Brielle toekomstbestendig?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brielle toekomstbestendig?"

Transcriptie

1 Brielle toekomstbestendig? Algemene beschouwingen 2015 Begroting Partij van de Arbeid Brielle oktober 2015

2 Algemene Beschouwingen Brielle toekomstbestendig? Inleiding Deze behandeling van de Algemene Beschouwingen vindt plaats op de tijdgrens tussen een waarnemend burgemeester en nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Gelukkig is de inwerktijd van de nieuwe burgemeester beperkt en hoeft de raad ook niet meer aan hem te wennen. Wel wil de fractie van de Partij van de Arbeid hem veel wijsheid en een plezierige samenwerking met de gemeenteraad toewensen. Met wederzijds respect en aandacht voor de eigen taken en verantwoordelijkheden binnen een open bestuurscultuur. Wij hopen dat hij een trekkersfunctie zal hebben bij de toekomstige samenwerking op Voorne en het realiseren van de plannen op Voorne-Putten. Dat moet uiteindelijk uitmonden in een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Ook danken wij het ambtenarenapparaat voor het werk dat is verzet om ons weer een sluitende begroting aan te leveren. Tijdens de behandeling van de Kadernota hebben wij onze ideeën voor de komende jaren uiteengezet. Wij hebben ook gevraagd om een heldere visie voor een langere periode. Het is teveel op de winkel passen. Nu de helft van deze raadsperiode voorbij is kunnen wij geen echte wapenfeiten constateren. Daar gaan wij ook over. In een sterk veranderende wereld met overal bedreigingen, die velen angst aanjaagt, lijkt Brielle een oase van rust. Een eiland in een roerige zee. Toch kan dit eiland zich niet onttrekken aan het wereldgebeuren. Vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken kloppen óók aan de Brielse deur. De gevolgen van het handelsakkoord TTIP kunnen ook van invloed zijn op Brielle en Voorne- Putten. Economische veranderingen bepalen het aantal werkzoekenden in ons gebied. Het aantal te bouwen woningen wordt buiten onze regio bepaald. De buit moeten we regionaal verdelen. De rijksoverheid en de provincie bepalen welke milieuproblemen we hebben of nog krijgen. Daarbij is het ook Rijkswaterstaat die er voor zorgt dat we vaker niet dan wel fatsoenlijk het eiland af kunnen komen. Het sociaal domein vraagt om gemeentelijk beleid dat grotendeels door het rijk is opgelegd. En dan ook nog met minder geld. Ja, en dan is de vraag: gaan wij hierover? snel beantwoord. Ja, daar moeten wij over gaan. Al deze zaken zijn van belang voor onze Brielse inwoners én Voorne-Putten als geheel. De Partij van de Arbeid kijkt verder dan alleen achter de eigen voordeur. Burgerparticipatie Na de eerste ervaring met burgerparticipatie is de tijd aangebroken de resultaten te analyseren. Dan kan ook bekeken worden op welke wijze er een gevolg aan wordt gegeven.

3 Financiën en economie De meerjarenbegroting is sluitend tot en met De Partij van de Arbeid is hier tevreden over. En een financieel overschot biedt zeker beperkte mogelijkheden tot nieuw of aangepast beleid. Maar eerder zeiden we het al, geen potverteren. De tijd tot 2023, wanneer de reserves niet meer toereikend zijn kan worden gebruikt voor een aantal fundamentele discussies rond de toekomst van de gemeente. Daarvan afgeleid kunnen zoekrichtingen opnieuw worden bekeken. De voorbereiding van de ambtelijke fusie zal naast de al genoemde zeker meer kosten met zich meebrengen. De PvdA adviseert ook daarvoor extra in de begroting op te nemen. Zoals altijd, de kost gaat voor de baat uit. De strategische Agenda economisch Vestigingsklimaat Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Welke maatregelen om te voorkomen dat onbekend onbemind maakt? Krimp, anticipeer of. De uitgangspunten in de Nota van Aanbieding wat betreft inwonertal en te bouwen woningen lijken meer op wishful thinking dan op realiteit. Vorig jaar voorspelden we het al. De kleine groei waarvan op papier sprake was, is er niet gekomen. Wanneer de Begroting in één Oogopslag wordt vergeleken met voorafgaande jaren valt het op dat het aantal inwoners ongeveer gelijk blijft of terugloopt. Waren er in 2014 nog inwoners, in 2015 zijn dat er , geschat wordt dat het in zijn. Minder dan de schatting voor 2015, die was Het aantal woningen is wel gestegen in 2014 waren dat er naar woningen Echt veel meer zullen er niet bijkomen. Natuurlijk is er een reden voor de terugloop, maar wat zeggen deze cijfers? In ieder geval dat het positieve beeld dat ieder jaar geschetst wordt niet klopt. Misschien wordt het toch tijd om duidelijk beleid te maken en te anticiperen op géén groei of zelfs krimp. Daarnaast zijn er de demografische ontwikkelingen. Onze voorzieningen: scholen, zorg, sport, aard van de woningbouw vragen om heldere voorstellen vanuit een visie, waarbij wij de kwaliteit van de leefomstandigheden en voorzieningen in onze gemeente borgen. Kwaliteit voor kwantiteit Wij vragen het college met voorstellen te komen op basis van de realiteit. Openbare orde en veiligheid Extra formatieplaats BOA Met de extra formatie plaats BOA kunnen wij instemmen. Wij zien graag dat de inzet vooral op de onderwerpen zoals opgesomd in de Programmabegroting. Zeker nu wij geen bijdrage van het Rijk meer krijgen voor onze inzet van Boa s bij verkeersovertredingen. Natuurlijk moet dit niet de directe verkeersveiligheid betreffen. Continuering van de wijkschouwen heeft bij ons hoge prioriteit. Leefbaarheid en veiligheid in de wijken, schoon, heel en veilig, bepalen het welzijn van de burgers. Toerisme en recreatie Toeristenbelasting Onze mooie toeristische voorzieningen moeten ook betaald worden. Dat gebeurt mede door de belastingbetalende inwoners van Brielle. Toeristen hebben veel belang bij ons museum,

4 het Briels erfgoed en de monumenten, die we zeker niet alleen voor onze eigen burgers hebben bedoeld. Los van alle overleg en wel of niet ontwikkelingen met betrekken tot geoormerkte toeristenbelasting vinden wij het realistisch dat de toeristenbelasting wordt verhoogd naar 2,50, zodat de gemeentekas daar ook voordeel van heeft. Amendement toeristenbelasting. De plannen voor het Ravelijn hebben onze aandacht. Maar de Partij van de Arbeid is geen voorstander van het bouwen van bruggen voor een bedrijf. Die investering hoort bij de ontwikkelaars. Heel veel creativiteit en bestuurlijke inzet wordt gevraagd bij de ontwikkelingen van een Landschapstafel, het opheffen van GZH en de Gemeenschappelijke Regeling. De toekomstige financiering van de gebieden die nu in beheer zijn bij GZH en onder het Recreatieschap Voorne-Putten, Rozenburg vallen zal afhangen van de inzet en de samenwerking tussen de Voorne-Putten gemeenten. De regiegroep Voorne-Putten zal in samenwerking met het Recreatieschap tot goede financiële en inhoudelijke voorstellen moeten komen. Falen in deze zal ons veel geld kosten en tot verloedering van de betrokken gebieden leiden. En dat gaat weer ten koste van onze leefomgeving, toerisme en recreatie. Woningbouw Op de valreep blijkt dat Brielle weer wat woningen in de sociale huursector kan bouwen. Daar zijn wij tevreden mee. Het is helaas niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het Vestia debacle treft Brielle hard. Daar zou bij het toewijzen van woningen, vooral in de sociale huursector, rekening mee moeten worden gehouden. Ook hier geldt dat het college zich harder moet inspannen. Het percentage in de sociale huursector loopt nog steeds terug. Wanneer kunnen we de resultaten van het onderzoek naar de beste variant voor Brielle verwachten? Cultuur Onderzoek naar cultuurhuis Met smart wacht de PvdA op de nota Cultuurhuis. Een jaar na de aangenomen motie over een cultuurhuis hebben wij nog niets gezien. En dat terwijl in de motie wordt gevraagd het onderzoek in zes maanden af te ronden. Wij vinden het allemaal te lang duren. De wijze waarop de bibliotheek blijft voortbestaan moet snel helder worden. De theaterfunctie van het Bresgebouw moet wat de PvdA betreft blijven bestaan. Wanneer denkt u met een gedegen voorstel te komen? Milieu Zonnepanelen en besparing op energie Ook hier meerdere moties die nog steeds niet zijn uitgevoerd. Het college legt de verantwoordelijkheid voor energiebesparing toch niet alleen bij de burgers? Wanneer komen de eerste zonnepanelen op openbare gebouwen? Welke energiebesparende maatregelen gaat u treffen? En op welke termijn? Waarom kunnen elders wel gronden worden gebruikt voor zonne-energie en gebeurt dat in Brielle nog steeds niet?

5 Windmolens Windmolens zijn, in principe, een schone manier van energieopwekking. Maar vanwege de enorme hoogte zorgen ze vooral horizonvervuiling. Daarom dient het college, bij voorkeur in Voorne-Puttenverband duidelijk afstand te nemen, en dit steeds weer te laten weten, van de plannen van de provincie. Wij wachten nog steeds op de invulling van de plannen die met ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval te maken hebben. Scheiden aan de bron. De tussentijdse evaluatie afvalbeleid hebben we ter informatie gekregen. Maar de voor oktober 2015 toegezegde plannen met oplossingen ontbreken nog steeds. Het duurt wel erg lang allemaal. Wanneer komt het college met afvalbeleid over de brug? Samenleving Graag hadden wij geweten hoe het staat met de reserve egalisatie sociale zorg. Wat is verbruikt en waarvoor. Er zijn voldoende middelen voor 2016, maar is dit ook zo voor eventuele jaren hierna? Het standpunt van de Partij van de Arbeid is dat zolang Brielle er financieel gezond voorstaat, kwetsbare inwoners met beperkte financiële middelen hiervan moeten meeprofiteren. Onderschrijft het college dit standpunt?

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie

Programmabegroting. Indeling en layout. versie Programmabegroting Indeling en layout versie 22-01-2018 Opdracht aan de werkgroep Maken van een programmabegroting West Betuwe 2019-2022, te starten met format: Welke programma s Welke vragen worden beantwoord

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Mevr. M. E. Spruyt Telefoon 5113719 E-mail: m.spruyt@haarlem.nl Concernstaf/Strategie en Beleidscoördinatie Reg.nr.

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen.

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen. Behandeling Programmabegroting 2015 gemeente Almelo (d.d.13 november 20-14) Voorzitter Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorzitter,

Algemene beschouwingen Voorzitter, Algemene beschouwingen 2010-2023 Voorzitter, We staan aan de vooravond van de verkiezingen en deze begroting heeft dan ook, zoals u zelf reeds aangeeft, een beperkte houdbaarheid en zal door ons ook zo

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Toekomst beheer buitenstedelijk groen. Commissie presentaties 3 februari 2016

Toekomst beheer buitenstedelijk groen. Commissie presentaties 3 februari 2016 Toekomst beheer buitenstedelijk groen Commissie presentaties 3 februari 2016 Koepelschap Buitenstedelijk Groen - PZH & 17 gemeenten Taak: verevening deelnemersbijdragen GR Recreatieschap VP-R - PZH - Brielle

Nadere informatie

Op naar de verkiezingen

Op naar de verkiezingen Tekst algemene Beschouwingen begrotingsraad, 02-11-2017 Op naar de verkiezingen Voorzitter, Het coalitieakkoord van D66, VVD en CDA loopt op zijn eind. Tijd om te kijken waar we staan. Het college geeft

Nadere informatie

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman.

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman. Verslag van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen gehouden op maandag 7 september 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Raadspresentatie Organisatie van beheer en ontwikkeling Recreatieschap Midden Delfland

Raadspresentatie Organisatie van beheer en ontwikkeling Recreatieschap Midden Delfland Raadspresentatie Organisatie van beheer en ontwikkeling Recreatieschap Midden Delfland Presentatie gemeenteraad 30 mei 2016 1 Opbouw presentatie Korte presentatie Proces naar besluitvorming Reacties en

Nadere informatie

Themaraad financiën 3 april

Themaraad financiën 3 april Themaraad financiën 3 april 2017 1 Aanleiding en doelstelling P&C-cyclus Robuust financieel beleid Begroting Financiële positie Risico s Afsluiting Agenda 2 Aanleiding en doelstelling Aanleiding Vanuit

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Als eerste dekking stelt het college voor om de verhoging van de personele flexibele schil ad niet door te voeren.

Als eerste dekking stelt het college voor om de verhoging van de personele flexibele schil ad niet door te voeren. Algemene beschouwing gemeente Boxmeer 2016 CDA fractie 2015 is voor de CDA fractie een jaar van de veranderingen geweest. Door het vertrek van Erik Ronnes naar de Tweede kamer is Peter Stevens wethouder

Nadere informatie

Gemeenteraad Coevorden

Gemeenteraad Coevorden Gemeenteraad Coevorden Besluiten Gemeenteraad van 7 november 2017 (met algemene stemmen, tenzij anders vermeld) Aanwezig: mevrouw J. Streur, de heer D. ten Berge, de heer E. Holties, mevrouw B. Karsten,

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting Dank u wel voorzitter.

Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting Dank u wel voorzitter. Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting 2017-2020 Dank u wel voorzitter. Lokaal Alternatief ziet een Duurzaam Financieel beleid als een fundament dat noodzakelijk is voor een sociaal

Nadere informatie

stand van zaken / datum van afdoening 55 Rekening te houden met de busverbinding over de Vrijheidsweg bij het creëren van een 60 km-zone.

stand van zaken / datum van afdoening 55 Rekening te houden met de busverbinding over de Vrijheidsweg bij het creëren van een 60 km-zone. GEMEENTE GOEREE-OVERFLAKKEE Actielijst gemeenteraad (tevens overzicht van moties, amendementen, schriftelijke vragen etc.) nr. omschrijving actie datum type collegelid termijn afdoening stand van zaken

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Onderwerp Motie "Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie"

Onderwerp Motie Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Motie "Investeren in cultuurhistorie is investeren in de economie" Programma / Programmanummer Ruimte & Bouwen / 9210 BW-nummer Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting

Nadere informatie

Onze Stad. Een stad van ons allemaal.

Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Onze Stad. Een stad van ons allemaal. Kaderen, afspraken maken, en dat, ondanks de sterker wordende economie, met nog aardig wat onzekerheden. Zo is ook deze kaderbrief opgesteld. Omdat niet vooruit gelopen

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar Memo Onderzoeksvragen verkenningsstudie per fractie Zaaknummer : Aan : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar PvdA-GL: - Wat zijn op

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Wassenaar in vergadering bijeen op ; Constaterende;

De Raad van de gemeente Wassenaar in vergadering bijeen op ; Constaterende; Amendement 02 instellen voorzieningen en reserves, salaris gemeentesecretaris en voorziening salaris directeur WODV et cetera Indiener Democratische Liberalen Wassenaar De Raad van de gemeente Wassenaar

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Datum: 10 oktober 2017, 9.30 uur in het Gemeentehuis (kamer D1.03) te Leidschendam 1. Opening Agendapunten 6C en 9C

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

Commissie bestuur en financiën

Commissie bestuur en financiën Commissie bestuur en financiën Vergadering Agendapunt Consultatie Tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân Voorstel De tussenevaluatie Toeristisch-recreatieve visie Skarsterlân voor kennisgeving

Nadere informatie

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Commissie Bestuur (Coördinerende) Portefeuilles Financiën en personeel Afdeling(en) Concernstaf, Middelen en Services Programmadoelstelling (missie) Werken

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6 november

Raadsvergadering. 6 november RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 6 november 2014 14-105 Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Aan de raad, Onderwerp Resultaten bezuinigingsproject 'Bunnikse Kwaliteit' Gevraagde

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015 .2 re E u C o ō ĵ in C d- I WW w gemeente QoSterhOUt c c > NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 april 2015 Nummer raadsnota: BI.0150161 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2016-2019 en jaarrekening 2014 van de Belastingsamenwerking

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 PENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 Aanwezig: burgemeester Van der Meijden, wethouders Buter, Meulensteen, Slaets en Van der Zanden (wethouder Briels wel aanwezig bij agendapunten 1.6 en 1.7)

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel

Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel Fractie Krimpen aan den IJssel November 2016 Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel De raadsfractie geeft u inzicht in de achtergronden van het vertrek van Wethouder Boudesteijn, haar acties

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Samen zijn we Vlissingen

Samen zijn we Vlissingen Samen zijn we Vlissingen Akkoord op hoofdlijnen. In vier jaar uitwerken. Wat we belangrijk vinden is communicatie, inspraak, samen, integrale aanpak. Interbestuurlijk programma Samen aan de slag voor het

Nadere informatie

De beste burgemeester voor Brielle

De beste burgemeester voor Brielle De beste burgemeester voor Brielle Profielschets 2015 1 Concept-Profielschets burgemeester Brielle - M/V Inleiding De burgemeester van Brielle heeft aangegeven na haar huidige termijn, die op 15 oktober

Nadere informatie

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Ten behoeve van de raadsvergadering van 15 mei 2018 Opgesteld: 08-05-2018 Versie 1.0 Behorende bij het raadsvoorstel van 15-05-2018 Tot gelijktijdige vaststelling

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen;

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen; Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 21 juni 2012 Naam opsteller : werkgroep Lange Termijn Visie Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouder : Aletta Hekker Onderwerp:

Nadere informatie

Aanwezig raadsvergadering 10 november 2015, van tot uur

Aanwezig raadsvergadering 10 november 2015, van tot uur Aanwezig raadsvergadering 10 november 2015, van 16.00 tot 22.10 uur CDA PvdA VVD P.A.M. Ankersmid, R.H.J. Buschers, C.J.H. Doeschot-Workel, P.M.I.M. Gerritsjans, A.H. Mulder MSc, Y.T. Nijhof- Sander (fractievoorzitter),

Nadere informatie

De CDA-prioriteiten voor de Programmabegroting

De CDA-prioriteiten voor de Programmabegroting De CDA-prioriteiten voor de Programmabegroting 2018 2021 Geld geven aan de juiste persoon, in de juiste mate, op het juiste ogenblik, met de juiste bedoeling en op de juiste manier. Dat is niet iedereen

Nadere informatie

AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014

AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014 Raadsvoorstel Programmabegroting: Amendement A AMENDEMENT Tegenbegroting SP 2014 De gemeenteraad van Delft, in vergadering bijeen op 7 november 2013 ter bespreking van de Programmabegroting 2014-2017,

Nadere informatie

1) Onderwijs Een leven lang leren. de bron met taalachterstand, de ouders, Nieuwe kreet: Master inburgering

1) Onderwijs Een leven lang leren. de bron met taalachterstand, de ouders, Nieuwe kreet: Master inburgering Het gaat goed in Diemen. We hoorden een wethouder zeggen: Het geld klotst tegen de plinten op. Toch is dit een zuinige begroting, goed rentmeesterschap, zullen we maar denken. Wij willen de samenstellers

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Staf Inboeknummer 11bst00449 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.552 Raadsvoorstel Integraal dierenwelzijnsbeleid Inleiding Wethouder Scholten heeft

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat

Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat Trots en dankbaar. Dat waren wij na de verkiezingsuitslag van 21 maart 2018. Verdubbeld in zetels maar liefst! Tegelijkertijd kwam ook het besef dat deze verdubbeling een grote verantwoording met zich

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud 3 e editie TOERISME en RECREATIE 2017 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor de Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Betreft: intentieovereenkomst Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ)

Betreft: intentieovereenkomst Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1318648 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND , 8 a ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 december 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 070114/201 afdeling: Kabinet en Communicatie

Nadere informatie

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën

ZomerRaad. Basiskennis Gemeentefinanciën ZomerRaad Basiskennis Gemeentefinanciën 22 juli 2014 Wat is ProDemos? Landelijk Niet-partijgebonden Zonder winstoogmerk Informeert over de democratische rechtsstaat Stimuleert actieve politieke deelname

Nadere informatie

4e wijziging. Programmabegroting

4e wijziging. Programmabegroting 4e wijziging Programmabegroting 2018 2019 2020 2021 Programmabegroting 2018-2021 2 Verkeer, vervoer en waterstaat 4 e wijziging Lasten 2018 2019 2020 2021 Totaal lasten voor wijziging 3.356.856 3.319.831

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth

Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth Pagina 1 van 5. GEMEENTE NUTH gem.reg.nr. Z.12042 INT.12774 Besluitenlijst vergadering Raad gemeente Nuth Vergadering d.d. 05 november 2015 Begrotingsvergadering Voorzitter: Griffier: Aanwezige leden:

Nadere informatie

Startersleningen in te zetten instrumenten zijn, die als 1 van de speerpunten genoemd worden in het raadsbreed aangenomen raadsprogramma

Startersleningen in te zetten instrumenten zijn, die als 1 van de speerpunten genoemd worden in het raadsbreed aangenomen raadsprogramma e? Amendement: Starterslening (Raadsvoorstel 2015 018.1) agendapunt 6 De raad van de Gemeente Cranendonck in vergadering bijeen, op 10 maart 2015 Overwegende dat, Startersleningen in te zetten instrumenten

Nadere informatie

Toekomst recreatieschap Voorne-Putten Rozenburg (VPR)

Toekomst recreatieschap Voorne-Putten Rozenburg (VPR) Toekomst recreatieschap Voorne-Putten Rozenburg (VPR) Van: ambtelijke werkgroep VPR Aan: dagelijks bestuur VPR Betreft: rapportage vervolgopdracht onderzoek toekomst recreatieschap VPR 1. Onderwerp in

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771

Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 30 juni 2009 B&W-besluit nr.: 09.0771 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Erratum voorstel 09.0072 Treffen gemeenschappelijke regeling Shared Service

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Begroting 2017

Algemene beschouwingen Begroting 2017 Algemene beschouwingen Begroting 2017 1 van 5 Voorzitter, Het is een mooie herfstmiddag op het moment dat ik deze beschouwingen schrijf. Ik denk terug aan de Begrotingsraad van vorig jaar. Wat de uitkomst

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie