Wellness in de salon. Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wellness in de salon. Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling"

Transcriptie

1 Integrale toets omgaan met klanten, wasbehandeling Wellness in de salon Introductie Een klant die binnenkomt in de salon wordt ontvangen. Je geeft de klant het gevoel welkom te zijn in je salon. oordat er begonnen wordt met de behandeling worden de haren van de klant gewassen. Uit onderzoek is gebleken dat het wassen van het haar het meest ontspannende moment van de behandeling is. Het wassen van het haar is dus een belangrijk onderdeel van de behandeling. Behalve dat je op dat moment contact hebt met de klant en de klant een ontspannen gevoel krijgt, is het ook uit hygiënisch oogpunt een belangrijke behandeling. Het is natuurlijk belangrijk dat het haar schoon is voordat je verder gaat met de andere behandelingen. Wat ga je doen Je gaat nu een integrale toets maken over het ontvangen van klanten en over de wasbehandeling. Je gaat een (on)bekende klant op school een wasbehandeling geven. Je ontvangt de klant, presenteert jezelf en bent klantgericht. Je geeft het juiste advies en de daarbij behorende wasmassage. Je ontvangt de klant vriendelijk. Je installeert de klant. Je stelt een diagnose. Je geeft advies. Je voert de behandeling uit. Je houdt je aan de planning. Je verleent service. Tijdens de behandeling communiceer je met de klant. Bijvoorbeeld: Een klant komt binnen en je ontvangt deze klant vriendelijk. Je weet dat deze klant gewassen moet worden. Je begeleidt deze klant naar de wasbak. Je zorgt voor je klant door haar op een juiste manier een handdoek om te doen, goed te installeren in de wasbak en te controleren of de water temperatuur in orde is. Je weet door naar het haar te kijken, het te voelen en door het stellen van de juiste vragen welke shampoo, conditioner en eventueel haarmasker je het beste kunt gebruiken. Uiteraard heb je verstand van de producten die je gebruikt. ok kun je aan de klant iets vertellen en/of adviseren over de producten. Doordat je weet welke massagetechnieken er zijn en doordat je ze allemaal kunt uitvoeren kun je bepalen welke het beste is voor je klant. Tevens kun je de werking ervan uitleggen. Nadat je de klant behandeld hebt aan de wasbak ben je in staat om de klant op een correcte manier te begeleiden naar de kapster die de klant verder gaat helpen.

2 Het is de bedoeling dat je na het maken van deze integrale toets: In staat bent om de klant op de juiste manier te ontvangen en te benaderen. Begrijpt wat non-verbaal en verbaal communiceren inhouden. Je jezelf op de juiste manier kunt presenteren. In staat bent de diverse massagetechnieken te benoemen en toe te passen. In staat bent om de klant adviseren, welke producten hij of zij het beste kan gebruiken. De klant een gevoel van welbehagen kunt geven d.m.v. een professionele behandeling. Wanneer doe je de integrale toets Aan het eind van profiel 1. oorwaarde tot deelname Een werkstuk met daarin: Inhoudsopgave Inleiding Uitgebreide uitleg over 20 haarverzorgingsproducten van 2 professionele kappersmerken (10 producten per merk). Een uitleg waarom en wanneer je dit product gebruikt (de werking ervan). Uitgebreide beschrijving van minimaal 2 wasmassage technieken. Aantekeningen over het ontvangen van de klant/model en de begeleiding daarvan. Aantekeningen over de massagetechnieken. Aantekeningen over hygiënisch werken. Een voldoende voor dit werkstuk op het beoordelingsformulier. Werkprocessen 1.1. Afspraak maken en de klant ontvangen In overleg behandelplan opstellen en de behandeling voorbereiden erzorgen van haar en de hoofdhuid. Wat moet je doen, kennen en kunnen? p de juiste manier de klant ontvangen. Inleven in de klant. In overleg de behandeling bepalen. Kan de juiste producten kiezen en gebruiken (shampoos, conditioners maskers, lotions) De gebruiksaanwijzingen begrijpen Diverse massagetechnieken kunnen toepassen. Diverse massagetechnieken kunnen adviseren bij diverse type hoofdhuiden en haar. De klant het gevoel van welbehagen geven d.m.v. een professionele behandeling. Initiatief tonen en duidelijk en beleefd spreken. De juiste kleding dragen. pen vragen stellen en een DAB plan kunnen invullen. Hygiënisch en systematisch werken. Een klant kunnen adviseren en begeleiden tijdens de behandeling. Non-verbaal en verbaal communiceren. Praktische vaardigheden Huid en haaranalyse. Massages. Wassen, beschermen, verbeteren, herstellen enz. Hygiënisch handelen. Gesprekken voeren. Een DAB plan invullen.

3 Theorie Huid en haar. Huidverzorgende producten incl. de lotions. Productinfo van toeleverende firma s. De Code van de Kapper. Materialenkennis. Kwaliteitskennis.

4 Behandelplan HAAR- EN HFDHUIDDIAGNSE pdracht: omgaan met klanten, wasbehandeling Naam student: Spiegelnummer: Naam model: Datum: 1.Conditie van de hoofdhuid De hoofdhuid is: droog normaal vet geïrriteerd schilferig (roos) 2. Conditie van het haar en de haarstructuur Het haar is: droog normaal vet beschadigd poreus nregelmatigheden op de hoofdhuid: geen bultjes wratjes littekens ontstekingen Is het haar chemisch behandeld: blondering verving permanent niet 3. Shampoo- en hoofdmassage a.welke shampoo ga je toepassen op je model?... b. Welke hoofdmassage ga je toepassen op je model?... pmerkingen

5 Beoordelingsformulier werkstuk Wellness in de Salon Naam student: Datum: Klas: Naam docent (beoordelaar): G Inhoud + Inleiding 10 producten beschreven van merk 1 10 producten beschreven van merk 2 Aantekeningen opgenomen over de ontvangst van de klant Aantekeningen opgenomen over het ontvangen van de klant/model en de begeleiding daarvan Aantekeningen opgenomen over hygiënisch werken. Uitgebreide beschrijving van minimaal 2 wasmassage technieken. Netheid + creativiteit Jouw beoordeling is: oor al de onderdelen in bovenstaand schema moet je minimaal een voldoende halen. Mocht je een onvoldoende halen op één van de onderdelen zul je dit moeten aanvullen. Je kunt meedoen aan het praktische onderdeel van Wellness in de Salon als je werkstuk minimaal voldoende is. Na de beoordeling van het werkstuk en de beoordeling van de praktische handeling met voor beide minimaal een voldoende kun je het onderdeel Wellness in de Salon afsluiten (onderdeel van profiel 1)

6 Feedbackformulier werkstuk Wellness (zie handleiding) Datum: Student: Klas: 2F (eindniveau) Ja Nog niet erbeterpunt ormgeving Het werkstuk is goed ingedeeld met een titel, tussenkopjes en alinea s De indeling ziet er verzorgd uit Inhoud De gegevens uit de opdracht zijn verwerkt in het werkstuk Taal Je schrijft de meeste lidwoorden goed. Je maakt spelfouten, maar deze staan de begrijpelijkheid niet in de weg. Je gebruikt hoofdletters (.,?! ) correct. Je past de werkwoordspelling in de meeste gevallen correct toe. Je gebruikt veel voorkomende verbindingswoorden correct (en, maar, want, als, omdat) Je vertoont een redelijke beheersing van de grammatica Je legt eenvoudige inhoudelijke verbanden. Je gebruikt een schrijfdoel. Je stemt je woordgebruik en toon af op de doelgroep waarvoor je schrijft. Je zoekt informatie en schrijft een heldere tekst met een gestructureerde opbouw. Je schrijft over uiteenlopende vertrouwde onderwerpen. Je maakt eenvoudige samenvattingen en trekt conclusies. Je varieert je woordgebruik. Je woordvolgorde van langere samengestelde zinnen is meestal goed. Feedback gegeven door: leerling / docent / praktijkbegeleider Naam en handtekening feedbackgever:

7 Beoordelingslijst mgaan met klanten, wasbehandeling Naam student: spiegelnummer: 1. Eigen verzorging afvinken Bedrijfskleding en platte schoen, hak maximaal 3 cm hoog 2. Klaarleggen materialen voor wassen Materiaal ordelijk klaarleggen: kapmantel, handdoeken, klem, shampoo, conditioner, grove kam 3. ntvangst klant afvinken Klant wordt vriendelijk begroet Geeft de klant een hand Neemt de jas van de klant aan Begeleidt de klant naar de behandelplaats Informeert de klant over de behandeling 4. Haar en hoofdhuiddiagnose afvinken Haar en huiddiagnose a.h.v behandelplan 5. Uitvoeren wasbehandeling afvinken Kapmantel en handdoek zijn omgedaan Gebruik van handschoenen Bij de wassing is de juiste massage uitgevoerd Shampoo en conditioner zijn goed uitgespoeld De rug van de klant is droog De handdoek is als een tulband omgedaan Klant naar de werkplek begeleiden 6. Afscheid nemen afvinken Geeft de klant de jas Bedankt de klant Normen voor afvinken = voldoende = onvoldoende

8 Naam student Gespreksvragen reflectiegesprek wasbehandeling, omgaan met klanten Deze vragenlijst is slechts een handleiding voor het gesprek! Het is niet verplicht deze vragenlijst te gebruiken. Tijdens de behandeling vallen u zaken op en daar kunt u tijdens het reflectiegesprek op doorgaan. U kunt ook een deel van de vragen gebruiken. Bijgevoegd is ook een leeg formulier. Hierop kunt u zelf uw vragen noteren. 1 Wat heb ik geleerd van deze toets? 2 Waaruit blijkt dat ik klantvriendelijk ben geweest? 3 Hoe presenteer ik me naar klanten? 4 Wat zijn mijn ervaringen? 5 Wat kan ik nog verbeteren? 6 Je hebt de klant gewassen met een bepaalde shampoo. Waarom heb je voor deze shampoo gekozen? 7 oor een behandeling leg je een aantal dingen uit aan de klant. Wat heb je uitgelegd en waarom vond je het belangrijk om dit aan de klant uit te leggen? 8 Je hebt de klant een massagebehandeling gegeven. oor welke massagetechniek heb je gekozen en waarom? 9 Je hebt een DAB plan ingevuld. Wat gebeurt er met het DAB plan en waarom is het belangrijk om er een in te vullen? 10 Tijdens je werkzaamheden is het belangrijk dat de werkplek op orde is. Noem twee dingen waarmee je dat kan bereiken. 11 Je gebruikt tijdens de behandeling op bepaalde momenten handschoenen. p welke momenten heb je dit gedaan en waarom moet dat? 12 Tijdens de wasbehandeling schuift de klant onverwachts naar voren en de rug van de klant wordt helemaal nat. Wat doe je? EINDRDEEL reflectiegesprek pmerkingen: 1

9 Naam student Gespreksvragen reflectiegesprek wasbehandeling, omgaan met klanten Wilt u hierop zelf uw vragen noteren EINDRDEEL reflectiegesprek pmerkingen: 2

10 Toets Knippen Kapsel: 1 lengte lijn Introductie Een klant die binnenkomt in de salon wordt ontvangen. De klant voelt zich op haar gemak. Je weet de wens van de klant namelijk een kapsel in 1 lengte lijn. Je weet welk type hoofdhuid de klant heeft en je bent op de hoogte van de structuur en conditie van het haar. De klant vindt jouw voorstel voor de knipen föhnbehandeling goed. Je gaat het haar van de klant wassen en je kamt het haar voorzichtig door. Je bepaalt de natuurlijke valling van het haar. ervolgens ga je het haar van de klant naar je eigen inzicht (horizontale of diagonale lijn) op 1 lengte lijn knippen. Hierbij moet minimaal 2 cm van het haar afgeknipt worden.tot slot ga je het haar drogen. Wat ga je doen Je gaat een kapsel op 1 lengte knippen binnen 45 minuten op model. Je gaat het haar van de klant daarna drogen. (wordt niet beoordeeld) Wanneer doe je de integrale toets Aan het eind van profiel 1. oorwaarde tot deelname Aftekening beheersingslijst kerntaak 1, knippen, 1 lengtelijn in portfolio. Een werkstuk met daarin: Aantekeningen over het knippen van een massieve vorm (horizontaal) Plaatjes van een massieve horizontale vorm Plaatjes van een massieve diagonale lijn naar voren vorm Plaatjes van een massieve diagonale lijn naar achteren vorm Aantekeningen over föhnen. Aantekeningen over hygiënisch werken. Aantekeningen over het gereedschap wat je gebruikt Een beoordeling van het werkstuk wat minimaal oldoende moet zijn Werkwijze Maak samen met je docent een afspraak om deze opdracht af te toetsen. Neem een damesmodel met Europees haar mee waarvan het haar in een 1 lengte lijn* geknipt kan worden. Het model moet ouder zijn dan 15 jaar en de Nederlandse taal spreken en begrijpen. *2/3 gedeelte moet 1 lengte lijn zijn; het overige 1/3 gedeelte is vrij! Werkprocessen 1.4 Knippen (en snijden). Wat moet je doen, kennen en kunnen? De klant naar wens behandelen De behandeling voorbereiden De behandeling uitvoeren 1

11 Wanneer heb je de toets gehaald? Als 2/3 gedeelte van het haar op 1 lengte is geknipt. Als er minimaal 2 cm van het haar afgeknipt is. Als er gebruik is gemaakt van de juiste kniptechniek. Als het vereiste lijnenspel terug te vinden is. Als de behandeling systematisch en hygiënisch is uitgevoerd. Als de werkplek schoon en opgeruimd is. Als de behandelingen in de vereiste tijd zijn uitgevoerd. In een eindgesprek met je assessor(en) zal je eindresultaat worden besproken. Bij een score van minimaal 5.5 heb je de toets gehaald. 2

12 RAPPRT WERKSTUK 1 LENGTELIJN NAAM STUDENT: DATUM: KLAS: BERDELAAR: BERDELING: Aantekeningen over het knippen van een massieve vorm (horizontaal) Plaatjes van een massieve horizontale vorm Plaatjes van een massieve diagonale lijn naar voren vorm Plaatjes van een massieve diagonale lijn naar achteren vorm Aantekeningen over föhnen. Aantekeningen over hygiënisch werken. Aantekeningen over het gereedschap wat je gebruikt Inleiding, inhoud Netheid ptijd ingeleverd? BERDELING

13 Beoordelingslijst naam student: pdracht: knippen van een dame volgens aangewezen techniek: één lengte lijn knippen Criteria Toelichting Werk processen Kerntaak 1: Knipt het haar Aan de opdracht voldaan? Indien nee, code aangeven waarom niet aan de opdracht is voldaan en stoppen met punteren. A. De opdracht is niet binnen 45 minuten uitgevoerd. B. De opdracht is niet in nat haar uitgevoerd. C. Er is geen 2 cm. (minimaal) van het haar geknipt. D. De student gebruikt een scheermes, anders dan voor het verwijderen van overtollig haar. E. Er zijn fixerende en of finishing producten gebruikt. F. Er heeft geen evaluatiegesprek plaats gevonden Gevormde coupe De haarlengte zitten..op de juiste plaatsen en de partijen zijn symmetrisch of bewust asymmetrisch geknipt. = niet 1 = niet voldoende 2 = wel 2. Basislijn voorpartij Het haar is.geknipt. = zeer onregelmatig 1= onregelmatig 2 = overwegend regelmatig 3 = regelmatig 3. Basislijn zijpartijen Het haar is geknipt = zeer onregelmatig 2 = onregelmatig 4 = overwegend regelmatig 6 = regelmatig 4. Basislijn nekpartij Het haar is.geknipt = zeer onregelmatig 2 = onregelmatig 4 = overwegend regelmatig 6 = regelmatig 5. Aansluiting Het haar sluit aan op de zij- en nekpartij = zeer onregelmatig 2 = onregelmatig 4 = overwegend regelmatig 6 = regelmatig 5. Afwerking Het overtollige nekhaar is.weggehaald zonder de huid te beschadigen. = niet 1 = niet voldoende 2 = wel 6. Evaluatie De behandeling is..geëvalueerd. - niet + wel

14 Beoordelingslijst pdracht: knippen van een dame volgens aangewezen techniek Naam student: Gekozen techniek: één lengte lijn Locatie: Datum: Beoordelaar: Criteria Schaal Resultaat Kerntaak1: knipt het haar Aan opdracht voldaan? Indien nee, vul code in(zie bijlage) en stop met punteren. 1. Gevormde coupe Basislijn voorpartij Basislijn zijpartijen Basis nekpartijen Aansluiting Afwerking 1 2 Totaal Max Evaluatie + of - Eindresultaat: oldoende / nvoldoende Handtekening beoordelaar:

15 Kerntaak 3: (nt)kleurt het haar RCvA: Profiel 1 ei, een uitgroei!! PDRACHT UITEREN P WERK/STAGE PLAATS Wat leer je in deze opdracht? Je leert: p een juiste wijze de klant te ontvangen De benodigde materialen en producten ordelijk neer te leggen De klant op een nette manier te instaleren voor de behandeling nder begeleiding het kleurproduct klaar te maken, op te brengen en uit te spoelen De opdracht: Het ontvangen en begeleiden van een klant en het opbrengen van een uitgroei kleurbehandeling. ooraf is het noodzakelijk dat je al een aantal keren (op school of op het werk/stage adres) training hebt gehad in kleur opbrengen. Daarna ben je toe aan je aftoetsing. Wat moet je doen..: Je moet een uitgroeibehandeling uitvoeren bij een model/klant. Hierbij wordt ook gelet: p de manier waarop je met de klant omgaat Hoe je de klant ontvangt Hoe je de klant aanspreekt Bij de spiegel installeert Hoe je de behandeling uitvoert en uitspoelt Het haar van de klant droogt en het eindresultaat laat zien. Hoe ga je dat aanpakken? Maak een plan van aanpak, Beschrijf de uitvoering puntsgewijs zoals dat bij jullie in de salon gewoon is en bespreek deze met je praktijkopleider. Bijvoorbeeld; Hoe regel een model of klant voor de uitgroei behandeling. mschrijf de ontvangst van de klant. Hoe bescherm je de kleding van de klant? (denk aan kapmantel/handdoek etc.) Welke afdeling maak je? Hoe maak je de kleuring klaar? (en waar doe je dit?) Hoe kleur je het haar? Wat doe je tijdens de inwerkingtijd? Hoe spoel je de kleuring uit het haar? Hoe begeleid je de klant van de wasbak naar de werkplek? N.a.v. deze bespreking kan je nog eventuele extra aanwijzingen toevoegen aan je beschrijving. Welke informatie heb je hiervoor nodig? Leermomenten vanuit de praktijk-, theorieles, BP adres over: mgang en ontvangst klanten. Jezelf presenteren. erbale- en non verbale communicatie. Benodigde producten en materialen. Werken met kleurproducten. Gebruiksaanwijzingen lezen. Aan de slag! Bespreek met je praktijkopleider een tijdstip van aftoetsing. Regel hiervoor een model/klant en voer de behandeling uit zoals je het gepland hebt in je plan van aanpak. Let er op dat de behandeling van begin tot eind beoordeeld wordt. anaf het moment dat de klant binnenkomt, totdat de kleur is uitgespoeld en het haar is gedroogd.

16 Laat zien wat je gemaakt hebt! Bewaar je plan van aanpak in je portfolio. Hoe ging het?! Evalueer met je praktijkopleider de uitgevoerde opdracht en maak daar een verslag van. In het verslag moet het volgende aan de orde komen: De beschrijving van je werkvolgorde, wat heb je precies gedaan? (plan van aanpak) Waarom heb je het op deze manier gedaan? Welke kleur heb je gebruikt? oor welk product is er gekozen? Waar ben je tegen aangelopen? Wat zou je de volgende keer anders doen?

17 Naam student: Naam bedrijf: Naam praktijkopleider: Gespreksvragen reflectiegesprek ei, een uitgroei voor de praktijkopleider in de salon. Deze vragenlijst is slechts een handleiding voor het gesprek! Het is niet verplicht deze vragenlijst te gebruiken. Tijdens de behandeling vallen u zaken op en daar kunt u tijdens het reflectiegesprek op doorgaan. U kunt ook een deel van de vragen gebruiken. p de achterzijde vindt u nog een leeg formulier. Hierop kunt u zelf uw vragen noteren. 1 Wat heb je geleerd van deze toets? 2 Waaruit blijkt dat je klantvriendelijk bent geweest? 3 Hoe presenteer je je naar klanten? 4 Wat zijn jouw ervaringen? 5 Wat kun je nog verbeteren? 6 Je hebt de klant ingezet met een kleurproduct. Weet je wat voor een soort kleurproduct dit was? 7 oor een behandeling leg je een aantal dingen uit aan de klant. Wat heb je uitgelegd en waarom vond je het belangrijk om dit aan de klant uit te leggen? 8 oor welke afdeling heb je gekozen en waarom? 9 Je hebt het kleurproduct uitgespoeld. Wat is hierbij belangrijk? 10 Heb je het haar nabehandeld? 11 Waarmee heb je het haar nabehandeld en waarom heb je daarvoor gekozen? 12 Je gebruikt tijdens de behandeling op bepaalde momenten handschoenen. p welke momenten heb je dit gedaan en waarom moet dat? EINDRDEEL reflectiegesprek pmerkingen:

18 Gespreksvragen reflectiegesprek ei, een uitgroei Wilt u hierop zelf uw vragen noteren EINDRDEEL reflectiegesprek pmerkingen:

1 Informatie verzamelen

1 Informatie verzamelen 1 Informatie verzamelen 1 Lezen Wat is het? Om op een goede en handige manier een artikel uit een tijdschrift of welke andere tekst dan ook te lezen kun je een bepaalde manier van lezen toepassen: een

Nadere informatie

BPV-instructieboekje met OnStage

BPV-instructieboekje met OnStage BPV-instructieboekje met OnStage Media, Games & IT Versie 01-2013-2014 BPV-instructieboekje 1 VOORWOORD Jij wilt je voorbereiden op je BeroepsPraktijkVorming (BPV). De praktijk binnen een bedrijf gaat

Nadere informatie

BPV. Secretarieel Medewerker. Planning en beoordeling. Noorderpoort

BPV. Secretarieel Medewerker. Planning en beoordeling. Noorderpoort BPV Planning en beoordeling Secretarieel Medewerker Noorderpoort Opwierderweg 2 Postbus 13 9902 AA Appingedam Tel 0596692929 Bpvcoördinator Dhr. B.Stok Inhoudsopgave Overzicht BPVstappenplan p. 2 Stagegegevens.

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Schrijven van 1F naar 2F

Schrijven van 1F naar 2F Schrijven van 1F naar 2F voor docenten Nederlands vmbo-mbo vmbo en mbo SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Schrijven van 1F naar 2F voor docenten Nederlands vmbo-mbo April 2012 Verantwoording

Nadere informatie

Voorbeeld van een stageboek van een VMBOleerling

Voorbeeld van een stageboek van een VMBOleerling Voorbeeld van een stageboek van een VMBOleerling klas 3/4 1 Inhoud Pagina - Voorwoord 3 - Personalia/ adresgegevens 3/4 - Een stageplek zoeken en solliciteren 4/5 - Telefonisch een afspraak maken 5/6 -

Nadere informatie

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014

Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Sollicitatietraining Forum 30-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Kwaliteitenspel 6 Theorie 7 Opdracht Sollicitatiegesprek

Nadere informatie

LEIDINGGEVEN AAN MIJN MEDEWERKERS Leidraad voor leidinggevenden

LEIDINGGEVEN AAN MIJN MEDEWERKERS Leidraad voor leidinggevenden LEIDINGGEVEN AAN MIJN MEDEWERKERS Leidraad voor leidinggevenden Verzameldocument gebruikt voor een dag voor leidinggevenden sociaal restaurant in de veranderaanpak van De Wielborgh 2 Inleiding De 4 sociale

Nadere informatie

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf De Leijgraaf studentenhandleiding 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Opdrachtgever... 5 3 Probleemomschrijving en eindresultaat...

Nadere informatie

Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO

Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO DEEL 1 WAT IS EEN PROFIELWERKSTUK Het profielwerkstuk is een heel uitvoerig werkstuk over een door jou gekozen onderwerp voor een bepaald vak.

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Kennis Maken met Onderzoek

Kennis Maken met Onderzoek Kennis Maken met Onderzoek NLT-module voor 4/5 vwo Versie 1.0 Colofon De module Kennis Maken met Onderzoek is bedoeld als voorbereiding op het profielwerkstuk. Deze module kan ook gebruikt worden voor

Nadere informatie

Praktijkmap. Kwalificerende praktijk. Verkoper reizen. Derde kwalificatiedossier. Crebonummer 94090 (niveau 3)

Praktijkmap. Kwalificerende praktijk. Verkoper reizen. Derde kwalificatiedossier. Crebonummer 94090 (niveau 3) Praktijkmap Kwalificerende praktijk Verkoper reizen Derde kwalificatiedossier Crebonummer 94090 (niveau 3) Kerntaak 1 Verkoopt reizen en gerelateerde services en producten Kerntaak 2 Handelt verkooptransacties

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Nederlands en rekenen

Nederlands en rekenen Beroepsgerichte examens Loopbaan en Burgerschap Nederlands en rekenen Inhoudsopgave Inleiding 4 Diploma-eisen 5 Deel 1: Beroepsgerichte examens 8 Beroepsgerichte examens van de opleiding 8 Diverse examens

Nadere informatie

Dienstverlening & commercie stage

Dienstverlening & commercie stage Dienstverlening & commercie stage INHOUDSOPGAVE 1. DOEN 1.1 TWEE BEGELEIDERS 1 1.2 DE VOORBEREIDING 1 1.3 DE START 1 1.4 DE VERDIEPING 1 1.5 DE AFRONDING 1 2. SPELREGELS EN AFSPRAKEN 2.1 DE STAGEOVEREENKOMST

Nadere informatie

OPLEIDING VERZORGENDE-IG Kraam OPDRACHTENBOEK

OPLEIDING VERZORGENDE-IG Kraam OPDRACHTENBOEK OPLEIDING VERZORGENDE-IG Kraam OPDRACHTENBOEK Fase: Beginner Beroepstaak A beginner, gevorderd, startbekwaam Beroepstaak B beginner Beroepstaak C beginner Beroepstaak E beginner Albeda College Branche

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training

Hand-out behorende bij de training Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden Bij een gezond bedrijfseconomisch ondernemingsplan hoort personeelsbeleid. De beoordelingscyclus is een sturingsinstrument in personeelsbeleid. Met dit instrument geeft u sturing aan de ontwikkeling van

Nadere informatie

Deltion College ICT-Flex 2007, 2008, 2009, 2010

Deltion College ICT-Flex 2007, 2008, 2009, 2010 Studeren bij ICT-Flex Studiegids BOL Niveau 4 Cohort 2010 Deltion College ICT-Flex 2007, 2008, 2009, 2010 StuderenICTFlex4[2010]-rev/12 oktober 2010 2 Studeren bij ICT-Flex BOL Niveau 4 Cohort 2010 StuderenICTFlex4[2010]-rev/12

Nadere informatie

BPV-WEGWIJZER: VERDIEPING VOORBEELDFORMULIEREN december 2011

BPV-WEGWIJZER: VERDIEPING VOORBEELDFORMULIEREN december 2011 1 1 Verdieping voorbeeldformulieren U als praktijkbegeleider zult voor, tijdens en na de BPV- regelmatig te maken krijgen met het invullen van verschillende formulieren zoals bijvoorbeeld een sollicitatieformulier

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Annelous van Rongen Gwen Verberckmoes Lorraine Melissen Bob Kloes Colofon Dit trainersdraaiboek is tot stand gekomen als extern trainingsopdracht vanuit

Nadere informatie

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken 1. Inleiding Uiteraard vinden er dagelijks veel gesprekken plaats, verschillende soorten van gesprekken.

Nadere informatie

BEROEPSPRAKTIJKVORMING

BEROEPSPRAKTIJKVORMING BEROEPSPRAKTIJKVORMING handleiding voor de student Reizen en toeristische informatie Recreatie Frontoffice schooljaar 2014-2015 BEROEPSPRAKTIJKVORMING handleiding voor de student Reizen en toeristische

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11 Inhoudsopgave Inleiding...2 Algemene opmaak...2 Planning, urenverantwoording en kostenoverzicht...2 Planning...2 Urenverantwoording...2 Kostenoverzicht...3 Definitiestudie...4 Werkproces...4 Doel van het

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

Praktijkinstructie Helpdesk 3 (ICT08.3/CREBO:53269)

Praktijkinstructie Helpdesk 3 (ICT08.3/CREBO:53269) instructie Helpdesk 3 (ICT08.3/CREBO:53269) pi.ict08.3.v1 ECABO, 1 april 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige

Nadere informatie

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker

Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Studiewijzer (met OER) Administratief Medewerker Nummer kwalificatiedossier: Naam kwalificatiedossier: CREBO nummers kwalificatie: 22156 Versie kwalificatiedossier: 2013 Administratief medewerker 90471,

Nadere informatie