BEVEILIGING GROTERE ELEKTROMOTOREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEVEILIGING GROTERE ELEKTROMOTOREN"

Transcriptie

1 W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS - Elektrotechniek / meet- en regeltechniek L. van Wallenburg - Erkend Elektrotechnisch Installateur Wethouder Van Klinkenstraat CT NIEUWERKERK telefoon / fax : leovanwallenburg@wklevelcontrolsystems.nl K.v.K. nr BEVEILIGING GROTERE ELEKTROMOTOREN Bij de beveiliging van grotere elektromotoren (vanaf 7,5 kw) ontstaan soms problemen met werking of beveiliging bij gebruik van installatieautomaten als kortsluitbeveiliging. Hoewel het theoretisch gezien geen probleem moet zijn om een grote motor met een installatieautomaat effectief tegen kortsluiting te beveiligen komen in de praktijk toch regelmatig situaties voor waarbij de kortsluitbeveiliging faalt. Het valt nog niet mee om alle beveiligingen juist op elkaar af te stemmen. Bij alle beveiligingen moet men denken aan: 1. De kortsluitbeveiliging gemonteerd door het energiebedijf. 2. Een eventuele groeps-kortsluitbeveiliging. 3. De kortsluitbeveiliging van de desbetreffende elektromotor. 4. De motorbeveiliging van de desbetreffende elektromotor. Voorbeeld misaanpassing beveiligingen: Een fabrikant bouwt een machine met een elektromotor van 22 kw. De nominaal opgenomen stroom van de elektromotor is 44 A. Als motorbeveiliging monteert de fabrikant een thermisch relais instelbaar van 24A t/m 32A in de UVW kabel(fasestroom) en stelt deze in op 44A(lijnstroom)/1,73=25,43A(=fasestroom) Als kortsluitbeveiliging monteert de fabrikant een installatieautomaat 50A type D. Als kortsluitbeveiliging monteert het energiebedrijf een installatieautomaat 80A type B. De machine kan door vuil vastlopen. De bedoeling is dan dat ofwel het thermisch relais ofwel de 50A automaat de machine uitschaken en een alarm geven. De 80A automaat mag niet uitschakelen deze geeft ook geen alarm. Het werd al snel duidelijk dat beveiliging niet goed werkte, de installatieautomaat van het energiebedrijf ging steeds uit bij vastlopen, de andere beveiligingen nooit. Wat er gebeurt bij starten van de motor is het volgende: De motor loopt aan in ster/driehoek. De aanloopstroom van een SKA motor bij directe inschakeling is ongeveer 5 x Inom = 5 x 44 = 220A De aanloopstroom in ster/driehoek is ongeveer de helft* hiervan dus 110A Dit is 1,38 x de nominale waarde van de 80A B-automaat. Deze kan dit zeker 2 minuten volhouden en gaat niet uit bij het starten van de motor dat ongeveer 5 seconden duurt. * Hoewel de aanloopstroom in ster/driehoek theoretisch 1/3 van de nominale stroom is geldt dit voor een onbelast aanlopende machine. Omdat de machine in het voorbeeld belast aanloopt is hier gerekend met de helft van de nominale in plaats van 1/3 van de nominale waarde.

2 Wat er gebeurt bij vastlopen van de machine is het volgende: Bij vastlopen van de machine is de stroom ongeveer gelijk aan de aanloopstroom dus 220A Dit is 2,75 x de nominale waarde van de 80 A B-automaat. Deze gaat er dan uit in 6 seconden. Dit is 4,4 x de nominale waarde van de 50 A D-automaat. Deze gaat er dan uit in 9 seconden dus de 80A automaat is sneller en de gewenste 50A beveiliging gekoppeld aan de alarmering werkt niet. De fasestroom bij vastlopen is 220/1,73 = 127A. Dit is 5 x de ingestelde waarde van het thermisch relais. Het relais gaat er dan uit in 10 seconden. De 80A automaat is sneller en de gewenste beveiliging gekoppeld aan de alarmering door middel van het thermisch relais werkt niet. Oplossing van dit probleem: De eenvoudigste manier om dit probleem op te lossen zou zijn de 80A B-automaat vervangen door een 80 A D-automaat. Het energiebedrijf werkte hier echter niet aan mee. Men monteerde standaard B-automaten en was niet bereid om iets anders dan dat te monteren. Wel was het mogelijk om de aansluiting te verzwaren tot een 100A B-automaat. Bij een 100A B-automaat is bij vastlopen de stroom gelijk aan 2,2 x de nominale waarde. De 100A B-automaat gaat er dan uit in 15 seconden. De gewenste beveiligingen en alarmeringen zijn dan sneller dan de 100A B-automaat en werken dan wel. De fabrikant heeft voor deze oplossing gekozen maar moest als gevolg daarvan wel de bedrading in de kast verzwaren naar een grotere diameter i.v.m. de grotere voorgeschakelde kortsluitbeveiliging. Alternatieve oplossing van dit probleem: Een alternatieve oplossing voor dit probleem had kunnen zijn de 50A D-automaat vervangen door 50A zekeringen en hier voor alarmering een fasebewakingsrelais achter schakelen. Wat er gebeurt bij starten van de motor is het volgende: De motor loopt aan in ster/driehoek. De aanloopstroom van een SKA motor bij directe inschakeling is ongeveer 5 x Inom = 5 x 44 = 220A De aanloopstroom in ster/driehoek is ongeveer de helft* hiervan dus 110A De zekeringen kunnen dit 60 seconden volhouden en gaan niet door bij het starten van de motor wat ongeveer 5 seconden duurt. Wat er gebeurt bij vastlopen van de machine is het volgende: Bij vastlopen van de machine is de stroom ongeveer gelijk aan de aanloopstroom dus 220A De zekeringen gaan er dan binnen 1 seconde uit en het fasebewakingsrelais geeft alarm. Dit is sneller dan de 80A B-automaat dus de gewenste beveiliging en alarmering werkt. Een voordeel van deze oplossing is dat dit goedkoper is dan verzwaren van de hoofdbeveiliging met name op langere termijn i.v.m. het vastrecht wat bij verzwaren van de hoofdbeveiliging duurder wordt. Een nadeel is dat nu reservezekeringen op voorraad moeten worden gehouden. * Hoewel de aanloopstroom in ster/driehoek theoretisch 1/3 van de nominale stroom is geldt dit voor een onbelast aanlopende machine. Omdat de machine in het voorbeeld belast aanloopt is hier gerekend met de helft van de nominale in plaats van 1/3 van de nominale waarde.

3 Voorbeeld falende beveiliging bij slijtage: Een fabrikant bouwt een machine met een elektromotor van 7,5 kw. De nominaal opgenomen stroom van de elektromotor is 14 A. Als motorbeveiliging monteert de fabrikant een motorbeveiligingsschakelaar instelbaar van 10A t/m 16A en stelt deze in op 14A. Als kortsluitbeveiliging monteert de fabrikant een installatieautomaat 20A type D. Als kortsluitbeveiliging monteert het energiebedrijf zekeringen 50A. De machine kan door vuil vastlopen. De bedoeling is dan dat de motorbeveiligingsschakelaar ofwel de 20A automaat de machine uitschaken en een alarm geven. De 50A zekeringen mogen niet uitschakelen deze geven ook geen alarm. Het probleem wat bij deze installatie is opgetreden is dat bij het (herhaaldelijk) vastlopen van de machine de motorbeveiligingsschakelaar is vastgebrand, de installatieautomaat 20A is vastgebrand, de machine defect is geraakt en de zekeringen 50A zijn gesprongen. Wat er gebeurt bij starten van de motor is het volgende: De motor loopt aan in ster/driehoek. De aanloopstroom van een SKA motor bij directe inschakeling is ongeveer 5 x Inom = 5 x 14 = 70A De aanloopstroom in ster/driehoek is ongeveer de helft* hiervan dus 35A Dit is 1,75 x de nominale waarde van de 20A D-automaat. Deze kan dit zeker 4 minuten volhouden en gaat niet uit bij het starten van de motor dat ongeveer 5 seconden duurt. Wat er gebeurt bij vastlopen van de machine is het volgende: Bij vastlopen van de machine is de stroom ongeveer gelijk aan de aanloopstroom dus 70A Dit is 3,5 x de nominale waarde van de 20 A D-automaat. Deze gaat er dan uit in 15 seconden. De zekeringen 50A gaan er uit in 0,5 uur dus deze beveiligen de machine op geen enkele wijze tegen vastlopen. De motorbeveiligingsschakelaar schakelt bij 70A binnen 8 seconden af. Dit heeft lange tijd goed gewerkt maar omdat de machine regelmatig vastliep is op een gegeven moment slijtage opgetreden aan de contacten van de motorbeveiligingsschakelaar en de 20A D-automaat waardoor de contacten zijn vastgebrand. De machine was hierna niet meer beveiligd en is doorgebrand waarbij aardsluiting is ontstaan en de 50A zekeringen zijn gesprongen. * Hoewel de aanloopstroom in ster/driehoek theoretisch 1/3 van de nominale stroom is geldt dit voor een onbelast aanlopende machine. Omdat de machine in het voorbeeld belast aanloopt is hier gerekend met de helft van de nominale in plaats van 1/3 van de nominale waarde.

4 Wijziging beveiliging naar kortsluitbeveiliging met zekeringen: Monteren we een nieuwe machine, een nieuwe motorbeveiligingsschakelaar, nieuwe zekeringen 50A en als vervanging voor de installatieautomaat zekeringen 20A met daarachter een fasebewakingsrelais voor de alarmmelding. Wat er gebeurt bij starten van de motor is het volgende: De motor loopt aan in ster/driehoek.de aanloopstroom van een SKA motor bij directe inschakeling is ongeveer 5 x Inom = 5 x 14 = 70A De aanloopstroom in ster/driehoek is ongeveer de helft* hiervan dus 35A De zekeringen 20A kunnen dit zeker 0,25 uur volhouden en gaan niet uit bij het starten van de motor dat ongeveer 5 seconden duurt. Wat er gebeurt bij vastlopen van de machine is het volgende: Bij vastlopen van de machine is de stroom ongeveer gelijk aan de aanloopstroom dus 70A De 20A zekeringen gaan er dan uit in 1 seconde. De motorbeveiligingsschakelaar schakelt bij 70A binnen 8 seconden af. Bij vastlopen van de motor zijn de 20A zekeringen sneller dan de motorbeveiligingsschakelaar en schakelen de zekeringen de stroom af waarna het fasebewakingsrelais alarm geeft. Wat er gebeurt bij overbelasting van de machine waarbij deze wel zwaar loopt maar nog niet vastloopt is het volgende: Stel de machine loopt zwaar en er loopt 25A in plaats van de normale 14A. De zekeringen reageren hier pas na vele uren op of mogelijk geheel niet, deze geven hiervoor geen beveiliging. De motorbeveiligingsschakelaar zal echter na ongeveer 60 seconden de stroom afschakelen. De motor loopt bij deze kleinere overbelasting en relatief korte tijd geen schade op en wordt tijdig afgeschakeld waarna de motorbeveiligingsschakelaar alarm geeft. De nu gemonteerde beveiliging met zekeringen en motorbeveiligingsschakelaar heeft als voordelen boven een beveiliging met zekeringautomaat en motorbeveiligingsschakelaar: 1. Grote overbelastingen als vastlopen worden door de zekeringen afgeschakeld zodat er minder slijtage is aan de motorbeveiligingsschakelaar. 2. Bij vastbranden van de motorbeveiligingsschakelaar is er toch nog een goede beveiliging tegen vastlopen omdat de zekeringen zullen werken. Een nadeel is dat reservezekeringen in voorraad gehouden moeten worden. Conclusie: Het is nog niet zo eenvoudig om een grote motor met een installatieautomaat effectief tegen kortsluiting te beveiligen. Vaak werkt een kortsluitbeveiliging met zekeringen beter / betrouwbaarder. Het voordeel van zekeringen is een zeer betrouwbare uitschakeling. Het nadeel is dat reservezekeringen in voorraad moeten worden gehouden. Bij kleine motoren is beveiliging met installatieautomaten geen probleem, stromen en vermogens zijn veel kleiner en daarom is de contactbelasting van de componenten gering. * Hoewel de aanloopstroom in ster/driehoek theoretisch 1/3 van de nominale stroom is geldt dit voor een onbelast aanlopende machine. Omdat de machine in het voorbeeld belast aanloopt is hier gerekend met de helft van de nominale in plaats van 1/3 van de nominale waarde.

5 GRAFIEKEN INSTALLATIEAUTOMATEN

6 GRAFIEKEN ZEKERINGEN

7 GRAFIEK THERMISCH RELAIS

8 GRAFIEK MOTORBEVEILIGINGSSCHAKELAAR

THERMISCHE BEVEILIGING

THERMISCHE BEVEILIGING THERMISCHE BEVEILIGING Geblokkeerde machine: Wanneer een machine geblokkeerd wordt en de motor daardoor stil komt te staan is het gewenst dat de motor zo snel mogelijk wordt uitgeschakeld. Niet alleen

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager installatieautomaat ( groep ) testknop aardlekschakelaar hoofdschakelaar coderingsstreep (zwart of grijs) De

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT

BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT BEVEILIGING VAN HET STUURSTROOMCIRCUIT Beveiliging van de stuurstroomtransformator: EN60204-1 stelt: Transformatoren moeten beveiligd zijn tegen overbelasting in overeenstemming met de het datasheet van

Nadere informatie

Energiebesparing m.b.v. een frequentie omvormer

Energiebesparing m.b.v. een frequentie omvormer Energiebesparing m.b.v. een frequentie omvormer Een houtmot afzuiger Solar Technical Support Inhoudsopgave: De toepassing....3 De oude situatie....2 De vraag is energiebesparing en indien nodig iets meer

Nadere informatie

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS --------------------------------------------------------------------------------------------------------- NIVEAUREGELSYSTEEM NSPN(2)R 1 W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS Wethouder

Nadere informatie

PRO-TEC-4000. Instelbaar/Programmeerbaar kabelbeveiligingssystemen voor lange licht belaste bekabeling.

PRO-TEC-4000. Instelbaar/Programmeerbaar kabelbeveiligingssystemen voor lange licht belaste bekabeling. PRO-TEC-4000 Instelbaar/Programmeerbaar kabelbeveiligingssystemen voor lange licht belaste bekabeling. PRO-TEC-4000 Introductie oktober 2005, leverbaar vanaf mei 2006. 2/ Beveiliging voor : Beveiligen

Nadere informatie

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS --------------------------------------------------------------------------------------------------------- NIVEAUREGELSYSTEEM NSPN(2)R 1 W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS Wethouder

Nadere informatie

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen )

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008 Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Zekeringen is een artikel uit de Electron van september 2008. Het is een artikel wat geschreven is door Hans PA0JBB. Het is

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 7

elektrotechniek CSPE BB 2011 minitoets bij opdracht 7 elektrotechniek CSPE 2011 minitoets bij opdracht 7 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3. (1)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10. 1. Inleiding 2 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3 4. Klemaanduidingen 5 Opdracht Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14 Opdracht 89

Nadere informatie

Les 6 : Relais schakelingen

Les 6 : Relais schakelingen Les 6 : Relais schakelingen Voorstellingswijze industriële schema s Enkellijnige weergave Meerlijnige weergave Bedradingsschema Aansluitschema Enkele componenten uit het schema Klemmen Kabels Beveilgingen

Nadere informatie

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking Beveiligingen in LS-installaties Een elektrische installatie die geen fouten vertoont, zal even goed functioneren zonder beveiligingen. Dit zou de installatie bovendien een stuk goedkoper maken. Enkel

Nadere informatie

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES Technisch bulletin 71A datum 15 april 2011 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 INLEIDING Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet

Nadere informatie

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet nader in de VAS of NEN-EN 12845+NEN

Nadere informatie

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9.

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2 2. De ohmmeter 3 2.1 Aanwijzingen 3 3. Klemaanduidingen 5 4. Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14

Nadere informatie

MD741 GASDETECTIECENTRALE MET 1 ZONE

MD741 GASDETECTIECENTRALE MET 1 ZONE HG0741N01D Pag. 1/8 MD741 GASDETECTIECENTRALE MET 1 ZONE GEBRUIKERSHANDLEIDING Bosstraat 21 8570 Vichte Tel: +32 (0)56 650 660 Fax: +32 (0)56 70 44 96 E-mail : sales@limotec.be www.limotec.be HG0741N01D

Nadere informatie

Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen

Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen Montage- & Gebruiksinstructies LD Luchtmessen Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor installatie en gebruik van de LD (Lage Druk) luchtmessen van Fiktech B.V. Deze handleiding dient beschikbaar en

Nadere informatie

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS

W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS --------------------------------------------------------------------------------------------------------- NIVEAUREGELSYSTEEM NSPN(4)R 1 W & K LEVEL CONTROL SYSTEMS Wethouder

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 Maart 2013-1(gewijzigd augustus 2014) Intech E&I van januari 2013 Rubriek Technische vragen TN- of TT-stelsel In Intech E&I van januari 2013 zijn in de rubriek Technische vragen vragen behandeld over de

Nadere informatie

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Mei 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie 24.02.2010 ** Pos: 1 /TINF/RotaCut/TINF.RC.001...RotaCut Controller EST.xxx V0.5 @ 2\mod_1143625469762_9102.doc @ 12000 @ 12221111 Technische informatie RotaCut Controller EST.xxx V0.5 In de volgende punten

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10 05/2013 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Verband tussen inschakelstroom en lijnbeveiliging Bij het selecteren van de lijnbeveiliging

Nadere informatie

MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet nader in de VAS of NEN-EN 12845+NEN

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE HANDLEIDING VAN DE FREQUENTIEREGELAAR ECO VOOR TOEPASSINGEN MET VARIABEL KOPPEL

SAMENVATTING VAN DE HANDLEIDING VAN DE FREQUENTIEREGELAAR ECO VOOR TOEPASSINGEN MET VARIABEL KOPPEL SAMENVATTING VAN DE HANDLEIDING VAN DE FREQUENTIEREGELAAR ECO VOOR TOEPASSINGEN MET VARIABEL KOPPEL 19/ECO/sep05 Start/stop via de stuurstroomklemmen (1 draairichting), snelheid veranderen met een externe

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Elektrotechniek in de koudeindustrie

Elektrotechniek in de koudeindustrie F - ELEKTROTECHNIEK IN DE KOUDE-INDUSTRIE Elektrotechniek in de koudeindustrie Algemeen De elektrotechniek is onlosmakelijk met de koeltechniek verbonden. In vrijwel alle gevallen wordt de benodigde energie

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 790 minuten elektrotechniek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Aardlekautomaten HACO ideale combinatie

Aardlekautomaten HACO ideale combinatie Aardlekautomaten HACO ideale combinatie Thermische, maximale en aardlekbeveiliging gecombineerd Removability: uitwisselen zonder demontage van de doorverbindingsrail Schroefaansluiting PZ2 Foutstroom indicatievenster

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09.00-10.30 uur ELEKTROTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik waar nodig de bijlage formulelijst.

Nadere informatie

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid Inhoud Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 7 Aarding is onzichtbaar 8 Een veilige installatie 8 Wanneer

Nadere informatie

Thermisch magnetisch instelbaar vermogensautomaat Elektronisch instelbaar vermogensautomaat NM8(s) accessoires KEMA-keur op alle vermogensautomaten

Thermisch magnetisch instelbaar vermogensautomaat Elektronisch instelbaar vermogensautomaat NM8(s) accessoires KEMA-keur op alle vermogensautomaten B- NM8S (EL) NM8 (TM) ACCESSOIRES NM8 NM8S ACCESSOIRES Thermisch magnetisch instelbaar vermogensautomaat Elektronisch instelbaar vermogensautomaat NM8(s) accessoires KEMA-keur op alle vermogensautomaten

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw ELEKTRICITEIT Natte en ruwe omstandigheden kunnen de veiligheid bij het gebruik van elektriciteit nadelig beïnvloeden. Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, moet het elektra aan de regels voldoen

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 695 minuten elektrotechniek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. elektrotechniek CSPE KB. gedurende 635 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. elektrotechniek CSPE KB. gedurende 635 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2012 gedurende 635 minuten elektrotechniek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Tips aanpassing voeding van 3~400VAC vasttoeren natloper pompen (voor 2013) naar 1~230VAC hoogrendement natloper pompen (standaard vanaf 1 januari

Tips aanpassing voeding van 3~400VAC vasttoeren natloper pompen (voor 2013) naar 1~230VAC hoogrendement natloper pompen (standaard vanaf 1 januari Tips aanpassing voeding van 3~400VAC vasttoeren natloper pompen (voor 2013) naar 1~230VAC hoogrendement natloper pompen (standaard vanaf 1 januari 2013) Vanaf 1 januari 2013 geldt de ErP verordening voor

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Trea Winter van Faassen

Trea Winter van Faassen Colofon Auteur: Mark Burger Eindredactie: Waldo Ruiter Trea Winter van Faassen Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2008. Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd binnen educatieve instellingen.

Nadere informatie

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie:

Aarding. Voor alle zekerheid. Meer informatie: Meer informatie: Provincie Groningen, Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder Aardingsbureau Noord Postbus 196 8000 GB Zwolle Telefoon 038 852 76 05 Provincie Friesland Postbus 81 8900 AB Leeuwarden

Nadere informatie

ECR-Nederland B.V. De ECR-Nederland Softstarter ESG-D-27

ECR-Nederland B.V. De ECR-Nederland Softstarter ESG-D-27 ECR-Nederland B.V. De ECR-Nederland Softstarter ESG-D-27 Omschrijving: Compressoren met een draaistroom-asynchroonmotor hebben de karakteristieke eigenschappen dat ze bij het inschakelen het net hoog belasten

Nadere informatie

Opdracht 1: bepaal welke apparatuur u periodiek wilt laten keuren en welke niet.

Opdracht 1: bepaal welke apparatuur u periodiek wilt laten keuren en welke niet. Werkblad keuring apparatuur U heeft een werkplaats, een keuken en een kantoor: Werkplaats: elektrisch handgereedschap, kolomboormachine, slijpmachine, vast aangesloten draaibank (apparatuur wordt vervangen

Nadere informatie

Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem

Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem Installatiehandleiding 2 Voorwoord De elektrische doorstromer wordt gebruikt als naverwarmer in combinatie met de Ecolution ventilatiewarmtepomp.

Nadere informatie

GRAFIEKEN EN TABELLEN

GRAFIEKEN EN TABELLEN GRAFIEKEN EN TABELLEN modulaire componenten afmetingen Omschrijving A B C D E F G P P+N 2P 3P 4P Installatieautomaten DNX, DX, DX-H t/m 63 A 70 7,7 7,7 35,6 53,4 7,2 60 83 44 76 94 DX-D 5 ka, DX-MA 6,3

Nadere informatie

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID

AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID AARDING VOOR ALLE ZEKERHEID 2 AARDING / VOOR ALLE ZEKERHEID 3 INHOUDSOPGAVE Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 6

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 745 minuten elektrotechniek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Oefenvragen_Basistoets Stipel

Oefenvragen_Basistoets Stipel 1 In een kabelbed moet een hoogspanningskabel worden gelokaliseerd. De kabel is aan beide zijden afgeschakeld. Hoe kan de kabel worden gelokaliseerd? A Met een kabelseiectieapparaat B Met een capacitieve

Nadere informatie

MOTORBEVEILIGINGSAUTOMAAT VOOR INDUSTRIE

MOTORBEVEILIGINGSAUTOMAAT VOOR INDUSTRIE W MOTORBEVEILIGINGSAUTOMAAT IEC 947 BE / BE6 Nominale bedrijfsstroom BE tot A Nominale bedrijfsstroom BE6 tot 63 A Nominale bedrijfsspanning tot 690 V AC 46 BE0400 BE6300 Overbelastingsbeveiliging instelbaar

Nadere informatie

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN

DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN DE VEILIGHEID VAN EEN INSTALLATIE BIJ VERVORMDE STROMEN FOCUS Om een elektrisch net veilig uit te baten, is het van belang dat de installatie goed beveiligd is. Elektriciteit kan de oorzaak zijn van brand

Nadere informatie

Aanbod van energiedragers Winning en invoer van energiedragers Verbruik van energiedragers Bunkers

Aanbod van energiedragers Winning en invoer van energiedragers Verbruik van energiedragers Bunkers Aanbod van energiedragers Het energieaanbod wordt bepaald door zowel de winning, invoer, uitvoer, bunkers als ook de voorraadmutatie van energiedragers. In het stroomschema wordt de voorraadmutatie verwaarloosd.

Nadere informatie

Motorbeveiligingsschakelaar

Motorbeveiligingsschakelaar Blz. Overzicht -2 PKZM01, PKZM0 en PKZM4-4 PKZM01, PKZM0 en PKZM4 hulpcontact -7 PKZM01, PKZM0 en PKZM4 afschakelspoel -9 PKZM01, PKZM0 en PKZM4 principeschakelschema -10 PKZ2 overzicht -1 PKZ2 afstandsbediening

Nadere informatie

11 Programmeren van elektrische schakelingen

11 Programmeren van elektrische schakelingen 11 Programmeren van elektrische schakelingen 11.1 Gebruik van hulpcontactoren In elektrische schakelingen wordt geregeld gebruik gemaakt van hulpcontactoren. Als contactoren of schakelaars te weinig vrije

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 8

elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 8 elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Zekeringen. Introductie. Meten is weten. Wie kiest?

Zekeringen. Introductie. Meten is weten. Wie kiest? Zekeringen Introductie. Over de noodzaak tot beveiligen van een PDU (Power Distribution Unit / stekkerblok / energielijst/ contactdoos etc. ) doen veel theorieën de ronde. Een zekering is per definitie

Nadere informatie

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr. 073-5997042 Accu en oplader instructies: 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer

Nadere informatie

Mogelijkheden met beveiligingen

Mogelijkheden met beveiligingen ogelijkheden met beveiligingen 0-0 pmo 0 januari 00 Phase to Phase BV Utrechtseweg 30 Postbus 00 800 AC Arnhem T: 0 3 3700 F: 0 3 3709 www.phasetophase.nl 0-0 pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland.

Nadere informatie

SBP /24. Gebruiksaanwijzing

SBP /24. Gebruiksaanwijzing SBP 200-12/24 Gebruiksaanwijzing De accubewakers uit de SBP serie zijn ontwikkeld om de accu te beschermen tegen te diepe ontladingen. Hierdoor kan de levensduur van de accu gewaarborgd blijven. Ook kan

Nadere informatie

Montage-instructie Verdeler ZV16

Montage-instructie Verdeler ZV16 Montage-instructie Verdeler ZV16 Montage-instructie verdeler ZV16, voor het aansluiten van zonnepanelen Gefeliciteerd met de door u aangeschafte verdeler ZV16, voor het veilig en economisch aansluiten

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. Systeem DALI-Power-besturingseenheid inbouwbasiselement

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. Systeem DALI-Power-besturingseenheid inbouwbasiselement Best. nr.: 5406 00 Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

Eindwerk: Hout stempelaar

Eindwerk: Hout stempelaar Eindwerk: Hout stempelaar 1 1 Inhoud: 1 Inhoud:... 2 2 Voorwoord:... 3 2.1 Idee:... 3 2.2 Uitvoering:... 3 2.3 Doel:... 3 3 Elektrisch gedeelte:... 4 3.1 Elektrische kast:... 4 3.2 Elektrische schema s:...

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B X C D

elektrotechniek CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B X C D elektrotechniek CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 4 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. elektrotechniek CSPE BB. gedurende 800 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-BB. elektrotechniek CSPE BB. gedurende 800 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 800 minuten elektrotechniek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Karakteristieken van automaten

Karakteristieken van automaten Karakteristieken van automaten Vermits de eigenschappen en karakteristieken van elektrisch materieel niet zichtbaar zijn, worden ze in de vorm van cijfers, letters, symbolen, aangebracht op het omhulsel.

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

Elektrische Doorstroomverwarmer

Elektrische Doorstroomverwarmer Elektrische Doorstroomverwarmer Installatiehandleiding 2 Gegevens Doorstroomverwarmer Artikel nr 15081070 Type 5E1551 IP class 44 230 V - 50 hz 1p 2000W 400 V - 50 hz 2p 4000W 400 V - 50 hz 3p 6000W Aansluitingen

Nadere informatie

informeert TAD: Technologische AdviesDienst

informeert TAD: Technologische AdviesDienst informeert TAD: Technologische AdviesDienst Beveiligingen in UPS-installaties Een perfect elektriciteitsnet zou een sinusoïdale spanning leveren die bovendien permanent aanwezig zou moeten zijn. In werkelijkheid

Nadere informatie

PRO-TEC 4000. Instelbaar/programmeerbaar kabelbeveiligings- en managementsysteem voor lange, licht belaste bekabeling.

PRO-TEC 4000. Instelbaar/programmeerbaar kabelbeveiligings- en managementsysteem voor lange, licht belaste bekabeling. PRO-TEC 4000 Instelbaar/programmeerbaar kabelbeveiligings- en managementsysteem voor lange, licht belaste bekabeling. Inhoud - Inleiding; - Eigen netten; - Kabelbeveiligingssysteem; - Praktisch voorbeeld;

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Universeel-seriedimmer-basiselement. Universeel-seriedimmer-basiselement. Best.nr.

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Universeel-seriedimmer-basiselement. Universeel-seriedimmer-basiselement. Best.nr. Universeel-seriedimmer-basiselement Best.nr. : 2263 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Universele dimmer inzetmoduul Gebruiksaanwijzing

Universele dimmer inzetmoduul Gebruiksaanwijzing Systeem 2000 Art. nr.: 0305 00, 0495 07 Functie Universele dimmer voor het schakelen en dimmen van vele soorten lampen zoals: 230 V gloeilampen 230 V halogeenlampen LV-halogeenlampen in combinatie met

Nadere informatie

Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten.

Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Draaidimmer (R, L, LED) Best.nr. : 2873 Bedieningsen montagehandleiding 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel,

Nadere informatie

Temperatuurseffecten op beveiligingscomponenten

Temperatuurseffecten op beveiligingscomponenten Temperatuurseffecten op beveiligingscomponenten Geleiders Wat is een geleider? Een weerstand Spanningsverlies Vermogen = warmte verlies Geleiders De geleider aangesloten op een voeding: >>> Warmte De geleider

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING TILLMANN. Inhoudstabel:

GEBRUIKSHANDLEIDING TILLMANN. Inhoudstabel: SCHREDDER-TECHNIK TILLMANN Modellen 2100 2200 GEBRUIKSHANDLEIDING Inhoudstabel: I. Voorwoord II. Oplevering III. Eerste ingebruikname IV. Veiligheidsvoorschriften V. Gebruikerstips VI. Onderhoudstips VII.

Nadere informatie

AlarmServiceCentrale, telefoondiensten en tal van extra s. Altijd iemand die waakt over uw mensen, gebouwen en installaties

AlarmServiceCentrale, telefoondiensten en tal van extra s. Altijd iemand die waakt over uw mensen, gebouwen en installaties AlarmServiceCentrale, telefoondiensten en tal van extra s Altijd iemand die waakt over uw mensen, gebouwen en installaties Een veilig gevoel dat er iemand actie onderneemt als dat nodig is Laat uw waardevolle

Nadere informatie

Elektronische transformatoren Gebruiksaanwijzing

Elektronische transformatoren Gebruiksaanwijzing voor laagvolt-halogeenlamoen 10-40 W transformator 20-105 W transformator 20-105 W transformator 20-150 W transformator 50-200 W transformator Art. nr.: 0367 00 / 0493 57 Art. nr.: 0366 00 / 0493 58 Art.

Nadere informatie

Gloeilampen-dimmer-basiselement met druk-wisselschakelaar

Gloeilampen-dimmer-basiselement met druk-wisselschakelaar Gloeilampen-dimmer-basiselement met druk-wisselschakelaar Best.nr. : 1181 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur

Nadere informatie

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleidingding Effectief en gebruiksvriendelijk Het in uw voertuig gemonteerde Cobra alarmsysteem biedt een simpele, maar uiterst effectieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS CP-700 alarmcentrale

GEBRUIKERSGIDS CP-700 alarmcentrale GEBRUIKERSGIDS CP-700 alarmcentrale INHOUDSOPGAVE: Pagina Inschakelen van de centrale (AFWEZ)..Pag. 1 Inschakelen van de centrale met de hoofdgebruikers code...pag. 1 Inschakelen van de centrale met de

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Producteigenschappen. LB-management. Draaidimmer Standaard led

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Producteigenschappen. LB-management. Draaidimmer Standaard led Art. nr.: 1730DD Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade mogelijk.

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Basiselement toerentalregelaar. Best.nr. : Best.nr. : Bedieningshandleiding

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Basiselement toerentalregelaar. Best.nr. : Best.nr. : Bedieningshandleiding Best.nr. : 0314 00 Best.nr. : 0314 30 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Gevaar voor elektrocutie.

Nadere informatie

Schroefcompressoren RCE 55-90 kw RCE 55-75 kw Freq.

Schroefcompressoren RCE 55-90 kw RCE 55-75 kw Freq. Schroefcompressoren RCE 55-90 kw RCE 55-75 kw Freq. PROFESSIONALS IN PERSLUCHT RCE 55-90 kw Betrouwbaarheid Deze nieuwe lijn schroefcompressoren uit de "RCE" serie is tot stand gekomen door gebruik van

Nadere informatie

DROOGPLATEAU. Handleiding

DROOGPLATEAU. Handleiding DROOGPLATEAU PRGHO Handleiding Rhima-webshop.nl 1 Rhima-webshop.nl Rhima-webshop.nl 2 Rhima-webshop.nl Inhoudsopgave Pagina 1. Belangrijke informatie. 4 2. Algemeen. 5 3. Installeren. 6 4. Instructie voor

Nadere informatie

Montage- en Gebruikshandleiding

Montage- en Gebruikshandleiding Montage- en Gebruikshandleiding van GEP DPA Dubbele Pompinstallatie GEP Regenwatersystemen Tel. BE: +32(0)56-299701 Tel. NL: +31(0)183-610520 Info@regenwater.com www.regenwater.com Dubbele Pompinstallatie

Nadere informatie

Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem

Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem Elektrische Doorstroomverwarmer cv t.b.v. Ecolution All Electric systeem Installatiehandleiding 2 Voorwoord De elektrische doorstromer wordt gebruikt als naverwarmer in combinatie met de Ecolution ventilatiewarmtepomp.

Nadere informatie

Vekto.nl. Verdeler voor zonnepaneelomvormers. Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen. Maakt elektrotechniek betaalbaar!

Vekto.nl. Verdeler voor zonnepaneelomvormers. Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen. Maakt elektrotechniek betaalbaar! Vekto.nl Verdeler voor zonnepaneelomvormers Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen Maakt elektrotechniek betaalbaar! Verdeler voor zonnepaneelomvormers Verdeler voor zonnepaneelomvormers op bijvoorbeeld

Nadere informatie

BIJLAGE 5: proefexamen NEN 3140

BIJLAGE 5: proefexamen NEN 3140 Examenopgaven: NEN 3140 nen-001 IJLGE 5: proefexamen NEN 3140 enodigdheden: dit examen antwoordformulier (waarop u uw antwoorden noteert) Potlood en gum Lees de volgende aanwijzingen goed door! it examen

Nadere informatie

Vlamboogdetectie ZX ronde 18 juni 2017

Vlamboogdetectie ZX ronde 18 juni 2017 Vlamboogdetectie ZX ronde 18 juni 2017 In de nieuwe NEN1010 staat de aanbeveling om in een elektrische installatie voorzieningen te treffen waarmee vlambogen gedetecteerd kunnen worden. Gebleken is namelijk

Nadere informatie

Hoe werkt uw elektrische installatie en rookmeldsysteem?

Hoe werkt uw elektrische installatie en rookmeldsysteem? Hoe werkt uw elektrische installatie en rookmeldsysteem? hèt installatieteam Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uw elektrische installatie in het kort 3 2. Werkzaamheden die niet onder de garantie vallen

Nadere informatie

Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten.

Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Universeel led-draaidimmerbasiselement Standard Best. nr. : 2450 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten.

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Tronic-draaidimmer met soft-klik. Best.nr. : Bedieningsen montagehandleiding

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Tronic-draaidimmer met soft-klik. Best.nr. : Bedieningsen montagehandleiding Tronic-draaidimmer met soft-klik Best.nr. : 2874 Bedieningsen montagehandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd.

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies

1 Veiligheidsinstructies Universele draaidimmer met impulsgeveraansluiting Best.nr. : 2861 10 Universele draaidimmer met impulsgeveraansluiting Best.nr. : 2834.. Nevenaansluitingelement voor universele draaidimmer Best.nr. : 2862

Nadere informatie

Vernieuwing nodig? De lichtmast. Dacht van wel. Correcte installatie? Correcte installatie? Nieuwe lichtmasten. Aansluiten

Vernieuwing nodig? De lichtmast. Dacht van wel. Correcte installatie? Correcte installatie? Nieuwe lichtmasten. Aansluiten De lichtmast Vernieuwing nodig? Roel J Ritsma Entheq Technology Group BV W. Vleertmanstr. 31, 7575 EC Oldenzaal Postbus 416, 7570 AK Oldenzaal Telefoon: 0541-534513 Fax: 0541-536104 Website: www.entheq.nl

Nadere informatie

I sd A 3125... 30000. I i A 50000

I sd A 3125... 30000. I i A 50000 Type: IZMN2 V2500 Bestelnummer: 230011 Verkoopstekst Leistungsschalter 3 polig 2500A Bestelinformatie bouwgrootte Aantal polen gegevens IZM...2... 3 polig nominale continu stroom I u A 2500 Instelbereik

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE VOEDING VAN ELEKTRISCH AANGEDREVEN SPRINKLERPOMPEN

TOELICHTING OP DE VOEDING VAN ELEKTRISCH AANGEDREVEN SPRINKLERPOMPEN Technisch Bulletin 74 datum 01 november 2012 TOELICHTING OP DE VOEDING VAN ELEKTRISCH AANGEDREVEN SPRINKLERPOMPEN Goedgekeurd door Commissie van Deskundigen Blus op 05 oktober 2012 1 INHOUD 1 Richtlijnen

Nadere informatie

Systeem 2000 Systeem 2000 HLK-relais-basiselement. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Best. nr. : Bedieningshandleiding

Systeem 2000 Systeem 2000 HLK-relais-basiselement. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Best. nr. : Bedieningshandleiding Best. nr. : 0303 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Als de handleiding niet wordt opgevolgd,

Nadere informatie

Handleiding deur / raam contacten

Handleiding deur / raam contacten Handleiding deur / raam contacten Inhoudsopgave. 3 Installatie / Aanmelden 4 Batterij vervangen 5 Specificaties Installatie / Aanmelden. INSTALLATIE/ INSTALLATIE/ AAMELDEN AAMELDEN A. Aanmelden: 1. Open

Nadere informatie

Draadloze Installatie Handleiding

Draadloze Installatie Handleiding Draadloze Installatie Handleiding VOOR INSTALLATEURS Alles wat u moet weten INHOUDSOPGAVE Page A Directe modus... 44 B "Draadloze bus" modus... 46 C Groepsopdracht gebruiken met de "Draadloze bus... 48

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Elektronische kamerthermostaat

Elektronische kamerthermostaat Elektronische kamerthermostaat Gefeliciteerd! U bent in het bezit van de EasyStat, een nieuwe, door Honeywell ontwikkelde kamerthermostaat. Eenvoud en duidelijkheid staan voorop bij deze kamerthermostaat.

Nadere informatie