DV-RPTR DVRPTR: Modem en Control Center Software

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DV-RPTR DVRPTR: Modem en Control Center Software"

Transcriptie

1 DV-RPTR DVRPTR: Modem en Control Center Software Alles in een: Hotspot, Link, Gateway, Relais met vele nuttige funkties DV Development Group Version pre release Autor deutsche Version DJ0ABR Wat kun je met deze Print en Software: Met deze oplossing kan je een toegang tot een DV Systeem, een Hotspot voor de toegang thuis of een openbare repeater opbouwen. Er zijn een hoeveelheid van toepassingsmogelijkheden voor een comfortabel DV gebruik. Met een gebruikelijke DV transceiver kan je door middel van dit systeem met het wereldwijde DV Netwerk spreken. Hardware instellingen: De onderdelen die hiervoor nodig zijn: 1. DV-RPTR print 2. PC Software: DVRPTR Control Center 3. een PC met Windows XP, Vista of Windows 7 (Ubuntu en Cent OS zouden ook moeten werken, maar zijn tot nu toe niet uitvoerig getest). 4. een FM zend-ontvanger met een 9k6 aansluiting 5. Antenne (of Dummy Load) en een voedingsapparaat 6. Internet toegang (alleen Flat Rate) Deze Componenten worden als volgt geschakeld: Antenne <--> FM-Transceiver <--> DVRPTR-Print <---> PC met Software Control Center <--> DSL Internet toegang Bedrijfsmogelijkheden: Private Hotspot Een Hotspot kun je op elke willekeurige plaats opstellen waar je toegang tot het Internet heb (zo ook over Mobiel telefoon UMTS) en zich daarmee een toegang tot het wereldwijde DV Net opbouwen. Dit is een simplex oplossing, men kan zo zenden, ontvangen, maar dan op het zelfde moment. Deze oplossing is ideaal voor b.v. vakantie locaties. Voor deze Hotspot gebruik je wel je eigen private roepnaam. Daar private roepnamen voor een automatisch bedreven station niet is toegestaan, zal men als antenne alleen een dummyload gebruiken, wat voldoende reikwijdte geeft om in zijn volle woonbereik QRV

2 te kunnen zijn. Openlijke HotSpot (simplex link) Deze werkt technisch zo als een private Hotspot, mag hier een officiële afgegeven repeater-roepnaam gebruikt wordt. In dit geval kan met een wettelijke repeater bevoegdheid een goede antenne en vermogen gewerkt worden. Als u op de repeater-locatie geen internet verbinding tot uw beschikking heeft (dat wil zeggen op een hoge berg), zo kunt u een tweede DVRPTR print in het Dal opstellen waar wel een Internettoegang tot uw beschikken heeft, hierdoor kan een goede repeaterverbinding op de berg tot stand gebracht worden. Gateway Link Deze DVRPTR in dal wordt dan in den Gatewaymode gezet, en die aan Berg in de Relaismode. Dan zend de repeater in het dal de DV data van het Internet op de normale repeater-ingang naar de repeater aan Berg, en omgekeerd. Dit is een elegante oplossing om de afgelegen repeateropstelplaats te verzorgen. Bij het aanvragen van een Licencie toestemming moet men evtl. daarop letten, dat dit Relais nu twee verschillende opstelplaatsen gelijktijdig heeft. Repeater (Relais) In deze opstelling werkt de DVRPTR als een normaal Repeater. Er worden twee FM transceivers (de ene alleen voor ontvangst, de andere alleen voor zenden) gebruikt, men heeft hiervoor een goede duplexer en een enkele antenne nodig. Systeemvereisten: 1. Een PC met Windows XP, Vista of Windows 7 2. De meest actuele servicepack moet geinstalleerd zijn 3. Het.NET Framework 3.5 of hoger, deze is bij Windows normaal gesproken geinstalleerd, en hoeft dus niet meer geinstalleerd te worden. 4. Een USB Kabel en een Mini-DIN kabel (deze beide kabels bevinden zich bij de levering van de Print) 5. Een FM transceiver met 9k6 aansluiting. Hardware, aansluitingen: Die DVRPTR Print heeft een 6pol Mini DIN aansluiting, die met de 9k6 bus van de meeste transceivers compatibel is. Men verbind de DVRPTR met de FM transceiver dmv de meegeleverde kabel. Met de USB Kabel verbind men den DVRPTR met de PC. Men zal aan de PC altijd die zelfde USB bus gebruiken, dat daar de instellingen aan de Software vereenvoudigd. Nu controleer men of de FM transceiver op 9k6 Bedrijf is ingesteld (zie de bedieningshandleiding van de transceiver).

3 In de Hotspot mode stel men een Frequentie in welke voor DV bedrijf nodig is, (zie bandplan) of gebruikt die frequentie uit de Relaistoestemming. De transceiver wordt op Simplex, en de RX en TX op dezelfde QRG ingesteld. In Gatewaymodus activeerd men die Relais-Shift. Frequentie en Shift zijn exact hetzelfde als op de DV transceiver met die men over dat Relais (aan berg) spreekt. In Relais Modus gebruikt men twee aparte FM apparaten. Daar TX en RX gelijktijdig werken is een goede Antenneduplexer nodig, (>90dB wordt aanbevolen) waarmee men dan met een enkele antenne werken kan. Softwareinstallatie: De driver voor de DVRPTR moet als volgt geinstalleerd worden: 1. Downloaden van de drivers von Rechts klikken op "driver (Windows alleen)" en schrijf de file weg op de HDD. 2. Nu sluit men de DVRPTR met de USB kabel aan, en schakel de stroomverzorging in. 3. Windows probeer nu een driver te vinden, men onderbreekt deze en kies die manuele Installatie en zoekt de gedownloade file DVRPTR_CDC.inf als driver uit. 4. Nu volgt men eenvoudig de aanwijzingen aan beeldscherm en wacht tot de driver geinstalleerd is. Veiligheidsvragen worden met Ja of OK beantwoord, daar deze driver niet door Microsoft gecertiviceerd is. Die actuele Versie van DVRPTR Control Centers vind men in de Yahoo Groep: (die Vorige versie (preview) had geen driver en geen installatie nodig) Na het Downloaden unzipt men die file, start die EXE file en volgt de aanwijzingen aan het Beeldscherm. Na de Installatie start men die Software en neemt volgende instellingen voor: Gebruik van het DVRPTR Control Center: Die Software heeft een rij van tabs, iedere tab heeft een window. We klikken op de systeem tab, en zien nu het systeemvenster voor ons. De eerste twee tabs zijn nodig voor het systeem en modem-instelling. Het onderste gedeelte van het Statusdisplay laat de activiteit zien op de lokale HF als ook aan de Reflector, gescheiden na X en D-Plus Reflectoren.

4 System: Dit "Systeem" venster bevat alle DV specifieke instellingen zoals roepnaam en meer. volgt die detailomschrijving: Hier Callsign (Roepnaam) De private- of officiele roepnaam voor Hotspot-bedrijf Relaisroepnaam voor alle anderen bedrijfsmodes. QRG Hier word de werkfrequentie van de transceivers ingegeven. Het programma neemt daaruit automatisch de Moduulletters die de band beschrijft waarop het Station werkt: A=23cm, B=70cm, C=2m Shift QTH-Locator Operating Mode (Bedrijfmodi) De Shift instelling van de transceivers. Deze specificatie wordt alleen voor die presentatie van het station in APRS gebruikt. De Maidenhead QTH Locator voor dit Station Hier kiest men een van 4 Bedrijfmodi uit. Particulieren kiezen altijd voor de eerste bedrijfsmodi Hotspot, alle anderen zijn voor geregistreerde relais voorgezien.

5 Roger Beep ircddb login ircddb Passw. Is deze keuze aangekruist, zo wordt na iedere uitzending een Roger Beep uitgezonden. Login naam die men bij de ircddb aanmelding ontvangen heeft. Is men niet aangemeld, zo laat men dat veld leeg. Paswoord das men bij de ircddb aanmelding ontvangen heeft. Is men niet aangemeld, zo laat men dat veld leeg. D-Plus Call: (D-Plus Roepnaam) Een verbinding tot een D-Plus Netwerk wordt principieel altijd als Dongle-User gezien. Men moet zich (die private roepnaam) bij D- Plus registreren. Ook wanneer men een openbaar relais heeft opgebouwd, dan moet hier de private geregistreerde roepnaam staan. APRS Server Web adres van de APRS Server gevolgd door een dubbelpunt en het APRS portnummer. Wanneer men deze niet gebruikt laat men dit veld eenvoudig leeg. PC running DVRPTR DPRS monitor IP adres van de PCs waarop die aparte APRS applicatie loopt. Is deze op de zelfde PC, dan geeft men in: Modem (DVRPTR print): Dit Modem venster heeft alle Instellingen voor die DVRPTR print en de Verbinding tot PC en transceiver:

6

7 Serial Port (seriële poorten) Voor de USB verbinding gebruikt de DVRPTR een virtuele COM poort. De Poortnummers laat Windows als volgt zien: Bij Windows XP gaat men naar de Hardwaremanager, en kijkt daar onder seriële Interfaces na. Bij Windows 7 gaat men naar apparaten en printer om die COM poortnummer te vinden. Dan geeft men dit nummer hier in. Wanneer de Software COMx ERROR aangeeft, is het nummer verkeerd. Het moet in groene schrift COMx open aangegeven worden, dan wordt die DVRPTR print gevonden. TX-Level (TXuitgangsignaal) Het uitgangsignaal van de DVRPTR kan hier ingesteld worden. Er kan een groter bereik afgedekt worden zodat praktisch iedere transceiver gebruikt kan worden. Daarna stel men deze voor 50% in en kan men deze later optiemeren. Zie ook TX-uitgangsignaal verder onder. (Klik op Apply om deze instelling over te nemen). TX-Delay (TX- Vertraging) De vertraging zal zo kort mogelijk zijn. 100 ms is een goede startwaarde die men later nog kan optiemeren. In ieder geval zal men voldoende reserve inplannen om ook in kritische situaties geen problemen te krijgen. (Klik op Apply om deze instelling over te nemen). RX Reverse (RX- Polariteit) DV gebruik heeft een correcte signaalpolariteit nodig. Wanneer men geen DV Stations ontvangen kan, zo probeer men het met de omgekeerde polariteit. (Klik op Apply om deze Instelling over te nemen). TX Reverse (TX- Polariteit) Zo als bij RX, maar nu op de Zend kant. Wanneer men bij de DVRPTR de DV transceiver niet horen kan, zo probeer men het met de omgekeerde Polariteit. (Klik op Apply om deze instelling over te nemen). TX-Uitgang-signaal: De eenvoudigste Methode om het TX-uitgangsignaal in te stellen: 1. Verbind de DVRPTR met een Reflector en hoor een QSO aan. 2. Hoor die uitzending van de DVRPTR op een anderen transceiver in der bedrijfsmode FMK aan, men zal dan een typisch digitaal brommen horen. 3. Nu zend men met een DV transceiver en hoor zich ook dit brommen aan. 4. Daarna stel men het TX uitgangsignaal van de DVRPTR zo in, dat het brommen van de DVRPTR en de DV transceiver ongeveer gelijk luid aan hoor, een ongeveer instelling

8 voldoet. RX-Ingang-signaal: RX benodigd geen instelling. Die DVRPTR print kan een groot bereik verdragen. Das Signaal uit de 9k6 bus van de FM transceiver zal in bereik 0,5Vss tot 2,5Vss liggen. Werken over Reflectoren: Dit venster bied alle instellingen voor X-Reflectoren of D-Plus Reflectoren. Om over Reflectoren te werken moeten we in DSL Router twee poortadressen doorsturen: Port UDP en UDP moeten naar het IP Adres van PC waar deze Software loopt worden doorgestuurd. Zonder deze instelling is een betrouwbare verbinding met een reflector niet mogelijk. Indien men ircddb gebruikt, zo moet men een extra poort TCP/UDP naar het IP adres waar deze Software loopt doorsturen. Verbinden met een X-Reflector:

9 Kies een X-Reflector uit de lijst met een van de poorten. Klik dan op Connect. Wanneer de reflector beschikbaar is, verschijnt in het groen Connected to XRF... en onder in de statusbalk verschijnt de Reflectornummer. Verbinden met een D-Plus-Reflector Kies een D-Plus-Reflector uit de lijst en een van de poorten. klik dan op Connect. Wanneer de Reflector beschikbaar is, verschijnt in het groen Connected to REF... en onder in der Statusbalk verschijnt de Reflectornummer. Loskoppelen van een Reflector: Drukt men op Disconnect wordt men direct van de Reflector losgekoppeld. Automatisch Verbinden (Auto Connect): Die Verbinding met een Reflector kan onder omstandigheden verloren gaan, bv. bij een langzame Internetverbinding, dwingende disconnect etc. Wanneer Auto Connect geactiveerd is, wordt die verbinding direct automatisch hersteld. Hotkeys: Met een Hotkey kan men de verbinding simpel opbouwen met slechts een klik. Eenvoudig op de betreffende knop drukken, en de verbinding naar de Reflector wordt snel opgebouwd. Spraakaankondiging / Announce (voice): Wanneer "Announce (voice)" geactiveerd is, zo wordt die verbinding en het disconnecten van de Reflector per spraak aangekondigd. zie ook die beschrijving van de Messages vensters, waar beschreven wordt hoe deze spraakaankondigingen veranderd kunnen worden. Home Reflector (Auto Reconnect): Sommige SysOPs willen hun Repeater op een bepaalde Reflektor terugverbinden, wanneer deze langere tijd niet gebruikt is. Man kiest uit de lijst de gewenste Reflector en Poort en klikt SET. Dan stel men nog die tijd in na dat deze terugverbonden zal worden. Wil men deze Funktie niet gebruiken, kies men none. Een Count Down teller (in Minuten) toont die tijd tot aan terugverbinden aan. Omschakeling per HF (Switch by User): Wanneer deze functie geactiveerd is, kan de gebruiker die Reflectoren verbinden of loskoppelen indien er dat juiste Commando in Urcall aangeeft, en dan kort die PTT drukt. Deze commando's zijn bij de meeste relais ingebouwd, de volgende tabel maakt dit duidelijk: XRF010BL REF006CL Verbind met de X-Reflector 10 Moduul B (dat Moduul staat op de 7e plaats en dat 'L' Commando aan 8e. plaats Verbind met de D-Plus-Reflector 6 Moduul C (dat Moduul staat op de

10 7e plaats en dat 'L' Commando aan 8e. plaats U Z Loskoppelen van die Verbinding (die karakters 1-7 zijn Spaties, de 'U' staat op de 8e plaats) Zoek in de verbindingstatus (die karakters 1-7 zijn Spaties, de 'Z' staat op de 8e.plaats) Wanneer men de gebruiker toestaat die Reflectoren per HF om te schakelen (wat van ons aanbevolen wordt), dan zal men ook die Voice instelling activeren. QSO Data: Dit venster laat die actuele Informatie van reflector 11B bandbelegging zien. QSO History: De eerste rij toont het laatste gehoorde station aan Reflector, die rij daaronder laat die vroegere stations zien.

11 Messages en GPS Informatie: Hier wordt aangegeven: Link en Unlink bericht van de Reflector de actieve Roepnaam en zijn start relais de tekstberichten GPS Informatie. Wanneer men Show GPS Data aankruist, dan worden zeer gedetailleerde GPS-gegevens weergegeven. Friend Finder / Vind jou vrienden: Dit venster stelt u in staat om naar vrienden te zoeken: Men kan tot 10 roepnamen ingeven, zodra een of meerdere van deze stations te horen zijn, verschijnen groene balken met de datum en de tijd. Voice Messages / spraakberichten: In dit venster kan men alle spraakberichten, en aanspraken afspelen en ook zelf opnemen.

12 Record Messages / Aankondigen opnemen: Aankondigingen worden uit enkele zin fragmenten door de Computer samengesteld om een volledige zin te construeren. In de lijst vind men alle fragmenten die uit aankondigingen samengesteld zijn. Al deze fragmenten kan men zelf opnemen, en zo die aankondigingen zeer persoonlijk maken. In iedere spraak, ieder dialect of een met een erotische stem. Ieder bericht moet apart opgenomen worden, hiervoor gebruikt men alleen zijn normale DV transceiver. Zo wordt een enkel bericht opgenomen: Gebruik altijd deze volgorde: 1. Kies uit de lijst het op te nemende bericht uit (b.v. 0 ). 2. Klik REC MSG om de opname te starten, maar nu ontspannen, die opname begint eerst bij het indrukken van de PTT 3. Diep lucht halen, PTT drukken en ca. ½ Seconde wachten 4. Nu zal dat Woord b.v. NULL gesproken worden 5. De PTT direct loslaten 6. Op STOP klikken Het opnemen is nu gebeurd. Met Klik op "Play MSG" kan men deze aanhoren, wanneer men deze goed klinkt kan men deze opnieuw opnemen. Daarna doet men dit met het volgende

13 bericht tot dat deze allemaal zijn opgenomen. Nu verbind men zich aan een Reflector en hoort zich die complete aankondiging aan. RECORD VOICE / Spraakopname: Hier kan man een bijna ongelimiteerde aantal spraakberichten opstellen. Men geeft de namen van een bericht in, en klikt op Record om die op te stellen bericht te beginnen. Die opname proceduur is die zelfde als daarvoor bij de aankondiging is laten zien. Met Stop wordt een opname beeindigd en met Play kan men deze afspelen. Typische spraakaankondiging kunnen b.v. naar en van relaisplaatsen gestuurd worden. Roger Beep (in Gateway modus niet zichtbaar): Drukt men op deze knop, zo word in DV transceiver een Piep geactiveerd. Speak Time: Is deze instelling geactiveerd, zo word bij iedere vol uur die tijd gesproken. Deze berichten kunnen van 00 tot 23 uur gebruikt worden, en kan men (zoals alle andere spraakberichten) zelf opnemen. Voice files are located here / Pad van spraakfiles op de harde schijf: Beginnend met Vista en nu ook bij Win7 heeft Microsoft dat wegschrijven van gegevens van de gebruikers sterk beperkt en in speciale (ongelukkige lange) paden verboden. In het Control Center kan men zijn spraakfiles vinden, en wordt het Pad zichtbaar. History: Dit venster van DVRPTR laat enige interessante activiteiten met tijdstempel zien:

14 Kommentaar of bugberichten svp altijd in de DVRPTR Yahoo Groep posten. geen persoonlijke s naar onze ontwikkelaars te sturen, Dank U! Gelieve

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

uboard Installatie Handleiding (V4.1)

uboard Installatie Handleiding (V4.1) uboard Installatie Handleiding (V4.1) De inhoud van deze publicatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd dan wel worden aangepast aan nieuwe of gewijzigde functies. Alle rechten voorbehouden. 2011.05

Nadere informatie

Wifi Bridge. Gebruiksaanwijzing

Wifi Bridge. Gebruiksaanwijzing Wifi Bridge Gebruiksaanwijzing 2 Wifi Bridge Bedankt voor de aankoop van de Wifi Bridge. De Wifi Bridge maakt het mogelijk de verlichting, jaloezieën en andere elektrische apparaten via elke GSM, Tablet

Nadere informatie

Systeembeschrijving & Installatie Argus Kostenregistratiesysteem

Systeembeschrijving & Installatie Argus Kostenregistratiesysteem Systeembeschrijving & Installatie Argus Kostenregistratiesysteem Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch of op

Nadere informatie

E-mail Headsets EHS-USB, EHS-Office, EPH-USB Gebruikshandleiding

E-mail Headsets EHS-USB, EHS-Office, EPH-USB Gebruikshandleiding E-mail Headsets EHS-USB, EHS-Office, EPH-USB Gebruikshandleiding 1. Kenmerken...2 2. Technische specificatie...2 3. Systeem vereisten...2 4. Snel installatie...3 4.1 Hardware installatie...3 4.2 Software

Nadere informatie

Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05. Hoe je Telenet Internet vlot installeert 09. Eerste hulp bij problemen 87

Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05. Hoe je Telenet Internet vlot installeert 09. Eerste hulp bij problemen 87 Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05 Over je computer en over de software, de hardware en andere zaken die je nodig hebt om Telenet Internet te kunnen gebruiken. Hoe je Telenet Internet vlot installeert

Nadere informatie

EM4484 Draadloze Internet Camera

EM4484 Draadloze Internet Camera EM4484 Draadloze Internet Camera 2 NEDERLANDS EM4484 Draadloze Internet Camera Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos product in sommige Europese lidstaten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Home Base. Handleiding. English. Français. Deutsch. Español. Italiano

Home Base. Handleiding. English. Français. Deutsch. Español. Italiano Handleiding English Français 8820-00115ea F5L049ea Deutsch Nederlands Español Italiano Inhoud Inhoud hoofdstuk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 Inleiding... 1 9 Mediaserver... 26 2 Voorbereiding...

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 HIP Toolbar Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Introductie... 4 2.1 Optimale controle... 4 2.2 Mobiliteit... 5 3 Installatie... 6 3.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

EMIC-ST,-X Gebruikershandleiding

EMIC-ST,-X Gebruikershandleiding EMIC-ST,-X Gebruikershandleiding Table of Content 1. Kenmerken...2 2. Technische specificatie...2 3. Snel installatie...4 3.1 Hardware installatie...4 3.2 Software installatie...4 4. emic gebruikstips...4

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera EM6250HD Easy Pro View HD IP camera 2 NEDERLANDS EM6250HD Easy Pro View HD IP camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Update informatie... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 1.3 Wat heb je nodig

Nadere informatie

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77 VOIP Desktop Toolbar handleiding Industrieweg 99c 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE 2 2 INTRODUCTIE 4 2.1 Optimale controle 4 2.2 Mobiliteit 5 3 INSTALLATIE 6 3.1 Systeemvereisten 6 3.2 Nieuwe installatie

Nadere informatie

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Arcadyan VGV7519 Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Versie 1.1 mei 2012 Inhoudsopga ve 1 Aansluiten van de router... 5 2 Instellingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

HiSPARC Software Documentatie

HiSPARC Software Documentatie HiSP RC HiSPARC Software Documentatie Release 6.11 David Fokkema, Arne de Laat en Bob van Eijk December 06, 2013 CONTENTS 1 Inhoud 3 1.1 Introductie......................................... 3 1.2 Installatie

Nadere informatie

INLEIDING: THEMA, DOELSTELLINGEN en ORGANISATIE

INLEIDING: THEMA, DOELSTELLINGEN en ORGANISATIE Draadloos WiFi Mijn eigen thuisnetwerk leren configureren en beveiligen Handleiding-syllabus. INLEIDING: THEMA, DOELSTELLINGEN en ORGANISATIE Thema: Een draadloze verbinding met WiFi In deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

INTERNET OP TELEVISIE

INTERNET OP TELEVISIE INTERNET OP TELEVISIE Nederlandse handleiding Versie 2.0 2013, CYMTV B.V. Inhoudsopgave Uw Pluggy 3 Leveringsomvang 5 Aansluiten van de componenten 6 De Pluggy afstandsbediening 8 Aansluiten van het Airmouse

Nadere informatie

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210 Handleiding Internet Type Ubee EVW3210 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

DEWESoft-7. SnelStart Handleiding Demo versie met SoundCard & WebCam ondersteuning. Dewetron Benelux BV v 1.0 Mei 2011

DEWESoft-7. SnelStart Handleiding Demo versie met SoundCard & WebCam ondersteuning. Dewetron Benelux BV v 1.0 Mei 2011 DEWESoft-7 SnelStart Handleiding Demo versie met SoundCard & WebCam ondersteuning 3 Dewetron Benelux BV v 1.0 Mei 2011 DEWESoft 7.0 SnelStart DEWESoft is data acquisitie programma met vele mogelijkheden

Nadere informatie

HiSPARC Software Documentatie

HiSPARC Software Documentatie HiSP RC HiSPARC Software Documentatie Release 3.7 David Fokkema en Bob van Eijk May 19, 2011 CONTENTS 1 Introductie 3 2 Installatie van de HiSPARC electronica 5 2.1 Opstelling met twee skiboxen...............................

Nadere informatie

Maven HD Combi User Manual. for software version 3.10

Maven HD Combi User Manual. for software version 3.10 User Manual for software version 3.10 Updated on 1-4-2015 Contents 6 1. Voorwoord 1.1 Als... u er niet uitkomt 6 7 2. Installatie 2.1 Meegeleverde... materialen 7 2.2 Benodigdheden... 7 2.3 De... Maven

Nadere informatie

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING V 3.0 1 We danken u voor de aankoop van onze DigiSave software bestemd voor de opslag van de gegevens uit de digitale tachografen, uit de kaarten en visualisatie

Nadere informatie

1U Series DVR Snelstart gids

1U Series DVR Snelstart gids 1U Series DVR Snelstart gids 1 Inhoudsopgave 1 Hardware installatie en aansluiting... 5 1.1 Controleer de uitgepakte DVR... 5 1.2 Over het voorpaneel en achterpaneel... 5 1.3 Na het verwijderen van de

Nadere informatie

Storec Viewer. Storec Viewer

Storec Viewer. Storec Viewer Storec Viewer Storec Viewer Inhoudsopgave 1. Welkom bij Storec Viewer's help 1 2. Algemeen 2 2.1. Contactinformatie 2 2.2. Abonnement 2 2.3. Recente wijzigingen 3. Installatie 5-7 3.2. Accountgegevens

Nadere informatie