NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 21 FEBRUARI 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 21 FEBRUARI 2002"

Transcriptie

1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 21 FEBRUARI Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; P. Kimmel-Steevens; G. Middelkoop-v.d. Ploeg en P. den Dunnen (fractievoorzitter); Namens Combinatie Algemeen Belang : de raadsleden G. Broeders (fractievoorzitter); J. Rullens; P. Meeuwissen en C. Vermeulen; Namens CDA : de raadsleden A. Goos, wethouder; J. van Gils-de Ridder (fractievoorzitter) en T. Kwaaitaal; Namens Groen Drimmelen : de raadsleden J. van Oosterbosch, wethouder; A. van Oosterhout; C. van Meel (fractievoorzitter) en M. Vos-Kroeze; Namens PvdA : de raadsleden G. Moerenhout (fractievoorzitter) en L. Krischer; Namens GB : het raadslid/fractievoorzitter G. Harmeling; Namens MP : het raadslid/fractievoorzitter C. Goeijers; Voorzitter : J. Elzinga, burgemeester; Secretaris : C. Wortel, gemeentesecretaris. Afwezig: Namens Combinatie Algemeen Belang : het raadslid A. Smits. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed.

2 2 2. Vaststellen agenda. Zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig de voorstellen van burgemeester en wethouders besloten met betrekking tot agendapunt 3, Vaststellen verslag raadsvergadering 24 januari 2002; agendapunt 9, Gemeentelijke bijdrage GR Openbare Gezondheidszorg West-Brabant 2002; agendapunt 10, Verlengen van een machtiging aan de ANWB tot het afgeven van internationale rijbewijzen; agendapunt 13, Maximumbedrag kasgeldleningen; agendapunt 15, Beroepschrift met betrekking tot plan Middelmeede; agendapunt 16, Aanvullend krediet ten behoeve van uitbreiding basisschool de Elsenhof te Wagenberg. 4. Mededelingen en ingekomen stukken. De heer Harmeling reageert naar aanleiding van de ingekomen stukken onder D. Het gaat daar over het volkshuisvestingsbeleid inzake het toestaan van woningbouw in de kleinere kernen. Hij is van mening dat er starterswoningen voor jongeren gebouwd moeten worden. Naar zijn oordeel gebeurt dat te weinig en moeten jongeren daardoor hun toevlucht nemen tot de stad. Wethouder Goos zegt dat het beleid van dit college erop gericht is om in de kleinste kerkdorpen huurwoningen te bouwen om jongeren aan woonruimte te helpen. Daardoor kunnen ze in hun eigen kerkdorp blijven wonen. Dat zegt volgens hem nog niets over de leefbaarheid. Daarvoor moeten ook de voorzieningen op peil worden gehouden. De mededelingen worden voor kennisgeving aangenomen. Ten aanzien van de ingekomen stukken wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 5. Herziening beleidsregel met betrekking tot subsidiëring plaatselijke muziekverenigingen Verlenging subsidieovereenkomst met de Stichting Kunstzinnige Vorming Halderberghe/ Moerdijk voor de jaren De heer Den Dunnen pleit ervoor om zo snel mogelijk over te gaan op een verhouding van 75% staat tot 25% voor wat betreft de verdeling van leerlingen. Hij stelt dat het college daar overleg over zou voeren met de Muziekschool. Hij vindt daar niets van terug in de stukken. De heer Goeijers wijst erop dat er tot zijn spijt sprake is van een breekijzer via de verplichting in de CAO dat docenten van de Muziekschool geen les mogen geven aan de muziek-verenigingen. Hij kijkt met enige zorg naar de kwaliteit die geleverd kan worden en ziet met belangstelling uit naar de evaluatie.

3 3 De voorzitter meldt dat er intussen overleg is geweest met de Muziekschool. Daarin is aan de orde gesteld om zo snel mogelijk te komen tot een verdeling van 25% staat tot 75%. Hij licht toe dat de bepaling in de CAO te maken heeft met werkgaranties. Daar staat tegenover dat het toezicht op bijverdiensten in dienst van concurrenten ook groter is. De heer Den Dunnen is blij met de positieve benadering van college en Muziekschool. De heer Broeders is blij met het resultaat dat er bereikt is. Hij is zeer tevreden en heeft de indruk dat er een breed draagvlak bestaat voor dit resultaat. De voorzitter stelt voor om onmiddellijk naar de verdeling 25% : 75% over te gaan. Hij wil daar drie keer Euro voor beschikbaar stellen, zoals in het voorstel is verwoord. Hij behoudt zich het recht voor om een extra stimulans in een keer ter beschikking te stellen als dat nodig mocht zijn. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig de voorstellen 5 en 6 van burgemeester en wethouders besloten. 7. Uitbreiding podium grote zaal Den Domp. De voorzitter wil de raad nog in zijn overwegingen meegeven dat de gemeente 100% bijdraagt en dat de verenigingen hun bijdrage leveren via het opleuken van de zaal. De heer Den Dunnen ziet dit niet als een soort compensatie voor het geval de nieuwe sporthal er niet komt, maar als een duidelijke noodzaak. Hij ziet dit als een broodnodige voorziening en kan die van harte ondersteunen. Hij ziet voorstellen over de verdere sportaccommodaties met belangstelling tegemoet. De heer Broeders is ook blij met dit voorstel en met deze oplossing. Hij dringt ook aan op nadere voorstellen voor het uitbreiden van de accommodaties. Mevrouw van Gils is eveneens tevreden over dit voorstel. Ook zij ziet dit nadrukkelijk niet als compensatie. Ze dringt ook aan op het aanpassen van de bestaande voorzieningen aan de eisen van de tijd. De heer Goeijers is ook voor dit voorstel. De heer Harmeling ondersteunt ook het voorstel dat de gemeente het volledige bedrag betaalt. De heer Van Meel kan helemaal akkoord gaan met het voorstel. Hij ziet dit als een onderdeel van het op peil brengen van de accommodaties. De heer Krischer gaat akkoord met het voorstel. Hij hoopt verder dat het erg leuk wordt.

4 4 De voorzitter deelt mede dat een groot complex, waar de gedachten aanvankelijk naar uit gingen, er niet in zit. Het bij de tijd brengen en opknappen van de accommodaties komt terug op de agenda. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het aangepaste voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 8. Uitbreiding accommodatie VV Zwaluwe. De heer Krischer gaat akkoord. Hij vindt vooral de samenwerking tussen VV Zwaluwe en kinderopvang een goed idee. De heer Van Meel denkt dat het een goed idee is van VV Zwaluwe om iets meer met de jeugd te doen dan alleen voetballen. Tot zijn genoegen voldoet dit ook aan zijn wens om alle kinderopvang onder één noemer te brengen. De heer Harmeling vindt het een goed voorstel. De opvang van jonge jeugd acht hij een goede investering in de toekomst van jongeren. De heer Goeijers is ook voor het voorstel. Mevrouw van Gils spreekt van een prima voorstel. Ze wenst VV Zwaluwe veel succes. De heer Broeders wijst op de waardering die deze pilot ook nationaal krijgt. Hij is daar zeer content mee en hoopt dat een en ander resultaat gaat bereiken. De heer Den Dunnen spreekt zijn waardering uit voor de samenwerking bij VV Zwaluwe. Hij ziet hierin een impuls voor sportbeoefening door jonge jeugd en hoopt op een positieve invloed. De voorzitter is benieuwd wat op termijn de uitwerking zal zijn van deze integratie op het binden van jeugd aan sportverenigingen. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 11. Evaluatie Algemeen Maatschappelijk Werk Stichting De Markenlanden en opheffing Stichting Steunpunt Sociale Zekerheid Drimmelen. Mevrouw Vos zegt dat het in het voorstel gaat om schuldhulpverlening door de Sociale Dienst. Ze stelt voor om te gaan werken met het meldpunt Integrale Schuldhulpverlening. Ze wil schuldhulpverlening inhuren bij Markenlanden en in Drimmelen een meldpunt opzetten.

5 5 De voorzitter heeft begrip voor deze gedachte. Hij wijst erop dat tot nu toe niet is gebleken dat een dergelijk zwaar middel noodzakelijk is. Als zou blijken dat daar wel behoefte aan is, is hij bereid om daar weer een agendapunt van te maken. Hij wil ook met de mensen uit het veld hierover praten. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten, met in achtneming van de toezegging aan mevrouw Vos. 12. Verkoop aandelen Intergas NV. Mevrouw Kimmel vraagt of het beroep op de hardheidsclausule ergens toe heeft geleid bij het Ministerie van Financiën. Om geen gat in de begroting te slaan stelt ze voor om het voorstel aan te vullen en een zodanig bedrag te reserveren dat het vervallen van de structurele uitkering van dividend en inconveniënten-uitkering geen gevolgen heeft voor de Algemene Dienst. De heer Broeders is het in elk geval eens met de verkoop van de aandelen. Hij vraagt ook naar de uitslag van het beroep op de hardheidsclausule. Mevrouw van Gils gaat akkoord met het voorliggende voorstel. Ze pleit voor enige terughoudendheid met het echt besteden van de gelden. De heer Goeijers sluit zich aan bij het voorstel van mevrouw Kimmel. De heer Harmeling volgt dat voorbeeld. De heer Van Oosterhout is akkoord met het voorstel. De heer Krischer gaat eveneens akkoord met de verkoop. Wethouder van Oosterbosch is voorstander van een gedegen financieel beleid. Hij wijst erop dat aan deze verkoop een lang en gedegen proces vooraf is gegaan. Dat heeft een ingewikkelde constructie opgeleverd, die een aantal jaren loopt. Hij wijst op de belasting die eigenlijk over het verkoopbedrag verschuldigd is. Daar vinden nog gesprekken met het Ministerie van Financiën over plaats. Hij heeft daar nog geen uitslag van. De intentie is om de dekking die er was door de structurele uitkering te compenseren. Hij stelt voor om dat bij de behandeling van de Voorjaarsnota te regelen. De voorzitter wil het voorstel van mevrouw Kimmel overnemen om te bepalen dat het equivalent van de opbrengst, gelijk aan de derving in de Algemene Dienst, veilig zal worden gesteld om die derving te voorkomen. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het aangevulde voorstel van burgemeester en wethouders besloten.

6 6 14. Ontwerp bestemmingsplan Gruytpark. De heer Goeijers wil even stilstaan bij de contingenten. Hij maakt zich zorgen over het feit dat er volgens zijn berekening geen extra sociale woningbouw is gerealiseerd in de afgelopen periode. Hij vraagt wat er met de rest van de contingenten gebeurt. Tot slot informeert hij naar het in stand blijven van de mogelijkheden voor bejaardenzwemmen. Wethouder Goos zegt dat er per saldo een positief resultaat ontstaat. Dat aantal kan in de contingenten worden meegenomen. Dat zegt niets over de soort woningbouw. Hij stelt dat de herontwikkeling van het gebied Gruytpark een logische verdeling van sociale woningbouw, appartementen voor zorg en middeldure en dure woningen kent. Die mix in het bestemmingsplan is tot stand gekomen na uitputtend overleg met belanghebbenden. De heer Goeijers blijft zijn indruk over de sociale woningbouw houden. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 17. Bezwaarschrift tegen het besluit van de raad van 29 november 2001 inhoudende de weigering om medewerking te verlenen aan het plan voor het oprichten van twee woningen aan de Haagstraat te Made. De heer Goeijers vraagt naar de prijs die degene die beroep voert in rekening wordt gebracht. Hij vraagt ook of dat bedrag terugbetaald wordt als de bezwaarmaker wint. Wethouder Stoffels merkt op dat er niet betaald hoeft te worden aan de gemeente. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 18. Sluiting. Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed.

7 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 12 MAART Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; P. Kimmel-Steevens; G. Middelkoop-v.d. Ploeg en P. den Dunnen (fractievoorzitter); Namens Combinatie Algemeen Belang : de raadsleden G. Broeders (fractievoorzitter); A. Smits; J. Rullens; P. Meeuwissen en C. Vermeulen; Namens CDA : de raadsleden A. Goos, wethouder; J. van Gils-de Ridder (fractievoorzitter) en T. Kwaaitaal; Namens Groen Drimmelen : de raadsleden J. van Oosterbosch, wethouder; A. van Oosterhout; C. van Meel (fractievoorzitter) en M. Vos-Kroeze; Namens PvdA : de raadsleden G. Moerenhout (fractievoorzitter) en L. Krischer; Namens GB : het raadslid/fractievoorzitter G. Harmeling; Namens MP : het raadslid/fractievoorzitter C. Goeijers; Voorzitter : J. Elzinga, burgemeester; Secretaris : C. Wortel, gemeentesecretaris. 19. Opening. De voorzitter opent de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed. 20. Vaststellen agenda. Zonder hoofdelijke stemming wordt de agenda vastgesteld.

8 8 21. Mededelingen en ingekomen stukken. De voorzitter deelt mee dat er in deze fase geen fractievoorzittersoverleg plaats zal vinden. De heer Smits maakt van de gelegenheid gebruik om als grootste fractie, de andere fracties uit te nodigen voor een openbare bespreking over een nieuwe coalitie. Er zijn geen ingekomen stukken. De mededelingen worden voor kennisgeving aangenomen. 22. Borgstelling in verband met aangaan lening bij Rabobank door V.V. Zwaluwe voor uitbreiding accommodatie ten behoeve van naschoolse opvang. Wethouder van Buuren licht toe dat dit krediet gaat over een uitbreiding van de kantine van V.V. Zwaluwe en de realisering van buitenschoolse opvang. Er is echter nog een andere aanbieding ingediend voor het realiseren van buitenschoolse opvang in Lage Zwaluwe. Hij stelt voor om op korte termijn overleg te voeren met het bestuur van V.V. Zwaluwe en de Stichting Kinderopvang. Hij stelt de raad voor om het voorliggende voorstel toch positief te benaderen. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 23. Krediet bouw centrale gemeentewerf. De voorzitter begint met de opmerking dat er op het aanvankelijke voorstel een bezuiniging is aangebracht van Euro, inclusief btw. De heer Goeijers wijst op de grote overschrijding van het oorspronkelijke budget. Hij vraagt wat hiervan de gevolgen zijn voor de gemeentelijke belastingen en welke garanties er zijn om te voorkomen dat de overschrijding nog groter wordt. Mevrouw Vos stelt voor om dit soort bedragen in het vervolg te indexeren om te voorkomen dat er telkens om extra krediet gevraagd moet worden. De heer Smits denkt dat er geen sprake is van het overschrijden van kredieten. Hij stelt dat er destijds een indicatief bedrag is opgenomen. Hij spreekt van een prima onderbouwd voorstel. Ook de procedure is volgens hem juist gevolgd en in overeenstemming met de afspraken. Hij is van mening dat er een prima locatie ontstaat voor de medewerkers van de buitendienst.

9 9 Mevrouw Kimmel is ook van mening dat er snel begonnen moet worden met de bouw van een nieuwe gemeentewerf. Ze is akkoord met het voorstel. De voorzitter stelt dat het verhogen van belastingen een zaak is van politieke afwegingen. Hij hoopt dat er na de aanbesteding sprake is van een definitief bedrag. Bijramen en indexeren zijn instrumenten die kunnen helpen om tot een zo reëel mogelijk begrotingsbedrag te komen. Hij is wel van mening dat het hard nodig is om dit gebouw te realiseren voor de gemeentelijke medewerkers. Deze huisvesting is volgens hem voorwaarde om te komen tot optimale bedrijfsvoering. De heer Goeijers blijft ongerust dat dit zal leiden tot een verhoging van gemeentelijke tarieven. Verder kan hij akkoord gaan met het voorstel. Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel van burgemeester en wethouders besloten. 24. Onderzoek geloofsbrieven gekozen raadsleden. De voorzitter stelt voor om een commissie van onderzoek te benoemen, bestaande uit de heren A.A.H. van Oosterhout, G.J. Goeijers en P. den Dunnen. Hij vraagt aan de heer Den Dunnen om als nestor het voorzitterschap op zich te nemen. De voorzitter schorst voor enkele ogenblikken de vergadering. De heer Den Dunnen brengt verslag uit. De commissie rapporteert de raad dat ze de geloofsbrieven en verdere bij de Kieswet gevorderde stukken heeft onderzocht en in orde bevonden. Dit voor de leden van de nieuw gekozen gemeenteraad, te weten: H.T.M. Bakker, G.J.A. Broeders, J.J.M. van Buuren, A.J.H. Buijs, H.N. van Dijk, A.C.M. Goos, J.H. van Gurp, G.J. Harmeling, M. Vos-Kroeze, T.C. Kwaaitaal, P.A. Meeuwissen, G.P.S. Moerenhout, J.P.B. van Oosterbosch, P.C. Prinse, J.A.M. van Gils-de Ridder, J. Rullens, A.P.G.J. Smits, P.E.H. Kimmel-Steevens, F.J.M. Stoffels, A.H.C. Verhulst en C.G.A. Vermeulen. Gebleken is dat benoemden aan alle in de Gemeentewet gestelde eisen voldoen. Voorts is vastgesteld dat er geen bezwaarschriften door een of meerdere kiezers zijn ingediend. De commissie, bestaande uit P. den Dunnen, G.J. Goeijers en A.A.H. van Oosterhout, adviseert tot hun toelating als lid van de gemeenteraad. Getekend te Drimmelen op 12 maart Zonder hoofdelijke stemming besluit de raad, na onderzoek van de geloofsbrieven, tot toelating van de nieuwe raadsleden tot de gemeenteraad van Drimmelen.

10 Afscheid raadsleden. De voorzitter begint met het verwelkomen van de belangstellenden op de publieke tribune. Hij zegt de royale belangstelling voor deze bijzondere raadsvergadering op prijs te stellen. Allereerst begint hij met het uitspreken van zijn waardering voor de gemeenteraad in het algemeen. Zijn voor de raadsleden de gemeenteraadsvergaderingen vaak een politiek hoogtepunt, wethouders en ambtenaren ervaren het in de regel meer als een gewoon onderdeel van het dagelijks werk. Het meeste werk is van tevoren verricht en de uiteindelijke vaststelling in de raad levert zelden nieuwe of onverwachte gezichtspunten op. Voor burgers is het meestal eerder een saaie dan een spannende gebeurtenis. Des te meer waardering heeft hij voor de manier waarop de raad de afgelopen periode gewerkt heeft. Hij noemt de manier waarop de raad erin geslaagd is de vergaderorde te verbeteren manmoedig. De komende raad kan op die basis voortborduren bij het verder verbeteren van dat functioneren. Hij geeft een pluim voor de vorderingen die gemaakt zijn. De belangstelling voor de locale politiek en voor de locale democratie is wat hem betreft nog wel voor verbetering vatbaar. Hij kan zich voorstellen dat de nieuwe raad verder experimenteert met de werkwijze. Hij zegt het jammer te vinden dat een aantal raadsleden daar niet meer aan deel zal nemen. Leo Krischer is raadslid vanaf 19 maart Hij typeert de heer Krischer als een man van weinig woorden, maar met oprecht goede bedoelingen. Hij spreekt zijn waardering en respect uit voor de bijdrage die de heer Krischer geleverd heeft. Cor van Meel is raadslid sinds 2 juni 1982, waarvan tweeëneenhalf jaar wethouder. De heer Van Meel mag wat hem betreft met gepaste trots terugzien op de invloed die zijn deskundige inbreng op de discussies in de raad gehad heeft. Dat geldt in het bijzonder op het punt van welzijn en sport. Ad van Oosterhout is raadslid vanaf 12 januari De heer Van Oosterhout viel vooral op door zijn degelijke voorbereiding en dossierkennis. Hij bedankt de heer Van Oosterhout voor zijn ijver en inzet. Hans Goeijers is ruim vijf jaar raadslid geweest. Vooral een luis in de pels en iemand die altijd opkwam voor het belang van de verenigingen. Hij noemt nadrukkelijk de serieuze aanpak van de heer Goeijers, dit ondanks de soms speelse manier waarop deze dat in de raad wist te verwoorden. Grietje Middelkoop werd raadslid op 2 juni Ze ging helemaal op in onderwerpen als ruimtelijke ordening en land- en tuinbouw. Dat deed ze zowel binnen als ook buiten de raad. Hij bewaart goede herinneringen aan de manier waarop hij met mevrouw Middelkoop heeft mogen samenwerken. Hij heeft dat als buitengewoon plezierig ervaren en hij spreekt daarvoor zijn waardering uit.

11 11 Tot slot Piet den Dunnen. De heer Den Dunnen viel op als een heel serieus en maatschappelijk betrokken raadslid. Hij is nog meer getroffen door het menselijk aspect in het optreden van de heer Den Dunnen dan in diens politieke optreden. Hij overhandigt de leden die afscheid nemen een aandenken en een bos bloemen. Hij vraagt tenslotte om een warm applaus. De heer Van Meel zegt dat hij met veel plezier terugkijkt. De mooiste tijd vond hij de tijd van voor de herindeling. Na de herindeling is er een ander politiek klimaat ontstaan. Maar ook in die nieuwe situatie heeft hij zich altijd uitstekend op zijn plaats gevoeld. Hij is van mening dat politiek bedrijven moet gebeuren vanuit een visie op de maatschappij. Het algemeen belang gaat daarbij boven het persoonlijk belang. Eerlijkheid moet bij dit werk voorop staan en er moet sprake zijn van voldoende inzet. Hij bedankt het ambtelijk apparaat voor de ondersteuning, de andere raadsleden voor hun collegialiteit en, tot slot, de voorzitter voor zijn mooie woorden. De heer Van Oosterhout heeft zijn raadslidmaatschap als heel boeiend en plezierig ervaren. Dit is in het bijzonder te danken aan de ervaringen rondom de herindeling. Het feit dat de gemeente zich met alles bemoeit, zoals hij het uitdrukt, maakt het raadswerk extra aantrekkelijk. Hij zal dat in positieve zin blijven uitdragen. Hij heeft de samenwerking met ambtenaren en college als zeer prettig ervaren. De komende periode met het dualisme kan volgens hem ook zeer boeiend worden en hij wil dan ook graag actief blijven op de achtergrond in zijn partij. De heer Goeijers zegt dat de raad wat hem betreft een plek moet zijn waar het volk spreekt en de bestuurders luisteren. Hij is van mening dat raadsleden in de eerste plaats volksvertegenwoordigers zijn en de raad een democratisch platform. De manier waarop de besluitvorming plaatsvindt, staat daarmee volgens hem nog wel eens op gespannen voet. Hij gaat een tijdje naar het buitenland, maar hij kondigt nu alvast aan dat hij terug zal komen. Hij dankt de kiezers voor het geschonken vertrouwen, de achterban voor de steun, de fractieleden voor de inspiratie en de collega-raadsleden voor hun betrokkenheid. Mevrouw Middelkoop wijst op de liberale uitgangspunten. Die hebben haar altijd enorm aangesproken. Ze heeft zich altijd in willen zetten voor de agrarische beroepsbevolking. Ze blijft positief werken aan die belangen, ook als ze niet meer in de raad zit. Werken aan een duurzame toekomst van een vitaal platteland blijft volgens haar nodig. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om te wijzen op het belang van een succesvol gebiedsgericht beleid. Naast agrarische producten is er ook behoefte aan natuur en een goed onderhouden landschap. Maar ook vragen op het punt van recreatie, biologische landbouw en waterberging komen op de agrarische ondernemer af. Ze is van mening dat er behoefte blijft aan een economisch renderende agrarische sector, ook in Drimmelen. Ze dankt iedereen voor de goede samenwerking. Ze hoopt dat de vele goede contacten in stand blijven. Ze dankt haar fractie voor de ruimte die ze gekregen heeft en voor de

12 12 goede vriendschappen die overblijven. Ze wenst de nieuwe raad veel succes en hoopt dat die zich in zal blijven zetten voor de agrarische sector in deze gemeente. De heer Den Dunnen hoopt dat hij aan zijn komende levensfase evenveel plezier zal kunnen beleven als aan zijn periode in de gemeenteraad. In zijn eerste levensfase heeft hij, mede dankzij de steun van de bevolking, successen geboekt op sportgebied. Hij hoopt dat hij daar tijdens zijn politieke loopbaan en als vrijwilliger, iets voor terug heeft kunnen doen. Hij heeft veel geleerd van de periode toen hij als wethouder betrokken was bij de sanering van het Industrie- en Havenschap Moerdijk. In zijn tweede periode als wethouder heeft hij mee mogen werken aan de bestrijding van de financiële problemen van de gemeente. Het feit dat de sporthal in Lage Zwaluwe er niet gekomen is, heeft hij als heel jammer ervaren en hij hoopt dat dat er alsnog van komt. Hij gaat nu meer aan zichzelf en aan zijn gezin denken en van zijn vrije tijd genieten. De heer Krischer bedankt iedereen die daaraan heeft meegewerkt voor de samenwerking. Hij betreft daar ook alle burgers bij die hun mening hebben gegeven. Hij bedankt met name de Dorpsraad in Terheijden. Hij is tot slot blij dat hij het stokje over kan geven aan een jongere. De heer Moerenhout bedankt zijn fractiegenoot, de heer Krischer, voor de samenwerking. De voorzitter nodigt iedereen uit om onder het genot van een hapje en een sapje verder te gaan met het uitwisselen van ervaringen. 26. Sluiting. Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed.

13 13 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 14 MAART 2002 Aanwezig: Namens Combinatie Algemeen Belang : de raadsleden G. Broeders; A. Smits; J. Rullens; P. Meeuwissen; C. Vermeulen en A. Buijs; Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels; J. van Buuren en P. Kimmel- Steevens; Namens CDA : de raadsleden A. Goos; J. van Gils-de Ridder en T. Kwaaitaal; Namens Groen Drimmelen : de raadsleden J. van Oosterbosch; M. Vos-Kroeze en P. Prinse; Namens PvdA : de raadsleden H. van Dijk en G. Moerenhout; Namens GB : de raadsleden G. Harmeling en A. Verhulst; Namens MP : het raadslid J. van Gurp; Namens Bakker : het raadslid H. Bakker; Voorzitter : J. Elzinga, burgemeester; Secretaris : C. Wortel, gemeentesecretaris. 27. Opening. De voorzitter opent de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed. 28. Mededelingen en ingekomen stukken. De voorzitter wijst op het nieuwe reglement van orde dat is klaargelegd. Hij meldt dat er nu nog geen raadsgriffier wordt aangesteld. Dat onderdeel van de wet is uitgesteld. Tot slot treffen de leden op hun plek een lijst aan met de namen die door de verschillende fracties naar voren zijn geschoven om tijdelijk de commissies te bezetten.

14 14 Er zijn geen schriftelijke ingekomen stukken. De mededelingen worden voor kennisgeving aangenomen. 29. Beëdiging raadsleden. De voorzitter neemt de leden van de nieuwe gemeenteraad de eed af of de belofte. Daarmee zijn G. Broeders, A. Smits, J. Rullens, P. Meeuwissen, C. Vermeulen, A. Buijs, F. Stoffels, J. van Buuren, P. Kimmel-Steevens, A. Goos, J. van Gils-de Ridder, T. Kwaaitaal, J. van Oosterbosch, M. Vos-Kroeze, P. Prinse, H. van Dijk, G. Moerenhout, G. Harmeling, A. Verhulst, J. van Gurp en H. Bakker benoemd tot lid van de raad van de gemeente Drimmelen. De voorzitter zegt dat zijn verwachtingen hoog gespannen zijn. Hij wijst op de verandering van monisme naar dualisme. Hij stelt voor die verandering gepaard te laten gaan van een regelmatige reflectie. Hij wil uitgaan van het vermogen om binnen de nieuwe werkelijkheid te bewegen. Geen mechanische verandering, maar een verandering die organisch van aard is. Hij biedt zijn medewerking en die van de secretaris aan bij het streven om de beste gemeenteraad van Nederland te worden. Hij besluit door de raad daarbij succes te wensen. De heer Van Dijk zegt zich voor honderd procent in te willen zetten voor deze vernieuwing. De heer Bakker hoopt op een langdurige en vooral prettige samenwerking. Hiermee zijn de leden van de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Drimmelen officieel benoemd. 30. Uitvoering wet dualisering gemeentebestuur. De voorzitter stelt het besluit eerst in algemene zin aan de orde. De heer Smits denkt op één punt anders dan het voorstel van het college. Dat betreft het inspreekrecht in de raad. Hij acht het niet uitgesloten, dat dit punt ook in de coalitieonder-handelingen een rol zal spelen. Ook de vraag of de commissies misschien moeten worden afgeschaft, zal bij die besprekingen aan de orde komen, is zijn verwachting. Hij wil het voorstel nu steunen in de verwachting dat de twee genoemde punten vanzelf terugkomen op de agenda. Mevrouw Vos is enthousiast over het nieuwe systeem. Ze waarschuwt voor het toenemende risico van cliëntalisme nu er ook veel taken op uitvoeringsgebied bij het college komen te liggen. De raad houdt volgens haar wel een belangrijke

15 15 verantwoordelijkheid door het stellen van randvoorwaarden en het ter beschikking stellen van budgetten. Op het punt van het inspreekrecht wil ze later terugkomen. De heer Stoffels dringt erop aan om, los van het nieuwe systeem, in elk geval te proberen beter te besturen en de burger beter te betrekken. Hij kan zich vinden in het voorstel dat er ligt, maar hij wil graag in een later stadium terugkomen op de manier waarop een en ander georganiseerd is. Bij die gelegenheid wil hij ook de personele invulling van de commissies weer aan de orde stellen. Vooralsnog kiest hij voor commissies. Dat is in het verleden een gangbare weg gebleken en het is een goede mogelijkheid om te luisteren naar burgers. Hij wil later graag de discussie voeren over het inspreekrecht. De heer Moerenhout acht het niet uitgesloten dat het inspreekrecht in de toekomst nog eens zal veranderen. Hij vindt het belangrijk dat burgers bij het openbaar bestuur worden betrokken. Hij mist overigens een verwijzing naar het tijdelijke karakter van de besluiten. De heer Van Gurp sluit zich wat het inspreekrecht betreft aan bij de vorige sprekers. Voor het overige is hij tevreden met de wijzigingen die na behandeling in de commissie zijn aangebracht. Hij vraagt naar de financiële gevolgen van het invoeren van deze wet. De heer Harmeling is een groot voorstander van het invoeren van inspreekrecht voor de burgers. Het spreekrecht geeft de burger de gelegenheid zijn betrokkenheid te tonen bij het lokaal bestuur. Hij kan zaken die hij van belang vindt tijdens de raadsvergadering toelichten. De raad moet dan een voorstel doen over de verdere behandeling van de inbreng van de burger. Hij wil dit graag ter harte nemen en daar met de raad verder over discussiëren. Hij stelt voor om het fractievoorzittersoverleg te handhaven. Hij heeft dit overleg altijd als zinvol ervaren. De voorzitter zegt dat het hier inderdaad om een tijdelijke regeling gaat. Hij verwacht dat dit onderwerp binnen een paar maanden opnieuw aan de orde zal komen. Het punt van de financiën is nog onderwerp van gesprek tussen de VNG en het kabinet. Hij wijst erop dat hier inderdaad wordt voorgesteld het fractievoorzittersoverleg te handhaven. Ook hij heeft dit in de afgelopen periode als een waardevol element ervaren. Hij stelt voor om nu het reglement van orde verder te bespreken. Mevrouw Vos wil graag later nog eens terugkomen op het inspreekrecht en het punt van de commissies. Ze snapt niet wat de plaats is van het fractievoorzittersoverleg in het duale systeem. Ze vindt een reguliere vorm van dit overleg niet nodig en vindt het niet passen in dit systeem. De heer Bakker deelt mee dat de naam van zijn fractie Lijst Harrie Bakker zal zijn. Hij zal zijn tekstuele opmerkingen schriftelijk aanleveren. De heer Stoffels vraagt wie er deel nemen aan de eerste commissievergadering.

16 16 De voorzitter zegt dat er fractievoorzittersoverleg zal zijn naar behoefte. In de toekomst zal ook dit punt opnieuw aan de orde komen. Voor de eerstvolgende commissie verwacht hij de leden die zijn opgegeven en waar de raad zich dadelijk over uit zal spreken. Als straks de formele commissieleden worden benoemd komen alle argumenten nader aan de orde. Hij zegt er geen bezwaar tegen te hebben als er leden van de vorige commissie mee komen, die geen raadslid zijn. De voorzitter stelt vast dat het reglement van orde is vastgesteld zoals het nu voorligt. De voorzitter constateert dat er drie voorzitters zijn benoemd: mevrouw Vos voor de commissie Algemeen Bestuur en Middelen; mevrouw P. Kimmel-Steevens als voorzitter van de commissie voor Maatschappelijke Aangelegenheden en de heer G. Broeders als voorzitter van de commissie VROM. Verder hanteert de voorzitter het ingediende lijstje als uitgangspunt. Bij de commissie Algemeen Bestuur en Middelen moet de heer Broeders worden toegevoegd. Bij de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden wordt de naam van de heer Rullens vervangen door die van de heer Meeuwissen en de naam van de heer Moerenhout wordt vervangen door die van de heer Van Dijk. Hij vraagt de heren Verhulst en Bakker om commissie van stemopneming te zijn. Er zijn 21 stemmen uitgebracht en alle stemmen zijn geldig. Op alle commissieleden zijn 21 stemmen uitgebracht, met uitzondering van de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden, waar de heer Meeuwissen een stem mist. Hiermee zijn de commissieleden benoemd. De voorzitter stelt vervolgens de bemensing van het Presidium aan de orde. Het gaat om het Presidium voor het vaststellen van de raadsagenda. Ook wordt nu gestemd over het aanwijzen van een waarnemend voorzitter; ook een voorlopige voorziening. Ook wordt gestemd over het benoemen van de leden van de commissie Bezwaarschriften. Het benoemen van een tijdelijke griffier komt te vervallen. Hij verzoekt de commissie van stemopneming weer om de stembriefjes op te halen. Er zijn 21 stemmen uitgebracht op alle leden. Geen blanco stemmen en geen ongeldige. Alle genoemde personen zijn benoemd. Het reglement van orde is vastgesteld conform het voorstel van burgemeester en wethouders en de leden van de genoemde gremia zijn benoemd, met in achtneming van de ter vergadering aangebrachte wijzigingen. 31. Sluiting. Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter de vergadering met het verzoek een moment stilte in acht te nemen voor bezinning of gebed.

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 22 FEBRUARI 2001

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 22 FEBRUARI 2001 1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 22 FEBRUARI 2001 Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; P. Kimmel-Steevens en

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 NOVEMBER 2003

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 NOVEMBER 2003 1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 NOVEMBER 2003 Raad: Aanwezig: Namens Combinatie Algemeen Belang : de raadsleden J. Praat; J. Rullens; P. Meeuwissen; C. Vermeulen

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen op donderdag 20 december 2001. mevrouw M. Vos-Kroeze, voorzitter

Verslag van de vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen op donderdag 20 december 2001. mevrouw M. Vos-Kroeze, voorzitter 1 Verslag van de vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen op donderdag 20 december 2001 Aanwezig: mevrouw M. Vos-Kroeze, voorzitter namens Groen Drimmelen: de heren A. van Oosterhout en

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE BIJZONDERE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 APRIL 2001

NOTULEN VAN DE BIJZONDERE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 APRIL 2001 NOTULEN VAN DE BIJZONDERE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 28 APRIL 2001 1 Aanwezig: Kozmin, Polen : de heer B. Kasprzak, burgemeester van Kozmin; de heer J. Zaradniak, voorzitter

Nadere informatie

Commissie Algemeen Bestuur en Middelen donderdag 19 december 2002. de heren B. van Dijk en L. Krischer. de heren A. Goos en J.

Commissie Algemeen Bestuur en Middelen donderdag 19 december 2002. de heren B. van Dijk en L. Krischer. de heren A. Goos en J. Commissie Algemeen Bestuur en Middelen donderdag 19 december 2002 Aanwezig: namens PvdA: de heren B. van Dijk en L. Krischer namens Mayse Partij: de heren J. van Gurp en P. van Gurp namens Groen Drimmelen:

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 5 APRIL 2001

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 5 APRIL 2001 1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 5 APRIL 2001 Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; G. Middelkoop-v.d. Ploeg

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 28 mei 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier en

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans.

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans. Vergadering Gemeenteraad 27-03-2014 Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het Reglement van orde voor de gemeenteraad

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 29 NOVEMBER 2001

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 29 NOVEMBER 2001 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 29 NOVEMBER 2001 1 Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; P. Kimmel-Steevens; G.

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 11 JANUARI 2001

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 11 JANUARI 2001 1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 11 JANUARI 2001 Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder, J. van Buuren, wethouder, P. Kimmel-Steevens, G.

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 15 APRIL 2004

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 15 APRIL 2004 1 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 15 APRIL 2004 Raad: Aanwezig: Namens Combinatie Algemeen Belang : de raadsleden J. Praat; A. Smits; J. Rullens; P. Meeuwissen;

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 15-04-2010 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

COMMISSIE INWONERSZAKEN woensdag 23 oktober 2002

COMMISSIE INWONERSZAKEN woensdag 23 oktober 2002 COMMISSIE INWONERSZAKEN woensdag 23 oktober 2002 Aanwezig: voorzitter De heer J. Rullens namens Mayse Partij: De heer J.H. van Gurp en mevrouw A. Marijnissen namens Groen Drimmelen: De heren C. Van Meel

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht

Memorie van antwoord. Convenant actieve informatieplicht Memorie van antwoord Aan : de leden van de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders en de griffier Datum : 26 januari 2015 Onderwerp : memorie van antwoord bij Nota geheimhouding,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 17 MEI 2001

NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 17 MEI 2001 NOTULEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN DRIMMELEN VAN 17 MEI 2001 1 Aanwezig: Namens VVD : de raadsleden F. Stoffels, wethouder; J. van Buuren, wethouder; P. Kimmel-Steevens en G. Middelkoopv.d.

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

Verslag Agendacommissie 19 juli 2016

Verslag Agendacommissie 19 juli 2016 Verslag Agendacommissie 19 juli 2016 Aanwezig: W. Buijs Glaudemans (voorzitter), B van de Burgt, I. van Dinther, J. van Orsouw, H. Renders, M. Zondag (i.p.v. H. Smits), D. Warris, H. Wijnstekers, J. Zoll,

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 17/06/2008 Hennekam B (Wethouder), aanwezig Wortel C.M.G.H. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Bakker H.T.M. (Wethouder),

Nadere informatie

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming.

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming. gemeenteraad Agenda Aanvang Datum 20:00 22-09-2016 Opening en vaststellen agenda 2 Bepalen volgorde bij hoofdelijke stemming en benoeming stembureau De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Locatie: B&W-kamer Vergadertijdstip: 01.10.2002 09:00 uur tot 01.10.2002 12:30 uur Secretaris: Secretaris de heer mr. C.M.G.H. Wortel Aanwezig: J. Elzinga, drs.ir. F.J.M. Stoffels, de heer mr. C.M.G.H.

Nadere informatie

Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem. gelezen het voorstel van het presidium d.d. 16 februari 2017,

Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem. gelezen het voorstel van het presidium d.d. 16 februari 2017, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hattem Nr. 38584 15 maart 2017 Gemeente Hattem Verordening op de raadscommissies gemeente Hattem 2017 De raad van de gemeente Hattem; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002.

Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002. Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002. Aanwezig: De heren De Hart, Van Helvoort, Van den Hoven, Kamps, Van Mierlo, Nieuwkerk, Van Spaandonk en Verboven. Verder aanwezig:

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 25-09-2008 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 20:00 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

gemeenteraad Aanvang Datum voorzitter 20: Dhr. Vroom Agenda: 1 Opening en vaststellen agenda

gemeenteraad Aanvang Datum voorzitter 20: Dhr. Vroom Agenda: 1 Opening en vaststellen agenda gemeenteraad Aanvang Datum voorzitter 20:00 09-06-2016 Dhr. Vroom Agenda: 1 Opening en vaststellen agenda 2 Bepalen volgorde bij hoofdelijke stemming en benoeming stembureau De voorzitter bepaalt door

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 10/06/2008 Hennekam B (Wethouder), aanwezig Wortel C.M.G.H. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Bakker H.T.M. (Wethouder),

Nadere informatie

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Datum: 10 oktober 2017, 9.30 uur in het Gemeentehuis (kamer D1.03) te Leidschendam 1. Opening Agendapunten 6C en 9C

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W enlijst College van B&W Locatie: B&W-kamer Vergadertijdstip: 23.09.2003 09:00 uur tot 23.09.2003 12:00 uur Secretaris: Secretaris de heer mr. C.M.G.H. Wortel Aanwezig: Afwezig: J. Elzinga, drs.ir. F.J.M.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen.

spreekrecht Uiteraard kunt ook u, zowel in de gemeenteraadsvergaderingen als in de Voorbereidende Vergaderingen, uw zegje doen. Vergadering Gemeenteraad 20-09-2012 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: W.C. Doorn - van der Houwen De raadsvergadering is openbaar inzage stukken

Nadere informatie

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast.

Het presidium heeft deze voorlopige agenda vastgesteld, maar de gemeenteraad stelt aan het begin van de vergadering zelf de definitieve agenda vast. Vergadering Gemeenteraad 13-12-2007 Plaats: Raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het "Reglement van orde

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 december 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 december 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 december 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: J.

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG RAADSVERGADERING 16 november 2010 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier Leden VVD CDA SP GroenLinks PvdA PCG

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 21/06/2011 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Gurp J.H. van (Wethouder), aanwezig Meggelen J. van (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1444998 Datum: 28 mei 2019 Portefeuillehouder: Domein / Team: Griffie Onderwerp: Wijziging Reglementen van orde voor de raad en raadscommissies 2019

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W enlijst College van B&W Locatie: B&W-kamer Vergadertijdstip: 02.07.2002 08:00 uur tot 02.07.2002 09:30 uur Secretaris: Secretaris de heer mr. C.M.G.H. Wortel Aanwezig: J. Elzinga, drs.ir. F.J.M. Stoffels,

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W enlijst College van B&W Locatie: B&W-kamer Vergadertijdstip: 13.05.2003 08:30 uur tot 13.05.2003 10:00 uur Secretaris: Secretaris de heer mr. C.M.G.H. Wortel Aanwezig: J. Elzinga, drs.ir. F.J.M. Stoffels,

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 29 november 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college.

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 1 februari 2007 vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanwezig: De heer R.V. van Engelen, voorzitter; Mevrouw N.M. van Dijk, secretaresse PMV; Mevrouw A. Bokma; PMV lid;

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

Met kennisgeving afwezig: de heren F.A. van Zuilen, G.J. Wensink (CDA) en R. Prins (PvdA) en de heer J.E. de Graaf (wethouder CU)

Met kennisgeving afwezig: de heren F.A. van Zuilen, G.J. Wensink (CDA) en R. Prins (PvdA) en de heer J.E. de Graaf (wethouder CU) Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de, gehouden op dinsdag 10 december 2013, 20.00 uur in de vergaderzaal van het gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 te Vries. Aanwezig: De leden de

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 21-03-2017 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J. van Hoey Smith, mevrouw E.W. van Blom,

Nadere informatie

RVB Gewijzigd voorstel

RVB Gewijzigd voorstel Gemeente f Bergen op Zoom RVB03-0128 RAADSVERGADEI o -j y, d.d. L l R BajUssing: l^hssing: ^> 9?-.U«,. Lou-^ * ^^t^v.v,, Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 27 maart 2003 : Grif/03/06 : Invulling

Nadere informatie

Werkdocument. Het presidium van Winterswijk. De werkwijze van. (laatstelijk gewijzigd door het presidium in zijn vergadering van 17 oktober 2011)

Werkdocument. Het presidium van Winterswijk. De werkwijze van. (laatstelijk gewijzigd door het presidium in zijn vergadering van 17 oktober 2011) Werkdocument De werkwijze van Het presidium van Winterswijk (laatstelijk gewijzigd door het presidium in zijn vergadering van 17 oktober 2011) 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Uitgangspunten 4 Specifieke kenmerken

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2019;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2019; Besluit gemeenteraad Kenmerk: 1015651 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2019; gehoord het presidium; gelet op de artikelen 83, 87, 107 tot

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 09/09/2008 Hennekam B (Wethouder), aanwezig Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Bakker H.T.M. (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W enlijst College van B&W Locatie: B&W-kamer Vergadertijdstip: 28.05.2002 09:00 uur tot 28.05.2002 11:30 uur Secretaris: Secretaris de heer mr. C.M.G.H. Wortel Aanwezig: J. Elzinga, drs.ir. F.J.M. Stoffels,

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Aan de commissie Maatschappelijke aangelegenheden Commissievergadering d.d. 17 april 2002 Agendapunt: 4.3 Onderwerp: Zwemproblematiek ouderen Terheijden/Wagenberg Toelichting: Al vele jaren nemen ouderen

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 11/09/2012 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Oomen A.J.G. (Wethouder), aanwezig Stoop P.J.W. (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 26 maart Dhr. Jongenelen, dhr. Langedijk, dhr. Nieuwenhuizen en dhr.

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 26 maart Dhr. Jongenelen, dhr. Langedijk, dhr. Nieuwenhuizen en dhr. Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 26 maart 2019 Voorzitter: Wethouders: Ambtenaren: Griffier: Aanwezig: Afwezig: RAAD 1. Opening 2. 2A. Vaststelling agenda Besluit toelating Mw. G.N.

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid.

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid. Agenda Gemeenteraad Extra besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 15 november 2016 19:30-21:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : 1 Opening De voorzitter opent om 19.30

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en Braass e m gehouden op: 13 januari 2009, om 9.30 uur in het Gemeentehuis te Kaag en Braassem Aanwezig:

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS Openbaarheid van vergaderingen 1. Vergaderingen van de raad en commissie zijn openbaar. Ze beginnen altijd in openbaarheid (met uitzondering van de vergadering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 29-4- 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; BESLUIT: Vast te stellen de

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- R

Voorstel Gemeenteraad VII- R Voorstel Gemeenteraad VII- R Onderwerp Portefeuillehouder Raadsadviescommissie Ondergrond van de Toekomst Presidium Programma Raadsgriffie Aangeboden aan Raad Stuknummer (invulling door Griffie) Corsanummer

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van het college Artikel 1 Verdeling werkzaamheden en onderlinge vervanging 1. Het college regelt de verdeling van zijn werkzaamheden. 2.

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

NOTULEN van de op donderdag 22 februari 2017 in het gemeentehuis gehouden bijzondere vergadering van de raad van de gemeente Leusden.

NOTULEN van de op donderdag 22 februari 2017 in het gemeentehuis gehouden bijzondere vergadering van de raad van de gemeente Leusden. NOTULEN van de op donderdag 22 februari 2017 in het gemeentehuis gehouden bijzondere vergadering van de raad van de gemeente Leusden. Aanwezig zijn de leden: de dames: M.G. van Eijden-Smits, S.A. den Herder,

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 15 februari 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 maart 2005 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verzoek om planschadevergoeding.

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 24 april 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / september 2017

E.G.M. van den Boom / september 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.2 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 246333/254627 11 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. L. Schumer (plv. Fractie

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie