Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2"

Transcriptie

1 Op zoek naar... OeK DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

2 Introductie Dit is Oek, een kind van de Hunebedbouwers. Hij is zes jaar oud en erg nieuwschierig. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld om hem heen. Dat komt mooi uit, want u brengt binnenkort samen met uw leerlingen een bezoek aan het Hunebedcentrum. Aan de hand van Oeks avonturen kunnen uw leerlingen kennis maken met de prehistorie. Alle zintuigen worden geprikkeld. Om ervoor te zorgen dat uw leerlingen van dit (misschien wel eerste) museumbezoek leren, maar het ook leuk vinden en kunnen bevatten, is dit lespakket samengesteld. Hierin kunt u een voorbereidingsopdracht, een beschrijving van het museumbezoek en een verwerkingsopdracht vinden.

3 Doel De wereld van Oek-kind van hunebedbouwers is een kinderboek (5 t/m 9 jaar) over de wereld van Oek. Er is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het onroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Omdat er sprake is van vermenging van fictieve en non-fictieve elementen is het voor kinderen niet alleen leuk, maar ook leerzaam. De wereld van Oek is een voorlees- en zelfleesboek. Met Oek op school beschikt u over een aantal leuke en nuttige onderwijskaarten, waarmee u direct aan de slag kunt. De opdrachten spreken voor zich en zijn zo geschreven, dat taal geen barrière hoeft te vormen voor kennis en begrip van de prehistorie. U mag de opdrachten gewoon kopieren en mag uiteraardk zelf bepalen of u gebruik maakt van alle opdrachten, of een deel ervan. Ze bieden derhalve maximale flexibiliteit, passend in elk onderwijssysteem.

4 Vakoverstijgende elementen Het ligt voor de hand de lessen over prehistorie en hunebedden in te delen bij maatschappijvakken zoals geschiedenis, biologie of aardrijkskunde. Er zijn echter mogelijkheden om vakoverstijgende leerwinst te behalen. Hierbij valt te denken aan: Het groepsbezoek Het gevoelige thema van de dood kan met behulp van bijvoorbeeld het voorlezen van het verhaal het bed worden aangesneden. Nederlandse taal Leesbevordering en tekstbegrip, schrijfvaardigheid en het aanleren van nieuwe woorden. Handvaardigheid Het maken van een trechterbeker of geluksamulet. Tekenen Zelf tekeningen maken, een kleurplaat kleuren, enz.

5 Voorbereidingsles De voorbereidingsles is, zoals de naam al doet vermoeden, een inleiding op het bezoek aan het Hunebedcentrum. In dit onderdeel zal de les worden omschreven. U staat vrij om de opdracht aan te passen naar eigen inzicht. Als u meer of op andere wijze aandacht in de klas wilt besteden aan het onderwerp Prehistorie en Hunebedden dan kunt u contact opnemen met het Hunebedcentrum. U kunt terecht bij Nadine Lemmers van de afdeling Educatie. Deze voorbereidingsles zal 45 tot 50 minuten in beslag nemen. Introductie (10 minuten), Voorlezen van het Oekverhaal (10/15 minuten), Oeklied luisteren en oefenen (20 minuten), Afsluiting (5 minuten).

6 Introductie Een van de doelstellingen van het Hunebedcentrum voor leerlingen van groep 1/2 is dat ze leren wat een museum is. Ze zullen nog nooit of maar heel weinig museumbezoeken hebben afgelegd. In deze introductie is het dus zaak om het museum te introduceren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kring gesprek. De definitie die wij hanteren is: Een museum is een gebouw met een verzameling van bijzondere spullen. Deze spullen worden in het museum bewaard, getoond en onderzocht. U legt de kinderen uit dat zij naar museum gaan met een verzameling van hele oude spullen, namelijk uit de Steentijd of prehistorie. Het museum heet het Hunebedcentrum, want het museum vertelt het verhaal over hunebedden en de mensen die ze bouwden. TIP Om het begrip musea te introduceren kunt u gebruik maken van de volgende boeken: Muis in het museum en Nijntje in het museum.

7 Het verhaal Vervolgens kan Oek worden geïntroduceerd. Dit kan ook in een kringgesprek of naar aanleiding van het verhaal van Oek. Bij het Hunebedcentrum kunt u voorwerpen lenen uit de tijd van Oek. Zo kunt u het verhaal tastbaar maken door uw leerlingen het fluitje van Oek te laten proberen en mogen ze de trechterbekers die de moeder van Oek maakte, aanraken. TIP U kunt de verschillen tussen de tijd van Oek/vroeger en de eigen wereld/het heden verscherpen door er hedendaagse objecten naast te leggen. Op de volgende pagina is een overzicht van de boeken van Oek gegeven. Het eerste deel Kind van Hunebedbouwers leent zich het best om Oek en zijn familie voor te stellen. Dit deel is ook te verkrijgen in het Duits. De andere drie delen boeken vertellen meer over de wereld waarin Oek leeft.

8 Er zijn momenteel vier prentenboeken verschenen in de serie de wereld van Oek: Kind van Hunebedbouwers Oek en het vuur Oek gaat op reis Oek en de vreemdeling TIP In de bibliotheek in het Kenniscentrum (tegenover het museum) vindt u naast andere boeken, de boeken en CD s van Oek.

9 Oeklied Als aanvulling op het verhaal van Oek kunt u samen met uw leerlingen (een deel van) het lied van Oek leren. De tekst op de volgende bladzijde komt uit de Oek musical. Er is nog een versie van dit lied die qua tekst iets moeilijker is. Afhankelijk van het niveau van uw klas kunt u kiezen welke van de twee versies u kiest. Mochten beide te moeilijks zijn is het misschien leuk om alleen het refrein te leren. In samenspraak met het Hunebedcentrum is het mogelijk om het lied te laten terugkomen tijdens het museumbezoek.

10 Kijk, kijk daar is Oek! Vijfduizend jaar geleden woont in een dorp Een jongetje met de naam Oek Oek wil alles weten, wil overal naartoe en gaat naar avonturen op zoek Op het veld ziet ie vader met de anderen aan het werk En Oek denkt: Als ik later groot ben, word ik net zo sterk Refrein: Kijk, kijk, daar is Oek! Z n vader bouwt een hunebed Kijk, kijk, daar is Oek! En samen met zijn hond heeft ie dikke pret Oek is leuk, voor altijd en iedereen Want een kind is gewoon een kind door alle tijden heen Oek is altijd lief, maar soms een beetje stout Dan gaat ie in z n eentje op stap Oek zegt: O stoer, ik ga alleen naar het bos Voor Oek is alles een grap t Is maar goed dat Max, zijn hond, altijd bij hem is Anders ging zo n avontuur van Oek nog eens helemaal mis Refrein Oek heeft geen computer, geen boeken, geen fiets of trein Hij moet alles zelf bedenken en zoeken, dat is net zo fijn Refrein Want een kind is gewoon een kind door alle tijden heen Kijk daar is Oek!

11 De wereld van Oek De wereld van Oek is de speciale Oekwebsite van het Hunebedcentrum. U kunt hier spelletjes, filmpjes en kleurplaten vinden die u als aanvulling op deze lesbladen kunt inzetten. Het gebruik van de site is geheel vrijblijvend en een optioneel onderdeel van deze lesbladen. De URL voor de website is

12 Museumbezoek Het museumbezoek bestaat uit een rondleiding naar aanleiding van het verhaal van Oek. U wordt ontvangen door een museumdocent. Oek is aanwezig in de vorm van een handpop. Op deze manier kunnen de leerlingen samen met hem op ontdekkingstocht door het museum. Ze komen in aanraking met allerlei aspecten van de Steentijd. De rondleiding wordt uiteraard afgestemd op de leeftijd van de kinderen. TIP Voor onze museumdocenten is het handig om de kinderen bij hun naam te kunnen noemen. Wilt u vooraf de kinderen een naamsticker geven? Tijdens het programma ontvangen de kinderen ook een sticker van Oek zodat ze weten dat ze vriendjes en vriendinnetjes van Oek zijn. TIP Het is fijn om op tijd te kunnen beginnen. Een kwartier voor aanvang aanwezig zijn, blijkt vaak geen overbodige luxe. De kinderen kunnen dan nog jassen en tassen ophangen en eventueel naar het toilet.

13 Extra activiteiten In overleg met het museum is het mogelijk om extra activiteiten te doen. Zo kunnen de kinderen met Oek op berenjacht! Een spel waarbij ze op zoek moeten naar de beer, want hij is verdwenen. De zoektocht brengt de kinderen langs het Hunebed, de prehistorische boerderij en de keientuin. Spelenderwijs maken ze kennis met het terrein rondom het museum en komen ze in aanraking met het concept museum. Er zijn ook knutselactiviteiten mogelijk. Bijvoorbeeld een eigen geluksamulet maken. Van klei en dan versieren met steentjes, zaadjes en andere oer-versierselen. In het restaurant worden echte platkoeken verkocht, net als Oeks moeder bakt! Een beetje jam erbij en klaar is de lekkere snack. Zo proeven de kinderen hoe Oeks lievelingseten smaakt. Bespreek de verschillende mogelijkheden altijd eerst met het Hunebedcentrum.

14 Verwerkingsles In deze les gaan de kinderen hun eigen Oek maken in de vorm van een vingerpopje. Met de zelfgemaakte Oekvingerpop kunnen de kinderen het verhaal van Oek navertellen in de poppenkast, een nieuw verhaal bedenken of naspelen wat ze in het museum hebben beleeft. Als de kinderen een nieuw avontuur voor Oek willen bedenken en spelen, is het leuk om ook een vingerpopje te maken van de andere personages uit het verhaal van Oek. Als het verhaal over het museum gaat is het leuk om ook wat afbeeldingen van de tentoonstelling te hebben. Op onze website kunt u onder pers en dan beeldmateriaal een aantal afbeeldingen vinden. Benodigdheden Schaar of prikpen en priklap, lijm, kleurtjes, papier. Als u uw leerlingen de Oek verder wil laten versieren, kunt u hiervoor pailletjes, kraaltjes of gekleurd papier gebruiken. Stap 1: Knip of prik de tekening van Oek uit. Stap 2: Kleur Oek in. Stap 3: Versier Oek met pailletjes, kraaltjes of gekleurd papier. Stap 4: Maak een hoedje dat op je eigen vinger past. Stap 5: Plak Oek op de vingerhoed. Mocht het vingerhoedje te lastig zijn, of te klein dan kunt u de tekeningen groter uitprinten en aan een satéprikker vastmaken.

15 Praktische informatie Adres Bronnegerstraat TG in Borger Openingstijden Doordeweeks van 10:00-17:00 Openbaar vervoer Met het openbaar vervoer zijn wij te bereiken met buslijnen 24, 59, 300 en 305. U moet wel rekening houden met een wandeling vanaf de bushalte. Entree De kosten voor het programma zijn 3,25 p. p. Dit bedrag is inclusief entree van de kinderen en begeleiders. Aanmelden moet minimaal twee weken van te voren gebeuren via de Reserveringslijn (020) (op werkdagen tussen 10:00 17:00). Wij stellen het zeer op prijs als u met voldoende begeleiding naar het museum komt: minstens 1 begeleider per 10 leerlingen. Deze begeleiding lijkt misschien extra naast de begeleiding vanuit het Hunebedcentrum, maar u en uw begeleiders kennen de kinderen beter dan onze museumdocent. Meer informatie kunt u vinden op

16 Bijlage 1 - enquête Het Hunebedcentrum is erg geïnteresseerd in uw mening over het aanbod voor de kleuters in het Hunebedcentrum. Zou u dit onderstaand formulier in willen willen en naar ons willen retourneren. Alvast bedankt. U kunt het formulier opsturen naar Hunebedcentrum t.a.v. Educatie, Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger. Of u kunt het forumulier online invullen op Oek enquête groep 1/2 Gegevens school Naam: Plaats: Bezoek Hunebedcentrum Bent u met uw groep naar het Hunebedcentrum gekomen? JA / NEE Datum van het bezoek was - - Met welke groepen bent u naar het museum geweest: groep 1 / groep 2 / beiden Aanbod Heeft u gebruik gemaakt van het aanbod van het Hunebedcentrum? Ja/Nee Zo ja, namelijk Wat vond u van het museum en het aanbod? Op de volgende pagina gaat de enquête verder.

17 Sloten de onderwijsbladen en de inhoud van het aanbod in het Hunebedcentrum op elkaar aan? Onderwijsbladen Wat vond u van de onderwijsbladen? Waren deze toepasbaar? Wat ontbrak? Kunt u iets vertellen over de gestelde leerdoelen? Wat waren de eventuele problemen? Was de inhoud geschikt voor de doelgroep? Voldoende niveau? Voldoende ambitie? Wilt u verder nog iets kwijt?

18 Bijlage 2 - vingerpop

19

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 3/4

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 3/4 Op zoek naar... OeK DOCENTENHANDLEIDING GROEP 3/4 Introductie Dit is Oek, een kind van de Hunebedbouwers. Hij is zes jaar oud en erg nieuwsgierig. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld om hem

Nadere informatie

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2

Op zoek naar... DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2 Op zoek naar... OeK DOCENTENHANDLEIDING GROEP 1/2 Introductie Dit is Oek, een kind van de Hunebedbouwers. Hij is zes jaar oud en erg nieuwsgierig. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld om hem

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, maart 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het dick bruna huis, waar u met de groep deelneemt aan het

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

WERELD DIERENFEEST LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! WERELD DIERENFEEST PAG > 1

WERELD DIERENFEEST LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! WERELD DIERENFEEST PAG > 1 PAG > 1 WERELD DIERENFEEST PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 LESBRIEF EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL Kantjil het dwerghertje, viert zijn verjaardag helemaal alleen. Dat kan natuurlijk niet! Samen met de

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

Onderbouw: De dierentuin

Onderbouw: De dierentuin Onderbouw: De dierentuin Wij gaan naar de dierentuin, wie gaat er met ons mee? We nemen voor de apen een zakje pinda's mee. We nemen voor de beren een potje honing mee. We nemen voor de vogels een zakje

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Groep 1 en 2. Lesmateriaal voor het basisonderwijs

Groep 1 en 2. Lesmateriaal voor het basisonderwijs Groep 1 en 2 Lesmateriaal voor het basisonderwijs Inhoud Inleiding 3 1 Voorbereidingsles - Maak kennis met de familie Spatter 4 Inleiding 5 Benodigdheden 5 Voorbereiding 5 Uitvoering 5 Bijlage 6 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. groep 1 en 2. Dit ben ik. (Samenvatting)

Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. groep 1 en 2. Dit ben ik. (Samenvatting) Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs groep 1 en 2 Dit ben ik (Samenvatting) Overzicht leerlijn cultuuronderwijs Brede School Culemborg Titel Jaarthema Groep Cultuurdisciplines Kikker is kikker Dit ben

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties Groep 1 & 2 Ridder Ratjetoe en de Drakameel Stefan Wolters - Uitgeverij Sjaloom In dit lespakket: - lesinhoud - lessugesties - spelletjes - creatieve verwerking

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek!

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Van Maike Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de Kinderboekenweek! Ik heb mijn best gedaan om leuke lessen te bedenken voor de belangrijke tien dagen waarin lezen en leesbevordering vooral centraal

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

- 1 - Docentenhandleiding

- 1 - Docentenhandleiding - 1 - Docentenhandleiding KORTE INFORMATIE: Onderwerp: Leven in een weeshuis Doelgroep: Groep 3-4 Vakgebieden: Oriëntatie op jezelf en de wereld Taal Omvang: Les in de klas - ca. 45 min Bezoek Amsterdam

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

Weekbrief 13 juni 2016

Weekbrief 13 juni 2016 Weekbrief 13 juni 2016 Algemene mededelingen Schoolreis groep 3 t/m 7 Maandag 13 juni gaan alle leerlingen van groep 3 t/m 7 naar Toverland. De bussen vertrekken om half negen. Kibeo in de vakantie Kom

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Beestenboel

Docentenhandleiding. Beestenboel Docentenhandleiding Beestenboel Inhoud 1 Inleiding Beestenboel 2 a. Educatief programma 2 b. Leerdoelen 2 c. Doelgroep 2 d. Tijd 2 e. Indeling programma 3 f. Kosten 3 g. Praktische informatie 3 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Anja en Esther Maart/april 2018 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk methode Startblokken

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Lesmateriaal voor het basisonderwijs

Groep 1 en 2 Lesmateriaal voor het basisonderwijs Groep 1 en 2 Lesmateriaal voor het basisonderwijs { { { { { { Inhoud Inleiding 3 1 Voorbereidingsles - Maak kennis met de familie Spatter 4 Inleiding 5 Benodigdheden 5 Voorbereiding 5 Uitvoering 5 Bijlage

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Veilige haven LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO / Havo / Vwo. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Veilige haven LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO / Havo / Vwo. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Veilige haven Klas 1 en 2 VMBO / MBO / Havo / Vwo Bestemd voor leraren van Klas 1 en 2 VMBO / MBO / Havo / Vwo Veilige Haven Geschikt

Nadere informatie

Les 1.3 Lichamelijke beperking

Les 1.3 Lichamelijke beperking Les 1.3 Lichamelijke beperking Prentenboek Duur - 35 minuten Kringgesprek Coöperatieve werkvorm Lesdoelen - De leerlingen leren wat een lichamelijke beperking is. - De leerlingen werken samen aan een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

MUSEUM! Op naar het. Groep 1/2. Docentenhandleiding

MUSEUM! Op naar het. Groep 1/2. Docentenhandleiding Op naar het MUSEUM! Groep 1/2 Docentenhandleiding www.onderwijsmuseum.nl educatie@onderwijsmuseum.nl 078 632 26 820 Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG Dordrecht 1 Inhoudsopgave Aan de leerkracht blz.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties

Zonkinderen. Suggesties bij kern 11. Auteur: Wilma Stegeman. Boekenhoek en thematafel in kern 11. Internet. Suggesties Zonkinderen Suggesties bij kern 11 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be, vindt u een aantal lees- en schrijfactiviteiten voor de uitmuntende

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 1/2 China - Het Chinees Nieuwjaar - ervaar het maar! - Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Handvaardigheid Pagina 1 Deze les gaat over het feest vieren in China. Bij

Nadere informatie

OVERGISTEREN Erfgoedproject voor kleuters

OVERGISTEREN Erfgoedproject voor kleuters OVERGISTEREN Erfgoedproject voor kleuters DOCENTENHANDLEIDING Colofon Overgisteren is een initiatief van Erfgoed Brabant en ontwikkeld in het kader van Erfgoed a la Carte s-hertogenbosch. Overgisteren

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8

MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 MUSEUM FLEHITE PROJECTEN VOOR PO - GROEPEN 1 T/M 8 Museum Flehite, het stadsmuseum van Amersfoort, is al jarenlang dè aanbieder van erfgoedprojecten voor het primair onderwijs. De projecten laten leerlingen

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2016

Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Nieuwsbrief groep 3 december 2016 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Een erfgoedproject inclusief museumbezoek Cultureel erfgoed Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 december 2014

Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Nieuwsbrief groep 3 december 2014 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van december. Nieuws uit de groep: We hebben de woorden van kern 5 bijgevoegd in de nieuwsbrief. Het is belangrijk om deze woorden

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Ontwerp je eigen superbijzondere dier

Ontwerp je eigen superbijzondere dier Ontwerp je eigen superbijzondere dier Activiteit in de klas Doelgroep: basisonderwijs groep 1 t/m 4 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: - Leerlingen zien hoe divers de natuur is; - Leerlingen denken na over vorm

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken 1 Inhoud Welkom... 3 Kijken, doen en tonen... 4 Museumles: Kunst kijken en Kunst maken... 5 Voorbereiding

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21e eeuw Lesbrief ter voorbereiding van bezoek aan Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs middenbouw groep 3-5 Inhoud lespakket:

Nadere informatie