Mecenaatsfonds ING in België Activiteitenverslag 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mecenaatsfonds ING in België Activiteitenverslag 2007"

Transcriptie

1 Mecenaatsfonds ING in België Activiteitenverslag

2

3 Voorwoord Alle mecenaatsacties van ING in België lopen via het Mecenaatsfonds ING in België, een bedrijfsfonds dat door ING werd opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Via dit fonds nemen de verschillende entiteiten van ING in België hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op en verlenen ze steun aan diverse initiatieven, gegroepeerd rond vier doelstellingen.

4

5 Inleiding Als vooraanstaande financiële instelling in België acht ING het haar verantwoordelijkheid om via verschillende kanalen bij te dragen tot het maatschappelijk welzijn. Eén daarvan is het Mecenaatsfonds. ING ontvangt immers tal van steunaanvragen voor de financiering van particuliere projecten of de werking van verenigingen die een doel van algemeen nut nastreven. Om aan die aanvragen zo objectief en professioneel mogelijk tegemoet te komen, besliste ING in 2004 om in de schoot van de Koning Boudewijnstichting een Mecenaatsfonds op te richten dat alle mecenaatsacties van de groep in België bundelt. Naast de werking van het Mecenaatsfonds hebben we binnen ING Groep ook het wereldwijde programma ING Chances for Children gelanceerd, in samenwerking met Unicef. De geldinzameling, zowel intern als extern, mag dan wel vooral bedoeld zijn om kinderen uit de derde wereld onderwijs te verstrekken, toch gaat het project ook niet voorbij aan de lokale noden. In het kader van het bedrijfsvrijwilligerswerk ging immers een project van huiswerkbegeleiding van start en werden in verschillende kansarme wijken in grote Belgische steden initiatieven inzake moreel peterschap gelanceerd. Dankzij die projecten kunnen de personeelsleden zich ook inzetten voor een grotere sociale verbondenheid. In 2007 besteedde het Mecenaatsfonds bijzondere aandacht aan de behandeling van schoolmoeheid en de hulp aan ongeneeslijk zieken. We zijn ons ervan bewust dat onze hulp beperkt is in verhouding tot de bestaande noden. We hopen echter dat onze steun voor de begunstigden een duwtje in de rug was om hen opnieuw in het leven te doen geloven. Erik Dralans, Voorzitter van ING België

6 euro in 2007 ING België ING Investment Management ING Lease Belgium ING Car Lease ING Private Portfolio Management Record Group euro euro euro euro euro euro 57 projecten Schoolmoeheid 29 Ongeneeslijk zieken 21 Architecturaal erfgoed 6 Wetenschappelijke leerstoel 1 Hoe dient u een project in? Om een project in te dienen, vult u het kandidatuurformulier in van het Mecenaatsfonds ING in België. Dit formulier is terug te vinden op de internetsite van de Koning Boudewijnstichting De link naar de stichting staat ook op de internetsite van ING, onder de rubriek Over ING. Voor bijkomende inlichtingen: Mecenaatsfonds ING in België Koning Boudewijnstichting Brederodestraat 21 - B-1000 Brussel Tel (0) proj@kbs-frb.be Per doelstelling worden een aantal projecten uitvoeriger besproken. Daarna volgt een overzicht van de overige gesteunde projecten.

7 Doelstelling 1: Reïntegratie van jongeren Steun aan opleidingsinitiatieven voor jongeren die sociaal uitgesloten dreigen te worden Voor jongeren die schoolmoe zijn bestaan er talrijke initiatieven op het vlak van opvoeding, onderwijs en sociale opvang. Het Mecenaatsfonds ING in België steunt initiatieven die deze jongeren de kans bieden om kennis en vaardigheden te verwerven die hun reïntegratie of hun eerste stappen in het beroepsleven vergemakkelijken. De projecten kunnen worden ingediend door verantwoordelijken, leerkrachten en leerlingen van scholen voor technisch en beroepsonderwijs, met inbegrip van het deeltijds onderwijs, evenals door schoolbemiddelaars en sociale actoren. In 2007 werden onder deze doelstelling 29 projecten gesteund door het Mecenaatsfonds ING in België.

8 L Amarrage Braine-l Alleud euro Zelfstandigheid voor kinderen onder toezicht van de rechter L Amarrage is een onthaal- en hulpdienst voor jongeren, die afhangt van de vzw Aide aux Maisons Familiales. De onthaaldienst zorgt voor een honderdtal kinderen, die daar naar aanleiding van een administratieve of gerechtelijke beslissing werden geplaatst. Deze kinderen van 3 tot 18 jaar werden soms tijdelijk weggehaald bij hun familie die niet meer in staat was om voor hen te zorgen. De plaatsing beschermt de jongeren, wil voorkomen dat ze afhaken op school of in de maatschappij en helpt hen er weer bovenop te komen. L Amarrage wil een nieuw pedagogisch project realiseren: studentenkamers aanbieden aan zes jongeren in moeilijkheden tussen 16 en 18 jaar voor wie een terugkeer naar hun familie niet opportuun wordt geacht. De bevoegde autoriteiten kunnen dan beslissen om de jongeren in een instelling te plaatsen of ze op eigen benen te laten staan, zoals de bedoeling is van het project. Die tieners moeten zich vroeger dan de anderen voorbereiden op een zelfstandig leven, maar hebben niet altijd de middelen om een woonst te vinden. Aan deze behoefte wil l Amarrage nu net tegemoetkomen: deze jongeren de noodzakelijke educatieve en psychosociale begeleiding bieden om hen te leren zich te organiseren en in alle verantwoordelijkheid voor zichzelf te zorgen, waarbij ze zoveel mogelijk in contact blijven met hun familie. Het is essentieel dat deze jongeren naar school blijven gaan in goede omstandigheden, tot ze volledig op eigen benen staan. Cidar Kortenberg euro Clubwerking voor probleemjongeren Het jongerencentrum Cidar begeleidt sinds 1983 probleemjongeren van 12 tot 18 jaar en bouwde in die tijd een ruime expertise uit op het vlak van de aanpak van leer-, gedrags- en schoolproblematiek. Het project Radick is erop gericht om met deze jongeren een clubwerking uit te bouwen rond twee polen: enerzijds de redactie van een tijdschrift en anderzijds de inrichting van een multimediaclub, waarbij ruim gebruikgemaakt wordt van digitale technieken. Door hun deelname aan het project verwerven de jongeren een aantal elementaire sociale en technische vaardigheden, zoals samenwerken, schrijven, rekenen en het gebruik van interactieve communicatiemiddelen. Deze vaardigheden kunnen later worden aangewend in schoolse en beroepsvoorbereidende situaties, waardoor zij hun kansen om stand te houden in de maatschappij, aanzienlijk vergroten.

9 Aïcha Sint-Gillis euro Onthaal en begeleiding van jongeren in moeilijkheden, in het bijzonder nietbegeleide minderjarige vreemdelingen De vzw Aïcha werd opgericht in Het project richt zich tot jongeren van minder dan 18 jaar die een migratie-ervaring meemaakten, die leidde tot een breuk met hun herkomstcultuur, de verbreking van familiebanden of het verlies van geborgenheid. Het kan gaan om straatkinderen, kindsoldaten, slachtoffers van kinderhandel of niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Door hun zware verleden hebben ze vaak weinig onderwijs genoten en kunnen ze zich soms moeilijk uitdrukken. Het project Aïcha wil de jongeren een ontmoetingsen expressieruimte bieden, waar ze weer een eigen identiteit kunnen opbouwen, in contact kunnen komen met anderen en aan duurzame en zinvolle projecten kunnen werken. De jongeren worden rechtstreeks betrokken bij de verwezenlijking van de projecten en hebben veel inspraak in de keuze, uitwerking, organisatie en evaluatie van collectieve activiteiten voor artistieke expressie. De verschillende acties en de ondersteuning van de vereniging beogen hun herintegratie op school, in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Aïcha is een project op lange termijn. De steun van het Mecenaatsfonds van ING in België werd onder andere aangewend voor de aankoop van pedagogisch materieel (informaticaruimte, bibliotheek...), documentatie en opleidingen. Daidalos Peer euro Intensieve crisisbegeleiding voor gezinnen met problemen De vzw geeft hulp en begeleiding aan gezinnen met schoolgaande kinderen, waar sprake is van een problematische opvoedingssituatie in combinatie met een ernstige schoolproblematiek. Via crisisbegeleiding wordt getracht de gezinnen concrete vaardigheden en technieken aan te leren om op een andere manier met de problemen om te gaan. Het is de bedoeling dat het gezin leert de problemen op een constructievere manier aan te pakken, waardoor de situatie leefbaarder wordt en er opnieuw perspectief ontstaat. Daidalos richt zich specifiek op kansarme en multiprobleemgezinnen. Gezien de specifieke situatie van de regio waarbinnen de vereniging actief is, wordt veel gewerkt met migrantengezinnen van diverse origine. Meer algemeen beoogt Daidalos ook een drempelverlaging voor de probleemgezinnen naar de hulpverlening toe, zodat de doelgroep beter bereikt wordt en meer gezinnen een beroep doen op de noodzakelijke hulpverlening.

10 La Chaloupe Ottignies euro Integratie van kwetsbare jongeren met het oog op hun resocialisatie La Chaloupe heeft als taak jongeren te helpen in hun leefmilieu en in hun relatie met de sociale omgeving. La Chaloupe richt zich vooral tot jongeren van minder dan 20 jaar die moeilijkheden ondervinden (conflicten, verlies van zelfvertrouwen, gebrek aan structuur en identiteit, moeizame schoolrelaties, geweld, weglopen, isolement, gebrek aan informatie...) of hulp nodig hebben bij de uitwerking van een project. De vereniging richt zich ook tot ouders die te maken krijgen met opvoedings- of familiale problemen. La Chaloupe stelt als project L Année Citoyenne en Brabant Wallon voor. Aan tien jongeren tussen 16 en 25 jaar wordt gevraagd om zich gedurende zes maanden in te zetten voor de realisatie van een burgerproject. Zo zullen ze bijvoorbeeld meewerken aan de renovatie van een gebouw of helpen bij het onderhoud van natuurreservaten, waardoor ze een eerste beroepservaring kunnen opdoen in een gepersonaliseerd kader. Het vrijwillige engagement zet de jongere aan het denken, waardoor hij de kans krijgt zijn verwachtingen en professionele voorkeuren te bepalen. Het Mecenaatsfonds van ING in België draagt onder andere bij in de kosten voor de promotie van de actie, de werkkleding en de individuele uitrusting, evenals de vergoeding van de jongeren, zodat het project voor iedereen toegankelijk is. CDO Spoor 5 Mechelen euro Verbeteren van sollicitatievaardigheden voor kansarme jongeren De leerlingen van het Centrum voor Deeltijds beroepssecundair Onderwijs worden over het algemeen omschreven als kansarm. Het zijn voornamelijk 15- tot 18-jarigen die schoolmoe zijn, die afgehaakt hebben in het voltijds onderwijs, jongeren die liever geld willen gaan verdienen of die socio-emotionele problemen hebben, maar ook gewoon jongeren die enkel een duw(tje) in de rug nodig hebben. In de praktijk blijkt dat deze jongeren niet echt taalvaardig zijn en veel problemen ondervinden wanneer ze moeten solliciteren. Voor een aantal van deze jongeren is het niet evident om zichzelf voor te stellen, waardoor hun kansen bij sollicitatiegesprekken gevoelig afnemen. De steun van het Mecenaatsfonds van ING ging in 2007 naar het project Portfolio, dat jongeren wil leren om op een aangename manier om te gaan met taal, presentatie en informatie. Stap voor stap stellen zij zelf een portfolio samen, waarmee zij een aantal testsollicitaties doen of effectief gaan solliciteren. De ervaring leert dat hun kansen op tewerkstelling dankzij dit project aanzienlijk toenemen.

11 Overzicht van de overige gesteunde projecten Amos Schaarbeek Preventie van de sociale uitsluiting van jongeren Arktos Hasselt Hulp voor maatschappelijk kwetsbare jongeren Aux Sources Huy Onthaal van jongeren die schoolmoe zijn Centre d hébergement Les Cailloux Ukkel Onthaal van jongeren met gedragsstoornissen Centre scolaire Éperonniers Brussel Leerstrategieën via een project rond voeding Centrum Algemeen Welzijnswerk Kortrijk Socialevaardigheidstraining Collectif des Femmes des Radis-Marolles Brussel Project voor de sociale verbondenheid in de Marollen Développement Intégré de la Jeunesse Bergen Huiswerkbegeleiding Enseignement secondaire diocésain de Saint-Remacle Luik Bevordering van de herintegratie van jongeren Équipe Médiation Basse Sambre Fosses-la-Ville Projectenplatform voor het beroepsonderwijs Groep Intro Brussel Grensverleggende en netwerkverbredende activiteiten voor jongeren Groep Intro Limburg Genk Jongeren leren omgaan met multimedia Habbekrats Gent Muzikale vorming voor jongeren uit randgroepen Huize Godtschalck Loker Tewerkstellingsproject voor jongeren uit het begeleidingstehuis Hydrojeunes Sint-Gillis Hulp voor jongeren in moeilijkheden

12 Overzicht van de overige gesteunde projecten (vervolg) Kansen In De Stad Antwerpen Vrijetijdsbesteding voor kansarme jeugd La Rue Sint-Jans-Molenbeek Jongeren opnieuw zin doen krijgen in schoolwerk Lycée Maria Assumpta Laken Jongeren die schoolmoe zijn opnieuw op het juiste spoor krijgen Maison des jeunes Le Hangar Sclayn Socioculturele vereniging voor jongeren Meridiaan Cultuur- en Opleidingscentrum Gent Begeleiding van jongeren in een door ICT ondersteunde leeromgeving Seuil Etterbeek Dienst om jongeren weer aansluiting te laten vinden met de school Study Car Moeskroen Huiswerkbegeleiding Velo Leuven Werkervaring voor jongeren

13 Doelstelling 2: De levenskwaliteit van ongeneeslijk zieken verbeteren De levenskwaliteit verbeteren voor ongeneeslijk zieken en hun omgeving Voor mensen met een ernstige of ongeneeslijke ziekte is medische zorgverstrekking van essentieel belang. Maar hun levenskwaliteit wordt niet enkel bepaald door medische zorgen. Het ontbreekt hen vaak ook aan comfort en welzijn, ze voelen zich eenzaam en onzeker, ze hebben plots geen plannen meer en er staan voor hen geen activiteiten meer op het programma. De behoeften van deze patiënten zijn vaak zeer verscheiden, al naargelang ze thuis, in het ziekenhuis of in een verzorgingstehuis worden opgevangen. De levenskwaliteit van een zwaarzieke patiënt hangt ook samen met die van zijn omgeving (familie, vrijwilligers, verzorgend personeel). Deze mensen moeten worden opgeleid, geïnformeerd, begeleid en ze hebben af en toe behoefte aan een luisterend oor. Het Mecenaatsfonds ING in België steunt dan ook projecten die de levenskwaliteit van de patiënten én hun omgeving verbeteren. 21 projecten die onder deze doelstelling een aanvraag indienden, kregen in 2007 de steun van het Mecenaatsfonds ING in België.

14 Act A Institut de Clown Relationnel et de la Clown-Thérapie (ICRCT) Luik euro Niet-verbale communicatie afgestemd op senioren met de ziekte van Alzheimer Het project van het ICRCT draagt de naam La pratique du Clown Relationnel en maison de repos et de soins. Het betreft een actieonderzoek dat gericht is op senioren die lijden aan dementie en aanverwante aandoeningen en in het rust- en verzorgingstehuis Aux Ursulines in Brussel verblijven. Een team van relatieclowns ontmoet er regelmatig tien inwoners, die psychisch en relationeel afhankelijk zijn en soms totaal ontredderd. De tussenkomst en de magie van de clowns kan werkelijk inwerken op hun humeur en de sfeer op de afdelingen en momenten van gedeelde vreugde en plezier bevorderen. Het verzorgend personeel (een honderdtal personen) kan moeilijkheden ondervinden om de inwoners te begrijpen of in contact te komen met de zwijgzame of volledig in zichzelf gekeerde zieken. Het project richt zich ook tot dit verzorgend personeel. Het voornaamste doel van het project is de kwaliteit van de relationele zorgen te verbeteren door de bewoners empathisch te benaderen. Dankzij het budget van het Mecenaatsfonds van ING in België kan het actieonderzoek worden begeleid door twee trainers van het ICRCT. Centre Coordonné de l Enfance Châtelet euro Integratie van autistische kinderen in de kinderopvang Het project van het centrum Tous pareils, tous différents, dat in 1996 werd opgericht, wil een kwalitatieve en aangepaste opvang bieden voor maximaal zes kinderen tussen 2 en 9 jaar met een handicap (autisme, psychosen...), wiens ouders om professionele of sociale redenen een zwaar werkschema hebben (werkzoekend, opleiding...). Deze kinderen worden bij de andere kinderen geïntegreerd, wat tal van voordelen biedt. Zo krijgen ze toegang tot het gemeenschapsleven en wordt hun sociale integratie bevorderd, maar wordt ook de aanvaarding van het anders-zijn aangemoedigd. De onthaalstructuur wil middelen vinden om het anders-zijnde kind stabiliteit en houvast te bieden zonder daarbij de andere kinderen te vergeten. Het bedrag dat door het Mecenaatsfonds van ING in België werd toegekend, werd aangewend voor de specifieke inrichting van onthaalruimten, de terbeschikkingstelling van een begeleidingsteam en de uitbreiding van het begeleidend personeel voor de kinderen.

15 Fonds de Saint Jean Gosselies euro Herbronningprogramma voor vrouwen met borstkanker en hun familie Het Centre Mieux-Être binnen de Clinique Notre-Dame de Grâce is operationeel sinds Het is een ruimte voor holistische geneeskunde die een globale aanpak biedt en een aanvulling vormt op de medische verzorging. De patiënten vinden er onder andere een pluridisciplinaire benadering en een grote luisterbereidheid. Verschillende problemen (stress, overgewicht, fibromyalgie...) worden aangepakt vanuit gestructureerde programma s. Een van deze programma s is Autour du Cancer ; het wil 25 vrouwen met borstkanker helpen om de gevolgen van de ziekte op sociaal, affectief, familiaal en professioneel vlak te overwinnen. Het centrum stelt een zorgprogramma voor dat niet door de ziekte- en invaliditeitsverzekering wordt gedekt: esthetiek en lichamelijk welzijn (gelaatsverzorging, massages), psychologische ondersteuning (individuele en gezinssessies, gespreksgroepen), revitalisatie en zelfvertrouwen (kinesitherapie, sofrologie...). Met de hulp van het Mecenaatsfonds van ING in België kan over drie jaar de toegang tot een coherent geheel van activiteiten worden gefinancierd. Landelijke Thuiszorg vzw Wijgmaal euro Gezinszorg aan huis Landelijke Thuiszorg biedt haar klanten verzorging op maat, huishoudelijke hulp en sociale en morele ondersteuning. Het accent ligt daarbij op de landelijke streken. Dat zijn immers vaak witte vlekken op de kaart van de hulpverlening. Ook de thuiszorg is er meestal minder intensief aanwezig. In 2007 werd financiële steun gevraagd voor het initiatief Verwenzorg. Verwenzorg omvat het aanbieden van extra zorgen die thuis niet haalbaar zijn en richt zich enkel tot personen met een beperkte autonomie. Het betreft zorgbehoevende of predementerende personen die de aangeboden diensten omwille van hun isolatie, niet binnen de thuissituatie kunnen krijgen. De zorgbehoevende geniet gedurende een volledige dag van een verwenpakket in een rusthuis en krijgt er de kans gebruik te maken van de badaccommodatie of zich te laten verzorgen door een kapper of pedicure. Dat geeft hen ook de mogelijkheid om sociale contacten te leggen met leeftijds- en/of zorggenoten en laat hen kennismaken met de sfeer en werking van het rusthuis. Dankzij dit aanbod wordt het voor zwaar zorgbehoevenden mogelijk om langer thuis te blijven.

16 Vereniging voor Infantiele Encefalopathie, Hersenverlamming vzw Burcht euro Vakantie voor gezinnen met een gehandicapt kind Het idee voor het project ontstond uit de ervaringen en problemen die de organisatie zelf ondervond om met een gehandicapt kind op vakantie te gaan. Met de hulp van vrijwillige monitoren biedt de vereniging gezinnen met een zwaar gehandicapt kind de kans om samen een zorgeloze vakantie te beleven. Overdag staan de monitoren in voor de verzorging en animatie van de kinderen, waardoor de ouders ontlast worden van de zware verzorgingstaak die zij dagelijks op zich nemen. De doelgroep bestaat uit negen gezinnen met een motorisch en/of mentaal gehandicapt kind, samen met de broers en zussen. De kinderen zijn tussen 4 en 21 jaar oud en stellen samen met de monitoren het programma voor de vakantie op, waardoor zij bewust keuzes leren maken. In 2007 brachten dankzij de steun van het Mecenaatsfonds van ING een vijftigtal deelnemers een onvergetelijke week vakantie door in Trier. Medisch Pedagogisch Instituut Ten Dries Landegem euro Opvang en begeleiding van jongeren met een motorische en/of meervoudige handicap Ten Dries staat in voor de opvang, begeleiding en behandeling van kinderen en adolescenten tussen 0 en 21 jaar met een motorische en/of meervoudige handicap. Deze jongeren krijgen er een geïndividualiseerd en geïntegreerd therapieprogramma. In 2007 werd een project gerealiseerd met als doel de zelfstandigheid en de mobiliteit van de bewoners te bevorderen. De individuele hulpmiddelen van de bewoners zijn wel aangepast aan hun handicap, maar in de omgeving waarin zij zich verplaatsen blijven vaak hindernissen bestaan. Door bijvoorbeeld een aantal deuren en hekken een infraroodbediening te geven, worden die gemakkelijk te bedienen vanuit de elektrische rolwagen en kunnen de bewoners er zelfstandig op uittrekken.

17 Overzicht van de overige gesteunde projecten ALS Liga België Leuven Ondersteuning voor patiënten met amyotrofe laterale sclerose ANVASPORT Melle Sport voor mensen met een beperking Association Francophone d Aide aux Handicapés Mentaux Schaarbeek Informatie over het syndroom van Prader-Willi Baluchon Alzheimer Vlaanderen Wespelaar Kortverblijf aan huis voor gezinnen met een alzheimerpatiënt Baluchon Alzheimer Wallonie Habay Kort thuisverblijf Centre IMC CHR de la Citadelle Luik Muziek en beweging voor kinderen met neurovasculaire ziekten Cliniques universitaires de Mont-Godinne Yvoir Inrichting van een speelruimte voor kinderen op bezoek bij een zieke ouder Foyer Saint-François Namen Palliatieve zorgen Home Marjorie Mechelen Tehuis voor Huntingtonpatiënten La Babillarde Ath Thuisopvang voor zwaarzieke kinderen L Aurore-Anderlues Anderlues Hulp voor gehandicapten Focus Fibromyalgie Belgique Bergen Vereniging ter ondersteuning van fibromyalgiepatiënten MS Liga Vlaanderen Overpelt Informatie over multiple sclerose aan patiënten en hun omgeving Papyrus Brussel Eenheid voor continue en palliatieve zorgen van het UVC Brugmann Sint-Vincentius Kortrijk Kwaliteitsvolle zorg voor ouderen

18 Doelstelling 3: Het architecturale erfgoed in stand houden ING wil het architecturale erfgoed in ons land helpen bewaren. Het Mecenaatsfonds ING in België komt tussen in de restauratie van betekenisvolle, bij voorkeur beschermde elementen van het Belgische architecturale erfgoed. Dat kan een toren zijn, een portaal, een fontein, een kiosk of een paviljoen in een park, binnenhuisdecoratie zoals lambriseringen, sierplafonds, muurschilderingen enzovoort. Voor de restauratie van het beschermde architecturale erfgoed worden gewoonlijk subsidies toegekend. Vaak ontbreekt echter dat ietsje meer om het project volledig te financieren. Voor dat ontbrekende deel wil het Mecenaatsfonds ING in België instaan. De tegemoetkoming van het fonds geeft de aanvragers de mogelijkheid om een deel van het vastgoedpatrimonium te redden, een restauratiedossier te deblokkeren of een restauratie te beëindigen. Het Mecenaatsfonds ING in België steunde in 2007 zes architectuurprojecten.

19 De Waaiburg vzw Geel euro Restauratie van de geklasseerde voorgevel De Waaiburg is een gebouw in Vlaamse renaissance dat dateert uit In de vijftiende eeuw was het pand een omwalde herenwoning. Nadien werd het gebouw een brouwerij en azijnstokerij. In 1882 kwam het in handen van de familie Verbist. Priesters uit deze familie gaven in 1883 de opdracht om in de gebouwen een weeshuis op te richten. Het gebouw werd in 1982 geklasseerd. Het was in die tijd eigendom van de vzw Parochiale werken Dekenij Geel en werd in 1990 overgedragen aan de vzw De Waaiburg. Momenteel huist in het pand een organisatie voor bijzondere jeugdbijstand. Het dak werd in 1999 gerestaureerd met subsidies uit het Monumentenfonds. De steun van het Mecenaatsfonds van ING werd aangewend voor de restauratie van de prachtige voorgevel. Musée Provincial des Arts anciens du Namurois Namen euro Reïntegratie van het gebouw in de stad en revalorisatie van het museum Het Hôtel de Gaiffier d Hestroy huisvest sinds 1964 het Musée Provincial des Arts anciens du Namurois. Het is gelegen tussen de binnenplaats en de tuin, in het hartje van de stad Namen en vormt dus het ideale kader voor kunsttentoonstellingen, conferenties en andere culturele evenementen, die allemaal van grote waarde zijn voor het leven in de stad. Elk jaar ontvangt het tussen en bezoekers. Het Hôtel de Gaiffier d Hestroy getuigt van de pracht en praal van de Franse stijlen vanaf de XVIIIe eeuw. De muren zijn rijkelijk bezet met stucwerk, een subtiele mix van bloemmotieven en bustes van Romeinse keizers. Het Waalse gewest erkende het uitzonderlijk karakter ervan door ze als uitzonderlijk erfgoed te klasseren. Het stucwerk van de voor- en achtergevel van de slotmuur geraakt in verval. Daarom werd een campagne begonnen voor de restauratie en de behandeling van de gevels, het dakwerk en het stucwerk van het voorgebouw.

20 Overzicht van de overige gesteunde projecten Fabrique d Église Saint-Laurent Couillet Restauratie van de gewelven en muurschilderingen Mast van Lalaing Schaarbeek Restauratie van dit bronzen kunstwerk Congrespaleis Brussel Restauratie van drie muurschilderingen Sint-Rochusbrouwerij Wellen Renovatie en opwaardering van het gebouw

21 Doelstelling 4: Financiering van wetenschappelijke leerstoelen Een ING-leerstoel in e-management euro per jaar Tot in 2007 verleende het Mecenaatsfonds ING in België ook financiële steun aan wetenschappelijke, economische of financiële leerstoelen in het hoger onderwijs in België. Voor 2005, 2006 en 2007 werd steun verleend aan de Fondation Louvain (UCL) voor de INGleerstoel in e-management.

22 Een beheerscomité en onafhankelijke experts Het Mecenaatsfonds ING in België wordt geleid door een beheerscomité dat wordt voorgezeten door Philippe de Buck van Overstraeten, lid van de raad van bestuur van ING België en secretaris-generaal van Businesseurope. In het beheerscomité zetelen drie vertegenwoordigers van ING in België: Jean Colaut, erebestuurder, Jan Op de Beeck, gedelegeerd bestuurder en Marc Bihain, secretaris-generaal. De Koning Boudewijnstichting is vertegenwoordigd door Dominique Allard, directeur bij de stichting. Het beheerscomité selecteert de projecten op basis van het advies van onafhankelijke experts en beslist aan welke projecten steun wordt verleend. De Koning Boudewijnstichting zorgt er vervolgens voor dat de geselecteerde projecten de beloofde financiering krijgen, helpt bij het zo snel mogelijk verwezenlijken van de projecten en ziet erop toe dat de oorspronkelijke doelstellingen van de aanvraag worden gerespecteerd. Het bedrijfsfonds werd aanvankelijk opgericht voor een hernieuwbare periode van minimaal drie jaar. Sinds 2008 is het samenwerkingsakkoord met de Koning Boudewijnstichting jaarlijks hernieuwbaar. Het fonds maakt deel uit van een langetermijnstrategie en beoogt een duurzaam partnerschap. ING in België ING Groep is actief in meer dan 50 landen in vijf werelddelen. Zij behoort tot een van de 20 grootste financiële instellingen op wereldniveau en tot één van de 10 grootste op Europees niveau. In België biedt ING diensten aan voor particulieren, ondernemingen en institutionelen. Het productgamma gaat van eenvoudige producten die online kunnen worden onderschreven, tot producten op maat voor specifieke behoeften op het vlak van bankieren, verzekeringen, leasing of vermogensbeheer

23

24 ING België nv Bank Marnixlaan 24, B-1000 Brussel RPR Brussel Btw BE BIC (SWIFT): BBRUBEBB Rekening: (IBAN: BE ). Verantwoordelijk uitgever: Marc Bihain Marnixlaan 24, B-1000 Brussel N

ING in België. Boekjaar 2007 Resultaten bieden goed weerstand Winst na belastingen 936 miljoen euro Geen impact van de subprime crisis

ING in België. Boekjaar 2007 Resultaten bieden goed weerstand Winst na belastingen 936 miljoen euro Geen impact van de subprime crisis ING in België Boekjaar 2007 Resultaten bieden goed weerstand Winst na belastingen 936 miljoen euro Geen impact van de subprime crisis Ondanks het moeilijke economische klimaat genereerden de verschillende

Nadere informatie

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS IN EEN WERELD IN VERANDERING, HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS OPROEP VOOR PROJECTEN 2016 AWARDSPROGRAMMA 4 INLEIDING 6 BELANGRIJKSTE BEOORDELINGSCRITERIA VORMING VAN KANSARME

Nadere informatie

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS.

HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS. IN EEN WERELD IN VERANDERING, HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN OOK EEN PLAATS. OPROEP VOOR PROJECTEN 2017 AWARDSPROGRAMMA IN EEN WERELD IN VERANDERING, HEBBEN KINDEREN EN JONGEREN IN MOEILIJKHEDEN

Nadere informatie

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Beheerd door de Koning Boudewijnstichting SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL Het Fonds VINCI ondersteunt projecten van algemeen belang. Door in België het Fonds VINCI op te richten, geven de sponsorbedrijven

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van Foundation Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden Oproep voor projecten 2015 http://foundation.bnpparibasfortis.be Oproep voor projecten 2015 Awards-programma

Nadere informatie

Banden smeden in een wereld in verandering

Banden smeden in een wereld in verandering HELP2HELP STEUNT HET SOCIAAL ENGAGEMENT VAN MEDEWERKERS. OPROEP VOOR PROJECTEN HELP2HELP 2015 Banden smeden in een wereld in verandering 2 Oproep voor projecten 2015 van 18 mei tot 18 juli Het programma

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor projecten 2014 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Gelieve deze brochure

Nadere informatie

De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse, sportieve en culturele activiteiten

De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse, sportieve en culturele activiteiten Projectoproep van het BNP Paribas Fortis Foundation Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse,

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor Pr ojecten 2013 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Oproep voor Projecten

Nadere informatie

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat?

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? DE BRAILLELIGA BIEDT ELKE DAG GRATIS HULP AAN BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN OM EEN SOCIAAL LEVEN TE BEHOUDEN Koken om een steentje

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie KANDIDAATSDOSSIER 2009-S3031- Fonds voor Voeding en Welzijn van de Federatie Voedingsindustrie Met het Fonds voor Voeding en Welzijn wil

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15 INHOUD Inhoud 5 Inleiding 13 Leeswijzer 15 Hoofdstuk 1: Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen 19 1. Wat is kleinschalig genormaliseerd wonen? 19 2. Wat zijn de kernprincipes van het concept kleinschalig

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor materiële/financiële tegemoetkoming intern project

Aanvraagformulier voor materiële/financiële tegemoetkoming intern project Alpro Sociaal Fonds Aanvraagformulier voor materiële/financiële tegemoetkoming intern project Voor wie? Vanuit de context van haar missie en waarden, steunt het Alpro Sociaal Fonds initiatieven voor Alpropersoneelsleden

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009 ABBEYFIELD Zelfstandig wonen en toch niet alleen Kabinet Minister M. Keulen Brussel, 10 april 2009 De Europese context van de veroudering Aantal 60+ stijgt We leven langer en veel langer (ook zonder handicap).

Nadere informatie

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang.

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. DE BRAILLELIGA BEGELEIDT GRATIS BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN, HUN LEVEN LANG. Naar school gaan, een boterham smeren,

Nadere informatie

Als ik je hand vasthoud, gaat alles goed

Als ik je hand vasthoud, gaat alles goed Kids Care The Human Touch Als ik je hand vasthoud, gaat alles goed De Vrienden van het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola AMBITIE De vzw De Vrienden van het UKZKF-Kids Care heeft als doel

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Informatie voor patiënten Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 2 Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 3 Inleiding

Nadere informatie

Wat doet de Federatie Abbé Froidure?

Wat doet de Federatie Abbé Froidure? Morele en materiële steun aan instellingen die zich inzetten voor kansarme kinderen en jongeren Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/771 08 10 froidure@skynet.be http://www.froidure.be PDF versie Doe

Nadere informatie

Samen kunnen we meer!

Samen kunnen we meer! Samen kunnen we meer! Wordt «Ons» Kinderhuis ook een beetje van u? www.kinderhuis.net «Ons Kinderhuis» is het enige kinderhuis in Vlaanderen dat het christen-zijn integreert in zijn missie WAT: we bieden

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners

Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Informatie voor ouders, pleegouders en hulpverleners Als ouders een tijdje niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen Het kan dat ouders door omstandigheden in moeilijkheden verkeren, of dreigen te komen,

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg

KANDIDAATSDOSSIER. Projectrekening Streekfonds Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg streekfonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting HERCKENRODESINGEL 10 B-3500 HASSELT TEL +32-11-87 85 99 FAX +32-11-87 85 57 WWW.EENHARTVOORLIMBURG.BE EENHARTVOORLIMBURG@CONCENTRA.BE

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING ING Personal Banking Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING KENT U UW SPAARCAPACITEIT OF HET GLOBALE RENDEMENT VAN UW BELEGGINGSPORTEFEUILLE? KUNT

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X.

Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Reglement voor de regeling van de tussenkomsten in het kader van de participatie en sociale activering 201X. Het Koninklijk Besluit houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering

Nadere informatie

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding Bevoegde minister: E. Kir

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding Bevoegde minister: E. Kir Bevoegde minister: Pagina 1 Subsidies aan centra voor gezinsplanning 26 Permanente werking van de 26 centra voor gezinsplanning verspreid over het grondgebied van Brussel-Hoofdstad. Het gratis ter beschikking

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel?

Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Waarom kiezen voor een rusthuis in het hartje van Brussel? Vzw Huize St-Monika Jan Vandekerckhove - 2017 Huize St-Monika vzw Rust- en verzorgingstehuis Centrum voor Dagverzorging Het Rust- en verzorgingstehuis

Nadere informatie

Missie, visie en waarden en strategie

Missie, visie en waarden en strategie Missie, visie en waarden en strategie Voor allen die betrokken zijn in de zorg voor de ouderen is het belangrijk om te weten wat de missie, visie en waarden en strategie zijn die het woonzorgcentrum Maria

Nadere informatie

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 2 april 2015 Sylvia Walravens Stafmedewerker afdeling Kinderopvang Historische context Inclusieve opvang binnen Kind

Nadere informatie

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Gevolgd door Donorinfo sinds: 2012 (+32) 0476/20.06.19 info@reumanet.be http://www.reumanet.be PDF versie Doe

Nadere informatie

Kinderen in armoede aan het woord

Kinderen in armoede aan het woord Kinderen in armoede aan het woord INHOUD VAN HET KANDIDAATSDOSSIER ON LINE IN TE DIENEN De velden met een * moet u verplicht invullen. Enkele vragen over uw organisatie Contactgegevens Uw organisatie:

Nadere informatie

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid Familie in armoede in de stad *** Reglement Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden,

Nadere informatie

Minor-Ndako vzw. De missie van Minor-Ndako. Wat doet Minor-Ndako? Hoe kan jij Minor-Ndako helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België.

Minor-Ndako vzw. De missie van Minor-Ndako. Wat doet Minor-Ndako? Hoe kan jij Minor-Ndako helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België. Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 (+32) 02 503 56 29 info@minor-ndako.be http://www.minor-ndako.be PDF versie Doe een gift Project info Hoe kan

Nadere informatie

De autoriteiten van het OCMW hebben beslist over te gaan tot een projectoproep voorbehouden aan de Molenbeekse spelers.

De autoriteiten van het OCMW hebben beslist over te gaan tot een projectoproep voorbehouden aan de Molenbeekse spelers. Projectoproep 2016 betreffende het fonds voor promotie van participatie en sociale activering van gebruikers van het OCMW van Molenbeek, met inbegrip van hun kind(eren) Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Het OCMW Tervuren wenst kinderen met een hoge zorgbehoefte bijkomend te ondersteunen. De gezinnen van deze kinderen worden geconfronteerd met hogere kosten

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. In deze notitie wordt ingegaan op de volgende aspecten van de landelijke subsidiering van activiteiten in de sfeer van deskundigheidsbevordering:

Nadere informatie

Klinische proeven met en voor de patiënt: standpunt en rol van MS-Liga Vlaanderen

Klinische proeven met en voor de patiënt: standpunt en rol van MS-Liga Vlaanderen Klinische proeven met en voor de patiënt: standpunt en rol van MS-Liga Vlaanderen Paul Vanlimbergen 26/09/2017 01 Multiple Sclerose België: 12.000 PmMS Vlaanderen: 7.000 PmMS Bij 70% van de patiënten start

Nadere informatie

Subsidiereglement voor de ondersteuning van aankoop of leasing van ICT-materialen door basisscholen

Subsidiereglement voor de ondersteuning van aankoop of leasing van ICT-materialen door basisscholen Reglement Subsidiereglement voor de ondersteuning van aankoop of leasing van ICT-materialen door basisscholen De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil de komende jaren inzetten op de ondersteuning van de ICT-

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE OVERZICHT VAN DE CONVENTIES ONDER DE VLAAMSE OVERHEID RESSORTEREND: PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE EN VERSLAVINGSZORG Elke Frans en Tineke Oosterlinck - beleidsmedewerkers Zorg en Gezondheid PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

Nadere informatie

ING, partner van familiale ondernemers

ING, partner van familiale ondernemers ING, partner van familiale ondernemers Familiebedrijven, de motor van de economie Leidt u een familiebedrijf? Familiebedrijven professionaliseren In België vertegenwoordigen familiebedrijven maar liefst

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

RUST-EN VERZORGINGSTEHUIS. Azalea. Evere BRUSSEL

RUST-EN VERZORGINGSTEHUIS. Azalea. Evere BRUSSEL RUST-EN VERZORGINGSTEHUIS Evere BRUSSEL novadia Onze filosofie Eenvoudig gezegd : evenwicht. Wij kunnen ons nu bezighouden met de essentie. BETROKKENHEID Ons personeel is attent en betrokken en zet zich

Nadere informatie

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) A001 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Provinciale afdeling Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR WIE DE AANVRAAG

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Voorstel tot opheffing van 14 subsidiereglementen.

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Een andere kijk op het leven

Een andere kijk op het leven Een andere kijk op het leven Sluit even uw ogen... Alles is donker. Hoe gaat u het aan boord leggen om u aan te kleden, een boek te lezen, te koken, uit werken te gaan, boodschappen te doen...? Is men

Nadere informatie

Woon-en Zorghotel H. Hart

Woon-en Zorghotel H. Hart Woon-en Zorghotel H. Hart Woon - en Zorghotel H. Hart Budastraat 30 8500 Kortrijk T. 056/321.000 info@h-hart.be www.h-hart.be Een initiatief van Zorggroep H. Hart Kortrijk Woon - en Zorghotel H. Hart Het

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

Zaken doen in zorg: CASE Solidariteit voor het Gezin

Zaken doen in zorg: CASE Solidariteit voor het Gezin 3 december 2014 - Leuven Zaken doen in zorg: CASE Solidariteit voor het Gezin Kim Van Asch, Innovatiemanager Voorstelling SVHG Belangrijke thuiszorgspeler in Vlaanderen en Brussel Sinds 1976, vandaag +5400

Nadere informatie

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING

2. ONDERWIJS, VORMING EN OPLEIDING PUBLICATIEPLAN 1. ALGEMEEN 1.1. OVERHEDEN EN INSTELLINGEN 1.1.1. Europese Commissie Helios II 1.1.2. Federale Overheden 1.1.3. Gewestelijk 1.1.4. Provinciaal 1.1.5. Regionaal 1.1.6. Intercommunaal 1.1.7.

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND

THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND THUISONDERSTEUNENDE DIENSTEN WOONZORGNET DIJLELAND www.woonzorgnet-dijleland.be Zorgaanbod De opdracht van onze thuisondersteunende diensten is mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen met extra aandacht

Nadere informatie

Huis Sofia 22 november 2011

Huis Sofia 22 november 2011 Huis Sofia 22 november 2011 Overzicht presentatie Antwerpen in cijfers OCMW Antwerpen in cijfers Studenten in Antwerpen Strategische visie en doelstelling Visie en uitgangspunten Wie woont er? Wat betekent

Nadere informatie

Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen

Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen Uw wenst afwezig te blijven van het werk om pleegzorgen te verstrekken aan de perso(o)n(en) die door de rechtbank, door een door de bevoegde Gemeenschap erkende plaatsingsdienst,

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister

Nadere informatie

De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie 1 De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie 1. Activiteitensector Deze diensten zijn psychosociale diensten van eerstelijnsbijstand

Nadere informatie

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Doel en opzet Basisprincipes Voorbereidende werkgroepen Resultaat van de Staten-Generaal Vooraf

Nadere informatie

Inhoudstafel. Reglement. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 april Bekendgemaakt op 24 april Artikel 2. Definities

Inhoudstafel. Reglement. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 april Bekendgemaakt op 24 april Artikel 2. Definities Subsidiereglement voor betoelaging en erkenning van initiatieven die studieondersteuning bieden in Gent van schooljaar 2018-2019 tot en met schooljaar 2020-2021. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 april

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016

Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016 Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum: 05 oktober

Nadere informatie

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017

Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Huisstijl Projectoproep Overkop Huizen voor Jongeren Infosessie 17/1/2017 Medialaan wil de mediakracht ter beschikking stellen van het publiek om jongeren te helpen de weg te vinden naar hulp. Hoe zal

Nadere informatie

Familiehulp vzw. thuiszorg zoals je t zelf zou doen

Familiehulp vzw. thuiszorg zoals je t zelf zou doen Familiehulp vzw thuiszorg zoals je t zelf zou doen Inhoud 1. Maak kennis met Familiehulp 2. Onze visie 3. Ons aanbod 4. Wie doet wat? Enkele voorbeelden 5. Onze (arbeids)ongevallen. Enkele vaststellingen

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

OVERDRACHT WERKLOOSHEID OCMW: MONITORING 1 STE SEMESTER 2015

OVERDRACHT WERKLOOSHEID OCMW: MONITORING 1 STE SEMESTER 2015 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale Section CPAS Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Afdeling OCMW C O N F E R E N C E D

Nadere informatie

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen Telefoon Bijlagen 3

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen  Telefoon Bijlagen 3 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten) 8 mei 2019 INF/19/38 Contactpersoon Team vergunningen

Nadere informatie

Fonds Huruma 2013-2015. www.kbs-frb.be/huruma.htm. Steunen van solidariteitsinitiatieven voor de meest kwetsbaren in België en Afrika

Fonds Huruma 2013-2015. www.kbs-frb.be/huruma.htm. Steunen van solidariteitsinitiatieven voor de meest kwetsbaren in België en Afrika Fonds Huruma Steunen van solidariteitsinitiatieven voor de meest kwetsbaren in België en Afrika Ondersteunde projecten 2013-2015 www.kbs-frb.be/huruma.htm Het Fonds Huruma Steun aan solidariteitsinitiatieven

Nadere informatie

FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het tijd doorbrengen aan de zijde van een ernstig ziek gezins- of familielid. systeem.

Nadere informatie

Door sponsoring van onze lopers en handbikers, proberen wij de aanleg van een outdoor sportveld te financieren.

Door sponsoring van onze lopers en handbikers, proberen wij de aanleg van een outdoor sportveld te financieren. We Go For It! 28 mei 2017 Geachte mevrouw Geachte heer Op zondag 28 mei 2017 nemen we met het project We Go For It voor de twaalfde keer deel aan de 20 km door Brussel ten voordele van het revalidatiecentrum

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw ACTIVITEITENVERSLAG 2009 CNL vzw Algemene informatie Gegevens Maatschappelijke zetel : Troisdorflaan 19 te 3600 Genk Ondernemingsnummer : 0812.690.546 Leden De vereniging bestaat uit volgende werkende

Nadere informatie

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur van. 1 april 2019

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur van. 1 april 2019 ADVIES Ontwerpbesluit 2019/570 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit 2013/129 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 19 december 2013 betreffende

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING In te vullen door de zorgkas Ontvangstdatum: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u een zorgbudget

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor personen met een nietaangeboren hersenletsel of tetraplegie

Zorg en ondersteuning voor personen met een nietaangeboren hersenletsel of tetraplegie Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: multidisciplinaire teams, vergunde zorgaanbieders 2 oktober 2018 INF/ATH/18/09 Contactpersoon Cluster Indicatiestelling

Nadere informatie

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET Een zelfstandiger leven voor personen met een handicap INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze folder?

Nadere informatie

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 1 Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 2018-2020 2020 Projectoproep in het domein van podiumkunsten voor een jong publiek criteria en modaliteiten Uiterste indiendatum 15 januari 2019 1.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

AZ Alma erkend als gespecialiseerd centrum voor chronische MS-patiënten

AZ Alma erkend als gespecialiseerd centrum voor chronische MS-patiënten vzw AZ Alma campus sijsele Gentse Steenweg 132 B-8340 Sijsele-Damme tel. 050 72 81 11 campus eeklo (Maatschappelijke Zetel) Moeie 18 B-9900 Eeklo tel. 09 376 04 11 www.azalma.be PERSBERICHT AZ Alma erkend

Nadere informatie

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS WZC De Pottelberg vzw Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK INHOUDSOPGAVE Liggingplan Historiek + beknopte voorstelling Opdrachtverklaring Organigram p.3 p.4-6 p.8 p.9 2 LIGGINGSPLAN

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 oktober 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Budget 2013. Machtigingskrediet 831/640. Subsidie

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie binnen Kind en Gezin Strategische ambitie van K&G opgenomen in ondernemingsplan 2013-2014 'Te werken

Nadere informatie