Raadsinformatiebrief. Onderwerp Investeringsbesluit Landschappen van Allure - Groene Corridor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsinformatiebrief. Onderwerp Investeringsbesluit Landschappen van Allure - Groene Corridor"

Transcriptie

1 Raadsinformatiebrief Onderwerp Investeringsbesluit Landschappen van Allure - Groene Corridor Inleiding/aanleiding Op 24 juni 2013 hebben wij kennis genomen van het provinciale investeringsbesluit over de 1 e tender van het programma Landschappen van Allure (LvA). In april hebben wij daartoe samen met Brabants Landschap, gemeente Eindhoven, defensie en IVN het investeringsvoorstel Groene Corridor ingediend inclusief o.a. de Oirschotse Integrale Visie op de Groene Corridor (raad 23 april 2013). Wij zijn verheugd te constateren dat het gezamenlijke allure-project Groene Corridor op basis van het advies van de adviescommissie onder leiding van prof. Drs. Asselbergs op de LvA-ranglijst prijkt op de eerste plaats. Provincie Noord-Brabant treedt eerdaags met de projectindieners in overleg over de concrete investeringsbijdragen. Wij verwachten dat wij u daarover op zijn vroegst in september kunnen informeren. Voor de volledigheid verwijzen wij naar de bijgevoegde documenten. Bijlagen ter inzage Statenmededeling 18 juni 2013 Landschappen van Allure: investeringsbesluit 1e tender. Bijlage 1 Ingekomen Landschappen van Allure investeringsbesluiten 1e tender. Bijlage 2 Advies van de adviescommissie Landschappen van Allure 1e tender. Persbericht Groene Corridor Brabants Landschap, gemeenten Eindhoven en Oirschot. Oirschot, d.d. 24 juni 2013 Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders, Theo van Waes, Secretaris Ruud Severijns, Burgemeester Raadsinformatiebrief Investeringsbesluit LvA.doc/blz. 1

2 Bijlage 1 (documentnummer ) bij GS dossier Landschappen van Allure investeringsbesluiten 1e tender van 18 juni 2013 Ingekomen investeringsprojecten 1 e tender Landschappen van Allure. Onderstaand een korte weergave van de tien projecten, die bij het College van GS zijn ingediend. Alle projecten hebben hun basis in het Bidbook Landschappen van Allure van 28 augustus 2012 (EH -0153). Zie: De Linie (de Brabantse Wal) Projecttrekker: gemeente Steenbergen Hoofdthema s: natuur en defensie- & waterhistorie, landschap en recreatie & toerisme. Resultaat: Hersteld cultuurhistorisch erfgoed uit verschillende tijdperken, zoals Fort de Roovere en de Waterschans. Aansluiting bij gebiedsopgave Waterpoort door realisatie van toegankelijke recreatieve waterpoorten. Recreatieve infrastructuur en routestructuren maken het gebied beleefbaar en toegankelijk mede door inzet van GPS systemen en Linie-app s. Projectpartners: gemeente Steenbergen, Natuurmonumenten, Waterschap Brabantse Delta, Stichting Menno van Coehoorn, Gilde Sebastiaan, Stichting Bezichtiging Monumenten, Evenementenbureau Brabantse Wal, Gemeente Bergen op Zoom, Brabants Landschap, Vrienden van de West Brabantse Waterlinie, Watersportvereniging, exploitant jachthaven, Akkermans Leisure &golf, Benedensas VOF, werkgroep de Waterschans, Gemeente Roosendaal, Stiching Kasteel van Wouw en lokale burgers, ondernemers en verenigingen op het gebied van cultuurhistorie. De Zoom (de Brabantse Wal) Projectrekker: gemeente Bergen op Zoom Hoofdthema s: landschap en turfhistorie, natuur en burgers en economie, recreatie en toerisme. Resultaat: De Zoom, een oude turfvaart, is hersteld en beleefbaar gemaakt via een struin- en fietspad van Bergen op Zoom tot het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide. Landgoederen als de Wouwse Plantage en Lievensberg dienen als recreatieve poort. Landschapspark de Bergse Heide is gerealiseerd door nieuwe economische dragers vanuit de lokale en regionale economie. Projectpartners: gemeente Bergen op Zoom, gemeente Roosendaal, Stichting Bergsche Heide, Wouwse Plantage N.V., Dorpsperspectief Heerlijckheid Nispen en Natuurmonumenten. De Steilrand (de Brabantse Wal) Projecttrekker: gemeente Woensdrecht Hoofdthema s: natuur, landschap, landgoederen. Resultaat: Herstelde zichtlijnen van de steilrand door aanleg en herstel belvedères en zichtlocaties. Geologisch monument is hersteld en toegankelijk voor publiek. Liberation route is beleefbaar. Integratie van natuurwaarden door versterkte verbinding tussen Natura 2000 gebieden.

3 Projectpartners: gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Volkabdij OLV ter Duinen, LS Ned Leidingstraat, Business Park Aviolanda, Stichting Landgoed de Hertgang en Hoeve het Hooghuis Dorpskernen verbonden Schaijkse dreven en driften (de Maashorst) Projecttrekker: gemeente Landerd Hoofdthema s: landschapsverbetering stad-land, landschap en bedrijfsleven. Resultaat: Een nieuw dorpslandschap waarin de unieke cultuurhistorische en archeologische eigenschappen van de Maashorst tot uiting komen. Verbinding tussen het hart van het gebied met de dorpsrand van Schaijk. Burgerparticipatie is een bindende factor. De locatie Palmstraat is de regionale entree en ontvangstpoort van de Maashorst. Projectpartners: gemeente Landerd, recreatieoord De Maashorst BV, Hofmans Beheer BV, Stichting Nieuwe Natuur, Natuurbegraven Nederland BV en IBN Holding. Landerij van Tosse (de Maashorst) Projecttrekker: Stichting Landschapsbeheer Oss Hoofdthema s: landschap en voedsel, stadslandbouw, participatie burgers. Resultaat: Onthaasten, op kracht komen en genieten. Landerij van Tosse vormt een waardevol voedsellandschap: het centrum van gezonde voeding en gezonde geest. Het kleinschalig kampenlandschap is versterkt en VanTosse gewassen zijn ontwikkeld. Er staat een kennis en leercentrum voor Natuur, Landschap en Cultuurhistorie met een kruisbestuiving tussen onderwijs, ondernemers, en onderzoek. Projectpartners: Stichting Landschapsbeheer Oss en gemeente Oss, vrijwilligers, bedrijfsleven. De Groene Corridor (Het Groene Woud) Projecttrekker: Brabants Landschap Hoofdthema s: toerisme & recreatie, stad-landverbinding, landschap en cultuurhistorie. Resultaat: De groene corridor bestaat uit een aan te leggen autoluwe fietsverbinding van 13 km tussen hartje Eindhoven en het Marktplein van Oirschot. Deze wordt omzoomd door een groene laanstructuur. Projectpartners: Stichting het Noordbrabants Landschap, gemeente Oirschot en gemeente Eindhoven. Biomassaplein (Het Groene Woud) Projecttrekker: gemeente Boxtel Hoofdthema s: energiewinning uit landschap om hiermee weer nieuw landschap te creëren. Resultaat: alle houtige biomassa van de deelnemende gemeenten blijft tot aan de verkoop aan eindgebruikers eigendom van de overheden, waardoor een positief prijsbeeld ontstaat ( thans is afvoer en verwerking van biomassa vaak een kostenpost voor overheden en een mooie bron van inkomsten voor afvalverwerkende bedrijven). De netto-opbrengsten zullen geheel worden ingezet t.b.v. het landschap. Projectpartners: gemeente Boxtel, gemeente Vught, gemeente Schijndel, gemeente Best en gemeente Sint-Michielsgestel Harba Lorifa (Het Groene Woud) Projectrekker: gemeente s-hertogenbosch Hoofdthema s: toerisme en recreatie, landschapsvernieuwing, fysieke verbinding van de stad met ommeland.

4 Resultaat: in drie deelprojecten worden respectievelijk de oostkant van s-hertogenbosch (Kanaalpark), de zuidzijde (richting St-Michielsgestel) en zuidwesten (richting Vught) sterk vergroend en gerevitaliseerd: landbouw op de juiste plek en een stadsboerderij om de stedeling naar het platteland te lokken. Toeristisch-recreatief valt een boomkronenpad op, dat is gepland bij recreatieplas de IJzeren Man in Vught. Projectpartners: gemeente s-hertogenbosch, Brabants Landschap, Gemeente Sint- Michielsgestel, Fitt Outdoor, Waterschap De Dommel, Landgoed De Dennenboom en De Jofrahoeve. De Nieuwe Heerlijckheid (Het Groene Woud) Projecttrekker: gemeente Tilburg Hoofdthema s: toerisme en recreatie, landschapsvernieuwing, fysieke verbinding van de stad met ommeland. Resultaat: forse vergroening en revitalisering (stadlandbouw) van de noord-oost zijde van de stad richting de Loonse en Drunense Duinen. Kenmerkend zijn verder een opwaardering van landgoed de Strijdhoef en de sloop van een verlaten steenfabriek om een onbelemmerde doorgang naar de Loonse en Drunense Duinen te maken. Projectpartners: gemeente Tilburg, Stichting het Noordbrabants Landschap en Beheermaatschappij De Strijdhoef BV Het Kloppend Hart van Het Groene Woud (Het Groene Woud) Projecttrekker: gemeente Boxtel Hoofdthema s: toerisme en recreatie, verbinden van afzonderlijke natuurgebieden, gezondheid & landschap en cultuurhistorie. Resultaat: dit programma bestaat uit 14 deelprojecten die samen een verbinding tot stand brengen tussen de landschappelijk en ecologisch waardevolle deelgebieden zoals de Mortelen, de Scheeken en de Kampina. Binnen de deelgebieden zelf vindt verrijking plaats op cultuurhistorisch, landschappelijk of toeristisch-recreatief gebied: Vlaamse Schuren, herintroductie van het edelhert en de combinatie van zorg en groen. Projectpartners: gemeente Boxtel. gemeente Best, gemeente Sint Oedenrode, Prorail, Stichting het Noordbrabants Landschap, zorgboerderij De Hagelaar, Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde, Stichting de Brabantse Boerderij, Agrarische Natuur Vereniging Het Groene Woud, Ekkersweijer Recreatie bv/ondernemersconsortium De Vleut, Regio Nederland van de Congregatie der assumptionisten, Brinvast BV, Kunststichting Sint Oedenrode en Besloten vennootschap A. van Liempd Beheer.

5 s Hertogenbosch, 14 juni 2013 onderwerp: Advisering Landschappen van Allure, 1 e tender uw kenmerk: C / dd 10 mei 2013 College van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant Postbus MC Den Bosch Geachte leden van het college van Gedeputeerde Staten, Hierbij zenden wij u ons advies over de tien investeringsvoorstellen die door Uw College aan ons per brief op 10 mei 2013 zijn voorgelegd in het kader van de 1 e tender investeringsproject Landschappen van Allure. Wij hebben met plezier gewerkt aan dit advies. Met waardering constateren wij dat de betrokken partijen in de regio voortvarend aan de slag gegaan zijn met de door de provincie Noord Brabant in gang gezette ambities in het investeringsproject Landschappen van Allure. We concluderen dat twee jaar gezamenlijk investeren in deze vorm van integrale gebiedsontwikkeling nu zijn vruchten afwerpt. Wij zijn graag bereid u te adviseren over de projecten in een 2 e tender van het project Landschappen van Allure. De Adviescommissie Landschappen van Allure Voorzitter, Prof. drs. A.L.L.M. Asselbergs Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 1

6 Advies 1 e tender Landschappen van Allure Dit is het advies van de Adviescommissie aan het College van GS van de provincie Noord Brabant over de 1 e tender Landschappen van Allure. In dit advies gaan wij in hoofdstuk 1 in op het verzoek van het College en de wijze waarop wij daaraan invulling hebben gegeven. In hoofdstuk 2 adviseren wij u over de tien investeringsvoorstellen uit de 1 e tender. Wij geven daarbij een overzicht met een rangschikkingslijst en lichten ons advies vervolgens per project kort toe. In hoofdstuk 3 adviseren wij u over het vervolg van de Landschappen van Allure. 1. Uw verzoek en de werkwijze van onze commissie. Ons advieswerk vond plaats binnen de door Provinciale Staten en het College van Gedeputeerde Staten gestelde kaders, zoals de Investeringsagenda van Brabant (Landschappen van Allure), het Bidbook Landschappen van Allure, de Subsidieregeling Landschappen van Allure Noord Brabant en het Reglement Adviescommissie Landschappen van Allure. Ook het koersdocument Transitie Stad en Platteland is een belangrijk kader. Op 15 april 2013 hebben de betrokken tien indieners vanuit de regio hun voorgenomen projecten aan onze commissie gepresenteerd. Met belangstelling hebben wij toen kennis genomen van de uitwerkingen van de in het Bidbook opgenomen investeringsvoorstellen. Wij hebben toen het elan geconstateerd waarmee vanuit de regio invulling wordt gegeven aan de door de provincie Noord Brabant opgeroepen ambitie voor de Landschappen van Allure. Het College van GS heeft half mei 2013 de tien bij de provincie ingediende investeringsvoorstellen voor advies aan ons voorgelegd. Wij hebben conform het verzoek van het College deze voorstellen beoordeeld en op basis daarvan dit advies opgesteld. Conform de regeling Landschappen van Allure Noord Brabant adviseert de adviescommissie aan de hand van art. 6 (de subsidievereisten, gerelateerd aan de drie doelen van de Landschappen van Allure) en daaraan gekoppeld art. 12 (de verdeelcriteria, indien er een overschrijding van het subsidieplafond plaatsvindt en er een afgewogen prioritering moet plaatsvinden). Aangezien er inderdaad sprake is van een overschrijding geven wij een advies aan de hand van de vier verdeelcriteria in art. 12 lid 1a t/m 1d. Bij onze beoordeling en (punten )waardering voor projecten hanteren wij een aantal noties, die wij hier in het kort opsommen. M.b.t. art. 12 lid 1a, de mate van versterken van het landschap. A. is er in het project sprake van een conceptuele benadering en een samenhangende en integraal programmatische aanpak in het landschap die kenbaar ruimtelijke kwaliteit oplevert? B. zijn de gebiedsspecifieke potenties (op minimaal de regionale schaal) goed benut? C. is er vanuit de conceptuele benadering en de al aanwezige gebiedspotenties aandacht voor toekomstwaarde, voor continuïteit in uitwerking, voor participatie en realisatie? D. is die continuïteit aanwezig op diverse schaalniveaus van het project? M.b.t. art. 12 lid 1b, de mate van participatie in het landschap Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 2

7 E. in welke mate zijn nieuwe partners aangetrokken en zijn coalities aangegaan of worden die gezocht, bijv. met het bedrijfsleven, de kunst/cultuur, met het onderwijs of met zorg en welzijn? F. In hoeverre gaat participatie naast betrokkenheid (meedenken) ook over (financiële) verantwoordelijkheid (meedoen)? M.b.t. art. 12 lid 1c, de mate van verdienmogelijkheden voor het landschap G. hoe is de materiële en financiële verantwoordelijkheid verdeeld tussen overheid en bedrijfsleven (de markt)? H. zijn projecten uitgewerkt in businesscases? M.b.t. art. 12 lid 1d, de mate van innovatie en vernieuwing in en voor het landschap I. is er sprake van renovatie (herstel, reconstructie) en/of van innovatie (vernieuwing)? Beide kunnen adequaat zijn. J. zo ja, op welk vlak: ontwerptechnisch, in herbestemming, in duurzaam beheer, in financiële arrangementen, in samenwerking of in een bijzondere soort van proceskwaliteit? Bij alle vier de verdeelcriteria vinden wij de mate van concreetheid en de hardheid van samenwerkingsovereenkomsten en investeringsvoorstellen een belangrijke notie. Is de visie en de ambitie in het project in voldoende mate omgezet in concrete projectvoorstellen en projectafspraken? 2. Advies over tien projecten. De oogst van tien projecten is rijk en divers. Wij hebben de tien aan ons voorgelegde investeringsvoorstellen voor advies aan de hand van bovengenoemde criteria beoordeeld. Wij constateren dat alle voorstellen inhoudelijk voldoen aan de door de provincie beoogde doelen van Landschappen van Allure. Wij geven een positief advies over alle projecten. Dat betekent dat de projecten in ruime mate voldoen aan art. 6 van de regeling, de subsidievereisten gerelateerd aan de drie doelen van de Landschappen van Allure. Wij constateren ook dat de door de provincie in gang gezette impuls door betrokken projectpartners in de regio actief en adequaat is opgepakt. Daarmee is een waardevol gebiedsproces in gang gezet waarvan de betekenis voor het landschap ook op langere termijn niet onderschat moet worden. Projectpartners komen met voorstellen die kansen bieden om bestaande kwaliteiten van het landschap te versterken, stad en ommeland beter te verbinden en dat zowel in fysiek ruimtelijk als ook in sociaal cultureel en economisch oogpunt. Wij zien in de projecten een vorm van herontdekking van het Brabantse landschap en hoe dat met gezamenlijke inzet ontwikkeld en beheerd kan worden. Verborgen kwaliteiten worden opengelegd en ontwikkeld met een hernieuwde Brabantse dynamiek. De provincie heeft juist gebieden met landschapskwaliteiten met allure gekozen om deze te versterken en te ontwikkelen. Het zijn drie overgangsgebieden stad land in de stedelijke, dynamische kennisregio Brabant. Deze keuze zal op termijn zijn duurzaam effect hebben. De drie gebieden zijn nu voor veel mensen (zeker van buiten de provincie) relatief onbekend en worden door hen veelal beleefd als doorgangsgebieden. Door juist te investeren in hun bestaande landschappelijke kwaliteit worden bewoners en bezoekers verleid tot verblijf en bestedingen. Alle projecten spelen in op het creëren van landschapsallure ten dienste van het welbevinden, het wonen en het werken in en buiten de stad. Het ene project overtuigt daarmee in deze fase van Landschappen van Allure duidelijk meer dan het andere. De keuze van het provinciale bestuur voor Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 3

8 een open competitieve inschrijving is weliswaar gedurfd, maar goed uitgewerkt. Wij hebben waardering voor de wijze waarop projectpartners in de regio de samenwerking met de provincie conform de koers Transitie Stad en Platteland zijn aangegaan. De investeringsimpuls van de provincie is een effectief mechanisme gebleken waarmee een belangrijk proces in de regio op gang is gebracht. Diepte investeringen in bestaande kwaliteiten van het landschap moeten niet alleen landschappelijk en landschapsecologisch gaan renderen maar zullen ook moeten resulteren in een economische en sociaal culturele spin off. Dit conform uw beoogde ambities in de Agenda van Brabant om uw provincie als kennis en innovatieregio op een hoger niveau te tillen. Dit alles afwegend is in een aantal projecten toch nog een nadere verdiepingsen kwaliteitslag nodig om deze allure ambities echt waar te maken. We gaan daar in ons advies in hoofdstuk 2 en 3 nader op in. We herkennen in de projecten ook reacties op de adviezen van de Commissie Sijmons, de commissie die u en de regionale partijen in het voortraject heeft geadviseerd over de projectontwikkeling in de drie landschappen. De projecten tonen één of meer karaktertrekken van de door de Commissie Sijmons onderscheiden driedeling: innovatieve top projecten, ruimtelijk top projecten en bottom up projecten. In hoofdstuk 3 geven wij een aantal adviezen voor verbetering die bij het vervolg van dit investeringsproject van belang zijn om de doelen van de Landschappen van Allure zeker op de langere termijn te borgen. Prioritering, de tien projecten nader gewogen. Er werd in deze 1 e tender van tien projecten een totaal bedrag gevraagd van 58,179 miljoen, wat een overschrijding betekent van 31,704 miljoen. De provincie Noord Brabant stelde immers een budget beschikbaar van 26,475 miljoen. Op basis van de verdeelcriteria van art. 12 van de regeling Landschappen van Allure Noord Brabant hebben wij op verzoek van het College van GS de projecten beoordeeld en voorzien van een puntenscore en een rangschikking. Wij adviseren het College van GS om bij de toezeggingen over de ingekomen investeringsvoorstellen de onderstaande beoordeling en rangschikking aan te houden. project Landschap totaalscore 1. De Groene Corridor Het Groene Woud 82, De Zoom De Brabantse Wal 79, Het Kloppend Hart Het Groene Woud 78, De Landerij van Tosse De Maashorst 76, Biomassaplein Het Groene Woud 75, De Linie De Brabantse Wal 74, Harba Lorifa Het Groene Woud 73, De Steilrand De Brabantse Wal 64, Dorpskernen verbonden Schaijkse De Maashorst 63,125 Dreven en Driften 10 de Nieuwe Heerlijkheid Het Groene Woud 62,000 Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 4

9 Tabel 1 in de bijlage geeft de puntenscore voor de vier verdeelcriteria uit art. 12 en de daaruit voortkomende totaalscore en rangschikking van de tien projecten. Advies over de tien projecten Onderstaand gaan wij per project inhoudelijk op het volgende in: 1. Oordeel en advies over het investeringsvoorstel; 2. Adviezen voor de vervolgfase van het investeringsvoorstel. De gemaakte opmerkingen zijn soms toegespitst op het project maar ook gemaakt in verhouding, in vergelijking met hoe andere projecten op een dergelijk criterium of punt zijn beoordeeld. Wij adviseren het College van GS onze opmerkingen te betrekken bij de toekenning van de investeringsbijdragen 1 e tender en bij de vervolgafspraken voor uitwerking en uitvoering van projecten. Project 1: De Groene Corridor Het Groene Woud Oordeel en advies: Project is een onderdeel van een ruimtelijk topproject in Brabant, een imposante verbinding stadland, slow lane is een conceptueel sterk ruimtelijk project dat goed spoort met de lokale gebiedsontwikkelingen. Dit project vraagt een lange adem en een consistente inrichting en uitvoering. De fietsbrug is een specifiek, maar essentieel onderdeel van het totaalproject Groene Corridor. Aansluiting met kunst en design (Design Academy bijv.), die voor de nodige innovatie kan zorgen, wordt gemist. Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Adviezen vervolgfase: Project vraagt om topinzet en innovatie op het gebied van ontwerp en inrichting bijv. t.a.v. ontwerp en/of constructie van de brug (3D print). Het project kan worden verrijkt met karakteristieke oplossingen bijv. voor de verlichting van deze corridor, een visie op eenheid van profiel, kleur en/of materiaal over het totale traject (constante vormgeving in een veranderende omgeving). In en rondom Eindhoven is deze kennis volop aanwezig. Denk verder aan: nieuwe vormen van brugbeheer (zie de grote investering in beheerkosten ) en over een nader doordachte keuze van de boomsoorten (wil men een mono cultuur met de zomereik of juist niet?). Dit kan door bijvoorbeeld een relatie te leggen tussen boomsoort, leeftijdsopbouw en landschappelijke deeltrajecten. Project 2: De Zoom De Brabantse Wal Oordeel en advies: Conceptueel sterk project (turf, turfvaart), in potentie een ruimtelijk topproject, integraal met verwevenheid van thema s (cultuur, recreatie en ecologie). Een goed uitgewerkt, zichtbaar en beleefbaar project met allure. De Zoom verbindt deellandschappen, is gradiëntrijk en daarmee kansrijk. Aantrekkelijke stad land verbinding met een veelsoortig aanbod voor publiek. Het genoemde turfaquaduct kan uniek zijn op de schaal van Nederland, voorbeeldige participatie met burgers en scholen, goede ideeën over verdienmogelijkheden (fondsvorming o.a. ). Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 5

10 Adviezen vervolgfase: Werk de sociaal culturele dimensie van deze specifieke Brabantse turfgeschiedenis uit. Wat maakt deze geschiedenis onderscheidend van bijvoorbeeld de Hollandse en de Drentse/Friese verveningen? Businesscase uitwerken en optimaliseren. Mogelijk met rechten en plichten werken. Werk aan de link met het kennisveld. Kijk of er nog mogelijkheden zijn met design. Project 3: Het Kloppend Hart Het Groene Woud Oordeel en advies: Omvangrijk en sterk conceptueel project. Het verbindt de deelgebieden in het hart van Het Groene Woud en versterkt een reeks van aangrenzende bestemmingen met potentie voor allure. Binnen Het Groene Woud is Het Kloppend Hart in samenhang met de inzet op drie stad landprojecten essentieel. Sterk bottom up project, heeft hoog ambitieniveau met concrete voorstellen m.b.t. natuur/ecologie en landschap (cultuurhistorie). Er is aandacht voor structurele uitwerking van verdienmodellen o.a. via fondsvorming. Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Edelhert als icoon is van belang voor de beleefbaarheid van de natuur maar nog meer voor de regionale economie (branding, recreatie en toerisme). Hoge participatiegraad, vooral van ondernemers. Nieuwe allianties zoals met onderwijs, kunsten en cultuur krijgen nog weinig aandacht. Adviezen vervolgfase: Extra aandacht voor innovatie en participatie op het vlak van onderwijs, kunst en cultuur, ontwerp en design. Nadere uitwerking van de ecologische verbindingen in relatie tot de Brabantse beekdalen verdient aandacht. De daadwerkelijke verbinding van high tech met high green vraagt om een innovatieve invulling. Verruiming van het areaal van het edelhert is gewenst. Project 4: De Landerij van Tosse De Maashorst Oordeel en advies: Creatief en innovatief project, op meerdere fronten goed uitgewerkt, waaronder cultuurhistorie, aansluiting op landbouw/streekproducten, sterke stad landrelatie. Project maakt link met verschillende belevingssnelheden (van snelweg tot fietsroute). Potentie ook voor spin off in de regio en zelfs breder in Brabant. Een visuele verrassing van een idealistisch landschap. Hoge participatiegraad met nieuwe verbindingen, programmatisch en procesmatig sterk project, ruimtelijk goed uitgewerkt. Mooi bottom up project. Burgerparticipatie is goed georganiseerd. Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Adviezen vervolgfase: Positie van en kansen met het aangrenzende klooster, dat overigens nu in bezit is van een GGZ organisatie, is wezenlijk voor dit project. Een zorg en welzijnsfunctie kan dit project compleet maken en daarmee allure geven. Het project uitwerken in een businessmodel is randvoorwaarde i.v.m. beheerbaarheid en duurzaamheid in de toekomst. Betrek in de uitwerking van de businesscase ook financiële expertise om de condities scherp te maken. Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 6

11 Project 5: Biomassaplein Het Groene Woud Oordeel en advies: Goed thematisch project rond thema landschap en energie. Innovatief project met in deze fase een prominente rol voor gemeenten en daarmee ook een bottom up project. Sterk revolverend project en in dat opzicht onderscheidend op gebied van natuur en landschap. De overheden blijven tot ver in de keten eigenaar van de biomassa. De onrendabele top/start kan ook via de markt opgelost worden. Geld lenen of garant staan i.p.v. het gevraagde geld geven is een alternatief voor de provincie. Project heeft (nog) geen directe koppeling aan specifieke groene objecten en projecten. Levert het biomassaplein nieuw groen op in het landschap (bijv. populierenteelt) of is dit een concept dat vooral onderhoud en beheer van het bestaande groen kan aanjagen en financieren? Er is geen zichtbare aandacht voor de kwalitatieve aspecten van de locatie van het biomassaplein zelf. Het biomassaplein kan door zijn bijzondere inrichting een ruimtelijk icoon worden. Innovatie is er vooral in gelegen dat de waarde, financieel en als schone energiebron, van biomassa maximaal wordt benut ten behoeve van de publieke zaak. Adviezen vervolgfase: De achterliggende landschappelijk doelen concreter maken. Wat is de landschappelijke meerwaarde, wat is de output? Bij ontwikkeling en inrichting van de locatie van het Biomassaplein ook aandacht voor kwaliteit, zowel ruimtelijk als milieutechnisch. Project 6: De Linie De Brabantse Wal Oordeel en advies: Conceptueel sterk project, integraal, ruimtelijk topproject, gericht op renovatie van verborgen waarden. Kernkwaliteiten en potenties van het gebied worden goed benut, belangrijke impact op de gewenste allure van dé Wal, landschap komt op deze manier tot leven, op een wijze die ook op andere plekken in Nederland plaats vindt. Renovatie van het landschap staat centraal, innovatie veel minder. Sterk in de componenten recreatie & toerisme en cultuurhistorie, uitvoerbaar plan met concrete uitwerkingen. Relatief veel investeringen in voorzieningen watersport. Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Discutabele keuze m.b.t. deelproject Waterschans i.v.m. hoge kosten voor het verplaatsen van veel grond voor ca. 0,5 miljoen omwille van weinig rekkelijke archeologie en historische begrenzing. Adviezen vervolgfase: Deel project Waterschans en de daarmee gepaard gaande kosten voor herstel en grondverzet ernstig heroverwegen, advies om dat onderdeel uit dit project te halen. Ecologische component kan sterker uitgewerkt worden, evenals de relatie inundatie met landbouw en/of natuur. Project 7: Harba Lorifa Het Groene Woud Oordeel en advies: Gedegen, integraal en samenhangend voorstel met drie sterke planlijnen. Stevig bottom up project met hoge participatiegraad, sterk in landschap en ecologie. Goed voorbeeld van renovatie in het landschap is het deelproject de IJzeren Man, waar voorziening met verbleekte allure door nieuwe impulsen weer toekomstwaarde krijgt. Uitwerking van de projectonderdelen is divers en wisselend van betekenis, icoon projecten worden daarbij gemist. Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 7

12 ontbreekt. Aandacht voor innovatie en nieuwe allianties is beperkt, bijv. de koppeling met musea, kunst en cultuur van Den Bosch e.o. Adviezen vervolgfase: Explicieter inzetten op ruimtelijke en architectonische uitwerking, sterker sturen op iconen en duidelijker maken wat de potentiële impact is van het project. Heeft Kanaalpark meer mogelijkheden in combinatie met rood als verdienmodel? Project 8: De Steilrand De Brabantse Wal Oordeel en advies: Uniek project op Brabantse schaal gezien dé wal en dé steilrand. Heeft potentie en allure voldoende om ruimtelijk topproject te worden. Een visionair verhaal ontbreekt echter. Hoe ga je in de toekomst om met de Wal? Uitwerking mist overtuiging. Conceptueel is dit project nog onvoldoende uitgewerkt, samenhang tussen de verschillende projecten en structuren wordt gemist. Bottom up project, mooie aanpak buisleidingenstraat. Mogelijk een overdaad aan deelprojecten, sterkere prioritering is een optie. Landgoederen zijn belangrijk en vragen om een bredere conceptuele benadering. Meer aandacht nodig voor ontsluiting en totaalbeleving. Veel participatie met name vanuit het bedrijfsleven, goede koppeling natuur & economie, maar uitgewerkte business case t.b.v. exploitatie ontbreekt. Adviezen vervolgfase: De kwaliteit van dé wal als geheel scherper uitwerken. Meer inzet op integrale ontwerpkwaliteit. Probeer de Westflank van Brabant met dit project neer te zetten op de schaal van Nederland. Positie van de landgoederen bezien in dit project of in een koppeling met project Landgoederen (zie Bidbook) opnemen. Project 9: Dorpskernen verbonden Schaijkse Dreven en Driften De Maashorst Oordeel en advies: Sterk bottom up project, sterk in herstel van dreven en driften, maar dat is Maashorst breed nog onvoldoende benut en uitgewerkt. Aanpak op hoger schaalniveau is noodzakelijk en ruimtelijk gewenst. Forse kwaliteitsverbeteringen in dit project op lokaal niveau, nog onvoldoende allure conform investeringsstrategie van de provincie. Goede basis gelegd voor verdienmogelijkheden voor het landschap met traditionele partners. wel goede aanzetten, maar uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt. Project is nog niet rijp genoeg. Adviezen vervolgfase: Concept en daarmee project opschalen naar dreven en driften. Maashorst breed, in een groter verband plaatsen. Verkennen om aansluiting te zoeken met de positie van de landbouw/agrofood in deze regio Oost Brabant. Project 10: De Nieuwe Heerlijckheid Het Groene Woud Oordeel en advies: Bottom up project, conceptueel landschappelijk een gedegen project, de uitstraling is echter Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 8

13 beperkt en iconen ontbreken. De uitwerking is beperkt vooral m.b.t. economische en ecologische aspecten. Er zijn vraagtekens m.b.t. de opgevoerde kosten, vooral het aandeel in de afwaardering van de grond is erg hoog, financieel economische onderbouwing ontbreekt. Is het model stadslandbouw wel een levensvatbare businesscase? Uitgewerkte businesscase t.b.v. exploitatie ontbreekt namelijk. Er bestaat onduidelijkheid t.a.v. het nut van het slopen van de steenfabriek, kan/mag het ook een landschappelijk ingepaste ruïne worden (kosten baten analyse)? Adviezen vervolgfase: Financiële onderbouwing duidelijker maken, evenals de hoogte van de grondafwaardering en de mate waarin opbrengsten weer in groen worden geïnvesteerd. De (on )mogelijkheden t.a.v. de steenfabriek verdienen een nadere analyse. Ook de totale ecologische en landschappelijke impact op de regio duidelijker uitwerken. 3. Advies voor verdieping en uitwerking. Zoals uit het voorgaande blijkt is er nog een aantal verbeter en aandachtspunten bij de uitwerking van veel van de projecten uit de 1 e tender. Wij adviseren u deze punten ook sterk te betrekken bij een 2 e tender. Hiermee kan de kwaliteitslag, die nu met de Landschappen van Allure in gang gezet is, worden doorgezet. Wij brengen de volgende punten naar voren: 1. Zet in op hoogwaardige uitwerkingen van projecten op het vlak van innovatie (architectuur, ecologie en vormgeving). Aanwezige potenties in projecten kunnen omgezet worden in meer concrete allure, waardoor Brabant zich in positieve zin onderscheidt van andere delen van Nederland. Aandacht is daarbij nodig voor innovatie en ruimtelijke kwaliteit op verschillende schaalniveaus en (belevings )snelheden. 2. Betrek meer (nieuwe) partijen die voor inspiratie, participatie en daarmee ook voor een brede verankering en cofinanciering kunnen zorgen. Verdergaande slagen zijn mogelijk bijvoorbeeld met kunst en cultuur, zorg en welzijn, onderwijs en kennis om de gewenste participatie en innovatie in het landschap los te maken. 3. First things first. Maak bewuste keuzes in het project voor die zaken die het meest opleveren aan spin off, aan allure, aan participatie, aan duurzame instandhouding. Kies strategisch voor de volgorde der dingen. Voorkom een overdaad aan projectonderdelen, breng meer focus aan. 4. Zoek het bijzondere, het unieke in landschap en/of project. Hoed u voor clichématige en overmatige toepassing van horeca, poorten en uitkijktorens. Maak gebruik van de uniciteit van het gebied en vraag u af of de voorziening duurzaam is te exploiteren met minimale overheidssteun. 5. In de Landschappen van Allure heeft u aandacht gevraagd voor nieuwe verdienmogelijkheden, voor het revolverend maken van investeringen, als overheid minder geefgeld verstrekken en meer garant staan, lenen etc. Daarmee wilt u "het landschap en het Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 9

14 beheer daarvan" betaalbaar maken voor de toekomst. Wij ondersteunen die lijn, dat kan in de projecten ook meer geconcretiseerd worden. Bij de projecten van de 1 e tender ontbreekt de financiële onderbouwing in een businesscase voor het toekomstige beheer. Dat is niet als voorwaarde opgenomen in de provinciale regeling. Project indieners moeten wél aangeven hoe de cofinanciering en het structurele beheer is geregeld. Hoe men dat (duurzaam) financiert is door de regio vormvrij in te vullen. Wij adviseren om van een budget gestuurde aanpak naar een aanpak volgens een businesscase toe te werken. Betrek daarbij zowel vanuit de provinciale positie als vanuit de positie van de projectontwikkelaars naast plannings en beleidsdeskundigen meer expertise op het vlak van financiering en exploitatie. Op dez e manier komt er meer gerichte aandacht voor en afspraken over een duurzame en betaalbare exploitatie. Wij merken op dat de revolverendheid niet altijd binnen een project concreet te kwantificeren is. De onderhavige projecten zijn hoogwaardige groene gebiedsontwikkelingen die veel landschappelijk en maatschappelijk rendement opleveren voor de regio en /of Brabant (leef en vestigingsklimaat, recreatie & toerisme etc.). Dat is deels niet concreet in euro s door te rekenen binnen een project, maar het is wel dé meerwaarde van deze overheidsinvestering. Een uitgewerkte businesscase of een financieringsarrangement is voor ons wel een positief punt bij de beoordeling van de criteria: participatie, verdienmogelijkheden en innovatie. Wij zijn van mening dat gezien het elan binnen de projectorganisaties een kwaliteitsslag op bovenstaande punten in uw provincie reëel gemaakt kan worden. De expertise en de kansen voor samenwerking zijn in Brabant zeker binnen bereik. Denk bijvoorbeeld aan Brainport Eindhoven, de Design Academy Eindhoven, de Brabantse universiteiten en de expertise in het bedrijfsleven. Landschappen van Allure is een Brabants investeringsproject met veel potenties. Conform de doelen van uw Agenda van Brabant en de samenwerkingskoers Stad en Platteland krijgt de kwaliteit van de groene leefomgeving van uw stedelijke kennis en innovatieve regio een forse impuls. Dat vraagt volgens ons om continuïteit en vasthoudendheid op een langere termijn. Een investeringsimpuls als die van de Landschappen van Allure legt daar een stevige basis voor. Wij wensen uw College en de initiatiefnemers voor projecten in de regio veel succes, zowel bij de uitwerking van de huidige projecten als bij mogelijke nieuwe projectinitiatieven voor een 2 e tender. De Adviescommissie Landschappen van Allure de heer prof. drs. Fons Asselbergs (Advies Ruimte en Cultuur, directeur) de heer drs. Tjebbe de Boer (Dienst Landelijk Gebied, ecoloog en strategisch adviseur) mevrouw drs. Dorine Putman Devilee (ASN Bank, manager institutionele relaties) de heer ir. Peter de Ruyter (Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur, directeur) Advies van de Adviescommissie 1 e tender Landschappen van Allure 10

15 Bijlage bij het advies van de Adviescommissie Landschappen van Allure dd 14 juni 2013 Rangschikking investeringsprojecten1e tender Landschappen van Allure, art. 12 lid 1a t/m 1d van de subsidieregeling. Project Totaal score Versterken landschap Participatie Verdienmogelijkheden Innovatie art. 12 lid 1a art. 12 lid 1b art. 12 lid 1c art 12 lid 1d max. 55 punten max. 15 punten max. 15 punten max. 15 punten 1. de Groene Corridor 82,250 48,125 11,625 10,875 11, de Zoom 79,125 45,375 12,000 10,875 10, het Kloppend Hart 78,125 44,00 10,875 12,000 11, de Landerij van Tosse 76,500 45,375 11,625 9,375 10, Biomassaplein 75,250 38,500 10,500 14,625 11, de Linie 74,750 44,000 11,250 9,750 9, Harba Lorifa 73,500 41,250 11,625 10,500 10, de Steilrand 64,750 34,375 10,500 10,125 9, Dorpskernen verbonden - Schaijkse Dreven en Driften 63,125 35,750 10,125 9,000 8, Nieuwe Heerlijckheid 62,000 35,750 9,000 8,250 9,000

16 Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Landschappen van Allure: investeringsbesluit eerste tender. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van het investeringsbesluit eerste tender Landschappen van Allure Aanleiding In het Bestuursakkoord en de Uitvoeringsagenda Tien voor Brabant is de investeringsstrategie Landschappen van Allure speerpunt nr. 39. De door uw Staten vastgestelde koers Transitie stad en platteland is voor de uitvoering van deze strategie bepalend. Er is een investeringsvolume van maximaal 56.2 miljoen beschikbaar voor de gebieden de Brabantse Wal, Het Groene Woud en de Maashorst om te investeren in robuuste projecten die het landschap versterken. Datum 18 juni 2013 Documentnummer Bevoegdheid Uw Staten hebben in december 2010 de kaders voor Landschappen van Allure vastgesteld en daarbij de commissie Sijmons ingesteld om de kwaliteit van de inhoud van de projecten te borgen en te verhogen. Deze Commissie heeft drie keer een advies aan u uitgebracht. Op 27 november 2012 hebben wij de Subsidieregeling Landschappen van allure Noord-Brabant vastgesteld. Op basis daarvan zijn uw Staten op 8 februari 2013 door projectindieners geraadpleegd over de investeringsprojecten die men vanuit de regio wil indienen voor de eerste tender. Op basis van de regeling hebben wij een externe adviescommissie Landschappen van Allure ingesteld, die ons adviseert over de ingekomen projecten. Deze commissie onder leiding van prof. drs. Asselbergs heeft ons geadviseerd over de tien bij ons binnengekomen investeringsvoorstellen. Voor de eerste tender is totaal 26,475 miljoen beschikbaar. Wij informeren u nu over ons besluit eerste tender. 1/5

17 Kernboodschap 1. Vanuit de eerste tender Landschappen van Allure investeert de provincie in vier projecten die het landschap in de Brabantse Wal, de Maashorst en Het Groene Woud gaan versterken. De adviescommissie Asselbergs heeft ons geadviseerd over de kwaliteit van de tien ingediende projecten (bijlage1) en op basis daarvan een rankschikking gemaakt. Het advies incl. rangschikking (zie bijlage 2) is gebaseerd op een toekenning van punten op vier criteria: - de mate waarin het project bijdraagt aan het versterken van het landschap, - de mate waarin het project partijen laat participeren die nog niet eerder bij de ontwikkeling van het landschap betrokken zijn geweest, - de mate waarin verdienmogelijkheden van het project voor het landschap bijdragen aan een structurele financiering van het versterken van het landschap, - de mate waarin het project toepassing geeft aan innovatieve concepten en oplossingen in en voor het landschap. Datum 18 juni 2013 Documentnummer Wij nemen het advies van de commissie over. Op basis daarvan hebben wij besloten om in vier projecten te investeren: de Groene Corridor (Het Groene Woud), de Zoom ( de Brabantse Wal), het Kloppend Hart (Het Groene Woud) en de Landerij van Tosse (de Maashorst). Onze totale investering is daarbij max. 26,475 miljoen. Wij zullen over de hoogte van onze concrete investeringsbijdragen nog afspraken maken met de betrokken projectindieners. Indien op basis daarvan binnen het plafond van de eerste tender nog financiële ruimte ontstaat, komt het eerstvolgende project daarvoor in aanmerking: het Biomassaplein (Het Groene Woud). 2. Het totale resultaat van de eerste tender is positief Wij hebben een positief resultaat bereikt met de Landschappen van Allure want: - er is een zeer hoge ambitie en participatie vanuit de regio, dat brengt een proces in én voor het landschap op gang dat verder reikt dan onze investeringsimpuls; - de tien ingediende projecten voldoen aan het provinciale investeringskader, een prioritering leidt er toe dat alleen de beste vier, mogelijk vijf projecten worden gehonoreerd. Zes (of mogelijk vijf) ingediende projecten zullen geen investeringsbijdrage van de provincie ontvangen. In een tweede tender kunnen deze projecten - waarin vanuit de regio inmiddels fors is geïnvesteerd - opnieuw ingediend worden, al dan niet na doorgevoerde wijzigingen in het projectplan. 2/5

18 3. De ervaring van de eerste tender laat zien dat de ambitie Landschappen van Allure (Investeringsagenda) met inzet van de koers Transitie Stad en platteland slaagt mits de provincie investeert in kwaliteitsborging en in een consistente lijn samenwerkt met de partijen in de regio. Samen met de partijen uit de drie gebieden is intensief gewerkt aan verrijking van de projecten zodat de ambitie van uw Staten voor Landschappen van Allure wordt behaald. Zowel de inzet van de commissie Sijmons als met inzet van onze eigen provinciale expertise (bijv. op het vlak van participatie, ruimtelijke kwaliteit en vastgoed) en de ingehuurde expertise (bijv. op het vlak van verdienmogelijkheden) zijn van belang. In tijden waarin middelen schaars zijn is gekeken naar het mobiliseren van verschillende (nieuwe) partijen bij gebiedsontwikkeling. Hoe kunnen we burgers, bedrijven, onderwijs, zorg en welzijn, cultuur, maatschappelijke organisaties betrekken om bij te dragen aan duurzame investeringen in het landschap. Maar ook: hoe kunnen we een verbeterslag in ruimtelijke kwaliteit maken zodat er ook een gezamenlijke investering ontstaat in de gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde van een gebied? Datum 18 juni 2013 Documentnummer Het instellen van de commissie onder leiding professor Dirk Sijmons is de eerste aanjager geweest om tot kwaliteitsverbetering en aangescherpte keuzes binnen de investeringsvoorstellen te komen. Deze commissie heeft drie adviezen opgesteld en constateert in het laatste advies aan uw Staten (medio 2012 over het Bidbook Landschappen van Allure) dat met de ontwikkelde projectideeën de doelstellingen van Landschappen van Allure gekoppeld aan de koers Stad en platteland, gehaald kunnen worden. De gekozen aanpak stimuleert samenwerking en inspireert tot nieuwe allianties en innovatieve keuzes. Om dit te bereiken zijn adviezen van de commissie Sijmons verwerkt in toetsingscriteria van onze subsidieregeling. Wij constateren dat het werken conform de geest van de koers Transitie stad en platteland binnen Landschappen van Allure goed heeft uitgepakt. Er zijn wel een paar spanningsvelden: Regio en provincie Het spanningsveld tussen rekening houden met de ambities vanuit de regio versus de beleidsdoelstellingen van de provincie. De provincie is niet langer de pinautomaat die alleen betaalt en bepaalt. De provincie bepaalt daarom niet alleen wat de inhoud van de investeringsvoorstellen moet zijn. Voor elk projectinitiatief vanuit de regio moeten wij als provincie dan ook een afweging maken vanuit onze provinciale visie (beleid) en welke rolinvulling daarbij het beste past. Keuzes maken In de Agenda van Brabant zijn duidelijke keuzes gemaakt: wat willen we doen en wat niet? Deze scherpte zien we terug in de wijze waarop nu door ons wordt geïnvesteerd in de ingediende voorstellen: 3/5

19 er is een verschil in kwaliteit tussen projecten die worden gehonoreerd en projecten die daarmee onder de streep eindigen. Deze laatste categorie scoort kwalitatief minder en ontvangt geen investeringsbijdrage van ons. Ambitie versus regels De overheid kent juridisch gezien - om redenen van rechtmatigheid en rechtsgelijkheid - slechts twee manieren waarop geld in te zetten: via eigen opdrachten/aanbestedingen óf via subsidies, ook fondsen vallen onder een van de categorieën. Subsidie is overigens een juridische term, ook leningen en garantstellingen vallen hieronder. Voor een goede inzet van ons geld moeten we over een deugdelijk juridisch kader beschikken. Omdat er sprake is van forse financiële bedragen levert dit in de praktijk discussie op met projectindieners: is het werken met deze tot in detail uitgewerkte regels nou de nieuwe werkwijze van de provincie? Het antwoord hierop is dat een regeling een noodzakelijk onderdeel is van een adequate provinciale sturing. Maar wel regels maken en hanteren in de context van een totaal aanpak van samenwerken en samen investeren. Die aanpak in de afgelopen twee jaar heeft er toe geleid dat de investeringsvoorstellen aanzienlijk aan kracht hebben gewonnen. Datum 18 juni 2013 Documentnummer Consequenties De gezamenlijke investering van provincie en gebiedspartijen geven een flinke aan de Brabantse ambitie om samen te werken aan Brabant als Europese topregio. Dankzij de inzet van veel partijen in de regio ontwikkelen de Brabantse Wal, Het Groene Woud en de Maashorst zich tot Landschappen van Allure, met een eigen identiteit en dynamiek. Zij zorgen voor verbinding van stad en platteland. Ze brengen mensen in contact met de natuur, met elkaar, met de historie, met de stad en haar achterland. En ze creëren nieuwe vormen van economie en ondernemerschap. Op deze wijze wordt een bijdrage geleverd aan de Brabantse ambitie als een moderne en economisch innovatieve regio. Onze investeringsimpuls in het landschap van 26,475 miljoen genereert een regionale investering van ca. 44,4 miljoen, totaal investering ca. 70,8 miljoen. Het beleidskader Landschappen van Allure voldoet. Grosso modo is er geen aanleiding om het beleidskader voor de Landschappen bij te stellen.. Naar aanleiding van de ervaringen in de eerste tender vraagt de betreffende subsidieregeling wél om een aantal technische wijzigingen. Daarvoor willen wij in augustus 2013 een Wijziging subsidieregeling Landschappen van allure Noord-Brabant vaststellen. Tegelijk nemen wij dan een besluit over de openstellingtermijn van de tweede tender, gepland januari Europese en internationale zaken Om de Europese risico's te beperken hebben wij er voor gekozen om de activiteiten van de landschappen van allure aan te merken als DAEB (Diensten van Algemeen Economisch Belang). 4/5

20 Hierdoor hoeft per project geen aparte toets Staatssteun vanuit Brussel plaats te vinden. Daarom is de subsidieregeling in maart 2013 hierop aangepast. Communicatie Vanaf augustus 2013 start in samenwerking met de partners in de regio een communicatietraject in de drie gebieden, dit onder verantwoordelijkheid van gedeputeerde van den Hout. Datum 18 juni 2013 Documentnummer Vervolg Wij stellen de tweede tender Landschappen van Allure op 1 januari 2014 open. Wij houden dan weer een raadpleging van de Statencommissie TSP in oktober Hierin kunnen de projectindieners, die voornemens zijn om in de tweede tender investeringsvoorstellen in te dienen, u informeren en raadplegen. Over de uitkomst van de tweede tender en de bijhorende evaluatie informeren wij u in maart/april Bijlage 1. Overzicht ingekomen investeringsprojecten 1 e tender Landschappen van Allure 2. Advies van de Adviescommissie Landschappen van Allure over de 1 e tender. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, de voorzitter de secretaris, prof. dr. W.B.H.J. van de Donk drs. W.G.H.M. Rutten Auteur: M.W. Gielis, MGielis@brabant.nl, toestel (073) Ecologie/Bureau Natuur en Landschap 5/5

21 Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot komt er Geplaatst op 24 juni 2013 Laatste update 24 juni, 13:11 Foto's 1 Reacties 1 reactie De Groene Corridor, de huidige Oirschotsedijk, reserveert de huidige. De Groene Corridor, de huidige Oirschotsedijk. EINDHOVEN - De Groene Corridor tussen de kernen van Eindhoven en Oirschot komt er. De provincie heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van een brug over het kanaal bij Oirschot. Bekijk ook... Oirschotsedijk Eindhoven autoluw Dat blijkt uit een lijst met projecten Landschappen van Allure waarvoor de provincie 70 miljoen euro uittrekt. De Groene Corridor is een autoluwe verbinding tussen Eindhoven en Oirschot, omzoomd met acht tot tien rijen eiken met daaronder een tapijt van boskruiden en bloemweiden. De Groene Corridor wordt een belangrijk element in het natuurrijke gebied tussen de steden Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. In dit Groene Woud komt ook ruimte voor het edelhert. Het gaat om een oud plan. De Streekraad Het Groene Woud neemt het initiatief over van de provincie om tien tot twintig edelherten in het gebied los te laten. De plannen voorzien ook in de aanleg van een ecoduct over het spoor tussen Best en Boxtel. Over de A2 ligt al jaren een natuurbrug. Die wordt doorgetrokken over het spoor heen richting Oirschot.

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Embargo tot woensdagmiddag 12 maart 14.00 uur Onderwerp Landschappen van Allure: sbesluit tweede tender. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van

Nadere informatie

ii in in inn urn li ii ii

ii in in inn urn li ii ii 1 Gemeente fj ř Berven Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom ii in in inn urn li ii ii 2 7 SEP. 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk U13-015380 Datum 19-9-2013 Uw

Nadere informatie

Subsidieregeling landschappen van allure Noord-Brabant

Subsidieregeling landschappen van allure Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR275990_2 6 december 2016 Subsidieregeling landschappen van allure Noord-Brabant Gelet op artikel 105 en artikel 143 van de Provinciewet; Gelet op artikel

Nadere informatie

Akkoord Bespreken Naam Datum

Akkoord Bespreken Naam Datum Reg. nr.: 1310125 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Biomassaplein Samenvatting De gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught, Best en mogelijk Oisterwijk willen samen een biomassaplein

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Voortgang streeknetwerken 2012-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De voortgang van de streeknetwerken Aanleiding In de vergadering

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie

Subsidieregeling streeknetwerken Noord-Brabant 2013

Subsidieregeling streeknetwerken Noord-Brabant 2013 CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR275976_2 6 december 2016 Subsidieregeling streeknetwerken Noord-Brabant 2013 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure Meer Maashorst! Een gezond landschap Meer Maashorst! 2017 Natuur Gezond landschap Leefstijl Voedsel Ondernemersklimaat Gezonde leefstijl Gezonde voeding De Maashorst in 2017 3 2 1 15 16 4 5 14 11 6 13

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Ontwikkeling Brainport Innovatie Campus (BIC) te Eindhoven Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de stand van zaken bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Subsidieregeling Mijn Mooi Brabant Noord-Brabant

Subsidieregeling Mijn Mooi Brabant Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR292770_4 6 december 2016 Subsidieregeling Mijn Mooi Brabant Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling prijsvraag dorpen derby Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Intentieovereenkomst De Groene Corridor De groene loper van Allure Versie.4 definitief

Intentieovereenkomst De Groene Corridor De groene loper van Allure Versie.4 definitief Intentieovereenkomst De Groene Corridor De groene loper van Allure Versie.4 definitief Juni 2012 Auteur Stichting het Noordbrabants Landschap De Ondergetekenden: De Gemeente Eindhoven, gevestigd te Eindhoven,

Nadere informatie

Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie

Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie Visie 'Uitnodigend Oirschot' - Natuur / landschap: ontwikkeling en beleving - Vrijetijdseconomie - Erfgoed(beleving) - Burgerparticipatie - Versterking

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor en

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor  en Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/degroenecorridor en www.groenecorridor.nl Volop kansen voor nieuw ondernemerschap Laveren langs

Nadere informatie

Bijlage 1: Toets op financiële kaders

Bijlage 1: Toets op financiële kaders Bijlage 1: Toets op financiële kaders IJkpunten investeringsagenda In september 2015 hebben Provinciale Staten de criteria voor de investeringsagenda herijkt. De investeringen die worden voorzien in het

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

wethouder Hans Vereijken

wethouder Hans Vereijken wethouder Hans Vereijken Welkom, aanleiding bijeenkomst Programma 22 oktober 2014 Programma 1. Welkom 2. MaashorstManifest, meerjarenplan (Geert Versteijlen) 3. Film de Maashorst 4. Natuurkern (Anke Dielissen)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: 2015.01082 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de structuurvisie Loon op Zand 2030: De recreatieve kamer

Nadere informatie

Kunstijsbaan Hoogeveen

Kunstijsbaan Hoogeveen Kunstijsbaan Hoogeveen Bevindingen review businesscase Onze opdracht en aanpak Onze opdracht van provincie Drenthe 2 plannen ontvangen van 2 initiatiefnemers (uit Assen en Hoogeveen) Onafhankelijke financiële

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Statenmededeling. Kalmthoutse heide (2011) Eindrapport taskforce natuurbranden. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant,

Statenmededeling. Kalmthoutse heide (2011) Eindrapport taskforce natuurbranden. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Statenmededeling Onderwerp Eindrapport taskforce natuurbranden Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van het eindrapport van de taskforce natuurbranden de beslissing van GS over dit eindrapport

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud

Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud Beleidsplan - Programma Streekfonds Het Groene Woud De Streekrekening Het Groene Woud is een net zo bijzondere als eenvoudige constructie om het Streekfonds Het Groene Woud te vullen met financiële middelen.

Nadere informatie

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg)

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape OmgevingslabXL 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape..? Van traditionele ordening. Economie Ecologie Sociaal naar nieuwe economische dragers. Dat verdient beter

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 26 mei 2015 Registratienummer: 2015/29 Agendapunt nummer: 11

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 26 mei 2015 Registratienummer: 2015/29 Agendapunt nummer: 11 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 26 mei 2015 Registratienummer: 2015/29 Agendapunt nummer: 11 Onderwerp Meerjarenprogramma Vitaal Landelijk Gebied 2015-2016

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

1. De missie van Fiets in de Versnelling is Brabanders te verleiden meer gebruik te maken van de fiets

1. De missie van Fiets in de Versnelling is Brabanders te verleiden meer gebruik te maken van de fiets Statenmededeling Onderwerp Stand van zaken Fiets in de Versnelling Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De stand van zaken van het programma Fiets in de Versnelling. Aanleiding In

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Derde wijzigingsregeling Subsidieregeling cofinanciering Europese programma s 2014-2020 Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden.

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 4 maart 2008 Nummer PS : PS2008MME10 Afdeling : Economie, Cultuur en Vrije Tijd Commissie : MME Registratienummer : 2008int218775 Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Beleidsevaluatie art. 217a Provinciewet van het programma Leefbaarheid@Brabant 2012-2015 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van de beleidsevaluatie

Nadere informatie

Inleiding/aanleiding Op 19 maart 2010 is het burgerinitiatief Megastallen Nee behandeld door Provinciale Staten.

Inleiding/aanleiding Op 19 maart 2010 is het burgerinitiatief Megastallen Nee behandeld door Provinciale Staten. Raadsinformatiebrief Onderwerp Besluitvorming debat Megastallen Nee Inleiding/aanleiding Op 19 maart 2010 is het burgerinitiatief Megastallen Nee behandeld door Provinciale Staten. Provinciale Staten hebben

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 3.2 Reglement van Orde van de Partij voor de Dieren aangaande de begroting 2012 en de najaarsbrief. Provinciale

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 6 Renswoude, 29 maart 2016 Nr.: 153207 Behandeld door: A.E. Eilander/J. van Dijk Onderwerp: verschillende initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme Geachte raad, Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland, overwegende dat: Provinciale Staten op de begroting onder vermelding van Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied 2017-2019 financiële middelen beschikbaar hebben gesteld

Nadere informatie

Meer Maashorst! Een gezond landschap

Meer Maashorst! Een gezond landschap Meer Maashorst! Een gezond landschap VNG bijeenkomst landelijk gebied 11 november 2015 Meer Maashorst! De Groene Loper Liselore Burgmans Vanuit gemeente Oss trekker voor Meer Maashorst Ido de Haan Vanuit

Nadere informatie

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Aanleiding Agenda van Brabant Topregio kennis en innovatie Leef- en vestigingsklimaat

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief *19.I000181* 19.I Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief Onderwerp Evaluatie Kempenvisie VTE en Uitvoeringsprogramma Geachte raadsleden, Inleiding De Kempenvisie VTE en het Uitvoeringsprogramma zijn na advies van de Kempencommissie door

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith 7 februari 2019 Uitgebracht aan: In afschrift aan: het College van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant t.a.v. Mevrouw N. Wester, programmamanager Milieu

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

B.. Budget restauratie rijksmonumenten provincie Groningen 2013-2016

B.. Budget restauratie rijksmonumenten provincie Groningen 2013-2016 B.. Budget restauratie rijksmonumenten provincie Groningen 2013-2016 2016 Artikel 1 Algemeen De provincie Groningen heeft een budget beschikbaar voor restauratie en herbestemming van rijksmonumenten in

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

IceWorld Drenthe. Bevindingen review businesscase. 28 maart 2017

IceWorld Drenthe. Bevindingen review businesscase. 28 maart 2017 IceWorld Drenthe Bevindingen review businesscase Onze opdracht en aanpak Onze opdracht van provincie Drenthe 2 plannen ontvangen van 2 initiatiefnemers (uit Assen en Hoogeveen) Het plan voor Assen is vertrouwelijk

Nadere informatie

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard!

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! > www.vrom.nl Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender Waddenfonds 8 september tot en met 17 oktober 2008 Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Staatssteun terrein beherende organisaties Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Kennis nemen van de inhoud en de gevolgen voor de

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe

Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Uitvoeringsbesluit subsidieverlening Cultuurnota 2013-2016 provincie Drenthe Thema en doelen subsidieprogramma Cultuurnota 2013-2016 Oude wereld, nieuwe mindset De provincie Drenthe staat voor een herkenbare

Nadere informatie

Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant

Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant Omgevingsvisie provincie Noord-Brabant Tussentijds advies over de inhoud van het milieueffectrapport 12 december 2017 / projectnummer: 3198 1. Tussentijds advies over de inhoud van het MER Inleiding De

Nadere informatie

Artikel 2 Doelgroep Subsidie kan worden aangevraagd door nationale parken die rechtspersoonlijkheid bezitten.

Artikel 2 Doelgroep Subsidie kan worden aangevraagd door nationale parken die rechtspersoonlijkheid bezitten. CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR351185_2 29 maart 2017 Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende subsidieregels omtrent verdienmodellen nationale parken

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 4106385 B&W verg. : 9 december 2014 Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan '3 woningen Maliskampsestraat 61 1) Status Het voorliggende bestemmingsplan betreft een ontwerp

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing?

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing? BESLISBOOM Is het zinvol om crowdfunding in te zetten voor de verduurzaming van erfgoed? Kunnen we erfgoed behouden op een manier die ook recht doet aan de maatschappelijke opdracht tot verduurzaming?

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

*Z094D915228* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Beslispunten

*Z094D915228* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Beslispunten Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z094D915228* Geachte raad, Registratienummer : Z -17-85612 / 10687 Agendanummer : 13 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA

1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA BEOORDELINGSKADER REGIONALE EN INNOVATIEVE PROJECTEN 1. Aanpak beoordeling Regionale en Innovatieve Projecten door RGA De regionale samenwerking Groningen-Assen is ontstaan om economische kansen te benutten

Nadere informatie

Subsidieregeling NOT 2.0. Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014

Subsidieregeling NOT 2.0. Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014 Subsidieregeling NOT 2.0 Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014 Opbouw Aanleiding Hoofdlijn regeling In de praktijk Aanleiding Subsidie als instrument om initiatieven uit de samenleving te kunnen

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

J.A.E. Landwehr 27 september 2018

J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Datum voorstel 29 mei 2018 Agendapunt Onderwerp Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor

Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Dynamische en bruisende Spoorzone dromen realiseren achter het spoor, we gaan ervoor Ambitie en Aanleiding Activiteiten Te realiseren waarden Onze werkwijze Ambitie Spoorzone met allure * Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Toezegging doorkijk en financieel inzicht (H)OV-netwerk BrabantStad 2016-2025 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De voortgang, de

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bestuursopdracht: beleidsnota recreatie en toerisme. Brunssum, d.d. : Gemeenteblad : 2008/20 Afdeling Nr.

Raadsvoorstel Bestuursopdracht: beleidsnota recreatie en toerisme. Brunssum, d.d. : Gemeenteblad : 2008/20 Afdeling Nr. Raadsvoorstel Bestuursopdracht beleidsnota recreatie en toerisme Brunssum, d.d. 11-12-2007 Gemeenteblad 2008/20 Afdeling Nr. B&S 2007/16656 Portefeuillehouder Heinen Onderwerp Beleidsnota recreatie en

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit.

Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille Mobiliteit. Statenmededeling Onderwerp Programmering Mobiliteit in Brabant (2018-2023). Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Het overzicht met de programmering van projecten voor de portefeuille

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 310 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame:WADDENBAAI Projectnaam: Waddenbaai Datum:3 september 2018 Bestuurlijke opdrachtgever: Edo Kooiman Ambtelijke opdrachtnemer/projectleider: Hans

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling Mijn Mooi Brabant Noord-Brabant Bijlage(n) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie