Introductie van de CRP-meter bij s Koonings Jaght Kwaliteitsproject

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie van de CRP-meter bij s Koonings Jaght Kwaliteitsproject"

Transcriptie

1 Introductie van de CRP-meter bij s Koonings Jaght Kwaliteitsproject AVG opleiding Erasmus MC Willemijn Hensbroek 2014/2015

2 Inleiding Onderscheid maken tussen een ongecompliceerde en een gecompliceerde luchtweginfectie kan lastig zijn. Bij de eerste is doorgaans expectatief beleid aangewezen, terwijl de tweede vaker antibiotische behandeling behoeft. Wanneer er twijfel is over de ernst van de luchtweginfectie bij een matig zieke patiënt, kan gekozen worden om voor de zekerheid antibiotica voor te schrijven. Verondersteld kan worden dat het bij een deel van deze voorschriften gaat om onnodig antibioticagebruik. Hopstaken et al. vonden dat bij 78% van de patiënten met auscultatieve aanwijzingen voor een luchtweginfectie onnodig antibiotica werden voorgeschreven. Tineke Peters, Francesca Schouwenaars en Ellen Haagsma concludeerde in hun leeronderzoek dat het gebruik van de CRP test bij lage luchtweginfecties in de AVG praktijk leidt tot een afname in het aantal antibioticavoorschriften zonder significante gevolgen voor het ziekteverloop tijdens de follow-up periode. (1) Onderzoek in de algemene populatie liet vergelijkbare resultaten zien.(2) Mensen met een verstandelijke beperking behoren tot een kwetsbaardere populatie. Om die reden kan er in deze populatie reden zijn om andere keuzes te maken dan door de NHG-standaard geadviseerd worden. Zo kan er i.v.m. kwetsbaarheid van de patiënt eerder gekozen worden voor antibiotische behandeling. Daarnaast kan de klachten presentatie bij mensen met een verstandelijke beperking afwijken van die in de algemene populatie. Dit kan de keuze voor het al dan niet voorschrijven van een antibioticum bemoeilijken. Voordelen minder antibioticagebruik Onnodig antibioticagebruik te reduceren heeft een aantal voordelen: - Reductie van kosten van de gezondheidszorg. - Minder antibiotica gebruik betekent minder bijwerkingen voor de patiënt. - Minder antibiotica gebruik betekent minder bacteriële resistentie voor de patiënt en de populatie. CRP C-reactief proteïne (CRP) is een acute fase-eiwit. Binnen vier tot zes uur na het ontstaan van een ontsteking of infectie is dit eiwit verhoogd in het bloed aanwezig. CRP heeft bovendien een korte halfwaardetijd (vier tot zeven uur), waardoor het snel reageert op veranderingen een goede ontstekingsparameter is. (3) Kosten gebruik POC-CRP CRP kan naast middels het klassieke laboratoriumonderzoek ook getest worden middels Point Of Care (POC) test. Deze manier van testen wordt ook wel bedside testing genoemd, oftewel: testen aan het bed van de patiënt. s Koonings Jaght heeft de POC-CRP in bruikleen gekregen van het Rijnstate Ziekenhuis. Het ziekenhuis levert het apparaat, de testmaterialen, het onderhoud en de scholing voor dezelfde kosten per test als de kosten van een klassiek CRP onderzoek in het laboratorium.

3 Indicatie gebruik POC-CRP in huisartspraktijk De POC-CRP is opgenomen in de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) standaard Acuut hoesten uit 2011 als betrouwbare aanvullende onderzoeksmethode bij matig zieke volwassen patiënten met enkele algemene en/of lokale ziekteverschijnselen. (4) Een CRP < 20 mg/l suggereert een ongecompliceerde luchtweginfectie, een CRP > 100 mg/l een gecompliceerde. Bij een CRP mg/l is het klinisch beeld doorslaggevend in de keuze om al dan niet een antibioticum voor te schrijven. Figure 1. Bron NHG standaard 'Acuut Hoesten' (4) Daarnaast staat is de POC-CRP ook opgenomen in de NHG standaard diverticulitis (3). Drukpijn die zich beperkt tot links onder in de buik en afwezigheid van braken en een verhoogde CRP-waarde van > 20 mg/l is voorspellend voor de diagnose diverticulitis. Dezelfde klinische symptomen in combinatie met een CRP > 100 mg/l zijn voorspellend voor een diverticulitis met een gecompliceerd beloop (peridiverticulitis, abcesvorming of perforatie). Minder antibioticagebruik bij gebruik POC-CRP Met behulp van de POC-CRP kan het CRP bepaald worden aan de hand van een druppel bloed verkregen middels een vingerprik. De NHG-standaard concludeert dat het gebruik van de POC-CRP zorgt voor een daling van onnodig antibiotica gebruik. Men kan veronderstellen dat het gebruik van een POC-CRP de keuze tot het al dan niet voorschrijven van antibiotica bij mensen met een verstandelijke beperking kan vergemakkelijken.

4 Omschrijving vraagstuk Bij s Koonings Jaght Siza zijn er plannen om over te gaan tot het gebruik van een POC-CRP. Hierbij spelen de volgende vragen: - Helpt een POC-CRP bij de besluitvorming tot al dan niet voorschrijven van antibiotica bij patiënten met verschijnselen van infectie? - Op welke manier kan een POC-CRP optimaal toegepast worden? - Leidt het gebruik van een POC-CRP tot afname van antibiotica gebruik? - Heeft het gebruik van een POC-CRP gevolgen voor het ziekteverloop bij de patiënt? - Gebruik van POC-CRP kan verbetering van zorg geven 24/7. - Nut van aanschaf van POC-CRP wordt reeds onderstreept door het artsen- en managementteam Doel van verbetertraject Optimale introductie van de CRP test middels: - Het opstellen van een duidelijk protocol voor toepassing van de POC-CRP voor een goede introductie van de POC-CRP op de medische dienst van s Koonings Jaght. Evaluatie van effecten van gebruik van de POC-CRP wat betreft voorschrijfgedrag, kosten, patiënt uitkomsten. Cirkel van Demming Stap 1: Plan. In samenwerking met het management is er een Point of Care CRP meter (POC-CRP) op s Koonings Jaght gekomen. Deze POC-CRP werd verstrekt door het Rijnstate. Zij verzorgen eveneens het onderhoud. Doel was om de POC-CRP uiterlijk 1 februari 2014 beschikbaar te hebben. Helaas was daar weinig van terecht gekomen tijdens mijn afwezigheid i.v.m. stage naar Australië. Enkele maanden later lukte het echter alsnog om een en ander te regelen. Daarnaast heb ik een samenvattingskaart (zie bijlage 1) gemaakt met daarin adviezen voor het gebruik van de POC CRP volgens de NHG-standaard Acuut hoesten. (4) Feedback van enkele AVG s leidde nog tot enkele wijzigingen. Tevens heb ik een korte vragenlijst opgesteld om in te vullen door de aanvragend AVG (indicatie aanvragen, beleid n.a.v. uitslag) en doktersassistente (uitslag). Stap 2: Do In mei 2014 werd de POC CRP in gebruik genomen op s Koonings Jaght. Doel was om de POC-CRP gedurende minimaal twee maanden te gebruiken, of ten minste 20 keer. Gezien de zomerperiode beperkte het gebruik zich tot 7 (zie Tabel 1). Opvallend was dat slechts 4 keer hiervan de indicatie paste binnen de NHG-richtlijnen. Stap 3: Check - Evaluatie gebruik protocol aan de hand van minimaal de volgende evaluatievragen aan de artsen. Deze vragen zullen in een vraaggesprek gesteld worden: o Wat vond je van het gebruik van de POC-CRP? o Wat vind je van de richtlijnen voor gebruik, zoals opgesteld door de NHG? o Heb je je aan de richtlijn gehouden? o Is het mogelijk het protocol toe te passen in de 24-uurs verpleegkundige zorg, waarbij de indicatie door een arts gesteld wordt?

5 - Evaluatie gebruik POC-CRP in gesprek met doktersassistenten t.a.v. bruikbaarheid. - Evaluatie gebruik POC-CRP aan de hand van de ingevulde formulieren. - Onderzoeken hoe ziekteverloop voor patiënt is. - Vergelijking aantal diagnoses luchtweginfectie en pneumonie. - Vergelijking van antibiotica voorschriften in zelfde periode in De doktersassistentes hebben bij bijna elk gebruik de test afgenomen en uitgevoerd. Slechts een keer heeft de arts het bloed afgenomen, waarna de doktersassistentes de meting hebben gedaan. De doktersassistentes vonden de test makkelijk in gebruik. De indicatie werd steeds door de arts gesteld. Hierbij werd het gebruik niet slechts beperkt tot de indicaties omschreven in de NHG standaard. De vraag is echter of dit een probleem is. Immers, het CRP is een acute fase eiwit dat niet alleen bij deze twee indicaties verhoogd is. In de huisartsenpraktijk is op dit moment alleen onderbouwing voor gebruik bij luchtweginfecties en verdenking diverticulitis, maar in het ziekenhuis wordt de CRP veel breder ingezet. Alle artsen en doktersassistenten onderstreepten het nut van gebruik van de POC-CRP buiten werktijden. Stap 4: Act/ Plan In het artsenoverleg werd besproken hoe de POC-CRP tot nu toe is ingezet op s Koonings Jaght. Er werd geconcludeerd dat het goed is om de NHG-standaarden als uitgangspositie te houden, maar dat breder inzetten van de POC-CRP zeker gewenst en nuttig is. Immers, hoewel de POC-CRP alleen voor deze indicaties in de huisartsenpraktijk wetenschappelijk is onderbouwd, is CRP is een acute fase eiwit dat waarvan de bloedwaarde stijgt bij ontstekingen en infecties in het algemeen. Met het Rijnstate werd afgesproken dat zij ook de verpleegkundigen van het Avond-, Nacht-, Weekend (AWN)-team zouden scholen. Stap 5: Do In fase twee werden 10 formulieren ingevuld (zie Tabel 2). De toename in gebruik is vermoedelijk te verklaren doordat het de herfst en wintermaanden betrof, waarin met name veel luchtweginfecties voorkwamen. In deze periode betrof het gebruik 9 van de 10 keer een luchtweginfectie of verdenking daarop. 1 keer had de patiënt buikpijnklachten. Stap 6: Check De artsen en doktersassistenten zijn tevreden over het gebruik van de POC-CRP. De nascholing van de AWN-verpleegkundige is door organisatorische redenen binnen het AWN-team nog niet gelukt. Wel zal deze spoedig plaatsvinden en heeft de teamleider hierover reeds contact met het Rijnstate. Problemen tijdens tweede cirkel: Om te evalueren of het gebruik van de POC-CRP leidt tot een verminderd antibiotica gebruik, heb ik bij de apotheker herhaaldelijk gevraagd om een overzicht van het antibiotica gebruik. Helaas heb ik dit overzicht tot op heden niet ontvangen.

6 Het Rijnstate heeft voor ons een overzicht gemaakt van het gebruik van CRP onderzoek, zowel middels de klassieke laboratoriumaanvraag, als middels de POC-CRP. Helaas is door een fout in het doorgeven het niet mogelijk gebleken om onderscheid te maken tussen laboratoriumaanvragen en POC-CRP metingen. In totaal werd tijdens mijn kwaliteitsproject 47 keer een CRP gemeten. Er zijn 17 testformulieren ingevuld. Er vanuit gaande dat bij elke POC-CRP een formulier is ingevuld, is er dus nog 30 x in het lab een CRP mee geprikt. Stap 7: Conclusie & Borging Conclusie: De artsen geven aan dat de POC-CRP een nuttige bijdrage levert aan de besluitvorming tot het al dan niet voorschrijven van antibiotica bij mensen met infectieverschijnselen. De POC-CRP wordt breder toegepast dan de indicaties die in de NHG-standaarden staan (acuut hoesten en verdenking diverticulitis). Ook bij andere indicaties wordt de POC-CRP als zinvol ervaren. Het is op basis van dit kwaliteitsproject moeilijk conclusies te trekken of het gebruik van de POC-CRP gevolgen heeft voor het ziekteverloop bij de patiënt, aangezien het een klein aantal metingen betreft. Beïnvloeding van ziekteverloop is echter wel te verwachten. Enerzijds door minder onnodig antibioticum gebruik voor de zekerheid met risico op bijwerkingen. Anderzijds door minder afwachtend beleid, daar waar de POC-CRP bij een matig zieke patiënt toch aanleiding geeft tot voorschrijven van een antibioticum. Borging: De volgende factoren zorgen voor borging van de POC-CRP: - Rijnstate voorziet in onderhoud en materialen. Kosten zijn niet hoger dan een normale CRP bepaling in het laboratorium. - Artsen en doktersassistenten zijn geschoold in het gebruik van de POC-CRP. Daarnaast zal binnenkort ook AWN-verpleegkundigen geschoold worden door het Rijnstate. - De huisarts is gewend aan gebruik van POC-CRP vanuit de huisarts praktijk en zal deze in blijven zetten. - De AVG s hebben het nut van de POC-CRP ondervonden en vragen het onderzoek aan. Er is een groot draagvlak voor de POC-CRP. Daarom verwacht ik dat borging voldoende gegarandeerd is.

7 Literatuur 1. Peters CM, Schouwenaars FM, Haagsma E, Evenhuis HM, Echteld MA. Antibiotic prescibing and C-reactive protein testing for pulmonary infections in patients with intellectiual disabilities. Br J Gen Pract 2013; DOI: /bjgp13X Cals J, Schot M, de Jong S, Dinant G, Hopstaken R. Point-of-care C-reactive protein testing and antibiotic prescribing for respiratory tract infections: a randomized controlled trial. Ann Fam Med. 2010;8(2): Berger MY, De Wit NJ, Vogelenzang R, Wetzels RV, Van Rijn-van Kortenhof NMM, Opstelten W. Nederlands Huisartsen Genootschap: Standaard Diverticulitis Huisarts Wet 2011:54(9): Verheij ThJM HR, Prins JM, Salomé PhL, Bindels PJ, Ponsioen NP, Sacks APE, Thiadens HA, Verlee E. Nederlands Huisartsen Genootschap: standaard Acuut hoesten M78. Huisarts Wet. 2011;54(2):68-92.

8 Bijlage Tabel 1: Metingen in Fase 1 Test Indicatie CRP Beleid veranderd door gebruik Ziekteverloop patiënt 1 Hoesten bij immuungecompromitteerde patiënt (CRP was 120). 2 Controle CRP na ziekenhuisopname i.v.m. pneumonie (toen CRP 317) 165 Nee. BWLI bevestigd. Kuur gecontinueerd. 83 Nee. Familie gerustgesteld. Kuur gecontinueerd. 3 Hoesten, koorts en braken 163 Ja. Twijfel tussen Herstel met kuur. bronchitis of pneumonie. 4 T37.6; geen hoesten 12 Nee. Team gerustgesteld. Spontaan herstel. 5 Roodheid en zwelling huid t.p.v. <5 Nee. Begeleiding Spontaan herstel. ventriculoperitoneale drain. gerustgesteld. 6 Hoesten na recente pneumonie. 78 Ja. Expectatief beleid. Spontaan herstel 7 Onrust en vermoeden buikpijn <5 Nee. itis uitgesloten. Geen infectie Tabel 2: Metingen in Fase 2 Test Indicatie CRP Beleid veranderd door gebruik Ziekteverloop patiënt 1 Hoesten. 14 Nee. BLWI bevestigd. Spontaan herstel. 2 Dyspnoe + crepitaties. Niet ziek. 23 Nee. Hartfalen bevestigd. Behandeling hartfalen gaf enige verbetering. 3 Hoesten + koorts. 63 Nee. Follow up. Herstel. 4 Hoesten. 79 Nee. BLWI bevestigd. Spontaan herstel 5 Hoesten + geen ondertemp. 68 Kliniek + CRP indicatie Herstel na kuur voor antibioticum. 6 Dypsnoe + hoesten + koorts. 95 Ja. Doorslaggevend voor Herstel na kuur verdenking pneumonie. 7 Dyspnoe + hoesten + koorts. 45 Ja. Doorslaggevend voor Zieker geworden. (zie nr. 10). verdenking pneumonie. 8 Buikklachten. 11 Nee. Bevestiging. Geen latere aanwijzingen voor infectie ontwikkeld. 9 Hoesten + koorts + matig ziek. 131 Nee. Passend bij Herstel met kuur. bevindingen bij LO. 10 Dypsnoe + hoesten + koorts. 45 Nee. CRP liet ruimte voor twijfel. Gezien kwetsbaarheid toch antibioticum. Herstel met kuur.

Ontstekingsparameters in de huisartspraktijk. Warffum 2012

Ontstekingsparameters in de huisartspraktijk. Warffum 2012 Ontstekingsparameters in de huisartspraktijk Warffum 2012 Onderwerpen CRP, bezinking of beide CRP bij acuut hoesten CRP sneltest voor andere indicaties? CRP, bezinking of beide? Indicaties - infectie/ontsteking

Nadere informatie

CRP point of care testen en het voorschrijven van antibiotica op de huisartsenpost Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland

CRP point of care testen en het voorschrijven van antibiotica op de huisartsenpost Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland CRP point of care testen en het voorschrijven van antibiotica op de huisartsenpost Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland Yvette Weesie Tessa Jansen Robert Verheij Karin Hek Juli 2017 Het

Nadere informatie

GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT)

GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT) GHC Zorgprotocol Point-Of-Care Test (POCT) Groningen, november 2016 CRP metingen De NHG standaard Acuut hoesten adviseert bij het vermoeden op een pneumonie of gecompliceerd luchtweginfect een C-reactieve

Nadere informatie

CRP-POCT bij luchtweginfecties in verpleeghuizen. Locatie-geclusterde interventiepilot in twee instellingen

CRP-POCT bij luchtweginfecties in verpleeghuizen. Locatie-geclusterde interventiepilot in twee instellingen Home no. 5 Congresnummer Oud en benauwd - November 2018 Eerdere edities Verenso.nl CRP-POCT bij luchtweginfecties in verpleeghuizen Locatie-geclusterde interventiepilot in twee instellingen Marianne Vos,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene introductie Hoofdstuk 2: Opvattingen over luchtwegklachten van patiënten en dokters

Hoofdstuk 1: Algemene introductie Hoofdstuk 2: Opvattingen over luchtwegklachten van patiënten en dokters Hoofdstuk 1: Algemene introductie Luchtwegklachten als hoesten, keelpijn en oorpijn komen veelvuldig voor. De overgrote meerderheid van deze klachten wordt veroorzaakt door acute infecties van virale aard

Nadere informatie

Sneltesten voor respiratoire virussen: geschikt voor point-of-care? 13 juni 2017 Werkgroep Algemene Medische Microbiologie

Sneltesten voor respiratoire virussen: geschikt voor point-of-care? 13 juni 2017 Werkgroep Algemene Medische Microbiologie Sneltesten voor respiratoire virussen: geschikt voor point-of-care? 13 juni 2017 Werkgroep Algemene Medische Microbiologie Andrea Bruning, MD PhD AIOS Medische Microbiologie Overzicht Introductie - Point-of-care

Nadere informatie

Hoe kunnen we op een veilige manier minder antibiotica gebruiken? Een e-learning voor huisartsen.

Hoe kunnen we op een veilige manier minder antibiotica gebruiken? Een e-learning voor huisartsen. 1 18 november 2016 Hoe kunnen we op een veilige manier minder antibiotica gebruiken? Een e-learning voor huisartsen. Sibyl Anthierens, An De Sutter, Samuel Coenen Voor de Werkgroepen Ambulante praktijk

Nadere informatie

Familiaire Mediterrane Koorts

Familiaire Mediterrane Koorts https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Familiaire Mediterrane Koorts Versie 2016 2. DIAGNOSE EN BEHANDELING 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? Over het algemeen wordt de volgende aanpak

Nadere informatie

Kwaliteitsbeoordeling van antibioticagebruik in de huisartsenpraktijk en in een huisartsenwachtpost

Kwaliteitsbeoordeling van antibioticagebruik in de huisartsenpraktijk en in een huisartsenwachtpost Kwaliteitsbeoordeling van antibioticagebruik in de huisartsenpraktijk en in een huisartsenwachtpost Niels Adriaenssens, 1,3 Stefaan Bartholomeeusen, 2 Philippe Ryckebosch, 1 Samuel Coenen 1,3 1 Centrum

Nadere informatie

Familiaire Mediterrane Koorts

Familiaire Mediterrane Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Familiaire Mediterrane Koorts Versie 2016 2. DIAGNOSE EN BEHANDELING 2.1 Hoe wordt het gediagnosticeerd? Over het algemeen wordt de volgende aanpak gehanteerd:

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart

Diagnostiek en Monitoring. Sanne van Delft Annelijn Goedhart Diagnostiek en Monitoring Sanne van Delft Annelijn Goedhart 1 Peiling Point of care testing is het uitvoeren van een laboratorium test buiten het laboratorium door iemand die geen analist/laborant is,

Nadere informatie

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae 9 SAMENVATTING Hoofdstuk 1 bevat een korte inleiding over het diagnostische proces en er worden twee van de meest gebruikte diagnostische beeldvormende

Nadere informatie

Kennislacunes NHG-Standaard Diverticulitis

Kennislacunes NHG-Standaard Diverticulitis Kennislacunes Kennislacunes 1. Diagnostische waarde van de CRP bij patiënten met vermoeden van diverticulitis in de voor het aantonen van diverticulitis (noot 13). 2. Diagnostische waarde van ECHO/CT bij

Nadere informatie

Antibiotica in de huisartspraktijk Less is more. Theo Verheij UMC Utrecht - huisartsgeneeskunde

Antibiotica in de huisartspraktijk Less is more. Theo Verheij UMC Utrecht - huisartsgeneeskunde Antibiotica in de huisartspraktijk Less is more Theo Verheij UMC Utrecht - huisartsgeneeskunde Kwaliteit antibioticaprescriptie luchtweginfecties terughoudend antibioticabeleid voor luchtweginfecties -

Nadere informatie

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren?

Implementatie van een digitaal consultatie formulier. Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Implementatie van een digitaal consultatie formulier Kunnen we de communicatie rond arts bezoek verbeteren? Miriam ter Horst AVG opleiding Erasmus MC 2015 Inleiding. In het kader van het derde jaar van

Nadere informatie

Actief meedoen aan de workshop LLWI? Vervolgens kun je een naam van jezelf invullen, maar je kunt ook een fakenaam gebruiken.

Actief meedoen aan de workshop LLWI? Vervolgens kun je een naam van jezelf invullen, maar je kunt ook een fakenaam gebruiken. Actief meedoen aan de workshop LLWI? Ga op je telefoon naar: www.socrative.com Klik : Login Kies: Student login En vul in: HAAIJMAN Vervolgens kun je een naam van jezelf invullen, maar je kunt ook een

Nadere informatie

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC?

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015 Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? Gemiddeld 5 x Vind u dat u altijd door een arts geholpen

Nadere informatie

Lage luchtweg infecties bij kwetsbare ouderen

Lage luchtweg infecties bij kwetsbare ouderen De nieuwe VERENSO richtlijn Lage luchtweg infecties bij kwetsbare ouderen Jobje Haaijman, SO SZR- Tiel en werkgroepvoorzitter Geen belangenverstrengeling Richtlijn werkgroep drs. J. Haaijman, specialist

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik. Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik www.lm.be Het natuurlijke afweersysteem De meeste virale en bacteriële infecties genezen spontaan na enkele dagen. In normale omstandigheden

Nadere informatie

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding

REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding REFLUXSCREENINGSLIJST: ontwikkeling & (implementatie) kwaliteitsproject AVG-opleiding Hester van der Laan aios AVG Amarant Tilburg 1 Inleiding: Kwaliteit is inmiddels een vast onderdeel van beleid in zorginstellingen,

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenva ting Samenvatting Dit proefschrift behandelt de klinische diagnostiek bij infecties van de onderste luchtwegen (OLI). Hierbij is gekeken naar patiënten die worden behandeld door de huisarts. Het

Nadere informatie

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) In deze folder informeren wij u over wat een longontsteking is, hoe de behandeling verloopt en welke adviezen er zijn om uw herstel te bevorderen. Wat is een longontsteking?

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Zowel beleidsmakers en zorgverleners als het algemene publiek zijn zich meer en meer bewust van de essentiële rol van kwaliteitsmeting en - verbetering in het verlenen van

Nadere informatie

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018)

Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Overzicht aanbevelingen richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen (2018) Klinische verschijnselen Aspecifieke klachten en symptomen bij kwetsbare ouderen kunnen niet worden toegeschreven aan een

Nadere informatie

VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN. Stelling

VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN. Stelling VALKUILEN bij de DIAGNOSTIEK van URINEWEGINFECTIES bij KWETSBARE OUDEREN Luc Van Houdt specialist ouderengeneeskunde Geneeskundige Dagen van Antwerpen Universiteit Antwerpen - 16 september 2017 Stelling

Nadere informatie

Of gaan we liever wandelen in het park?

Of gaan we liever wandelen in het park? Of gaan we liever wandelen in het park? Huisartsenbeurs 24 maart 2012 CRP sneltest Praten en Prikken in de Praktijk Rogier Hopstaken Stichting Gezondheidscentra Eindhoven 10 centra 65.000 pt 50 huisartsen

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum

Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding. Erasmus Medisch Centrum Optimaliseren van de controle op de zo nodig medicatie door de arts Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Erasmus Medisch Centrum Rotterdam Hanneke van Beek, aios AVG Dichterbij, locatie

Nadere informatie

Samen werken: het moet wel leuk blijven!!

Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Samen werken: het moet wel leuk blijven!! Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Door: Marian de Jeu Jaargroep 2007 s Heerenloo Midden Nederland Lokatie Apeldoorn Periode kwaliteitsproject:

Nadere informatie

Addendum. Nederlandse Samenvatting

Addendum. Nederlandse Samenvatting Addendum A Nederlandse Samenvatting 164 Addendum Cardiovasculaire ziekten na hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap Hypertensieve aandoeningen zijn een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap.

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Dit programma is gebaseerd op de NHG-Standaard van juni 2013. In een deel van de Nederlandse huisartsenpraktijken handelt een praktijkassistente een urineweginfectie bij gezonde, niet-zwangere

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: - Aanvraagformulier medicijnspiegel bepaling - Dientamoeba fragilis

Nadere informatie

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen INTERLINE ASTMA EN LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN mei 2017 Inleiding Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen De huidige werkgroep bestaat uit: Huisartsen: Arie de Lange

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Wat is een blindedarm (appendix)? De appendix (letterlijk aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen

Nadere informatie

Point Of Care Testing

Point Of Care Testing Point Of Care Testing CRP en HbA1c Hemoglobine Glucose Urinestrip POINT OF CARE TESTING in de huisartsenpraktijk Onze visie op POCT: kwaliteit Er is een toenemende vraag naar Point Of Care Testen (POCT,

Nadere informatie

Samenvatting. Een complex beeld

Samenvatting. Een complex beeld Samenvatting Een complex beeld Vroeg herkende lymeziekte na een tekenbeet is goed te behandelen met antibiotica. Het beeld wordt echter complexer als de symptomen minder duidelijk zijn of als de patiënt

Nadere informatie

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Een lage luchtweginfectie is een ontsteking van het onderste deel van de luchtwegen en kan u erg ziek maken. In deze folder vindt u informatie over de klachten,

Nadere informatie

groep-b-streptokokken en zwangerschap

groep-b-streptokokken en zwangerschap patiënteninformatie groep-b-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor

Nadere informatie

De Richtlijn urineweginfecties bij ouderen Zet onze werkwijze helemaal op zijn kop!

De Richtlijn urineweginfecties bij ouderen Zet onze werkwijze helemaal op zijn kop! De Richtlijn urineweginfecties bij ouderen Zet onze werkwijze helemaal op zijn kop! Door Jobje Haaijman, 14 juni 2019 Inhoud workshop vasymptomatische bacteriurie: wat is dat? vwat is de waarde van urinestick

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies 8 Chapter 8 74 Samenvatting Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding op dit proefschrift. De belangrijkste doelen van dit proefschrift waren achtereenvolgens: het beschrijven

Nadere informatie

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Health Watch - Goede zorg voor genetische syndromen Essay Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) Saskia de Klein AIOS AVG jaar 3 Opleidingsjaar:

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie voor patiënten F0538-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Humira (adalimumab) Informatie folder

Humira (adalimumab) Informatie folder Humira (adalimumab) Informatie folder Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Humira (adalimumab) informatiefolder Inleiding Humira gaat de ontsteking in de darm tegen en helpt eventuele lekkage uit

Nadere informatie

Instructie voor de uitvoering van de CRP sneltest met de Orion QuikRead Go

Instructie voor de uitvoering van de CRP sneltest met de Orion QuikRead Go Instructie voor de uitvoering van de CRP sneltest met de Orion QuikRead Go QuikRead go CRP sneltest Kwantitatieve CRP sneltest in volbloed Binnen enkele minuten uitslag Hulpmiddel bij de diagnostiek van

Nadere informatie

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen patiënteninformatie groep-bstreptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV)

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030

Nadere informatie

Een onverwachte draai in het verhaal Over valkuilen en blinde vlekken

Een onverwachte draai in het verhaal Over valkuilen en blinde vlekken Een onverwachte draai in het verhaal Over valkuilen en blinde vlekken dr. Geert-Jan Geersing huisarts-onderzoeker dr. Alfred Sachs huisarts-onderzoeker dr. Janneke Hendriksen aios Huisartsgeneeskunde Introductie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en 1 Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Altijd ziek, kan dat niet beter? Zorgpad Immunologie & el TIM studie

Altijd ziek, kan dat niet beter? Zorgpad Immunologie & el TIM studie Altijd ziek, kan dat niet beter? Zorgpad Immunologie & el TIM studie Dr. Esther de Vries, kinderarts-infectioloog/immunoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis, s-hertogenbosch Een verhaal voor kinderen én volwassenen

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Groep-B-streptokokken en zwangerschap GROEP-B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP INLEIDING De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede)

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis

Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis DIABOLO studie Onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van acute milde diverticulitis Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar het effect van antibiotica op het beloop van milde diverticulitis.

Nadere informatie

benoemen en adequate behandeling instellen een exacerbatie-management-plan op maat de ernst van een exacerbatie COPD kunnen

benoemen en adequate behandeling instellen een exacerbatie-management-plan op maat de ernst van een exacerbatie COPD kunnen de ernst van een exacerbatie COPD kunnen benoemen en adequate behandeling instellen een exacerbatie-management-plan op maat kunnen maken met de COPD-patiënt wat wordt er verstaan onder een (acute) exacerbatie

Nadere informatie

Is er evidentie voor point of care testen voor de diagnose van occulte ernstige bacteriële infecties bij ambulante kinderen met koorts zonder focus?

Is er evidentie voor point of care testen voor de diagnose van occulte ernstige bacteriële infecties bij ambulante kinderen met koorts zonder focus? Is er evidentie voor point of care testen voor de diagnose van occulte ernstige bacteriële infecties bij ambulante kinderen met koorts zonder focus? Critically appraised topic Leuven 10 mei 2011 Dr. Apr.

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: Het belang van markering In deze presentatie Palliatieve zorg bij Stichting Prisma Definitie van palliatieve zorg Kenmerken van de palliatieve

Nadere informatie

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding

Invoering van de Health Watch Down Syndroom. Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Invoering van de Health Watch Down Syndroom Kwaliteitsproject in het kader van de AVG opleiding Gerjanne Vlasveld Reinaerde, de Heygraeff, Woudenberg 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Cirkel van Deming 4

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen INTERLINE ASTMA EN LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN mei 2017 Inleiding Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen De huidige werkgroep bestaat uit: Huisartsen: Arie de Lange

Nadere informatie

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Kwaliteitsproject. Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Kwaliteitsproject Het opstellen van een CVRM-risicoprofiel Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Roy Bannink Elver Inhoud verslag kwaliteitsproject 1.Inleiding

Nadere informatie

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen 15-05-2013 Workshop Urineweginfecties bij kinderen Mijke Breukels, kinderarts Nicolien de Bie, huisarts Leerdoelen ס Definities (recidiverende UWI s,

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Mede dankzij de steun van Q- support vindt er onderzoek naar Q- koorts plaats. Q- support heeft 2 miljoen van haar budget uitgegeven aan ondersteuning van wetenschappelijk

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting amenvatting Het aantal mensen met dementie neemt toe. De huisarts speelt een sleutelrol in het (h)erkennen van signalen die op dementie kunnen wijzen en hiermee in het stellen van de diagnose dementie,

Nadere informatie

RS-virus. Informatie voor ouders

RS-virus. Informatie voor ouders RS-virus Informatie voor ouders Inleiding Bij uw kind is de diagnose RS virus gesteld. Respiratoir Syncytieel virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde levensjaar hebben

Nadere informatie

Health Checks Rubriekhouder: Mw. Dr. E. Asscher, Erasmus MC Rotterdam (2016)

Health Checks Rubriekhouder: Mw. Dr. E. Asscher, Erasmus MC Rotterdam (2016) Health Checks Rubriekhouder: Mw. Dr. E. Asscher, Erasmus MC Rotterdam (2016) Inleiding De mogelijkheden om je preventief te laten onderzoeken nemen toe. Behalve voordelen zoals het tijdig opsporen van

Nadere informatie

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Sepsis in de huisartsenpraktijk Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Leeronderzoek

Onderzoeksverslag Leeronderzoek Onderzoeksverslag Leeronderzoek CRP- verandert je beleid ermee? In het kader van de AVG-opleiding aan het Erasmus MC Onderzoekers: Drs. Catharina Maria Peters; email tinekepeters@nospamgmail.com; Drs.

Nadere informatie

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN INTERLINE LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN Augustus 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1a en 1b 1a Jasper, 4 jaar oud. U kent Jasper als oren-kindje. In het verleden frequent otitiden waarvoor meerdere malen

Nadere informatie

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u het medicijn methotrexaat (MTX) gaat gebruiken bij de behandeling van sarcoïdose. Deze folder

Nadere informatie

Periodieke Koorts met Afteuze Faryngitis en Adenitis (PFAPA)

Periodieke Koorts met Afteuze Faryngitis en Adenitis (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Periodieke Koorts met Afteuze Faryngitis en Adenitis (PFAPA) Versie 2016 1. WAT IS PFAPA 1.1 Wat is het? PFAPA staat voor Periodic Fever Adenitis Pharyngitis

Nadere informatie

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK

IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK 29 januari + 30 januari 2015 KADERHUISARTS SCHAKEL TUSSEN WETENSCHAP EN PRAKTIJK DISCLOSURE BELANGEN SPREKERS: GEEN BELANGENVERSTRENGELING KADERHUISARTS

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten

Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Verbeteren afstemming protocollair bloedonderzoek Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten Cello locatie Binckhorst Yvet van Hedel, 2012 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding

Nadere informatie

Behandeling met Infliximab bij chronische darmziekte

Behandeling met Infliximab bij chronische darmziekte Behandeling met Infliximab bij chronische darmziekte Informatie voor patiënten F1007-4380 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Kennistoets acute keelpijn

Kennistoets acute keelpijn Acute keelpijn: kennistoets Aanvullende diagnostiek 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M11 van feb 2007 (tweede herziening) Het hoofdstuk Keelpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd

Nadere informatie

Diagnostische verwijdering halslymfeklier

Diagnostische verwijdering halslymfeklier Diagnostische verwijdering halslymfeklier (extirpatie) KNO Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding U wordt binnenkort opgenomen voor een operatieve verwijdering van een lymfeklier in de hals. In deze folder

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Inhalatietherapie bij COPD

Inhalatietherapie bij COPD Inhalatietherapie bij COPD Artikel door dr. Peter Driesen medisch diensthoofd pneumologie AZ Turnhout Wanneer aan de huisartsen gevraagd werd welk thema zij graag besproken hadden in de pneumologie werd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations

Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations Nederlandse samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae List of publications Lijst van deelnemende centra Abbreviations 193 194 Nederlandse samenvatting Inleiding Een urineweginfectie (UWI) wordt veroorzaakt

Nadere informatie

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! RSV De arts heeft bij uw kind de diagnose Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) gesteld. Dit virus is zeer besmettelijk. Bij de behandeling van de verschijnselen van dit virus worden daarom speciale maatregelen

Nadere informatie

Bacteriële endocarditis

Bacteriële endocarditis Bacteriële endocarditis U heeft bacteriële endocarditis, of u heeft een hoger risico om het te krijgen. Bacteriële endocarditis is een infectie. In deze folder leest u algemene informatie over bacteriële

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleiding.

Hoofdstuk 1. Inleiding. 159 Hoofdstuk 1. Inleiding. Huisartsen beschouwen palliatieve zorg, hoewel het maar een klein deel van hun werk is, als een belangrijke taak. Veel ongeneeslijk zieke patiënten zijn het grootse deel van

Nadere informatie

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Darmoperatie bij Diverticulitis Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie 1_Feb 2016 Inleiding Deze folder geeft uitleg over een operatie van de dikkedarm bij diverticulitis.

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1)

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1) Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe ofwel Pandemische Influenza A(H1N1) griep (H1N1) 2009 Influenza Mexicaanse griep Wat is

Nadere informatie

Luchtweginfectie RSV

Luchtweginfectie RSV Luchtweginfectie RSV Beste ouder RSV (Respiratoir syncytieel virus) is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen met jaarlijkse epidemieën tijdens de wintermaanden (november tot

Nadere informatie

SAMENVATTING, DISCUSSIE EN TOEKOMSTPERSPECTIEF

SAMENVATTING, DISCUSSIE EN TOEKOMSTPERSPECTIEF SAMENVATTING, DISCUSSIE EN TOEKOMSTPERSPECTIEF 1 SAMENVATTING EN DISCUSSIE De levensverwachting van patiënten met diabetes type 1 is sterk verbeterd. Korte en lange termijn complicaties zoals hart- en

Nadere informatie

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus. Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Periodieke controles bij cliënten met Diabetes Mellitus Kwaliteitsproject in het kader van de opleiding tot Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Zara Aslan 2011/ 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding

Nadere informatie

Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking. Osteoporose poli

Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking. Osteoporose poli 00 Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking Osteoporose poli 1 Waarom een afspraak voor onderzoek naar botontkalking? Patiënten ouder dan 50 jaar die met een botbreuk in het

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0904 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

De nieuwe richtlijn otitis media in de tweede lijn: een synopsys. Roger Damoiseaux

De nieuwe richtlijn otitis media in de tweede lijn: een synopsys. Roger Damoiseaux De nieuwe richtlijn otitis media in de tweede lijn: een synopsys Roger Damoiseaux Otitis Media bij kinderen in de tweede lijn INITIATIEF: Nederlandse Vereniging voor KNO-heelkunde en Heelkunde van het

Nadere informatie

Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription

Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription Ingrid Monsieur Inkendaal revalidatieziekenhuis 18/11/2016 Situering Revalidatieziekenhuis met 178 bedden Verwijzingen van veel ziekenhuizen

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het aantal mensen met een gestoorde nierfunctie is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Dit betekent dat er steeds meer mensen moeten dialyseren of een niertransplantatie moeten

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira )

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira ) PATIËNTEN INFORMATIE Adalimumab (Humira ) 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel adalimumab. Het doel van een behandeling met adalimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte

Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte Informatie voor patiënten F1007-4380 september 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Redon drainage bij post-sternotomie mediastinitis. Ivan Theunissen ANIOS Intensive Care

Redon drainage bij post-sternotomie mediastinitis. Ivan Theunissen ANIOS Intensive Care Redon drainage bij post-sternotomie mediastinitis Ivan Theunissen ANIOS Intensive Care 20-05-2019 Post-sternotomie mediastinitis (PSM) Ernstige complicatie hartchirurgie Incidentie: 1-3% Verhoogde mortaliteit

Nadere informatie