Onderwerp: Strategie om te komen tot logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: Strategie om te komen tot logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel"

Transcriptie

1 Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Strategie om te komen tot logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel Voorgesteld besluit 1. De Logistieke Visie (bijlage 1) en Havenvisie (bijlage 2) vast te stellen; 2. Een kwartiermaker aan te stellen en concreet uitvoering ter hand te nemen conform de beschrijving in het Uitvoeringsplan (bijlage 3). Inleiding: In het voorjaar 2011 is aan de gemeenteraden van Kampen (ter vaststelling) en Zwolle (ter informatie /OW ) een gezamenlijke Havenvisie ZKN voorgelegd als bouwsteen voor de nader af te ronden logistieke visie. Medio 2011 hebben de gemeenten Kampen, Meppel en Zwolle het initiatief genomen samen de meerwaarde te verkennen van samenwerking op het terrein van logistiek. Daarom is besloten de visies voor ZKN te verbreden met Meppel. Het resultaat is een tweetal ruimtelijkeconomische visies (bijlagen 1 en 2) en bijbehorende uitvoeringsagenda s gericht op logistiek en meer specifiek op de binnenhavens. De aanleiding is dat de regionale benutting van de modaliteiten weg en binnenvaart nu al succesvol is. De sector kent een sterke groei, zowel het wegtransport als de overslag van bulk en containers. In de toekomst zal de groei van de internationale positie van Rotterdam vragen om meer opvang in het binnen/achterland met multimodale dienstverlening gericht op Noordoost-Nederland, Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. De groei van overslag, met name containers is in de regio al merkbaar. Daarom hebben Zwolle, Kampen en Meppel afzonderlijk de laatste jaren ook fors geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur van de havens en sluizen. In de genoemde visies is in kaart gebracht wat de eigenheid en sterkte van de regio is en wat de regio bindt. Er is een SWOT gemaakt van de kansen en ontwikkelmogelijkheden van de regio binnen het (inter)nationale economische speelveld. Op basis van de visies is een praktisch Uitvoeringsplan (bijlage 3) gemaakt dat in gaat op de uitvoeringsagenda, de organisatie, de communicatie en de financiën. Samengevat is de voorgestelde projectopgave voor de korte termijn verkenning/analyse en verbetervoorstellen voor: - Gezamenlijke acquisitie en versterking profilering van de regio door een kwartiermaker. - Verkennen van een gezamenlijk havenbedrijf.

2 - Vergroting sociaal-economische effecten door verbetering infrastructuur en bereikbaarheid en kwaliteit van bedrijventerreinen. - Versterken kennisnetwerk. Beoogd (maatschappelijk) effect De beide visies geven aanknopingspunten om de regio in gezamenlijkheid verder te ontwikkelen en door gezamenlijke profilering en lobby de regio als logistieke draaischijf landelijk op de kaart te zetten. De 3 ambities zijn: 1. Corridor Zwolle-Kampen-Meppel is in 2020 een logistiek knooppunt: logistieke hotspot. 2. Corridor Zwolle-Kampen-Meppel is in 2030 een internationale hub. 3. Ontwikkelen van specialisaties, nieuwe bedrijven en groei bestaande bedrijven met een profiel dat het relatieve concurrentievoordeel ten opzichte van andere regio s benadrukt: banengroei in de regio in een tijdsbestek van 10 á 15 jaar. Argumenten 1.1 De Logistieke visie en de Havenvisie zijn uitwerkingen van vastgesteld beleid. In de Kadernota Bedrijventerreinen worden Hessenpoort (droog terrein) en de Zuiderzeehaven (nat terrein) als complementair aan elkaar gezien in de bovenregionale acquisitie van nieuwe bedrijven naar deze regio. Met Meppel daaraan toegevoegd is de regionale positie voor natte op- en overslag, met name voor containers, nog sterker geworden. Gezamenlijke acquisitie van ladingstromen/nieuwe bedrijven versterkt de concurrentiepositie. De wens is hiervoor een kwartiermaker aan te stellen, conform de profielschets van ECORYS (zie Uitvoeringsplan). Deze kwartiermaker zal starten met een concrete verkenning naar een gezamenlijk havenbedrijf. 1.2 Logistiek en havens zijn concrete thema s binnen de regionale samenwerking van 16 gemeenten. De visies tonen groeipotentieel aan voor het knooppunt Zwolle-Kampen- Meppel, maar de concurrentie met andere regio s is groot. Een nauwe(re) samenwerking tussen de drie gemeenten, en wellicht aangevuld met Zwartewaterland en Staphorst, geeft de nodige kritische massa voor succesvol opereren op (inter)nationale schaal. Vooral de maakindustrie, landbouw en bouwsector zijn sterk afhankelijk van goederenvervoer over water. Het faciliteren van deze behoefte stelt de bedrijven in staat mee te ontwikkelen in de logistieke keten en de werkgelegenheid te vergroten. 1.3 De onderlinge samenwerking wordt versterkt door het aanwezige kennisniveau en arbeidsmarkt. De regio biedt kansen de economische dynamiek en structuur verder te versterken door de aanwezige kennis in het (georganiseerde) bedrijfsleven, onderwijs en intermediaire organisaties ten volle te benutten. 2.1 Gezamenlijke profilering van de regio richting zeehavens Rotterdam en Amsterdam wordt gewaarborgd in één overkoepelend havenbedrijf.

3 Er is een gezamenlijk belang om te werken aan een sterke profilering van de regio richting de zeehavens Rotterdam en Amsterdam: een betrouwbare, multimodale schakel in het achterland van de mainports en de doorvoer naar het achterland. In dit kader is het wenselijk om de basis voor de vorming van één overkoepelend havenbedrijf te onderzoeken. 2.2 De onderlinge samenwerking wordt versterkt door de ontwikkeling binnen Windesheim van een kennisdistributiecentrum (Dinalog) op het gebied van logistiek. Windesheim stelt een lectoraat in voor het thema logistiek. Op projectbasis kunnen de logistieke vraagstukken en onderzoeken vanuit de regio worden belegd bij Windesheim (conform aanpak Uitvoeringsplan bijlage 3). 2.3 Gezamenlijke lobby van de regio richting mainports, regionale en Rijksoverheid en Europa. Er is een gezamenlijk belang om met een sterke profilering de belangen van de regio intensief en planmatig onder de aandacht te brengen van (keten) partners in en buiten de regio. 2.4 Meppel sluit aan bij het thema economie van Zwolle-Kampen Netwerkstad met de gezamenlijke uitwerking van een logistiek cluster. In de samenwerking tussen Zwolle, Kampen en Meppel en van de Regio Zwolle vormt logistiek een van de centrale thema's. Meppel fungeert hierbij procesmatig en inhoudelijk als bestuurlijk/ambtelijk trekker. Kanttekeningen 2.1 Een voortvarende aanpak is wenselijk maar ook noodzakelijk KampenOntwikkeling van een regionaal cluster vindt plaats op het snijvlak van verantwoordelijkheden van gemeentelijke overheid, bedrijfsleven en provinciale overheid. In de samenwerking is voortvarendheid van belang omdat door verschillende externe ontwikkelingen en dynamiek anders wel eens de slag kan worden gemist en andere regio s ons inhalen Integrale afstemming Afstemming heeft plaatsgevonden met de disciplines economische zaken, grondzaken, verkeer en vervoer en ruimtelijke ordening. Financiën De kosten ten bedrage van worden gedekt uit het budget voor regionale economische samenwerking, zoals opgenomen in de conceptbegroting Armoede effect rapportage De focus op de strategie om te komen tot een logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel en vereende inspanningen tussen de drie gemeenten is er uiteindelijk op gericht om zodanige economische randvoorwaarden tot stand te brengen dat economische meerwaarde en extra dynamiek wordt gegenereerd. In essentie gaat het om versterking en behoud van economische vitaliteit, ondernemerschap en werkgelegenheid.

4 Communicatie De drie gemeenten stemmen onderling het moment en inhoud van communicatie af. Uitvoering Over de stand van zaken, voortgang en resultaten, wordt zoveel mogelijk aangesloten op de reguliere cycli in de gemeentelijke organisaties, te weten: BERAP, Perspectiefnota, Programmabegroting, Jaarstukken. Per kwartaal wordt een tussenrapportage samengesteld en gecommuniceerd. Aanvullend zullen de raden middels een werkvergadering nader kunnen worden betrokken bij het proces en de keuzes die moeten worden gemaakt in de lijn zoals dat bijvoorbeeld op donderdag 11 oktober 2012 heeft plaatsgehad. Het is aan te bevelen daarna een bijzondere klantenarena te laten plaatsvinden waarbij ondermeer raadsleden en ondernemers uit de drie gemeenten met elkaar van gedachten kunnen wisselen. De uitwerking van deze keuze om gezamenlijk te werken aan vorming van een logistiek cluster is leidend voor de verdere benodigde vervolgstappen. Voor de raden van de drie gemeenten is het daarbij belangrijk om aan te geven voor de korte termijn en middellange termijn waarop ingezet wordt en hoe de andere bouwstenen in de visie passen. De betrokkenheid en commitment van de provincies Drenthe en Overijssel wordt beschouwd als belangrijke randvoorwaarde. De resultaten van de Logistieke Visie en Havenvisie worden door de leden van het projectteam afgestemd met de ambtenaren van de provincies. De Provincie Overijssel heeft het thema logistiek op dit moment niet hoog op de agenda staan, maar werkt aan een beleidskader. Bijlagen - Logistieke Visie Knooppunt Zwolle-Kampen-Meppel, ECORYS, Havenvisie Knooppunt Zwolle-Kampen-Meppel, ECORYS, Uitvoeringsplan Regionaal Cluster Logistiek Zwolle-Kampen-Meppel, Gemeenten Zwolle, Kampen en Meppe, Burgemeester en wethouders van Meppel, de secretaris, de burgemeester,

5 Raadsbesluit nr. De R a a d der gemeente Meppel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nr.; overwegende: ; gelet op van de ; b e s l u i t : 1. De Logistieke Visie (bijlage 1) en Havenvisie (bijlage 2) vast te stellen; 2. Een kwartiermaker aan te stellen en concreet uitvoering ter hand te nemen conform de beschrijving in het Uitvoeringsplan (bijlage 3). Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de griffier, de voorzitter, Verzendlijst: Archief Notulen Financiën Steller

6 Behandeld door: A.P. Zwolle Datum: Openbaar ja Control maak keuze Adviesnota Verantw. Portefeuillehouder J.C. Westmaas Maak keuze s w w w b Besluit conform d.d Afdeling Akkoord Bespreken Besluit d.d. nummer Reg. Nummer * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage. Onderwerp Strategie om te komen tot logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel Advies De Raad voor te stellen: 1. De Logistieke Visie (bijlage 1) en Havenvisie (bijlage 2) vast te stellen; 2. Een kwartiermaker aan te stellen en concreet uitvoering ter hand te nemen conform de beschrijving in het Uitvoeringsplan (bijlage 3). Samenvatting De gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel zien meerwaarde in onderlinge samenwerking op het terrein van economie. Gezamenlijk is een logistieke visie en een havenvisie opgesteld. De visies fungeren als leidraad voor verdere samenwerking op economisch gebied. Het is van belang om samen te investeren in de havens en regionale bedrijventerreinen om de regio in (inter)nationaal perspectief op de kaart te zetten. Samen met het bedrijfsleven, onderwijs en kennisinstituten wordt ingezet op transport en logistiek om de regio nog meer op de kaart te zetten. De regio Zwolle presteert landelijk al jarenlang als topregio als het gaat om concurrentiekracht, economische groei en vitaliteit, onderwijs en arbeidsmarkt. Door in te zetten op logistiek willen Zwolle, Kampen en Meppel gericht werken aan nog betere vestigingsmogelijkheden en voordelen in de regio. Een betere samenwerking en afstemming in de logistieke keten, het optimaal bundelen van goederenstromen, meer flexibiliteit in het gebruik van binnenhavens en het samen zoeken naar en investeren in ruimte voor overslag over water vormen daarbij punten van aandacht. Aanleiding In het voorjaar 2011 is aan de gemeenteraden van Kampen (ter vaststelling) en Zwolle (ter informatie /OW ) een gezamenlijke Havenvisie ZKN voorgelegd als bouwsteen voor de nader af te ronden logistieke visie. Medio 2011 hebben de gemeenten Kampen, Meppel en Zwolle het initiatief genomen samen de meerwaarde te verkennen van samenwerking op het terrein van logistiek. Daarom is besloten de visies voor ZKN te verbreden met Meppel. Het resultaat is een tweetal ruimtelijk-economische visies (bijlagen 1 en 2) en bijbehorende uitvoeringsagenda s gericht op logistiek en meer specifiek op de binnenhavens. De aanleiding is dat de regionale benutting van de modaliteiten weg en binnenvaart nu al succesvol is. De sector kent een sterke groei, zowel het wegtransport als de overslag van bulk en containers. In de toekomst zal de groei van de internationale positie van Rotterdam vragen om meer opvang in het binnen/achterland met multimodale dienstverlening gericht op Noordoost- Nederland, Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. De groei van overslag,

7 met name containers is in de regio al merkbaar. Daarom hebben Zwolle, Kampen en Meppel afzonderlijk de laatste jaren ook fors geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur van de havens en sluizen. In de genoemde visies is in kaart gebracht wat de eigenheid en sterkte van de regio is en wat de regio bindt. Er is een SWOT gemaakt van de kansen en ontwikkelmogelijkheden van de regio binnen het (inter)nationale economische speelveld. Op basis van de visies is een praktisch Uitvoeringsplan (bijlage 3) gemaakt dat in gaat op de uitvoeringsagenda, de organisatie, de communicatie en de financiën. Samengevat is de voorgestelde projectopgave voor de korte termijn verkenning/analyse en verbetervoorstellen voor: - Gezamenlijke acquisitie en versterking profilering van de regio door een kwartiermaker. - Verkennen van een gezamenlijk havenbedrijf. - Vergroting sociaal-economische effecten door verbetering infrastructuur en bereikbaarheid en kwaliteit van bedrijventerreinen. - Versterken kennisnetwerk. Beoogd (maatschappelijk) effect/ doel De beide visies geven aanknopingspunten om de regio in gezamenlijkheid verder te ontwikkelen en door gezamenlijke profilering en lobby de regio als logistieke draaischijf landelijk op de kaart te zetten. De 3 ambities zijn: 1. Corridor Zwolle-Kampen-Meppel is in 2020 een logistiek knooppunt: logistieke hotspot. 2. Corridor Zwolle-Kampen-Meppel is in 2030 een internationale hub. Ontwikkelen van specialisaties, nieuwe bedrijven en groei bestaande bedrijven met een profiel dat het relatieve concurrentievoordeel ten opzichte van andere regio s benadrukt: banengroei in de regio in een tijdsbestek van 10 á 15 jaar. Argumenten 1.1 De Logistieke visie en de Havenvisie zijn uitwerkingen van vastgesteld beleid. In de Kadernota Bedrijventerreinen worden Hessenpoort (droog terrein) en de Zuiderzeehaven (nat terrein) als complementair aan elkaar gezien in de bovenregionale acquisitie van nieuwe bedrijven naar deze regio. Met Meppel daaraan toegevoegd is de regionale positie voor natte op- en overslag, met name voor containers, nog sterker geworden. Gezamenlijke acquisitie van ladingstromen/nieuwe bedrijven versterkt de concurrentiepositie. De wens is hiervoor een kwartiermaker aan te stellen, conform de profielschets van ECORYS (zie Uitvoeringsplan). Deze kwartiermaker zal starten met een concrete verkenning naar een gezamenlijk havenbedrijf. 1.2 Logistiek en havens zijn concrete thema s binnen de regionale samenwerking van 16 gemeenten. De visies tonen groeipotentieel aan voor het knooppunt Zwolle-Kampen-Meppel,

8 maar de concurrentie met andere regio s is groot. Een nauwe(re) samenwerking tussen de drie gemeenten, en wellicht aangevuld met Zwartewaterland en Staphorst, geeft de nodige kritische massa voor succesvol opereren op (inter)nationale schaal. Vooral de maakindustrie, landbouw en bouwsector zijn sterk afhankelijk van goederenvervoer over water. Het faciliteren van deze behoefte stelt de bedrijven in staat mee te ontwikkelen in de logistieke keten en de werkgelegenheid te vergroten. 1.3 De onderlinge samenwerking wordt versterkt door het aanwezige kennisniveau en arbeidsmarkt. De regio biedt kansen de economische dynamiek en structuur verder te versterken door de aanwezige kennis in het (georganiseerde) bedrijfsleven, onderwijs en intermediaire organisaties ten volle te benutten. 2.1 Gezamenlijke profilering van de regio richting zeehavens Rotterdam en Amsterdam wordt gewaarborgd in één overkoepelend havenbedrijf. Er is een gezamenlijk belang om te werken aan een sterke profilering van de regio richting de zeehavens Rotterdam en Amsterdam: een betrouwbare, multimodale schakel in het achterland van de mainports en de doorvoer naar het achterland. In dit kader is het wenselijk om de basis voor de vorming van één overkoepelend havenbedrijf te onderzoeken. 2.2 De onderlinge samenwerking wordt versterkt door de ontwikkeling binnen Windesheim van een kennisdistributiecentrum (Dinalog) op het gebied van logistiek. Windesheim stelt een lectoraat in voor het thema logistiek. Op projectbasis kunnen de logistieke vraagstukken en onderzoeken vanuit de regio worden belegd bij Windesheim (conform aanpak Uitvoeringsplan bijlage 3). 2.3 Gezamenlijke lobby van de regio richting mainports, regionale en Rijksoverheid en Europa. Er is een gezamenlijk belang om met een sterke profilering de belangen van de regio intensief en planmatig onder de aandacht te brengen van (keten)partners in en buiten de regio. 2.4 Meppel sluit aan bij het thema economie van Zwolle-Kampen Netwerkstad met de gezamenlijke uitwerking van een logistiek cluster. In de samenwerking tussen Zwolle, Kampen en Meppel en van de Regio Zwolle vormt logistiek een van de centrale thema's. Meppel fungeert hierbij procesmatig en inhoudelijk als bestuurlijk/ambtelijk trekker. Kanttekeningen 2.1 Een voortvarende aanpak is wenselijk maar ook noodzakelijk Ontwikkeling van een regionaal cluster vindt plaats op het snijvlak van verantwoordelijkheden van gemeentelijke overheid, bedrijfsleven en provinciale overheid. In de samenwerking is voortvarendheid van belang omdat door verschillende externe ontwikkelingen en dynamiek anders wel eens de slag kan worden gemist en andere regio s ons inhalen.

9 Integrale afstemming Afstemming heeft plaatsgevonden met de disciplines economische zaken, grondzaken, verkeer en vervoer en ruimtelijke ordening. Financiën De kosten ten bedrage van worden gedekt uit het budget voor regionale economische samenwerking, zoals opgenomen in de conceptbegroting Armoede effect rapportage De focus op de strategie om te komen tot een logistiek cluster in regio Zwolle-Kampen-Meppel en vereende inspanningen tussen de drie gemeenten is er uiteindelijk op gericht om zodanige economische randvoorwaarden tot stand te brengen dat economische meerwaarde en extra dynamiek wordt gegenereerd. In essentie gaat het om versterking en behoud van economische vitaliteit, ondernemerschap en werkgelegenheid. Communicatie De drie gemeenten stemmen onderling het moment en inhoud van communicatie af. Uitvoering Samengevat is de voorgestelde opgave voor de korte termijn verkenning/analyse en verbetervoorstellen voor: Vergroting sociaal-economische effecten door verbetering infrastructuur en bereikbaarheid. Meerwaarde van de uitbreiding van de infrastructuur: sociaaleconomische effecten en maatschappelijke kosten-batenanalyse. Stimuleren van business cases om te komen tot een logistiek proces en aanstellen van een kwartiermaker. Gezamenlijke acquisitie van lading/vervoer over water, profilering naar mainports en rijksoverheid en sterkere positionering aan de hand van thema s als corridors, goederenstromen, vervoersmodaliteiten, kennis & innovatie, ruimtelijk aanbod en bereikbaarheid, diensten, industrie. Verkennen van een gezamenlijk havenbedrijf. Over de stand van zaken, voortgang en resultaten, wordt zoveel mogelijk aangesloten op de reguliere cycli in de gemeentelijke organisaties, te weten: BERAP, Perspectiefnota, Programmabegroting, Jaarstukken. Per kwartaal wordt een tussenrapportage samengesteld en gecommuniceerd. Aanvullend zullen de raden middels een werkvergadering nader worden betrokken bij het proces en de keuzes die moeten worden gemaakt in de lijn zoals dat bijvoorbeeld op donderdag 11 oktober 2012 heeft plaatsgehad. Het is aan te bevelen daarna een bijzondere klantenarena te laten plaatsvinden waarbij raadsleden en ondernemers met elkaar van gedachten kunnen wisselen. De uitwerking van deze keuze om gezamenlijk te werken aan vorming van een logistiek cluster is leidend voor de verdere benodigde vervolgstappen. Voor de raden van de drie gemeenten is het daarbij belangrijk om aan te geven voor de korte termijn en middellange termijn waarop ingezet wordt en hoe de andere bouwstenen in de visie passen. De betrokkenheid en commitment van de provincies Drenthe en Overijssel wordt beschouwd als belangrijke

10 randvoorwaarde. De resultaten van de Logistieke Visie en Havenvisie worden door de leden van het projectteam afgestemd met de ambtenaren van de provincies. De Provincie Overijssel heeft het thema logistiek op dit moment niet hoog op de agenda staan: er ontbreekt hiervoor een adequaat beleidskader. Bijlagen - Logistieke Visie Knooppunt Zwolle-Kampen-Meppel, ECORYS, Havenvisie Knooppunt Zwolle-Kampen-Meppel, ECORYS, Uitvoeringsplan Regionaal Cluster Logistiek Zwolle-Kampen-Meppel, september 2012

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Inkoopbeleid

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Inkoopbeleid Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Inkoopbeleid Voorgesteld besluit 1. Het inkoopbeleid vast te stellen. 2. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid, vastgesteld op 11 december

Nadere informatie

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Bestuursrapportage 2010

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Bestuursrapportage 2010 Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Bestuursrapportage 2010 Voorgesteld besluit 1. In te stemmen met de Bestuursrapportage 2010; 2. De voorgestelde mutaties van de programmabegroting

Nadere informatie

Inhoud Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Inhoud Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Regionaal Cluster Logistiek ZWOLLE ZWOLLE-KAMPEN-MEPPEL MEPPEL UITVOERINGSPLAN 17 oktober okto 2012, Zwolle, Kampen, Meppel 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Context... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3

Nadere informatie

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Griffie Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Datum commissievergadering : - Document nummer : 2833947 Behandelend ambtenaar : T. de Graaf Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/ Bureau Mobiliteitsbeleid

Nadere informatie

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Voorgesteld besluit Het Integraal Huisvestingsplan

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Presentatie informatiebijeenkomst Peter Colon Partner 1 maart 2017 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Fax :

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijk Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 december 2002 Nummer voorstel: 2002/197 Voor raadsvergadering d.d.: 17-12-2002 Agendapunt: 17 Onderwerp:

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast Dinsdag 20 september 2011 Presentatie aan gemeenteraad Coevorden Geert Roeles, wethouder EZ & lid Stuurgroep Dr Zuidas Henk Oortmann Team Economie & lid Regiegroep Dr Zuidas De Drentse Zuidas. = Economische

Nadere informatie

Havenvisie Zwolle Kampen Netwerkstad

Havenvisie Zwolle Kampen Netwerkstad Havenvisie Zwolle Kampen Netwerkstad Eindrapport Opdrachtgever: Zwolle Kampen Netwerkstad ECORYS Nederland BV Arwen Korteweg Mariska van der Gun Gilbert Bal Ewout Bückmann Rotterdam, 4 april 2011 Contactpersonen:

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen.

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen. Raadsvoorstel Agendapunt 7b Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma 4 (mobiliteit) Onderwerp Uitvoeringsplan Mobiliteit Regio Rivierenland Besluit om: 1. het

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland 2017-806 Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 13 september 2017

Nadere informatie

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 16 februari 2016 Onderwerp: Peilnota ruimtelijk-economische koers U-10 Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de Peilnota ruimtelijk-economische koers van de bestuurstafels

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16

Registratienummer: GF Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20084 Datum: 20 september 2011 Agendapunt: 16 Portefeuillehouder: mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: mevrouw M. de Jeu Onderwerp: Economisch beleid

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Schiphorsterweg en Kosterweg'

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Schiphorsterweg en Kosterweg' meppel.nl Agendapunt: IX/12. Meppel, 10 mei 2016 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 974776 Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Voorgesteld besluit: 1. In te stemmen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om: Inleiding. Beoogd effect

Raadsvoorstel. Besluit om: Inleiding. Beoogd effect Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 december 2016 Portefeuillehouder L. Verspuij, H. Driessen Begrotingsprogramma Programma 2 Onderwerp Uitvoeringsplan Welzijn Next Level Besluit om: 1. Wensen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen.

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7.2 ALDUS VASTGESTELD 27 JUNI 2019 Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2019-2023 met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Context De Achterhoek

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 OPSTELLER VOORSTEL: J. Wiffers AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 15 november 2011 ONDERWERP:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0076 Rv. nr.: 12.0076 B&W-besluit d.d.: 26-6-2012 B&W-besluit nr.: 12.0647 Naam programma +onderdeel: Economie en Toerisme, kenniseconomie Onderwerp: Beleidskader cofinanciering Leiden

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/21892 Datum : 16 augustus 2011 Programma : Bestuur en Organisatie Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage.

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage. Behandeld door: gem secr Datum: 24-6-2013 Openbaar ja Control akkoord Adviesnota Verantw. Portefeuillehouder J.C. Westmaas Maak keuze s w w w b Besluit conform d.d Afdeling Akkoord Bespreken Besluit d.d.

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Beleidsplan Openbaar

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681 meppel.nl Raadsvoorstel Agendapunt: VII/9. Meppel, 2 juni 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 694681 Onderwerp: Invoering Model Raad van Toezicht Stichting Promes Voorgesteld besluit 1. In te stemmen

Nadere informatie

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3 PS2012BEM03-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 13 december 2011 Nummer PS: PS2012BEM03 Afdeling : BJZ Commissie : BEM Steller : Marieke Kuijer Portefeuillehouder : De Vries Registratienummer

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Rik Thijs

Rik Thijs Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Rik Thijs 0402083624 rik.thijs@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder C. Marchal onderwerp Herijking Fietsbeleidsplan

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 8. Portefeuillehouder: De heer Bolsius

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 8. Portefeuillehouder: De heer Bolsius VOORSTEL VOOR HET AB Datum vergadering: 7 november 2011 Agendapunt: 8 Datum: 21 oktober 2011 Contactpersoon:GJAM Krijnen Telefoon: 2404505 E-mail: g.krijnen@vru.nl Portefeuillehouder: De heer Bolsius Onderwerp:

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J.

Raadsvoorstel. Toekomst regionale samenwerking. Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking. Beleid en regie W. Hilboezen P.J. Titel Nummer 13/73 Toekomst regionale samenwerking Datum 30 oktober 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Besluitvorming Toekomst regionale samenwerking Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer Voorgesteld besluit 1.) De grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer (conform

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Statenvoorstel *1597204* Statenvoorstel

Statenvoorstel *1597204* Statenvoorstel ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Technocampus Lelystad Airport Provinciale Staten 2 juli 2014 Agendapunt 1. Beslispunten 1. Kennis te nemen van de businesscase Technocampus Lelystad Airport, als uitwerking

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 07-11-2013 13-089 Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd Aan de raad, Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd 1. De uitgangspunten voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Regio Zwolle

Nieuwsbrief Regio Zwolle Nieuwsbrief Regio Zwolle December 2011, Special Dag van de Economie 4 november 2011 Dag van de Economie succesvol Samenwerken is ook samen investeren! Er is een noodzaak grensoverschrijdend samen te werken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt 8 Raadsvergadering 17 februari 2016 Portefeuillehouder J. Beenakker Begrotingsprogramma Ruimtelijke en economische Zaken Onderwerp Vaststellen van het Ambitiedocument 2016-2020

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern Nr.: ZK18-004956 / 19-0006877 Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 18 maart 2019 Onderwerp : Gebiedsbod, de versterking

Nadere informatie

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen,

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen, OPENBAAR Adviseur: M. Boerman (BBO, tst. 803) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink 10.02675 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 8 april 2010 Raadsvergadering d.d. 22 april 2010 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Doelstelling van het Team Onderzoek en Ontwikkeling... 2 2. A15: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen:

Relatie met het coalitieakkoord/collegewerkprogramma/eerder aangenomen moties en gedane toezeggingen: Rotterdam, 19 februari 2019. 19bb11881 Aan: de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling van de nota Rotterdamse Cultuurvisie: Cultuur ondersteunt de veranderingen in de stad. Gevraagd besluit: Samenvattend

Nadere informatie

Advies voor burgemeester en wethouders. Tel.: 0522-46 75 11

Advies voor burgemeester en wethouders. Tel.: 0522-46 75 11 Advies voor burgemeester en wethouders Afdeling: Bouwen en Milieu Afdeling: Behandelend ambtenaar: Leon Teeuw Behandelend ambtenaar: Tel.: 0522-46 75 11 Tel.: Par. sectordir: Par. afd.hoofd: Par. sectordir:

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA AAN DE RAAD Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0018128* 13.0018128 Raadsvergadering: 6-2-2014 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Regionale beleidskaders Jeugdzorg en AWBZ

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Kadernota onderhoud kapitaalgoederen. VOORSTEL De kadernota onderhoud kapitaalgoederen het Bildt vast te stellen Nummer agendapunt: 13 Programma: diverse Product en productnummer:

Nadere informatie

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen Raadsvoorstel Vergadering : 25 oktober 2011 Voorstelnummer : 10.11 Registratienummer : 11.018346 Portefeuillehouder : C.H.W. Buurman Afdeling : Ruimtelijke Ordening Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer : 13

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 20 november 2018 Zaaknummer: 534361 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten : R.A. Kraaijenbrink Team : Maatschappij

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S

CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S + CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO S Samenwerken aan de versterking van de logistieke achterlandregio s in Gelderland, Overijssel, Limburg en Drenthe CONVENANT GOLD - LOGISTIEKE ACHTERLANDREGIO

Nadere informatie

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül Vraagstelling MIRT onderzoek 1. Kansen/belemmeringen voor optimalisatie (t.b.v bereikbaarheid en concurrentiekracht)

Nadere informatie

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord B en W voorstel Onderwerp I4int00856 Jaarstukken, begroting en grondexploitatie XL Businesspark (RBT) Samenvatting voorstel 1. Geen bezwaar te maken tegen het vaststellen van de jaarstukken, de grondexploitatie

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0000424* 16.0000424 Raadsvergadering: 7 juli 2016 Voorstel: 5.40 Agendapunt: 7 Onderwerp nota Sociaal Domein 2016-2020 Datum 28 juni 2016 Beslispunten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties Voorstel aan de raad Nummer: 131027418 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: G.M. Asselman BLD Beleid Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-057 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze Noordvleugelprovincie Beslispunten: 1. In te stemmen met de zienswijze van de gemeente Houten op het

Nadere informatie

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer.

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer. Raadsplein Info/debat TaKzaal Datum 7 januari 2019 onderwerp portefeuillehouder René de Heer informant medeopstellers afdeling bijlagen Verantwoording inzet business connector Labs Sterkenburg, Marijke

Nadere informatie

Gelderse Corridor. Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector

Gelderse Corridor. Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector Gelderse Corridor Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector Gebiedsopgave is plus op zaken als: MIRT-onderzoek goederenvervoer corridor oost-nederland: Versterking logistieke knooppunten

Nadere informatie

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Bovenregionale samenwerking Gecertificeerde instellingen (GI s) 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / september 2017

E.G.M. van den Boom / september 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.2 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 246333/254627 11 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken.

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken. Gemeente +Z} Agendapunt 10 Aanderaadvandegemeente Raadsstuknummer: 2010/12111 programma: Economische Zaken cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer informatiebij: Marleen Kalden, afdeling

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam Haarlem Raadsstuk Onderwerp Zienswijze op werkplan en begroting 2018 Metropoolregio Amsterdam Nummer 2017/385733 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 6.2 Gemeentelijk bestuur Afdeling

Nadere informatie

Gemeente DeBft. Onderwerp : tussentijdse rapportage Meerjarenprogramma Grondontwikkeling

Gemeente DeBft. Onderwerp : tussentijdse rapportage Meerjarenprogramma Grondontwikkeling Gemeente DeBft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma college van B&W 06-10-2009 R. Vuijk A.P. de Visser 2235 bdvisser@delft.nl Ontwikkeling Grond & Vastgoed 1027176

Nadere informatie

Gorinchem, mei 2o16 Ingrid van Leeuwen/ Lilian Froitzheim-Leijs

Gorinchem, mei 2o16 Ingrid van Leeuwen/ Lilian Froitzheim-Leijs Gorinchem, mei 2o16 Ingrid van Leeuwen/ Lilian Froitzheim-Leijs Inzet transitie varen op LNG 2016 Eiger Nordwand LNG dualfuel Spoor 1: Retrofit LNG schepen Proof-of-concept retrofit 2 schepen Fondsvorming

Nadere informatie

596681/ november 2017

596681/ november 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email D. Willems-Merkx 3689 Danielle.Willems- Merkx@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Wethouder Egbert Buiter

Nadere informatie

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda.

Raadsvergadering. 1 oktober Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met het proces van de totstandkoming van de Strategische Agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 1 oktober 2015 15-061 Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Aan de raad, Onderwerp Proces totstandkoming Strategische Agenda Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15-12-2015 Nummer voorstel: 2016/3 Voor raadsvergadering d.d.: 12-01-2016 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Informerend Agendapunt: 7 Onderwerp: Stand van zaken bestuurlijke samenwerking Datum: 14 januari 2013 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 16 Informant: Tim

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie