Voegwerk. Stukje geschiedenis:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voegwerk. Stukje geschiedenis:"

Transcriptie

1 Voegwerk Stukje geschiedenis: Tot het midden van de negentiende eeuw bestond er veelal geen verschil tussen metsel en voegspecie. Da specie werd over het algemeen in één keer vol en zat op de steen aangebracht, waarna een volgende steen werd gelegd. De overtollige hoeveelheid werd afgestreken. Die kalkspecie hardde zo langzaam uit, dat de voegen aan het einde van de dag nog kon worden na-bewerkt. dit geschiedde met een dagge of voegspijker. Hoewel uit de achttiende eeuw aparte voegspecies bekent zijn, volgde de algemene toepassing daarvan na de introductie van het sneller verhardende Portlandcement. De toegenomen dikte van de voeg en het aanzienlijk sneller verharden van de cementmortel, leidde er toe dat de cement aan de buitenkant werd uitgekrabd en het muur-werk later in zijn geheel met een specie met afwijkende samenstelling werd afgevoegd. Dit na-voegen werd zodoende een aparte procedure, die losstaat van het metselen. Voegwerk in traditioneel metselwerk is eerder een esthetische dan een waterdichte afwerking van het metselwerk. In principe is de keus voor het type voeg; knipvoeg, platvol, licht verdiept, schaduw voeg, enz. een keuze van de architect. Ook de keuze voor een voegkleur wordt ingegeven op basis van de architectuur. Goed voegwerk moet daarnaast ook voldoen aan eisen van duurzaamheid en liefst levenslang zijn functie behouden. Van groot belang bij het realiseren van goed voegwerk is dat gevoegd wordt op een schone en goede ondergrond, zodat een optimale hechting van de voegmortel kan plaatsvinden. Het uitkrabben van de verse metselmortel dient dan ook plaats te vinden op een zodanige wijze dat de voeg altijd een vierkante doorsnede is ter dikte van de voeghoogte. In dit hoofdstuk behandel ik tien verschillende voegen nl.: Geborstelde voeg Gekamde voeg Holle voeg Schaduwvoeg Platvol gevoegd Plat licht verdiept Glad verdiept Snijvoeg Knipvoeg Pointeren

2 Geborstelde voeg: De term geborstelde voeg zegt iets over de manier waarop de voeg is afgewerkt. In dit geval is de voeg bewerkt een borstel waardoor er een ruwe textuur ontstaat, waarin de borstelstreken duidelijk zichtbaar zijn. Deze manier van bewerken is een buitengewoon kostenefficiënte manier van voegen. Gekamde voeg: Licht ruw, minder zichtbare streken door kamafwerking. De gekamde voeg ontstaat op dezelfde manier als de geborstelde voeg, waarbij de afwerking met een kam plaatsvindt. Hierdoor wordt een licht ruw voegoppervlak bereikt en zijn de streken minder zichtbaar en minder breed dan bij een borstelvoeg. Holle voeg: Licht schaduweffect, verdiept toepasbaar Deze voeg is op dit moment vrij weinig in het straatbeeld terug te vinden, maar zorgt indien toegepast voor een licht schaduweffect. Bewerking van de voegmortel met een zogeheten bolle voegspijker levert het holle effect op. De holle voeg kan zowel aangrijpend op de steenribben of iets verdiept aangebracht worden. Schaduwvoeg: Duidelijke schaduwwerking, versterkend horizontaal karakter De schaduwvoeg is een lintvoeg die schuin naar boven wegloopt in een hoek van 45 vanaf de voorkant van de onderliggende steen. De stootvoeg is hierbij meestal platvol uitgevoerd. De schaduwvoeg komt het meest duidelijk tot uiting in een gevel die is opgetrokken lange, platte stenen en legt dan extra nadruk op het toch al horizontale karakter van de woning.

3 Platvol glad: Glad oppervlak, kwalitatief goed, licht waterkerend Bij deze vaak voorkomende voegvorm strookt het zichtvlak en de voeg met het zichtvlak van het metselwerk. Hierdoor ontstaat een vlak gevelbeeld waarbij de voeg als het ware opgaat in de steen. Een goede kwaliteitsvoeg die, mits goed aangebracht en met de juiste samenstelling van voegspecie, ook nog eens een licht waterkerend oppervlak heeft. Glad licht verdiept: Glad, 1 tot 2 mm achter het zichtvlak van de steen Het principe van een gladde, licht verdiepte voeg is hetzelfde als bij de platvol gladde voeg. Het oppervlak van de voeg is strak, maar ligt 1 tot 2 millimeter teruggetrokken ten opzichte van het zichtvlak van de steen. Deze veel geziene manier van voegen accentueert de vorm van in de gevel gebruikte steen. Glad verdiept: Glad, 2 tot 5 mm achter het zichtvlak van de steen Ook de gladde, verdiepte voeg kenmerkt zich door een strak voegoppervlak. Bij deze voeg ligt het voegvlak 2 tot 5 millimeter achter het zichtvlak van de steen. De gebruikte steensoort komt zo nog beter tot zijn recht. Let wel op dat er dan ook mm. uitgekrabt moet worden.

4 Snijvoeg: Klassiek, ambachtelijk, ingetogen Bij een snijvoeg ligt het voegwerk op de gevel en wordt de met een speciaal voegcement aangebrachte voeg aan de onder- en bovenzijde afgesneden. Deze ambachtelijke werkwijze leent zich uitstekend voor toepassing bij oudere panden waarbij behoud van het monumentale karakter voorop staat. De snijvoeg levert een ingetogen resultaat, ten opzichte van de bijvoorbeeld wat strakkere knipvoeg. Knipvoeg: Strak, opliggend, statig In wezen lijkt de knipvoeg op de snijvoeg, met als verschil dat bij een geknipte voeg de voorkant van de mortel iets buiten de baksteen uitsteekt. Dat maakt de knipvoeg een erg arbeidsintensieve manier van voegen, maar ook een voeg die uw gevel een statig uiterlijk geeft. U herkent de knipvoeg direct bij authentieke gebouwen als boerderijen, kerken en stadspanden.

5 Point masteren: Volgens de traditionele manier wordt de muur met metselspecie gemetseld. Dan worden de voegen op diepte uitgekrabd, waarna de speciale voegspecie aangebracht wordt door een voeger. Bij pointeren gaat dit heel anders. Hier wordt een speciale door strijkmortel gemaakt, dit is meestal een fijnere zandkorrel die in de specie verwerkt zit. Dit is nodig omdat bij het doorstrijken de korrels niet op de voorgrond van de voeg komen te zitten. Het pointeren gaat als volgt in zijn werk. De gemetselde muur wordt ook hier op een bepaalde diepte uitgekrabd, net wat wenselijk is en op welke diepte de voeg komt te liggen. Daarna wordt de voeg na de droogtijd door gestreken met een voegspijker of een roller. De voeg wordt na de bewerking met de roller of voegspijker met de stoffer van resten van specie ontdaan, en de muur is dan geheel afgewerkt. Het voordeel hiervan is dat de hardheid van de voeg veel harder is dan bij de traditionele manier, en omdat op de traditionele manier, een hechting moet plaatst vinden van twee specie soorten, de zogenaamde voeg en metselspecie. Een aantal voordelen van de doorstrijkmethode (point masteren) op een rijtje: Steigers kunnen direct na het doorstrijken afgebroken worden. Dit bespaart steigerkosten. Metselen en voegen in één dag. Sterker dan voegen Direct resultaat en verkorting van de bouwtijd. ( bron: tuiningametselwerk.nl)

6 Mengen van de voegspecie Het is belangrijk dat de voegspecie goed wordt gemengd zodat een goede homogene massa ontstaat zonder klonten. Gebruik daarom bij voorkeur een dwangmenger en geen vrijevalmenger. Het is aan te bevelen het cement te zeven voor het wordt gemengd. Mengvolgorde Voor het mengen geldt de volgende volgorde: Dwangmenger eerst de helft van het zand en het cement gedurende 30 seconden mengen, dan de tweede helft van het zand en ten slotte het water bijvoegen tot de gewenste consistentie bereikt is. Deze tweede menging duurt ongeveer 1 minuut. Tips voor het vervaardigen van voegwerk Wanneer opvoegen? Neem een periode van minimum 15 dagen in acht tussen het metselen van de stenen en het opvoegen. Een termijn van meerdere maanden is gebruikelijk. Dit wordt aangeraden om mogelijke problemen zoals krimp- en zetscheuren en witte uitslag zoveel mogelijk te beperken. Kleurverschillen De kleur van grijs cement varieert, alleen wit cement wordt op dit criterium gecontroleerd en biedt een garantie voor een stabiele kleur. Om kleurverschil in het voegwerk te voorkomen is het verstandig met één partij cement te werken. Zijn er toch twee partijen cement, verwerk die dan niet in hetzelfde vlak, maar maak de overgang bijvoorbeeld bij een hoek. Kleurverschil in voegwerk ontstaat meestal door verschillen in de hoeveelheid water in de voegspecie, de weersomstandigheden tijdens het verharden en/of wateronttrekking door de stenen.

7 Gekleurd voegwerk Gekleurde voegen Er is een toenemende belangstelling voor gekleurd voegwerk. Hiervoor kan het beste gebruik gemaakt worden van een kant-en-klare voegmortel. Meng gekleurde voegmortel niet zelf. De dosering van kleurstof en de andere grondstoffen dient nauwkeurig te geschieden, omdat anders snel fluctuaties in kleur optreden. Verwerking: Het is aan te bevelen het cement te zeven voordat de voegmortel wordt gemengd. Voegspecie is een beperkte tijd verwerkbaar. Daarom is het verstandig nooit meer specie aan te maken dan men binnen één uur kan verwerken. Uitgekrabde voegen moeten goed worden schoongeveegd en het metselwerk moet, voor het aanbrengen van de voeg, nat worden gemaakt. Deze twee handelingen kunnen gecombineerd worden door een hogedrukreiniger te gebruiken. bron:

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 VOEGWERK Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselvoegen... 3 2.2 Voorbehandeling van de muren... 4 2.3 Keuze voegspecie...

Nadere informatie

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna.

03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. 03 ontwerp 02 voegtypen en voegkeuze door : ir J.A. Kooren, arch bna. Doel Deze informatie geeft inzicht in de keuzeaspecten die een rol spelen bij het kiezen van soort en type voeg voor metselwerk. Het

Nadere informatie

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk 09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk Doel Deze informatie behandelt het principe, de voor- en nadelen van het doorstrijken van voegen. Zij geeft antwoord op vragen als:

Nadere informatie

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Definitie: De doorstrijkmethode is het definitief afwerken van de doorstrijk metselmortel in de lint en (soms) stootvoegen. De afwerking kan op vele manieren gebeuren,

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 22.72. voegwerk. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 22.72. voegwerk. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN 22.72 voegwerk www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P7 Het Stabu-besteksartikel 22.72 inzake voegwerk wordt niet nader geclassificeerd

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg?

Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Materialen Gereedschap Weber easyrepair steenvoegen 5kg Hamer Beitel Boormachine Plantenspuit http://bit.ly/29ggrfn

Nadere informatie

Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies

Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies 1. Wat? Techniek van metselen waarbij dezelfde mortel wordt gebruikt om de gevelsteen te metselen en om direct een afgewerkte voeg te bekomen

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld Innovatie en ambachtelijke kwaliteit ineen De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg

Nadere informatie

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk BASISTEKST VOOR HET LASTENBOEK Deze basistekst voor het lastenboek beschrijft zowel het (her)metselen als het (her)opvoegen van een gevel in modern

Nadere informatie

CONTROLEPLAN Voegwerk. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN Voegwerk.   Over dit controleplan CONTROLEPLAN 22.72 Voegwerk www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan Het Stabu-bestekartikel 22.72 inzake voegwerk wordt niet nader geclassificeerd voor de A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst

Nadere informatie

Metselcement MC12,5. Samenstelling De samenstelling van de hoofdbestanddelen van MC 12,5 is conform NEN-EN 413-1

Metselcement MC12,5. Samenstelling De samenstelling van de hoofdbestanddelen van MC 12,5 is conform NEN-EN 413-1 Metselcement MC12,5 Productomschrijving Metselcement MC12,5 is een hydraulisch bindmiddel op basis van portlandcementklinker. Bij de fabricage wordt aan de portlandcementklinker een zeer fijne fractie

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag datum 19 mei 13.30 tijd 13.30-15.00-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen

Nadere informatie

Voegmortels FX (UA) Professionele mortels. voor een optimaal resultaat. Met extra hechteigenschappen

Voegmortels FX (UA) Professionele mortels. voor een optimaal resultaat. Met extra hechteigenschappen Professionele mortels voor een optimaal resultaat Voegmortels FX (UA) Met extra hechteigenschappen voor: 4 voegen van steenstrips 4 voegen van gesiliconiseerde stenen 4 voegrenovatie 4 voegen op slecht

Nadere informatie

PRODUCTIE Per 30 kg ca 20 liter gebruiksklare mortel. 20 liter schelpkalk - bovenpleistertmortel is voldoende voor ca. 2 m² pleisteroppervlakte.

PRODUCTIE Per 30 kg ca 20 liter gebruiksklare mortel. 20 liter schelpkalk - bovenpleistertmortel is voldoende voor ca. 2 m² pleisteroppervlakte. SCHELPKALK - TECHNISCH BLAD MK-OP BOVENPLEISTERMORTEL Schelpkalk - bovenpleistermortel is een fabrieksdroge mortel die gebruikt wordt als bovenpleister in het schelpkalk - pleistersysteem. stoffen(zand)

Nadere informatie

Gevelrenovatie Gevelreiniging Gevelrestauratie Gevelbescherming

Gevelrenovatie Gevelreiniging Gevelrestauratie Gevelbescherming Gevelrenovatie Gevelreiniging Gevelrestauratie Gevelbescherming J.C. de Leeuweg 6 A(chter) - tel. 0223 520910 www.dvlvanloon.nl - frank@dvlvanloon.nl DVLvanLoon blijft groeien DVLvanLoon reinigt en renoveert

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg Gangbare verwerking Strak, keramisch, authentiek

Nadere informatie

Editie september 2009 Memento verpakt cement

Editie september 2009 Memento verpakt cement Editie september 2009 Memento verpakt cement tv@enci.nl - www.enci.nl Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Portlandcement 42,5 N Portlandcement 52,5 R Wit portlandcement Wit portlandkalksteencement

Nadere informatie

Doorstrijken Kans of bedreiging

Doorstrijken Kans of bedreiging Kans of bedreiging Mei 2008, Nieuwegein Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het HBA Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Werkwijze... 3 1.3 Inhoud... 3 2 Voegen en doorstrijken...

Nadere informatie

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN

VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN VERWERKINGSRICHTLIJNEN VOOR GEVELBAKSTENEN Algemeen Voor de verwerking Caprice - B.V. Steenfabriek Huissenswaard gevelbakstenen zijn diverse verwerkingsmethoden voor handen. De meest toegepaste zijn: -

Nadere informatie

GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN

GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN OMNIFIX Lijmen of dunmetselen in een notendop WWW.OMNICOL.EU GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN OMNIFIX LIJMEN OF DUNMETSELEN IN EEN NOTENDOP Wat? Lijmen of dunmetselen van

Nadere informatie

CURSUS. Historische voegtechnieken: knipvoeg en dagstreep voeg

CURSUS. Historische voegtechnieken: knipvoeg en dagstreep voeg CURSUS Historische voegtechnieken: knipvoeg en dagstreep voeg 2 Voorwoord De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn en een toenemende waardering voor verfijnd ambachtelijk werk. Deze trend vertaalt

Nadere informatie

Portlandcement CEM I CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA

Portlandcement CEM I CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA Portlandcement CEM I CEM I Mei 2007 CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA Productomschrijving Portlandcement is een grijs cement dat verkregen wordt door het malen van

Nadere informatie

Balletje. Bastaard- of basterdmortel

Balletje. Bastaard- of basterdmortel Balletje Samengeknepen hoeveelheid voegspecie die de voeger in de hand houdt en van waaraf hij met de voegspijker de (stoot)voeg en bij snij- en knipwerk ook de lintvoeg vult Bastaard- of basterdmortel

Nadere informatie

GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN OMNIFIX

GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN OMNIFIX GEVELMETSELWERK MET DUNNE VOEGEN OMNIFIX WWW.OMNICOL.EU LIJMEN OF DUNMETSELEN IN EEN NOTENDOP OMNIFIX Wat? Lijmen of dunmetselen van gevelstenen betekent dat tussen de gevelstenen een voeg van 4 tot 8

Nadere informatie

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem

Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Reparatie methoden Het Total Wall Concept (scheur)herstel systeem Hierbij informeren wij u over de Total Wall Concept herstel methode voor gescheurd metselwerk. Door middel van het Total Wall Concept (TWC)

Nadere informatie

RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT

RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT 16108 Restauratie brug Bij kasteel Hackfort, Baakseweg 8 Vorden. i.o.v. Vereniging Natuurmonumenten Datum: 29-11-2016 RESTAURATIEPLAN BRUG BIJ KASTEEL HACKFORT ARCO ARCHITECTEN BNA 1 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen...

Nadere informatie

WILLCO Isolatiesystemen

WILLCO Isolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters of WILLCO Minerale Sierpleisters.

Nadere informatie

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering.

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. binnen toepassen Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. Nee Bestaat de ondergrond uit baksteen, betonsteen of betonblokken? Ja Ja Pas weber.dry inject toe. A Controleer

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO In de woningbouw

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

Beton storten en metselen. Nummer 20

Beton storten en metselen. Nummer 20 Nummer 20 Art.nr. 910252 In deze KlusZó beschrijven we stapgewijs waar u rekening mee moet houden als u beton gaat storten of gaat metselen. We hebben voor u in onze winkel ook een checklist met benodigdheden,

Nadere informatie

Imperium, klassieke kracht

Imperium, klassieke kracht Imperium, klassieke kracht Romeins formaat traditioneel metselen, dunmetselen of lijmen Iluzo traditioneel metselen met de look van gelijmd Lang en smal 2 steunvoetjes geven extra steun Bruine basissteen

Nadere informatie

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo.

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. . Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. 1. Ondergrond 2. Steiger. 3. Plaatsen isolatie platen. 4. Verlijming isolatie platen. 5. Plaatsen schroefankers. 6. Bijzonder detail 7. Naden dichten 8. Aanmaken

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Compriband Dit is materiaal om dilatatievoegen elastisch

Nadere informatie

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten www.deryckbyweser.com Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten Notities Het aanbrengen geschiedt op een stevige, vaste ondergrond (gips, gipskarton, beton, houtvezelplaat, enz). Voor alle andere

Nadere informatie

Hoe is de Kalei verpakt? Kalei wordt geleverd in papieren zakken van 25 kg droog poeder, niet ingekleurd (NATURA) of in emmers van 16 kg.

Hoe is de Kalei verpakt? Kalei wordt geleverd in papieren zakken van 25 kg droog poeder, niet ingekleurd (NATURA) of in emmers van 16 kg. Hoe is de Kalei verpakt? Kalei wordt geleverd in papieren zakken van 25 kg droog poeder, niet ingekleurd (NATURA) of in emmers van 16 kg. Hoe zijn de pigmenten verpakt? Hoeveel pigment voeg ik toe? De

Nadere informatie

Kerntaak 1: Behandelt steenachtige gevels

Kerntaak 1: Behandelt steenachtige gevels Kerntaak 1: Behandelt steenachtige gevels Werkproces 1.1: Controleert gereedschappen, materiaal en materieel De voeger verzamelt het benodigde gereedschap, materiaal en materieel en controleert dit op

Nadere informatie

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE YOU-FILL ONKRUIDVRIJE VOEGMORTELS BESPAREN OP ONDERHOUD HOGE KWALITEIT GEBRUIKSVRIENDELIJK MILIEU BESPAREND LANGE LEVENSDUUR voegmortel.nl Bedrijfsstraat 26 5391 LR Nuland +31 (0) 73 888 23 07 info@voegmortel.nl

Nadere informatie

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT :

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : INLEIDING: Wanneer een metselaar een muur gaat metselen in schoonmetselwerk is dit altijd in een bepaald metselverband. Het is dan aan te bevelen om de maatvoering van de wanden

Nadere informatie

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in de strengpersmachine met behulp van een

Nadere informatie

Verwerking & metselwerk gevelbakstenen

Verwerking & metselwerk gevelbakstenen Building Value Verwerking & metselwerk gevelbakstenen Technische richtlijnen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Richtlijnen voor ontwerp & toepassing Baksteen wordt gebruikt voor gevel- of muurconstructies.

Nadere informatie

historische gevels restaureren en reinigen

historische gevels restaureren en reinigen historische gevels restaureren en reinigen Ga eerst goed na wat in uw situatie mogelijk en wenselijk is Heeft u nog vragen, dan helpen onze specialisten u graag verder Deze zustergevels met recent (links)

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de Iluzo steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

met Sakrete uitbloeiingsarme (ua) voegmortels

met Sakrete uitbloeiingsarme (ua) voegmortels Professionele mortels voor een optimaal resultaat Voorkom witte uitslag met Sakrete uitbloeiingsarme (ua) voegmortels Een groot risico bij nieuw metselwerk is witte uitslag of kalkuitbloei. Klachten en

Nadere informatie

KEIM KALEIMORTELS DE MINERALE KALEICOMBINATIE, VAN AUTHENTIEK TOT UNIVERSEEL

KEIM KALEIMORTELS DE MINERALE KALEICOMBINATIE, VAN AUTHENTIEK TOT UNIVERSEEL KEIM KALEIMORTELS DE MINERALE KALEICOMBINATIE, VAN AUTHENTIEK TOT UNIVERSEEL KEIM KALEI KLEURENPALET 9055 9253 9389 9526 9582 9073 9268 9451 9543 9590 9078 9288 9473 9546 naturel Uni-Kalei 9169 9292 9505

Nadere informatie

Geveloplossingen. Glazuurbakstenen. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Glazuurbakstenen. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in een strengpersmachine met behulp van

Nadere informatie

Beton storten en metselen

Beton storten en metselen 10000646_KlusZo_20_Beton 15-10-2003 09:37 Pagina 1 Checklist Nummer 20 Art.nr. 910252 Benodigde gereedschappen Duimstok 1 2 Troffel 3 Voegspijker 4 Harde borstel 5 6 Gasbetonzaag Metseldraad 7 Rubberhamer

Nadere informatie

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick 25-11-2010 Inleiding Op 25 november 2010 is op het terrein van het vroegere Fort Sint Michiel te Blerick een proefsleuf getrokken, in verband

Nadere informatie

MANUAL RUBBERCOATING

MANUAL RUBBERCOATING MANUAL RUBBERCOATING 1. Rubbergietvloer bestaat uit volgende bestanddelen: Zwarte rubberen korrels (granulaatkorrels) Vloeibaar rubber (emmer) Hardingsmiddel (bruin poeder) Flesje met kleurstof ( zwart,

Nadere informatie

Tierrafino Base is een basisleemstuc die dient als raap- en vertinlaag, alleen toepasbaar in het interieur.

Tierrafino Base is een basisleemstuc die dient als raap- en vertinlaag, alleen toepasbaar in het interieur. PRODUCT Omschrijving: Samenstelling: Verpakking: Tierrafino Base is een basisleemstuc die dient als raap- en vertinlaag, alleen toepasbaar in het interieur. Zand, klei en mogelijk stro. 25 kg zak, 1.000

Nadere informatie

Kleurkeuze van de Stuc?

Kleurkeuze van de Stuc? Wat is het verbruik van Stuc? Het verbruik wordt bepaald door de ondergrond en de gebruikte techniek. Voor gladde ondergrond 1 laag en dan nat in nat afwerken: < 1 mm laagdikte : +- 1 kg/m² verbruik Voor

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER RSO/LW/EXT/DOC/037bijl50 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid METSELAAR (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

it. stopt wachttijden op de bouwplaats

it. stopt wachttijden op de bouwplaats it. stopt wachttijden op de bouwplaats pleister- generatie met gecontroleerde doorhardingstijden Wachttijden op de bouwplaats? it. stopt wachttijden op de bouwplaats. pleistergeneratie met gecontroleerde

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE SikaLatex

TECHNISCHE FICHE SikaLatex TECHNISCHE FICHE SikaLatex HARS OM TE MENGEN MET HET AANMAAKWATER VAN MORTELS PRODUCTBESCHRIJVING SikaLatex is een synthetisch hars in waterige oplossing onder de vorm van een geconcentreerde melkachtige

Nadere informatie

Leveringsprogramma. Buitengevel en gevelisolatie systemen. www.flocem.nl

Leveringsprogramma. Buitengevel en gevelisolatie systemen. www.flocem.nl FloCem Leveringsprogramma Buitengevel en gevelisolatie systemen www.flocem.nl Universele mortels Lightmortel Universele lichtgewicht binnen- en buitenpleister Art.nr. 12120 grijs Lightmortel is een kant

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR. Specifiek uitvoeringswerk

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR. Specifiek uitvoeringswerk OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) METSELAAR Beroepsprofielen in de bouwnijverheid (SERV/FVB, 1998) METSELAAR Instapcompetenties

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

WILLCO Fassade Profil

WILLCO Fassade Profil WILLCO Fassade Profil De WILLCO Fassade Profil is een decoratieve sierlijst voor geveltoepassing. Productinformatie De WILLCO Fassade Profil bestaat uit een polystyreen kern, afgewerkt met een cementvrije,

Nadere informatie

Geveloplossingen. Veldbrand-serie. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Veldbrand-serie. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Machinale Handvorm (Hubert) De voorbewerkte klei wordt met behulp van het Hubert inwerpsysteem in een vormbak

Nadere informatie

77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment

77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment 71 Referentieproject Cuijk Beamix Voegmortel 332 UR+ 73 107 Keuzegids Beamix gevel De producten 77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment PLASTIC

Nadere informatie

onderhoudswijzer Herstel van Herstellen, vernieuwen en afwerken van

onderhoudswijzer Herstel van Herstellen, vernieuwen en afwerken van onderhoudswijzer Herstel van binnenpleisterwerk Herstellen, vernieuwen en afwerken van binnenpleisterwerk Problemen met binnenpleisterwerk zijn erg storend in een monumentaal gebouw. We kunnen ons dan

Nadere informatie

Gevels StoMiral Base Traditioneel stucwerk. StoMiral Base Een volledig mineraal assortiment voor traditioneel stucwerk

Gevels StoMiral Base Traditioneel stucwerk. StoMiral Base Een volledig mineraal assortiment voor traditioneel stucwerk Gevels Base Traditioneel stucwerk Base Een volledig mineraal assortiment voor traditioneel stucwerk Traditioneel stucwerk? Ook dán is Sto uw partner. Een sierplint, een aanbouw of klein geveldeel zoals

Nadere informatie

Glazen bouwstenen met mortel

Glazen bouwstenen met mortel CONTROLEPLAN 22.35 Glazen bouwstenen met mortel www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan Glazen bouwstenen bestaan al sinds 1903. De toepassingsmogelijkheden waren toen echter nog A Organisatie

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

met betonsteenstrippen

met betonsteenstrippen & met betonsteenstrippen Iso&Stripes met betonsteenstrippen, duurzaam isoleren én stijlvol afwerken. Willco Products ontwikkelde met het WILLCO Iso&Stripes Systeem een totaaloplossing voor zowel het isoleren

Nadere informatie

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking:

Keramische buitentegels Tegels: Verwerking: Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer weg te denken uit het tuinbeeld. De enorme populariteit van deze tegels is logisch te verklaren.

Nadere informatie

PROJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen

PROJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2TBHa/b NAAM LEERLING: PRJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. VRIJ

Nadere informatie

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Pagina 1 - Versie 09 Inhoud: - Wat is Beton Ciré Originale - Voorbereiding Ondergrond o Wanden o Vloeren o Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

PUBLICATIE 19.1. Strikotherm gevelisolatie 100 FLEX Felxibele gemodificeerde steenstripafwerking. Blad: Status: Versie: Supervisor:

PUBLICATIE 19.1. Strikotherm gevelisolatie 100 FLEX Felxibele gemodificeerde steenstripafwerking. Blad: Status: Versie: Supervisor: 1.0 INLEIDING: Het pure, strakke, robuuste en charme van baksteen helemaal tot zijn recht laten komen kan met het Strikotherm Systeem 100-ST. Het Strikotherm 100-ST systeem is een duurzame oplossing voor

Nadere informatie

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag.

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag. LM310 Tegelmortel wit Productomschrijving Witte tegelmortel met kalk en dichte toeslagmiddelen en additieven welke stabiliteit, sterkte en de verwerkingsstabiliteit bevorderen. Toepassing Tegelmortel LM310

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR OPLEIDINGENSTRUCTUUR METSELAAR RSO/LW/EXT/DOC/037bijl25 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid METSELAAR (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 137 punten

Nadere informatie

VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS

VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS VERWERKING KERAMISCHE BUITENTEGELS Weet hoe t werkt! pagina 1 VERWERKING OP DIVERSE MANIEREN Keramische buitentegels Keramische tegels zijn de laatste tijd ontzettend in opkomst en eigenlijk al niet meer

Nadere informatie

Geveloplossingen. Magistrada-serie. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Magistrada-serie. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Wasserstrich De voorbewerkte klei wordt met behulp van een (special) pers in een vormbak geworpen. Deze vormbak

Nadere informatie

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2TBH NAAM LEERLING: PRJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. VRIJ

Nadere informatie

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek Geveloplossingen Magistrada-serie: magistraal en magnifiek De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Geveloplossingen De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Wij geloven in de kracht

Nadere informatie

Spaarformaat. Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen

Spaarformaat. Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen Spaarformaat Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen 1 2 Spaarformaat de gevelsteen die bouwkosten bespaart en het milieu ontziet Duurzaam bouwen betekent spaarzaam met materiaal en energie

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

Gevelbekleding - Wandbekleding - Flagstones. Pure Natural Stones. www.flagstones.nl - www.natuurstenen-muren.nl- 0031 (0)578-688165

Gevelbekleding - Wandbekleding - Flagstones. Pure Natural Stones. www.flagstones.nl - www.natuurstenen-muren.nl- 0031 (0)578-688165 GEVELBEKLEDING - WANDBEKLEDING - FLAGSTONES In toenemende mate worden flagstones op gevels toegepast (natuursteenmozaïeken). Hiermee creërt men een visueel en zeer speels effect. Het voordeel is dat men

Nadere informatie

03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna

03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna 03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna Doel Doel van deze informatie is aan te geven welke metselverbanden kunnen worden toegepast en in welke situaties. Van elk metselverband wordt

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Technische informatie Baksteen. Voor mensen gemaakt. Porotherm Poriso, pure kwaliteit Porotherm vormt hét wereldmerk voor keramische binnenmuurstenen van Wienerberger.

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VOEGER 1 1. BESCHRIJVING Referentiekader: Nota WELZIJN OP HET WERK (SERV oktober 2004) Beroepsprofielen in de bouwnijverheid METSELAAR (SERV/FVB 1998) Instapcompetenties van een METSELAAR

Nadere informatie

Metselverbanden

Metselverbanden Metselverbanden 0226-760050 info@gevelconcept.nl www.gevelconcept.nl 2 INHOUDSOPGAVE 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Inleiding Metselverbanden Halfsteensverband Staand klezorenverband Staand verband Kruisverband

Nadere informatie

Uitvoeringsrichtlijn baksteenmetselwerk

Uitvoeringsrichtlijn baksteenmetselwerk 45 Uitvoeringsrichtlijn baksteenmetselwerk Metselbaksteen voor buitenmuren 1 Metselbaksteen moet gespecificeerd zijn volgens NEN-EN 771-1 Metselbaksteen. Met een KOMO-kwaliteitsverklaring kan worden aangetoond

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften Collectie daksysteemcomponenten

Verwerkingsvoorschriften Collectie daksysteemcomponenten Wakaflex Verwerkingsvoorschriften Collectie daksysteemcomponenten Benodigde Daksysteemcomponenten voor het aanbrengen van Wakaflex afdichtingsband Wakaflex afdichtingband; Benodigde gereedschappen en bevestigingmateriaal

Nadere informatie

Terca keramische raamdorpels. Bescherming en afwerking in één

Terca keramische raamdorpels. Bescherming en afwerking in één Terca keramische raamdorpels Bescherming en afwerking in één Keramische raamdorpels: bescherming en afwerking in één 1. Voor een mooie gevel Een keramische raamdorpel beschermt. Zorgt voor een snelle en

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie 7. Waar u op moet letten bij

Nadere informatie

Kruis verband. Halfsteens verband

Kruis verband. Halfsteens verband Baksteen is één der duurzaamste der bouwmaterialen. Slaan wij de geschiedboeken open, dan vinden wij overal, als oudste sporen van menselijke beschaving voorwerpen en scherven van gebakken aarde en metselwerk.

Nadere informatie

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl

Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Financiële en Juridische Dienstverlening Team Juridische Dienstverlening Memo Aan Van e-mail Belangstellenden Bureau Aanbestedingen aanbestedingen@leiden.nl Onderwerp Datum: 13 oktober 2009 Nota van inlichtingen

Nadere informatie

SCHOON METSELWERK OORZAKEN EN PREVENTIE VAN WITTE UITSLAG

SCHOON METSELWERK OORZAKEN EN PREVENTIE VAN WITTE UITSLAG SCHOON METSELWERK OORZAKEN EN PREVENTIE VAN WITTE UITSLAG Schoon metselwerk Oorzaken van witte uitbloei op baksteenmetselwerk In 1996 heeft KNB de brochure Uitslag op baksteenmetselwerk: preventie en behandeling

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 890 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 118 punten

Nadere informatie

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen:

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen: Voorbereiding wand en vloer Wanden/vloer binnen: Ondergrond moet vrij zijn van lagen die de hechting kunnen verminderen zoals stof, vuil, olie, vet en losse delen. Wanden met als ondergrond gestukadoorde

Nadere informatie