moeilijke periode liefst

Nadere informatie

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt.

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Missie Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Visie Wij maken deel uit van een netwerk waarin we, in overleg met de

Nadere informatie

De chirurgische dagkliniek kinderen

De chirurgische dagkliniek kinderen De chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De chirurgische dagkliniek bevindt zich op de 3 e Brugge-Oostende, campus Henri Serruys.. verdieping van het St. Jan De dienst

Nadere informatie

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen Infobrochure Antibiotica resistente kiemen Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een antibiotica resistente kiem (vb. ESBL, CPE,...) wordt genoemd. De informatie in

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Afdelingsbrochure. Pediatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdelingsbrochure. Pediatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdelingsbrochure Pediatrie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE 2 INLEIDING 3 ER WAS EENS OP DE NEONATOLOGIE... WELKOM OP DE Beste ouders, Eerst en vooral wensen wij u proficiat

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tuberculose

Patiënteninformatie. Tuberculose Patiënteninformatie Tuberculose Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over tuberculose... 3 Wat is tuberculose?... 3 Hoe gebeurt de besmetting?... 3 Wie kan tuberculose krijgen?... 3 Wat zijn de

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Kinder- & jeugdgeneeskunde

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Kinder- & jeugdgeneeskunde SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Kinder- & jeugdgeneeskunde Voorstelling van de afdeling Onze afdeling kinder- en jeugdgeneeskunde bestaat uit 15 bedden en staat open voor baby s van 0 jaar tot en met 15

Nadere informatie

Aandachtspunten bij chemotherapie

Aandachtspunten bij chemotherapie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Aandachtspunten bij chemotherapie Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Isolatie op de kinderafdeling

Isolatie op de kinderafdeling Isolatie op de kinderafdeling Uw kind is zojuist opgenomen in een isolatiekamer. Dit is noodzakelijk omdat uw kind een besmettelijke bacterie of virus bij zich draagt of omdat er een vermoeden daarvoor

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

Een opname op de afdeling intensieve zorgen

Een opname op de afdeling intensieve zorgen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Een opname op de afdeling intensieve zorgen Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie Patiënteninformatie MRSA bacterie 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Wat is MRSA?... 4 Hoe wordt MRSA overgedragen?... 4 Word je ziek van de MRSA bacterie?... 4 Hoe word je opgevolgd?...

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4)

Informatiebrochure patiënten. Uw kind op intensieve zorg. Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) Informatiebrochure patiënten Uw kind op intensieve zorg Pediatrische Intensieve Zorg (IZ4) A5_pediatrische inzo.indd 1 12/06/2014 16:32:07 A5_pediatrische inzo.indd 2 12/06/2014 16:32:08 1. Op bezoek...

Nadere informatie

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 1273/943/7 - SA - augustus 2015

campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11  1273/943/7 - SA - augustus 2015 1273/943/7 - SA - augustus 2015 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Onthaalbrochure.indd 1 07/08/2015 14:15:16 Onthaalbrochure Pediatrie Onthaalbrochure.indd

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie Wat is buikgriep? Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de darmen die vaak veroorzaakt wordt door virussen en gepaard gaat met

Nadere informatie

Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie

Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Informatiebrochure Opname Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Welkom op pediatrie Het is voor jullie als ouder en voor het gezin niet leuk om te horen dat jullie kind in het ziekenhuis

Nadere informatie

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie)

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is neutropenie? 4 3. Waarom beschermende

Nadere informatie

INTENSIEVE ZORG. PAZA (Post-Anesthesie Zorg Afdeling)

INTENSIEVE ZORG. PAZA (Post-Anesthesie Zorg Afdeling) INTENSIEVE ZORG PAZA (Post-Anesthesie Zorg Afdeling) INTENSIEVE ZORG PAZA (Post-Anesthesie Zorg Afdeling) De afdeling intensieve zorg De afdeling intensieve zorg is voor de meeste mensen een onbekende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Clostridium difficile

Patiënteninformatie. Clostridium difficile Patiënteninformatie Clostridium difficile Inhoud Inleiding... 3 Informatie over Clostridium difficile... 3 Wat is Clostridium difficile?... 3 Clostridium difficile is besmettelijk... 3 Hoe wordt Clostridium

Nadere informatie

Informatiebrochure. Hier komt titel van persbericht. Kinderafdeling Aalst. Pagina 1

Informatiebrochure. Hier komt titel van persbericht. Kinderafdeling Aalst. Pagina 1 Informatiebrochure Kinderafdeling Aalst Pagina 1 Hier komt titel van persbericht Inhoud Welkom op de kinderafdeling...3 Wat brengt u mee van thuis...4 Verzorging van de kinderen en ouderparticipatie...4

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Infobrochure Neonatologie

Infobrochure Neonatologie Infobrochure Neonatologie imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Welkom op onze afdeling 3 Praktische informatie 4 Voeding 7 Wie kan men ontmoeten op onze afdeling? 9 Handige weetjes 11 Ontslag 12 Wat brengt

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

AZ - VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 62 56

AZ - VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 62 56 AZ - VESALIUS Introductiebrochure voor studenten Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11 tel afdeling: 012/39 62 56 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN NEONATALOGIE A2

Nadere informatie

DRBR1426. Afdelingsbrochure GJ20

DRBR1426. Afdelingsbrochure GJ20 DRBR1426 Afdelingsbrochure GJ20 2 Inhoud Inleiding... 4 1. Rooming-in... 5 2. Verzorging van uw kind... 6 3. Onderzoeken en/of operatie... 6 4. Bezoekuren... 7 5. Afspraken... 7 6. Veiligheid... 9 Persoonlijke

Nadere informatie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie Wat u moet weten over wiegendoodscreening/ polysomnografie Beste ouders In samenspraak met uw behandelend kinderarts, werd er besloten om bij uw baby een slaaponderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: Afdeling: kinderafdeling (2

Nadere informatie

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2.

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Welkom Beste ouders Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, geven wij u hierbij graag wat meer informatie over de dagelijkse gang van

Nadere informatie

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis 2 Beste ouder Uw kind wordt weldra opgenomen op het kinderdagziekenhuis. Wij heten u van harte welkom en doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te

Nadere informatie

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die bij 20-60% van gezonde personen voorkomt op de huid.

Nadere informatie

Kinderen. Afdelingsbrochure. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Kinderen. Afdelingsbrochure. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Kinderen Afdelingsbrochure T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie)

Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) Patiënteninformatie algemeen inwendige ziekten Alles wat u moet weten over uw verblijf in beschermende isolatie (= omgekeerde isolatie) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten)

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Patiënteninformatie Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over het belang dat wij in AZ Turnhout hechten aan een goede handhygiëne, ook op

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Infobrochure MRSA Infobrochure Ziekenhuishygiëne Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie

Nadere informatie

Vancomycine resistente enterococcus (VRE)

Vancomycine resistente enterococcus (VRE) Infobrochure Vancomycine resistente enterococcus (VRE) Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een vancomycine resistente enterococcus (VRE) wordt genoemd. De informatie

Nadere informatie

TBC (OF TUBERCULOSE)

TBC (OF TUBERCULOSE) TBC (OF TUBERCULOSE) Wat is TBC of tuberculose? TBC of tuberculose is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie of de bacil van Koch. De meest voorkomende vorm is longtuberculose.

Nadere informatie

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is De opname van u en uw baby bij Rhena Als er extra zorg voor uw baby nodig is Inleiding De kinderarts heeft met u en uw partner besproken dat uw baby extra zorg nodig heeft. Daarom wordt u samen met uw

Nadere informatie