Master of Science in Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master of Science in Management"

Transcriptie

1 Master of Science in Management

2 International Business School Americas Europe biedt in samenwerking met de Open Universiteit de opleiding Master of Science in Management aan in Suriname en het Caribisch gebied. Opleiden tot Master of Science in management Management is leiding geven, besturen, organiseren en het veranderen van bedrijven en organisaties. Wilt u deze wereld (beter) leren kennen? Dat kan bij de faculteit Managementwetenschappen. De wo-masteropleiding MSc in Management biedt actuele kennis en vaardigheden op het gebied van marketing, organisatieverandering, financiering, accounting en bedrijfsprocessen. Bedrijven, instellingen en organisaties stellen andere eisen dan vroeger. De Open Universiteit bereidt u daarop voor met uitdagende vraagstukken en op managementwetenschap gebaseerde oplossingen. De wetenschappelijke masteropleiding is bedoeld voor personen met relevante werkervaring bij bedrijven, not-for-profit instellingen en/of overheidsorganisaties die hun managementkennis willen verdiepen. De opleiding beoogt de ontwikkeling van reflective practitioners. U leert kritisch reflecteren op de geldigheid van eerder opgedane kennis en opvattingen. Kortom: u ontwikkelt zich tot een kritische professional met diepgaander inzicht die - mede daardoor - kan bijdragen aan betere managementpraktijken. Accreditatie De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft de opleidingen van de faculteit Managementwetenschappen geaccrediteerd op basis van het beoordelingsrapport van de Quality Assurance Netherlands Universities (QANU). De NVAO waarborgt de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Een accreditatie door de NVAO is noodzakelijk om officieel getuigschriften (diploma s) te mogen verstrekken. Internationale titel Wanneer u het diploma van de opleiding Master of Science in Management heeft behaald, mag u de titel MSc (Master of Science) achter uw naam voeren. De MSc-titel is internationaal erkend. Opleidingsopzet Studenten die deze opleiding volgen combineren afstandsonderwijs (distance learning) via de Open Universiteit met een uitgekiend aanvullend begeleidingspakket bestaande uit inhoudelijke begeleiding met aanvullend inhoudelijk mentoraat via de OU en ondersteunende groepsbijeenkomsten op locatie van IBSAE. Uitgaande van rechtstreekse toelaatbaarheid tot de masteropleiding en een vast studieritme met een tijdsinvestering van 15 uur per week kunt u daarbij in twee tot drie jaar de opleiding Master of Science in Management doorlopen en uw MSc-titel behalen. In de opleiding verwerft u de volgende competenties: - zoeken, selecteren, verwerken en toepassen van verworven kennis en inzichten - logisch redeneren/argumenteren waarom de gekozen oplossing de juiste is - onderzoek opzetten, onderbouwen en uitvoeren - rapporteren en presenteren.

3 Meerwaarde van samenwerkende instituten De masteropleiding wordt in Suriname en het Caribisch gebied door International Business School Americas Europe (IBSAE) aangeboden in samenwerking met de Open Universiteit. De groepsbijeenkomsten vinden plaats op locatie van IBSAE, zij verzorgt de lokale studiebegeleiding en koppeling met de praktijk. Het studiemateriaal, de (electronische) leeromgeving, de inhoudelijke begeleiding op afstand, de tentaminering en de certificering zijn in handen van de Open Universiteit. De Open Universiteit is één van de 14 Nederlandse universiteiten en staat al jarenlang bovenaan in diverse Nederlandse rankings als beste universiteit van Nederland. Studenten beoordelen het onderwijs van de Open Universiteit onder andere op de onderdelen studie-inhoud, studeerbaarheid én communicatie met de hoogste waardering. IBSAE is een toonaangevende kennisorganisatie die in samenwerking met Nederlandse en Amerikaanse partners zowel MBA als PhD trajecten aanbiedt. Door samenwerking met de Open Universiteit Nederland komt daar de MSc in Management bij. De missie van IBSAE hierbij is het leveren van een bijdrage aan de vorming en ontwikkeling van de (Caribische) wereldburger in de globaliserende en snel groeiende technologische wereld. Hierbij richt zij zich op het gebruik van moderne onderwijsconcepten en onderwijsvormen, zoals distance learning, action learning, experience learning, virtual classes en het gebruik van social media. Als student profiteert u op verschillende manieren van de nauwe samenwerking tussen IBSAE en de OU: - Doordat de studie grotendeels via zelfstudie en internet verloopt (distance learning), hebt u optimale vrijheid om uw studie te doen waar en wanneer u dat het beste uitkomt. - Tegelijkertijd studeert u in de stimulerende sociale omgeving van een groep medestudenten. De inbreng van werkervaring vanuit de groep verlevendigt de opleiding en verhoogt het plezier in de studie. U ontwikkelt een duurzaam netwerk. - De inhoudelijke begeleiding vindt (op afstand) plaats door docenten van de Open Universiteit die nauw bij het ontwikkelen van het studiemateriaal zijn betrokken. - Daarnaast organiseert IBSAE op locatie aanvullende groepsbijeenkomsten om het leerproces verder te faciliteren en te ondersteunen. - De organisatie van de opleiding neemt u bovendien het regelwerk zoveel mogelijk uit handen: planningen, materialen en informatie worden op een presenteerblaadje aangereikt via Studienet van de OU.

4 Opbouw van de Master of Science in Management De wetenschappelijke kennis en methoden staan centraal in de masteropleiding. Deze kennis, die aan de wetenschappelijke eisen voldoet, komt uit de toonaangevende wetenschappelijke journals. De leerstof in de cursussen is science driven, dat wil zeggen dat de stof rechtstreeks op artikelen uit deze journals is gebaseerd. U leert wetenschappelijk denken en argumenteren op een logische en sluitende wijze. Ook ontwikkelt u een kritische houding door het vergelijken van verschillende wetenschappelijke teksten en methoden bij het vormen van uw oordeel over de probleemsituaties die u in realistische bedrijfscasussen gepresenteerd worden. De masteropleiding heeft een omvang van veertien modulen (circa 1400 uur; 60 EC). Opbouw van de opleiding Advanced studies in management (17,2 EC) Keuzecursussen (17,2 EC) ICM SHRM MSCM Controlling PM Afstudeeronderzoek (25,8 EC) Brede basis: Advanced Studies in Management De opleiding Master of Science in Management start met de brede cursus Advanced Studies in Management. Deze kent een omvang van vier modulen (circa 400 uur). De cursus kent een uitgebreide inleiding en gaat in op de rollen van de manager in een organisatie en benadrukt de concurrerende waarden waarmee de manager te maken krijgt. Kenmerkend voor deze cursus is dat u verder leert kijken dan de vaak mechanisch aandoende ondernemings- en sturingsmodellen en dat u vooral ingaat op het menselijke aspect in de onderneming. De cursus ASM verschaft inzicht in de state of the art van de managementwetenschappen. Managementwetenschappen houdt zich bezig met: de analyse, het ontwerp, de besturing en de verbetering van publieke en private organisaties. Deze nadruk op algemeen management past bij de ontwikkeling die menig loopbaan kenmerkt, namelijk: de groei vanuit een functioneel specialisme in de richting van bredere managementtaken. U leert concepten, methoden en technieken om de bestaande situatie in een bedrijf of organisatie beter te begrijpen, afstand te nemen van alledaagse organisatievraagstukken en te reflecteren op de oorzaak en aard van deze vraagstukken. Keuzevarianten: zes inhoudelijke specialisatierichtingen Na de basis kunt u een keuze maken uit de volgende varianten (elk vier modulen; circa 400 uur): - Controlling - Financial Decision Making - Implementation and Change Management - Marketing and Supply Chain Management - Public Management - Strategic Human Resource Management.

5 De scriptie Het schrijven van de scriptie vindt plaats in een afstudeerkring. De studenten en docenten in zo n afstudeerkring houden contact langs de digitale weg. Door het schrijven van de scriptie (omvang zes modulen, circa 600 uur) toont u aan dat u op basis van bestaande wetenschappelijke kennis en nieuwe waarnemingen een logische argumentatie kunt opzetten om tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen. In het afstudeertraject voert u een wetenschappelijk onderzoek uit en levert daarmee een bijdrage aan de groei van de wetenschappelijke kennis. Vaak levert het onderzoek een nieuwe kijk op de problemen en oplossingen in uw eigen werkomgeving. Sommige afstudeerkringen kennen een aantal (virtuele) bijeenkomsten. Na deze laatste proeve van bekwaamheid mag u zich Master of Science noemen. Master of Science in Management: keuzevarianten Na de brede basis Advanced Studies in Management kunt een keuze maken uit de volgende afstudeervarianten. Controlling De financiële aansturing van en in een onderneming is mede bepalend bij de implementatie van de strategie. In de variant Controlling leert u dat het instrumentele model van financiële sturing in de praktijk nauwelijks werkt. Strategie en sturing hebben vaak een wisselwerking op elkaar, onder invloed van een steeds veranderende omgeving. Daarbij is voor de meeste werknemers niet alleen geld belangrijk, maar ook het gevoel gerespecteerd te worden, inspraak te hebben en kansen tot opleiding te krijgen. Financial Decision Making In de variant Financial Decision Making leert u hoe (corporate) governance en gedragsaspecten samenhangen met elkaar en met de vakgebieden externe verslaggeving en financieel management. Passend in de visie van de wo-masteropleiding Management staan niet kennis en technieken voorop maar het menselijke gedrag. Geheel in lijn hiermee, maakt deze variant gebruik van een probleemgerichte benadering, waarbij u het accent legt op signaleren, identificeren en oplossen van problemen. Implementation and Change Management In een organisatie spelen veel dynamieken waar management geen vat op heeft. Het is dan niet verwonderlijke dat veel organisaties veranderen ondanks het verandermanagement. In de cursus Implementation and Change Management ontwikkelt u zich tot reflective practitioner : de actief betrokken beroepsbeoefenaar die door wetenschappelijke analyse en reflectie op de praktijk een diepgaande analyse maakt van een problematische verandersituatie en op basis daarvan een interventieplan opstelt. De cursus is opgebouwd uit vier onderdelen die overeenkomen met de vier fasen van een succesvol verandertraject: voorbereiding, oriëntatie, interventie en afronding. Elke fase sluit u af met een eindverslag. Marketing and Supply Chain Management In de huidige bedrijfspraktijk vinden we steeds meer terug dat bedrijven niet met bedrijven concurreren, maar dat het gaat om concurrerende bedrijfsketens (competing chains). Voor de bedrijfsvoering betekent dit dat steeds meer afstemming nodig is tussen organisaties over operationele activiteiten, waaronder begrippen als: co-makership, supply chain integration en outsourcing.

6 Public Management Management in de publieke en de not-for-profit sector wijkt in verschillende opzichten af van management in de private sector. Meer dan in de private sector heeft management hier te maken met complexe doelen, besluitvorming en evaluatie. Algemeen is de kritische blik van de publieke opinie gericht op het management bij de overheid. Het management functioneert met andere woorden in een bij uitstek politieke omgeving. De variant Public Management richt zich op een breed georiënteerde flexibele manager die op academisch niveau reflecteert op het eigen werk. Die manager moet in verschillende relevante contexten diverse rollen kunnen spelen, afhankelijk van de concrete opdracht die in een specifiek geval gegeven wordt. Strategic Human Resource Management In de cursus Strategic HRM wordt HRM vanuit een bedrijfskundige en strategische manier benaderd, met oog voor belangen van zowel de organisatie als individuele medewerkers. Organisaties en instellingen zijn namelijk in belangrijke mate afhankelijk van de kwaliteit van het aanwezige talent. Tevens hebben zij een verantwoordelijkheid in het faciliteren van talentontwikkeling en ontplooiing van medewerkers ten behoeve van prestaties en duurzame inzetbaarheid. Het eerste deel gaat in op de vraag wat het managen van dat talent bij kan dragen aan het prestatievermogen van organisaties en hoe dit het beste vormgegeven kan worden. Het tweede deel richt zich op de vraag aan welke eisen organisaties en arbeidssystemen moeten voldoen willen ze medewerkers in staat stellen hoogwaardige prestaties te leveren. In het derde deel wordt de nadruk gelegd op het belang van een strategisch ontwikkelingsbeleid voor organisaties en hoe leerprocessen geoptimaliseerd kunnen worden ten behoeve van de organisatie en medewerkers. In het laatste deel wordt aandacht geschonken aan hoe HRM-beleid vertaald wordt naar de praktijk van alledag, de rol van direct leidinggevenden in dit proces. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de belangen van zowel organisaties als medewerkers.

7 Zelfstudie in combinatie met bijeenkomsten De opleiding Master of Science in Management duurt 2 à 3 jaar bij een gemiddelde studie-investering van 15 uur per week. Het hele opleidingsprogramma wordt gekenmerkt door action learning. Dat houdt in dat u met behulp van de door de opleiding aangereikte en zelf verzamelde informatie aan de hand van studeeropdrachten complexe praktijksituaties beter gaat doorgronden. Zogenoemde taken, bestaande uit opdrachten en instructies, leiden u door het studiemateriaal. Deze taken, die u individueel en groepsgewijs in de aangegeven volgorde doorloopt, verwijzen naar artikelen, cases en boeken. De artikelen en cases zijn grotendeels in reader(s) ondergebracht of worden elektronisch ter beschikking gesteld via het Studienet, de elektronische leeromgeving van de Open Universiteit. Daar vindt u tevens de opdrachten en worden verdere aanwijzingen gegeven. U studeert op de plaatsen en tijdstippen die ú het beste uitkomen. Daarnaast vinden er twee- of driewekelijkse bijeenkomsten plaats. Tijdens bijeenkomsten wordt de voortgang van uw studie besproken en is er ruimte voor intervisie. Er is veel ruimte voor discussie over de praktische betekenis van opdrachten voor uw werksituatie. Toetsing In elke cursus wordt een portfolio opgebouwd dat bestaat uit resultaten van werkstukken, projecten en tentamens. Per cursus wordt een cijfer gegeven. Het eindcijfer voor dit portfolio komt meestal tot stand door het gewogen gemiddelde van de beoordelingen van de opdrachten en studietaken. Toelating Rechtstreeks Studenten met een afgeronde wo-bacheloropleiding Bachelor of Science Bedrijfskunde van de OU krijgen rechtstreeks toelating tot de wo-masteropleiding Master of Science in Management. Dat is ook mogelijk wanneer u beschikt over een wo-bachelor- of doctoraalgetuigschrift van een gelijkwaardig geachte opleiding aan een andere universiteit. Via een toelatingsprogramma Indien u niet aan bovenstaande toelatingscriteria voor rechtstreekse toelating voldoet, dan dient u voorafgaande aan het kunnen volgen van de MSc in Management die de OU en IBSAE in samenwerking aanbieden rechtstreeks via de OU een inhoudelijk en/of academisch schakelprogramma te volgen. Beste universiteit van Nederland De cursussen en opleidingen van de Open Universiteit worden zowel door studenten als werkveld al jaren als beste beoordeeld. In de nationale studentenenquête 2013 zijn de studenten van de OU voor het vierde achtereenvolgende jaar de meest tevreden studenten van alle 14 universiteiten van Nederland. Behalve op overall score scoort de OU ook op inhoud, wetenschappelijke vaardigheden, informatievoorziening, toetsing en beoordeling het hoogst van alle Nederlandse universiteiten. Ook in de Keuzegids Universiteiten 2013, de Keuzegids Masters 2013 en de Keuzegids Duaal&Deeltijd 2012 wordt de OU uitgeroepen tot de beste Nederlandse universiteit.

8 Investering 1 De investering voor deze twee- tot driejarige opleiding MSc in Management die de Open Universiteit in samenwerking met International Business School Americas Europe (IBSAE) in Suriname en het Caribisch gebied aanbiedt bedraagt Dit bedrag is opgebouwd uit collegegeld 2 voor (de cursussen van) de masteropleiding en de aanvullende onderwijsbegeleiding door IBSAE en de Open Universiteit. Alle cursusmaterialen (dus ook boeken), tentamenkosten en de afstudeerbegeleiding zijn inbegrepen. U schrijft zich in voor het hele programma, maar het is mogelijk om in twee of drie jaarlijkse termijnen te betalen. De opleiding start - onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen - jaarlijks in november en maart. 1 Informatie over kosten en wijze van inschrijven voor de Msc in Management via de volledige afstandsvariant is te vinden op 2 Afhankelijk van uw woonplaats, studieverleden en nationaliteit bent u wettelijk- of instellingscollegegeld verschuldigd. Het instellingscollegegeld is 55,- per 100 studie-uren hoger dan het wettelijk collegegeld. Voor actuele informatie: Meer informatie en aanmelden Indien u nadere informatie wenst over de opleiding MSc in Management die de OU in samenwerking met IBSAE aanbiedt, dan wel over de mogelijkheden van toelating op basis van uw vooropleiding, kunt u contact opnemen met mevrouw Saskia Wip. T (+597) M (+597) E info.ibsaemba@gmail.com Een inschrijfformulier is te downloaden op de website van IBSAE: Wijzigingen in prijs en aanbod voorbehouden. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend september 2013

Master of Science in Management

Master of Science in Management Master of Science in Management Haal het beste uit jezelf Vanaf september 2007 bieden Fontys Hogescholen, de Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, in samenwerking

Nadere informatie

Studieschema bachelor Bedrijfskunde

Studieschema bachelor Bedrijfskunde Studieschema bachelor Bedrijfskunde (180 EC) 6515316 Code titel EC tentamenvorm tentamendata 2015-2016 Startcursus B02112 Ondernemen en managen 8,6 opdracht volgens afspraak Gebonden keuze (eis: 86 EC)

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling wo masteropleiding Management

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling wo masteropleiding Management 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2015-2016 wo masteropleiding Management U2015/03297 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1

Nadere informatie

Master Management. wo master begeleid. Open Universiteit www.ou.nl

Master Management. wo master begeleid. Open Universiteit www.ou.nl Master Management wo master begeleid 2014 2015 Open Universiteit www.ou.nl Over de opleiding Is het tijd voor de volgende stap in uw loopbaan? Bent u toe aan nieuwe uitdagingen in uw werk? Wilt u investeren

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO masteropleiding Management

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO masteropleiding Management U2011/00107 Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2011-2012 WO masteropleiding Management De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2011 en heeft een zelfde werkingsduur

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-masteropleiding Management 1 van 5

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-masteropleiding Management 1 van 5 wo-masteropleiding Management 1 van 5 U2013/01221 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2013 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2013-2014 voor

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-masteropleiding Management 1 van 5

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-masteropleiding Management 1 van 5 wo-masteropleiding Management 1 van 5 U2012/00011 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2012 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2012-2013 voor

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo masteropleiding Management

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo masteropleiding Management 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo masteropleiding Management U2014/02469 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2010-2011 WO masteropleiding Management

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2010-2011 WO masteropleiding Management U2010/00105 Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2010-2011 WO masteropleiding Management De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2010 en heeft een zelfde werkingsduur

Nadere informatie

Het schakelprogramma Academische vaardigheden is de Premaster managementwetenschappen (Bestaande uit MB0006 of een voorganger daarvan)

Het schakelprogramma Academische vaardigheden is de Premaster managementwetenschappen (Bestaande uit MB0006 of een voorganger daarvan) Uitvoeringsregeling master 2016-2017 Faculteit Management, Science & Technology wo masteropleiding Management (Master of Science in Management) De voertaal in deze opleiding is Nederlands. In het onderwijsmateriaal

Nadere informatie

Ervaringsdossier Wethouders

Ervaringsdossier Wethouders Ervaringsdossier Wethouders Het is noodzakelijk dat (ex-)wethouders een beeld hebben van hun competenties en talenten. Voor hen is investeren in de eigen loopbaan steeds belangrijker. Als enige universiteit

Nadere informatie

Accountancy in deeltijd

Accountancy in deeltijd Amsterdam Business School Accountancy in deeltijd (MSc en RA) Accountancy in deeltijd samengevat Kernbegrippen: n Kortste route naar de RA-titel van Nederland n Goede combinatie van docenten uit wetenschap

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2015-2016 wo masteropleiding Management (uitlopende programmering)

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2015-2016 wo masteropleiding Management (uitlopende programmering) 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2015-2016 wo masteropleiding Management (uitlopende programmering) Einde nieuwe instroom: 31 augustus

Nadere informatie

Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren

Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren Masters Software Engineering en Computer Science Programma, toelating en wijze van studeren Bastiaan Heeren Master Software Engineering (60 ec) Thema Vakken EC Software architecture - Design patterns -

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Hapklare brokken voor een leven lang leren

Hapklare brokken voor een leven lang leren Hapklare brokken voor een leven lang leren Workshop over (stukjes) opleiding Ten behoeve van vitale werknemers en -gevers 21 september 2010 Judith Semeijn Jeroen Bregman Vormen van leren Learning is a

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Masterclass Plan van Aanpak Schrijven De Masterclass Plan van Aanpak Schrijven duurt 1 dag en omvat 2 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Nadere informatie

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen

Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Positionering van de opleidingen De vergelijking met Vlaanderen Richtlijn beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige opleiding. Positionering

Nadere informatie

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland

Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Toelichting beoordelingskader bij beoordeling postinitiële wo-master opleidingen in Nederland Het is aan het beoordelingspanel om te bepalen of deze toelichting relevant is bij de beoordeling van de onderhavige

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

CONTROLLING (RC/EMFC)

CONTROLLING (RC/EMFC) VU POST- GRADUATE SCHOOL OF ACCOUNTING OPLEIDING CONTROLLING (RC/EMFC) DE VU-OPLEIDING TOT EXECUTIVE MASTER OF FINANCE AND CONTROL (RC) ALLROUND CONTROLLER BEDRIJFSECONOMISCH GEWETEN EN ADVISEUR Je richt

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN WAT IS BESTUURSKUNDE? Centraal object van studie: De werking en inrichting van het openbaar bestuur in relatie tot zijn omgeving 2 MASTERDAG 2014 VIER VARIANTEN > Dynamiek

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

MSc Management van de Publieke Sector

MSc Management van de Publieke Sector MSc Management van de Publieke Sector September 2015 augustus 2016 Management van de Publieke Sector (MPS) Voor wie bedoeld? Het profiel van het programma De organisatie van het programma Het curriculum

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

& control. opleiding

& control. opleiding VU post- GRADUATE school of accounting & control opleiding Controlling (RC/EMFC) De VU-opleiding tot Executive Master of Finance and Control (RC) Allround Controller bedrijfseconomisch geweten en adviseur

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

Toelating en vrijstelling 2013-2014

Toelating en vrijstelling 2013-2014 Toelating en vrijstelling 2013-2014 Toelating tot een van de masteropleidingen Met een afgeronde volledige (CROHO 1 -geregistreerde) hbo- of wo-opleiding 2 bent u toelaatbaar tot de MSc-opleidingen Management

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN WAT IS BESTUURSKUNDE? Centraal object van studie: de werking en inrichting van het openbaar bestuur in relatie tot zijn omgeving 2 MASTERDAG 2014 DRIE VARIANTEN > Dynamiek

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Bedrijfskunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Bedrijfskunde 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Bedrijfskunde U2014/02468 De uitvoeringsregeling treedt in werking

Nadere informatie

Master Business Process Management and IT

Master Business Process Management and IT Master Business Process Management and IT wo master begeleid 2014 2015 Open Universiteit www.ou.nl Over de opleiding De wo-masteropleiding Business Process Management and IT begeleid kijkt naar de inrichting

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen

Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen Commissie voor de examens Toelating en vrijstelling 2011-2012 Toelating tot een van de masteropleidingen Met een afgeronde volledige (CROHO 1 -geregistreerde) hbo- of wo-opleiding 2 bent u toelaatbaar

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

Studeren aan het Studiecentrum Open Universiteit Gent Directie onderwijsaangelegenheden Afdeling onderwijskwaliteitszorg

Studeren aan het Studiecentrum Open Universiteit Gent Directie onderwijsaangelegenheden Afdeling onderwijskwaliteitszorg Studeren aan het Studiecentrum Open Universiteit Gent Directie onderwijsaangelegenheden Afdeling onderwijskwaliteitszorg Studiegids 2015 INHOUDSTABEL 1. VOORWOORD... 3 2. OPEN UNIVERSITEIT... 4 2.1 Kernpunten...

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN VEILIGHEID > Een unieke combinatie van algemene bestuurskundevakken en vakken die zich toeleggen op het besturen van veiligheid; algemene

Nadere informatie

BELEID, COMMUNICATIE EN ORGANISATIE PROF. DR. BIANCA BEERSMA DRS. THERESE ONDERDENWIJNGAARD

BELEID, COMMUNICATIE EN ORGANISATIE PROF. DR. BIANCA BEERSMA DRS. THERESE ONDERDENWIJNGAARD BELEID, COMMUNICATIE EN ORGANISATIE PROF. DR. BIANCA BEERSMA DRS. THERESE ONDERDENWIJNGAARD DEZE PRESENTATIE Een sociaal-wetenschappelijke benadering van organisaties Inhoud van de studie Opbouw van de

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Master Leiderschap wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Durf uzelf (verder) te ontwikkelen tot de inspirerende leider met

Nadere informatie

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met:

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: Executive MBA Service management Onderwijs Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: De wereld waarin

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

De OU kiest een nieuwe koers. Lex Bijlsma 23 november 2013

De OU kiest een nieuwe koers. Lex Bijlsma 23 november 2013 De OU kiest een nieuwe koers Lex Bijlsma 23 november 2013 Accreditatie en visitaties Bachelor Informatiekunde: gevisiteerd 4 april 2012 Accreditatie definitief 13 juni 2013 Master Software Engineering:

Nadere informatie

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor Masteropleidingen aan de na een economische professionele bachelor Prof. dr. Katrien Antonio Programmadirecteur Masters FEB Leuven Prof. dr. Tom Verbeke Docent Handelswetenschappen / Business Administration

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde U2013/01220 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2013 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2013-2014 voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde. A.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Inkoopmanagement & Procurement De Post HBO opleiding Inkoopmanagement & Procurement duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in Utrecht.

Nadere informatie

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal Vakbeschrijvingen derde jaar EBM: In het derde jaar volg je enkele verdiepende vakken, schrijf je de bachelorscriptie en heb je een vrije keuzeruimte. Je kunt deze ruimte invullen met keuzevakken (o.a.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde U2012/00009 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2012 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2012-2013 voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde. A.

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC)

wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) wth gro Executive Master of Finance and Control (EMFC) Zet de volgende stap in uw carrière met de wetenschappelijke beroepsopleiding tot Register Controller (RC). Uw volgende stap Elke organisatie heeft

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

Management in de Zorg (Bachelor: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Bachelor: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Economie en Management vastgesteld door de faculteitsdirectie op instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op A. Hieronder is voor zover van toepassing

Nadere informatie

MODULAIR EXECUTIVE MBA

MODULAIR EXECUTIVE MBA MODULAIR EXECUTIVE MBA BUSINESS & IT FOOD & INNOVATION PUBLIC & PRIVATE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE Wil je jezelf blijven ontwikkelen terwijl je ook een druk professioneel en sociaal leven hebt? Zoek je

Nadere informatie

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen is een driejarige bachelor opleiding waarbij het spanningsveld tussen

Nadere informatie

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen:

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: 1 Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: Praktijkdiploma Assistent Controller HBO Associate Degree Financieel Management

Nadere informatie

Volg de Master Leren en Innoveren

Volg de Master Leren en Innoveren Starten met onderwijsvernieuwing? Volg de Master Leren en Innoveren Utrecht 2011-2012, 3e leergang Vind jij nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs belangrijk en wil jij daarin een voortrekkersrol

Nadere informatie

Public Administration Arbeidsmarkt

Public Administration Arbeidsmarkt Public Administration Maar liefst 33 masters staan voor je klaar als je je bachelor politicologie, bestuurskunde of internationale betrekkingen hebt gehaald. Maak daar maar eens een keuze uit. Ga je voor

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2020-2021 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Verandermanagement & Leadership De cursus Verandermanagement & Leadership duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Persoonlijk intakegesprek master 4 Module Verandermanagement 5 Module Marketing & Communicatie 6 Rooster 7 Opleidingskosten 7 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802

Nadere informatie

ManageM entwetenschappen ONDERWIJS MET VISIE. studiegids

ManageM entwetenschappen ONDERWIJS MET VISIE. studiegids ManageM entwetenschappen ONDERWIJS MET VISIE studiegids 2011 2012 Studeren aan de faculteit Managementwetenschappen In vorige uitgaven van de studiegids van de faculteit Managementwetenschappen werd de

Nadere informatie

Master in de Handelswetenschappen

Master in de Handelswetenschappen Master in de Handelswetenschappen Accountancy, financiering en fiscaliteit Marketing management Ondernemerschap en management Supply chain management 2018-2019 WAAROM HANDELSWETENSCHAPPEN STUDEREN AAN

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING EEN NIEUWE MASTERRICHTING DIE IEDEREEN AANGAAT 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING > Een unieke combinatie van algemene

Nadere informatie

OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie

OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie Erkende MZ-opleidingen OPLEIDINGEN MEDEZEGGENSCHAP 3.0 Mens & Organisatie Versterk als OR-lid uw strategische vaardigheden en vergroot uw loopbaanperspectieven Inleiding Maatschappelijke en economische

Nadere informatie

INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016

INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016 INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016 U kunt dit formulier zenden aan: Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek T.a.v. Dhr. H.W.L.M. Kreutzer Postbus 347 5600AH Eindhoven Bijsluiten bij inschrijving:

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN VOORLICHTING BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP > Wat is Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O)? > Zo zit je opleiding in elkaar

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: III FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT vastgesteld door de faculteitsdirectie op 24 maart 2015 instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op 1 oktober 2015. Deze versie treedt in werking op 1 september

Nadere informatie

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting Studiejaar 2-2 Inhoudopgave Inleiding Samenvatting De enquete vragen De resultaten 7 2 Inleiding De Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE)

Nadere informatie

De leergang LHBM start bij voldoende belangstelling (minimaal acht deelnemers). Het streven is de leergang minimaal één maal per jaar te houden.

De leergang LHBM start bij voldoende belangstelling (minimaal acht deelnemers). Het streven is de leergang minimaal één maal per jaar te houden. Deelnemers aan deze leergang verbreden hun kennis op verschillende bedrijfskundige domeinen en passen deze direct toe in hun eigen werkomgeving. Aan het eind van de leergang zijn de kosten van de opleiding

Nadere informatie

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2017-2018 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Economie en Management Vastgesteld door de faculteitsdirectie op 12 februari 2014 Instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op A. Hieronder is voor

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Resultaten Alumni-onderzoek 2015

Resultaten Alumni-onderzoek 2015 Rapport Psychologie en Onderwijswetenschappen Expertisecentrum Onderwijs en Professionalisering Resultaten Alumni-onderzoek 2015 Bachelors van: Kathleen Schlusmans en Rieny van den Munckhof Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016

INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016 INSCHRIJFFORMULIER 2015-2016 U kunt dit formulier zenden aan: De Haagse Hogeschool Academie voor Master & Professional Courses, kamer Strip 3.01 Postbus 13336 2501 EH DEN HAAG Bijsluiten bij inschrijving:

Nadere informatie

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2018-2019 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij

Nadere informatie

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding)

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Strategisch online communicatiemanagement; de uitdaging voor de communicatieprofessional De toename aan vooral digitale media en kanalen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Verandermanagement 6. Module Leadership 7. Module Ethiek 8. Module Strategie & Beleid 9. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Verandermanagement 6 Module Leadership 7 Module Ethiek 8 Module Strategie & Beleid 9 Rooster 10 Opleidingskosten 10 Netherlands Business Academy Postbus 6546

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN VEILIGHEID > Een unieke combinatie van algemene bestuurskundevakken en vakken die zich toeleggen op het besturen van veiligheid; algemene

Nadere informatie

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat MBAprogramma MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname TSM Business School Nederland Lectoraat Duurzaamheid & Ondernemerschap Dr. Paul C. J. Linders 2 Inleiding In de afgelopen

Nadere informatie