De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands"

Transcriptie

1 De niveautest Handleiding voor uitwisselingsdeelnemers Leer talen met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Latest update : 22/04/2015

2 Inhoud 1. Inleiding Wat is het doel van deze handleiding? Systeemvereisten Toegang tot en inloggen op de Erasmus+ OLS-website Vervolledig uw Eramsus+ OLS-profiel Toegang tot de Erasmus+ OLS-niveautest Leg de Erasmus+ OLS-niveautest af Grammatica Woordenschat Taalhandelingen Luisteroefeningen Begrijpend lezen Resultaten van de niveautest Helpdesk Gegevensbescherming Disclaimer Privacyverklaring Welke persoonsgegevens vergaren wij, en voor welke doeleinden? Wie heeft toegang tot uw informatie en aan wie wordt ze bekend gemaakt? Hoe beschermen en vrijwaren wij uw gegevens? Hoe kunt u uw gegevens verifiëren en corrigeren? Hoe lang bewaren we uw persoonsgegevens? Contactgegevens Bezwaar Rechtsgrond Auteursrecht Contact Cookies OLS-gedragscode Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

3 1. Inleiding Welkom bij de Erasmus+ OLS-niveautest! Deze handleiding is bedoeld als inleiding op de niveautest van Online Linguistic Support om ervoor te zorgen dat uw resultaten uw kennis van de taal waarin u tijdens uw mobiliteit zult werken of studeren zo goed mogelijk weerspiegelen. 1.1 Wat is het doel van deze handleiding? Deze handleiding bevat instructies die u zullen helpen snel en efficiënt uw niveautest af te leggen. Eerst zult u meer vernemen over de systeemvereisten voor OLS en over de login op OLS. Zodra u toegang heeft tot uw account, bekijken we hoe de niveautest is opgebouwd en wat getest wordt. Tot slot geven we u enkele tips om het beste te halen uit uw resultaten. 2 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

4 2. Systeemvereisten Hieronder staan de minimale systeemvereisten die nodig zijn om de Erasmus+ OLSniveautest online te kunnen invullen: Besturingssysteem: Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, MAC OS X 10.1; Schermresolutie: 1024x768 Standaard-audiokaart Luidsprekers of koptelefoon Browser: Internet Explorer 7 of later; Mozilla Firefox 3.6 of later; Chrome 10 of later; Safari 5 of later Adobe Flash Player of HTML5 Breedbandinternetverbinding (DSL/kabel) 3 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

5 3. Toegang tot en inloggen op de Erasmus+ OLSwebsite Voordat u toegang krijgt tot de Erasmus+ OLS-niveautests, moet u uw account activeren. U zou daarvoor een automatische moeten hebben gekregen waarin uw logingegevens staan. Klik op de link in die om uw account te activeren. Om in te loggen, tikt u uw login en wachtwoord in die u via mail hebt ontvangen van uw thuisinstelling/-organisatie. Zodra u uw Erasmus+ OLS-account hebt geactiveerd, gaat u naar de link om toegang te krijgen tot de Erasmus+ OLS-homepagina. Om toegang te krijgen tot de loginpagina, klikt u op de knop Login in de rechterbovenhoek van uw scherm. Als u uw wachtwoord bent vergeten, klikt u op de link Wachtwoord vergeten?. 4 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

6 Als u problemen ondervindt, kunt u contact opnemen met het technisch ondersteuningsteam van Erasmus+ OLS door te klikken op Help in de rechterboevenhoek van uw scherm. 4. Vervolledig uw Eramsus+ OLS-profiel Zodra u ingelogd bent, wordt u gevraagd uw profiel te bewerken en aan te vullen met uw persoonlijke informatie en informatie over uw Erasmus+ OLS-mobiliteit (soort mobiliteit, land van bestemming, begin- en einddatum van uw mobiliteitsperiode). Velden aangeduid met een rode asterisk (*) zijn verplicht (alle velden zijn verplicht). De taal van de test die u moet afleggen, te vinden onder Doeltaal, werd door uw thuisinstelling/-organisatie aangeduid als de hoofdtaal van de opleiding tijdens uw mobiliteitsperiode. U kunt dit veld niet aanpassen. Als u denkt dat de taal niet correct is, stop dan onmiddellijk met het aanvullen van uw profiel en neem onmiddellijk contact op met uw thuisinstelling/-organisatie. 5 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

7 Geef ook uw tijdzone in, want dat kan later belangrijk worden voor de tutoring sessions, als u door uw thuisinstelling/-organisatie geselecteerd werd om OLS-onlinetaalcursussen te volgen. Daarom moet u de tijdzone aanduiden waarin u tijdens uw mobiliteit zult studeren of werken. Voordat u op Wijzigingen opslaan klikt, moet u de juridische mededeling over gegevensbescherming lezen. U moet de voorwaarden inzake gegevensbescherming en geheimhouding aanvaarde voordat u uw profiel opslaat, anders kunt u niet verdergaan. Als u het wachtwoord dat u via hebt ontvangen wenst te veranderen, klikt u op Verander uw wachtwoord. 6 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

8 Wanneer u klaar bent met het aanvullen van uw profiel, klikt u op Wijzigingen opslaan om verder te gaan. Houd er rekening mee dat u uw profiel moet aanvullen voordat u de niveautest kunt starten. 5. Toegang tot de Erasmus+ OLS-niveautest Wanneer u uw profiel hebt aangevuld, verschijnt een inleidende pagina over de niveautest. Als u uw profiel moet aanpassen, klikt u op Pas mijn profiel aan in de linkerbovenhoek van uw scherm. Op deze pagina vindt u informatie over, onder andere: - de duur van uw niveautest; - de onderdelen van de niveautest, zijnde grammatica, woordenschat, taalhandelingen, luisteroefeningen en begrijpend lezen; - de moeilijkheidsgraad waarin uw niveautest evolueert ( computerized adaptive testing, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad van de test zich aanpast aan het vaardigheidsniveau van de mobiliteitsdeelnemer); - advies om de niveautest comfortabel af te leggen. Aan het einde van de niveautest wordt enkel het eindresultaat op het scherm getoond, zonder feedback op uw prestaties (aantal juiste en/of foute antwoorden). 7 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

9 The Door te klikken op Start de test onderaan de pagina kunt u uw test starten. Het systeem controleert dan de compatibiliteit van uw computer. Zodra de compatibiliteit gecontroleerd is en uw instellingen overeenkomen met de verwachte specificaties, klikt u op Start de test. 8 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

10 Na de controle van de compatibiliteit controleert het systeem uw audioconfiguratie. Klik op Klik om te luisteren om te controleren of uw luidsprekers of koptelefoon het audiovoorbeeld goed afspelen. (Controleer of de luidsprekers ingeschakeld zijn.) Klik op Ja als de audiotest gelukt is. Door op Nee te klikken als de audiotest mislukt is, wordt een nieuwe bericht getoond met een lijst van handelingen die u kunt doen om de audio in te stellen. Nadat u op Ja en dan op Verdergaan heeft geklikt, kunt u eindelijk starten met de niveautest. 9 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

11 6. Leg de Erasmus+ OLS-niveautest af De onlineniveautest, bestaande uit 70 vragen, bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grammatica (20 vragen) 2. Woordenschat (15 vragen) 3. Taalhandelingen (15 vragen) 4. Luisteroefeningen (10 vragen) 5. Begrijpend lezen (10 vragen) De test duurt gemiddeld 40 tot 50 minuten. Er is echter geen tijdslimiet en u kunt zoveel tijd nemen als u wenst om de test in te vullen. Deze onderdelen richten zich op de evaluatie van uw communicatieve vaardigheid alsook op uw grammaticale, semantische en lexicale vaardigheden en uw spellingsvaardigheden. U kunt de test op elk moment opslaan en later vervolledigen, maar enkel volledig afgewerkte onderdelen worden opgeslagen, terwijl uw antwoorden in nie-afgeronde onderdelen verloren gaan. Als u uw niveautest moet afsluiten of als u een technisch probleem ondervindt, kunt u de test opnieuw starten vanaf het begin van het vorige onderdeel. Houd er rekening mee dat u niet kunt terugkeren naar een vraag voor revisie als u een antwoord geselecteerd heeft en op verdergaan heeft geklikt. Als u het antwoord op een vraag niet weet, klik dan op verdergaan en ga door met uw test, zonder een antwoord te selecteren. 10 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

12 6.1 Grammatica Het eerste onderdeel is toegespitst op uw grammaticale vaardigheid. Het onderdeel grammatica bevat twee soorten oefeningen: meerkeuzevragen en een gatentest (invuloefening) en bestaat uit 20 vragen. Het onderstaande voorbeeld toont een meerkeuzevraag in welke u het juiste antwoord moet kiezen uit een lijst met termen door op het kleine cirkeltje voor elk antwoord te klikken. Daarna klikt u op verdergaan om verder te gaan naar de volgende vraag. In de rechterbovenhoek van uw scherm, kunt u de moeilijkheidsgraad van elke vraag zien: die verhoogt of verlaagt naargelang uw niveau. Het systeem start automatisch met een vraag op niveau A2 (GER). Onderaan de pagina kunt u de vooruitgang van uw test volgen via een balk. Elke ingevulde cel geeft het aantal gegeven antwoorden weer. De vooruitgangsbalk toont de 5 onderdelen die u moet vervolledigen om uw test af te maken. 11 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

13 De volgende screenshot toont het andere soort oefening die in dit onderdeel gebruikt wordt: de gatenoefening. Rekening houdend met de context en de betekenis van het fragment moet u de juiste vorm (aantal en/of geslacht, afhankelijk van de variabelen van de geselecteerde doeltaal) invullen, door te klikken op de velden en dat voor: - zelfstandige naamwoorden, - lidwoorden, - bijvoeglijke naamwoorden en - voornaamwoorden. Er zal ook gevraagd worden het volgende in te vullen: - de juiste tijd en vervoeging van werkwoorden (afhankelijk van de variabelen van de geselecteerde doeltaal), - de juiste voorzetsels en bijwoorden. 12 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

14 Voor elk onderdeel wordt u op volgende manier geïnformeerd: - het onderdeel (Grammatica, Woordenschat, enz.) dat u heeft afgelegd, - het aantal delen dat nog moet worden afgelegd, - het volgende onderdeel dat u zult moeten afleggen. 13 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

15 6.2 Woordenschat Het tweede onderdeel test uw lexicale vaardigheden met behulp van een onderdeel over woordenschat dat uit 15 vragen bestaat. Net al in het vorige onderdeel moet u meerkeuzevragen en vragen met gaten ( invuloefeningen ) beantwoorden door de juiste term (zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, werkwoord, voornaamwoord en voorzetsel) te kiezen, rekening houdend met de gegeven context. Het woordenschatonderdeel bevat ook een aantal vagen die uw algemene kennis testen: 14 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

16 15 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

17 6.3 Taalhandelingen Het derde onderdeel, bestaande uit 15 vragen, test uw communicatievaardigheden. Uw vaardigheden, de taal juist en gepast te gebruiken voor communicatieve doeleinden, wordt getest met behulp van meerkeuzevragen. Het doel is te evalueren hoe u reageert in de doeltaal met behulp van een serie korte dialogen. Ook hier moet u het juiste antwoord kiezen uit een reeks mogelijke antwoorden: Of u moet het meest gepaste antwoord geven op een vraag: 16 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

18 6.4 Luisteroefeningen Het vierde onderdeel, bestaande uit 10 vragen, test uw luistervaardigheden. Elke vraag is gebaseerd op een audiofragment. U kunt uw audiomateriaal controleren door op het luidsprekericoontje aan de rechterkant van het introductiescherm te klikken. Om naar het fragment te luisteren klikt u op de luidspreker. U kunt elk audiofragment maximaal 3 keer beluisteren. We raden u aan de lijst met mogelijke antwoorden minstens een keer te lezen. Elke oefening heeft de vorm van een meerkeuzevraag gebaseerd op een korte dialoog. U zult, afhankelijk van de oefening en van de moeilijkheidsgraad, de gepaste geherformuleerde zin moeten kiezen die de kern of een aspect van het audiofragment verklaart. 17 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

19 Of u moet eenvoudigweg een woord of zin gebruikt in het dialoog, identificeren. Een voorbeeld volgt in de twee onderstaande screenshots: 18 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

20 In dit onderdeel worden opnieuw uw communicatievaardigheden getest, in die zin dat u het gepaste antwoord moet aanduiden rekening houdend met de context. Het audiofragment hier vraagt Wil je iets drinken? : U kunt de vraag krijgen de communicatieve context van een conversatie te achterhalen met behulp van een aantal elementen (beltoon, gebruikte taal: Met Charles, enz.): 19 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

21 20 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

22 6.5 Begrijpend lezen Het laatste onderdeel, bestaande uit 10 vragen, evalueert uw vaardigheid een geschreven alinea of tekst te begrijpen. Woordenschatkennis en tekstinzicht zijn twee andere vaardigheden die hier getest worden. Het soort fragmenten dat u voorgeschoteld krijgt (fragmenten uit kranten en advertenties, situatiebeschrijvingen, extracten uit dialogen, literaire fragmenten) kan specifieker zijn en naar meer specifieke contexten verwijzen, afhankelijk van uw moeilijkheidsgraad. Hier moet u de woordenschat in een context begrijpen uw kennis over bepaalde onderwerpen wordt niet getest en u moet aanduiden welke term overeenkomt met de term in de vraag of welke term overeenkomt met de beschrijving en omgekeerd: 21 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

23 22 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

24 7. Resultaten van de niveautest Nadat u de 5 testonderdelen heeft ingevuld, zult u een gedetailleerde analyse van uw prestaties toegestuurd krijgen, zoals getoond op onderstaande resultatenpagina: 23 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

25 In het bovenste gedeelte van uw scherm, aan de linkerkant, ziet u uw algemene niveau volgens het GER, aangevuld met een korte beschrijving van dat behaalde niveau. De afbeeldingen aan de rechterkant geven weer waar u zich op dit moment bevindt op uw leerpad. In het midden van de pagina wordt een meer gedetailleerde feedback voor elke vaardigheid getoond. 24 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

26 Door te klikken op Print uw evaluatierapport kunt u een screenshot van uw testresultaten printen. Denk eraan dat u uw niveautest niet opnieuw kunt afleggen als u de test afgelegd heeft en uw resultaten ontvangen heeft. Dit kan een goede gelegenheid zijn om het beste te halen uit uw test. We raden u aan uw cv te updaten met uw recente taalniveau. Onderaan de pagina vindt u een link naar de Europass-pagina waar u uw Europass-curriculum vitae kunt opstellen of het sjabloon voor uw cv kunt downloaden om het later in te vullen. Instructies bij het invullen van uw Europass-cv of Taalpaspoort U zult gevraagd worden een formulier in te vullen waarop u uw moedertaal moet aanduiden. In het deel daaronder, andere talen, moet u de taal aanduiden waarin u getest bent (en/of de andere talen die u al kent dankzij zelfevaluatie) en de resultaten die u behaald heeft tijdens uw niveautest. Door te klikken op een van de taalvaardigheden, kunt u uw 25 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

27 niveauscores, inclusief de beschrijvingen van het GER, toevoegen met behulp van het uitrolmenu. 26 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

28 Enkel uzelf en de instelling die verantwoordelijk is voor uw selectie of de coördinatie van uw EV-project zullen de resultaten van uw niveautest ontvangen. Voor studenten hoger onderwijs zullen de resultaten niet doorgegeven worden aan de gastinstelling/-organisatie. Voor EV-vrijwilligers en VET-stagiaires worden de resultaten niet automatisch doorgegeven aan de andere organisatie(s) in het project. De resultaten van de Erasmus+ OLS-niveautest weerhouden niemand ervan deel te nemen aan het Erasmus+ mobiliteitsprogramma. De resultaten mogen gebruikt worden door de thuisinstelling/coördinerende organisatie om na te gaan welke deelnemers het meest behoefte aan taalkundige steun hebben. Aan het einde van uw Erasmus+-mobiliteitsperiode wordt van u verwacht dat u een nieuwe niveautest aflegt om uw voortgang op vlak van taalvaardigheid tijdens uw verblijf in het buitenland te evalueren. Er is geen verschil tussen de eerste (vóór de 27 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

29 mobiliteit) en de tweede (aan het einde van uw mobiliteit) Erasmus+ OLS-niveautest. De vragen kunnen verschillend zijn, aangezien de test adaptief is. Doordat beide testen gebaseerd zijn op dezelfde principes, kan uw voortgang op vlak van taalvaardigheid tijdens uw mobiliteitsperiode gemeten worden. Er volgen geen sancties wanneer uw taalniveau niet veranderd is tijdens uw Erasmus+mobiliteitsprogramma. Als uw taalniveau niet veranderd is tijdens uw verblijf in het buitenland, zal dat geen directe, negatieve gevolgen hebben voor uw deelname aan het Erasmus+-programma. Om het beste te maken van uw verblijf in het buitenland, zou u echter wel gemotiveerd moeten zijn om de taal van uw werk, studies of vrijwilligerswerk te leren. De Europese Commissie kan algemene gegevens over de niveautestresultaten gebruiken voor statistische doeleinden. 28 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

30 8. Helpdesk Als u problemen ondervindt tijdens de niveautest, neem dan contact op met onze technische dienst door eender wanneer tijdens uw niveautest in de rechterbovenhoek te klikken op Een probleem melden. 29 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

31 9. Gegevensbescherming 9.1 Disclaimer De online-taalondersteuning voor Erasmus+ is een dienst die wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Erasmus+ programma. Deze website wordt beheerd door Altissia, namens het projectconsortium (Centre de Langues, Université Catholique de Louvain en Altissia International S.A.), om de initiatieven ervan bij het grote publiek bekend te maken. Het materiaal op deze website is enkel bestemd ter informatie en voor leerdoeleinden. Het consortium stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat deze informatie steeds actueel en juist is. Als fouten onder onze aandacht gebracht worden, zullen we trachten ze te corrigeren. De inhoud van de taaltoetsen, cursussen en alle aanverwante domeinen, die toegankelijk zijn voor deelnemers aan Erasmus+, valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van het consortium en vertegenwoordigt niet het standpunt van de Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA). Het websiteonderdeel voor het licentiebeheersysteem, dat uitsluitend toegankelijk is voor de nationale agentschappen en de thuisinstelling/-organisatie voor Erasmus+, wordt opgebouwd met gegevens afkomstig van de IT-tools van de Europese Commissie en kan aan de hand van deze gegevens worden gewijzigd. Deze gegevens worden gedekt door de rechtsgrond van Richtlijn 95/46 en Verordening 45/2001. De informatie van deze website is: uitsluitend van algemene aard en is niet op de specifieke omstandigheden van enige persoon of entiteit gericht; niet noodzakelijk alomvattend, nauwkeurig, volledig of bijgewerkt; 30 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

32 soms gekoppeld aan externe websites waarover Altissia namens het consortium geen zeggenschap heeft en waarvoor Altissia namens het consortium geen verantwoordelijkheid draagt; geen professioneel of juridisch advies (voor specifiek advies dient u steeds een daarvoor geëigende deskundige te raadplegen). Altissia behoudt zich namens het consortium het recht voor om op eender welk moment, indien daartoe rechtstreeks opgedragen door het EACEA, delen van de website te schrappen, te veranderen, te wijzigen, toe te voegen of te verwijderen. Met deze disclaimer wordt niet beoogd de aansprakelijkheid van Altissia namens het consortium te beperken in strijd met de in de toepasselijke nationale wetgeving vervatte vereisten, noch haar aansprakelijkheid uit te sluiten voor aangelegenheden die uit hoofde van die wetgeving niet mogen worden uitgesloten. Aansprakelijkheid voor inhoud Hoewel de webmaster bijzonder zorgvuldig te werk gaat bij het opstellen en bijwerken van deze website, kan de juistheid van de informatie niet worden gegarandeerd. De informatie op deze website kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De webmaster is niet aansprakelijk voor eventuele ontbrekende informatie of fouten op de pagina's van deze website, noch voor de gevolgen van het gebruik van de verstrekte informatie en instructies. De Europese Commissie, het EACEA en Altissia namens het consortium kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor informatie of documenten die door derden werden geüpload. Inkomende en uitgaande links Het gebruik van links op deze site naar andere sites en meer in het algemeen naar alle bestaande informatie op het internet valt niet onder de verantwoordelijkheid van de auteur van Evenmin vallen andere websites die naar deze site linken onder de verantwoordelijkheid van de auteur. De auteur kan bijgevolg niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van dergelijke websites. 31 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

33 Als u een link naar de website wilt plaatsen, moet u vooraf contact opnemen met de auteur van de website. 9.2 Privacyverklaring In deze verklaring wordt ons beleid ten aanzien van de verwerking van uw persoonsgegevens uitgelegd. Overzicht De online-taalondersteuning voor Erasmus+ (Online Linguistic Support, hierna "OLS" genoemd) is een initiatief van de Europese Unie. Ze maakt deel uit van Erasmus+, het Europese programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Deze ondersteuning wordt aangestuurd door de Europese Commissie en verstrekt door haar Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (hierna "het EACEA" genoemd). De OLS verbindt zich ertoe de privacy van haar gebruikers te eerbiedigen. Ze biedt deelnemers een veilige en beveiligde omgeving om vreemde talen te leren. In deze verklaring wordt het beleid toegelicht dat de OLS hanteert bij de verzameling, het beheer en het gebruik van de gegevens die haar gebruikers verstrekken. Aangezien de OLS bestaande uit het instrument voor licentiebeheer, de taaltoets en de taalcursussen persoonsgegevens vergaart en nader verwerkt, valt zij onder Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (PB L8 van , blz. 1). Via de verschillende instrumenten van de OLS kunnen gebruikers informatie verstrekken om deel te nemen aan OLS-activiteiten. Wanneer zij zich online registreren en andere informatie verstrekken, worden deze gegevens verzameld en 32 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

34 nader verwerkt voor de in punt 1 beschreven doeleinden. De desbetreffende verwerkingsactiviteiten vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van het hoofd van eenheid A1 Erasmus+: scholen, toekomstige initiatieven, programmacoördinatie van het agentschap EACEA (zie punt 6 hieronder voor contactgegevens) Welke persoonsgegevens vergaren wij, en voor welke doeleinden? a) Informatie over de uitwisselingsdeelnemers: De nationale agentschappen, begunstigde instellingen en het DG EAC van de Europese Commissie geven bepaalde persoonsgegevens aan het EACEA door, zoals uw adres. Het EACEA kan daarop de volgende informatie rechtstreeks bij u verzamelen via de OLS-tool. Verplichte gegevens van de registrant: achternaam, voornaam, geslacht, e- mailadres waarop de registrant kan worden bereikt, nationaliteit, geboortejaar, moedertaal, soort uitwisseling, te testen taal, land van bestemming, verwachte start van de uitwisselingsperiode, thuisinstelling, periode van uitwisseling, tijdzone, verwacht einde van de uitwisseling Resultaat van de taaltoets en cursussen Overige facultatieve gegevens die door uitwisselingdeelnemers worden verstrekt via de OLS (zoals berichten op fora, online discussies en threads, bestanden en foto's). Deelnemers die deze gegevens niet verstrekken, worden niet benadeeld. b) Informatie over personeel van nationale agentschappen en thuisinstellingen/- organisaties van Erasmus+ wordt door deze instellingen en het DG EAC aan het EACEA bezorgd: 33 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

35 Institutionele gegevens: Projectnummer, PIC-nummer, projectnaam, start- en einddatum datum van het project,, contactpersoon voor het project, telefoonnummer en van de contactpersoon voor het project, het aantal licenties voor taaltoetsen en het aantal licenties voor taalcursussen. c) Doeleinden van de verwerking: Het doel van de OLS is een manier aan te reiken om de vorderingen op het gebied van taalvaardigheid via uitwisseling te meten. Daarnaast heeft zij tot doel het leren van talen vóór en tijdens de uitwisselingsperiode te ondersteunen, voor zover dat nuttig is voor het doel van de deelnemer. De gegevensverwerking is meer specifiek noodzakelijk om: de goede werking van de OLS te verzekeren; OLS-registranten de mogelijkheid te bieden om te communiceren en samen te werken in een sfeer van wederzijds vertrouwen en respect; en geaggregeerde gegevens op te vragen voor statistische doeleinden Wie heeft toegang tot uw informatie en aan wie wordt ze bekend gemaakt? Persoonsgegevens worden nooit gebruikt voor marketing doeleinden. Voor de hierboven genoemde doeleinden wordt de toegang tot gegevens strikt beperkt tot de volgende situaties: Andere geregistreerde OLS-gebruikers kunnen toegang hebben tot de door u verstrekte facultatieve gegevens, zoals berichten op fora, online discussies en threads, bestanden en foto's. De Europese Commissie, het EACEA en de nationale agentschappen hebben enkel toegang tot de geaggregeerde gegevens. Dienstverlener Altissia, die optreedt namens en in opdracht van het EACEA, heeft toegang tot de volledige gegevens. 34 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

36 Gegevens over individuele uitwisselingssdeelnemers kunnen worden geraadpleegd door hun thuisinstelling/-organisatie die toegang heeft tot het backendsysteem voor licentiebeheer van de OLS en die kan beslissen over het gebruik van de gegevens. Voor EVS-vrijwilligers worden de resultaten niet doorgegeven aan de andere organisatie(s) in het project. Indiend mogelijk, worden de gegevens anoniem verwerkt, in het bijzonder als zij voor onderzoeksdoeleinden worden doorgegeven aan derden Hoe beschermen en vrijwaren wij uw gegevens? De vergaarde persoonsgegevens en aanverwante informatie worden opgeslagen op beveiligde servers van de dienstverlener (Altissia) gedurende de looptijd van het contract met het consortium. De activiteiten van de computercentra van de dienstverlener vallen contractueel onder de veiligheidsrichtlijnen en -voorschriften van de Europese Commissie, zoals bepaald door het directoraat Veiligheid voor dit soort servers en diensten. Voor de site waar de Altissia-servers zijn ondergebracht, gelden de standaardbeveiligingsmaatregelen, d.w.z. de meest recentelijk verbeterde en geactualiseerde besturingssystemen en software, antivirusbescherming, firewall, regelmatige veiligheidscontroles en beveiligingsscans van het netwerk, toegepast ITbeveiligingsbeleid, kwetsbaarheidstests en een indringerdetectiesysteem Hoe kunt u uw gegevens verifiëren en corrigeren? Om uw rechten uit te oefenen, zoals het recht om uw persoonsgegevens in te kijken en onjuiste of onvolledige persoonsgegevens te corrigeren, kunt u zelf online uw gegevens raadplegen en corrigeren. U kunt ook contact opnemen met verantwoordelijke voor de verwerking (zie punt 6 hieronder). 35 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

37 9.2.5 Hoe lang bewaren we uw persoonsgegevens? Gegevens die verband houden met het profiel van de gebruiker, worden bewaard tot één jaar nadat de gebruiker zich voor het laatst aanmeldde. Één jaar nadat de gebruiker zich voor het laatst aanmeldde, wordt het gebruikersprofiel automatisch op inactief gezet, waardoor het niet langer zichtbaar is voor andere gebruikers. De gebruiker krijgt een melding om hem/haar te laten weten dat zijn/haar profiel op inactief is gezet en dat hij/zij zijn/haar account opnieuw kan activeren door zich opnieuw aan te melden. Na nog eens twee jaar krijgt de gebruiker een tweede, laatste herinnering om hem/haar te laten weten dat zijn/haar profiel definitief zal worden gedeactiveerd drie jaar nadat hij/zij zich voor het laatst heeft aangemeld. Alle persoonsgegevens worden op dat moment anoniem gemaakt. Gegevens die gebruikt worden voor statistische en onderzoeksdoeleinden worden gedurende de volledige looptijd van de OLS bewaard. Aan het eind van het contract zal het consortium alle informatie en gegevens overhandigen aan het EACEA. Het bewaart zelf geen kopie van vertrouwelijke informatie, documenten en persoonsgegevens, in welke vorm dan ook. De gegevens blijven enkel voor onderzoeks- en controledoeleinden in geaggregeerde vorm ter beschikking van het EACEA, de Europese Commissie, de nationale agentschappen en thuisinstellingen/- organisaties van Erasmus+, Altissia namens het consortium en andere derden die daartoe gemachtigd zijn door de verantwoordelijke voor de verwerking Contactgegevens De gegevensverwerkingsactiviteiten vallen onder de verantwoordelijkheid voor de verwerking : Hoofd van eenheid A1 Erasmus+: scholen, toekomstige initiatieven, programmacoördinatie Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur Kantoor: BOU2 01/017 Bourgetlaan 1 36 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. All rights reserved.

Actievoorwaarden Karvan Cévitam Testpanel

Actievoorwaarden Karvan Cévitam Testpanel Actievoorwaarden Karvan Cévitam Testpanel Deze voorwaarden zijn van toepassing op de hieronder in artikel 3 omschreven Actie (hierna de Actievoorwaarden en de Actie) die wordt aangeboden door Karvan Cévitam,

Nadere informatie

Privacy Policy Website

Privacy Policy Website Privacy Policy Website Inleiding In dit document wordt het beleid beschreven van Sogeti Nederland B.V. (hierna Sogeti ) met betrekking tot het verzamelen, gebruiken en doorgeven van persoonsgegevens en

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n R O C O L U C. De deelname aan deze kansspelen wordt geregeld door deze overeenkomst.

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n R O C O L U C. De deelname aan deze kansspelen wordt geregeld door deze overeenkomst. A l g e m e n e v o o r w a a r d e n R O C O L U C WAARSCHUWING ROCOLUC biedt u op de website www.casinobelgium.be kansspelen aan. De deelname aan deze kansspelen wordt geregeld door deze overeenkomst.

Nadere informatie

Wie is verantwoordelijk voor de correcte verwerking van uw persoonlijke gegevens?

Wie is verantwoordelijk voor de correcte verwerking van uw persoonlijke gegevens? Deze website wordt u aangeboden door Hilti Nederland B.V. (Hoofdkantoor) ('Hilti'). Termen zoals 'wij', 'ons', 'onze' enz. verwijzen in dit privacybeleid naar Hilti. Termen zoals 'u', 'uw' enz. verwijzen

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN ONZE VERPLICHTINGEN TEGENOVER U INZAKE ONLINE PRIVACY

SAMENVATTING VAN ONZE VERPLICHTINGEN TEGENOVER U INZAKE ONLINE PRIVACY SAMENVATTING VAN ONZE VERPLICHTINGEN TEGENOVER U INZAKE ONLINE PRIVACY Wij begrijpen en respecteren dat privacy belangrijk voor u is. Persoonlijke gegevens die u online verstrekt, worden door ons uitsluitend

Nadere informatie

Privacy & Cookie Policy

Privacy & Cookie Policy * * * Privacy & Cookie Policy Laatste wijziging op 30 maart 2015 1. ALGEMEEN De bvba Claim it, met maatschappelijke zetel te 1050 BRUSSEL, Louizalaan 500, in de Belgische Kruispuntbank der Ondernemingen

Nadere informatie

Do s en don ts voor de.nl-domeinnaamhouder

Do s en don ts voor de.nl-domeinnaamhouder Do s en don ts voor de.nl-domeinnaamhouder Do s en don ts voor de.nl-domeinnaamhouder 29-01-2003 pagina 1 van 21 Inhoud Inleiding 3 1. Aanvragen van een.nl-domeinnaam 4 1.1 Verschil tussen een.nl-domeinnaam

Nadere informatie

Algemene voorwaarden INHOUD

Algemene voorwaarden INHOUD Algemene voorwaarden INHOUD 1. Gebruik van de Website 2. Werking van de website 3. Boekingsvoorwaarden 3.1 Annuleringen en wijzigingen 3.2 Prijs en betaling 3.3 Terugbetalingen 3.4 Paspoort, visa en gezondheid

Nadere informatie

e-publications Handleiding Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest versie 1.

e-publications Handleiding Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest versie 1. Centre d Informatique pour la Région Bruxelloise Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest e-publications Handleiding versie 1.0 www.cirb.irisnet.be www.cibg.irisnet.be Document Code: Klant: e-publications

Nadere informatie

T-MOBILE PRIVACY STATEMENT

T-MOBILE PRIVACY STATEMENT 1. WAAROM DIT PRIVACY STATEMENT? T-MOBILE PRIVACY STATEMENT T-Mobile biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van mobiele telefonie en internet. Als gevolg van de soort dienstverlening beschikt

Nadere informatie

Samengesteld op: 1 december 2014

Samengesteld op: 1 december 2014 Samengestelde elde uitspraken, wet- - en regelgevingen en/of wetgevingsadviezen en uit de online Juridische Databank abank van de Nederlandse Orde van Advocaten Samengesteld op: 1 december 2014 De Nederlandse

Nadere informatie

Advies 04/2012 over ontheffing van de toestemmingsverplichting voor cookies

Advies 04/2012 over ontheffing van de toestemmingsverplichting voor cookies GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 00879/12/NL WP 194 Advies 04/2012 over ontheffing van de toestemmingsverplichting voor cookies Goedgekeurd op 7 juni 2012 De Groep is opgericht op grond van artikel

Nadere informatie

Handreiking Informatiebeveiliging

Handreiking Informatiebeveiliging Handreiking Informatiebeveiliging 1 Versie beheer Versie 0.1 4 juni 2014 Eerste concept Marco Gosselink Versie 0.2 18 juni 2014 Na review door Jan-Willem Brock rubricering met onderwerpen aangepast. Focus

Nadere informatie

Aansluiten op het Dienstenloket en IMI van de Dienstenrichtlijn

Aansluiten op het Dienstenloket en IMI van de Dienstenrichtlijn Aansluiten op het Dienstenloket en IMI van de Dienstenrichtlijn Een handreiking voor gemeenten, provincies en waterschappen Versie April 2009 Projectgroep Implementatie Dienstenrichtlijn Inhoudsopgave

Nadere informatie

A lg em ene vo orwaarden

A lg em ene vo orwaarden A lg em ene vo orwaarden JURIDISCHE MEDEDELING Gelieve deze overeenkomst aandachtig door te lezen. Deze overeenkomst is een bindende overeenkomst en wordt aangegaan tussen ROCOLUC NV en uzelf. Door «ik

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

ALGEMENE GEBRUIKS- EN ONLINE VERKOOPVOORWAARDEN YIEHA

ALGEMENE GEBRUIKS- EN ONLINE VERKOOPVOORWAARDEN YIEHA ALGEMENE GEBRUIKS- EN ONLINE VERKOOPVOORWAARDEN YIEHA Deze algemene gebruiks- en online verkoopvoorwaarden (de Algemene Voorwaarden ) zijn van toepassing tussen de vennootschap YIEHA NV, met maatschappelijke

Nadere informatie

Handleiding voor de OCMW s

Handleiding voor de OCMW s Uniek verslag Handleiding voor de OCMW s Versie 5 1 Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Inleiding...3 Webbrowsers...4 Afrondingen...5 Verbinding maken met de toepassing...6 De gegevens van het OCMW invoeren...14

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Internet en Verkoop op Afstand INTERNET SERVICE. 1. Definities. 2. Bepaling van de Toegang. 2.1. Houder. 2.2. Mede-rekeninghouder

Algemene Voorwaarden Internet en Verkoop op Afstand INTERNET SERVICE. 1. Definities. 2. Bepaling van de Toegang. 2.1. Houder. 2.2. Mede-rekeninghouder Page 1/8 INTERNET SERVICE Aan het gebruik van de Internet-Toegang die de Bank ter beschikking stelt van haar klanten zijn de volgende voorwaarden verbonden: 1. Definities Voor de interpretatie van deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009

Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009 Gebruikershandleiding Mijn PGNPO op de website www.pgnpo.nl versie 1.59 8 juni 2009 Inhoudsopgave Het doel van Mijn PGNPO...1 De Homepage PGNPO...2 Mijn PGNPO: het openingsscherm voor scholen...7 Mijn

Nadere informatie

Handleiding WebEnquête PRO

Handleiding WebEnquête PRO Handleiding WebEnquête PRO Handleiding WebEnquête PRO Copyright 2005 by Purple Pigeon B.V. Excl. Distributie Benelux: Engine Handleiding Marketing Productmanagement Design & Layout Quinarx B.V. Postbus

Nadere informatie

GEBRUIKS- EN PRIVACYVOORWAARDEN

GEBRUIKS- EN PRIVACYVOORWAARDEN GEBRUIKS- EN PRIVACYVOORWAARDEN A GEBRUIKSVOORWAARDEN 1. GEHANTEERDE BEGRIPPEN In deze Gebruiksvoorwaarden hebben de navolgende begrippen de hieronder gedefinieerde betekenis: De Site: iedere website of

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Colanidesign.nl, colani.nl, v-erp.nl en Ambernet.nl gevestigd te Geertruidenberg. Nieuwste publicatie op 1 januari 2015

Algemene Voorwaarden Colanidesign.nl, colani.nl, v-erp.nl en Ambernet.nl gevestigd te Geertruidenberg. Nieuwste publicatie op 1 januari 2015 Artikel: 1 Definities 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten waarbij Colani.nl. gevestigd te Geertruidenberg, mede handelend onder de handelsnamen

Nadere informatie

Office 365 for education de juiste keuze!

Office 365 for education de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 Disclaimer De resultaten van de in deze

Nadere informatie

VIDA ADMIN HELP INHOUD

VIDA ADMIN HELP INHOUD INHOUD 1 INLEIDING... 4 2 OVERZICHT VOOR NIEUWE GEBRUIKERS VAN VIDA ADMIN... 5 2.1 Bedrijf... 5 2.2 Gebruiker... 5 2.3 VIDA All-in-one... 5 2.4 VIDA on Web... 6 2.5 Abonnement... 6 2.5.1 Abonnement op

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Copyright 2007 BitDefender

Gebruiksaanwijzing. Copyright 2007 BitDefender Gebruiksaanwijzing Copyright 2007 BitDefender BitDefender Internet Security 2008 Gebruiksaanwijzing Uitgegeven 2007.12.05 Copyright 2007 BitDefender Wettelijke verklaring Alle rechten voorbehouden. Geen

Nadere informatie

Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services

Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services >> Alle juridische overeenkomsten weergeven Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services Laatst gewijzigd op 1 juli 2015 Afdrukken PDF downloaden Deze Overeenkomst bestaat uit zestien secties (inclusief

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2010 BitDefender

Handleiding. Copyright 2010 BitDefender Handleiding Copyright 2010 BitDefender BitDefender Total Security 2010 Handleiding Uitgegeven 2010.04.16 Copyright 2010 BitDefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Copyright 2007 BitDefender

Gebruiksaanwijzing. Copyright 2007 BitDefender Gebruiksaanwijzing Copyright 2007 BitDefender BitDefender Internet Security 2008 Gebruiksaanwijzing Uitgegeven 2007.09.06 Copyright 2007 BitDefender Wettelijke verklaring Alle rechten voorbehouden. Geen

Nadere informatie

Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services

Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services >> Alle juridische overeenkomsten weergeven Gebruikersovereenkomst voor PayPal-services Laatst gewijzigd op 1 juli 2015 Afdrukken PDF downloaden Deze Overeenkomst bestaat uit zestien secties (inclusief

Nadere informatie