april 2014 Nummer Programma 3. Informa e over de uitvoerenden 5. Familiestamboom van de familie Bach 6. Foto-impressie van het concert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "april 2014 Nummer Programma 3. Informa e over de uitvoerenden 5. Familiestamboom van de familie Bach 6. Foto-impressie van het concert"

Transcriptie

1 Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel , Nieuwsbrief april 2014 Nummer 60 Kamerkoor Basiliuscollege laat muzikale veelzijdigheid van de familie Bach horen Zaterdag 25 april uur Herv. Dorpskerk, Kerkplein 13, Hendrik-Ido-Ambacht 10,00 CJP en 65+: 9,00. Tot 18 jaar: gratis toegang. Stond op 21 maart 2015 Johann Sebas an Bach in het middelpunt van de belangstelling, jdens het komende concert wordt de kring van Bach componisten ruimer getrokken. De familie telde meer talent op muzikaal gebied. In deze uitgave is te zien hoe een deel van de familie in elkaar stak. Hierdoor wordt duidelijk hoe de verschillende Bach familieleden van wie een muziekstuk wordt uitgevoerd, zich tot elkaar verhouden. Deze nieuwsbrief gee informa e over het concert Inhoud 2. Programma 3. Informa e over de uitvoerenden 5. Familiestamboom van de familie Bach 6. Foto-impressie van het concert van Linker en Boermistrova 8. Bach-familieleden van wie werk wordt uitgevoerd 10. Volgend concert: 3 oktober 2015 Abonnementen Tijdens het concert van 25 april wordt het programma voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Dat seizoen telt één concert meer dan dit jaar, nl. acht. Bij die gelegenheid kunt u al een seizoenkaart bestellen voor 50, ers betalen 45, Er ligt een intekenlijst bij de kassa. Het geld kunt u overmaken naar rekeningnummer Bank: NL25RABO U krijgt dan uw seizoenkaart thuisbezorgd. 2. Telefonisch kunt u de seizoenkaart bestellen bij ons secretariaat. Uw kaart ligt dan gereed bij de kassa op 3 oktober. 3. Tijdens de eerste twee concerten bestaat de mogelijkheid de kaart bij de kassa aan te schaffen.

2 Pagina 2 Nieuwsbrief Stichting Duyschot Nieuwsbrief Concerten Stichting Duyschot Concerten Basiliuscollege o.l.v. Bas Ramselaar Henk van Zonneveld, orgel Jan Hollestelle op violone Programma Johann Bach ( ) Unser leben ist ein Scha en Johann Michael Bach ( ) Das Blut Jesu Chris Johann Michael Bach Fürchtet euch nicht Orgel: Christ lag in Todesbanden (BWV 718) Johann Christoph Bach ( ) De Gerechte, ob er gleich rechtzei g s rbt Johann Christoph Bach Fürchte dich nicht, denn ich hab dich erlöst Johann Christoph Bach Herr, nun lässet du deiner Diener Orgel: Erbarm dich mein, o Herre Go (BWV 721) Johann Seb. Bach ( ) Lobet den Herrn Johann Ludwig Bach ( ) Unsere Trübsal Johann Ludwig Bach Das ist meine Freude Orgel: Prelude in c (BWV 546) Johann Seb. Bach Ich lasse dich nicht

3 Nummer 60 Pagina 3 Informa e over de uitvoerenden Het Basilius College is een Nederlands kamerkoor voor beroepsmusici onder leiding van Bas Ramselaar. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Renaissance en Roman ek aangevuld met muziek uit de tussenliggende periode en Moderne werken. Professionele koordirigenten en klassiek opgeleide zangers maken deel uit van dit kamerkoor. Bas Ramselaar, is ar s ek leider/dirigent van het Basilius College uit Zeist. Hij werd in 1961 geboren te Amersfoort. Onder leiding van zijn vader Wim Ramselaar zong hij al op zesjarige leef jd mee in verschillende koren. Tussen 1985 en 2001 was hij vast lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor. Hij maakte jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging. Meer recentelijk was hij als ensemblezanger betrokken bij de opnames en concerten rond de Leidse Koorboeken met het Egidius College en de Madrigaalboeken van Claudio Monteverdi met het solistenensemble Le Nuove Musiche. Als concertzanger zong hij meer dan twin g jaar op de grote Nederlandse en buitenlandse podia. Talrijk zijn zijn radio, tv en cd opnamen met werken uit verschillende s jl perioden. Hij nam alle bas solo s op uit de complete serie geestelijke cantates van Johann Sebas an Bach en diens Ma häus en Johannes Passion en twee solo cd s op met werken van Bach en Mozart. Vanaf 1995 is hij als dirigent verbonden aan het St. Joris Kamerkoor. Tussen 2001 en 2012 was hij dirigent van Toonkunst Amersfoort. Verder is Bas Ramselaar sinds 2001 de vaste dirigent van de Bach Cantorij Baarn en Orkest, waarmee hij alle grote werken, meer dan tach g geestelijke cantates en de mote en van Bach mocht uitvoeren. Tenslo e is hij sinds 2010 dirigent van het koor en orkest van de S ch ng Rondom de Kantates in Amersfoort. Naast al deze ac viteiten is hij regelma g werkzaam als zangpedagoog, corepe tor en docent stem en koorvorming. Henk van Zonneveld behaalde voor zowel orgel als clavecimbel het Diploma Uitvoerend Musicus aan het Utrechts Conservatorium bij resp. Jan Welmers en Leni van der Lee. Daarna specialiseerde hij zich in de uitvoeringsprak jk van de barokmuziek en volgde masterclasses bij James David Chris e, Jos van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt, en Harald Vogel. Hij maakte opnamen voor radio en televisie, trad op in Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland en gee concerten als solist en als con nuospeler met koren, orkesten en kamermuziekensembles. In 1985 verscheen een plaatopname met Engels en Nederlands repertoire uit de 17e eeuw op claviorganum. Hij was van 1994 tot 2000 een van de ini ators en programmamakers van de Hilversumse Raadhuisconcerten, daarnaast was hij geruime jd be

4 Pagina 4 Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Informa e over de uitvoerenden vervolg stuurslid van het Nederlands Clavecimbelgenootschap en schreef hij diverse ar kelen voor het magazine Het Clavecimbel. Als docent voor klavecimbel en orgel was hij ruim 25 jaar verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Hilversum. Hij gee lezingen over o.a. de grote oratoria van Bach, dirigeert verschillende koren en is sinds 2000 ac ef als orkestleider van zijn barokorkest Cappella Maria Barbara, waarmee hij o.a. van J.S. Bach alle solocantates, clavecimbelconcerten en passionen uitvoerde. In Hilversum hee Henk van Zonneveld een privélesprak jk voor piano, orgel en clavecimbel. Daarnaast produceerde hij inmiddels zes CD s. Jan Hollestelle (1947) had als kind vioolles en leerde vanaf zijn 13e jaar zichzelf basgitaar spelen. Op zijn 17e kreeg hij zijn eerste contrabasles en studeerde vervolgens aan het Hilversums Muziek Lyceum, waar hij op zijn 21e eindexamen deed. Eind jaren 60 speelde hij in de Nederlandse produc e van de musical Hair. Hij werkte vanaf 1968 als sessie musicus mee aan vele grammofoonplaten en CD produc es en was lid van verschillende pop, fusion en jazzgroepen. Van 1980 tot 2013 is hij als docent basgitaar verbonden geweest aan het Hilversums Conservatorium, later aan het Conservatorium van Amsterdam. Van 1984 tot 2001 was hij lid van het Metropole orkest. Gedurende die periode legde hij zich ook weer meer toe op de contrabas. In het begin van de jaren 90 is hij zich gaan specialiseren in authen eke uitvoeringsprak jk, o.a. door lessen te volgen bij Nicholas Pap, en speelde met diverse barokorkesten zoals Concerto d Amsterdam, The Northern Consort, Furor Musicus, La Sfera Armoniosa, Cappella di san Pietro, O e o Amsterdam, Das Kleine Konzert, en het Utrechts Barok Consort.

5 Nummer 60 Pagina 5 Een fragment van de stamboom van de familie Bach De namen van de componisten van wie in dit concert werken worden uitgevoerd, zijn vet gedrukt. De volledige stamboom bevat ca. 150 familieleden van wie bekend is dat ze geheel of gedeeltelijk beroepsma g in de muziek ac ef waren.

6 Pagina 6 Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Foto-impressie Henk Linker en Valeria Boermistrova 21 maart 2015: Het is 330 jaar geleden dat Johann Sebas an Bach in Eisenach werd geboren. Henk Linker en Valeria Boermistrova konden die gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan. Het hele programma stond in het teken van deze componist. Daarbij speelde ook het Duyschotorgel een grote rol. Terecht, immers dit orgel stamt uit dezelfde jd als Bach. Toen hij een jongetje van elf jaar was, werd dit orgel gebouwd.

7 Nummer 60 Pagina 7 De Duyschot Concerten worden mede mogelijk gemaakt door Heren- en dameskapsalon Pons Dorpsstraat 152a, 3342 BE H.I. Ambacht info@kapsalonpons.nl Rijwielhandel W. Oosthoek B.V. Dorpsstraat 55, 3342 BB Hendrik Ido Ambacht Uilhoorn & Fritse Advocaten Toulonselaan 1, 3311 LT Dordrecht Tel.: info@uilhoorn fritse.nl fritse.nl Wisse Makelaardij B.V. De Schoof 82, 3341 EB Hendrik Ido Ambacht Tel info@wisse.nl Notariskantoor mr E.J. van Leusden Burgemeester de Bruïnelaan AB Zwijndrecht Tel: +31(0) Fax: +31(0) notaris@vanleusden.nl Web: Christelijke Boek- en Muziekhandel de Kandelaar Sint Jorisstraat 10, 2981 GA Ridderkerk winkel@de kandelaar.nl kandelaar.nl Señor Herenkapsalon Kerkstraat 50, 2951 GK Alblasserdam Wij brengen deze sponsoren graag onder uw aandacht!

8 Pagina 8 Toelich ng Johann Bach ( ), zoon van Hans Bach (ca ) en kleinzoon van stamvader Veit Bach (ca ) is het oudste lid van de beroemde Bach familie dat zich bezighield met muziek. Hij was een oudoom van Johann Sebas an. Johann Bach werd geboren te Wechmar, Thüringen. Hij was een broer van Christoph Bach ( ) en Heinrich Bach ( ). In 1635 werd hij organist te Schweinfurt. Vervolgens ves gde hij zich als organist te Erfurt. Johann Bach huwde in 1636 met de oudste dochter van zijn leraar; zij s erf echter binnen een jaar. In 1637 trouwde hij opnieuw, ditmaal met Hedwig Lämmerhirt. Hun kinderen volgden allemaal een carrière in de muziek, als stadsmuzikant, dirigent of kerkorganist. De familie Bach beheerste gedurende honderd jaar het muzikale leven van Erfurt. Johann Bach overleed daar op 68 jarige lee ijd. Van hem zijn slechts weinig werken bewaard gebleven. Zijn achterneef Johann Sebas an bracht ze bijeen in het Altbachischen Archiv, waaronder het dubbelkorige Motet Unser Leben ist ein Scha en. Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Johann Michael Bach ( ), zoon van Heinrich Bach, was componist en organist. Hij was de vader van Maria Barbara Bach ( ) en een achteroom van Johann Sebas an. Hij was al jaren dood, toen deze twee in 1707 in het huwelijk traden. Johann Michael werd, evenals zijn broer Johann Christoph Bach ( ), in de familie Bach zeer gerespecteerd om zijn muzikale kwaliteiten. In Gehren was hij instrumentenbouwer en bekleedde hij de posi e van stadsorganist en ambtenaar. Uit zijn composi es blijkt dat hij een voorkeur had voor koorwerken en in het bijzonder mote en die soms van hoge kwaliteit zijn. Dat zien we onder andere in het vijfstemmige motet Das Blut Jesu Chris en in het dubbelkorige motet Fürchtet euch nicht: de Hemelse Heerscharen verkondigen aan de herders in het veld dat Christus is geboren. Johann Ludwig Bach ( ) was componist en violist. Als oudste zoon van Johann Jacob Bach ( ) was hij een afstammeling van Lips (Philippus) Bach, de tweede zoon van Veit Bach. De nazaten van Lips vormen de Meininger tak van de familie. Over de opleiding van Johann Ludwig is vrijwel niets bekend, maar waarschijnlijk werd hij door zijn vader in de muziek ingewijd. Hij doorliep het Gymnasium van Gotha. Hij verbleef het grootste deel van zijn leven in Meiningen waar hij achtereenvolgens hofmusicus (1699), cantor (1703) en kapelmeester (1711) was. Dit levert hem tegenwoordig de bijnaam Meininger Bach op. Hij ondernam tevens een poging om een aanstelling als cantor in Eisenach te verkrijgen, maar deze was niet succesvol. Johann Ludwig schreef een vrij groot aantal vocale werken, waaronder het dubbelkorige motet Das ist meine Freude en het zesstemmige motet Unsere Trübsal, naast een aanzienlijk deel orkestmuziek dat bijna volledig verloren is gegaan. Dat zijn vocale muziek overleefde is grotendeels te danken aan Johann Sebas an Bach, die in 1726 te Leipzig, naast twee missen, ook 18 van zijn cantates uitvoerde. De cantate Denn du wirst meine Seele werd

9 Nummer 60 Pagina 9 lang beschouwd als een werk van Johann Sebas an (BWV 15). Johann Christoph Bach ( ) was de zoon van Heinrich Bach en de broer van Johann Michael Bach en was een volle neef van Johann Sebas an Bachs vader Johann Ambrosius. Hij was organist in Arnstadt, Eisenach en Ohrdruf. Een van zijn bekendste werken is de cantate Meine Freundin, du bist schön, gebaseerd op het Hooglied. Dit werk en diverse andere werken van de Bachfamilie zijn opgenomen in het Altbachischen Archiv, een verzameling die Johann Sebas an Bach samengesteld hee. Dit archief is in 1999 herontdekt, nadat het jarenlang achter het IJzeren Gordijn verloren was gewaand. In zijn belangrijk werk over de genealogie van de familie noemt Carl Philipp Emanuel Bach ( ) hem een "groß und ausdrückend Komponist". Vooral Es erhub sich ein Streit, voor twee vijfstemmige koren en orkest, gedirigeerd door zijn achterneef Johann Sebas an te Leipzig, maakte hem in zijn jd beroemd. Tijdens dit concert hoort u drie werken van zijn hand: het dubbelkorige Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren en verder twee vijfstemmige mote en: Der Gerechte, ob er gleich en Fürchte dich nicht. Johann Christoph ( der große ) s erf te Eisenach op 31 maart Hij is met Johann Sebas an Bach, Johann Chris an Bach en Carl Philipp Emanuel Bach een van de beroemdste componisten uit de componistenfamilie Bach. Johann Sebas an Bach ( ). Het is een onmogelijke opdracht om Johann Sebas an Bach hier op deze plaats recht te doen aan zijn belang als componist. Omdat we erop vertrouwen dat de bezoeker van dit concert al meerdere van Bachs werken hee leren kennen en daarbij ook iets te weten is gekomen over zijn leven en werken, volstaan we hierna alleen met een ui reksel van het bovenstaande en een korte beschrijving van Johann Sebas ans directe familieleden (ouders, broers en kinderen). Het geslacht Bach, dat verschillende genera es lang als vanzelfsprekend hoogbegaafde musici voortbracht, is inderdaad een unieke kluif voor de erfelijkheidsleer. De stamvader van deze oude muzikantenfamilie uit Thüringen is een zekere Hans Bach, zoon van Veit Bach. Van de drie muzikaal ac eve zonen van Hans was Christoph Bach de grootvader van Johann Sebas an. Bachs vader Johann Ambrosius ( ), zoon van Christoph, was stadsmusicus te Erfurt en later in Eisenach. De familie had het niet erg breed met de povere inkomsten. Toen Johann Sebas an negen jaar was, s erf zijn moeder Maria Elisabeth Lämmerhirt ( ) en een jaar nadien ook zijn vader. De jonge Johann Sebas an (geboren op 21 maart 1685) werd samen met zijn muzikale broer Johann Jacob ( ) opgenomen in het gezin van hun oudste broer Johann Christoph ( ), die hen het gymnasium deed doorlopen in het Michaeli internaat in Lüneburg en zelf muziekles aan hen gaf. Johann Christoph was organist te Ohrdruf en een leerling van Johann Pachelbel ( ). Johann Sebas an trouwde twee keer. Uit zijn eerste huwelijk met zijn achternicht Maria Barbara Bach ( ) werden Wilhelm Friedemann en Carl Philip Emanuel geboren, en uit zijn tweede huwelijk met Anna Magdalena Wilcken ( ) kwamen onder anderen de musici Johann Go ried, Johann Christoph Friederich en Johann Chris an voort. Met de zoon van Johann Christoph Friederich, Wilhelm Friedrich Ernst, s erf de laatste musicus Bach in 1845.

10 Pagina 10 Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Volgend Duyschot Concert Zaterdag 3 oktober uur Giardino Musicale Eva Harmuthová, blokfluit/hobo Elske Tinbergen, cello Sponsoring Wilt u of uw bedrijf onze concerten sponsoren? Degene die u daar alles over kan vertellen is: Peter Taams duyschot.concerten@gmail.com Bestuur van de Stichting Duyschot Concerten Peter Taams, algemeen adjunct, sponsoring Els van der Vlies, secretaris Jan Visser, pr en publiciteit, redacteur van de nieuwsbrief Kees Bax, penningmeester Op Facebook te volgen Duyschot Concerten Meld u aan als vriend Anne Margriet ten Hoor, lid

Nieuwsbrief. Il Canto di Rame vertelt muzikaal sprookje: The Fairy Queen

Nieuwsbrief. Il Canto di Rame vertelt muzikaal sprookje: The Fairy Queen www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief maart 2016 Nummer 66 Il Canto di Rame vertelt muzikaal sprookje: The Fairy

Nadere informatie

februari 2016 Nummer 65 orgel speelt: bewijs van zijn veelzijdigheid.

februari 2016 Nummer 65 orgel speelt: bewijs van zijn veelzijdigheid. www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief 65 februari 2016 Nummer 65 Mozart door Belder en Baudet Zaterdag 27 februari

Nadere informatie

Oktober 2015 Nummer 68. Lees verder van alles over de concertreeks, is te krijgen, over de behoe e aan versterking van het bestuur en zo meer.

Oktober 2015 Nummer 68. Lees verder van alles over de concertreeks, is te krijgen, over de behoe e aan versterking van het bestuur en zo meer. www.duyschot.nl Tijdelijk secretariaat: De Hupse 6 2995 BB Heerjansdam, Tel. 078 677 1767, info@duyschot.nl Nieuwsbrief Oktober 2015 Luthers catechismus in woord en klank door Dutch Baroque Vocal Consort

Nadere informatie

September 2014 Nummer 61. Ook is er over dit en het vorige concert het nodige te lezen. Ook het jaarprogramma wordt gepresenteerd.

September 2014 Nummer 61. Ook is er over dit en het vorige concert het nodige te lezen. Ook het jaarprogramma wordt gepresenteerd. www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief September 2014 Nummer 61 Zaterdag 3 oktober 2015 16.00 uur Giardino Musicale

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6 3341GP Hendrik Ido Ambacht Tel. 078 681 9031 info@duyschot.nl Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Nummer 50 januari 2014 Zaterdag 25 januari 2014

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Red Rose Four speelt muziek van o.m. Jan Pieterszoon Sweelinck op blokfluiten

Nieuwsbrief. Red Rose Four speelt muziek van o.m. Jan Pieterszoon Sweelinck op blokfluiten www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik-Ido-Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief April 2015 Nummer 67 Red Rose Four speelt muziek van o.m. op blokfluiten Zaterdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

maart 2017 Nummer 74 Zijn liederen zijn heel speels en levendig,

maart 2017 Nummer 74 Zijn liederen zijn heel speels en levendig, www.duyschot.nl Secretariaat: Wilma Stegeman de Waard tel. (078) 610 48 70 info@duyschot.nl Nieuwsbrief maart 2017 Nummer 74 Die S mme der Nacht Liederen met gitaar uit de Weense vroeg Roman ek De sopraan

Nadere informatie

Met Ammiccare op weg naar Kerst

Met Ammiccare op weg naar Kerst www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl December 2014 Nummer 56 Met Ammiccare op weg naar Kerst Zaterdag 6 december 2014 16.00

Nadere informatie

Bach in een genealogie

Bach in een genealogie Bach in een genealogie Bach in een genealogie een Duitse familie in muziek; oorsprong in Wechmar Thüringen Geert Nienhuis Schrijver: Geert Nienhuis Coverontwerp: Bachhaus in Wechmar - Thüringen ISBN:

Nadere informatie

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten MIXTUUR Orgelconcert ONGEHOORD door NICO DECLERCK 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten PROGRAMMA 3 Organist Nico Declerck 5 Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen behaalde Nico Declerck

Nadere informatie

Januari 2017 Nummer 72

Januari 2017 Nummer 72 www.duyschot.nl Tijdelijk secretariaat: De Hupse 6 2995 BB Heerjansdam, Tel. 078 677 1767, info@duyschot.nl Nieuwsbrief Januari 2017 Nummer 72 Gerrieke Verheij (blokfluit en cello) en Ilil Danin (klavecimbel)

Nadere informatie

November 2016 Nummer 69

November 2016 Nummer 69 www.duyschot.nl Tijdelijk secretariaat: De Hupse 6 2995 BB Heerjansdam, Tel. 078 677 1767, info@duyschot.nl Nieuwsbrief November 2016 Nummer 69 Zaterdag 5 november 2016 16.00 uur Herv. Dorpskerk, Kerkplein

Nadere informatie

september 2014 Nummer 54

september 2014 Nummer 54 www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief september 2014 Nummer 54 Start van nieuw concertseizoen en een langstrekkende

Nadere informatie

Bach in een genealogie

Bach in een genealogie Bach in een genealogie Bach in een genealogie een Duitse familie in muziek; oorsprong in Wechmar Thüringen Geert Nienhuis Schrijver: Geert Nienhuis Coverontwerp: Bachhaus in Wechmar - Thüringen ISBN:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6 3341GP Hendrik Ido Ambacht Tel. 078 681 9031 info@duyschot.nl Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Nummer 52 april 2014 Volgend concert Zaterdag 12

Nadere informatie

Najaarsconcert. Christelijk Oratoriumkoor Woerden, s OTTOvoces en Woerdens Kamerkoor. Za :00 Petruskerk, Kerkplein, Woerden

Najaarsconcert. Christelijk Oratoriumkoor Woerden, s OTTOvoces en Woerdens Kamerkoor. Za :00 Petruskerk, Kerkplein, Woerden Najaarsconcert Christelijk Oratoriumkoor Woerden, s OTTOvoces en Woerdens Kamerkoor Za 19-11-2016 16:00 Petruskerk, Kerkplein, Woerden Woerden, november 2016 Beste muziekliefhebber, Eeuwenlang hebben psalmen

Nadere informatie

Cultuur in de Middag. Uitnodiging voor alle buurtbewoners van 55+, komt u ook?

Cultuur in de Middag. Uitnodiging voor alle buurtbewoners van 55+, komt u ook? Cultuur in de Middag Cultuur in de Middag is een samenwerkingsproject van: Huis van de Buurt, Dr. Sarphatihuis en Sint Jacob Uitnodiging voor alle buurtbewoners van 55+, komt u ook? Beste buurtbewoner,

Nadere informatie

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur Johannes Passion, BWV 245 Johann Sebastian Bach (1685 1750) Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan Liesbeth van der Loop alt Bart de Kegel tenor (aria s) Hans de Vries bas (aria s) Jeroen de Vaal tenor (Evangelist)

Nadere informatie

December 2015 Nummer 63. aantoont. Regelma g werden het bestuur waarderende woorden toegevoegd voor de keuze van de musici.

December 2015 Nummer 63. aantoont. Regelma g werden het bestuur waarderende woorden toegevoegd voor de keuze van de musici. www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief December 2015 Nummer 63 Terugkijken en vooruit zien In 2015 kon de S ch ng

Nadere informatie

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is.

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. De Matthäus-Passion Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. Ineke de Jong den Hartog Mei 2018 2 Toelichting Deze opdracht hoort bij bijeenkomst 4 in de cursusmap Kinderen

Nadere informatie

Cantatedienst. PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november uur

Cantatedienst. PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november uur Cantatedienst PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november 2017 18.30 uur 1 CANTATE: ERHALT UNS HERR BEI DEINEM WORT D. Buxtehude (1637 1707) Toelichting: Veelal werden cantates gecomponeerd voor kerkelijke

Nadere informatie

Publicatie in het kader van de ANBI-status

Publicatie in het kader van de ANBI-status Publicatie in het kader van de ANBI-status 2016 170122 - ANBI publicatie 2016.docx Stichting Bach Ensemble Amsterdam Zuiderzeelaan 15 1121 RA LANDSMEER KVK 56541988 1. ALGEMEEN Dit document betreft de

Nadere informatie

5. Ontstaansgeschiedenis

5. Ontstaansgeschiedenis 1. Inleiding Dit luisterboek geeft een overzicht van de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van de Matthäus Passion, waarbij ook wordt ingegaan op de persoon van componist Johann Sebastian Bach en

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

D.Schaap, D.Ruiter ; 2016; versie mei 2018

D.Schaap, D.Ruiter ; 2016; versie mei 2018 289 Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia te Rhenen 1933-2007 D.Schaap, D.Ruiter 2006-2009; 2016; versie mei 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inventaris...4 Archiefbescheiden...4 Organisatie... 4

Nadere informatie

22 nieuwe liederen voor viering en wijding

22 nieuwe liederen voor viering en wijding Veensluis 18 8448 GP Heerenveen Tel. 0513-688951 Fax 0513-689100 E-mail: info@intradamusic.nl www.intradamusic.nl 22 nieuwe liederen voor viering en wijding In deze catalogus vindt u 22 nieuwe liederen

Nadere informatie

Programma Muziek in de Klaas 2016

Programma Muziek in de Klaas 2016 Programma Muziek in de Klaas 2016 In de Nicolaïkerk klinkt tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen 10.00 uur vaak extra (kerk)muziek uitgevoerd door de Nicolaïcantorij en de Cappella di San Nicolaï en.

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien

Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien DONATEURSCHAP STICHTING COLLEGIUM MUSICUM EINDHOVEN Om de activiteiten van het Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien te kunnen voortzetten, is de financiële steun van sponsoren en donateurs onmisbaar.

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Doelstelling Bach in Monnickendam Activiteiten 2018 PA dam & Friends

Doelstelling Bach in Monnickendam Activiteiten 2018 PA dam & Friends Jaarverslag 2018 1 Doelstelling Bach in Monnickendam Bach in Monnickendam heeft tot doel het leveren van een bijdrage aan de muziekcultuur in Waterland met daarbij bijzondere aandacht voor het werk van

Nadere informatie

December 2016 Nummer 71

December 2016 Nummer 71 www.duyschot.nl Tijdelijk secretariaat: De Hupse 6 2995 BB Heerjansdam, Tel. 078 677 1767, info@duyschot.nl Nieuwsbrief December 2016 Nummer 71 Vocaal Ensemble Golden Circle sluit 2016 muzikaal af Uitnodiging

Nadere informatie

Muziekbibliotheek van de Omroep

Muziekbibliotheek van de Omroep MCO_bibliotheek_aanlever_28_4_10 29-04-10 10:29 Pagina 1 Muziekbibliotheek van de Omroep Muzikale schatkamer van Nederland muziekcentrum van de omroep MCO_bibliotheek_aanlever_28_4_10 29-04-10 10:29 Pagina

Nadere informatie

Liturgie Vesper Zondag 3 mei 2015 Nicolaïkerk Utrecht

Liturgie Vesper Zondag 3 mei 2015 Nicolaïkerk Utrecht Liturgie Vesper Jurjen Bertens Zondag 3 mei 2015 Voorganger Organist ds. Hans Koops Berry van Berkum Nicolaïkerk Utrecht Toelichting D e vorig jaar overleden predikant Christian Führer, verbonden aan de

Nadere informatie

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001 Zeven Psalmen Voor vierstemmig gemengd koor Felix Mendelssohn Bartholdy Proza Musica 10.210.001 Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven van Proza Musica vindt u op www.prozamusica.nl Omslagontwerp:

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Edam

Protestantse Gemeente Edam Protestantse Gemeente Edam Protestantse Kerk de Swaen Zondag 14 mei 2017 Zondag Cantate: Zingt! 5 e zondag van Pasen Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort Dietrich Buxtehude (1637-1707) Voorganger: ds. Janneke

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam Toonkunstkoor - Concertlijst vanaf 1998 Datum Repertoire Locatie 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, 23-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Open Hofkerk, Rotterdam- Ommoord 17-05-2014

Nadere informatie

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam HENK VAN HEES Grietje de Ruijter-Raven (1876-1945) met kleinzoon Kees, zoon Gijs en schoondochter Mia Reuser. Foto mei 1942. Evenals de muisjestak

Nadere informatie

20 januari concert Gregoriaanse Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage

20 januari concert Gregoriaanse Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage 20 januari concert e Kring o.l.v. Wilko Brouwers en het Monteverdi kamerkoor o.l.v. Wouter Verhage WOORDEN VAN CHRISTUS Wie in het gregoriaanse misrepertoire zoekt naar gezangen die gebaseerd zijn op citaten

Nadere informatie

Enthousiasme, passie, gedrevenheid, inzet en veel energie blijkt de sleutel tot succes te zijn.

Enthousiasme, passie, gedrevenheid, inzet en veel energie blijkt de sleutel tot succes te zijn. www.fbach.nl FBach Koor en Orkest - een nieuwe weg naar de muziek Het begon allemaal eind 2010 met een oproep van dirigent Arjan van Baest op Facebook. Een simpele vraag wie doet mee met de Hohe Messe?

Nadere informatie

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Naam: Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Beantwoord de volgende vragen ter voorbereiding op de dossiertoets muziekgeschiedenis. Indien de opdracht Studie en Beroep onvoldoende wordt

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

Bach Ensemble Arnhem

Bach Ensemble Arnhem Nieuwsbrief 1/2018 1 maart 2018 Beste medewerkers aan het, Op zondag 4 februari hebben we voor het eerst een cantatedienst gehouden in de Oude Kerk te Oosterbeek. Ook hier een afgeladen volle kerk en een

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

IN DE VOETSPOREN VAN BACH

IN DE VOETSPOREN VAN BACH IN DE VOETSPOREN VAN BACH Cellist René Berman bestudeert dagelijks de zes Suites die Johann Sebastian Bach (1685-1750) voor cello schreef. Bach trekt daarmee een rijk spoor door Bermans muzikale leven.

Nadere informatie

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur 25 sep - 23 okt - 20 nov - 18 dec 15 jan GHC 12 feb - 12 mrt www.abcoudeconcerten.nl 25 september 2016 - Domenica

Nadere informatie

Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN INCANTO Stichting voor Oude Muziek in samenwerking met Werkgroep Muziek KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN SEIZOEN 2014-2015 Secretariaat: Schuitvlotstraat 16 4331 SZ Middelburg info@incantoconcerten.nl

Nadere informatie

We hopen dat we u ook dit jaar mogen begroeten bij een of meerdere activiteiten van onze Stichting.

We hopen dat we u ook dit jaar mogen begroeten bij een of meerdere activiteiten van onze Stichting. Stichting de Kerk in Klooster Secretariaat: Postbus 1 4587 ZG Kloosterzande (Ned.) Bank: RABO-Bank rek.nr.: 1421.38.371 Anbi verklaring aanwezig Kloosterzande, september 2011 Geachte Lezer, Bij dezen ontvangt

Nadere informatie

november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk maakte verscheidene

november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk maakte verscheidene www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk gee orgelconcert Op uitnodiging van

Nadere informatie

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources :

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources : THE PRIMARY SOURCES Spelen muziek van... De Londense Expats Met werken van JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn The Primary Sources : Kristen Huebner, Traverso Gerda Marijs, Cello Lucie de Saint

Nadere informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie

Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Datum Tijd Podiumactiviteit Locatieactiviteit Dankbaarheidsactiviteiten Meer informatie Zaterdag 15-12 10.00-15.00 uur Scoutinggroepen Hintham Sint Cristoffel 15.00 uur Stadspijpers De Stadspijpers van

Nadere informatie

Stichting Leids Cantate Consort Jaarverslag 2012

Stichting Leids Cantate Consort Jaarverslag 2012 Stichting Leids Cantate Consort Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding 3 2. Bestuur 3 2.1. Bestuurswisselingen 3 2.2. Bestuursvergaderingen 3 2.3. Externe contacten / Public Relations

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 februari 2016

Nieuwsbrief 18 februari 2016 Nieuwsbrief 18 februari 2016 Beste Bachkoristen, Dertig jaar geleden werd het Bachcollegium Breda opgericht, dat later is omgedoopt tot het Bachkoor Brabant. Hoewel dertig jaar nou ook weer niet een heel

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Paul Dombrecht Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! '

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen. Beleidsplan

Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen. Beleidsplan Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Beleidsplan 2012-2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Historie 3 Doelstelling 3 Te organiseren activiteiten in de komende periode Internationale Orgelweek 2013

Nadere informatie

A. Het project. 1. Beschrijving van het project

A. Het project. 1. Beschrijving van het project A. Het project 1. Beschrijving van het project Een participatief project voor het verwerven van een Noord-Nederlands/Noord-Duits geïnspireerd barokorgel voor de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen, met het

Nadere informatie

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT STRIJKERS EN CONTINUO VAN HET DORDRECHTS KAMERORKEST Solisten: Marike Verbeek - sopraan Evelyn Tjon-En-Fa - viool Joke Burghardt-Hodes- viool ZONDAG 17 DECEMBER 15.00 UUR

Nadere informatie

ontroert! Kamerkoor Maastricht Ludo Claesen

ontroert! Kamerkoor Maastricht Ludo Claesen 013-2014 TRANSPARANTIE EN ZEGGINGSKRACHT SEIZOENSPROGRAMMA 2013-2014 Kamerkoor Maastricht ontroert! Met trots presenteren wij u ons nieuwe seizoensprogramma; een programma waarin we weer onze kwaliteiten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Herinnering donateursbijdrage Terugblik Nieuwjaarsconcert d.d.13 januari 2018

Herinnering donateursbijdrage Terugblik Nieuwjaarsconcert d.d.13 januari 2018 F E B R U A R I 2 0 1 8 Herinnering donateursbijdrage 2018 Herinnering.. Terugblik Nieuwjaarsconcert Literaire avond donderdag 15 februari Kloosterconcert 4 maart Agenda 2018 Omdat wij zonder uw steun

Nadere informatie

Het Ton Smits Huis is opgenomen vanaf in het Museumregister Nederland (geregistreerd museum).

Het Ton Smits Huis is opgenomen vanaf in het Museumregister Nederland (geregistreerd museum). S ch ng Ton Smits Jaarverslag 2016 De S ch ng Ton Smits is geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vanaf 1-1- 2012 is de s ch ng een culturele ANBI (ac ef op het gebied van erfgoed en

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Graven van bekende musici in De Bilt/Bilthoven

Graven van bekende musici in De Bilt/Bilthoven Wim Krommenhoek Graven van bekende musici in De Bilt/Bilthoven Deze keer in de serie graven van bekende Nederlanders in De Bilt/Bilthoven enkele musici uit zowel het klassieke als lichte repertoir. Carel

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19 Passie In de liturgie Palmzondag Mattheus 26-27 Dinsdag Marcus 14-15 Woensdag Lucas 22-23 Goede Vrijdag Johannes 18-19 Vanaf de 4e eeuw Gregoriaanse Passie Psalmodiërend (voornamelijk op één toon) Christuspartij

Nadere informatie

GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR RELIGIEUZE KLASSIEKE MUZIEK

GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR RELIGIEUZE KLASSIEKE MUZIEK In gesprek met drie reformatorische oratoriumverenigingen GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR RELIGIEUZE KLASSIEKE MUZIEK Bijna zeven jaar geleden werden in Nederland de eerste reformatorische oratoriumverenigingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013 De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

Infoblaadje. Agenda Interview met Judith Timmer

Infoblaadje. Agenda Interview met Judith Timmer Infoblaadje April 2001 In deze editie: Agenda Interview met Judith Timmer Colofon. Je kunt de redatie als volgt bereiken: Mark: Borchgraven 1, Varsseveld, 241421; Jantine: Valkenhof 43, Varsseveld, 248916;

Nadere informatie

DIENSTBOEK. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE

DIENSTBOEK. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE DIENSTBOEK voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE 2019 * Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk WITTE DONDERDAG dienst van Schrift en Tafel donderdag 18 april 2019 19.30

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2017 2018 Rhenen, 4 juli 2018 1. Verslag bestuur 2. Balans per 30 juni 2018 3. Exploitatierekening 2017 / 2018 en begroting 2018 / 2019 4. Toelichting balans 1. VERSLAG BESTUUR 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016 128 Pieter Vis (1949-.) 1979-1997 E. Hinders April 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Inventaris...4 Pag. 2 van 5 Inleiding Inleiding Pieter Vis is op 18 mei 1949 geboren

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2017 2018 Rhenen, 4 juli 2018 1. Verslag bestuur 2. Balans per 30 juni 2018 3. Exploitatierekening 2017 / 2018 en begroting 2018 / 2019 4. Toelichting balans 1. VERSLAG BESTUUR 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Programma. In Paradisum. (1809-1847) Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren. Denn er hat seinen Engeln befohlen. Verleih uns Frieden

Programma. In Paradisum. (1809-1847) Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren. Denn er hat seinen Engeln befohlen. Verleih uns Frieden Programma In Paradisum Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) Christe du Lamm Gottes Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren Denn er hat seinen Engeln befohlen Verleih uns Frieden Hymne opus

Nadere informatie

Stichting Ambitus Foundation Jaarrekening 2014 - pag. 1. Jaarverslag 2014

Stichting Ambitus Foundation Jaarrekening 2014 - pag. 1. Jaarverslag 2014 Stichting Ambitus Foundation Jaarrekening 2014 - pag. 1 Jaarverslag 2014 Inhoud Bestuursverslag... 4 Inleiding... 4 Projecten... 4 Begroting 2015... 6 ANBI... 6 Beleid ten aanzien van het Eigen Vermogen...

Nadere informatie

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 De swingende foto Jaarwerk AMC 3 Julie Van Overschelde 2014-2015 J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Voorwoord:... 2 Foto 1:... 3 wat zie je op de foto:... 3 waar en wanneer

Nadere informatie

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( )

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( ) Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy (1915-1979) 2. Mazurka (1889) Alexander N. Skrjabin (1872-1915) arr. Tin-Shi Tam 3. Premiére

Nadere informatie

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw Seizoen 2016-2017 Sponsormap BachPlus vzw Het ensemble Het ensemble Het barokensemble BachPlus werd in 2010 opgericht door sopraan Elisabeth Hermans en klavierspeler/dirigent Bart Naessens. In oorsprong

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Wir sind verwandt. Wir sind verwandt. Kann ich die Antworten haben. Kann ich die Antworten haben? die Cousine. die Nichte / die Cousine

Wir sind verwandt. Wir sind verwandt. Kann ich die Antworten haben. Kann ich die Antworten haben? die Cousine. die Nichte / die Cousine die Familie Wir sind verwandt Wir sind verwandt. Ich habe mein Arbeitsbuch vergessen Ich habe mein Arbeitsbuch vergessen. Können Sie das aufschreiben Können Sie das aufschreiben? Kann ich die Antworten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018

NIEUWSBRIEF JANUARI 2018 Opgericht 25 februari 1917inklijk erkende zangvereniging Opgericht 25 februari 2017 Gregoriussingel 38 5216 GJ s-hertogenbosch tel 073-6146001 secretaris@vughtsmannenkoor.nl www.vughtsmannenkoor.nl NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg.

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg. Ich heiße Anna. Ich bin neunzehn Jahre alt und komme aus Deutschland. Ich wohne in Duisburg und gehe dort zur Berufsschule. Das ist mein Freund Max. sich kennenlernen Hallo! Hi! Servus! Grüß Gott! Guten

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

FELICITAZIONE Aula Pieter De Somer, KULeuven Vrijdag 11 maart 2016 om 20:00 uur

FELICITAZIONE Aula Pieter De Somer, KULeuven Vrijdag 11 maart 2016 om 20:00 uur VZW Rotary Club Leuven www.rotaryleuven.be Leuven, 30 november 2015 24 e LENTECONCERT ROTARY CLUB LEUVEN Geachte Mevrouw, Geachte Heer, FELICITAZIONE Aula Pieter De Somer, KULeuven Vrijdag 11 maart 2016

Nadere informatie

Bimlokaal Muziekacademie

Bimlokaal Muziekacademie Zaterdag 31 januari, 12.30 15.30 uur Samen spelen: Mozart s Eine kleine Nachtmusik Zaterdag 7 februari, 14.00 15.30 uur Het blokfluitconsort Dinsdag 24 februari, 13.00 15.30 uur / 19.30 22.00 uur Welk

Nadere informatie

Projectplan

Projectplan Projectplan 2019-2020 INHOUD Inleiding 2 Geschiedenis 3 Project: motetten en cantates 3 Dirigent en begeleider 4 Solisten 5 Ensemble Conservatoire 6 Financiën 7 Het projectkoor 7 PR-campagne 7 Waarom belangrijk

Nadere informatie

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius

Paul Mestrom Mannenkoor St. Remigius Met veel plezier schrijven wij, de drie voorzitters van de mannenkoren uit Klimmen, Geulle en Someren, een inleidend woord voor het Drie Koren Concert dat in de maand mei 2019 in drie plaatsen wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 e jaargang nr. 1 winter 2013.

Nieuwsbrief 2 e jaargang nr. 1 winter 2013. Nieuwsbrief 2 e jaargang nr. 1 winter 2013. Beste Vrienden van de stichting, Nog een paar weken en dan is het zover, dan staat ons tweede event voor de deur. Let op zoals eerder vernoemd is de datum gewijzigd

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. zondag 19 mei Voorganger: Ds. Evert Jan de Wijer Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Jan Piek

ORDE VAN DIENST. zondag 19 mei Voorganger: Ds. Evert Jan de Wijer Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Jan Piek ORDE VAN DIENST zondag 19 mei 2019 Voorganger: Ds. Evert Jan de Wijer Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Jan Piek PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam. Koster:

Nadere informatie

Les Buffardins. o.l.v. Frank Theuns

Les Buffardins. o.l.v. Frank Theuns Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Frank Theuns Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! ' &#!!!

Nadere informatie

Jaarverslag elfde seizoen

Jaarverslag elfde seizoen Jaarverslag elfde seizoen 2016 2017 De Stichting Cantate op de Brink, gevestigd in Hilversum, heeft volgens de statuten tot doel het voor een breed publiek mogelijk te maken om in de gemeente Hilversum

Nadere informatie