1 Een koffer vol yogaspullen (Liesbet Celis)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Een koffer vol yogaspullen (Liesbet Celis)"

Transcriptie

1 Vicariaat Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Fredrik De Merodestraat 2800 Mechelen IMPULSDAG Pastoraal op School Basisonderwijs UC Leuven-Limburg 16 september 16 Een koffer vol 1 Een koffer vol yogaspullen (Liesbet Celis) K.O. 15 Liesbet Celis heeft 22 jaar leservaring in het kleuteronderwijs als kleuterleidster. Ze behaalde het diploma docent kinderyoga en therapeutische yoga en is in het bezit van het certificaat basiscursus: bewegingspedagogiek Sherborne. Ze is tevens auteur bij Averbode: Methode rooms-katholieke godsdienst voor kleuteronderwijs Sterretjes aan de hemel. In deze sessie kan je zelf ervaren hoe je de godsdienstactiviteiten kan verrijken met kleuteryoga, mindfulness en de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Op een speelse en creatieve manier kan je kennis maken met deze verschillende disciplines. Er is een aanbod van werkhoudingen die gaan van yogahoudingen, ademspel, dans, muziek en expressie, massage, ontspanning, verhaal, visualisatie, zintuigspel, stiltespel, concentratiespel, contactspel. De bedoeling is dat je na deze werkwinkel direct aan de slag kan in je kleuterklas. De laatste jaren kennen yoga, mindfulness en meditatie een stevige opmars in Vlaanderen, ook in de kleuterklas. Voor de deelnemers: schrijfgerief meebrengen en deelnemen op blote voeten / gemakkelijke kleding dragen (geen rok of jeans of strakke kleding)

2 2 Vieren met kleuters, een feest!? (Veronique De Kock) K.O. Veronique De Kock startte haar loopbaan als kleuterleidster, werd daarna nascholer godsdienst en is thans pedagogische begeleider kleuteronderwijs, Broeders van Liefde. Kleuters hebben wakkere oogjes en grote luistervinkenoortjes die alles horen en zien. Vooral als er feest is, zijn ze er graag bij. Feesten is ook belangrijk! En er is heel wat te vieren. Heb jij ervaring met kleutervieringen? Ben je nieuwsgierig naar hoe collega s dit aanpakken? Welk feest wil jij vieren met je kleuters? Praktijkervaringen laten je kennismaken met een variëteit aan vieringen. Wissel met je collega s je indrukken over de praktijkervaringen uit en keer met een koffer vol ideeën huiswaarts. 3 Laat je raken door een bijbelverhaal (Agnes Vonckx) K.O. Agnes Vonckx deed gedurende 28 jaar ervaring op als leermeester godsdienst in het basisonderwijs. Sinds 5 jaar is zij inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst in het bisdom Mechelen-Brussel We gaan al explorerend zelf beleven wat kleuters mogelijks allemaal met een Bijbelverhaal kunnen doen. Omgekeerd zullen we ook experimenteren met wat een Bijbelverhaal met een kleuter/mens kan doen. We kiezen hierbij bewust voor een wonderverhaal. Gaandeweg zullen we hopelijk ervaren dat een wonderverhaal niet iets is om bang voor te zijn. Voorbij de magie proberen we het diepmenselijke naast het mysterie op het spoor te komen in verschillende hoeken van de kleuterklas. 4 Een koffer vol rituelen (Ann De Busser) K.O. Ann De Busser, kleuterleidster van opleiding, is pedagogisch begeleider basisonderwijs Bisdom Antwerpen en docent Thomas More Kempen, Bachelor in het onderwijs, kleuteronderwijs, nascholer Donchecentrum Vorselaar en Venca en directeur van de vrije kleuteroefenschool in Vorselaar. We gaan vanuit onze eigen praktijk aan de slag, vertrekkende vanuit een aantal vragen. De sessieleider zal ook een concrete materialen meebrengen, recht uit de praktijk. Indien gewenst mag je een fototoestel meebrengen om foto s te maken van bepaalde materialen. Je zal een lijstje meekrijgen met materialen die je als symbool mogelijks kan gebruiken in een rituelendoos. Er zal een voorbeeld van seizoens- en kerkelijk jaar kalender aangeboden worden en een rituelendoos, recht uit de kleuterklas. De volgende vragen komen aan bod: Wat is het belang van rituelen in het leven van kinderen? Wat betekent stilte?

3 Welke rituelen kennen we vanuit onze klaspraktijk? Hoe koppelen we rituelen binnen de LRG aan onze klaspraktijk? Hoe plaatsen we deze binnen de context van de seizoenen en het kerkelijk jaar? Welke plaats krijgen andersgelovigen hierin? Wat met symbolen, symboolgevoeligheid? Hoe kan dit alles een plaats krijgen in de onthaalhoek? De sessie is een praktijkvoorbeeld, vertrekkende vanuit de theorie van het Werkplan RKG. Er zal mogelijkheid zijn tot uitwisselen van ideetjes. Elke deelnemer mag een symbool meebrengen dat voor hem, haar belangrijk is en waar men kort iets over wil delen. 5 God, laten we er maar (g)een spel van maken! (Ludo Guelinckx) K.O. Ludo Guelinckx is deeltijds pedagogisch begeleider Dienst Identiteit & kwaliteit van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en projectleider van het nascholingsproject godsdienst in de kleuterschool en deeltijds inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst in het bisdom Antwerpen. Het aanbod binnen de levensbeschouwelijke, religieuze en godsdienstige ontwikkeling (LRG) beperkt zich vaak tot twee ervaringssituaties: het ontwikkelingsondersteunend leren en het ontmoeten. In deze werkwinkel willen we concrete voorbeelden aanreiken waarin we ook het zelfstandig spelen volwaardig betrekken in de LRG-ontwikkeling. We gaan op zoek hoe deze ervaringssituatie: de godsdiensthoek toegankelijker kan maken voor onze kleuters en kan ondersteunen in de aansluiting bij hun leefwereld en het aangeboden BC; symbolen, rituelen en spelactiviteiten kan aanreiken om onze hoeken LRG te verrijken. M.a.w. we bekijken hoe we binnen de LRG-ontwikkeling ook vanuit deze ervaringssituatie aan hoekverrijking kunnen doen. 6 Stapsgewijs leren vertrouwen (Filosoferen en theologiseren bij een kunstwerk en een bijbelverhaal) (Christa Borré) 12 Christa Borré heeft vooral ervaring als onderwijzeres. Als filosofisch gespreksleider ontdekt ze telkens nieuwe perspectieven om kinderen met de verwondering in contact te brengen. Gaandeweg raakte zij ook geïnteresseerd in het theologiseren met kinderen. Momenteel is zij pedagogisch begeleider bij het Don Bosco Onderwijscentrum. Vertrouwen heeft altijd te maken met geloof, hoop en liefde. We geloven dat iemand eerlijk is. We hopen dat iets goed zal gaan. We durven de andere graag zien. Elke dag opnieuw ervaren we dit met vallen en opstaan. Kinderen vertrouwen en zorgen dat ook zij anderen willen en kunnen vertrouwen, is onze taak als ouder, leraar en opvoeder. Het geeft kinderen kracht en vreugde om sterk in het leven te staan. Het vraagt ook van ons dat we hen opvangen als het misgaat, als het broze vertrouwen in de andere geschonden is.

4 In deze werkwinkel zullen we nagaan hoe we deze opdracht reeds met (jonge) kinderen, o.a. door een filosofisch en/of theologisch gesprek, kunnen realiseren. Vincent van Gogh en Jezus van Nazareth willen ons hierbij helpen. We starten op een eenvoudige wijze met het filosoferen rond een kunstwerk. Aansluitend staan we stil bij een bijbelverhaal en theologiseren we. Hieruit leiden we de sleutels af om het filosoferen en theologiseren - stapsgewijs- in onze klaspraktijk toe te passen. Ook filmopnames van twee eigen praktijkvoorbeelden met kinderen uit de derde kleuterklas en uit het derde leerjaar, helpen ons hierbij. We ronden samen af met een filosofisch gesprek! 7 Stiltemomenten beleven met kinderen (Inse Van Rossom) 12 Inse Van Rossom bouwde als leermeester rooms-katholieke godsdienst en docent kinderyoga ervaring op in verschillende scholen. Die ervaringen deelde ze als nascholer aan het aartsbisdom in diverse workshops. Thans deelt zij haar passie voor het godsdienstonderwijs als inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst in het bisdom Mechelen-Brussel. Deze werkwinkel geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hoe je de weg van de stilte kan gaan met de kinderen. Er worden concrete, praktische voorbeelden en tips gegeven voor het introduceren van stiltemomenten, stiltespelletjes, meditatie en gebed. Hiervoor gaan we samen aan de slag met ademhalings- en meditatieoefeningen, zowel individueel als in groep. We krijgen gerichte tekenoefeningen aangeleerd die kinderen tot rust kunnen brengen. We doorlopen de verschillende mogelijkheden die er zijn om stiltemomenten te introduceren, zowel individueel als in groep. Er komen verschillende werkvormen aan bod om vanuit de stilte tot gebed te komen samen met de kinderen. Kinderen zijn vandaag steeds meer gericht op de buitenkant van zichzelf, in deze werkwinkel gaan we kijken hoe we tegemoet kunnen komen aan het cultiveren van een binnencultuur waarin ieder voor zichzelf de verantwoordelijkheid neemt om even de tijd te nemen...en van de stilte te genieten. 8 Een rouwkoffer: een koffer vol troost (Katrien De Decker) BaO. Katrien De Decker is lector Godsdienst/RZL Lerarenopleiding Bachelor Lager Onderwijs, Odisee Campus Dirk Martens Als een dierbare sterft, schieten woorden tekort. Een rouwkoffer kan een hulpmiddel zijn om met kinderen verlieservaringen bespreekbaar te maken. Hoe vertel je aan een kind wat 'kanker' is? Hoe kan je omgaan met moeilijke vragen van kinderen zoals ' Waar is oma nu'? Hoe kan je in de klas aandacht hebben voor kinderen met verdriet? Rouwen kinderen anders dan volwassenen? Op deze en andere vragen wordt ingegaan tijdens de vorming. Er wordt kennis gemaakt met de inhoud van de rouwkoffer. Er worden suggesties en waardevolle ideeën aangereikt om om te gaan met verdriet. Zoals je geen dokter hoeft te zijn om een pleister te plakken, hoeft een leraar geen psycholoog te zijn om van betekenis te kunnen zijn voor een rouwende leerling. (Riet Fiddelaers-Jaspers)

5 9 Luisteren en spreken vanuit het hart (Hedwig Berghmans) BaO. Hedwig Berghmans is inspecteur-adviseur coördinator r.-k. godsdienst in het bisdom Mechelen-Brussel met een grote passie voor al wat met Verbindende en Geweldloze Communicatie te maken heeft. Hij volgde opleidingen in Geweldloze Communicatie, Transactionele Analyse, NLP, meditatie, beweging en dans enz. Hij is auteur van het boek Luisteren en spreken vanuit het hart dat eind augustus 15 verscheen bij uitgeverij Averbode. Hij is actief lid van Netwerk NVC Vlaanderen. ( In deze werkwinkel krijgen de deelnemers een koffer vol tips om te spreken en te luisteren vanuit het hart. De methode is gebaseerd op het model Geweldloze en Verbindende Communicatie van Marshall Rosenberg. Om de ander echt te kunnen ontmoeten is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan de manier van communiceren met elkaar. Dikwijls gebruiken we uitdrukkingen die vaak nodeloos beschuldigend, beoordelend of veroordelend zijn. We leren op een bewuste wijze verantwoordelijkheid op te nemen voor eigen gevoelens en behoeften, zonder ons in de slachtofferrol te plaatsen of de ander te willen domineren. We leren ook luisteren naar de gevoelens en behoeften van anderen (= empathisch luisteren). Geweldloze en Verbindende Communicatie vraagt heel veel oefening. Het betreft hier een eerste kennismaking met deze manier van communiceren die mensen en hun omgeving gelukkiger maakt. Ook in schoolverband zorgt deze methode voor een aanzienlijke verbetering van onderlinge relaties tussen alle betrokkenen. Geweldloze en Verbindende Communicatie wordt ook succesvol gebruikt bij het hanteren van conflicten. 10 Een koffer vol levensvragen (Helena Vanden Bergh) BaO. Helena Vanden Bergh startte haar loopbaan als leerkracht BaO, werd daarna directeur BaO en vervolgens educatief medewerker Wereldwerkplaats. Momenteel is zij werkzaam als nascholer katholiek onderwijs Vlaanderen, leraar relaties en seksualiteit. In de workshop vertrekken we vanuit het gegeven dat kinderen reeds op jonge leeftijd vragen stellen over God, doodgaan, de zin van het leven Kinderen stellen deze vragen waarbij we zelf vaak niet goed weten wat te antwoorden. A.d.h.v. videofragmenten laten we drie deskundigen aan het woord. (o.a. Peter Adriaenssens). Kinderen nodigen ons als leerkrachten uit om onze persoonlijke identiteit en geloven in vraag te stellen. Tijdens interactieve momenten kan je met collega s hierover van gedachten wisselen, kan je ontdekken hoe jij omgaat met levensvragen van kinderen, kan je met nieuwe inzichten jouw koffer verrijken.

6 11 Levensdansen (Jean Agten) BaO. Jean Agten is procesbegeleider en nascholer: godsdienstdidactiek en bibliodrama; interbeschouwelijke communicatie; levensdansen, identiteit en zingeving. Hij is 35 jaar lector levensbeschouwing godsdienst in de lerarenopleiding in Brussel, jaar stafmedewerker opleiding Bibliodrama Vlaanderen, 15 jaar nascholer (godsdienst)-leerkrachten en heeft 15 jaar ervaring met religieuze dans in basisonderwijs Levensdansen zijn helende, verbindende dansen die met een groep in een kring, in een rij of in een spiraal gedanst worden. De dansen zijn enerzijds verinnerlijkend en meditatief van aard, anderzijds dynamisch, speels of uitgelaten. Heel de mens (het kind, de jongere) wordt er in aangesproken: lichaam en geest, angst en geestdrift, verlangen en handelen... Ze leren lichaamstaal hanteren, in kwetsbaarheid omgaan met elkaar en zich zorgzame tedere omgangsvormen eigen maken. Ze leren bewegend rust en stilte ervaren of uitgelaten genietend vieren in dans en beweging. Doorheen het dansen neemt men ook deel aan een religieuze werkelijkheid die op symbolische wijze uitgebeeld wordt in de dansbewegingen. Al dansend verkent of oefent men wezenlijke levenshoudingen in participatie aan elkaar. De dansen, met wortels uit diverse levensbeschouwingen, zijn inleefbaar voor elkeen en beleefbaar op diverse niveaus. Ze bestaan uit eenvoudige stappen en bewegingen, die stapsgewijze worden aangeleerd op maat van iedereen. Er is geen voorafgaande danservaring nodig. 12 Diversiteit insluiten, is kansen geven aan kinderen (Chris Wyns) BaO. Chris Wyns is pedagogisch begeleider diversiteit en gelijke onderwijskansen en tevens aanspreekpunt radicalisering Positief aan de slag gaan met diversiteit is diversiteit insluiten en niet uitsluiten. Diversiteit insluiten is kinderen aanvaarden zoals ze zijn en bereid zijn om je in hun wereld in te leven, ook als het gaat over een andere levensbeschouwing, een andere cultuur, kansarmoede of een combinatie van dat alles. Diversiteit insluiten is met respect aan de slag gaan met hun eigenheid, de rijkdom van het verschil ontdekken en iedereen gelijke kansen geven. Door de verschillen te aanvaarden, komt na een tijd de klemtoon te liggen op wat ons allemaal bindt. We kijken naar de gelaagdheid van identiteit en cultuur en gaan op zoek naar gemeenschappelijke waarden en normen. We gaan daarbij vragen over polarisering en radicalisering niet uit de weg. Hoe gaan we te werk? We starten met de gelaagdheid in onze eigen identiteit, cultuur en levensbeschouwing. Voor welke waarden en normen staan wijzelf? Tegelijkertijd gaan we op zoek naar de verhalen en de helden uit onze jeugd en maken we de vertaalslag naar vandaag. We hoeden ons voor een aantal valkuilen zoals disneyficatie en het culturaliseren van gewoonten en conflicten. We zoeken een antwoord op de vraag hoe we verhalen en helden een plaats kunnen geven in ons onderwijs en hoe we zo aan de identiteitsvorming van onze leerlingen kunnen meewerken.

7 13 'Uitpakken met Godly Play: een wonderlijke kennismaking (Katia Van Cleynenbreugel) 15 Katia Van Cleynenbreugel is bijzondere leermeester godsdienst, Godly Play verhalenverteller, bibliodrama-begeleidster, Schrijver van Het Kopjescollectief: Poëzie op porselein. Ben je op zoek naar een creatieve en ervaringsgerichte manier om Bijbelverhalen te verkennen met kinderen of jongeren? Wil je hen op een speelse manier vertrouwd maken met parabels, Bijbelverhalen en liturgie? Dan is deze sessie zeker iets voor jou. Godly Play is een speelse methode van geloofsinitiatie en -communicatie. Ze vertrouwt op de kracht van verhalen. Het spelen en vertellen van verhalen is een fundamenteel onderdeel. De verhalen worden sober en authentiek verbeeld met behulp van spelmateriaal. Godly Play is gebaseerd op het geloof en vertrouwen dat iedereen, en in het bijzonder een kind, God kan ervaren in zijn of haar leven. Godly Play reikt een taal en een manier aan om aan deze spirituele ervaring uitdrukking te geven. Godly Play combineert spel, ritueel, creativiteit en verhaal. In deze werkwinkel ervaar je een volledige Godly Play sessie, en blijven we kort stilstaan bij de krachtlijnen en toepassingsmogelijkheden van Godly Play. 14 Een koffer vol verhalen (Daniëlle Daniëls) Daniëlle Daniels is zelfstandig navormer leesbevordering en taalvaardighied, procesbegeleider van kinderen met leesproblemen, adviseur voor kinderboekenuitgeverijen en kunsteducatieve centra, jury-lid Beste Boekenjuf/meester, inhoudelijke trekker van leesproject Kwartiermakers. Na voeding, onderdak en gezelschap zijn verhalen wat mensen het allermeeste nodig hebben! Philip Pullman, Brits auteur en ALMA-winnaar Een nieuw schooljaar met blije gezichten maar ook met kleine en grote verdrietjes. In deze sessie zet ik bijzondere, nieuwe prentenboeken in de kijker. Goede prentenboeken zijn pareltjes voor jong en oud. Wil jij werken aan een VREEDZAME schoolomgeving dan zijn verhalen een uitstekend middel. Kinderen hebben verhalen nodig om gevoelens te ventileren en hun kennis van de wereld te vergroten. Krachtige verhalen zijn cultuuroverstijgend waardoor ze verbindend werken in een groep. Ken jij de methodiek een koffer vol verhalen? Ik laat je concreet kennismaken met een koffer vol verhalen van een kind. Nieuwsgierig schrijf je dan in voor deze interactieve sessie!

8 15 Een koffertje vol bijbelverhalen (Jos Marien) Jos Marien is licentiaat orthopedagogiek van opleiding. Was achtereenvolgens: pedagoog MPI directeur MPI verantwoordelijke jongerenpastoraal Vlaams- Brabant en Mechelen beleidsmedewerker hulpbisschop Jan De Bie directeur huis volwassen doven en slechthorenden algemeen directeur scholen en MFC s kinderen/jongeren met handicap. Altijd hebben mensen hun ervaringen aan elkaar doorverteld, en altijd opnieuw zullen mensen dat blijven doen: rond de tafel met wat familie bij elkaar, bij het vallende duister rond een vuurtje op bivak, bij een pint in het café Als de sfeer goed is en de verbondenheid groot, komen de bekende verhalen naar boven die betekenis hebben gegeven aan het gezamenlijke verleden, verhalen die we eigenlijk al kennen. Weet je nog!? Mettertijd worden de verhalen sterker, mooier soms versmelten verschillende ervaringen al vertellend ongemerkt in elkaar. En bij de viering van 50 jaar beweging, of wanneer opa sterft, dan komen de verhalen al eens op papier, worden ze openbaar verteld of voorgelezen. Gezamenlijke herinnering die de toekomst zin geeft Zo is de Bijbel een boek vol gestolde verhalen over de eeuwen heen, de verzamelde ervaring van mensen met elkaar, met hun verleden, met hun God die ze stilaan hebben ontdekt, gevoeld, gehoord. In de werkwinkel komen we eerst thuis in die Bijbelse verhalen en hun ontstaan. Daarna verkennen we hoe die verhalen ook vandaag heel herkenbaar kunnen worden verteld. Waarna we samen elkaars en ons eigen koffertje vol laden met verhalen die voor onszelf iets betekenen én aan kinderen kunnen verteld worden. 16 Een koffer vol schapen (Karin Mensch) 12 Karin Mensch is Leermeester RKG in de Basisschool en verantwoordelijke voor pastoraal in de basisschool voor het bisdom Hasselt. Ze werkt tevens mee aan materiaal voor Broederlijk Delen Spoor Zes Vastenproject voor basisonderwijs + aan Bouwstenen om te vieren tijdens de vasten uitgegeven door de vastenwerkgroep van het bisdom Hasselt. Een koffer vol schapen. Eigenzinnige, verloren, trage, snelle, zoekende, eenzame, enthousiaste, behulpzame, creatieve, begripvolle, volgzame en ook wel blije schapen. Elk schaap heeft zijn eigenheid. Er zijn ook herders. Gelukkig. Zoeken, gevonden, dragen, verloren, vrienden, ommekeer, wildernis, vreugde Deze woorden komen uit het verhaal van het verloren schaap. We kennen dit verhaal. We kennen deze woorden. Maar wat doet dit verhaal met leerkrachten en leerlingen vandaag? Hoe krijgen deze woorden meer betekenis? Hoe komen deze woorden in de school tot leven?

9 Tijdens de sessie Schapen worden een aantal frisse impulsen voorgesteld en zeer concreet uitgeprobeerd. Deze korte werkvormen kunnen een aanzet zijn om doorheen het schooljaar in de klas (of zelfs in het team) tot een kort momentje van religieuze beleving te komen. Ze kunnen een inspiratie zijn om stil te staan bij leven en werk op school en om elke dag met enthousiasme weer aan de slag te gaan. Ik zoek Ik geef niet op Ik zoek En ik vind Ik weet dat er vanbinnen iets gebeurt Mijn ogen stralen Mijn hart juicht Ik voel diepe vreugde! Het is te groot Mag ik het delen? 17 Vingeroefeningen met bibliodrama (Jes Bouwen) 15 Jes Bouwen gaf gedurende 30 jaar godsdienstles in het secundair onderwijs. Mijn ervaring met kinderen bouwde ik op als moeder van vier en door te werken met vormelingen en eerste communiekantjes. Momenteel werkt zij freelance als teamlid van Het Leerke ( Onze missie is om mensen op weg te zetten in het leven SPELEN, het leven LEREN en het leven VIEREN. Als gepassioneerd begeleider en docent bibliodrama mocht ze werken met allerlei doelgroepen van kinderen tot oudere zusters, studenten, en leerkrachten, in de gevangenis en op Europese ontmoetingsdagen. Bibliodrama is niet zomaar te leren uit een boek. Het aan de lijve ondervinden en uitproberen doet pas echt de vonk overslaan en vuurt de goesting aan om er zelf mee aan de slag te gaan. Kinderen hebben veel mindere drempels om met hun fantasie en hun hele wezen in de schoenen te stappen van Bijbelse figuren en zo op zoek te gaan naar hoe de oude verhalen ook nu nog tot leven kunnen komen. Om het spel niet allen leuk te laten zijn, maar ook iets te wekken aan diepgang en betekenis is een juiste aanpak en enige oefening een welgekome hulp. In deze workshop willen we je laten proeven van bibliodrama en je meteen ook enkele vingeroefeningen meegeven om zelf kleine werkvormen als de open stoel in de praktijk te gebruiken. De werkwinkel is actief, interactief en inspirerend

10 Een koffer vol sterren (Joke Maex) BaO. Joke Maex was 10 jaar docent godsdienst in de lerarenopleiding: kleuteronderwijs aan de Thomas More hogeschool in Vorselaar en sinds dit schooljaar begeleider identiteit en pastoraal op school bij VLP. De christelijke traditie kent heel wat inspirerende figuren. Denk maar aan de figuur van Franciscus van Assisi of dichter bij huis, pater Damiaan. Maar vaak is er aan onze eigen school ook een heilige figuur gekoppeld. In deze workshop verkennen we stap per stap hoe je zo n inspirerende figuur tot leven kan laten komen in je school en in je klas. Als voorbeeld nemen we de figuur van Jean-Baptiste de La Salle, stichter van de Broeders van de Christelijke scholen. We nemen een duik in zijn koffer bij wijze van inspiratie. Na deze verkenning maken we aan de hand van concrete materialen een vertaalslag naar andere inspirerende figuren zoals bijvoorbeeld de patroonheilige van je eigen school. Hopelijk kan je zo, op het einde van deze workshop naar huis gaan met een koffer vol inspiratie waarmee je zowel in je eigen klas als in de school mee aan de slag kan gaan. Opmerking: leerkrachten kunnen vooraf aangeven rond welke heilige figuur ze in de school graag aan de slag gaan. 19 Anders luisteren naar kinderen (Leen Verbeeck) Leen Verbeeck is een dag per week werkzaam als muziektherapeute op de kinderoncologie in het UZA. Verder is Leen vier dagen per week werkzaam in vzw de bleekweide waar zij zowel kinderen, jongeren als volwassenen in groep en/ of individueel begeleidt. Ook geeft ze vormingen, workshops, Hoe kunnen we kinderen en jongeren begrijpen? Wat te doen met hun gekraste ziel, bekraste armen, hun ontploffingen, ontembare emoties, hun apathisch gedrag? Er is soms zoveel emotionele woekering en achtergebleven pijn, ondergesneeuwde gevoelens die we niet altijd zien. Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond onder hun voeten aan het verschuiven ging. Van onlust over kleine kwetsuren tot groot verlies. Deze werkwinkel gaat over wat kinderen en jongeren vandaag kan overkomen, hoe ze dat zelf beleven en vooral over de signalen die ze geven en die voor volwassenen niet altijd begrijpelijk zijn. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden om hen ook op school te helpen de angsten, emoties en onzekerheden een plaats te geven en naar een manier om hun grote gevoelens constructief te kunnen kanaliseren en te veruiterlijken. Zodat scholen een nest kunnen worden van waaruit de zware koffer vol moeilijke gevoelens stap voor stap kan verlichten. Opdat deze koffer een lichtere koffer wordt, waarmee kinderen met verende tred verder de wereld mee intrekken.

11 Wat zit er in mijn buitengewoon feestkoffertje? (Ria Leonaers) Ria Leonaers is leerkracht Godsdienst aan een school voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Type 2 - OV1. (De Bremberg). Ze gaf in haar loopbaan godsdienst in het Buitengewoon Onderwijs, zowel BuBaO als BuSO. Ria Leonaers is verantwoordelijke pastorale werkgroep en sinds 11 ook inspecteur-adviseur r.-k. godsdienst voor het Buitengewoon Onderwijs in het aartsbisdom. Wat zit er allemaal in dat koffertje? Het gebruik van een koffertje maakt kinderen nieuwsgierig naar Ben jij ook al nieuwsgierig? Hoe ziet jouw koffertje eruit? Een koffer vol begin - en eindrituelen (bruikbaar zowel in de klas als in vieringen), Een koffer vol liedjes en muziek, Een koffer vol mini kijktafels, verhalen, vertelplaten en verteltheater, Een koffer vol van steeds terugkerende elementen. Wat zit er in het koffertje voor een leerling die heel veel nood heeft aan structuur? Hoe bereid ik die leerling voor op een viering? Keuze van liedjes, muziek aangepast aan een bepaald thema. Het is advent, wat zit er dan in mijn koffertje? Een koningsblauwe doek Een koffer vol ook al een beetje nieuwsgierig? BuO

Eén, twee, drie en rust.

Eén, twee, drie en rust. Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

1 De bindende kracht van het werken met een pastoraal jaarthema in de kleuterschool (Veronique De Kock)

1 De bindende kracht van het werken met een pastoraal jaarthema in de kleuterschool (Veronique De Kock) Vicariaat Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Fredrik De Merodestraat 18 2800 Mechelen IMPULSDAG Pastoraal op School Basisonderwijs KHLeuven 9 september 2014 "Doe aan een ander wat je wil dat anderen

Nadere informatie

Godsdienstonderwijs vandaag

Godsdienstonderwijs vandaag Godsdienstonderwijs vandaag Vragen stellen is belangrijker dan antwoorden geven Sabien Lagrain eigen biografie godsdienst in het vrij/officieel onderwijs symbool van de hoop inkijk in het kleuteronderwijs

Nadere informatie

Sterretjes aan de hemel

Sterretjes aan de hemel Sterretjes aan de hemel Derde kleuterklas Hieronder vind je het gedetailleerde componentenschema van de derde kleuterklas met alle activiteiten per BC, verdeeld over ervaringen en belevingen van kleuters,

Nadere informatie

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens!

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens! Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur (RKve) de andere. Zich laten inspireren door de wijze waarop Jezus met anderen omgaat en oproept

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Arrangement 1: Een steengoed schooljaar

Arrangement 1: Een steengoed schooljaar Arrangement : Een steengoed schooljaar Rooms-katholieke Godsdienst RKvm Vertrouwen en wantrouwen, mogelijkheden en beperkingen in ontmoeting treden met het christelijk geloven in een liefhebbende God.

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Aanwezig: Elisabeth Hagymasi, BuSO De Rozenkrans ; Karen Degraeve, BuSO De Pinker; Tom Verheecke, BuSO Heuvelzicht; Leen Witdouck, BuSO Kouter ; Brecht Declercq,

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016

Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 Nascholingen en netwerking van de Pedagogische Begeleidingsdienst SDB schooljaar 2015-2016 A Basisonderwijs 1 Pastorale Animatiegroep Op 11 september nemen we deel aan de pastorale impulsdag in de de lokalen

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen

Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs. Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Nieuwsbrief voor de schoolbesturen Mei 2015 Godsdienst in het basisonderwijs Inspectie-begeleiding godsdienst basisonderwijs bisdom Antwerpen Geacht lid van het schoolbestuur, Wellicht hoorde u van de

Nadere informatie

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet Rooms-katholieke Godsdienst RKvm Vertrouwen en wantrouwen, mogelijkheden en beperkingen liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk in het

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Illustratie: www.hildeschuurmans.be

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Toos Nowacki Geestelijk Verzorger VieCuri

Toos Nowacki Geestelijk Verzorger VieCuri Toos Nowacki Geestelijk Verzorger VieCuri In de zorg ben je altijd met mensen onderweg Door ziekte en afhankelijkheid zijn mensen in de zorg op menselijke zorg aangewezen Bij goede zorg hoort aandacht

Nadere informatie

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 6. Religie in de voorziening 1 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 2. Vieren aangepast aan de geloofsgroeifasen 3. Enkele praktische voorbeelden 4. Een volledige viering 1. Bidden

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT

EEN STAALTJE VORMING OP MAAT EEN STAALTJE VORMING OP MAAT LITURGIE VIEREN MET JONGEREN Een bezinning, gebedsviering, eucharistie voorbereiden, het schrikt begeleiders soms af. Toch is het eenvoudiger dan het lijkt. Het vraagt gewoon

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Het leven leren leven

Het leven leren leven Rouwbegeleiding in de praktijk Het leven leren leven Karin van der Plas Themabijeenkomst IDPZ 31 oktober Programma Welkom Theorie over rouw Bespreking casus/ luisteroefening Wat is Levenskunst? Tijd voor

Nadere informatie

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT Kwaliteitscyclus Instemming verleend 12-06-2017

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep

Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep Een aantal jaren geleden is de OMEGA-groep (studenten van Hogeschool Zeeland) van start gegaan met een onderzoekstraject op enkele Alphascholen.

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN!

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! autonomie respect relatie verantwoordelijkheid betrouwbaarheid doorzettingsvermogen creativiteit Voorwoord De Schakel, Dronten 2016 Dit identiteitsbewijs

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE

VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE VORMINGSAANBOD VAN DE GODSDIENSTINSPECTIE Pedagogische studiedag godsdienst Vanaf het schooljaar 2011-2012 start een nieuwe ronde van godsdienststudiedagen, die loopt gedurende 3 jaar. Alle scholen organiseren

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA 23 25 SEPTEMBER MEGEN OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA Tijdens het ochtend programma worden we meegenomen door franciscaan Guy Dilweg (links) en jezuïet Nikolaas Sintobin (rechts) in hoe hun ordestichters de

Nadere informatie

Animatie Vrolijke en fijne noot door deze Geestige Dag Doorheen heel het gebouw

Animatie Vrolijke en fijne noot door deze Geestige Dag Doorheen heel het gebouw PROGRAMMA GEESTIG DOORLOPEND 10u -15u Animatie Vrolijke en fijne noot door deze Geestige Dag Doorheen heel het gebouw Catechese@theMovies Inspirerende kortfilmpjes Auditorium eerste verdieping De Talentade

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair

Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair Verankeren van een Geïntegreerd Meersporencurriculum in katholieke lerarenopleidingen: kleuter, lager en secundair VSKO, VVKHO Kerngroep GMC Reflectienota VELON 26 februari 2015 INLEIDING AANLEIDING EN

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Kerndoelen Godsdienstige / Levensbeschouwelijke vorming (GL) Uitgewerkt voor protestants-christelijk basisonderwijs

Kerndoelen Godsdienstige / Levensbeschouwelijke vorming (GL) Uitgewerkt voor protestants-christelijk basisonderwijs Besturenraad heet sinds 21 mei 2014 Verus. Deze publicatie is geschreven voor deze datum. Het kan zijn dat verwijzingen niet kloppen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Kerndoelen Godsdienstige

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact

kennismaken! Diploma Type Studiepunten Info Lessen Duur Coördinatie Kostprijs Locatie en contact Antwerpen E19 Kom kennismaken! Willebroek Antwerpen Dijle Hoogstraat Ijzerenleen O.-L.- Vrouwestraat Duffel F. De Mero Bruul destraat Keiz Lange Ridderstraat Dijle erstraat Speecqvest Zandpoortvest Station

Nadere informatie

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst

GODSDIENST. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere. voor alle leraren r.-k. godsdienst GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. godsdienst 1 Allerheiligen en Allerzielen Litanie van herdenken Voor geliefden ons ontvallen Voor geliefden alleen verder Voor

Nadere informatie

Stilte retraite: In het Hart van het Leven Zomerretraite

Stilte retraite: In het Hart van het Leven Zomerretraite Stilte retraite: In het Hart van het Leven Zomerretraite Deel I van zondag 29 juli tot vrijdag 3 augustus 2012 Deel II van vrijdag 3 augustus tot woensdag 8 augustus 2012 in Rosario België Open avond:

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

Aanbod vorming

Aanbod vorming Aanbod vorming 2014-2015 Individueel Meer met mensen Module Sessie Korte inhoud groep klr. Tijd Data Prijs Zorg Ik leef mee Inleefsessie kansarmoede in BaO + SO 09.00 12.00 17-09- 2014 50/pp Incl. onderwijs

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

nestwarmte ontvangende hand A1 Vertrouwen versus wantrouwen een hand vol pluimen A2 Mogelijkheden versus beperkingen

nestwarmte ontvangende hand A1 Vertrouwen versus wantrouwen een hand vol pluimen A2 Mogelijkheden versus beperkingen Componenten van levensbeschouwelijke en Ervaringen en geloofsverhalen, Klasrituelen, religieuze groei belevingen geloofsbeelden, van kleuters Godsbeeld, feesten Dat verdient een pluim! Jezusbeeld GEVENDE

Nadere informatie

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K D E K LE U TE T E R K OPVOEDINGSPROJECT Werken met een visie. O UT T E R OMDAT JE MET POËZIE ZOVEEL MEER ZEGT... Werken met visie Is als kijken in een spiegel. Als je in een spiegel kijkt, kijk je meestal

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016 Vormingsinitiatief voor peuterleid(st)ers. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. OPZET De Grote Peuterdag blijft een UNIEK gebeuren. Voor iedereen

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie

Tussen Hemel en Aarde

Tussen Hemel en Aarde Tussen Hemel en Aarde Praktijk voor Rouw & Rituelen Karel Seclefstraat 2 2180 Ekeren - Antwerpen 0474/28.60.23 katrien@tussenhemelenaarde.be www.tussenhemelenaarde.be Facebook: TussenHemelEnAarde Lid van:

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Inleiding Er is maar één goede herder die zijn schapen kent, één naar wie de schapen luisteren. Eén die bekwaam is om ze allemaal op

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

GODLY PLAY. Dit artikel van Rik Denys verscheen in Kerk&leven van 7 november 2018 (editie H. Familie Avelgem Scheldeland).

GODLY PLAY. Dit artikel van Rik Denys verscheen in Kerk&leven van 7 november 2018 (editie H. Familie Avelgem Scheldeland). GODLY PLAY Op 28 oktober 2018 mochten de vormelingen van Moen een Godly Play bijeenkomst meemaken in de kapel van het college van Avelgem. Maar wat is Godly Play eigenlijk? Als we Godly Play intypen op

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Studiemiddag Identiteit en Onderwijs 19 september 2012 Locatie: de Brug Koningin Julianalaan GC s-gravenzande

Studiemiddag Identiteit en Onderwijs 19 september 2012 Locatie: de Brug Koningin Julianalaan GC s-gravenzande Oude Waarden, Nieuwe Woorden Studiemiddag Identiteit en Onderwijs 19 september 2012 Locatie: de Brug Koningin Julianalaan 61 2691 GC s-gravenzande INLEIDING De basisschool is een leergemeenschap in een

Nadere informatie

VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS. In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool

VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS. In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool PITCH BIJ HOOFDSTUK 2 VERHALEN VERTELLEN EN VRAGEN STELLEN, TAMAR KOPMELS 2 In mijn onderzoek heb ik de kerstviering van een katholieke basisschool bestudeerd. Ik heb een opname gemaakt van deze viering.

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING?

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? INSPIRATIE OP BASIS VAN DE LEERGEMEENSCHAP STEM VOOR DE BASIS EN STEM+ VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs: de lerarenopleidingen

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie

De identiteit van Catent

De identiteit van Catent De identiteit van Catent Onze scholen zijn educatieve instituten waar kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen én hun talenten met verbeeldingskracht, passie en enthousiasme kunnen ontwikkelen. Onze

Nadere informatie

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag Programma DINSDAG 22 augustus 2017 9.00 9.30 Ontvangst met koffie en koeken Sla je eerste slag 9.30 10.45 Lezing door Ludo Heylen (directeur CEGO) Een krachtige leeromgeving doet ertoe. Wat werkt! En wat

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Doelgroep groepen 5 t/m 8 Materialen handleiding Filosoferen met kinderen, informatie en tips schoolbord of flip-over schrijf- of tekenpapier pennen, potloden

Nadere informatie

Je mag in dit document werken, je mag ook een nieuw document voor jezelf aanmaken.

Je mag in dit document werken, je mag ook een nieuw document voor jezelf aanmaken. Hoe wil ik me voelen 1. Maak je los! Als hoogsensitief persoon ben je geneigd om veel in je hoofd te blijven hangen. En daar willen we graag vandaan. Dat is niet de bron van jouw waarheden. Je diepste

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Identiteitsbegeleiding basisonderwijs In Goede Handen

Identiteitsbegeleiding basisonderwijs In Goede Handen Identiteitsbegeleiding basisonderwijs In Goede Handen StichtingEchelon.nl Identiteitstraject In Goede Handen is een deugdelijk concept waarop de scholen kunnen inschrijven voor begeleiding door deskundigen

Nadere informatie

Verhalen uit de praktijk

Verhalen uit de praktijk Van eigen-wijs Eva Tiquet naar samen wijzer Verhalen uit de praktijk Van eigen-wijs naar samen wijzer. Een mooie titel. Maar wat betekent het in de praktijk? Onze Pedagogische Commissie ging op zoek naar

Nadere informatie