PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen"

Transcriptie

1 PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen Ter inleiding werd de film getoond, gemaakt ter gelegenheid van de Divosa VNG Najaarsconferentie Thema was: Maximaal Vermogen Greet was praktijkvoorbeeld bij de toespraak van Prof.dr.Herman Wijffels Hieronder tekst van de Film Greet Meesen, spreker via web Jakop Rigter - Moderator Ik ben dus Macadam begonnen. omdat ik zelf geen onderwijs meer kon geven. Ik heb 12 jaar onderwijs gegeven aan de Haagse Hogeschool. Het verhaal van Macadam is bedoeld voor kinderen en jongeren die door een opname of een ziekte of in elk geval iets fysieks niet volledig hun lespakket kunnen volgen, maar wel willen leren. Want alle kinderen en jongeren, of ze nu 6 of 16 zijn, willen bij de wereld horen. Dus we hebben we bij de webworkshop de aanpak: denken + voelen + doen = actief functioneren. Dat kan een combinatie zijn binnen een levensloop - binnen een ontwikkeling, maar ook tussen mensen. Ik wil dus brijdragen aan - niet de hoogtijdagen, maar gewoon aan het dagelijkse structurele leven. Ik wil iets toevoegen, daarom werk ik met pioniersorganisatie's of scholen waar kinderen zitten die niet een volledig curriculum kunnen doen en het heet "webworkshop", omdat het echt voor het dagelijks leven is. Op het ogenblik wordt er voortdurend op gehamerd "je moet doen wat je wel kan" en dan worden er eisen aan mensen gesteld die ze fysiek, mentaal en emotioneel niet kunnen leveren. Maximaal vermogen is dus eigenlijk dat je voortdurend balans vindt in de middelen die jouw werk jou bieden, de mensen die van jouw werk gebruik moeten maken en jouw eigen talent om dat tot een geheel - een sociaal geheel te maken waar zowel de beleidsmakers in hun ontwikkeling kunnen groeien als de kinderen en jongeren als burgers. Wij danken met deze bloem: Mitch en Vincent aula HHS voor alle hulp bij de voorbereiding van de weblezing Rob Vermaas filmmaker die toestemming gaf om de film te vertonen Deze bloem is gemaakt door MixTalent Leerlingen tijdens hun webles Bedankt: Jakop Rigter, die ons allen bij elkaar bracht en ons leiding gaf in de aula Studenten voor de ontvangst, de vragen en de tekeningen Bob de Ligni voor de foto s, Henri Burgers - voor halen en brengen van onze ABC-plu s

2 Dit is de voorkant van het Macadam Project; de website: We tonen daar de resultaten van onze MixTalent projecten en laten onze plannen zien. We hebben workshops voor 6plus en voor 12plus leerlingen. Oudere leerlingen helpen de jongeren als er geen onderwijsvoorziening in een ziekenhuis is. Alle workshops worden zoveel mogelijk in vier talen gemaakt. Voor de kleintjes is dat herkenbaar aan de webwaaien: Bluenalia Engels, Ranjalia Nederlands, Jaunalia Frans, Rosalia Duits en Afualia voor Ghana We werken met leerlingen en hun leerkrachten over de hele wereld. Rode draad in de MixTalent Webworkshop met de Studenten in Den Haag was: Burgerschap op Maat Poster van het Macadam MixTalent-project met de Studenten in de Aula, Haagse Hogeschool Raad van Europa Ook de ontmoeting met jullie in de aula, Jakop als moderator en ik met het webbord op het grote scherm was een MixTalent gebeuren. Ik kan door mijn eigen handicap heel moeilijk reizen en dus ben ik met webmiddelen bij jullie op bezoek; ik kan denken en voelen, maar doen is lastig. Door samen met jullie deze ontmoeting te hebben, hoop ik dat jullie later doen-denken-voelen voor en met onze MixTalent leerlingen in jullie beroepspraktijk een plek kunnen geven.

3 Mijn eigen ontwikkeling als praktijkvoorbeeld: Tijdens mijn jeugd heb ik op vier-acht-twaalfzeventienjarige leeftijd verschillende operaties ondergaan. Dat hield in lange periodes ver van huis in het ziekenhuis of lange tijd herstellend tijd. In die tijd bestond er geen enkele onderwijsvoorziening; je kreeg dispensatie vn de leerplicht van de inspectie en stond dus ook nergens meer ingeschreven. Hier zie je mij twaalf jaar oud. We hadden alleen een paar uur radio per dag; in het ziekenhuis hadden we noch radio noch boeken we lagen met 30 kinderen uit het hele land op een grote zaal. Al die kinderen waren misschien lukt het, misschien lukt het niet behandelingen. Ik las veel, maar boeken waren heel duur en niet gemakkelijk te verkrijgen; schreef zelf verhalen en gedichten. Nu hebben we webmiddelen om met elkaar te werken Naast de website werk ik op allerlei beschermde webwerkplekken. Heel veel ziekenhuisscholen hebben een intranet met een educatieve webomgeving. Die mag ik niet laten zien. Leerkrachten in medische omgevingen zijn verbonden aan medische vertrouwelijkheid en mogen geen gegevens van/over hun leerlingen aan derden in de openbaarheid brengen. Zelf heb ik ook een beschermd platform bij etwinning, dat is de grootste organisatie van webleerkrachten in Europa. Ons project heet: MixTalent Troubadours. Elke groep heeft een eigen plek waar werk ge-up en download wordt. We werken aan thema s, zodat ieder naar vermogen mee kan doen.

4 In het MixTalent Troubadours Project werken verschillende groepen leerlingen met elkaar samen, oa: ziekenhuisschool in Katowice, Polen; Speciaal Gymnasium & Lyceum Athene, Griekenland; Speciaal Beroepsonderwijs Drobeta Severin, Roemenie; Ziekenhuisscholen Kavor, Israel; Macadam AmisAmies Webgroep; Alexis en haar groep USA; regulier onderwijs Afuamanschool in opbouw, Ghana. Waarom zijn webmiddelen zo geschikt voor onze leerlingen? Ze maken het mogelijk: - afstanden te overbruggen en meedoen bereikbaar te maken, - ieder kan in eigen tempo deelnemen, naar gelang situatie, tijdstip en omstandigheden - we kunnen maatwerk leveren met oude en nieuwe media - we kunnen beschermde en openbare webwerkplekken bieden - het leerproces voortgang geven, terwijl toch de behandeling de meeste tijd en energie vergt Met het weblesbord konden jullie mij in de aula zien en zag ik jullie in mijn kamer; we konden samen discussiëren, geschreven informatie uitwisselen en tekeningen maken, die later in een project gebruikt kunnen worden Hoe gaan we aan de slag? Wanneer kinderen en jongeren (met leerkrachten of ouders) bij Macadam aankloppen, zijn ze al door zoveel behandelingen, formulieren invullen, gesprekken voor aanvragen etc. gegaan. Ze verwachten ook bij mij een hele riedel, maar we gaan meteen aan de slag! Voorbeeld van de eerste webopdracht De eerste opdracht is het invullen van een zin: Ja, je kunt me midden wakker maken voor, nee je kunt me niet. Schrijft een leerling bijvoorbeeld terug: Ja, je kunt me midden in de nacht wakker maken voor motoren. Dan maak ik een webbrief over de Harley Davidson, met foto s een tekening en een verhaal, en zo komt een contact dan rustig aan het rollen en kunnen we het verder uitdiepen tot een persoonlijk project of haken we het aan een bestaand thema. Wat het beste en prettigste is voor de leerling. Ik heb een internationaal webnetwerk van vakmensen opgebouwd, die ik altijd kan raadplegen; van de bouw tot het breiwerk, van archeologie tot moderne kunst. Van Cape Cod tot Heemskerk, van Vichy tot TromsØ. Je kunt het zo gek niet verzinnen; ze vinden het leuk om aan zo n project hun kennis bij te dragen bij elke vraag word ik bedolven onder goede en valide informatie. Dit komt het onderwijs ten goede.

5 Over MixTalent en Co- MixTalent - WebWerk en Onderwijs: Met minimale fysieke inspanning, maximale intellectuele en emotionele ontwikkelingen en sociale mobiliteit op maat Ook leerlingen uit het reguliere onderwijs doen regelmatig mee; zij zijn onze Co-MixTalent leerlingen We mixen onze mogelijkheden en beperkingen tot webprojecten van actief functioneren van hoofd, hart en hand. Student in Aula - Vraag over Onderwijs: Hoeveel uur per dag krijgen kinderen in het ziekenhuis onderwijs? Greet: Dat hangt van de situatie af. Soms regelmatig een paar uur per week of per veertien dagen, maar soms zegt de verpleegster: vandaag kan het niet. De behandeling gaat voor de lessen. Dan schrijf ik een , met een leuk voorbeeld van ons thema en zet die in het projectarchief of de box; de leerling gaat daar dan mee aan het werk als hij of zij er weer aan toe is. Kan soms wel even duren, als de behandeling intensief is. Maar omdat we met thema s zonder tijdsdruk werken, kan het altijd wel ingepast worden. Ontmoet Alexis van MixTalent Leerling naar MixTalent Ambassadeur en Webjuf Medische kennis en vormen van onderwijs zijn vooruit gegaan sinds ik kind en tiener was. Maar nog steeds gaan kinderen en jongeren van nu door dezelfde lange behandelingen heen en maken dezelfde ontwikkeling van onzekerheden, herstellen, opknappen en weer terug in ziekenhuis door. Zoals Alexis, zij is al sinds haar dertiende jaar bij Macadam. En je ziet haar hier in al die fases.

6 Soms kreeg Alexis thuis onderwijs, dan weer was en is ze niet bereikbaar, omdat zij een behandeling heeft. Zij knapt weer op en is een stralende ster, tot de volgende behandeling en het herstel soms van korte, soms van lange duur. Maar waar Alexis ook is, ze heeft zich altijd ingezet voor de kinder- en jongerrechten. Van MixTalent Leerling werd zij mijn MixTalent Assistente en nu is zij webjuf voor de kleintjes en MixTalent Web Ambassadeur voor de jongeren! Boodschap van Alexis aan de Studenten in Den Haag: Geef ons de kans te proberen Voorbeeld Burgerschap op Maat Namens de MixTalent Leerlingen op de zes continenten: Europa, Afrika, Noord & Zuid Amerika, Antarctica, Australië en Azië Tijdens de orkaan die over New Orleans joeg, schreef Alexis mij: What about the children in the Hospital of New Orleans, Greet? Ik schreef een naar mijn contacten in Washington and New York en we maakten met alle jongeren een vriendelijke website en hebben die zoveel mogelijk rond gestuurd. Dit is onze MixTalent vorm van Burgerschap burger zijn op maat.

7 Thema: Oud en Nieuw Het weglesbord met links studenten in de aula in Den Haag en Greet in Diemen. Op de afbeelding: - links de opening van de ABC-plu Expo door burgemeester Amy Koopmanschap, Kyan en Herman Wijffels in de bibliotheek van Diemen - Rechts burgemeester Koopmanschap en President Keith Whitemore van de Raad van Europa in het stadhuis van Utrecht: Opening European Local Week of Democracy. Aanbieding van ons project boek en ondertekening certificaat. Op de achtergrond staat ABC-plu Expo Waar het mogelijk is en het de privacy van de leerlingen niet schaadt, treden we naar buiten met ons werk en bouwen we met onze projecten bruggen tussen werelden. Een voorbeeld daarvan is ook het ABC-project het is helemaal met webmiddelen gemaakt en toch reist het in allerlei vormen over de hele wereld. We hebben in vier talen een ABC gebouwd: leerlingen kozen een woord en maakten een tekening bij de letter

8 Student in Aula Vraag over certificaat en certificering: Krijgen ze een certificaat voor hun werk en hoe wordt dat dan geldig? Greet: Ja, als ze aan een project meegedaan hebben krijgen de leerlingen voor dat project een Macadam certificaat. De teams in de scholen bekijken het werk dat gedaan is en meestal wordt dat dan meegenomen in de beoordeling, waardoor leerlingen iets minder hoeven in te halen als ze weer naar school gaan. Bij het ABC hoorden ook kleine opdrachten: we maakten een tekening over bijvoorbeeld: vriendschap en de kinderen schreven er in hun eigen taal het woord bij. Ze maakten ook elkaars naam in hun eigen alfabet Zo leerden ze dat er behalve verschillende talen ook verschillende schrijfwijzen zijn Leo Vroman de dichter en wetenschapper werkte met de kinderen mee. Soms koppelden we ook achtergrond verhalen aan het project: maak je naam in hiëroglyfen en vertelden we over de ontwikkeling van de talen, geschiedenis krijgt daardoor ook een plek. Het ABC wordt als pdf naar de leerlingen per toegestuurd of ze kunnen het downloaden in hun project. Soms krijgen ze het als zelfbladerend ebook op DVD per post, want niet alle leerlingen kunnen hun handen goed bewegen. Maar er kan ook een groot boek gestuurd worden, zodat het op de leuningen tussen twee rolstoelen kan liggen en er gemakkelijk met z n tweeën in gebladerd kan worden. Sommige leerlingen mogen niet in de buurt van een computer komen, omdat zij aan medische apparatuur liggen. We sturen dan een kleine paraplu Expo die aan het infuus gehangen kan worden.

9 Hier kleine ABC-boekjes die niet zwaar wegen en gemakkelijk te vervoeren zijn. We gebruiken dus alle media, oud en nieuw, zoals het beste past bij de mogelijkheden van de leerlingen en zijn of haar situatie vraagt. Student in Aula vraag: Hoeveel tijd besteed je per week aan het project en de lessen? Greet: Door mijn eigen handicap ben ik ook beperkt, ik heb maar 5 goede uren per dag. Ik werk drie uur per dag, zeven dagen in de week aan het project; dus 21 uur. Langzaam maar gestaag; het denkwerk doe ik in bed. Soms moet ik ook voor mezelf alternatieve oplossingen zoeken. Toen we het ABC in de bibliotheek van Diemen zouden aanbieden, zei de bibliothecaresse tegen mij: En dan maken we een expositie aan de muur. Ik dacht: Hoe moet ik dat dan doen? Ik kan dat helemaal niet organiseren, daar heb ik geen kracht voor. Liggend in bed kreeg ik een ingeving: ik zou alle tekeningen wel in een paraplu kunnen hangen. Dat krijg ik beetje voor beetje wel voor elkaar. Deze uit nood geboren oplossing vond iedereen zo leuk en praktisch: de Plu s zijn nu een reizende Expo geworden! Ze zijn van Diemen naar Utrecht naar Katwijk naar Straatsburg gereisd, waar ze zijn tentoongesteld op het najaarscongres 2011 van de Raad van Europa. Kwamen weer terug naar Diemen en stonden toen weer bij jullie in Den Haag op het podium. De leerlingen en Greet kunnen niet reizen, maar hun werk wel! De plu s bij jullie in de Aula

10 Met jullie - studenten - heb ik tekeningen op het webbord gemaakt; dat was een leuke onderbreking. Ik heb de tekeningen rond gestuurd naar de kinderen en hen gevraagd of zij er nog iets aan toe wilden voegen voordat we ze in de Expo zetten. We veranderen nooit de tekeningen zelf zou kinderen zelfvertrouwen kunnen ontnemen maar voegen er wel een lijstje aan toe of een achtergrond. De kinderen vonden: - Students worked very well, but your flower is a bit sloppy, Greet - Cher canard, mais l homme est un peu drôle; il a trois bras! Il est malade peut-être, c est possible. - Blume von Zoe ist schön - Waarom staat de gouden koets er niet op? Na inspraak zien jullie links de tekening zoals hij in de Europa Expo zal staan en rechts het origineel zoals we het op het bord getekend hebben De titel van de tekening wordt: Gate to the Hague Poort naar den Haag Porte à la Haye Pforte zum Haag De titel van de tekening wordt: Heart from the Hague Hart van den Haag Coeur de la Haye Herz vom Haag

11 In oktober 2011 werden we door de Raad van Europa uitgekozen tot project voor de Local Week of Democracy. Wij kregen toestemming van de Raad om de officiële Poster in vier talen aan te passen, zodat deze de situatie en het Burgerschap op maat van onze leerlingen tot uitdrukking brengt. De Raad van Europa werd in 1949 opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men een gezamenlijke Europese instelling die toezicht zou houden op de vrede, mensenrechten, rechtstaat (bijv. toezicht houden bij verkiezingen) en samenwerking. 47 Europese landen en hun bevolking van 800 miljoen inwoners zijn lid; de Raad zetelt in Straatsburg. MixTalent Leerlingen 12 plus zijn de adviseurs van de Burgemeesters in Europa Burgemeester Koopmanschap van Diemen zal de resultaten van ons Project presenteren op de Lenteconferentie van de Raad in Straatsburg, maart De Jeugdraad bestaat MixTalent en Co-MixTalent Leerlingen 12plus. Ze leveren op eigen manier een bijdrage, om de burgemeesters van Europa kennis te laten maken met hun manier van Burger zijn

12 Alle bijdragen worden in het Nederlands en de drie officiële talen van Europa Engels, Frans, Duits vertaald. Soms niet helemaal, maar we zorgen altijd voor een kleine samenvatting. Hieronder achtereenvolgens: - Jeugdraad ziekenhuis Katowice hebben stem en vorm gegeven aan de ervaringen van de kinderen en proberen zo hun vertegenwoordigers bij de burgemeesters te zijn - Speciaal beroepsonderwijs in Roemenië heeft een tentoonstelling rondom de kinderrechten gemaakt waar de hele regio naar kon komen kijken - Greet s leerlingen in ziekenhuizen hebben een citaat tot een presentatie gemaakt

13 MixTalent Leerlingen 12plus. Ziekenhuisschool, Katowice - Polen

14

15 Student in Aula vraag adviezen: Is er al iets met de adviezen gedaan? Greet: Nee. We zijn op het ogenblik nog bezig met het bouwen van het project. In februari en maart maken we een boek en een paraplu-expo die in maart President Whitmore aangeboden worden en op onze eigen conferentie in mei hebben we de website en de DVD klaar. Dus ik zou jullie willen vragen af en toe eens in Macadam op bezoek te komen. Kunnen jullie de resultaten zien, de komende maanden. Student in Aula vraag talen: Hoeveel talen spreek je? Greet: Frans, Duits en Engels. De voertaal voor de leerkrachten is Engels.

16 Thema: Beroepspraktijk Jullie als toekomstige beroepsbeoefenaar in het sociale veld zullen ook geregeld met webcommunicatie te maken hebben. Daarom heb ik wat vragen gemaakt voor jullie verslag. Wij hebben veel te maken met internationale wetgeving, samen met juristen probeer ik die om te zetten tot webleefregels die iedereen kan begrijpen. Hier een paar voorbeelden. Het zou leuk zijn als jullie me een advies of web-leefregel voor de jongeren en de burgemeesters zouden sturen. MAAR natuurlijk in het Nederlands en het Engels. Ik ga niet voor jullie zitten vertalen! Ik zal er een website in Macadam van maken. Denk er om dat je in je beroepspraktijk de vertrouwelijkheid in acht neemt. Het thema: Sociale Confluentie heb ik in een bijlage MixTalent Extra gezet. Ik wens jullie allemaal veel succes bij je studie en hoop dat jullie werk vinden, dat jullie als zinvol beleven en jullie plezier geeft. Met mijn kroontje voor de Kinder- en Jongeren Rechten op, zend ik jullie hierbij - namens de MixTalent Leerlingen en hun leerkrachten, een vriendelijke groet, Greet Meesen Diemen, 1 maart 2012

17 MixTalent Extra Wat verstaan we onder sociale confluentie? Sociale Confluentie betekent dat je vanuit eigen situatie, met oog voor contrasten - mogelijkheden/beperkingen, over afstanden en omwegen heen met elkaar aan een doel probeert te werken. Het betekent tweerichtingsverkeer: wat kan ik ontvangen van de samenleving en wat kan ik toevoegen aan de wereld om me heen. Met Leerkrachten werken we aan Duurzame WebEducatie en met het Macadam MixTalent Ensemble een groep mensen uit het sociale veld die hun professionele kennis en kracht inzetten voor de ontwikkeling van onze leerlingen: Bouwen we Bruggen tussen Werelden Hieronder nog enkele voorbeelden hoe we sociale confluentie met webmiddelen in praktijk proberen te brengen Soms moeten leerkrachten met heel beperkte middelen onderwijs geven; maar allemaal werken we voor hetzelfde doel onze leerlingen perspectief geven, deuren voor hen te openen. De komende jaren gaan we een doorlopende webconferentie maken, waarin we proberen alle kennis en ervaring die we hebben inzichtelijk en toegankelijk te maken.

18 In de etwinning Group Social Inclusion wisselen we op Europees niveau met schoolleidingen en stafleden ervaring uit. Samen met Reny Raicheva uit Bulgarije probeer ik leiding te geven aan die discussie s Reny is Moderator en ik ben Guidance Counselor. Hier een voorbeeld, omdat niet iedereen even bekend is met leerlingen met beperkingen, zorgt Reny voor films als discussiemateriaal. Zo vertrekken we voor een discussie vanuit een zelfde referentiekader. Ik breng de onderwerpen en de inhoud aan. Reny beheert de blogs en zoekt webmaterialen die we als uitgangspunt voor iedereen kunnen gebruiken

19 Dit is het 6plus gedeelte van het Europaproject. De kinderen vieren de dag van de kinderrechten met de burgemeesters van Europa. Thema: Kaarsen voor Kansen Ook hier steekt de jeugdraad van 12plus heel wat helpende handen toe!

20 Voorbeeld hoe een gewone school en hun enthousiaste lerares Fanny Vasileva, diep in de bergen in een afgelegen dorpje in Bulgarije per web samenwerkt met de MixTalent Leerlingen in ziekenhuizen. Ieder werkt apart een stukje uit en ik voeg de delen samen tot een presentatie waarin ze zich herkennen en die we kunnen laten zien.

21 Bulgarije Voor leerlingen 6 plus hebben we een eenvoudig weblesbord. In sommige ziekenhuizen zijn geen onderwijsvoorzieningen oudere leerlingen helpen dan de kleintjes met tekeningen en opdrachten. Hier hebben ze een tekening gemaakt voor President Whitmore hij brengt de kaarsen voor kansen in Europa rond. Samen met René Disseldorp, vertegenwoordiger van de MixTalent Leerkrachten in Europa bracht Greet een klein voorproefje van de grote tentoonstelling voor de Raad van Europa 20 maart 2012 in Straatsburg, naar de Nieuwjaarsreceptie van burgemeester Koopmanschap in Diemen Tekening van schoolkinderen in Diemen voor onze MixTalent Leerlingen Links burgemeester Amy. Ik zittend in mijn rolstoel - heb mijn kinderrechten kroontje op

22 Soms maken we verhalen rond een thema; Leerlingen leveren dan een figuurtje in dat ze zelf getekend hebben, hun naam draagt en een rol in het verhaal heeft. Samenwerking, Sociale confluentie tussen Nederland en Amerika; Alexis was het boegbeeld van het project.

23 Macadam MixTalent Webworkshop oprichting/founded in 1998: is een particulier, onafhankelijk non-profit initiatief ten dienste van WebOnderwijs Langdurig Herstellende Leerlingen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid Amerika, Australie en Azië is a private, independent, non-profit initiative on behalf WebEducation Long-term Recovering Students in Europe, Africa, North & South America, Australia and Asia Founder, Web Coach, Mentor & MixTalent Maestro: Greet Meesen, the Netherlands: Stichting, opgericht in november 2011 ten dienste van financiële/materiële ondersteuning lange termijn ontwikkelingen project: kvk Foundation, established since November 2011, financial/material support long term developments

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Dit project vergt ongeveer 4 uur voorbereidende dagen voor de vergadering.

Dit project vergt ongeveer 4 uur voorbereidende dagen voor de vergadering. Project Strip Het doel van het project is om een stripboek met Franse en Nederlandse stripverhalen te maken. Het project bestaat uit 3 fasen: 1. De omschrijving van het gezamenlijke project 2. Het aanleren

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Opstart modulen. Einde topografie oefenen

Opstart modulen. Einde topografie oefenen Start Topografie oefenen Opstart modulen Onderwerp kiezen Onderwerp uitvoeren Afsluit module Einde topografie oefenen Start opstart module Charlie zit Charlie gaat staan, gaat zwaaien met 1 hand en hij

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

ONTMOETEN KENNY KOKEN

ONTMOETEN KENNY KOKEN Gratis Excemplaar ONTMOETEN KENNY KOKEN WIL JIJ HET HELE (VOORLEES) VERHAAL GRAAG LEZEN? Je krijgt Ontmoeten Kenny Koken thuis gestuurd als je een mailtje stuurt naar timo-co@coderups.nl met je naam, adres

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 3 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 3 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Beste ouders, Terwijl de kortste dag snel nadert en een lange kerstvakantie voor de deur staat, gaan onze gedachten terug naar schooljaar 2015. Het

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Informatie voor het project

Informatie voor het project 1 van 10 10-3-2015 14:35 Informatie voor het project CO 2 & milieu CO 2 (koolstofdioxide) is een gas, dat zich altijd en overal om ons heen bevindt. CO 2 is noodzakelijk, maar teveel is niet goed. In de

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia archeologen, Tuinstraat 27a, 1544 RS Zaandijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven 14.1. Inleiding 199 14.2. Sneller typen met woordvoorspelling 201 14.3. Beter spellen en schrijven zonder typen 203 Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Thema 10. We ruilen van plek

Thema 10. We ruilen van plek Thema 10 We ruilen van plek Les 10.1 1. zakenreis 2. industrieën 3. raketten 4. percentage 5. demonstratie Les 1 gouden, ziekenhuis In het ankerverhaal staat dat de moeder van Gaby Pak kersen geeft in

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Thuis op vakantie Lang niet iedereen is afgelopen zomer op vakantie geweest. Een groot deel van de bevolking heeft de zomer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Beste ouders / verzorgers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van januari. We wensen u veel leesplezier. Welkom Deze maand zijn de volgende leerlingen bij ons op school gekomen:

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO

SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO Iederwijs is begonnen als school in Schoonhoven in 2002, na vier jaar voorbereiding. Het groeide uit tot een landelijke beweging. Iederwijs verhuisde naar Lopik in 2005.

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF.

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF. Symposium Koninkrijkskinderen Verslag workshop Aruba 23 mei 2013 Voorzitter: Glenn Thodé Columnist: Hellen van der Wal Aantal deelnemers: Circa 25 Opening De workshop wordt geopend door voorzitter Glenn

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Profielschets. Ondernemende school

Profielschets. Ondernemende school Profielschets Ondernemende school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Een school

Nadere informatie

januari/februari 2014 De Rosa Mentorles Mens & Maatschappij Nederlands Engels Drama PROJECT TITEL Werkboek First ID

januari/februari 2014 De Rosa Mentorles Mens & Maatschappij Nederlands Engels Drama PROJECT TITEL Werkboek First ID januari/februari 2014 De Rosa Mentorles NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Mens & Maatschappij Nederlands Engels Drama Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 8 Mentorles

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 2. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 2. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 2 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 2 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Ga naar tlv.po-eindhoven.nl Bij bestaande account: Inloggen met: e-mailadres wachtwoord Bij nieuwe account: 1. Klik op

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

Internationalisering 2008 Women s and Children s Hospital, Adelaide, Australia Keuze co-schap kindergeneeskunde en V&V

Internationalisering 2008 Women s and Children s Hospital, Adelaide, Australia Keuze co-schap kindergeneeskunde en V&V Internationalisering 2008 Women s and Children s Hospital, Adelaide, Australia Keuze co-schap kindergeneeskunde en V&V Auteur: Ard-Jan de Inleiding Van juli 2008 tot en met januari 2009 ben ik naar Australie

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Het einde van het jaar is in zicht. Wij blikken graag nog even met u terug op de Dag(en) van de Dialoog.

Het einde van het jaar is in zicht. Wij blikken graag nog even met u terug op de Dag(en) van de Dialoog. Nieuwsbrief Amersfoort in Dialoog Editie: december 2015 Terugblik Dag(en) van de Dialoog 2015 Het einde van het jaar is in zicht. Wij blikken graag nog even met u terug op de Dag(en) van de Dialoog. Het

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Verslag conferentie Naar een nieuw bibliotheekperspectief - 21 oktober 2014

Verslag conferentie Naar een nieuw bibliotheekperspectief - 21 oktober 2014 Verslag conferentie Naar een nieuw bibliotheekperspectief - 21 oktober 2014 Op dinsdag 21 oktober bezochten ruim 120 professionals uit de bibliotheek- erfgoed en uitgeverswereld de conferentie Naar een

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Mediatraining Presenteren in de media

Mediatraining Presenteren in de media Mediatraining Presenteren in de media Nooit meer bang voor journalisten Ik weet echt hoe ik hen moet en mag benaderen. Ik heb zelf veel meer de regie dan ik dacht! Spies&Spreken Glasfabriek, Daalsedwarsweg

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR

PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR PALESTINIAN VOICES COLLEGE TOUR 19-23 SEPTEMBER AMSTERDAM NIJMEGEN UTRECHT LEIDEN DEN HAAG MAANDAG 19 SEPTEMBER NIJMEGEN Lezing Naim Ateek Soeterbeeck Programma Aula Radboud Universiteit Comeniuslaan 2,

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Mercator en de ontdekkingsreizen

Mercator en de ontdekkingsreizen Mercator en de ontdekkingsreizen V.U. ANNEMIE CHARLIER, GROTE MARKT 1, 9100 SINT-NIKLAAS Stedelijke Musea Sint-Niklaas Beste leerling! Hopelijk vonden jullie het bezoek aan het Mercatormuseum een boeiende

Nadere informatie

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Dit portret gaat over H., een vrouw die met een evoluerende spierziekte nog lang voor de klas heeft gestaan in het lager

Nadere informatie

Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd

Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd Verslag werkconferentie Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd Op 12 februari 2014 werd de bijeenkomst Burgerschapsvorming van de Utrechtse jeugd georganiseerd door de Utrechtse Onderwijs Agenda. Het

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie Visiedocument Educohof Podium voor duurzame leefomgeving Presentatie versie Courante communicatie, sponsoring, fondswerving Teylingerweg 35 2114 EG Vogelenzang T 020 716 5274 E nicole@courante.nl 13 augustus

Nadere informatie

DPS. Communicatie. Werkblad: werkwoordspelling

DPS. Communicatie. Werkblad: werkwoordspelling Werkstuk schrijven DPS Communicatie Werkblad: werkwoordspelling On line, korte, doelgerichte cursussen. Aan de slag wanneer het u uitkomt. Via Skype contact met een ervaren docent. Makkelijker was het

Nadere informatie

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan Aftellen naar de Toekomst 10 opwindende voorstellen om door te gaan Tekst: Eelco Koolhaas en Kees Le Blansch Vormgeving: Machiel Pleijsier en Dennis Wijmer Video: Jasper Masthoff Muziek: Bart Kiers Leve

Nadere informatie

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:45 leren & ontspannen Er valt veel te lenen in Bibliotheek Den Haag, maar

Nadere informatie

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE Training - Begeleiding - Coaching LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE TIJDELIJKE ONDERSTEUNING BIJ SCHOOLVAKKEN MATRIXCOACHING BIJ LEER- EN EMOTIONELE PROBLEMEN HERKENT U DIT? Heeft uw kind moeite met een of meerdere

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag voldoende verdienen om van te kunnen leven. Daarom is het belangrijk voor

Nadere informatie

Praktijktoepassingen ICT. LeesTip. NIEUWSBRIEF ICT november 2013. Lucien Hermans

Praktijktoepassingen ICT. LeesTip. NIEUWSBRIEF ICT november 2013. Lucien Hermans Praktijktoepassingen ICT LeesTip NIEUWSBRIEF ICT november 2013 Lucien Hermans Overhoor jezelf (online) voor Frans! http://www.wrts.nl/lijst App derde graad basisonderwijs Op deze website kunnen leerlingen

Nadere informatie

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Publiciteit en activiteiten 4 Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5 Kennisontwikkeling 6 Interne organisatie 7 Financiën 8 2 Voorwoord Samen

Nadere informatie

1. Excellente leerling?

1. Excellente leerling? Inhoud 1. Excellente leerling? Ben je klaar voor de start? 3 2. Hoe kun je excellent worden? 4 3. Als je mavo excellent doet 5 4. Opdrachten waar je uit kunt kiezen 6,7 5. Mijn opdrachten 8 2 1. Excellente

Nadere informatie

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna Hoe Anna ben jij? Lyceum @anna Wij zijn Anna Welkom @anna Lyceum Op de basisschool vind je leren leuk. Ja toch? Je haalt goede cijfers en bent nieuwsgierig. Je wilt vast doorleren, in het Hoger Beroepsonderwijs

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede

College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede College van Burgermeester en Wethouders Gemeente Heemstede ^ mi 2011 Afdeling Jeugd en Gezin Postbus 352 2100 AJ Heemstede 23 juni 2011 Ons kenmerk: 2011-072 Betreft: subsidieaanvraag Geachte meneer /

Nadere informatie

The University Hospital of Crete

The University Hospital of Crete The University Hospital of Crete In Heraklion, Griekenland Snuffel stageverslag Snuffel stageverslag November/december 2012 The University Hospital of Crete Student: Bonnie Oosterveld Nummer: 10004726

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Talentgerichte benadering

Talentgerichte benadering Talentgerichte benadering 4. Strengths-based development (*) Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hoe creëren we een stimulerend leerklimaat waarin studenten het beste uit zichzelf kunnen halen? Dit was de

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Netwerken (Uit: Recht in de roos)

Netwerken (Uit: Recht in de roos) Netwerken (Uit: Recht in de roos) Doel Kennismaking met het recht op informatie. Kennismaking met de werking van het internet. Leren over censuur. Vragen over kinderrechten beantwoorden. Tijd 60 à 90 minuten

Nadere informatie

Midweek naar een stad

Midweek naar een stad Auteur Marjolein Schuiling Laatst gewijzigd 09 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/72001 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie