PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen"

Transcriptie

1 PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen Ter inleiding werd de film getoond, gemaakt ter gelegenheid van de Divosa VNG Najaarsconferentie Thema was: Maximaal Vermogen Greet was praktijkvoorbeeld bij de toespraak van Prof.dr.Herman Wijffels Hieronder tekst van de Film Greet Meesen, spreker via web Jakop Rigter - Moderator Ik ben dus Macadam begonnen. omdat ik zelf geen onderwijs meer kon geven. Ik heb 12 jaar onderwijs gegeven aan de Haagse Hogeschool. Het verhaal van Macadam is bedoeld voor kinderen en jongeren die door een opname of een ziekte of in elk geval iets fysieks niet volledig hun lespakket kunnen volgen, maar wel willen leren. Want alle kinderen en jongeren, of ze nu 6 of 16 zijn, willen bij de wereld horen. Dus we hebben we bij de webworkshop de aanpak: denken + voelen + doen = actief functioneren. Dat kan een combinatie zijn binnen een levensloop - binnen een ontwikkeling, maar ook tussen mensen. Ik wil dus brijdragen aan - niet de hoogtijdagen, maar gewoon aan het dagelijkse structurele leven. Ik wil iets toevoegen, daarom werk ik met pioniersorganisatie's of scholen waar kinderen zitten die niet een volledig curriculum kunnen doen en het heet "webworkshop", omdat het echt voor het dagelijks leven is. Op het ogenblik wordt er voortdurend op gehamerd "je moet doen wat je wel kan" en dan worden er eisen aan mensen gesteld die ze fysiek, mentaal en emotioneel niet kunnen leveren. Maximaal vermogen is dus eigenlijk dat je voortdurend balans vindt in de middelen die jouw werk jou bieden, de mensen die van jouw werk gebruik moeten maken en jouw eigen talent om dat tot een geheel - een sociaal geheel te maken waar zowel de beleidsmakers in hun ontwikkeling kunnen groeien als de kinderen en jongeren als burgers. Wij danken met deze bloem: Mitch en Vincent aula HHS voor alle hulp bij de voorbereiding van de weblezing Rob Vermaas filmmaker die toestemming gaf om de film te vertonen Deze bloem is gemaakt door MixTalent Leerlingen tijdens hun webles Bedankt: Jakop Rigter, die ons allen bij elkaar bracht en ons leiding gaf in de aula Studenten voor de ontvangst, de vragen en de tekeningen Bob de Ligni voor de foto s, Henri Burgers - voor halen en brengen van onze ABC-plu s

2 Dit is de voorkant van het Macadam Project; de website: We tonen daar de resultaten van onze MixTalent projecten en laten onze plannen zien. We hebben workshops voor 6plus en voor 12plus leerlingen. Oudere leerlingen helpen de jongeren als er geen onderwijsvoorziening in een ziekenhuis is. Alle workshops worden zoveel mogelijk in vier talen gemaakt. Voor de kleintjes is dat herkenbaar aan de webwaaien: Bluenalia Engels, Ranjalia Nederlands, Jaunalia Frans, Rosalia Duits en Afualia voor Ghana We werken met leerlingen en hun leerkrachten over de hele wereld. Rode draad in de MixTalent Webworkshop met de Studenten in Den Haag was: Burgerschap op Maat Poster van het Macadam MixTalent-project met de Studenten in de Aula, Haagse Hogeschool Raad van Europa Ook de ontmoeting met jullie in de aula, Jakop als moderator en ik met het webbord op het grote scherm was een MixTalent gebeuren. Ik kan door mijn eigen handicap heel moeilijk reizen en dus ben ik met webmiddelen bij jullie op bezoek; ik kan denken en voelen, maar doen is lastig. Door samen met jullie deze ontmoeting te hebben, hoop ik dat jullie later doen-denken-voelen voor en met onze MixTalent leerlingen in jullie beroepspraktijk een plek kunnen geven.

3 Mijn eigen ontwikkeling als praktijkvoorbeeld: Tijdens mijn jeugd heb ik op vier-acht-twaalfzeventienjarige leeftijd verschillende operaties ondergaan. Dat hield in lange periodes ver van huis in het ziekenhuis of lange tijd herstellend tijd. In die tijd bestond er geen enkele onderwijsvoorziening; je kreeg dispensatie vn de leerplicht van de inspectie en stond dus ook nergens meer ingeschreven. Hier zie je mij twaalf jaar oud. We hadden alleen een paar uur radio per dag; in het ziekenhuis hadden we noch radio noch boeken we lagen met 30 kinderen uit het hele land op een grote zaal. Al die kinderen waren misschien lukt het, misschien lukt het niet behandelingen. Ik las veel, maar boeken waren heel duur en niet gemakkelijk te verkrijgen; schreef zelf verhalen en gedichten. Nu hebben we webmiddelen om met elkaar te werken Naast de website werk ik op allerlei beschermde webwerkplekken. Heel veel ziekenhuisscholen hebben een intranet met een educatieve webomgeving. Die mag ik niet laten zien. Leerkrachten in medische omgevingen zijn verbonden aan medische vertrouwelijkheid en mogen geen gegevens van/over hun leerlingen aan derden in de openbaarheid brengen. Zelf heb ik ook een beschermd platform bij etwinning, dat is de grootste organisatie van webleerkrachten in Europa. Ons project heet: MixTalent Troubadours. Elke groep heeft een eigen plek waar werk ge-up en download wordt. We werken aan thema s, zodat ieder naar vermogen mee kan doen.

4 In het MixTalent Troubadours Project werken verschillende groepen leerlingen met elkaar samen, oa: ziekenhuisschool in Katowice, Polen; Speciaal Gymnasium & Lyceum Athene, Griekenland; Speciaal Beroepsonderwijs Drobeta Severin, Roemenie; Ziekenhuisscholen Kavor, Israel; Macadam AmisAmies Webgroep; Alexis en haar groep USA; regulier onderwijs Afuamanschool in opbouw, Ghana. Waarom zijn webmiddelen zo geschikt voor onze leerlingen? Ze maken het mogelijk: - afstanden te overbruggen en meedoen bereikbaar te maken, - ieder kan in eigen tempo deelnemen, naar gelang situatie, tijdstip en omstandigheden - we kunnen maatwerk leveren met oude en nieuwe media - we kunnen beschermde en openbare webwerkplekken bieden - het leerproces voortgang geven, terwijl toch de behandeling de meeste tijd en energie vergt Met het weblesbord konden jullie mij in de aula zien en zag ik jullie in mijn kamer; we konden samen discussiëren, geschreven informatie uitwisselen en tekeningen maken, die later in een project gebruikt kunnen worden Hoe gaan we aan de slag? Wanneer kinderen en jongeren (met leerkrachten of ouders) bij Macadam aankloppen, zijn ze al door zoveel behandelingen, formulieren invullen, gesprekken voor aanvragen etc. gegaan. Ze verwachten ook bij mij een hele riedel, maar we gaan meteen aan de slag! Voorbeeld van de eerste webopdracht De eerste opdracht is het invullen van een zin: Ja, je kunt me midden wakker maken voor, nee je kunt me niet. Schrijft een leerling bijvoorbeeld terug: Ja, je kunt me midden in de nacht wakker maken voor motoren. Dan maak ik een webbrief over de Harley Davidson, met foto s een tekening en een verhaal, en zo komt een contact dan rustig aan het rollen en kunnen we het verder uitdiepen tot een persoonlijk project of haken we het aan een bestaand thema. Wat het beste en prettigste is voor de leerling. Ik heb een internationaal webnetwerk van vakmensen opgebouwd, die ik altijd kan raadplegen; van de bouw tot het breiwerk, van archeologie tot moderne kunst. Van Cape Cod tot Heemskerk, van Vichy tot TromsØ. Je kunt het zo gek niet verzinnen; ze vinden het leuk om aan zo n project hun kennis bij te dragen bij elke vraag word ik bedolven onder goede en valide informatie. Dit komt het onderwijs ten goede.

5 Over MixTalent en Co- MixTalent - WebWerk en Onderwijs: Met minimale fysieke inspanning, maximale intellectuele en emotionele ontwikkelingen en sociale mobiliteit op maat Ook leerlingen uit het reguliere onderwijs doen regelmatig mee; zij zijn onze Co-MixTalent leerlingen We mixen onze mogelijkheden en beperkingen tot webprojecten van actief functioneren van hoofd, hart en hand. Student in Aula - Vraag over Onderwijs: Hoeveel uur per dag krijgen kinderen in het ziekenhuis onderwijs? Greet: Dat hangt van de situatie af. Soms regelmatig een paar uur per week of per veertien dagen, maar soms zegt de verpleegster: vandaag kan het niet. De behandeling gaat voor de lessen. Dan schrijf ik een , met een leuk voorbeeld van ons thema en zet die in het projectarchief of de box; de leerling gaat daar dan mee aan het werk als hij of zij er weer aan toe is. Kan soms wel even duren, als de behandeling intensief is. Maar omdat we met thema s zonder tijdsdruk werken, kan het altijd wel ingepast worden. Ontmoet Alexis van MixTalent Leerling naar MixTalent Ambassadeur en Webjuf Medische kennis en vormen van onderwijs zijn vooruit gegaan sinds ik kind en tiener was. Maar nog steeds gaan kinderen en jongeren van nu door dezelfde lange behandelingen heen en maken dezelfde ontwikkeling van onzekerheden, herstellen, opknappen en weer terug in ziekenhuis door. Zoals Alexis, zij is al sinds haar dertiende jaar bij Macadam. En je ziet haar hier in al die fases.

6 Soms kreeg Alexis thuis onderwijs, dan weer was en is ze niet bereikbaar, omdat zij een behandeling heeft. Zij knapt weer op en is een stralende ster, tot de volgende behandeling en het herstel soms van korte, soms van lange duur. Maar waar Alexis ook is, ze heeft zich altijd ingezet voor de kinder- en jongerrechten. Van MixTalent Leerling werd zij mijn MixTalent Assistente en nu is zij webjuf voor de kleintjes en MixTalent Web Ambassadeur voor de jongeren! Boodschap van Alexis aan de Studenten in Den Haag: Geef ons de kans te proberen Voorbeeld Burgerschap op Maat Namens de MixTalent Leerlingen op de zes continenten: Europa, Afrika, Noord & Zuid Amerika, Antarctica, Australië en Azië Tijdens de orkaan die over New Orleans joeg, schreef Alexis mij: What about the children in the Hospital of New Orleans, Greet? Ik schreef een naar mijn contacten in Washington and New York en we maakten met alle jongeren een vriendelijke website en hebben die zoveel mogelijk rond gestuurd. Dit is onze MixTalent vorm van Burgerschap burger zijn op maat.

7 Thema: Oud en Nieuw Het weglesbord met links studenten in de aula in Den Haag en Greet in Diemen. Op de afbeelding: - links de opening van de ABC-plu Expo door burgemeester Amy Koopmanschap, Kyan en Herman Wijffels in de bibliotheek van Diemen - Rechts burgemeester Koopmanschap en President Keith Whitemore van de Raad van Europa in het stadhuis van Utrecht: Opening European Local Week of Democracy. Aanbieding van ons project boek en ondertekening certificaat. Op de achtergrond staat ABC-plu Expo Waar het mogelijk is en het de privacy van de leerlingen niet schaadt, treden we naar buiten met ons werk en bouwen we met onze projecten bruggen tussen werelden. Een voorbeeld daarvan is ook het ABC-project het is helemaal met webmiddelen gemaakt en toch reist het in allerlei vormen over de hele wereld. We hebben in vier talen een ABC gebouwd: leerlingen kozen een woord en maakten een tekening bij de letter

8 Student in Aula Vraag over certificaat en certificering: Krijgen ze een certificaat voor hun werk en hoe wordt dat dan geldig? Greet: Ja, als ze aan een project meegedaan hebben krijgen de leerlingen voor dat project een Macadam certificaat. De teams in de scholen bekijken het werk dat gedaan is en meestal wordt dat dan meegenomen in de beoordeling, waardoor leerlingen iets minder hoeven in te halen als ze weer naar school gaan. Bij het ABC hoorden ook kleine opdrachten: we maakten een tekening over bijvoorbeeld: vriendschap en de kinderen schreven er in hun eigen taal het woord bij. Ze maakten ook elkaars naam in hun eigen alfabet Zo leerden ze dat er behalve verschillende talen ook verschillende schrijfwijzen zijn Leo Vroman de dichter en wetenschapper werkte met de kinderen mee. Soms koppelden we ook achtergrond verhalen aan het project: maak je naam in hiëroglyfen en vertelden we over de ontwikkeling van de talen, geschiedenis krijgt daardoor ook een plek. Het ABC wordt als pdf naar de leerlingen per toegestuurd of ze kunnen het downloaden in hun project. Soms krijgen ze het als zelfbladerend ebook op DVD per post, want niet alle leerlingen kunnen hun handen goed bewegen. Maar er kan ook een groot boek gestuurd worden, zodat het op de leuningen tussen twee rolstoelen kan liggen en er gemakkelijk met z n tweeën in gebladerd kan worden. Sommige leerlingen mogen niet in de buurt van een computer komen, omdat zij aan medische apparatuur liggen. We sturen dan een kleine paraplu Expo die aan het infuus gehangen kan worden.

9 Hier kleine ABC-boekjes die niet zwaar wegen en gemakkelijk te vervoeren zijn. We gebruiken dus alle media, oud en nieuw, zoals het beste past bij de mogelijkheden van de leerlingen en zijn of haar situatie vraagt. Student in Aula vraag: Hoeveel tijd besteed je per week aan het project en de lessen? Greet: Door mijn eigen handicap ben ik ook beperkt, ik heb maar 5 goede uren per dag. Ik werk drie uur per dag, zeven dagen in de week aan het project; dus 21 uur. Langzaam maar gestaag; het denkwerk doe ik in bed. Soms moet ik ook voor mezelf alternatieve oplossingen zoeken. Toen we het ABC in de bibliotheek van Diemen zouden aanbieden, zei de bibliothecaresse tegen mij: En dan maken we een expositie aan de muur. Ik dacht: Hoe moet ik dat dan doen? Ik kan dat helemaal niet organiseren, daar heb ik geen kracht voor. Liggend in bed kreeg ik een ingeving: ik zou alle tekeningen wel in een paraplu kunnen hangen. Dat krijg ik beetje voor beetje wel voor elkaar. Deze uit nood geboren oplossing vond iedereen zo leuk en praktisch: de Plu s zijn nu een reizende Expo geworden! Ze zijn van Diemen naar Utrecht naar Katwijk naar Straatsburg gereisd, waar ze zijn tentoongesteld op het najaarscongres 2011 van de Raad van Europa. Kwamen weer terug naar Diemen en stonden toen weer bij jullie in Den Haag op het podium. De leerlingen en Greet kunnen niet reizen, maar hun werk wel! De plu s bij jullie in de Aula

10 Met jullie - studenten - heb ik tekeningen op het webbord gemaakt; dat was een leuke onderbreking. Ik heb de tekeningen rond gestuurd naar de kinderen en hen gevraagd of zij er nog iets aan toe wilden voegen voordat we ze in de Expo zetten. We veranderen nooit de tekeningen zelf zou kinderen zelfvertrouwen kunnen ontnemen maar voegen er wel een lijstje aan toe of een achtergrond. De kinderen vonden: - Students worked very well, but your flower is a bit sloppy, Greet - Cher canard, mais l homme est un peu drôle; il a trois bras! Il est malade peut-être, c est possible. - Blume von Zoe ist schön - Waarom staat de gouden koets er niet op? Na inspraak zien jullie links de tekening zoals hij in de Europa Expo zal staan en rechts het origineel zoals we het op het bord getekend hebben De titel van de tekening wordt: Gate to the Hague Poort naar den Haag Porte à la Haye Pforte zum Haag De titel van de tekening wordt: Heart from the Hague Hart van den Haag Coeur de la Haye Herz vom Haag

11 In oktober 2011 werden we door de Raad van Europa uitgekozen tot project voor de Local Week of Democracy. Wij kregen toestemming van de Raad om de officiële Poster in vier talen aan te passen, zodat deze de situatie en het Burgerschap op maat van onze leerlingen tot uitdrukking brengt. De Raad van Europa werd in 1949 opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men een gezamenlijke Europese instelling die toezicht zou houden op de vrede, mensenrechten, rechtstaat (bijv. toezicht houden bij verkiezingen) en samenwerking. 47 Europese landen en hun bevolking van 800 miljoen inwoners zijn lid; de Raad zetelt in Straatsburg. MixTalent Leerlingen 12 plus zijn de adviseurs van de Burgemeesters in Europa Burgemeester Koopmanschap van Diemen zal de resultaten van ons Project presenteren op de Lenteconferentie van de Raad in Straatsburg, maart De Jeugdraad bestaat MixTalent en Co-MixTalent Leerlingen 12plus. Ze leveren op eigen manier een bijdrage, om de burgemeesters van Europa kennis te laten maken met hun manier van Burger zijn

12 Alle bijdragen worden in het Nederlands en de drie officiële talen van Europa Engels, Frans, Duits vertaald. Soms niet helemaal, maar we zorgen altijd voor een kleine samenvatting. Hieronder achtereenvolgens: - Jeugdraad ziekenhuis Katowice hebben stem en vorm gegeven aan de ervaringen van de kinderen en proberen zo hun vertegenwoordigers bij de burgemeesters te zijn - Speciaal beroepsonderwijs in Roemenië heeft een tentoonstelling rondom de kinderrechten gemaakt waar de hele regio naar kon komen kijken - Greet s leerlingen in ziekenhuizen hebben een citaat tot een presentatie gemaakt

13 MixTalent Leerlingen 12plus. Ziekenhuisschool, Katowice - Polen

14

15 Student in Aula vraag adviezen: Is er al iets met de adviezen gedaan? Greet: Nee. We zijn op het ogenblik nog bezig met het bouwen van het project. In februari en maart maken we een boek en een paraplu-expo die in maart President Whitmore aangeboden worden en op onze eigen conferentie in mei hebben we de website en de DVD klaar. Dus ik zou jullie willen vragen af en toe eens in Macadam op bezoek te komen. Kunnen jullie de resultaten zien, de komende maanden. Student in Aula vraag talen: Hoeveel talen spreek je? Greet: Frans, Duits en Engels. De voertaal voor de leerkrachten is Engels.

16 Thema: Beroepspraktijk Jullie als toekomstige beroepsbeoefenaar in het sociale veld zullen ook geregeld met webcommunicatie te maken hebben. Daarom heb ik wat vragen gemaakt voor jullie verslag. Wij hebben veel te maken met internationale wetgeving, samen met juristen probeer ik die om te zetten tot webleefregels die iedereen kan begrijpen. Hier een paar voorbeelden. Het zou leuk zijn als jullie me een advies of web-leefregel voor de jongeren en de burgemeesters zouden sturen. MAAR natuurlijk in het Nederlands en het Engels. Ik ga niet voor jullie zitten vertalen! Ik zal er een website in Macadam van maken. Denk er om dat je in je beroepspraktijk de vertrouwelijkheid in acht neemt. Het thema: Sociale Confluentie heb ik in een bijlage MixTalent Extra gezet. Ik wens jullie allemaal veel succes bij je studie en hoop dat jullie werk vinden, dat jullie als zinvol beleven en jullie plezier geeft. Met mijn kroontje voor de Kinder- en Jongeren Rechten op, zend ik jullie hierbij - namens de MixTalent Leerlingen en hun leerkrachten, een vriendelijke groet, Greet Meesen Diemen, 1 maart 2012

17 MixTalent Extra Wat verstaan we onder sociale confluentie? Sociale Confluentie betekent dat je vanuit eigen situatie, met oog voor contrasten - mogelijkheden/beperkingen, over afstanden en omwegen heen met elkaar aan een doel probeert te werken. Het betekent tweerichtingsverkeer: wat kan ik ontvangen van de samenleving en wat kan ik toevoegen aan de wereld om me heen. Met Leerkrachten werken we aan Duurzame WebEducatie en met het Macadam MixTalent Ensemble een groep mensen uit het sociale veld die hun professionele kennis en kracht inzetten voor de ontwikkeling van onze leerlingen: Bouwen we Bruggen tussen Werelden Hieronder nog enkele voorbeelden hoe we sociale confluentie met webmiddelen in praktijk proberen te brengen Soms moeten leerkrachten met heel beperkte middelen onderwijs geven; maar allemaal werken we voor hetzelfde doel onze leerlingen perspectief geven, deuren voor hen te openen. De komende jaren gaan we een doorlopende webconferentie maken, waarin we proberen alle kennis en ervaring die we hebben inzichtelijk en toegankelijk te maken.

18 In de etwinning Group Social Inclusion wisselen we op Europees niveau met schoolleidingen en stafleden ervaring uit. Samen met Reny Raicheva uit Bulgarije probeer ik leiding te geven aan die discussie s Reny is Moderator en ik ben Guidance Counselor. Hier een voorbeeld, omdat niet iedereen even bekend is met leerlingen met beperkingen, zorgt Reny voor films als discussiemateriaal. Zo vertrekken we voor een discussie vanuit een zelfde referentiekader. Ik breng de onderwerpen en de inhoud aan. Reny beheert de blogs en zoekt webmaterialen die we als uitgangspunt voor iedereen kunnen gebruiken

19 Dit is het 6plus gedeelte van het Europaproject. De kinderen vieren de dag van de kinderrechten met de burgemeesters van Europa. Thema: Kaarsen voor Kansen Ook hier steekt de jeugdraad van 12plus heel wat helpende handen toe!

20 Voorbeeld hoe een gewone school en hun enthousiaste lerares Fanny Vasileva, diep in de bergen in een afgelegen dorpje in Bulgarije per web samenwerkt met de MixTalent Leerlingen in ziekenhuizen. Ieder werkt apart een stukje uit en ik voeg de delen samen tot een presentatie waarin ze zich herkennen en die we kunnen laten zien.

21 Bulgarije Voor leerlingen 6 plus hebben we een eenvoudig weblesbord. In sommige ziekenhuizen zijn geen onderwijsvoorzieningen oudere leerlingen helpen dan de kleintjes met tekeningen en opdrachten. Hier hebben ze een tekening gemaakt voor President Whitmore hij brengt de kaarsen voor kansen in Europa rond. Samen met René Disseldorp, vertegenwoordiger van de MixTalent Leerkrachten in Europa bracht Greet een klein voorproefje van de grote tentoonstelling voor de Raad van Europa 20 maart 2012 in Straatsburg, naar de Nieuwjaarsreceptie van burgemeester Koopmanschap in Diemen Tekening van schoolkinderen in Diemen voor onze MixTalent Leerlingen Links burgemeester Amy. Ik zittend in mijn rolstoel - heb mijn kinderrechten kroontje op

22 Soms maken we verhalen rond een thema; Leerlingen leveren dan een figuurtje in dat ze zelf getekend hebben, hun naam draagt en een rol in het verhaal heeft. Samenwerking, Sociale confluentie tussen Nederland en Amerika; Alexis was het boegbeeld van het project.

23 Macadam MixTalent Webworkshop oprichting/founded in 1998: is een particulier, onafhankelijk non-profit initiatief ten dienste van WebOnderwijs Langdurig Herstellende Leerlingen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid Amerika, Australie en Azië is a private, independent, non-profit initiative on behalf WebEducation Long-term Recovering Students in Europe, Africa, North & South America, Australia and Asia Founder, Web Coach, Mentor & MixTalent Maestro: Greet Meesen, the Netherlands: Stichting, opgericht in november 2011 ten dienste van financiële/materiële ondersteuning lange termijn ontwikkelingen project: kvk Foundation, established since November 2011, financial/material support long term developments

Streetwise professionals in Spangen

Streetwise professionals in Spangen Streetwise professionals in Spangen Gericht werken aan een goede toekomst voor overlastgevende jongeren Renske S. van der Gaag, MSc Met medewerking van: Drs. Nanne Boonstra Drs. Ron van Wonderen Oktober

Nadere informatie

LEVEN - LANG - LEUK - LEREN

LEVEN - LANG - LEUK - LEREN LEVEN - LANG - LEUK - LEREN Waarom staan we op een markeerpunt in onze geschiedenis? 12e Beleidsrijke avond Xpect Primair 09-04-2015 Dhr. Peter van Hulst opent de avond en heet iedereen welkom bij de jaarlijkse

Nadere informatie

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen Amerpoort in 2011: Werelden die bij elkaar komen Als ik nu terugblik, is het eigenlijk wonderlijk dat we nog nooit een Jaarbeeld hebben gemaakt rond

Nadere informatie

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Eerste druk Schrijf- en Adviesbureau Yvette den Brok, juli 2014. Alles uit deze brochure mag worden gebruikt of openbaar

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange.

13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM. Januari t/m juni 2015. ichange.uchange.wechange. 13 e RAP. 2GETTHERE ARNHEM Januari t/m juni 2015 ichange.uchange.wechange. Inhoud INLEIDING 3 RESULTATEN 4 SPECIFIEKE INFORMATIE OVER JONGEREN MET EN ZONDER STARTKWALIFICATIE 4 AANVULLENDE INFORMATIE 4

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur Respect voor elkaar uit welk land je ook komt Leerlingen over hun schoolcultuur Auteurs: Tarik Pehlivan Nadia van der Linde Asia Sarti In opdracht van: De Onderwijsraad Met dank aan: Alle betrokken leerlingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 6 e jaargang. nr.1 maart 2014. Philip

Nieuwsbrief. 6 e jaargang. nr.1 maart 2014. Philip Nieuwsbrief Z e l d Z a a m 1 6 e jaargang nr.1 maart 2014 Philip p a g i n a 4-7 p h i l i p 2 Nieuwsbrief Z e l d Z a a m Nieuwsbrief Z e l d Z a a m 3 Inhoud Wolf Hirschhorn Philip 4 Thema Mantelzorg

Nadere informatie

Projectplan 2013-2015

Projectplan 2013-2015 Projectplan 2013-2015 Ede, mei 2013 1. Inleiding... 3 Wat is Netwerk TijdVoorActie?... 3 Achtergrond... 4 Netwerk Dien je Stad... 5 2. Netwerk TijdVoorActie... 5 Missie... 5 Doel... 5 Subdoelen... 6 Netwerk...

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser De Vrede Express Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken Jan Durk Tuinier en Geu Visser 1 In de Vrede Express staan de Utrecht Principles centraal: respect

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

e ondersteuning voor elkaar

e ondersteuning voor elkaar e ondersteuning voor elkaar Informatiekrant over de verandering in de zorg 17 december 2014 Wat kun je zelf, wat heb je nodig Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er nieuwe taken bij om inwoners te

Nadere informatie

KIEZEN VOOR JE LEVEN. Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken

KIEZEN VOOR JE LEVEN. Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken KIEZEN VOOR JE LEVEN Een methode om met media je keuzes zichtbaar te maken Ad van Dam Giovanni Massaro Kiezen voor je leven / Mira Media 2007 1 Inhoudsopgave INTRODUCTIE 3 DE CONTEXT 4 DE AANPAK 6 Werkwijze

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen 5 JAAR DE NIJE STICHTING Het Nije Magazine 5 jaar de Nije Stichting Kanker heb je samen Terugkijken op vijf jaar de Nije Stichting met o.a. activiteiten als de Nije Beweegt, de Nije Live en interviews

Nadere informatie

Portretten uit de praktijk

Portretten uit de praktijk Portretten uit de praktijk In het kader van de campagne aan het werk met een psychische stoornis Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak Rotterdam, juli 2014 Portretten uit de praktijk In het kader van

Nadere informatie

"Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad

Wat gaat er goed in jullie gezin? Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad "Wat gaat er goed in jullie gezin?" Transformatie van het maatschappelijk domein in praktijk werkwijze Jeugdteam Weerpad in Zaanstad Februari 2014 Colofon februari 2014 "Wat gaat er goed in jullie gezin?"

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Cliënt in beeld Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Document nr. 13019 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Procesbeschrijving...

Nadere informatie

groei THEMA: Werk in uitvoering DE GROEILING, STICHTING VOOR KATHOLIEK EN INTERCONFESSIONEEL PRIMAIR ONDERWIJS GOUDA EN OMSTREKEN

groei THEMA: Werk in uitvoering DE GROEILING, STICHTING VOOR KATHOLIEK EN INTERCONFESSIONEEL PRIMAIR ONDERWIJS GOUDA EN OMSTREKEN groei PERSONEELSMAGAZINE VAN DE GROEILING JAARGANG 3 FEBRUARI 2012 T THEMA: Werk in uitvoering DE GROEILING, STICHTING VOOR KATHOLIEK EN INTERCONFESSIONEEL PRIMAIR ONDERWIJS GOUDA EN OMSTREKEN STICHTING

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Beroepsproduct 1 De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Gemaakt door : Tristan van Leeuwen Stageschool : Altena College Sleeuwijk Begeleider : Peggy Winkelaar HU begeleider : Martin van

Nadere informatie

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren Rotterdams Kenniscentrum Diversiteit Nieuws Mei 2014...en meer Opvoedtafels

Nadere informatie

Inspirerende visies. op modern leidinggeven. in de zorg

Inspirerende visies. op modern leidinggeven. in de zorg Inspirerende visies op modern leidinggeven in de zorg Publicatie Sturen op ruimte voor dialoog Terug naar een natuurlijke manier van werken. Dat was het streven van de 25 zorgaanbieders die de afgelopen

Nadere informatie