Arbeidsvoorwaardencoördinatienota FNV (ingekort)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arbeidsvoorwaardencoördinatienota FNV (ingekort)"

Transcriptie

1 Arbeidsvoorwaardencoördinatienota FNV (ingekort) Datum: 8 DECEMBER 2015 Op 19 november heeft het ledenparlement de arbeidsvoorwaardenagenda 2016 goedgekeurd. Zekerheid, kwaliteit en koopkracht zijn voor dit cao-seizoen de drie speerpunten waar we op inzetten. Om onze agenda te kunnen realiseren gaan we weer coördineren. In deze notitie leggen we uit hoe we dat gaan doen. De coördinatielijn geldt voor alle cao s die we afsluiten. Afspraken over onze eigen agenda kunnen we alleen maken doordat we sterk op de werkvloer zijn. Daarbij gaat het om afspraken in cao s, maar ook breder dan dat. Vandaar ook dat jullie plannen hebben gemaakt in de sectoren waar en op welke thema s we met leden gaan bouwen aan een sterkere FNV. En dat we in alle trajecten inzetten op het versterken van de positie van onze leden op de werkvloer. Waarop coördineren we? De hoofdlijn in onze arbeidsvoorwaardenagenda is ook dit jaar Echte Banen (1). Dit betekent concreet dat we op drie terreinen afspraken willen maken met werkgevers: over zekerheid, kwaliteit en koopkracht. We verwachten dat in iedere voorstellenbrief afspraken worden opgenomen op elk van deze drie thema s. Ook zijn er uitwerkingen die voortvloeien uit het Sociaal Akkoord uit april 2013 die nog afgesproken moeten worden in cao s (2). Denk aan afspraken over de WW en de garantiebanen. Ten derde zijn er nog een aantal meer technische zaken die geregeld of aangepast moeten worden (3). Tot slot zijn er onderwerpen die door werkgevers geagendeerd worden en waarop wij een antwoord moeten hebben of ontwikkelen (4). In de paragrafen hieronder worden deze vier punten verder uitgewerkt en geconcretiseerd. (1) Echte Banen Zekerheid De zekerheid van werk en inkomen en de zeggenschap over privétijd staat voor veel mensen onder druk. Nieuwe werkgelegenheid bestaat grotendeels uit uitzendbanen of onzekere banen. Ons uitgangspunt is dat structureel werk wordt uitgevoerd door mensen met vaste contracten. Alleen dan kunnen we de doorstroom van onzekere contracten naar vast werk vergroten. Dat leidt tot een grote koopkrachtverbetering voor veel mensen. Zekerheid gaat ook over werktijden. Steeds vaker moeten werknemers langer beschikbaar zijn. Zowel om opgeroepen te worden om te komen werken, als ook om bereikbaar te zijn voor acute werkzaamheden. Hierdoor is het onderscheid tussen werk en privé kleiner. We willen afspraken maken over meer zekerheid en zeggenschap. Op welke manier deze afspraken in de voorstellenbrief komen is afhankelijk van de sector en het bedrijf of organisatie, en dus maatwerk.

2 Limitatieve opsomming toegestane contractvormen. Dat zijn: Echt uitzenden (voor beperkte duur; ziek en piek) Tijdelijke contracten met perspectief op vast Vast Duidelijk omschreven vormen van oproepcontracten met garanties Zzp voor echte interim-klussen (zonder bemiddelaar) Zeggenschap van werknemers over hun werkuren en beschikbaarheid Structureel werk door werknemers met vaste contracten Doorstroom onzekere contracten naar vast werk Aanpakken schijnconstructies Voorbeelden van afspraken zekerheid Bij DSV is in het onderhandelingsakkoord afgesproken dat vaste krachten bij verlaten van het bedrijf één op één worden vervangen. Behalve als dat door het vervallen van een functie niet kan. Dan wordt er op een andere plek op de site een uitzendkracht voor vast aangenomen. Daarnaast worden er binnen de looptijd van de cao 75 uitzendkrachten extra in vaste dienst genomen. FNV Luchtvaart heeft afgedwongen dat het KLM-cabinepersoneel met een jaarcontract, bij goed functioneren, een vast contract krijgt voor onbepaalde tijd. In de cao ziekenhuizen is afgesproken dat de arbeidsovereenkomst als regel wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dient de reden of de tijdsduur te worden vermeld. Om interne flexibiliteit vorm te geven beschikt de instelling over een flexpool met breed en hoogwaardig opgeleide werknemers. Werknemers werkzaam binnen een flexpool hebben recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een aantal overeengekomen arbeidsuren per jaar. Kwaliteit Mensen willen hun werk graag goed kunnen doen. We constateren dat door de kostenagenda van werkgevers de mogelijkheid van werknemers om hun werk goed te kunnen uitvoeren onder druk staat. Bijvoorbeeld omdat er te weinig werknemers zijn, er onvoldoende wordt ingewerkt of geïnvesteerd in scholing. Wij willen dat werkgevers weer gaan investeren in mensen en zorgen voor goed personeelsbeleid en zicht richten op concurrentie op kwaliteit en innovatie in plaats van korte termijn kostengericht te zijn. De menselijke maat moet weer centraal komen te staan. Hierbij richten we ons ook op opdrachtgevers die met aanbesteding en uitbesteding de prijzen onder druk zetten. Meer werknemers om werkdruk en onveiligheid te verlagen en kwaliteit te verhogen Afspraken over scholing en zeggenschap van werknemers over scholing Levensfasebewust personeelsbeleid met extra aandacht voor zware beroepen Betere begeleiding zieke werknemers door werkgevers Zeggenschap over uitvoer van werk, ook in publieke sector Goed regelen van aanbesteden Voorbeelden van afspraken kwaliteit Naar aanleiding van een eerdere cao-afspraak over het bestrijden van werkdruk is er bij abn amro een onderzoek gedaan en kwamen vooral de afhandeltijden (maximaal 310 seconden per telefoontje) van de telefoondiensten naar voren als knelpunt. Werkgever is vervolgens akkoord gegaan met het afschaffen van de afhandeltijden.

3 Het management van Lidl-distributiecentrum in Tiel heeft op één na alle verbeterpunten die werknemers aandroegen overgenomen. Zo worden de roosters niet meer dagelijks veranderd, worden werknemers niet meer verplicht om over te werken en zijn er maatregelen genomen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. In de tankoverslag is afgesproken dat elke medewerker 600 euro per jaar ter beschikking heeft om zich voor te bereiden op de toekomst. Dit bedrag komt niet in mindering op toekomstige transitievergoedingen. Het wordt in een fonds gestort en collectief beheerd. FNV schoonmaak en CNV Vakmensen hebben afspraken gemaakt met het Rijk als werkgever om schoonmakers weer in dienst te nemen. Door het besluit van de Rijksoverheid om de schoonmaakwerkzaamheden in te besteden gaan de schoonmakers de komende 8 jaar onder dezelfde cao vallen als andere Rijksambtenaren. Omdat de cao voor Rijksambtenaren beter is dan de Cao schoonmaak gaan de schoonmakers er op vooruit. Koopkracht Midden- en lagere inkomens zijn er al jaren weinig op vooruit gegaan, terwijl de topinkomens blijven stijgen. We hebben een centrale looneis in centen en in procenten, zodat de mensen met de midden en lagere inkomens verhoudingsgewijs meer te besteden krijgen. Een centrale looneis betekent dat de eis van 3 procent en de vertaling daarvan in centen en procenten in elke voorstellenbrief staat. Looneis van 3 procent, uitgewerkt in centen en procenten. Verschillende uitwerkingen zijn denkbaar: 1. Alle bedragen in het loongebouw worden met een vast bedrag verhoogd. 2. Alle bedragen in het loongebouw worden met een vast bedrag + een percentage verhoogd. 3. Alle bedragen in het loongebouw worden met een percentage verhoogd met inachtneming van een minimumbedrag (bodem). Belangrijk is dat we uit de bedrijven halen wat er in zit. Veel bedrijven maken grote winsten. De loonontwikkeling van werknemers is al jaren erg laag. Dat betekent dat bovenop de looneis ook andere afspraken gemaakt kunnen worden, zoals eenmalige uitkeringen om mee te delen in de winst. Gelijktijdig zien we dat door de vele onzekere contracten en constructies werkenden steeds vaker ongelijk beloond worden voor gelijk werk. Dit leidt tot het uitspelen door werkgevers van werkenden onderling. Hierdoor komen de arbeidsvoorwaarden onder druk te staan. Dit willen we tegengaan door ook hierover indien van toepassing voorstellen op te nemen in de voorstellenbrief: Afschaffen van de jeugdlonen vanaf 18 jaar en aanpassing van de staffel. Schrappen van aparte schalen en afspraken voor flexwerkers Het versterken we de werkingssfeer van de cao Voorbeelden van afspraken versterken werkingssfeer cao In de cao bouwnijverheid is een definitie opgenomen voor zzp die alle kenmerken van een echte zzper weergeeft. Op deze wijze wordt het onderscheid tussen een zzp-er en een werknemer duidelijk. De afspraak is er op gericht dat schijnzelfstandigen weer in loondienst komen en echte zzp-ers kunnen ondernemen zonder gedwongen bodemtarieven.

4 De cao voor werknemers van orkesten bevat een bepaling dat een orkest, als een werknemer ziek is, de voor die werknemer in de plaats ingehuurde zelfstandige tenminste een bepaalde vergoeding moet betalen. (2) Uitwerking van het sociaal akkoord Het sociaal akkoord uit april 2013 is nagenoeg afgerond. Over twee onderwerpen moeten we nog afspraken maken. Dat betreft de WW en de garantiebanen. WW Als FNV hechten wij groot belang aan een goede inkomenszekerheid als mensen onverhoopt hun baan kwijt raken. Daarom hebben wij met VNO/NCW afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat mensen een goede WW blijven houden als zij hun baan verliezen: de reparatie van de WW. Werkgevers betalen de eerste periode het wettelijke deel. Werknemers betalen de laatste periode, het deel wat nu gerepareerd wordt. In 5-jarige cao s dient de reparatie van de WW en de uitvoering van de WW geformaliseerd te worden. Garantiebanen In lijn met het sociaal akkoord en de Participatiewet willen we met werkgevers afspraken maken zodat er uiteindelijk banen bij zullen komen voor arbeidsgehandicapten. Cao-afspraken moeten betrekking hebben op concrete aantallen nieuwe arbeidsplaatsen voor arbeidsgehandicapten. Over komt het bedoelde aantal uit op 0,33% van de totale werkgelegenheid in het bedrijf of de sector. Daarna groeit het percentage verder tot 2% in In de cao kan een aparte loonschaal worden opgenomen die loopt van % van het WML. Let op! Dit mag alleen voor zorgvuldig benoemde groepen arbeidsgehandicapten en altijd in combinatie met concrete afspraken over aantallen arbeidsplaatsen. Kijk altijd in het cao-handboek voor de precieze voorwaarden over het openstellen van de laagste loonschalen. Tenslotte wil de FNV in de afspraken voor arbeidsgehandicapten vastleggen op welke manier het proces wordt vormgegeven en op welke manier zittende werknemers erbij worden betrokken. Samenwerking van de sector met de regionale Werkbedrijven is een element in die procesafspraken. (3) Overige aandachtspunten Op onderstaande punten hebben we beleid dat terug te vinden is in het cao-handboek. We vestigen er nog even de aandacht op omdat we er het afgelopen jaar veel vragen over hebben gehad of omdat we denken dat een extra inspanning nodig is. Transitievergoeding en afspiegeling De transitievergoeding is een minimumvergoeding. Er kan altijd meer worden afgesproken. Er wordt nog nagedacht over een alternatief voor de kantonrechtersformule. Als er niet meer in zit dan de transitievergoeding en er is geen vakbondsmacht in een bedrijf, dan niet onderhandelen over een sociaal plan. Afspraken in cao's over scholing en brede inzetbaarheid die uit de loonruimte komen mogen niet ook nog in mindering komen op de transitievergoeding. In cao's moet worden vastgelegd dat deze kosten niet in mindering kunnen komen. Geen afspraken in cao s maken over ontslagvergoedingen, zeker niet waar die belemmerend kunnen werken als een sociaal plan moet worden afgesproken. In cao's afspreken dat er geen kosten verrekend worden met de transitievergoeding. Ook

5 moet er voorkomen worden dat de OR verantwoordelijk wordt gemaakt. Het overleg vindt alleen plaats met vakbonden. Geen gebruik maken van de mogelijkheid om 10 procent buiten afspiegeling te laten. Als er toch zwaarwegende redenen zijn, dan afstemmen met de arbeidsvoorwaardencoördinator. Idem voor ontslagcommissies. Ketenbepaling In principe willen we geen gebruik maken van de mogelijkheid om de ketenbepaling op te rekken van 3 contracten in 2 jaar naar maximaal 6 contracten in 4 jaar. Er kunnen echter redenen zijn die een afwijking rechtvaardigen. Afwijken kan uitsluitend na afstemming en in overleg met de arbeidsvoorwaardencoördinator (zie ook punt 4). In sommige cao's staat dat uitzendovereenkomsten als één overeenkomst in de keten worden beschouwd. Die afspraak kan niet meer gemaakt worden omdat die in strijd is met die wet. We willen geen afspraken dat het opvolgend werkgeverschap wordt uitgesloten (artikel 7:668a lid 6). Gelijk loon voor uitzendkrachten Sinds hebben uitzendkrachten recht op gelijk loon bij de inlenende organisatie doordat de cao Uitzendkrachten algemeen verbindend is verklaard. In sommige cao s hebben we bepalingen opgenomen waarbij de uitzendkracht sneller dan de eerder bepaalde periode van zes maanden recht had op gelijk loon. Deze bepalingen moeten geschrapt worden zodat ze niet juist tegen de afspraken in de uitzendcao s kunnen worden gebruikt. Ook lege loonschalen moeten zoveel mogelijk worden verwijderd om te voorkomen dat deze gebruikt worden voor uitzendkrachten. Wettelijk minimumloon In 60 cao s zijn de laagste loonschalen lager dan het wettelijk minimumloon. In veel van deze cao s is een bepaling opgenomen dat indien het WML hoger is dan de laagste schaal het WML geldt. Desalniettemin willen we iedereen vragen de laagste loonschalen aan te passen conform het WML. Een loonschaal drukt de waarde uit die wordt toegekend aan een bepaalde functie en die hoort niet onder het WML te liggen. Controleer je eigen cao hierop of neem contact op als je het overzicht met de 60 cao s wilt ontvangen. Definiëren uurloon in cao De WML bevat geen definitie van het minimum uurloon. Duidelijkheid over het uurloon is noodzakelijk voor: - Het vaststellen en handhaven van de inlenersbeloning voor uitzendkrachten - De handhaving van het WML In veel cao-gebieden is er discussie over de manier waarop de wet Minimumloon moet worden toegepast voor zowel werknemers in vaste dienst als voor ingeleende werknemers. Het gaat dan met name om de manier waarop met ADV moet worden omgegaan. Meestal komt die discussie er op neer dat werkgevers vinden dat het uurloon op basis van 40 uur per week moet worden berekend, wat tot een lager uurloon leidt. Als vervolgens de ADV dagen niet correct worden toegekend en/of uitbetaald, wordt de werknemer benadeeld. Daarom is het van belang om het uurloon te definiëren in de cao. Werkkostenregeling Sinds is het niet meer mogelijk om vakbondscontributie onbelast vergoed te krijgen van de

6 werkgever. Door toepassing van de vanaf die datum voor alle werkgevers verplichte werkkostenregeling is het nog wel mogelijk om een fiscaal voordeel te verkrijgen over de vakbondscontributie of zelfs om deze onbelast uit te laten keren. Als we willen dat onze leden nog een deel van de contributie terugkrijgen via de fiscus dan moet er wel iets in de cao gebeuren. Allereerst moet er in de cao een afspraak komen dat de werkgever het bedrag dat de werknemer betaald aan vakbondscontributie aanwijst als eindheffing. Leden dienen vervolgens bij de werkgever een verzoek in dat het door hun betaalde bedrag aan betaalde vakbondscontributie wordt aangewezen als eindheffing. Zie het cao-handboek voor meer informatie en voorbeeldteksten. In een groot aantal cao s is dit inmiddels al aangepast, maar nog niet overal. We willen dit goed regelen, omdat dit voordeel voor onze leden van groot belang is. Pensioen Door de doorwerking van de nieuwe UFR kan er ieder jaar opnieuw een discussie ontstaan over de hoogte van de pensioenpremies in combinatie met de opbouw. Dat komt vooral voor bij fondsen die gekozen hebben voor een premieberekening op basis van 10 jaar rentemiddeling. Dit zal op veel caotafels aan de orde komen. We zetten in op een maximale mix van hoge opbouw en lage franchise met een zo hoog mogelijk indexatie-ambitie. Dit moet worden bereikt met stabiele en prudente premies met het oog op het voorkomen van pensioenkortingen, die op een wijze zijn vormgegeven die voor jong en oud eerlijk uitpakt. (4) Dilemma s naar aanleiding van werkgeversagenda Tot nu toe ging het in deze nota over de dingen die werknemers belangrijk vinden en waarover wij afspraken willen maken. Maar werkgevers hebben ook een agenda waarmee wij aan de onderhandelingstafels volop geconfronteerd worden. Denk aan: - het verruimen van dagvensters en het verlagen of afschaffen van toeslagen - het verlagen van het loongebouw door nieuwe loonschalen en periodieken onder het huidige niveau - het afschaffen van seniorendagen - het oprekken van de ketenbepaling - de transitievergoeding als maximale vergoeding bij ontslag. Deze onderwerpen zijn niet nieuw. Door binnen de coördinatie dilemma s te delen en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken kunnen we ervoor zorgen dat het oplossingen zijn waar iedereen mee uit de voeten kan en die collega s niet voor de voeten lopen. Een voorbeeld is de discussie over de toeslagen. Naar aanleiding van de vele conflicten met werkgevers hierover in de sector handel is er voor de korte termijn een lijn ontwikkeld die is afgestemd binnen de arbeidsvoorwaardencoördinatie. Dit heeft geresulteerd in een afspraak bij de Bijenkorf en een lijn die ook perspectief biedt voor andere cao s in de sector. Voor de wat langere termijn zijn de arbeidstijdenadviseurs in gesprek met bestuurders om te komen tot een goed antwoord op de aanval op de toeslagen. Een ander voorbeeld is de ketenbepaling. De ketenbepaling betekent dat een werknemer recht heeft op een vast contract na 3 contracten in 2 jaar. We hebben afgesproken hier niet van af te willen wijken. Dat neemt niet weg dat er plekken zullen zijn waar het in het belang van werknemers is om afwijkende afspraken te maken. Tijdens de arbeidsvoorwaardencoördinatie willen we deze onderwerpen agenderen om gezamenlijke antwoorden te formuleren.

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

Meer koopkracht door echte banen

Meer koopkracht door echte banen 2014 Arbeidsvoorwaarden 2015 Meer koopkracht door echte banen centen en procenten voor een gelijkwaardige samenleving Gelijkwaardige samenleving De FNV streeft naar een eerlijke, solidaire en rechtvaardige

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen

Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen De FNV blijft inzetten op het realiseren van échte banen. Dat betekent banen met zekerheid, een stabiel en eerlijk loon, en kwaliteit. We willen banen met

Nadere informatie

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon,

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 715 www.fnvmetaal.nl

Nadere informatie

ARBEIDSVOORWAARDENBELEID 2014

ARBEIDSVOORWAARDENBELEID 2014 MEER KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN BEZUINIGEN IS GEEN WERK ARBEIDSVOORWAARDENBELEID FNV IN BEWEGING 2014 Inleiding Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel voorzien,

Nadere informatie

Enquêteformulier cao Meubel

Enquêteformulier cao Meubel 1 Naam: Adres: Postcode / woonplaats: E-mailadres: Telefoonnummer: Lidmaatschapsnummer: Jouw gegevens: 2 Meubelindustrie Interieurbouw In welke sector werk je? 3 Minimaal aantal vinkjes: 1 Bij welk bedrijf

Nadere informatie

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao 12-12-2014 Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao Met deze (opnieuw) gewijzigde voorstellenbrief brengen wij het volgende onder uw aandacht: Hernieuwd inzicht

Nadere informatie

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86%

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86% Uitkomst van de cao-enquête (deel 1 arbeidsvoorwaarden) uitgezet door FNV Finance in de periode eind juli tot begin september 2015. In de enquête wordt het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag QTEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA

Nadere informatie

De tijd na 19 maart 2015 hebben we benut om uw eindbod te bespreken met onze leden.

De tijd na 19 maart 2015 hebben we benut om uw eindbod te bespreken met onze leden. Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Per e-mail: RonFollon@fwt.nl Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Datum Doorkiesnummer 6 mei 2015

Nadere informatie

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare Vragen en Antwoorden over het onderhandelaarsresultaat cao Retail non-food (voorheen Fashion, Sport & Lifestyle) 1. Loonsverhoging a) Hoe hoog is de loonstijging in de nieuwe cao? Je krijgt elk half jaar

Nadere informatie

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek Aan Kaderleden FloraHolland Van Jeroen Brandenburg, Bestuurder Agrarisch / Facilitair T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 22 september 2016 Onderwerp Beloning uitzendkrachten bij FloraHolland

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet ABU CAO en WWZ DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd /

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd / Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Jumbo Supermarkten B.V. t.a.v. mevrouw G. Kuiper Postbus 8 5460 AA VEGHEL Handel T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 6 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer..november

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 De WVOI namens de onderzoekinstellingen en AC/FBZ, CNV Overheid, FNV Overheid en VAWO/CMHF, namens werknemersorganisaties, hierna te noemen partijen,

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao ggz 22 mei 2015

Onderhandelingsresultaat cao ggz 22 mei 2015 Onderhandelingsresultaat cao ggz 22 mei 2015 Inleiding De ggz-sector is volop in beweging. Er verandert veel in de sector door transities in de zorg. Hierbij is de arbeidsmarkt in de ggz onder druk komen

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao.

CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao. Vakmensen CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao. Hieronder tref je per punt verdere uitleg over dit akkoord. 1. Werkingssfeer

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Datum Doorkiesnummer 2 maart 2017 030-2738347 Ons kenmerk Uw kenmerk JvS/RT Onderwerp Voorstellen

Nadere informatie

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID FNV Wijzigingsvoorstellen ABU-NBBU cao uitzendkrachten 2017 Op 12 juli 2012 (31-03-2015 ingevoerd) hebben wij een uiterst belangrijke stap gezet in de ABU-cao, namelijk de

Nadere informatie

Inleiding. Betreft: voorstellenbrief voor cao Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Geachte werkgeversdelegatie van het CBM,

Inleiding. Betreft: voorstellenbrief voor cao Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Geachte werkgeversdelegatie van het CBM, Betreft: voorstellenbrief voor cao Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven 2018. Geachte werkgeversdelegatie van het CBM, Hierbij ontvangt u een overzicht van de voorstellen die wij namens de leden van

Nadere informatie

Zekerheid, koopkracht en kwaliteit voor alle werkenden

Zekerheid, koopkracht en kwaliteit voor alle werkenden Werkenden op één Zekerheid, koopkracht en kwaliteit voor alle werkenden Introductie De FNV stelt jaarlijks een nieuwe arbeidsvoorwaardenagenda op, waarin de bond aangeeft welke afspraken ze wil maken in

Nadere informatie

Workshop flexibiliteit in het arbeidsrecht 19 september 2013 Hoe flexibel is flexibel?!"

Workshop flexibiliteit in het arbeidsrecht 19 september 2013 Hoe flexibel is flexibel?! Workshop flexibiliteit in het arbeidsrecht 19 september 2013 Hoe flexibel is flexibel?!" Mr. G.W. (Geert) Rouwet sectie arbeidsrecht 1 2 Agenda 1. inleiding 2. feiten en ontwikkelingen 3. actualiteiten

Nadere informatie

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg.

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg. S Aan de werkende leden werkzaam bij de Gemeenten 070-416 06 90 INTERNET www.mijnvakbond.nl E-MAIL denhaag@cnvpubliekezaak.nl AFDELING PLAATS ONS KENMERK Gemeenten Den Haag Coll.0170/JS/DD DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Den Haag, 1 december 2014-1 -

Den Haag, 1 december 2014-1 - Den Haag, 1 december 2014-1 - Agenda 11.05 uur 11.45 uur Deel 1: Wet Werk en Zekerheid in relatie tot externe inhuur - Arbeidscontract - Ketenbepaling - Wijzigingen ABU CAO 11.45 uur 12.00 uur Pauze 12.00

Nadere informatie

W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl

W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl W E T WE RK E N Z E KE RH E ID A LLE WIJ Z IG IN G E N O P E E N RIJ! april 2015 SUSA B.V. www.susa.nl Als gevolg van de Wet werk en zekerheid is er veel gewijzigd in het arbeidsrecht. Deze wet is op 10

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR U OP EEN RIJ wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet CHECKLIST: WAT BETEKENT DIT VOOR U? Wijziging door Wet werk en zekerheid

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

CAO voorstellenbrief Royal Philips

CAO voorstellenbrief Royal Philips CAO voorstellenbrief Royal Philips Werken in een veranderende wereld Inleiding: Het zijn interessante tijden voor werknemers in de industrie. De economische crisis is voorbij en er is sprake van een voorzichtige

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe141223 VERVANGT VERSIE: OpTe131216 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2015 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

PRINCIPEAKKOORD cao Ambachtelijke pluimvee- en wildbedrijven

PRINCIPEAKKOORD cao Ambachtelijke pluimvee- en wildbedrijven PRINCIPEAKKOORD cao Ambachtelijke pluimvee- en wildbedrijven 2019-2020 1. Looptijd cao: 1 maart 2019 tot 1 maart 2020 2. Invoering 38-urige werkweek 2.1 Partijen hebben afgesproken dat per 1 oktober 2019

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Looptijd Looptijd 23 maanden (1 april 201 tot 1 maart 2016) Loon De werkelijke lonen worden als volgt verhoogd: 2,5% per 1 juni 201 2,25% per 1 april 2015 Dzame inzetbaarheid Samen

Nadere informatie

Wat betekent dat voor u?

Wat betekent dat voor u? uitzenden detacheren payrolling interim bedrijfsvoering Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en inlenersbeloning Wat betekent dat voor u? Op de hoogte van de nieuwe wetgeving informatiebrochure versie juli 2015

Nadere informatie

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Op dinsdag 5 september hebben Apollo Vredestein, FNV en CNV Vakmensen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De inhoud van deze cao luidt als volgt: Looptijd

Nadere informatie

Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017

Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017 Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017 16 november 2015 De werkgeversvereniging WWb en de vakbonden FNV Publiek Belang en CNV Publieke Diensten hebben op 16 november een principeakkoord bereikt over

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Met dank aan: 22 mei 2013

Hartelijk welkom. Met dank aan: 22 mei 2013 Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 22 mei 2013 Werkloosheid 8,1% van de beroepsbevolking 643.000 werklozen Elke maand 24.000 werklozen erbij 101.000 onvervulde vacatures Er is sprake

Nadere informatie

Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf

Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf Startnotitie MVT 2014-04-02 Aan kaderleden MVT en de collega s Eerste ideeën cao onderhandelingen Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf Inleiding De cao voor het Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf (MVT)

Nadere informatie

Dossier Wet werk en zekerheid per 01-01-2015

Dossier Wet werk en zekerheid per 01-01-2015 Dossier Wet werk en zekerheid per 01-01-2015 De arbeidsmarkt is de afgelopen decennia sterk veranderd. De nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid mee te groeien

Nadere informatie

Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs

Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs Werk en inkomen middelbaar beroepsonderwijs Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs TIJDELIJK CONTRACT 2 Steeds meer docenten in het mbo hebben tijdelijk werk. Zij hebben een tijdelijk dienstverband

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

CAO S IN DE PRAKTIJK. Flex paragraaf WWZ, transitievergoeding Voor Sdu. Mr. Cindy Smeets 23 juni 2015

CAO S IN DE PRAKTIJK. Flex paragraaf WWZ, transitievergoeding Voor Sdu. Mr. Cindy Smeets 23 juni 2015 CAO S IN DE PRAKTIJK Flex paragraaf WWZ, transitievergoeding Voor Sdu Mr. Cindy Smeets 23 juni 2015 Terugblik: 1 januari 2015 Proeftijd: Enkel nog bij bepaalde tijd contracten langer dan zes maanden (overgangsrecht

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

Arbeid & werkgeverschap. Jules Sanders & Yara Peters Werkgeverslijn land- en tuinbouw Hengelo, 12 december 2014

Arbeid & werkgeverschap. Jules Sanders & Yara Peters Werkgeverslijn land- en tuinbouw Hengelo, 12 december 2014 Arbeid & werkgeverschap Jules Sanders & Yara Peters Werkgeverslijn land- en tuinbouw Hengelo, 12 december 2014 Programma Cao Open Teelten (Jules) Regeling piekarbeid (Jules) Wet Werk en Zekerheid Introductie

Nadere informatie

Kennis-event. Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten. 3 februari 2015

Kennis-event. Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten. 3 februari 2015 Kennis-event Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten 3 februari 2015 Agenda Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur CAO Flexkrachten, equal pay Vragen? Leonie Belonje Director

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 18 juni 2018 Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 Looptijd Looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Structurele verhoging OCI Nitrogen B.V. zal de salarissen en salarisschalen

Nadere informatie

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV

Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV Sociaal Plan DELTA Biovalue Nederland BV versie 2 september 2011 Pagina 1 1. Inleiding In het kader van het faillissement van DELTA Biovalue BV en daarmee van DELTA

Nadere informatie

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 dierhouderij 1 Werkingssfeer Onder de werkingssfeer van deze cao vallen de sectoren: - melkveehouderij - varkenshouderij - pluimveehouderij - kuikenbroederij

Nadere informatie

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex WHITE PAPER START PEOPLE Equal pay Gelijke beloning voor vast en flex Gelijke beloning voor vast en flex Het arbeidsrecht wijzigt op tal van vitale onderdelen zoals ontslag, scholing en ziekte. Daarnaast

Nadere informatie

CONCEPT CONGRESRESOLUTIE FNV-CONGRES MEI 2017

CONCEPT CONGRESRESOLUTIE FNV-CONGRES MEI 2017 CONCEPT CONGRESRESOLUTIE FNV-CONGRES MEI 2017 VOORGESTELDE HOOFDLIJNEN UIT HET MEERJARENBELEIDSPLAN Februari 2017 Op 11 mei 2017 besluit het Ledenparlement over het beleid en de strategie van de FNV voor

Nadere informatie

WET WERK EN ZEKERHEID

WET WERK EN ZEKERHEID WET WERK EN ZEKERHEID PROGRAMMA Wet Werk en Zekerheid (WW, IOAW, IOW) Reparatie WW in cao Transitievergoeding Aanpassingen contractvormen SOCIAAL AKKOORD Ingangsdatum 1-1-2016; Maximumduur wordt 2 jaar,

Nadere informatie

Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017

Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017 16 november 2015 Principeakkoord cao waterbedrijven 2015-2017 De werkgeversvereniging WWb en de vakbonden FNV Publiek Belang en CNV Publieke Diensten hebben op 16 november een principeakkoord bereikt over

Nadere informatie

Looptijd De nieuwe cao loopt van 1 november 2018 tot 1 november Dat is dus exact twee jaar.

Looptijd De nieuwe cao loopt van 1 november 2018 tot 1 november Dat is dus exact twee jaar. TROTS OP RESULTAAT Duizenden handtekeningen en meer dan honderd groepsfoto s. Zo werd onze inzet gesteund om de rechten op ADV en de vrije zaterdag te behouden en een eerlijk loon te krijgen. Daarna hebben

Nadere informatie

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO).

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). ral.div.80 CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). 2 LOONPARAGRAAF De salarissen en salarisschalen voor

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs

WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS. Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs WERK EN INKOMEN MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Tijdelijk werk in het middelbaar beroepsonderwijs 2 3 Steeds meer docenten in het mbo hebben tijdelijk werk. Zij hebben een tijdelijk dienstverband bij een onderwijsinstelling

Nadere informatie

CNV Metaaltechniek Federatie Werkgevers Techniek Opmerkingen

CNV Metaaltechniek Federatie Werkgevers Techniek Opmerkingen KIJK EN VERGELIJK VOORSTELLEN CNV Metaaltechniek en EINDBOD METAAL EN TECHNIEK 19 MAART 2015 CNV Metaaltechniek Federatie Werkgevers Techniek Opmerkingen Looptijd Cao met een looptijd van 12 maanden: 1

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum December 2017

Aan Medewerkers CBR Datum December 2017 Aan Medewerkers CBR Datum December 2017 Van Directie CBR en bestuurders FNV, de Unie en het Gilde Betreft Onderhandelingsresultaat In de onderhandeling op 13 december jongstleden zijn wij, de directie

Nadere informatie

FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER. Geachte heer Bongaerts,

FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER. Geachte heer Bongaerts, FME-CWM T.a.v. de heer P. Bongaerts Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER Datum: 13 mei 2015 Ons kenmerk: WtW/wvs/00030864 Onderwerp: Afwijzing eindbod Geachte heer Bongaerts, In het vierde overleg over de nieuwe

Nadere informatie

Eindbod CAO PARENCO maart 2016

Eindbod CAO PARENCO maart 2016 Eindbod CAO PARENCO 2016 18 maart 2016 Na een groot aantal onderhandelingsrondes over een nieuwe CAO hebben partijen op 18 maart jl. een ultieme poging gedaan om te komen tot een nieuwe cao. Parenco heeft

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Op zaterdagochtend 13 juni 2015 hebben cao partijen Bouw na ruim 1,5 jaar onderhandelen - een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resultaat

Nadere informatie

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek

Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Kijk en vergelijk de cao-voorstellen Metaal en Techniek Federatie Werkgevers Techniek Looptijd: die past bij de bedrijfstak en moet leiden tot één cao voor de Metalektro en Metaal en Techniek. Participatie

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker

De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor u als flexibele medewerker Het zal je misschien niet ontgaan zijn dat vanaf 1 januari a.s. de eerste wijzigingen van kracht worden vanuit de Wet Werk en &

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

Programma Bestuurdersdag

Programma Bestuurdersdag Programma Bestuurdersdag Arbeidsvoorwaardenbeleid 2015 Wanneer: Dinsdag 9 september 2014 Waar: NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht Voor wie: bestuurders, organizers, adviseurs, netwerkers en

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Welkom op de workshop

Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid Welkom op de workshop Werken mét Zekerheid 9-6-2015 1 Werken mét Zekerheid Programma Flexwet en Paneldiscussie Pauze Ontslag en Paneldiscussie 9-6-2015 2 Werken mét Zekerheid Doel

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM ral.div.80 (versie 27 juni 2011) ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 5 november 2017 is er sprake van een onderbreking van de algemeen verbindendverklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de SER 1 juli december 2019

Onderhandelingsresultaat Cao voor de SER 1 juli december 2019 Onderhandelingsresultaat Cao voor de SER 1 juli 2018 31 december 2019 Cao-partijen hebben op 26 november 2018 het volgende onderhandelingsresultaat bereikt over de cao voor de Sociaal-Economische Raad

Nadere informatie

GRIC 15 APRIL 2015: WET WERK EN ZEKERHEID

GRIC 15 APRIL 2015: WET WERK EN ZEKERHEID GRIC 15 APRIL 2015: WET WERK EN ZEKERHEID INHOUD Totstandkoming WWZ Wijzigingen per 1 januari 2015 Wijzigingen per 1 juli 2015 Tips Repay HRM TOTSTANDKOMING WWZ Dit wetsvoorstel heeft tot doel het arbeidsrecht

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO Afbouw 2015-2017

Onderhandelingsresultaat CAO Afbouw 2015-2017 Onderhandelingsresultaat CAO Afbouw 2015-2017 Partijen betrokken bij de cao Afbouw - de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), FNV en CNV Vakmensen - hebben op 1 juli 2015 het volgende

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 De Heus Cao De Heus 1 januari 2018 Pag. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Definities en algemene afspraken 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW). De hoogte

Nadere informatie

Koninklijke Metaalunie. Metaal T F Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht.

Koninklijke Metaalunie. Metaal T F Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Koninklijke Metaalunie Datum 7 juni 2019 Onderwerp Ultimatum Sinds 9 april 2019 voeren wij met u overleg om te

Nadere informatie

Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer

Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer Regelingen en voorzieningen CODE 2.1.1.61 verwachte wijzigingen Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer bronnen Nieuwsbericht ministerie van SZW d.d. 18.02.2014 TRA 2014, afl. 3

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over veranderingen in de WW. WW Duur. WW in de oude situatie WW in de nieuwe situatie. Aantal gewerkte jaren

Vragen en antwoorden over veranderingen in de WW. WW Duur. WW in de oude situatie WW in de nieuwe situatie. Aantal gewerkte jaren Maanden WW Vragen en antwoorden over veranderingen in de WW Hoe was de WW geregeld? Tot 1 januari 2016 kreeg je, afhankelijk van je arbeidsverleden maximaal 38 maanden WW. Per gewerkt jaar bouwde je een

Nadere informatie

Veranderingen Arbeidsrecht 2015

Veranderingen Arbeidsrecht 2015 Veranderingen Arbeidsrecht 2015 De positie van de tijdelijke krachten (flexwerkers) Tijdelijke contracten, ketenbepaling Tot nu toe kon een medewerker op basis van een tijdelijk contract worden aangenomen.

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten De meest gestelde vragen

CAO voor Uitzendkrachten De meest gestelde vragen CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 De meest gestelde vragen Adecco zet de belangrijkste vragen voor u op een rij 1. Algemeen: Waarom een nieuwe CAO? De vorige CAO (1999-2003) liep af. Zowel de ABU (Algemene

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

WET WERK EN ZEKERHEID WAT BETEKENT HET VOOR OR?

WET WERK EN ZEKERHEID WAT BETEKENT HET VOOR OR? Evert Smit Regionaal Overleg Ondernemingsraden Noord Limburg (ROON) Venray, 21 mei 2015 WET WERK EN ZEKERHEID WAT BETEKENT HET VOOR OR? BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS 1. WWZ, achtergrond AGENDA 2.

Nadere informatie

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald,

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald, APG T.a.v. De heer Gerald Janssen, directeur HR POSTADRES Postbus 193 7300 AD Apeldoorn BEZOEKADRES Ovenbouwershoek 9 7328 JH Apeldoorn TELEFOON 055 526 42 00 FAX 055 526 42 10 INTERNET www.publiekediensten.nl

Nadere informatie