NIEUWSBRIEF 03 (maart 2006)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF 03 (maart 2006)"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF 03 (maart 2006) In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp): Laatste nieuws 7 opleidingen geven intentieverklaring af Pilotcursus Statistiek geevalueerd 3e cursus Computergebruik gereed Plannings- en coachmodule voor de begeleidingsomgeving Projectleden van de realisatiefase Waar zijn we en waar waren we? Overige informatie en contactgegevens Laatste nieuws Beste lezer, deze informatie is bedoeld voor iedereen die op enigerlei wijze bij het project schakelprogramma Bewegingswetenschappen betrokken is en geinformeerd wil blijven. Het project omvat een grotendeels digitaal 'bachelor-master schakelprogramma Bewegingswetenschappen' gericht op onderzoeksvaardigheden en wiskunde (in totaal 27 EC) en een uniek ingerichte begeleidingsomgeving (met een double-buddy structuur). Hbo-studenten kunnen het schakelprogramma gelijktijdig aan hun bacheloropleiding volgen en na succesvolle afronding van beide opleidingen direct doorstromen naar de WO-masteropleiding Bewegingswetenschappen. Ook kan het schakelprogramma als (doorstroom)minor in het hbo gevolgd worden. Deze nieuwsbrief bevat een aantal belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd en de op handen zijnde ontwikkelingen in het project dat door de Hogeschool van Amsterdam (ALO), Fontys (Sporthogeschool) en de Vrije Universiteit Amsterdam (Faculteit Bewegingswetenschappen) voor de Digitale Universiteit (DU) wordt uitgevoerd. Meerdere hbo-opleidingen hebben een intentieverklaring afgegeven voor gebruik van het schakelprogramma. Deze worden nu gezamenlijk uitgewerkt richting convenanten. Lees meer >> Met spanning is uitgekomen naar de evaluatiegegevens van de pilotcursus Statistiek waaraan 18 hbostudenten hebben deelgenomen. Meer hierover is verderop te lezen. Lees meer >> Na de curussen Statistiek in Wiskunde uit de vorige Nieuwsbrief, komt in deze Nieuwsbrief de derde cursus Computergebruik aan bod. Lees meer >> De digitale begeleidingsomgeving is uitgebreid met een planningsmodule voor de student en een coachmodule voor de hbocoach. Lees meer >> Wederom veel leesplezier! Het kernteam Maurice Aarts, Frank Bakker, Huub Toussaint, DirkJan Veeger maart 2006 Krasje, het logo van de Factulteit Bewegingswetenschappen van de VU.

2 7 opleidingen geven intentieverklaring af Van intentieverklaring Onderdeel van elk DU-project is het verkrijgen van inzicht in de toekomstige gebruikers. Om dit doel te bereiken heeft het schakelprogramma Bewegingswetenschappen met opleidingen gesproken over hoe tot een samenwerkingsverband voor doorstroming van hbo-studenten naar de Masteropleiding Bewegingswetenschappen van de VU gekomen kan worden. De eerste stap hierin is het afgeven van intentieverklaringen waarin de intentie tot afname van het schakelprogramma en tot uitwerking van verdere samenwerking wordt aangegeven. In september 2005 al hebben de volgende opleidingen deze intentieverklaring afgegeven: Chr. Hogeschool Windesheim, afdeling CALO Haagse Hogeschool, afdeling Technology, Management and Design Haagse Hogeschool, afdeling Sport Hogeschool van Amsterdam, Instituut Amsterdamse Paramedische Opleidingen Hogeschool van Amsterdam, Academie voor Lichamelijke Opvoeding (partner) Fontys Sporthogeschool (partner) Vrije Universiteit Amsterdam (partner) Het projectteam ervaart hiermee steun voor de komende afrondingsfase van het project en is verheugd om samen met bovenstaande opleidingen het gebruik van het schakelprogramma en de innovatieve doorstroming van hbo-bachelors naar de wo-masteropleiding Bewegingswetenschappen van de VU te gaan realiseren. naar samenwerking Inmiddels worden de uitgesproken intenties met de hbo-opleidingen uitgwerkt naar concrete samenwerkingsverbanden, waarvoor convenanten in de maak zijn. De ALO Amsterdam en Fontys Sporthogeschool willen graag participerend partner zijn, een mogelijkheid die uiteraard ook voor andere hboopleidingen open staat. Daarnaast kunnen hbo-opleidingen er ook voor kiezen om alleen de onderwijsinhouden van het schakelprogramma of specifieke delen ervan te willen gebruiken. Het programma vereist veel zelfstandigheid en discipline. Ik vind het heel fijn dat je alle stof thuis, in je eigen tempo en op het moment dat het voor jezelf goed uitkomt, door kan nemen. Voor het studeren naast de hbo-opleiding is dit een groot voordeel Anja de Koning student Academie voor Lichamelijke Opvoedijng, HvA. Anja de Koning heeft meegedaan aan de pilotcursus Statistiek en volgt het hele schakelprogramma als Minor.

3 Pilotcursus Statistiek geevalueerd In september en oktober 2005 hebben 18 hbo-studenten van 5 verschillende hbo-opleidingen de pilotcursus Statistiek doorlopen. 17 studenten maakten aansluitend het Statistiektentamen op de Vrije Universiteit, 9 studenten slaagden hiervoor in hun eerste kans. Na de pilot is deze in november en december 2005 met een gestructureerde, kwantitatieve vragenlijskt via internet geevalueerd. Het evaluatierapport wordt als deliverable aan de Digitale Universiteit opgeleverd. Hieronder (onverkort) de conclusie uit het evaluatierapport: Conclusie Deze pilot heeft duidelijk gemaakt dat onder de hbo-studenten veel belangstelling is voor een schakelprogramma Bewegingswetenschappen, waarbij studenten tijdens hun reguliere studie premaster-vakken kunnen volgen. De studenten vonden het uitdagend studeren en hebben met plezier de cursus statistiek gevolgd. Negen studenten slaagden voor het afsluitende tentamen, een percentage dat niet onder doet voor het slagingspercentage van de reguliere bachelor cursus statistiek. We hebben daarbij de indruk dat bij voldoende tijdsinzet studenten erin slagen om de vereiste cursusdoelstellingen te behalen met onderwijsinhoud dat is aangepast voor flexibel en zelfstandig studeren. Door de studiebelasting over een grotere periode te spreiden is de verwachting dat dit slagingspercentage verhoogt kan worden. De ontworpen begeleidingsstructuur heeft bijgedragen aan het studeergedrag van studenten. Studenten ervaren de samenwerking met een schakelbuddy en begeleiding door FBW-buddy als nuttig. Begeleiding door een coach heeft stimulerend gewerkt, maar kan verbeterd worden. Het FAQ en het forum diende als ondersteuning tijdens de begeleiding. Het gebruik hiervan zal meer gestimuleerd moeten worden. Inmiddels zijn de coachingsmogelijkheden via de begeleidingsomgeving sterk verbeterd. Meer hierover verderop in de Nieuwsbrief (Coach- en planningsmodule voor de begeleidingsomgeving). Het volledige evaluatierapport van de pilotcursus Statistiek is voor geinteresseerden in PDF-formaat beschikbaar via m.aarts@fbw.vu.nl De begeleidingsomgeving zorgt voor minder frustraties in het openbaar vervoer. als je 2 opleidingen naast elkaar doet, heb je de tijd hard nodig en je hebt eerder je Master Bewegingswetenschappen binnen! Dus dubbele winst : ) Hanneke van der Heijden student Bewegingsagogie en psychomotorische therapie, CALO, Windesheim. Hanneke van der Heijden heeft als hbo-student meegedaan aan de pilotcursus Statistiek en Wiskunde.

4 3e cursus Computergebruik gereed De cursus Computergebruik is half oktober 2005 opgeleverd en was daarmee het derde grote digitale contentproduct van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen. De cursus omvat in totaal 3 EC en bestaat uit de volgende 5 leerobjecten. Tussen haakjes de studiebelastingsuren (sbu) per leerobject. 1. Opbouw en structuur van de computer (6) 2. Interactief met Matlab (6) 3. Simulatie van dynamische systemen (6) 4. Programmeren (18) 5. Opdrachten (18) Afbeelding (rechts) startpagina van leerobject 2 Interactief met Matlab van de cursus Computergebruik. Interactief met Matlab De cursus is erg praktisch en taakgericht opgezet en bereidt de studenten voor op het kunnen programmeren in Matlab om onderzoeksdata te kunnen bewerken en analyseren. Taakgerichte opdracht waarbij programmeerkennis van Matlab wordt toegepast voor bewerkingen op onderzoeksdata. Afbeelding Afbeelding (links) Opdracht waarbij in Matlab een programma wordt geschreven om het product van 2 matrices te berekenen.

5 Plannings- en coachmodule voor de begeleidingsomgeving In de vorige nieuwsbrief werd gemeld dat de met behulp van Open Source Software (OSS) ingerichte digitale begeleidingsomgeving in gebruik was genomen voor de pilotcursus Statistiek. De algemene opbouw van de begeleidingsomgeving en de kalenderfunctie voor de studieplanning door de student werd aangegeven. De definitieve begeleidingsomgeving is in januari 2006 met de toevoeging van een innovatieve Plannings- en coachmodule helemaal afgerond. Hieronder een inkijkje in de functionaliteiten van beiden. Planningsfuncties 1. vanuit de Planningsmodule op de startpagina navigeert een student snel naar een overzicht en de resultaten van een specifieke cursus. Ook direct communiceren met de coach via tekstberichten is mogelijk. 2. voortgangsbalk ( billybalk ) met up to date informatie over de cursus in het overzicht van de cursus Statistiek kan alleen de student de data van de onderdelen aangepassen (herplannen) De status van en het aantal pogingen op op de diagnostische toets van elk onderdeel is zichtbaar. ook kan vanuit het overzicht direct naar een onderdeel van de cursus gesprongen worden (via de link). 5. direct communiceren met jouw coach, bijvoorbeeld om te overleggen over de aanpassing van je planning de kalender laat alle geplande cursusonderdelen (deadlines) en andere activiteiten zien (kleuren) coachfuncties

6 Coachfuncties 1. De coach-module in het startschem: de resultaten van al je studenten zichtbaar maken of specifiek de resultaten van 1 student op een cursus bekijken. 2. De statusbalken geven een snel en globaal overzicht van de resultaten van alle studenten 3. Het icoontje in de kolom Resultaten laat de specifieke resultaten van een bepaalde student zien (zie afbeelding hierboven). Doorklikken op Details achter een cursus laat het overzicht van de student op die cursus zien (zie afbeelding vorige pagina). 3. Vanuit het scherm Resultaten kan door de coach snel naar een andere student geswitcht worden. Naast digitale begeleiding zijn er ook face-to-face begeleidingsbijeenkomsten op de Vrije Universiteit (start- en terugkomdagen), zodat sprake is van een blended (gemixte) vorm van leren en begeleiden. Het studeren in het schakelprogramma bevalt mij goed. Het is wel belangrijk dat je veel discipline hebt en zelfstandig kan werken. Ons buddysysteem werkt goed, wij helpen erlkaar als er problemen zijn en we houden elkaar gemotiveerd als het even wat minder gaat Karin Legemate student Academie voor Lichamelijke Opvoedijng, HvA. Karin Legemate heeft meegedaan aan de pilotcursus Statistiek en volgt het hele schakelprogramma als Minor.

7 Projectleden van de realisatiefase Nu de realisatiefase er bijkans op zit (1 april worden de laatste handleidingen bij de DU opgeleverd), dank aan alle mensen die in de realisatiefase als projectmedewerker of adviseur hebben bijgedragen! Hogeschool van Amsterdam Fontys Hogescholen Vrije Universiteit Hogeschool van Rotterdam Digitale Universiteit Red Cat art productions Huub Toussaint*, Tim van der Heijden, Gert-Jan Bouwman, Robert Jonker, Jan Veldhuis Rob Segerink, Maurice Aarts* Frank Bakker, Gert de Groot, Theo de Haan, Jacques van Rossum, Ruud Boscher, Elly Schouten, Laura Hak**, Sander van der Meer**. Jan Rasenberg Eelco Laagland, Jasper Bedaux, Allard Strijker, Frank Kresin, Peter Fest Rudi Jonker * ook werkzaam bij de Faculteit Bewegingswetenschappen van de VU. ** vaste projectmedewerkers. Waar zijn we en waar waren we? Tot 1 juli 2006 vindt de afrondingsfase van het project plaats. Daarnaast zijn we voor het schakelprogramma Bewegingswetenschappen de komende weken aanwezig op de volgende plaatsen: 28 maart, Hengelo Innovatium 2006, DU maart, Lunteren HGZO-congres, werkgroep Docentenopleiding FBW VU 30 maart, Amsterdam Docentendag, FBW VU Van Word tot SCORM in 20 minuten (workshop over het maken van digitale content met Learn exact) DUitmarkt (demonstratie van het schakelprogramma in de informatiestand) Het realiseren van een digitaal schakelprogramma (workshop voor het HBO-Gezondheidszorg) Schakelprogramma Bewegingswetenschappen (demonstratie van inhoud, opzet en werking van het schakelprogramma) Afgelopen maanden heeft het projectteam op verschillende plaatsen voorlichtingen, demonstraties, uitleg en informatie gegeven over de opzet, inhoud, werking of achtergronden (didactisch model, werkwijzen, (pilot)ervaringen etc.) van het schakelprogramma. 9 en 16 maart, ALO Amsterdam Voorlichting geven aan de ALO-studenten van de HvA. 9 maart, Jaarbeurs Utrecht 2 presentaties over de schakelcursus Wiskunde op de Conferentie 'Wiskunde voorkennis in Hoger Onderwijs' 22 februari, Fontys Eindhoven presentatie op de bijeenkomst Onderwijs & ICT van Fontys 7 februari, UvA Amsterdam presentatie op de ICTO-bijeenkomst van de ICT-contactpersonen van de VU 2 februari, VU Amsterdam presentatie op de ICTO-bijeenkomst van de ICT-contactpersonen van de UvA 6 december, NBC Nieuwegein presentatie op EduExchange 2005 van Kennisnet / SURF 15 en 16 november, Utrecht Voorlichting op SURF Onderwijsdagen 2005 in de DU-stand

8 Overige informatie en contactgegevens De vorige Nieuwsbrief (02) niet ontvangen? maar u wilt deze alsnog graag toegestuurd krijgen? Klik in de mail met deze Nieuwsbrief op Reply (antwoorden) en geef in uw NB02 aan. Als u in de toekomst geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, graag afmelden aangeven in uw antwoord. Contactgegevens Vrije Universiteit Amsterdam / FBW schakelprogramma Bewegingswetenschappen van der Boechorststraat BT AMSTERDAM Contactpersonen: Maurice Aarts (projectleider, do+vr aanwezig), T: / , m.aarts@fbw.vu.nl DirkJan Veeger (directeur onderwijs FBW), T: , h_e_j_veeger@fbw.vu.nl

NIEUWSBRIEF - 02 In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp):

NIEUWSBRIEF - 02 In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp): NIEUWSBRIEF - 02 In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp): Korte introductie Realisatiefase op 1 juni jl. gestart Digitale cursussen met Learn exact gebouwd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 04 (september 2006)

NIEUWSBRIEF 04 (september 2006) NIEUWSBRIEF 04 (september 2006) In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp): Laatste nieuws Feestelijke opleveringsbijeenkomst (15 juni) Officiele start van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 05 (maart 2007)

NIEUWSBRIEF 05 (maart 2007) NIEUWSBRIEF 05 (maart 2007) In deze nieuwsbrief van het schakelprogramma Bewegingswetenschappen (klik op onderwerp): Laatste nieuws Afronding DU-project Schakelprogramma Bewegingswetenschappen onderdeel

Nadere informatie

Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse

Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse Digitale cursus Klinische Bewegingsanalyse Faculteit der Bewegingswetenschappen Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel Digitale cursus Klinische

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN

VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Project Multimedia Peter van Ulden Studentnr. 1494759 VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 2 Project omschrijving...4

Nadere informatie

Hbo-minor bedrijfswetenschappen

Hbo-minor bedrijfswetenschappen Hbo-minor bedrijfswetenschappen tijdens het hbo kwalificeren voor de universitaire master bedrijfswetenschappen! 2007-2008 Te bespreken onderwerpen: welke doelen dient de hbo-minor BW? voor wie is de hbo-minor

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN

STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN PEPIJN TUKKER STUDIEADVISEUR 2 Studiekeuze Matching Studie(loopbaan) Ervaring als studieadviseur Ervaringen van studenten inhoud RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN RUG 1614: De

Nadere informatie

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven

PORTFOLIOPLAN 1/5. Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444. Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven 1/5 Student: Tim van Dartel Student nr: 0720444 Datum: Maart 2011 Plaats: Eindhoven Dit portfolioplan is gemaakt in het kader van het vak 7PF03 (Masterportfolio) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Werkwijze voor de website projectmatig werken

Werkwijze voor de website projectmatig werken Werkwijze voor de website projectmatig werken De eerste stap Ontdekken hoe de lessenserie projectmatig werken gebruikt moet worden YouTube clips Studie- en beroepsvaardigheden Samenwerkend leren Differentiëren

Nadere informatie

Studenten handleiding Centuri

Studenten handleiding Centuri Studenten handleiding Centuri Dit is een algemene handleiding voor alle studenten van het domein Bewegen, Sport en Voeding. Een aantal onderdelen en procedures kunnen per opleiding verschillen. Daarnaast

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN

STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN STUDIEBEGELEIDING IN GRONINGEN Datum 21-06-2014 KEES VAN DEN ENDE STUDIEADVISEUR PEPIJN TUKKER STUDIEADVISEUR Datum 21-06-2014 2 Studiekeuze Matching Studie(loopbaan) Ervaring als studieadviseur Ervaringen

Nadere informatie

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA²

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² leer-kracht voor de toekomst BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² PERFECTE COMBINATIE: LESGEVEN ÉN ONDERZOEKEN Je wilt graag lesgeven in het basisonderwijs. Dat kan met een hbo-diploma. Maar met jouw vwo-diploma

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier A Persoonlijke gegevens voorletters voornaam geboortedatum achternaam geslacht 0 man 0 vrouw e-mailadres telefoonnummer(s) studentnummer Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Master s Event 8 oktober 2016

Master s Event 8 oktober 2016 Master s Event 8 oktober 2016 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 10.00-10.30 zaal Ruppert Paars 12.15-12.45 zaal Ruppert 1.11 Introductie hbo

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Internationalisering Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Minor algemeen Alle studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) volgen in het derde Bachelorjaar

Nadere informatie

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties Pre-masterprogramma Maakt u plannen voor een masteropleiding Psychologie? Heeft u een afgeronde vierjarige hbo-opleiding of een driejarige bachelor wo-opleiding? Dan kan, voor sommigen van u, het eenjarige

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

DOORSTUDEREN NA HET HBO

DOORSTUDEREN NA HET HBO DOORSTUDEREN NA HET HBO Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden? Informatie van het Avans Studentendecanaat Stand van zaken 2015-2016 Kenmerk: 14 september 2015 Studeren na het HBO: onderwerpen

Nadere informatie

Eindrapport Stimulering beveiliging

Eindrapport Stimulering beveiliging indi-2009-12-024 Eindrapport Stimulering beveiliging Project : SURFworks Projectjaar : 2009 Projectmanager : Maurice van den Akker Auteur(s) : Maurice van den Akker Opleverdatum : december 2009 Versie

Nadere informatie

WELKOM!! Workshop Het vervolg van matching: doorstroom naar studieloopbaanbegeleiding. Indra Newton Willem Vrooland

WELKOM!! Workshop Het vervolg van matching: doorstroom naar studieloopbaanbegeleiding. Indra Newton Willem Vrooland WELKOM!! Workshop Het vervolg van matching: doorstroom naar studieloopbaanbegeleiding Indra Newton Willem Vrooland Tijdlijn Matching CompetentieTest + Reflectievragenlijst SLB-gesprek Studievoortgangsassessment

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré?

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Jo Coulier (2007) 1. Inleiding Via het teleleerplatform PointCarré kan je o.a. cursussen downloaden. Vele professoren bieden hun cursusmateriaal enkel electronisch

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

Stageplan. Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar

Stageplan. Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar Stageplan Stageplan v0.3 10-03-11 Dennis Wagenaar 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Organisatorische aspecten...3 Gegevens van de student...3 Gegevens van de stageorganisatie...3 Gegevens van de stagebegeleider...3

Nadere informatie

Welkom 7-10-2013. SIG onderwijslogistiek Amersfoort, 4 oktober 2013. Kerngroep SIG Onderwijslogistiek

Welkom 7-10-2013. SIG onderwijslogistiek Amersfoort, 4 oktober 2013. Kerngroep SIG Onderwijslogistiek Welkom Kerngroep SIG Onderwijslogistiek o Gert Idema Inholland o Anton Ebbers- HU o Brigitte Klompenhouwer HS Leiden o Cees van Gent VU o Fred Jonker WUR o Marjan Vernooy SURF o Rachid Ouamar Inholland

Nadere informatie

Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in beroepsopleidingen MBO. Branchebijeenkomst Welzijn 30 oktober 2014

Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in beroepsopleidingen MBO. Branchebijeenkomst Welzijn 30 oktober 2014 Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in beroepsopleidingen MBO Branchebijeenkomst Welzijn 30 oktober 2014 Onderwerpen Plan van aanpak leren signaleren van Min. VWS en OCW Ontwikkeling blended

Nadere informatie

novacollege.nl/vavo Mavo, havo en vwo Je diploma behalen op jouw manier

novacollege.nl/vavo Mavo, havo en vwo Je diploma behalen op jouw manier novacollege.nl/vavo Mavo, havo en vwo Je diploma behalen op jouw manier Op het Nova College had ik het erg naar mijn zin. Ik had een leuke klas en ik heb er vriendschappen gesloten. Het is heel fijn dat

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers Communicatiewetenschap Voor hbo-doorstromers Anke Koopmann MSc Studieadviseur Communicatiewetenschap (verkorte) bachelor Programma Een wo-master na een hbo-opleiding: wat zijn de mogelijkheden? Waarom

Nadere informatie

'Ik merkte dat het mij meer moeite kostte' NIEUWS. Published on advalvas (http://www.advalvas.vu.nl) 28 februari 2017

'Ik merkte dat het mij meer moeite kostte' NIEUWS. Published on advalvas (http://www.advalvas.vu.nl) 28 februari 2017 Published on advalvas (http://www.advalvas.vu.nl) Home > 'Ik merkte dat het mij meer moeite kostte' NIEUWS 28 februari 2017 'Ik merkte dat het mij meer moeite kostte' Hbo-studenten doen het prima als ze

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3. Goirle, 26 mei 2016. Uw kenmerk : : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe

Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3. Goirle, 26 mei 2016. Uw kenmerk : : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit havo-3 en vwo-3 Goirle, 26 mei 2016 Uw kenmerk : Ons kenmerk Onderwerp : LOB-HV-1516-363/DIN/PUF/spe : studievoorlichtingsavond 2 juni2016 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers Communicatiewetenschap Voor hbo-doorstromers Drs. Hester Morssink Studieadviseur (verkorte) bachelor Programma Een wo-master na een hbo-opleiding: wat zijn de mogelijkheden? Waarom een wetenschappelijke

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Kernmodules voor vervolgvakken

Kernmodules voor vervolgvakken Pilot 3: Kernmodules voor vervolgvakken Pilot Naam Kernmodules voor vervolgvakken Instelling UU Vak naam ECB1Stat / Statistiek ECB1Wis / Wiskunde Studenten Aantal Ca. 800 = 400+400 Ronde 1 en 2 Datum uitvoering

Nadere informatie

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers Communicatiewetenschap Voor hbo-doorstromers Olga Boekhoorn MSc Studieadviseur (verkorte) bachelor Programma Een wo-master na een hbo-opleiding: wat zijn de mogelijkheden? Waarom een wetenschappelijke

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014

Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014 Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014 Jan van Rooij Michelle van Kessel Judith de Vries huishoudelijke mededelingen voorlichting duurt tot 12.00 uur 12.15 in deze zaal: How to plan your master

Nadere informatie

Omvorming naar de masteropleidingen

Omvorming naar de masteropleidingen Omvorming naar de masteropleidingen Data van indiening van de ingevulde formulieren: Dit beperkt formulier op 4 oktober 2002 Uitgebreider formulier (met o.m. de doelstellingen en eindtermen) uiterlijk

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland.

1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland. WISKUNDE ICAB jaarplan 2011/12 Algemeen deel 1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland. Achtergrond De opleidingen wiskunde

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling wo bacheloropleiding Informatiekunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling wo bacheloropleiding Informatiekunde 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Informatiekunde U2014/02463 De uitvoeringsregeling treedt in werking

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com Kennismaking met exe learning en het programma exe 2007-10-07 exe elearning Pagina 1 van 15 Voorwoord Programma s om interactief lesmateriaal op pc

Nadere informatie

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL

STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde STUDIEGIDS PREMASTERPROGRAMMA ACCOUNTING & CONTROL Cursusjaar 2015-2016 Versie september 2015 2015 Vrije Universiteit, Amsterdam PREMASTERPROGRAMMA

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé

Verder studer e n. Wat je best weet als student in spé Verder studer e n Wat je best weet als student in spé Alles over verder studeren Alles over centen voor studenten www.centenvoorstudenten.be www.cebud.be www.studietoelagen.be Lees ook onze folder Studietoelage

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ).

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ). Pagina 1 van 17 Surf naar http://chamilo.avondschool.be (vanaf september 2012) Tik bij Gebruikersnaam (Username) uw ecard gebruikersnaam. Tik bij Wachtwoord (Password) uw bijhorend ecard wachtwoord. Klik

Nadere informatie

Weerspiegeling van leerproces

Weerspiegeling van leerproces Weerspiegeling van leerproces Inzet van Learning analytics bij zelfstandig online leren van wiskunde in een universitair bio-medisch programma Nataša Brouwer Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en

Nadere informatie

Master s Open Day 3 oktober 2018

Master s Open Day 3 oktober 2018 Master s Open Day 3 oktober 2018 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 17:30-18:15 zaal Ruppert 0.02 Introductie hbo premasterprogramma YES Voorbereiding

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2013-2014 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Inhoud. Deel A Inleiding

Inhoud. Deel A Inleiding v Deel A Inleiding 1 Wat is een project? 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Prince2 4 1.3 pico 6 1.4 Wanneer is een fase afgerond? 7 1.5 Wanneer spreek je van een geslaagd project? 8 1.6 Waarom mislukt een project?

Nadere informatie

Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen Methodologie en Biostatistiek voor premaster online Faculteit der Aard- en levenswetenschappen Projectvoorstel vrije Universiteit amsterdam 2008 Vrije Universiteit, Amsterdam Projectvoorstel FALW

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Scheepsbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Marine Technology en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Materials Science

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie.

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie. Kernkwadranten 1. Spontaniteit Wispelturigheid Rechtlijnigheid Consequent zijn 2. Relativeringsvermogen Lichtzinnig Zwaarmoedigheid Creatief 3. Efficiënt Statisch Chaotisch Creatief 4. Gestructureerd Bureaucratisch

Nadere informatie

Studieplan: informatie en instructies per situatie

Studieplan: informatie en instructies per situatie Inhoudsopgave 1. Ik wil mijn studieprogramma laten goedkeuren... 2 2. Ik wil keuzevakken aan mijn toevoegen (voor minor zie hoofdstuk 3)... 3 2.1 Het betreft een UvA of bèta-vu vak... 3 2.2 Het betreft

Nadere informatie

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Abstract In dit essay zal ik uitleg geven over het samenwerken en wat ik vooral geleerd hebt. Verder zal ik uitleggen over mijn interactieve

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES > Combinatie van algemene bestuurskundige kennis

Nadere informatie

Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies. Dinsdag 9 april 2019

Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies. Dinsdag 9 april 2019 Voorlichting voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies Dinsdag 9 april 2019 Waar gaat het over? Opbouw TCS Verplichtingen binnen BA TCS Vrije ruimte Hoofdrichtingen Registreren Hoofdrichting Kernpakket,

Nadere informatie

Doorstroom HBO- WO: stimuleren of afremmen? Wilfred Diekmann, HvA Saskia Swart, HvA Johan Post, UvA

Doorstroom HBO- WO: stimuleren of afremmen? Wilfred Diekmann, HvA Saskia Swart, HvA Johan Post, UvA Doorstroom HBO- WO: stimuleren of afremmen? Wilfred Diekmann, HvA Saskia Swart, HvA Johan Post, UvA Opbouw inleiding Toenemende populariteit doorstroom Vrees voor kwaliteit HO bij soepele doorstroom vanuit

Nadere informatie

Intake assessment. Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA. Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010. www.noa-vu.nl

Intake assessment. Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA. Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010. www.noa-vu.nl Intake assessment Indra Newton Psycholoog/adviseur NOA Masterclass Studiekeuzegesprekken 18 November 2010 Wat doet NOA? Online tests en vragenlijsten Advies en productontwikkeling Training en coaching

Nadere informatie

Samenvatting resultaten Quick Scan Aansluiting HBO-TU/e

Samenvatting resultaten Quick Scan Aansluiting HBO-TU/e Quick Scan: Aansluiting HBO-TU/e juni 2005 Samenvatting resultaten Quick Scan Aansluiting HBO-TU/e Een Quick Scan is een peiling onder studenten over een actueel onderwerp. Het Studenten Service Centrum

Nadere informatie

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers

Communicatiewetenschap. Voor hbo-doorstromers Communicatiewetenschap Voor hbo-doorstromers Anke Koopmann MSc Studieadviseur Communicatiewetenschap (verkorte) bachelor Studieadviseur-collegecw@uva.nl Programma Een wo-master na een hbo-opleiding: wat

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP Versie 1.0 Wouter van Kuipers 7 7 2008 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Inleiding... 2 3 Probleemgebied... 3 3.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

STUDIEBOEKJE HBO

STUDIEBOEKJE HBO STUDIEBOEKJE HBO 2016-2017 1 2 EBC 2016-2017 Lieve Eerstejaars, Voor jullie ligt het Studieboekje voor: HBO studenten Voor al jullie vragen kunnen jullie altijd bij ons terecht! Veel succes! Liefs, EBC

Nadere informatie

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression De zelfstudie module in ActivExpression levert directe terugkoppeling. Vraag na vraag, voor elke leerling. Je maakt een set vragen aan en stuurt deze naar

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Mechanical Engineering en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Biomedical

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONDERZOEK CONCEPTING TECHNISCHE DOCUMENTATIE BEGROTEN HET RESULTAAT, DAT TELT www.d-tt.nl Spuistraat 112, 1012VA, Amsterdam 020 682 2134 WELKOM Bij DTT Multimedia denken we

Nadere informatie

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht, AFAS Software en de gemeente Utrecht hebben de pilot in samenwerking ontwikkeld. Deze Utrechtse partners maken gebruik van de expertise van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Nadere informatie