Bij deze cursus hoort een CD rom. Neem contact op met de auteur om in het bezit te komen van deze CD rom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij deze cursus hoort een CD rom. Neem contact op met de auteur om in het bezit te komen van deze CD rom."

Transcriptie

1 Digitale leereenheden maken met exe VARENDONCK COLLEGE ASTEN, w eblog: Bij deze cursus hoort een CD rom. Neem contact op met de auteur om in het bezit te komen van deze CD rom.

2 Inhoudsopgave: Inleiding Les 1: Een inhoudsopgave maken in exe Les 2: idevices Les 3: Web 2.0 en exe Les 4: Exporteren Les 5: Importeren Les 6: Een website publiceren Links Bij het maken van deze handleiding heb ik mij laten inspireren door Willy Vermaelen uit Vilvoorde, België. Hij heeft zijn werk verspreid onder een Creative Commons Licentie. De gebruiker mag: het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven Remixen afgeleide werken maken Onder de volgende voorw aarden: Naamsvermelding. De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden (maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat zij daarmee instemmen met uw werk of uw gebruik van het werk). Niet commercieel. De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Gelijk delen. Indien de gebruiker het werk bewerkt kan het daaruit ontstane werk uitsluitend krachtens dezelfde licentie als de onderhavige licentie of een gelijksoortige licentie worden verspreid. Bij hergebruik of verspreiding dient de gebruiker de licentievoorwaarden van dit werk kenbaar te maken aan derden. De beste manier om dit te doen is door middel van een link naar deze webpagina. De gebruiker mag afstand doen van een of meerdere van deze voorwaarden met voorafgaande toestemming van de rechthebbende. Niets in deze licentie strekt ertoe afbreuk te doen aan de morele rechten van de auteur, of deze te beperken. Wanneer u het volgende symbool aantreft, houdt dat in dat u een opdracht uit moet voeren: Van deze cursus is ook een digitale versie beschikbaar. U kunt deze vinden op: De digitale cursus biedt een aantal voordelen die met een papieren cursus niet te bereiken zijn. OP MERKI NG: bew aar het elp. bestand goed!!! W anneer u het pakket namelijk aan w ilt passen heeft u dit bestand nodig!!!

3 Inleiding: Wat is exe? exe is een eenvoudig, off line programma dat het mogelijk maakt digitaal leermateriaal te ontwikkelen, dat naast elke methode gebruikt kan worden. Ook leert u hoe u het materiaal zo kunt bewerken dat u het in uw electronische leeromgeving kunt importeren. Heeft u geen ELO dan kunt u het ook als website bewaren of op een CD rom branden. Alle software draait vanaf een bijbehorende ready 2 run CD. Stop de ontvangen CD in uw computer. Wat wilt u dat Windows doet? Start Portable Apps. Vervolgens verschijnt het onderstaande scherm en kunt u exe starten. (Afbeelding 1)

4 Les 1: Een inhoudsopgave maken in exe: Doelstellingen: U leert hoe hoe u een inhoudsopgave kunt maken in een exe leerpakket. hoe u de naam van een inhoudsopgave item kunt wijzigen. de structuur van de inhoudsopgave kunt wijzigen Wanneer u exe heeft opgestart verschijnt het onderstaande scherm. (Afbeelding 2) (Afbeelding 2) In deze les houden we ons bezig met het Schema venster. In dit venster maken we de inhoudsopgave van onze leereenheid. Met de knoppen Nieuwe pagina, Verwijderen en Hernoemen kunt u een nieuwe pagina aanmaken, een pagina verwijderen of deze een andere naam geven. (Afbeelding 3) Met de pijltjes knoppen kunt u de structuur van de pagina aangeven. (Afbeelding 4) (Afbeelding 3) (Afbeelding 4)

5 Opdracht: Maak de volgende indeling. (Afbeelding 5) Volg daarvoor de onderstaande stappen. (Afbeelding 5) Stap 1: Hoe dan? Je hebt 6 nieuwe pagina s nodig. Klik daarvoor 6 keer op de knop Nieuwe pagina totdat de indeling zoals die hiernaast staat verschijnt. (Afbeelding 6) (Afbeelding 6)

6 Stap 2: Geef de pagina s de juiste naam. Ga op Onderwerp staan en kies Hernoemen. Geef deze pagina de naam Onderwerp 1. Geef de andere pagina s de namen zoals deze in afbeelding 7 staan. (Afbeelding 7) Stap 3: de goede structuur aanbrengen. Onderwerp 1, en Deel 1a staan al op de juiste plaats. Dat geldt niet voor de andere onderdelen. Ga op Deel1b staan en klik op het pijltje om dit onderdeel op de juiste plaats te zetten. (Afbeelding 8) (Afbeelding 8) Stap 4: Met de pijltjes omhoog en omlaag (Afbeelding 9) kunt u de positie wijzigen van items die op gelijke hoogte staan. (Afbeelding 9)

7 Les 2: idevices Doelstellingen: u leert wat idevices zijn. hoe u een idevice kunt toevoegen. hoe u een invuloefening maakt. hoe u een meerkeuzevraag toevoegt. hoe u een filmpje toevoegt. hoe u een idevice kunt verwijderen. hoe u een idevice kunt verplaatsen op een pagina. hoe u een idevice kunt verplaatsen naar een andere pagina. De eerste vraag die beantwoord moet worden: wat is nu eigenlijk een idevice? idevices zijn verschillende elementen waaruit een pagina kan bestaan. Een pagina gemaakt met exe kan uit een willekeurig aantal idevices bestaan in een willekeurige volgorde. Zoals u kunt zien zijn er vele idevices. Ik wil er een drietal behandelen. Voor elke idevice gelden de volgende 3 stappen: 1) Selecteer een idevice in het idevice scherm. (Afbeelding 10) 2) Vul alle gegevens in die noodzakelijk zijn. 3) Bevestig alle ingevulde gegevens. (Afbeelding 10) Om het een en ander concreet te maken volgen er nu van 3 idevices een uitgewerkt voorbeeld.

8 1. Een invuloefening maken: Opdracht: Stap 1: Open exe en kies Invuloefening (Afbeelding 11) (Afbeelding 11)

9 Stap 2: Vul alle noodzakelijke gegevens in: de naam van de oefening, eventuele aanwijzingen, de tekst (gaten maak je vervolgens door het woord te selecteren en onder Clozetekst te kiezen voor Toon/verberg woord.) en tenslotte eventuele feedback (niet verplicht). (Afbeelding 12) (Afbeelding 12) Stap 3: Bevestig door op het groene vinkje te klikken. (Afbeelding 13) (Afbeelding 13)

10 2. Een meerkeuzevraag maken: Stap 1: Opdracht: Open exe en kies bij idevices Meerkeuzevraag (Afbeelding 14) (Afbeelding 14)

11 Stap 2: Vul de naam van de oefening in, de vraag, eventueel een hint, het juiste alternatief (vergeet niet rechts het bolletje aan te vinken) eventuele feedback. Klik op Nieuw alternatief toevoegen om een alternatief toe te voegen en klik op Nieuwe vraag toevoegen om een nieuwe vraag toe te voegen. (Afbeelding 15) (Afbeelding 15) Stap 3: Bevestig door op het groene vinkje te klikken. (Afbeelding 16) (Afbeelding 16)

12 3. Een filmpje toevoegen: Stap 1: Opdracht: Open exe en kies bij idevices Vrije tekst (Afbeelding 17) Stap 2: (Afbeelding 17) Kies Insert embedded media (Afbeelding 18) (Afbeelding 18)

13 Stap 3: Selecteer het type: SWF, Quicktime, Windows Media, Real Media (audio), MP3, of flv. (Tip: kies bij filmpjes voor flv. Omzetten van video s naar flv kan heel eenvoudig met IVC) Zoek het bestand op de computer (File/URL) Geef aan hoe groot het filmpje moet zijn. Insert om het filmpje in te voegen (Afbeelding 19) Stap 4: (Afbeelding 19) Bevestig door op het groene vinkje te klikken. (Afbeelding 20) (Afbeelding 20)

14 Een idevice verw ijderen: Een idevice verwijderen kan heel eenvoudig door op het rode kruisje onder het idevice te klikken. (Afbeelding 21) (Afbeelding 21) Een idevice verplaatsen op dezelfde pagina: Een idevice verplaatsen op dezelfde pagina kan heel eenvoudig door op het pijltje omhoog of omlaag onder het idevice te klikken. (Afbeelding 22) (Afbeelding 22) Een idevice verplaatsen naar een andere pagina: Een idevice verplaatsen naar een andere pagina kan heel eenvoudig door door gebruik te maken van de optie Verplaats naar onder het idevice. (Afbeelding 23) (Afbeelding 23)

15 Les 3: Web 2.0 en exe Doelstellingen: U leert wat er bedoeld wordt met web 2.0. maakt kennis met een aantal web 2.0 toepassingen. leert hoe u een powerpointpresentatie kunt toevoegen aan een exe leerpakket. De eerste vraag die gesteld moet worden is wat er nu precies bedoeld wordt met web 2.0? Wikipedia meldt: De term Web 2.0 verwijst naar wat sommigen zien als de tweede fase in de ontwikkeling van het World Wide Web. Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicaties voor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken. Bron: Om het een en ander wat concreter te maken laat ik u een aantal voorbeelden van web 2.0 toepassingen zien. Vaak maakt u namelijk al gebruik van web 2.0 zonder dat u het in de gaten heeft. Video: Audio:

16 P ow erpoint: Video + pow erpoint: P DF/ Word/ Excel: Ondertitels: Video s met w ebcam:

17 Foto s: Chat: Wanneer web 2.0 toepassingen u interesseren raad ik u aan eens een bezoekje te brengen aan de site van Orli Yakuel, GO2WEB2.0: Nu heeft u een idee wat u zich bij web 2.0 kunt voorstellen en nu volgt de voor u interessante vraag: Wat kan ik ermee? Web 2.0 toepassingen stellen u in staat om iets extra s aan u leerpakket toe te voegen zonder dat u daarbij een heleboel kennis nodig heeft van de taal waarin webpagina s geschreven worden. U kunt uw leerpakket verrijken door er video, audio, een opname van uzelf compleet met powerpoint, foto s of een chatbox aan toe te voegen waardoor leerlingen tijdens het gebruik van het leerpakket met u kunnen communiceren. U gaat een powerpointpresentatie toevoegen met behulp van een web 2.0 applicatie, namelijk Slideshare. Wanneer u de smaak te pakken heeft kunt u een van de andere mogelijkheden proberen. Het principe is telkens hetzelfde.

18 Een pow erpointpresentatie toevoegen aan een exe leerpakket: Opdracht: Stap 1: Maak een account aan op Slideshare: et Vul alle gevraagde gegevens in, vink I have read aan en klik op Sign up. (Vergeet niet op de link in de bevestigings te klikken) (Afbeelding 24) Stap 2: Log in bij Slideshare (Afbeelding 25) (Afbeelding 24) (Afbeelding 25) Stap 3: Kies Upload. (Afbeelding 26) (Afbeelding 26)

19 Stap 4: Browse and select files om de bestanden te zoeken. (Afbeelding 27) (Afbeelding 27) Stap 5: Geduld en wanneer het converteren voltooid is krijg je het volgende te zien. (Afbeelding 28) (Afbeelding 28) Stap 6: Kopieer de embed code. (CTRL + C) (Afbeelding 29) (Afbeelding 29) Stap 7: Open exe, en kies bij idevices Vrije tekst. (Afbeelding 30) (Afbeelding 30)

20 Stap 8: Kies html. (Afbeelding 31) (Afbeelding 31) Stap 9: Plak de eerder gekopieerde tekst (CTRL + V) Pas eventueel width en height aan en klik op Update. (Let op: width en height moet 2 x worden aangepast!!!) (Afbeelding 32) Stap 10: Goedkeuren, klik op het groene vinkje. (Afbeelding 33) (Afbeelding 32) (Afbeelding 33) Stap 11: Het resultaat!!! (Afbeelding 34) (Afbeelding 34)

21 Les 4: Exporteren Er zijn binnen exe een aantal exporteermogelijkheden. Ik noem de belangrijkste drie: Exporteren als SCORM 1.2 Exporteren als IMS contentpackage Exporteren als website (Map met webinhoud of zip bestand) De eerste 2 mogelijkheden, SCORM 1.2 en IMS contentpackage worden gebruikt wanneer u uw pakketje wilt importeren in een elektronische leeromgeving zoals It s Learning, Moodle of N@TSCHOOL. De laatste mogelijkheid, exporteren als website, Map met webinhoud, wordt gebruikt om er een website van te maken die u vervolgens online kunt plaatsen. Het exporteren gaat heel eenvoudig: Opdracht: Stap 1: Bestand, Exporteren en vervolgens maakt u een keuze. (Afbeelding 35) Stap 2: Selecteer een map waar het pakketje, dan wel de website moet worden opgeslagen. U kunt eventueel een map aanmaken door op Maak nieuwe map de klikken. Klaar? Klik dan op OK. (Afbeelding 36) (Afbeelding 35) (Afbeelding 36)

22 Les 5: Importeren Omdat wij zelf met werken laat ik alleen deze mogelijkheid zien. U kunt het best aan de applicatiebeheerder van uw ELO vragen hoe dat in zijn werk gaat. Opdracht: Stap 1: Log in in N@TSCHOOL, open de materialenbank en sleep het SCORM 1.2 pakketje met uw muis naar de materialenbank. Klik vervolgens op OK. (Afbeelding 37) (Afbeelding 37) Stap 2: Portaalmenu, Studie, Studieroutes beheren. Er verschijnt een scherm met een overzicht van de arrangeerruimtes. Klik op OK. (Afbeelding 38) (Afbeelding 38)

23 Stap 3: Ga op de juiste arrangeerruimte staan, rechtermuisknop, Importeren (Afbeelding 39) (Afbeelding 39) Stap 4: Zoek in de materiaalbank het juiste bestand, één keer klikken en OK. (Afbeelding 40) (Afbeelding 40) Stap 5: Bekijk de geïmporteerde studiroute door op het playerknopje te klikken. (Afbeelding 41) (Afbeelding 41)

24 Les 6: Een w ebsite publiceren Wanneer u geen ELO heeft kunt u het gegenereerde pakket als website plaatsen. We gebruiken daarvoor het gratis programma FileZilla. Als u thuis internet heeft kunt u de gegevens gebruiken van uw provider, omdat deze meestal webruimte beschikbaar stelt. Opdracht: Stap 1: Open op uw CD het gratis programma Filezilla. (Afbeelding 42) (Afbeelding 42) Stap 2: File, Sitemanager (P.S. We kiezen niet voor Quickconnect, omdat je dan elke keer je gegevens opnieuw moet invoeren) (Afbeelding 43) (Afbeelding 43)

25 Stap 3: New Site aanklikken. (Afbeelding 44) (Afbeelding 44) Stap 4: U moet hier een aantal zaken doen: Bij New FTP Site moet u uw site een naam geven. Host: gebruik de gegevens van uw provider Servertype: FTP selecteren. Logontype: Normal User: gegevens van provider gebruiken Password: het wachtwoord Let op: Don t save password niet aanvinken, anders wordt uw wachtwoord niet onthouden en moet u het elke keer invoeren. Connect om verbinding te maken. (Afbeelding 45) (Afbeelding 45)

26 Stap 5: Nu moet u de bestanden 'uploaden', dat wil zeggen: van uw computer naar het World Wide Web overbrengen zodat iedereen die dat wil uw site kan bezoeken. Aan de linkerkant zoekt u uw website op. Vervolgens gaat u op het bestand staan (of selecteert u meerdere bestanden door de CTRL knop in te houden en met uw muis de bestanden te selecteren). Dan klikt u op uw rechtermuisknop en kiest u voor de optie 'Upload'. Op deze manier worden uw bestanden overgebracht naar uw webserver. Let op: In uw website moet altijd het bestand 'index.html' staan. Dat is namelijk de eerste pagina van uw site. (Wanneer u het pakketje met exe maakt staat deze pagina er automatisch in.) (Afbeelding 46)

27 Er zijn nog 2 belangrijke knoppen in Filezilla: Reconnect: om opnieuw verbinding te maken met de server. Dit is nog al eens nodig, omdat Filezilla na een bepaalde tijd automatisch de verbinding verbreekt vanwege veiligheidsredenen. (Afbeelding 47) (Afbeelding 47) Refresh: Wanneer u constateert dat er een fout zit in een pagina en deze heeft hersteld kunt u in Filezilla op de 'Refresh knop' klikken en hoeft u het programma niet opnieuw op te starten. (Afbeelding 48) (Afbeelding 48)

28 Links: Hier volgen een aantal links die voor exe gebruikers interessant zijn: De officiële site van exe uit Nieuw Zeeland: De sites van Willy Vermaelen: Website: Weblog: leren Algemene berichten: Leerpakketten voor docenten: Leerpakketten voor studenten: Eduforge (waar u de laatste versie van het programma kunt downloaden): Er is zowel een normale versie als een draagbare versie van het programma beschikbaar. Mijn w eblog:

FTP met Filezilla. Installatie

FTP met Filezilla. Installatie FTP met Filezilla FTP is de naam van het protocol waarmee bestanden op een webserver kunnen worden gezet. Dit document beschrijft hoe je met Filezilla, het broertje van de Mozilla browser, je eigen webiste

Nadere informatie

Het toevoegen van videofragmenten in Hot Potatoes

Het toevoegen van videofragmenten in Hot Potatoes Het toevoegen van videofragmenten in Hot Potatoes AARDAPPELBEURS 10 06 2009 werk van A.H.C. van Dinter is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Nietcommercieel-Gelijk Weblog:

Nadere informatie

Prowise Presenter (online digibordsoftware)

Prowise Presenter (online digibordsoftware) Prowise Presenter (online digibordsoftware) Kevin Van Eenoo november 2015 COPYRIGHT Niets uit dit werk mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband,

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Content tips & tricks

Content tips & tricks Content tips & tricks E-learning vormt de basis van je lessen en als docent steek je veel tijd in het ontwikkelen en vormgeven van deze content. Met deze handleiding maken we dit proces net even makkelijker

Nadere informatie

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Inleiding: Hartelijk welkom als correspondent van Bakkeveen.nl In deze handleiding vind je de instructie hoe je zelf informatie op de site van Bakkeveen kunt plaatsen.

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 Handleiding website Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com

http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com http://www.exeleren.net http://ictwereld.blogspot.com Kennismaking met exe learning en het programma exe 2007-10-07 exe elearning Pagina 1 van 15 Voorwoord Programma s om interactief lesmateriaal op pc

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Het gebruik van Google Earth krijgt nog veel meer waarde als de leerlingen concrete opdrachten gaan uitvoeren. Deze opdrachten kunnen

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Handleiding Youtube filmpje op de ELO.

Handleiding Youtube filmpje op de ELO. Handleiding Youtube filmpje op de ELO. Dit doen we in de volgende stappen: 1-Een gekozen Youtube filmpje downloaden. 2-Het gekozen filmpje omzetten (converteren) in een bestandstype dat altijd kan worden

Nadere informatie

Studieobjecten bewerken Marnix academie. Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015

Studieobjecten bewerken Marnix academie. Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015 Studieobjecten bewerken 2015 2016 Laatst bijgewerkt op dinsdag 2 juni 2015 Vragen / opmerkingen mail mailto:h.zuidervaart@hsmarnix.nl Marnix academie Inhoudsopgave Inhoud Over de studieobjecten... 1 Studieobjecten

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Handleiding delicious HANDLEIDING DELICIOUS

Handleiding delicious HANDLEIDING DELICIOUS HANDLEIDING DELICIOUS katrienschulz Pagina 1 22-10-2008 HANDLEIDING DELICIOUS... 1 1. Inleiding... 3 2. Wat is delicious?... 3 3. Waarom delicious gebruiken?... 3 4. Registratie... 4 5. Links op delicious

Nadere informatie

gebruikershandleiding

gebruikershandleiding gebruikershandleiding 1. ONDERHOUDEN VAN FOTOALBUM OPLADEN VAN FOTO S VIA PC Surf naar www.framashoe.be/wp-admin & log in op de website. Vink Onthoud mij aan zodat je niet telkens opnieuw je gebruikersnaam

Nadere informatie

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0

MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 MyMediasite Handleiding 2013 - V1.0 1 INHOUDSOPGAVE 1. INSTALLATIE 3 2.1 OPNEMEN: OPSTARTEN 4 2.2 OPNEMEN: NIEUWE PRESENTATIE 5 2.3 OPNEMEN: OPNAME PROCES 7 2.4. OPNEMEN: EIGEN MEDIA UPLOADEN 11 3. PRESENTATIE

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten

Handleiding: FTP Verbinding Opzetten Publicatiedatum: 21-04-10 (versie 1.0) Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 1 van 10 pagina s. Handleiding FTP Verbinding Opzetten Pagina 2 van 10 pagina s. Inleiding Met behulp van deze handleiding kunt u een verbinding tot stand brengen met de FTP server van Centix. Indien

Nadere informatie

Uitleg van Glogster. hyperlinks maken naar andere websites.

Uitleg van Glogster. hyperlinks maken naar andere websites. Uitleg van Glogster Een Glog is als een poster, maar dan beter. Met Glogs kun je een online poster te maken met behulp van tekst, foto's, afbeeldingen, videobestanden en geluidsbestanden. Je kunt in je

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

em Client Mailprogramma

em Client Mailprogramma em Client Mailprogramma Omdat Windows Live Mail (WLM) na 10 januari 2017 niet meer door Microsoft wordt ondersteund (er komen geen veiligheidsupdates meer uit) is het verstandig om over te stappen op een

Nadere informatie

Handleiding PlayPosit Webapplicatie voor het toevoegen van videoannotaties

Handleiding PlayPosit Webapplicatie voor het toevoegen van videoannotaties Webapplicatie voor het toevoegen van videoannotaties AANMELDEN OP PLAYPOSIT 1 2 Ga naar: playposit.com Klik op JOIN NOW (IT S FREE) in het centrum van je scherm ofwel op Signup in de rechter bovenhoek.

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Zimplit is een CMS (content management system). Dat betekend dat je een website kunt ontwerpen en veranderen terwijl die online staat.

Zimplit is een CMS (content management system). Dat betekend dat je een website kunt ontwerpen en veranderen terwijl die online staat. Een website maken met ZIMPLIT. Geen kennis van html nodig. www.acc.dds.nl/lesonline/zimplit/ Download Zimplit handleiding pdf Download de Zimplit bestanden Zimplit CMS Handleiding Zimplit is een CMS (content

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Educaplay. Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel- GelijkDelen 3.0 licentie. Toll-net Educaplay 1

Educaplay. Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel- GelijkDelen 3.0 licentie. Toll-net Educaplay 1 Educaplay Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel- GelijkDelen 3.0 licentie Toll-net Educaplay 1 Inhoud Educaplay... 1 Wat is Educaplay... 4 Waar vind je informatie?...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics Workshop 2 Inhoud 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics 1. Foto s verkleinen Er zijn een aantal opties om foto s te verkleinen. Zo zit er in het besturingssysteem

Nadere informatie

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006 1 Beste webmeester, Voor u ligt een korte handleiding voor het onderhouden van uw eigen website. Dit onderhoud gaat heel eenvoudig door het aanmaken van documenten in Microsoft Word. Er wordt dan ook verondersteld

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Sway starten vanuit bestaand document

Sway starten vanuit bestaand document Met Sway kun je gemakkelijk een presentatie plus maken met geïntegreerde filmpjes, afbeeldingen en vooral veel effecten. Het mooie is dat Sway je helpt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen vanuit een PowerPoint

Nadere informatie

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Inloggen schoolstart.online. Via de website http://schoolstart.online is het voor leerkrachten mogelijk om in te loggen op de start.me omgeving van de eigen school.

Nadere informatie

Portfolio 2016. Handleiding voor studenten van de Marnix academie

Portfolio 2016. Handleiding voor studenten van de Marnix academie Portfolio 2016 Handleiding voor studenten van de Marnix academie Harriet Zuidervaart h.zuidervaart@hsmarnix.nl Inhoudsopgave Document informatie Documentversie 1.0 Laatste revisie: 19 mei 16 Door: h.zuidervaart@hsmarnix.nl

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie. 1 Zo maak je een presentatie met Prezi. Prezi is een online tool waarmee presentaties gemaakt kunnen worden. Prezi wint snel aan populariteit en wordt daarom ook wel de PowerPoint killer genoemd. Een Prezi-presentatie

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE INHOUDSOPGAVE Definities... 3 Aanmelden... 4 Inloggen op je eigen account (LEERKRACHT)... 4 Je gegevens wijzigen... 5 Aanmelden voor deelname aan een opdracht... 6 Een Inzendpagina

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

OneDrive handleiding

OneDrive handleiding OneDrive handleiding Voorwoord OneDrive for Business is een dienst die Mondia beschikbaar stelt voor medewerkers en leerlingen om bestanden op te slaan op het internet. De dienst wordt aangeboden via het

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Weebly: Stappenplan voor docenten

Weebly: Stappenplan voor docenten Weebly: Stappenplan voor docenten Stap 1: Registratie Ga naar http://education.weebly.com/ Voordat u aan de slag kunt met Weebly moet u zich inschrijven. U vult uw gebruikersnaam en uw e-mailadres in en

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl

Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed. www.amersfoortbreedtv.nl Handleiding Videoplatform AmersfoortBreed www.amersfoortbreedtv.nl Inhoud 1. Algemene instructie p. 2 Video bekijken 2. Zoeken op het videoplatform p. 3 3. Video delen p. 4 4. Reacties bekijken / plaatsen

Nadere informatie

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum

2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies. 5. Rechtstreeks een link maken voor, mail, nieuwsbrief, verslag of fotoalbum Voor vragen over de website mail naar: vrouwenvannuwebdrenthe@gmail.com Gebruiksaanwijzingen website Vrouwen van Nu 1. Agenda maken 2. Blokjes maken op de voorpagina, over ons en commissies 3. Sorteren

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Cursus Moodle. Cursus Moodle 1/33

Cursus Moodle. Cursus Moodle 1/33 Cursus Moodle Cursus Moodle 1/33 Inhoud 1 De overzichtspagina... 3 2 Cursusbeheer- en inhoud... 4 2.1 Cursusbeheer... 4 2.2 Cursusinhoud... 5 2.2.1 Onderwerpen benoemen... 5 2.2.2 Onderwerpen toevoegen...

Nadere informatie

Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd

Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd U zult het waarschijnlijk al gemerkt hebben : een compleet nieuwe lay- out van Sportplan/HandballAction/TrainerOnline! Niet zo maar een nieuwe lay- out,

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie

Choose a building block. Kleos Knowledge Center 06/06/2019. Kleos 6.6 (Juni 2019) Release Guide

Choose a building block. Kleos Knowledge Center 06/06/2019. Kleos 6.6 (Juni 2019) Release Guide Choose a building block. Kleos Knowledge Center 06/06/2019 Kleos 6.6 (Juni 2019) Release Guide 1 EMAILS : verbeteringen aan Kleos voor Outlook 3 2 EMAIL : verbeteringen bij het gebruik van Outlook als

Nadere informatie

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken.

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Lesbrief ICT Prezi Zo maak je een account.. Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Dat gaat als volgt. 1. Surf naar http:/prezi.com/ 2. Klik rechts bovenin

Nadere informatie

Revisely Docentenhandleiding

Revisely Docentenhandleiding Revisely Docentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Account aanvragen en inloggen 3 2 Groep aanmaken 3 3 Studenten toevoegen 3 3.1 Handmatig één voor één toevoegen 3 3.2 Groep

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Handleiding. Roundme

Handleiding. Roundme Handleiding Roundme ixperium Designteam Virtual Reality 2017-2018 Juni 2018 ixperium designteam Virtual Reality Schooljaar 2017-2018 Auteurs Danielle Blom (docent Helicon), Paul van den Elzen (docent ROC

Nadere informatie

Weebly. Inhoud. Vormingplus Limburg, L. Frederix

Weebly. Inhoud. Vormingplus Limburg, L. Frederix Weebly Inhoud 1 Starten met Weebly... 3 1.1 Aanmelden / Inloggen... 3 1.2 Website aanmaken... 3 1.2.1 Eerste website... 3 1.2.2 Tweede website... 5 2 : basis... 6 2.1 Elementen op een pagina... 6 2.1.1

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Werken met Office 365

Werken met Office 365 Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Werken met Office 365 via de web browser... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Navigeren in het Office 365 web portaal... 4 Werken

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

extra hulp bij de tafels 2015 JopSoft

extra hulp bij de tafels 2015 JopSoft extra hulp bij de tafels I X-STIP Help Inhoudsopgave Onderdeel I Algemeen 1 1 Inleiding... 1 2 Registreren... 2 Onderdeel II Instellingen 3 1 Leerlingenlijsten... 5 2 Logbestanden... 7 3 Info... 8 Onderdeel

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client

Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client Installatie en gebruikershandleiding Filezilla FTP Client 18-10-2009 v1.0 1 Inleiding FileZilla is een freeware (gratis) FTP-client die volgens het File Transfer Protocol (FTP) werkt. Dankzij FileZilla

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com

Stappenplan bij de werkvorm tijdbalk maken. Werken met TimeRime.com Werken met TimeRime.com TimeRime.com is een website waar je een tijdbalk kunt maken. Het invoeren van een gebeurtenis met de bijbehorende datum is voldoende. Het programma maakt er een nette presentatie

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Handleiding Wiki in Blackboard

Handleiding Wiki in Blackboard Handleiding Wiki in Blackboard Voor docenten Opgesteld 17 juli 2008, door Studion Support Wat is een Wiki Een Wiki is een pagina of een verzameling van pagina s die door meerdere personen kan worden bijgehouden.

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Quickstart Wikiwijsarrangement maken

Quickstart Wikiwijsarrangement maken Quickstart Wikiwijsarrangement maken - 2017 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Team Wikiwijs 23 september 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/100803 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

Onderdelen De handleiding bevat de volgende onderdelen:

Onderdelen De handleiding bevat de volgende onderdelen: De elektronische leeromgeving (ELO) van Magister is een beveiligde 'virtuele' omgeving op het Internet waarin je kunt leren. Het biedt vele handige mogelijkheden zoals het bekijken van huiswerk en studiewijzers,

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Docenten handleiding Versie 21 september 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING BRAINWEB

GEBRUIKSAANWIJZING BRAINWEB GEBRUIKSAANWIJZING BRAINWEB INHOUDSOPGAVE Definities... 3 Aanmelden... 4 Inloggen op je eigen account... 4 Je gegevens wijzigen... 6 Aanmelden voor deelname aan een opdracht... 7 Een Inzendpagina aanmaken

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Cursus Learning Gateway Leerkrachten SKIPOS scholen

Cursus Learning Gateway Leerkrachten SKIPOS scholen 1 Inhoud. 1. Inloggen 3 2. Bewerken groepsites 4 3.1 Afbeeldingsmap toevoegen 8 3.2 Afbeeldingen / animaties opslaan 13 3.3 Afbeeldingen / animaties invoegen 14 4.1 Foto s opslaan 17 4.2 Foto s bewerken

Nadere informatie

Web Modellen. Construsoft Nederland. Hengelder 16 6902 PA Zevenaar Telefoon +31 (0)316-340192 Fax +31 (0)316-342454

Web Modellen. Construsoft Nederland. Hengelder 16 6902 PA Zevenaar Telefoon +31 (0)316-340192 Fax +31 (0)316-342454 Web Modellen Construsoft Nederland Hengelder 16 6902 PA Zevenaar Telefoon +31 (0)316-340192 Fax +31 (0)316-342454 Voorwaarden Wanneer u een Web model wilt bekijken moet Internet Explorer versie 6.0 op

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het?

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het? Wat is EDUCANON? EDCANON is een online programma dat toelaat om eigen video s en video s van verschillende platformen interactief te maken. Interactief maken betekent: Site 1. Je kan meerkeuzevragen toevoegen

Nadere informatie