Constitutioneel eczeem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Constitutioneel eczeem"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Constitutioneel eczeem z

2 Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vaak al op heel jonge leeftijd ontstaat. Het eczeem wordt vooral gekenmerkt door roodheid en hevige jeuk. Vaak gaat constitutioneel eczeem samen met het ontwikkelen van allergieën. Het eczeem kan op latere leeftijd vanzelf verdwijnen, maar dat is niet altijd het geval.

3 2 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem? De aanleg voor het ontwikkelen van constitutioneel eczeem is erfelijk bepaald. Meestal hebben familieleden ook eczeem of andere aandoeningen waarbij overgevoeligheidsreacties een rol spelen, zoals astma en hooikoorts. Bij de meeste mensen met constitutioneel eczeem is er een stoornis in de barrièrefunctie van de huid. Daardoor houdt de huid onvoldoende vocht vast, zodat een droge huid ontstaat. Allergische factoren Welke rol allergische factoren spelen bij constitutioneel eczeem, is niet altijd duidelijk. Veel patiënten met constitutioneel eczeem hebben een verhoogde hoeveelheid antistoffen van het IgE type in hun bloed. De antistoffen worden gevormd tegen stoffen die met de ademhaling het lichaam binnenkomen (zoals huisstofmijt, stuifmeel van grassen en bomen en huidschilfers van honden en katten) of tegen stoffen die met het voedsel het lichaam binnenkomen (zoals koemelkeiwit, kippenei-eiwit, vis, pinda s, noten en pit- en steenvruchten). De aanwezigheid in het bloed van antistoffen tegen bepaalde allergenen betekent echter niet dat iemand ook werkelijk allergisch reageert op deze stoffen. Anderzijds kan iemand wel allergisch reageren op stoffen waartegen in het bloed geen antilichamen aanwezig zijn. Omdat er vaak sprake is van verschillende allergieën, is het niet zinvol om allerlei stoffen te gaan vermijden waarvoor men overgevoelig zou zijn. Als baby hebben kinderen met constitutioneel eczeem soms een voedselallergie. Inname van voedsel waarvoor een kind allergisch is, kan het eczeem verergeren. Het kan dan zinvol zijn om allergologisch onderzoek te laten doen.

4 3 Niet-allergische factoren De huid van mensen met constitutioneel eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd door niet-allergische factoren. Door vaak te wassen met zeep en andere ontvettende middelen wordt de huid nog droger en neemt de jeuk toe. Hetzelfde geldt voor douchen, zeker als men lang onder de douche staat of doucht met heet water. In de winter droogt de huid als gevolg van een lagere luchtvochtigheid meer uit dan in de zomer. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan de jeuk door transpiratie erger worden. Kleding gemaakt van wol of ruwe vezels kan de huid prikkelen en daardoor jeuk veroorzaken. Het dragen van synthetische kleding kan jeuk opwekken door een slechte afvoer van de lichaamswarmte. Conditie Bij constitutioneel eczeem speelt ook een rol hoe iemands algemene conditie is. Door lichamelijke invloeden (ziekte, vermoeidheid) of door psychische invloeden (emoties, stress) kan het eczeem verergeren.

5 4 Wat zijn de verschijnselen? De verschijnselen van constitutioneel eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en de aanwezigheid van kleine bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan en kan vochtafscheiding optreden. De hele huid is droog en kan ruw aanvoelen. Omdat het eczeem altijd in meer of mindere mate jeukt, zijn vaak krabwondjes aanwezig. Als het eczeem langere tijd bestaat, treedt plaatselijk verruwing en verdikking van de huid op. Constitutioneel eczeem ontstaat meestal in de eerste zes levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar kan ook chronisch worden. Bij sommige mensen verdwijnt het om veel later weer terug te keren. dauwworm Als een baby constitutioneel eczeem heeft, wordt het ook wel dauwworm genoemd. Dauwworm bevindt zich voornamelijk in het gezicht en achter de oren, op de behaarde hoofdhuid, op de romp en de armen en benen. Het ontstaat meestal rond de derde levensmaand. peuterleeftijd Bij peuters wordt constitutioneel eczeem vooral aangetroffen in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de ellebogen, de knieën, de polsen en de enkels. Ook in de hals en de nek komt het vaak voor. na het tiende jaar Bij oudere kinderen en volwassenen is constitutioneel eczeem voornamelijk aanwezig op de handen, de voeten, de ellebogen en de knieën. Ook komt het voor in het gezicht (de oogleden), de hals en de nek.

6 5 Infecties De huid van mensen met constitutioneel eczeem is vaak besmet met bacteriën, waardoor puisten ontstaan, open plekken of met gele korsten bedekte afwijkingen. Ook het herpes virus kan zich sterk uitbreiden in een huid die is aangetast door eczeem. Daarbij ontstaan vaak blaasjes en kan koorts optreden. Hoe wordt de diagnose gesteld? De diagnose constitutioneel eczeem wordt gesteld op grond van de aanblik van de aanwezige huidafwijkingen. Ook informatie over het voorkomen van eczeem, astma of hooikoorts bij de patiënt of familieleden van de patiënt speelt een rol bij de diagnose. Als er aanwijzingen zijn voor acute allergische reacties is allergologisch onderzoek wenselijk. Hoe wordt het behandeld? Bij constitutioneel eczeem spelen veel factoren een rol. Er kunnen spontaan verbeteringen en verergeringen optreden. Het is niet mogelijk constitutioneel eczeem met medicijnen te genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van de klachten. Constitutioneel eczeem wordt voornamelijk behandeld met crèmes en zalven. Soms worden ook tabletten of drankjes voorgeschreven. Baby s die overgevoelig zijn voor koemelk, kunnen baat hebben bij hypoallergene voeding.

7 6 Uitwendige behandeling vette zalven en crèmes Bij constitutioneel eczeem is sprake van een droge tot zeer droge huid. Het is van groot belang dat het vochtgehalte van de hoornlaag wordt verbeterd door het aanbrengen van vette zalven of crèmes. Dit geldt voor het hele lichaam en niet alleen voor de eczeemplekken. corticosteroïden Daarnaast wordt het eczeem meestal behandeld met een corticosteroïd bevattende zalf of crème. Corticosteroïden zijn afgeleid van het natuurlijke hormoon cortisol. Deze hormoonpreparaten bestaan in verschillende sterkten. Bij gering of matig-ernstig eczeem is het gebruik van een zwak tot matig-sterk werkend corticosteroïd meestal voldoende. Is het eczeem ernstiger, dan worden sterker werkende corticosteroïden gegeven. De sterkte van de corticosteroïden kan weer geleidelijk verminderd worden, zodra het eczeem rustiger wordt. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan bijwerkingen veroorzaken. Als u zich aan de voorschriften houdt, hebt u echter geen last van bijwerkingen. lichttherapie Zonlicht heeft vaak een gunstige invloed op constitutioneel eczeem. Lichttherapie kan daarom een goede aanvulling zijn op een behandeling met corticosteroïdzalven. pimecrolimus crème of tacrolimus zalf Als er bezwaren zijn tegen het gebruik van corticosteroïden kunnen pimecrolimus crème of tacrolimus zalf worden toegepast. Deze middelen hebben echter over het algemeen veel minder effect dan corticosteroïden. antibacteriële crèmes en zalven Bij infecties met bacteriën of schimmels is soms een behandeling met antibacteriële middelen of antischimmelmiddelen in de vorm van crème of zalf mogelijk. teerzalven Soms worden teerzalven gebruikt om constitutioneel eczeem te behandelen.

8 7 Inwendige behandeling antihistaminica De inwendige behandeling van constitutioneel eczeem is voornamelijk gericht op het bestrijden van de jeuk. Dit gebeurt met antihistaminica die een sufmakend effect hebben. Deze middelen worden vooral voorgeschreven als er sprake is van slapeloosheid. ciclosporine Als er sprake is van zeer ernstig constitutioneel eczeem, dat niet verbetert door het gebruik van corticosteroïden, kan ciclosporine worden voorgeschreven. Dit is een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt. Het geeft bij ongeveer 85% van de patiënten die ermee behandeld worden, een goed resultaat. Het kan echter ernstige bijwerkingen veroorzaken. Daarom is regelmatig controle nodig van de bloeddruk en de nierfunctie. azathioprine of mycofenolaat mofetyl Als het eczeem niet reageert op ciclosporine, kan behandeling worden overwogen met azathioprine of mycofenolaat mofetyl. Hierbij is het nodig dat regelmatig laboratoriumonderzoek plaatsvindt. prednisolon Ernstig constitutioneel eczeem kan eventueel kortdurend worden behandeld met een corticosteroïd in tabletvorm, zoals prednisolon. Een kortdurende kuur met prednisolon geeft vrijwel nooit bijwerkingen. antibioticumkuur Als het eczeem geïnfecteerd raakt met bacteriën, kan een antibioticumkuur nodig zijn.

9 8 Wat kunt u zelf doen? Om de droge huid niet verder uit te drogen, is het belangrijk om niet met veel zeep te wassen. Ook is het beter om geen bad- of doucheschuim te gebruiken. Wél is het verstandig bad- of doucheolie te gebruiken en de huid in te smeren met een vette crème of zalf. Het is van belang om bij het uitkiezen van kleding te letten op het materiaal waarvan de kleding is gemaakt Wollen kleding geeft snel jeuk. Dit geldt ook voor textiel met een ruwe vezel. Katoenen kleding wordt goed verdragen en heeft daarom de voorkeur. Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden. Van huisstofmijtwerende matrashoezen is niet aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op constitutioneel eczeem. Bij inspanning en transpiratie ontstaat snel jeuk. Na lichamelijke inspanning is het verstandig om meteen een korte douche te nemen. Een te hoge temperatuur binnenshuis of buitenshuis in de zon veroorzaakt ook jeuk. Zonlicht op zich is niet nadelig, maar zweten (broeien) wel. Zwemmen droogt de huid uit, met name in de winter als de huid al droog is. Tegen zwemmen in de zomer bestaat echter geen bezwaar. Een vakantie aan zee doet soms wonderen. Dit is niet zozeer een gevolg van het zeewater maar vooral van de zon en de afwezigheid van allerlei factoren die het eczeem nadelig kunnen beïnvloeden. Het stuk krabben gebeurt vooral s nachts. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om de nagels goed kort te houden en eventueel verbandhandschoenen te dragen. Door werk waarbij de handen veel in contact komen met vloeistoffen of irriterende stoffen, kan het eczeem verergeren. Het is dan belangrijk om geschikte handschoenen te dragen. Zo nodig kan de bedrijfsarts om advies worden gevraagd.

10 9 Wanneer iemand een huidziekte heeft zoals constitutioneel eczeem, wordt weleens gedacht dat er sprake is van een besmettelijke ziekte. Constitutioneel eczeem is echter niet besmettelijk. Hulp bij psychische problemen Door stress en emoties kunnen eczeem en jeuk verergeren. Andersom kunnen ernstige vormen van constitutioneel eczeem tot psychische klachten leiden. Bij psychische problemen is het verstandig om hulp te vragen van bijvoorbeeld een psycholoog. Ook is het mogelijk om te proberen met gedragstherapie het krabgedrag te verminderen. Wat zijn de vooruitzichten? Het verloop van constitutioneel eczeem kan sterk variëren. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem na het tweede jaar, bij anderen zullen de klachten afnemen op de basisschoolleeftijd. Soms is het eczeem jarenlang verdwenen om (tijdelijk) weer op te spelen op jongvolwassen leeftijd. Ook komt het voor dat het eczeem pas minder wordt na het 50ste jaar. Een deel van de kinderen met eczeem krijgt astma. Welke kinderen dat zijn is niet te voorspellen, maar het lijkt erop dat kinderen met een ernstige vorm van eczeem een groter risico lopen. Ook is er dan een verhoogde kans op het krijgen van hooikoorts. Dit speelt meestal pas op wat latere leeftijd. Het is verstandig om bij klachten die wijzen op astma of hooikoorts vroegtijdig een arts te raadplegen.

11 Vragen? Als u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie. Men is telefonisch bereikbaar op (0592) op werkdagen van 8.30 tot uur. 10

12 derma16 - december 2015 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat het beste doen aan degene die direct verantwoordelijk is. Als u dat moeilijk vindt of een gesprek heeft niet het gewenste resultaat, dan kunt u zich wenden tot de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Constitutioneel eczeem. Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm

Constitutioneel eczeem. Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Constitutioneel eczeem Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd.

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd.

Nadere informatie

14. Constitutioneel eczeem

14. Constitutioneel eczeem 14. Constitutioneel eczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Dermatologie Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem U ontvangt deze informatie, omdat u of uw kind last heeft van constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem). Vooral kinderen hebben last van deze huidaandoening.

Nadere informatie

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM?

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM? http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM? Eczeem is de medische term voor een huid die rood is, schilfert

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem Informatie over (mogelijke behandeling van) constitutioneel eczeem Inhoudsopgave Pagina 1 Algemeen 4 2 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem? 5 3 Wat zijn de verschijnselen?

Nadere informatie

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

Wat is atopisch eczeem?

Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd.

Dermatologie. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Dermatologie Eczeem bij kinderen De kinderarts of dermatoloog heeft bij uw kind constitutioneel eczeem vastgesteld. Deze folder is geschreven voor u, als ouder, om u te informeren over de belangrijkste

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem Uw behandelend arts heeft constitutioneel eczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is constitutioneel

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Constitutioneel eczeem bij kinderen Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem bij kinderen Informatie over een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd Inhoudsopgave Pagina 1 Algemeen 4 1.1 Wat is constitutioneel

Nadere informatie

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Huidverzorging bij constitutioneel eczeem z Constitutioneel eczeem 1 Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Dermatologie Constitutioneel eczeem www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Kenmerken van constitutioneel eczeem... 3 Verschil eczeem per leeftijd... 4 Hoe wordt de aandoening vastgesteld... 4 De behandeling

Nadere informatie

atopisch eczeem Eczeem

atopisch eczeem Eczeem atopisch eczeem Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Wat is atopisch eczeem?

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Rosacea z 1 Wat is rosacea? Rosacea is een veel voorkomende aandoening van het gezicht, vooral bij vrouwen boven de dertig. De

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Rosacea z Rosacea is een veel voorkomende aandoening van het gezicht, vooral bij vrouwen boven de dertig. De oorzaak van rosacea

Nadere informatie

Atopisch eczeem. Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem. Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie. Een combinatie van factoren speelt een

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (UVB) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving Dauwworm Wat is het? Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor bij 5% van de zuigelingen en peuters.

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft Seborrhoïsch eczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelmogelijkheden.

Uw behandelend arts heeft Seborrhoïsch eczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelmogelijkheden. Seborrhoïsch eczeem Uw behandelend arts heeft Seborrhoïsch eczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelmogelijkheden. Wat is seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch

Nadere informatie

Wat is seborrhoïsch eczeem? Hoe ontstaat seborrhoïsch eczeem?

Wat is seborrhoïsch eczeem? Hoe ontstaat seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch eczeem Wat is seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening - met roodheid en schilfering - die vooral te zien is in het gezicht en op het behaarde hoofd. Seborrhoïsch eczeem

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (PUVA)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (PUVA) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (PUVA) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

21. Seborrhoïsch eczeem

21. Seborrhoïsch eczeem 21. Seborrhoïsch eczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening met roodheid en schilfering die

Nadere informatie

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar Dauwworm Dermatologie Beter voor elkaar 2 Dauwworm Wat is dauwworm? Dauwworm is een huidaandoening die vaak veel last veroorzaakt, maar die gelukkig goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor

Nadere informatie

Seborr hoïsch ecze em

Seborr hoïsch ecze em Seborrhoïsch eczeem Wat is seborrhoïsch eczeem Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd.

Nadere informatie

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Seborrhoïsch eczeem Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening waarbij

Nadere informatie

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie Wat is seborrhoïsch eczeem? is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd. Geschat

Nadere informatie

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM 591 Inleiding De dermatoloog heeft u verwezen naar het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum voor een wet wrap behandeling. In deze folder

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Acne

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Acne Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Acne z 1 Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het een paar

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem De behandeling De diagnose wordt gesteld door middel van het lichamelijk onderzoek door de arts. Daarnaast is het van belang dat u vertelt wat u is opgevallen (seizoensinvloed, reacties

Nadere informatie

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0 Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie Wat is atopisch eczeem? Symptomen Atopisch eczeem (= atopische dermatitis, constitutioneel eczeem)

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

CONSTITUTIONEEL ECZEEM

CONSTITUTIONEEL ECZEEM CONSTITUTIONEEL ECZEEM 1147 Inleiding De dermatoloog of kinderarts heeft bij uw kind constitutioneel eczeem geconstateerd. Deze folder geeft u meer informatie over deze aandoening en de behandelmogelijkheden.

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over jeuk als gevolg van constitutioneel eczeem en over krabben als reactie daarop. Daarnaast geeft de

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Dermatologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Genitale psoriasis Radboud universitair medisch centrum

Genitale psoriasis Radboud universitair medisch centrum Genitale psoriasis Genitale psoriasis: een verborgen huidaandoening Psoriasis Psoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening met scherp begrensde, schilferende, rode plekken. Ongeveer

Nadere informatie

OMGAAN MET JEUK Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? Wat zijn de gevolgen van jeuk?

OMGAAN MET JEUK Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? Wat zijn de gevolgen van jeuk? OMGAAN MET JEUK Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben ten gevolge van een chronische huidaandoening. In de folder vindt

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem informatie en behandelplan Kindergeneeskunde.

Constitutioneel eczeem informatie en behandelplan Kindergeneeskunde. Constitutioneel eczeem informatie en behandelplan Kindergeneeskunde www.nwz.nl Inhoudsopgave Wat is constitutioneel eczeem? 3 Behandeling van constitutioneel eczeem 4 Behandelplan 5 Wat neemt u mee bij

Nadere informatie

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar Voetschimmel Dermatologie Beter voor elkaar Wat is voetschimmel? Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten.

Nadere informatie

Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm

Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm Wat is atopisch eczeem? Eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland en Belgie heeft er

Nadere informatie

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Medicijnen bij de ziekte van Parkinson z Medicijnen bij de ziekte van Parkinson 1 Als u de ziekte van Parkinson hebt, komt er

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

8. Voetschimmel. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

8. Voetschimmel. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 8. Voetschimmel Dermatologie Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is voetschimmel

Nadere informatie

Dermatologie Handeczeem

Dermatologie Handeczeem Dermatologie Handeczeem 2 Wat is handeczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, schilfering en soms vochtafscheiding.

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Dermatologie

Omgaan met jeuk. Dermatologie Omgaan met jeuk Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding...5 Wat is jeuk?...5 Waar jeukt het?...5 Wat zijn de oorzaken van jeuk?...6 Hoe wordt jeuk ervaren?...6 Wat zijn de gevolgen van jeuk?...6 Tips voor

Nadere informatie

Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? OMGAAN MET JEUK 883 Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben. In de folder vindt u informatie over de gevolgen van jeuk

Nadere informatie

ATOPISCH ECZEEM. Dr. E. SUYS Dr. K. SMET Dr. E. BAUWMANS Dr. M. BONNY Dermatologie Handelskaai 1 G 8500 Kortrijk 056/25.26.50. Wat is het?

ATOPISCH ECZEEM. Dr. E. SUYS Dr. K. SMET Dr. E. BAUWMANS Dr. M. BONNY Dermatologie Handelskaai 1 G 8500 Kortrijk 056/25.26.50. Wat is het? Dr. E. SUYS Dr. K. SMET Dr. E. BAUWMANS Dr. M. BONNY Dermatologie Handelskaai 1 G 8500 Kortrijk 056/25.26.50 ATOPISCH ECZEEM Wat is het? Eczeem is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie.

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Polikliniek dermatologie

Omgaan met jeuk. Polikliniek dermatologie Omgaan met jeuk Polikliniek dermatologie Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn) zijn sinds 1 januari

Nadere informatie

De behandeling van Psoriasis. Huidziekten

De behandeling van Psoriasis. Huidziekten De behandeling van Psoriasis Huidziekten Psoriasis Psoriasis is een huidziekte die gekenmerkt wordt door het ontstaan van rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen.

Nadere informatie

SCHURFT (SCABÏES) 17743

SCHURFT (SCABÏES) 17743 SCHURFT (SCABÏES) 17743 Inleiding Er is bij u schurft geconstateerd. Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte en komt met regelmaat op alle leeftijden en bij alle lagen van de

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het?

acne Wat is acne? Wat zijn de verschijnselen? Hoe ontstaat het? acne Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Wat is acne? En hoe is het te behandelen? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is acne? Bij acne zijn talgkliertjes

Nadere informatie

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Handeczeem Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is handeczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen waarbij jeuk, roodheid,

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wratten

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wratten Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Wratten z Wratten zijn meestal bloemkoolachtige uitgroeiseltjes van de huid met een ruw oppervlak. Vaak zijn er meer wratten

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM Patiënteninformatiedossier (PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM onderdeel WAT IS CONSTITUTIONEEL ECZEEM? ECZEEM Wat is constitutioneel eczeem? INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?...4

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft voetschimmel bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Uw behandelend arts heeft voetschimmel bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Voetschimmel Uw behandelend arts heeft voetschimmel bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is voetschimmel? Voetschimmel (officieel:

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden

Dermatologie. Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden Dermatologie Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden Dermatologie Inleiding In deze brochure wordt uiteen gezet: wat constitutioneel eczeem is; hoe het te herkennen is; wat de oorzaak van constitutioneel

Nadere informatie

Operatie van de onderoogleden

Operatie van de onderoogleden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie van de onderoogleden entropion en ectropion z Afwijkingen van de oogleden 1 Afwijkingen van de oogleden Het functioneren

Nadere informatie

Eczeem VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Eczeem VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 400012 Eczeem_400012 Eczeem 27-03-12 09:53 Pagina 10 Eczeem SOORTEN ECZEEM BEHANDELING VAN ECZEEM WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK INFORMATIE MEDICIJNEN

Nadere informatie

7. Rosacea. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

7. Rosacea. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 7. Rosacea Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is rosacea? Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. De aandoening komt vooral

Nadere informatie

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 12. Urticaria Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag

Nadere informatie

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem?

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem? CONTACTECZEEM Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u huidafwijkingen door contact met bepaalde stoffen. Er zijn twee soorten contacteczeem: allergisch contacteczeem irritatief contacteczeem Soms

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren z 1 In deze brochure vindt u adviezen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Afdeling Dermatologie, locatie AZU. Omgaan met jeuk

Afdeling Dermatologie, locatie AZU. Omgaan met jeuk Afdeling Dermatologie, locatie AZU Omgaan met jeuk Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg van een chronische huidaandoening.

Nadere informatie

Allergie voor wolalcoholen (Lanoline)

Allergie voor wolalcoholen (Lanoline) Allergie voor wolalcoholen (Lanoline) U bent allergisch voor wolalcoholen (lanoline): wat nu? Wanneer uw huid met wolalcoholen in contact komt, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger

Nadere informatie

Wat is psoriasis? Hoe krijgt u psoriasis? Hoe ziet psoriasis eruit?

Wat is psoriasis? Hoe krijgt u psoriasis? Hoe ziet psoriasis eruit? Psoriasis Wat is psoriasis? Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen. Vaak komt psoriasis in de familie voor. Psoriasis kan goed behandeld

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Duizeligheid

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Duizeligheid Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Duizeligheid z Deze brochure geeft u informatie over duizeligheid en de daarbij behorende klachten. 1 Wat is duizeligheid? Iedereen

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over Dovobet zalf

Alles wat u moet weten over Dovobet zalf Alles wat u moet weten over Dovobet zalf www.qualitycare.nl Psoriasis vulgaris Verhoogde celdeling Betamethason Patiëntenverenigingen Gebruiksinstructies Persoonlijk advies Gebruik op lichaam Zalf www.dovobet.nl

Nadere informatie

Dermatologie. Chromaatallergie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Chromaatallergie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Chromaatallergie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent allergisch voor chromaat. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u

Nadere informatie

Gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking Gehoorgangontsteking Inleiding In deze folder geven wij u meer informatie over een gehoorgangontsteking (otitis externa). Wat is een gehoorgangontsteking? Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van

Nadere informatie

Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen?

Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? z Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? 1 Als u geopereerd bent vanwege borstkanker én de okselklieren

Nadere informatie

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10 De dermatoloog of de kinderarts heeft u of uw kind verwezen naar het verpleegkundig eczeem spreekuur. Hierbij draait de verpleegkundige een zelfstandig spreekuur, er komt geen dermatoloog bij. Het doel

Nadere informatie

Behandeling van eczeem Informatie voor ouders

Behandeling van eczeem Informatie voor ouders Behandeling van eczeem Informatie voor ouders Afdeling kindergeneeskunde Uw kind heeft eczeem en wordt hiervoor behandeld door de kinderarts. In deze folder vindt u algemene informatie over de verschillende

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatie-allergenen

Immunotherapie met inhalatie-allergenen Immunotherapie met inhalatie-allergenen Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt en/of huidschilfers van katten. Deze stoffen die in de lucht voorkomen,

Nadere informatie

, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van 5

, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van 5 2016127797, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van Consultatiedocument Farmacotherapeutisch Kompas voor registratiehouders Graag reactie voor 30 april 2017 van de registratiehouders die

Nadere informatie

Dermatologie. Lichen planus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Lichen planus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Lichen planus Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Lichen planus, ook wel lichen ruber planus genoemd, is een chronische, jeukende ontstekingsziekte

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Mastopathie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Mastopathie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Mastopathie 1 Mastopathie De chirurg of verpleegkundig specialist mammacare heeft geconstateerd dat u mastopathie hebt.

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Wilt u alle zalven meenemen naar de afspraak met de verpleegkundige?

Wilt u alle zalven meenemen naar de afspraak met de verpleegkundige? De dermatoloog of de kinderarts heeft u of uw kind verwezen naar het verpleegkundig eczeem spreekuur. Hierbij draait de verpleegkundige een zelfstandig spreekuur, er komt geen dermatoloog bij. Het doel

Nadere informatie

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 11. Zonneallergie Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is zonneallergie? Zonneallergie betekent dat u allergisch bent voor zonlicht. De bekendste en meest voorkomende

Nadere informatie

Lichen planus. Dermatologie. Beter voor elkaar

Lichen planus. Dermatologie. Beter voor elkaar Lichen planus Dermatologie Beter voor elkaar Lichen planus Wat is lichen planus? Lichen planus, ook wel lichen ruber planus genoemd, is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen. Zowel mannen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Uw behandelend arts heeft Rosacea bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Uw behandelend arts heeft Rosacea bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Rosacea Uw behandelend arts heeft Rosacea bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is Rosacea? Rosacea is een veelvoorkomende huidziekte

Nadere informatie

3. Alopecia areata. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

3. Alopecia areata. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 3. Alopecia areata Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is alopecia areata? Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien.

Nadere informatie

18. Handeczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

18. Handeczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 18. Handeczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is handeczeem? Eczeem is de term voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes

Nadere informatie

Contactallergisch eczeem

Contactallergisch eczeem Allergietesten Contactallergisch eczeem Het vermoeden bestaat dat u allergisch (overgevoelig) bent voor een of meerdere stoffen waarmee u via de huid in contact komt. Dit kunnen allerlei stoffen zijn.

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Urticaria Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of

Nadere informatie