Logboek opmerkingen zorgkantoren. Protocol Prestatiemeting Wlz 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Logboek opmerkingen zorgkantoren. Protocol Prestatiemeting Wlz 2015"

Transcriptie

1 Logboek opmerkingen zorgkantoren Protocol Prestatiemeting Wlz 2015 Verkorte weergaven van opmerkingen van zorgkantoren tijdens de bespreking van de concept prestatiemeting op 4 maart 2015 in Zeist en per nagekomen opmerkingen en de reactie van de NZa. Hoofddoel A: Zorginkoop 1: Contracteerbeleid In de Prestatiemeting wordt gesproken van Wlz-uitvoerder. Wordt er in de prestatiemeting 2015 onderscheid gemaakt tussen de Wlzuitvoerder en zorgkantoor? 1.a Per nagekomen opmerking: wordt (nogmaals) aandacht gevraagd voor het onderscheid regionale Wlzuitvoerder en Wlz-uitvoerder. Het inkoopbeleid is niet zo vrij in te vullen voor de Wlz-uitvoerders als in vorige jaren door een sterke uniformering van het beleid. Wellicht zou bij de normering rekening gehouden kunnen worden met de uniformering van het beleid. 3. Opmerking: Er loopt een traject over het inkoopbeleid 2016 waarover in maart 2015 verslag komt. De wens is dat dit uiteindelijk wordt meegenomen in de Prestatiemeting. 4. Opmerking: Onder C.a is MPT opgenomen, terwijl dit niet past in de context. In de Prestatiemeting 2015 wordt in principe uitgegaan van de regionale Wlz-uitvoerder. In paragraaf 3.1 is het onderscheid tussen Wlz-uitvoerder en regionale Wlz-uitvoerder toegelicht. De tekst van de prestatiemeting is aangescherpt. De NZa heeft het meest recente inkoopdocument van ZN gebruikt inclusief de uniforme inkoopvoorwaarden. De NZa houdt zich aan wat is afgesproken is in het inkoopdocument van ZN. De NZa wacht dit verslag af. Mochten het verslag en de Prestatiemeting 2015 elkaar kruisen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij de beoordeling. Dit geldt ook voor andere onderdelen waarvoor wellicht later in het jaar nog punten opspelen of knelpunten ontstaan. De Wlzuitvoerders kunnen voor deze gevallen ook altijd in hun verantwoording contextinformatie geven zodat de NZa dit mee kan wegen in haar beoordeling. MPT zal bij C.a worden verwijderd.

2 2: Doelmatigheid en kwaliteit zorgaanbod 2 van 9 Er zijn kaders aan minimale kwaliteitseisen gesteld. De sfeer die nu ook bij gesprekken met VWS hangt is dat de nadruk ligt op het niet direct afstraffen van zorgaanbieders, maar eerst het gesprek aan te gaan. Dit is een punt dat wel anders uit kan vallen in het inkoopkader 2016 dan in het inkoopkader Wat betreft B en C wordt gevraagd of de norm wel zo expliciet moet worden uitgewerkt. De uitwerking in de praktijk kan nog heel anders worden. Andere accenten in de consequenties van de score op kwaliteitsindicatoren of nadruk op het verbetertraject zullen worden overgenomen indien dit in overeenstemming is met de inkoopkader De NZa verwerkt deze opmerkingen in de prestatiemeting. Dit geldt voor meerdere onderdelen. Wellicht kan een algemene disclaimer (comply or explain) toegevoegd worden, zodat de ruimte er is om eventuele veranderingen of aanpassingen gedurende het jaar op te vangen. 2a. Per nagekomen opmerking: In eenper nagekomen reactie wordt (ten aanzien van onderdeel B, maar ook in het algemeen) aandacht gevraagd voor het meer doelsturing in plaats van procesmonitoring. 3 Per nagekomen opmerking: Uitgangspunt voor de inkoop is een gesprek, niet een spreadsheet. De verantwoordingswijze van de NZa zou hierop moeten aansluiten. Een verdere uitwerking van de doelgerichte benadering en meer resultaatgerichte indicatoren zijn onderdeel van een traject dat met Wlz-uitvoerders en ZN is opgestart voor De prestatiemeting is aangepast. Spreadsheets zijn niet de enige wijze waarop verantwoording kan plaatsvinden. Dit kan ook door aantoonbaar bewijs van de gesprekken. 3: Bewaking regiobudget Er wordt opgemerkt dat in korte tijd de PGB budgetten al overschreden zijn. Dit heeft de NZa ook geconstateerd.

3 Hoofddoel B: Client en zorg 3 van 9 4: Voorlichting Etalage-informatie komt terug in de Zvw, maar wettelijk wordt deze in de Wlz niet genoemd. Waarom komt dit toch terug in de prestatiemeting? Vorige jaren was sprake van een lijst met daarin aangegeven wat in de folder moest staan. Nu staat er slechts informatief. Houdt dit in dat het zorgkantoor vrij is om te bepalen wat informatief is? De etalage-informatie stond eerder nog op Kiesbeter.nl waar zorgkantoren naar konden verwijzen. Dit gebeurt niet langer, maar de NZa vindt dit wel belangrijke informatie, omdat deze informatie een rol kan spelen bij de keuze van cliënten. Dit klopt (meer principle based/doelsturing). De nadruk is naar de website verplaatst en met de veranderende rol van de zorgkantoren is de invulling van de folder vrijer geworden. 5: Ondersteuning keuzeproces en zorgbemiddeling Bij punt D: is het wel mogelijk gezien de onduidelijkheid en de problemen met de module die door de Wlzuitvoerders toegepast wordt, om de normen al op deze manier te formuleren? Bij onderdeel C.a is onduidelijkheid wat wordt bedoeld. Moet elke nieuwe of her-indiceerde cliënt bemiddeld worden, ook als de cliënt hier geen behoefte aan heeft omdat hij onafhankelijke cliëntondersteuning heeft ingeroepen? Wellicht zou het anders geformuleerd kunnen worden. 3. Opmerking: Hoe ziet de NZa de verantwoording in relatie tot bemiddeling? Hoe moeten de Wlz-uitvoerders aantonen dat zij aan de normen voldoen? Deze norm is rechtstreeks overgenomen uit de wet. Mocht ten tijde van het onderzoek zelf blijken dat de problematiek ervoor heeft gezorgd dat de uitvoeringspraktijk erg verschilt van hoe het hier geformuleerd staan, dan wordt daar voor zover nodig en mogelijk rekening mee gehouden. In de prestatiemeting is de term bemiddelt vervangen door adviseert. Hierbij is ook gekozen voor het meer principle based toepassen van de prestatiemeting (uitlegprincipe).

4 4. Opmerking: Bij D. wordt aangegeven dat altijd overleg plaats moet vinden alvorens een besluit te nemen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, omdat dit niet altijd nodig is. Dit punt wordt in de wet genoemd. Overleg kan echter op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld telefonisch. Mocht er echter een lastig geval zijn 4 van waarbij 9 in de praktijk een overleg echt onnodig is, dan moet dit goed gemotiveerd vastgelegd worden. Kenmerk NB: Bij MPT is het altijd nodig. Hoe kan een Wlz-uitvoerder anders bepalen of de zorg thuis verantwoord en doelmatig is? 4a. Per nagekomen opmerkingen: wordt een aantal tekstuele opmerkingen gemaakt, alsmede gevraagd voor de formulering van enkele toetsingselementen. Deze zijn overgenomen voor zover de opmerkingen niet in strijd waren met passages uit de wet. 6: Toekenning PGB Bij B. is sprake van een korte doorlooptijd. De Wlz-uitvoerders hebben niet bij alle stappen evenveel invloed op de doorlooptijd. Hoe wordt hier mee omgegaan? Strookt dit wel met de eigen verantwoordelijkheid van de budgethouders? Verder doorlopen niet alle cliënten het volledige proces. Worden deze wel meegenomen in de beoordeling? Verder wordt een suggestie gedaan om de term korte doorlooptijd te veranderen in bijvoorbeeld zo kort mogelijke doorlooptijd. Nu met het trekkingsrecht een deel van de uitvoering bij de SVB ligt, zal dit wellicht een eventueel cliënttevredenheidsonderzoek kunnen beïnvloeden. Hoe moet hiermee omgegaan worden? 3. Opmerking: Bij C.1 staat voldoende face-to-face bewust keuzegesprekken genoemd. Wat wordt met de term voldoende bedoeld? Dit klopt, het gaat hier ook deels om een inspanningsverplichting en een juiste registratie zodat aan te tonen is dat de reden voor de langere doorlooptijd niet bij de Wlzuitvoerder ligt. Verklaringen voor lange doorlooptijden moeten door de zorgkantoren goed gemotiveerd vastgelegd worden. Antwoord is ja, in principe moet er geregistreerd worden tot aan het moment waarop de cliënt het proces verlaat. De NZa zal een nadere uitleg van het meetmoment toevoegen aan de Prestatiemeting. De NZa zal deze term aanpassen. Bij het opzetten van het cliënttevredenheidsonderzoek in de komende jaren en bij de interpretatie hiervan kan hiermee rekening worden gehouden door de zorgkantoren. De NZa zal de formulering aanpassen en de term voldoende verwijderen en wijzigen in uitvoeren bewust keuze gesprek bij alle potentieel nieuwe budgethouders. Wanneer er geen bewust keuzegesprek plaatsvindt, zal hiervoor een verklaring gegeven moet worden, comply or explain.

5 3b. Per nagekomen opmerkingen: wordt een aantal tekstuele opmerkingen gemaakt en om enkele verduidelijkingen gevraagd. 5 van 9 Voor wat betreft de het aantal huisbezoeken is gekozen voor een staffel, welke in een later stadium met VWS en ZN nogmaals is afgestemd. De taken en verantwoordelijkheden tussen SVB en zorgkantoren beginnen steeds scherper te worden, maar zijn nog niet eenduidig. Daar waar mogelijk is de tekst verduidelijkt en aangepast naar de laatste stand van zaken. 7: Bewaking beschikbaarheid Bij A.3 mist nog de aanvulling tot 48 uur. Hoe wordt de norm voldoende percentage ingevuld? Er is onlangs onduidelijkheid ontstaan rondom de termen actief en urgent wachtenden. Lastig is dat het Zorginstituut niet goed uit de voeten kan met de in de werkgroep ontwikkelde definities. 2. Per nagekomen opmerkingen: wordt een aantal opmerkingen gemaakt over de wachtlijstregistratie waarover in ZN-verband eerst gesproken moet worden. Bij A.3 zal n.a.v. een opmerking nog tot 48 uur worden toegevoegd. Veel outcome-indicatoren zijn op deze manier omschreven. Wat betreft het voldoende percentage is dit een discussie die al meerdere malen gevoerd is. In dit geval moet een redelijke norm nog bepaald worden op basis van een inventarisatie van de scores. Voor deze prestatiemeting is in overleg met de werkgroepen en de zorgkantoren ervoor gekozen de meest gemeenschappelijk gedragen uitleg van de term urgent wachtende te hanteren, wat gelijk staat aan een actief wachtende die nog geen enkele vorm van zorg ontvangt. De afgesproken definities worden ook beschreven in het Model Uitvoeringsverslag en Financiële Verantwoording. Certificering door het Zorginstituut van de gebruikte data vindt de NZa belangrijk. In overleg met zorgkantoren moet daarom worden bekeken of deze outcome indicator op dit punt kan worden verbeterd. Hierover is inmiddels overeenstemming.

6 8: Bewaking continuïteit zorgverlening A.b is erg strikt geformuleerd. Er wordt op basis van bevoorschotting betaald, waardoor het mogelijk is dat pas na het uitbetalen van het voorschot blijkt dat de zorg niet (meer) geleverd wordt. Wellicht kan het woord onnodig toegevoegd worden. 6 van 9 De NZa zal heeft de formulering niet aangepast. Betaling van niet geleverde zorg moet voorkomen worden. Hoofddoel C: Controle 9: Tijdige, juiste en volledige afhandeling declaraties Zorg in natura Toetsingselement C (de Geriatrische Revalidatiezorg), valt dit niet onder de Zvw? Bij B wordt opgemerkt dat er ook e.e.a. afhangt van de zorgaanbieder. Als een zorgaanbieder hier niet op tijd klaar voor is, zal dit betekenen dat de Wlz-uitvoerder ook niet op tijd zal zijn met de bevoorschotting. Geldt hiervoor ook comply or explain? Hier is eerder overleg met Wlz-uitvoerders over geweest. Geriatrische Revalidatiezorg is hier opgenomen omdat dit met het nacalculatieformulier 2014 wordt uitgevraagd. De problematiek hieromheen zit niet in het AWBZ/Wlz deel maar juist in het Zvw deel.. en kan een indiening na 1 juni inhouden waarop de Wlz-uitvoerder geen invloed heeft De NZa erkent dit en geeft aan dat hiervoor inderdaad comply or explain geldt.

7 10: Tijdige, juiste en volledige afhandeling declaraties PGB 7 van 9 Waarom is A.2 opgenomen aangezien deze ook wordt meegenomen met de accountantscontrole? Is het echt nodig om deze hiervoor ook apart uit te vragen? Zou de norm niet anders opgenomen moeten worden? De Wlz-uitvoerders zijn van mening dat de verantwoordelijkheid niet bij hen ligt. De discussie hierover loopt nog met VWS. 3. Opmerking: Alle cliënten bezoeken in drie jaar staat niet per se gelijk aan 33% per jaar. Verder zijn enkele Wlzuitvoerders van mening dat zij nog niet met de huisbezoeken kunnen beginnen, omdat de relevante informatie hiervoor die van de SVB moet komen nog niet beschikbaar is. 3.a Per nagekomen opmerking: wordt (nogmaals) voorgesteld de norm van 33% nader te bekijken. Er zijn meerdere aspecten van de prestatiemeting die ook onder de financiële rechtmatigheid vallen, zoals Materiële controle en dergelijke. De prestatiemeting toetst ook op een aantal procedurele onderdelen die belangrijk zijn. De accountant kijkt vooral naar de uitkomsten van het systeem en of deze kloppen. Echter de NZa is van mening dat het ook belangrijk is dat het systeem genoeg waarborgen kent. De NZa zal vind het zelfstandig vaststellen dat te allen tijde het juiste budget berekend is van belang. Hierbij zijn niet alleen geautomatiseerde controles voor nodig, maar ook procesmatige. Daardoor niet in de prestatiemeting verwijderd. Eerste reactie NZa: De NZa erkent dit en wacht de uitkomsten van de overleggen met VWS af. Op het moment dat de verantwoordelijkheid niet bij de Wlz-uitvoerders ligt, moet duidelijk zijn wie wel verantwoordelijk is. De scheiding tussen de taken en verantwoordelijkheden van de SVB en de zorgkantoren is nog niet volledig duidelijk. In de prestatiemeting is de laatste stand van zaken opgenomen. De discussie hierover wordt nog gevoerd. Nuancering in het lezen van de prestatiemeting en bij het uitwerken van het werkprogramma behoeven aandacht. De norm is nogmaals bekeken en is aangepast in een staffel (0-10% / 10-20% / 20-30%). Hiermee is zoveel mogelijk rekening gehouden met toekomstbestendigheid en de tegenargumenten van de zorgkantoren. Daarnaast is aangegeven dat sprake is van een inspanningsverplichting en dat de rechtmatigheid van de PGB-bestedingen met voldoende controlemaatregelen (zoals huisbezoeken) moet worden vastgesteld. De norm is in staffelvorm aangepast.

8 3b. Per nagekomen opmerkingen: wordt een aantal tekstuele opmerkingen gemaakt, maar ook aandacht gevraagd voor de taak- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen het zorgkantoor en de SVB. 8 van 9 De verwerking van de punten in de is samengevat onder indicator 6, vraag 3b. 11: Materiële controles Bij B.2 wordt genoemd voorafgaand aan het jaar. Wellicht zou dit veranderd kunnen worden in voorafgaand aan de start van controles omdat de controles niet op 1 januari starten. 1a. Per nagekomen opmerking: wordt gevraagd om een nadere toelichting met betrekking van de termen reikwijdte en diepgang. Daarnaast wordt bij de genoemde voorschriften de Regeling Controle en Administratie AWBZ-zorgverzekeraars (VA/NR ) gemist. Bij C.2 h wordt genoemd dat de detailcontroles onder leiding van een medisch adviseur uitgevoerd moeten worden. Wellicht zou dit hier dossiercontroles genoemd omdat naar mening van de Wlz-uitvoerder bij de detailcontroles geen medisch adviseur betrokken hoeft te worden. 2a. Per nagekomen opmerking: wordt (nogmaals) aandacht gevraagd wat onder voldoende (medische) deskundigheid en voldoende functiescheiding wordt volstaan. De NZa is van mening dat de algemene strekking van de controles (algemeen controleplan en algemene risicoanalyse) vooraf bekend gemaakt moet worden. De punten waarop het zorgkantoor de zorgaanbieder controleert moeten vooraf bekend zijn (om zo ook een dekking over het gehele jaar te bewerkstellingen). De regeling controle en administratie voorschriften Wlz-uitvoerders wordt naar verwachting in juni vastgesteld De tekst is opgenomen zoals deze in de Regeling langdurige zorg genoemd wordt. De definities zijn toegevoegd in een voetnoot.

9 12: Bestrijding zorgfraude Er wordt een vraag gesteld over de inrichting van de bedrijfsvoering en functieomschrijving. In de norm wordt een fraudeafdeling genoemd, maar is dit niet te specifiek. Bij niet alle Wlz-uitvoerders is het op deze manier ingericht. Wellicht is het een optie de gehanteerde definitie bij materiële controle ook hier op te nemen. 9 van 9 Vooral het waarborgen van de onafhankelijkheid positie van de fraudecoördinator en de fraude afdeling is voor de NZa belangrijk. De tekst in de prestatiemeting is voor dit onderdeel aangepast aan hetgeen bij materiele controle is beschreven. Segment D: Organisatie 13. Publieke verantwoordingsinformatie over te bereiken doelen Wlz Geen opmerkingen. 14. Behandeling klachten en bezwaarschriften Geen opmerkingen. 1a. Per nagekomen opmerking: wordt een aantal tekstvoorstellen gedaan. Hierbij is (nogmaals) aandacht gevraagd wat onder voldoende (medische) deskundigheid en voldoende functiescheiding wordt volstaan. De tekstvoorstellen zijn overgenomen. 15. Administratieve organisatie en interne beheersing Er wordt een vraag gesteld over de betekenis van een risicoanalyse ten aanzien van de administratieve organisatie en interne beheersing. De NZa streeft in dit kader naar verlaging van de administratieve lasten. De NZa heeft daarom geprobeerd deze prestatie-indicator meer principle based te maken. Voorheen bevatte deze indicator veel procedures. Voor dit proces is een goede risicoanalyse maken hierbij van belang.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders. Inhoud 1.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders. Inhoud 1. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1374 1 maart 2016 Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders december 2015 Inhoud 1 Vooraf 1 1. Inleiding 3 1.1

Nadere informatie

Accountantsonderzoek 2015

Accountantsonderzoek 2015 Protocol Accountantsonderzoek 2015 Wlz-uitvoerders december 2015 2 Inhoud Inhoud 3 Vooraf 5 1. Inleiding 7 1.1 Algemeen 7 1.2 Inzet interne accountant 8 1.3 Mededeling in Staatscourant 9 2. Doel van het

Nadere informatie

Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018

Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 Wlz-uitvoerder ONVZ Langdurige Zorg B.V. 28 november 2018 Rapport Uitvoering Wet langdurige zorg 2017/2018 door ONVZ Langdurige Zorg B.V. 2 Rapport Uitvoering

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk drs. E. Boersma 74765/ Opzet onderzoek Uitvoering AWBZ februari 2014

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk drs. E. Boersma 74765/ Opzet onderzoek Uitvoering AWBZ februari 2014 T.a.v. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres drs. E. Boersma Onderwerp Datum

Nadere informatie

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DSW

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DSW Algemeen Controleplan Materiële Controle 2016-2017 Zorgkantoor DSW December 2015 Inhoud INLEIDING... 2 1. WETTELIJK KADER... 2 1.1 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)... 3 1.2 Regeling langdurige zorg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk 1263019-170711-Z Bijlage(n) 1 Datum 4 december

Nadere informatie

Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten

Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten Bijlagen bij Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015-2016 Financiële overzichten, prestatie-indicatoren en opvolging verbeterpunten december 2016 Inhoud Bijlage 1.a Financieel overzicht 2015 Wlz

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070

Nadere informatie

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0%

Bijlage 2. Percentages telefonische bereikbaarheid en service level 100,0% 80,0% Telefonische bereikbaarheid Service Level 60,0% 40,0% Bijlage 2 Hieronder zijn de prestatie-indicatoren opgenomen. De gegevens in onderstaande grafieken zijn afkomstig uit de uitvoeringsverslagen van de Wlz-uitvoerders. Alleen grafiek 5 is gebaseerd op gegevens

Nadere informatie

Beleidsvisie 2016-2018

Beleidsvisie 2016-2018 Beleidsvisie 2016-2018 Inhoud Missie Missie 2 Visie 3 Doelstellingen 4 Zorgkantoor DSW voert de Wet langdurige zorg (Wlz) uit in de regio Westland, Schieland, Delfland (WSD). De missie van Zorgkantoor

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg.

Deze regeling is van toepassing op Wlz-uitvoerders als bedoeld in artikel 1, sub e, van de Wmg. REGELING Controle en Administratie Wlz-uitvoerders Gelet op artikel 31, sub a, artikel 31, sub c, en artikel 36, derde lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2014

Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Concessiehouder Stichting Zorgkantoor Menzis November 2015 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2014 6 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2014 7 1.3.1

Nadere informatie

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DSW

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DSW Algemeen Controleplan Materiële Controle 2017-2018 Zorgkantoor DSW December 2016 Inhoud INLEIDING... 2 1. WETTELIJK KADER... 3 1.1 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)... 3 1.2 Regeling langdurige zorg

Nadere informatie

Algemeen Controleplan Materiële Controle 2014-2015. Zorgkantoor DWO/NWN

Algemeen Controleplan Materiële Controle 2014-2015. Zorgkantoor DWO/NWN Algemeen Controleplan Materiële Controle 2014-2015 Zorgkantoor DWO/NWN December 2013 Inhoud INLEIDING 2 1. WETTELIJK KADER MATERIЁLE CONTROLE 2 1.1. Wettelijk kader 2 1.2. Verstrekking persoons- en gezondheidsgegevens

Nadere informatie

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DWO/NWN

Algemeen Controleplan Materiële Controle Zorgkantoor DWO/NWN Algemeen Controleplan Materiële Controle 2015-2016 Zorgkantoor DWO/NWN December 2014 Inhoud INLEIDING 2 1. WETTELIJK KADER MATERIЁLE CONTROLE 2 1.1. Wettelijk kader 2 1.2. Verstrekking persoons- en gezondheidsgegevens

Nadere informatie

Controleplan Wlz CZ zorgkantoren - 2016 -

Controleplan Wlz CZ zorgkantoren - 2016 - Controleplan Wlz CZ zorgkantoren - 2016 - 1 Inleiding In dit controleplan is op basis van de Regeling controle en administratie Wlz-uitvoerder (hierna de Regeling) uitgewerkt op welke wijze CZ zorgkantoren

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1582 18 januari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 januari 2016, kenmerk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69120 29 december 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 9 december 2016, kenmerk

Nadere informatie

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Versie 2.0 22 December 2017 Deze factsheet is geschreven door ActiZ, ZN, V&VN en de NFU, met input

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III, Inkoopdocument Wlz juli 2018

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III, Inkoopdocument Wlz juli 2018 Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III, Inkoopdocument Wlz 2019 9 juli 2018 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Mededelingen. 3 Hoofdstuk 2 Wijzigingen Inkoopdocument Wlz 2019. 4 Hoofdstuk 3 Vragen Inkoopdocument

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44550 31 december 2015 Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering

Nadere informatie

ECFE/U Lbr. 15/102

ECFE/U Lbr. 15/102 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Accountantscontrole sociaal domein uw kenmerk ons kenmerk ECFE/U201502166 Lbr. 15/102 bijlage(n) - datum 21

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 28

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

BELEIDSREGEL TH/BR-022. Normenkader Wlz-uitvoerder

BELEIDSREGEL TH/BR-022. Normenkader Wlz-uitvoerder BELEIDSREGEL Normenkader Wlz-uitvoerder De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze bevoegdheid is gebaseerd op

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2013

Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Concessiehouder Salland Zorgkantoor B.V. December 2014 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2013 5 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2013 6 1.3.1

Nadere informatie

PGB fraudebeheersing Gemeente Eindhoven, 29 maart Patricia Emmen en Suzy Smulders

PGB fraudebeheersing Gemeente Eindhoven, 29 maart Patricia Emmen en Suzy Smulders PGB fraudebeheersing Gemeente Eindhoven, 29 maart 2016 Patricia Emmen en Suzy Smulders PGB in de AWBZ en de WLZ Indicatie aanvragen Indicatie wordt opgesteld door het Centrum indicatiestelling zorg of

Nadere informatie

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz Zorginkoopbeleid 2016 drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz 01-01-2015 De Wlz is sinds 1 januari 2015 een feit. Met de invoering van deze wet staan drie onderling samenhangende doelstellingen centraal:

Nadere informatie

Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz

Model uitvoeringsverslag en financieel verslag Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz Model uitvoeringsverslag en financieel verslag 2015 Verantwoording Wlz-uitvoerders over de uitvoering Wlz november 2015 Inhoud Vooraf 7 1. Verantwoordingsstructuur Wlz 9 1.1 Inleiding 9 1.2 Afwikkeling

Nadere informatie

Overzicht doelstellingen Wlz Doelen op wetsniveau (MvT):

Overzicht doelstellingen Wlz Doelen op wetsniveau (MvT): Overzicht doelstellingen Wlz Doelen op wetsniveau (MvT): Het doel van deze wet is dat ouderen met een blijvende somatische of psychogeriatrische beperking en mensen met blijvende verstandelijke, lichamelijke

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2014

Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Concessiehouder Zorgkantoor Friesland B.V. November 2015 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2014 6 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2014 7 1.3.1

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Schoonmaak in de Wlz voor thuiswonende Wlz-klanten

Veelgestelde vragen over Schoonmaak in de Wlz voor thuiswonende Wlz-klanten Veelgestelde vragen over Schoonmaak in de Wlz voor thuiswonende Wlz-klanten Zilveren Kruis Zorgkantoor, 25 januari 2017. Versie 1.0 Nr Vraag Antwoord 1 Wat houdt de wijziging van Schoonmaak naar de Wlz

Nadere informatie

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Versie 2.0 22 December 2017 Deze factsheet is geschreven door ActiZ, ZN, V&VN en de NFU, met input

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016

Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016 Zorgkantoor Friesland Inkoopdocument Wlz 2016 Inleiding Aanleiding wijziging inkoopprocedure Toelichting inkoopprocedure 2016 Vragen/Nota van Inlichtingen E-mailadres: secretariaatzorg@defriesland.nl Website:

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen CA-NR-1653 132215/0187436 Bijlage 25 bij circulaire Care/Wlz/15/07c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Deze regeling is van toepassing op zorgkantoren als bedoeld in artikel 1.1.1. van de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijlage 26 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c REGELING Informatieverstrekking monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen : Ingevolge artikel 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz oktober 2016

Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz oktober 2016 Zorgkantoor Friesland Nota van Inlichtingen III - Aanvulling, Inkoopdocument Wlz 2017 10 oktober 2016 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Mededelingen... 3 Hoofdstuk 2 Beleidslijnen Schoonmaak & Logeren in de

Nadere informatie

Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens

Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Zorgkantoren Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Inhoud Welkom en voorstellen Wat is de Wlz? De rol van het Zorgkantoor in de Wlz

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2014

Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Rapport Uitvoering AWBZ 2014 Concessiehouder Zorgkantoor DSW B.V. November 2015 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2014 5 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2014 7 1.3.1 Uitvoering

Nadere informatie

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen

Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen Bijlage 10 bij circulaire Care/Wlz/15/14c REGELING Monitoring uitgaven Persoonsgebonden budget en individueel aangepaste Wlz-hulpmiddelen 2016 : 0161964/0224061 Ingevolge de artikelen 62 en 68 van de Wet

Nadere informatie

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Raadsinformatienota Zaaknr: 80357 Datum: 26-1-2016 Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Kennisnemen van: De controle- en procesmaatregelen die in 2015 in Veghel zijn genomen in het kader van de

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2013

Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Concessiehouder Agis Zorgverzekeringen N.V. December 2014 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2013 5 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2013 7 1.3.1

Nadere informatie

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg

Datum 20 oktober 2015 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake PGB in de Zorgverzekeringswet in verhouding tot de Wet marktordening gezondheidszorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Uitwerking uniforme inkoopcriteria

Uitwerking uniforme inkoopcriteria Uitwerking uniforme inkoopcriteria Criterium Integrale benadering Formulering De zorgaanbieder komt in 2015 met partijen uit het veld tot een oplossing voor een actueel regionaal knelpunt op het gebied

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Protocol Prestatiemeting AWBZ 2014

Protocol Prestatiemeting AWBZ 2014 Protocol Prestatiemeting AWBZ 2014 Normenkader onderzoek uitvoering AWBZ augustus 2014 Inhoud Vooraf 3 1. Inleiding 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Verantwoordingsstructuur AWBZ 5 1.3 Achtergrond prestatiemeting

Nadere informatie

Pgb-fraude beheersen! Hoe doen ze dat bij zorgverzekeraar CZ?

Pgb-fraude beheersen! Hoe doen ze dat bij zorgverzekeraar CZ? Pgb-fraude beheersen! Hoe doen ze dat bij zorgverzekeraar CZ? Het tegengaan van fraude en oneigenlijk gebruik van pgb s binnen de Wmo staat hoog op de gemeentelijke agenda. Zorgverzekeraars en -kantoren

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Protocol Prestatiemeting Wlz 2015

Protocol Prestatiemeting Wlz 2015 Protocol Prestatiemeting Wlz 2015 Normenkader onderzoek uitvoering Wlz April 2015 Vooraf 5 1. Inleiding 7 1.1 Inleiding 7 1.2 Uitvoeringsstructuur Wlz 7 1.3 Achtergrond prestatiemeting 8 1.4 De positie

Nadere informatie

Controleplan Wlz CZ zorgkantoor

Controleplan Wlz CZ zorgkantoor Controleplan Wlz CZ zorgkantoor - 2017 - 1 Inleiding Dit controleplan is een dynamisch document. Gedurende het jaar kunnen wijzigingen op dit plan worden aangebracht. Zo kunnen op basis van nieuwe risico

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Aanvulling 2019 op Deel 2 Regionaal inkoopkader nieuwe zorgaanbieders Wlz 2018

Aanvulling 2019 op Deel 2 Regionaal inkoopkader nieuwe zorgaanbieders Wlz 2018 Aanvulling 2019 op Deel 2 Regionaal inkoopkader nieuwe zorgaanbieders Wlz 2018 Zorgkantoren Zuid-Holland Noord en Amstelland en de Meerlanden 1 juni 2018 - NW ZA 1 Inhoudsopgave 1. Leeswijzer... 3 2. Inkoopprocedure...

Nadere informatie

CONCEPT Wlz Zorginkoopbeleid mr. Daphne Koch, beleidsadviseur ZN

CONCEPT Wlz Zorginkoopbeleid mr. Daphne Koch, beleidsadviseur ZN CONCEPT Wlz Zorginkoopbeleid 2017 mr. Daphne Koch, beleidsadviseur ZN Uitgangspunten De uitgangspunten voor de inkoop 2016 blijven voor 2017 van kracht. Cliënt centraal Zichtbaar zorgkantoor In dialoog

Nadere informatie

Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz 2017 sector GGZ en Overeenkomst 2017 sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen:

Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz 2017 sector GGZ en Overeenkomst 2017 sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen: Toelichting bij het Zorginkoopdocument Wlz sector GGZ en Overeenkomst sector GGZ n.a.v. de vragen gesteld voor de Nota van Inlichtingen: Indien een vraag betrekking had op tekst die letterlijk terug te

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over ZZP

Veel gestelde vragen over ZZP Veel gestelde vragen over ZZP Wat is het standpunt van Coöperatie VGZ over ZZ ers na 1 januari 2015? Ondanks de hoge klanttevredenheid van cliënten van ZZP ers heeft Coöperatie VGZ desondanks een aantal

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe zorgaanbieders Wlz 2017

Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe zorgaanbieders Wlz 2017 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe zorgaanbieders Wlz 2017 Donderdag 29 september 2016 Amersfoort Reinhilde van den Brand, André Mannak, Sander Bloemheuvel & Hans Warringa Programma..gecontracteerd en nu?

Nadere informatie

Algemeen Controleplan 2016 Declaratiegedrag

Algemeen Controleplan 2016 Declaratiegedrag Algemeen Controleplan 2016 Declaratiegedrag Materiële Controle Menzis Zorgkantoor Datum Auteur Status Versie Bestand Afdrukdatum 22 februari 2016 Martin Eising Definitief 1.0 Controleplan 2016 declaratiegedrag

Nadere informatie

Vereenvoudiging financiële productieverantwoording. Jeugdwet 2015

Vereenvoudiging financiële productieverantwoording. Jeugdwet 2015 Vereenvoudiging financiële productieverantwoording en -controle Wmo en Jeugdwet 2015 WORKSHOP Landelijke Themadag Verminderen administratieve lasten en Horizontaal toezicht 15 oktober 2015 1. Aanleiding

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 april 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 april 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017

Welkom. Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Welkom Inkoopdocument Wet langdurige zorg 2017 Inleiding Politieke en maatschappelijke context Herziening langdurige zorg o Eigen verantwoordelijkheid o Zelfredzaamheid o Thuis blijven wonen, zorg dichtbij

Nadere informatie

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Versie 1.0 10 November 2017 Deze factsheet is geschreven door ActiZ, ZN, V&VN en de NFU. Andere brancheorganisaties

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid Wlz 2019

Zorginkoopbeleid Wlz 2019 Zorginkoopbeleid Wlz 2019 Het zorginkoopbeleid Wlz 2019 is op 1 juni 2018 door alle zorgkantoren gepubliceerd. De zorgkantoren hebben in ZN verband gezamenlijk een aanvulling 2019 op het inkoopkader 2018-2020

Nadere informatie

Inkoop Langdurige Zorg

Inkoop Langdurige Zorg Inkoop Langdurige Zorg Bijeenkomst zorgaanbieders 20 mei 2015 Programma 14.00 uur Invoering WLZ en veranderingen zorgkantoor Uitgangspunten inkoopbeleid Inkoopbeleid en systematiek 2016 15.00 uur Korte

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering 1 heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor

Team Zorginkoop (071) Zorgkantoor Zuid-Holland Noord Amstelland en de Meerlanden Postbus 400 2300 AK Leiden Tel. 071-5 825 911 www.zorgkantoor-zorgenzekerheid.nl Datum Ons kenmerk Uw kenmerk 7 juli 2015 20150629 MV - Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie

Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie Zorginkoop langdurige zorg 2015 Versmalde AWBZ (Wlz) Jelle Boomgaardt Zorgkantoor Friesland / DFZ 01 - juli 2014 Gewijzigde versie Wijzigingen (1) N.a.v. de publicatie van de beleidsregels op 1 juli 2014

Nadere informatie

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit?

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit? Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 01/016 Hoe voeren de Wlz-uitvoerders (zorgkantoren) en het CAK de Wlz uit? Inhoud 1 Samenvatting Financiële verantwoording Wlz-uitvoerders en CAK 1 Toezicht: langdurige

Nadere informatie

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit?

Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016. Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit? Samenvattend rapport Wet langdurige zorg 2015/2016 Hoe voeren de Wlz-uitvoerders en het CAK de Wlz uit? 2 Inhoud 1. Toezicht: langdurige zorg 7 1.1 Inleiding 7 1.2 Wie zijn de Wlz-uitvoerders? 7 1.3 Wet

Nadere informatie

Rapport Uitvoering AWBZ 2013

Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Rapport Uitvoering AWBZ 2013 Concessiehouder Zorgkantoor Friesland B.V. December 2014 Inhoud 1. Samenvatting 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Opzet onderzoek 2013 5 1.3 Samenvattend oordeel uitvoering 2013 6 1.3.1

Nadere informatie

Accountantsonderzoek 2013

Accountantsonderzoek 2013 Protocol Accountantsonderzoek 2013 Concessiehouders september 2013 Protocol Accountantsonderzoek 2013 2 Inhoud Inhoud 3 Vooraf 5 1. Inleiding 7 2. Doel van het accountantsonderzoek 9 3. Procedure onderzoek

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Inleiding In de wet is vastgelegd dat de gemeente een verordening dient vast te stellen met daarin de kaders voor de

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Ondersteunings- en budgetplan persoonsgebonden budget

Ondersteunings- en budgetplan persoonsgebonden budget Ondersteunings- en budgetplan persoonsgebonden budget Wij vragen U dit plan in te vullen als u hebt aangegeven dat u zelf uw ondersteuning wilt regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). De basis van

Nadere informatie

Langdurige zorg in een zorginstelling

Langdurige zorg in een zorginstelling Langdurige zorg in een zorginstelling Inhoud Hoe kiest u uw zorgaanbieder 3 Zorgleveringsovereenkomst en zorgplan 4 Uw rechten 5 Wachtlijst en wachtstatus 6 Betaling van de zorg 7 Verhuizen 8 Hebt u advies

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vooraf 1

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vooraf 1 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13932 28 mei 2015 Protocol Prestatiemeting Wlz 2015 Normenkader onderzoek uitvoering Wlz Vooraf 1 1. Inleiding 2 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop

Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop Aan Van Betreft Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Jacco Aantjes & René Meijer (Arteria Consulting) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop Datum 16 maart

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Toezicht en Handhaving /158772

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Toezicht en Handhaving /158772 De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Regeling Uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerder. Beschrijving resultaatgerichte prestatieindicatoren

Bijlage 2 bij Regeling Uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerder. Beschrijving resultaatgerichte prestatieindicatoren Bijlage 2 bij Regeling Uitvoeringsverslag en financieel verslag Wlz-uitvoerder Beschrijving resultaatgerichte prestatieindicatoren Wlz Resultaatgerichte prestatie-indicatoren Wlz In deze bijlage staan

Nadere informatie

Controleplan Zorgadministratie Wlz Materiële controle ZIN 2016

Controleplan Zorgadministratie Wlz Materiële controle ZIN 2016 Controleplan Zorgadministratie Wlz Materiële controle ZIN 2016 CZ zorgkantoor Versie Auteur(s) Datum 1.0 Vivian Steenbruggen 03-03-2016 1.1 Vivian Steenbruggen 25-7-2016 Controleplan Materiële controle

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Zorgkantoor Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens

Zorgkantoor Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden. Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Zorgkantoor Coöperatie VGZ Informatiebijeenkomst cliëntenraden Els van der Poel, Gertjan van Broekhoven, Geert Wingens Inhoud Welkom en voorstellen Wat is de Wlz? De rol van het Zorgkantoor in de Wlz Onafhankelijke

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Projectgroep marktscan langdurige zorg vragencare@nza.nl Care-15-03. Marktscan langdurige zorg 21 mei 2015

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Projectgroep marktscan langdurige zorg vragencare@nza.nl Care-15-03. Marktscan langdurige zorg 21 mei 2015 Aan Adviescommissie Zorgmarkten Care Van Telefoonnummer E-mailadres Projectgroep marktscan langdurige zorg vragencare@nza.nl Onderwerp Datum Marktscan langdurige zorg 21 mei Inleiding De afgelopen jaren

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c

BELEIDSREGEL CA-BR Knelpuntenprocedure Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c Bijlage 8 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Knelpuntenprocedure 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016

Cliëntervaring. De bron voor verbetering. Petra Meijer 21 maart 2016 Cliëntervaring De bron voor verbetering Petra Meijer 21 maart 2016 Quiz Hoeveel WLZ indicaties zijn er landelijk? Hoeveel cliënten maken gebruik van de WLZ in Amsterdam? Wat is de gemiddelde prijs voor

Nadere informatie

Algemeen controleplan zorglevering Menzis Zorgkantoren

Algemeen controleplan zorglevering Menzis Zorgkantoren Algemeen controleplan zorglevering Menzis Zorgkantoren 1 Algemeen controleplan zorglevering... 3 Inleiding... 3 Controledoel... 3 Kans x Impact analyse... 3 Wet- en regelgeving... 5 Proportionaliteits-

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30062 1 juni 2018 Beleidsregels van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland van 19 februari 2018, referentie 2017055845,

Nadere informatie

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG

Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG Uitvoeringstoets voor de beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen voor de opleiding tot verslavingsarts KNMG Versie 5, 6 juni 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Voorwaarden per betrokken partij

Nadere informatie

Algemeen Controleplan 2016 AO/IC controle

Algemeen Controleplan 2016 AO/IC controle Algemeen Controleplan 2016 AO/IC controle Materiële Controle Menzis Zorgkantoor Datum Auteur Status Versie Bestand Afdrukdatum 22 februari 2016 Martin Eising Definitief 1.0 Controleplan 2016 AO IC controle

Nadere informatie

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK Addendum Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK maart 2014 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK 7 2.1 Korting Wtcg Zorg zonder Verblijf 7 2.2 Korting

Nadere informatie

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Partijen Schoolbesturen VCO De Kring (CNS De Nieuwe Weg, Baron de Vos van Steenwijkschool) Onderwijsgroep PRIMOvpr (De Driehoek, Obs Mildenburg, Obs Het

Nadere informatie

Privacy Statement Zorgkantoor

Privacy Statement Zorgkantoor Privacy Statement Zorgkantoor Dit privacy statement is van toepassing op het gebruik van persoonsgegevens door Wlzuitvoerders, daaronder vallen ook de Zorgkantoren. Officieel ligt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie