Afsprakennota bij het beleidscontract tussen school en centrum voor leerlingenbegeleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afsprakennota bij het beleidscontract tussen school en centrum voor leerlingenbegeleiding"

Transcriptie

1 Model van afsprakennota tussen school en CLB Periode 1/09/ /08/2009 Jaarlijks evalueerbaar Afsprakennota bij het beleidscontract tussen school en centrum voor leerlingenbegeleiding Naam : Functie : Naam : Functie : Naam onderwijsinstelling: Naam van het centrum: Adres : Adres : Instellingsnummer : Instellingsnummer : De evaluatie en bijsturing van deze afsprakennota zullen gebeuren op: Bijlagen Bijlage 1: deontologische code Bijlage 2: kwaliteitsplan CLB Bijlage 3: profylaxe Bijlage 4: klachtenprocedure Van CLB gekregen op (datum) Van deze afsprakennota zijn er twee ondertekende exemplaren, waarvan één in de betrokken school ligt, het andere op het CLB. Ze zijn beide ter inzage voor externe participanten.

2 Model van afsprakennota tussen school en CLB Vul de afsprakennota steeds in samenhang met het beleidscontract in. Vergelijk steeds de titels en artikels. Behoud dezelfde indeling. Titel 1. Inleidende bepalingen Beschrijf kort de school: Grootte Ligging in de gemeente, stad Aard van de wijk Vestigingsplaatsen Beschrijf kort het CLB: Grootte Ligging in de gemeente, stad + afstand tot school Organisatie Organigram Vestigingsplaatsen, kabinetten, wijkbureaus Titel 2. Algemene bepalingen Titel 3. Situering van de CLB-opdracht Het CLB bezorgt de deontologische code van het CLB ( en het kwaliteitsplan in bijlage. Titel 4. Wederzijdse informatie-uitwisseling 4.1 Algemene relevante informatie van het CLB voor de werking van de school Op volgende wijze bezorgt het CLB de school informatie die relevant is voor de algemene werking : Van CLB naar school Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n)

3 Model van afsprakennota tussen school en CLB Algemene relevante informatie van de school voor de werking van het CLB Op volgende wijze bezorgt de school het CLB informatie die relevant is voor de leerlingenbegeleiding: Van school naar CLB Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n) Pedagogisch project Schoolreglement Leerplannen Administratieve gegevens De volgende gegevens worden verzameld en zijn beschikbaar/toegankelijk voor het team van het CLB (op het secretariaat van de school, waar ze kunnen gekopieerd worden): Een personeelslijst, Een lessenrooster, met vermelding van leslokaal, per klas, en per leerkracht, Een alfabetische leerlingenlijst, Een leerlingenlijst per klas/pedagogische eenheid, Een lijst met de leerlingen die worden ingeschreven met vermelding van de school van herkomst, Een lijst met de leerlingen die worden uitgeschreven en waar de leerlingen naar toe zijn. Deze gegevens worden geactualiseerd telkens er veranderingen optreden. 4.3 Specifieke informatie met betrekking tot leerlingen Met betrekking tot de relevante gegevens uit het multidisciplinair dossier en het pedagogisch dossier maken het CLB en de school volgende afspraken: Van school naar CLB Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n) Van CLB naar school Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n) Het CLB en de school regelen het inzagerecht in het CLB-dossier op volgende wijze:

4 Model van afsprakennota tussen school en CLB Informatie over het nascholingsbeleid School en CLB informeren elkaar op volgende wijze over hun nascholingsbeleid: Van school naar CLB Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n) Van CLB naar school Soort informatie Procedure Verantwoordelijke(n) 4.5 Informatie over de doorlichting van school en CLB School en CLB informeren elkaar wanneer een doorlichting zal plaats grijpen. De wijze waarop het CLB en de school elkaar informeren minimaal over het synthesebeeld, de aanbevelingen en tekorten. De aanbevelingen en/of tekorten uit doorlichtingverslagen van zowel school als CLB kunnen aanleiding geven om de afsprakennota bij te sturen. Titel 5. Rechten & plichten te vervullen door school en CLB 5.1 Respect voor de rechten van het kind 5.2 Respect t.a.v. het pedagogisch project en de opdrachtverklaring en werkingsprincipes Volgende afspraken gelden aangaande samenwerking met deze derden Organisatie Verantwoordelijke (naam) (naam) CLB School Voor actie / probleem / thema Afspraken Indien in de loop van het schooljaar nieuwe samenwerkingsverbanden hetzij door de school hetzij door het CLB worden aangegaan informeren school en CLB elkaar hierover wederzijds. Tevens vormen de nieuwe samenwerkingsverbanden voorwerp van evaluatie en worden zij, indien de samenwerking positief wordt geëvalueerd opgenomen in bovenstaande lijst.

5 Model van afsprakennota tussen school en CLB Ongebondenheid van het CLB De inhouden van de informatie dienen overlegd en in overeenstemming te zijn met het pedagogisch project van de school. Bijvoorbeeld: Informatie over het volledige onderwijsaanbod Overgangen van buitengewoon naar gewoon onderwijs 5.4 Informatie (over het CLB) verspreid door de school 5.5 Informatie (over het CLB) verspreid door het CLB 5.6 Klachtenprocedure Opgenomen in bijlage de klachtenprocedure die het CLB ontwikkelt t.a.v. ouders, leerlingen en school. School en CLB informeren elkaar wie de aanspreekpersoon is. School CLB Verantwoordelijke Bereikbaar op Titel 6. De concrete samenwerking tussen school en CLB met de doelstellingen en de werkwijze wordt op volgende wijze bepaald 6.1 Organisatie van de schoolnabije werking De afspraken over de bereikbaarheid van de CLB-medewerker(s) zijn vastgelegd als volgt: Het CLB voorziet in een aanwezigheid voor de school op volgende dagen en uren: op volgende locatie door de school aangeduid:

6 Model van afsprakennota tussen school en CLB De CLB-medewerkers die de school ondersteunen, zijn: Naam Functie of discipline Medewerkers in functie van specifieke problematieken / thematieken worden door het multidisciplinair team ingeschakeld: Naam Project/thematiek De interne leerlingenbegeleiders (groene leerkrachten, opvoeders, taakleerkrachten, zorgcoördinatoren, GOK-leerkrachten ) op school zijn: Naam Functie Begeleidingstaak De leerlingen, hun ouders en het schoolteam worden van deze regeling op de hoogte gebracht via de informatiebrochure van de school een informatiebrochure van het CLB andere: Elke aanpassing dienaangaande wordt tussen de school- en de CLBdirectie afgesproken. Elke vervanging wordt aan de school medegedeeld. School en CLB voorzien volgende mogelijkheid om elkaar te bereiken. Telefoonnummer en GSMnummer School CLB-medewerker(s) In zeer dringende gevallen (bv. een epidemische besmetting op vrijdagavond of het begin van een vakantie) kunnen school en CLB elkaar bereiken buiten de schooluren of tijdens de vakantie op volgende wijze: School CLB

7 Model van afsprakennota tussen school en CLB De interne leerlingenbegeleider(s), zorgcoördinatoren op school zijn bereikbaar tijdens de schooluren op volgende wijze: Dag(en) GSM 6.2 Afspraken m.b.t. zorgverbreding Over zorgverbreding(in buitengewoon onderwijs onderwijsvoorrangsbeleid) worden volgende afspraken gemaakt : Het schoolteam en het CLB maken de volgende afspraken over de schoolinterne werking over het concretiseren van de zorgverbreding, onderwijsvoorrangsbeleid en de gelijke onderwijskansen. Vraag of vragen van de school Afspraken De activiteiten i.v.m. zorgverbreding die de school en het CLB gezamenlijk plannen worden geconcretiseerd in een stappenplan en vormen voorwerp van jaarlijkse evaluatie. Stappenplan wordt in bijlage toegevoegd.

8 Model van afsprakennota tussen school en CLB Individuele leerlingbegeleiding De individuele leerlingenbegeleiding krijgt concrete gestalte op volgende wijze: CLB Ouders/leerlingen School 6.4 Deelname aan overleg en acties Het CLB neemt deel aan het multidisciplinair overleg en aan activiteiten in functie van leerlingenbegeleiding. De school zorgt ervoor dat deze activiteiten in een rustige omgeving plaatsvinden en dat de leerkrachten over voldoende tijd beschikken om deel te nemen aan deze activiteiten. Overleg/activiteit Datum Groep Het CLB neemt deel aan / organiseert 1 gesprekken bij scharniermomenten. Aard van de overgang Periode Verantwoordelijke CLB Verantwoordelijke school 6.5 Verplicht aanbod 2 m.b.t. consulten en profylaxe De ouders en leerlingen krijgen algemene informatie over het verplicht aanbod via: de schoolbrochure; een brochure van het CLB; oudervergaderingen en andere. Bij de uitvoering van het verplicht aanbod gelden de volgende afspraken inzake taakverdeling: Activiteit Afspraak 1 Verduidelijk wat van toepassing is 2 Verplicht aanbod: algemene en gerichte consulten, profylactische maatregelen en begeleidingsinitiatieven m.b.t. leerplicht waaraan leerlingen, ouders en scholen verplicht dienen mee te werken.

9 Model van afsprakennota tussen school en CLB Informeren van de ouders Informeren van de leerlingen Bepalen van lokalen en nodige infrastructuur Modaliteiten vervoer en begeleiding naar CLBdiensten Niet dringende medische onderzoeken Gerichte consulten worden bij voorkeur in de school uitgevoerd. Hiervoor stelt de school infrastructuur ter beschikking die toelaat de gerichte consulten kwaliteitsvol uit te voeren. Als de school geen infrastructuur ter beschikking kan stellen, zorgt het centrum voor een locatie waar de gerichte consulten kwaliteitsvol kunnen worden uitgevoerd. (BVR 17 maart 2000, art 10 5) Bijzondere consulten worden bij voorkeur in de school uitgevoerd. Hiervoor stelt de school infrastructuur ter beschikking die toelaat de gerichte consulten kwaliteitsvol uit te voeren. Als de school geen infrastructuur ter beschikking kan stellen, zorgt het centrum voor een locatie waar de gerichte consulten kwaliteitsvol kunnen worden uitgevoerd. (BVR 17 maart 2000, art 18) Het CLB zorgt voor een locatie waar de bijzondere en gericht consulten kwaliteitsvol kunnen worden uitgevoerd, tenzij de school zou beschikken over een infrastructuur die aan volgende minimumvereisten voldoet: De minimumvereisten voor een medisch circuit in de school zijn de volgende: 2 gescheiden onderzoekslokalen voldoende privacy (gordijnen, afgedekte ramen) goede verlichting geluidsarm hygiënisch grote tafels en stoelen (geen kindermeubilair) aangepaste temperatuur (minimum 20 C) mogelijkheid om de handen te wassen (lavabo, zeep, handdoek) minimaal 5m lengte het lokaal moet zich in de nabijheid van de te onderzoeken klas bevinden. Indien dit niet kan, zal er een begeleiding door de school voorzien worden die de leerlingen begeleidt van de klas naar de onderzoeksruimte en omgekeerd.

10 Model van afsprakennota tussen school en CLB Organisatie van de algemene consulten De volgende klassen worden onderzocht: Het onderzoek gebeurt door: Het onderzoek gebeurt op volgende plaats: Kalender : Organisatie van de gerichte consulten De volgende klassen worden onderzocht: Het onderzoek gebeurt door: Het onderzoek gebeurt op volgende plaats: Kalender : Preventie en voorzorgsmaatregelen m.b.t. besmettelijke ziekten Besmettelijke ziekten die dienen gemeld te worden, en de te volgen onderrichtingen: zie bijlage profylaxe 6.6 Verplichte begeleiding m.b.t. leerplicht Voor begeleidingsactiviteiten in verband met problemen aangaande de leerplicht wordt de volgende procedure afgesproken: De school verwittigt het CLB binnen de 5 werkdagen. Aanspreekpunt in de school: Naam Telefoon / adres Aanspreekpunt CLB-team: Naam: Telefoon / adres De school organiseert het systematisch en gestructureerd overleg en nodigt het CLB hierbij uit. Indien nodig wordt een vergaderkalender bepaald.

11 Model van afsprakennota tussen school en CLB Vraaggestuurde CLB-werking De vragen kunnen zowel mondeling als schriftelijk gesteld worden via elk communicatiemiddel. Indien gewenst wordt een ontvangstmelding bezorgd aan de vraagsteller. Vraag of vragen van de school Mogelijk aanbod van CLB De afspraken leiden tot het bepalen van activiteiten die de school en het CLB in overleg met de vraagsteller plannen. Deze worden geconcretiseerd in een stappenplan en zijn voorwerp van jaarlijkse evaluatie. Stappenplan wordt in bijlage toegevoegd. Titel 7. Verzekerd aanbod 3 Bijzondere consulten Een bijzonder consult zal worden aangeboden aan de leerlingen uit het volgend geboortejaar: Organisatie van de bijzondere consulten De volgende klassen worden onderzocht: Het onderzoek gebeurt door: Het onderzoek gebeurt op volgende plaats: Kalender : Vaccinaties Het centrum houdt toezicht op de vaccinatiestaat van de leerlingen, en dit op volgende wijze: Het centrum biedt vaccinaties aan die opgenomen zijn in het vaccinatieschema. Het centrum biedt inhaalvaccinaties aan, aan leerlingen van wie de vaccinatiestatus niet beantwoordt aan het opgelegde vaccinatieschema. 3 Verzekerd aanbod: door de regering te bepalen diensten (bijzondere consulten en vaccinaties), die het CLB verplicht aan de school aanbiedt, maar die de school al dan niet kan aanvaarden (art 2 31 )

12 Model van afsprakennota tussen school en CLB Het centrum dient de vaccinaties toe op voorwaarde dat ze hiervoor de schriftelijke toestemming heeft gekregen van de ouders. De procedure van bekendmaking en van het verlenen van toestemming voor de vaccinaties wordt met het schoolteam afgesproken. Organisatie van de vaccinaties De volgende klassen en/of personen worden gevaccineerd: De vaccinaties gebeuren door: De vaccinaties gebeuren op volgende plaats: Kalender : Veiligheid en hygiëne Binnen het kader van zijn deskundigheid adviseert het centrum de school op het vlak van veiligheid en hygiëne. (Artikel 23 van het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van sommige opdrachten van de centra voor leerlingenbegeleiding, 17 maart 2000) Naam preventieadviseur van de school: Op volgende elementen van het verzekerd aanbod van het CLB wenst de school niet in te gaan. (Indien de school niet ingaat op elementen van het verzekerd aanbod, wordt de motivering hiervoor opgenomen als bijlage bij het beleidscontract). Elementen Motivatie

13 Model van afsprakennota tussen school en CLB Titel 8. Samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst van OVSG Artikel 39 van het decreet CLB: Het beleidsplan of beleidscontract vermeldt minstens 6 de wijze waarop de pedagogische begeleidi ngsdienst betrokken wordt bij de samenwerking tussen de school en het centrum School en CLB bezorgen een kopie van het beleidscontract en de afsprakennota aan de pedagogische begeleidingsdienst (dienst CLB) van OVSG. Voorbeelden van samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst van OVSG: OVSG kan informatie bezorgen over het OVSG-begeleidings- en AVSGnascholingsaanbod OVSG kan ondersteunen bij de onderhandelingen tussen school en CLB over de invulling van het beleidscontract / afsprakennota OVSG kan ondersteunen bij de evaluatie en de bijsturing van de samenwerking tussen school en CLB OVSG staat in voor de begeleiding van het schoolteam Titel 9. Evaluatie en bijsturing van het beleidscontract Dit beleidscontract en de afsprakennota en de uitvoering ervan zal door school en CLB volgens volgend model worden geëvalueerd en bijgestuurd: Data waarop wordt geëvalueerd Personen die voor de evaluatie zullen instaan Gepland Effectief Algemene evaluatie van de samenwerking Beschrijving 4 Overleg over afspraken Nakomen afspraken Efficiënt inzetten van mensen Efficiënt inzetten van middelen Respect en soepelheid aangaande deontologie Andere Bijsturingafspraken 4 Mogelijke items die bij de beschrijving kunnen aan bod komen: niet realistisch, gebrek aan personeel - middelen - tijd, niet naleven van afspraken, andere

14 Model van afsprakennota tussen school en CLB Evaluatie van de toepassing van het contract en de afsprakennota Gebied: zorgverbreding Beschrijving Doelstelling werd bereikt? Bijsturingafspraken Evaluatie van de toepassing van het contract en de afsprakennota Gebied: algemene acties Beschrijving Doelstelling werd bereikt? Bijsturingafspraken Evaluatie van de toepassing van het contract en de afsprakennota Gebied: vraaggestuurde werking Beschrijving Doelstelling werd bereikt? Bijsturingafspraken Evaluatie van de toepassing van het contract en de afsprakennota Gebied: verplicht aanbod Beschrijving Doelstelling werd bereikt? Bijsturingafspraken Evaluatie van de toepassing van het contract en de afsprakennota

15 Model van afsprakennota tussen school en CLB Gebied: leerplicht Doelstelling werd bereikt? Beschrijving Bijsturingafspraken Bij de evaluatie van de uitvoering van het beleidscontract en de afsprakennota worden behalve het school- en het CLB-team volgende partijen betrokken: Leerlingen Ouders Stedelijke of gemeentelijke overheid Pedagogische begeleidingsdienst Externen (omschrijf) Op welke wijze Over de bij te sturen procedures en inhouden wordt tijdens het evaluatieoverleg op volgende wijze in samenspraak beslist: De concrete bijsturingsprocedures worden bepaald in functie van de problematieken die zich hebben aangediend. Aan het overleg over bijsturing nemen Schooldirectie - directeur CLB deel: Deskundigen CLB-team Deskundigen schoolteam Uitgenodigde derden Het overleg wordt georganiseerd door de schooldirectie binnen de 14 dagen na de evaluatie.

16 Model van afsprakennota tussen school en CLB Ingeval van een belangenconflict inzake bijsturing wordt mogelijk op volgende diensten een beroep gedaan: Schoolbestuur/Inrichtende Macht Bestuur CLB Schoolraad OVSG-begeleidingsdienst Dienst Schoolbesturen OVSG Overkoepelende oudervereniging (KOOGO) Titel 10. Wijze waarop het bestuur en de inrichtende machten van de bediende scholen in de centrumraad aan bod komen Op volgende wijze komt het bestuur en de inrichtende macht van de school aan bod in het adviesorgaan (vanaf 2003 in de centrumraad) van het CLB: Titel 11. Wijze waarop het bestuur en de inrichtende machten van de bediende scholen betrokken worden bij het intern beheer van het centrum Op volgende wijze wordt het bestuur en de inrichtende macht van de school bij het intern beheer van het CLB betrokken 5 : Titel 12. Verder maken school en CLB nog volgende afspraken 5 Alleen in te vullen indien dit niet is opgenomen in het beleidscontract.

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen;

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen; Collegebesluit nr. 03/326 17 juli 2003 Besluit houdende goedkeuring van het beleidsplan tussen het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en de scholen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, periode 1 september

Nadere informatie

Bijlage G: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen (BERICHTGEVING aan de ouders en aan de leerlingen van 12 jaar en ouder)

Bijlage G: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen (BERICHTGEVING aan de ouders en aan de leerlingen van 12 jaar en ouder) Bijlage G: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen (BERICHTGEVING aan de ouders en aan de leerlingen van 12 jaar en ouder) Wat doet een centrum voor leerlingenbegeleiding? De centra voor leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 VCLB E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 E.1 Werking van het CLB p. 2 E.2 Openingsuren van het centrum p. 3 E.3 Samenwerking met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding p. 3 E.4 Belangrijk voor leerlingen

Nadere informatie

Campus Kompas Koninklijk Atheneum Kwaliteitsonderwijs in Wetteren CLB

Campus Kompas Koninklijk Atheneum Kwaliteitsonderwijs in Wetteren CLB CLB Sedert 1 september 2000 begeleidt het CLB de leerlingen zowel op psychologisch, medisch als sociaal vlak. Het CLB is gesloten van 15 juli tot en met 15 augustus, op zaterdagen en zondagen en op de

Nadere informatie

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Een gids voor ouders Verantwoordelijk uitgever: Permanente Ondersteuningscel voor de CLB s GO! 2 CLB & Integrale Jeugdhulp? Centra voor

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Diest - Tessenderlo te DIEST

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Diest - Tessenderlo te DIEST Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt -

ALGEMENE INFORMATIE. - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt - ALGEMENE INFORMATIE - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt - ALGEMENE INFORMATIE 1. STRUCTUUR Onze school is samengesteld uit: - een gesubsidieerde vrije kleuterschool en - een gesubsidieerde

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Rivierenland Boom te Boom

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Rivierenland Boom te Boom Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Concept Layout en grafische vormgeving Verantwoordelijk uitgever Datum van uitgifte:

Concept Layout en grafische vormgeving Verantwoordelijk uitgever Datum van uitgifte: 1 Concept: Sofie Van den Bussche en Thomas Schadron Layout en grafische vormgeving: Thomas Schadron Verantwoordelijk uitgever: Permanente ondersteuningscel voor de CLB s GO! Datum van uitgifte: december

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 10A CENTRUMRAAD VAN VCLB 2 ANTWERPEN MIDDENGEBIED Sint Benedictusstraat 14b HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2640 Mortsel VAN DE CENTRUMRAAD Tel. 03/443.90.20 Fax 03/443.90.21

Nadere informatie

Verslag over de doorlichting van CLB vh GO Mechelen te Mechelen

Verslag over de doorlichting van CLB vh GO Mechelen te Mechelen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Noordwest - Brabant te Asse

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Noordwest - Brabant te Asse Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

contactpersoon van de school Psycho-pedagogisch consulent goedele.seys@vclbweimeersen.be

contactpersoon van de school Psycho-pedagogisch consulent goedele.seys@vclbweimeersen.be CLB 1. De school werkt samen met het: Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB Weimeersen Zuiderlaan 42 8790 Waregem Tel. : 056 60 23 93 Fax. : 056 61 42 84 Directie : Mevr. Catteeuw Griet www.vclbweimeersen.be

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Leuven te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Leuven te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Jullie zijn onze partners in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Je bent onze partner in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij ons

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van CLB vh GO Zuid - Limburg te Tongeren

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van CLB vh GO Zuid - Limburg te Tongeren Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 WIE ZIJN WE, WAT DOEN WE? KOOGO Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs MISSIE VAN KOOGO Het bevorderen

Nadere informatie

CLB Noordwest-Brabant

CLB Noordwest-Brabant 1 ALGEMEEN Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) biedt gratis informatie, hulp en begeleiding aan leerlingen, ouders en school en werkt op een discrete wijze. Het CLB werkt samen met de school,

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE 1 -

ALGEMENE INFORMATIE 1 - ALGEMENE INFORMATIE 1 INHOUDSOPGAVE 1. Structuur Benaming 3 Administratieve vestigingsplaats 3 Vestigingsplaatsen 3 2. Organisatie Schoolbestuur 3 Scholengemeenschap 4 Schoolraad 5 Lokaal onderhandelingscomité

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijk CLB Antwerpen te Antwerpen

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijk CLB Antwerpen te Antwerpen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Ieper te Ieper

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Ieper te Ieper Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Adite Limburg-Noord te KOERSEL

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Adite Limburg-Noord te KOERSEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD. Wat? Wie?

LEERLINGENRAAD. Wat? Wie? LEERLINGENRAAD Wat? Elk jaar wordt per klas een nieuwe vertegenwoordiger gekozen. Uit deze lijst wordt jaarlijks in oktober een burgemeester en schepencollege verkozen. De leerlingenraad komt minimaal

Nadere informatie

Bijzonder topsportconvenant

Bijzonder topsportconvenant Bijzonder topsportconvenant Afgesloten tussen: De Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming, De topsportschool: Onze-Lieve-Vrouwecollege Mechelsestraat 7 1800 Vilvoorde De unisportfederatie: Vlaamse Volleybalbond

Nadere informatie

WERKINGSCODE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN

WERKINGSCODE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN Boudewijnlaan 20-21, 1000 Brussel WERKINGSCODE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST PROVINCIAAL ONDERWIJS VLAANDEREN 1 TOEPASSINGSGEBIED 1. De werkingscode is van toepassing op alle leden van de pedagogische

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Zuid - Oost - Vlaanderen te Oudenaarde

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Zuid - Oost - Vlaanderen te Oudenaarde Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR Onderwijsinstelling :... Instellingsnummer :... Schoolbestuur :... Scholengemeenschap/consortium : SG BLOM Nummer scholengemeenschap : 121921 Het arbeidsreglement,

Nadere informatie

CLB. Zetel : Directie : CLB-medewerkers. VCLB Weimeersen Zuiderlaan Waregem Tel Fax

CLB. Zetel : Directie : CLB-medewerkers. VCLB Weimeersen Zuiderlaan Waregem Tel Fax CLB Zetel : VCLB Weimeersen Zuiderlaan 42 8790 Waregem Tel. 056 60 23 93 Fax. 056 61 42 84 E-mail: info@vclbweimeersen.be Directie : Catteeuw Griet CLB-medewerkers De Craemer Betty Sociaal verpleegster

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN CLB 1.1 A1. Leerplichtopvolging 1.1.1 Ontwikkelingsschaal A1 De medewerkers streven er te

Nadere informatie

Schoolreglement deel 1 ALGEMENE INFORMATIE

Schoolreglement deel 1 ALGEMENE INFORMATIE Schoolreglement deel 1 ALGEMENE INFORMATIE Beste ouder, Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel bevat heel wat nuttige informatie en contactgegevens. Dit deel maakt strikt

Nadere informatie

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Een gids voor ouders Verantwoordelijk uitgever: Permanente Ondersteuningscel voor de CLB s GO! 2 CLB & Integrale Jeugdhulp? Centra voor

Nadere informatie

Het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)

Het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) Het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) Het CLB werkt multidisciplinair, onafhankelijk, gratis en discreet. Zowel leerlingen, ouder(s) als de school kunnen het CLB om hulp vragen. Het CLB werkt op

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

CLB. GBS Wemmel BROCHURE 6. Schooljaar Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool Wemmel J. Vanden Broeckstraat Wemmel

CLB. GBS Wemmel BROCHURE 6. Schooljaar Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool Wemmel J. Vanden Broeckstraat Wemmel BROCHURE 6 CLB GBS Wemmel Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool Wemmel J. Vanden Broeckstraat 29 1780 Wemmel Tel.: (02) 462.06.31 Fax: (02) 462.06.39 Schooljaar 2015-2016 URL: www.gbswemmel.be E-mail:

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Het Meetjesland te Eeklo

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Het Meetjesland te Eeklo Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs

Nadere informatie

CLB EN SCHOOL: SAMEN STERK VOOR ZORG!

CLB EN SCHOOL: SAMEN STERK VOOR ZORG! CLB EN SCHOOL: SAMEN STERK VOOR ZORG! De samenwerking tussen het CLB en de school ligt vast in het beleidscontract. Jaarlijks worden de bijzondere bepalingen geëvalueerd en bijgestuurd. Dat biedt de kans

Nadere informatie

1. Structuur van onze school

1. Structuur van onze school 1. Structuur van onze school 1.1. Naam en logo Onze school is erkend, krijgt subsidies van de overheid en behoort tot het vrije, katholieke net. Er wordt alleen lager onderwijs verschaft : d.w.z. van het

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HOOFDSTUK 1: SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Aangepast augustus 2017 HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van volgende geledingen: de ouders; het personeel;

Nadere informatie

Protocol te laat komen en verzuimbeleid

Protocol te laat komen en verzuimbeleid Protocol te laat komen en verzuimbeleid Te laat komen: Wanneer een kind, zonder afmelding om 08.30 niet op school is, wordt vóór 09.00 uur naar huis gebeld door de leerkracht. Bij te laat wordt altijd

Nadere informatie

Bijlage 1: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen

Bijlage 1: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen Bijlage 1: CLB en rechten en plichten van ouders en leerlingen CLB Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van het GO! CLB-9 Mechelen Keerbergen Heist-op-den- Berg werkt samen met jouw school. Hoofdzetel

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN DE STEDELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK, WOORD EN DANS TE 1800 VILVOORDE

VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN DE STEDELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK, WOORD EN DANS TE 1800 VILVOORDE VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN DE STEDELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK, WOORD EN DANS TE 1800 VILVOORDE INSTELLINGSNUMMER: 49304 Data doorlichtingsbezoek 18/02/19 Samenstelling paritair

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Bijlage schoolreglement: Onderdeel CLB - BaO. Schooljaar

Bijlage schoolreglement: Onderdeel CLB - BaO. Schooljaar Bijlage schoolreglement: Onderdeel CLB - BaO Schooljaar 2018-2019 18-12-2017 Inhoudsopgave Permanente ondersteuningscel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel 1. CLB: schoolnabije partner 3 1.1.

Nadere informatie

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid

Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 7 Aandachtspunten en werkingsmogelijkheden bij het GOK/SES beleid 1. Inleiding Indien een school extra uren en/of andere ondersteuning ontvangt, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Samenstelling van de ouderraad

Samenstelling van de ouderraad DECRETALE OUDERRAAD Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 Samenstelling van de ouderraad... 3 Werking van de ouderraad en het huishoudelijk reglement... 3 Wijziging Participatiedecreet vanaf 1 september 2014:...

Nadere informatie

Infosessie buitengewoon secundair onderwijs. 24 november 2017

Infosessie buitengewoon secundair onderwijs. 24 november 2017 Infosessie buitengewoon secundair onderwijs 24 november 2017 Belangrijk vooraf te weten Momenteel fase proefdoorlichtingen kleine wijzigingen nog mogelijk Regelgeving: Voorontwerp van decreet Uitvoeringsbesluiten

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool Rinkrank te Kalmthout

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool Rinkrank te Kalmthout Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van de samenhuizing in de gehuurde locatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van de samenhuizing in de gehuurde locatie Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0313 25-03-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 2 Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van

Nadere informatie

GEGEVENS KIND FAMILIALE GEGEVENS

GEGEVENS KIND FAMILIALE GEGEVENS GEGEVENS KIND Naam Voornaam: Geslacht jongen ( ) meisje ( ) Geboortedatum: / / Geboorteplaats: Nationaliteit: Rijksregisternummer (SIS-kaart): Adres (hoofdverblijf): Ander adres: Telefoonnummer thuis :

Nadere informatie

Centra voor Leerlingenbegeleiding

Centra voor Leerlingenbegeleiding Centra voor Leerlingenbegeleiding Regelgeving: 1. Decreet betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding. 1/12/1998 B.S. 10/04/1999 2. Besluit van de Vlaamse regering betreffende het multidisciplinair

Nadere informatie

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school!

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! Stedelijke Basisschool De Panda A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Reglement van de kleuterschool Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! 1. Algemene

Nadere informatie

decreet leerlingenbegeleiding november 2018

decreet leerlingenbegeleiding november 2018 STAP VAN JE SCHOOLWERKING NAAR HET DECREET LEERLINGENBEGELEIDING EN TERUG Greet Vanhove, dienst Lerenden DOELEN EN VERLOOP Decreet leerlingenbegeleiding in notendop 4 begeleidingsdomeinen inhoudelijk concretiseren

Nadere informatie

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT Hoofdstuk 1 Oprichting/Ouderraad/Oudervereniging Art.1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad,

Nadere informatie

Bijlage 1:Begrippenlijst

Bijlage 1:Begrippenlijst Bijlage 1:Begrippenlijst In het kader van het project protocollering diagnostiek is het nuttig een aantal termen te definiëren zodat deze op een uniforme wijze kunnen worden gehanteerd. Deze termen worden

Nadere informatie

Deze school werkt samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van het GO! Rivierenland, kortweg CLB.

Deze school werkt samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van het GO! Rivierenland, kortweg CLB. Bijlage G - CLB 1. Het CLB Deze school werkt samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding van het GO! Rivierenland, kortweg CLB. Het CLB is te bereiken via de volgende kanalen: Naam CLB CLB GO! Rivierenland

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

Verslag over de controle van de erkenningsvoorwaarde bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrij CLB De Wissel Antwerpen te DEURNE

Verslag over de controle van de erkenningsvoorwaarde bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrij CLB De Wissel Antwerpen te DEURNE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Directeur secundair onderwijs. De algemene afspraken werden op het Tussencomité onderhandeld - zie protocol dd.

Functiebeschrijving. Directeur secundair onderwijs. De algemene afspraken werden op het Tussencomité onderhandeld - zie protocol dd. Functiebeschrijving Directeur secundair onderwijs De algemene afspraken werden op het Tussencomité onderhandeld - zie protocol dd. 12 maart 2014 Instelling:.... Naam personeelslid:.... Inleiding Situering

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

Bijzondere bepalingen bij het beleidscontract. Model voor

Bijzondere bepalingen bij het beleidscontract. Model voor Model voor Bijzondere bepalingen bij het beleidscontract Overeengekomen tussen een school aangesloten bij het VSKO en een centrum voor leerlingenbegeleiding aangesloten bij de Vrije-CLB-Koepel vzw BIJZONDERE

Nadere informatie

Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school

Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school Checklist Onderwijsloopbaanbegeleiding in onze school Voor elk van de onderdelen van keuzebegeleiding zijn er aandachtspunten geclusterd. Deze kunnen zeker niet allemaal gerealiseerd worden en moeten vooral

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijke Muziekacademie te Geel

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Stedelijke Muziekacademie te Geel Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Doorlichten in dialoog

Doorlichten in dialoog Doorlichten in dialoog Infosessie buitengewoon basisonderwijs 24 november 2017 Belangrijk vooraf te weten Momenteel fase proefdoorlichtingen kleine wijzigingen nog mogelijk Regelgeving: Voorontwerp van

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

1. Structuur van onze school

1. Structuur van onze school 1. Structuur van onze school 1.1. Naam en logo Onze school is erkend, krijgt subsidies van de overheid en behoort tot het vrije, katholieke net. Er wordt alleen lager onderwijs verschaft : d.w.z. van het

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van CLB GO! Westhoek te Veurne

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van CLB GO! Westhoek te Veurne Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool - Zusters Maricolen te Maldegem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool - Zusters Maricolen te Maldegem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN

ONTWIKKELINGSSCHALEN AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN ONTWIKKELINGSSCHALEN AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN CLB 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen De onderwijsinspectie situeert de kwaliteit binnen ontwikkelingsschalen,

Nadere informatie

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD Schooljaar 2013-2014 Gegevens GON-begeleider Leidraad voor ouders Vanuit het BuSO Ten Dries wordt GON-begeleiding aangeboden aan adolescenten

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KBO/2013/336 BETREFT: ontslag lid van de schoolraad 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 7 november 2013 1.2. Verzoeker [X] 1.3. Betrokken school/schoolbestuur - School: gemeentelijke

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs - Horizon te Ternat

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs - Horizon te Ternat Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Functionerings- en evaluatiereglement in het kader van loopbaanbegeleiding Goedkeuring Schoolbestuur: 10/02/2010 Goedkeuring LOC: 10/02/2010

Functionerings- en evaluatiereglement in het kader van loopbaanbegeleiding Goedkeuring Schoolbestuur: 10/02/2010 Goedkeuring LOC: 10/02/2010 Breekiezel 27, 3670 Meeuwen-Gruitrode Functionerings- en evaluatiereglement in het kader van loopbaanbegeleiding Goedkeuring Schoolbestuur: 10/02/2010 Goedkeuring LOC: 10/02/2010 Artikel 1: Wettelijk kader

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t We bieden gratis informatie, hulp en begeleiding aan leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Jij en je kind kunnen dus gerust los van

Nadere informatie

VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN VRIJE BASISSCHOOL HEILIG HART SINT-TRUDO TE SINT-TRUIDEN

VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN VRIJE BASISSCHOOL HEILIG HART SINT-TRUDO TE SINT-TRUIDEN Instellingsnummer: 105957 VERSLAG OVER DE DOORLICHTING DOOR EEN PARITAIR COLLEGE VAN VRIJE BASISSCHOOL HEILIG HART SINT-TRUDO TE SINT-TRUIDEN Instellingsnummer: 105957 Data doorlichtingsbezoek 18-02-2019

Nadere informatie

1. STRUCTUUR VAN ONZE SCHOOL

1. STRUCTUUR VAN ONZE SCHOOL 1. STRUCTUUR VAN ONZE SCHOOL 1.1. Naam en logo Onze school is erkend, krijgt subsidies van de overheid en behoort tot het vrije, katholieke net. Er wordt alleen lager onderwijs verschaft: d.w.z. van het

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD SINT-JORISSCHOOL Fabiolalaan 2 Kloosterstraat 15 8930 Menen 8940 Geluwe Tel.: 056 51 36 82 Tel./Fax : 056 51 47 51 Fax : 056 51 99 12 056 53 14 20 www.sint-jorisschool.be HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE

Nadere informatie

4.1 Engagement in verband met oudercontact

4.1 Engagement in verband met oudercontact 4.1 Engagement in verband met oudercontact Rubriek 1.9 van het schoolreglement handelt over contact tussen ouders en school. In dit thema van de engagementsverklaring gaat het over ouders die, om welke

Nadere informatie

3. EXTRA PROFESSIONELE ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING

3. EXTRA PROFESSIONELE ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING 3. EXTRA PROFESSIONELE ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING Onze school kan rekenen op een degelijke ondersteuning en begeleiding van mensen geoefend op verschillende terreinen. 3.1. Begeleiding vanuit het vrij

Nadere informatie

Infomoment voor scholen Welkom! 24/05/2018

Infomoment voor scholen Welkom! 24/05/2018 Infomoment voor scholen 2017-2018 Welkom! 24/05/2018 Agenda Inleiding Terugblik infomoment november Onze vernieuwde CLB-werking Nieuwe organisatie Medische contactmomenten OLB/secretariaat/Beleid Voordelen

Nadere informatie

Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Lysenstraat 36, 2600 Berchem Tel. (03)285 34 50 - Fax (03)285 34 51 VCLB 4 - Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Begeleidende brief bij de vragenlijst Beste collega, Hierbij vindt u een vragenlijst

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan BRUSSEL

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan BRUSSEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Het begeleidend centrum voor leerlingenbegeleiding

Het begeleidend centrum voor leerlingenbegeleiding Het begeleidend centrum voor leerlingenbegeleiding Wat doet een centrum voor leerlingenbegeleiding Samen met de school willen we ervoor zorgen dat je je goed voelt op school en daarbuiten. Zo willen we

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Groeninge te KORTRIJK

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Groeninge te KORTRIJK Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de organisatie van tijdelijke projecten in het basis- en secundair onderwijs

Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de organisatie van tijdelijke projecten in het basis- en secundair onderwijs ADVIES Algemene Raad 18 mei 2006 AR/PCA/ADV/014 Advies over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de organisatie van tijdelijke projecten in het basis- en secundair onderwijs VLAAMSE

Nadere informatie

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten 1 Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten Tussen de hierna vermelde schoolraad schoolraad van de scholen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de Vrije Basisschool De Hoge Geest te Sint-Gillis-Waas

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de Vrije Basisschool De Hoge Geest te Sint-Gillis-Waas Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator FUNCTIEBESCHRIJVING School: GBS De Vierklaver, Baaigemstraat 26, 9890 Gavere Schoolbestuur: Gemeentebestuur Gavere, Markt 1, 9890 Gavere Instellingsnummer: 024349 Scholengemeenschap: Gavere-Merelbeke Nummer

Nadere informatie

Bijlage 4 : Het CLB en de rechten van ouders en leerlingen

Bijlage 4 : Het CLB en de rechten van ouders en leerlingen Bijlage 4 : Het CLB en de rechten van ouders en leerlingen 1. Het begeleidend centrum voor leerlingenbegeleiding Onze school werkt samen met onderstaand Centrum voor Leerlingenbegeleiding De hoofdzetel

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Brasschaat te BRASSCHAAT

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! CLB Brasschaat te BRASSCHAAT Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Regio Hasselt te HASSELT

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Regio Hasselt te HASSELT Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie