Handleiding Kodi Wat is Kodi? Mediaspeler aansluiten Kodi opstarten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Kodi Wat is Kodi? Mediaspeler aansluiten Kodi opstarten"

Transcriptie

1

2 Handleiding Kodi Als u een mediaspeler met Android aanschaft bij imediabox.nl, hebt u een app nodig om films, series en muziek op uw televisie te bekijken. De gratis applicatie Kodi (voorheen XBMC) is hier bij uitstek voor geschikt, want deze toepassing accepteert alle gangbare audio- en videoformaten. In deze handleiding leggen we u haarfijn uit hoe Kodi werkt en op welke manier u alle functies optimaal gebruikt. Wat is Kodi? Kodi is een populair programma waarmee u allerlei soorten mediabestanden op de computer, tablet, smartphone of mediaspeler afspeelt. Het programma ging jarenlang door het leven onder de naam XBMC, maar sinds vorig jaar hebben de makers gekozen voor een nieuwe naam. De reden voor deze keuze is dat XBMC (Xbox Media Center) door hobbyisten oorspronkelijk alleen werd ontwikkeld voor de Xbox-spelcomputer. Sindsdien is het programma sterk geëvolueerd en verbeterd waardoor de naam XBMC niet meer de lading dekt van het programma. Er lag bovendien ook een copyright-conflict met Sony op de loer. Kortom, genoeg reden om Kodi als neutrale naam te kiezen. Een belangrijk pluspunt is dat het programma voor verschillende platformen beschikbaar is, zoals Windows, Linux, Mac OS X, ios (iphone/ipad) en Android. Omdat op onze mediaspelers het besturingssysteem Android draait, gaan we in deze handleiding uit van de mobiele versie van Kodi. Mediaspeler aansluiten Zodra u met Kodi aan de slag gaat, is het belangrijk om uw mediaspeler eerst correct aan te sluiten. Voor beeld- en geluidsoverdracht gebruikt u bij voorkeur een HDMI-kabel. Die prikt u in een geschikte ingang van uw televisie of receiver. Verder loont het de moeite om de speler te verbinden met een bekabeld netwerk. Weliswaar verkoopt imediabox.nl veel mediaspelers met een ingebouwde wifi-adapter, maar voor het streamen van mediabestanden heeft een bekabeld netwerk nog altijd de voorkeur. De bandbreedte van wifi-verbindingen is beperkt en daarnaast is het draadloos netwerk in veel huishoudens overbevolkt vanwege het gebruik van andere apparatuur. Dit veroorzaakt veelal haperingen in de weergave van video s. Kodi opstarten Op veel mediaspelers van imediabox.nl is Kodi al voorgeïnstalleerd. Klik op de Icoon met een K erin van Kodi en het programma zal opstarten.

3 Lokale mediabestanden Indien u een usb-stick, externe harde schijf of SD-kaart met mediabestanden aansluit, bekijkt u hiervan de inhoud rechtstreeks in Kodi. Ga vanuit het menu naar VIDEO S / Bestanden en selecteer de externe opslagdrager. Er verschijnt nu een lijstje met bestandsnamen in beeld. Kies een titel en geniet van de film of serie. Tijdens de weergave past u de ondertiteling en het audiospoor eventueel aan. Mocht er geen ondertiteling beschikbaar zijn, dan downloadt u die desgewenst rechtstreeks van internet. U opent de instellingen door tijdens de weergave op de OK-toets van de afstandsbediening te drukken. Voor overige mediabestanden navigeert u in het menu naar MUZIEK of AFBEELDINGEN.

4 Filminformatie toevoegen U wijst eenvoudig filminformatie aan videobestanden toe, zodat er binnen de gebruikersomgeving van Kodi nuttige gegevens over de titel zichtbaar zijn. Denk hierbij aan fraaie afbeeldingen en een samenvatting van de film. Zoek in VIDEO S de map met filmbestanden op zonder hiervan de inhoud te openen. Druk vervolgens op de Menu-knop van de afstandsbediening en kies voor Inhoud toewijzen. U geeft in het volgende venster aan of de map muziekvideo s, series of films bevat. Nadat u gekozen hebt voor OK, haalt Kodi de gegevens op bij diverse online bronnen. Het programma voegt alle informatie netjes toe aan de filmcatalogus. U bekijkt hiervan de inhoud door vanuit het menu naar Speelfilms te navigeren.

5 Netwerkbron toevoegen Kodi is in staat om mediabestanden rechtstreeks vanaf netwerkbronnen te streamen, zoals een computer of NAS. Deze optie is handig wanneer u een centrale mediaserver hebt ingericht die alleen via het netwerk bereikbaar is. U voegt deze locatie relatief gemakkelijk aan Kodi toe. Ga naar VIDEO S / Bestanden / Video s toevoegen / Bladeren / Netweklocatie toevoegen. Er bestaan verschillende protocollen om via het thuisnetwerk verbinding met een netwerkbron te maken. Veruit de meeste pc s en NAS-apparaten hebben een Samba-server aan boord. Kies achter Protocol daarom voor Windowsnetwerk (SMB) en vul bij Servernaam het juiste IP-adres van het netwerkapparaat in. Bij Gedeelde locatie vermeldt u de naam van de gedeelde map waarin de mediabestanden staan opgeslagen. Vul als laatste zo nodig de gebruikersnaam en het wachtwoord in van uw computer of NAS. Bevestig met OK. De nieuwe netwerklocatie verschijnt in het overzicht. Open hiervan de inhoud en kies tweemaal voor OK om de netwerkbron definitief aan Kodi toe te voegen.

6 Add-ons Een belangrijke eigenschap van Kodi is het gebruik van add-ons. Hiermee voegt u kinderlijk eenvoudig extra functionaliteit toe aan uw mediaspeler. De meeste producten van imediabox.nl hebben standaard al bruikbare add-ons voorgeïnstalleerd, bijvoorbeeld Uitzending Gemist (NPO), Dumpert en RTL XL. Dit is echter niet altijd het geval en mogelijk mogen we vanwege nieuwe wetgeving deze service in de toekomst niet meer aanbieden. Om die reden is het goed om te weten op welk manier u zelf add-ons installeert en beheert. Add-ons installeren Vanuit Kodi installeert u rechtstreeks nieuwe uitbreidingen. Het programma raadpleegt hiervoor een eigen database en laat de beschikbare add-ons zien. Ga achtereenvolgens naar SYSTEEM / Add-ons / Add-ons downloaden. Er verschijnt een lijst met kant-en-klare pakketten (zogeheten repositories) van add-ons die u desgewenst kunt installeren. Neem een kijkje en voeg naar eigen inzicht nieuwe uitbreidingen toe.

7 Zip-bestand installeren Via SYSTEEM / Bestandsbeheer / Locatie toevoegen is het overigens ook mogelijk om een nieuwe repository handmatig vanaf internet toe te voegen. Hiervoor vult u het juiste webadres in en gaat u naar SYSTEEM / Add-ons / Add-ons installeren m.b.v. zipbestand. Selecteer de locatie die u zojuist hebt toegevoegd en installeer het zip-bestand. Keer terug naar het onderdeel Add-ons en kies als laatste voor Add-ons downloaden. Zoek de juiste repository op en kijk welke functies er beschikbaar zijn. Als alternatief bewaart u een add-on op een usb-stick of SD-kaart en installeert u het zip-bestand vanaf dit opslagmedium.

8 Add-ons beheren Sommige add-ons staan in Kodi standaard uitgeschakeld, bijvoorbeeld uitbreidingen met erotische content. U schakelt dergelijke toepassingen naar eigen wens weer in. Navigeer naar SYSTEEM / Add-ons / Uitgeschakelde add-ons en bekijk de lijst. Open een add-on en kies voor Inschakelen om deze te activeren. Fijn is dat Kodi de meeste add-ons automatisch bijwerkt. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, hoeft u in dat geval niets te doen. Via SYSTEEM / Instellingen / Add-ons / Controleren op updates controleert u eenvoudig of er nieuwe versies zijn. Helaas beschikken niet alle uitbreidingen over een automatische update-functie, bijvoorbeeld wanneer de toepassing via een zip-bestand is geïnstalleerd. U kunt in dat geval de nieuwste versie via een recenter zip-bestand installeren.

9 Back-up maken Als u Kodi helemaal naar eigen wens hebt ingesteld, is het natuurlijk zonde om bij problemen alle instellingen te verliezen. Hoewel mediaspelers van imediabox.nl nauwelijks crashen, kan dat natuurlijk altijd een keer gebeuren. Via de add-on Backup houdt u een kopie van uw favoriete instellingen achter de hand. Op mediaspelers waar de add-ons al zijn voorgeïnstalleerd, vindt u deze uitbreiding onder PROGRAMMA S / Programma add-ons. Kies voor Open Settings en geef aan waar u de back-up wilt bewaren. Gunstig is dat u de kopie ook bij clouddiensten als Google Drive en Dropbox kunt onderbrengen. Bij Bestand selectie bepaalt u welke gegevens u wilt bewaren, zoals add-ons, de database en profielen. Via Inplannen selecteert u eventueel een dag en tijdstip waarop u automatisch back-ups wilt maken. Bij onverhoopte problemen gebruikt u dezelfde add-on om de back-up weer terug te zetten.

10

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding ONLINE FILM PAKKET Installatie handleiding 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Software downloaden... 4 4. Installatie KODI (voorheen XBMC)... 5 5. Installatie Online Film Pakket...

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Handleiding. Inhoudsopgave

Handleiding. Inhoudsopgave Handleiding Inhoudsopgave 1. De Streamer aansluiten 2. Opstarten en afsluiten van De Streamer 3. De afstandsbediening 4. Aanmelden op netwerk (WIFI) 5. Beeldscherm kalibreren 6. Opschonen cache (tijdelijk

Nadere informatie

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig?

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig? 1: Getting started 1.1 Wat heeft u nodig? Een TV met een HDMI aansluiting (bij voorkeur een Full HD TV) Een netwerkkabel en een breedband internetverbinding (bij voorkeur > 20 mb/s) Een afstandsbediening.

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android

EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android 2 NEDERLANDS EM7385 & EM7380 hdmedia 3D Full HD mediaspeler met 3D & Android Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

In 18 stappen Windows volledig opgeschoond

In 18 stappen Windows volledig opgeschoond How To In 18 stappen Windows volledig opgeschoond Door: Maikel Dijkhuizen Een Windows-machine is in zekere zin vergelijkbaar met een auto. Zo nu en dan is er namelijk een grondige onderhoudsbeurt nodig.

Nadere informatie

EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player

EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player 2 NEDERLANDS EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Functies en kenmerken... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 6 2.0 Uitleg van

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

Handleiding Zakelijk Office 365 Instap & Standaard Versie april 2014

Handleiding Zakelijk Office 365 Instap & Standaard Versie april 2014 Handleiding Zakelijk Office 365 Instap & Standaard Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud 4 2.2 Rechten kopen of wijzigen

Nadere informatie

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5.

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5. Pagina 1 van 24 PlayNow Box 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanzetten 7. PlayNow Box besturen met

Nadere informatie

Het installeren. Horizon TV UPC Internet UPC Telefonie

Het installeren. Horizon TV UPC Internet UPC Telefonie Het installeren Horizon TV UPC Internet UPC Telefonie 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Installatievolgorde 4 Inhoud van het installatiepakket 5 2. Het installeren Horizon TV 7 In- en uitgangen Horizon

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Bestanden en instellingen overzetten

Bestanden en instellingen overzetten Bestanden en instellingen overzetten In de praktijk zal het regelmatig voorkomen dat er een nieuwe pc wordt aangeschaft waarop Windows Vista is geïnstalleerd. Het zou dan gemakkelijk zijn als u bestaande

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Beginners handleiding OpenSUSE. 1: KDE workspace.

Beginners handleiding OpenSUSE. 1: KDE workspace. 12.? 1: KDE workspace. Als het systeem opstart, wordt er normaal gesproken gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je het systeem niet zelf geïnstalleerd, vraag dan de systeem administrator naar

Nadere informatie

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Beheerprogramma voor lokale instellingen

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Beheerprogramma voor lokale instellingen ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Beheerprogramma voor lokale instellingen PRERELEASE 03/07/2011 Juridische kennisgeving Juridische kennisgeving Zie http://help.adobe.com/nl_nl/legalnotices/index.html voor de juridische

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN NETWORK SPACE FAMILY

GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN NETWORK SPACE FAMILY GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN NETWORK SPACE FAMILY KLIK HIER VOOR TOEGANG TOT EEN UP-TO-DATE ONLINE VERSIE van dit document voor de meest recente inhoud en functies zoals uitbreidbare illustraties, eenvoudigere

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

EM7280 Eminent HD Media Player Limited edition

EM7280 Eminent HD Media Player Limited edition EM7280 Eminent HD Media Player Limited edition 2 NEDERLANDS EM7280 Eminent HD Media Player Limited edition Inhoudsopgave 1.0 Introductie...3 1.1 Functies en kenmerken...3 1.2 Inhoud van de verpakking...4

Nadere informatie

Gebruikershandleiding FreeAgent GoFlex Home

Gebruikershandleiding FreeAgent GoFlex Home Gebruikershandleiding FreeAgent GoFlex Home Gebruikershandleiding FreeAgent GoFlex Home 2011 Seagate Technology LLC. Alle rechten voorbehouden. Seagate, Seagate Technology, het Wave-logo en FreeAgent zijn

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

ipod shuffle Gebruikershandleiding

ipod shuffle Gebruikershandleiding ipod shuffle Gebruikershandleiding 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 3 De ipod shuffle Hoofdstuk 2 5 Basiskenmerken van de ipod shuffle 5 De ipod shuffle in één oogopslag 6 De regelaars van de ipod shuffle gebruiken

Nadere informatie

KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1

KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1 KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1 Gebruikershandleiding 2.1.0 14.11.2008 Bryggegaten 7, N-0250 Oslo, Norway Tel: +47 24 13 47 00 Fax: +47 24 13 47 01 hello@birdstep.com www.birdstep.com Copyright 2008

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

ROSA software voor de KINDEROPVANG

ROSA software voor de KINDEROPVANG Installatie Handleiding ROSA software voor de KINDEROPVANG Kenmerk: ROSA_installatie_v12.doc 2004-2010 MULDATA Systeem : Installatie Handleiding ROSA pagina: 2 Hoofdstuk : Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding BlackBerry Link voor Windows Versie: 1.2.3 Gebruikershandleiding Gepubliceerd: 2014-01-20 SWD-20140120093820720 Inhoud Verwante bronnen...5 Aan de slag... 6 Info over BlackBerry Link...6 BlackBerry Link

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie