Mededelingsplicht en Aansprakelijkheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mededelingsplicht en Aansprakelijkheid"

Transcriptie

1 1 Mededelingsplicht en Aansprakelijkheid Een veelgestelde vraag van bewoners van woningen die op een voormalige stortplaats zijn gelegen is: Wie is waarvoor verantwoordelijk bij de aan- en verkoop van onroerende zaken bij een bodemverontreiniging?. Bijgaand leest u de juridische informatie die op deze vraag van toepassing is. U kunt dit stuk gebruiken als eerste stap om na te gaan of één of meerdere juridische uitspraken op uw situatie van toepassing zijn. Als dit zo is, of u twijfelt hierover, dan kunt u uw situatie het beste voorleggen aan een juridisch adviseur (advocaat, rechtswinkel, Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis). De bijgaande informatie kan als basis dienen. Wie voor wat verantwoordelijk is bij aan- en verkoop van onroerende zaken staat beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Gerechtelijke uitspraken die over aan- en verkoop van onroerende zaken zijn gedaan, helpen om meer inzicht te verkrijgen over wie nu waarvoor verantwoordelijk is. De provincie heeft deze uitspraken bekeken en de algemeenheden eruit gehaald. Deze algemeenheden zijn voor u op een rij gezet om u inzicht te verschaffen in de informatieplicht voor de koper en verkoper. Gerechtelijke uitspraken gaan altijd over specifieke gevallen. In deze toelichting hebben we de algemeenheden eruit gehaald. Het is daarom niet altijd mogelijk om die één op één te vertalen naar de eigen situatie. Bij twijfel over de mededelingsplicht of als u daadwerkelijk plannen heeft om iemand aansprakelijk te stellen, adviseren wij u een juridisch adviseur in te schakelen. Wanneer is het zinvol om een schadeclaim in te dienen? Het is pas zinvol om een claim tot schadevergoeding in te dienen als er daadwerkelijk schade is geleden. Er moeten dan wel gerede aanwijzingen zijn dat de schade is veroorzaakt door de voormalige stortplaats. De schade kan zowel materieel (woning minder waard) als immaterieel (geestelijk lijden) zijn. De laatstgenoemde schadepost is overigens in de praktijk bijna niet aan te tonen. Wat moet ik doen als ik nog geen schade heb, maar bang ben om in de toekomst schade te ondervinden? U kunt dan een of meerdere partijen, waarvan aannemelijk is dat zij voor eventuele schade zijn aan te spreken, proforma aansprakelijk stellen. Om een schadeclaim bij mogelijke toekomstige schade niet bij voorbaat kansloos te maken, gelden voor het proforma aansprakelijk stellen de volgende regels: 1. Het proforma aansprakelijk stellen kunt u doen binnen 5 jaar nadat u (als u denkt de schade te zullen lijden), bekend bent geworden met gegevens waaruit opgemaakt mag worden dat er in de toekomst mogelijk schade voor u ontstaat. Bijvoorbeeld: er ligt een rapport van bodemonderzoek, waaruit blijkt dat er bodemverontreiniging aanwezig is die mogelijke schade zal opleveren. 2. De handeling moet iedere 5 jaar worden herhaald, totdat: de daadwerkelijke schade is geleden en de verkoper/veroorzaker aansprakelijk is gesteld; of totdat blijkt dat er toch géén schade is ontstaan.

2 2 Verjaringstermijnen Schade kan niet onbeperkt worden verhaald. Dat geldt ook voor toekomstige schade die proforma is geclaimd. Bij het claimen van schade wordt door de wet onderscheid gemaakt in schade die is veroorzaakt door verontreiniging van lucht, water en/of bodem (de zogenaamde milieuschade) en andere schade (bijvoorbeeld verzakking of scheurvorming). Bij milieuschade moet een schadeclaim zijn ingediend binnen de volgende termijnen: Binnen 30 jaar nadat de schade is ontstaan als: De gedupeerde bij de veroorzaker van bodemverontreiniging een claim om schadevergoeding kan indienen. Er moet sprake zijn van aantoonbare schade. Binnen 20 jaar nadat de schade is ontstaan als: De gedupeerde een claim wil neerleggen bij degene die niet dezelfde is als de veroorzaker van de bodemverontreiniging. Bij andere schade moet een schadeclaim zijn ingediend binnen 20 jaar nadat de schade is ontstaan Algemene wetenswaardigheden Wat moet ik als verkoper mededelen aan de koper? Als hoofdregel geldt dat de verkoper een onroerende zaak dient af te leveren die beantwoordt aan de overeenkomst. Ter illustratie: Een perceel voldoet aan die eis als de bodemverontreiniging bij normaal gebruik van de bij aankoop geldende bestemming niet gesaneerd hoeft worden. Als er over bodemverontreiniging niets in een koopcontract is opgenomen, zal de koper van een woning er in het algemeen van uit mogen gaan dat de bodem van het perceel niet dusdanig is verontreinigd dat er een sanering moet worden uitgevoerd. Er is geen sprake van een tekortkoming als de aanwezigheid van de bodemverontreiniging en de status daarvan (bijvoorbeeld dat de bodem gesaneerd moet worden) vóór het sluiten van de koopovereenkomst door de verkoper aan de koper is doorgeven. De eventuele verdere consequenties zijn dan voor rekening van de koper. Let op. Als de koper de tekortkoming tot uiting laat komen door een lagere koopprijs en de saneringkosten zouden later voor rekening van de overheid komen, dan verhaalt de overheid het verschil tussen de reële waarde ten tijde van de aankoop en aankoopprijs bij de koper. Als de verontreiniging het normale gebruik van het te verkopen perceel niet in de weg staat, dan zijn eventuele verdere consequenties voor rekening van de koper. Meldingsplicht De meldingsplicht van de verkoper om de kennis over de aanwezigheid van bodemverontreiniging door te geven aan de koper, weegt zwaarder dan de plicht van de koper om te achterhalen of bodemverontreiniging aanwezig is.

3 3 Dit geldt ook als er nog geen bodemverontreiniging is aangetoond. Als de verkoper op basis van zijn kennis zou moeten weten dat er mogelijk bodemverontreiniging aanwezig is, moet hij dat aan de koper melden. Maar: Een koper die verstand heeft van bodemverontreiniging en inschat dat er een kans op bodemverontreiniging aanwezig is, moet dat melden aan de verkoper. Doet hij dat niet, dan staat hij minder sterk als hij later de verkoper aansprakelijk stelt als er inderdaad bodemverontreiniging aanwezig is. Gerechtelijke uitspraken gaan altijd over specifieke gevallen. In deze toelichting hebben we de algemeenheden eruit gehaald. Het is daarom niet altijd mogelijk om die één op één te vertalen naar de eigen situatie. Bij twijfel over de mededelingsplicht of als u daadwerkelijk plannen heeft om iemand aansprakelijk te stellen, adviseren wij u een juridisch adviseur in te schakelen. Bij deze toelichting zitten twee bijlagen. Beiden beschrijven de formeel juridische uitgangspunten voor mededelingsplicht (bijlage 1) en aansprakelijkheid bij bodemverontreiniging (bijlage 2).

4 4 Bijlage 1: Formeel juridische uitgangspunten mededelingsplicht Vraag 1 Hoe is de verhouding tussen de mededelingsplicht van verkopers en de onderzoeksplicht van kopers bij verkoop van verontreinigde grond? Conformiteitseis algemeen De verkoper dient een zaak af te leveren die beantwoordt aan de overeenkomst. Dit conformiteits-beginsel vormt een van de hoofdverplichtingen van een verkoper. Op grond van artikel 7:17, tweede lid van het Burgerlijk Wetboek (BW) beantwoordt een zaak niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gegeven, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Ex artikel 7:17, tweede lid BW mag de koper verwachten dat de zaak die eigenschappen bezit, die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik mag de koper pas verwachten wanneer dat bij overeenkomst is voorzien. Krachtens het vijfde lid van artikel 7:17 BW kan de koper zich er niet op beroepen dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt wanneer hem dit ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn. Het is in het algemeen niet precies aan te geven welke mate van bodemverontreiniging aan een normaal gebruik van een onroerende zaak in de weg staat. Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het concrete geval. Een perceel is niet aan te merken als geschikt voor normaal gebruik, in de zin van artikel 7:17, tweede lid BW, als zich een geval van ernstige verontreiniging voordoet als bedoeld in artikel 1 van de Wet bodembescherming (Wbb) en uit dien hoofde sprake is van een sanering die spoedig noodzakelijk is. De vraag of sprake is van normaal gebruik van de grond in verband met bodemverontreiniging hangt af van welke eigenschappen in het algemeen mogen worden verwacht gelet op de gebruiksbestemming van de onroerende zaak die bij overeenkomst is voorzien: bijvoorbeeld bouwgrond, landbouwgrond of een industrieterrein. Niet voor elke gebruiksfunctie is het nodig dat de grond helemaal schoon is. Indien er over bodemverontreiniging géén contractueel beding is opgenomen, zal de koper van een woonhuis er in het algemeen van mogen uitgaan dat de gronden niet ernstig zijn verontreinigd. Een lichte verontreiniging boven de streefwaarden tast het normaal gebruik van een woonhuis niet aan. E. Bauw, E.H.P. Brans, Milieuprivaatrecht, 3 e druk, Kluwer, Deventer 2003, p E. Bauw, E.H.P. Brans, a.w., p E. Bauw, E.H.P. Brans, a.w., p G.J. Kremers, Praktijkboek Hoofdlijnen bodembeschermingsrecht, Sdu, Den Haag 2008, p. 83. Ch. W. Backes, P.C. Gilhuis, N.S.J. Koeman, Milieurecht, 6 e druk, Kluwer, Deventer 2006, p Gerechtshof Den Haag 8 juli 1999, TMA 2003, p

5 5 Indien na de verkoop niet-ernstige bodemverontreiniging wordt aangetroffen, hoeft dit het normaal gebruik van de locatie niet in de weg te staan. Dit vloeit voort uit het principe dat een bodemverontreiniging alleen een gebruiksbelemmering oplevert die kan worden aangemerkt als wanprestatie, wanneer niet wordt voldaan aan de geschiktheidseisen die gelden voor de gebruiksfunctie die door partijen is overeengekomen. Doordat het gebruik van gebruiksfuncties niet altijd in de knel komt door lichte verontreiniging komt het risico van onbekende lichte verontreiniging eerder bij de koper te liggen bij gebrek aan specifieke voorschriften hierover in de overeenkomst. Dit voorgaande volgt ook uit het vonnis van de rechtbank Leeuwarden van 25 november 2009: Over het beroep dat [A] doet op dwaling wegens schending van een op [X] rustende mededelingsplicht oordeelt de rechtbank als volgt. In de bij de koopovereenkomst behorende toelichting op artikel 5 van de NVM-koopakte is opgenomen dat wanneer een verontreiniging een normaal gebruik van het verkochte niet in de weg staat, zoals hier, het risico daarvan in beginsel op de koper rust. Het had derhalve in beginsel op de weg van [A] gelegen om naar dat risico onderzoek te verrichten. Dat zou anders zijn indien [X] geweten heeft of geweten moet hebben dat de bodem van perceel 1122 verontreinigd was en daarvan aan [A] geen mededeling heeft gedaan. Wanneer de aanwezigheid van de verontreiniging echter voor het sluiten van de koopovereenkomst aan de koper kenbaar is gemaakt, levert deze eigenschap géén tekortkoming op. Mededelingsplicht verkoper versus onderzoeksplicht koper Algemeen Een beroep op non-conformiteit slaagt alleen als de onroerende zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Dit zijn eigenschappen waarvan de koper de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen (het criterium van artikel 7:17, tweede lid BW). Aangenomen wordt dat de hiermee tot uitdrukking gebrachte onderzoeksplicht van de koper in de regel slechts gevolgen heeft indien en voor zover de verkoper hem omtrent de verontreiniging niet had behoren in te lichten. Een aantal factoren is van invloed op de omvang van de wederzijdse mededelings- en onderzoeksplichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de deskundigheid of professionaliteit van partijen, de eventuele over en weer gedane mededelingen, de wetenschap omtrent de verontreiniging en de omvang ervan, of partijen zich hebben laten bijstaan door deskundigen, de hoogte van de koopprijs van de onroerende zaak en de aard van de over te dragen zaak. G.J. Kremers, a.w., p. 85. Hof Den Haag 8 juli 1999, TMA , p Rechtbank Leeuwarden 15 november 2009, LJN-nr. BK5159. HR 12 februari 1999, NJ 1999, 584. E. Bauw, E.H.P. Brans, a.w., p. 271.

6 6 Deze factoren, alsmede de in de overeenkomst opgenomen garantie- en exoneratieclausules en de overige omstandigheden van het geval zullen in ogenschouw moeten worden genomen bij het oordeel over hoe ver de mededelings- en onderzoeksplichten van partijen in het concrete geval strekten. Indien een verkoper op de hoogte was van een bodemverontreiniging en hij daarover géén inlichtingen heeft gedaan, dan is er sprake van non-conformiteit. De bodemverontreiniging komt in dat geval voor rekening en risico van de verkoper. In het algemeen kan worden gesteld dat de mededelingsplicht van de verkoper prevaleert boven de onderzoeksplicht van de koper. Met andere woorden, de verkoper die géén mededelingen heeft gedaan kan niet aanvoeren dat de koper een onderzoeksplicht heeft geschonden. De strekking van deze regel is om ook aan een onvoorzichtige koper bescherming te bieden tegen de nadelige gevolgen die worden veroorzaakt door het verzwijgen van relevante gegevens. Op een deskundige partij zal eerder een mededelingsplicht rusten, indien hij tegenover een minder deskundige partij staat en de deskundige partij van de relevante feiten op de hoogte is. Is daarentegen sprake van een onwetende verkoper en van een professionele koper die nalaat onderzoek te doen, dan verschuift het risico in de richting van de koper. Situaties inzake bodemverontreiniging De jurisprudentie met betrekking tot de verhouding tussen onderzoeks- en mededelingsplichten in het kader van bodemverontreiniging is casuïstisch. Hieronder worden enkele vonnissen en arresten besproken. Jurisprudentie Uit de jurisprudentie blijkt dat voor gevallen waarbij de verkoper op de hoogte is van de aanwezigheid van ernstige bodemverontreiniging, als regel geldt dat hij deze verontreiniging zal moeten melden. E. Bauw, E.H.P. Brans, a.w., p Zie bijvoorbeeld Rechtbank Dordrecht 2 november 2005, LJN-nr. AU5672. Zie HR 21 december 1990, NJ 1991, 251 (Van Geest/ Nederlof), HR 10 april 1998, NJ 1998, 666 (Offringa/Vinck), HR 16 juni 2000, NJ 2001, 559 (L.E. Beheer/Stijnman). J. Hijma, C.C. van Dam, W.A.M. van Schendel, W.L. Valk, Rechtshandeling en overeenkomst, 4 e druk, Kluwer, Deventer 2004, p HR 18 april 1986, NJ 1986, 747 (Ernst-Latten/Crombag-Spaai). Ch. W. Backes, P.C. Gilhuis, N.S.J. Koeman, a.w., p HR 10 april 1998, NJ 1998, 666 (Antilliaans zwembad). In deze zin ook Gerechtshof Arnhem 1 oktober 2002, NJ 2003, 10.

7 7 Een belangrijk arrest in dit verband is ook deze van de Hoge Raad van 22 november 1996 over een verontreiniging veroorzaakt door een olietank. Enkele maanden na de koop van een woning in juli 1990 constateert de koper een olieverontreiniging. De vraag is of de verkoper de koper op de aanwezigheid van de tank had moeten wijzen en had moeten inlichten over de mogelijke aanwezigheid van de hierdoor veroorzaakte verontreiniging. Vaststond dat de verkoper bekend was met de aanwezigheid van de tank, maar mogelijk niet heeft geweten van de verontreiniging. De Hoge Raad overwoog dat een verkoper zich anno 1990 niet behoefde te realiseren dat mogelijk verontreiniging was veroorzaakt door de aanwezigheid van de tank, en ook niet ongevraagd van de aanwezigheid van de tank mededeling hoefde te doen. Voor deze situatie geldt nu echter een andere maatstaf. In 1993 is het Besluit opslaan in ondergrondse tanks in werking getreden, dat vereist dat dergelijke tanks worden aangemeld en uiteindelijk worden verwijderd of onklaar worden gemaakt. Vanaf die datum wordt de verkoper bekend geacht met de risico s verbonden aan de aanwezigheid van ondergrondse tanks, hetgeen van invloed is op de mededelingsplicht van de verkoper. Ook bij een meer dan 350 jaar oude woning hoeft een koper géén puin, asbest en andere verontreiniging in de bodem te verwachten. Zo blijkt uit een vonnis van de rechtbank Arnhem: De rechtbank is van oordeel dat op [gedaagde] een mededelingsplicht rustte ten aanzien van het puin dat, naar hij wist, in de bodem zat ( ). Anders dan [gedaagde] heeft betoogd, staat de aanwezigheid van puin, huisafval en asbest in de grond van het verkochte, zoals die zichtbaar is op de in het geding gebrachte foto s, aan een normaal gebruik daarvan als tuin in de weg. Dat sprake was van een woning van circa 350 jaar oud, maakt dat niet anders. Ook de koper van een dergelijke woning hoeft in het algemeen geen puin, asbest en huisafval in de bodem te verwachten. Indien sprake is van een voor de koper kenbare eigenschap van de verkregen onroerende zaak, in dit geval het risico van bodemverontreiniging, zal de verkoper zich onder omstandigheden kunnen verweren tegen aansprakelijkheid. In het geval een koper zich, gezien zijn kennis van bepaalde bedrijfsactiviteiten die plaatsvonden op een verkocht terrein bewust moet zijn geweest van een zeker risico van bodemverontreiniging, wordt aangenomen dat ook op de koper een onderzoeksplicht rust. HR 22 november 1996, NJ 1997, 527. Stb. 2002, nr E. Bauw, E.H.P. Brans, a.w., p Rb Arnhem 17 december 2008, LJN-nr. BG9235. HR 21 juni 2002, RvdW 2002, 106.

8 8 Vraag 2 Hebben de jaartallen in de Beleidsregel kostenverhaal reflexwerking voor privaatrechtelijke rechtsverhoudingen? En zo nee, bestaan er in de civielrechtelijke jurisprudentie jaartallen sinds wanneer verkopers op de hoogte moeten worden geacht van bodemverontreiniging en hier derhalve mededeling van moeten doen aan kopers? De vraag rijst of de jaartallen die zijn weergegeven in de Beleidsregel kostenverhaal, artikel 75 Wet bodembescherming april 2007 (Beleidsregel kostenverhaal), waarin de overheid het beleid ten aanzien van kostenverhaal na door het bevoegd gezag uitgevoerde saneringswerkzaamheden weergeeft, ook betekenis hebben voor de rechtsverhoudingen tussen civielrechtelijke partijen onderling. Met andere woorden, heeft de Beleidsregel kostenverhaal en de daarin genoemde jaartallen ten aanzien van de mate van bekendheid van bodemverontreiniging ook een reflexwerking naar contractspartijen onderling? Dat is niet waarschijnlijk te noemen. De Beleidsregel kostenverhaal geeft immers slechts het beleid weer van het naar aanleiding van een uitgevoerde bodemsanering verhaal zoekende bevoegd gezag, welk beleid overigens wel mede is gebaseerd op de jurisprudentie van de Hoge Raad. Dit beleid is niet gelijk te stellen met situaties waarin alleen private contractspartijen zijn betrokken. De civiele rechter zal aan de hand van alle omstandigheden van het geval zelf tot een beslissing moeten komen ten aanzien van de vraag vanaf welk moment er bij de verkoper kennis van de aanwezigheid van bodemverontreiniging kan worden aangenomen. Ook uit de jurisprudentie blijkt niet dat er door de civiele rechter aansluiting wordt gezocht met de jaartallen uit de Beleidsregel kostenverhaal voor de vaststelling vanaf wanneer een bepaalde verkoper van bodemverontreiniging op de hoogte wordt geacht te zijn. Het kostenverhaalsbeleid is immers niet gelijk te stellen met situaties waarin alleen private contractspartijen zijn betrokken. Uit het arrest van de Hoge Raad van 18 januari 2001 blijkt wel dat in de situatie dat beide partijen géén kennis hadden met betrekking tot bodemverontreiniging de koper er in 1986 niet van uit mocht gaan dat het ontbreken van bodemverontreiniging stilzwijgend is bedongen: Bij tussenarrest van 7 juli 1998 heeft het Hof beide partijen geslaagd geacht in het hun opgedragen bewijs (rov. 2.10). Het Hof heeft in dit arrest voorts de primaire vordering van [verweerder] wegens wanprestatie afgewezen omdat uit getuigenverklaringen blijkt dat het risico van bodemvervuiling aan beide partijen is ontgaan, althans dat geen van beide partijen dit onderwerp uitdrukkelijk ter sprake heeft gebracht, en de koper in 1986 zonder andersluidende informatie van de verkoper niet ervan mocht uitgaan dat het ontbreken van bodemverontreiniging (impliciet of stilzwijgend) contractueel was bedongen (rov. 2.11). Beleidsregel kostenverhaal, artikel 75 Wet bodembescherming april 2007, Staatscourant 10 mei 2007, nr. 90, p. 15. R. Mellenbergh, Bedrijfsovername en milieurecht, Kluwer, Deventer 2009, p R. Mellenbergh, a.w., p R. Mellenbergh, a.w., p HR 18 januari 2002, LJN-nr. AD7321.

9 9 Uit het arrest van het Gerechtshof Arnhem van 2 november 2004 blijkt dat een verkoper van een bedrijfspand in het begin van de jaren 90 bedacht zou moeten zijn op bodemverontreiniging: Van Capelleveen c.s. hebben in 1993 aan van Van Schaik een perceel grond gekocht, met daarop werkplaats en kantoor. Van Schaik heeft in 1954 de eigendom van het bedrijfspand verkregen en ter plaatse tot 1974 een metaal- en constructiebedrijf uitgeoefend ( ).Van Capelleveen c.s. waren t.t.v. de koop ermee bekend dat er ter plaatse bedrijfsmatig metaalbewerking had plaatsgehad. De bedrijfsruimte wordt door hen gebruikt t.b.v. hun bedrijf in meubel- en interieurbouw ( ).Van Schaik moest, als voormalig werknemer van het metaal- en constructiebedrijf en i.v.m. hetgeen ten tijde van de koop in het begin van de jaren negentig bekend was omtrent de oorzaken van bodemverontreiniging anders dan Van Capelleveen c.s. op grond van de hem bekende voorgeschiedenis ernstig ermee rekening houden dat de bodem met niet afgegraven grond door het vroegere gebruik ernstig verontreinigd zou zijn. Niettemin heeft Van Schaik aan Van Capelleveen c.s. gegarandeerd dat aan hem geen feiten bekend waren die erop wezen dat het verkochte registergoed een verontreiniging bevatte die nadelig is voor het door de kopers beoogde gebruik. Hetgeen aan Van Schaik bekend was omtrent het vroegere gebruik wees, naar hij redelijkerwijs moest beseffen, juist wèl op het door hem ernstig in te schatten risico dat het verkochte registergoed een voor het beoogde gebruik nadelige verontreiniging bevatte. Bij de verkoop rustte op Van Schaik de plicht om aan Van Capelleveen c.s. mee te delen waarin het vroegere hem bekende gebruik had bestaan. Gerechtshof Arnhem 2 november 2004, NJ 2006, 387.

10 10 Bijlage 2: Formeel juridische uitgangspunten aansprakelijkheid Vraag Welke verjaringstermijn geldt voor een koper die een verkoper wil aanspreken voor schade als gevolg van bodemverontreiniging? Beantwoording In artikel 3:310 van het Burgerlijk Wetboek zijn twee soorten verjaringstermijnen opgenomen voor een vordering tot schadevergoeding. In het eerste lid staat dat een rechtsvordering tot vergoeding van schade verjaart door verloop van vijf jaren na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de benadeelde zowel met de schade als met de daarvoor aansprakelijke persoon bekend is geworden, en in ieder geval door verloop van twintig jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. Er bestaan dus als het ware twee verschillende termijnen. Een subjectieve, de 5-jaren-termijn, en een objectieve, de 20-jaar-termijn. De lange termijn gaat lopen vanaf een objectief moment: vanaf het moment van de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. De korte termijn gaat uit van een subjectief moment: de bekendheid met zowel de schade als de aansprakelijke persoon. Bij de korte termijn komt het er dus op aan dat degene die zich op verjaring beroept, stelt en zonodig bewijst dat de benadeelde daadwerkelijk bekend was met de schade en met de daarvoor aansprakelijke persoon. Wat de lange termijn betreft kan evenwel niet worden afgeweken van het in het artikel vermelde aanvangstijdstip van de verjaring, namelijk het tijdstip waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor de schade is veroorzaakt. Anders dan bij de verjaringstermijn van vijf jaren, waar het aanvangstijdstip immers afhankelijk is van de schuldeiser persoonlijk betreffende omstandigheid dat hij de voor het instellen van zijn vordering benodigde wetenschap heeft, is voor het aanvangstijdstip van de lange termijn beslissend het objectief gegeven tijdstip waarop de gebeurtenis plaatsvond waardoor de schade is veroorzaakt. Het wettelijk stelsel verzet zich er dan ook tegen dat de aanvang van de lange termijn afhankelijk zou zijn van de schuldeiser persoonlijk betreffende omstandigheden. De regels van artikel 3:310 BW gelden gelijkelijk voor vorderingen gebaseerd op onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW) of deze op grond van wanprestatie (artikel 6:74 BW), zie Mr. C. Asser s Handleiding tot de beoefening van het Nederlands vermogensrecht, nr. 6, II, Kluwer, Deventer 2009, p C. H. van Dijk, Bevrijdende verjaring: een mislukt onderdeel van het BW, Nederlands Juristenblad 27 april 2007, p J.H. Nieuwenhuis, C.J.J.M. Stolker, Tekst & Commentaar Vermogensrecht, 3 e druk, Kluwer, Deventer 2004, p J.H. Nieuwenhuis, C.J.J.M. Stolker, a.w., p HR 25 juni 1999, NJ 2000, 16.

11 11 In artikel 3:310, tweede lid BW is een speciale verlengde verjaringstermijn opgenomen voor zogenoemde milieuschade. Is de schade een gevolg van verontreiniging van ( ) de bodem, dan verjaart de rechtsvordering tot vergoeding van schade, in afwijking van de 20-jaarstermijn uit het eerste lid van artikel 3:310 BW, in ieder geval door verloop van dertig jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. De Hoge Raad heeft artikel 3:310, tweede lid BW echter restrictief geïnterpreteerd. Deze verlenging naar dertig jaar heeft een uitzonderingskarakter en moet met terughoudendheid worden toegepast. Zij is gericht tegen de veroorzakers van de verontreiniging. Tegen een verkoper die vervuilde grond in het verkeer brengt maar niet zelf de vervuiler is, geldt dus géén verjaringstermijn van dertig, maar twintig jaar. In bijzondere gevallen en onder bijzondere omstandigheden is een uitzondering op de verjaringstermijnen mogelijk op grond van artikel 6:2, tweede lid BW (de redelijkheid en billijkheid). De dertigjarige- of twintigjare termijn zou op grond van artikel 6:2, tweede lid BW buiten toepassing kunnen blijven in uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer de schade in die zin naar haar aard verborgen is gebleven dat zij daadwerkelijk is ontstaan en dus pas kon worden geconstateerd nadat de verjaringstermijn reeds was verstreken. Of de toepassing van de lange verjaringstermijn inderdaad naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, zal met inachtneming van alle omstandigheden van het concrete geval moeten worden beoordeeld. Als door de rechter mee te wegen gezichtspunten zijn te noemen: de aard van de schade, de mate van schuld, het bestaan van een verzekering, of binnen redelijke termijn na het aan het licht komen van de schade is overgegaan tot aansprakelijkstelling en het instellen van een vordering. HR 24 november 2006, NJ 2006, 643, LJN-nr. AZ0421. J. Hijma, M.M. Olthoff, Compendium Nederlands vermogensrecht, 10 e druk, Kluwer, Deventer 2008, p. 65. HR 28 april 2000, NJ 2000, 430. HR 28 april 2000, NJ 2000, 430.

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT Bij de aankoop van een woning blijkt achteraf nogal eens dat iets anders geleverd is dan op grond van de koopovereenkomst mocht worden verwacht. Er kan bijvoorbeeld sprake

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A. Westerveld als secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A. Westerveld als secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-475 (mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A. Westerveld als secretaris) Klacht ontvangen op : 9 mei 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010.

Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR86779_1 29 november 2016 Limburgs bevelsbeleid Wet Bodembescherming 2010 Limburgs bevelsbeleid Wet bodembescherming 2010. Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

WEGING MEDEDELINGS- EN ONDERZOEKSPLICHT BIJ DWALING EN NON-CONFORMITEIT

WEGING MEDEDELINGS- EN ONDERZOEKSPLICHT BIJ DWALING EN NON-CONFORMITEIT WEGING MEDEDELINGS- EN ONDERZOEKSPLICHT BIJ DWALING EN NON-CONFORMITEIT Bij zowel een vordering op grond van non-conformiteit als op grond van dwaling speelt vaak de weging tussen enerzijds de mededelingsplicht

Nadere informatie

Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014

Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014 Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014 1. BEVELSBELEID WET BODEMBESCHERMING 1.1 INLEIDING Per 1 januari 2003 is de gemeente Leeuwarden bevoegd gezag in het kader van de Wet bodembescherming

Nadere informatie

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT Inleiding Een koper van een nieuwbouwappartement ontdekt tijdens een open dag van het nog in aanbouw zijnde appartementencomplex dat tussen (een deel van)

Nadere informatie

Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014

Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leeuwarden. Nr. 2706 22 januari 2014 Bevelsbeleid Wet bodembescherming gemeente Leeuwarden 2014 1. BEVELSBELEID WET BODEMBESCHERMING 1.1 INLEIDING Per 1 januari

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?!

Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?! Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?! mr. Saskia Frijling mr. Bert Jan Nijmeijer PlasBossinade Legal Updates Hoe integer bent u? 6 oktober 2016 Verkoop van een onroerende zaak Verplichtingen

Nadere informatie

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Nexans congres Fire safety events Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Jørgen den Houting 2 Programma 1 Europese Verordening bouwproducten:

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2016:2885. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 15/ Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1004, Gevolgd

ECLI:NL:HR:2016:2885. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 15/ Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1004, Gevolgd ECLI:NL:HR:2016:2885 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 16-12-2016 Datum publicatie 16-12-2016 Zaaknummer 15/04731 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1004,

Nadere informatie

Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp

Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp Mr. P.H.A.M. Peters Hoff van Hollantlaan 5 Postbus 230 5240 AE Rosmalen Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp Geachte heer Peters, Bij brief van 12 november

Nadere informatie

Verjaring in het verzekeringsrecht. Lodewijk Smeehuijzen (hoogleraar privaatrecht VU)

Verjaring in het verzekeringsrecht. Lodewijk Smeehuijzen (hoogleraar privaatrecht VU) Verjaring in het verzekeringsrecht Lodewijk Smeehuijzen (hoogleraar privaatrecht VU) Inleiding Wetgever heeft de ambitie gehad in de artt. 3:306 tot en met 3:326 BW het hele verjaringsrecht te regelen.

Nadere informatie

Ontvankelijkheid. Klacht over (nog) niet verrichte handeling. Tuchtrechtelijke laakbaarheid van handelwijze in gerechtelijke procedure.

Ontvankelijkheid. Klacht over (nog) niet verrichte handeling. Tuchtrechtelijke laakbaarheid van handelwijze in gerechtelijke procedure. Ontvankelijkheid. Klacht over (nog) niet verrichte handeling. Tuchtrechtelijke laakbaarheid van handelwijze in gerechtelijke procedure. De koper van een woning (klager) verwijt de verkopend makelaar (beklaagde)

Nadere informatie

t twaalfuurtje van deze week 12 november 2014

t twaalfuurtje van deze week 12 november 2014 t twaalfuurtje van deze week 12 november 2014 In het twaalfuurtje van deze week aandacht voor een arrest van het Gerechtshof Den Haag d.d. 9 september 2014. Het is een ongepubliceerd arrest, waarbij ons

Nadere informatie

Civiele Procespraktijk

Civiele Procespraktijk Civiele Procespraktijk Nr. 13 - september 2010 De volgende onderwerpen worden behandeld: Vordering tot winstafdracht Aansprakelijkheid voor niet-ondergeschikten, en schadebeperkingsplicht Verjaring Klachtplicht

Nadere informatie

Valkuilen bij verjarings- en vervaltermijnen in het vermogensrecht

Valkuilen bij verjarings- en vervaltermijnen in het vermogensrecht Juridisch Up to Date NIEUWSOVERZICHT mw. mr. M.M. van Rossum Valkuilen bij verjarings- en vervaltermijnen in het vermogensrecht 1. Inleiding Verjarings- en vervaltermijnen kunnen een struikelblok vormen

Nadere informatie

SUPERMARKTBRIEF 10. Spooksupermarkt

SUPERMARKTBRIEF 10. Spooksupermarkt 10 * Spooksupermarkt Een vastgoedeigenaar en Plus zijn overeengekomen dat Plus een supermarktlocatie huurt, maar alleen mag gebruiken als supermarkt, waarbij tussen haakjes is vermeld Plus-markt. Vaststaat

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 ECLI:NL:RBASS:2011:BQ7650 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 17-05-2011 Datum publicatie 09-06-2011 Zaaknummer 302487 CV EXPL 10-8041 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

I n z a k e: T e g e n:

I n z a k e: T e g e n: HOGE RAAD DER NEDERLANDEN Datum : 1 juni 2018 Zaaknr. : 18/01151 VERWEERSCHRIFT MET VOORWAARDELIJK INCIDENTEEL CASSATIEBEROEP I n z a k e: 1 Stichting SDB Gevestigd te Stichtse Vecht 2 Stichting Euribar

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:2006:AZ6239

ECLI:NL:GHARN:2006:AZ6239 ECLI:NL:GHARN:2006:AZ6239 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 14-11-2006 Datum publicatie 17-01-2007 Zaaknummer 2006/346 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Hoger

Nadere informatie

Actuele verfijning van verjaring in het civiele recht

Actuele verfijning van verjaring in het civiele recht 652 advocatenblad 17 5 oktober 2001 Art. 3:310 BW Actuele verfijning van verjaring in het civiele recht Onlangs besliste de Hoge Raad dat de vijfjarige verjaringstermijn van art. 3:310 BW pas gaat lopen

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-247 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop, mr. B.F. Keulen, leden en mr. I.M.L. Venker, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Verjaring (1) Art. 7:942 lid 1 BW gaat voor een vordering tegen de verzekeraar

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2012:BV6392

ECLI:NL:RBROT:2012:BV6392 ECLI:NL:RBROT:2012:BV6392 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 15-02-2012 Datum publicatie 21-02-2012 Zaaknummer 372890 / HA ZA 11-458 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Opzegging duurovereenkomst. Mr. dr. H. Wammes

Opzegging duurovereenkomst. Mr. dr. H. Wammes Opzegging duurovereenkomst Mr. dr. H. Wammes * HR 1 juli 2014, NJ 2015,2 (noot T.T.T.) Eneco beëindigt sponsorovereenkomst met organisator en gaat de Benelux Tour zelf organiseren. * HR 10 oktober 2014,

Nadere informatie

4 Bevelsinstrumentarium en beleidregels

4 Bevelsinstrumentarium en beleidregels 4 Bevelsinstrumentarium en beleidregels 4.1 Kader In 1995 zijn alle regels voor bodem opgenomen in de Wet bodembescherming. Het uitvoeren van bodemonderzoek en ten laste van de overheid is vanaf dat moment

Nadere informatie

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling 9 september 2015 Alex Ter Horst Advocaat pensioenrecht Achtergrond Indien verplichtstelling van toepassing is leidt dat voor wg en bpf tot allerlei

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2016:2884. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 15/ Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1003, Gevolgd

ECLI:NL:HR:2016:2884. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 15/ Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1003, Gevolgd ECLI:NL:HR:2016:2884 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 16-12-2016 Datum publicatie 16-12-2016 Zaaknummer 15/04494 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Conclusie: ECLI:NL:PHR:2016:1003,

Nadere informatie

I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven.

I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven. Algemene Voorwaarden van DijkmansBergJeths Advocaten I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven. 2. Deze Algemene

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-294 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. S. Riemens en mr. drs. S.F. Van Merwijk, leden en mr. M. van Pelt, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

Mededelingsplicht, onderzoeksplicht, onrechtmatigheid en eigen schuld 1

Mededelingsplicht, onderzoeksplicht, onrechtmatigheid en eigen schuld 1 Mededelingsplicht, onderzoeksplicht, onrechtmatigheid en eigen schuld 1 1 - Mr. L.F. Kloppenburg is advocaat bij Groenendijk & Kloppenburg Advocaten te Leiden. 30 Magna Charta ~ Leergang contractenrecht

Nadere informatie

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Het effect van de Wnra op de schaderegeling 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Programma Schade van de ambtenaar Rechtspositionele voorschriften Werkgeversaansprakelijkheid Goed werkgeverschap

Nadere informatie

Aegon Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Aangeslotene.

Aegon Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-382 d.d. 20 oktober 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse en drs. L.B. Lauwaars RA, leden en mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Fiën Adviesgroep Haarlemmermeer B.V., gevestigd te Haarlem, hierna te noemen Aangeslotene.

Fiën Adviesgroep Haarlemmermeer B.V., gevestigd te Haarlem, hierna te noemen Aangeslotene. Niet-Bindende Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-333 d.d. 21 juli 2016 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop en drs. L.B. Lauwaars RA, leden en mr. R. de Kruif,

Nadere informatie

De vaststellingsovereenkomst. Prof. mr dr Edwin van Wechem

De vaststellingsovereenkomst. Prof. mr dr Edwin van Wechem De vaststellingsovereenkomst Prof. mr dr Edwin van Wechem Wat is een vaststellingsovereenkomst? Artikel 7:900 BW Bij een vaststellingsovereenkomst binden partijen, ter beëindiging of ter voorkoming van

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-222 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 17 april 2018 Ingediend door :

Nadere informatie

Verzekeringsrecht. De nieuwe verjaringsregeling. mr. A.E. Krispijn 1. 1. Inleiding. 2. Vóór 1 juli 2010

Verzekeringsrecht. De nieuwe verjaringsregeling. mr. A.E. Krispijn 1. 1. Inleiding. 2. Vóór 1 juli 2010 mr. A.E. Krispijn 1 De nieuwe verjaringsregeling 39 (Wijzigingen van artikel 7:942 BW) 1. Inleiding Op 1 juli 2010 zijn de Wet deelgeschilprocedure bij letselen overlijdensschade ( Wet deelgeschilprocedure,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 152 Wet van 14 maart 2002 tot wijziging van titel 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (regels verrekenbedingen) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/299

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/299 Rapport Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/299 2 Klacht Verzoekster klaagt erover, dat de gemeente Delft na 24 jaar de relatie met haar heeft beëindigd, zonder haar op een of andere wijze te compenseren

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 Instantie Datum uitspraak 02-09-2015 Datum publicatie 18-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3818581 UC EXPL 15-1353

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598

ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598 ECLI:NL:RBARN:2007:BB1598 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 27-06-2007 Datum publicatie 13-08-2007 Zaaknummer 153406 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Adres gegevens: Meidoornstraat 3 7497 MG en Acaciastraat 1 te Bentelo

Adres gegevens: Meidoornstraat 3 7497 MG en Acaciastraat 1 te Bentelo ------------------------------------------------------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jurisprudentie Ondernemingsrecht

Jurisprudentie Ondernemingsrecht Jurisprudentie Ondernemingsrecht 3 februari 2015 Mr. P.J. Peters 1 HR 23 mei 2014, JOR 2014, 229 Kok/Maas q.q. Bestuurdersaansprakelijkheid/selectieve betaling Casus P. Kok ( Kok ) 100% bestuurder Kok

Nadere informatie

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 74414860 Offerte: een aanbieding (schriftelijk of per mail) van Bart Jansen Advies

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00918 RV2009.182

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00918 RV2009.182 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00918 RV2009.182 Gemeente Bussum Instemmen met: - Vaststellingsovereenkomst n.a.v. mediation Gooiberg; - Verhoging

Nadere informatie

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen Even voorstellen Natasja Ausema (1980) Communicatie / Verzekering / Rechten Transport / Logistiek / Automotive Verbintenissenrecht en verzekering Bedrijfsjurist garantieverzekeraar Autotrust te Assen We

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2010:932 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer

ECLI:NL:GHAMS:2010:932 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer ECLI:NL:GHAMS:2010:932 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 30-03-2010 Datum publicatie 05-01-2016 Zaaknummer 200.015.254-01 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

: beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten Raad : 30 september 2003 Agendanr. : 11 Doc.nr : B 2003 11821 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : beleid naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad inzake planschade-overeenkomsten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 554 Wijziging van titel 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (regels verrekenbedingen) Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Samenvatting. Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend door : Consument

Samenvatting. Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend door : Consument Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-745 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. P. van Haastrecht-van Kuilenburg, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend

Nadere informatie

Tijdschrift voor Agrarisch Recht (TvAR) maart 2017, Nr. 3, TvAR 2017/5875. Hoge Raad, 16 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2884 (Agrarische bestemming).

Tijdschrift voor Agrarisch Recht (TvAR) maart 2017, Nr. 3, TvAR 2017/5875. Hoge Raad, 16 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2884 (Agrarische bestemming). Tijdschrift voor Agrarisch Recht (TvAR) maart 2017, Nr. 3, TvAR 2017/5875. Hoge Raad, 16 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2884 (Agrarische bestemming). mrs. F.B. Bakels, C.A. Streef kerk, T.H. Tanja-van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2015:4468

ECLI:NL:RBROT:2015:4468 ECLI:NL:RBROT:2015:4468 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 24-06-2015 Datum publicatie 14-07-2015 Zaaknummer C-10-459512 - HA ZA 14-950 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR

DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR DE ZORGPLICHT VAN DE VERZEKERAAR Aruba, 10 oktober 2018 1. TER INGELEIDE Op 11 september 2018 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een interessant arrest gewezen waarbij de zorgplicht van de verzekeraar

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446

ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446 ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 04-02-2009 Datum publicatie 03-03-2009 Zaaknummer 265169 / HA ZA 06-1949 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Eerste

Nadere informatie

In cassatie op : ECLI:NL:GHAMS:2013:417, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan Conclusie: ECLI:NL:PHR:2014:1483

In cassatie op : ECLI:NL:GHAMS:2013:417, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan Conclusie: ECLI:NL:PHR:2014:1483 ECLI:NL:HR:2014:2652 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 09-09-2014 Datum publicatie 10-09-2014 Zaaknummer 13/01257 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie In cassatie op

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2017:6351

ECLI:NL:RBNHO:2017:6351 ECLI:NL:RBNHO:2017:6351 Instantie Datum uitspraak 05-07-2017 Datum publicatie 31-07-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 5474399 \ CV EXPL 16-8870 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Biercontract.nl Graaf Wichmanlaan 62 1405 HC Bussum Handelsregisternummer: 57084033 BTW nummer 167606657B02 1. Definities 1. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2008:BD1383 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie

ECLI:NL:PHR:2008:BD1383 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie ECLI:NL:PHR:2008:BD1383 Instantie Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak 20-06-2008 Datum publicatie 20-06-2008 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie C07/041HR

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:2368

ECLI:NL:RBLIM:2017:2368 ECLI:NL:RBLIM:2017:2368 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 15032017 Datum publicatie 16032017 Zaaknummer 5381387 \ CV EXPL 169203 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Verbintenissenrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2017:1845

ECLI:NL:GHSHE:2017:1845 ECLI:NL:GHSHE:2017:1845 Instantie Datum uitspraak 25042017 Datum publicatie 26042017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 'shertogenbosch 200.169.510_01 Verbintenissenrecht

Nadere informatie

Kluwer Online Research Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid

Kluwer Online Research Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid Bedrijfsjuridische berichten Verruiming van de zorgplicht en werkgeversaansprakelijkheid Auteur: Mr. T.L.C.W. Noordoven[1] Hoge Raad 23 maart 2012, JAR 2012/110 1.Inleiding Maakt het vanuit het oogpunt

Nadere informatie

Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07

Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07 Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07 artikel Begripsomschrijvingen 1 Ontlening van rechten 2 Duur en beëindiging 3 Betalingsverkeer

Nadere informatie

Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen

Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen Gevolgen van schending mededelingsplicht bij verkoop aandelen Inleiding In het traject dat uiteindelijk moet leiden tot de totstandkoming van een overeenkomst tot koop- en verkoop van aandelen hebben de

Nadere informatie

Het aanbiedingsbegrip nader verkend. Kort commentaar bij Vzr. Rb. Den Haag 4 oktober 2011, B (PTC S.A./Ape Holland B.V.):

Het aanbiedingsbegrip nader verkend. Kort commentaar bij Vzr. Rb. Den Haag 4 oktober 2011, B (PTC S.A./Ape Holland B.V.): Het aanbiedingsbegrip nader verkend. Kort commentaar bij Vzr. Rb. Den Haag 4 oktober 2011, B9 10221 (PTC S.A./Ape Holland B.V.): Charlotte de Boer, Wim Maas (Deterink Advocaten en Notarissen) Inleiding

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Racing Experience Dongen

Algemene Voorwaarden Racing Experience Dongen Algemene Voorwaarden Racing Experience Dongen Artikel 1. Algemeen 1. Racing Experience Dongen is een Vennootschap Onder Firma, gevestigd te Dongen, met de volgende activiteiten: Het organiseren van race-evenementen.

Nadere informatie

Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt.

Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt. Ernstige verzaking mededelingsplicht. Bodemverontreiniging. Deel van informatie van de gemeente weggekipt. Klagers kopen via makelaar-verkoper (beklaagde) een woning gelegen op twee kadastrale percelen.

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 41 d.d. 22 februari 2011 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mw. mr. E.M. Dil-Stork en prof. mr. M.L. Hendrikse) Samenvatting Natura-uitvaartverzekering.

Nadere informatie

Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober uur. Mr A.A.M. Ruys-van Essen

Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober uur. Mr A.A.M. Ruys-van Essen Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober 2015 12.30-13.30 uur Mr A.A.M. Ruys-van Essen Gerechtshof s-hertogenbosch, 24 september 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:3736 EERDERE SCHENKINGEN GEEN

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

s t u d i e p ockets prlva a t r e c h-t* 47 Milieuprivaatrecht tweede druk Mr. R.JJ. van Acht Mr. E. Bauw 1996 W.E.J. Tjeenk Willink Zwolle

s t u d i e p ockets prlva a t r e c h-t* 47 Milieuprivaatrecht tweede druk Mr. R.JJ. van Acht Mr. E. Bauw 1996 W.E.J. Tjeenk Willink Zwolle s t u d i e p ockets prlva a t r e c h-t* 47 Milieuprivaatrecht tweede druk Mr. R.JJ. van Acht Mr. E. Bauw 1996 W.E.J. Tjeenk Willink Zwolle Inhoudsopgave Afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

Nadere informatie

Koopovereenkomst De Bleek 13 te Woerden

Koopovereenkomst De Bleek 13 te Woerden Koopovereenkomst De Bleek 13 te Woerden 1 KOOPOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. Robeco Structured Properties I Limited, gevestigd te Caymaneilanden, rechtsgeldig vertegenwoordigd door naam/namen, als

Nadere informatie

Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer

Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer Advies over juridische consequenties verlenging/overschrijding vastgelegde normtijden voor opkomst van de brandweer 14 februari 2011 A.M. Hol, Universiteit Utrecht 1 Vraagstelling: Heeft overschrijding

Nadere informatie

Ontvankelijkheid. Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Bodemverontreiniging.

Ontvankelijkheid. Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Bodemverontreiniging. Ontvankelijkheid. Belangenbehartiging opdrachtgever. Onvoldoende belangenbehartiging. Bodemverontreiniging. Klager heeft via zijn makelaar, beklaagde, een bedrijfsruimte met bovenwoning verkocht. Nog voor

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. Veldhuis, Secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. Veldhuis, Secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-846 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M. Veldhuis, Secretaris) Klacht ontvangen op : 21 september 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

mr. Beutener en mr. Staal hebben ieder hun eigen algemene voorwaarden die zijn te raadplegen op de website www.beutenerstaal.nl.

mr. Beutener en mr. Staal hebben ieder hun eigen algemene voorwaarden die zijn te raadplegen op de website www.beutenerstaal.nl. Algemene voorwaarden van mr. M.B.W.G. Beutener, advocaat Artikel 1 Algemeen Beutener Staal advocaten is een kantoorcombinatie, geen maatschap, tussen mr. M.B.W.G. Beutener, gevestigd in Deventer, en mr.

Nadere informatie

De kosten van het voorlopige deskundigenbericht bij een beroep op het blokkeringsrecht

De kosten van het voorlopige deskundigenbericht bij een beroep op het blokkeringsrecht Rotterdam Institute of Private Law Accepted Paper Series De kosten van het voorlopige deskundigenbericht bij een beroep op het blokkeringsrecht Hof Arnhem 13 januari 2009, zaaknummer 200.005.438 I. van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemeen

ALGEMENE VOORWAARDEN. Algemeen ALGEMENE VOORWAARDEN Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en overeenkomsten met Artishock events & marketing B.V.. Afwijkingen van deze voorwaarden zijn uitsluitend bindend,

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/31950

Nadere informatie

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst.

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. De koopovereenkomst en de aanneemovereenkomst zijn bijzondere overeenkomsten in de zin van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Als er in het kader

Nadere informatie

Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom

Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom COUR DE JUSTICE BENELUX GERECHTSHOF ~ Zaak A 2005/1 - Bovemij Verzekeringen N.V. / Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom Nadere conclusie van de Advocaat-Generaal L. Strikwerda (stuk A 2005/1/13)

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. F. Faes, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. F. Faes, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-035 (mr. A.M.T. Wigger, voorzitter en mr. F. Faes, secretaris) Klacht ontvangen op : 23 januari 2018 Ingediend door : Consument Tegen :

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-134 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. Z. Bonoo, secretaris) Klacht ontvangen op : 13 juli 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2181 Vragen van het lid

Nadere informatie

Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. DE RIJDENDE RECHTER Zaaknummer: S21-03 Datum uitspraak: datum uitspraak Plaats uitspraak: Zaandam Bindend Advies in het geschil tussen: J. van Nunen te Rotterdam, verder te noemen: Van Nunen, tegen: Benica

Nadere informatie

ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer

ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer ECLI:NL:GHLEE:2007:BA7844 Instantie Gerechtshof Leeuwarden Datum uitspraak 20-06-2007 Datum publicatie 25-06-2007 Zaaknummer 0600267 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als [eiseres] en [verweerder] c.s. Hoge Raad:

Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als [eiseres] en [verweerder] c.s. Hoge Raad: 15 Civiel recht «JIN» Jurisprudentie in Nederland februari 2017, afl. 1 106 15 Hoge Raad 16 december 2016, nr. 15/04731 ECLI:NL:HR:2016:2885 (mr. Bakels, mr. Streefkerk, mr. Tanja-van den Broek, mr. Du

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2016:7158

ECLI:NL:RBGEL:2016:7158 ECLI:NL:RBGEL:2016:7158 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 02-11-2016 Datum publicatie 14-06-2017 Zaaknummer C/05/300860 / HZ ZA 16-175 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Eerste

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van mr. J.W. Post, advocaat

Algemene voorwaarden van mr. J.W. Post, advocaat Algemene voorwaarden van mr. J.W. Post, advocaat Artikel 1 Algemeen Beutener Staal advocaten is een kantoorcombinatie, geen maatschap, tussen mr. M.B.W.G. Beutener, mr. L.M.J Leerkes en mr. J.W. Post,

Nadere informatie

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid

Artikel 1; Algemeen. Artikel 2; Prijzen en betalingen. Artikel 3; Aansprakelijkheid Artikel 1; Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Mediation Nederland en op alle rechtsverhoudingen die daaruit voortvloeien. 1.2 Afwijkingen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

De wettelijke en de contractuele klachttermijn bij koop

De wettelijke en de contractuele klachttermijn bij koop De wettelijke en de contractuele klachttermijn bij koop M r. M. v a n d e r V e l d e * Inleiding Artikel 7:23 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) bepaalt kort gezegd dat een teleurgestelde koper actie moet

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.0156 (004.05) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

: Achmea Schadeverzekeringen N.V., handelend onder de naam InShared, gevestigd te Apeldoorn, verder te noemen Verzekeraar

: Achmea Schadeverzekeringen N.V., handelend onder de naam InShared, gevestigd te Apeldoorn, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-193 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter, mr. A.W.H. Vink en drs. J.W. Janse, leden en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Inleiding Nieuw verzekeringsrecht per 1 januari 2006 met nieuwe regeling voor verjaring Voor 1 januari

Nadere informatie