Maar gelukkig liep de groep lekker mee en voor hun was de 3x15 geen probleem. Leuk om te zien dat iedereen al zo gevorderd is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maar gelukkig liep de groep lekker mee en voor hun was de 3x15 geen probleem. Leuk om te zien dat iedereen al zo gevorderd is."

Transcriptie

1 9e Nieuwsbrief Loopclinics Het was heerlijk weer om een mooie training te hebben. Ed had weer een paar interessante mededelingen, kom ik later op terug. Ik ben dit keer met Ben en Bep meegelopen, na bijna drie weken niet gelopen, viel het mij reuze mee (dus niet). Op het programma stond 3x15 minuten, halverwege dacht ik nog makkie!. Maar de laatste 15 minuten was het toch wel aardig afzien. Gevolg. Spierpijn. Maar gelukkig liep de groep lekker mee en voor hun was de 3x15 geen probleem. Leuk om te zien dat iedereen al zo gevorderd is. Tijdens de warming-up hebben we nog wat loopscholing gedaan, onderdeel was, gefixeerd lopen en mooi lopen. Om 11:10 uur waren we terug in het clubgebouw en zaten we zeer voldaan aan de koffie/thee. Het is goed om te zien dat iedereen zo goed aan het trainen is. Dat gaat zeker een mooi resultaat op leveren tijdens de City Run! Groet, Carola Geelhoed Belangrijke informatie Parcoursverkenning Op dinsdag 25 maart zal er gestart worden vanaf het marktplein Langgewenst in het centrum van Hilversum. Om uur verzamelen wij en om stipt uur zullen we het officiële Spieren voor Spieren City Run parcours gaan lopen. Volgende nieuwsbrief meer aanvulling. Lintloop Op zaterdag 29 maart wordt een zogeheten Lintloop gehouden door het centrum van Hilversum. Vooraf is om ongeveer uur de warming up. Locatie volgt nog. Wat is het toch een schittert gebied rond Anna s Hoeve!!

2 Foto s Iedere Loopclinic zal er een fototoestel met een loopgroep mee gaan. Alleen dit keer het toestel vergeten, een paar foto s die gemaakt zijn met de telefoon en een paar die vorige week door Astrid zijn gemaakt. Op facebook/spieren voor spieren city run komen de foto s van de loopclinic ook te staan. Hieronder vind je nog een aantal leuke foto s:

3 Parcoursverkenning Op dinsdagavond 25 maart zal er een extra training zijn. Er zal gestart worden vanaf het marktplein Langgewenst in het centrum van Hilversum. Om uur verzamelen wij en om stipt uur zullen we het officiële Spieren voor Spieren City Run parcours gaan lopen. Het zal geen wedstrijd zijn maar een rustige training, er zullen dus ook de nodige wandelpauzes genomen worden. Er worden twee afstanden gelopen, het 5 km. parcours evenals het 10 km. parcours. Let op: Mocht je op het marktplein Langgewenst willen parkeren neem dan voldoende (klein)geld mee. Er is namelijk tot uur betaald parkeren. Tot dan, Ed Bisel Steken in de zij, hoe kom je eraan? Er gaan verschillende verhalen rond, hoe het komt dat je tijdens het hardlopen steken in je zij krijg. Volle maag? Kramp middenrif? Zuurstoftekort in de ademhalingsspier? Onderzoekers zijn het niet allemaal met elkaar eens. De pijn wordt vaak omschreven als een scherpe of stekende pijn. En als de pijn iets afneemt dan wordt het vaak omschreven als een krampachtige zeurende pijn. Wanneer we stoppen met onze activiteit gaat de pijn over. Wat doe je eraan? Waardoor het ook door komt de trucs om de pijn te lijf te gaan is het zelfde. Je kunt je tempo verlagen of druk uitoefenen op de pijnlijke plek. Andere remedies zijn gecontroleerd uitademen en natuurlijk inademen, of voorovergebogen lopen. Wel is duidelijk dat het vooral bij beginnende lopers voorkomt, de conditie is nog niet optimaal. Enkele tips; 1. Tempo verlagen Wanneer je bij het lopen wordt verrast door steken in de zij, is het eerste en beste antwoord: laat het tempo zakken of ga wandelen totdat de pijn minder wordt. 2. Druk uitoefenen Druk met de hand op de pijnlijke plek. Dat is meestal rechts. Als je tegelijkertijd enkele keren uitademt, wordt de pijn al minder. 3. Uitademen Adem uit wanneer je landt op de voet van de zijde die niet pijn doet. Als je rechts een steek voelt, adem dan dus uit terwijl je op je linkervoet landt.

4 4. Natuurlijk inademen Denk niet na over het inademen. Als de uitademing prima verloopt, adem je vanzelf ook goed in. Als beide goed verlopen zou het middenrif samen met de buikorganen moeten zakken, zodat de pijnlijke trekkrachten zouden moeten uitblijven. 5. Vooroverbuigen Als je berg afloopt (wat bij de meeste mensen sneller tot steken in de zij leidt) kun je beter iets vooroverbuigen in plaats van achterover gaan hangen. 6. Buikspieren Versterk je buikspieren. Ga op je rug liggen met gebogen benen (eventueel opgetrokken, los van de grond, met de knieën hoog). Plaats je handen achter je hoofd. Span de buikspieren aan, rol rustig naar voren en kom met hoofd en schouders los van de grond. Rol vervolgens rustig en gecontroleerd weer terug op je rug. Herhaal de oefening zo vaak als je kunt. Trainers in de spotlight Joost Fontaine Stel jezelf eens voor: Ik woon in Hilversum. Ben getrouwd met Tineke en we hebben samen 2 kinderen Daniel van 23 jaar en Maartje van 21 jaar. Activiteiten in het dagelijks leven: Ik werk al 30 jaar bij Quest in Naarden. Ik werk daar in de logistiek en een stuk chemische afvalverwerking. Als ik tijd heb, naast het hardlopen, lees ik graag en ga ik graag op zondag op de racefiets mee met de fietsclub van Lous Bosman. Waarom hardlopen: Na jaren op een behoorlijk niveau gerugbyd te hebben kwam de tijd om hier afscheid van te nemen. Dan ga je sporten dus missen. Via een collega ben ik toen in contact gekomen met de GAC. Hoelang ben je lid van GAC: Ik ben ongeveer 24 jaar lid van GAC. En waarom ben je trainer geworden: Ik ben trainer geworden uit nieuwsgierigheid. Hoelang ben je trainer bij GAC: Ik ben ongeveer 14 jaar trainer van GAC. Leuke tip voor de beginnende loper: Heb geduld en loop dus niet te hard van stapel. Oh ja, geniet van de mooie omgeving waarin je loopt. In het begin zal het niet altijd meevallen, maar wees gerust het genieten zal komen! Heb je nog een leuke anekdote? Er was eens een hardloper die onder zeer grote hilariteit van zijn hardloopmaatjes plotseling op zijn kont en in zijn liezen ernstig begon te schuimen. Doodziek van al het commentaar, wat natuurlijk niet van de lucht was,

5 inspecteerde de onfortuinlijke loper, teruggekomen in de kleedkamer, zijn sporttas. Onder grote hilariteit bleek dat zijn shampoofles was opengegaan en hij dus niets vermoedend zijn loopbroek vol met shampoo had aangetrokken. Ben Vleerlaag Stel jezelf eens voor Ik ben ( van ) 43, getrouwd met Bep. We hebben een dochter en een schoonzoon en sinds een maand een schat van een kleindochter, Jade. Boas haar grote broer van 2 1/2 jaar is apetrots en erg lief voor zijn zusje. Activiteiten in het dagelijks leven Mijn loopbaan ben ik begonnen bij Stork/Werkspoor in Amsterdam en Weesp waar ik 17 jaar heb gewerkt als schaver/draaier en kwaliteitscontroleur. Daarna ben ik 30 jaar docent geweest in het tegenwoordige VMBO. Inmiddels ben ik uitgewerkt en om niet in het beruchte zwarte gat te vallen train ik nu `s morgens i.p.v. s avonds. Naast klussen zijn wandelen en fietsen favoriete bezigheden. Waarom hardlopen De start van het hardlopen was om conditie op te bouwen voor tochten in de bergen en nu natuurlijk om gehoor te geven aan het hardloopvirus zodat de conditie op peil blijft. Hoelang ben je lid van GAC Na de geboorte van onze dochter konden we even niet meer samen sporten en heb ik me in 1980 bij de GAC aangesloten. En waarom ben je trainer geworden In 1985 kreeg ik de gelegenheid om met lopers van de GAC en BAV in Hilversum een KNAU- cursus te volgen (begeleider van loopgroepen) Dit leek me wel wat, zodoende. Hoe lang ben je trainer bij GAC Ik heb geen vaste groep maar ik val zo nu en dan in bij mijn loopgroep. De laatste 5 jaar ben ik actief bij de clinics. Heb je nog een tip voor de beginnende loper Probeer samen te gaan lopen (vrienden,buren,of bij de GAC). Een groep is een goede stimulans om met plezier te blijven lopen. Heb je nog een leuke anekdote Na de finish van de marathon in Rotterdam die we graag binnen de 4 uur wilden lopen,was er een loopster teleurgesteld over haar tijd. Toen ze hoorde dat haar tijd 3 uur 62 min. was kon ze weer lachen.

6 Huiswerk voor deze week. Herhaal de training van afgelopen zaterdag of doe onderstaande training. Heb je de training van afgelopen zaterdag gemist dan vind je hieronder een vergelijkbare training aan. Volg minimaal 1x en maximaal 2x onderstaande training. Kern programma: Beginnende lopers: (5 / 2) (7 / 2) (9 / 3) (3 / ) Geoefende lopers: (15 / 3) x 3 Gevorderden lopers: (15 / 2) (30 / 3) (15 / 2) Tip van de Fysio Je hoort regelmatig mensen spreken over een zweepslag, waarmee ze een gescheurde spier bedoelen. Bij het hardlopen komt dit nog wel eens in de kuitspier voor. Gek genoeg gebeurt dit nog wel eens aan het eind van de training! Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat het fenomeen geldt van lopen met een te koude spier. Het gevoel van een zweepslag wordt beschreven als een steek in de kuit. Niet zelden kijken de slachtoffers om, omdat ze denken dat er een steen tegen het been wordt aangegooid. Op de illustratie zie je geijkte plek van de zweepslag in de kuit. Dit gebeurt bijna altijd aan de binnenkant van de spier op de overgang van de spier naar het peesgedeelte. Wat is er aan te doen: Begin de looptraining met een goede warming up, waarbij je langzaam inloopt, oefeningen doet waaronder rekoefeningen zodat je verantwoord met de kern van de training kunt beginnen.

7 Zorg voor goede ondersteuning van de voet. Als je kijkt naar de plek waar de spier scheurt dan kun je je voorstellen, dat als de voet te ver naar binnen zakt, er teveel spanning op dat deel van de kuit komt te staan. We denken dat te grote spiervermoeidheid aanleiding geeft tot scheuren. Na de training loop je rustig uit, er wordt veel te vaak te snel uitgelopen, en doe je weer rustig de rekoefeningen. Jan Pijl Nieuwsbrieven Veel communicatie verloopt via mail. Mocht je horen dat je loopmaatje(s) geen nieuwsbrieven ontvangen laat hem / haar dan een mail sturen met daarin hun naam en adres. Stuur de mail naar: Informatie voor nieuwsbrief Heb je een leuk stukje voor de nieuwsbrief stuur dan een aan onder vermelding stukje voor nieuwsbrief. Ook voor reacties en/of vragen naar aanleiding van de nieuwsbrief of training stuur een aan

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en omgeving

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en omgeving Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten s-hertogenbosch en omgeving Uitgave 3 seizoen 2014-2015. Beste vrijwilligers! In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te vinden: - Lintje voor Marij van Bokhoven

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst

Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst. Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Faalangst Onderzoeksverslag Samenvatting Op het Greijdanus College VMBO wordt al een aantal jaren training gegeven aan leerlingen die last hebben

Nadere informatie

14 Confronteren met spelvormen

14 Confronteren met spelvormen 14 Confronteren met spelvormen Vraag:? Wat is er tegen spelvormen? Er zijn altijd deelnemers die weigeren mee te doen aan een spelletje. Het is lastig om een spelvorm goed na te bespreken. De transfer

Nadere informatie

InTactualiteiten. Beste lezer(s),

InTactualiteiten. Beste lezer(s), InTactualiteiten April 2012 Beste lezer(s), Het jaar 2012 is al weer een behoorlijk eindje gevorderd, wanneer deze editie op de deurmat valt. Nu de groene winter achter ons ligt en de voorspellingen van

Nadere informatie

Langedijk Consult. Nieuwsbrief, thema: Ruimte Jaargang 2, Editie 2, Nr. 6, september 2007

Langedijk Consult. Nieuwsbrief, thema: Ruimte Jaargang 2, Editie 2, Nr. 6, september 2007 Langedijk Consult Nieuwsbrief, thema: Ruimte Jaargang 2, Editie 2, Nr. 6, Ik kwam naar de cursus met het idee om meer te leren doen in minder tijd. Nu, ongeveer een jaar later, realiseer ik mij dat ik

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. zal verbeteren. De kern, de methodiek en aanpak blijven natuurlijk hetzelfde.

NIEUWSBRIEF. zal verbeteren. De kern, de methodiek en aanpak blijven natuurlijk hetzelfde. NIEUWSBRIEF 1 Nummer 01 2009 - juni Mijn tweede openingstukje. De vorige keer heb ik me uitgebreid voorgesteld en nu wil ik kort ingaan op een paar belevenissen van de afgelopen maanden. De meest recente

Nadere informatie

LOOPCLINIC 5 kilometer

LOOPCLINIC 5 kilometer LOOPCLINIC 5 kilometer 1 Informatie loopclinic Oranjerun 2015 wegens succesvolle ervaringen vorig jaar!!!!!!! Doel van de loopclinic: Het uitlopen van 5 km van de Oranjerun op Koningsdag 26 april 2015.

Nadere informatie

Hoe creëer je doorzettingsvermogen

Hoe creëer je doorzettingsvermogen Hoe creëer je doorzettingsvermogen Als het goed is, heb je zojuist de oefening gedaan waar jij je big list hebt gecreëerd. En ik hoop dat die oefening je een aantal nieuwe inzichten heeft gegeven en dat

Nadere informatie

De URIM-Code. 1 Inhoud

De URIM-Code. 1 Inhoud De URIM-Code Verzameling informatie en reacties over de energetische Stoelen Voor ondersteuning bij het thuisgebruik en als aanvulling in een praktijk. 1 Inhoud 1 De energetische Stoelen: Urim-Code, Thummim-Code

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw.

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. JUNI 2014 Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van Douwe Boersma, Bram Goossens,

Nadere informatie

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Fit op de keuring Goed gekeurd DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Inhoud 2 Inleiding 5 3 Trainingsprogramma voor de keuring 6 4 Trainingsprogramma voor de militaire opleiding

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Mini Stress Cursus 101 Deel 2. Time Management = Zelf Management

Mini Stress Cursus 101 Deel 2. Time Management = Zelf Management Mini Stress Cursus 101 Deel 2 Time Management = Zelf Management 1 Time Management = Zelf Management Door Jack Boekhorst - OptimaleGezondheid.com E-mail: klantenservice@optimalegezondheid.com 2010-2011

Nadere informatie

Succesverhaal. over pesten op het werk

Succesverhaal. over pesten op het werk Supermarktmedewerkster Fenny gaat met plezier naar haar werk. Dat is zeer opmerkelijk als je bedenkt dat ze lange tijd werd gepest. Op het dieptepunt hoopte ze zelfs dat haar onderweg naar de supermarkt

Nadere informatie

Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress

Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress 2011 Mini Stress Cursus 101 Deel 3 Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m 1 Routines = Minder Tijdverspilling + Meer energie + Minder

Nadere informatie

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen Speaking Circles * met Stef de Beurs Bijzondere ontmoetingen Met voorwoord van Hans Otjes en met medewerking van: Paula Koekkoek en Peter Paul van de Beek * Speaking Circles is een geregistreerd handelsmerk

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief AV Holten

Nieuwsbrief AV Holten Nieuwsbrief AV Holten Om alle leden op de hoogte te houden van wat er zoal in onze club gebeurt, is er deze digitale nieuwsbrief van de AV Holten. Bestuur en pr coördinator streven ernaar om de nieuwsbrief

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie