Documentatiesysteem Concern Dienst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Documentatiesysteem Concern Dienst"

Transcriptie

1 In werking 01 Nov :00:17 GMT blz.: 1 van 8 Documenttype Dit document is bestemd voor: Divisie directeur Manager Hoofd Alle medewerkers Anders: Divisies / Afdelingen: Sanquin locatie Amsterdam Plesmanlaan Opsteller: C. Vogelaar Afdeling / kp:

2 blz.: 2 van 8 Inhoud: 1. Doel en strekking 3 2. Inleiding Definities en afkortingen Benodigdheden Verantwoordelijkheden 3 3. Veiligheid en milieu 4 4. Uitvoering Algemene aanwijzingen Algemene aanwijzingen voor het aanbieden van chemisch afval: Algemene aanwijzingen voor het intern vervoer van chemisch afval: Praktische uitvoering Uitvoering op afdelingsniveau Uitvoering door het Facilitair Bedrijf / Services 6 5. Verwijzingen en relevante informatie 7 Bijlagen 7

3 blz.: 3 van 8 1. Doel en strekking In dit document wordt beschreven op welke wijze op de locatie Amsterdam Plesmanlaan chemisch afval op afdelingsniveau wordt verzameld. Hoe dit chemisch afval ter (interne) inzameling kan worden aangeboden en wordt ingezameld. Hoe het ingezamelde chemisch afval verzendklaar wordt gemaakt en tijdelijk wordt opgeslagen in een berging. Hoe dit afval ter afvoer en verwerking wordt aangemeld bij een daartoe bevoegd afvalverwerkingsbedrijfbedrijf. 2. Inleiding Op tal van werkplekken op de bovengenoemde locatie ontstaat bij de uit te voeren werkzaamheden chemisch afval. Dit chemisch afval is zeer wisselend van samenstelling en varieert van kantoor klein chemisch afval, lege olie-emballage tot restanten en/of mengsels van gevaarlijke chemicaliën. Om reden van bescherming van het milieu worden ten aanzien van het op afdelingsniveau lozen op het riool, het op afdelingsniveau verzamelen, het centraal inzamelen, het tijdelijk opslaan en ter verwerking (laten) afvoeren van het chemisch afval, voorschriften nageleefd die o.a. zijn vastgelegd in de voor de locatie geldende vergunning Wet Milieubeheer en de vergunning Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren. De indeling van het in te zamelen chemisch afval in afvalstromen en de te gebruiken emballage wordt voorgeschreven door het gekozen afvalverwerkingsbedrijf. Om reden van veiligheid (denk o.a. aan onverenigbare combinaties van chemisch afval) en de noodzakelijke kennis wordt op het inzamelen en afvoeren van chemisch afval toegezien door Team VAM Definities en afkortingen Chemokar: Chemicaliëntransportkoffer: Team VAM 2.2. Benodigdheden Chemokar; Kar met een goed gefixeerde kunststof lekbak. Valbestendige/slagvaste en waterdicht afsluitbare verrijdbare kunststof koffer. Team veiligheid, Arbo en Milieu. Chemicaliëntransportkoffer. De benodigde emballage wordt door het afvalverwerkingsbedrijf geleverd aan het Facilitair Bedrijf / Services. Kunststof jerrycans 10 liter; Kunststof dekseldrums 60 liter; Kunststof stopdrums 60 liter; Doos voor spuitbussen 100 liter; Stalen vaten 200 liter; Stalen container 800 liter. De op de afdelingen / werkplekken benodigde emballage wordt aangeleverd door het Facilitair Bedrijf / Services Verantwoordelijkheden De managers zijn er voor verantwoordelijk dat het op hun afdeling geproduceerde chemisch afval op de juiste wijze wordt verzameld en opgeslagen; De medewerkers die chemisch afval ter inzameling aanbieden zijn er voor verantwoordelijk dat: -Uit de etikettering eenduidig blijkt wat de aard/samenstelling is van het chemisch afval; -De samenstelling van het chemisch afval in overeenstemming is met de etikettering; -De buitenzijde van de emballage van het chemisch afval niet verontreinigd is.

4 blz.: 4 van 8 De manager van het Facilitair Bedrijf is er voor verantwoordelijk dat: -Het chemisch afval op de juiste wijze wordt ingezameld, verzendklaar wordt gemaakt en tijdelijk wordt opgeslagen; -Het chemisch afval door een daartoe bevoegd afvalverwerkingsbedrijf van de locatie wordt afgevoerd en verwerkt. Vanaf het aanmelden bij het afvalverwerkingsbedrijf tot en met de verwerking van het chemisch afval blijft Sanquin als aanbieder verantwoordelijk voor (het op de juiste wijze aanleveren van) het chemisch afval. 3. Veiligheid en milieu Het chemisch afval wordt op afdelingsniveau / werkplekniveau gescheiden in afvalstromen. Het is van groot belang dat de aangegeven indeling in afvalstromen strikt wordt nageleefd. Vermenging van chemisch afval uit verschillende afvalstromen kan leiden tot onveilige situaties tijdens het opslaan, het inzamelen, het wegtransport en / of de verwerking!. De opslag van gevaarlijke stoffen binnen de afdelingen (waartoe, afhankelijk van aard en concentratie, ook chemisch afval kan behoren) is beschreven in document Uitvoering 4.1. Algemene aanwijzingen Algemene aanwijzingen voor het aanbieden van chemisch afval: Uit de etikettering moet eenduidig blijken wat de aard/samenstelling van het chemisch afval is; De aard/samenstelling van het chemisch afval moet in overeenstemming zijn met de etikettering; Het ter inzameling aangeboden chemisch afval mag aan de buitenzijde van de emballage niet verontreinigd zijn; Als niet wordt voldaan aan bovengenoemde voorwaarden zal het afval niet worden ingezameld! Chemisch afval bestaande uit gevaarlijke (afval)stoffen moet tot het moment van inzameling in de juiste opslagvoorziening (kluis of brandveiligheidskast) worden bewaard. Zie Opslag van gevaarlijke stoffen Algemene aanwijzingen voor het intern vervoer van chemisch afval: Het intern vervoer (van de inzamelplaatsen naar de berging voor chemisch afval) dient plaats te vinden met een chemokar; Het transport van chemisch afval dat bestaat uit flessen en potten chemicaliën vanuit een laboratorium of productieruimte naar de (in de naastgelegen gang geplaatste) chemokar dient plaats te vinden in een chemicaliëntransportkoffer Praktische uitvoering Uitvoering op afdelingsniveau Verzamelen van chemisch afval: Op afdelingsniveau dient te worden bepaald welk afval als chemisch afval moet worden verzameld / moet worden teruggehouden. Dit chemisch afval mag niet worden geloosd via de gootsteen of afgevoerd via het reguliere bedrijfsafval; Het chemisch afval dient te worden verzameld in de juiste emballage.

5 blz.: 5 van 8 Onderstaande tabel vormt een leidraad bij bovenvermelde taken. Afvalstroom Emballage Opmerkingen Alkalische anorganische Kunststof jerrycans 10 liter Opslag als chemisch afval bij: stoffen in oplossing Anorganische basen > 10% Zoals: > 10% Anorganische hydroxiden (calciumhydroxide, Basische oplossingen van zouten van kaliumhydroxide, zware metalen met (atoomnummer > natriumhydroxide) 20 Ammoniakoplossingen, cyanide bevattende oplossingen Cyanide, ammoniak en zware metalen in complexvorm apart houden! Batterijen Chemicaliën (Restanten, verlopen chemicaliën) Chemicaliën verpakkingen (Leeg) Inzamelbox in: - Hal N begane grond naast N005 - Ruimte H005 (kopieerruimte) Losse potten, flessen Los aan te leveren Lege batterijen zonder verpakkingsmateriaal! Oplossingen van toxische stoffen opslaan chemisch afval bij een concentratie > 0,1% Af te voeren chemicaliën in de juiste opslagvoorziening houden tot het moment van inzameling! (@5813) Lege verpakkingen van vaste of vloeibare chemicaliën worden alleen als chemisch afval ingezameld als: De inhoud bestond uit (zeer) giftige stoffen en / of De verpakking bestaat uit bruin glas. Elisaplaten Blauwe tonnen met gele deksels Fotografische afvalstoffen Kunststof jerrycans 10 liter Niet mengen met andere chemicaliën. Fixeer Halogeenarme organische Kunststof jerrycans 10 liter Opslag als chemisch afval bij: vloeistoffen Organisch chemisch afval al dan niet Zoals: aceton, azijnzuur, ethanol, gemengd met water, 0-4% halogenen fenol, heptaan, hexaan, isopropylalcohol, methanol, Kleurstoffen opgelost in water minerale oliën, kleurstoffen in oplossing Halogeenrijke organische Kunststof jerrycans 10 liter Opslag als chemisch afval bij: vloeistoffen Organisch chemisch afval al dan niet Zoals: chloroform, gemengd met water, > 4% halogenen dichloormethaan, tetrachloorkoolstof, trichloorazijnzuur Kantoor kca Zoals: inktlinten, lege viltstiften Los aan te leveren Geen lege cartridges en lege toners verpakkingen! Olie emballage (Leeg) Los aan te leveren Fotografische afvalstoffen Kunststof jerrycans 10 liter Niet mengen met andere chemicaliën. Ontwikkelaar Spuitbussen Los aan te leveren Verfhulpmiddelen Stalen container 800 liter Waterige oplossingen Lozen via de gootsteen Lozen via de gootsteen is toegestaan bij:

6 blz.: 6 van 8 Afvalstroom Emballage Opmerkingen Verdunde anorganische zuren en basen < 10% Zure, neutrale anorganische stoffen in oplossing Zuren zoals: fosforzuur, perchloorzuur, salpeterzuur, zoutzuur, zwavelzuur Zouten van zware metalen zoals: cadmium, cesium, chroom, kobalt, koper, kwik, nikkel, zink Kunststof jerrycans 10 liter Oplossingen van zouten van metalen met atoomnummer < 20 Waterige oplossingen van stoffen van biologische oorsprong zoals eiwitten, suikers en metabolieten Opslag als chemisch afval bij: Anorganische zuren > 10% Zure of neutrale oplossingen van zouten van zware metalen (atoomnummer > 20) en fluoriden Salpeterzuur, perchloorzuur en geconcentreerde zuren apart houden! Neem voor het laten inzamelen van chemisch afval dat niet in de boven staande tabel wordt vermeld contact op met het Facilitair Bedrijf / Services via het sturen van een naar Chemisch Afval. Dit adres is opgenomen in het Outlook adresboek. Ter inzameling aanmelden van chemisch afval: Chemisch afval kan ter inzameling worden aangeboden via het sturen van een naar Chemisch Afval. Dit adres is opgenomen in het Outlook adresboek. Vermeld in de naast een (korte) omschrijving van het aangeboden chemisch afval je naam, afdeling, telefoonnummer en het ruimtenummer van de ruimte waarin het afval is opgeslagen; Als het chemisch afval om reden van veiligheid tussentijds moet worden opgehaald / ingezameld vermeld dit dan duidelijk in de ; Voor werkplekken / afdelingen waar wekelijks aanbod is van chemisch afval, kan door de veiligheidsbeheerders worden gevraagd om wekelijks voor inzameling te worden bezocht. Het per mail ter inzameling aanbieden van het chemisch afval kan dan achterwege blijven. Het Facilitair Bedrijf / Services beschikt over en actuele lijst Inzamelronde chemisch afval Uitvoering door het Facilitair Bedrijf / Services Centrale inzameling van chemisch afval door het Facilitair Bedrijf / Services: Wekelijks wordt een inzamelronde gemaakt om het aangeboden chemisch afval in te zamelen; Gelijktijdig met het inzamelen van (volle) jerrycans en drums wordt indien gewenst lege emballage, geëtiketteerd en indien nodig voorzien van de juiste ADR-sticker(s), afgeleverd/retour gegeven; De benodigde etiketten worden door het afvalverwerkingsbedrijf voorgeschreven en ter beschikking gesteld. Tussenopslag van het chemisch afval in berging X001: Het ingezamelde chemisch afval wordt overgebracht naar berging X001. De 10 liter jerrycans worden, in ADR-klasse gescheiden, opgeslagen in bouwkundige kasten die mechanisch worden geventileerd; Losse potten en flessen chemicaliën worden, in ADR-klasse gescheiden, opgeslagen in 60 liter kunststof dekseldrums. Hierbij dient naast de scheiding gebaseerd op ADR-klasse ook te worden

7 blz.: 7 van 8 gelet op het voorkomen van onverenigbare combinaties. Op door het afvalverwerkingsbedrijf voorgeschreven en ter beschikking gestelde Paklijst Laboratoriumchemicaliën worden per drum de hierin opgeslagen chemicaliën vermeld; De 60 liter drums worden, gescheiden in ADR-klassen, opgeslagen op lekbakken/vloerelementen voorzien van roosters; Losse kunststof verpakkingen van lege olie emballage worden opgeslagen in een 200 liter stalen vat; De emballage van het te laten afvoeren chemisch afval dient indien nodig te zijn voorzien van de juiste ADR-sticker(s). (Dit wordt door het afvalverwerkingsbedrijf aangegeven op de geleverde etiketten met vermelding van de categorienaam en een afvalstroomnummer) Tussenopslag van chemisch afval op het Mileuplein M036: Ingezameld leeg bruin glas wordt (niet gespoeld) verzameld in een 800 L stalen container en vormt een aparte afvalstroom. Het door het schildersbedrijf aangeboden verfafval wordt eveneens verzameld in een 800 L stalen container en vormt ook een aparte afvalstroom. Ingezamelde cartridges en tonermateriaal worden op het Milieuplein verzameld en ter recycling aangeboden. Het aanmelden bij en laten afvoeren door een afvalverwerkingsbedrijf: Als er voldoende chemisch afval is ingezameld/opgeslagen wordt het afval per aangemeld bij het afvalverwerkingsbedrijf via een voorgeschreven en ter beschikking gesteld Opdrachtformulier gevaarlijk afval ; Het afvalverwerkingsbedrijf meldt per telefoon wanneer het chemisch afval voor verwerking wordt opgehaald; Op het aanmeldingsformulier wordt naast het af te voeren chemisch afval ook vermeld welke lege emballage dient te worden geleverd. 5. Verwijzingen en relevante informatie CD-P Opslag van gevaarlijke stoffen Bijlagen Niet van toepassing.

8 blz.: 8 van 8 Formulier wijzigingen t.o.v. de vorige versie behorend versie 3.0 blz. Alg. Omschrijving van de wijziging KAM D&R vervangen door Team VAM Formulier wijzigingen t.o.v. de vorige versie behorend bij CD-P NL versie 4.0 blz. Alg. Omschrijving van de wijziging Team VAM vervangen door Facilitair Bedrijf / Services

KAM regel 007 Regeling gevaarlijk afval

KAM regel 007 Regeling gevaarlijk afval KAM regel 007 Regeling gevaarlijk afval WIJZIGINGEN TEN OPZICHTE VAN DE VORIGE VERSIE De namen van diverse stafafdelingen zijn geactualiseerd; De namen van diverse wet en regelgeving zijn geactualiseerd;

Nadere informatie

Gevaar conform de klasse zonder bijkomend gevaar. Klasse 6.1. Klasse 9. Klasse 3. Klasse 8. Klasse 5.1

Gevaar conform de klasse zonder bijkomend gevaar. Klasse 6.1. Klasse 9. Klasse 3. Klasse 8. Klasse 5.1 Verkorte versie van Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 15): UT voorschriften voor opslag en omgaan met gevaarlijke stoffen en gasflessen gebaseerd op de PGS 15 De PGS 15 geeft richtlijnen voor de

Nadere informatie

Checklist 7. Chemicaliën. School:... Datum:... Vestiging:... Ingevuld door sectie / docent / TOA:... Vak:... Lokaal / kabinet:... in orde d.d.

Checklist 7. Chemicaliën. School:... Datum:... Vestiging:... Ingevuld door sectie / docent / TOA:... Vak:... Lokaal / kabinet:... in orde d.d. Checklist 7 Chemicaliën School:... Datum:... Vestigg:... Ingevuld door sectie / docent / TOA:... Vak:... Lokaal / kabet:... Nr Aandachtspunt Omschrijvg Opmerkg 7.1 Veiligheid en structie 7.1.1 Bij het

Nadere informatie

AFVALSTOFFENREGELING. Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

AFVALSTOFFENREGELING. Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica AFVALSTOFFENREGELING Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Versie 3.0 maart 2014 AFVALSTOFFENREGELING Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica COLOFON Deze afvalstoffenregeling

Nadere informatie

REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL

REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL Ingang: juni 2003 revisiedatum: mei 2010 Looptijd: tot 2015 Afdeling Veiligheid Gezondheid en Milieu 2010 Vastgesteld door het College van Bestuur 21

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017, voorstelnummer 52334;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017, voorstelnummer 52334; Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2018 De raad van de gemeente Hillegom; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31

Nadere informatie

Prijstabel A.1 - Huur containers. Afwijking Inhoud in liter (indien van toepassing) * Omschrijving Aantal containers. Minimum Inhoud in liter (l)

Prijstabel A.1 - Huur containers. Afwijking Inhoud in liter (indien van toepassing) * Omschrijving Aantal containers. Minimum Inhoud in liter (l) Ref. Ares(2014)1201945-16/04/2014 Prijstabel A.1 - Huur containers Minimum Inhoud in liter (l) Afwijking Inhoud in liter (indien van toepassing) * Omschrijving Aantal containers Huur per stuk (all-in)

Nadere informatie

Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van de OV BSP

Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van de OV BSP Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van de OV BSP Dit document voorziet u van de nodige informatie aangaande de inzameling van restafval, bouwafval, papier en karton, glas, chemisch, (micro)

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2013 Vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Acceptatie- en verwerkingbeleid

Acceptatie- en verwerkingbeleid Acceptatiereglement voor de ontvangst van afvalstoffen binnen de inrichting van Rijssense Gebouwensloperij b.v., gevestigd aan de Noordermorssingel 1 te Rijssen. Artikel 1 Toepassingsgebied Dit reglement

Nadere informatie

Een arbo en milieuzorgsysteem volgens ISO14001 en veilig werken op een ziekenhuislaboratorium

Een arbo en milieuzorgsysteem volgens ISO14001 en veilig werken op een ziekenhuislaboratorium Een arbo en milieuzorgsysteem volgens ISO14001 en veilig werken op een ziekenhuislaboratorium Het arbo en milieuzorgsysteem Het UMC Utrecht beschikt over een arbo-en milieuzorgsysteem. Het milieudeel is

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2012 Vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer. voor de inrichting. G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht VOORSCHRIFTEN behorende bij het besluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting G. Hindriks, Oosterwijk WZ 24 H te Nieuw-Dordrecht 2 INHOUDSOPGAVE VOORSCHRIFTEN BESLUIT BEHEER AUTOWRAKKEN 3

Nadere informatie

Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van Meerburg-Roomburg

Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van Meerburg-Roomburg Protocol behorende bij de afvalinzameling voor leden van Meerburg-Roomburg Dit document voorziet u van de nodige informatie aangaande de inzameling van restafval, bouwafval, papier en karton, glas, chemisch,

Nadere informatie

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen EURAL versus ADR Wie ben ik? Pascal Smetsers Wat doe ik? Bedrijfsadviseur gevaarlijke (afval)stoffen Opslag: PGS Vervoer: Alle vervoersmodaliteiten Gebruik: (EU-)GHS,

Nadere informatie

POM West-Vlaanderen. Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat 11 8940 Geluwe. Tel : 051 26 30 63 Fax : 051 26 30 66

POM West-Vlaanderen. Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat 11 8940 Geluwe. Tel : 051 26 30 63 Fax : 051 26 30 66 HANDBOEK VOOR DE KGA- INZAMELAAR POM West-Vlaanderen 2015 POM West-Vlaanderen Koning Leopold III-laan 66 8200 Sint-Andries Tel: 050 40 72 53 Fax: 050 71 94 06 Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat

Nadere informatie

februari 2012 Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat 11 8940 Geluwe Tel : 051 26 30 63 Fax : 051 26 30 66

februari 2012 Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat 11 8940 Geluwe Tel : 051 26 30 63 Fax : 051 26 30 66 HANDBOEK VOOR DE KGA-INZAMELAAR februari 2012 Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat 11 8940 Geluwe Tel : 051 26 30 63 Fax : 051 26 30 66 INHOUD 1. ALGEMENE GEGEVENS EIVLA organiseert periodieke

Nadere informatie

sectorplan 27 Industrieel afvalwater

sectorplan 27 Industrieel afvalwater sectorplan Industrieel afvalwater 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Industriële afvalwaterstromen (niet reinigbaar in biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties) 2. Belangrijkste bronnen

Nadere informatie

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver Mobiele waterzuivering voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver ing Afvalwater zuiveren voor de deur Afvalwater zuiveren voor de deur? Niet

Nadere informatie

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende;

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende; Ingevolge artikel 59 van de WRO worden overtredingen van voorschriften, die deel uitmaken van een bestemmingsplan voor zover die overtreding uitdrukkelijk als strafbaar feit is aangeduid, gestraft met

Nadere informatie

F.V. 5: Date : 01.05.08 Revision: 5 VERWIJDEREN VAN AFVAL/AFVALWATER Page : 1 of 11

F.V. 5: Date : 01.05.08 Revision: 5 VERWIJDEREN VAN AFVAL/AFVALWATER Page : 1 of 11 VERWIJDEREN VAN AFVAL/AFVALWATER Page : 1 of 11 1. DOEL. Het geven van richtlijnen om de verzameling en de verwijdering van fabrieksafval/afvalwater afkomstig van gecontroleerde lozingen binnen de wettelijke

Nadere informatie

Regeling. afvoer bedrijfsafval en gevaarlijk afval. Universiteit Twente

Regeling. afvoer bedrijfsafval en gevaarlijk afval. Universiteit Twente Regeling afvoer bedrijfsafval en gevaarlijk afval Universiteit Twente Kenmerk: 390.126/HR Augustus 2011 390.126/HR 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Regeling bedrijfsafval...5 2.1 Algemene regels...5 2.2

Nadere informatie

AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING

AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING 2 Bijlage AANBEVELINGEN EN INFORMATIE VOOR DE BINNENVAART ALS HULPMIDDEL VOOR EEN CORRECTE TOEPASSING VAN DE VOORSCHRIFTEN OVER DE AFVALVERWIJDERING Op grond van het CDNI-Verdrag en de daarop gebaseerde

Nadere informatie

Klasse 8: Bijtende stoffen

Klasse 8: Bijtende stoffen Klasse 8: Bijtende stoffen De bijtende stoffen (zuren en basen) kunnen afhankelijk van hun oorsprong (organisch of anorganisch) worden onderverdeeld in de volgende groepen: - anorganische zuren, zoals

Nadere informatie

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son:

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son: Revisie nummer: 06.80.01.1Z ABN-Amro Son: 47.87.77.914 REINIGINGSMIDDELEN ELMA TEC CLEAN Sterke reinigingsmiddelen voor ultrasoonreinigers, gebruikbaar voor bijna elke reiniging. Een uitgebreide verzameling

Nadere informatie

Bedrijventerrein management. POM West-Vlaanderen

Bedrijventerrein management. POM West-Vlaanderen Bedrijventerrein management HANDBOEK VOOR DE KGA- INZAMELAAR POM West-Vlaanderen POM West-Vlaanderen Provinciehuis Olympia Koning Leopold III-laan 66 8200 Sint-Andries Tel: 050 40 31 66 Fax: 050 71 94

Nadere informatie

Wat zijn anorganische of minerale stoffen? In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen?

Wat zijn anorganische of minerale stoffen? In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen? Wat zijn anorganische of minerale stoffen? A. Deze stoffen komen hoofdzakelijk voor in de niet-levende natuur. In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen? B. 4 Welk van deze stofklassen

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT)

Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) Taxonomie: K = Kennis B = Begrip (incl. Kennis) T = Toepassen (incl. Kennis en Begrip) De Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) dient de volgende

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma. 150110* Verpakking die resten van gevaarlijke stoffen bevat of leveranciers dit toestaat. Als niet gespoeld:

Uitvoeringsprogramma. 150110* Verpakking die resten van gevaarlijke stoffen bevat of leveranciers dit toestaat. Als niet gespoeld: Module Hulpstof Eis 1 120 Vormvervaardiging &drukken: zeefdruk 120 ontvettingsmiddel voorkeur voor ontvettingsmiddel zonder organische oplosmiddelen Restanten gevaarlijk afval 060205* Overige basen Emballage

Nadere informatie

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Moet een inrichting aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA)? Valt de inrichting onder categorie 28.4

Nadere informatie

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Nr. 4.1.1 Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Vindplaats Activiteitenbesluit: 4.1.1, artikel

Nadere informatie

Checklist en werkwijze

Checklist en werkwijze Checklist en werkwijze In de checklist staan de meest voorkomende gevaarlijke stoffen die in de medische sector voorkomen, maar de lijst is niet uitputtend. Aan de hand van omschrijvingen, voorbeelden

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Conform de Europese wetgeving (EC) No 1907/2006 (Reach)

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Conform de Europese wetgeving (EC) No 1907/2006 (Reach) Pagina: 1 1. Identificatie Naam van het chemische product: NPK 12+10+18S Synoniemen: NPK Meststoffen 12-10-18 Ca Naam van de leverancier: Pokon Naturado B.V. Adres van de leverancier: Dynamostraat 22-24

Nadere informatie

Regeling scheiden en gescheiden houden

Regeling scheiden en gescheiden houden Regeling scheiden en gescheiden houden van gevaarlijke afvalstoffen VROM 27 maart 1998/Nr. MBA/98028931 Directoraat-Generaal Milieubeheer De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Nadere informatie

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Hieronder treft u een stappenplan aan waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om te bepalen of u onder de werkingssfeer van de nieuwe

Nadere informatie

1 Milieu Veilig en gezond werken Hygiëne en milieu Opslag van milieugevaarlijke stoffen Samenvatting 11

1 Milieu Veilig en gezond werken Hygiëne en milieu Opslag van milieugevaarlijke stoffen Samenvatting 11 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Milieu 9 1.1 Veilig en gezond werken 9 1.2 Hygiëne en milieu 9 1.3 Opslag van milieugevaarlijke stoffen 10 1.4 Samenvatting 11 2 Grasvelden en bermen 12 2.1 Kruidachtigen

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 10 november 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT250700

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17920 1 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 25 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/124646,

Nadere informatie

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016)

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) L3G 06.03.B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) Het toepassingsgebied van PGS 15 heeft betrekking op stoffen van

Nadere informatie

STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement

STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement STORL-inzamelingsactie: toelichting, aanvraagformulier en reglement Toelichting Vanaf het najaar van 2016 voorziet de Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) in de mogelijkheid

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Vervoer van Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans bv Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Vervoer van Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans bv Waalwijk J A A R V E R S L A G 2014 Vervoer van Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans bv Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 www.evo.nl

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING INLEIDING Op basis van de Arbowet is een werkgever verplicht een beleid te voeren dat risico s voor de veiligheid en gezondheid voor de medewerkers zoveel mogelijk uitsluit. Dit geldt ook voor situaties

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO)

Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO) Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO) Taxonomie: K = Kennis B = Begrip (incl. Kennis) T = Toepassen (incl. Kennis en Begrip) De Chemisch Technisch Operator (CTO) dient de volgende eind-

Nadere informatie

VOORWOORD. Afvalstoffenregeling Heyendael-Zuid documentnummer

VOORWOORD. Afvalstoffenregeling Heyendael-Zuid documentnummer VOORWOORD Dit is de afvalstoffenregeling ten behoeve van Heyendael-Zuid. In deze regeling wordt aangegeven op welke manier de diverse afvalstoffen die vrijkomen moeten worden ingezameld en afgevoerd. Afvalverwijdering

Nadere informatie

Integrale tekst Afvalstoffenlijst

Integrale tekst Afvalstoffenlijst VROM Integrale tekst Afvalstoffenlijst Herpublicatie integrale tekst Europese afvalstoffenlijst In de publicatie van de integrale tekst van de Europese afvalstoffenlijst in de Staatscourant van 28 maart

Nadere informatie

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Checklist VHLS - PREZPUNT - ZKN versie 19072015 Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Voorbeelden van gebruikte etiketten en pictogrammen Transportetiketten Pictogrammen Pictogrammen GHS EU (oud) Totale

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

Bijlage I van contract V2. NL-Petten: Inzameling en afvoer van bedrijfs- en gevaarlijk afval inclusief verhuur van containers

Bijlage I van contract V2. NL-Petten: Inzameling en afvoer van bedrijfs- en gevaarlijk afval inclusief verhuur van containers Bijlage I van contract 112673- V2 NL-Petten: Inzameling en afvoer van bedrijfs- en gevaarlijk afval inclusief verhuur van containers - Technische specificaties (bestek) - 1. INLEIDING - OMSCHRIJVING VAN

Nadere informatie

OVERZICHT EURALCODES VAN TE ACCEPTEREN AFVALSTOFFEN METABEL B.V.

OVERZICHT EURALCODES VAN TE ACCEPTEREN AFVALSTOFFEN METABEL B.V. OVERZICHT EURALCODES VAN TE ACCEPTEREN AFVALSTOFFEN METABEL B.V. 02 AFVAL VAN LANDBOUW, TUINBOUW, AQUACULTUUR, BOSBOUW, JACHT EN VISSERIJ EN DE VOEDINGSBEREIDING EN -VERWERKING 02 01 afval van landbouw,

Nadere informatie

Besluit inzamelen afvalstoffen

Besluit inzamelen afvalstoffen Besluit inzamelen afvalstoffen Laatst bijgewerkt: 17-06-2019 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht van de Staatssecretaris

Nadere informatie

Chemische resistentie Strizo vloersystemen

Chemische resistentie Strizo vloersystemen C= Strizo polyurethaan topcoating Strizo PU 700, Strizo PU 715, Strizo PU 730, Strizo PU 780 Aceton + + - +/- Aluminium chloride + + + + Aluminium hydroxide + + + + Amine +/- +/- - - Ammoniak 10% + + +

Nadere informatie

MI 002 Fotolijst emballage AQUON Versie: 013 /

MI 002 Fotolijst emballage AQUON Versie: 013 / Emballage lijst voor water AQ004 200 80% n.v.t. Blauwalgen Fluoroprobe AQ005 Glazen fles 200, dop met 80% Lugol (wordt op lab toegevoegd) Fytoplankton AQ006 500 99% Lugol (wordt op lab toegevoegd) Zoöplankton

Nadere informatie

Chemicaliënvastheid van Redoxproducten

Chemicaliënvastheid van Redoxproducten Infoblad 1093 Chemicaliënvastheid van Redoxproducten Chemicaliënvastheidsgegevens van Redoxmetaalcoatings Voor de bescherming en het onderhoud van fabrieksinstallaties, machines, apparatuur, leidingen,

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n en AIM sessie Auznl3qpx2n In de AIM heeft u tijdens sessie Auznl3qpx2n op 21 12 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Bedrijfstype

Nadere informatie

Beheer van afvalstoffen

Beheer van afvalstoffen 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VERWIJZINGEN... 3 5 UITGANGSPUNTEN... 4 6 VERANTWOORELIJKHEDEN EN BEVOEGDHEDEN... 4 6.1 Klassieke afvalstromen... 4 6.2 Projectgebonden afvalstromen:...

Nadere informatie

COLLECTIE EN BEWARING VAN BIOLOGISCHE STALEN

COLLECTIE EN BEWARING VAN BIOLOGISCHE STALEN 1 COLLECTIE EN BEWARING VAN BIOLOGISCHE STALEN METALEN Risico parameters Sarstedt Vacutainer BD Bewaarmiddel Aluminium (Al) gestold bruin bruin Arsenicum (As) Enkel bij acute intoxicaties 10 ml gestold

Nadere informatie

... V O O R S C H R I F T E N I N H O U D BEGRIPPEN...2

... V O O R S C H R I F T E N I N H O U D BEGRIPPEN...2 BIJLAGE 1 Gewaarmerkte voorschriften omgevingsvergunning (Milieu) Behoort bij de beschikking van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen van: CZAV, Havenweg 67-69 te Dinteloord.

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 De raad van de gemeente Eemnes; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26

Nadere informatie

POM West-Vlaanderen. Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat Geluwe. Tel : Fax :

POM West-Vlaanderen. Vanheede Environmental Services bvba Dullaardstraat Geluwe. Tel : Fax : HANDBOEK VOOR DE KGA- INZAMELAAR POM West-Vlaanderen Februari 2012 POM West-Vlaanderen Provinciehuis Olympia Koning Leopold III-laan 66 8200 Sint-Andries Tel: 050 40 73 79 Fax: 050 71 94 06 Vanheede Environmental

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INGEVOLGE DE WM VOOR DE MILIEUSTRAAT GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE, EURSING 2A TE BEILEN

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INGEVOLGE DE WM VOOR DE MILIEUSTRAAT GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE, EURSING 2A TE BEILEN ONTWERP Assen, @ Ons kenmerk @ Behandeld door mevrouw Y. Oostelbos (0592) 36 58 78 Onderwerp: Ontwerpbesluit ingevolge de Wet milieubeheer (Wm) voor de Milieustraat gemeente Midden-Drenthe, Eursing 2a

Nadere informatie

Z o r g v o o r h et mili eu. Werken met. Afvalstoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

Z o r g v o o r h et mili eu. Werken met. Afvalstoffen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid Z o r g v o o r h et mili eu Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

Afwegingen bij Afvalwaterzuivering

Afwegingen bij Afvalwaterzuivering Afwegingen bij Afvalwaterzuivering Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu De uitgangspunten voor de bescherming van het milieu tegen verontreiniging door de lozing van afvalwater zijn

Nadere informatie

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER. Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling BIOREMEDIATIESYSTEMEN WETTELIJK KADER Annie Demeyere Dep.L&V Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Bioremediering wetgeving Richtlijn Duurzaam gebruik van pesticiden (EU 2009/128) Vlaanderen: Vlarem -

Nadere informatie

Lozingseisen gevaarlijke stoffen en preparaten via het riool

Lozingseisen gevaarlijke stoffen en preparaten via het riool Lozingseisen gevaarlijke stoffen en preparaten via het riool 1.1 11 10 2016 Bijlage 35.3: Cosa CIP 92 toegevoegd St.AL terrein Directie 1 13 10 2015 Aanpassingen verwerkt waaronder invoeging begrip lijnmanager

Nadere informatie

PC41. Industrie reiniger.

PC41. Industrie reiniger. 1/5 PC1 Industrie reiniger. Dasic International Ltd Winchester Hill Romsey Hampshire SO51 7YD UK www.dasicinter.com + (0)179 51219 + (0)179 52236 info@dasicinter.com Het telefoonnummer van het Nationaal

Nadere informatie

BIJLAGE STANDAARDFORMULIER VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN GEBRUIKSCERTIFICAAT VOOR HET GEBRUIK VAN EEN AFVALSTOF ALS SECUNDAIRE GRONDSTOF

BIJLAGE STANDAARDFORMULIER VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN GEBRUIKSCERTIFICAAT VOOR HET GEBRUIK VAN EEN AFVALSTOF ALS SECUNDAIRE GRONDSTOF BIJLAGE BIJLAGE 4.3 STANDAARDFORMULIER VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN GEBRUIKSCERTIFICAAT VOOR HET GEBRUIK VAN EEN AFVALSTOF ALS SECUNDAIRE GRONDSTOF De houder van de afvalstof wordt eraan herinnerd dat dit

Nadere informatie

TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010

TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010 TOELICHTING VOOR DE WEBSITE OP DE AFVALSTOFFENVERORDENING NIEUWEGEIN 2010 Algemeen Hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer (Wm) gaat over afvalstoffen. Hierin is vastgelegd dat de gemeenteraad een afvalstoffenverordening

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6 en AIM sessie At5dx27ggp6 In de AIM heeft u tijdens sessie At5dx27ggp6 op 19 05 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen

Nadere informatie

Graag zetten we nog even de voordelen van deze werkmethode op een rij :

Graag zetten we nog even de voordelen van deze werkmethode op een rij : Geachte collega, Ingevolge het verschijnen van het KB van 24/6/99 (verschenen in het Belgisch Staatsblad van 10/09/1999) vervalt de verplichting om reagentia in voorraad te houden. Deze reagentia kunnen

Nadere informatie

odijmond REGIO WATERLAND

odijmond REGIO WATERLAND Gemeente Waterland - k MRĨ 2015 INGEKOMEN Gemeente Waterland O 4 MRT 2015 GESCAND odijmond REGIO WATERLAND Gemeentewerf Monnickendam De heer J.A.J. Borst Postbus 1000 1140 BA MONNICKENDAM VERZONDEN -3

Nadere informatie

Afvalstoffen Onderstaande tabel geeft een overzicht op jaarbasis van de omvang van de diverse activiteiten.

Afvalstoffen Onderstaande tabel geeft een overzicht op jaarbasis van de omvang van de diverse activiteiten. Afvalstoffen Onderstaande tabel geeft een overzicht op jaarbasis van de omvang van de diverse activiteiten. Omschrijving Eenheid Aantal/hoeveelheid per jaar Input Aanvoer autowrakken inclusief twee- en

Nadere informatie

Versie Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard

Versie Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard Bezoekersreglement Afvalbrengstation gemeente Nissewaard Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 Begrippen... 3 Artikel 2 Algemene gedragsregels... 3 Artikel 3 handhaving... 4 Artikel 4 aansprakelijkheid...

Nadere informatie

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: 24-2-11 Revisiedatum: 22-2-11

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: 24-2-11 Revisiedatum: 22-2-11 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF / PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Identificatie van de stof of preparaat Productnaam : Toepassing van de stof of preparaat: Hechtmortel in poedervorm Identificatie van de onderneming

Nadere informatie

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen.

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST Gevaarlijke stoffen - etikettering De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. Op 31 december 2008 is de Verordening

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting VOORSCHRIFTEN behorende bij het ontwerpbesluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting Jellice Pioneer Europe te Kapitein Antiferstraat 31 te Emmen 2 INHOUDSOPGAVE 1 OPSLAG GEVAARLIJKE STOFFEN

Nadere informatie

PROCEDURE V.1 APR 2017

PROCEDURE V.1 APR 2017 PROCEDURE V.1 APR 2017 INZAMELING, OPSLAG EN OVERDRACHT VAN RADIOACTIEVE AFVALSTOFFEN INLEIDING De inzameling, opslag en overdracht van radioactieve stoffen is gebonden aan wettelijke regels, die onder

Nadere informatie

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc.

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc. INLEIDING: De processen bij DPG BV zijn m.n. verdeeld in aanvoer van goederen, opslag, productie, vullen verpakkingen, intern transport en het klaar maken voor verzenden. Daarnaast vinden er een aantal

Nadere informatie

Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter

Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter Opvangbakken van kunststof voor vaten van 60 liter Opvangbak met verzinkt rooster, Bestelnr. 15-1050 n Kunststof opvangbakken Voor een veilige opslag van verpakte gevaarlijke stoffen conform PGS 15, VLAREM,

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen

1 Algemeen. 2 Huishoudelijke afvalstoffen De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van..., nummer overwegende dat gelet op BESLUIT: het gewenst is de Afvalstoffenverordening aan te passen aan de actuele ontwikkelln en; Artikel10.23,

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Avri 2016

Afvalstoffenverordening Avri 2016 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Auteur Avri Versie 1 Datum 3 december 2015 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Het algemeen bestuur van Avri besluit, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van

Nadere informatie

Aanvulling aanvraag omgevingsvergunning ITR, Weverstraat 6a te Uden

Aanvulling aanvraag omgevingsvergunning ITR, Weverstraat 6a te Uden datum: Pagina - 1 - Aanvulling aanvraag omgevingsvergunning ITR, Weverstraat 6a te Uden OLO formulier Aanvraaggegevens De reden voor het indienen van de aanvraag is dat voor het uitoefenen van de aangevraagde

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Pagina 1 van 5 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming Identificatie van de stof of het preparaat Gebruik van de stof of het preparaat reinigingsmiddel Identificatie van de

Nadere informatie

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail Veiligheidskasten De specialisten - Speciale kasten in detail De enkelwandige opslagkasten voor gevaarlijke stoffen bieden, aangepast aan de behoefte, een veilige opslag in de werkruimte volgens de voorschriften.

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2015 Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079

Nadere informatie

Wubben Oliebewerking BV Postbus BN ROOSENDAAL. Melding ex artikel 8.19 Wet milieubeheer.

Wubben Oliebewerking BV Postbus BN ROOSENDAAL. Melding ex artikel 8.19 Wet milieubeheer. Wubben Oliebewerking BV Postbus 1590 4700 BN ROOSENDAAL Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043

Nadere informatie

Afval scheiden bij de Rijksuniversiteit Groningen

Afval scheiden bij de Rijksuniversiteit Groningen Afval scheiden bij de Rijksuniversiteit Groningen Regeling afvalverwijdering Rijksuniversiteit Groningen september 2015 Kenmerk: BU15.00374 Sander Dijkstra, Dick Jager, Andrys Weitenberg Colofon Dit document

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer; b

Nadere informatie

PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04. in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche

PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04. in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04 in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche 1. Inleiding Met de overgang van het milieuvergunningensysteem naar het Besluit

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

potten, emmers en vaten Potten en emmers Wijdmondvaten Vaten en IBC's

potten, emmers en vaten Potten en emmers Wijdmondvaten Vaten en IBC's Potten en emmers Wijdmondvaten Vaten en IBC's potten De klein-volumeverpakkingen zijn voorzien van een binnendeksel en schroefdeksel, waterdicht en levensmiddelengeschikt. Het schroefdeksel is met een

Nadere informatie

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten Afvalstoffenverordening 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 30 oktober, no B18.002803.; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26 van de

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD COLORSIL VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1.- IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Productbenaming: COLORSIL 1.2 Fabrikant: COSENTINO

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

MO1000-10 Geert Kraijema. Afdelingshoofd Buitendienst Afdelingshoofd Buitendienst

MO1000-10 Geert Kraijema. Afdelingshoofd Buitendienst Afdelingshoofd Buitendienst Flessenboek wijzigingen/aanvullingen C PB2_ZZUUR en M PS1_EDTA toegevoegd wijzigingen door Geert Kraijema, Ger Duijf Handboek Monsterneming Opsteller MO1000-10 Geert Kraijema Ingangsdatum laatste versie

Nadere informatie