Parkeren / stilstaan 5,9% Snelheid 83,3% Strafbeschikkingen. sancties en confiscatiebeslissingen. Uitgaande Europese geldelijke

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parkeren / stilstaan 5,9% Snelheid 83,3% Strafbeschikkingen. sancties en confiscatiebeslissingen. Uitgaande Europese geldelijke"

Transcriptie

1 Innen & Incasseren -

2 Innen & Incasseren De grootste taak van het CJIB is de inning van verkeersboetes. De meeste verkeersovertredingen worden afgehandeld binnen de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv).

3 Innen & Incasseren Een transactie is een financiële schikking, bedoeld om verdere strafvervolging te voorkomen. Het CJIB int deze schikking.

4 Innen & Incasseren Het Openbaar Ministerie en opsporingsinstanties leggen voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf straffen op in de vorm van een strafbeschikking. Het CJIB int hiervoor de geldboete.

5 Innen & Incasseren Een rechter kan een verdachte een geldboete opleggen voor het plegen van een strafbaar feit. Het CJIB int deze boetevonnissen.

6 Innen & Incasseren Als iemand slachtoffer is geworden van een strafbaar feit (bijvoorbeeld mishandeling), dan kan de rechter besluiten dat de dader aan het slachtoffer een schadevergoeding moet betalen. De rechter legt dan een schadevergoedingsmaatregel op aan de dader. Het CJIB int de schadevergoeding en maakt deze vervolgens over aan het slachtoffer.

7 Innen & Incasseren Als iemand slachtoffer is geworden van een strafbaar feit (bijvoorbeeld vernieling), dan kan het Openbaar Ministerie besluiten dat de dader aan het slachtoffer een schadetransactie moet betalen. CJIB int de schadetransactie en maakt deze vervolgens over aan het slachtoffer.

8 Innen & Incasseren De rechter kan een dader verplichten tot betaling van een geldbedrag in een zogenoemde ontnemingsmaatregel. De dader moet dan het bedrag dat hij/zij heeft verdiend aan het strafbaar feit terugbetalen aan de staat. Het CJIB int deze ontnemingsmaatregel.

9 Innen & Incasseren Ontnemingsschikking Als een dader geld heeft verdiend met één of meerdere strafbare feiten, dan kunnen het Openbaar Ministerie en de dader gezamenlijk tot een financiële schikking komen. Het CJIB int deze zogenoemde ontnemingsschikkingen.

10 Innen & Incasseren - overheidsincasso Bestuurlijke boetes internationaal Inkomende Europese geldelijke Bestuurlijke boetes Naast de politie en het Openbaar Ministerie mogen diverse bestuursorganen zelfstandig zogenoemde bestuurlijke boetes opleggen. Het CJIB verzorgt voor onderdelen van de rijksoverheid de inning en incasso van opgelegde bestuurlijke boetes.

11 Innen & Incasseren Het CJIB int op verzoek van overheidsinstanties zogenoemde verbeurde dwangsommen. Een dwangsom verbeurt als een betrokken zich niet aan de lastgeving (opdracht) houdt.

12 Innen & Incasseren Het CJIB int namens de Immigratie- en Naturalisatiedienst de leges die moeten worden betaald voor de aanvraag van een (verlenging van een) verblijfsvergunning.

13 Innen & Incasseren Het Zorginstituut Nederland (ZIN) brengt premies in rekening aan mensen die bij hun zorgverzekeraar een achterstand hebben van zes maanden in het betalen van hun zorgverzekeringspremie. ZIN int deze premie. Als dat niet lukt, int het CJIB de premie voor ZIN.

14 Innen & Incasseren De Huurcommissie doet een uitspraak naar aanleiding van een huurgeschil. De kosten van deze procedure komen voor rekening van de verliezende partij. Op verzoek van de Huurcommissie int het CJIB deze kosten.

15 Innen & Incasseren - overheidsincasso Bestuurlijke boetes internationaal Inkomende Europese geldelijke Inkomende Europese geldelijke Het CJIB zorgt ervoor dat van een rechter of instantie uit een andere EU-land in Nederland wordt uitgevoerd. Geldelijke sancties zijn bijvoorbeeld geldboetes, verkeersboetes en proceskosten. Confiscatie zijn bijvoorbeeld ontnemingsmaatregelen die door andere EU-lidstaten zijn opgelegd.

16 Innen & Incasseren Het CJIB draagt niet (volledig) betaalde Nederlandse boetes over aan het EU-land van de dader. Geldelijke sancties bestaan onder meer uit geldboetes, verkeersboetes en proceskosten. Daarnaast draagt het CJIB Nederlandse confiscatie (bijvoorbeeld ontnemingsmaatregelen) over aan andere EU-landen.

17 Innen & Incasseren De rechter kan beslissen een vrijheidsstraf (gevangenisstraf) op te leggen aan een dader. Het CJIB coördineert en bewaakt de vrijheidsstraf en informeert ketenpartners, zodat de vrijheidsstraf goed wordt uitgevoerd.

18 Innen & Incasseren De rechter kan beslissen een taakstraf op te leggen aan een dader. Het CJIB coördineert en bewaakt de taakstraf en informeert ketenpartners, zodat de taakstraf goed wordt uitgevoerd.

19 Innen & Incasseren Een rechter kan beslissen dat er toezicht op een dader wordt gehouden door de reclassering en- of de politie. Het CJIB coördineert en bewaakt deze toezicht en informeert ketenpartners, zodat de toezicht goed wordt uitgevoerd.

20 Innen & Incasseren Het Openbaar Ministerie kan beslissen iemand in voorwaardelijke vrijheid te stellen (voorwaardelijk vrij te laten). Het CJIB coördineert en bewaakt de voorwaardelijke invrijheidsstelling en informeert ketenpartners, zodat deze goed wordt uitgevoerd.

21 Innen & Incasseren Categorieën De verkeersovertredingen (Wahv) worden onderverdeeld in: snelheid, parkeren/stilstaan, verkeerslichten en overige overtredingen. Overige overtredingen zijn bijvoorbeeld boetes voor niet handsfree-bellen en het niet dragen van een gordel en/ of helm.

22 Innen & Incasseren Categorieën De verkeersovertredingen (Wahv) worden onderverdeeld in: snelheid, parkeren/stilstaan, verkeerslichten en overige overtredingen. Overige overtredingen zijn bijvoorbeeld boetes voor niet handsfree-bellen en het niet dragen van een gordel en/ of helm.

23 Innen & Incasseren Categorieën De verkeersovertredingen (Wahv) worden onderverdeeld in: snelheid, parkeren/stilstaan, verkeerslichten en overige overtredingen. Overige overtredingen zijn bijvoorbeeld boetes voor niet handsfree-bellen en het niet dragen van een gordel en/ of helm.

24 Innen & Incasseren Categorieën De verkeersovertredingen (Wahv) worden onderverdeeld in: snelheid, parkeren/stilstaan, verkeerslichten en overige overtredingen. Overige overtredingen zijn bijvoorbeeld boetes voor niet handsfree-bellen en het niet dragen van een gordel en/ of helm.

25 Innen & Incasseren Categorieën De verkeersovertredingen (Wahv) worden onderverdeeld in: snelheid, parkeren/stilstaan, verkeerslichten en overige overtredingen. Overige overtredingen zijn bijvoorbeeld boetes voor niet handsfree-bellen en het niet dragen van een gordel en/ of helm.

Overtredingen. D.E.G. Moolenaar en E.C van Beek

Overtredingen. D.E.G. Moolenaar en E.C van Beek 9 Overtredingen D.E.G. Moolenaar en E.C van Beek Het aantal overtredingen (feiten) dat opsporingsinstanties (bijv. Politie, BOD en, etc.) direct naar tenuitvoerleggingsinstanties (bijv. CJIB, Halt Nederland)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20096 28 september 2012 Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 27 september 2012, nr. 299607, houdende

Nadere informatie

Jolanda Hemmes Blumers, accountmanager. Gouda 9 november Menu

Jolanda Hemmes Blumers, accountmanager. Gouda 9 november Menu Jolanda Hemmes Blumers, accountmanager Gouda 9 november 2017 1990 Start CJIB in Utrecht 1991 CJIB in Leeuwarden 1992 Start uitbreiding innen 1995 Start coördineren vrijheidsstraffen 2001 Start bestuurlijke

Nadere informatie

CJIB - Betalingsachterstanden

CJIB - Betalingsachterstanden CJIB - Betalingsachterstanden Versie 1.0 4 mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Digitaal loket CJIB... 5 2 Opvragen boete-overzicht... 5 3 Soorten CJIB-boetes... 5 3.1 Verkeersboete... 7 3.2 Boetevonnis...

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord innen & incasseren. Jolanda Hemmes

Maatschappelijk verantwoord innen & incasseren. Jolanda Hemmes Maatschappelijk verantwoord innen & incasseren Jolanda Hemmes J. Hemmes Accountmanager CJIB Aanleiding Rapport Nationale ombudsman; Vragen Tweede Kamer; Media, documentaireserie Schuldig; Signalen van

Nadere informatie

Criminaliteit en rechtshandhaving 2013. Ontwikkelingen en samenhangen Samenvatting

Criminaliteit en rechtshandhaving 2013. Ontwikkelingen en samenhangen Samenvatting Criminaliteit en rechtshandhaving Ontwikkelingen en samenhangen Samenvatting In de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving bundelen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Wetenschappelijk

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Jeugd en Sanctietoepassing Directie Sanctie- en

Nadere informatie

Diverse andere toezichthouders/ inspecties******* Arbeidsinspectie********

Diverse andere toezichthouders/ inspecties******* Arbeidsinspectie******** Bijlage 4 509 Tabellen bij hoofdstuk 8 Tabel 8.1 Door bestuursorganen geconstateerde overtredingen Belastingdienst 107.840 100.810 85.410 81.370 81.580 88.040 douane* 32.840 33.510 35.110 35.870 34.880

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden. Datum: 16 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/110

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden. Datum: 16 augustus 2013. Rapportnummer: 2013/110 Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau te Leeuwarden. Datum: 16 augustus 2013 Rapportnummer: 2013/110 2 Klacht Verzoeker maakte een geldbedrag over aan het CJIB ten

Nadere informatie

Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren

Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren 450 Criminaliteit en rechtshandhaving 2013 Tabellen bij hoofdstuk 9 Tabel 9.1 Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren Geldsomtransacties 439.083 381.050 409.022

Nadere informatie

Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten

Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten 9 Overtredingen F.P. van Tulder en H.G. Aten In totaal zijn in 213 circa 347. geconstateerde overtredingen op straf rechtelijke wijze behandeld. Het grootste deel daarvan werd door politie en buitengewone

Nadere informatie

8 Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten

8 Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten 8 Overtredingen F.P. van Tulder en H.G. Aten In totaal zijn in circa 526. geconstateerde overtredingen op strafrechtelijke wijze behandeld. Het grootste deel daarvan werd door politie en buitengewone opsporingsambtenaren

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 9745 2 juli 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Justitie van 18 juni 2009, nr. 5600438, houdende vaststelling van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 918 Wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens in verband

Nadere informatie

Tabellen bij hoofdstuk 8

Tabellen bij hoofdstuk 8 598 Criminaliteit en rechtshandhaving 2011 Tabellen bij hoofdstuk 8 Tabel 8.1 Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren Geldsomtransacties 480.428 453.026 439.083

Nadere informatie

8 Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten

8 Overtredingen. F.P. van Tulder en H.G. Aten 8 Overtredingen F.P. van Tulder en H.G. Aten In totaal zijn in 212 circa 381. geconstateerde overtredingen op strafrechtelijke wijze behandeld. Het grootste deel daarvan werd door politie en buitengewone

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 321 Besluit van 4 juli 2001 tot wijziging van het Besluit tenuitvoerlegging geldboetevonnissen, het Besluit tenuitvoerlegging ontnemings- en

Nadere informatie

Cijferbijlage jaarbericht Centraal Justitieel Incassobureau

Cijferbijlage jaarbericht Centraal Justitieel Incassobureau 2011 Cijferbijlage jaarbericht Centraal Justitieel Incassobureau Colofon UITGAVE Centraal Justitieel Incassobureau Postbus 1794 8901 CB Leeuwarden www.cjib.nl EINDREDACTIE Afdeling Management Informatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 552 Slachtofferbeleid Nr. 11 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 2 april 2014 De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft

Nadere informatie

Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren

Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren 622 Criminaliteit en rechtshandhaving 2012 Tabellen bij hoofdstuk 8 Tabel 8.1 Afdoeningen van overtredingen door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren Geldsomtransacties 480.428 453.026 439.083

Nadere informatie

BASISSELECTIEDOCUMENT

BASISSELECTIEDOCUMENT BASISSELECTIEDOCUMENT Een instrument voor de selectie ter vernietiging dan wel blijvende bewaring van de administratieve neerslag van het handelen van het CJIB vanaf 1990 In opdracht van het Centraal Justitieel

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

Na artikel 5b van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Na artikel 5b van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften wordt een artikel ingevoegd, luidende: Wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens in verband met het verstrekken van gegevens over personen met diplomatieke

Nadere informatie

U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een. In deze brochure leest u over de verschillende soorten straffen en

U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een. In deze brochure leest u over de verschillende soorten straffen en U werd veroordeeld U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een straf of maatregel opgelegd. In deze brochure leest u over de verschillende soorten straffen en maatregelen die de rechter

Nadere informatie

BETALINGSREGELINGENBELEID

BETALINGSREGELINGENBELEID BETALINGSREGELINGENBELEID Versie 1.0 Datum 1 september 2017 Status definitief 1 Inhoud Begripsbepaling... 3 1. Inleiding... 6 2. Algemene uitgangspunten... 6 3. Verzoek... 6 4. Betalingsregelingen... 6

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde Nr. 494 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42315 25 juli 2017 Aanwijzing feitgecodeerde misdrijven, overtredingen en muldergedragingen Rechtskarakter: Aanwijzing

Nadere informatie

Betere samenwerking bij oninbare schulden

Betere samenwerking bij oninbare schulden Betere samenwerking bij oninbare schulden Marjolein Boonstra (CJIB) Liesbeth Veltmans (CJIB) Manuel van der Hoek (CZ), Anke Sinnema (gem. Leeuwarden) #InclusieveStad en #CityDeal 12/10/2016 Programma 1.

Nadere informatie

Bijlage 7. Begrippen 1

Bijlage 7. Begrippen 1 Bijlage 7 Begrippen 1 A Aangifte Kennisgeving aan een opsporingsambtenaar dat een strafbaar feit is gepleegd. Aangifte (Integrale Veiligheidsmonitor) Melding van een ondervonden voorval bij de politie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DGSenB Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Toelichting 120012/JAS 2/4

Toelichting 120012/JAS 2/4 Toelichting Aanleiding Het Openbaar Ministerie gaat zich in de toekomst meer richten op de (middel)zware milieucriminaliteit. Om tegen de kleinschaliger milieudelicten op te kunnen treden wordt de bestuurlijke

Nadere informatie

* Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. De veroordeling 3. Registratie 3. De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden 3

* Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. De veroordeling 3. Registratie 3. De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden 3 U BENT VEROORDEELD U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een straf of maatregel opgelegd. In deze brochure leest u welke verschillende soorten straffen en maatregelen er bestaan,

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden. Bestuursorgaan: de minister van Veiligheid en Justitie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden. Bestuursorgaan: de minister van Veiligheid en Justitie Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden. Bestuursorgaan: de minister van Veiligheid en Justitie Datum: 3 maart 2011 Rapportnummer: 2011/0077 2 Klacht

Nadere informatie

Nr. Datum Document(soort) Kenmerk / vindplaats Beoordeling Artt. Wob M.b.t. onderdeel

Nr. Datum Document(soort) Kenmerk / vindplaats Beoordeling Artt. Wob M.b.t. onderdeel Nr. Datum Document(soort) Kenmerk / vindplaats Beoordeling Artt. Wob M.b.t. onderdeel 1 18-06-09 Regeling vaststelling https://zoek.officielebekendmakingen.nl/st reeds openbaar 8 administratiekosten verkeersboetes

Nadere informatie

Berechting. Z.C. Driessen en R.F. Meijer

Berechting. Z.C. Driessen en R.F. Meijer 6 Berechting Z.C. Driessen en R.F. Meijer In 2015 deed de rechter 102.000 misdrijfzaken af, 20% minder dan in 2007 en 5% meer dan in 2014. Vermogensmisdrijven en gewelds- en seksuele misdrijven vormden

Nadere informatie

Het Centraal Justitieel Incassobureau. Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen

Het Centraal Justitieel Incassobureau. Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen Het Centraal Justitieel Incassobureau Dé expert op het gebied van inning, incasso van boetes en coördinatie van straffen Corporate presentatie CJIB 2010 Het CJIB als partner Welke innovaties heeft het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10909 22 juni 2011 Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 15 juni 2011, nr. 5700090/11, houdende wijziging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 702 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften in verband met de verstrekking

Nadere informatie

Na artikel 5b van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Na artikel 5b van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften wordt een artikel ingevoegd, luidende: Wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens in verband met het verstrekken van gegevens over personen met diplomatieke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 342 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE

BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ridderkerk, Op xxxxxx 2017 Inleiding In 2016 heeft

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011 Rapport Rapport betreffende een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau en/of het Openbaar Ministerie. Datum: 14 november 2011 Rapportnummer: 2011/338 2 Klacht Op 8 december 2008 heeft een kantonrechter

Nadere informatie

Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid

Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid r.. Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid > Retouradres Postbus 1794 8901 CB Leeuwarden Directie Wetgeving en Juridische Zaken Postbus Uiui 2511 EH DEN HAAG Afdeling Strategie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Hoofdstuk I. De verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie Artikel 553 WvSv bepaalt dat de tenuitvoerlegging

Hoofdstuk I. De verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie Artikel 553 WvSv bepaalt dat de tenuitvoerlegging JU Aanwijzing executie (vervangende) vrijheidsstraffen, taakstraffen van meerderjarigen, geldboetes, schadevergoedings-, ontnemingsmaatregelen en europese geldelijke sancties Categorie: Executie, informatieverstrekking

Nadere informatie

Algemene bepalingen. Transactie DDD. Na titel VIII wordt een titel ingevoegd, luidende: TITEL VIIIA BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR JEUGDIGEN.

Algemene bepalingen. Transactie DDD. Na titel VIII wordt een titel ingevoegd, luidende: TITEL VIIIA BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR JEUGDIGEN. DDD Na titel VIII wordt een titel ingevoegd, luidende: TITEL VIIIA BIJZONDERE BEPALINGEN VOOR JEUGDIGEN Algemene bepalingen Artikel 79a Ten aanzien van degene die ten tijde van het begaan van een strafbaar

Nadere informatie

Overtredingen. F.P. van Tulder en T.P. Sprengers 1

Overtredingen. F.P. van Tulder en T.P. Sprengers 1 8 Overtredingen F.P. van Tulder en T.P. Sprengers 1 In 21 werden 11 miljoen verkeersovertredingen via een WAHVbeschikking afgedaan. In 27 waren dat er overigens nog 12,7 miljoen. Driekwart van de beschikkingen

Nadere informatie

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg Bijlage 8.6 Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg De in de sanctiematrix Drank- en Horecawet

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Uitgangspunten van de regeling

HOOFDSTUK 2 Uitgangspunten van de regeling HOOFDSTUK 2 Uitgangspunten van de regeling 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk worden een aantal algemene uitgangspunten besproken die aan de regeling van de strafbeschikking ten grondslag liggen. In 2.2 wordt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde Nr. 403 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Boete Toolkit 2013. boetebezwaar-online.nl. Inclusief voorbeeldbrieven, actuele wetgeving en boetevolgformulier. Een uitgave in eigen beheer van:

Boete Toolkit 2013. boetebezwaar-online.nl. Inclusief voorbeeldbrieven, actuele wetgeving en boetevolgformulier. Een uitgave in eigen beheer van: Boete Toolkit 2013 Inclusief voorbeeldbrieven, actuele wetgeving en boetevolgformulier Een uitgave in eigen beheer van: boetebezwaar-online.nl Uw boete succesvol aanvechten Handleiding en praktische tips

Nadere informatie

U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een straf of maatregel

U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een straf of maatregel U bent veroordeeld U bent onlangs veroordeeld door de strafrechter. Hij* heeft u een straf of maatregel opgelegd. In deze brochure leest u welke verschillende soorten straffen en maatregelen er bestaan,

Nadere informatie

Management samenvatting

Management samenvatting Management samenvatting Achtergrond, doelstelling en aanpak Op 1 januari 2014 is de Wet conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer (hierna: conservatoir beslag) 1 in werking getreden. Doel van

Nadere informatie

U hebt een schadevergoeding toegewezen gekregen

U hebt een schadevergoeding toegewezen gekregen Regelingen en voorzieningen CODE 6.5.3.7 U hebt een schadevergoeding toegewezen gekregen bronnen www.cjib.nl, januari 2011 Openbaar Ministerie, brochure: Hoe krijg ik mijn schade vergoed? januari 2011

Nadere informatie

Handhavingsinstrumenten

Handhavingsinstrumenten Bijlage 2 Handhavingsinstrumenten Privaatrechtelijk De gemeente is naast een bestuursorganisatie ook rechtspersoon. Als rechtspersoon heeft de gemeente privaatrechtelijke mogelijkheden om te handhaven.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5107 28 februari 2013 Aanwijzing executie Categorie: Executie, informatieverstrekking Rechtskarakter: Aanwijzing in de

Nadere informatie

Datum 2 september 2013 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het gijzelen van mensen bij het niet betalen van (verkeers)boetes

Datum 2 september 2013 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het gijzelen van mensen bij het niet betalen van (verkeers)boetes 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2491 14 maart 2011 Rectificatie Aanwijzing OM-afdoening Op 1 maart 2011 is de Aanwijzing OM-afdoening (2011A001) in werking

Nadere informatie

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen 76 Bestuursrechtelijke sanctiemiddelen De gemeente De Ronde Venen kan tegen overtreders met meerdere verschillende sanctiemiddelen, al dan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8971 31 maart 2015 Aanwijzing OM-strafbeschikking Rechtskarakter: Aanwijzing in de zin van artikel 130 lid 4 Wet RO Van:

Nadere informatie

Strafrechtketen 2015 factsheet. juni 2016

Strafrechtketen 2015 factsheet. juni 2016 Strafrechtketen 2015 factsheet juni 2016 1 E-zine Jaarrapportage Strafrechtketen 2015 Dit is een e-zine van de strafrechtketen. Deze e-zine geeft een overzicht van beslissingen die door de diverse organisaties

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20473 21 december 2010 Aanwijzing executie Categorie: Executie, informatieverstrekking Rechtskarakter: Aanwijzing in de

Nadere informatie

Tenuitvoerlegging van sancties

Tenuitvoerlegging van sancties 7 Tenuitvoerlegging van sancties S.N. Kalidien 1 De instroom van de ten uitvoer te leggen vrijheidsbenemende sancties in het gevangeniswezen daalde overwegend van 2007 tot en met 2015. Het aantal opgelegde

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198 Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december 2013 Rapportnummer: 2013/198 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zij op 22 mei 2013

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

Brief van de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie 29279 Rechtsstaat en Rechtsorde Nr. 202 Brief van de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 1 juli 2014 Met deze brief

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 januari 2018 Onderwerp Tenuitvoerlegging sancties

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 januari 2018 Onderwerp Tenuitvoerlegging sancties 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015. Strafrecht in de praktijk

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015. Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015 Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Drie bijeenkomsten 1 okt: Lessen Avontuur 2014-2015 5 nov: Strafrecht 8 dec: Geleerde lessen & borging Begeleiding

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE Opsporen en vervolgen Wie doet dat eigenlijk? De ene moord is nog niet gepleegd of je ziet alweer de volgende ontvoering. Politieseries en misdaadfilms zijn populair

Nadere informatie

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Regels, overtredingen en de gevolgen De overheid heeft regels gemaakt om de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren zo schoon, mooi

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 6 + 7 Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 1300 woorden 3 november 2010 2,3 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk

Nadere informatie

Tenuitvoerlegging van sancties

Tenuitvoerlegging van sancties 7 Tenuitvoerlegging van sancties S.N. Kalidien De totale instroom van gedetineerden in het gevangeniswezen daalt sinds drie jaar, na een periode van groei. In 29 stroomden 4.3 gedetineerden in, tegen 43.8

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46384 18 december 2015 Aanwijzing feitegcodeerde misdrijven, overtredingen en Muldergedragingen Rechtskarakter: Aanwijzing

Nadere informatie

Invorderen vanuit de rijksoverheid. Geert-Jan Dümmer FISCALE INVORDERING. RIJKSINCASSO - op internet. RIJKSINCASSO - inleiding

Invorderen vanuit de rijksoverheid. Geert-Jan Dümmer FISCALE INVORDERING. RIJKSINCASSO - op internet. RIJKSINCASSO - inleiding Geert-Jan Dümmer Invorderen vanuit de rijksoverheid FISCALE INVORDERING ADVISEREN DETACHEREN OPLEIDEN RIJKSINCASSO - inleiding RIJKSINCASSO - op internet Een doorgaande discussie over de vraag of we voor

Nadere informatie

Sanctierecht HC10: Vermogenssancties

Sanctierecht HC10: Vermogenssancties Sanctierecht HC10: Vermogenssancties Het onderwerp van deze week is vermogenssancties. De onderwerpen verbeurdverklaring en onttrekking aan het verkeer behoren tot zelfstudie. Verbeurdverklaring is een

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

HoE krijg Ik mijn ScHADE vergoed?

HoE krijg Ik mijn ScHADE vergoed? Hoe krijg ik mijn schade vergoed? De schadevergoedingsmaatregel Heeft u als gevolg van een misdrijf schade geleden, dan is het strafproces een manier om uw schade vergoed te krijgen. Als de rechter vindt

Nadere informatie

6 Berechting. M. Brouwers en A.Th.J. Eggen

6 Berechting. M. Brouwers en A.Th.J. Eggen 6 Berechting M. Brouwers en A.Th.J. Eggen In 2012 deed de rechter 96.000 misdrijfzaken af. Dat is 28% minder dan in 2005. In meer dan de helft van de zaken ging het om vermogensmisdrijven (36%) of gewelds-

Nadere informatie

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek ARRESTANTENVERZORGING Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek januari 2013 Doel van het strafproces / strafvordering = het nemen van strafvorderlijke beslissingen Bestaat uit =

Nadere informatie

Strafrechtketen factsheet strafrechtketenmonitor. juni 2017

Strafrechtketen factsheet strafrechtketenmonitor. juni 2017 Strafrechtketen factsheet strafrechtketenmonitor juni 2017 1 E-zine Jaarrapportage Strafrechtketen Dit is een e-zine van de strafrechtketen. Deze e-zine geeft een overzicht van beslissingen die door de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Zaaknummer: HHVYT01. Bestuurlijke boete en bestuurlijke strafbeschikking. Collegevoorstel

Zaaknummer: HHVYT01. Bestuurlijke boete en bestuurlijke strafbeschikking. Collegevoorstel Collegevoorstel Inleiding Kleine ergernissen in het publieke domein, zoals overlast door loslopende honden, het verkeerd aanbieden van huisvuil, hinderlijk geplaatste uitstallingen en dergelijke zijn in

Nadere informatie

De bijkomende kosten van een verkeersboete

De bijkomende kosten van een verkeersboete Weg en Verkeer Bron: Jurisprudentie Wegenverkeersrecht 2012/43 De bijkomende kosten van een verkeersboete J.W. van der Hulst 1 1. Inleiding Sinds 1990 worden lichte verkeersovertredingen bestuursrechtelijk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44630 31 december 2015 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 december 2015, kenmerk 708251, tot vaststelling

Nadere informatie

Handhavingsinstrumenten

Handhavingsinstrumenten BIJLAGE 1 Handhavingsinstrumenten 1. Bestuursrechtelijke instrumenten Bestuursrechtelijke handhaving is gericht op het in overeenstemming brengen met de regelgeving van de daaraan afwijkende gedragingen

Nadere informatie

De strafrechtsketen in samenhang

De strafrechtsketen in samenhang 8 De strafrechtsketen in samenhang F.P. van Tulder, R.F. Meijer en M.M. van Rosmalen Het geschatte aantal door burgers ondervonden delicten daalde tussen 2007 en 2015 met een derde (-33%) en de geregistreerde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 10750 17 juli 2009 Regeling van de Minister van Justitie van 10 juli 2009, nr. 5610455, houdende wijziging van de Regeling

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten.

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten. Bijlage(n) 1 In het verzoek van 9 april 2015, 2015-0000244955, heeft de minister van Veiligheid en Justitie ten behoeve van het Centraal Justitieel Incassobureau verzocht om autorisatie voor de systematische

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35061 17 december 2013 Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers (in het bijzonder de vordering van

Nadere informatie

Criminaliteit Handelingen en gedragingen (zowel doen als nalaten) die de wetgever strafbaar heeft gesteld.

Criminaliteit Handelingen en gedragingen (zowel doen als nalaten) die de wetgever strafbaar heeft gesteld. Bijlage 7 Begrippen Deze bijlage volgt in principe de begrippenlijst zoals het CBS die heeft vastgesteld en online openbaar heeft gemaakt. In deze bijlage staan alle niet algemeen bekend veronderstelde

Nadere informatie

kwadrantenmodel Persoon wil betalen Persoon wil niet betalen Stimuleren: Persoon kan betalen Betaalgemak vergroten Instrumenten inzetten

kwadrantenmodel Persoon wil betalen Persoon wil niet betalen Stimuleren: Persoon kan betalen Betaalgemak vergroten Instrumenten inzetten 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) hem geen uitstel van betaling voor onbepaalde tijd verleent ten aanzien van de aan hem opgelegde schadevergoedingsmaatregel,

Nadere informatie

6 Berechting. M. Brouwers en A.Th.J. Eggen

6 Berechting. M. Brouwers en A.Th.J. Eggen 6 Berechting M. Brouwers en A.Th.J. Eggen In deed de rechter 102.000 misdrijfzaken 1 af. Dat is 23% minder dan in. In meer dan de helft van de zaken gaat het om vermogensmisdrijven (35%) of gewelds- en

Nadere informatie

Versie Versie Datum. Nr Zaakcode( Wijziging Art. 4 Bvr De werkinstructie is aangepast naar aanleiding van jurisprudentie.

Versie Versie Datum. Nr Zaakcode( Wijziging Art. 4 Bvr De werkinstructie is aangepast naar aanleiding van jurisprudentie. Nr Zaakcode( Wijziging s) 1025 Art. 4 Bvr De werkinstructie is aangepast naar aanleiding van jurisprudentie. Versie Versie Datum oud nieuw 2.03 2.04 20-10-2015 Incasso eigen bijdrage Als de rechtsbijstandverlener

Nadere informatie

Bijlage C5 Beschrijving Deelnemende aanbestedende diensten perceel 5

Bijlage C5 Beschrijving Deelnemende aanbestedende diensten perceel 5 Bijlage C5 Beschrijving Deelnemende aanbestedende diensten perceel 5 Aanbesteding Inhuur Flexibele Arbeidskrachten op basis van een Uitzendovereenkomst ten behoeve van Deelnemende aanbestedende diensten

Nadere informatie

Datum 2 augustus 2010 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over het toepassen van vervangende hechtenis door het CJIB

Datum 2 augustus 2010 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over het toepassen van vervangende hechtenis door het CJIB 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Aanwijzing executie straffen en maatregelen

Aanwijzing executie straffen en maatregelen JU Aanwijzing executie straffen en maatregelen Aanwijzing executie (vervangende) vrijheidsstraffen, taakstraffen van meerderjarigen, geldboetes, schadevergoedingsen ontnemingsmaatregelen, Europese geldelijke

Nadere informatie

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november Strafrecht in de praktijk

Incident? Actie! Sessie 2: 5 november Strafrecht in de praktijk Incident? Actie! Sessie 2: 5 november 2015 Strafrecht in de praktijk Programma 1. Stand van zaken 2. Strafrecht: Jurisprudentie en OM = pauze = 3. Praktijk I: Drie avonturiers 4. Praktijk II: Aan de slag!

Nadere informatie

Als je in aanraking komt met de politie

Als je in aanraking komt met de politie Als je in aanraking komt met de politie Je bent in aanraking gekomen met de politie en dan? Je bent met de politie in aanraking geweest. Als de politie jouw strafzaak ernstig genoeg vindt, kan die dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 13. Aanbevolen literatuur 15. Afkortingenlijst 17. Hoofdstuk 1 Inleiding 19

Inhoudsopgave. Voorwoord 13. Aanbevolen literatuur 15. Afkortingenlijst 17. Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Inhoudsopgave Voorwoord 13 Aanbevolen literatuur 15 Afkortingenlijst 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 1.1 Eerste kennismaking 19 1.2 Plaats van het strafrecht 19 1.3 Doelen van straffen 22 1.4 Materieel strafrecht,

Nadere informatie