De Motor van Zwolle. VVD Zwolle Werkgelegenheidsplan De Motor van Zwolle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Motor van Zwolle. VVD Zwolle Werkgelegenheidsplan De Motor van Zwolle"

Transcriptie

1 De Motor van Zwolle Een plan ter vergroting van de werkgelegenheid van Zwolle; beter benutten van de sterke economische regio om nog succesvoller te zijn.

2 Voorwoord Zwolle heeft de sterkste economische regio van Nederland. Dit komt door de kracht van ondernemers en werknemers. Ondernemers en werknemers die hard willen werken om iets moois te maken van hun leven. En daarmee van Zwolle. Grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf (MKB), organisaties en zelfstandig ondernemers leveren de ruim banen waar de inwoners van Zwolle en de wijde regio dagelijks werken. Zwolle moet hierin net zo ondernemend zijn en de bedrijven, ondernemers en organisatie faciliteren waar mogelijk. Door ziekte, werkloosheid of andere omstandigheden in de persoonlijke levenssfeer kan de belangrijke basis van een betaalde baan wegvallen. Voor wie dit overkomt moet de overheid tijdelijk een vangnet bieden. Het Werkgelegenheidsplan van de VVD Zwolle is opgesteld vanuit drie uitgangspunten: 1. Ondernemer en werkgeverschap; 2. De toekomst van Zwolle; 3. Een betaalbaar vangnet. Door te investeren in concrete acties en inzet op deze punten creëren we een aanpak die het vestigingsklimaat voor werkgevers nog verder verbetert, een antwoord geeft op de zorgelijke jeugdwerkloosheid in de maatschappij en zorgt voor een betaalbaar vangnet voor Zwollenaren die (tijdelijk) buiten de arbeidsmarkt zijn komen te staan.

3 Ondernemer en werkgeverschap De Banenmotor van Zwolle moet aan de gang blijven. De bestaande bedrijven in Zwolle, klein en groot, zijn nu al de kurk van onze economie: dáár komt het werk vandaan. Daar kan ook de groei vandaan komen. Aangevuld met nieuwe bedrijven, zorgen we als ondernemende stad voor meer banen. Het nieuwe College moet in direct contact met werkgevers op zoek naar het wegnemen van de blokkades voor groei en zorgen voor een blijvend gunstig vestigingsklimaat. Op die manier groeien de mogelijkheden voor mensen die een baan willen. Tegelijkertijd willen we met deze mensen aan het werk voor werk. Regel 1: minder regels Niet de overheid, maar ondernemers zorgen voor banen. Zwolle ligt centraal in Nederland en is daarom interessant voor ondernemers om zich hier te vestigen. Op onze bedrijventerreinen is nog genoeg plaats voor bedrijvigheid. De gemeente moet flexibel en klantgericht aan de onderhandelingstafel zitten om deze terreinen vol te krijgen. Goede voorbeelden zijn Zara, Ikea, Hornbach, Van der Valk en Wehkamp. Deze organisaties zorgen tezamen voor ongeveer nieuwe banen. Dat is meer dan een verdubbeling van het totale aantal bestaande vacatures. Acties en inzet Geen nee, tenzij, maar ja, mits benadering. Past bedrijvigheid niet binnen het geldende bestemmingsplan, dan zoeken we hiervoor een oplossing. We zijn bereid in overleg van het plan af te wijken; De gemeente heeft vestigingsteams beschikbaar die nieuwe of bestaande ondernemers helpen in hun uitbreiding en groeiplannen; Nieuwe ondernemers, die een goede en haalbare business case voorleggen, kunnen in overleg een erfpachtconstructie met de gemeente aangaan en zo hun bedrijf opstarten; Administratieve lasten worden verminderd, bijvoorbeeld door het verkorten van aanvragen voor vergunningen en verlagen of kwijtschelden van leges; De VVD Zwolle gaat samen met het MKB op zoek naar de 3 grootste ergernissen voor het bedrijfsleven, zodat die snel opgelost kunnen worden. Te denken valt aan het door de gemeente zelf opvragen van een kopie uit het handelsregister, of het tijdig betalen van kleine rekeningen; Tegen welke blokkades lopen werkgevers aan bij het aannemen van personeel en hoe kunnen deze worden weggenomen. Samen met werkgevers, MKB en VNO wordt hiervoor een actieplan opgesteld.

4 Infrastructuur Een goede infrastructuur zorgt voor een verbetering van het vestigingsklimaat. De vindbaarheid van bedrijven is van cruciaal belang; zowel voor bevoorrading als voor de vindbaarheid door consumenten. De binnenstad, maar ook de bedrijventerreinen, moeten goed bereikbaar zijn per fiets, openbaar vervoer of auto. De maximumsnelheid op de ring wordt verhoogd naar 70 km/u. Ook lossen we knooppunten op en zorgen we voor een goede ontsluiting van de regio; Een ruimhartig parkeerbeleid voor de binnenstad, want: in Zwolle is altijd plaats; Het oplossen van verkeersknooppunten zoals de opwaardering van de N35 en de aansluiting van de N340 op de A28 maken Zwolle beter bereikbaar. Daarnaast willen we ook de toekomstige bereikbaarheid waarborgen; De VVD Zwolle is voorstander van een capaciteitsstudie voor het Spooldercircuit bij afslag Zwolle Zuid. Dat belangrijke knooppunt in Zwolle mag niet overbelast raken. We moeten daarom weten wanneer maatregelen nodig zijn om de doorstroming te garanderen. Van bijstand naar ondernemerschap Voor mensen die in de bijstand zitten, is het belangrijk dat er voldoende werkgelegenheid is. Er zijn ook mensen die het avontuur aangaan en kiezen voor ondernemerschap. Deze ondernemers kunnen rekenen op de volle steun van de VVD Zwolle: ondernemerschap stimuleert zelfstandigheid en in het beste geval zelfs weer nieuwe banen. Acties & inzet Bijstandsgerechtigden die met een goede plan komen voor het opzetten van een onderneming kunnen aanspraak maken op een microkrediet. De gemeente denkt mee met de creativiteit van de aanstaande ondernemer en stelt zich positief op; De gemeente faciliteert in overleg tussen markt en aanstaande ondernemer door bijvoorbeeld tijdelijk ruimte te bieden waar vanuit de ondernemer zijn bedrijf kan opbouwen.

5 Koopzondagen Ondernemers zijn baas in eigen zaak. Niet de overheid, maar zijzelf moeten kunnen bepalen wanneer zij de deuren openen. Daarbij kijken we goed naar behoefte en draagvlak onder zowel het MKB als de grotere bedrijven in onze stad. De gemeente neemt daarin niet zelf het voortouw, maar luistert goed naar de behoeften van ondernemersverenigingen en individuele ondernemers. Supermarkten mogen het gehele jaar op zondag de deuren openen; Met een enquête onder ondernemers in de stad polsen we hun behoefte aan koopzondagen. Uiteindelijk doel daarbij is dat er duidelijkheid komt voor bezoekers van de winkelgebieden over het Zwolse koopzondagenbeleid; Initiatieven die onze binnenstad aantrekkelijker maken voor bezoekers en die toerisme naar Zwolle bevorderen zoals verbindingen tussen cultuur, leisure en festivals worden zoveel mogelijk gefaciliteerd.

6 De toekomst van Zwolle Onderwijs De VVD Zwolle gelooft in de kracht en keuzes van het individu. We gaan daarbij niet uit van de maakbare samenleving, maar zien onderwijs als opstap naar ontwikkeling en een mooie baan. Zwolle heeft kwalitatief goede onderwijsinstellingen op MBO en HBO niveau. Om jouw plekje te vinden op deze instellingen is ook het voorzieningenniveau van basisen middelbare scholen van groot belang. In dialoog met zowel het onderwijs als het werkgeversveld, verkennen we aan welk onderwijs Zwolle behoefte heeft. De onderwijsagenda laten we aansluiten bij de economische agenda van de regio. Zo scholen we jonge Zwollenaren die na hun studie snel een baan in de omgeving kunnen vinden; Stadshagen is een groeiende wijk met veel jonge mensen. We verkennen de mogelijkheid om een vestiging van een bestaande of nieuwe voortgezet onderwijsinstelling in de wijk te plaatsen; We zorgen voor de verbinding tussen onderwijsinstellingen en werkgevers in de stad. Praktijkscholen zijn een mooi voorbeeld waar leren en werken gecombineerd wordt; Hoogbegaafden zouden voor onderwijs niet meer de stad uit hoeven. Wij kijken of dit onderwijs bij bestaande of nieuwe onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden. Studentenleven Beroepsinstellingen zorgen voor een impuls van de kenniseconomie. Naast een centrale ligging is het ook deze kennis die de regio interessant maakt voor bedrijven. Studenten zijn de werknemers van de toekomst en wil je tijdens hun studietijd al aan je binden. Zwolle moet haar aantrekkingskracht inzetten voor jonge mensen. Een gezellige bruisende stad met veel activiteiten en goede, betaalbare studentenwoningen maken Zwolle voor studenten aantrekkelijk om te wonen. We heten studenten welkom met een jaarlijkse introductieweek voor het middelbaaren hoger beroepsonderwijs; Studentenverenigingen zetten zich samen met onderwijsinstellingen in voor Zwolle studentenstad. De gemeente haakt hierbij aan; We verkennen de behoefte aan een academische dependance van een universiteit in Zwolle.

7 Starterswoningen Om afgestudeerden te behouden voor de Zwolse arbeidsmarkt is het van belang dat zij snel een betaalbare woning kunnen kopen. Dit is goed voor het vestigingsklimaat van hier geschoolde starters. Omdat een koopwoning voor hen nog vaak onbereikbaar is, biedt de gemeente een helpende hand. Niet om de subsidiekraan open te zetten, maar als investering in de Zwolse woningmarkt en economie. We blijven onder bepaalde voorwaarden startersleningen beschikbaar stellen voor mensen die net beginnen aan hun wooncarrière; Er is meer behoefte aan interessante koop- dan huurwoningen. Om ervoor te zorgen dat deze woningen voldoende beschikbaar zijn, dringen we projectontwikkelaars bij nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld het nieuwbouwproject Weezenlanden) aan om ook aan de startersdoelgroep te denken.

8 Een betaalbaar vangnet Kom je door omstandigheden langs de kant te staan, dan moet je kunnen rekenen op een vangnet. Een vangnet dat helpt om in je levensonderhoud te voorzien. Maar tegelijkertijd samen met jou werkt aan weer mee kunnen doen. Een vangnet dat betaalbaar blijft, omdat het vangnet beschikbaar moet zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Daar horen ook verplichtingen bij. Bezig blijven, solliciteren en het leveren van een tegenprestatie houdt mensen actief en vergroot de kansen op een nieuwe baan. Op weg naar werk Wie geen werk heeft en afhankelijk is van de bijstand zet zelf alles op alles om weer aan de slag te gaan. Juist in deze tijd, waarin banen nog niet voor het oprapen liggen, kan deze zoektocht lastig zijn. Actief netwerken, solliciteren, het volgen van cursussen en werken in het kader van de tegenprestatie zorgen ervoor dat de kansen op een baan worden vergroot. Belangrijk is dat dit niet leidt tot verdringing van betaalde arbeid. De verplichting voor mensen in de bijstand om 36 uur per week te solliciteren is effectief gebleken. De WorkFast methode, waarbij bijstandsgerechtigden les krijgen in arbeidsdiscipline, heeft er in 2013 toe geleid dat 271 mensen uit de bijstand zijn geraakt en een betaalde baan hebben gevonden. We zetten deze methode voort en kijken waar we deze nog effectiever kunnen laten aansluiten bij de persoonlijke omstandigheden van werkzoekenden; Meedoen geeft een goed gevoel en zorgt voor regelmaat. We vragen bijstandsgerechtigden welke werkzaamheden zij willen verrichten in het kader van de tegenprestatie. Uitgangspunt is het inzetten van de werkzaamheden als opmaat naar het opdoen van werkervaring en uitstroom naar betaald werk. Verscherping bijstandsnorm De bijstand is een tijdelijke regeling die ervoor moet zorgen dat mensen door ongewenste omstandigheden niet tussen wal en schip raken. Uitgangspunt is dan ook dat bijstandsgerechtigden zo spoedig mogelijk weer aan het werk gaan. Een betaalde baan moet dus (financieel) aantrekkelijker zijn dan de bijstand. De bijstandsnorm wordt teruggebracht van 110% naar 100%. De 10% verschil wordt ingezet als investering om mensen aan het werk te helpen. Kan een bijstandsgerechtigden werkuren aantonen? Dan wordt dit ingehouden percentage uitgekeerd als inkomen. Zo laten we werk lonen.

9 Misbruik wordt bestraft. Een uitkering is een belangrijk vangnet voor burgers die het (tijdelijk) niet zelf redden. Daarom is het belangrijk om de middelen die we hiervoor beschikbaar stellen te behouden voor de mensen die dat echt nodig hebben. Helaas wordt er nog vaak voor veel geld met uitkeringen gefraudeerd. De gemeentelijke begroting houdt jaarlijks rekening met een bedrag van rond de ,- aan oninbare fraude met uitkeringen. Alleen als de gemeente scherp toeziet op de rechtmatigheid van uitkeringen kan het maatschappelijk draagvlak voor dit belangrijke vangnet worden behouden. De gemeente gaat scherper toezien op de rechtmatigheid van de verstrekte uitkering en zet daartoe extra capaciteit in om fraude op te sporen; Als fraude oninbaar dreigt zet de gemeente versneld trajecten in die gericht zijn op de uitvoering van maatschappelijke taken. Door middel van een tegenprestatie betalen fraudeurs de samenleving deze fraude terug. Bewustwording De gemeente moet ervoor zorgen dat werkgevers ook oog hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan door een social return aanpak bij inkoop, maar ook door direct contact tussen het werkgeverspunt en werkgevers. Want alleen op die ondernemende en actieve manier zorgen we ervoor dat er meer banen beschikbaar komen voor de inwoners van onze stad met een afstand tot betaald werk. De succesvol gestarte werkgeverstour leidt tot vele contacten met werkgevers en plaatsingen van mensen die lange tijd langs de kant stonden. Het College gaat wat de VVD Zwolle betreft op deze manier verder. De gemeente zet social return in bij aanbestedingen, met als doel uitstroom naar werk te bevorderen voor mensen die zonder re-integratieondersteuning niet aan het werk komen; Werkloos ben je niet voor je plezier. We zien er bij alle overheidsinstanties scherp op toe dat werkzoekenden op een prettige en positieve wijze worden geholpen en benaderd. De gemeente grijp hard in indien blijkt dat dit niet gebeurt.

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 14.1089; besluit d.d. 2-12-2014 Onderwerp Schriftelijke vragen van het raadslid W.M. Hoogeveen (VVD) inzake het bericht dat het aantal Leidenaren dat vanuit de bijstand een baan vindt daalt

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015

Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Discussienota Naar een socialere bijstand GroenLinks Den Haag November 2015 Inleiding Er is veel in beweging rond de bijstand. Sommige gemeenten experimenteren met een andere uitvoeringspraktijk, met minder

Nadere informatie

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE PvdA manifest Inleiding Werk, werk, werk! is wat de Almeerse PvdA betreft één van de belangrijkste opdrachten voor een nieuwe coalitie in Almere. De gemeente Almere

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Banenplan voor Emmen D66

Banenplan voor Emmen D66 Banenplan voor Emmen D66 Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels zes jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn overal merkbaar. Vooral ook in Emmen. Mensen verliezen hun baan, maken schulden

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht LIJST 11 Programma 2018 Gemeente Stichtse Vecht 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in gemeente Stichtse Vecht. Voor het eerst stelt LP zich verkiesbaar in onze gemeente

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Gemeente participatie en lokale initiatieven

Gemeente participatie en lokale initiatieven Gemeente participatie en lokale initiatieven Ervaringen en mogelijkheden Participatiewet 2015 Strekking van de wet - historisch perspectief arbeid en werkloosheid Nieuwe doelgroepen - WSW, WAJONG, personen

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

RIS Werken loont!

RIS Werken loont! Werken loont! Initiatiefvoorstel PVV Den Haag Raadslid Elias van Hees 17 mei 2017 Aanleiding & Analyse De arbeidsmarkt functioneert op basis van vraag en aanbod. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers

Nadere informatie

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen!

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! Speerpunten MKB Westland 2019-2022 Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! 1 2 Consistent economisch beleid Goede samenwerking met gemeente Westland MKB Westland zet zich in voor een

Nadere informatie

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres Fundament Rijnvicus Hier staan we voor In dit document lees je wat Rijnvicus is en waar we voor staan. Rijnvicus bestaat sinds 1 januari 2018. We zijn het zelfstandig leerwerkbedrijf van de gemeente Alphen

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Limburgse Werkgevers Vereniging

Gemeenteraadsverkiezingen Limburgse Werkgevers Vereniging Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Limburgse Werkgevers Vereniging Beste fractievoorzitters, De LWV is dé belangenbehartiger van werkgevers in Limburg, onderdeel van VNO- NCW, de landelijke werkgeversvereniging.

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant Van harte welkom! Programma 19:00 Ontvangst 19:30 Opening door Paul Rüpp 19:35 Presentatie resultaten Willem-Peter Kriek 20:00 Uit de praktijk: Bart van Nuland, Lansto BV 20:15 Uit de praktijk: Jeroen

Nadere informatie

Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen

Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen Stijgende werkloosheid baart PvdA grote zorgen De wereldwijde crisis is van de banken overgeslagen naar overheden en raakt de nu ook bedrijven hard. Hoewel Nederland het internationaal gezien nog redelijk

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

5.2 Wie is er werkloos?

5.2 Wie is er werkloos? 5.2 Wie is er werkloos? Volgens het CBS behoren mensen tot de werkloze beroepsbevolking als ze een leeftijd hebben van 15 tot en met 64 jaar, minder dan 12 uur werken, actief op zoek zijn naar betaald

Nadere informatie

Analyserapport Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) inkomensdeel Wet Werk en Bijstand (WWB)

Analyserapport Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) inkomensdeel Wet Werk en Bijstand (WWB) Analyserapport Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) inkomensdeel Wet Werk en Bijstand (WWB) Gemeente Tynaarlo, Drenthe Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Analyse van de oorzaak van het tekort inkomensdeel

Nadere informatie

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Verkiezingsprogramma VVD Winterswijk 2014-2018 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de VVD Winterswijk voor de periode 2014 2018. De VVD wil werken

Nadere informatie

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid 2013-2014 1. Jongerenloket Het jongerenloket bij de Regionale Sociale Dienst in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden is een voortzetting van het jongerenloket

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 1 P a g i n a Inhoudsopgave DEEL I... 4 INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2017... 4 1 Inleiding... 4 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 4 1.2 Doelstellingen inkoop-

Nadere informatie

Actiepunt Doel Activiteiten Gewenst resultaat Het Nieuwe. Attractief winkelgebied Winkelen

Actiepunt Doel Activiteiten Gewenst resultaat Het Nieuwe. Attractief winkelgebied Winkelen 2014-01-17 Doelstellingen aanvalsplan werk en economie voor het jaar 2014 Meer innovatie Actiepunt Doel Activiteiten Gewenst resultaat Het Nieuwe Attractief winkelgebied Winkelen aanbieden. Gelderland

Nadere informatie

Commissie Financiën. Aan de voorzitters van de vaste commissies voor BiZa, J&V, OCW, SZW en VWS

Commissie Financiën. Aan de voorzitters van de vaste commissies voor BiZa, J&V, OCW, SZW en VWS Commissie Financiën Aan de voorzitters van de vaste commissies voor BiZa, J&V, OCW, SZW en VWS Plaats en datum: Den Haag, 20 mei 2019 Betreft: Vragen van de V-100 bij de jaarverslagen over 2018 Ons kenmerk:

Nadere informatie

Artikelsgewijze. toelichting. Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Artikelsgewijze. toelichting. Reïntegratieverordening. werk en bijstand Artikelsgewijze toelichting Reïntegratieverordening werk en bijstand 1 Aanhef en artikel 1 In de aanhef is expliciet gewezen op de EU-verordening betreffende staatssteun, die voorschrijft dat wanneer sprake

Nadere informatie

Notitie parttime en tijdelijk werk vanuit de bijstand Auteur: Erik Huisman/BMC Datum:

Notitie parttime en tijdelijk werk vanuit de bijstand Auteur: Erik Huisman/BMC Datum: Notitie parttime en tijdelijk werk vanuit de bijstand Auteur: Erik Huisman/BMC Datum: 19-5-2016 1. Inleiding In het rapport Plan tekortreductie 2015 Gemeente Súdwest-Fryslân (Stimulansz, 2015) komt naar

Nadere informatie

Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD

Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD Het was een mooie middag in mei, toen de coalitiefracties van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD tot een akkoord kwamen. Een akkoord met ruimte voor stad en raad. Er was optimisme, maar wel heel voorzichtig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 212 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Lokaal FNV West Brabant

Lokaal FNV West Brabant Aan de colleges van B&W en de leden van de Gemeenteraden Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal. Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht Lokaal FNV West Brabant Post- en bezoek adres Bergrand 222

Nadere informatie

Begroting 2019 Bijdrage VVD

Begroting 2019 Bijdrage VVD Dossier Begroting 2019 Bijdrage VVD Portefeuillehouder Klaas Sloots/College BenW Behandelvorm Raadsvergadering besluitvormend Datum 9 nov. 18 Woordvoerder Thom van Campen Inleiding De economie draait op

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Werk voor jongeren. De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Werk voor jongeren. De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn Werk voor jongeren Meer aandacht voor participatie Sommige werkgevers zijn sowieso geïnteresseerd in een jongere met een vlekje. Maar vaak gaat het er toch vooral om dat ze hun werk goed doen. Debby Kamstra,

Nadere informatie

Werkgelegenheidsplan. Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan

Werkgelegenheidsplan. Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan Werkgelegenheidsplan Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan Vergroot je kansen op een betaalde baan Ingrid Hurkens (48), verkoopmedewerker MyShop: Ik hoor gewoon

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Werkgelegenheidsplan. Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan

Werkgelegenheidsplan. Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan Werkgelegenheidsplan Werkervaring opdoen bij Philips? Maak gebruik van het Philips Werkgelegenheidsplan Vergroot je kansen op een betaalde baan Een jaar lang werkervaring opdoen, gecombineerd met een gedegen

Nadere informatie

Werkwoorden. Arnhem D66. Het banenplan van D66 Arnhem

Werkwoorden. Arnhem D66. Het banenplan van D66 Arnhem Werkwoorden D66 Arnhem Het banenplan van D66 Arnhem > Voorwoord De wereld bevindt zich inmiddels vijf jaar in een financiële crisis. De effecten daarvan zijn merkbaar. Vooral in Arnhem. Mensen verliezen

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Berry Roelofs Millingen aan de Rijn, 5 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Economische foto 2 Missie en doelen 3

Nadere informatie

Eenvoudiger van bijstand naar baan

Eenvoudiger van bijstand naar baan Informatieblad Eenvoudiger van bijstand naar baan De huidige arbeidsmarkt vraagt om flexibiliteit. Met Flextensie kunt u bijstandsgerechtigden in uw gemeente tijdelijk of deeltijdwerk bieden. Zo groeien

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle

Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Criteria Ontwikkelfonds Regio Zwolle Regio Zwolle is de regio vol groeikansen. Met volop uitdagende banen, met uitstekend onderwijs, met een innovatieve cultuur en een geweldig woonklimaat. Om ervoor te

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago...

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... 4 Recreëren... 5 1 Bijeenkomst 4 november Sinds een aantal

Nadere informatie

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda Plan van aanpak social return Gemeente Gouda Doelstelling: Het doel van het Plan van aanpak social return (SR) is om het aantal inwoners dat via SR aan het werk komt ten minstens te verdubbelen. Dat betekent

Nadere informatie

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis IMMO gemeente Maassluis fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk uw kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst

Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst Conferentie Samen werken aan lokaal ondernemerschap 19 november 2015 Bert Otten Radar Advies Lianne Harrewijn IMK Sociaal ondernemen is in! sociaal

Nadere informatie

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt

Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt Economische agenda Leidse regio Startnotitie Thematafel Onderwijs & arbeidsmarkt 12 februari 2013 Economische agenda Leidse regio Ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden in de Leidse

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

Uitwerkingen tafelwerk werkconferentie Duurzame inzetbaarheid: hoe ga ik het doen? Tafelwerk 1

Uitwerkingen tafelwerk werkconferentie Duurzame inzetbaarheid: hoe ga ik het doen? Tafelwerk 1 Tafelwerk 1 Stakeholder Werkenden/werknemers/ potentieel werkenden Overheid Werkgevers/leidinggevende Belang bij duurzame inzetbaarheid Vervulling basale behoeften. 1 Autonomie, 2 Competentie, 3 Verbinding

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 433 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB).

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). Raadsmemo Datum: 16 juni 2015 Aan: Gemeenteraad van Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: P. van Zwanenburg Hans Tadema, Ontwikkeling Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). 1. Aanleiding

Nadere informatie

Advies over Werk en inkomen Jongeren in Maassluis

Advies over Werk en inkomen Jongeren in Maassluis Aan Cc College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis&W Gemeenteraad Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 593 1905 E samenlevingszaken@maassluis.nl I www.maassluis.nl/zorg-en-welzijn Van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Liberaal

Verkiezingsprogramma. Liberaal Verkiezingsprogramma Liberaal053 2014 2018 - Liberaal053 is nieuw, fris en oprecht betrokken bij de maatschappij. Met deze uitspraak gaat Liberaal053 de gemeenteraadverkiezingen van 2014-2018 in. Liberaal053

Nadere informatie

gemeente Nijmegen, t.a.v. Najda Azzougarh UWV WERKbedrijf Nijmegen, Peter Slaats en Alex Thomas

gemeente Nijmegen, t.a.v. Najda Azzougarh UWV WERKbedrijf Nijmegen, Peter Slaats en Alex Thomas AAN: VAN: CC: BETREFT: gemeente Nijmegen, t.a.v. Najda Azzougarh UWV WERKbedrijf Nijmegen, Peter Slaats en Alex Thomas André van Ginkel en Ben Penterman (gemeente Nijmegen) Marian Eijkemans en Bärbel Boselie

Nadere informatie

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

April 2014. Actieplan ter voorkoming én bestrijding van werkloosheid onder 50-plussers

April 2014. Actieplan ter voorkoming én bestrijding van werkloosheid onder 50-plussers April 2014 Actieplan ter voorkoming én bestrijding van werkloosheid onder 50-plussers Inleiding De arbeidsmarkt volgt altijd de economische ontwikkelingen. Dus terwijl de macroeconomische cijfers voor

Nadere informatie

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan,

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan, Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Ronald Rumpff Tuesday, June 16, 2015 10:39 AM Info Gem. IJsselstein Hanan Koullali - Khairouni ingekomen stuk cluster samenleving WGSP-FOLDER.pdf; Brf ondernemers

Nadere informatie

Programma Aan het Werk

Programma Aan het Werk Programma Aan het Werk Ambities van het college op het gebied Economie Arbeidsmarkt en Onderwijs Benen op tafelsessie raad 27-1-2015 Programma Opening Toelichting Programma en werken met een programma

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie De Kandidatenmarkt informatie & visie Onze missie & visie De Kandidatenmarkt is een jonge, innovatieve en dynamische sociale organisatie die werkzoekenden van 17 t/m 29 jaar naar werk, werkervaringsplekken,

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 5 april 2017 ALDUS VASTGESTELD 12 APRIL Initiatiefvoorstel raadswerkgroep pilot regelarme bijstand

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 5 april 2017 ALDUS VASTGESTELD 12 APRIL Initiatiefvoorstel raadswerkgroep pilot regelarme bijstand Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 12 APRIL 2017 Initiatiefvoorstel raadswerkgroep pilot regelarme bijstand Te besluiten om: 1. Niet mee te doen met de landelijke pilot en daarmee geen gebruik

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H5 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H5 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H5 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 5 Hoe werkt de arbeidsmarkt? Paragraaf

Nadere informatie

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Context (1) Context (1) Verkenning regionale loopbaanversneller Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Opbouw 5. Advies 1. Probleem 4. Observaties 2. Opdracht 3. Aanpak Probleem Economische ontwikkeling:

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Aan de raad. No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015

Aan de raad. No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015 Raadsvergadering d.d. 15 januari 2015 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel (0113) 377377 Fax (0113) 377300 No. 5 en 5A Wissenkerke, 5 januari 2015 Onderwerp:

Nadere informatie

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam!

PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! PvdA Rotterdam: werk maken van Rotterdam! Werk voor iedereen. Met dat streven is de Partij van de Arbeid groot geworden. Omdat werk een bron van inkomen is en zelfstandigheid verschaft. Maar ook omdat

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA

EVALUATIE WERKTOP. Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA EVALUATIE WERKTOP Auteurs: Prof. dr. Nicolette van Gestel, Dr. Shirley Oomens, Eva Buwalda-Groeneweg MA In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Juni 2014 SAMENVATTING Gemeenten

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid & Publieke Diensten stuur ik u deze brief met de bijbehorende bijlage toe.

Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid & Publieke Diensten stuur ik u deze brief met de bijbehorende bijlage toe. Van: Connectief-secretariaat-CBB Verzonden: donderdag 29 maart 2018 16:20 Onderwerp: CNV Overheid over goed werkgeverschap Geachte heer, mevrouw, Op verzoek van Patrick Fey, voorzitter CNV

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

Maatregelen SROI. Gemeente Veenendaal Juni 2015

Maatregelen SROI. Gemeente Veenendaal Juni 2015 Maatregelen SROI 2015 Gemeente Veenendaal Juni 2015 1. Inleiding In 2013 heeft het College het SROI-kader 2013 opgesteld. Sindsdien is SROI geïmplementeerd en wordt er binnen de organisatie ervaring opgedaan

Nadere informatie