PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen"

Transcriptie

1 PDF-verslag MixTalent Ontmoeting tijdens de Seminarweek door Greet Meesen Ter inleiding werd de film getoond, gemaakt ter gelegenheid van de Divosa VNG Najaarsconferentie Thema was: Maximaal Vermogen Greet was praktijkvoorbeeld bij de toespraak van Prof.dr.Herman Wijffels Hieronder tekst van de Film Greet Meesen, spreker via web Jakop Rigter - Moderator Ik ben dus Macadam begonnen. omdat ik zelf geen onderwijs meer kon geven. Ik heb 12 jaar onderwijs gegeven aan de Haagse Hogeschool. Het verhaal van Macadam is bedoeld voor kinderen en jongeren die door een opname of een ziekte of in elk geval iets fysieks niet volledig hun lespakket kunnen volgen, maar wel willen leren. Want alle kinderen en jongeren, of ze nu 6 of 16 zijn, willen bij de wereld horen. Dus we hebben we bij de webworkshop de aanpak: denken + voelen + doen = actief functioneren. Dat kan een combinatie zijn binnen een levensloop - binnen een ontwikkeling, maar ook tussen mensen. Ik wil dus brijdragen aan - niet de hoogtijdagen, maar gewoon aan het dagelijkse structurele leven. Ik wil iets toevoegen, daarom werk ik met pioniersorganisatie's of scholen waar kinderen zitten die niet een volledig curriculum kunnen doen en het heet "webworkshop", omdat het echt voor het dagelijks leven is. Op het ogenblik wordt er voortdurend op gehamerd "je moet doen wat je wel kan" en dan worden er eisen aan mensen gesteld die ze fysiek, mentaal en emotioneel niet kunnen leveren. Maximaal vermogen is dus eigenlijk dat je voortdurend balans vindt in de middelen die jouw werk jou bieden, de mensen die van jouw werk gebruik moeten maken en jouw eigen talent om dat tot een geheel - een sociaal geheel te maken waar zowel de beleidsmakers in hun ontwikkeling kunnen groeien als de kinderen en jongeren als burgers. Wij danken met deze bloem: Mitch en Vincent aula HHS voor alle hulp bij de voorbereiding van de weblezing Rob Vermaas filmmaker die toestemming gaf om de film te vertonen Deze bloem is gemaakt door MixTalent Leerlingen tijdens hun webles Bedankt: Jakop Rigter, die ons allen bij elkaar bracht en ons leiding gaf in de aula Studenten voor de ontvangst, de vragen en de tekeningen Bob de Ligni voor de foto s, Henri Burgers - voor halen en brengen van onze ABC-plu s

2 Dit is de voorkant van het Macadam Project; de website: We tonen daar de resultaten van onze MixTalent projecten en laten onze plannen zien. We hebben workshops voor 6plus en voor 12plus leerlingen. Oudere leerlingen helpen de jongeren als er geen onderwijsvoorziening in een ziekenhuis is. Alle workshops worden zoveel mogelijk in vier talen gemaakt. Voor de kleintjes is dat herkenbaar aan de webwaaien: Bluenalia Engels, Ranjalia Nederlands, Jaunalia Frans, Rosalia Duits en Afualia voor Ghana We werken met leerlingen en hun leerkrachten over de hele wereld. Rode draad in de MixTalent Webworkshop met de Studenten in Den Haag was: Burgerschap op Maat Poster van het Macadam MixTalent-project met de Studenten in de Aula, Haagse Hogeschool Raad van Europa Ook de ontmoeting met jullie in de aula, Jakop als moderator en ik met het webbord op het grote scherm was een MixTalent gebeuren. Ik kan door mijn eigen handicap heel moeilijk reizen en dus ben ik met webmiddelen bij jullie op bezoek; ik kan denken en voelen, maar doen is lastig. Door samen met jullie deze ontmoeting te hebben, hoop ik dat jullie later doen-denken-voelen voor en met onze MixTalent leerlingen in jullie beroepspraktijk een plek kunnen geven.

3 Mijn eigen ontwikkeling als praktijkvoorbeeld: Tijdens mijn jeugd heb ik op vier-acht-twaalfzeventienjarige leeftijd verschillende operaties ondergaan. Dat hield in lange periodes ver van huis in het ziekenhuis of lange tijd herstellend tijd. In die tijd bestond er geen enkele onderwijsvoorziening; je kreeg dispensatie vn de leerplicht van de inspectie en stond dus ook nergens meer ingeschreven. Hier zie je mij twaalf jaar oud. We hadden alleen een paar uur radio per dag; in het ziekenhuis hadden we noch radio noch boeken we lagen met 30 kinderen uit het hele land op een grote zaal. Al die kinderen waren misschien lukt het, misschien lukt het niet behandelingen. Ik las veel, maar boeken waren heel duur en niet gemakkelijk te verkrijgen; schreef zelf verhalen en gedichten. Nu hebben we webmiddelen om met elkaar te werken Naast de website werk ik op allerlei beschermde webwerkplekken. Heel veel ziekenhuisscholen hebben een intranet met een educatieve webomgeving. Die mag ik niet laten zien. Leerkrachten in medische omgevingen zijn verbonden aan medische vertrouwelijkheid en mogen geen gegevens van/over hun leerlingen aan derden in de openbaarheid brengen. Zelf heb ik ook een beschermd platform bij etwinning, dat is de grootste organisatie van webleerkrachten in Europa. Ons project heet: MixTalent Troubadours. Elke groep heeft een eigen plek waar werk ge-up en download wordt. We werken aan thema s, zodat ieder naar vermogen mee kan doen.

4 In het MixTalent Troubadours Project werken verschillende groepen leerlingen met elkaar samen, oa: ziekenhuisschool in Katowice, Polen; Speciaal Gymnasium & Lyceum Athene, Griekenland; Speciaal Beroepsonderwijs Drobeta Severin, Roemenie; Ziekenhuisscholen Kavor, Israel; Macadam AmisAmies Webgroep; Alexis en haar groep USA; regulier onderwijs Afuamanschool in opbouw, Ghana. Waarom zijn webmiddelen zo geschikt voor onze leerlingen? Ze maken het mogelijk: - afstanden te overbruggen en meedoen bereikbaar te maken, - ieder kan in eigen tempo deelnemen, naar gelang situatie, tijdstip en omstandigheden - we kunnen maatwerk leveren met oude en nieuwe media - we kunnen beschermde en openbare webwerkplekken bieden - het leerproces voortgang geven, terwijl toch de behandeling de meeste tijd en energie vergt Met het weblesbord konden jullie mij in de aula zien en zag ik jullie in mijn kamer; we konden samen discussiëren, geschreven informatie uitwisselen en tekeningen maken, die later in een project gebruikt kunnen worden Hoe gaan we aan de slag? Wanneer kinderen en jongeren (met leerkrachten of ouders) bij Macadam aankloppen, zijn ze al door zoveel behandelingen, formulieren invullen, gesprekken voor aanvragen etc. gegaan. Ze verwachten ook bij mij een hele riedel, maar we gaan meteen aan de slag! Voorbeeld van de eerste webopdracht De eerste opdracht is het invullen van een zin: Ja, je kunt me midden wakker maken voor, nee je kunt me niet. Schrijft een leerling bijvoorbeeld terug: Ja, je kunt me midden in de nacht wakker maken voor motoren. Dan maak ik een webbrief over de Harley Davidson, met foto s een tekening en een verhaal, en zo komt een contact dan rustig aan het rollen en kunnen we het verder uitdiepen tot een persoonlijk project of haken we het aan een bestaand thema. Wat het beste en prettigste is voor de leerling. Ik heb een internationaal webnetwerk van vakmensen opgebouwd, die ik altijd kan raadplegen; van de bouw tot het breiwerk, van archeologie tot moderne kunst. Van Cape Cod tot Heemskerk, van Vichy tot TromsØ. Je kunt het zo gek niet verzinnen; ze vinden het leuk om aan zo n project hun kennis bij te dragen bij elke vraag word ik bedolven onder goede en valide informatie. Dit komt het onderwijs ten goede.

5 Over MixTalent en Co- MixTalent - WebWerk en Onderwijs: Met minimale fysieke inspanning, maximale intellectuele en emotionele ontwikkelingen en sociale mobiliteit op maat Ook leerlingen uit het reguliere onderwijs doen regelmatig mee; zij zijn onze Co-MixTalent leerlingen We mixen onze mogelijkheden en beperkingen tot webprojecten van actief functioneren van hoofd, hart en hand. Student in Aula - Vraag over Onderwijs: Hoeveel uur per dag krijgen kinderen in het ziekenhuis onderwijs? Greet: Dat hangt van de situatie af. Soms regelmatig een paar uur per week of per veertien dagen, maar soms zegt de verpleegster: vandaag kan het niet. De behandeling gaat voor de lessen. Dan schrijf ik een , met een leuk voorbeeld van ons thema en zet die in het projectarchief of de box; de leerling gaat daar dan mee aan het werk als hij of zij er weer aan toe is. Kan soms wel even duren, als de behandeling intensief is. Maar omdat we met thema s zonder tijdsdruk werken, kan het altijd wel ingepast worden. Ontmoet Alexis van MixTalent Leerling naar MixTalent Ambassadeur en Webjuf Medische kennis en vormen van onderwijs zijn vooruit gegaan sinds ik kind en tiener was. Maar nog steeds gaan kinderen en jongeren van nu door dezelfde lange behandelingen heen en maken dezelfde ontwikkeling van onzekerheden, herstellen, opknappen en weer terug in ziekenhuis door. Zoals Alexis, zij is al sinds haar dertiende jaar bij Macadam. En je ziet haar hier in al die fases.

6 Soms kreeg Alexis thuis onderwijs, dan weer was en is ze niet bereikbaar, omdat zij een behandeling heeft. Zij knapt weer op en is een stralende ster, tot de volgende behandeling en het herstel soms van korte, soms van lange duur. Maar waar Alexis ook is, ze heeft zich altijd ingezet voor de kinder- en jongerrechten. Van MixTalent Leerling werd zij mijn MixTalent Assistente en nu is zij webjuf voor de kleintjes en MixTalent Web Ambassadeur voor de jongeren! Boodschap van Alexis aan de Studenten in Den Haag: Geef ons de kans te proberen Voorbeeld Burgerschap op Maat Namens de MixTalent Leerlingen op de zes continenten: Europa, Afrika, Noord & Zuid Amerika, Antarctica, Australië en Azië Tijdens de orkaan die over New Orleans joeg, schreef Alexis mij: What about the children in the Hospital of New Orleans, Greet? Ik schreef een naar mijn contacten in Washington and New York en we maakten met alle jongeren een vriendelijke website en hebben die zoveel mogelijk rond gestuurd. Dit is onze MixTalent vorm van Burgerschap burger zijn op maat.

7 Thema: Oud en Nieuw Het weglesbord met links studenten in de aula in Den Haag en Greet in Diemen. Op de afbeelding: - links de opening van de ABC-plu Expo door burgemeester Amy Koopmanschap, Kyan en Herman Wijffels in de bibliotheek van Diemen - Rechts burgemeester Koopmanschap en President Keith Whitemore van de Raad van Europa in het stadhuis van Utrecht: Opening European Local Week of Democracy. Aanbieding van ons project boek en ondertekening certificaat. Op de achtergrond staat ABC-plu Expo Waar het mogelijk is en het de privacy van de leerlingen niet schaadt, treden we naar buiten met ons werk en bouwen we met onze projecten bruggen tussen werelden. Een voorbeeld daarvan is ook het ABC-project het is helemaal met webmiddelen gemaakt en toch reist het in allerlei vormen over de hele wereld. We hebben in vier talen een ABC gebouwd: leerlingen kozen een woord en maakten een tekening bij de letter

8 Student in Aula Vraag over certificaat en certificering: Krijgen ze een certificaat voor hun werk en hoe wordt dat dan geldig? Greet: Ja, als ze aan een project meegedaan hebben krijgen de leerlingen voor dat project een Macadam certificaat. De teams in de scholen bekijken het werk dat gedaan is en meestal wordt dat dan meegenomen in de beoordeling, waardoor leerlingen iets minder hoeven in te halen als ze weer naar school gaan. Bij het ABC hoorden ook kleine opdrachten: we maakten een tekening over bijvoorbeeld: vriendschap en de kinderen schreven er in hun eigen taal het woord bij. Ze maakten ook elkaars naam in hun eigen alfabet Zo leerden ze dat er behalve verschillende talen ook verschillende schrijfwijzen zijn Leo Vroman de dichter en wetenschapper werkte met de kinderen mee. Soms koppelden we ook achtergrond verhalen aan het project: maak je naam in hiëroglyfen en vertelden we over de ontwikkeling van de talen, geschiedenis krijgt daardoor ook een plek. Het ABC wordt als pdf naar de leerlingen per toegestuurd of ze kunnen het downloaden in hun project. Soms krijgen ze het als zelfbladerend ebook op DVD per post, want niet alle leerlingen kunnen hun handen goed bewegen. Maar er kan ook een groot boek gestuurd worden, zodat het op de leuningen tussen twee rolstoelen kan liggen en er gemakkelijk met z n tweeën in gebladerd kan worden. Sommige leerlingen mogen niet in de buurt van een computer komen, omdat zij aan medische apparatuur liggen. We sturen dan een kleine paraplu Expo die aan het infuus gehangen kan worden.

9 Hier kleine ABC-boekjes die niet zwaar wegen en gemakkelijk te vervoeren zijn. We gebruiken dus alle media, oud en nieuw, zoals het beste past bij de mogelijkheden van de leerlingen en zijn of haar situatie vraagt. Student in Aula vraag: Hoeveel tijd besteed je per week aan het project en de lessen? Greet: Door mijn eigen handicap ben ik ook beperkt, ik heb maar 5 goede uren per dag. Ik werk drie uur per dag, zeven dagen in de week aan het project; dus 21 uur. Langzaam maar gestaag; het denkwerk doe ik in bed. Soms moet ik ook voor mezelf alternatieve oplossingen zoeken. Toen we het ABC in de bibliotheek van Diemen zouden aanbieden, zei de bibliothecaresse tegen mij: En dan maken we een expositie aan de muur. Ik dacht: Hoe moet ik dat dan doen? Ik kan dat helemaal niet organiseren, daar heb ik geen kracht voor. Liggend in bed kreeg ik een ingeving: ik zou alle tekeningen wel in een paraplu kunnen hangen. Dat krijg ik beetje voor beetje wel voor elkaar. Deze uit nood geboren oplossing vond iedereen zo leuk en praktisch: de Plu s zijn nu een reizende Expo geworden! Ze zijn van Diemen naar Utrecht naar Katwijk naar Straatsburg gereisd, waar ze zijn tentoongesteld op het najaarscongres 2011 van de Raad van Europa. Kwamen weer terug naar Diemen en stonden toen weer bij jullie in Den Haag op het podium. De leerlingen en Greet kunnen niet reizen, maar hun werk wel! De plu s bij jullie in de Aula

10 Met jullie - studenten - heb ik tekeningen op het webbord gemaakt; dat was een leuke onderbreking. Ik heb de tekeningen rond gestuurd naar de kinderen en hen gevraagd of zij er nog iets aan toe wilden voegen voordat we ze in de Expo zetten. We veranderen nooit de tekeningen zelf zou kinderen zelfvertrouwen kunnen ontnemen maar voegen er wel een lijstje aan toe of een achtergrond. De kinderen vonden: - Students worked very well, but your flower is a bit sloppy, Greet - Cher canard, mais l homme est un peu drôle; il a trois bras! Il est malade peut-être, c est possible. - Blume von Zoe ist schön - Waarom staat de gouden koets er niet op? Na inspraak zien jullie links de tekening zoals hij in de Europa Expo zal staan en rechts het origineel zoals we het op het bord getekend hebben De titel van de tekening wordt: Gate to the Hague Poort naar den Haag Porte à la Haye Pforte zum Haag De titel van de tekening wordt: Heart from the Hague Hart van den Haag Coeur de la Haye Herz vom Haag

11 In oktober 2011 werden we door de Raad van Europa uitgekozen tot project voor de Local Week of Democracy. Wij kregen toestemming van de Raad om de officiële Poster in vier talen aan te passen, zodat deze de situatie en het Burgerschap op maat van onze leerlingen tot uitdrukking brengt. De Raad van Europa werd in 1949 opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men een gezamenlijke Europese instelling die toezicht zou houden op de vrede, mensenrechten, rechtstaat (bijv. toezicht houden bij verkiezingen) en samenwerking. 47 Europese landen en hun bevolking van 800 miljoen inwoners zijn lid; de Raad zetelt in Straatsburg. MixTalent Leerlingen 12 plus zijn de adviseurs van de Burgemeesters in Europa Burgemeester Koopmanschap van Diemen zal de resultaten van ons Project presenteren op de Lenteconferentie van de Raad in Straatsburg, maart De Jeugdraad bestaat MixTalent en Co-MixTalent Leerlingen 12plus. Ze leveren op eigen manier een bijdrage, om de burgemeesters van Europa kennis te laten maken met hun manier van Burger zijn

12 Alle bijdragen worden in het Nederlands en de drie officiële talen van Europa Engels, Frans, Duits vertaald. Soms niet helemaal, maar we zorgen altijd voor een kleine samenvatting. Hieronder achtereenvolgens: - Jeugdraad ziekenhuis Katowice hebben stem en vorm gegeven aan de ervaringen van de kinderen en proberen zo hun vertegenwoordigers bij de burgemeesters te zijn - Speciaal beroepsonderwijs in Roemenië heeft een tentoonstelling rondom de kinderrechten gemaakt waar de hele regio naar kon komen kijken - Greet s leerlingen in ziekenhuizen hebben een citaat tot een presentatie gemaakt

13 MixTalent Leerlingen 12plus. Ziekenhuisschool, Katowice - Polen

14

15 Student in Aula vraag adviezen: Is er al iets met de adviezen gedaan? Greet: Nee. We zijn op het ogenblik nog bezig met het bouwen van het project. In februari en maart maken we een boek en een paraplu-expo die in maart President Whitmore aangeboden worden en op onze eigen conferentie in mei hebben we de website en de DVD klaar. Dus ik zou jullie willen vragen af en toe eens in Macadam op bezoek te komen. Kunnen jullie de resultaten zien, de komende maanden. Student in Aula vraag talen: Hoeveel talen spreek je? Greet: Frans, Duits en Engels. De voertaal voor de leerkrachten is Engels.

16 Thema: Beroepspraktijk Jullie als toekomstige beroepsbeoefenaar in het sociale veld zullen ook geregeld met webcommunicatie te maken hebben. Daarom heb ik wat vragen gemaakt voor jullie verslag. Wij hebben veel te maken met internationale wetgeving, samen met juristen probeer ik die om te zetten tot webleefregels die iedereen kan begrijpen. Hier een paar voorbeelden. Het zou leuk zijn als jullie me een advies of web-leefregel voor de jongeren en de burgemeesters zouden sturen. MAAR natuurlijk in het Nederlands en het Engels. Ik ga niet voor jullie zitten vertalen! Ik zal er een website in Macadam van maken. Denk er om dat je in je beroepspraktijk de vertrouwelijkheid in acht neemt. Het thema: Sociale Confluentie heb ik in een bijlage MixTalent Extra gezet. Ik wens jullie allemaal veel succes bij je studie en hoop dat jullie werk vinden, dat jullie als zinvol beleven en jullie plezier geeft. Met mijn kroontje voor de Kinder- en Jongeren Rechten op, zend ik jullie hierbij - namens de MixTalent Leerlingen en hun leerkrachten, een vriendelijke groet, Greet Meesen Diemen, 1 maart 2012

17 MixTalent Extra Wat verstaan we onder sociale confluentie? Sociale Confluentie betekent dat je vanuit eigen situatie, met oog voor contrasten - mogelijkheden/beperkingen, over afstanden en omwegen heen met elkaar aan een doel probeert te werken. Het betekent tweerichtingsverkeer: wat kan ik ontvangen van de samenleving en wat kan ik toevoegen aan de wereld om me heen. Met Leerkrachten werken we aan Duurzame WebEducatie en met het Macadam MixTalent Ensemble een groep mensen uit het sociale veld die hun professionele kennis en kracht inzetten voor de ontwikkeling van onze leerlingen: Bouwen we Bruggen tussen Werelden Hieronder nog enkele voorbeelden hoe we sociale confluentie met webmiddelen in praktijk proberen te brengen Soms moeten leerkrachten met heel beperkte middelen onderwijs geven; maar allemaal werken we voor hetzelfde doel onze leerlingen perspectief geven, deuren voor hen te openen. De komende jaren gaan we een doorlopende webconferentie maken, waarin we proberen alle kennis en ervaring die we hebben inzichtelijk en toegankelijk te maken.

18 In de etwinning Group Social Inclusion wisselen we op Europees niveau met schoolleidingen en stafleden ervaring uit. Samen met Reny Raicheva uit Bulgarije probeer ik leiding te geven aan die discussie s Reny is Moderator en ik ben Guidance Counselor. Hier een voorbeeld, omdat niet iedereen even bekend is met leerlingen met beperkingen, zorgt Reny voor films als discussiemateriaal. Zo vertrekken we voor een discussie vanuit een zelfde referentiekader. Ik breng de onderwerpen en de inhoud aan. Reny beheert de blogs en zoekt webmaterialen die we als uitgangspunt voor iedereen kunnen gebruiken

19 Dit is het 6plus gedeelte van het Europaproject. De kinderen vieren de dag van de kinderrechten met de burgemeesters van Europa. Thema: Kaarsen voor Kansen Ook hier steekt de jeugdraad van 12plus heel wat helpende handen toe!

20 Voorbeeld hoe een gewone school en hun enthousiaste lerares Fanny Vasileva, diep in de bergen in een afgelegen dorpje in Bulgarije per web samenwerkt met de MixTalent Leerlingen in ziekenhuizen. Ieder werkt apart een stukje uit en ik voeg de delen samen tot een presentatie waarin ze zich herkennen en die we kunnen laten zien.

21 Bulgarije Voor leerlingen 6 plus hebben we een eenvoudig weblesbord. In sommige ziekenhuizen zijn geen onderwijsvoorzieningen oudere leerlingen helpen dan de kleintjes met tekeningen en opdrachten. Hier hebben ze een tekening gemaakt voor President Whitmore hij brengt de kaarsen voor kansen in Europa rond. Samen met René Disseldorp, vertegenwoordiger van de MixTalent Leerkrachten in Europa bracht Greet een klein voorproefje van de grote tentoonstelling voor de Raad van Europa 20 maart 2012 in Straatsburg, naar de Nieuwjaarsreceptie van burgemeester Koopmanschap in Diemen Tekening van schoolkinderen in Diemen voor onze MixTalent Leerlingen Links burgemeester Amy. Ik zittend in mijn rolstoel - heb mijn kinderrechten kroontje op

22 Soms maken we verhalen rond een thema; Leerlingen leveren dan een figuurtje in dat ze zelf getekend hebben, hun naam draagt en een rol in het verhaal heeft. Samenwerking, Sociale confluentie tussen Nederland en Amerika; Alexis was het boegbeeld van het project.

23 Macadam MixTalent Webworkshop oprichting/founded in 1998: is een particulier, onafhankelijk non-profit initiatief ten dienste van WebOnderwijs Langdurig Herstellende Leerlingen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid Amerika, Australie en Azië is a private, independent, non-profit initiative on behalf WebEducation Long-term Recovering Students in Europe, Africa, North & South America, Australia and Asia Founder, Web Coach, Mentor & MixTalent Maestro: Greet Meesen, the Netherlands: Stichting, opgericht in november 2011 ten dienste van financiële/materiële ondersteuning lange termijn ontwikkelingen project: kvk Foundation, established since November 2011, financial/material support long term developments

Opstart modulen. Einde topografie oefenen

Opstart modulen. Einde topografie oefenen Start Topografie oefenen Opstart modulen Onderwerp kiezen Onderwerp uitvoeren Afsluit module Einde topografie oefenen Start opstart module Charlie zit Charlie gaat staan, gaat zwaaien met 1 hand en hij

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Dit project vergt ongeveer 4 uur voorbereidende dagen voor de vergadering.

Dit project vergt ongeveer 4 uur voorbereidende dagen voor de vergadering. Project Strip Het doel van het project is om een stripboek met Franse en Nederlandse stripverhalen te maken. Het project bestaat uit 3 fasen: 1. De omschrijving van het gezamenlijke project 2. Het aanleren

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia

Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia Naam: Emil Idema Klas: B1D Schooljaar: 2009/2010 Naam van de school: Jan Arentsz Titel: Stage verslag Naam en adres van het bedrijf: Hollandia archeologen, Tuinstraat 27a, 1544 RS Zaandijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

ONTMOETEN KENNY KOKEN

ONTMOETEN KENNY KOKEN Gratis Excemplaar ONTMOETEN KENNY KOKEN WIL JIJ HET HELE (VOORLEES) VERHAAL GRAAG LEZEN? Je krijgt Ontmoeten Kenny Koken thuis gestuurd als je een mailtje stuurt naar timo-co@coderups.nl met je naam, adres

Nadere informatie

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO

Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Portret van H. Gerealiseerd door H. en Linde Stael In samenwerking met het SIHO Dit portret gaat over H., een vrouw die met een evoluerende spierziekte nog lang voor de klas heeft gestaan in het lager

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki?

Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 7. Bijlage Resultaten enquête Welke krachten en drempels ervaren deelnemers door de workshops van Artability in Thessaloniki? 1. Waarom ben je aan het project begonnen? (Για ποιό λόγο ξεκίνθςεσ να ςυμμετζχεισ

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT Vertrek 13:30 Stadshal Gent Stoet tegen Kinderarbeid 12 juni 2017 miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT 09-269 42 00 v.u. Annelies Storms, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent - vorm R.M. Marchand - foto s: Stoffel

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam Reflectie Verslag 25 januari 2013 Het reflectie verslag met nabeschouwing en beoordelingen over de stage van Simon Karman bij het bedrijf Sticky Studios. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Week 9 Vrijdag 4 maart 2011. J.H. Donnerschool Locatie Hilversum. Berichten van: Ineke

NIEUWSBRIEF. Week 9 Vrijdag 4 maart 2011. J.H. Donnerschool Locatie Hilversum. Berichten van: Ineke J.H. Donnerschool Locatie Hilversum Week 9 Vrijdag 4 maart 2011 NIEUWSBRIEF Berichten van: Ineke Berichten van groep: Oranje Rood Goud Paars De eerste week na de vakantie zit er weer op en in alle klassen

Nadere informatie

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE Training - Begeleiding - Coaching LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE TIJDELIJKE ONDERSTEUNING BIJ SCHOOLVAKKEN MATRIXCOACHING BIJ LEER- EN EMOTIONELE PROBLEMEN HERKENT U DIT? Heeft uw kind moeite met een of meerdere

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO

SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO SAMENVATTING VAN IEDERWIJS.INFO Iederwijs is begonnen als school in Schoonhoven in 2002, na vier jaar voorbereiding. Het groeide uit tot een landelijke beweging. Iederwijs verhuisde naar Lopik in 2005.

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 3 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 3 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Beste ouders, Terwijl de kortste dag snel nadert en een lange kerstvakantie voor de deur staat, gaan onze gedachten terug naar schooljaar 2015. Het

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet.

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier.

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA ACTIEFICHE - BASIS/SECUNDAIR SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA VVOB Scholenbanden www.scholenbanden.be - info@scholenbanden.be Het is waar, we gaan de wereld niet spectaculair

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Beste ouders / verzorgers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van januari. We wensen u veel leesplezier. Welkom Deze maand zijn de volgende leerlingen bij ons op school gekomen:

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

The University Hospital of Crete

The University Hospital of Crete The University Hospital of Crete In Heraklion, Griekenland Snuffel stageverslag Snuffel stageverslag November/december 2012 The University Hospital of Crete Student: Bonnie Oosterveld Nummer: 10004726

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF.

Uitspraken kinderen van Aruba Voordat de voorzitter overgaat tot de discussie, vertelt hij eerst nog iets meer over het rapport van UNICEF. Symposium Koninkrijkskinderen Verslag workshop Aruba 23 mei 2013 Voorzitter: Glenn Thodé Columnist: Hellen van der Wal Aantal deelnemers: Circa 25 Opening De workshop wordt geopend door voorzitter Glenn

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren.

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren. Inleiding In deze media lessenserie voor groep 7 en 8 gaan we inzoomen op de theorie van de schepping vanuit de Bijbel en de oerknal vanuit wetenschappelijk oogpunt. De kinderen maken via verschillende

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

Mediatraining Presenteren in de media

Mediatraining Presenteren in de media Mediatraining Presenteren in de media Nooit meer bang voor journalisten Ik weet echt hoe ik hen moet en mag benaderen. Ik heb zelf veel meer de regie dan ik dacht! Spies&Spreken Glasfabriek, Daalsedwarsweg

Nadere informatie

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg.

7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Bestuurslid op de TV bij L1. 7 februari 2011 op TV L in Limburg Dichterbij,Ine Hellwig als lid van het reizigersoverleg Limburg. Begin januari werd het ROL via de provincie gevraagd een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW Johannes 15:1-10 preek Johannes 15:1-10 Colofon Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW orde morgendienst welkom zingen Psalm 84,2.5 Psalm 36,2.3 stil gebed votum en groet zingen Opwekking

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE!

NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE! NEWSBULLETIN-3 DUBBELSTER AND EUROPE! Hierbij ontvangt u het derde Newsbulletin Dubbelster and Europe, een uitgave van de werkgroep Internationalisering. In dit bulletin vindt u een verslag van de afsluiting

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2016

Nieuwsbrief juli 2016 Nieuwsbrief juli 2016 Inleiding In deze nieuwsbrief blikken we terug op drie projecten. Twee in Afrika en één in Europa. Zullen we iets vertellen over onze nieuwe ontwikkelingen en over de KingdomIT Box.

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters

Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex nemen het op tegen de valsemunters Anna en Alex zijn klasgenoten en heel goede vrienden. Ze komen altijd in de meest angstaanjagende situaties terecht en samen hebben ze al heel wat spannende

Nadere informatie

ONTMOETEN KENNY KOKEN

ONTMOETEN KENNY KOKEN Gratis Excemplaar ONTMOETEN KENNY KOKEN ONTMOETEN KENNY KOKEN Boven de wolken en maken we ons gereed voor vertrek. Namens de bemanning wens ik u een prettige vlucht aan boord van ons toestel. Timo controleerde

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+

EASY LANGUAGES. Engels in Melbourne - Lyceum. Bestemming. - Leeftijd: 18+ EASY LANGUAGES Engels in Melbourne - Lyceum - Leeftijd: 18+ Minimaal 2 weken Australië's meest levendige stad Studeren tussen de Australische studenten Standaard Engels & IELTS voorbereiding Warm welkom

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie