Eenvoudige Frequentie teller

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eenvoudige Frequentie teller"

Transcriptie

1 Eenvoudige Frequentie teller Steeds meer apparaten voor de (zend)amateur worden ontwikkeld om in combinatie met de computer te worden gebruikt. Heel bekend is b.v. De Digitale modes zoal Psk31/63/128 en vele andere gecombineerd in één software pakket met gebruik maken van de geluidskaart. Ook een mooi grafisch aanzicht en eenvoudige bediening is dan meestal het gevolg. De hardware, interfaces, zijn eenvoudig omdat het ingewikkelde werk door de computer gedaan wordt. Vooral de Laptop is daarvoor ideaal omdat die handzaam is en ook buiten kan worden gebruikt voor b.v. voor antennemetingen. Een eenvoudige frequentiemeter is ontwikkeld door Onno Hoekstra, PA2OHH en beschreven in het Benelux QRP-blad No 146 een kopie van dat artikel is hierbij. Bij de NOV (afdeling Noord Oost Veluwe van de Veron) hebben we naast de regulieren bijeenkomsten de 1e donderdag van de maand onze hobbyclub Daar bouwen we gezamenlijk en ieder voor zich allerlei kleine (nou.. ja klein we hebben daar ook een SDR TRX gebouwd) ontwerpen en zo ook deze frequentie teller. In zijn eenvoudigste vorm ziet het er zo uit Voor de werking van deze teller verwijs ik naar het artikel van Onno. Voor testen kan met enkele onderdelen een oscillator worden bijgebouwd. Met een bekend Xtal is dat een makkelijke referentie maar nodig is dat niet. Dan wordt het zo In plaats van de schakelaar S1 heb ik een paar jumpers gemonteerd.

2 Kopie uit Benelux QRP-blad No 146 EENVOUDIGE FREQUENTIE METER door PA2OHH De frequentie meter. Het programma is geschreven in de programmeertaal Python. Je kunt het daarom heel eenvoudig aanpassen aan je eigen wensen. Eenvoudige frequentie meter voor de PC met geluidskaart Weg met die primitieve frequentie countertjes met ledjes! Deze vervangen we door een echt display op de PC. Dat ziet er mooier uit, is meer van deze tijd en de hardware is ook nog eens eenvoudiger, maar 1 IC! En de frequentie is veel gemakkelijker en fraaier af te lezen en nog nauwkeuriger ook! Het idee is uiterst simpel en wel vaker toegepast. We delen het hoogfrequent signaal met een prescaler naar audio frequenties. Dit audiosignaal sluiten we aan op de geluidskaart van de PC en we meten de audio frequentie. Vervolgens vermenigvuldigen we deze frequentie weer met het prescaler deeltal en voila, we hebben de HF frequentie! De hardware, een heel eenvoudig kastje.

3 Meetprincipe en nauwkeurigheid Een frequentie teller telt gedurende een bepaalde tijd het aantal perioden. Deze frequentie meter doet dat anders. Van een bepaald aantal perioden wordt de exacte tijd gemeten. De resolutie van deze tijdmeting hangt af van de sample rate waarop de geluidskaart is ingesteld. De resolutie van de tijdsmeting is uiteraard plus of min 1 sample. Gelukkig kan door het toevoegen van een extra weerstand en een extra condensator de nauwkeurigheid wel 20x verbeterd worden! En krijgen we bij snelle meettijden van 0.2 seconden, die je wilt gebruiken voor het afstemmen van een ontvanger, toch een goede nauwkeurigheid. Wanneer de flankstijlheid wordt verminderd d.m.v. een RC netwerk, hebben we ook amplitude informatie en kunnen we bepalen op welke plek tussen de beide samples de nuldoorgang zich bevindt. Truuc om de nauwkeurigheid te verbeteren Bij een blokgolfvormig signaal uit de prescaler weten we niet waar exact tussen de twee audio samples van de geluidskaart de nuldoorgangen zich bevinden. Immers, het eerste sample is altijd +5 volt en het volgende sample 0 volt. Vandaar dat de nauwkeurigheid van de tijdmeting plus of min 1 sample is. Maar wanneer we zouden kunnen bepalen waar precies tussen de twee samples de nuldoorgang zit, kunnen we ook met fracties van samples meten en is de nauwkeurigheid van de tijdsmeting veel beter! En dat kan! Wanneer we de flankstijlheid verminderen door deze af te vlakken met een RC combinatie, hebben we namelijk ook amplitude informatie van de beide samples. En daaruit kunnen we weer berekenen op welke plek tussen de beide samples de nuldoorgang zich bevindt. Is U2 kleiner dan U1, dan bevindt de nuldoorgang zich dichter bij S3 dan bij S2. En met de verhouding U1:U2 kunnen we precies uitrekenen waar.

4 Prescaler tot tenminste 30 MHz met ingebouwde frequentie referentie. Met een extra prescaler ervoor kun je het bereik uitbreiden tot een paar GHz. Hardware Aan de ingang vind je een beveiliging bestaande uit een weerstand van 1k ohm en twee antiparallel geschakelde dioden. Wanneer S1 in de onderste stand staat, gaat het HF signaal naar de ingang van de 74HC4060. Deze deelt het hoogfrequent signaal door 4096 naar een audio frequentie. Aan de uitgang van de 74HC4060 zit het RC netwerkje van 10k ohm en 10nF dat de flanksteilheid verminderd. En het weerstandsnetwerkje van 22k ohm en 1k ohm verzwakt het niveau zodat de geluidskaart niet overstuurd wordt. De twee weerstanden van 1M ohm zorgen voor een correcte gelijkspannings instelling van de ingang. De condensator van 10 nf filtert de AC component uit. Anders krijg je tegenkoppeling die de versterking bij lage frequenties verminderd. Wanneer S1 in de bovenste stand staat, werkt de 74HC4060 als kristaloscillator en heb je een referentie frequentie voor de ijking van de geluidskaart. Natuurlijk kun je ook een ander kristal gebruiken. De frequentie hoef je niet exact af te regelen. Van mijn exemplaar is de frequentie khz en die frequentie voer ik in tijdens de kalibratie. De schakeling wordt gevoed uit de USB poort. Even een USB verloopkabeltje kopen bij de Action, de juiste plug eraf knippen, de juiste draadjes opzoeken en je hebt een 5V voeding. Omdat de voedingsspanning 5 volt is, kun je ook een meestal beter verkrijgbare 74HCT4060 gebruiken in plaats van een 74HC4060. Aan de schakeling is ook nog een extra uitgang toegevoegd voor een 4 khz / 5 volt kalibratie signaal voor een simpele oscilloscoop werkend met de geluidskaart.

5 Frequentie (MHz) Gevoeligheid met R1=120 (mv RMS) Gevoeligheid met R1=1k (mv RMS) Gevoeligheid van de eenvoudige prescaler. Nauwkeurigheid van de frequentie metingen Alle metingen zijn uitgevoerd met een sample rate van samples/sec. en een frequentie standaard van 10 MHz. Na opwarming en kalibratie was het verloop maar 1 tot 4 Hz per uur. Alle 4 geluidskaarten waren dus prima bruikbaar. Zonder kalibratie was de afwijking behoorlijk en varieerde deze van 86 Hz tot wel 68.5 khz! Kalibratie met een referentie frequentie is dus echt nodig. De USB geluidskaart gaf om de paar metingen steeds 1 of 2 resultaten met grote afwijkingen. Dit kon verholpen worden door de luidspreker uitgang van dit USB device uit te schakelen. Klinkt eenvoudig maar heeft wel een paar avonden van zoeken en proberen gekost... Voor dit uitschakelen van de audio uitgang moet je met de rechter muistoets op het luidsprekertje rechtsonder op de Windows taakbalk klikken en "afspeelapparaten" selecteren. PC omschrijving Afwijking ongekalibreerd Afwijking gekalibreerd 1 sec. meettijd Afwijking gekalibreerd 5 sec. meettijd Verloop na 1 uur Dell 5 jaar oud -139 Hz -1.9 / +2.3 Hz -0.0 / +0.7 Hz 3.5 Hz Laptop Acer Aspire Hz -3.4 / +3.3 Hz +0.2 / +1.4 Hz 4.0 Hz PC 12 jaar oud Hz!!! / +2.0 Hz -1.1 / +1.2 Hz 0.0 Hz! Externe USB geluidskaart, luidspreker uitgang moest uitgeschakeld worden! +798 Hz -1.7 / +1.3 Hz -0.7 / +0.6 Hz 0.4 Hz Enkele meetwaarden uitgevoerd met een 10 MHz referentie frequentie bron en een sample rate van samples per seconde.

6 Het instellen van de geluidskaart Je kunt de prescaler aansluiten op de line ingang of op de microfooningang van de geluidskaart. Wanneer je de microfooningang gebruikt, moet je de extra 20 db versterking uitschakelen. En zet de ingang op studio kwaliteit. Voor het afregenen van het audio niveau moeten we tijdens de frequentie metingen het audio aanzetten d.m.v. het klikken van de knop "Audio on". We zien nu het maximale en het minimale niveau en de twee waarden van de samples waartussen de nuldoorgang zich bevindt. Het maximale audio niveau van een geluidskaart is samples. Regel het ingangsniveau zodanig af dat dit niveau ruim lager ligt, bijvoorbeeld tussen de en Dit gebeurt door met de muis de niveau regelingen af te regelen. Klik hiervoor met de rechter muistoets op het luidsprekertje rechtsonder op de Windows taakbalk en selecteer "opnameapparaten". Ook moet het audio niveau hoorbaar zijn zonder pauzes, anders moet je een lagere sample rate kiezen of een snellere PC kopen. IJking Voor de ijking zijn twee mogelijkheden: Mogelijkheid 1: Select "Prescaler" en voer handmatig de prescaler waarde in. De prescaler waarde moet zodanig gekozen worden dat de exacte waarde van de frequentie weergegeven wordt. Dus niet 4096, maar bijvoorbeeld Mogelijkheid 2: Sluit de frequentie meter aan op een referentie frequentie en voer een meting uit met een lange meettijd van 5 seconden. Klik op "Stop" om de meting te stoppen. Select weer "Prescaler" maar druk "Cancel" in plaats van een prescaler waarde in te voeren. Beantwoord de vraag "Calibrate with measured frequency" met "ja" en voer de referentie frequentie in Hz in. De exacte prescaler waarde wordt dan automatisch berekend. Je kunt deze tezamen met de andere settings zoals offset frequency opslaan. Voor deze kalibratie kun je uiteraard de in de prescaler ingebouwde kristal oscillator gebruiken. Andere toepassingen Vele amateurschakelingen hebben een frequentie stabilisator (bijvoorbeeld Huff & Puff), waarbij het VFO signaal al door een prescaler (bijvoorbeeld 74HC4060) gedeeld wordt naar audio frequenties. Het enige wat hier aan toegevoegd moet worden is het RC netwerkje bestaande uit 3 weerstanden en 1 condensator en een kabeltje met een plugje. De middenfrequent kan als offset geprogrammeerd worden en we hebben een prachtige frequentie uitlezing. Vaak hangt de PC toch al aan de ontvanger om digitale modes te decoderen. Een omschakelaartje voor "audio uit" of "prescaler uit" is dan handig. SOFTWARE Voordat je dit programma gebruikt, moet je Python installeren. Dit gaat heel eenvoudig. Maar lees eerst eens iets over Python door op de volgende link te klikken: WAT IS PYTHON EN HOE INSTALLEER JE PYTHON Omdat de broncode van Python in ASCII geschreven is, kun je zelf het programma eenvoudig aanpassen aan je eigen wensen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het scherm, de kleuren enz. Benodigde Python versie: Python versie 2.6 of 2.7 Benodigde externe modules (site-packages voor de juiste Python versie!): pyaudio Download hier het Python frequentie teller programma door op onderstaande link te klikken: FrequencyCounter-v01a.pyw

7 Wij, hobbyclub leden van de NOV, wilde de teller ook voor hogere frequentie kunnen gebruiken zodoende werd er een Préscaler voor gebouwd met een MB506 en ingesteld als 128 deler. Arjan PE1ABE ontwierp er een printje voor en zo hadden weer een leuk project. Het schema ziet er zo uit. De C's en R's rond de MB506 zijn in SMD uitgevoerd. Omdat de préscaler de neiging had tot oscilleren is tussen pootje 8 en 5/7 een smd weerstand aan gebracht van 470k en als hij dan nog niet stil is kan aan de ingang een weerstand van 50 Ohm worden aangebracht. Ik heb die 50 Ohm niet aangebracht omdat ik een stukje coax met oppik lusje gebruikt voor de hogere frequenties. Met S2 kiezen we tussen de hoge- of lagefrequentieband. De Software Software is (gratis) te downloaden op de url s die in het artikeltje van PA2OHH is beschreven. Ik had nogal wat moeite om de juiste te vinden. Als u mij een mailtje stuur, stuur ik u die files op. Gebruik u de lage frequentieband dan in de software de préscaler instellen op 4096, gebruik u de hoge frequentie band dan instellen op Hier een paar plaatjes van mijn interface

8 Daan, PAØFNB November 2013

(display1.jpg) Display met 8 leds, geheel links zit de MHz / khz schakelaar, rechts de 8 ledjes met erboven de MHz schaal en eronder de khz schaal.

(display1.jpg) Display met 8 leds, geheel links zit de MHz / khz schakelaar, rechts de 8 ledjes met erboven de MHz schaal en eronder de khz schaal. De SUSI frequentie teller. SUSI is de afkorting van SUper Simpel en dat klinkt vele QRPers als muziek in de oren. Deze teller is dan ook bedoeld voor eenvoudige QRP transceivers. Het aantal componenten

Nadere informatie

Universele Digi Interface

Universele Digi Interface Universele Digi Interface Deze universele interface bestaat uit verschillende modules en kan daardoor ook voor verschillende toepassingen en verschillende type transceivers gebruikt worden. Het uitgangspunt

Nadere informatie

Zelfbouw frequentieteller

Zelfbouw frequentieteller Zelfbouw frequentieteller De frequentieteller die hier beschreven is, is een teller die gebruik maakt van de software van JG6DFK. De teller is opgebouwd met een PIC processor, namelijk de bekende PIC 16F84.

Nadere informatie

Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp

Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp Inleiding: ELMO Project PA3FHY/PA3CEG Ref:02 Eenvoudig Logisch Multifunctioneel Ontwerp Na voltooiing van een aantal gezamenlijke 10 MHz referentie projecten (zie rechter foto), kwam de uitdaging bij Gerard

Nadere informatie

PIC Callgever Door PA1RUM

PIC Callgever Door PA1RUM PIC Callgever Door PA1RUM Aanleiding Tijdens de radiokampweek 2008 is deze callgever met veel enthousiasme gebouwd. Niet alleen omdat het een zeer eenvoudig en veelzijdig ontwerp is, maar ook omdat het

Nadere informatie

- Indicatie batterij status - Het LCD scherm van de multimeter heeft achtergrondverlichting en staafdiagram - Multimeter met intern geheugen (32.

- Indicatie batterij status - Het LCD scherm van de multimeter heeft achtergrondverlichting en staafdiagram - Multimeter met intern geheugen (32. Handheld Multimeter PCE-DM 22 Handmatige TRUE RMS data logger multimeter met meerdere meetfuncties, geheugen / data logger, RS-232 interface en software standaarden: IEC 1010 1000 V CAT III Deze handmatige

Nadere informatie

Figuur 1. Rabo bank Lekkerkerk nr. 3357.90.267 Handelsregister nr. 24345002 K.v.K. te Rotterdam

Figuur 1. Rabo bank Lekkerkerk nr. 3357.90.267 Handelsregister nr. 24345002 K.v.K. te Rotterdam AM PLL zender De AM PLL zender is eenvoudig te bouwen, en eenvoudig in gebruik (behoeft geen afregeling) De schakeling is zeer stabiel (stabiliteit is het kristal) De frequenties zitten exact op het kanaalraster

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev:

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: 2003 06 25 www.qsl.net/pa0nhc Met dank aan PA3CYS voor de gegevens en materialen, en aan pa3gvq

Nadere informatie

Handleiding. MED PLUS software

Handleiding. MED PLUS software Handleiding MED PLUS software De MED PLUS software beschikt over een aantal functies waarmee instellingen en of functies aangepast kunnen worden in de MED11. Aansluiten van MED11 Sluit de MED SK PLUS interface

Nadere informatie

DIGITALE MODE MET POWER SDR

DIGITALE MODE MET POWER SDR DIGITALE MODE MET POWER SDR Als u een SDR tranceiver of ontvanger in gebruik heeft, is het misschien ook leuk om de digitale modi zoals BPSK31, RTTY enz. enz. te kunnen ontvangen en zenden. We beperken

Nadere informatie

ZETA SDR 2014 Software-Defined-Radio-ontvanger voor de 40m-band

ZETA SDR 2014 Software-Defined-Radio-ontvanger voor de 40m-band Handleiding ZETA SDR bouwpakket Een project van Rody PD2RVK en Edwin PA7FRN naar een idee van Gintaras LYGP Met dank aan: VERON afdeling Breda Alberto I2PHO /6 Inhoudsopgave Inleiding...2 Inhoud van het

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Een eenvoudig frequentie display voor het eenvoudige QRP afstemsysteem van Ton, PA0KLT

Een eenvoudig frequentie display voor het eenvoudige QRP afstemsysteem van Ton, PA0KLT Een eenvoudig frequentie display voor het eenvoudige QRP afstemsysteem van Ton, PA0KLT In de QRP nieuwsbrief nummer 103 (september 2002) stond een artikel van Ton, PA0KLT over een eenvoudig QRP afstemsysteem.

Nadere informatie

Handleiding voor demonstratie multimeter

Handleiding voor demonstratie multimeter Handleiding voor demonstratie multimeter 24.06.18 3867.70 Omschrijving: Deze demonstratie multimeter is special ontworpen voor educatieve doeleinden en kan de volgende eenheden meten: spanning, stroom.

Nadere informatie

Universele Digi-interface.

Universele Digi-interface. Afdeling 34 Noord Oost Veluwe Universele Digi-interface. Het ontstaan van het project. Door de N.O.V contest groep waren een aantal interface modules gebouwd door PG3VA en PE1RZU.Er was veel belangstelling

Nadere informatie

Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de

Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de Lima SDR Inleiding Alvorens in te gaan op het zelfbouwproject Lima SDR eerst iets over de techniek en de mogelijkheden van een SDR. Door de opkomst van SDR (de Engelse afkorting voor Software DefinedRadio)

Nadere informatie

Locobuffer Handleiding

Locobuffer Handleiding Locobuffer Handleiding HDM09 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Universiteit Twente EWI. Practicum ElBas. Klasse AB Versterker

Universiteit Twente EWI. Practicum ElBas. Klasse AB Versterker Universiteit Twente EWI Practicum ElBas Klasse AB Versterker Jeroen Venema (s1173375 Danie l Sonck (s1176366 j.venema-1@student.utwente.nl) d.e.sonck@student.utwente.nl) 23 april 2012 Samenvatting Voor

Nadere informatie

Frequentieteller met middenfrequent aftrek

Frequentieteller met middenfrequent aftrek Frequentieteller met middenfrequent aftrek Inleiding Onlangs is in het blad een schakeling gepubliceerd van een meter ontvanger, ontworpen door Henk van den Hof (PVJ). r bestond echter behoefte aan een

Nadere informatie

Stuklijst: Hieronder vindt u de stuklijst van de oscillator.

Stuklijst: Hieronder vindt u de stuklijst van de oscillator. Stuklijst: Hieronder vindt u de stuklijst van de oscillator. Aant Referentie Waarde Codering 3 C,C4,C4 Elco 0µF 5v C0 Elco 00µF 5v C7 Elco 000µF 5v C,C6 Condensator 470pF 47 C Condensator 470nF 470nF C3

Nadere informatie

Bouwbeschrijving PSK31 QRP Transceiver.

Bouwbeschrijving PSK31 QRP Transceiver. Bouwbeschrijving PSK31 QRP Transceiver. Bouwproject van de VERON afdeling A17 Gouda. PSK QRP TRX bouwproject VERON afdeling A17 Gouda - Opgesteld door Pim PA5PR - Versie 2 12/2009 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

Sailor Scheepszender

Sailor Scheepszender Sailor Scheepszender Door een samenloop van omstandigheden kwam ik in het bezit van een SAILOR scheepszender bestaande uit de voedingunit N4, de ontvanger R2, de exiter S3, de eindtrap T27 en een antenne-unit

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Geavanceerd EMC Printontwerp

Geavanceerd EMC Printontwerp Geavanceerd EMC Printontwerp Patrick Dijkstra 9 November 2016 Waar gaan we het over hebben? Introductie DARE!! Filtering en afgeschermde kabels Voedingsontkoppeling Routing (referentievlak) Voor een Veilige

Nadere informatie

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen.

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2 5 6 4 8 7 1 Vermogen AAN/UIT

Nadere informatie

ongeveer. 500g (incl. batterij en holster) Nauwkeurigheid is ± (% van uitlezing + nummer in laatste cijfer) bij 23 ± 5 C, < 75 % RH

ongeveer. 500g (incl. batterij en holster) Nauwkeurigheid is ± (% van uitlezing + nummer in laatste cijfer) bij 23 ± 5 C, < 75 % RH Deze digitale multimeter met LCD-scherm, automatische bereikinstelling & automatische uitschakeling is een draagbare compacte multimeter met 3 3/4 digits. Hij is ideaal geschikt voor gebruik in het lab,

Nadere informatie

DHCP-2. Keuzes. inbouw 22RH541. voor. in de. HM 1/19 9 maart 2014 V1.0

DHCP-2. Keuzes. inbouw 22RH541. voor. in de. HM 1/19 9 maart 2014 V1.0 DHCP-2 Keuzes voor inbouw in de 22RH541 HM 1/19 9 maart 2014 V1.0 Inhoud 1.Introductie...3 2.Wat blijft, wat blijft niet, wat wordt nieuw...3 3.Voeding...4 4.Kast en demping...4 5.DHCP-2 ingangscircuit

Nadere informatie

gebruikershandleiding PC

gebruikershandleiding PC Roboc@r gebruikershandleiding PC ROBOTICS BT Smart Beginner Set Elektronische onderdelen Deze zien eruit als normale onderdelen en kunnen ook samen met gewone onderdelen gemonteerd worden. Ze werken op

Nadere informatie

Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4

Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4 Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4 De DFD4 is een programmeerbare frequentie teller voor HF en VHF/UHF. De teller is ontworpen door Neil Heckt en is te vinden op de website van AADE (Almost All Digital

Nadere informatie

NOS Mini DAC "Octave. Gebruiksaanwijzing. Made by ALL Engineering. Bijgewerkt per

NOS Mini DAC Octave. Gebruiksaanwijzing. Made by ALL Engineering. Bijgewerkt per NOS Mini DAC "Octave MKII " Gebruiksaanwijzing Bijgewerkt per 16-03-2013 Introductie De NOS Mini DAC "Octave MKII"is een digitaal naar analoog omzetter zonder enige opsmuk. Zo wordt geen processing toegepast

Nadere informatie

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8 9600 bps RS-232 interface voor uitlezing van Ontvangen RC5 codes Led aanduiding bij ontvangst van Infrarood pulsen Led aanduiding goede werking Interne firmware Inwendige oscillator Weinig externe componenten

Nadere informatie

Parameter Min. Typisch Max. Eenheid. Meetbereik met meegeleverde type-2 thermistor probe ºC. Kabellengte meegeleverde thermistor probe 100 cm

Parameter Min. Typisch Max. Eenheid. Meetbereik met meegeleverde type-2 thermistor probe ºC. Kabellengte meegeleverde thermistor probe 100 cm EL-USB-TP-LCD: thermistor logger met display, -40 ºC tot +125 ºC Bestel on-line bij Vego VOF, levering naar Nederland en Vlaanderen Slechts 82,88 (prijs exclusief 21 % BTW en verzending) EL-USB-TP-LCD:

Nadere informatie

Interface digitale modes en N1MM.

Interface digitale modes en N1MM. Interface digitale modes en N1MM. Zoals aangekondigd gaan we hier verder in op de gecombineerde interface voor digitale modes en N1MM logprogramma. Het contest programma N1MM geraakt zo stilaan ingeburgerd

Nadere informatie

Frequentie referentie systeem. PA0 FWN.

Frequentie referentie systeem. PA0 FWN. Frequentie referentie systeem. PA0 FWN. Ontwerp van een ijkontvanger voor het sturen van een referentie oscillator naar aanleiding van een schema van PA2OHH. )1 Vele jaren geleden heb ik eens een ijk oscillator

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE

BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE Bij de bouw van de RF-interface wordt verwacht dat de bouwer enige bouw-ervaring heeft met elektronica-kits. Voor algemene aanwijzingen wordt verwezen naar de bouw-instructie

Nadere informatie

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF

Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Presentatie betreffende de ervaringen met WSPR door PA3EDR een vervolg op de presentatie van Dick PA4VHF Welke punten komen er aan de orde? Wat is WSPR? Wat kunnen we ermee? Hoe werkt het? Waar is het

Nadere informatie

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Deze handleiding is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een eenvoudige manier en in begrijpelijke tekst leer je stapsgewijs wat elk elektronica-onderdeel

Nadere informatie

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen

Arduino. Workshop. 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Arduino Workshop Beta-docentendag 20 juni 2014 Peter Struwe Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen Wat is een microcontroller? Maak een computer met alleen het meest noodzakelijke: processor geheugen

Nadere informatie

Inhoudsopgave LED dobbelsteen

Inhoudsopgave LED dobbelsteen Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Dobbelstenen...3 Project: Dobbelsteen met LED s...3 Inleiding...3 Werking...3 Berekeningen...4 Frequentie...4 Bits...4 LED voorschakelweerstanden...4 Schema...4 Printplaat...5

Nadere informatie

Dopplerpeiler met Google Earth koppeling v2.0

Dopplerpeiler met Google Earth koppeling v2.0 Dopplerpeiler met Google Earth koppeling v2.0 De schakeling is opgebouwd rond twee microprocessoren. De eerste processor is verantwoordelijk voor de feitelijke peiling en geeft de gepeilde data door naar

Nadere informatie

Inductiemeter via de parallelle poort

Inductiemeter via de parallelle poort K.T.A.1-Gent "De Lindenlei" Lindenlei 38 9000 Gent Tel: 09.225.33.04 en 09.225.43.42 Fax: 09.225.52.88 Geïntegreerde proef Inductiemeter via de parallelle poort Naam: Michaël Clinckspoor Richting: Industriële

Nadere informatie

Het satelliet project 2017

Het satelliet project 2017 Het satelliet project 2017 Antennes Het belangrijkste van elk radiostation is natuurlijk de antenne, of in mijn geval de antennes. Ik heb gekozen voor de grootst mogelijke antennes die op het dak van mijn

Nadere informatie

Handleiding. Vanaf BFC Software Versie: MTD Hardware Versie: 5.2 Document Versie: van 16 Handleiding BFC Versie:

Handleiding. Vanaf BFC Software Versie: MTD Hardware Versie: 5.2 Document Versie: van 16 Handleiding BFC Versie: Handleiding Vanaf BFC Software Versie: 1.0.4.3 MTD Hardware Versie: 5.2 Document 1 van 16 Handleiding BFC Inhoudsopgave: Introductie... 3 Installeren van de benodigde software... 3 1. Installeren van Microsoft

Nadere informatie

Een simpel lichtorgel met Lightning.

Een simpel lichtorgel met Lightning. Een simpel lichtorgel met Lightning. Lightning is een freeware programma en is te downloaden op/van: http://www.sools.com/?menu=lightning&page=lightning Lightning kan de interface van het project Digitale

Nadere informatie

Installeren driver M-1023Q voor firmware update.

Installeren driver M-1023Q voor firmware update. Installeren driver M-1023Q voor firmware update. 1. Zet vóór de firmware update de USB Foutopsporing mode in de Tablet aan. 2. Pak het update zip pakket uit in een aparte map en ga vanuit die map werken.

Nadere informatie

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR Installatie handleiding PowerSDR-IQ v1.19.3.15 SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR vrij vertaald en aangepast door PA0NCR ten behoeve van het SDR bouwproject van de afdeling Woerden van de Veron. Oorspronkelijke

Nadere informatie

Ombouw NOKIA RD40 voor de 70 cm HAM-band

Ombouw NOKIA RD40 voor de 70 cm HAM-band Ombouw NIA RD40 voor de 70 cm HAM-band Door PE1BVU Februari 2010 Versie 1.0 Ombouw NIA RD40 voor de 70 cm HAM-band Dit document beschrijft hoe de ombouw van de Nokia RD40 werd uitgevoerd door PE1BVU. Deze

Nadere informatie

WRC S Soundcard Interface

WRC S Soundcard Interface WRC S Soundcard Interface Intro door Eddy, ON7PO: De PC is ook bij de radioamateurs niet meer weg te denken de digitale modes zoals SSTV RTTY, PSK, QSK, PACKET enz. nemen met rassen schreden hun plaats

Nadere informatie

Uitwerking LES 18 N CURSSUS

Uitwerking LES 18 N CURSSUS 1) B De functie van de stuurtrap in een FM-zender is het: A) opwekken van de zendfrequentie (is de functie van de -kristal- oscillator) B) uitsturen van de eindtrap (levert het vermogen om de eindtrap

Nadere informatie

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen:

dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: dmxdomotica DDC1-IP-RGB Controller. Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop interfaces.

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz

Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz Onno de Meijer. PA3AKP Fase-ruis metingen aan oscillatoren met een low-cost Rigol DSA815TG Spectrum Analyser tot -150 dbc/hz Introductie Onlangs is door Jos Disselhorst PA3ACJ en Antoon Milatz PA3BWE een

Nadere informatie

STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING

STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Beschrijving Stroomsensor 0222i is ontworpen voor het meten van stromen tussen 500 en +500 ma in

Nadere informatie

Pajottenlandse Radio Amateurs

Pajottenlandse Radio Amateurs Pajottenlandse Radio Amateurs ON3BL 07/02/2014 SDR ontvangst met RTL-stick Waarvoor staat de afkorting SDR? SDR Software Defined Radio Definitie van Software Defined Radio Een radiocommunicatiesysteem

Nadere informatie

Proefexamen N najaar 2001

Proefexamen N najaar 2001 Proefexamen N najaar 2001 1- De Q-code QRT betekent: houd op einde bericht ik word gestoord 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting om de roepletters van het tegen station en het eigen

Nadere informatie

Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31

Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31 Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31 ON3WAG ON3BL 05/02/2010 Waarvoor staat PSK 31? PSK 31 Gebruikte modulatievorm Datasnelheid (baudrate) Phase Shift Keying 31 Baud Wat is PSK 31? Digitale 2-weg amateur

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

DVM830L -- Digitale Mini Multimeter

DVM830L -- Digitale Mini Multimeter 1. Beschrijving -- Digitale Mini Multimeter De is een compacte multimeter met een 3 ½ digit LCD. Met dit apparaat kunt u AC en DC spanning, DC stroom, weerstanden, diodes en transistors meten. Het apparaat

Nadere informatie

Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder

Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder Programmering Tiny45 voor de DCC locdecoder Dit is een beschrijving voor het programmeren van de Tiny45 van de locdecoder. Voor de eerste programmering is een programmer voor Atmel AVR mikrocontrollers

Nadere informatie

Zelfbouw van een CW-Decoder met Arduino NANO

Zelfbouw van een CW-Decoder met Arduino NANO Cees-PA1CE Zelfbouw van een CW-Decoder met Arduino NANO Deze zelfbouw CW-Decoder is naar aanleiding van een beschrijving van een Morse decoder in Elektron van april 2015. Na zoeken op internet zijn er

Nadere informatie

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S DE VERSCHILLEN TUSSEN DE FLEX-6000 RADIO S Type FLEX- 6400 6400M 6600 6600M 6700 Met 8, 1920 x 1200, IPS aanraakscherm Dual VFO op het front HDMI aansluiting tbv externe monitor Ingebouwde 2 Watt luidspreker

Nadere informatie

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Predator Pro 3D USB Gebruikershandleiding Versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren

Nadere informatie

DVM345DI -- DIGITALE MULTIMETER

DVM345DI -- DIGITALE MULTIMETER -- DIGITALE MULTIMETER 1. IEIDING Proficiat met uw aankoop! Met de kunt u AC en DC spanning, AC en DC stroom, weerstanden, capaciteit en temperatuur meten. Het toestel kan worden aangesloten op een computer

Nadere informatie

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET:

Domotica in drie stappen: Systeem omschrijving: DDNET: dmxdomotica DDC1-IP Controller. Ipad en Android Simplistic Light Domotica in drie stappen: 1: Monteren componenten en aansluiten. 2: Adressen instellen op de DMX dimmers Zones in stellen op de drukknop

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 3-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waarom een printer delen?... 3 Printer beschikbaar (delen) maken op Windows 7:...

Nadere informatie

Stappenplan Audio opnemen en bewerken

Stappenplan Audio opnemen en bewerken WAT IS AUDACITY? Je kunt audio opnemen en bewerken met onder andere de tool Audacity. Audacity is een audiobewerkingsprogramma. Een screenshot van een project in Audacity. DOWNLOADEN EN INSTALLEREN (WINDOWS)

Nadere informatie

Quha Zono. Gebruikershandleiding

Quha Zono. Gebruikershandleiding Quha Zono Gebruikershandleiding 2 Powerknop / Indicatorlampje USB poort Montagebevestiging Welkom bij Quha Zono muis. Deze gebruikershandleiding leidt u door de functies en mogelijkheden van uw apparaat.

Nadere informatie

Technische Referentie - V&A TSD-QA89 (2011/11)

Technische Referentie - V&A TSD-QA89 (2011/11) Technische Referentie - V&A TSD-QA89 (2011/11) 1. V: Hoe kan ik de 3D functie op de Asrock Vision 3D en ION3D systemen aanzetten? A: Verschillende monitor/tv/media/afspeel software zullen verschillende

Nadere informatie

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding EnVivo EZ Converter Gebruikershandleiding op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 4 OPMERKINGEN... 4 FUNCTIES... 5 SPECIFICATIES... 5 SYSTEEMEISEN... 5 INHOUD VAN DE VERPAKKING

Nadere informatie

RD 3400 Audio Listen-in systeem

RD 3400 Audio Listen-in systeem Handleiding RD 3400 Audio Listen-in systeem RD3400 II /V6ip Audio listen-in is een techniek, waarbij een meldkamer via de kiezer kan luisteren in een pand. Doel is om hierdoor indringers hoorbaar te maken.

Nadere informatie

SmartSDR CAT + DDUtil handboek

SmartSDR CAT + DDUtil handboek SmartSDR CAT + DDUtil handboek Versie 1.0 16 november 2013 SmartSDR CAT versie: 1.1.7 Parma Communicatie Ger J. Metselaar FlexRadio Systems importeur voor de Benelux Ommelanderdrift 41 9781 LB Bedum 06

Nadere informatie

Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding).

Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding). BITX 20 Tranceiver Vs.3.x Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding). De website: http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitxver3new/newmanual.htm

Nadere informatie

10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar

10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar 10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar Inleiding Volumeregelaars voor stereoweergave worden meestal van twee gelijklopende potentiometers gemaakt. Die gelijkloop laat nogal eens te wensen over,

Nadere informatie

Onderdelenpakket hf kristal-oscillatoreenheid

Onderdelenpakket hf kristal-oscillatoreenheid Onderdelenpakket hf kristal-oscillatoreenheid NL 2933 HF-oscillatoreenheid voor een, met behulp van een kristal bepaalde, frequentie. Wordt geleverd inclusief een 4433 khz kristal. Te gebruiken in een

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4

Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4 Een zelfbouw frequentie teller, de DFD4 De DFD4 is een programmeerbare frequentie teller voor HF en VHF/UHF. De teller is ontworpen door Neil Heckt en is te vinden op de website van MDE (Almost All Digital

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

TPC-200. Draadloos schakelen via de PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer

TPC-200. Draadloos schakelen via de PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer TPC-200 Draadloos schakelen via de PC Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer Inleiding De TPC-200 is een computergestuurde zender en timer voor het KlikAan-KlikUit systeem

Nadere informatie

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini Chlorofyl Fluorescentie.

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini Chlorofyl Fluorescentie. Installatie-/Gebruikershandleiding FluoMini Chlorofyl Fluorescentie www.sendot.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Specificaties... 4 3. Installatie... 4 4. Meten met de Fluomini Chlorofyl sensor... 5

Nadere informatie

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Stap 1. Voorbereidingen Als eerste sluit de CDU aan op de computer waar ook de ProsimCDU module is geïnstalleerd. De volgende aansluitingen dienen gemaakt te worden:

Nadere informatie

Noise/Gain Analyzer. Door W.Schaap PA0WSO

Noise/Gain Analyzer. Door W.Schaap PA0WSO Noise/Gain Analyzer Door W.Schaap PA0WSO w.schaap@planet.nl Inleiding: In het verleden heb ik al eens geprobeerd een meetinstrument te maken om er mee het ruisgetal van een converter of een voorversterker

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011.

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011. VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren.be GEÏNTEGREERDE PROEF Pakketweegschaal Industriële informatie

Nadere informatie

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Handleiding bij het gebruik van een microcontroller in het Accelerometerproject (Project II) Er zijn speciaal voor het Accelerometerproject

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318

GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318 PCE Brookhuis B.V. Institutenweg 15 7521 PH Enschede The Netherlands Telefoon+31 53 737 01 92 Fax: +31 53 430 36 46 info@pcebenelux.nl www.pcebrookhuis.nl GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318

Nadere informatie

Project DTMF ATV Repeater besturing voor PI6HLM

Project DTMF ATV Repeater besturing voor PI6HLM Project DTMF ATV Repeater besturing voor PI6HLM Hoe de nieuwe DTMF besturing is ontstaan: enige tijd geleden vroeg ik aan enkele leden of er niet een stukje hardware was waar de DTMF codelijst instond

Nadere informatie

Handleiding ALFANET 70-Clock

Handleiding ALFANET 70-Clock Handleiding ALFANET 70-Clock 1 Werking De ALFANET 70-Clock is een real-time weekklok met een relais uitgang en twee contact ingangen geschikt voor paneel inbouw. Er zijn 7 schakeltijden die via parameters

Nadere informatie

Frequentie standaard PA0WSO

Frequentie standaard PA0WSO Frequentie standaard PA0WSO Wim Schaap PA0WSO Vollenhove 11-01-2006 Deze frequentie standaard is opgebouwd uit verschillende subsysteem printen bestaande uit: Ontvanger Hierop is gemonteerd de Rockwell

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth 2.0 Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos verbinding maken met een ander

Nadere informatie

Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing

Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing Gevalstudie 1 Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing IEEE Journal of Solid-state circuits, Vol 34, No 1, Januari 1999, pp 116-119 Jan Genoe KHLim Flat Panel display kolom driver

Nadere informatie

Controleer eerst welke toepassing u moet gebruiken voor de firmware-update. Dit is afhankelijk van het serienummer van uw speler:

Controleer eerst welke toepassing u moet gebruiken voor de firmware-update. Dit is afhankelijk van het serienummer van uw speler: Firmware-update voor GoGear SA4RGA Controleer eerst welke toepassing u moet gebruiken voor de firmware-update. Dit is afhankelijk van het serienummer van uw speler: Serial number starting with: MTxx13

Nadere informatie

Handleiding. Kerkradio Ontvanger. Rivendel Electronics type RVD-02

Handleiding. Kerkradio Ontvanger. Rivendel Electronics type RVD-02 Handleiding Kerkradio Ontvanger Rivendel Electronics type RVD-02 Kerkradio via de Ether bij de mensen thuis. 1 Inhoud: - Inbedrijfstelling pagina 3. - Gebruik en basis instellingen pagina 4. - Voorkeurtoetsen

Nadere informatie

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren

Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Hand-out Introductieworkshop LED programmeren Inleiding Deze hand-out is bedoeld als naslag voor de introductie workshop LED programmeren. In deze handout vind je de uitleg over LEDs, Arduino s en LED

Nadere informatie

Uitvoeren Single Band Conducted Immunity (CI) testen conform EN61000-4-6

Uitvoeren Single Band Conducted Immunity (CI) testen conform EN61000-4-6 Measurement Rent-a-Lab equipment Uitvoeren Single Band Conducted Immunity (CI) testen conform EN61000-4-6 pagina 1 van 8 Measurement Rent-a-Lab equipment Veiligheidsinstructies LET OP: Het onjuist uitvoeren

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Waterbestendige multi-meter METRAHIT OUTDOOR water- en stofbestendig / meerdere functies / reële effectieve waarde (TRMS) / type bescherming IP65 / automatische terminal vergrendeling / meet temperatuur

Nadere informatie

Verkorte werkwijze eerste gebruik 1. Installatie (3) 2. Gebruik Televiewer (4)

Verkorte werkwijze eerste gebruik 1. Installatie (3) 2. Gebruik Televiewer (4) Verkorte werkwijze eerste gebruik 1. Installatie (3) 2. Gebruik Televiewer (4) Hoofdstuk! 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers van de Trust Televiewer 1610 RC. Hiermee kunt u op eenvoudige

Nadere informatie