Informatie Welzijn en Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie Welzijn en Zorg"

Transcriptie

1 Informatie Welzijn en Zorg Centrale vraag: hoe stimuleer je als gemeente (de totstandkoming van) bewonersinitiatieven, op het gebied van welzijn en zorg? Dit om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en zo lang mogelijk actief te blijven meedoen. Aanbevelingen: 1. Start het gesprek met een aantal sleutelfiguren 2. Verwacht niet dat het snel gaat 3. Vind aansluiting bij de belevingswereld van de inwoners, zeker in het beginstadium 4. Realiseer je dat zelforganisatie niet hetzelfde is als zelfredzaamheid 5. Praat mèt de bewoners en niet over de bewoners! 6. Informeer inwoners goed, dat maakt ze krachtig 7. Durf los te laten en durf inwoners regie te geven 8. Geef inwoners de kans en tijd om na te denken over hun idee en initiatief 9. Pak als gemeente je rol in verbinden 10. Bouw wederzijds vertrouwen op 11. Maak duidelijk hoe inwoners en gemeente elkaar kunnen versterken 12. Schat in het begin de onmogelijkheden in 13. Geef uitleg over de rolverdeling binnen de gemeente 14. Zorg als gemeente voor een goed toegerust wijk- of sociaalteam 15. Wees je bewust van de verschillen die er tussen de kernen bestaan Ervaringen in De Weere en Wijk aan Zee De Weere is een kleine kern met veel gemeenschapszin en burgerinitiatief. Zijn vaak dezelfde inwoners die actief zijn en zaken moeten trekken. Daar zit een grens aan. Voor Wijk aan Zee is dat niet anders. Wat ook opvalt is dat culturele initiatieven gemakkelijker opbloeien dan initiatieven op gebied van welzijn en zorg. Met problemen loop je niet te koop. Je weet niet zomaar van elkaar wat er nodig is en waar in het dorp behoefte aan is. 1 Start het gesprek met een aantal sleutelfiguren: Sleutelfiguren zijn bijvoorbeeld een Gemeenschapsraad of Dorpsraad en belangrijke sleutelfiguren/sleutelorganisaties zoals een welzijnsorganisatie, het buurtteam van de thuiszorg, de seniorenkring of het dorpshuis. Stimuleer en ondersteun deze sleutelfiguren bij hun activiteiten om meer en vooral andere, eerder niet actieve inwoners erbij te betrekken. Zo breidt het zich uit als een olievlek: langzaam maar zeker. Accepteer ook dat niet iedereen kan en wil meedoen. Burgerparticipatie kun je niet opleggen: geen opgelegde, maar oprechte participatie.

2 2 Verwacht niet dat het snel gaat: De voortgang kon niet altijd zo snel gaan als de gemeente wilde. Push niet, maar toon begrip op het moment dat sleutelfiguren gas terugnemen, omdat hun werk als vrijwilliger (tijdelijk) niet of minder lukt door welke omstandigheden dan ook. Blijf stimuleren, waarderen en daadwerkelijk ondersteunen, bijvoorbeeld door op zo n moment iets praktisch over te nemen, denk aan de facilitaire ondersteuning van een bijeenkomst. 3 Vind aansluiting bij de belevingswereld van de inwoners: Als de eerste vraagstelling is: Wat heeft deze kern, dit dorp nodig op het gebied van zorg om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en zo actief mogelijk te blijven meedoen? realiseer je dan dat het onderwerp zorg (in het begin) soms nog een brug te ver is. Het zit niet in de belevingswereld van mensen, in ieder geval niet in die van mensen zonder beperkingen. Daarom hebben we in dit project welzijn eraan toegevoegd. Toen werd het herkenbaar voor de betrokken inwoners en begon het te leven. Inwoners raakten enthousiast. Er ontstonden ideeën: uitruil van vrijwilligersdiensten, rol van het dorpshuis, gezamenlijk eten en een groepswoonvorm. 4 Realiseer je dat zelforganisatie niet hetzelfde is als zelfredzaamheid Ook als in een kern veel zelforganisatie dus burgerinitiatief - aanwezig is, betekent dat niet automatisch een goede omgeving voor een grote mate van zelfredzaamheid. Zoals opvang voor kwetsbaren, burenhulp waar nodig van klusjes tot wandelen en lichte zorgtaken, signaleren van problemen en doorverwijzen aan formele zorg waar nodig. In een dorp waar zelfwerkzaamheid een vanzelfsprekendheid is zijn er zeker kansen om bijvoorbeeld mensen die in problemen dreigen te raken, eerder in beeld te krijgen en te helpen. Maar daar moet wel wat voor gebeuren. Je moet zicht krijgen op zorgbehoefte, kennis delen en verknopen : samenwerking creëren tussen formele en informele zorg. Ga met elkaar het gesprek aan over de aansluiting met de formele zorg- en welzijnsinstanties. Wie heeft zicht op hulpvraag? Hoe kunnen burgerinitiatief, vrijwilligers/ mantelzorgers en professionele organisaties elkaar versterken? Wie heeft daarin een rol? (hoe) Kan het Sociaal team hierin een rol spelen door het leggen van verbindingen? Vind een goede modus van samenwerking tussen professionele en vrijwillige inzet, zodat die elkaar kunnen versterken. 5 Praat met de bewoners en niet over de bewoners! Denk erom dat de leefbaarheid van het dorp niet wordt bepaald door de voorzieningen, maar dat de inwoners bepalend zijn voor de leefbaarheid en de voorzieningen zijn daarvan een resultaat. Laat inwoners weten dat je ervan overtuigd bent dat zij als geen ander weten hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Het gaat dus niet om het betrekken van burgers bij beleid, maar om hoe je samen kunt optrekken in het leefbaar maken en houden van je dorp, als gelijkwaardige partners.

3 6 Informeer inwoners goed, dat maakt ze krachtig: Maak vanaf het begin duidelijk wat gemeenten en inwoners van elkaar kunnen verwachten. Het gaat erom wat de inwoners willen en niet om wat de gemeente wil en dat niet de gemeente iets gaat doen, maar de inwoners zelf. Het bleek dat inwoners zich bewust waren van de transformatie van de zorg met het accent op zelf doen. Er was minder bewustwording voor samen doen. De vraag was wat je dan samen kon doen in en met je kern vanuit de centrale vraagstelling. Geef voorbeelden van wat mensen samen kunnen doen. Voorbeeld: langer zelfstandig blijven wonen: hoe dat je dat? Iedereen weet: geen obstakels zoals drempels in je huis, maar domotica als middel om langer zelfstandig te blijven wonen, is relatief onbekend. De gemeente Opmeer heeft de brochure Comfortabel en veilig wonen, nu en later uitgegeven, is aangesloten op de website waar een gratis thuistest kan worden gemaakt, heeft een (humoristisch) promotiefilmpje gemaakt en heeft ervaren vrijwilligers die gratis bij de mensen thuis een thuisadvies kunnen geven. Denk wel om: informatie creëert ook vraag, dus wees duidelijk dat mensen (meestal) zelf moeten betalen! Stimuleer dat mensen het samen doen leuk gaan vinden. Met die gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaat kracht. Hoe ondersteun je als gemeenteambtenaar een bewonersinitiatief zonder je er teveel in te mengen? 7 Durf los te laten en durf inwoners regie te geven: Gemeenten verwachten meer van de inwoners. Durf dan ook los te laten. Durf inwoners regie te geven over hun eigen leefomgeving. Voorbeeld: Mensen die zelf via zonnepanelen energie opwekken, gaan veel bewuster en zuiniger met energiegebruik om. Ze laten lampen niet onnodig branden, zetten de computer uit als ze hem niet gebruiken. Energiegebruik is niet meer iets wat je overkomt, maar wat je kunt beïnvloeden. Zoals het niet werkt om te zeggen Wees zuinig met energie, werkt het ook niet om te volstaan met U moet het zelf en samen doen. Zo moet je eigen dorp of kern ook iets worden wat je als inwoners samen met elkaar kunt beïnvloeden. Als een proces in de fase komt dat diverse initiatieven verder worden bekeken en uitgewerkt door groepjes inwoners, bemoei je daar als gemeente dan niet direct mee. Maar laat wel weten dat je altijd bereid bent om mee te denken.

4 8 Geef inwoners de kans en tijd om na te denken over hun idee en initiatief: Kom niet meteen met beperkende en ingewikkelde wet- en regelgeving. Stimuleer initiatieven en ideeën. Ga ook niet direct zelf regelen of oplossingen verzinnen. Het daadwerkelijk toe-eigenen van publieke goederen kan een positieve invloed hebben op het gebruik daarvan. Durf dat toe te staan! Eigen belangen van inwoners die een plek krijgen in publieke en gezamenlijke belangen kunnen elkaar op een energieke manier versterken. Dat leg je niet vast in projectplannen, het een proces dat tijd nodig heeft. En de resultaten kunnen niet altijd meteen smart geformuleerd worden. Verwacht dat ook niet en besef dat: Meten is weten, maar je doet meer met ongeveer! 9 Pak als gemeente je rol in verbinden: Breng initiatiefnemers in verbinding met bijvoorbeeld het opbouwwerk of een vrijwilligerscentrale, als stimulator van actief burgerschap, en met andere professionele organisaties die (tijdelijk) kunnen meedenken, informeren of daadwerkelijk ondersteunen (bijvoorbeeld bij het aanvragen van een vergunning, subsidie e.d.). In dat proces kun je inwoners ondersteunen: met informatie, met het bij elkaar brengen van andere betrokken partijen, want leefbaarheid is niet het exclusieve domein van de gemeente of de inwoners: er zijn allerlei partijen nodig. 10 Bouw wederzijds vertrouwen op: Je kunt vertrouwen bieden aan de inwoners, maar het ook van hen vragen. Vul elkaar aan, stimuleer dat inwoners zich aangesproken voelen en willen werken aan een dorpsvisie, niet als wensenlijstje richting de gemeente, maar vooral in wat zij zelf en samen kunnen. Kijk daarbij ook naar lange termijn doelen. Maak ook duidelijk dat de gemeente taken heeft waarin zij een leidende rol heeft en houdt (kerntaken als paspoorten, uitkeringen etc.). Soms gaapt er een kloof tussen de belevingswereld van bewoners (het dorp, de buurt) en de gemeente als instituut. Geslaagde projecten of geslaagde stapjes in het proces zijn een manier om over en weer vertrouwen te krijgen. Maak het niet meteen te groot. Vertrouwen is iets dat van twee kanten moet groeien. Er zijn ideeën maar zijn er ook handjes om het uit te voeren en duurzaam in stand te houden? Een initiatief kan weer onderuit gaan door gebrek aan coördinatie, vrijwilligers of verwachte sponsoren. Dat hoort erbij maar het is goed als gemeente en bewoners zich bewust zijn van zowel kansen als risico s. Wat kun je bieden? En hoe zorg je ervoor dat je geen verwachtingen wekt die je niet kunt nakomen? 11 Maak duidelijk hoe inwoners en gemeente elkaar kunnen versterken: Maak duidelijk waar en hoe inwoners en gemeente elkaar kunnen versterken. Wijs op (welzijns)organisaties die kunnen ondersteunen, zoals het opbouwwerk, het jongerenwerk, het Vrijwilligerspunt. Help inwoners op weg met het leggen van die verbindingen. 12 Schat in het begin de onmogelijkheden in: Maak in het begin van een initiatief een inschatting van beperkingen en onmogelijkheden waar het bestemmingsplannen, financiën, accommodatiegebruik etc. betreft. Geef

5 duidelijkheid daarover. 13 Geef uitleg over de rolverdeling binnen de gemeente: Leg uit dat de gemeenteraad de (financiële) kaders bepaalt. Ongelimiteerde vrijheid is er niet. Zorg er ook voor de je verbindingen legt binnen je eigen gemeentehuis. Er zijn vaak meer disciplines nodig om een inwonersinitiatief mogelijk te maken. Zorg er voor dat je collega s van andere afdelingen, die niet of minder met het sociale domein te maken hebben, toch gekanteld gaan denken. Pak daarin de regie. 14 Zorg als gemeente voor een goed toegerust wijk- of sociaalteam: Zorg dat je wijk- of sociaal team erop toegerust is in welke vorm dan ook om niet alleen individuele hulpvragen van inwoners te behandelen, maar ook om inwoners met elkaar te verbinden, burgerinitiatieven te ondersteunen, oren en ogen in de buurt te hebben en de sterke en zwakke kanten van een buurt in kaart te hebben. Een wijkteam of sociaal team kan het gezicht en contactpunt zijn voor inwoners. Of denk aan een Werkgroep Sociaal Domein : een samenwerkingsverband waarin vanuit een mix van formele en informele zorg- en welzijnsorganisaties, diverse mensen in de uitvoering met elkaar samenwerken. Zij kennen de buurt, zoeken actief contact en komen achter de voordeur. 15 Wees je bewust van de verschillen die er tussen de kernen bestaan: Kernen, dorpen, wijken: je kunt ze niet over één kam scheren. Elk kern heeft zijn eigen karakteristieken. Bepaal samen per kern de agenda én de vorm van samenwerking. Niet iedereen/niet ieder dorp kan en wil iets zelf doen, dit wisselt ook per thema. Het ene dorp ziet kansen in het groenbeheer, de ander in het dorpshuis, de volgende kern wil helemaal niets zelf doen. We willen de aanpak van dit project en de ervaringen hiermee in De Weere en Wijk aan Zee in dit project meenemen als blauwdruk en niet als keurslijf voor de andere kernen. Voor vragen over Opmeer/De Weere: Vera Philips: vphilips@opmeer.nl / Voor vragen over Beverwijk/Wijk aan Zee: Marja van Leeuwen: M.vanLeeuwen@Beverwijk.nl /

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo. GGD Flevoland 21mei 2015

Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo. GGD Flevoland 21mei 2015 Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo GGD Flevoland 21mei 2015 Inhoud Sociale netwerkversterking/strategie Zelforganisatie van burgers Combinatie met Wmo Sociaal netwerk en strategie

Nadere informatie

Welzijn en zorg voor de kleine kernen Deelproject De Weere, gemeente Opmeer

Welzijn en zorg voor de kleine kernen Deelproject De Weere, gemeente Opmeer Deelproject De Weere, gemeente Opmeer Kenniscentrum Wmo en Wonen Noord-Holland i.s.m. Vereniging van Kleine kernen in Noord-Holland en Platform Dorpshuizen Noord-Holland Deelproject De Weere, gemeente

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis - Beuningen - - donderdag 19 november 2015 1 Van Binnenhof naar Beuningen een beeld 2 Waar hebben we het over zelfzorg gebruikelijke zorg Informele zorg professionele

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Burgerparticipatie bij concrete besluiten. 12 maart 2018

Burgerparticipatie bij concrete besluiten. 12 maart 2018 Burgerparticipatie bij concrete besluiten 12 maart 2018 Wie ben ik? Voorzitter Buurtvereniging t Vrijveld Roermond Burger Interesse voor duurzaamheid Interesse voor democratie/rechtstaat RO-specialist

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006110* 16.0006110 Raadsvergadering: 7-7-2016 Voorstel: 5.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Vaststelling Beleidskader 'Wijksteunpunten en dorpshuizen. Een

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Wmo monitor 2011 - uw organisatie Vraag 1 Welk type organisatie vertegenwoordigt u? (meerdere antwoorden mogelijk) Professionele organisaties Welzijnsorganisatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

Jaarplan 2015 VKK-FDG

Jaarplan 2015 VKK-FDG Jaarplan 2015 VKK-FDG De activiteiten van de stichting Werkorganisatie VKK-FDG zijn ondergebracht in de volgende vier thema s: 1. Communicatie en informatie 2. Programmering leefbaarheid en voorzieningen

Nadere informatie

Raadsconferentie Sociaal Domein 21 mei Ons helpt ons

Raadsconferentie Sociaal Domein 21 mei Ons helpt ons Raadsconferentie Sociaal Domein 21 mei 2015 Ons helpt ons Programma 19.30 uur: Opening 19.35-20 uur: Beantwoording vragen Sociaal Domein 20-20.30 uur: Samen Doen 20.30-22 uur: Vragen en discussie 22 uur

Nadere informatie

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking met gemeenten? Resultaten peiling onder inschrijvingen Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2015 en 2016. De Meer dan Handen vrijwilligersprijzen zijn

Nadere informatie

Van Voor Door Met. Elkaar

Van Voor Door Met. Elkaar Van Voor Door Met Elkaar 1 Inhoud waaier Kernboodschap Projectstructuur Lokaal netwerk Ontmoeting 2 Kernboodschap Kernboodschap Gewoon sámen DOEN! Simpel, herkenbaar en voor iedereen. Omdat iedereen ertoe

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar stelt voor

Nadere informatie

Plan voor informele zorg in de toekomst. Anders durven zijn en denken

Plan voor informele zorg in de toekomst. Anders durven zijn en denken Plan voor informele zorg in de toekomst Anders durven zijn en denken Ouderen zijn voor veel dorpsbelangenorganisaties een punt van zorg: wat kan dorpsbelangen doen om ouderen een goede oude dag te bieden

Nadere informatie

Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein

Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein CCV presentatie dd: 25 juni 2015 Amersfoort Karel Neelis Buurttoezicht Lansingerland 2008-2015 : 7 jaar ervaring met burgerparticipatie in het veiligheidsdomein Agenda 1. Doelstelling 2. BTL Organisatie

Nadere informatie

Netwerkdiner 18 oktober 2018

Netwerkdiner 18 oktober 2018 Netwerkdiner 18 oktober 2018 De opdracht Sociaal Eigenaarschap Identificeren, verbinden en versterken initiatieven op het gebied van zorg, welzijn, wonen en ondersteuning zorg coöperaties Advies aan de

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

Doel en functioneren van wijkraden

Doel en functioneren van wijkraden Doel en functioneren van wijkraden Kenmerk: INT11.0235 Bijlage bij kadernotitie burgerparticipatie Samen beter 1. Inleiding en samenvatting De samenwerking tussen wijkraden en gemeente is nadrukkelijk

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Merel Ooms, Saskia Buitelaar (Platform31), Angelina Scalzo (gemeente Haarlem) Wat gaan we doen? Nederland naar aardgasvrije wijken

Nadere informatie

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel INLEIDING Dit korte en bondige kader geeft inzicht in de uitdagingen op het lokale sociale domein voor de komende 2 jaar. De gemeente

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren publieksversie. INLEIDING Beleid: inwoners bepalen

Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren publieksversie. INLEIDING Beleid: inwoners bepalen publieksversie Mééér dan stenen! Het dorpen-, stads- en wijkenbeleid van gemeente De Friese Meren 2014-2018 INLEIDING Beleid: inwoners bepalen ACHTERGROND Alles draait om leekaarheid AFSPRAKEN Hoe gaan

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul heeft gekozen voor een visie op burgerparticipatie, waarin zelfsturing centraal staat. Uitgangspunt van deze visie is de gedachte,

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Subsidieregeling Opbouwwerk

Subsidieregeling Opbouwwerk Subsidieregeling Opbouwwerk 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal, gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal: BESLUITEN

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je?

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je? Inwoners Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen Individualistisch Samenwerkend Inwoners Ik heb een idee om mijn buurt te verbeteren, maar heb daar de ondersteuning

Nadere informatie

Monitoren effect en indicatoren

Monitoren effect en indicatoren Monitoren effect en indicatoren Waar zijn we mee bezig? - Coöperatie Amaryllis en gemeente Leeuwarden ontwikkelen samen een lijn, m.b.t. het monitoren van het effect van de inzet van sociale wijkteams

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Welkom A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Een tijdperk van veranderingen of een verandering van tijdperk? 2016: van 60 100% Taakvolwassenheid

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Werken in Gezonde Wijk Overvecht

Werken in Gezonde Wijk Overvecht Werken in Gezonde Wijk Overvecht Versie februari 2012 Wat is Gezonde Wijk Overvecht? Gezonde Wijk Overvecht is een netwerk van partijen die samenwerken in zorg, welzijn en preventie in de wijk. Partners

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Ervaringen met Netwerk tegen Armoede

Ervaringen met Netwerk tegen Armoede Ervaringen met Netwerk tegen Armoede Afdeling Onderzoek & Statistiek Oktober 2016 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Inleiding... 4 2. Betrokkenheid... 5 3. Functie van het netwerk... 7 4. Activiteiten

Nadere informatie

DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN

DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN DORPSPLANNEN MAKEN 1 FEBRUARI 2011 GEMEENTE GELDERMALSEN VKK Gelderland Uitgangspunten dorpsplan volgens VKK Methodiek Succesfactoren en Struikelblokken VKK GELDERLAND Overkoepelende organisatie voor dorpsbelangenorganisaties

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen schrijven daarvoor hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp t Blommetje Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar

Nadere informatie

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo Mieke Biemond Inhoud presentatie Kern- en knelpunten van de nieuwe Wmo Vrijwilligers in Nederland Toekomstagenda Informele zorg

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN!

LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD GAAN SAMEN! Hogere kwaliteit dienstverlening Uitbreiding van voorzieningen Dorpen en kernen blijven bestaan Samenwerking in de regio Praat mee over uw nieuwe gemeente! Wat betekent

Nadere informatie

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer meer voo lkaar re De samenleving verandert van een verzorgingsstaat in een samenleving waar mensen meer voor elkaar doen. Steeds meer inwoners van Haarlemmermeer pakken

Nadere informatie

Hoe geef je nieuwe gastheren de ruimte bij beheer van en initiatieven in de buitenruimte?

Hoe geef je nieuwe gastheren de ruimte bij beheer van en initiatieven in de buitenruimte? Oude gastheren, nieuwe gastheren! Hoe geef je nieuwe gastheren de ruimte bij beheer van en initiatieven in de buitenruimte? Hanneke Schreuders (Projectleider, Platform31) Conferentie Nieuwe Uitdagingen

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen

Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen Even Buurten Rotterdam Ontstaan vanuit vraag ouderen en professionals binnen netwerk GENERO Stedelijke samenwerking welzijn, zorg en wonen; Regierol gemeente

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Als jongere werken bij de decentrale overheid? Ja gráág, zeggen Eveline Zeeman en Elise Pastoor.

Nadere informatie

Toelichting werkwijze buurtbudget. 1. Inleiding 1

Toelichting werkwijze buurtbudget. 1. Inleiding 1 Toelichting werkwijze buurtbudget 1. Inleiding 1 2. Doelstellingen, effecten en voorwaarden van het buurtbudget 1 Doelstellingen 1 Beoogd effect 1 Welke voorwaarden gelden voor aanvragen? 1 Voorbeelden

Nadere informatie

NABIJ. Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief

NABIJ. Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief Hogere sociale kwaliteit door beter bewonersinitiatief onze ambitie Hoger maatschappelijke rendement in het sociaal domein door bewoners, overheid en maatschappelijke organisaties te verbinden. nabij-model

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAGER Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer E-mail adres ACTIVITEIT

Nadere informatie

Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Inleiding Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Nederland participatieland? Marja Jager-Vreugdenhil Werkconferentie Digitale zelfredzaamheid Wierden, 24 juni 2014

Nederland participatieland? Marja Jager-Vreugdenhil Werkconferentie Digitale zelfredzaamheid Wierden, 24 juni 2014 Nederland participatieland? Marja Jager-Vreugdenhil Werkconferentie Digitale zelfredzaamheid Wierden, 24 juni 2014 Nederland participatieland? Wmo als operatie om zorgstelsel te behouden Vier routes:

Nadere informatie

Onbeperkt Actief Deventer

Onbeperkt Actief Deventer Onbeperkt Actief Deventer Korte karakteristiek In verschillende wijken in Deventer is een aanpak ontwikkeld waarin gewone wijkbewoners samen activiteiten ondernemen met wijkbewoners met een verstandelijke

Nadere informatie

Het belang van anders

Het belang van anders Het belang van anders 1 Perspectief Zutphen Zutphen Ontstaan Perspectief Zutphen Kengetallen Maatschappelijke opgaven Welzijn nieuwe stijl Aanpak Waar staan we nu Leren leren 2 Compact stadje aan de IJssel

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht

Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht Buurtkracht is de organisatie voor welzijn met zorg in Capelle aan den IJssel. De vier Sociaal Wijkteams van Buurtkracht werken samen met het Eropaf-team aan de leefbaarheid

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Stimuland Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren Tel (0529) 47 81 80 Fax (0529) 45 20 02 info@stimuland.nl www.stimuland.nl ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Eindrapportage

Nadere informatie

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren?

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren? Wijkarrangementen en wijkteams Welkom Congres Van AWBZ naar Wmo 20 januari 2014 Kennismaking met Deelnemers aan deze sessie Selma Nijhof, implementatiemanager sociale teams gemeente Venlo Hilde van Xanten,

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12-5-2015 Nummer voorstel: 2015/41 Voor raadsvergadering d.d.: 23-06-2015 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Voor 2018 is er bij de gemeente Coevorden een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor kleinschalige, op de lokale gemeenschap gerichte initiatieven.

Nadere informatie

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Update Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160530_sde 2 Dag 2: Burgerparticipatie en burgerinitiatieven Procesmanagement

Nadere informatie

Buurtscan publieke ruimte: op naar een levensloopbestendige openbare ruimte

Buurtscan publieke ruimte: op naar een levensloopbestendige openbare ruimte Buurtscan publieke ruimte: op naar een levensloopbestendige openbare ruimte Hoe zorgvriendelijk en levensloopbestendig zijn de wijken en buurten in uw gemeente? In hoeverre zijn de voorzieningen en de

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

THEMA GROEN #PP2013 MANIFEST

THEMA GROEN #PP2013 MANIFEST THEMA GROEN THEMA GROEN AANBEVELINGEN 1. Maak de regelgeving en financiering voor groene initiatieven eenvoudiger Het verkrijgen van financiering voor natuurbeheer is voor groene burgeriniatieven niet

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie