Borstamputatie en schildwachtklierprocedure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borstamputatie en schildwachtklierprocedure"

Transcriptie

1 Borstamputatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel met de borst te verwijderen. In deze folder leest u alles over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. Borstamputatie Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd. Een borstamputatie is noodzakelijk wanneer: er meerdere gezwellen in de borst zijn. het gezwel te groot is in verhouding tot de omvang van de borst. In dat geval zou het cosmetische resultaat van de borstsparende therapie teleurstellend zijn. Na een borstamputatie kunt u een reconstructie van de borst overwegen. Er zijn verschillende manieren waarop de plastisch chirurg de reconstructie kan uitvoeren. U kunt via uw behandelend arts advies vragen aan de plastisch chirurg. Wat is de schildwachtklier? De schildwachtklier is de eerste lymfeklier na een tumor. Deze klier wordt als eerste aangedaan wanneer cellen van het gezwel zich verspreiden door de lymfebanen. Pas later worden ook andere lymfeklieren aangetast. De klier bevindt zich meestal in de oksel, soms naast het borstbeen. Soms gaat het om meer dan één klier. Als de schildwachtklier geen tumorcellen bevat, is de kans klein dat de overige lymfeklieren tumorcellen bevatten. Als er wel tumorcellen in de schildwachtklier worden gevonden, bestaat de kans dat ook de omgevende lymfeklieren zijn aangetast. Het kan dan wenselijk zijn om alle overige lymfeklieren in dat gebied te verwijderen. Dit hangt ook af van de andere kenmerken van de tumor. Bij mensen zonder uitzaaiingen blijft de lymfeklieroperatie dus beperkt tot het verwijderen van (meestal) één of twee klieren. Er worden voor deze ingreep verschillende benamingen gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Sentinel node-, schildwachtklier- of poortwachtklierprocedure zijn verschillende termen voor dezelfde ingreep.

2 De schildwachtklierprocedure wordt uitgevoerd bij mensen met een tumor in de borst, waarvan door middel van borstfoto s, celpunctie en/of echografie bewezen is dat die kwaadaardig is. Als er al voor de operatie vergrote lymfeklieren in de oksel worden gevonden, zal daar eerst nader onderzoek naar worden gedaan. Voorbereiding op de opname in het Maasziekenhuis Voordat u wordt geopereerd in Maasziekenhuis Pantein heeft u twee afspraken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen ter voorbereiding op de operatie. Tijdens de eerste afspraak krijgt u een radioactieve stof ingespoten die de schildwachtklier zichtbaar maakt. Een dag later worden er foto s en een scan gemaakt van de schildwachtklier voor een definitieve plaatsaanduiding. De afspraken in het Radboudumc vinden plaats op de dag vóór de opname en op de dag van de opname in het Maasziekenhuis. Aansluitend op de tweede afspraak in het Radboudumc wordt u opgenomen in het Maasziekenhuis Pantein voor de operatie. Meer informatie over de afspraken in het Radboudumc leest u op pagina 3. Op pagina 10 vindt u een overzicht van uw afspraken in het Radboudumc en de adres- en contactgegevens van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Voorbereiding op de operatie De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip vóór de operatie u nuchter moet blijven. U mag dan alleen een slokje water drinken. Wij raden u ook aan gedurende 24 uur vóór uw opname geen alcohol te gebruiken en niet te roken, ook niet gedurende de dag van de operatie. Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voor u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden, uw nagels kort te knippen, eventuele nagellak te verwijderen en geen crème of make-up te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen. U kunt wel een bril meenemen, die u tijdens de opname kunt dragen. Heeft u de dag voor de ingreep griep of koorts? Neemt u dan contact op met het opnamebureau op telefoonnummer U hoort dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.

3 Volgt u verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met uw behandeld arts, de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige (zie ook de folder Anesthesiologie ). In de folder Wegwijzer bij opname kunt u meer lezen over de opname en de voorbereiding hierop. Welke verdoving? Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. Een borstamputatie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Over de wijze van verdoving kunt u meer lezen in de folder Anesthesiologie van het Maasziekenhuis. Tijdens het pre-operatief spreekuur ter voorbereiding op de operatie kunt u de verdoving met de anesthesioloog bespreken. Medicatie De anesthesioloog vertelt u tijdens het pre-operatief spreekuur welke medicijnen u mag gebruiken en met welke u tijdelijk dient te stoppen. Dag vóór de opname Eerste afspraak in het Radboudumc Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen. De nucleaire geneeskundige geeft u ongeveer 4 kleine injecties met radioactieve stof op verschillende plaatsen, net onder de huid in de borst. Dit is even gevoelig. De radioactieve stof zal zich in de komende uren verplaatsen via de borst naar de eerste okselklier (de schildwachtklier). Dit alles duurt ongeveer 10 minuten. Om te controleren of de radioactieve stof zich goed verplaatst, wordt er ongeveer 2 uur nadat u de injecties heeft gehad, nog een scan gemaakt. De hoeveelheid radioactiviteit die wordt toegediend is gering en ruim binnen de norm die de overheid daarvoor heeft aangegeven. Bijwerkingen zijn niet bekend. Dag van opname Tweede afspraak in het Radboudumc Op de dag van de opname gaat u nog een keer terug naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc. De schildwachtklier in de oksel wordt dan gemeten en aangetekend. De radioactieve stof bevindt zich nu in de eerste okselklier. Een laborant neemt u mee naar een

4 toestel dat deze radioactiviteit kan meten in de oksel. U komt hiervoor op een tafel te liggen met een grote meetkamer boven u. De laborant maakt foto s en tekent de plaats aan in de oksel. De nucleair geneeskundige controleert dit en eventueel wordt met een soort groot potlood (een meetinstrument) de activiteit in de oksel gemeten voor de definitieve plaatsaanduiding. Dit alles duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. De foto s die worden gemaakt neemt u mee naar Maasziekenhuis Pantein. In het Maasziekenhuis meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst u uw kamer en bed. Zij stelt u een aantal vragen, beantwoordt mogelijke vragen van u en bereidt u verder voor op de operatie. Zij neemt uw temperatuur en polsslag op en u kunt de operatiekleding aantrekken. Om trombose te voorkomen, krijgt u voor de operatie door middel van een injectie een antistollingsmiddel toegediend. De operatie Nadat u onder narcose bent gebracht, wordt een kleine hoeveelheid blauwe kleurstof in de borst gespoten. Deze kleurstof stroomt naar de schildwachtklier. Die kleurt nu blauw en is bovendien nog steeds radioactief. Met een kleine operatie wordt de klier vervolgens verwijderd. De schildwachtklier is te herkennen aan zijn blauwe kleur en aan de resterende radioactiviteit die we kunnen opsporen met een detector. Deze procedure neemt ongeveer een half uur in beslag. Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd, dus het borstweefsel inclusief de tepel. De ribben blijven bedekt door de borstspier. Door de operatie ontstaat een groot litteken. De borstwand is niet altijd glad, maar kan iets verdikt zijn. Dit kan zich na een paar maanden herstellen. De borsthuid wordt veel minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Rond het litteken is er in het begin helemaal geen gevoel meer, vaak trekt dit later iets bij. Soms wordt een deel van de wond juist extra gevoelig. De operatie duurt ongeveer één uur. Het borstweefsel wordt onderzocht in het pathologisch laboratorium. Er wordt gekeken of de snijranden van het verwijderde weefsel vrij zijn van tumorcellen. Ook wordt de aard van de tumor onderzocht.

5 Na de operatie Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. U heeft een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventueel medicijnen. De wond is verbonden met gazen. In de wond zit een drain, een dun plastic slangetje, dat bedoeld is voor het afvoeren van wondvocht. Een verpleegkundige brengt u terug naar de verpleegafdeling. Daar wordt regelmatig gevraagd hoe u zich voelt en hoeveel pijn u heeft. Ook wordt uw bloeddruk, de wond en het infuus regelmatig gecontroleerd. Als u niet misselijk bent, mag u na de operatie weer eten en drinken. Doordat de resterende blauwe kleurstof (die tijdens de operatie in de borst wordt gespoten) wordt uitgescheiden, kan uw urine en ontlasting gedurende de eerste dagen na de operatie blauw of groen van kleur zijn. De kleurstof is een geregistreerd middel. In uitzonderlijke gevallen kan een allergische reactie optreden. De borst kan nog lang blauw blijven van de kleurstof. Meestal wordt de drain de dag na de operatie verwijderd. Afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht wordt ook het infuus verwijderd. Het operatieverband mag 24 uur na de operatie van de wond gehaald worden. Vaak zitten er op de wond zwaluwstaartjes geplakt die zeven dagen blijven zitten. Nadat het verband verwijderd is, mag u douchen. In de dagen na de operatie zult u zich weer vrij snel kunnen verzorgen en vrij bewegen. Bewegen is goed voor het herstel. De opname duurt ongeveer twee tot drie dagen. Het bekijken van de wond Veel vrouwen zien er tegenop om naar de wond te kijken. Het kan daarom prettig zijn om de eerste keer samen met bijvoorbeeld uw partner en een verpleegkundige naar de wond te kijken. De verpleegkundige kan dan ook uitleggen wat u ziet. Aanmeten van een tijdelijke prothese De dag na de operatie neemt de mammaverpleegkundige contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Zij zal u ook informeren over het aanmeten van een tijdelijke prothese. Als u nog in het ziekenhuis opgenomen bent, komt de mammacareverpleegkundige bij u langs. Als u al thuis bent, dan zal ze telefonisch contact met u opnemen.

6 Het aanmeten van de tijdelijke prothese vindt plaats in het ziekenhuis door de mammacareverpleegkundige. Dit kan zijn tijdens uw opname of poliklinisch in de week na de operatie. Als u dat prettig vindt, mag uw partner of een andere naaste hierbij aanwezig zijn. Voor het aanmeten van deze prothese verzoeken wij u twee goed passende bh s met verstelbare bandjes mee te nemen. Neemt u bij voorkeur bh s mee die u al eerder gedragen heeft. Deze bh s hebben namelijk al een pasvorm. Wij raden u aan voor de operatie al een bezoek te brengen aan een lingeriezaak waar ze lingerie en borstprothesen verkopen. Zij kunnen u alvast goede adviezen geven over bh s die u het beste kunt dragen na de borstamputatie. Een overzicht van lingeriezaken in de omgeving die borstprothesen en lingerie verkopen, vindt u in de folder Lingeriezaken voor borstprothesen en lingerie. Het aanmeten van een definitieve prothese is afhankelijk van een eventuele nabehandeling. Tijdens de poliklinische controle wordt u hierover geïnformeerd. Na de opname Wanneer neemt emt u contact op met het ziekenhuis? In de volgende gevallen dient u contact op te nemen met poli Chi-rurgie: Bij een nabloeding of wondlekkage; Bij hoge koorts (meer dan 38,5 C); Bij extreme pijn; Bij roodheid rondom de wond; Bij zwelling van het wondgebied. Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de poli Chirurgie, via telefoonnummer Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp op telefoonnummer Adviezen voor thuis Bij pijn mag u paracetamol 500 mg tabletten gebruiken, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten. Wees de eerste 4-6 weken voorzichtig met tillen en alle bewegingen en activiteiten die nog pijnlijk zijn.

7 De wond heeft geen speciale verzorging nodig. Als de wond droog is, hoeft er geen gaas meer op. Tot aan de controleafspraak mag u niet baden of zwemmen. U mag wel douchen. Overlegt u tijdens de eerste poliklinische controle wanneer u weer mag sporten. Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het werk dat u verricht. Dit kunt u ook tijdens de eerste poliklinische controle overleggen. Poliklinische controle Na ongeveer 10 tot 14 dagen heeft u op de polikliniek een afspraak voor controle. De chirurg bespreekt met u de uitslag van het onderzochte borstweefsel. Afhankelijk van de uitslag kan een aanvullende behandeling worden geadviseerd. Wij raden u aan uw partner of een andere naaste mee te nemen naar deze afspraak. Oncologiecommissie De specialisten van het Maasziekenhuis werken nauw samen met specialisten van het Integraal Kankercentrum Oost (IKO) in de oncologiecommissie. In deze commissie worden de ziektebeelden van alle kankerpatiënten besproken om tot een optimale behandeling te komen. Meer informatie Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze dan aan uw behandelend arts of de mammacareverpleegkundige. Ook als u ongerust bent over uw situatie mag u altijd contact opnemen met de mammacareverpleegkundige. De mammacareverpleegkundige is bereikbaar op telefoonnummer of via mammacare@pantein.nl.

8 Afsprakenoverzicht en contactgegevens Radboudumc Dag voor de operatie: afspraak schildwachtklierprocedure Op <datum> Om uur injectie Om uur scan wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen voor de injectie met radioactieve stof en het maken van de scan. Dit is op de dag vóór de operatie. Na afloop van de behandeling mag u naar huis. Dag van de operatie: afspraak schildwachtklierprocedure Op <datum> Om uur wordt u verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen voor het maken van de scan en foto s. De foto s die worden gemaakt, neemt u mee naar Maasziekenhuis Pantein. Na het maken van de scan en de foto s gaat u rechtstreeks naar Maasziekenhuis Pantein, waar u zich meldt bij de balie van de verpleegafdeling. Contactgegevens Radboudumc Radboudumc, centrale ingang Afdeling Nucleaire Geneeskunde, (verdieping -1, route 757) Geert Grooteplein GA Nijmegen Telefoonnummer: Februari 2014 Versie 1.2 MAM020

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklierprocedure Schildwachtklierprocedure 1. Wat is de schildwachtklier? 1.1 Wat is een schildwachtklierprocedure? 2. Hoe verloopt de schildwachtklierprocedure? 3.Hoe verloopt de operatie? 3.1 Welke verdoving? 3.2 Hoe

Nadere informatie

Verwijderen van lymfelieren in het bekken bij prostaat- kanker

Verwijderen van lymfelieren in het bekken bij prostaat- kanker Verwijderen van lymfelieren in het bekken bij prostaat- kanker In overleg met de uroloog heeft u besloten operatief de lymfeklieren in het bekken te laten verwijderen. In medische termen wordt dit ook

Nadere informatie

Borstsparende operatie (lumpectomie) en schildwachtklierprocedure

Borstsparende operatie (lumpectomie) en schildwachtklierprocedure Borstsparende operatie (lumpectomie) en schildwachtklierprocedure 1. Wat is een borstsparende operatie 1.1 Welke verdoving? 1.2 Hoe bereidt u zich voor op de operatie? 1.3 Wat te doen met medicijnen? 2.

Nadere informatie

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses

Penisprothese. Algemene voordelen van een penisprothese. Algemene nadelen van een penisprotheses Penisprothese In overleg met de uroloog heeft u besloten tot het laten plaatsen van een penisprothese vanwege ernstige erectieproblemen. In deze folder leest u wat een penisprothese is, hoe de operatie

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

H Borstsparende operatie

H Borstsparende operatie H.327178.0416 Borstsparende operatie Inleiding Uit onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft. Uw chirurg heeft u voorgesteld u te behandelen, waarbij u geopereerd en bestraald wordt. Dit wil zeggen dat

Nadere informatie

Ingrepen rondom de anus

Ingrepen rondom de anus Ingrepen rondom de anus In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te laten verrichten ter behandeling van uw klachten rondom de anus. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering plaatsvindt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure. (sentinel node- of poortwachtersklier procedure)

Schildwachtklierprocedure. (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) 2 Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld en er geen punctie van de

Nadere informatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie Borstamputatie Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over de opname,

Nadere informatie

Melanoom Schildwachtklier. Poli Dermatologie Poli Chirurgie

Melanoom Schildwachtklier. Poli Dermatologie Poli Chirurgie 00 Melanoom Schildwachtklier Poli Dermatologie Poli Chirurgie 1 Deze folder geeft u informatie over het opsporen en het verwijderen van een schilwachtklier. Deze procedure wordt ook wel de sentinel node

Nadere informatie

Voorbereiding op de opname

Voorbereiding op de opname Liesbreukoperatie Bij u is een liesbreuk geconstateerd en u heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u daaraan geopereerd zult worden. In deze folder leest u meer over de liesbreukoperatie, de voorbereiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U Borstsparende operatie Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U vindt hier adviezen voor de

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom. ildwachtklier bij een melanoom

Patiënteninformatie. Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom. ildwachtklier bij een melanoom Patiënteninformatie Patiënteninformatie Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom Verwijdering schildwachtklier ildwachtklier bij een melanoom 1 Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom Polikliniek

Nadere informatie

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie Borstsparende operatie Bestelnummer: 3735 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling

Nadere informatie

borstbesparende operatie

borstbesparende operatie patiënteninformatie borstbesparende operatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstbesparende operatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is

Nadere informatie

Melanoom Schildwachtklier. Poli Dermatologie Poli Chirurgie

Melanoom Schildwachtklier. Poli Dermatologie Poli Chirurgie 00 Melanoom Schildwachtklier Poli Dermatologie Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over het opsporen en het verwijderen van een schilwachtklier. Deze procedure wordt ook wel de sentinel node

Nadere informatie

borstamputatie patiënteninformatie

borstamputatie patiënteninformatie patiënteninformatie borstamputatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstamputatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is ter ondersteuning van

Nadere informatie

Sentinel node procedure

Sentinel node procedure Sentinel node procedure Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksel geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken over de mogelijkheid van het toepassen van de sentinel

Nadere informatie

Operatieve ingreep in de blaas

Operatieve ingreep in de blaas Operatieve ingreep in de blaas TUR-BT Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie in de blaas. Door u goed voor te bereiden op de ingreep, kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure)

Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken

Nadere informatie

Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker

Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker Onderzoek en operatie van de schildwachtklier bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat vóór de verwijdering van de borstkanker eerst de schildwachtklier wordt onderzocht. Deze folder geeft

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering (biopsie) plaatsvindt. In deze folder leest

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Schildwachtklierbiopsie

Schildwachtklierbiopsie Schildwachtklierbiopsie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een schildwachtklierbiopsie ondergaat in verband met borstkanker. Deze

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Voorbereiding op de opname en nazorg Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren.

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ 854 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

De schildwachtklierprocedure

De schildwachtklierprocedure Afdeling: Onderwerp: Chirurgie De schildwachtklierprocedure 1 De schildwachtklierprocedure Inleiding In uw borst is een kwaadaardige tumor ontdekt. Om die reden wordt u binnenkort geopereerd. Bij een operatie

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd). 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of

Nadere informatie

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein. Binnenkort krijgt u een implanteerbare hartritme-monitor

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Chirurgie Schildwachtklieronderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het onderzoek... 4 Bijwerkingen... 6 De uitslag... 6 Aanvullende behandelingen... 6 Vragen... 7 Contactgegevens... 7 Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

Sentinel node procedure

Sentinel node procedure Sentinel node procedure Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken over de mogelijkheid van het toepassen van de sentinel

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Borstamputatie locatie West

Borstamputatie locatie West OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg Planning

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Dagverpleging Inleiding U was in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie West

Borstbesparende operatie locatie West OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. In principe gebeurt de operatie in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Schema planning operatie

Nadere informatie

Borstamputatie met directe reconstructie

Borstamputatie met directe reconstructie Borstamputatie met directe reconstructie Bij een borstamputatie met directe reconstructie verwijdert de chirurg eerst het borstklierweefsel. De plastisch chirurg brengt vervolgens onder de borstspier een

Nadere informatie

Het verwijderen van de borst

Het verwijderen van de borst Patiënteninformatie Het verwijderen van de borst Het verwijderen van de borst 899953 Verwijderen van borst.indd 1 1 17-02-17 14:27 Het verwijderen van de borst Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon:

Nadere informatie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie Informatie over de schildwachtklier Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure bij het verwijderen van een schildwachtklier. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier

Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U ondergaat binnenkort een borstoperatie. Tijdens deze operatie vindt er onderzoek

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van

Nadere informatie

Behandeling bij borstkanker

Behandeling bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling bij borstkanker z 1 Er is borstkanker bij u geconstateerd en met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare

Nadere informatie

Borstverwijdering Ablatio mamma

Borstverwijdering Ablatio mamma Borstverwijdering Ablatio mamma Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven De arts heeft met u besproken dat u voor een borstverwijdering in aanmerking komt. Wanneer wordt voor een borstverwijdering

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure bij een melanoom

Schildwachtklierprocedure bij een melanoom Schildwachtklierprocedure bij een melanoom De arts heeft u verteld dat er sprake is van een melanoom. Voor de verdere behandeling is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn.

Nadere informatie

Schildwachtklierbiopsie bij melanoom

Schildwachtklierbiopsie bij melanoom Schildwachtklierbiopsie bij melanoom Máxima Oncologisch Centrum U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een schildwachtklierbiopsie ondergaat in verband met een melanoom. Deze ingreep is van

Nadere informatie

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker

Procedure Schildwachtklier bij borstkanker 1/6 Chirurgie / mammacare Procedure Schildwachtklier bij borstkanker Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Achtergrondinformatie 2 De procedure op de afdeling Nucleaire Geneeskunde 3 Procedure verwijderen van

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek tijdens de borstoperatie

Schildwachtklieronderzoek tijdens de borstoperatie Schildwachtklieronderzoek tijdens de borstoperatie 2 Uw chirurg heeft met u besproken dat tijdens de borstoperatie ook de schildwachtklier wordt verwijderd. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg

Nadere informatie

Verwijderen van een borst (ablatio)

Verwijderen van een borst (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen Behandeling van spataderen Een operatieve ingreep Bij u zijn spataderen geconstateerd. In overleg met uw arts heeft u besloten om de spataderen te laten behandelen. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

Borstamputatie locatie Oost

Borstamputatie locatie Oost OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek. borstkanker

Schildwachtklieronderzoek. borstkanker Schildwachtklieronderzoek bij borstkanker Oktober 2014 Inleiding Bij u is borstkanker vastgesteld of dit wordt vermoed. Binnenkort wordt u opgenomen voor operatieve behandeling. De chirurg heeft u voorgesteld

Nadere informatie

Schildwachtklier- onderzoek bij borst- kanker

Schildwachtklier- onderzoek bij borst- kanker F Schildwachtklieronderzoek bij borstkanker December 2015 Inleiding Bij u is borstkanker vastgesteld of dit wordt vermoed. Binnenkort wordt u opgenomen voor operatieve behandeling. De chirurg heeft u voorgesteld

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Schildwachtklieronderzoek Inhoud Inleiding 3 1. Doel van het onderzoek 3 2. Fase 1: Schildwachtklier zichtbaar maken 4 3. Fase 2: Verwijderen van de schildwachtklier tijdens operatie 7 4. Fase 3: Onderzoeken

Nadere informatie

Eenmalige bestraling bij borstkanker

Eenmalige bestraling bij borstkanker Deze folder geeft u informatie over Eenmalige bestraling bij borstkanker patiënteninformatie Intra-Operatieve Radiotherapie Inleiding Deze folder gaat over eenmalige inwendige bestraling tijdens een borstsparende

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie Oost

Borstbesparende operatie locatie Oost OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. De operatie gebeurt meestal in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker bij mannen

Operatie voor borstkanker bij mannen CHIRURGIE Operatie voor borstkanker bij mannen BEHANDELING Operatie voor borstkanker bij mannen Van uw arts en de verpleegkundige hebt u informatie gekregen over borstkanker en de behandeling daarvan.

Nadere informatie

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn:

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn: Algemeen Bij een ablatio wordt de gehele borst verwijderd, dus het borstweefsel inclusief de tepel. Door deze operatie ontstaat een groot litteken. De borstwond is niet altijd glad, maar kan iets verdikt

Nadere informatie

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg Oncologisch Centrum Amsterdam Borstamputatie Zorgpad Borstkanker U wordt opgenomen in OLVG West voor een borstamputatie in verband met borstkanker. U verblijft ongeveer 1-2 dagen in OLVG West. De operatie

Nadere informatie

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd.

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd. De operatie bij borstkanker De operatie bij borstkanker en de nabehandeling Inhoud 1. Inleiding 2. Borstoperatie 2.1: Borstsparende operatie 2.2: Borstsparende operatie met oncoplastische reductie 2.3:

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS

Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS Borstamputatie met directe reconstructie bij DCIS Bij een borstamputatie met directe reconstructie verwijdert de chirurg eerst het borstklierweefsel. De plastisch chirurg brengt vervolgens onder de borstspier

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0218 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie Operatie voor borstkanker Chirurgie Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk heeft

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Schildwachtklieronderzoek Bij de behandeling van de tumor in uw borst is het belangrijk om te weten of de tumor zich heeft uitgezaaid naar de oksel. De mogelijke uitzaaiingen lopen via de lymfebanen naar

Nadere informatie

Borstamputatie. Het kan ook zijn dat een borstsparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf voorkeur hebt voor een borstamputatie.

Borstamputatie. Het kan ook zijn dat een borstsparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf voorkeur hebt voor een borstamputatie. Borstamputatie U krijgt voor de behandeling van borstkanker een borstamputatie. U hebt van uw chirurg uitleg gehad over de ingreep. Een borstamputatie kan in principe gecombineerd worden met een borstreconstructie.

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken

Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken Prostaatkanker: verwijdering van de lymfeklieren in het bekken In overleg met uw behandelend uroloog heeft u besloten de lymfeklieren uit het bekken te laten verwijderen (pelviene lymfeklierdissectie).

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker Schildwachtklierprocedure bij borstkanker Bij u is een vorm van borstkanker vastgesteld. Om de tumor te verwijderen is een operatie nodig. Een onderdeel van uw operatie is het verwijderen van de schildwachtklier

Nadere informatie

Opname bij een borstreconstructie

Opname bij een borstreconstructie Opname bij een borstreconstructie Binnenkort wordt u opgenomen in Rijnstate Arnhem voor een borstreconstructie. In deze folder leest u wat u van de opname kunt verwachten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Operatie van een afwijking in de borst

Operatie van een afwijking in de borst Operatie van een afwijking in de borst Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het verwijderen van een afwijking in de borst. We geven

Nadere informatie

Verwijderen van een borst. (ablatio)

Verwijderen van een borst. (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

Borstbesparende operatie

Borstbesparende operatie Oncologisch Centrum Amsterdam Borstbesparende operatie Zorgpad Borstkanker U wordt opgenomen in OLVG West voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. De operatie gebeurt onder algehele

Nadere informatie

Poliklinische operatie Plastische Chirurgie

Poliklinische operatie Plastische Chirurgie Poliklinische operatie Plastische Chirurgie In overleg met uw behandelend arts is een afspraak gemaakt voor een chirurgische ingreep onder plaatselijke anesthesie (verdoving). Deze ingreep vindt plaats

Nadere informatie

Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname

Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname CHIRURGIE Behandeling bij afwijking in de borst Dagopname BEHANDELING Behandeling bij afwijking in de borst Bij u is een afwijking in de borst vastgesteld. Binnenkort wordt u een dag opgenomen in het St.

Nadere informatie

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als:

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als: Algemeen Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel

Nadere informatie

Amputatie van de borst

Amputatie van de borst Amputatie van de borst Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC- Havenziekenhuis U wordt behandeld in het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis. In deze folder leest u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Schildwachtklierbiopsie bij het maligne melanoom. Chirurgie

Schildwachtklierbiopsie bij het maligne melanoom. Chirurgie Schildwachtklierbiopsie bij het maligne melanoom Chirurgie Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat er bij u sprake is van een maligne melanoom (kwaadaardige moedervlek). Het maligne melanoom is een kwaadaardige

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder

Nadere informatie

Biopsie Orthopedie Radboud universitair medisch centrum

Biopsie Orthopedie Radboud universitair medisch centrum Biopsie Orthopedie In overleg met uw behandeld arts heeft u besloten tot een biopsie op de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over deze operatie. Heeft u na het

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie