PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P)"

Transcriptie

1 PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) 01 Pastoraalsociologie 02 Omgaan met media 03 Spiritualiteit 04 Groepsdynamica/Groepsdynamica en vergadertechnieken 05 Kerkelijk Recht 06 Groepssupervisie 07 Pastoraaltheologie 08 Geloofscommunicatie 09 Media in catechese en pastoraal 10 Personen: heiligen en christelijke gestalten als bron voor spiritualiteit en pastoraat 11 Ethiek en pastoraal 12 Spiritualiteit en persoonlijke begeleiding 13 Muzische vorming 14 Dag ter afsluiting van het cursusjaar Openingsavond/Afsluitingsdag 1. De openingsavond vindt plaats op vrijdag 23 oktober 2009 (diocesane avond) vooralsnog in Roermond (Refter Kantoren Bisdom, Swalmerstraat 100). Mgr. G. De Korte van Bisdom Groningen-Leeuwarden zal spreken over Een Kerk met toekomst?". Wij vragen Mgr. de Korte zijn visie te geven op de kerk in Nederland en hoe ze eruit zal zien, wie haar zal dragen... met bijzondere aandacht voor vormen van medewerking in het pastoraat door mensen als onze catechisten. 2. Zaterdag 3 juli 2010: Deze dag sluit het cursusjaar op een bezinnende en vierende wijze af en blikt vooruit op het volgende cursusjaar. Er wordt tevens een gezamenlijke excursie gehouden.

2 Opleiding tot parochieassistent Na het eerste gemeenschappelijke jaar kan men opteren voor de opleiding tot parochieassistent. Deze opleiding voert naar één of meerdere specialisatie(s) van de pastoraal of de catechese. De mogelijke opties zijn: - Parochieassistent liturgie - Parochieassistent ziekenbezoek en stervensbegeleiding Per optie dient men een specifiek vakkenpakket uit het aan van het derde jaar te volgen.

3 De vakkenpakketten per optie Parochieassistent liturgie Te volgen cursussen: Zie verder: Uit de algemene vakken Pastoraalsociologie Cursusnummer 1 Liturgie Komt in studiejaar weer aan Spiritualiteit Cursusnummer 3 Kerkelijk recht Cursusnummer 5 Pastoraaltheologie Cursusnummer 7 Uit de pastorale vakken Groepsdynamica Cursusnummer 4 Uit de ateliers Liturgie Groepssupervisie Cursusnummer 6 Komt in studiejaar weer aan Parochieassistent ziekenbezoek/stervensbegeleiding Te volgen cursussen Zie verder: Uit de algemene vakken: Pastoraaltheologie Cursusnummer 7 Psychologie Komt in studiejaar weer aan Uit de pastorale vakken Groepsdynamica Cursusnummer 4 Klinische pastoraal Komt in studiejaar weer aan Pastoraat lijdende en hulpbehoevende Komt in studiejaar weer aan mens Uit de ateliers Groepsdynamica en vergadertechnieken Cursusnummer 4 Liturgie Komt in studiejaar weer aan

4 Groepssupervisie Cursusnummer 6 Pastorale gespreksvoering Komt in studiejaar weer aan Centrum voor Huwelijk en Gezin Alle cursisten die zich interesseren voor het specifieke aspect van de gezinspastoraal kunnen contact opnemen met mevr. Myriam Rademaker van het Centrum voor Huwelijk en Gezin van het Bisdom Roermond. Adres en overige gegevens: Centrum voor Huwelijk en Gezin (CHG) Swalmerstraat CZ Roermond Telefoon: chg@bisdom-roermond.nl Te bereiken op: maandag, dinsdag en woensdag

5 TOELICHTING BIJ HET PROGRAMMA VOOR JAAR III, PASTORALE VARIANT 1. Pastoraalsociologie Docent: Drs. H. Vossen Doel van de cursus: Inzicht geven in en aandacht vragen voor het gegeven, dat de sociale situatie van mensen van invloed is bij de pastorale benadering. Kijken door de pastorale bril, maar wel naar de juiste persoonlijke en sociale situatie van mensen. Inhoud: Kort inzicht geven in wat sociologie is en wat die wetenschap beoogt. We gaan kijken hoe we de realiteiten waarin mensen leven, (gezin, leefeenheid, arbeid, vrije tijd etc.) kunnen plaatsen en beoordelen. We kijken vanuit een pastoraalsociologisch standpunt naar deze werkelijkheden. In dit kijken komt uiteraard de functionalisering en fragmentarisering van onze samenleving komt aan de orde. Zo hopen we te ontdekken dat in die verschillende leefsectoren en functies zich een eigen waarden- en normenpatroon ontwikkelt. Een veelvormige samenleving met "veelvormigheid" in de mens zelf. Ook de kerk kan gezien worden als een functie, als een sector... met haar waarden- en normenpatroon. Het pastorale werk zal steeds in dialoog staan met die veelvormige werkelijkheid. We zullen m.n. leren hoe we een sociale kaart kunnen samenstellen, maar ook hoe we deze kunnen gebruiken en beoordelen. Methode: Korte inleidingen aan de hand van uitgereikte stencils. Daarna groepsgesprek. Cursisten krijgen een model aangereikt voor het beschrijven en waarnemen van hun eigen woon- en leefomgeving. Evaluatie: In logboek: Kijk- en werkopdracht maken. Beschrijving maken van eigen parochie. In deze opdracht geeft de cursist aan of de gegeven stof en de gevoerde discussie de kijk op de maatschappelijke en sociale werkelijkheid verbreedt, verheldert en verdiept is. Literatuur: Een reader met enkele artikelen over (pastoraal)sociologie, en hoe je een sociale kaart kunt maken en beoordelen. De cursus wordt gegeven op: Zaterdag 12 december 2009 (hele dag)

6 2. Omgaan met media Docent: Dhr. S. Hoen Doel en inhoud van de cursus: De sociale communicatiemiddelen zijn een belangrijk onderdeel van onze moderne maatschappij. De cursus wil onder andere in het kort schetsen hoe de Kerk tegen deze communicatiemiddelen aankijkt. De media hebben hun eigen wetmatigheid. Deze kennen is belangrijk om goed met de media om te kunnen gaan. Herhaaldelijk wordt er in kerkelijk documenten op gewezen dat ook de geloofsgemeenschap de moderne communicatiemiddelen optimaal moet leren gebruiken. In deze cursus worden een aantal suggesties gedaan waar men aan kan denken wanneer men als parochie of dekenaat gebruik wil maken van de verschillende communicatiemiddelen. Evaluatie Persoonlijke verwerking in logboek: wat leer ik hierin? Aanbevolen literatuur ter verdere persoonlijke verdieping: Een boodschap aan mensen. Handboek voor kerkelijke communicatie. Narratio, 1998 Bemboom, Willem, Omgaan met de media; een praktische handleiding: Naarden; Strengholt Cursus wordt gegeven op: Zaterdag 3 oktober 2009 (ochtend) 3. Spiritualiteit Docent: Zuster Marie Anne Voermans Doelstelling: In groepjes wordt samen gesproken en gedeeld rond de beleving van het catechist zijn ten dienst van de kerkgemeenschap. Methode: Groepjes op Zaterdag, 2 x 3 uur en 1 x 1 uur. Thema: Alternerend: de catechist aan het werk in dienst van de kerkgemeenschap en de sacramenten: beleving als catechist van het sacramentele leven van de kerk. De spiritualiteit vindt plaats op: Zaterdag 19 september 2009 (middag) : Zaterdag 7 november 2009 (middag) Zaterdag 10 april 2010 (middag)

7 4. Groepsdynamica/groepsdynamica en vergadertechnieken (atelier) Docent: Prof.Dr.MSc. J. Van der Vloet, diaken Doel en inhoud van de cursus: Het leren omgaan en onderscheiden van leiderschap, leiderschapsfuncties en leiderschapsstijl. Besluitvorming, cyclische planning. Planmatig werken en methodische aanpak. Evaluatie: Persoonlijke verwerking in logboek aan de hand van richtvragen. Literatuur: Er wordt een cursustekst verstrekt (na de colleges). De cursus wordt gegeven op: Zaterdag 20 maart 2010 (hele dag) (groepsdynamica) Zaterdag 27 maart 2010 (middag) (groepsdynamica en vergadertechnieken) 5. Kerkelijk Recht Docent: Lic. L.M.R. Houben, pr. Doel en inhoud van de cursus: De cursus omvat een inleiding op het kerkelijk recht en de Codex luris Canonici en concentreert zich op het recht voor zover dit van belang is in de parochiële praktijk. De cursisten ontvangen een geheel nieuwe cursustekst waarin ook een beknopte literatuurlijst en praktische website-informatie is opgenomen. Literatuur: Er wordt gebruikt gemaakt van een cursustekst. Daarin is een beknopte literatuurlijst opgenomen. De cursus wordt gegeven op: Zaterdag 10 oktober 2009 (hele dag)

8 6. Groepssupervisie Door: Groepssupervisoren, voor Jaar III: N. Doel van de groepssupervisie: De cursisten krijgen behoorlijk wat leerstof en ervaringen te verwerken. Daarom is het goed dat zij deze leerstof verwerken en erover kunnen praten in een kleine groep. In groepjes van 4 of 5 wordt gewerkt rond een vooraf besproken thema dat naar aanleiding van de lessen door de cursisten wordt aangereikt en voorbereid. De supervisor gaat dan met hen aan de slag om deze kwestie te bespreken, uit te diepen en verbanden te leggen met andere gebieden en het eigen pastorale handelen. De groepssupervisie wordt gegeven op: Zaterdag 7 november 2009 (ochtend) Zaterdag 23 januari 2010 (ochtend) 7. Pastoraaltheologie Docent: Lic. M. Hooyschuur, pr. Doel en inhoud van de cursus. De cursus wil een korte inleiding zijn in de pastoraaltheologie. In deze tak van de theologie worden antwoorden gezocht op de vraag naar de mogelijkheden om christen (c.q. kerk) te zijn in een gedifferentieerde samenleving (langs verkondiging, getuigenis, liturgie, gemeenschapsopbouw en diaconie). Na een beknopt historisch overzicht willen wij vanuit het voorbeeld van de vakken kerkopbouw en homiletiek duidelijk maken waar het de pastoraaltheologie om gaat. Literatuur: Wordt zo mogelijk in de colleges zelf aangegeven. Evaluatie: Persoonlijk leerrapport in logboek. De cursus wordt gegeven op: Zaterdag 24 oktober 2009 (ochtend) Zaterdag 14 november 2009 (middag) Zaterdag 27 februari 2010 (ochtend) Zaterdag 27 maart 2010 (ochtend)

9 8. Geloofscommunicatie Docent: J. Marx Doel van de cursus: Aan de hand van een kort theoretisch kader de grote principes van geloofscommunicatie inzien Door oefeningen vaardigheden verwerven en een zicht leren krijgen op de eigen manier van communiceren Middelen: Syllabus en transparanten Oefeningen Per cursist verplicht aan te schaffen literatuur door Kairos: Reader Evaluatie: Binnen de sessie zelf en door het maken van een leerrapport in het logboek. De cursus wordt gegeven op: Zaterdag 24 oktober 2009 (middag) Zaterdag 14 november 2009 (ochtend) 9. Media in catechese en pastoraal Docent: Prof. Dr. S. de Bleeckere Doel van de workshop: De studenten verweven een constructieve kijk op de eigen dynamiek van de hedendaagse media van het bewegende beeld. Zij kunnen vanuit een zowel kritische als positieve attitude het hedendaagse medium van het bewegende beeld didactisch aanwenden. Zij kunnen een bepaald filmfragment kiezen en integreren in een leerproces op basis van een inzicht in de religiositeit van het beeld, geënt op de scheppingstheologie, het trinitaire denken en de spiritualiteit van het licht. Zij kunnen een mediagesprek leiden in het kader van een catechetische en/of pastorale context. Inhoud en methode: De geschreven documenten bij de workshop zijn: het eerste hoofdstuk uit het boek Het Licht van de Schepping (S. de Bleeckere) en een exemplaar van de laatste editie van Leren Leven Met Beelden (S. de Bleeckere). De workshop verloopt aan de hand van mediagesprekken rond een PWP-presentatie en vier filmfragmenten:

10 - Titanic (1997) van James Cameron. - Shadowlands (1994) van R. Attenborough. - Damien (1999) van Paul Cox. - Father en Daughter (2000) van Michael Dudok de Wit. Evaluatie: De cursisten verwerken de workshop in een beperkte, maar esthetisch verzorgde opgave: - één A4 bladzijde is tekst; één A4 bladzijde is beeld; - de tekstbladzijde bevat drie elementen: a) de persoonlijke keuze van één sleutelbegrip uit de workshop en een korte omschrijving van dat begrip in een vijftal regels; b) een schriftelijke verantwoording van de beeldkeuze met verwijzing naar de inhoud van de workshop in tien regels; c) een verklarende toelichting bij het beeld in de resterende regels. - De beeldbladzijde bevat een kopie van een persoonlijk gekozen hedendaags kunstbeeld (beeld uit een film, tentoonstelling, kunstboek) met een religieuze of spirituele uitstraling: de kopie van het beeld dienst esthetisch vormelijk verzorgd en duidelijk te zijn, liefst in kleurenkopie of kleurenscan. Literatuur voor verdere vorming: De cursisten krijgen een lijst met nuttige literatuur voor verdere studie en voor verdieping van de eigen ervaringen. De workshop wordt gegeven op: Zaterdag 5 juni 2010 (hele dag) Verder volgt jaar III pastorale variant in dit jaar ook alvast de volgende cursussen samen met jaar IV: 10. Atelier: Personen: heiligen en christelijke gestalten als bron voor spiritualiteit en pastoraat door Drs. J. Schröder Docent: Mgr. Drs. J. Schröder Doel en inhoud van het atelier: Hulpverlening veronderstelt een eigen spiritualiteit. Hoe kom je je eigen houdingen ter zake op het spoor en hoe kunnen we een spiritualiteit opbouwen? Het atelier wordt gegeven op: Zaterdag 15 mei 2010 (ochtend)

11 11. Het atelier ethiek en pastoraal Docent: Prof.Dr. R. Burggraeve SDB Doel van het atelier: Inzicht geven in het eigene van de pastorale arbeid, waarin geloof en ethische kerkleer enerzijds en het geweten en de concrete situatie van mensen anderzijds met elkaar in verbinding gebracht worden. Inhoud: Situering van de ethische overtuigingen en visies van de kerk, benaderd vanuit het geloof en aandacht voor de rol van het geweten in het leven van christenen. Hierbij wordt uitdrukkelijk aandacht gegeven aan de situatie van de christenen en de hedendaagse wereld en besproken hoe in de pastorale omgang om te gaan met complexe situaties, vanuit de spanning tussen het wenselijke en het haalbare. Evaluatie: Geschiedt in het onderling gesprek dat op de uiteenzetting volgt en waarin de cursisten hun eigen inzichten en ervaringen inbrengen. Door Kairos aan te schaffen literatuur: Roger Burggraeve, Al de vragen van ons leven. Een ethiek voor het dagelijkse leven, Tielt, Lannoo, 2005, 158 p. Aanbevolen literatuur ter verdere persoonlijke verdieping: Tekst van de inleiding wordt aan de cursisten verstrekt. Zinvol leven onderweg. Een ethisch groeimodel in pastoraal perspectief (35 blz.). Het atelier wordt gegeven op: Zaterdag 13 maart 2010 (hele dag) 12. Atelier: Spiritualiteit en persoonlijke begeleiding Docenten: Mgr. Drs. J. Schröder/Drs. B. Teunissen Doel en inhoud van het atelier: Over spiritualiteit en psychologie, over kenmerken van geestelijke begeleiding (steeds meer gevraagd in pastoraat, ook aan vrijwilligers), over spiritualiteit en hulpverlening (Wilfried Stinissen, Zorg om de ziel over spirituele begeleiding, Meinema/Carmelitana, 2002) Het atelier wordt gegeven op: Zaterdag 10 april 2010 (ochtend)

12 13. Muzische vorming Docent: Dr. G. Sars, diaken Doel en inhoud van de cursus: Muziek - en overige muzische vormen - staan de catechist ten dienst bij zijn/haar werk in de parochie. Van aard zijn alle kunstvormen gemeenschapsstichtend en geven de mogelijkheid uitdrukking te geven aan een innerlijk gevoel dat moeilijk een andere expressie kent. Ter staving hier enkele citaten: Nog voordat God zich zelfs aan de mens openbaart in woorden van waarheid, openbaart God zich aan hem door de universele taal van de schepping, het werk van zijn Woord en wijsheid. Katechismus van de Katholieke Kerk, art Kunst is een vrij geschonken overmaat van de innerlijke rijkdom van de mens, die het zoeken naar de levensnoodzakelijke dingen overtreft, dat bij alle levende wezens aanwezig is... Zo bezit de kunst een zekere gelijkenis met Gods scheppende activiteit. (KKK art. 2501). De kunst verdedigt de sacramenten. De kunst verdedigt de goede werken en de daadwerkelijke liefde. Want onbewust deelt de kunstenaar in een gedachte, die eindeloos verder reikt dan de zijne. (Emile Mâle, De religieuze kunst van de XIIe tot de XVIIe eeuw, Spectrum, 1949). Vgl. Gaudium et Spes 53,57 en 62. Muzische vorming wordt gegeven op: Zaterdag 15 mei 2010 (middag) 14. Dag ter afsluiting van het cursusjaar Op zaterdag 3 juli 2010 sluiten we het cursusjaar op een bezinnende en vierende wijze af en blikken we tevens vooruit op het volgend cursusjaar. Cursisten ontvangen t.z.t. nadere informatie en een uitnodiging.

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P)

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) 01 Pastoraalsociologie 02 Omgaan met media 03 Spiritualiteit 04 Groepsdynamica/Groepsdynamica en vergadertechnieken 05 Kerkelijk Recht 06 Groepssupervisie

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P)

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) 01 Pastoraalsociologie 02 Spiritualiteit 03 Groepsdynamica/Groepsdynamica en vergadertechnieken 04 Kerkelijk Recht 05 Groepssupervisie 06 Pastoraaltheologie

Nadere informatie

PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C)

PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C) PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C) 01 Pastoraalsociologie 02 Omgaan met media 03 Spiritualiteit 04 Kerkelijk Recht 05 Geloofscommunicatie 06 Groepssupervisie 07 Pastoraaltheologie

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT Jaar IV is voornamelijk een stagejaar. Voor de doelstellingen en methodes van deze stage kunnen de cursisten de stagegids raadplegen die ze aan

Nadere informatie

PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C)

PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C) PROGRAMMA-OVERZICHT VOOR JAAR III: CATECHETISCHE VARIANT (JAAR III C) 01 Pastoraalsociologie 02 Spiritualiteit 03 Groepssupervisie 04 Pastoraaltheologie 05 Groepsdynamica/Groepsdynamica en vergadertechnieken

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P)

PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) PROGRAMMA VOOR JAAR III: PASTORAAL JAAR (JAAR III P) 01 Pastoraalsociologie 02 Spiritualiteit 03 Groepsdynamica/Groepsdynamica en vergadertechnieken 04 Groepssupervisie 05 Pastoraaltheologie 06 Media in

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT Jaar IV is voornamelijk een stagejaar. Voor de doelstellingen en methodes van deze stage kunnen de cursisten de stagegids raadplegen die ze aan

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

Kairos Modules

Kairos Modules Kairos Modules 2018-2019 Module I Doop Cursussen Dagdelen Data Didactiek (III C) 2 dagdelen 20-10-2018, ochtend Geloven in deze tijd (I) 2 dagdelen 6-4-2019, ochtend Gods nabijheid. Symbolen en sacramenten

Nadere informatie

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit 04 Bijbelse verkenningen: Oude Testament 05 Bijbelse

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT

PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT PROGRAMMA VOOR JAAR IV P: PRAKTIJKGERICHT PASTORALE VARIANT Jaar IV is voornamelijk een stagejaar. Voor de doelstellingen en methodes van deze stage kunnen de cursisten de stagegids raadplegen die ze aan

Nadere informatie

Kairos - studiegids Programma 2015/2016

Kairos - studiegids Programma 2015/2016 toelichting bij het Programma 2015/2016 Programma - Jaar I Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit

Nadere informatie

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Homiletiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Homiletiek Leerjaren 3 en 4 2012-2014 1 Module Homiletiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Het Woord vertolken 2. Introductie a. Wat

Nadere informatie

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit 04 Bijbelse verkenningen: Oude Testament 05 Bijbelse

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT

PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT Jaar IV is voornamelijk een stagejaar. Voor de doelstellingen en methodes van deze stage kunnen de cursisten de stagegids raadplegen die

Nadere informatie

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4

Moduleboek Catechetiek. Leerjaren 3 en 4 Moduleboek Catechetiek Leerjaren 3 en 4 2012-2013 Module Catechetiek keuzevak PW-/GL-variant leerjaren 3 en 4 drs. J. van Mourik ORIËNTATIE 1. Titel collegeserie Leren in de gemeente 2. Introductie a.

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT

PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT PROGRAMMA VOOR JAAR IV C: PRAKTIJKGERICHT CATECHETISCHE VARIANT Jaar IV is voornamelijk een stagejaar. Voor de doelstellingen en methodes van deze stage kunnen de cursisten de stagegids raadplegen die

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Programma Opening Het proces van samenwerking van parochies diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers Noodzaak

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR Zaterdagcursussen 01 Cursus Inleiding in de filosofie 02 Instructie gebedsmomenten 03 Onze postmoderne cultuur 04 Sociale ethiek 05 Inleiding kerkgeschiedenis 06 Spiritualiteit

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR Zaterdagcursussen 01 Cursus Inleiding in de filosofie 02 Onze postmoderne cultuur 03 Sociale ethiek 04 Christus en menselijke vragen 05 Inleiding kerkgeschiedenis 06

Nadere informatie

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit 04 Bijbelse verkenningen: Thora en Tenach (OT) 05

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER

DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER DE COMPETENTIES VAN DE PREDIKANT EN DE GEESTELIJK VERZORGER De PThU kent twee competentieprofielen, die voor de gemeentepredikant en die voor de geestelijk verzorger. Ze verschillen in onderdelen, maar

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR Zaterdagcursussen 01 Cursus Inleiding in de filosofie 02 Instructie gebedsmomenten 03 Onze postmoderne cultuur 04 Sociale ethiek 05 Inleiding kerkgeschiedenis 06 Spiritualiteit

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Als leerling het Evangelie leven

Als leerling het Evangelie leven Pastoraal beleidsplan r.-k. federatie Vlietstreek 2019-2021 Parochies van de Heilige Bonifatius, Sint Maarten en Trinitas 9 september 2019 Pastoraal beleidsplan r.-k. federatie Vlietstreek 2019-2021 Inleiding:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Pastoraal programma Vorming van gemeenschapsleiders/sters in de parochie Tucurú en het dekenaat Polochic, Bisdom Verapaz, Guatemala.

Jaarverslag 2012. Pastoraal programma Vorming van gemeenschapsleiders/sters in de parochie Tucurú en het dekenaat Polochic, Bisdom Verapaz, Guatemala. Jaarverslag 2012 Pastoraal programma Vorming van gemeenschapsleiders/sters in de parochie Tucurú en het dekenaat Polochic, Bisdom Verapaz, Guatemala. Woord vooraf In 2012 ontvingen de parochie Tucurú en

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Christelijke spiritualiteit

Christelijke spiritualiteit Christelijke spiritualiteit Cursus Het goede leven. Minor Franciscaanse spiritualiteit over duurzaamheid, zorg en leiderschap Het (FSC) doet wetenschappelijk onderzoek naar de levensoriëntatie zoals die

Nadere informatie

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED BEELDENDE KUNSTEN KSO VOET EN STUDIEGEBIED PODIUMKUNSTEN KSO 1 De eigenheid van kunst en de VOET

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR I: ORIËNTATIEJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR I: ORIËNTATIEJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR I: ORIËNTATIEJAAR Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit 04 Bijbelse verkenningen: Thora en Tenach (OT) 05 Bijbel: bron van

Nadere informatie

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Jezus Christus, Zoon van God en onze Verlosser 03 Inleiding Nieuwe Testament 04 Instructie gebedsmomenten 05 Spiritualiteit

Nadere informatie

Missie in het hart van de parochie

Missie in het hart van de parochie Missie in het hart van de parochie De missionaire uitdaging Mgr. G. de Korte Missie in het hart van de parochie Alpha Nederland Evangelisatie van Nederland Vitalisering van de kerk Transformatie van de

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR Zaterdag-cursussen 01 Cursus Inleiding in de filosofie 02 Onze postmoderne cultuur 03 Sociale ethiek 04 Christus en menselijke vragen 05 Inleiding kerkgeschiedenis

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar

Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Programma voor Jaar I: Introductie- en oriëntatiejaar Zaterdagcursussen 01 Introductie 02 Geloven in deze tijd 03 Samen op zoek naar je spiritualiteit 04 Bijbelse verkenningen: Thora en Tenach (OT) 05

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR

PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR PROGRAMMA VOOR JAAR II: VORMINGSJAAR Zaterdagcursussen 01 Cursus Inleiding in de filosofie 02 Onze postmoderne cultuur 03 Sociale ethiek 04 Christus en menselijke vragen 05 Inleiding kerkgeschiedenis 06

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 2 Voorwoord In dit overzicht van het tweede cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om voort te bouwen op het fundament dat in het eerste basisjaar

Nadere informatie

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies HOE GAAN WE DAT AANPAKKEN? A. Kerngroep vitalisering B. Kloostermoment STAP 1 Wie zijn wij? Verkenning van ons geloof in deze wereld STAP 2: Het

Nadere informatie

Vrijzinnig Leerhuis Elspeet

Vrijzinnig Leerhuis Elspeet Vrijzinnig Leerhuis Elspeet seizoen 2019/2020 2018/2019 4 weekenden van studie en ontmoeting Als oppervlakkigheid, opgeblazen actualiteiten, gemakkelijke kritiek en ondoor-dachte overtuigingen niet op

Nadere informatie

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015

Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 Cursussenaanbod Grootseminarie Brugge 2014-2015 In het bisdom Brugge is het Grootseminarie het diocesaan huis voor de opleiding en permanente vorming van de bedienaars van de eredienst: diocesane priesters,

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN EN PASTORAAL WERK(ST)ER INFORMATIEBROCHURE 2011 INHOUD Permanent diakens Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in

Nadere informatie

Dialoog en universeel samenleven Samen op weg naar een open en gastvrije kerkgemeenschap

Dialoog en universeel samenleven Samen op weg naar een open en gastvrije kerkgemeenschap Dialoog en universeel samenleven Samen op weg naar een open en gastvrije kerkgemeenschap 1) Inleiding De pijlers van de kerk De kerk bestaat niet vanuit en voor zichzelf. Zij houdt als het ware het midden

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd.

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Vier bijeenkomsten over geloven en de Oud Katholieke Kerk. Een uitgewerkt programma aangeboden door de Werkgroep Vorming

Nadere informatie

STUDIEGIDS Ten behoeve van de catechistenopleiding

STUDIEGIDS Ten behoeve van de catechistenopleiding STUDIEGIDS Ten behoeve van de catechistenopleiding Hart van het bisdom en vormingshuis van kerkelijk leven uitgave, 20 juli 2018 INHOUDSOPGAVE pagina I. ALGEMEEN 3 II. PROFIEL VAN DE CATECHIST 4 III. VOORWAARDEN

Nadere informatie

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst Op weg naar pastorale eenheden Korte verkenning van de visie en de pastorale keuzes die staan uitgeschreven in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM Op weg naar pastorale eenheden Doelstellingen

Nadere informatie

KAIROS. Katechistenopleiding Bisdom Roermond. Studiegids 2009/2010

KAIROS. Katechistenopleiding Bisdom Roermond. Studiegids 2009/2010 Kairos, studiegids 2009-2010 1 KAIROS Katechistenopleiding Bisdom Roermond Studiegids 2009/2010 Katechistenopleiding Bisdom Roermond, Lesplaats: Swalmerstraat 100, Roermond; Secretariaat: Heijendallaan

Nadere informatie

KAIROS. Katechistenopleiding Bisdom Roermond. Studiegids 2009/2010

KAIROS. Katechistenopleiding Bisdom Roermond. Studiegids 2009/2010 Kairos, studiegids 2009-2010 1 KAIROS Katechistenopleiding Bisdom Roermond Studiegids 2009/2010 Katechistenopleiding Bisdom Roermond, Lesplaats: Swalmerstraat 100, Roermond; Secretariaat: Heijendallaan

Nadere informatie

Boekenlijst Godsdienstleraar

Boekenlijst Godsdienstleraar Boekenlijst Godsdienstleraar 2014-2015 1.1 Boekenlijst eerste leerjaar Alle boeken van het basisprogramma (AV) leerjaar 1 dienen te worden aangeschaft, zie 'Boekenlijst 1.1.1 Praktische Theologie - Liefdevol

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Studiegids C-cursus 2012-2013

Studiegids C-cursus 2012-2013 Studiegids C-cursus 2012-2013 Inhoud Inhoud... 1 Opzet C-cursus... 2 Adresgegevens... 3 Docenten te Amersfoort... 4 Docenten te Goes... 5 Lesrooster Amersfoort cursusjaar 2012-2013... 6 Lesrooster Goes

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Standpunt van parochiebestuur en pastoraal team over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en de kerkgebouwen van de parochie. Amersfoort, september 2012.

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Boekenlijst Pastoraal Werker. In de moduleboeken staat een uitgebreider overzicht van de gebruikte literatuur.

Boekenlijst Pastoraal Werker. In de moduleboeken staat een uitgebreider overzicht van de gebruikte literatuur. Boekenlijst Pastoraal Werker In de moduleboeken staat een uitgebreider overzicht van de gebruikte literatuur. 2015-2016 1.1 Boekenlijst eerste leerjaar Alle boeken van het basisprogramma (AV) leerjaar

Nadere informatie

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT

VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT 1. Inleiding Het Ariënsinstituut, de priesteropleiding van het Aartsbisdom Utrecht, is een zogenaamde voltijds gecombineerde priesteropleiding: wonen en theologiestudie

Nadere informatie

Bonifatius. Studiegids Academie. Bisdom Groningen Leeuwarden

Bonifatius. Studiegids Academie. Bisdom Groningen Leeuwarden Bonifatius Academie Studiegids 2019 Bisdom Groningen Leeuwarden Studiegids 2019 In deze studiegids leest u over de kadervorming die het bisdom Groningen-Leeuwarden vanaf januari 2019 aanbiedt. Door kennisoverdracht

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren

Getuigen. Onderwijzen Ontdekken. Verstaan. Inleiden. Openbaren Getuigen Verstaan Onderwijzen Ontdekken Inleiden Openbaren Hoe wordt iemand christen vandaag? Wat betekent het als christen te leven in deze cultuur? Waarom in God geloven en leven vanuit Zijn Geest? Hoe

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER EN PERMANENT DIAKEN INFORMATIEBROCHURE INHOUD Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in het ziekenhuispastoraat

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

STUDIE- EN VORMINGSPROGRAMMA voor toekomstige pastoraal werkers van het bisdom Haarlem

STUDIE- EN VORMINGSPROGRAMMA voor toekomstige pastoraal werkers van het bisdom Haarlem STUDIE- EN VORMINGSPROGRAMMA voor toekomstige pastoraal werkers van het bisdom Haarlem 2008-2009 BISDOM van HAARLEM STUDIEGIDS 2008-2009 STUDIE- EN VORMINGSPROGRAMMA voor toekomstige pastoraal werkers

Nadere informatie

Cursusinformatie Huwelijk en Gezin & Huwelijkspastoraat

Cursusinformatie Huwelijk en Gezin & Huwelijkspastoraat Cursusinformatie Huwelijk en Gezin & Huwelijkspastoraat Geachte heer/mevrouw, Hartelijk dank voor de interesse die u toonde in de cursus Huwelijk en gezin & Huwelijkspastoraat. Graag willen wij u door

Nadere informatie

Verwerkingsmodellen bij de Pastoraaltheologische conferentie Over de handreiking Groeien in geloof

Verwerkingsmodellen bij de Pastoraaltheologische conferentie Over de handreiking Groeien in geloof Verwerkingsmodellen bij de Over de handreiking Groeien in geloof Vooraf Twee sporen in de werkvormen vanuit de Handreiking - Persoonlijke verdieping en verrijking - Samen nadenken over aanpak van verkondiging

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode www.stadssynode030.nl Wie ben je? Ik beschouw mijzelf als actief katholiek. niet actief katholiek. behorend bij een andere christelijke

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

vastgesteld door de faculteitsdirectie op 19 maart instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op 5 april 2012.

vastgesteld door de faculteitsdirectie op 19 maart instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op 5 april 2012. III FACULTEIT Maatschappij en Recht vastgesteld door de faculteitsdirectie op 19 maart 2012. instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op 5 april 2012. A. Hieronder is voor zover van toepassing

Nadere informatie

1: Van een vernieuwd zelfverstaan van kerk-zijn naar een vernieuwde catechese:

1: Van een vernieuwd zelfverstaan van kerk-zijn naar een vernieuwde catechese: Oriëntatietekst voor de parochiecatechese in de Nederlandse kerkprovincie De oriëntatietekst parochiecatechese als nieuwe impuls voor het catechesebeleid Uitgave: 2009 Voorwoord In het najaar van 2004

Nadere informatie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie Faith and Order Paper 214 Opzet Waarom willen we deze tekst bespreken? Uitleg over het ontstaan van deze tekst Presentatie van enkele grondgedachten van

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK INHOUDSTAFEL INLEIDING Een integraal en solidair humanisme a) Bij het aanbreken van het derde millennium 1 b) De betekenis van dit document 3 c) Ten dienste van

Nadere informatie

Boekenlijst Pastoraal Werker

Boekenlijst Pastoraal Werker Boekenlijst Pastoraal Werker 2014-2015 1.1 Boekenlijst eerste leerjaar Alle boeken van het basisprogramma (AV) leerjaar 1 dienen te worden aangeschaft, zie 'Boekenlijst Het programma van leerjaar 1 - het

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

Profiel missionair werker (M/V) Project Licht op Zuid. Protestantse gemeente te Rotterdam Zuid. Hervormde wijkgemeente Maranathakerk

Profiel missionair werker (M/V) Project Licht op Zuid. Protestantse gemeente te Rotterdam Zuid. Hervormde wijkgemeente Maranathakerk Profiel missionair werker (M/V) Project Licht op Zuid Protestantse gemeente te Rotterdam Zuid Hervormde wijkgemeente Maranathakerk 2013 2018 Protestantse gemeente te Rotterdam Zuid Hervormde wijkgemeente

Nadere informatie

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015 Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 van de parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Voorwoord Voor u ligt het Jaarverslag 2015

Nadere informatie

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Domènec Melé CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Inleiding op de sociale leer van de Kerk 2018 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN... 9 INLEIDING... 13 Hoofdstuk I DE SOCIALE LEER VAN DE KERK... 17 De maatschappelijke

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Deel 2 Opleidingsspecifiek deel: Master Theologie Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

-TUSSEN DUIN EN TUIN -

-TUSSEN DUIN EN TUIN - PASTORAAL BELEIDSPLAN VOOR DE FEDERATIE SINT FRANCISCUS -TUSSEN DUIN EN TUIN - VOOR DE JAREN 2017-2019 1 Introductie Waar beroepskrachten aan het werk zijn mogen eisen gesteld worden aan kennis en kunde

Nadere informatie

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?!

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! Themamiddag Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting VPSG- advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld en zingeving en

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Aan de bestuursleden van de Parochiële Caritas Instellingen in het bisdom van Breda. Secretariaat bisdomleiding

Aan de bestuursleden van de Parochiële Caritas Instellingen in het bisdom van Breda. Secretariaat bisdomleiding Bezoekadres Veemarktstraat 48 4811 ZH Breda Postadres Postbus 90.189 4800 RN Breda Aan de bestuursleden van de Parochiële Caritas Instellingen in het bisdom van Breda T 076-522 34 44 F 076-521 62 44 www.bisdombreda.nl

Nadere informatie

Gods liefde voor allen

Gods liefde voor allen Pastoraal beleidsplan parochie Christus Koning 2015-2018 Heilige Bartholomeus Nootdorp en Ypenburg Heilige Joannes de Dooper Pijnacker Onze Lieve Vrouw Geboorte Berkel en Rodenrijs Onze Lieve Vrouwe Visitatie

Nadere informatie

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek Suggesties voor het classicaal gesprek naar aanleiding van de pastorale handreiking Spreken over God van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Inleiding Voorjaar 2011 publiceerde de

Nadere informatie

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1 STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR 20152016, blz. 1 Het stagejaar: leren uit doen Het stagejaar schept een ruimte waarin de cursisten de opgedane kennis omtrent inhoud en processen te gelde

Nadere informatie

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Volwassenencatechese In de R.K. Federatie H. Maria Magdalena Programma 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Programma 2014-2015 5 Christen worden

Nadere informatie