VERHAALLIJNEN OP HOOFDLIJN HERINRICHTING HISTORISCH MUSEUM DEN BRIEL 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERHAALLIJNEN OP HOOFDLIJN HERINRICHTING HISTORISCH MUSEUM DEN BRIEL 2012"

Transcriptie

1 1 VERHAALLIJNEN OP HOOFDLIJN HERINRICHTING HISTORISCH MUSEUM DEN BRIEL 2012 DEFINITIEF VOORSTEL 22 september 2010 I. Verhaallijn 1 april 1572 als Briels kernmoment binnen de context van de Tachtigjarige Oorlog. II. Verhaallijn Brielse Schatkamer.

2 2 Ad I. Verhaallijn1 april 1572 als Briels kernmoment binnen de context van de Tachtigjarige Oorlog Doelgroepen 1. Toeristen (waaronder gezinnen met kinderen) 2. Onderwijsgroepen PO en VO landelijk (overdracht met name door educatieve programma's) 3. Inwoners Brielle Uitgangspunten (collegebesluit) 1. De herinrichting van het museum wordt niet aanbodgericht bepaald, maar zal plaatsvinden op basis van en aansluiten op de wensen van de doelgroepen, te weten: toeristen, onderwijsgroepen PO en VO, inwoners Brielle. De kennis over de wensen vanuit de doelgroepen wordt verkregen via de resultaten van het museumpublieksonderzoek en de behoeften vanuit het (landelijke) onderwijs PO en VO. 2. Voor wat betreft de herinrichting van het huidige museum met 1 april als Briels kernmoment in de historische context van de Tachtigjarige Oorlog zal de Canon van Nederland leidend zijn: de Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de Geschiedenis van Nederland. Daarnaast zal -voor zover mogelijk- gebruik worden gemaakt van de Canon Voorne-Putten Rozenburg. 3. Er zal worden gezocht naar links om vanuit de historische gebeurtenissen relaties te leggen met het heden, bij voorkeur over te dragen via educatieve programma's. Nadere uitgangspunten 1. De presentatie zal chronologisch worden verteld. 2. De presentatie is opgedeeld in een inleiding, vier hoofdthema, vier subthema's en per thema een aantal verdiepingslagen. 2. Elk subthema is een Briels voorbeeld dat een hoofdthema ondersteunt. 3. Er zullen (verschillende) personen/gezichtspunten worden gebruikt om de thema/subthema's en verdiepingslagen te vertellen. 4. Beoogd wordt een integrale presentatie van verschillende presentatievormen. 5. Waar mogelijk zal inhoudelijk en fysiek een verbinding worden gelegd met andere gebouwen in Brielle. Niveau van de bezoekers Niveau I: 85 % van de bevolking/bezoekers VMBO Niveau II: 10 % van de bevolking/bezoekers HAVO-VWO Niveau III: 5 % van de bevolking/bezoekers HBO/WO

3 3 Niveaus van de presentatie Inleiding Algemeen voor iedereen Niveau 1 Thema 1 Thema 2 Thema 3 Thema 4 Niveau 1 vmbo Subthema behorend bij thema 1 Subthema behorend bij thema 2 Subthema behorend bij thema 3 Subthema behorend bij thema 4 Niveau 2 Havo-vwo Verdiepingslagen Verdiepingslagen Verdiepingslagen Verdiepingslagen Niveau III HBO/WO Gehanteerde bronnen In deze fase van het project is voor de hiernavolgende toelichtende tekstjes* bij de thema's, subthema's en verdiepingslagen gebruik gemaakt -veelal letterlijkvan de volgende bronnen: 1. De Canon van Nederland, officiele versie voor docenten voortgezet onderwijs danwel de kalender van gebeurtenissen. 2. D. Verkuil, Geschiedeniswerkplaats. Geschiedenis Tweede Fase vwo... Groningen/Houten Website van de Rijksuniversiteit Leiden/ Dutchrevolt.Leidenuniv.nl 4. Canon Voorne-Putten en Rozenburg 5. Website en lesbrief Vechten voor Oranje, Legermuseum Delft 6. Website Nationaal Archief, Den Haag 7. Website 1 aprilvereniging, Brielle 8. Website Bedevaartsoord HH. Martelaren van Gorcum, Brielle 9. Website Rijksvoorlichtingsdienst, minaz Den Haag 10. C. van Werkhoven, "De Engelsen in Brielle ", in: Brielse Mare oktober 2008, p. 27 ev. 11. Website Museum Onze Lieve Heer op Solder, Amsterdam 2010 De nummering in de teksten verwijzen naar de hierboven genoemde bronnen. * NOTABENE De toelichtende tekstjes in het hiernavolgende zijn geen tentoonstellingsteksten maar teksten die in deze fase van het project de voorgestelde hoofdthema's, subthema's en verdiepingslagen toelichten.

4 4 Overzicht thema's, subthema's en verdiepingslagen in de presentatie Inleiding Algemeen op niveau 1 I. Thema 1. (op niveau 1) De inquisitie in de Nederlanden Subthema bij thema 1 (op niveau 2) Angelus Merula ( ) als (Briels) slachtoffer van de inquisitie Verdiepingslagen bij thema 1 (op niveau 3) 1.a. De aanbieding vh smeekschrift der Edelen, Brussel 5 april b. Beeldenstorm in de Nederlanden, 10 augustus c. Hertog van Alva ( ) 1.d Willem van Oranje ( ) als leider van de Opstand II. Thema 2. (op niveau 1) 1 april 1572 Inname van Brielle Subthema bij thema 2 (op niveau 2) Martelaren van Gorcum, 9 juli 1572 Verdiepingslagen bij thema 2 (niveau 3) 2. a. Gewapende slagen in de Nederlanden voorafgaand aan Brielle 2. b. Steden die na Brielle door de Watergeuzen zijn ingenomen. III. Thema 3. (op niveau 1) De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Subthema bij thema 3 (op niveau 2) Brielle als pandstad tijdens de Republiek Verdiepingsslagen bij thema 3 (op niveau 3) 3. a. De veldslagen van Prins Maurits 3. b. Verenigde Oostindische Compagnie en West-Indische Compagnie 3. c. Het Twaalfjarig Bestand IV. Thema 4. (op niveau 1) De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Subthema bij thema 4 (op niveau 2) Brielse zeehelden in relatie tot de Tachtigjarige Oorlog Verdiepingslagen bij thema 4 (op niveau 3) 4. a. Prins Frederik Hendrik tot aan de Vrede van Munster 4. b. Schuilkerken. Hierbij een link naar het heden. Epiloog Brielle en de Republiek van 1648 tot 1713 met in het kort aandacht voor Maarten Tromp, Witte de With, Philips van Almonde, de oorlogen met Engeland, de Spaanse successieoorlog en de Vrede van Utrecht in 1713.

5 5 Inleiding De Tachtigjarige Oorlog is de ouderwetse benaming voor de opstand van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaanse koning Filips II, die uiteindelijk leidde tot een splitsing van de Nederlanden in de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden en de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het Noorden 2). De Tachtigjarige Oorlog begon in 1568 en duurde tot Van 1609 tot 1621 bestond tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk een wapenstilstand, het Twaalfjarig Bestand. Hoe kwamen de Nederlanden onder Spaanse heerschappij? In de eerste helft van de zestiende eeuw bestonden de Nederlanden uit verschillende gebieden met eigen wetten en regels. Maar één ding deelden zij met elkaar: de Habsburgse landsheer Karel V. De vader van Karel, hertog Filips de Schone, was een telg uit het geslacht van de Bourgondiërs dat vanaf de late veertiende eeuw een groot aantal hertogdommen en graafschappen in de Nederlanden had verworven. Zijn moeder was de erfgename van de Spaanse koningskronen Aragon en Castilië. Filips stierf toen Karel nog jong was, en zo moest Karel al vroeg regeren. In 1515 werd hij vijftien jaar oud heer der Nederlanden, een jaar later ook koning van Spanje en zijn bezittingen in de Nieuwe Wereld, en in 1519 volgde zijn verkiezing tot keizer van het Duitse Rijk. Karel voerde noodgedwongen veel oorlogen. Dat kostte veel geld, dat mede opgebracht moest worden door de welvarende Nederlanden. Ondertussen probeerde hij van de Nederlanden een bestuurlijke eenheid te maken en veroverde hij de laatste zelfstandige gewesten in deze streken: Groningen en Gelre. Niet iedereen verwelkomde deze centralisatiepolitiek. De steden verzetten zich tegen de hoge belastingen en koesterden hun privileges, terwijl de edellieden hun bestuursfuncties verdedigden tegen de nieuwe ambtenaren van Karel. De vele aanhangers en sympathisanten van de Reformatie vergrootten de spanningen. Karel hield vast aan de eenheid van de kerk en trad hard op tegen andersdenkenden: mensen met kritiek op de rooms-katholieke kerk zorgden voor verdeeldheid. Karel liet strenge ketterplakkaten uitvaardigen, tot ontzetting van een steeds grotere groep van stedelijke bestuurders en edellieden die religieuze verdraagzaamheid predikten. Op 25 oktober 1555 deed Karel V, ondersteund door de jonge prins Willem van Oranje, afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Filips II 1).

6 6 Thema 1. De inquisitie in de Nederlanden De vele aanhangers en sympathisanten van de Reformatie vergrootten de spanningen. Karel hield vast aan de eenheid van de kerk en trad hard op tegen andersdenkenden: mensen met kritiek op de rooms-katholieke kerk zorgden voor verdeeldheid. Karel liet strenge ketterplakkaten uitvaardigen, tot ontzetting van een steeds grotere groep van stedelijke bestuurders en edellieden die religieuze verdraagzaamheid predikten 1). Karel zag het als zijn taak het katholieke geloof te beschermen. Hij kreeg ook in de Nederlanden de handen vol aan de bestrijding van het protestantisme. In 1522 richtte hij daarvoor een eigen inquisitie op, een speciale rechtbank tegen misdrijven tegen het geloof. Onder Karel werden meer dan 2000 Nederlanders om hun geloof op de brandstapel gebracht 2). Subthema bij thema 1. Angelus Merula ( ) als Briels slachtoffer van de inquisitie Storyline Engel Willemszoon de Merle (in het Latijn: Angelus Merula) werd in 1482 in Brielle geboren. Na jarenlang te hebben gestudeerd werd hij op 5 april 1511 in de Utrechtse Domkerk tot priester gewijd. Een maand later droeg hij zijn eerste mis op in de Sint Catharijnekerk. Angelus Merula wilde de Katholieke kerk hervormen. Hij wilde bijvoorbeeld de heiligenverering en bedevaarten afschaffen. De inquisitie veroordeelde hem tot ketter. Aangezien hij bleef weigeren zijn hervormingsleer te herroepen, werd hij ter dood veroordeeld. Op 26 juli 1557 leidde de beul hem naar de brandstapel; hij stierf nog voordat hij op de brandstapel werd gezet. Overeenkomstig zijn testament kreeg Brielle het huis van Angelus Merula en richtte het in tot het Merulaweeshuis 4). Verdiepingslagen bij thema 1 1 a. De aanbieding vh smeekschrift der Edelen, Brussel 5 april 1566 Storyline Op 5 april boden tweehonderd edellieden landvoogdes Margaretha van Parma een smeekschrift aan. Zij wilden dat er een einde kwam aan de geloofsvervolgingen en dat er een vergadering van de Staten-Generaal werd uitgeschreven om de problemen in het land te bespreken. De landvoogdes Margaretha van Parma, de halfzus van Philips de Tweede, schrok van hun aantal, maar een raadsheer fluisterde in haar oor: Het zijn maar geuzen (bedelaars). Toen dezelfde edelen enkele dagen later een verbond met elkaar aangingen, besloten zij zichzelf daarom 'geuzen' te noemen. Ter herkenning droegen zij voortaan een bedelnap aan hun riem en een penning om de hals 1).

7 7 1. b. Beeldenstorm in de Nederlanden, 10 augustus 1566 Op 10 augustus leidde een van de zogenaamde hagenpreken tot de plundering van een klooster nabij Steenvoorde. Vanaf eind augustus vernielden de beeldenstormers ook in de noordelijke Nederlanden heiligenbeelden en andere kunstwerken en plunderden kloostervoorraden. Door de kerken te zuiveren van heiligenbeelden, altaren, kunstwerken en andere onnodige luxe meenden de calvinisten de band met de vroegere, in hun ogen zuivere, christenen te herstellen en de eeuwen van corruptie en verering van valse heiligen als het ware weg te wassen. De gezuiverde kerken waren voortaan bovendien geschikt voor de gereformeerde eredienst, waarin Gods woord centraal staat: bijbellezing en bijbeluitleg door een predikant 1). 1.c. Hertog van Alva ( ) Op 22 augustus 1567 arriveerde de hertog van Alva in de Nederlanden om er namens koning Filips II orde op zaken stelllen. Hiertoe stelde hij in 1567 de Raad van Beroerten in. Deze Raad had tot doel iedereen te straffen die op één of andere manier had deelgenomen aan de Beeldenstorm. Willem van Oranje ontvluchtte hierop Brussel. Maar twee andere belangrijke Nederlandse edelen, de graaf van Egmont en graaf Horne, besloten niet te vluchten. Alva liet ze vrijwel direct na zijn aankomst arresteren. Ze werden beschuldigd van verraad en ter dood veroordeeld. Alva deed op 28 mei 1568 prins Willem van Oranje in de ban. Hij gaf opdracht tot de onthoofding van vele edelen 1). 1. d. Willem van Oranje ( ) Willem van Oranje wordt gezien als leider van de Opstand, als grondlegger van een nieuwe Nederlandse staat en vereerd als de vader des vaderlands. Vanaf 1555 verwierf Oranje hoge posities. Als militair opperbevelhebber, lid van de Raad van State, ridder van het Orde van de Gulden Vlies en stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht werd hij een van de invloedrijkste edellieden in de Nederlanden. Zijn verhouding met Filips II, de opvolger van Karel V, verslechterde echter snel. Oranje werd de belangrijkste woordvoerder van de adellijke oppositiepartij. Deze drong aan op een verzachting van de kettervervolgingen en verzette zich tegen de opmars van de professionele ambtenaren in het landsbestuur. Door die nieuwe ambtenaren raakten edelmannen hun oude posities kwijt. Na de Beeldenstorm vluchtte Oranje naar de Dillenburg, van waaruit hij vanaf 1568 verschillende militaire invallen in de Nederlanden ondernam om een einde te maken aan het bewind van de hertog van Alva. Ook via propaganda (pamfletten, strijdliederen, prenten) werd deze strijd gevoerd. Pas toen de Watergeuzen op 1 april 1572 bij toeval Den Briel innamen, kreeg de Opstand bredere steun. In 1580 zette Filips een beloning op het hoofd van Willem van Oranje. Willem reageerde hierop met een Apologie (verweerschrift) en de Staten-Generaal van de opstandige gewesten met een Plakkaat van verlatinghe. De strekking van beide geschriften was hetzelfde: hun verzet was gerechtvaardigd omdat de koning zich gedroeg als een tiran. Op 10 juli 1584 maakte de katholiek Balthasar Gerards met pistoolschoten een einde aan het leven van Willem van Oranje 1).

8 8 Thema 2. 1 april 1572 Inname Den Briel door de Watergeuzen Watergeuzen waren mensen die gevlucht waren voor het bewind van de Spaanse hertog van Alva tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze zwierven rond op zee 1). Toen de Watergeuzen steeds brutaler werden en Engelse schepen en kustplaatsen aanvielen, greep Elisabeth, de Engelse koningin, in en verbood de Watergeuzen nog langer in de Engelse kustplaatsen te verblijven. In maart 1572 moesten de Watergeuzen uit Dover vertrekken en zetten vervolgens koers naar Noord- Duitsland. Er stond een felle noordwester storm en de "vloot der Watergeuzen", uitgebreid met een aantal schepen onder leiding van de Briellenaar Blois van Treslong, ging uiteindelijk vanwege de sterke wind op 1 april 1572 in de Maasmond, vlak bij Den Briel ten anker. Admiraal Lumey was op de hoogte van het feit dat er op dat moment slechts een gering aantal Spanjaarden in Den Briel gelegerd was en besloot in overleg met Blois van Treslong om Den Briel te veroveren. Coppelstock, veerman op het veer tussen Den Briel en Maassluis, moest de boodschap om Brielle over te geven aan burgemeester Koekebakker overbrengen. Het daarop volgende gesprek tussen Lumey, Blois van Treslong en de vroedschap van Brielle leidde niet de overgave door Koekebakker. De stadspoort werd na de landing van de Watergeuzen gerammeid en de stad werd - in naam van Oranje- overmeesterd. Hiermee werd Den Briel, de eerste vrije stad van de Nederlanden en verloor Alva "zijn bril" 7). Subthema bij thema 2: Martelaren van Gorcum, 9 juli 1572 Vele watergeuzen waren erg gebeten op de rooms-katholieken, in het bijzonder op monniken en priesters. In het jaar 1572 bereikte de vijandschap tegen de katholieken een dieptepunt toen bij de vijandelijkheden tussen geuzen en koningsgetrouwen in verschillende plaatsen geestelijken werden vermoord 3).Toen de geuzenvloot op 26/27 juni Gorcum innam, werd een groepje geestelijken gevangen genomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Op 5 juli 1572 werden ze per vrachtschuit naar Brielle vervoerd waar Lumey hen opwachtte. Bij hun gezelschap kwamen nog vier priesters van andere plaatsen. In totaal waren ze toen met 23. Bij de verhoren in Brielle vielen drie van hen af, bij de terechtstelling nog een. In de nacht van 9 juli zijn ze naar Rugge gebracht, even buiten Brielle naar een klooster dat in april al gesloten was. Daar zijn de 19 martelaren opgehangen aan de balken van de turfschuur. Hun geschiedenis is goed bekend omdat iemand uit Gorcum die familie was van een van hen de gebeurtenissen van dichtbij heeft meegemaakt, daarbij nog getuigenissen van anderen verzameld heeft en daarover een boek geschreven 8). Verdiepingslagen bij thema 2 2. a. Gewapende slagen in de Nederlanden voorafgaand aan Brielle Op 13 maart 1567 versloegen de Spanjaarden een Geuzenleger in de buurt van Antwerpen: de Slag bij Oosterweel. En op 23 mei 1568 vond ook een slag plaats: de troepen van Willem van Oranje, o.l.v. Lodewijk van Nassau, versloegen de Spaanse troepen in de Slag bij Heiligerlee 1).

9 9 Wat gebeurde -voorafgaand aan de Inname van Den Briel elders in de Nederlanden? Hoe verliep in de periode 1568 en 1572 de strijd tussen de Spanjaarden en de Opstandelingen? Er zal een keuze worden gemaakt voor die slagen die van nationaal belang zijn geweest. 2.b. Steden die na Brielle door Watergeuzen zijn veroverd Na Den Briel werd de een na de andere stad door de Watergeuzen veroverd (bijvoorbeeld Gorcum, Vlissingen, Haarlem, Alkmaar, Leiden). Er zal een keuze worden gemaakt voor dīe steden die van invloed zijn geweest op het verdere verloop van de geschiedenis van de tachtigjarige Oorlog, m.a.w.: van nationaal belang zijn geweest. Thema 3. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden De Nederlanden waren door de Opstand en de daaruit voortvloeiende oorlog uiteengevallen in twee nieuwe staten: de zuidelijke Spaanse Nederlanden en de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vanaf 1588 waren de zeven overgebleven opstandige gewesten als republiek doorgegaan. Dat leverde een merkwaardig staatsbestel op, waarin elk gewest in theorie een even belangrijke stem in de gemeenschappelijke vergadering van de Staten- Generaal had. Leden hadden recht op ruggespraak. Dat betekende dat afgevaardigden terug naar hun gewest mochten voor overleg. Zo kon het lang duren voor er een besluit werd genomen. In de praktijk viel dat wel mee. Omdat het rijke Holland verreweg het meeste geld inbracht, had het ook het meest te vertellen. De hoogste ambtenaar van Holland, de raadpensionaris, functioneerde als een soort minister-president, minister van financiën en minister van buitenlandse zaken tegelijk. Daarnaast was er meestal nog een Oranje die het ambt van stadhouder bekleedde. Letterlijk betekent dat plaatsvervanger, maar dat was niet meer dan een verwijzing naar vroeger: er was immers geen landsheer meer die vervangen moest worden. Als hoog edelman uit het huis van Oranje-Nassau (en dus familie van Willem van Oranje) en opperbevelhebber over de strijdkrachten stak de stadhouder ver uit boven alle andere bestuurders en ambtenaren 1). Subthema bij thema 3: Brielle als pandstad van Engeland Willem van Oranje en de Staten van Holland en Zeeland hadden in hun strijd tegen de Spanjaarden hulp nodig en vroegen aan de Protestantse Engelsen ondersteuning in de vorm van wapens en geld voor de troepen en bevoorrading van de schepen. Na de dood van Willem van Oranje in 1584 en de onderlinge toenadering van de katholieke grootmachten Spanje en Frankrijk, besloot koningin Elsabeth van Engeland tot grotere en openlijke steun. In the Treaty of Nonsuch van augustus 1585 werd bepaald dat de Engelsen 1000 cavaleristen en 6350 soldaten naar de Republiek zouden sturen en jaarlijks gulden aan de opstandelingen zouden betalen. In ruil voor deze steun wilden de Engelsen een aantal strategische steden in de Republiek als onderpand, waaronder Brielle.

10 10 De stad Brielle was tussen 1585 en 1616 als één van de zogenoemde pandsteden in handen van de Engelsen. In deze periode was een garnizoen Engelse soldaten (800) in en om Brielle gelegerd. Daarnaast woonden in Brielle de Engelse gouverneurs en plaatsvervangend gouverneurs. Een gedeelte van het Jacobsgasthuis (Jacobskerk) werd verbouwd tot kerk voor de Engelsen 10). Verdiepingslagen bij thema 3 3. De veldslagen van Prins Maurits Na de dood van Willem van Oranje in 1584 volgde zijn zoon Maurits ( ) hem op als stadhouder en bevelhebber van leger en vloot van Holland en Zeeland. Hij werd daarna ook stadhouder in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe. De stadhouders hadden vooral militaire taken en waren daardoor nauw betrokken bij het buitenlandse beleid van de Republiek 9). In 1590 kreeg Maurits het bevel over leger en vloot van de gehele Republiek. Maurits bleek een vernieuwer op militair terrein. Veel van de tactische legerhervormingen die hij doorvoerde, waren gericht op de verhoging van de vuurkracht. Omstreeks 1600 gaven vuurwapens de doorslag op het strijdtoneel. Maurits behaalde de ene na de andere overwinning op de Spanjaarden 5). Van prins Maurits zullen een aantal veldslagen worden belicht die van nationaal belang zijn geweest en een keerpunt hebben gevormd in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. 3. b. Verenigde Oostindische Compagnie en Westindische Compagnie De eerste Nederlandse schipvaart in 1595 naar Azië was een succes, want ze had de handelsroute naar de Oost geopend. Andere reizen volgden. Al snel overtroefden de kooplieden van Zeeland en Holland met hun sterke en zwaar bewapende koopvaarders de Portugezen die de route al langer kenden, en maakten ze de Engelsen jaloers. Om onderlinge concurrentie in te dammen, nam Johan van Oldenbarnevelt het initiatief tot de oprichting van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Op 20 maart 1602 verkreeg deze compagnie het Nederlandse monopolie op alle handel in de Aziatische wateren vanaf Kaap de Goede Hoop. In naam van de Republiek mocht de compagnie verdragen sluiten, oorlogen voeren en veroverde gebieden besturen. De VOC ontwikkelde zich tot een geduchte macht. Hier kan iets groots verricht worden, schreef Jan Pieterszoon Coen aan de Heren XVII, het VOC-bestuur in het verre vaderland. 1). Op 3 juni 1621 richtten de Staten-Generaal de West-Indische Compagnie op. De WIC bezat het monopolie op alle handel en scheepvaartdreef op West-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika 1). 3.c. Twaalfjarig Bestand In 1609 zorgde het Twaalfjarige Bestand voor een tijdelijke onderbreking van de oorlog tegen Spanje die in 1568 met de militaire invallen van Willem van Oranje was begonnen 1).

11 11 In deze periode escaleerde een politiek en godsdienstig conflict bijna tot een burgeroorlog. Het ging tussen remonstranten die de geloofsleer ruim wilden interpreteren en contraremonstranten die daar niets van wilden weten. Oldenbarnevelt kwam in het remonstrantse kamp; Maurits in het contraremonstrantse. In verscheidene steden braken relletjes uit. Contraremonstranten vielen huizen van remonstranten aan. Omdat de troepen van de stadhouder niet ingrepen, gaf Oldenbarnevelt de steden toestemming eigen soldaten in te huren om de onrust de kop in te drukken. Maurits vond dit als opperbevelhebber onacceptabel. Hij liet Oldenbarnevelt arresteren en zette overal zijn medestanders uit de vroedschap. Een speciale rechtbank veroordeelde de oude man in 1619 ter dood wegens hoogverraad; op 13 mei 1619 werd hij op het Binnenhof onthoofd. Zijn bondgenoot Hugo de Groot kreeg levenslang op Slot Loevestein. Maar de geleerde kreeg zijn boeken mee en wist na twee jaar in een boekenkist te ontsnappen 2). Thema 4. De Republiek der zeven Verenigde Nederlanden van 1621 tot 1648 Met toestemming van de Staten Generaal in de vorm van een kapersbrief veroverde Piet Hein in 1628 de Spaanse zilvervloot. Een groot gedeelte van het geld werd door de Republiek in de oorlog tegen Spanje gestoken 5). De Nederlanden waren militair een sterke macht en opgewassen tegen de Spaanse troepen. Daarnaast was de Republiek een welvarende mogendheid geworden, mede dankzij de VOC en WIC. Subthema bij 4: Brielse zeehelden in relatie tot Tachtigjarige Oorlog Storyline 21 oktober 1639 De Slag bij Duins. In deze zeeslag behaalden de Brielse luitenant-admiraal Maarten Tromp en viceadmiraal Witte de With een beslissende overwinning op een Spaanse oorlogsvloot van 55 schepen, de Tweede Spaanse Armada 1). Verdiepingslagen bij thema 4 4.a. Prins Hendrik tot aan De Vrede van Munster, 1648 In 1625 volgde Prins Frederik Hendrik ( ) zijn halfbroer Maurits op als stadhouder en legeraanvoerder 1). Frederik Hendrik belegerde menig stad en had daarom als bijnaam de "stedendwinger". Zo belegerde en overwon hij in 1627 Groenlo door middel van het aanleggen van een aarden wal rondom de stad en door gebruik te maken van schansen, loopgraven en mijnen 5). De Tachtigjarige Oorlog eindigde in De Nederlandse Republiek werd bij de Vrede van Münster (Westfalen) internationaal erkend 9). 4.b. Schuilkerken Storyline

12 12 Enkele jaren na de Alteratie (de overgang naar het gereformeerde geloof in Amsterdam) in 1578 is er een officieel verbod gekomen op de viering van de katholieke eredienst. Daarom laat Hartman op de bovenste drie verdiepingen van zijn huis een rooms-katholieke schuilkerk bouwen. Ruim tweehonderd jaar dient Hartmans zolderkerk als parochiekerk voor de binnenstad. De protestante overheid weet van het bestaan van de schuilkerk, maar kneep een oogje dicht. Amsterdam hanteerde een 'gedoogbeleid' ten aanzien van de diversiteit aan geloofsrichtingen in de stad 11). In Brielle is tenminste één schuilkerk in bedrijf geweest. Bij deze verdiepingslaag zal een link naar het heden worden gemaakt. EPILOOG: Brielle/de Republiek van 1648 tot 1713 Brielle en de Republiek van 1648 tot 1713 met in het kort aandacht voor de zeehelden na 1648 (Maarten Tromp, Witte de With, Philips van Almonde), de oorlogen met Engeland, de Spaanse successieoorlog en de vrede van Utrecht Vrede van Utrecht De Spaanse successieoorlog, begonnen in 1701, eindigt voor de Republiek in 1713 met de Vrede van Utrecht. Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de rol van de Republiek op het wereldtoneel is uitgespeeld. Het Spaanse gebied, waar de oorlog ooit om was begonnen, wordt verdeeld tussen Frankrijk en Oostenrijk, terwijl ook Engeland een deel krijgt. De Republiek krijgt een deel van Opper-Gelre, Oostenrijk de Zuidelijke Nederlanden, en het prinsdom Oranje gaat naar Frankrijk. Het geslacht Van Nassau mag de titel Prins van Oranje blijven voeren. Het monopolie op de handel in slaven in de Spaanse koloniën ziet de Republiek tot haar spijt naar Engeland gaan 6).

13 13 Ad II. verhaallijn Brielse Schatkamer Doelgroepen 1. Inwoners Brielle 2. Onderwijsgroepen Brielle 3. Toeristen Uitgangspunten 1. Niet de gehele geschiedenis van Brielle kan in de Brielse Schatkamer in één keer worden verteld. Vanaf medio 2012 worden vier thema's/verhaallijnen tegelijkertijd gepresenteerd. 2. De Brielse Schatkamer biedt plaats aan een semipermante opstelling met de presentatie van 2 permanente thema's en 2 tijdelijke thema's. De tijdelijke thema's zullen vanaf 2014 regelmatig worden ingewisseld voor nieuwe thema's (= tentoonstellingen). 3. De Brielse Schatkamer zal worden voorzien van educatieve programma's (afgestemd op de vraag vanuit het Brielse onderwijs), 4. Onder een "schatkamer" wordt niet alleen een ruimte bedoeld waar letterlijk schatten van hoge waarde worden gepresenteerd; het kan ook om voor Brielle belangrijke feiten gaan. 5. Objecten die met steun van de Vereniging Rembrandt voor het museum zijn verworven, zullen te allen tijde een plaats hebben in de Brielse Schatkamer (Portret Cornelis Briel en de snuifdoos van Van Helsdingen). Ook het bruikleen van Detroit (Gezicht op Brielle, 1660) zal een permanente plaats innemen. 6. De thema's die voor de Brielse Schatkamer worden voorgesteld, zijn thema's die geen relatie hebben met de Tachtigjarige Oorlog. 7. Er zal bij de herinrichting 2012 geen aparte tentoonstellingsruimte worden gereserveerd. 8. Voor de Brielse Schatkamer zal een ruimte worden gekozen die toegankelijk is voor bezoekers met een functiebeperking. Niveau De presentatie in de Brielse Schatkamer wordt aangeboden op niveau 1 (VMBO). De verdiepingslagen zullen door middel van interactieve overdrachtsmiddelen worden aangeboden (mede in overleg met het onderwijs). Thema's a. Permanent 1. Archeologie Archeologische hoogtepunten uit Brielle, onder meer de in 2008/09 gevonden Romeinse graanschuur te Vierpolders en de 15de-eeuwse wastafeltjes. 2. Bestuurders en notabelen van Brielle (portretten) b. Tijdelijk 1. Stadsrechten voor Brielle Hoe en wanneer Brielle stadsrechten verkreeg, met aandacht voor de heren en Vrouw van Voorne. 2. Brielle bevrijd van de Fransen Aandacht voor de Bataafse Republiek, het Koninkrijk Holland en de Bevrijding van Brielle op 30 november 1813, in 2013 tweehonderd jaar geleden. HMDB/MH/ namens de werkgroeponderzoekeninhoud/laatstelijkbijgewerkt23/09/2010

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

1c. Losse opdracht- Memoryspel

1c. Losse opdracht- Memoryspel 1c. Losse opdracht- Memoryspel Instructie: Op de volgende pagina van deze instructie vindt u het memory-spel met de portretten van de hoofdrolspelers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op elk portret staat

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

3a. Denk opdracht- Wie ben ik?

3a. Denk opdracht- Wie ben ik? 3a. Denk opdracht- Wie ben ik? Instructie: Wie ben ik is een spel waarbij de kinderen gebruik maken van de hoofdpersonen uit de Opstand der Nederlanden: Johannes Calvijn, Angelus Merula, Willem van Oranje,

Nadere informatie

4 De Nederlandse opstand

4 De Nederlandse opstand 4 De Nederlandse opstand Kenmerken Nederlanden: * veel water * weinig goede wegen * weinig steden * veel dorpen * aparte gewesten * gewesten zeer zelfstandig Habsburgse Nederlanden 1477-1581 * 17 gewesten

Nadere informatie

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift

Noord-Nederlandse gewesten. Smeekschift Habsburgs gezag Vanaf dat moment stonden de zuidelijke Nederlanden onder Habsburgs gezag. Noord-Nederlandse gewesten Door vererving en verovering vielen vanaf dat moment ook alle Noord- Nederlandse gewesten

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek.

Leerdoel Leerlingen herhalen op een speelse manier kennis over het ontstaan en het bestuur van de Republiek. HISTORISCHE BLINGO Korte omschrijving werkvorm Deze kennisquiz is een combinatie van Bingo en Lingo. De klas wordt verdeeld in zes teams. Ieder team heeft een bingokaart met daarop negen jaartallen. Het

Nadere informatie

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië Werkblad Ω Hoe Nederland ontstond Ω Les : Nederland nu en toen een Rond 500 krijgt ons land de naam de Lage Landen of de Nederlanden. Ons land ligt namelijk erg laag. Het gebied is zo groot als Nederland,

Nadere informatie

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië

1 Friesland 2 Stad en Lande 3 Drenthe 4 Overijssel 5 Gelre 6 Limburg 7 Sticht 8 Holland 9 Zeeland 10 Brabant 11 Vlaanderen 12 Artesië Werkblad Ω Hoe Nederland ontstond Ω Les : Nederland nu en toen Rond 500 krijgt ons land de naam de Lage Landen of de Nederlanden. Ons land ligt namelijk erg laag. Het gebied is zo groot als Nederland,

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca Door A. F. Verstegen. 1. Heerlijkheid Hagestein. 2.

Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca Door A. F. Verstegen. 1. Heerlijkheid Hagestein. 2. Hertogen, Graven, Baronnen en Heren rond de Baronie van Acquoy ca. 1555 Door A. F. Verstegen 1. Heerlijkheid Hagestein 2. Land van Vianen 1 3. Graafschap Culemborg 2 3 4. Land van Arckel 5. Graafschap

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tachtigjarige oorlog

Werkstuk Geschiedenis Tachtigjarige oorlog Werkstuk Geschiedenis Tachtigjarige oorlog Werkstuk door een scholier 1871 woorden 13 jaar geleden 6,3 46 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De tachtigjarige oorlog Hoofdstuk 1 Het begin van de 80-jarige

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1

Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1 Samenvatting Geschiedenis 2.1 t/m 3.1 Samenvatting door een scholier 1543 woorden 18 januari 2016 7,1 54 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis 2.1 Deelvraag: waartoe leidde de modernisering

Nadere informatie

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland?

Hoofdstuk 1C8. Hoe ontstond Nederland? Hoofdstuk 1C8 Hoe ontstond Nederland? Cursus 8.1 De koning en de prins Wat leer je deze cursus? Dat hervormers de Katholieke kerk wilden veranderen Dat zij de Protestante kerk stichtten Wat de reformatie

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis deelcontext 1.

Samenvatting Geschiedenis deelcontext 1. Samenvatting Geschiedenis deelcontext 1. Samenvatting door een scholier 1675 woorden 5 mei 2018 4,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis deelcontext 1.1 1515 Karel V werd heerser

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische context; De republiek

Samenvatting Geschiedenis Historische context; De republiek Samenvatting Geschiedenis Historische context; De republiek Samenvatting door F. 1442 woorden 27 februari 2015 4,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Historische context; De republiek

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.4 Uit de Opstand een Republiek geboren. (1500 1600)

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.4 Uit de Opstand een Republiek geboren. (1500 1600) Onderzoeksvraag: Welke bestuurlijke, godsdienstige en economische oorzaken waren bij de Opstand in de Nederlanden het belangrijkst, en wat waren de gevolgen? De Nederlandse Opstand is de strijd van de

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance Tijdvakken Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance K.A. * Het begin van de Europese overzeese expansie * Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een

Nadere informatie

Karel V stelde in 1521 een inquisitie in die ketters moest opsporen en berechten. Het protestantisme werd niet

Karel V stelde in 1521 een inquisitie in die ketters moest opsporen en berechten. Het protestantisme werd niet Samenvatting door Romie 1793 woorden 12 april 2015 2,4 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats De Republiek 1515-1648 Het Begin van de Opstand (1515-1572) Staatsvorming en centralisatie In

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Repuliek in een tijd van vorsten - H3

Samenvatting Geschiedenis De Repuliek in een tijd van vorsten - H3 Samenvatting Geschiedenis De Repuliek in een tijd van vorsten - H3 Samenvatting door een scholier 1891 woorden 7 jaar geleden 7 8 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis Samenvatting

Nadere informatie

Roem rijkdom en macht; eigen staat, rijkdom en, handel in aflaten, veel luxe en onwetendheid

Roem rijkdom en macht; eigen staat, rijkdom en, handel in aflaten, veel luxe en onwetendheid Samenvatting door A. 1819 woorden 27 april 2016 7,1 5 keer beoordeeld Vak Geschiedenis HC de republiek Luther en de reformatie Begin 16 e eeuw kritiek van maarten Luther op de katholieke kerk: Roem rijkdom

Nadere informatie

Link it: Republiek in tijd van Vorsten

Link it: Republiek in tijd van Vorsten Link it: Republiek in tijd van Vorsten Uitleg Link it werkt in principe als een soort domino (hoewel je er andere varianten op kunt bedenken). Het idee is dat de leerlingen moeten proberen om een begrip

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Republiek

Samenvatting Geschiedenis Republiek Samenvatting Geschiedenis Republiek Samenvatting door Y. 2588 woorden 5 juli 2017 6,4 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Paragraaf 1: Het begin van de Opstand 1515-1572 1515: Karel V

Nadere informatie

Maar volgens luthers heb je alleen de bijbel nodig, deze moest daarom in de volkstaal worden verspreid.

Maar volgens luthers heb je alleen de bijbel nodig, deze moest daarom in de volkstaal worden verspreid. Samenvatting door een scholier 2255 woorden 24 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Republiek Waardoor brak er een opstand uit in de Nederlanden. Katholieke kerk : roem rijkdom en macht en bijgeloof

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1.1: Het begin van de Opstand

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1.1: Het begin van de Opstand Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1.1: Het begin van de Opstand Samenvatting door L. 1907 woorden 27 juli 2015 6,1 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 1. Het begin van de Opstand (1515-1972)

Nadere informatie

8,5. Samenvatting door K woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

8,5. Samenvatting door K woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Samenvatting door K. 1578 woorden 18 juni 2016 8,5 2 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 Verklaring begin- en eindtijd: 1515: Erfenissen en huwelijken à

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern Samenvatting Geschiedenis Examenkatern Historische context 1 Republiek Karel V was van plan alle Nederlanden vanuit 1 plaats te besturen. Die plaats was brussel, want de Zuidelijke Nederlanden waren in

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Geloof in de Lage landen

Praktische opdracht Geschiedenis Geloof in de Lage landen Praktische opdracht Geschiedenis Geloof in de Lage landen Praktische-opdracht door Emily 2244 woorden 24 maart 2017 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geloof in de Lage Landen Een praktische

Nadere informatie

Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog

Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog prehistorie 44 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Regenten en Vorsten Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog Een korenmolen maalt koren en een watermolen maalt Nee Jos, ik

Nadere informatie

1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II

1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II 1: De nederlanden komen in verzet tegen Filips II Wat wilden Karel V en Filips II bereiken? Op politiek gebied wilden ze dat de macht van de regering in Brussel vergroot werd Grote ontevredenheid onder

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische context de Republiek. 5,4 t/m 6,2

Samenvatting Geschiedenis Historische context de Republiek. 5,4 t/m 6,2 Samenvatting Geschiedenis Historische context de Republiek. 5,4 t/m 6,2 Samenvatting door N. 1759 woorden 19 maart 2015 7,3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Historische context 1, de republiek

Nadere informatie

Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Dit deel van 6.2 hoort bij de HC De republiek Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht.

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588)

Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588) Hoofdstuk 2: De Nederlandse Opstand (1555 1588) Geschiedenis VWO 2011/2012 www.lyceo.nl 1555-1588 Politiek: Nederland onafhankelijk Economie: Amsterdam wordt de stapelmarkt van Europa Welke staatsvorm?

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Republiek der Nederlanden

Samenvatting Geschiedenis Republiek der Nederlanden Samenvatting Geschiedenis Republiek der Neder Samenvatting door A. 2758 woorden 21 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Republiek der Verenigde Neder Samenvatting Luther en de Reformatie Kritiek

Nadere informatie

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 1 Waardoor brak er een opstand uit 1515 in de Nederlanden 1515-1572 Karel V Habsburg wordt heerser over een groot deel van de Nederlanden 1572 De

Nadere informatie

Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648)

Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648) 1 Ontstaan van de Gouden Eeuw (1588-1648) H!to"sche context Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 meneervanempel.nl 2 Hoofdvraag Waardoor ontstond in de Republiek de Gouden Eeuw, 1588-1648?

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Opdracht 1 De sterke economische groei die de Gouden Eeuw kenmerkt, kwam hoofdzakelijk ten goede aan het gewest Holland. Welke militaire oorzaak kun je benoemen? Holland

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus.

Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. Wie was de eerste prins van Oranje? Leer het aan de hand van het Wilhelmus. 2013 is het jaar van de Troonsopvolging en de viering van het 200 jarig Koninkrijk, maar hoe is het allemaal begonnen? Wie was

Nadere informatie

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied

3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied 3b. Doe opdracht- Mijn eigen Geuzenlied Inleiding: Deze opdracht kan klassikaal gedaan worden. In deze handleiding zit een informatieblad met een duidelijke beschrijving van de opdracht. De beschrijving

Nadere informatie

Geschiedenis Samenvatting. De Republiek. Hij respecteerde privileges, maar centralisatie werd gezien als bedreiging privileges.

Geschiedenis Samenvatting. De Republiek. Hij respecteerde privileges, maar centralisatie werd gezien als bedreiging privileges. Samenvatting door M. 1574 woorden 17 april 2016 7,6 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis Samenvatting De Republiek = leidt tot gekleurd = belangrijk Onderstreept = Paragraaf

Nadere informatie

Antwoorden oefenopgaven HC Rep. Der Nederlanden

Antwoorden oefenopgaven HC Rep. Der Nederlanden Antwoorden oefenopgaven HC Rep. Der Nederlanden 5H Opgave 1 De Hollandse steden in het midden van de zestiende eeuw waren voor hun bevolkingsgroei afhankelijk van de invoer van graan uit het Oostzeegebied.

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door W woorden 11 september keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

7,5. Samenvatting door W woorden 11 september keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Samenvatting door W. 1891 woorden 11 september 2014 7,5 136 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 1 De christelijke kerk in West-Europa valt uiteen Groeiende

Nadere informatie

Keizer Maximiliaan II: Wenen, 31 juli Regensburg, 12 oktober 1576

Keizer Maximiliaan II: Wenen, 31 juli Regensburg, 12 oktober 1576 Keizer Maximiliaan II: Wenen, 31 juli 1527 - Regensburg, 12 oktober 1576 Keizer Maximiliaan II was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Bohemen, koning van Hongarije en aartshertog van Oostenrijk.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door Sven 1848 woorden 18 december 2017 6,7 10 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Paragraaf 1: Het gebied dat tegenwoordig bestaat

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand

Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand Werkstuk Geschiedenis De Nederlandse opstand Werkstuk door een scholier 2412 woorden 19 januari 2002 6 627 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1, Oorzaken van de Nederlandse

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door een scholier 2543 woorden 20 maart keer beoordeeld. Geschiedenis

7,6. Samenvatting door een scholier 2543 woorden 20 maart keer beoordeeld. Geschiedenis Samenvatting door een scholier 2543 woorden 20 maart 2012 7,6 8 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis samenvatting. Katern: De Republiek in de tijd van de vorsten. Hst. 3: Een

Nadere informatie

Filips. Landgenoten, Brussel, 25 oktober 1555

Filips. Landgenoten, Brussel, 25 oktober 1555 Landgenoten, Brussel, 25 oktober 1555 Vandaag was een grote dag. Mijn vader Karel V deed afstand van de troon. Hij was sinds zijn 15e heerser van het Habsburgse Rijk. Half Europa hoorde daarbij, zoals

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Een Republiek in een tijd van vorsten

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Een Republiek in een tijd van vorsten Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Een Republiek in een tijd van vorsten Samenvatting door L. 1752 woorden 30 oktober 2012 5,8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 1: Een keizer

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 De Nederlanden in de tijd voor Karel V Het grondgebied van het huidige Nederland

Hoofdstuk 2. Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 De Nederlanden in de tijd voor Karel V Het grondgebied van het huidige Nederland Hoofdstuk 2. Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 De Nederlanden in de tijd voor Karel V Het grondgebied van het huidige Nederland behoorde sinds 925 tot het Duitse Rijk. In de 14 de en

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3: De Republiek in een tijd van vorsten

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3: De Republiek in een tijd van vorsten Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3: De Republiek in een tijd van vorsten Samenvatting door D. 1948 woorden 18 juni 2013 4,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Hoofdstuk 3: Een Gouden

Nadere informatie

OEFENTOETS HISTORISCHE CONTEXT REPUBLIEK (HAVO)

OEFENTOETS HISTORISCHE CONTEXT REPUBLIEK (HAVO) OEFENTOETS HISTORISCHE CONTEXT REPUBLIEK (HAVO) Voor de uitvoering van zijn centralisatiepolitiek stelde Karel V drie centrale raden in. 1 Noem één van deze centrale raden en leg uit op welke wijze deze

Nadere informatie

Moord Willem van Oranje hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61304

Moord Willem van Oranje hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61304 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 september 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61304 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Ferdinand II, was de zoon van Karel II van Oostenrijk, broer van keizer Maximiliaan II, de vader van keizer Matthias. Hij behoorde tot het

Nadere informatie

Handleiding Willem van Oranje

Handleiding Willem van Oranje Korte lesomschrijving In deze les staat de vensterplaat over Willem van Oranje centraal. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat wie hij was en hoe hij aan zijn einde is

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 31 oktober Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

1 keer beoordeeld 31 oktober Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 6,5 Samenvatting door F. 2455 woorden 1 keer beoordeeld 31 oktober 2015 Vak Geschiedenis Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 De Nederlanden in de tijd vóór Karel V Sinds 925 hoorde het

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo Kennistoets bij hoofdstuk 3 Vwo Opdracht 1 De sterke economische groei die de Gouden Eeuw kenmerkt, kwam hoofdzakelijk ten goede aan het gewest Holland. Daar is een militaire oorzaak voor. Benoem die oorzaak

Nadere informatie

victorie! onderdelen Lesstofvervangend voor tijdvak Ontdekkers en Hervormers Nederlandse Opstand Stedelijk Museum Alkmaar

victorie! onderdelen Lesstofvervangend voor tijdvak Ontdekkers en Hervormers Nederlandse Opstand Stedelijk Museum Alkmaar victorie! Lesstofvervangend voor tijdvak Ontdekkers en Hervormers Nederlandse Opstand Stedelijk Museum Alkmaar Willem van oranje 1533-1584 Margaretha van Parma 1522-1586 Filips II 1527-1598 Hertog van

Nadere informatie

01-04-GG-Ontdekkers & Verlichters (2)

01-04-GG-Ontdekkers & Verlichters (2) 01-04-GG-Ontdekkers & Verlichters (2) Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Kristel Brekelmans 19 March 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73351 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave

6,1. Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 3190 woorden 21 april 2001 6,1 439 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Hst 1: Het ontstaan van de Opstand Hst 2: De Hertog van Alva als landvoogd Hst 3: De Nederlandse

Nadere informatie

De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600.

De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600. De nieuwe tijd. Gemaakt door: Imke, Guusje en Miika. In de tijd van de ontdekkers en hervormers 1500 tot 1600. Les 1: Miika. De tijd van Maarten Luther. Eeuwenlang kenden mensen in West-Europa alleen de

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht.

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Werkblad 3 Ω De Republiek Ω Les : Regenten, burgers en gemeen In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Rijk

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw.

Leerdoel Leerlingen horen spelenderwijs feiten langskomen over de staatsinrichting van de Republiek in de Gouden Eeuw. Geschiedenisquiz Korte omschrijving werkvorm De werkvorm is gebaseerd op het spel ren je rot. De inhoud van de quiz gaat over Nederland in de zeventiende eeuw. De leerlingen worden ingedeeld in teams.

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

keer beoordeeld 19 maart 2014

keer beoordeeld 19 maart 2014 0 Samenvatting door M. 2154 woorden keer beoordeeld 19 maart 2014 Vak Geschiedenis Methode Werkplaats Geschiedenis Werkplaats CE Examenkatern VWO De Republiek in een tijd van vorsten Hoofdstuk 3: Een Gouden

Nadere informatie

Werkvorm Escape Room. Voorbereidingen

Werkvorm Escape Room. Voorbereidingen Werkvorm Escape Room Voorbereidingen Materiaal in orde maken: - De puzzel kopiëren. Per groep twee exemplaren zodat elk groepslid mee kan denken. - Het blad met de stellingen van de Missie 50/50 kopiëren.

Nadere informatie

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 Vragenkapstok

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648 Vragenkapstok Vragenkapstok Kenmerkende aspecten: 17, 21 1. DE CHRISTELIJKE KERK IN WEST-EUROPA VALT UITEEN Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond 1500 De kritiek van Luther Verschillen tussen het lutheranisme

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 De Industri?le revolutie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 De Industri?le revolutie Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 De Industri?le revolutie Samenvatting door een scholier 3360 woorden 27 april 2016 5,7 8 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Republiek der Zeven Verenigde

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw DEF

Samenvatting Gouden Eeuw DEF Samenvatting Gouden Eeuw DEF Week 1DEF: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische context:?republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? ( )

Samenvatting Geschiedenis Historische context:?republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? ( ) Samenvatting Geschiedenis Historische context:?republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? (1515-1648) Samenvatting door N. 3589 woorden 17 februari 2015 7 103 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting door Y. 1162 woorden 6 september 2012 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 In Frankrijk regeerde absolute vorsten. Rond

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische Contexten H.2

Samenvatting Geschiedenis Historische Contexten H.2 Samenvatting Geschiedenis Historische Contexten H.2 Samenvatting door C. 2457 woorden 28 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting Geschiedenis Historische Contexten

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op voor digitale boeken

Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op   voor digitale boeken Geuzen in Brielle Peter van der Sluijs Nummer: 42 kijk op www.absolutefigures.nl voor digitale boeken Geuzen in Brielle www.absolutefigures.nl DOOR PETER VAN DER SLUIJS Colofon Dit is een uitgave van:

Nadere informatie

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt Mening in 1618 Mening Nu Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Uitspraken over Johan van Oldenbarnevelt Johan van Oldenbarnevelt verdiende het om

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis - Toelating Pabo. Tijdvak 5 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis - Toelating Pabo. Tijdvak 5 Toetsvragen Tijdvak 5 Toetsvragen 1 Rond 1500 konden Europese schepen steeds langere zeereizen maken dankzij het gebruik van nieuwe navigatiemiddelen. Welke nieuwe navigatiemiddelen werden gebruikt, en waarvoor? A

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen,

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis ontdekkers en hervormers hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 2937 woorden 12 december 2009 6 128 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1.1 Er gingen stemmen op tegen de katholieke

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie