Onderwerp technische vragen aanpak parkeren in woongebieden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp technische vragen aanpak parkeren in woongebieden"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Portefeuillehouder Aan de Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp technische vragen aanpak parkeren in woongebieden Datum 3 juni 2008 Geachte leden, Hierbij de antwoorden op technische vragen van raadsleden van CDA en SP over de aanpak parkeren in woongebieden. Vragen van de CDA Fractie 1. Waarop is de prijs van de tweede vergunning gebaseerd? M.a.w. waarop driemaal zo duur en niet twee of viermaal? In het Coalitieakkoord is afgesproken dat de tweede parkeervergunning drie keer zo duur zal zijn. Met een hoger tarief voor de tweede en volgende vergunning worden alternatieven voor het parkeren van de auto op de openbare weg, zoals het huren van een parkeerplaats in een parkeergarage, aantrekkelijker. 2. Op basis van welke ervaring/voorbeeld/theorie gaat het college ervan uit dat het verhogen van deze kosten voor de tweede vergunning leidt tot een prikkel dat mensen elders gaan parkeren? Op basis van prijselasticiteit: hoe kleiner het verschil tussen het tarief voor een parkeervergunning op straat en het tarief voor een parkeerabonnement in een parkeergarage hoe meer mensen zullen kiezen voor een parkeerabonnement in een parkeergarage. Een parkeerplaats in een parkeergarage biedt voordelen (gegarandeerde parkeerplaats, veilig en droog parkeren, et cetera) die echter thans voor velen niet opwegen tegen een groot prijsverschil. Inlichtingen bij Sander-Jan Harting Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ Heeft het college ook de verwachting dat mensen minder snel een tweede auto zullen houden? Op basis waarvan komt men tot dit inzicht? Nee, deze verwachting heeft het college niet. De evaluatie van de parkeerregeling in Rustenburg- Oostbroek laat zien dat een restrictie op het aantal uit te geven vergunningen geen effect heeft op het autobezit. 4. Wanneer zijn de metingen in de buurten gehouden? Hoe vaak is er in een betreffende buurt gemeten? De metingen zijn uitgevoerd in de maanden oktober en november In elke buurt is de parkeersituatie 3 maal gemeten: s nachts, dinsdagmiddag en zaterdagmiddag. 5. Bij de analyse is ook de beleving van de bewoners over de parkeersituatie betrokken, voorzover bekend. Voor welke buurten geldt dit? Waarom was dit bekend voor de ene wijk en voor de andere niet? Welke conclusies zijn hieruit getrokken? Het gaat om klachten van bewoners die bij de gemeente bekend zijn en om meldingen van politie en brandweer over de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten. In de rapportage Buurtanalyse is bij alle buurten opgenomen welke klachten bekend zijn en welke meldingen door politie en brandweer zijn gedaan. Deze klachten en meldingen hebben meegewogen in de afweging in welke gebieden wordt voorgesteld om betaald parkeren in te voeren. 6. Welke richtlijnen of normen hanteert de gemeente om vast te stellen of iemand parkeerruimte op eigen terrein heeft? Om te kunnen vaststellen of een vergunningenaanvrager beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein (POET) raadpleegt de afdeling Parkeervergunningen de POET-gegevens die zij van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling ontvangt. Alle (nieuwe) gegevens van parkeergelegenheid op eigen terreinen e.d. worden via Dienst Stedelijke Ontwikkeling uitgewisseld met de afdeling Parkeren. Ook heeft deze afdeling Parkeervergunning een gemachtigde toegang tot de kadastrale gegevens van de gemeentelijke belastingdienst. Via de WOZ-bepaling kan eveneens worden achterhaald of iemand beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein. In de Beleidsregels Parkeervergunningen (RIS en RIS144790_30-mrt-2007) is ten aanzien van parkeerruimte op eigen terrein in artikel 7 onder meer het volgende opgenomen: 7.1 Onder een parkeerplaats op eigen terrein (POET) wordt verstaan: 1. Een parkeerplaats op een terrein of in een garage, uitgegeven in erfpacht, verhuurd of in gebruik gegeven aan de aanvrager, dan wel in eigendom bij de aanvrager; 2. Een parkeerplaats - huur of koop - op het terrein of in de garage van een complex waarvan in de bouwvergunning, de huur- of koopovereenkomst of de erfpachtvoorwaarden is vastgelegd dat deze bedoeld is als parkeergelegenheid voor het adres van de aanvrager; 3. Een parkeerplaats die vermeld staat in het namens burgemeester en wethouders door het hoofd Parkeren vastgestelde overzicht van POET-plaatsen, dat ter inzage ligt bij het bedrijfsonderdeel Parkeren.

3 DSO/ Een parkeerplaats als bedoeld in artikel 7.1 lid 1 wordt als parkeerplaats op eigen terrein beschouwd indien deze voldoet aan de volgende voorwaarden: 1. Toegankelijkheid: de parkeerplaats dient te kunnen worden bereikt via een doorgang of toegang die minimaal 2.30 meter breed is; 2. Een parkeerplaats op een terrein dient ten minste 2.30 meter breed en 5.50 lang te zijn; 3. Een parkeerplaats in een garage dient ten minste 2.65 meter breed en 5.50 meter lang te zijn; 4. Voor parkeerplaatsen in een parkeergarage of op een parkeerterrein gelden de in leden 2 en 3 genoemde voorwaarden niet. 7. Hoe is de werkelijke parkeerdruk in de wijken die Rustenburg Oostbroek omringen vastgesteld? m.a.w. het aantal geparkeerde voertuigen dat haar oorsprong in Leyenburg heeft zonder de voertuigen die uit Rustenburg-Oostbrtoek afkomstig zijn mee te tellen? In het kader van de parkeerregeling in Rustenburg-Oostbroek zijn voorafgaand aan de invoering van betaald parkeren en een jaar na de invoering parkeertellingen uitgevoerd in een gebied tot circa 200 meter rondom Rustenburg-Oostbroek. Hieruit is gebleken dat de parkeerdruk in de omgeving was toegenomen van 95% voor de invoering tot circa 100% na de invoering. 8. Bestaat er een overzicht van het aantal legale parkeerplaatsen per buurt die onderzocht is met dit onderzoek en het verloop van de afgelopen jaren dat hierin is opgetreden? (de toe- en afname van het aantal parkeerplaatsen per buurt). Zo ja, kunt u dit overleggen? In de rapportage Buurtanalyse is per buurt een overzicht gegeven van het aantal legale parkeerplaatsen. Er zijn geen gegevens beschikbaar over het verloop van het aantal parkeerplaatsen per buurt. 9. De wethouder SWE heeft een toezegging gedaan dat bij de openstelling van de nieuwe parkeergarage betaald parkeren in de omgeving zal gelden? Wanneer en bij welke gelegenheid heeft de wethouder dit gezegd? Hoe is de commissie VML hierover geïnformeerd? Wat zijn de exacte grenzen van dit gebied? Hoe zijn de bewoners hierin gekend? De wethouder SWE heeft in 2006 aangegeven dat betaald parkeren ingevoerd kan worden bij de openstelling van de parkeergarage Badhuiskade zodat bezoekers gestimuleerd worden om in de garage te parkeren. De commissie VML is in januari 2008 middels het Tussenbericht Aanpak Parkeren Woongebieden reeds over dit voornemen geïnformeerd. De mogelijke grensstraten van het gebied waar betaald parkeren wordt voorgesteld zijn Prins Willemstraat / Keizerstraat, Kanaalweg, Haringkade, huidige grens gebied betaald parkeren (Renbaankwartier) en Strandweg. De exacte grenzen worden enkele maanden voorafgaand aan de invoering bepaald waarbij gekeken zal worden naar duidelijkheid voor de parkeerder, handhaafbaarheid door parkeercontrole en minimaliseren van uitwijkgedrag. Bewoners zijn geïnformeerd over de begrenzing van het gebied middels het voorstel Aanpak Parkeren Woongebieden.

4 DSO/ Wat wordt er nu al ondernomen voor de wijken die zonder investeringen geen betaald parkeren regime krijgen om de problemen zo snel mogelijk aan te pakken? Welke herstructurering in de openbare ruimte staan in deze gebieden gepland, waarbij de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen tot de (technische) mogelijkheden zou kunnen behoren. In het kader van Programma Ruimtelijke Investeringen worden in onder meer Oud-Leyenburg plannen uitgewerkt om extra parkeerplaatsen te creëren. In het kader van het Programma Ruimtelijke Investeringen worden voorstellen uitgewerkt voor de toevoeging van parkeerplaatsen. Daarnaast lopen er verschillende herinrichtingstrajecten van woonbuurten om de ruimtelijke kwaliteit van deze buurten te verbeteren. Het voorstel Aanpak Parkeren Woongebieden is gericht op de aanpak van woongebieden op de korte termijn. Aan de hand van het nieuwe parkeerbeleidskader, dat momenteel in ontwikkeling is, komt de aanpak van andere buurten centraler te staan. Daarbij is door de wethouder in de commissievergadering van 7 februari toegezegd dat hij hierover contact zal opnemen met de politie om structureel te handhaven op foutparkeren. 11. Zelfstandigen die zowel een privé auto als zakelijke auto hebben, komen in eerste instantie alleen in aanmerking voor een bewonersvergunning. Zij komen in aanmerking voor een bedrijfsvergunning als deze op basis van de parkeernorm kan worden verleend. (p. 12 RV) Wat wordt hier bedoeld? Deze persoon kan toch een tweede bewonersvergunning aanvragen? Waarom wordt over bedrijfsvergunning gesproken? Kan hij m.a.w. voor 3 vergunningen in aanmerking komen (2 voor privé auto en in 1 zakelijke auto?) Bij de vergunningverlening worden de beleidsregels parkeervergunningen toegepast. Hierbij wordt geen verschil gemaakt tussen een privéauto en een zakelijke auto. Op basis van het adres wordt bepaald of men in aanmerking komt voor een bewoners- en/of bedrijfsvergunning. Als op hetzelfde adres zowel een huishouden als een bedrijf is gevestigd, is de vergunning voor de eerste auto altijd een bewonersvergunning. Deze bewonersvergunning is immers goedkoper dan de bedrijfsvergunning en biedt dezelfde parkeerrechten als de bedrijfsvergunning. Wanneer voor de tweede auto een bedrijfsvergunning wordt aangevraagd, wordt de al uitgegeven (bewoners)vergunning op dit adres in mindering gebracht op het aantal nog uit te mogen geven bedrijfsvergunningen. Met de uitgiftenorm van 1 vergunning per 10 medewerkers betekent dit dat het bedrijf meerdere medewerkers in dienst moet hebben, In praktijk komt dit vrijwel nooit voor en zal voor de tweede auto een tweede bewonersvergunning aangevraagd worden die in prijs bovendien vergelijkbaar is met de bedrijfsvergunning. 12. Tijdens de informatiebijeenkomst in Leyenburg liep naar verloop van tijd ongeveer één derde van de aanwezigen de zaal uit, naar verluidt omdat men ontevreden was over de beantwoording van de kant van de gemeente. Het ging hierbij met name om het aantonen van nut en noodzaak van de voorstellen. Hoe was de opkomst bij de overige informatieavonden en hebben dit soort situaties zich meer voorgedaan? Tot nu toe is er nog maar één informatieavond geweest. De informatiebijeenkomsten worden voorafgaand aan de invoering van betaald parkeren per cluster van buurten georganiseerd.

5 DSO/ Omdat de eerste invoering gepland staat voor 1 oktober is de eerste informatieavond reeds geweest. In de drie volgende clusters van buurten wordt telkens ongeveer drie maanden voor de geplande invoering van betaald parkeren een informatieavond georganiseerd. 13. Zijn de verslagen van deze avonden en m.n. die in Leyenburg al gereed en verspreid naar de aanwezigen? Het verslag van de informatiebijeenkomst voor cluster 1 wordt deze week afgerond en daarna verspreid. 14. Waarom wordt alleen in de nieuwe gebieden het tarief voor de tweede vergunning 3 maal zo hoog? Waar is deze afwijking op gebaseerd, in het licht van een uniforme regeling? In het Coalitieakkoord is afgesproken dat de tweede parkeervergunning drie keer zo duur zal zijn in de nieuw in te voeren gebieden. Aanpassing van de bestaande regelingen zal mogelijk plaatsvinden op basis van het nieuw te ontwikkelen parkeerbeleidskader. 15. De wethouder gaf op 7 februari 2008 aan dat hij in Laak in deze periode en met de huidige middelen geen oplossing voor Laak kan bieden. Aan welke omvang van middelen moet voor Laak gedacht worden? Aangezien het in Laak fysiek niet mogelijk is om parkeerplaatsen in de openbare ruimte toe te voegen, moet gedacht worden aan het realiseren van gebouwde parkeervoorzieningen à circa ,- per parkeerplaats. Uitgaande van het geregistreerde autobezit, een leasecomponent en een acceptabele parkeerdruk van 90% gaat het in Laakkwartier-West om circa 275 parkeerplaatsen en in Laakkwartier- Oost om ruim parkeerplaatsen. 16. Hoe zit het met de bezoekersvergunning in de vorm van de parkeerschijf? Wat kost deze/ Hoeveel per huishouden? (zie pagina 12). Een bezoekersvergunning biedt bewoners de mogelijkheid hun bezoek te laten parkeren. De prijs van de parkeerschijf bezoekersvergunning is gelijk aan de prijs van de digitale bezoekersvergunning ( 17,52 prijspeil 2008). Deze parkeerschijf wordt voor de nieuw in te voeren gebieden echter niet voorgesteld omdat deze bezoekersvergunning verkeerd gebruik in de hand werkt, aangezien de prijs voor de bezoekersvergunning veel lager is dan voor een (tweede) bewonersvergunning. Daarnaast heeft deze bezoekersvergunning als nadeel dat deze slechts door één bezoeker tegelijk gebruikt kan worden in tegenstelling tot de digitale bezoekersvergunning. 17. Waarop mogen de BOA s (bijzonder opsporingsambtenaar) bekeuren in de gereguleerde gebieden en de pollergebieden? Wat zijn de formele bevoegdheden? Mag men ook bekeuren op foutparkeren? Parkeercontroleurs zijn tevens BOA met specifieke bevoegdheden op het gebied van parkeren. Als BOA hebben zij de bevoegdheid te bekeuren op foutparkeren (Wet Mulder vergrijp). Alle parkeercontroleurs zijn uiteraard bevoegd om te controleren op een geldig parkeerbewijs (het betalen van de parkeerbelasting, fiscale handhaving).

6 DSO/ Vragen van de SP fractie: 1. Op welke manier is daarmee rekening gehouden en hoe komt het tot uiting in dit raadsvoorstel? Graag een toelichting. In het Coalitieakkoord is opgenomen dat de ontwikkeling van een stad om een goed evenwicht tussen duurzaamheid en bereikbaarheid vraagt. Deze duurzame bereikbaarheid is uitgewerkt in de paragrafen wat willen we? en wat gaan we doen?. Invoering van betaald parkeren in woonwijken waar de parkeerdruk hoog is, is een van de maatregelen. Bij de uitwerking van deze maatregel is ook rekening gehouden met de andere benoemde ambities zoals stimuleren dat mensen de bus, de tram, RandstadRail of de fiets pakken. Deze gedachtelijn komt bijvoorbeeld tot uiting in de uitgiftenorm voor bedrijfsvergunningen. 2. Bij de beschrijving van het kader wordt genoemd dat het parkeerbeleid past: binnen het algehele verkeersbeleid om het niet-noodzakelijk autogebruik te verminderen, zodat de bereikbaarheid en de kwaliteit van de openbare ruimte gewaarborgd blijft. Wanneer is in uw ogen het autogebruik niet-noodzakelijk? Van niet-noodzakelijk autogebruik is sprake als er alternatieve vervoermiddelen voor handen zijn en deze vervoermiddelen op prijs en/of reistijd concurrerend zijn met de auto. Bij het verminderen van het niet-noodzakelijk autogebruik gaat het daarom met name om het verminderen van het autogebruik door werknemers en bezoekers. Dit komt tot uitdrukking in de uitgiftenorm voor bedrijfsvergunningen en door het instellen van betaald parkeren voor bezoekers. 3. Iets verderop in het kader: Bezoekers worden geprikkeld een keuze te maken tussen de auto of een ander vervoermiddel. Het lijkt erop alsof hier de term geprikkeld wordt gebruikt als eufemisme om het betaald parkeren in woonwijken te duiden. Heeft u nog andere ondersteunende maatregelen of flankerend beleid (in bv op stapel staande beleidsvoorstellen over ander vervoer) om daadwerkelijk de autobestuurder te prikkelen? Zo ja, wanneer kunnen wij deze tegemoet zien? In de Haagse Nota Mobiliteit worden ondersteunde maatregelen c.q. flankerend beleid uitgewerkt om autogebruik te beïnvloeden. Deze nota is immers gericht op het totale mobiliteitsvraagstuk, terwijl de Aanpak Parkeren Woongebieden enkel op het parkeervraagstuk in woonwijken is gericht. 4. Wanneer kunnen wij de Haagse Nota Mobiliteit tegemoet zien? De planning is om eind 2008 een consultatieronde over de Haagse Nota Mobiliteit te organiseren. 5. De kaartjes op pagina 9 en 10 zijn niet duidelijk; kunnen we hiervan goed leesbare kopieën ontvangen? Op zijn de kaartjes te vinden. Daarnaast zullen kleurenversies van deze kaartjes bij de griffie worden afgeleverd.

7 DSO/ Het lijkt te verwachten dat als in een wijk betaald parkeren wordt ingevoerd, de parkeerdruk in de omliggende wijken gaat toenemen. Op welke manier gaat u dit waterbed-effect opvangen? Bij de invoering van betaald parkeren zal er altijd enig uitwijkgedrag naar gratis parkeerplaatsen in omliggende wijken zijn. Dit uitwijkgedrag wordt zo veel mogelijk beperkt doordat bewoners niet beperkt worden in het aantal vergunningen dat zij kunnen aanvragen. Daarnaast komen er met de invoering van betaald parkeren voldoende parkeerplaatsen in de buurten beschikbaar, waardoor de parkeermogelijkheden voor bewoners verbeteren en de vergunning dus ook een kwaliteit biedt. 7. Door middel van een enquête wordt de regeling definitief vormgegeven. (blz 13) Hoe zwaar wegen de resultaten van de enquête mee met de uiteindelijke besluitvorming? De resultaten van de enquête bepalen het uiteindelijke voorstel voor wat betreft de in het raadsvoorstel genoemde variabele bouwstenen. Wanneer een meerderheid (> 50%) van de geënquêteerden voor een bepaalde variabele bouwsteen is, zal deze worden uitgevoerd. Daarbij wordt tevens gezorgd voor representatieve resultaten doordat de respons minimaal 30% dient te zijn. 8. Stelt u de bewoners van te voren op de hoogte van de mate waarin de enquêtes meetellen in het besluitvormingsproces? Bewoners en ondernemers worden hiervan op de hoogte gesteld door middel van een informatieavond en een huis-aan-huisbrief. Wethouder Verkeer, Milieu en Leefomgeving Peter Smit

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Wethouder van Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten

Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten mr drs B.J. Bruins RIS132477_25-OKT-2005 Gemeente Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Kraagregeling: informatieavond en aanvragen vergunning

Kraagregeling: informatieavond en aanvragen vergunning Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Parkeren Retouradres: Postbus 12 651, 2500 DP Den Haag Uw brief van Aan bewoners, bedrijven en instelling in Heesterbuurt-Noord Uw kenmerk Ons kenmerk SB2009.15090

Nadere informatie

1. Bewonersvergunningen (artikel 3 lid 2 onder a en artikel 4 van de Parkeerverordening 1992)

1. Bewonersvergunningen (artikel 3 lid 2 onder a en artikel 4 van de Parkeerverordening 1992) Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2005.1165 I RIS 132875_3-jan.2006 BELEIDSREGELS PARKEERVERGUNNINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikelen 3 en 4 van de Parkeerverordening 1992;

Nadere informatie

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven Betaald parkeren in woonwijken Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven augustus 2014 In woonwijken dichtbij het centrum, winkelcentra of P andere verkeers aantrekkende

Nadere informatie

WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM

WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2012.629 RIS 252244 WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - artikel 2 van

Nadere informatie

Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten

Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten mr drs B.J. Bruins Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Verkeer, Economie en Monumenten Uw

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag

Beantwoording raadsvraag Beantwoording raadsvraag Onderwerp Kosten invoeren blauwe zone parkeren Datum 14-jun-2012 Nummer RV-1233 Steller vraag W. van Rooij Fractie VVD Portefeuillehouder N. Lemlijn Steller P. Verheijen Datum

Nadere informatie

Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt

Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt 1 In deze bijlage vindt u praktische informatie over het aanvragen van uw parkeervergunning. Inhoudsopgave Hoe werkt de regeling? bladzijde 1 Parkeervergunning voor

Nadere informatie

Inleiding RIS Aan de leden van de Commissie Leefomgeving. Piet Huysmans. Stadsbeheer.

Inleiding RIS Aan de leden van de Commissie Leefomgeving. Piet Huysmans. Stadsbeheer. Typ teksttyp teksttyp tekst T. de Bruijn Wethouder van Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu 114 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Leefomgeving Datum 1 november

Nadere informatie

Parkeerkader Den Haag RIS166259a_2-SEPT Risnummer: Den Haag, 25 augustus Inleiding

Parkeerkader Den Haag RIS166259a_2-SEPT Risnummer: Den Haag, 25 augustus Inleiding CONCEPT RIS166259a_2-SEPT-2009 Risnummer: 166194 Den Haag, 25 augustus 2009 1. Inleiding Het vigerende parkeerbeleid is vastgelegd in de Kadernota Parkeerbeleid (1991). Dit parkeerbeleid is verouderd en

Nadere informatie

Typ teksttyp teksttyp tekst. Geachte voorzitter,

Typ teksttyp teksttyp tekst. Geachte voorzitter, Typ teksttyp teksttyp tekst Robert van Asten Wethouder van Mobiliteit, Cultuur en Strategie 114 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Leefomgeving Datum 27 november

Nadere informatie

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert.

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert. BEWONERSPARKEREN ROND DE ZUIDAS 1. De Zuidas Op de Zuidas werken meer dan 30.000 mensen. Als de Zuidas volledig is uitontwikkeld in 2040 groeit dat tot 80.000 werknemers. In totaal zullen dan 200.000 mensen

Nadere informatie

bericht Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van Wipstrikkerallee DK Zwolle

bericht Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van Wipstrikkerallee DK Zwolle Civiel & Cultuurtechniek Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van Wipstrikkerallee 26 8023 DK Zwolle Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari :30 21:00

Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari :30 21:00 Albertus Perkstraat, 1969 https://zoeken.gooienvechthistorisch.nl/publiek/detail.aspx?xmldescid=55361349 Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari 2019 19:30 21:00 Parkeren Boomberg Presentatie

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door B&W in december 2013 INHOUDSOPGAVE Het parkeerbeleid 2013-2020 is 26 september

Nadere informatie

Wat betekent vergunninghoudersparkeren?

Wat betekent vergunninghoudersparkeren? Wat betekent vergunninghoudersparkeren? In het gebied mag binnen de tijden waarop parkeren gereguleerd wordt alleen geparkeerd worden met een vergunning of tegen betaling van een dagtarief. Tijden regulering

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Aanpak parkeerproblematiek

Geachte voorzitter, Aanpak parkeerproblematiek Typ teksttyp teksttyp tekst T. de Bruijn Wethouder van Financien,Verkeer, Vervoer en Milieu 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Leefomgeving Datum 1 juni

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording blauwe zone Dichterswijk, Noorderhof en enkele straten ten westen van de Slotermeerlaan kenmerk: 2014/int/1067 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Parkeerbeleidsplan en invoering blauwe zones 3 1.2 Het voorstel:

Nadere informatie

Onderwerp Harmonisatie straatparkeertarieven

Onderwerp Harmonisatie straatparkeertarieven Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2011.809

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Toelichting Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5

Toelichting Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Toelichting Artikel 2 Vergunningen voor het parkeren op parkeerapparatuur- en/of belanghebbendenplaatsen worden uitgegeven op basis van de Parkeerverordening. Het aanwijzen van de plaatsen waar met een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Waarom is er gekozen voor een Review Panel? Uit eerdere enquêtes blijkt dat er niet voldoende draagvlak is in de Bomenwijk voor het invoeren van betaald parkeren.

Nadere informatie

Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016

Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016 Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016 Gebiedscode 32, sub-gebied 1 Haagse Markt e.o. (Transvaal). Meningspeiling onder bewoners en belanghebbenden In opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de VVD-fractie over het parkeren in de Aker

Beantwoording vragen van de VVD-fractie over het parkeren in de Aker Bezoekadres Osdorpplein 1000 1068 TG Amsterdam Postbus 2003 1000 CA Amsterdam Telefoon 14 020 Fax 020 253 6009 www.nieuwwest.amsterdam.nl Retouradres: SNW, Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam Aan de leden

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om voor bewoners goedkopere - Creëer goedkope parkeerplaatsen op P+R voor bewoners Ideeën voor het oplossen van de parkeerdruk Julianaweg en omgeving GROENE OOGST Nummer Oplossing Reactie gemeente Utrecht - OV transferium gratis/stimuleren De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om

Nadere informatie

1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen

1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen 1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen Noordwest Ziekenhuisgroep heeft definitief gekozen voor vernieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar. Noordwest staat hiermee

Nadere informatie

Onderwerp Concept B&W besluit / Beleidsregels parkeervergunningen BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG,

Onderwerp Concept B&W besluit / Beleidsregels parkeervergunningen BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG, Gemeente Den Haag RIS087984a_23-07-2001 Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk SB2001/17532 Doorkiesnummer (070) 3536738 Aantal bijlagen Datum Onderwerp Concept

Nadere informatie

Onderwerp Exploitatie Volautomatische Autoberging Apeldoornselaan

Onderwerp Exploitatie Volautomatische Autoberging Apeldoornselaan Wethouder van Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu mr P.T. van Woensel Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven Betaald parkeren in woonwijken Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven januari 2015 In woonwijken dichtbij het centrum, winkelcentra of P andere verkeers aantrekkende

Nadere informatie

A. Voor bewoners die geen vergunning kunnen aanvragen Pagina 5 1. Waar kan ik parkeren zonder vergunning? 2. Waarom kan ik geen vergunning aanvragen?

A. Voor bewoners die geen vergunning kunnen aanvragen Pagina 5 1. Waar kan ik parkeren zonder vergunning? 2. Waarom kan ik geen vergunning aanvragen? Voor bewoners Pagina 2-5 1. Wat is het gebied waar het betaald parkeren wordt uitgebreid? 2. Kan ik een vergunning aanvragen? 3. Hoe en waar kan ik een vergunning aanvragen? 4. Vanaf wanneer kan ik een

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT;

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 70433 1 juni 2016 Uitvoeringsbesluit nadere voorschriften met betrekking tot het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor

Nadere informatie

2. De Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting Delft 2017

2. De Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting Delft 2017 Gescand archief datum 6 % 1 DEC. 2016 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. college van B&W 27-09-2016 L.B. Harpe A.C.

Nadere informatie

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden 1. Historie invoering betaald parkeren Leiden Met ingang van 1 november 2016 heeft de gemeente Leiden betaald parkeren ingevoerd

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Gouda. Nr. 130389 31 december 2015 Uitvoeringsbesluit parkeerverordening 2012 Burgemeester en wethouders van Gouda; gelezen het voorstel van 5 november 2015;

Nadere informatie

Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0

Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0 Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0 Haarlem, 7 juni 2017 Beste Wijkbewoners, De gemeente Haarlem organiseert woensdag 19 juli 2017 een parkeerreferendum. De vraag waarover u kunt stemmen

Nadere informatie

Concept maatregelen centrum parkeren

Concept maatregelen centrum parkeren Concept maatregelen centrum parkeren 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In en rondom het centrum van Etten-Leur zijn verschillende regulerende parkeermaatregelen van kracht. De meeste maatregelen bestaan al een

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad - ~ t" Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Onderwerp : College van B&W : 20-03-2018 : Lennart Harpe : Kay van der Kraan

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

besluit van burgemeester en wethouders

besluit van burgemeester en wethouders besluit van burgemeester en wethouders div-nummer onderwerp 850636 Uitvoeringsbesluit parkeerverordening 2012 burgemeester en wethouders van gouda Gelezen het advies van 10 december 2013 Gelet op artikel

Nadere informatie

Parkeerwijzer Particulieren Uitgave 2016

Parkeerwijzer Particulieren Uitgave 2016 Parkeerwijzer Particulieren Uitgave 2016 Vergunninggebieden In een groot deel van de binnenstad betaalt u voor het parkeren tussen 09.00-24.00 uur (in het weekeinde tot 02.00 uur) en op zondag tussen 13.00-24.00

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2013-010040 directie sb dienst ivv Voordracht voor de collegevergadering van 29 oktober 2013 Portefeuille 29 Agendapunt A0 Tekst van openbare besluiten Onderwerp wordt gepubliceerd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen parkeerenquête Randwijck

Veel gestelde vragen parkeerenquête Randwijck Veel gestelde vragen parkeerenquête Randwijck Enquête en beleid Waarom wordt er nu alweer een enquête in Randwijck uitgezet? De gemeenteraad heeft op 3 februari 2016 de motie Onderzoek naar uitbreiding

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 17750 16 februari 2016 Uitvoeringsbesluit nadere voorschriften met betrekking tot het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 Collegebesluit Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 1. Inleiding Parkeren raakt iedereen in de stad. Naast het gegeven dat een auto bijdraagt aan een gevoel van vrijheid, speelt

Nadere informatie

Den Haag, 11 december 2009 RIS168473_16-DEC-2009

Den Haag, 11 december 2009 RIS168473_16-DEC-2009 Den Haag, 11 december 2009 RIS168473_16-DEC-2009 Aan de gemeenteraad, 1. Inleiding Het vigerende parkeerbeleid is vastgelegd in de Kadernota Parkeerbeleid (1991). Dit parkeerbeleid is verouderd en biedt

Nadere informatie

Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn

Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn Gemeente Midden-Delfland Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders in Den Hoorn Offerte Datum 16 mei 2008 MDD021/Rta/0097 Kenmerk Naar aanleiding van ons overleg d.d. 21 april jongstleden, brengen wij hiermee

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT;

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 29594 8 april 2015 Uitvoeringsbesluit nadere voorschriften met betrekking tot het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 21642 10 februari 2017 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM Het college van Burgemeester en Wethouders,

Nadere informatie

Datum vaststelling: Datum inwerkingtreding: 1 mei 2018

Datum vaststelling: Datum inwerkingtreding: 1 mei 2018 Uitvoeringsbesluit nadere voorschriften met betrekking tot het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen voor het parkeren als bedoeld in de Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting

Nadere informatie

Beleidsregels realisatie publieke oplaadpunten voor elektrische voertuigen door marktpartijen Gemeente Alblasserdam

Beleidsregels realisatie publieke oplaadpunten voor elektrische voertuigen door marktpartijen Gemeente Alblasserdam Beleidsregels realisatie publieke oplaadpunten voor elektrische voertuigen door marktpartijen Gemeente Alblasserdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam, Gelet op het

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeente Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Parkeerverordening

Nadere informatie

Beleidregels Nadere regels met betrekking tot het aanvragen, verlenen en gebruiken van parkeervergunningen en parkeerontheffingen.

Beleidregels Nadere regels met betrekking tot het aanvragen, verlenen en gebruiken van parkeervergunningen en parkeerontheffingen. beleidsregel Beleidregels Nadere regels met betrekking tot het aanvragen, verlenen en gebruiken van parkeervergunningen en parkeerontheffingen Het College van Waalwijk, Overwegende dat: het noodzakelijk

Nadere informatie

Ons kenmerk RO10/16.0003149. Datum uw brief

Ons kenmerk RO10/16.0003149. Datum uw brief Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 10-05-2016 Ons kenmerk RO10/16.0003149 Contactpersoon K.J. Laumen

Nadere informatie

WELKOM. Welkom. Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: waar, waarom, hoe?

WELKOM. Welkom. Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: waar, waarom, hoe? WELKOM Welkom Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: de guidelines helpen om de juiste afmeting te maken gebruik schaal en crop mogelijkheden waar, waarom, hoe? Wat gaan we

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

Parkeren voor vergunninghouders

Parkeren voor vergunninghouders Vragen en antwoorden Parkeren voor vergunninghouders 1. Waar wordt vergunningparkeren in zone 3 ingevoerd? Het parkeervergunninggebied Wilhelminaweg en omgeving bestaat uit de volgende straten: Wilhelminaweg

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2005.1164 I RIS 134231_3-jan-2006 BELEIDSREGELS GEHANDICAPTENPARKEREN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG, gelet op artikel 18, eerste lid onder d,

Nadere informatie

Nota van beantwoording van de informatieve vragen over Evaluatie parkeerbeleid ( )

Nota van beantwoording van de informatieve vragen over Evaluatie parkeerbeleid ( ) Nota van beantwoording van de informatieve vragen over Evaluatie parkeerbeleid (2012-000727) 7 februari 2012 De antwoorden van het college van B&W op de vragen van de fracties staan schuin gedrukt onder

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording Nota van Beantwoording Zienswijzen Verordening Parkeerbelastingen Invoeren betaald parkeren Sluisdijkbuurt en omgeving d.d. 22 november 2010 Nota van Beantwoording zienswijzen Betaald parkeren Sluisdijkbuurt

Nadere informatie

Spelregels invoering betaald parkeren. Gemeente Nijmegen

Spelregels invoering betaald parkeren. Gemeente Nijmegen Spelregels invoering betaald parkeren Gemeente Nijmegen Afdeling Mobiliteit Juni 2012 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 1 2 Doel en doelgroep invoering betaald parkeren... 2 2.1 Doel... 2 2.2 Doelgroep...

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Parkeermaatregelen schilwijken M. Huizenga De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 050 367 8219 0 6086029 11-01-2017 Geachte heer, mevrouw, In onze brief van 2-11-2016 (5801766) hebben

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Raadszaal Stadhuis Onderwerp: fiscaliseren en moderniseren parkeren Aanwezig: 15 wijkraadsleden, wethouder Sikkema, Melvin van Werkhoven, Wilco Duijf, Daniëlle

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van gemeente Wageningen;

Burgemeester en wethouders van gemeente Wageningen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Wageningen Nr. 105682 22 juni 2017 Burgemeester en wethouders van gemeente Wageningen; HOOFDSTUK 1BEWONERSPARKEERVERGUNNING (parkeerverordening artikel 3,

Nadere informatie

<adres invoeren n.a.v. adressenbestand> * *

<adres invoeren n.a.v. adressenbestand> * * *19.0102063* Wageningen 17 april 2019 ons nr. ink. brief BSP/ zaaknummer onderwerp Vergunningen 2019 bijlagen geen behandeld door H. de Man telefoon (0317) 49 2658

Nadere informatie

REACTIES PARKEREN 2016

REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES OP PRESENTATIE INFORMATIEVE COMMISSIE Datum: 16 september 2015 Plaats: Raadzaal Behandelde onderwerpen Actie 1. Zone 1 aan de binnenzijde van de singels kortparkeren instellen

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT;

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DELFT; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Delft Nr. 3485 5 januari 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft houdende regels omtrent nadere voorschriften met

Nadere informatie

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand Vastgesteld door de gemeenteraad op 2016 Contactpersoon Loon op Zand: A. van der Lee Tekst en advies: Adviesbureau Met

Nadere informatie

Rapport gemeentelijke ombudsman

Rapport gemeentelijke ombudsman Rapport gemeentelijke ombudsman Parkeerdruk in het Liskwartier inzake de klacht van de heer G. over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam Dossiernummer: 2015.1084 Datum:

Nadere informatie

Maatregelpakket 1: Leefbaarheid

Maatregelpakket 1: Leefbaarheid Maatregelpakket 1: Leefbaarheid 1.Een leefbaarheidspakket, wat is dat? Haarlem is een aantrekkelijke stad die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Een goede ruimtelijke kwaliteit, uitstekende bereikbaarheid

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren

Informatienota. Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren Informatienota Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren Nummer 2018/755026 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 61%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 61%. Samenvatting Parkeren 2016 Cluster Ruimte en Economie/afdeling Advies heeft O&S gevraagd een onderzoek naar parkeren uit te zetten onder de leden van het Delft Internet Panel (DIP). In april 2016 is het

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit parkeerverordening

Uitvoeringsbesluit parkeerverordening Het college van burgemeester en wethouders van Gouda; gelezen het voorstel van 23 februari 2017, dossiernummer 988; gelet op artikel 3 en 4 van de Parkeerverordening; besluiten tot vaststelling van: Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM INZAKE UNIFORMERING PARKEERREGELING SCHEVENINGEN

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM INZAKE UNIFORMERING PARKEERREGELING SCHEVENINGEN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2013.787 RIS 269486 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM INZAKE UNIFORMERING PARKEERREGELING SCHEVENINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Parkeren in de Irisbuurt. informatie & discussie

Parkeren in de Irisbuurt. informatie & discussie Parkeren in de Irisbuurt informatie & discussie Inhoud 1. Doel document 2. Informatie delen Inventarisatie buurt Beleid gemeente Veelgestelde vragen 3. Ervaringen vastgelegd Parkeren in de Irisbuurt doel

Nadere informatie

Parkeeronderzoek De Biezen. Resultaten bewonersenquête

Parkeeronderzoek De Biezen. Resultaten bewonersenquête Parkeeronderzoek De Biezen Resultaten bewonersenquête Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek Januari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Achtergrond en doel onderzoek... 2 1.2 Vraagstellingen

Nadere informatie

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3.

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg Registratienummer 3.0808 Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Korte inhoud De SP fractie Nijmegen heeft

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 71%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 71%. Samenvatting Parkeren Cluster Ruimte/afdeling Advies heeft O&S gevraagd een onderzoek naar parkeren uit te zetten onder de leden van het Delft Internet Panel (DIP). In april 2014 is het DIP hierover benaderd.

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Het Leiderdorppanel over

Het Leiderdorppanel over Het Leiderdorppanel over Resultaten peiling 4: Koopzondag en parkeerbeleid december 2011 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 4e peiling met het burgerpanel van Leiderdorp. Deze peiling

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen. Bestuursdienst I advies aan Burgemeester en Wethouders

Heerhugowaard Stad van kansen. Bestuursdienst I advies aan Burgemeester en Wethouders ér Heerhugowaard Stad van kansen Bestuursdienst advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW3-464 Sector/afd.: SO/Wijkbeheer Portefeuillehouder: S. Binnendijk Casenr.: Cbb3433 Steller/tst.: J. van

Nadere informatie

Vraag Wat moet ik als bewoners regelen voordat betaald parkeren wordt ingevoerd op 24 maart 2017?

Vraag Wat moet ik als bewoners regelen voordat betaald parkeren wordt ingevoerd op 24 maart 2017? FAQ invoering betaald parkeren Randwijck Wat wordt verteld op de informatieavond? Tijdens de informatieavond wordt allereerst kort stilgestaan bij het te reguleren gebied, de reguleringstijden, waar parkeerautomaten

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Parkeren

Hoofdstuk 22. Parkeren Hoofdstuk 22. Parkeren Samenvatting Van alle Leidse huishoudens heeft circa acht op de tien een auto. Gezinnen met kinderen, de hoogste inkomensgroepen en mensen uit de buitenwijken van Leiden hebben relatief

Nadere informatie

Nota parkeernormen Winterswijk

Nota parkeernormen Winterswijk Afdeling OPR team Civiel en Verkeer Mei 2013 1 1. Inleiding. Het parkeerbeleid in Winterswijk is onderdeel van het verkeer- en vervoersbeleid, zoals vastgelegd in het Verkeersstructuurplan (VSP 2010) en

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Parkeren

Hoofdstuk 10 Parkeren Hoofdstuk 10 Parkeren Samenvatting Zeven op de tien Leidse huishoudens beschikken over één of meer auto s. Eén op de vijf huishoudens heeft te maken met betaald parkeren in de eigen straat of in aangrenzende

Nadere informatie

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT;

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; Gemeentebestuur Let op: vaststellen na vaststelling Parkeerverordening Dordrecht door Raad ONTWERP BESLUIT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; gezien het voorstel d.d.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.593 RIS 276340 BELEIDSREGEL ANTI-PARKEERPAALTJES HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - er regelmatig door bewoners aanvragen worden gedaan

Nadere informatie

Informatiebrief bedrijven

Informatiebrief bedrijven ARCHIEFEXEMPLAAR Informatiebrief bedrijven Aan de bedrijven in het centrum van Zandvoort informatiebrief parkeervergunningen voor bedrijven (OB/CT/2011/07/000628/ Z2010-001655) Geachte heer/mevrouw, Per

Nadere informatie

Doorkiesnummer C. Jordaan 5137. Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015

Doorkiesnummer C. Jordaan 5137. Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015 Memo Van Doorkiesnummer C. Jordaan 5137 Onderwerp Datum Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015 20 april 2015 Doel Parkeerregulering wordt ingevoerd om parkeeroverlast

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 4 SAMENVATTING Parkeerdruk noopt tot maatregelen Procesaanpak Uitslag peiling en voorstel

INHOUDSOPGAVE... 4 SAMENVATTING Parkeerdruk noopt tot maatregelen Procesaanpak Uitslag peiling en voorstel April 2019 INHOUDSOPGAVE... 4 SAMENVATTING... 5 1. Parkeerdruk noopt tot maatregelen... 6 2. Procesaanpak... 8 4. Uitslag peiling en voorstel... 9 4.1 Peiling... 9 4.2 Voorstel maatregel... 10 4.3 Grens

Nadere informatie

Module 7. Parkeren. Inleiding. Situatiebeschrijving

Module 7. Parkeren. Inleiding. Situatiebeschrijving Module 7. Parkeren Inleiding Modulaire opbouw GVVP Het GVVP van Reusel-De Mierden kent een flexibele, modulaire opbouw. Er is een inventarisatie en evaluatiedocument opgesteld. Vervolgens is een verkeersvisie

Nadere informatie

REALISERING TIJDELIJKE PARKEERGARAGE NIEUWERSLUISSTRAAT

REALISERING TIJDELIJKE PARKEERGARAGE NIEUWERSLUISSTRAAT Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2012.494 RIS 250216 REALISERING TIJDELIJKE PARKEERGARAGE NIEUWERSLUISSTRAAT HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de bewoners van Oud Leyenburg

Nadere informatie