Lesbrief: Oergevoel. Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief: Oergevoel. Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 Lesbrief: Oergevoel Doel: 1 De leerling laten ervaren dat ritme/muziek heel dicht bij jezelf staat. Dat ze samen iets heel krachtigs kunnen neerzetten waarbij iedereen even belangrijk is. 2 De leerling de evolutie van het oorspronkelijke Afrikaanse ritme op de djembé naar de Brazilaanse Samba laten ervaren. 3 De leerling laten ervaren dat ritme/muziek een universele taal is. En dat het vooral heel leuk is om samen muziek te maken ook al heb je nog nooit op het aangeboden instrumentarium gespeeld. Inhoudsopgave Beschrijving van de activiteit Achtergrondinformatie voor de leerkracht met betrekking tot de activiteit Activiteiten ter voorbereiding van de activiteit. Activiteiten ter verwerking van de activiteit. Naslag werk en literatuur Beschrijving culturele activiteit Het eerste uur: De groep wordt ingedeeld in 2 groepen. De ene groep gaat met Midushi mee en gaat aan de slag met de djembé. Zij verdiepen zich in de Afrikaanse ritmes. De andere groep blijft binnen Markant en gaat aan de slag met de samba batucada en het daarbij behorende specifieke instrumentarium. Het laatste half uur: We komen bij elkaar en laten we zien wat we hebben gedaan. Verder proberen we ook te laten zien dat, hoewel beide stijlen van elkaar verschillen, ze toch één oorsprong hebben. Ook proberen we doormiddel van de universele taal der muziek een gesprek tussen beide groepen op gang te brengen. Achtergrond informatie voor de docent/leerkracht Tijdens de workshop batucada zullen de leerlingen ervaren dat ze samen een samba ritme kunnen neerzetten. Naast de kennismaking met de verschillende ritmes zullen ze ook ervaren dat Ieder instrument belangrijk is en dat als ze niet spelen de anderen dat direct voelen. Ook door de communicatie met de Afrikaanse ritmes en instrumenten kan er een mooie dialoog ontstaan. Hoe de Afrikaanse ritmes de Braziliaanse ritmes hebben beïnvloed staat in de bijgeleverde info.

2 Slavenhandel en een reis van ritmes, muziek en dans Vanaf 1600 tot ruim in de achttiende eeuw werden er miljoenen mensen uit Afrika weggehaald. In1600 begon voor Nederland de Gouden Eeuw. Voor Afrika was dit een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Nederlanders waren de grootste zeehandelaren in die tijd. Zij hadden de meeste schepen, de koopvaardijvloot. De Nederlandse West Indische compagnie was de baas over die vloot. Zij namen veel Afrikanen gevangen om ze als slaaf te verkopen in Noord en Zuid Amerika. In 350 jaar werden er bijna 5 miljoen Afrikaanse slaven naar Brazilië gebracht. Zij werden gedwongen om hier hun levenlang als slaaf op de plantages van de eigenaar te werken. Families werden gewoon uit elkaar gehaald, een vader kwam vaak op een andere plantage terecht dan zijn kinderen en hun moeder. Om zich te voelen zoals ze zich thuis voelden, hadden de slaven alleen nog hun muziek en hun eigen geloof. Het was het enige wat ze mee konden nemen op deze lange en angstige reis naar het onbekende. Een van de belangrijkste culturele invloeden in Bahia Brazilië is terug te voeren naar de Bantoevolkeren uit Angola en het zuidwesten van het huidige Congo. Deze slaven namen hun eigen ritmes en dansen mee naar Brazilië. Deze ritmes en dansen hebben de muziek en dans in deze streek van Brazilië heel erg beïnvloed. Van de Semba, een dans van de Bantoevolkeren uit Angola en het zuidwesten van het huidige Congo, naar de Samba. Dit is de dans die wij kennen als de dans van de Brazilianen. In Brazilië probeerden de Portugezen eerst om de INDIANEN die daar Woon

3 den als SLAAF te gebruiken. De indianen konden echter het zware leven op de suikerplantages Semba is een traditionele vorm van muziek uit het Zuid Afrikaanse land Angola. Semba is de voorloper van verschillende muziekstijlen afkomstig uit Afrika. De drie meest bekende zijn Samba (die van het carnaval in Rio), Kizomba en Kuduro. Sommigen zeggen dat Semba het enkelvoud van Masemba is, wat "een duw op de buik" betekent. De buikstoot wordt nog steeds bij een aantal samba vormen gebruikt om de beurt aan iemand anders door te geven. Er zijn ook andere verklaringen die voortkomen uit Afrikaanse woorden zoals: sánba (Angola): gebed, bidden cussámba (Kikongo / Angola, Congo): gebed bidden samba (kimbundu / Angola): erg opgewonden zijn samba (Bangi / Congo Brazaville): de heilige dans dansen sa'ambale (Nigeria): een dans voor jonge mensen. De Semba wordt nu nog gebruikt om te bidden of de zielen van de voorouders en Afrikaanse goden te eren en bij verschillende Angolese bijeenkomsten varierend van begrafenissen tot uitbundige feesten. Samba De Samba wordt ook wel de navel dans genoemd. De geschiedenis van de Samba gaat ver in de tijd terug waarbij Afrikaanse, Europese, Arabische en Zuid Amerikaanse invloeden zich met elkaar vermengd hebben. Die wederzijdse beïnvloeding begint al wanneer in de 8e eeuw na Christus de eerste Afrikanen in Spanje en later Portugal toekomen. In de koloniale periode zijn over een periode van 350 jaar tussen de 3 en de 5 miljoen slaven

4 naar Brazilië verscheept. Zij brachten muziek en danstradities mee die later tot de samba evolueerden. Er zijn heel veel samba s. comum, Samba en Samba Batucada. gebruikt zijn eigen instrumentarium. De instrumenten die batucada (betekend percussie) gebruikt Surdo s, Repinique, de Tamborim. verschillende soorten Bijvoorbeeld: Samba enredo, Samba reggea Iedere Samba soort specifieke tijdens de workshop letterlijk: alleen gaan worden zijn: agogo bells, Chocalho en Communicatie Als je elkaar niet kunt verstaan omdat je niet dezelfde taal spreekt (denk daarbij aan de Afrikanen die meegenomen werden als slaven en in Brazilië hun muziek lieten versmelten met die van de Brazilianen) kan je toch met elkaar communiceren. Dit kan door de universele taal van de muziek! Tijdens de workshop die jullie bij Markant zullen gaan volgen zullen we zowel Afrikaanse ritmes als Braziliaanse ritmes gaan spelen en kijken of we elkaar kunnen verstaan als we gaan communiceren. Misschien voeren we zelfs wel een goed gesprek Wie weet!

5 Batucada Instrumenten Agogô De agogô (bel), wordt in vrijwel alle Braziliaanse muziekstijlen gebruikt. Met de agogô worden basispatronen gespeeld, maar de bel is ook uitermate geschikt als solo instrument. De agogô bestaat uit bellen met verschillende afmetingen, waardoor verschillende toonhoogten te verkrijgen zijn. Caixa De caixa is de Braziliaanse snaredrum. Hij wordt op vrijwel dezelfde manier bespeeld als de westerse snaredrum, alleen heeft de caixa een veel karakteristieker geluid. In sambascholen zorgen de caixas voor de constante, swingende groove. Caxixi De caxixi is een gevlochten mandje met hengsel. Een gebogen stuk kalebas dient als bodem en houdt de vulling van kleine zaadkorrels binnen. Een caxixi heeft verschillende soundschakeringen, afhankelijk van hoe het instrument gehanteerd wordt.

6 Ganzá (Shaker) De ganzá (shaker), wordt in vrijwel elk Braziliaans ritme gebruikt. De metalen cilinder is gemaakt van geborsteld aluminium en gevuld met kleine metalen balletjes die een knisperend geluid produceren. De toon en het volume zijn afhankelijk van de afmetingen van het instrument. Pandeiro Het meest veelzijdige Braziliaanse percussieinstrument is zonder twijfel de pandeiro. Het instrument wordt in allerlei verschillende muziekstijlen toegepast, zoals samba, pagode, capoeira en coco. Repinique De repinique is een middelgrote, hooggestemde, trommel met een groot volume. In de batucada vertolkt hij de belangrijke rol van leidend instrument. Naast het spelen van de sambagrooves wordt de repinique gebruikt om de bateria te starten en te stoppen door het spelen van de start en stopcues, en voor het aangeven van breaks. Verder wordt het instrument gebruikt voor het spelen van solopartijen. In samba batucada wordt de repinique bespeeld met één houten stok en één hand, in samba reggae wordt gebruik gemaakt van twee kunststof stokken.

7 Chocalho Rocars Een instrument welke onmisbaar is om de swingende groove tot stand te brengen. Surdo De surdo is een bastrommel met aan elke zijde een vel. In de samba wordt de surdo bespeeld met één stok, welke is voorzien van een gewatteerde bol, en één hand. De surdo zorgt voor het basis ritme van de samba de hartslag. In de samba reggae wordt het slagvel van de surdo met twee stokken wordt bespeeld. Tamborim De tamborim is een kleine handtrommel met een diameter van 6". Dit instrument wordt voornamelijk gebruikt bij samba, samba reggae en pagode. De tamborim wordt bespeeld met een kunststof of houten stok. Door de felle, hoge toon is de tamborim in samba batucada het solo instrument bij uitstek.

8 Timba De timba is een conisch gevormde trommel welke met beide handen wordt bespeeld. Hij wordt vooral gebruikt voor Afro Braziliaanse ritmen. De speeltechniek voor de timba kent gelijkenissen met die voor conga en djembé. De timba heeft door het gebruik van een kunststof vel een heldere, gedefinieerde klank. Triângulo De metalen, verchroomde triangulo wordt veelvuldig gebruikt als ritme instrument bij muziekstijlen uit het noordoosten van Brazilië, waaronder baião, frevo en xaxado. Samba Fluit Samba is ondenkbaar zonder de sambafluit (apito) waarmee de leider van de sambagroep tekens en aanwijzigingen kan geven. De Djembé Het belangrijkste onderdeel van de djembé is de ketel. Overige onderdelen zijn vervangbaar, de ketel niet.

9 Het type hout waarvan de ketel gemaakt is, bepaalt veelal de klank die het kan voortbrengen. Verschillende houtsoorten Djembé ketels gemaakt van lingue hout worden beschouwd als de beste in hun soort. Deze djembees zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf en handgemaakt. Iroko hout is ook een harde houtsoort en behoort tot de betere houtsoorten voor het maken van een djembé. Ook deze djembees zijn handgemaakt! Mahonie is een Aziatische houtsoort die iets lichter qua gewicht is dan lingue of iroko. De ketels worden machinaal vervaardigd. De decoratieve waarde van deze djembees bekleedt vaker een hoog niveau. Palm (tweneboa) behoort tot de lichtere houtsoorten, deze djembees zijn makkelijker mee te nemen. Lagere kwaliteit hout en klank? Handgemaakt. Kleine scheurtjes aan de boven en onderkant van de trommel zijn normaal. Ze ontstaan bij het drogen van het hout. Dit is een natuurlijk proces en de scheurtjes doen niet af aan de kwaliteit van het instrument. Het vel Het vel van de djembé komt van een geit en moet gelijkmatig geschuurd zijn. Op het speelvlak moeten de haren verwijderd zijn. Dikkere geitenvellen hebben een totaal andere klank dan de wat dunnere huiden. Dikke vellen klinken vaak wat minder schel en hebben een andere bas dan dunnere vellen. Verder mogen er geen zichtbare, zwakke plekken op het vel te zien zijn (gaatjes, voormalige tekenbeten, littekens e.d.) De ringen De ringen moeten recht op de ketel liggen. Verder mag er niet vele ruimte zitten tussen de binnenkant van de bovenste ringen en het hout. Het touw/de knopen Het touw moet niet al te elastisch zijn. Op een large djembé zitten plusminus 24 knopen. Voldoende knopen zorgen ervoor dat er goed spanning op het veld gezet kan worden.

Het Oergevoel. www.markantapeldoorn.nl en www.midushi.nl LESBRIEF VOOR GROEP 7. Muziekproject van Markant en Mi-Dushi. Doel:

Het Oergevoel. www.markantapeldoorn.nl en www.midushi.nl LESBRIEF VOOR GROEP 7. Muziekproject van Markant en Mi-Dushi. Doel: Het Oergevoel Muziekproject van Markant en Mi-Dushi www.markantapeldoorn.nl en www.midushi.nl LESBRIEF VOOR GROEP 7 Doel: - De leerling laten ervaren dat ritme/muziek heel dicht bij jezelf staat. Dat ze

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap

BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap 0032 407 379 014 BRAZILIAANSE PERCUSSIE LESMAP pag1 BRAZILIAANSE SAMBA-PERCUSSIE KLANKMAKERIJ LUCAZ Inleiding! 3 BRAZILIË! 3 CARNAVAL! 3 DE

Nadere informatie

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten Djembé We gaan trommelen op de Afrikaanse Djembé! Dat doen de kinderen met hun handen. Al hebben de kinderen nog nooit een percussie-instrument in hun handen gehad, iedereen kan meedoen! De kinderen maken

Nadere informatie

Jongleren met muziek 2013-2014

Jongleren met muziek 2013-2014 Jongleren met muziek 2013-2014 Betreft: Jongleren met muziek 8-4-2013 Beste directie/ leerkracht, In seizoen 2013-2014 biedt Kunstgebouw Leusden muzikale projecten binnen het programma Jongleren met muziek.

Nadere informatie

De Samba. De Samba. Samba kan verwijzen naar:

De Samba. De Samba. Samba kan verwijzen naar: De Samba De Samba Wanneer we een diepgravend onderzoek doen naar de term Samba, bijvoorbeeld door op Wikipedia deze zoekterm in te kloppen, dan zien we daar het volgende resultaat: Samba kan verwijzen

Nadere informatie

Enkele slides lezing André Mosis. Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag

Enkele slides lezing André Mosis. Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag Enkele slides lezing André Mosis Erfgoeddagen Samen Sterk Den Haag ONTSTAAN EN ONTWIKKELING VAN TRADITIONELE AFRO CARIBISCHE MUZIEKINSTRUMENTEN SURINAME DE NEDERLANDSE ANTILLEN De Tot slaafgemaakte Afrikanen

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat Latin-muziek is. - Leren een paar Latin artiesten en soorten Latin-muziek kennen. - Leren het lied Anytime you need a calypso zingen.

Nadere informatie

Gebieden die bij het Mandinque rijk behoorden zijn o.a. delen van Mali, Ivoorkust, Guinee, Burkina Faso, Senegal, Gambia en Sierra Leonne.

Gebieden die bij het Mandinque rijk behoorden zijn o.a. delen van Mali, Ivoorkust, Guinee, Burkina Faso, Senegal, Gambia en Sierra Leonne. De djembé is afkomstig uit West Afrika. In de 13 e en 14 e eeuw vormden honderden stammen vanuit Mali in West Afrika, het Mandinque volk. Stammen zoals bv. de Sounous, de Malinkes en de Bamberas. Gebieden

Nadere informatie

Handleiding leerkrachten

Handleiding leerkrachten Handleiding leerkrachten basisonderwijs Groep 7 en 8 Oriëntatie op jezelf en de wereld Kunstzinnige oriëntatie: muziek en dans Beste leerkracht... Dit lespakket gaat over een belangrijk onderdeel van de

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Tafeldrummen 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen In dit deel draait het vooral om samenspelen.

Nadere informatie

2014-2015. Programma. Jongleren met Muziek

2014-2015. Programma. Jongleren met Muziek 2014-2015 Programma Jongleren met Muziek Contact Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de projecten uit ons aanbod, dan kunt u contact met ons opnemen. Juliëtte Lolkema Projectmedewerker Primair

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Slechts een gering deel van de inwoners op Jamaica is Rastafari. Maar deze selecte groep heeft wel een

Slechts een gering deel van de inwoners op Jamaica is Rastafari. Maar deze selecte groep heeft wel een Werkstuk door een scholier 1275 woorden 14 oktober 2001 6,5 313 keer beoordeeld Vak Muziek Karakteristiek voor de Reggae muziek is de continu aanwezige afterbeat: In een vierkwarts maat wordt telkens de

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 1.1 Slavenkralen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de kralen en maken

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel Geschiedenis van Suriname 1502-1808: de slavenhandel 1502: het begin van de Europese slavenhandel Na de ontdekking van Amerika werden er door de Spanjaarden en Portugezen al snel plantages aangelegd. Op

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

MAAK EEN WOORDSPIN RITME

MAAK EEN WOORDSPIN RITME ALLES IS RITME MAAK EEN WOORDSPIN RITME FOLI THERE IS NO MOVEMENT WITHOUT RHYTHM RITME IN DE KLAS ACTIEVE OPDRACHT VOOR IN DE KLAS LUISTER NAAR MUZIEK ACTIEVE OPDRACHT VOOR IN DE KLAS HOU EEN LOGBOEK BIJ

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Werkstuk CKV Capoeira

Werkstuk CKV Capoeira Werkstuk CKV Capoeira Werkstuk door een scholier 2427 woorden 17 juni 2007 6,2 28 keer beoordeeld Vak CKV De geschiedenis van capoeira Capoeira is een Afro-Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatie,

Nadere informatie

Colofon. Ontwikkeling en samenstelling Wouter Helmig. Redactie Désirée Papare 2008 EDU-ART

Colofon. Ontwikkeling en samenstelling Wouter Helmig. Redactie Désirée Papare 2008 EDU-ART Wereldperucssie Colofon Ontwikkeling en samenstelling Wouter Helmig Redactie Désirée Papare EDU-ART Zeelandsingel 40 6845 BH Arnhem Postbus 30100 6803 AC Arnhem telefoon 026 400 19 00 fax 026 400 19 99

Nadere informatie

Hiermee wil Stichting Africa Life aan de wereld laten zien dat Den Haag rijk is en heel trots kan zijn op de Haagse multiculturele samenleving.

Hiermee wil Stichting Africa Life aan de wereld laten zien dat Den Haag rijk is en heel trots kan zijn op de Haagse multiculturele samenleving. The Hague Cultural Parade: Met de Culturele Parade wil Stichting Africa Life de culturele rijkdom van Den Haag en de verschillende culturele gemeenschappen in beeld brengen en daarmee de sociale cohesie

Nadere informatie

C C B E R I N G E N S c h o o l a a n b o d W o r k s h o p s

C C B E R I N G E N S c h o o l a a n b o d W o r k s h o p s C C B E R I N G E N S c h o o l a a n b o d W o r k s h o p s 2017-2017 8 PRAKTISCH Als aanvulling bij de podiumvoorstellingen biedt CCBERINGEN workshops aan. Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? U kiest

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat dancemuziek is - Leren wie de bekendste Nederlandse DJ s zijn - Leren een paar verschillende dancestijlen kennen - Leren hoe Dance wordt

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Workshops Jubileumfeest 80 jaar Vrouwen van Nu Gelderland

Workshops Jubileumfeest 80 jaar Vrouwen van Nu Gelderland Beste Vrouw van Nu in Gelderland, Komt u ook het 80 jarig jubileum van Vrouwen van Nu Gelderland? Datum: zaterdag 5 oktober 2019 van 14:00 18:00 uur. Locatie: Sportcentrum Papendal, Papendallaan 8, 6816

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Eurocult-Lito en More2Win

Eurocult-Lito en More2Win Eurocult-Lito en More2Win More2Win gelooft dat er veel meer te winnen valt rondom wereldwijde sportevenementen. De lokale bevolking in een gastland moet hier meer van profiteren. Tijdens het evenement

Nadere informatie

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: /

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: / Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: info@jankoenders.be - 0476/21 93 60 Algemeen: Muziek spelen is fun! Daar waar nog zonder veel technieken gezongen en gespeeld kan worden, zie je alleen maar blije

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn.

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn. Inleiding In deze brochure vind je ons aanbod van creatieve workshops. Een workshop is leuk, leerzaam, en een mogelijkheid om anderen beter te leren kennen. We hebben verschillende mogelijkheden voor scholen,

Nadere informatie

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO!

Thema 2 Activiteit 11 Beat it! 6 Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits. Doelen. ET GO! Thema 2 Activiteit 11 Beat it! Auteur Kristoff Vosters van Radiowaka.be Coördinatie Yves Bondue en Steef Coorevits beweging - drama / muzisch taalgebruik - beeld - muziek - media 2 x 50' Doelen 1 De kinderen

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW

Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW Percussie Zo! LUISTER CD Percussie reis over de wereld WW Voor de LEERKRACHT INLEIDING LUISTER ZO! Luisteren is één van de belangrijkste activiteiten als je muziek maakt. Alleen door goed te luisteren

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5)

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting door een scholier 1178 woorden 19 november 2017 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis Samenvatting H1 Het Spaanse wereldrijk

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten.

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten. Bijlage Cist brochure 2018-2019 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Bs. De Vijf hoeven

Nadere informatie

Duik in het Curaçaose erfgoed. Muzik di zumbi. Muziek van Curaçao. Handleiding Middelbaar Onderwijs. Stichting NAAM (2018)

Duik in het Curaçaose erfgoed. Muzik di zumbi. Muziek van Curaçao. Handleiding Middelbaar Onderwijs. Stichting NAAM (2018) Duik in het Curaçaose erfgoed Muzik di zumbi. Muziek van Curaçao Handleiding Middelbaar Onderwijs Stichting NAAM (2018) Handleiding Middelbaar Onderwijs bij de lesbrief Muzik di zumbi. Muziek van Curaçao

Nadere informatie

Curaçao. De Seú van. Swingend oogstfeest na een spetterende regendans

Curaçao. De Seú van. Swingend oogstfeest na een spetterende regendans De Seú van Curaçao Swingend oogstfeest na een spetterende regendans Wie op het eiland Curaçao aankomt, wordt verwelkomd door een zwoele passaatwind die de keurig gekapte haren van de vrouwen hun eigen

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

Brochure 2014-2015. Muziek-, theater- en danslessen voor basisscholen

Brochure 2014-2015. Muziek-, theater- en danslessen voor basisscholen Brochure 2014-2015 1 Muziek-, theater- en danslessen voor basisscholen Muziekprojecten Theater & dans Docententraining Doorlopende leerlijn Project op maat Vakdocent Muziek 2 Workshop dag Maak kennis met

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Wat zijn Boomwhackers en wat is de Muziekmaker? Boomwhackers zijn gekleurde

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Dag planning 21 april 2017

Dag planning 21 april 2017 Dag planning 21 april 2017 ALGEMENE INFORMATIE: Doelgroep: 1 e en 2 e jaars leerlingen BRAVO! College en Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen Aantal lln.: 234 leerlingen BRAVO! en 40 à 60 AMV Aantal

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

VIP Arrangementen 2015 /

VIP Arrangementen 2015 / VIP Arrangementen 2015 / 2016 Viva Brasil Festival Amsterdam Amsterdam 2015 / 2016 Vanaf de eerste editie in 1994 is het Viva Brasil Festival Amsterdam uitgegroeid tot hèt internationale muziek voor Braziliaanse

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij Geschiedenis van Suriname De creolen na de afschaffing van de slavernij 1863-1873: het staatstoezicht Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden de Surinaamse slaven vrije burgers. Vanaf nu werden

Nadere informatie

7.1 Slavenhandel en abolitionisme.

7.1 Slavenhandel en abolitionisme. 7.1 Slavenhandel en abolitionisme. Hieronder treffen jullie een aantal bronnen aan die betrekking hebben op de kwestie van zwarte Piet. Lees en bekijk de bronnen goed en probeer een antwoord te geven op

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 2.1 Kaurischelpen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de schelpen en maken

Nadere informatie

Bemoediging en drempelgebed

Bemoediging en drempelgebed Liturgie voor de dienst 7 oktober 2018 Voorganger: Organist: ds. Piet Schelling Henco de Berg Woord van welkom Orgelspel Aanvangslied: Lied 632:1 [We gaan hierbij staan] Bemoediging en drempelgebed Vervolg

Nadere informatie

Lesbrief 27 november BEAT. Beste leerkrachten,

Lesbrief 27 november BEAT. Beste leerkrachten, Lesbrief 27 november 2013 4BEAT Beste leerkrachten, Dit is het lesmateriaal behorend bij de voorstelling van 4Beat. U kunt deze informatie gebruiken om uw leerlingen alvast voor te bereiden op de voorstelling.

Nadere informatie

WORKSHOPS. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO

WORKSHOPS. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Naast gewone muzieklessen verzorgt Music scool verschillende workshops en voorstellingen voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. De verschillende

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij

Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij Spreekbeurt Geschiedenis Slavernij Spreekbeurt door een scholier 1863 woorden 10 februari 2003 6,3 385 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Slavernij van Afrika tot

Nadere informatie

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht

Handelsvloot. Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Handelsvloot Regenten en Vorsten Groep 6 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over regenten en vorsten. De lesonderdelen

Nadere informatie

BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Dans. Departamento Arubiana

BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Dans. Departamento Arubiana 1 BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Dans 2 Dansen is het ritmisch bewegen van het lichaam. Meestal gebeurt dansen op muziek. Dansen is een vorm van expressie en kan je alleen doen of met anderen. Er bestaan vele

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Instrumenten

Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting door een scholier 2114 woorden 9 april 2006 6,4 39 keer beoordeeld Vak Muziek SAMENVATTING INSTRUMENTEN Snaarinstrumenten Snaarinstrumenten kunnen verdeeld

Nadere informatie

DE ZINGENDE TOREN pag. 1

DE ZINGENDE TOREN pag. 1 DE ZINGENDE TOREN pag. 1 Handleiding voor componisten Deze handleiding bestaat uit een map met aanwijzingen en suggesties voor componisten en een bijgesloten cd met daarop klankvoorbeelden van het instrument

Nadere informatie

Muziekeducatie in de wereldmuziek

Muziekeducatie in de wereldmuziek Muziekeducatie in de wereldmuziek door Laura Hölzenspies Inleiding Naast het deelonderzoek over wereldmusici voerde Toucher Muziek een nevenonderzoek uit naar muziekeducatie in de wereldmuziek. Dit nevenonderzoek

Nadere informatie

Zomer-Workshopproject dinsdag 25 juni t/m maa dag/tijd/plaats Naam workshop Instrumenten/ toegankelijk voor

Zomer-Workshopproject dinsdag 25 juni t/m maa dag/tijd/plaats Naam workshop Instrumenten/ toegankelijk voor Zomer-Workshopproject dinsdag 25 juni t/m maa dag/tijd/plaats Naam workshop Instrumenten/ toegankelijk voor di 25 juni en 2 juli 16.00-17.00 lokaal S di 25 juni en 2 juli 17.15-18.15 lokaal S di 25 juni

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Een spel ter voorbereiding BACK. op de voorstelling. TOBACK. over de acteurs? Hoe denk jij

Een spel ter voorbereiding BACK. op de voorstelling. TOBACK. over de acteurs? Hoe denk jij over de acteurs? Hoe denk jij op de voorstelling. Een spel ter voorbereiding BACK TOBACK Ik ben Niola, ik kom uit Limburg en hou van elektronische muziek. Ik ben Sander, ik eet het liefst Nasi moksi meti.

Nadere informatie

Methode voor DARBUKA. deel 2. Ruben van Rompaey

Methode voor DARBUKA. deel 2. Ruben van Rompaey Methode voor deel 2 DARBUKA Ruben van Rompaey Inhoud Voorwoord 3 Veelgestelde vragen (FAQ) 3 Introductie 5 Controle 10 Syllables 10 Techniek 11 Tek rechterhand wijsvinger 11 Tek met twee vingers 12 Single

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Hottub, extra opbouwtips!!

Hottub, extra opbouwtips!! Hottub, extra opbouwtips!! Alle schroefgaten voorboren om splijting tegen te gaan. In tegenstelling tot de omschrijving zitten er 50 wandplanken bij. Als de bodem in elkaar zit de hele onderkant van de

Nadere informatie

Voorwoord. Voor alle workshops in blok 1 geldt dat inschrijven mogelijk is vanaf 10 september; de inschrijving sluit op 21 september.

Voorwoord. Voor alle workshops in blok 1 geldt dat inschrijven mogelijk is vanaf 10 september; de inschrijving sluit op 21 september. Voorwoord Beste ouders en verzorgers, Voor de vijfde keer presenteren wij u met veel plezier het aanbod van naschoolse activiteiten. Dit aanbod is ook deze keer tot stand gekomen in samenwerking met Stichting

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk door een scholier 1691 woorden 2 mei 2003 5,8 384 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Hoofdstuk 1. Het drumstel Hoofdstuk 2. De indeling Hoofdstuk 3. Jazzmuziek

Nadere informatie

Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima

Oorspronkelijk tekst: So, What about the familie door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima En, hoe zit het met de familie? Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima Islam betekent familie, en familie blijft bij elkaar en je kunt geen

Nadere informatie

vastleggen: van grafisch naar traditioneel

vastleggen: van grafisch naar traditioneel 1 Hoe werk je met grafische notatie in de onderbouw en hoe kom je tot traditionele notatie? Een uitleg met praktijkvoorbeelden van eenvoudig naar complex. Vastleggen: van grafisch naar traditioneel Hans

Nadere informatie

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs

Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Workshop Pbones Een project van philharmonie zuidnederland voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs Inhoud Voorwoord 1 Lesactiviteit 1: Introductie op het project en de trombone 3 Lesactiviteit 2:

Nadere informatie

WORKSHOP- AANBOD. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO

WORKSHOP- AANBOD. Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Muziekworkshops en voorstellingen voor PO en VO Naast gewone muzieklessen geeft Music scool een aantal verschillende workshops en voorstellingen voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Er zijn

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden.

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. THEMA Grenzen DOEL Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. GROEPSDOEL Tieners verwoorden welke grenzen ze lastig vinden. SLEUTELBIJBELTEKSTEN Genesis 2:15-17,

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten Bijlage Cist brochure 2019-2020 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Joke Wiersma Ook

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

WERKMAP STOFFELTJE. een toneelvoorstelling voor. kleuters, eerste en tweede leerjaar. geschreven en gespeeld door. Geert Van den Broeck

WERKMAP STOFFELTJE. een toneelvoorstelling voor. kleuters, eerste en tweede leerjaar. geschreven en gespeeld door. Geert Van den Broeck vzw De kleine speeldoos Geert Van den Broeck Lostraat 60 2220 Heist-op-den-Berg 015/24.55.69 0496/41.56.84 geert.dekleinespeeldoos@gmail.com www.dekleinespeeldoos.be WERKMAP STOFFELTJE een toneelvoorstelling

Nadere informatie

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA PEDAGOGISCHE FICHE ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA 1. Algemene info Adres: VADDENHOEK 25, 9700 OUDENAARDE-MULLEM Tel: 0473 21 08 79 0486 90 14 63 Fax: E-mail: INFO@AFRIKA-AT-HOME.BE

Nadere informatie

Dunungbè / Kon. WAP-pages / Paul Nas / laatst aangepast op 15 september 2014

Dunungbè / Kon. WAP-pages / Paul Nas / laatst aangepast op 15 september 2014 Dunungbè / Kon WAP-pages / Paul Nas / laatst aangepast op 15 september 2014 Dunumbè (Dununbè, Dunung bè, Kon) is de moeder van alle Dounoumba-ritme's; de dans van de sterke mannen en komt uit Hamana, Siguiri

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart.

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. Regenten en vorsten LES 2 HANDEL 1600 Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. 1700 JE LEERT waarom de moederhandel zo belangrijk is; hoe de VOC werkt; hoe de WIC werkt.

Nadere informatie

Carnaval. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR

Carnaval. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR 2014 2015 Carnaval Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE Ritueel 1: Een masker van kosteloos materiaal... 3 Ritueel 2: Een carnavalsbal... 4 Ritueel

Nadere informatie

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004

HANDLEIDING. 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 HANDLEIDING 2010 VTech Printed in China 91-002483-004 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten speciaal ontworpen

Nadere informatie

Intra-Aziatische handel

Intra-Aziatische handel Intra-Aziatische handel Discours J.P. Coen 1.04.02 inv. nr. 4788 Brief van Jan Pieterszoon Coen aan de Heren XVII uit 1614. In deze brief geeft Coen zijn visie op een VOC-imperium in Azië. Op het moment

Nadere informatie

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg

Pauluskerk. Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Welkom in de Pauluskerk Voorganger: Dr. E.S. Klein Kranenburg Organiste: Anja van der Ploeg Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek 985, vers 1, 2 en 3 Zingen: Nieuwe Liedboek

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie

Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht Muziek Slagwerk en percussie Opdracht door een scholier 2137 woorden 18 mei 2008 6,6 52 keer beoordeeld Vak Muziek Slagwerk of percussie: de klank ontstaat door op het instrument te slaan of te

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie