Het Europese privacyrecht in beweging

Save this PDF as:
Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Europese privacyrecht in beweging"

Transcriptie

1 Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012

2 Agenda Inhoud Europese privacyverordening Samenhang privacy en goed bestuur Betekenis voor IT-auditors

3 Europese privacyverordening (COM (2012) 11) Vervangt bestaande Europese privacyrichtlijn Is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat en verbindend in al haar onderdelen

4 Wat valt op? Verplichtingen verstrekkend In de verordening wemelt het van maatregelen, mechanismes en procedures. Verankering van privacy in organisatie

5 Kernelementen Algemene documentatieverplichting Informatieplicht Rechten van betrokkenen Recht om vergeten te worden Profiling

6 Kernelementen (vervolg) Meldplicht datalekken PIA en PbD FG Sancties

7 Rechten van betrokkenen Op toegang Op rectificatie Om vergeten te worden, Om gegevens te laten wissen Dataportabiliteit Bezwaar Verantwoordelijke moet voorzien in procedures en mechanismes die de uitoefening van deze rechten mogelijk maken.

8 Beveiligingsplicht Passende technische en organisatorische maatregelen ter bescherming van persoonsgegevens: - tegen vernietiging, hetzij per ongeluk hetzij onrechtmatig - tegen verlies - om andere vormen van onrechtmatige verwerking te voorkomen, m.n. ongeoorloofde verstrekking of verspreiding van, toegang tot, of wijziging van persoonsgegevens. Hieraan gaat vooraf een evaluatie van de risico s. Europese Commissie kan gedelegeerde handelingen vaststellen ter nadere invulling van de criteria en voorwaarden voor de technische en organisatorische maatregelen (bijv. stand van de techniek) voor specifieke sectoren en specifieke situaties.

9 Profiling Mag alleen wanneer de verwerking: Wordt uitgevoerd in het kader van het sluiten of uitvoeren van een overeenkomst en passende maatregelen zijn genomen ter bescherming van belangen van de betrokkene zoals het recht op menselijke tussenkomst; Uitdrukkelijk is toegestaan op grond van EU- of nationale wetgeving en in die wetgeving passende maatregelen zijn opgenomen; Plaatsvindt o.g.v. toestemming van betrokkenen.

10 Meldplicht datalekken Verantwoordelijke is verplicht zonder onnodige vertraging en uiterlijk binnen 24 uur nadat hij er van kennis heeft genomen, een datalek te melden bij het CBP. Verwerker moet onmiddellijk na vaststelling van het datalek de verantwoordelijke waarschuwen en informeren. Verantwoordelijke is verplicht hierna betrokkene zonder onnodige vertraging te informeren, wanneer het datalek waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de privacybescherming van betrokkene heeft.

11 Meldplicht datalekken (vervolg) Melding omvat tenminste: omschrijving van de aard vd inbreuk identiteit en contactgegevens FG gevolgen van de inbreuk aanbevelingen om nadelige gevolgen te verminderen maatregelen die verantwoordelijke heeft voorgesteld of genomen om inbreuk aan te pakken. En dit alles moet allemaal worden gedocumenteerd, zodat het CBP kan controleren.

12 Privacy by design en by default In plaats van de wet toe te passen op het systeem, wordt de wet in het systeem gebouwd. Omvat iig een PIA en een management cyclus waarvan privacybescherming een vast onderdeel is. D.m.v. systeeminstellingen wordt maximale privacy gewaarborgd en voor zover mogelijk door het systeem afgedwongen.

13 PIA Verplicht voor: Profiling Verwerkingen van gegevens over o.m. de gezondheid, ras of etnische afkomst Bewaking van openbaar toegankelijke ruimtes (camera s) Verwerkingen van gegevens van kinderen en van genetische of biometrische gegevens Andere verwerkingen waarvoor het CBP moet worden geraadpleegd.

14 FG Verplicht voor: Overheidsinstanties of organen Onderneming met minimaal 250 medewerkers. Verantwoordelijke of verwerker is hoofdzakelijk belast met verwerkingen die vanwege hun aard, hun omvang en/of hun doel regelmatige en stelselmatige observatie van betrokkenen vereisen.

15 Taken FG Verantwoordelijke informeren en adviseren en dit documenteren Toezien op uitvoering en toepassing privacybeleid van de verantwoordelijke en verwerker Toezien op uitvoering en toepassing verordening, m.n. - PbD - gegevensbeveiliging - informeren betrokkenen en afhandeling van hun verzoeken. Bewaren van documenten Toezien op naleving meldplicht (documenteren, melden, meedelen) Toezien op uitvoering PIA Contactpunt voor CBP (ook het op eigen initiatief raadplegen van het CBP).

16 Privacybeleid Verantwoordelijke stelt beleid vast en voert passende maatregelen uit Maatregelen betreffen met name: Bewaren van documentatie Gegevensbeveiliging PIA Voorafgaande toestemming of voorafgaande raadpleging Aanwijzen van FG. Beleid dient transparant te zijn en eenvoudig toegankelijk. In begrijpelijke vorm en duidelijke, eenvoudige taal.

17 Privacybeleid (vervolg) Mechanismes zodat de doeltreffendheid van de maatregelen wordt getoetst Audits (toetsing door interne of externe controleurs) Toewijzing van verantwoordelijkheden Opleiding van personeel

18 Sancties CBP: van lam naar leeuw en Neelie Kroesachtige bevoegdheden Drie categorieën: of 0,5% wereldwijde omzet of 1% wereldwijde omzet of 2% wereldwijde omzet

19 Relatie met goed bestuur Sancties vormen risico van materieel belang Relevant voor accountant bij controle jaarrekening en afgifte van samenstellingsverklaring Relevant voor bestuurders en toezichthouders die in hun jaarverslag of in hun control-statement een beschrijving moeten geven van hun risico s Niet naleven van privacyverordening kan vorm van goed bestuur zijn.

20 Impact privacyverordening op organisatie Consequenties voor alle lagen van de organisatie Niet alleen een aangelegenheid van juristen, AO en interne controle behoeven aandacht op alle niveaus. Professionals moeten op hoogte zijn van inhoud en werking verordening: juristen, accountants en IT auditors gezamenlijk (multidisciplinair)

21 Betekenis voor IT auditor Maatregelen, mechanismes en procedures zeer relevant en expliciet verplicht gesteld. IT auditor toetst opzet, bestaan en evt. werking van procedures, mechanismes en maatregelen. IT auditor heeft expliciete rol in verordening: - toetsen van doeltreffendheid van maatregelen - fg ziet toe op uitvoering en toepassing van audits.

22 Vragen of meer willen weten? Neem contact op met: Duthler Associates Mr. dr. Anne-Wil Duthler Partner Frankenslag HH Den Haag Tel: Fax: Mail: Meer informatie over Duthler Associates vindt u op onze website:

Agenda. De AVG: wat nu?

Agenda. De AVG: wat nu? De AVG: wat nu? 1 Agenda 1. Welke wetgeving kennen we? 2. Soorten gegevens 3. Uitgangspunten van de Wbp 4. Uitgangspunten AVG/GDPR 5. Verwerkersovereenkomsten 6. Uitwisselen van gegevens 7. Datalekken

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E GDPR voor providers Woensdag 28 maart 2018 14.15-15.00 uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E PROGRAMMA: GDPR MASTERCLASS Ontwikkeling privacywetgeving begrippen Rolverdeling beginselen AVG: 10 belangrijkste

Nadere informatie

AVG. Algemene Verordening Gegevensbescherming

AVG. Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG Algemene Verordening Gegevensbescherming Inhoud presentatie 1. Wat is de AVG? 1. Algemene introductie 2. Wat zijn persoonsgegevens? 3. Is mijn gegevensverwerking rechtmatig? 4. Ben ik verwerkingsverantwoordelijke

Nadere informatie

FACTSHEET DATALEK. Inleiding

FACTSHEET DATALEK. Inleiding Inleiding Vanaf 25 mei 2018 moeten alle organisaties die persoonsgegevens verwerken voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR (EN)). Deze verordening brengt een aantal grote veranderingen

Nadere informatie

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING.

LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING. LEGAL MEETUP ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING www.boutadvocaten.nl 06-04-2017 Introductie Bout Advocaten Allround kantoor 21 advocaten 5 branches: agrarisch, zorg, onderwijs, bouw en ICT & IE Tim

Nadere informatie

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen voor gegevensverwerking 1. Toestemming 2. Noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Inwerkingtreding 25 mei 2018 en is van toepassing De veranderingen Ruimere rechten voor individuen met grotere verplichtingen voor de organisatie Verantwoordingsplicht

Nadere informatie

Blockchain Smart Contracts AVG

Blockchain Smart Contracts AVG Blockchain Smart Contracts AVG 1 november 2017 Teun de Heer Werkzaam bij: De IT-jurist Blockchain: een revolutionaire technologie? Revolutie: nieuwe mogelijkheden nieuwe problemen Blockchain: effectief,

Nadere informatie

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Programma Korte introductie privacyrecht Rol accountant: verantwoordelijke of

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR )

Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR ) Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR ) What s new? Anouk Focquet 27 april 2017 Minervastraat 5, 1930 Zaventem, T +32 (0)2 275 00 75, F +32 (0)2 275 00 70, www.contrast-law.be What s new in de

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst 1. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer (hierna: Verwerkingsverantwoordelijke), en 2. Unidis b.v., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 13038947

Nadere informatie

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018?

Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Privacy wetgeving: Wat verandert er in 2018? Werkgevers verwerken op grote schaal persoonsgegevens van hun werknemers. Vanaf mei 2018 moet elke organisatie voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink Privacyrecht & de AVG 2 mei 2018 Rob Tijdink Koningstraat 27-2 T + 31 88 322 6000 info@daanlegal.nl 6811 DG Arnhem F + 31 88 322 6001 www.daanlegal.nl 25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening Bron: Financieele

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Waar gaan we het over hebben? Waarom de AVG? Wanneer is de AVG van toepassing? Wat betekent de AVG voor uw onderneming? Enkele tips! Waarom de AVG? Richtlijn

Nadere informatie

AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT

AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT Autoriteit Persoonsgegevens ( AP ): de toezichthoudende autoriteit. Betrokkene: degene op wie een persoonsgegeven betrekking heeft. In dit geval personeel-(sleden) Welzijn

Nadere informatie

Bijlage: Verwerkersovereenkomst

Bijlage: Verwerkersovereenkomst Bijlage: Verwerkersovereenkomst Deze verwerkersovereenkomst is een bijlage bij "Algemene voorwaarden inzake Bothoff Media B.V." (hierna: de Hoofdovereenkomst) tussen Verwerkingsverantwoordelijke (hierna:

Nadere informatie

Aanpak AVG. Rob Hendriks Hoofd ICT. 23 januari 2018

Aanpak AVG. Rob Hendriks Hoofd ICT. 23 januari 2018 Aanpak AVG Rob Hendriks Hoofd ICT 23 januari 2018 - voorbereiding - aanpak - actiepunten - aandachtspunten agenda wat, maar niet hoe https://autoriteitpersoonsgegevens.nl 1. het AVG-team: directiesecretaris

Nadere informatie

GDPR. De nieuwe privacywetgeving; wij helpen je op weg. dejuristen Amsterdam Joris Voorhuis, IP/IT jurist Simone Op Heij, IP/IT jurist

GDPR. De nieuwe privacywetgeving; wij helpen je op weg. dejuristen Amsterdam Joris Voorhuis, IP/IT jurist Simone Op Heij, IP/IT jurist GDPR. De nieuwe privacywetgeving; wij helpen je op weg. dejuristen Amsterdam Joris Voorhuis, IP/IT jurist Simone Op Heij, IP/IT jurist 1 Over dejuristen dejuristen Amsterdam is een juridisch nichekantoor

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Privacywetgeving 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen

Nadere informatie

PRIVACY GAP SCAN ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) SURF WERKGROEP IST EN SOLL

PRIVACY GAP SCAN ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) SURF WERKGROEP IST EN SOLL PRIVACY GAP SCAN ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING (AVG) SURF WERKGROEP IST EN SOLL Colofon Privacy GAP scan werkgroep IST, Privacy in het Hoger Onderwijs SURF PO Box 19035, 3501 DA Utrecht T +31

Nadere informatie

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk mr. J.K. (Jennifer) Lanser Van den Bosch & Partners 9 oktober 2018 Per 25 mei 2018 de AVG Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die zowel A&A Capacity B.V., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer

Nadere informatie

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Platform IZO 20 september 2013 Mr. P.L. Coté MBA Wie zijn wij? > Adviseurs voor bestuur, recht en ICT: privacybescherming identitymanagement taxonomieën

Nadere informatie

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV

PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV PRIVACYBELEID CONVENIENT FASTGUIDE BV Datum: 22-05-2018 A. ALGEMEEN A.1. DOEL VAN DIT PRIVACYBELEID Dit privacy-beleid is bedoeld om een algemeen "raamwerk" te omschrijven voor hoe Convenient Fastguide

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Borsele

Privacyreglement Gemeente Borsele Privacyreglement Gemeente Borsele In dit reglement laat de gemeente Borsele zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy. Privacy speelt een belangrijke rol in de relatie tussen

Nadere informatie

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Handleiding. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Handleiding Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Colofon Auteurs mr. M. Dijkstra en mr. M. Akkerman Telefoon +31 (0)512 334 124 E-mail m.dijkstra@yspeert.nl m.akkerman@yspeert.nl INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Privacy Maturity Scan (PMS)

Privacy Maturity Scan (PMS) Privacy Maturity Scan (PMS) Versie 1.0 / Wijzigingsdatum 02-03-2018 Uw vraag Als organisatie wilt u minimaal voldoen aan de wet- en regelgeving en u wilt zich optimaal voorbereiden op de nieuwe Europese

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018

Algemene Verordening Gegevensbescherming. NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming NVVB Congres Noordwijkerhout 19 april 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) AVG van toepassing per 25 mei 2018 Voorrangsbeginsel Europese én Nederlandse

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Leergang Functionaris. de toezichthouder

Leergang Functionaris. de toezichthouder Leergang Functionaris gegevensbescherming Zorg: de toezichthouder mw mr Loes Markenstein NCI, 17 mei 2018 Opzet De Autoriteit persoonsgegevens: transformatie In AVG veel aandacht voor onafhankelijke positie

Nadere informatie

Welkom. ICT-Kring Delft bijeenkomst 4 december 2017

Welkom. ICT-Kring Delft bijeenkomst 4 december 2017 Welkom ICT-Kring Delft bijeenkomst 4 december 2017 Programma Welkom Komende activiteiten Ondernemers prijs Beste ICT idee 2018, ICT-kring Delft Presentatie Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR Theo de Breed Standards and Regulations 1 Agenda AVG voorbereiding in 10 stappen (Bron: AP) Praktische invulling door gebruik van

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

De AVG, wat moet ik ermee?

De AVG, wat moet ik ermee? De AVG, wat moet ik ermee? Algemene Verordening Gegevensbescherming Mark Putting en Rob Simons april 2018 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Wat gaan we doen? Wat zijn persoonsgegevens?; Wat is verwerking van

Nadere informatie

Bijlage: Verwerkersovereenkomst

Bijlage: Verwerkersovereenkomst Bijlage: Verwerkersovereenkomst Deze Verwerkersovereenkomst is een bijlage bij Offerte (hierna: de Hoofdovereenkomst) tussen Klant (hierna: Verwerkingsverantwoordelijke) en DMWS B.V. (hierna: Verwerker).

Nadere informatie

Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec

Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte en doel van het reglement... 4 Artikel

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen Algemene Verordening Gegevensbescherming Skipr Masterclass 3 april 2018 Sofie van der Meulen Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Leergang Functionaris. de toezichthouder

Leergang Functionaris. de toezichthouder Leergang Functionaris gegevensbescherming Zorg: de toezichthouder mw mr Loes Markenstein NCI, 16 november 2017 Opzet Thema 1: De Autoriteit persoonsgegevens, een transformatie? In AVG veel aandacht voor

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens die Pienter Online B.V., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 57388989,

Nadere informatie

Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens

Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens 1. Definities 1. "Vertrouwelijkheid": de controle van de toegangsrechten. 2. "Veiligheid": de mogelijkheid tot het afweren van aanvallen als virussen,

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan voor compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming Het Europees Parlement heeft op 14 april 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens PRIVACY BELEID SPTV Namens SPTV wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van (ex-) medewerkers. De persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld voor het goed uitvoeren van de pensioenregelingen. De (ex-)

Nadere informatie

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Uit HR trends 2 3 De elf basisprincipes van privacy wetgeving 4 5 10 persoonsgegevens Art 4 letter (1) AVG/GDPR alle

Nadere informatie

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018

PRIVACY GOED GEREGELD. Voorjaar 2018 PRIVACY GOED GEREGELD Voorjaar 2018 Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) Persoonsgegeven: Elk gegeven dat informatie bevat over een natuurlijk persoon Gegevens die een persoon identificeerbaar maken

Nadere informatie

4 APRIL 2018 DE WEG NAAR DE AVG - RENS GOUDSMIT ONDERNEMERSVERENIGING VOORSCHOTEN ONDERNEMEND WASSENAAR

4 APRIL 2018 DE WEG NAAR DE AVG - RENS GOUDSMIT ONDERNEMERSVERENIGING VOORSCHOTEN ONDERNEMEND WASSENAAR 4 APRIL 2018 DE WEG NAAR DE AVG - RENS GOUDSMIT ONDERNEMERSVERENIGING VOORSCHOTEN ONDERNEMEND WASSENAAR PERSOONSGEGEVEN? BSN nummer info@info.nl IP adres U cookies @rensgoudsmit verzamelen samenbrengen

Nadere informatie

Privacy Ad Boumans

Privacy Ad Boumans Privacy Ad Boumans 06 20 65 69 20 De prijs van privacy https://www.youtube.com/watch?v=ayxm56yjwso Vraag Hoeveel % van alle data in de wereld is minder dan 2 jaar oud? Antw. 90% Bron: IBM Even een korte

Nadere informatie

Accountant en AVG 3 december 2018

Accountant en AVG 3 december 2018 Accountant en AVG 3 december 2018 Peter Vermeijs & Pierre Veelenturf Beleidsadviseurs MBO Raad Maatschappij digitaliseert Wat is privacy? Hoe zou je privacy definiëren? Wat is de AVG? AVG: Verordening

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming Algemene verordening gegevensbescherming 1 Programma Inleiding Waarom AVG? Wat is de AVG? Globale verschillen met Wbp Handhaving De AVG op hoofdlijnen Wat kunt u van BNL verwachten? Vragen 2 Waarom AVG?

Nadere informatie

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET

onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET onderzoek en privacy WAT ZEGT DE WET masterclass research data management Maastricht 4 april 2014 presentatie van vandaag uitleg begrippenkader - privacy - juridisch huidige en toekomstige wet- en regelgeving

Nadere informatie

GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM?

GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM? GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM? Mr. Vivienne Verlinden Mr. Martin Schiphorst PlasBossinade Legal Updates Hoe integer bent u? 6 oktober 2016 OPZET: 10 VRAGEN DIE IN VRIJWEL ELK BEDRIJF SPELEN VRAAG

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Bent u er wel mee bezig? 3 Misschien niet zo vreemd 4 De elf basisprincipes van bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Leergang Functionaris. de toezichthouder

Leergang Functionaris. de toezichthouder Leergang Functionaris gegevensbescherming Zorg: de toezichthouder mw mr Loes Markenstein NCI, 22 februari 2018 Opzet Onderdeel 1: De Autoriteit persoonsgegevens: transformatie In AVG veel aandacht voor

Nadere informatie

Het einde van de privacy paradox?

Het einde van de privacy paradox? Het einde van de privacy paradox? Vereniging voor Arbeidsrecht Hester de Vries 14 november 2017 Privacy op het werk - de Privacy Paradox Right to be let alone? Op het werk worden juist eisen gesteld! Een

Nadere informatie

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland;

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Waterland Nr. 49026 28 februari 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland houdende regels omtrent privacy Privacybeleid

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward.

checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist in 10 stappen voorbereid op de AVG. human forward. checklist: in 10 stappen voorbereid op de AVG Het zal u vast niet ontgaan zijn: per 25 mei 2018 moet uw organisatie voldoen aan nieuwe privacyregels.

Nadere informatie

AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS

AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS VERANTWOORDINGSPLICHT Privacybeleid Dit beleid beschrijft hoe de technische en organisatorische bescherming van persoonsgegevens is uitgewerkt. In

Nadere informatie

Bijlage 3. Aanpak van Privacybescherming Langdurige Zorg

Bijlage 3. Aanpak van Privacybescherming Langdurige Zorg Bijlage 3 Aanpak van Privacybescherming Langdurige Zorg Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding privacybescherming... 4 1.1 Wat is privacybescherming?... 4 1.2 De beginselen... 4 1.2.1 Begrippen...

Nadere informatie

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht (AVG) Introductie Peter van der Zwan Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht 10:15 AVG, hoe nu verder -

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance In samenwerking met ESET heeft Mazars een whitepaper geschreven met als doel om meer inzicht te geven in het ontstaan en de gevolgen van de General Data Protection Regulation

Nadere informatie

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken 04-11-2013 Bieneke Braat Alle rechten voorbehouden, niet openbaar maken zonder toestemming. 1 Legaltree: Advocatenkantoor

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Waarom nieuwe privacywetgeving Europese privacyrichtlijn

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Waarom nieuwe privacywetgeving Europese privacyrichtlijn Algemene Verordening Gegevensbescherming Naam Plaats Datum [dd maand jaar] Autoriteit Persoonsgegevens 2 Autoriteit Persoonsgegevens 3 Autoriteit Persoonsgegevens 4 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance

Nadere informatie

De gevolgen van de AVG

De gevolgen van de AVG VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 De gevolgen van de AVG Rosalie Heijna rosalie.heijna@kvdl.com 1 AVG: een paar feiten AVG is van toepassing vanaf 25 mei 2018. - Wet bescherming

Nadere informatie

Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan!

Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan! Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan! Brendan Van Alsenoy Studiedag VVSG Privacybescherming in het onderwijs 16 November 2017

Nadere informatie

Gegevensbescherming en Privacybeleid

Gegevensbescherming en Privacybeleid Gegevensbescherming en Privacybeleid Inhoud 1) Toepassing... 3 2) Toegang en wijzigingen... 3 3) Contactgegevens... 3 4) Functionaris gegevensbescherming (FG)... 3 5) Grondslagen AVG... 3 7) Verwerking

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst Overeenkomst ter bescherming van persoonsgegevens Publicatiedatum: mei 2018 Partijen: Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsgegevens

Nadere informatie

GALLANT. Privacy verklaring

GALLANT. Privacy verklaring GALLANT Privacy verklaring Algemene Verordening Gegevensbescherming In deze Privacy Verklaring komen essentiële zaken aan de orde met betrekking tot de AVG wetgeving, ook wel GDPR genoemd. De doelstelling

Nadere informatie

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Intro Deze presentatie is geschreven met de kennis van nu (juni 2018) en is bedoeld als handleiding voor iedereen die meer wil weten over het voldoen

Nadere informatie

Privacyverklaring Therapeuten VVET

Privacyverklaring Therapeuten VVET Privacyverklaring Therapeuten VVET Versie 25-05-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wetgeving... 3 3. Definities... 3 4. Reikwijdte... 4 5. Verantwoordelijke... 4 6. Verwerkingen (Artikel 4, AVG)...

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst Spete.nl ICT Diensten B.V.

Verwerkersovereenkomst Spete.nl ICT Diensten B.V. Verwerkersovereenkomst Spete.nl ICT Diensten B.V. Partijen 1. De besloten vennootschap Spete.nl ICT Diensten B.V., kantoorhoudende te (6534 AJ) Nijmegen aan Roggeweg 28B, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

2. In deze overeenkomst (de Verwerkersovereenkomst) wordt onder de volgende begrippen verstaan:

2. In deze overeenkomst (de Verwerkersovereenkomst) wordt onder de volgende begrippen verstaan: VERWERKERSOVEREENKOMST KOLIBRI Versie 2.0, 17-01-2019 Artikel 1 Verwerking persoonsgegevens 1. De Makelaar slaat in Kolibri verschillende Persoonsgegevens op van klanten. Venum BV verwerkt daarmee Persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy Policy. P a g i n a 1 van 7

Privacy Policy. P a g i n a 1 van 7 Privacy Policy Holland Reklame & Standbouw (hrsb) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan

Nadere informatie

Data Protection Officer

Data Protection Officer Data Protection Officer Met ingang van 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Een van de wijzigingen is het verplicht aanstellen van een Data Protection Officer.

Nadere informatie

BIJLAGE: VERWERKING PERSOONSGEGEVENS. Indien - Trends ICT bv - Trends IT - Technetworks bv

BIJLAGE: VERWERKING PERSOONSGEGEVENS. Indien - Trends ICT bv - Trends IT - Technetworks bv BIJLAGE: VERWERKING PERSOONSGEGEVENS Indien - Trends ICT bv - Trends IT - Technetworks bv Hierna te noemen Trends ICT Groep bij de uitvoering van de Overeenkomst ten behoeve van Klant Persoonsgegevens

Nadere informatie

Procedure meldplicht datalekken

Procedure meldplicht datalekken Procedure meldplicht datalekken Gemeente Bunnik Versie : 2.0 Datum : april 2018 1 Inleiding Dit document omschrijft de procedure van de meldplicht datalekken Bij deze procedure horen twee bijlagen: IBD

Nadere informatie

Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch

Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch AVG LUNCHSESSIE Moshe Beukers Dalila Dizdar Robert van Asch Introductie Achtergrond Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Impact op organisaties Kahoot! Afronding Helpdesk voor vragen Big Data

Nadere informatie

VIL Academie - M&A in one day Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rik Geurts Konferentie Nederlandse Religieuzen 28 juni 2018 Programma > Wat is privacy? > Privacyregelgeving en (enkele) kernbegrippen

Nadere informatie

Auteurs: Edwin Adams Tangram

Auteurs: Edwin Adams Tangram Toepassing GDPR (AVG) binnen de recruitmentprocessen Wat is de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op uw recruitmentproces en organisatie Auteurs: Edwin Adams Tangram Juli 2017

Nadere informatie

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op

Deze checklist is beschikbaar voor (proef)abonnees van Sdu Arbeidsrecht. Interesse in een demo of proef? Kijk op Deze checklist is onderdeel van arbeidsrecht.sdu.nl Checklist AVG gegevensverwerking door werkgevers. Wat te doen vóór 25 mei 2018? Auteurs: mr. J. (Janine) Weel, mr. R. (Rachel) Rietveld De bescherming

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

Checklist Verwerkersovereenkomst

Checklist Verwerkersovereenkomst 2-Control B.V. T: +31 (0)76 50 194 70 Haagse Markt 1 www.2-control.n l 4813 BA Breda info@2-control.nl The Netherlands Checklist Verwerkersovereenkomst Onderwerp Toelichting Bevinding Contractspartijen

Nadere informatie

VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS

VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS Inleiding OMOP.NL biedt een webapplicatie voor projectadministratie binnen RAW-raamovereenkomsten. Afspraken omtrent deze dienstverlening zijn vastgelegd in een Gebruikersovereenkomst.

Nadere informatie

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke.

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke. Bijlage: Toepassing van EU verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer

Nadere informatie

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts)

Dinsdag 13 december 2016, uur. Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Dinsdag 13 december 2016, 16.00 18.00 uur Rowena van den Boogert (Eldermans Geerts) Nu: Richtlijn 95/46/EG Straks: Verordening 2016/679 Implementatiewet AVG en Veegwet AVG (beleidsneutrale implementatie)

Nadere informatie

BIJLAGE - VERWERKING PERSOONSGEGEVENS (VERWERKERSOVEREENKOMST)

BIJLAGE - VERWERKING PERSOONSGEGEVENS (VERWERKERSOVEREENKOMST) BIJLAGE - VERWERKING PERSOONSGEGEVENS () Indien Leverancier bij de uitvoering van de Overeenkomst ten behoeve van Opdrachtgever Persoonsgegevens verwerkt, zijn in aanvulling op de Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn. GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn

GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn. GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn Even voorstellen Maarten de Rooij IT Business Professional, ACA IT-Solutions IT Consultant rol Analyse & advies Proces begeleiding Data privacy specialisme Tijdslijn Wet bescherming persoonsgegevens 1

Nadere informatie

FOBID Informatie. 13 November Mr.dr. Mirjam Elferink

FOBID Informatie. 13 November Mr.dr. Mirjam Elferink FOBID Informatie bijeenkomst AVG 13 November 2017 Mr.dr. Mirjam Elferink 2 Elferink & Kortier Advocaten Specialisten in intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy 3 Waarom een bewerkersovereenkomst?

Nadere informatie

In 15 stappen op weg naar 2018

In 15 stappen op weg naar 2018 Op 25 mei 2018 nemen we afscheid van de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf deze datum zullen organisaties moeten voldoen aan de bepalingen uit de uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017

Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Hoe word ik Privacy-proof? 21 november 2017 Programma: 1. Inleiding 2. In 10-stappen grip op gegevensbescherming 3. Ondersteuning Adfiz 4. Vragen? 2 AM dag 21 november 2017 Kerndefinities AVG Persoonsgegevens:

Nadere informatie

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning.

De website van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft uitgebreide ondersteuning. DE AVG Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming

Nadere informatie