Waddenzee Werelderfgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waddenzee Werelderfgoed"

Transcriptie

1 1 Waddenzee Werelderfgoed Aan de Deense, Duitse en Nederlandse Noordzeekust ligt een natuurgebied dat uniek is in de wereld: de Waddenzee. In juni 2009 is de Waddenzee opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het Deense deel van de Waddenzee werd hier in 2014 aan toegevoegd. De gehele Waddenzee, met een oppervlakte van km, is nu één ongedeeld Werelderfgoed. Varde De Waddenzee Esbjerg Werelderfgoedgebied Meren en Rivieren Kwelder Veengrond Stranden, Duinen en Zandbanken Zandgrond DENEMARKEN Ribe Zeeklei Landelijk Gebied en Zeekleigebied Staatsgrens Tønder Wadplaat Diepte < 10 m Diepte m N 0 Diepte > 20 m Km Husum Tönning SleeswijkHolstein Noordzee Heide Brunsbüttel Cuxhaven Stade Wilhelmshaven Delfzijl Harlingen Leeuwarden Bremerhaven Emden Groningen Oldenburg Nedersaksen Bremen Den Helder NEDERLAND DUITSLAND

2 2 Een bijzondere onderscheiding UNESCO hanteert verschillende criteria om te beoordelen of een gebied Werelderfgoed mag worden. Het moet ongerept zijn en van uitzonderlijke, universele waarde. Bovendien moet de bescherming ervan gegarandeerd zijn voordat het op de Werelderfgoedlijst kan worden opgenomen. Peter Prokosch UNESCO de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de Waddenzee eind 2009 opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Daarmee staat de Waddenzee op hetzelfde niveau als andere wereldberoemde wonderen der natuur, zoals de Grand Canyon in de VS en het Great Barrier Reef in Australië.

3 3 Waarom Werelderfgoed Wereldwijd belang De Waddenzee is van wereldwijd belang voorbij haar grenzen. Ieder jaar komen 10 à 12 miljoen trekvogels foerageren als ze op weg zijn van en naar hun winterverblijf. Waar de wetten van de natuur heersen De Waddenzee laat op unieke wijze zien hoe planten en dieren zich aan het steeds veranderende landschap aanpassen. Jong en oorspronkelijk landschap Wind en getijden vormen het landschap steeds opnieuw. De Waddenzee kan ons veel leren over de ontwikkeling van de aarde sinds de laatste ijstijd (10 tot 12 duizend jaar geleden). Jan van der Kam

4 4 De Waddenzee, uniek in de wereld De Waddenzee is een buitengewoon dynamisch landschap. Nergens ter wereld heeft zich onder invloed van de getijdenwerking een landschap ontwikkeld met zo n veelheid aan soorten. Een landschap dat nog steeds verandert, tot op de dag van vandaag. Grote geulen en kleine prielen doorsnijden uitgestrekte wadvlakten en omzomen steeds droogvallende zandbanken. Mosselbanken, zeegrasweiden en zachte slikplaten bevatten voedsel voor vele diersoorten. Bloeiende zilte graslanden buitendijks en op de eilanden wisselen af met strand en duinen. De veelzijdigheid van het landschap maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied. A. Schnabler

5 5 Duurzame industrie De Eemsdelta is een belangrijke motor van de noordelijke economie. Havens, industrie, chemie, data-opslag, recycling en energieproductie zorgen voor een grote economische impuls. De extra werkgelegenheid die dat oplevert is van groot belang. De regio is volop bezig met innovaties en investeringen en loopt voorop in de omschakeling naar duurzame energie, hergebruik van producten, en productie van materialen en grondstoffen die hun waarde behouden. Het grote agrarische achterland maakt de regio bij uitstek geschikt voor een economie die gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie inzet voor de productie van materialen, chemicaliën, transportbrandstoffen en energie. De industrie is gericht op toekomstige ontwikkelingen die leiden tot: Minder energieverbruik door efficiënter omgaan met energie; door betere energieprestaties; door een gemeenschappelijk utiliteitennetwerk. Verduurzamen van het energieverbruik door gebruik van wind- en zonne-energie; door gebruik van biomassa voor stoomproductie. Overstap naar groene grondstoffen door bio-raffinage (bijvoorbeeld van suikerbiet naar azijnzuur); door afval te gebruiken als chemische grondstof.

6 6 Duurzame energie Duurzame energie is de meest solide basis voor onze energiebehoefte op de lange termijn. Voor onze aarde, maar ook voor de economie van de Eemsdelta. Produceren van duurzame energie levert werk op en stimuleert nieuwe bedrijvigheid. Bedrijven die zich hier nieuw vestigen vragen om lokaal opgewekte, duurzame energie. Dat versnelt het proces van vergroening. In de overgang naar duur zame energie spelen de Groninger zeehavens een belangrijke rol. De Eemshaven huisvest het grootste windpark op land van Nederland: 90 turbines, samen goed voor 279 MW ( huishoudens). Ook worden vanuit de Eemshaven materiaal en mensen vervoerd voor de aanleg van windparken op de Noordzee. Het grootste zonne-energiepark van Nederland verrijst bij Delfzijl, en de Eemshaven heeft vergevorderde plannen voor een zonnedijk. Bij elkaar leveren die voldoende energie voor ongeveer huishoudens. Tel daar bij op de ontwik kelin gen op het gebied van biomassa, de nadruk op het verlagen van de CO -uitstoot en de groei in het hergebruik van reststoffen. 2 Hier staan omvangrijke investeringen op stapel die allemaal gericht zijn op verdere vergroening van de energievoorziening. De provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond, Groningen Seaports en de natuur-en milieuorganisaties werken samen om deze vergroening te realiseren.

7 7 Duurzame havens In 2030 is de Eemsdelta het belangrijkste groene haven- en industriegebied van Noord-Nederland. De energie- en datasector in de Eemshaven is van internationaal belang en heeft een nauwe band met het chemie en recyclingcluster in Delfzijl. Samen vormen ze één efficiënt en concurrerend groen havencomplex. Hier werken overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maat schappelijke organisaties nauw samen. Dat maakt de Eemsdelta met zijn uitstekende bereik baarheid, kwaliteit van de leefomgeving en ligging aan het Wereld erf goed Waddenzee tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor (nieuwe) bedrijven en (nieuwe) inwoners. Groningen Seaports Groningen Seaports stimuleert verantwoord, integer en duurzaam de econo mische activiteiten en daarmee de werkgelegenheid in de havens, industrieterreinen en andere logistieke knooppunten die Groningen Seaports beheert of waar het de regie voert. Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) SBE is een werkgeversorganisatie met grote regionale betrokkenheid: kritisch, onafhankelijk en proactief. Wij geloven in samen maakt sterker. Daarom organiseren we samenwerking tussen onze leden en werken we samen met onze vele stakeholders, zoals overheden, kennisinstellingen en de natuur- en milieuorganisaties. Samenwerken om de regio te versterken, om werk te creëren.

8 8 Het uitvoeringsprogramma In het programma Eems-Dollard 2050 (ED 2050) gaan rijk en regio de komende jaren samenwerken om de natuur in de Eems-Dollard te verbeteren. De projecten dragen ook bij aan de economie en leefbaarheid van deze regio. Dit zijn de belangrijkste projecten: projecten waarmee jaarlijks 1 miljoen ton slib uit het watersysteem van de Eems- Dollard wordt gehaald. Het slib krijgt een nuttige bestemming op het land, terwijl het water van de Waddenzee helderder wordt; projecten die de overgang tussen land en water en tussen zoet en zout zachter, natuurlijker maken. Ze scheppen ruimte voor planten en dieren die in het gebied thuishoren. Voorbeelden zijn de Dubbele Dijk, de Rijke Dijk en de Kleirijperij; onderzoek naar water- en sedimentbewegingen: hoe beïnvloedt de getijdebeweging de hoeveelheid slib in het water? Met het resultaat van dit onderzoek is de hoeveelheid slib verder terug te dringen; en op het gebied van onderzoek, beleid en werkzaamheden intensief samenwerken met Duitsland. Met ED 2050 zetten rijk en regio zich nationaal en internationaal op de kaart als voortrekker op het gebied van waterkwaliteit, kustbescherming en innovatie. Het programma gaat lopen tot Voor de periode zijn de plannen al klaar. Ze vragen een totale investering van 70 miljoen euro.

9 9 De Dubbele Dijk Achter de huidige zeedijk wordt een 2,5 km lange, tweede en kleinere dijk aangelegd. Samen zijn deze twee dijken even sterk als één gewone zeedijk. In het gebied tussen de twee dijken kan water uit de Eems ingelaten worden. Het gebied krijgt daardoor een functie voor slibinvang, zilte landbouw en natuur. Door het aanslibben groeit de bodem hier mee met de zeespiegelstijging. Achter de inlaat is een gebied van 25 ha ingericht om slib uit de Eems-Dollard te laten bezinken, zo n 6 cm per jaar. Dit slib wordt vervolgens gebruikt voor dijkversterking. Het vervangt de klei die tot dusver tegen hoge kosten moet worden aangevoerd. Als het lukt om het ingevangen slib toe te passen bij dijkenbouw, heeft Nederland een nieuw exportproduct in handen. Een tweede bekken van 30 hectare wordt geschikt gemaakt voor innovatieve zilte landbouw, zoals de teelt van kokkels, zeewier en zilte gewassen. De verwachte grondopbrengst van deze teelten is drie keer hoger dan de huidige opbrengst uit pootaardappelen die nu veelal op deze akkers worden geteeld. De grond in het gebied tussen beide dijken behoudt zijn economische waarde. De dubbele kering en het afvangen van sediment uit de Eems-Dollard levert belangrijke ecologische winst op. De ontwikkeling van een geleidelijke overgang van zoet naar zout water biedt hier kansen voor trekvissen, zoals paling. Ook wordt het gebied belangrijker als broed- en foerageergebied en hoogwatervluchtplaats voor wadvogels.

10 10 Kiek over Diek Kiek over Diek (Kijk over de Dijk) is een 90 kilometer lang fietspad dat langs de hele Groninger waddenkust loopt en Lauwers oog verbindt met Nieuwe Statenzijl. Op het traject kan zonder obstakels afwisselend aan de binnenzijde, de buitenzijde of op de kruin van de dijk worden gefietst. Wie het gebied bezoekt heeft zo makkelijker toegang tot het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Vanaf elf toeristische opstappunten (TOP s) kan gestart worden met een fietstocht over de dijken. Panelen bij de TOP s geven informatie over de flora en fauna in het gebied en over de verschillende bezienswaardigheden in het achterland. Die kunnen worden bezocht via een van de fietsroutes die aftakken van de Kiek over Diek-route. Langs de route zijn nieuwe attractiepunten ontstaan, zoals uitkijk- en vogelposten en kunstobjecten. In tien dorpen langs de kust trekken de verhalenbanken of social sofa s de aandacht. Ze zijn bekleed met door kunstenaars ontworpen mozaïeken die verschillende verhalen uitbeelden op het thema waddenkust. Om overnachten aantrekkelijk te maken zijn op verschillende plaatsen trekkershutten geplaatst en camperplaatsen aangelegd.

11 11 Een Rijke Dijk De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl wordt binnenkort versterkt. Nu de schop toch in de grond moet, biedt dat kansen om de dijk niet strak en hard af te werken, maar juist ruimte te maken voor de natuurlijke rijkdom van de waddenkust. Een Rijke Rijk biedt ruimte voor natuur en is daarmee ook aantrekkelijker voor de recreant. Vogels krijgen hooggelegen plekken waar ze tijdens hoogwater kunnen rusten. Onderaan de dijk komen poeltjes waarin na de vloed water blijft staan, goed voor zeedieren en getijdeplanten. Een palenbos in het water geeft zeepokken, mosselen en getijdeplanten de mogelijkheid zich te vestigen. Voor sterns en visdieven wordt bij de Eemshaven een broedeiland aangelegd. Daar kunnen ze ongestoord nestelen en hun jongen grootbrengen.

12 12 Eems-Dollard uniek natuurgebied Waar zoet en zout elkaar ontmoeten Zoet water van Eems en Westerwoldse Aa mengt hier geleidelijk met zout water van de Waddenzee. In de rivier mond is het niet zoet en niet zout, maar brak. Dat zorgt op de Dollardkwelders voor een bijzondere vegetatie met zeeaster en riet. Voor trekvissen als stekelbaars en paling is het brakke water de ideale overgang tussen zeewater en binnenwater. Voedselrijk van nature Zowel de zee als de rivier voeren vruchtbaar slib aan. Riviermonden of estuaria hebben een zeer hoge voedselproductie. Door het zonlicht in het ondiepe water en op de wadplaten is er een hoge productie van fytoplankton. Dat staat aan de basis van de voedselketen op aarde. Het verklaart waarom juist estuaria zo rijk zijn aan vogels, vissen en zeehonden.

13 13 Tankstation voor trekvogels De meeste vogels in ons waddengebied broeden in het hoge noorden en overwinteren in Afrika. Voor deze trekvogels is de Waddenzee een onmisbare plek om bij te tanken, een schakel in hun flyway. De slikkige Dollard is vooral belangrijk voor de bonte strandloper, zwarte ruiter en kluut. Natuurlijke kwelders De kwelders langs de Dollard zijn in de Waddenzee de enige vastelandskwelders zonder kustverdediging. Zonder die kwelderwerken hebben ze een natuurlijk karakter. Oude patronen van sloten en greppels maken hier langzaam plaats voor een natuurlijk patroon van geulen en prielen. Op sommige plekken groeien de kwelders aan, en op andere plaatsen slaat de zee er weer stukken af.

14 14 Kraamkamer voor zeehonden Zeehonden leven in de winter op de Noordzee, maar zoeken s zomers het ondiepe water op als kraamgebied. De Dollard is de kraamkamer voor zo n 200 zeehonden. Moeders met hun pups zijn goed te bekijken vanachter de zeehondenkijkwand op de Punt van Reide. Unieke beleving De zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide en de kijkhut Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. Twee prachtige mogelijkheden om als bezoeker van de Dollard de natuur beleven.

15 15 Werken aan natuurherstel Eems-Dollard estuarium is ecologisch ziek Slib hoort bij een estuarium, maar in de Eems-Dollard is er een overdaad aan slib. Oorzaken zijn de diepe, snelstromende vaargeulen en het doorlopend uitbaggeren ervan. Gebaggerd slib wordt weer in zee gestort en kan daar niet meer bezinken. Het estuarium is opgesloten tussen harde dijken zonder kwelder, natuurlijke plaatsen waar slib kan bezinken zijn verdwenen. Een overdaad aan slib Het vele slib raakt het ecosysteem in het hart: zonlicht dringt niet meer door in het troebele water en daardoor staat de productie van fytoplankton op een laag pitje. De problemen zijn het grootst in de rivier de Eems in Duitsland. Tussen Emden en Leer zweeft zoveel slib in de rivier, dat die in de zomer zuurstofloos is en niets meer in het water kan leven. Een ramp voor alle waterleven!

16 16 Oorzaken aanpakken Op termijn moeten er geen zeeschepen met grote diepgang meer ver de Eems op varen. Dat kan door met andere typen schepen te gaan varen, zowel in het Nederlandse als het Duitse deel van de Dollard. Daarnaast moet de harde kustlijn worden omgevormd tot een bredere kustzone waarin slib weer kan bezinken. Vijf maatregelen op korte termijn Ga de komende jaren anders baggeren, en hoe minder hoe beter. Breng de bagger die vrijkomt aan land. Gebruik het materiaal voor de landbouw als bodem verbeteraar of na rijping tot zeeklei als grondstof voor dijkenbouw. Een nieuwe kwelder bij Delfzijl wordt aangelegd met zand uit de vaargeul tussen de Eemshaven en de Noordzee. Op die kwelder kan daarna slib bezinken. Tussen de Eemshaven en Delfzijl komt een proef met een dubbele dijk die slib kan invangen. In Polder Breebaart komt een proef om meer slib in te vangen, en dat dan vervolgens te gebruiken voor de Brede Groene Dijk langs de Dollard.

17 17 Zoeken naar een nieuwe balans De Eems-Dollard terugbrengen van de situatie van honderd jaar terug is niet mogelijk. Daarvoor is er teveel onomkeerbaar veranderd. Het zoeken is naar een nieuwe balans. Naar een situatie waarin ecologisch herstel van het estuarium hand in hand gaat met ruimte voor duurzame economische ontwikkeling. Het Groninger Landschap draagt daar aan bij.

18 18 Verwijderen Griesberg De Griesberg ten oosten van Delfzijl in de Bocht van Watum is circa 20 ha groot en bestaat uit kalkgries, een restproduct van de sodaproductie. Het gries werd hier tot 2009 legaal geloosd. Het materiaal is sterk basisch en op de Griesberg is daardoor nauwelijks bodemleven mogelijk. Verwijderen van de Griesberg zorgt in een gebied van 20 hectare voor het ecologisch herstel van de zeebodem. Rijkswaterstaat graaft het gries af in een periode van twee jaar. Daarna wordt het aangeboden op de markt. Duurzaam hergebruik van het materiaal is het uitgangspunt.

19 19 Hoofddoelen van het Waddenfonds Het Waddenfonds subsidieert projecten die voldoen aan de volgende hoofddoelen: vergroten en versterken van de natuur- en landschapswaarden van het waddengebied; verminderen of wegnemen van externe bedreigingen van de natuurlijke rijkdom van de Waddenzee; een duurzame economische ontwikkeling van het waddengebied, gericht op een echte overgang naar een duurzame energiehuishouding; ontwikkelen van een duurzame kennishuishouding over het waddengebied. Het Waddenfonds draagt bij aan het Programma Marconi.

20 20 We zijn begonnen Samen werken aan een natuurlijker kustlijn. Dat is de kern van het Programma Marconi. Dit voorjaar is de gemeente Delfzijl gestart met het uitvoeren van het eerste deelproject: Marconi Buitendijks. De zeedijk wordt landinwaarts verlegd en maakt ruimte voor een vergroot stadsstrand. De dijk zelf wordt een boulevard voor recreanten, wandelaars en fietsers. Een nieuwe brug gaat de boulevard verbinden met het centrum. De hoofd winkelstraat die stad en wad verbindt wordt zo de Strandloper. Buitendijks komt langs de Handelskade Oost een kwelderlandschap met een broedvogel eiland en kijkhut. De nieuwe kwelder wordt ook bereikbaar via het strand. Op een deel van de kwelder wordt in de komende jaren onderzoek gedaan naar het toepassen van slib uit de Eems en naar manieren om op de kwelder slib vast te leggen.

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Slib in de Eems-Dollard

Slib in de Eems-Dollard Fred Haarman Maart 2019 Slib in de Eems-Dollard Van probleem naar kans Achtergrond Ecologische knelpunten Eems-Dollard: Overgangszones land-water (en zoet-zout) zijn verloren gegaan Troebelheid toegenomen

Nadere informatie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie BOUWEN MET DE NATUUR In Nederland proberen we de natuur te herstellen, maar de natuur kan zelf ook een handje helpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de aanleg van de Marker Wadden, een eilandengroep in het

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven. Monique van den Dungen Overheid & Milieu

Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven. Monique van den Dungen Overheid & Milieu Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven Monique van den Dungen Overheid & Milieu Masterclass 1. Introductie Groningen Seaports 2. Ontwikkeling Eemshaven 3. Waar zijn we

Nadere informatie

Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing

Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing Living Lab for MUD NL kennisontwikkeling voor internationale toepassing Erik van Eekelen Lead Engineer Environmental, Van Oord Program Manager, EcoShape Wie zijn wij? Consortium voor pre-competitieve kennisontwikkeling

Nadere informatie

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit?

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? ... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? Samen voor een gezonde zee!... Stichting De Noordzee is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en

Nadere informatie

Maatregelverkenning. Economie en Ecologie in balans. Petra Dankers 08 november 2013

Maatregelverkenning. Economie en Ecologie in balans. Petra Dankers 08 november 2013 Maatregelverkenning Economie en Ecologie in balans Petra Dankers 08 november 2013 Kader Eerste bijeenkomst Programma Rijke Waddenzee in juni veel maatregelen geidentificeerd Royal HaskoningDHV heeft in

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

en meer! Marconi programma Samen werken aan Delfzijl leefbaarheid en een gezonde Eems-Dollard

en meer! Marconi programma Samen werken aan Delfzijl leefbaarheid en een gezonde Eems-Dollard programma Marconi Delfzijl en meer! Samen werken aan leefbaarheid en een gezonde Eems-Dollard juni 016 Aan de slag! Door gebrek aan afstemming en samenwerking was er in de kustzone van Delfzijl lange tijd

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid. Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek

Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid. Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek Leerlingen aan de slag In 2015 heeft PRW contact gelegd met

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout

Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout Verslag excursie Subgroep Realisatie, 24 september 2009. Natuurherstel en ontwikkeling op de overgang van zoet naar zout We waren deze keer met een relatief kleine groep. We werden begeleid door Jeroen

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een bijzonder natuurgebied is? Terwijl je geniet op het strand, gaan

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

In deze brochure vind je meer informatie over ons scholenaanbod voor het voortgezet onderwijs

In deze brochure vind je meer informatie over ons scholenaanbod voor het voortgezet onderwijs In deze brochure vind je meer informatie over ons scholenaanbod voor het voortgezet onderwijs Buitenprogramma s op Texel De natuur op Texel is het hele jaar door een belevenis. Zeehonden kijken, sleepnetvissen

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Wadden UNESCO Werelderfgoed De mens aan de kust Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Presentatie in de serie Waddenkust Forum St. Nicolaaskerk, Blije, 21 november

Nadere informatie

Speech van commissaris van de Koning René Paas, voorjaarsvergadering Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), Delfzijl, 7 juni 2016

Speech van commissaris van de Koning René Paas, voorjaarsvergadering Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), Delfzijl, 7 juni 2016 Speech van commissaris van de Koning René Paas, voorjaarsvergadering Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), Delfzijl, 7 juni 2016 [Intro] Nog niet zo lang geleden vierde u uw 40- jarig bestaan. Als Samenwerkende

Nadere informatie

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer Grenzen verleggen in het Waddengebied Maarten Hajer De Waddenzee versterken: ja, maar hoe? 2 Waar J.C. Bloem niet geldt 3 En dan: wat is natuur nog in dit land? Waddenzee van (inter)nationaal belang Grootste

Nadere informatie

Het streefbeeld voor 2030

Het streefbeeld voor 2030 STREEFBEELD 2030 Het streefbeeld voor 2030 In dit hoofdstuk schetsen we wat we in het Programma Naar een rijke Waddenzee als streefbeeld willen hanteren. Oftewel, wat wordt bedoeld wanneer we proberen

Nadere informatie

Meebewegen met de natuur Naar een rijke en gezonde EemsDollard. In Einklang mit der Natur Hin zu einem gesunden und fruchtbaren Ems-Dollart- Gebiet

Meebewegen met de natuur Naar een rijke en gezonde EemsDollard. In Einklang mit der Natur Hin zu einem gesunden und fruchtbaren Ems-Dollart- Gebiet Meebewegen met de natuur Naar een rijke en gezonde EemsDollard In Einklang mit der Natur Hin zu einem gesunden und fruchtbaren Ems-Dollart- Gebiet version dezember 2010 Meebewegen met de natuur naar een

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

WIE EET WAT OP HET WAD

WIE EET WAT OP HET WAD Waddenzee De prachtige kleuren, de zilte geuren en de geluiden van de vele vogels, maken de Waddenzee voor veel mensen tot een geliefd gebied. Maar niet alleen mensen vinden het fijn om daar te zijn, voor

Nadere informatie

gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek

gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek gebiedsvisie De Dollard een schitterende uithoek Het is een uithoek, maar wat voor een! Aan de rand van Nederland ligt een ongerept natuurgebied van meer dan duizend hectare kwelder en zevenduizend hectare

Nadere informatie

Programma 3: Estuariene overgangen

Programma 3: Estuariene overgangen Programma 3: Estuariene overgangen In het waddengebied zijn veel geleidelijke overgangen tussen zoet en zout water, tussen nat en droog en tussen hoog en laag verdwenen. Dijken en sluizen sluiten het binnenland

Nadere informatie

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling........................................................................................ H. Mulder, RIKZ, juni

Nadere informatie

Voordelta Een bijzondere zee

Voordelta Een bijzondere zee Voordelta Een bijzondere zee Natuurgebied in zee Met kijkgids. Neem mee! www.rwsnatura2000.nl Voordelta Een bijzondere zee Wist je dat de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, een

Nadere informatie

Waddenwerken Afsluitdijk >>>

Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk project Marktverkenning Afsluitdijk locatie Afsluitdijk ontwerpers Jonas Strous Peter de Ruyter Hilke Floris Remco Rolvink Jorrit Noordhuizen partners

Nadere informatie

Een open haven in een natuurlijke delta

Een open haven in een natuurlijke delta Een open haven in een natuurlijke delta Het Wereld Natuur Fonds en Havenbedrijf Rotterdam gaan een bijzondere samenwerking aan in de Nederlandse delta waar de Rijn, Schelde en Maas uitkomen. Deze rivieren

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Bijlage met informatie. 913-0191-a-GT-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Kwelder. Woordenboekspel. Spel. VO onderbouw

Kwelder. Woordenboekspel. Spel. VO onderbouw Spel Doel: Materialen: Leerlingen kennen na afloop de betekenis van de volgende termen: getijdebeweging, kwelder, springvloed, brak water, slenk, halofyten, schor, opslibbing. Per groepje van 4 leerlingen:

Nadere informatie

Beoordelingscriteria Groene Inspiratieprijs Veere 2019

Beoordelingscriteria Groene Inspiratieprijs Veere 2019 Beoordelingscriteria Groene Inspiratieprijs Veere 2019 De jury van de Groene Inspiratieprijs 2019 heeft het thema duurzaamheid nog eens goed tegen het licht gehouden. Wat is duurzaamheid eigenlijk? Wat

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. De Waddenzee Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 40 In de informatie worden biotische en

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Slib van Afbraakprodukt tot Grondstof en van Voedingsstof tot Brandstof. Piet Hoekstra Geowetenschappen Waddenacademie

Slib van Afbraakprodukt tot Grondstof en van Voedingsstof tot Brandstof. Piet Hoekstra Geowetenschappen Waddenacademie MUDWELL Slib van Afbraakprodukt tot Grondstof en van Voedingsstof tot Brandstof Piet Hoekstra Geowetenschappen Waddenacademie Oerol College 19 juni 2019 - Aanvang 13.30 u. MUDWELL - Teresa van Dongen Leeuwarden,

Nadere informatie

Hoe is verbetering van het systeem mogelijk?

Hoe is verbetering van het systeem mogelijk? Hoe is verbetering van het systeem mogelijk? Z.B. Wang, J.C. Winterwerp, D.S. van Maren, A.P. Oost Deltares & Technische Universiteit Delft 18 Juni 2013 Inhoud Het probleem Sediment huishouding Voortplanting

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

De Waddenzee - Informatie

De Waddenzee - Informatie De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 De Waddenzee R

Nadere informatie

zeehavens 5b Wadden Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet

zeehavens 5b Wadden Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet Programma Wadden zee 5b Kernpunten Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet Raad van Advies Wij hoeven het niet altijd eens te zijn, maar wij kunnen wel samenwerken 26 augustus 2014 13.30-17.00 uur Windpowercentre

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij Getij Grevelingen Waarom herstel beperkt getij We willen in de Grevelingen de waterkwaliteit verbeteren door beperkt getij terug te brengen. Dat is goed nieuws voor de onderwaternatuur en geeft ook mogelijkheden

Nadere informatie

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum Op weg naar de PIETERBUREN Zeehondencentrum 1. Kans voor de Waddenzee De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO werelderfgoed en in 2016 uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. De schoonheid en belang

Nadere informatie

Werk aan de grote wateren

Werk aan de grote wateren Werk aan de grote wateren Op weg naar duurzaam beheer en ecologische kwaliteit Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Transitie naar duurzaam waterbeheer Vispassages, natuurlijke oevers, aanpak van verontreinigende

Nadere informatie

De Waddenzee gezond. De kansen voor een gezonde Waddenzee in kaart

De Waddenzee gezond. De kansen voor een gezonde Waddenzee in kaart De Waddenzee gezond De kansen voor een gezonde Waddenzee in kaart Hoe is het met de Waddenzee? De Waddenzee is het grootste natuurgebied van Nederland. Ontstaan door wind en water en door natuur én mensen

Nadere informatie

De Waddenzee als werelderfgoed - veel gestelde vragen

De Waddenzee als werelderfgoed - veel gestelde vragen De Waddenzee als werelderfgoed - veel gestelde vragen Werelderfgoed Wat is een werelderfgoed? "Een object, plek of gebied met natuur en/of cultuurhistorische waarden die uniek zijn in onze wereld en van

Nadere informatie

zeehavens Wadden Bijdrage Waddenzeehavens aan natuurdoelen Waddengebied 15 december 2016, uur Ruiterskwartier 121a, 8911 BS Leeuwarden

zeehavens Wadden Bijdrage Waddenzeehavens aan natuurdoelen Waddengebied 15 december 2016, uur Ruiterskwartier 121a, 8911 BS Leeuwarden Programma Wadden zeehavens Werkatelier Bijdrage aan natuurdoelen Waddengebied 15 december 2016, 13.30-16.00 uur Ruiterskwartier 121a, 8911 BS Leeuwarden Kernpunten 4 januari 2017 Arjen Bosch Inhoud Bijdrage

Nadere informatie

E-Pact. Samen Sterk. voor Natuur, Milieu en Economie. in de Eemsdelta

E-Pact. Samen Sterk. voor Natuur, Milieu en Economie. in de Eemsdelta E-Pact Samen Sterk voor Natuur, Milieu en Economie in de Eemsdelta Inhoudsopgave Inleiding Thema s E-pact: - Techniek centrales - CO2 reductie - Emissies - Vaargeul, havenuitbreiding en natuurherstel -

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie. Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 1 biologie CSE KB Bijlage met informatie. 913-0191-a-KB-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 37 tot en met 46. Bij het

Nadere informatie

Samenvattingen van presentaties gegeven tijdens het symposium Samen investeren in de Eems-Dollard

Samenvattingen van presentaties gegeven tijdens het symposium Samen investeren in de Eems-Dollard Samenvattingen van presentaties gegeven tijdens het symposium Samen investeren in de Eems-Dollard Programmaonderdeel 1: Wat weten we wel over de problematiek in het Eemsestuarium, wat weten we niet? De

Nadere informatie

Naar een sedimentmanagementprogramma Waddenzeehavens 2015-2022

Naar een sedimentmanagementprogramma Waddenzeehavens 2015-2022 Programma Wadden zeehavens Bijeenkomst Naar een sedimentmanagementprogramma 2015-2022 17 februari 2015, 12.30-16.30 uur Agora 4, Leeuwarden Agenda en Context 17 februari 2014 Monique van den Dungen, Rick

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Naar een gezonde Eems

Naar een gezonde Eems Naar een gezonde Eems Michiel Firet, 11 sept 2012 Naar een gezonde Eems Doel vandaag; informeren Rol Programma naar een Rijke Waddenzee De opgave Het kennisdocument Wat is een ecologisch gezond estuarium

Nadere informatie

Inhoud. Bestaande situatie en trends Veldonderzoek Griesberg Opzet modellen en eerste simulaties Voorstel alternatieven

Inhoud. Bestaande situatie en trends Veldonderzoek Griesberg Opzet modellen en eerste simulaties Voorstel alternatieven Conclusies Historische kaarten 1812-1949: grootschalige morfologische veranderingen door natuurlijke aanpassingen, landaanwinning Dollard en baggerwerk Oost Friesche Gaatje (tijdschaal 100 jaar) Afgelopen

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Studieopdrachten Deltaprogramma

Studieopdrachten Deltaprogramma Deltaprogramma Ontwerp een brede groene dijk met aansluitend kwelders, wat zijn de randvoorwaarden? Is gras de ultieme dijkbekleding voor een brede groene dijk (ecologisch en civiel techn.) Welke functies

Nadere informatie

Waddengebied in tijden van klimaatverandering

Waddengebied in tijden van klimaatverandering Waddengebied in tijden van klimaatverandering Oerol college cyclus Terschelling 14 Juni 2016 Pier Vellinga Universiteit Wageningen Vrije Universiteit Nationaal Onderzoekprogramma Kennis voor klimaat (2007-2015)

Nadere informatie

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats Vissen in het IJsselmeer Romke Kats Functies IJsselmeer Water Transport Recreatie Visserij Natuur Vissen in het IJsselmeer Historie Ecologie Voedselketen IJsselmeer algen, vissen, mosselen, waterplanten,

Nadere informatie

Kennis inventarisatie natuurlijke klimaatbuffer Zeegrasherstel Waddenzee

Kennis inventarisatie natuurlijke klimaatbuffer Zeegrasherstel Waddenzee Kennis inventarisatie natuurlijke klimaatbuffer Zeegrasherstel Waddenzee Januari 2014 Contacten Josje Fens, Fens@waddenvereniging.nl, t. 0517 493 663 Luca van Duren, Luca.vanDuren@deltares.nl, t. 088 3358

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

Negende werkatelier Marconi Tussenrapportage onderzoeksresultaten en afronden intentieverklaring

Negende werkatelier Marconi Tussenrapportage onderzoeksresultaten en afronden intentieverklaring Negende werkatelier Marconi Tussenrapportage onderzoeksresultaten en afronden intentieverklaring 4 september 2012 11.30-14.00 uur Brasserie Ziel, Delfzijl Arjen Bosch www.delaar.com Hans Punter www.hanspunter.nl

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract Deze bijlage geeft een overzicht van de projecten waar DNA aan werkt. Op de website www.deafsluitdijk.nl is meer informatie te

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 2049 woorden 22 mei 2005 6 128 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave 1. Voorwoord/inleiding 2. Algemene informatie 3. Ontstaan van Schiermonnikoog 4. De geschiedenis

Nadere informatie

Wadden in tijden van Klimaatverandering

Wadden in tijden van Klimaatverandering Wadden in tijden van Klimaatverandering Oerol College 2018 Kunst ontmoet Wetenschap Marc van Vliet / Pier Vellinga Pier Vellinga, hgl klimaat en Water Waddenacademie; hgl. klimaatverandering VU Amsterdam

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

Voedselweb van strand en zee

Voedselweb van strand en zee Spel Doel: Materialen: Groepsgrootte: Duur: De leerlingen leren dat verschillende zeedieren en planten van elkaar afhankelijk zijn, doordat ze elkaar eten. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden,

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden Noordzee binnen Legenda grevelingen hoge en / diepe geulen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden stagnant zorgcomplexen Goeree versterken toerisme

Nadere informatie

Deze brochure bevat informatie over de mogelijke voordracht van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed.

Deze brochure bevat informatie over de mogelijke voordracht van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed. Deze brochure bevat informatie over de mogelijke voordracht van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed. Wad Werelderfgoed? De Waddenzee is met het grootste aantal aaneengesloten droogvallende wadplaten

Nadere informatie

Ecologie van zoet-zoutovergangen

Ecologie van zoet-zoutovergangen Ecologie van zoet-zoutovergangen Tim van Oijen Foto: www.hollandgroen.nl Opzet De Waddenacademie Paleogeografie waddengebied Typen zoet-zoutovergangen Abiotiek estuaria Ecologische waarde estuaria (habitat,

Nadere informatie

Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ. Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology

Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ. Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology GRONINGEN SEAPORTS DELFZIJL EEMSHAVEN FIVELPOORT GRONINGEN RAILPORT VEENDAM MISSIE GRONINGEN SEAPORTS

Nadere informatie

3 maart 2015 Corr.nr , ECP Nummer 17/2015 Zaaknr

3 maart 2015 Corr.nr , ECP Nummer 17/2015 Zaaknr 3 maart 2015 Corr.nr. 2015-04820, ECP Nummer 17/2015 Zaaknr. 558046 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over het principebesluit van Gedeputeerde Staten om vanuit het

Nadere informatie

Programma 2: Kwelders en Parelsnoer

Programma 2: Kwelders en Parelsnoer Programma 2: Kwelders en Parelsnoer Kwelders vormen een onmisbare schakel tussen de zoute Waddenzee en het zoete binnenland. Er groeien zeldzame zoutminnende planten, en tal van wadvogels strijken er neer

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Dubbele dijk : innovatie veiligheid met koppelkansen

Dubbele dijk : innovatie veiligheid met koppelkansen Dubbele dijk : innovatie veiligheid met koppelkansen Inhoud : 1. Uitleg concept Dubbele Dijk 2. Nieuwe veiligheidsnormering en de veiligheidsfilosofie DD 3. Benutting koppelkansen de weg er naartoe Kees

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER FEBRUARI 2010 PILOTPROJECT ZANDMOTOR Het klimaat verandert en de druk van de zee op de Nederlandse kust neemt toe. Daarnaast is in de Zuidvleugel van de Randstad grote behoefte

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Energie in het Waddenfonds Energy Valley 05-11-13. 1. Doel. 2. Vertrekpunt

Energie in het Waddenfonds Energy Valley 05-11-13. 1. Doel. 2. Vertrekpunt Energie in het Waddenfonds Energy Valley 05-11-13 1. Doel In deze notitie wordt een eerste aanzet gegeven van de mogelijke inhoudelijk aanpak van Energy Valley op de programmastructuur van het Waddenfonds

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee

MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee EUCC, The Coastal Union Wageningen IMARES Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-CEME) Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ)

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VWO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën. Zorgvuldig winnen. Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden

F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën. Zorgvuldig winnen. Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden F O D I Federatie van Oppervlaktedelfstoffenwinnende Industrieën Zorgvuldig winnen Gedragscode Flora- en faunawet voor natuurbewust ontgronden Zorgvuldig In Nederland is in het verleden veel zand, grind,

Nadere informatie

Programma naar een Rijke Waddenzee Kees van Es

Programma naar een Rijke Waddenzee Kees van Es Nieuwe Wadden Programma naar een Rijke Waddenzee Samen gaat het beter Kees van Es Inhoud Wat is PRW Wat doen we precies De rol van DLG binnen Rijke Waddenzee De toekomst Waarom PRW? 21 oktober 2008: Convenant

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Kwelders Dollard WANDELROUTE. Het Groninger Landschap. Mooi dichtbij. Wandelpad Carel Coenraadpolder Wandelroute 330 meter

Kwelders Dollard WANDELROUTE. Het Groninger Landschap. Mooi dichtbij. Wandelpad Carel Coenraadpolder Wandelroute 330 meter Het Groninger Landschap. Mooi dichtbij. WANDELROUTE Kwelders Dollard Wandelpad Carel Coenraadpolder Wandelroute 330 meter Een wandelroute van 330 meter? Is dat niet wat kort? Ja, het is kort en toch is

Nadere informatie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie Les met werkblad - topografie Doel: De leerlingen kennen na afloop de namen van de waddeneilanden en de volgorde waarin ze liggen. Ze kunnen enkele belangrijke plaatsen rond het waddengebied aanwijzen

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst. Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone

Welkom bij de informatiebijeenkomst. Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone Welkom bij de informatiebijeenkomst Natura 2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone 1 Natura 2000-beheerplan Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Beheerplan Waddenzee 3. Beheerplan Noordzeekustzone

Nadere informatie