Korporaal Pompbediening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Korporaal Pompbediening"

Transcriptie

1 Korporaal Pompbediening Hfst. 6 Bluswatervoorzieningen Hfst. 8 Pompopstelling Kapt. Bob De Ryck september/oktober 2015

2 Hfst. 6 Bluswatervoorzieningen 1. Bluswatertank 2. Drinkwaterleidingnet en hydranten 3. Open water 4. Overige bluswatervoorzieningen

3 Inleiding Water is de meest gebruikte blusstof bij de brandweer. Komt overal voor. Water is een levensbehoefte, zonder water houdt een mens het niet lang uit, daarom zijn er overal drinkwaternetten. Plaatsen waar de bw water neemt noemt u bluswaterwinplaatsen.

4 Opgelet voor de bereikbaarheid! Wat in de winter? Sommige bluswaterwinplaatsen hebben een beperkte capaciteit. U moet daar dus rekening mee houden in verband met de pompcapaciteit.

5 1. Bluswatertank De meeste branden worden geblust met hoge druk. Bij een autopomp gebruikt u in eerste instantie uw watertank. Waterverbruik bij een HD inzet met 2 stralen is ong. 250 l/min. Opgelet bij een tankinhoud van 1500 l is dat dus ong. 6 minuten!!!

6 U moet dus onmiddellijk een alternatieve waterwinplaats gaan zoeken! Hydrant, maar meestal is dat een tankwagen.

7 2. Drinkwaterleidingnet en hydranten Voor onze drinkwatervoorzienig zijn er in het hele land drinkwaterleidingnetten aangelegd. Brandweer heeft inspraak bij het plaatsen van de drinkwaterleidingnetten: Diameter, denk aan bebouwde kom, bedrijven, industriepark Bovengrondse of ondergrondse

8 De drinkwaterleidingnetten zijn in ringvorm. Een bepaald punt zal dus aan 2 zijden gevoed worden. Druk = 2 a 7 bar. Door gebruik van bw ontstaat er een drukval!!

9 Eisen gesteld aan een hydrant Worden niet geplaatst in parkeervakken. Het blusvoertuig moet bij voorkeur binnen een straal van 5 m opgesteld kunnen worden. Zij moeten onder alle omstandigheden direct kunnen gebruikt worden. Zij moeten duidelijk herkenbaar zijn met een aanwijsplaat!!

10

11 2.1.Ondergrondse hydrant De hydrant bij gebruik altijd volledig open draaien. Als dat niet gebeurd zal de volle waterleidingdruk via de leegloopinrichting de grond om de hydrant wegspoelen! Denk ook aan het insluiseffect!!!!

12

13 2.2. Bovengrondse hydrant De bovengrondse hydrant heeft één afsluiter. Heeft 1 of 2 of 3 aftappunten. Opgelet!!! Gevaar om de voeding te moeten onderbreken wanneer u achteraf nog een extra voeding aftakt op dezelfde bovengrondse hydrant!

14

15 Vraag Op een industrieterrein wordt als algemene eis gesteld dat een zware autopomp op een hydrant moet kunnen afleggen. Welk type hydrant dient in een dergelijke situatie toegepast te worden?

16 3. Open water Hydrant heeft een beperkte capaciteit, bij grotere branden wordt er gezocht naar een alternatieve bluswatervoorziening. Dat kan bv open water zijn. Open water = plaats waar water in onbeperkte mate aanwezig is, en niet speciaal voor de bw is aangelegd. Bv. Rivieren, grachten, vijvers

17 Eisen voor open water De bluseenheid moet goed kunnen worden opgesteld. De zuighoogte mag maximaal 8 meter zijn. Voldoende diep zijn, minimaal 80 cm. Het water moet zo schoon mogelijk zijn. Het water moet een onbeperkte waterhoeveelheid zijn.

18 Een autopomp heeft een aanzienlijk gewicht, indien mogelijk de plaats laten verharden. Indien niet bereikbaar met een autopomp, misschien geschikt voor met draagbare pompen te werken. In de winterperiode, dichtgevroren, gat maken. Opletten, eigen veiligheid en van andere personen!!!

19 4. Overige bluswatervoorzieningen 4.1. Geboorde putten 4.2. Bluswaterreservoir

20 4.1. Geboorde putten

21 4.1. Geboorde putten eisen Capaciteit moet minimaal l/min bedragen. De put moet bereikbaar zijn voor autopompen. De grondwaterstand mag bij het ontrekken van water niet gestoord worden. Er is een vergunning nodig om een put aan te leggen. Filter met een zandvang van ong. 1 m lengte. Om de filter wordt een grindlaag gestort van ongeveer 20 cm dikte. Om de snelheid van het instromende water te beperken. Om zand tegen te houden.

22 Twee soorten Open geboorde put: geboorde putten Heeft een stijgbuis die groot genoeg is om de zuigbuis te laten zakken. Gesloten geboorde put: Heeft een stijgbuis tot aan het maaiveld of daarboven uitsteekt. Er is aan het einde een koppeling gemonteerd waar wij onze zuigslang op kunnen aansluiten.

23 Aanzuigen aan een geboorde put Pompbediener moet oog hebben voor: Langzaam beginnen met pompen. De put moet 2x/jaar getest worden door de brandweer. Deksel en omgeving van de put dienen vrij te zijn van vuil. Ga eens na in uw gemeente waar er putten zijn en hoe er moet op aangesloten worden. Wacht niet tot het te laat is!!!

24 4.2. Bluswaterreservoir Bij bijzondere objecten met een groot risico kan het noodzakelijk zijn om een bluswaterreservoir te plaatsen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten reservoirs. Reservoirs kunnen transportabel en stationair zijn.

25 Samenvatting

26 1. Inwerkstelling Hfst. 8 Pompopstelling 2. Algemene onderrichtingen 3. Onregelmatigheden in de werking van de pomp, het opsporen en opheffen van eenvoudige storingen

27 1. Inwerkstelling Alle pompen bespreken is niet mogelijk. De grote hoofdlijnen worden in dit hfst besproken. Centrifugale pompen werken volgens dezelfde principes. Zorg dat u de pompen kent in uw korps!!!

28 1.1. Routinecontroles in de brandweerpost Verschil tussen beroeps en vrijwilliger!! Beroeps = bij aanvang diensturen Vrijwilligers = wanneer de pomp periodiek wordt nagezien

29 De volgende punten worden gecontroleerd: Peil van de brandstoftank Oliepeil van de motor Waterpeil van de radiator Toestand (lading) batterij Vulling watertank (bij autopompen en tankwagens)

30 1.2. Voorzorgen te nemen bij aankomst op de interventieplaats De bestuurder moet aandacht hebben voor: Plaatsing van het voertuig: Volgens aanwijzing van de bevelvoerder Moeten er nog andere voertuigen voorbij? Toestand wegdek? Winter? Lekkende vloeistoffen? Vallende dakpannen? Helling? Kant van de rijbaan?

31 Vervolgens: De handrem zorgvuldig aantrekken. Vergeet u niet in neutraal te zetten!!! De krachtafnemer (PTO) inschakelen. Nagaan of perskranen gesloten zijn. Enkel water geven op bevel en steeds progressief (anticiperen).

32 1.3. Voedingswijze van pompen Volgens de soort pomp en volgens de omstandigheden (aard van tussenkomst, waterbronnen, enz..) kunnen de bw pompen gevoed worden, hetzij: Door de tank van het voertuig Door een hydrant Door open water, geboorde putten, reservoirs In aanjaagverband

33 Werking op open water Bij werking op open water zal de centrifugaalpomp via een ontluchtingsinrichting, ontlucht moeten worden!!! (denk aan rietje) Wateringpomp Trokomat (droge zuigerontluchtingspomp)

34 Te verrichten handelingen Het voertuig opstellen dat op eenvoudige wijze water kan onttrokken worden. Handrem aantrekken (helling = stopblokken). Klein materieel klaar leggen (drijver, lijnen, zuigkorf) Uitleggen van de nodige zuigslangen en behulpzaam zijn met aansluiten van de zuigslangen.

35 Bevelvoerder bepaalt op welke wijze Zuigslangleidingen aankoppelen aan pomp => zuigslang zo houden dat de pompbediener gemakkelijk kan koppelen de zorg voor de zuigkorf : vrij om water te zuigen» korf aan vlotter vastmaken» korf op plank of ladderdeel voorkomt vastzuigen in de modder

36 Aansluiten van de zuigslang aan de pomp en zuigleiding te water laten. Pomp inschakelen = PTO De sluiting van de afsluiters en kranen controleren. Vacuümpomp inschakelen. Toerental opvoeren.

37 Vacuümmanometer controleren, bij uitslaan van de meter en continu aanwijzing van druk, langzaam de nodige perskranen openen. Aanvals of voedingsslangen worden gevuld. De werkdruk regelen in functie van vereiste straalpijpdruk, lengte slangenleiding,hoogteverschillen. Indien geen specifieke druk gevraagd = 5 bar voor een lage druk pomp 30 bar voor een hoge druk pomp Constant letten op de goede werking van de motor / pomp

38 Voorzorgen Dichtingringen nazien. Koppelingen degelijk aanspannen met de aanzetsleutels. Zuigkorf diep genoeg onder de waterspiegel, niet in de modder. Aftapkraantjes en kranen dicht.

39 Werking op Opstelling: hydrant pomp zo dicht mogelijk bij de hydrant. waterleidingen met kleine diameter, afleggen op 2 hydranten, liefst langs verschillende kant van het straat

40 Voorkeur Voeding hydrant niet op zuiginlaat (verzamelstuk) maar rechtstreeks op de aansluiting hydrant voeding.

41 Voorzorgen Dichtingsring standpijp nazien Leiding en hydrant doorspoelen Zuigzeef nazien, moet proper zijn Minstens één perskraan openen (voorkomt waterslag in pomphuis en manometers)

42 Opmerking Bij werking op hydrant moet de ontluchtingspomp niet worden ingeschakeld, het toerental mag ook lager zijn, heeft te maken met de druk waarbij het water de pomp instroomt = druk van de waterleiding. Nooit aanzuigen met stijve zuigslang op de waterleiding!!

43 Werking in aanjaagverband In lange leidingen ontstaat drukverlies. Beschikbare druk tussen pomp en verdeelstuk slechts 2 bar. Om grote afstanden te overbruggen kunnen 2 of meerdere pompen in lijn opgesteld worden = aanjaagverband.

44 Aanjaagverband Twee soorten: Serieschakeling = gesloten aanjaagverband Relais = open aanjaagverband We noemen: Haler = pomp aan de waterbron Blusser = pomp bij brand Aanjagers = pomp(en) tussen haler en blusser Aanvoerleidingen = slangen tussen haler en blusser Blusleiding = slangen vanaf de blusser naar de brand

45 Serieschakeling of gesloten aanjaagverband Gesloten aanjaagverband grotere afstanden overbruggen met verscheidene pompen in één lijn opgesteld in serie schakeling rekening houden dat: hoe meer debiet hoe groter de snelheid grotere wrijvingsverliezen

46 Persslangen van haler en aanjager(s) telkens aan de zuiginlaat van de volgende pomp aangesloten dmv een verzamelstuk of een overgangskoppeling.

47 Algemene regels Voorkeur van alle pompen dezelfde capaciteit, indien niet zwaarste pomp als haler en de kleinste als blusser. Ingangsdruk bij aanjagers en blusser minimum 1 bar en de aanvoerslang moet hard aanvoelen. Pompdruk voor alle pompen gelijk. Steeds u concentreren!!!

48 Relaisopstelling of open aanjaagverband Haler en aanjager(s) storten hun water in een reservoir, waaruit de volgende pomp aanzuigt en verder transporteert. Dit systeem laat toe een zwaardere pomp te voeden met kleinere pompen in parallelopstelling.

49 Werking op de watertank In principe wordt de watertank alleen gebruikt voor de HD. De werkzaamheden bij werking op de tank zijn gelijk aan die van met het verschil dat:

50 Geen ontluchtingspomp moet ingeschakeld worden. De verbindingskraan tussen pomp en tank moet geopend worden. Peilglas of niveaumeter van de watertank constant in het oog houden! Zien voor een alternatieve voedingsbron van de watertank.

51 Bediening van de ontluchtingspomp De ontluchtingspomp: Die altijd meedraait (zonder koppeling) Die manueel moet in- en uitgeschakeld worden Die automatisch werkt!!!

52 De droge zuigerontluchtingspomp of trokomat

53 1.5. Belangrijke opmerkingen Voertuig bij voorkeur evenwijdig en zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak om de hoogte van de zuigleidingen te beperken. Luchtzakken in de zuigleiding vermijden, niet teveel bochten en hoeken. Een normale aanzuig mag niet langer dan één minuut duren, indien langer is er een probleem.

54 Brandweerpompen zijn bluspompen geen ledigingspompen!!! Zuigzeef in de korf plaatsen Persdruk moet tenminste 2 bar blijven om het uitschakelen van de ontluchtingspomp te verzekeren. Nooit de motor op volle toeren laten draaien.

55 2.1.5.Maatregelen tijdens inzet Pomp laten werken en tankvulkraan gebruiken om een constante circulatie te bekomen in de watertank. In de slangen en straalpijpen continu stroming in stand houden, dus nooit geheel afsluiten!

56 2.2. Controle van de persdruk bij verschillende handelingen De persdruk steeds controleren. Drukwijzigingen steeds rustig aanpassen. Denk aan de straalpijpdragers!!! Moeilijke posities Op een ladder.. De watertoevoer nooit stoppen zonder de straalpijpdrager te verwittigen.

57 2.3. Diverse opstellingen

58 3. Onregelmatigheden in de werking van de pomp Opsporen en opheffen van eenvoudige storingen. Wordt verder besproken in de praktijkles.

59 De aanzuiging is onmogelijk Na meerdere keren lukt het niet!!! Droge aanzuiging testen: Normaal aanzuigmaneuver uitvoeren: Gesloten perskranen Blinde zuiginlaat Naald van manovacuümmeter moet zakken Pomp stilleggen Naald mag niet snel terug naar nul komen!!

60 Test laat zien dat je een luchtlek hebt! De pomp dmv hydrant onder druk zetten Op één perskraan slang dia 70 aansluiten en openen Via de zuiginlaat de hydrant laten voeden De geopende perskraan sluiten zodra water uit de persslang komt Door het uitstromen van water kan u het lek vinden.

61 Indien geen lek in de pomp? Op de pomp volledig stel zuigslangen aansluiten. Op het einde van de zuigslang blinde plaat plaatsen. Wat water in pomp laten om te vermijden dat ze droog draait. Perskranen,ledigingskranen,voeding tank moeten gesloten zijn. Droge aanzuigproef uitvoeren.

Bluswater wordt onder druk gebracht, onder druk gehouden en getransporteerd met behulp van pompen.

Bluswater wordt onder druk gebracht, onder druk gehouden en getransporteerd met behulp van pompen. Pomp bedienen Oefenkaart 402C Lesstof Tekstboek Voertuigbediener, Deel B-Pompbediener Overige bronnen Tekstboek Voertuigbediener Deel A2 Opstellen van een brandweervoertuig Deel A3 Creëren van een veilige

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Hfdst 5 : Aanwenden materieel bij interventies - Blusmaterieel

Hfdst 5 : Aanwenden materieel bij interventies - Blusmaterieel Hfdst 5 : Aanwenden materieel bij interventies - Blusmaterieel Leerdoel : U kent de mogelijkheden en beperkingen van het blusmaterieel welk in België op de markt is. Hfdst 5 dia 1 1) Autopompen Autopomp

Nadere informatie

STANDAARD OPERATIONELE PROCEDURE. Aflegsysteem lage druk: bundels

STANDAARD OPERATIONELE PROCEDURE. Aflegsysteem lage druk: bundels Aflegsysteem lage druk: bundels Filename : 2016 01 11 SOP Aflegsysteem lage druk: bundels Locatie : U 09 C 02 A Doel : Een eenvormige procedure vastleggen voor een lage druk instelling. De beslissing om

Nadere informatie

TESTRESULTATEN 05/11/2016 : Fomtec FFFP-ARC 3X3 (Film Forming Fluoroprotein Foam Concentrate) met tankwagen 45 ( lichte pomp)

TESTRESULTATEN 05/11/2016 : Fomtec FFFP-ARC 3X3 (Film Forming Fluoroprotein Foam Concentrate) met tankwagen 45 ( lichte pomp) TESTRESULTATEN 05/11/2016 : Fomtec FFFP-ARC 3X3 (Film Forming Fluoroprotein Foam Concentrate) met tankwagen 45 ( lichte pomp) In eerste instantie werden debieten getest met debietmeter om de factoren vast

Nadere informatie

Montage- en Gebruikshandleiding

Montage- en Gebruikshandleiding Montage- en Gebruikshandleiding van GEP DPA Dubbele Pompinstallatie GEP Regenwatersystemen Tel. BE: +32(0)56-299701 Tel. NL: +31(0)183-610520 Info@regenwater.com www.regenwater.com Dubbele Pompinstallatie

Nadere informatie

Korporaal Pompbediening - besturen van voertuigen

Korporaal Pompbediening - besturen van voertuigen Korporaal Pompbediening - besturen van voertuigen Hfst. 4-7 - 9 Kapitein Bob De Ryck september/oktober 2015 Hfst. 4 7-9 Pompbediening besturen van voertuigen 4 = De meetinstrumenten 7 = De pompbediening

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Werking/ functie De FikVacWet gebruikt u voor het opzuigen van onder meer snijdvloeistoffen, hydrauliekolie, lekvloeistoffen, adsorbenten, slib en spanen,

Nadere informatie

Aflegsysteem brandbestrijding

Aflegsysteem brandbestrijding Aflegsysteem brandbestrijding De door de ploeg te verrichten handelingen die tot doel hebben de juiste blusmiddelen volgens de juiste tactiek en techniek op de brandhaard aan te brengen 1976 Doelstellingen

Nadere informatie

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP Veiligheidsvoorschriften - De machine dient uitsluitend voor het mengen en verpompen van chape. Het verwerkte zand dient minimum korrel 05 te zijn en de maximum partikelgrootte bedraagt 16mm. Andere stoffen

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Handleiding mobiele hogedrukreiniger 200 bar, 15 l/min., 1.140 l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Inhoud 1. Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

Voorzitter Valideringscommissie: Lt-Kol ir VANDEVOORDE. Leden van de werkgroep procedure

Voorzitter Valideringscommissie: Lt-Kol ir VANDEVOORDE. Leden van de werkgroep procedure Piloot van de procedure: Jean-Claude VANTORRE Voorzitter Valideringscommissie: Lt-Kol ir VANDEVOORDE Directeur KCCE : Johan SCHOUPS Date :... Date :... Date :... Visa :... Visa :... Visa :... Leden van

Nadere informatie

Opmaak: Lt. Van Der Cruyssen Guy 1

Opmaak: Lt. Van Der Cruyssen Guy 1 6. Materialen voor brandbestrijding 6.1 Blusvoorziening 6.1.1 Het waterleidingsnet 6.1.1.1 Ondergrondse hydrant 6.1.1.2 Bovengrondse hydrant 6.1.1.3 Aanduiding van de hydranten 6.1.2 Open water 6.1.3 Autopompen

Nadere informatie

Voertuig voor Heide- en Bosbrandbestrijding

Voertuig voor Heide- en Bosbrandbestrijding Mercedes Benz UNIMOG UHM 4000/32 MTM: 10 000 kg Wielbasis: 3250mm Motor: 160 kw - 810 Nm EURO V Aandrijving: 4x4 met dwars en langs differentieelslot Ophanging met spiraalveren voor maximale alle-terrein

Nadere informatie

Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL.

Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL. Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL. De werking, de bediening en het onderhoud van de Heatweed XL en de Multihog zijn opgenomen in de oorspronkelijke handleiding van de fabrikanten.

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE HG800P / HG1200R. hydrofoorgroepen

INSTRUCTIEBOEKJE HG800P / HG1200R. hydrofoorgroepen INSTRUCTIEBOEKJE HG800P / HG1200R hydrofoorgroepen 2 Hartelijk dank! Hartelijk dank dat u voor een EUROM HG hydrofoorgroep gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

DERIA NEDERLAND DERIA VERWARMINGSSYSTEMEN d.m.v. STRALINGSWARMTE

DERIA NEDERLAND DERIA VERWARMINGSSYSTEMEN d.m.v. STRALINGSWARMTE MHOD070524 Pagina 1 van 6 Montagehandleiding DERIA-vloerverwarming Bij ouderwetse houten vloeren Montage vanaf de bovenzijde: Handleiding in 10 stappen met nuttige

Nadere informatie

1. Inleiding. Het procesmodel ZONNECOLLECTOR is gemaakt voor het gebruik op scholen. Het doel is om de leerling kennis te laten maken met het toepassen van een zonnecollector in een praktijksituatie. Hiervoor

Nadere informatie

www.regenwater.com Tuin Woningbouw Regenwater Regenwater Tuin Utiliteitsbouw Regenwater Grijswater Infiltratie Afvalwater

www.regenwater.com Tuin Woningbouw Regenwater Regenwater Tuin Utiliteitsbouw Regenwater Grijswater Infiltratie Afvalwater www.regenwater.com Afvalwater Infiltratie Grijswater Utiliteitsbouw Woningbouw in de tuin paal RVS Ondergrondse tuintankfilter Flatline regenwatertank (zie pagina 6) Dompelpomp X-Press tankfilter X-Press

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE TP800P-TP800R-TP1200R. tuinpompen

INSTRUCTIEBOEKJE TP800P-TP800R-TP1200R. tuinpompen INSTRUCTIEBOEKJE TP800P-TP800R-TP1200R tuinpompen Hartelijk dank! 2 Hartelijk dank dat u voor een EUROM TP tuinpomp gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw volle tevredenheid

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. Hierbij zijn twee hoofdtypen te onderscheiden, n.l. die met centrale kraanspil en die met afzonderlijke

HOOFDSTUK V. Hierbij zijn twee hoofdtypen te onderscheiden, n.l. die met centrale kraanspil en die met afzonderlijke HOOFDSTUK V BE i. Dl Het water is nog altijd de belangrijkste munitie voor de brandweer. Het benodigde bluswater kan worden onttrokken aan: 1. de drinkwaterleiding; 2. het 'open water'; 3. het bluswaterriool;

Nadere informatie

Landini Pompen. Leverbaar met vele soorten overbrengingen, waardoor vooral zwaardere tractoren zeer rustig kunnen draaien (1600 toeren).

Landini Pompen. Leverbaar met vele soorten overbrengingen, waardoor vooral zwaardere tractoren zeer rustig kunnen draaien (1600 toeren). Trekker aftakas pompen voor hoge druk Om een druk te bereiken boven de 10 atm. (bar), wat bij gebruik van bijvoorbeeld een beregeningsautomaat (haspel) noodzakelijk is, kunnen wij u een aftakas pomp leveren

Nadere informatie

Korporaal CENTRIFUGAALPOMPEN

Korporaal CENTRIFUGAALPOMPEN Korporaal KEUZEMODULE POMPEN HOOFDSTUK 5 Centrifugaal- en ontluchtingspompen. LT. Marnix Debbaut Post Eeklo CENTRIFUGAALPOMPEN 1 Voordelen centrifugaalpomp Weinig bewegende delen => weinig onderhoud. Kan

Nadere informatie

STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN AUTOMOTIVE INDUSTRIIE

STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN  AUTOMOTIVE INDUSTRIIE STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN Hoe te installeren: 1. De tijdschakelaar moet verticaal gemonteerd worden. 2. Plaats een nieuwe 9 Volt Alkaline batterij in het batterijcompartiment

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

Project Bluswater. Spoor 2: Bluswateralternatieven DEFINITIEF. Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland. Versie 1.1, 15 juni 2006

Project Bluswater. Spoor 2: Bluswateralternatieven DEFINITIEF. Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland. Versie 1.1, 15 juni 2006 Project Bluswater Spoor 2: Bluswateralternatieven Versie 1.1, 15 juni 2006 DEFINITIEF Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland H. Gerhardstraat 10 1502 CK ZAANDAM Pagina 1 van 24 Versie 1.1, 15 juni 2006

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

ZD COMPACT SILENT - DIESEL

ZD COMPACT SILENT - DIESEL Pompspecificaties Type ZD 900 ZD 600 Ontwerp met tandwielkast met tandwielkast Max. Capaciteit 95 m³/uur 65 m³/uur Max. Opvoerhoogte 20 mwk 20 mwk Max. Aanzuighoogte 9,6 mwk 9,6 mwk Geluidsniveau 47 db(a)

Nadere informatie

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES Technisch bulletin 71A datum 15 april 2011 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 INLEIDING Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet

Nadere informatie

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 71A ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet nader in de VAS of NEN-EN 12845+NEN

Nadere informatie

ZD 600/900 COMPACT SILENT COMBI

ZD 600/900 COMPACT SILENT COMBI Pompspecificaties Type ZD 900 ZD 600 Ontwerp met tandwielkast met tandwielkast Max. Capaciteit 95 m³/uur 65 m³/uur Max. Opvoerhoogte 20 mwk 20 mwk Max. Aanzuighoogte 9,6 mwk 9,6 mwk Geluidsniveau (elektro)

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket 1. Het Reni MAXI KUNSTSTOF pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Landini Pompen. Pompen voor kleine lichte trekkers, direct op de aftakas. Niet zelfaanzuigend

Landini Pompen. Pompen voor kleine lichte trekkers, direct op de aftakas. Niet zelfaanzuigend voor kleine lichte trekkers, direct op de aftakas LL(F)T/A52 Niet zelfaanzuigend Art. Nr Type Opbrengst Max. druk Max. verm. Opm. 32L000.035 LLFT/A52 30m3 4,0bar 6Pk Vrij op as LLT/A52 30m3 4,0bar 6Pk

Nadere informatie

TANKWAGEN 4000 liter met onafhankelijk aangedreven pomp (perceel 2)

TANKWAGEN 4000 liter met onafhankelijk aangedreven pomp (perceel 2) Bijzonder bestek II/MAT/A26-195-06 (perceel 2) Geldigheidsduur van de opdracht tot 04.04.2012 Brandweerdienst: TANKWAGEN 4000 liter met onafhankelijk aangedreven pomp (perceel 2) LEVERANCIER: FIRE TECHNICS

Nadere informatie

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen.

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. Voorwoord: Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. De installatie is zeer eenvoudig en voor iedereen goed te doen. Cool 150/250 Basis set Maar voorzichtigheid is geboden.

Nadere informatie

TANKWAGEN 12000 LITER

TANKWAGEN 12000 LITER Bijzonder bestek II/MAT/A26-173-06 Geldigheidsduur van de opdracht tot 7.12.2011 Brandweerdienst: TANKWAGEN 12000 LITER LEVERANCIER: VANASSCHE SERVICES NV Brugsestraat 153 8531 Hulste Tel. 056/ 73 81 88

Nadere informatie

Leidingreparatie en -onderhoud

Leidingreparatie en -onderhoud Leidingreparatie en -onderhoud Uitgebreide keuze bij één leverancier. Uniek duurzaam ontwerp. Betrouwbare prestaties en snel. Type Aantal modellen Pagina Druktestpompen 2 9.2 Pijpbevriezers 2 9.3 Ontkalkingspompen

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Warmwater circulatie-unit O DVU 3 kw 230 V INHOUDSOPGAVE Voorwoord pag. 4 Inleiding pag. 5 Technische specificaties pag. 5 Veiligheidsvoorzieningen en instructies pag. 6 Werking van

Nadere informatie

Schakel de cv-pomp uit. Trek de stekker uit de wandcontactdoos.

Schakel de cv-pomp uit. Trek de stekker uit de wandcontactdoos. Als je een nieuwe radiator of een ander onderdeel op de cv-installatie wilt vervangen, moet je altijd eerst het water uit de cv-installatie laten lopen. Dit heet aftappen. Als je het nieuwe onderdeel hebt

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER FIELDMASTER INHOUDSTAFEL 1. ALGEMEEN 3 2. OPSLAG, TRANSPORT EN PLAATSINGSVOORSCHRIFTEN 3 3. EERSTE GEBRUIK 4 4. TECHNISCHE GEGEVENS

Nadere informatie

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke

Nadere informatie

BRAND CAFE ZONDER NAAM

BRAND CAFE ZONDER NAAM BRANDWEER KNOKKE-HEIST BRAND CAFE ZONDER NAAM CASE Sgt. Voet Sean 14-2-2013 Situeringsplan: Het handelspand is gelegen in de Noordhinderstraat 16 te Zeebrugge niet ver van de gewezen vismijn. Case brand

Nadere informatie

Alternatieven voor primaire bluswatervoorziening. Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding

Alternatieven voor primaire bluswatervoorziening. Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Alternatieven voor primaire bluswatervoorziening Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Alternatieven voor primaire bluswatervoorziening Datum: december 2009 NVBR (Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

TANKWAGEN 8000 LITER

TANKWAGEN 8000 LITER Bijzonder bestek II/MAT/A26-173-06 Geldigheidsduur van de opdracht tot 7.12.2011 Brandweerdienst: TANKWAGEN 8000 LITER LEVERANCIER: ETN P. VANASSCHE NV Bruggesteenweg, 2 8531 HARELBEKE Tel. 056/ 71 01

Nadere informatie

Montagehandleiding. van drukdompelpomp

Montagehandleiding. van drukdompelpomp Montagehandleiding van drukdompelpomp GEP Benelux BV Kolk 52 NL-4241 TJ Arkel Tel: +31(0)183-610520 Fax: +31(0)183-610530 info@regenwater.com www.regenwater.com Drukdompelpomp pomp voor plaatsing in de

Nadere informatie

A Stoel naar voren klappen. B Controleer of de batterijstekker in het apparaat is gestoken. C Klap de stoel naar achteren.

A Stoel naar voren klappen. B Controleer of de batterijstekker in het apparaat is gestoken. C Klap de stoel naar achteren. QUIKSTRT R/D 00/50 WRSHUWING Dit is slechts een korte handleiding! Lees voor het gebruik of onderhoud van het apparaat de bij het apparaat gevoegde gebruiksaanwijzing. ij niet-naleving van de gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Bodemsaneringswagen Deco-SV400T

Gebruikershandleiding Bodemsaneringswagen Deco-SV400T 1: Gebruikershandleiding Bodemsaneringswagen Deco-SV400T 1. Algemeen 2. Voor vertrek 3. Voordat u aan het werk gaat 4. Wat te doen bij vorst 5. Onderhoud 6. Storingen en mogelijke oorzaken 7. Veiligheid,

Nadere informatie

Brandkranen. Kaders en richtlijnen

Brandkranen. Kaders en richtlijnen Brandkranen Kaders en richtlijnen Dit document beschrijft het beleid van Dunea met betrekking tot brandkranen in bestaande en nieuwe leidingnetten. 2 Inhoud 1 Aanleg brandkranen 4 1.1 Drinkwaterlevering

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ...

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ... ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ.... 1 In deze bundel vind je tips en informatie om de werking van onze onderneming wat beter te leren kennen. VOORSTELLING ONDERNEMING Naam van onze onderneming:.. Straat:..

Nadere informatie

Hooiland pomp, Handleiding

Hooiland pomp, Handleiding Hooiland pomp, Handleiding Versie Maart 2012 Bom Aqua B.V. tel 078 6150402/ 06 120 945 36 Oosteind 47 Email info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Opvoerhoogte van 20-75

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket 1. Het Reni MAXI BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt u

Nadere informatie

[INSTALLATIE HANDLEIDING]

[INSTALLATIE HANDLEIDING] [INSTALLATIE HANDLEIDING] o Aquacombi @ info@aquacombi.nl W www.aquacombi.nl T 088 98 99 100 1 VOORDAT U BEGINT WATERDRUK De voorgeschreven werkingsdruk ligt tussen 1,5 en 6 bar. Bij stromend water, mag

Nadere informatie

Montagehandleiding van TEO systeembesturing

Montagehandleiding van TEO systeembesturing Montagehandleiding van TEO systeembesturing GEP Benelux BV Einsteinstraat 21 NL-3281 NJ Numansdorp Tel: +31(0)186-657617 Fax: +31(0)186-657616 info@regenwater.com www.regenwater.com TEO IRM -Systeembesturing

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket 1. Het Reni MAXI BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket 1. Het Reni MAXI BETON pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt u daarvoor voldoende

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO APG serie

Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO APG serie Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO APG serie Hydrochemie-Conhag B.V. TEKNA EVO APG serie 032010-1 - Bedieningsvoorschrift voor de installatie en ingebruikname van de analoge magneet doseerpomp

Nadere informatie

MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 71 ONDERDRUKBEVEILIGING IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Voor sprinklerinstallaties op een drinkwaterleiding is een vacuüm beveiligingstoestel nodig dat niet nader in de VAS of NEN-EN 12845+NEN

Nadere informatie

OVERZICHT Elektrisch gedreven, droge opstelling

OVERZICHT Elektrisch gedreven, droge opstelling OVERZICHT Elektrisch gedreven, droge opstelling Elektrisch gedreven, lage druk Aansluitingen zuigzijde perszijde Capaciteit max Druk max mwk Uitvoering Vermogen Pomp naam Pos kw 2" 16,8 35,5 2,2 NM32/16

Nadere informatie

Specialistengroep WTS 806

Specialistengroep WTS 806 Specialistengroep 806 Brand Ploeg Frequentie: minimaal 1 x per jaar per opdracht : De specialistengroep kan op een veilige wijze onder tijdsdruk diverse watertransportsystemen (met name 1000 en/of 2500)

Nadere informatie

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke

Nadere informatie

Inbedrijfstelling van de installatie

Inbedrijfstelling van de installatie Inbedrijfstelling van de installatie excellence in hot water INHOUD. Zonnecircuit.............................. 2. Inbedrijfstelling............................. 3 3. Oplossen van eventuele pannes..............

Nadere informatie

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak.

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Veiligheidsvoorzieningen De bestuurdersplaats bevindt zich aan de achterkant van de machine. De operator moet op de treeplank staan en zich stevig vasthouden aan

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

Prestaties van (filter)pompen. Door : Rob M.

Prestaties van (filter)pompen. Door : Rob M. Prestaties van (filter)pompen Door : Rob M. Bij de aanschaf van een (filter)pomp kunnen we nogal makkelijk een misvatting maken over de prestaties van een pomp. De enige gegevens die iets zeggen over de

Nadere informatie

Stabu breektank documentatie. Inleiding

Stabu breektank documentatie. Inleiding Product info Stabu breektank Stabu breektank documentatie Inleiding Blz. Documentatie 5 liter breektank -. Documentatie 0 liter breektank -. Documentatie 000 liter breektank 5-6. Documentatie 000 liter

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

De hogedrukreiniger is robuust en eenvoudig te bedienen, echter als problemen zich voordoen, benader dan uw dealer. Veiligheid

De hogedrukreiniger is robuust en eenvoudig te bedienen, echter als problemen zich voordoen, benader dan uw dealer. Veiligheid Gefeliciteerd met uw nieuwe hogedrukreiniger. Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk plezier van uw machine heeft, vragen wij u deze instrukties zorgvuldig te lezen voor de machine te gebruiken. De

Nadere informatie

HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000

HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000 HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000 Waterkracht B.V. Postbus 65 7050 AB Varsseveld Tel. : +31 (0)315 25 81 81 Fax : +31 (0)315 25 81 91 E-Mail : info@waterkracht.nl Internet : www.waterkracht.nl 2 INHOUD:

Nadere informatie

BioFleece. Biologisch Vliesfilter. Gebruiksaanwijzing

BioFleece. Biologisch Vliesfilter. Gebruiksaanwijzing BioFleece Biologisch Vliesfilter Gebruiksaanwijzing Het AquaForte BioFleece pompgevoede vliesfilter biedt zowel zeer fijne mechanische filtratie, dankzij het filtervlies, als biologische filtratie d.m.v.

Nadere informatie

Pompputten in PE 04/2015. Van regen naar rivier

Pompputten in PE 04/2015. Van regen naar rivier Pompputten in PE 04/2015 Van regen naar rivier OLIE-, VET EN Inhoud INOX GAMMA STOCKAGE TANKS Inleiding 57 PRPE150 : 150 L 58\59 PRPE1000 : 1000 L 60\62 56 De PE pompput is geschikt voor het verpompen

Nadere informatie

A Controleer of de batterijstekker in het apparaat is gestoken.

A Controleer of de batterijstekker in het apparaat is gestoken. QUICKSTRT B0R WRSCHUWING it is slechts een korte handleiding! Lees voor het gebruik of onderhoud van het apparaat de bij het apparaat gevoegde gebruiksaanwijzing. Bij niet-naleving van de gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

UltraFleece. Professioneel Bandfilter. Gebruiksaanwijzing

UltraFleece. Professioneel Bandfilter. Gebruiksaanwijzing UltraFleece Professioneel Bandfilter Gebruiksaanwijzing Proficiat met de aanschaf van uw UltraFleece Professioneel Bandfilter! U bezit hiermee een hoogwaardig mechanisch filter volgens de nieuwste technologische

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Alfamix (wasmachines) Handleiding

Alfamix (wasmachines) Handleiding Hot-fill systeem voor wasmachines Montage- en gebruikershandleiding Tot 90% van het energieverbruik van een wasmachine is elektriciteit gebruikt bij het opwarmen van warm water. De Alfamix laat toe om

Nadere informatie

4-2-2015. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem.

4-2-2015. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. p.162 Lt. Geert DERLYN Aflegsysteem: - werken in teamverband - bevelvoerder bepaald tactiek - beslissing op basis van verkenning Aflegsystemen: bij brand technische hulpverlening I.G.S. 1 Eenheidscommando

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding In de land- en tuinbouw wordt veel gewerkt met hydraulische installaties, Een trekker heeft een hydraulische hefinrichting waarmee werktuigen opgetild

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

WINFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK.doc

WINFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK.doc INFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK 1 Zuinig omspringen met drinkwater. Het gemiddeld drinkwaterverbruik in België schommelt rond 120 liter per dag en per inwoner. Hiervan gaat een groot deel naar het toilet

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING HYDRAPAK

GEBRUIKERSHANDLEIDING HYDRAPAK GEBRUIKERSHANDLEIDING HYDRAPAK INHOUDSOPGAVE PAGINA 1 Gezondheid en veiligheid Gezondheids- en veiligheidspunten 3 2 Algemeen 2.1 Productomschrijving 4 2.2 Identificaties 4 2.3 Leverbare modellen 4 2.4

Nadere informatie

GRUNDFOS mq -upa 15-90. compacte pompen voor huishoudelijke watervoorziening

GRUNDFOS mq -upa 15-90. compacte pompen voor huishoudelijke watervoorziening GRUNDFOS mq -upa 15-90 compacte pompen voor huishoudelijke watervoorziening Drukverhogingsinstallaties voor huishoudelijke toepassingen Klein van formaat, groot in daden De UPA Homebooster is een kleine

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO AKL serie

Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO AKL serie Bedieningsvoorschrift Analoge doseerpomp TEKNA EVO AKL serie Hydrochemie-Conhag B.V. TEKNA EVO AKL serie 02009-1 - Bedieningsvoorschrift voor de installatie en ingebruikname van de analoge magneet doseerpomp

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Decontaminatie-Unit 320

Gebruiksaanwijzing Decontaminatie-Unit 320 Gebruiksaanwijzing Decontaminatie-Unit 320 Gebruiksaanwijzing Barli Deco 320 Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw Decontaminatie- Unit dient u met een aantal zaken rekening te houden. Wij adviseren

Nadere informatie

TOEBEHOREN. Zuigkit. Drukregelaar DSK. Drukregelaar 02. Drukregelaar Kit 05. Drukregelaar SK. Drukschakelaars, manometers.

TOEBEHOREN. Zuigkit. Drukregelaar DSK. Drukregelaar 02. Drukregelaar Kit 05. Drukregelaar SK. Drukschakelaars, manometers. TOEBEHOREN Zuigkit Drukregelaar DSK Drukregelaar 0 Drukregelaar Kit 0 Drukregelaar SK Drukschakelaars, manometers Cintropur filters I Zuigkit Toepassingen Voor wateraanzuiging in regenwatertank Aanzuiging,

Nadere informatie

BEWAKING EN BESTURING. VOORDELEN VAN AANDRIJVINGEN MET VARIABELE FREQUENTIE (VFD's)

BEWAKING EN BESTURING. VOORDELEN VAN AANDRIJVINGEN MET VARIABELE FREQUENTIE (VFD's) BEWAKING EN BESTURING VOORDELEN VAN AANDRIJVINGEN MET VARIABELE FREQUENTIE (VFD's) Behoefte aan capaciteitsregeling Irrigatie-omstandigheden veranderen van jaar tot jaar, van seizoen tot seizoen, of zelfs

Nadere informatie

Brandweer voorwaarden behorend bij de APV vergunning ARTIKEL 1 Vrijhouden van terreingedeelten en bereikbaarheid 1.1 De rijbaan en/of de calamiteitenroute moet over een breedte van 3,5 meter vrij blijven.

Nadere informatie

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen Provinciaal Technisch Instituut EEKLO Automatiseringstechnieken Hydraulica toepassingen Moerman P. 7S TSO CMP/Regeltechniek 2 1. Verband tussen debiet en druk. Aan de hand van de proefopstelling gaan we

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

Tips Voor een brandveilig evenement

Tips Voor een brandveilig evenement Tips Voor een brandveilig evenement Hoe brandveilig is uw evenement? Brandveiligheid is uw eigen verantwoordelijkheid Een evenement organiseren doe je op veilige manier. In deze folder treft u wat tips

Nadere informatie

DIENSTNOTA 2006/13. Herentals, 17 juli BETREFT : standaard operatie procedures brandweer Herentals

DIENSTNOTA 2006/13. Herentals, 17 juli BETREFT : standaard operatie procedures brandweer Herentals BRANDWEER HERENTALS GEWESTCENTRUM Z Herentals, 17 juli 2006 DIENSTNOTA 2006/13 BETREFT : standaard operatie procedures brandweer Herentals Een werkgroep samengesteld uit de officieren en de bevelvoerders

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. "-" aansluiting. power LED. ventilator "+" aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2.

1. BESCHRIJVING. - aansluiting. power LED. ventilator + aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2. 1. BESCHRIJVING power LED "-" aansluiting ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact ventilator "+" aansluiting zekering 2. AANSLUITINGEN Verbind de inverter met de batterij (krokodillenklemmen meegeleverd)

Nadere informatie

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING IN ONTVANGST NEMEN VAN HET APPARAAT INLEIDING TECHNISCHE GEGEVENS PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE VAN DE TRANSPARANTE

Nadere informatie

USER MANUAL BUS. www.fogmaker.com Art. No. 8012-004. Edition 2.1

USER MANUAL BUS. www.fogmaker.com Art. No. 8012-004. Edition 2.1 USER MANUAL BUS www.fogmaker.com Art. No. 8012-004 Edition 2.1 1. Algemene beschrijving Deze bus is uitgerust met een volledig automatisch blussysteem voor de motorruimte en eventuele aparte verwarmde

Nadere informatie

Ç)- EASY DOZ. Installatie handleiding

Ç)- EASY DOZ. Installatie handleiding Ç)- EASY DOZ Installatie handleiding EASY DOSE INSTALLATIEHANDLEIDING ACTIVATIE MET SLECHTS EEN HAND 1 product 4 l/m ACTIVATIEKNOP 1 product 16 l/m WAT ER IN DE DOOS ZIT: 1. Verstuiver 2. Analysetube 14

Nadere informatie