Richtlijnen Huisarts Nu

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Richtlijnen Huisarts Nu"

Transcriptie

1 Richtlijnen Huisarts Nu Algemene richtlijnen Instellingen Schrijftips Gebruik formaat A4 en marges van 2,5 cm. De tekst moet links uitgelijnd staan. Geen afstand tussen alinea s (enkele interlinie). De tekst opslaan als *.doc of *.docx. Gebruik geen paginanummering. Eindnoten niet automatisch koppelen aan de literatuurlijst. Maximum vier niveaus van tussentitels gebruiken: Kop 1 (Arial, 14 pt, vet) Kop 2 (Arial, 12 pt, vet) Kop 3 (Arial, 10 pt, vet) te vermijden Kop 4 (Arial, 9 pt, onderlijnd) te vermijden Tekst Structuur van de tekst (Arial, 11pt) Is de opbouw logisch? Gaat het om één welbepaald onderwerp dat goed afgelijnd is? Brengt het stuk iets nieuws of een originele kijk? Is aangegeven wat de relevantie is voor de Vlaamse huisarts? Is het wetenschappelijk gefundeerd, gedocumenteerd, gesteund op literatuur? Zoniet, is de tekst overtuigend? Worden verschillende opvattingen met elkaar geconfronteerd? Gaat het niet om een te enge interpretatie? Leest de tekst vlot? Mondt hij uit in één of meer besluiten? Zijn de tabellen en figuren voldoende relevant en leesbaar? Is de korte samenvatting een getrouwe weergave van de inhoud van het artikel? Vermijd titelniveau vier. Leesbaarheid van de tekst Vermijd overlap en herhaling. Tussentitels, kernboodschappen en voorbeelden maken een doorlopende tekst leesbaarder. De leesbaarheid van een artikel wordt verhoogd als ter illustratie korte stukjes casuïstiek worden gebruikt, als bij de uitleg van technieken beeldmateriaal wordt gebruikt en als een bepaalde methode zorgvuldig wordt uiteengezet in een zogenaamd stappenplan. Gebruik geen constructies met ik, men, je of jij. Schrijf erkende afkortingen de eerste keer voluit en zet de afkorting ernaast tussen haakjes. In de daaropvolgende zinnen kunt u dan de afkorting gebruiken. Nieterkende afkortingen schrijft u het beste altijd voluit.

2 Bronverwijzingen Huisarts Nu volgt de Vancouver referentiestijl voor bronvermeldingen: In het artikel zelf gebruikt u cijfers in superscript, niet gekoppeld aan de literatuurlijst onderaan. De cijfers moeten in stijgende volgorde met de tekst meelopen. Het cijfer wordt achteraan de zin geplaatst, na het leesteken. Literatuurlijst Auteurs Titels Vermeld de auteurs tot een maximum van vier. Bij vijf of meer auteurs worden alleen de eerste drie vermeld, met de toevoeging et al. (afkorting van et alii = en anderen). Elke auteursnaam bestaat uit de achternaam, eerst gevolgd door een spatie en dan door de voorletter(s); deze voorletters worden aaneengeschreven en dus niet gescheiden door een spatie of punt. Tussen de auteursnamen komt steeds een komma, gevolgd door een spatie; de laatste auteursnaam wordt afgesloten met een punt. Bij een publicatie door een redactie wordt aan de namen van de redacteurs editor(s) of redactie toegevoegd (na een komma). Bij een publicatie onder verantwoordelijkheid van een organisatie wordt die organisatie als auteur vermeld. Bij een anonieme publicatie wordt geen auteur vermeld (ook niet Anoniem of Anonymous ). Tijdschriften Boeken Gebruik voor de titel van een artikel of boek alleen hoofdletters op die plaatsen waar dat in het Nederlands gebruikelijk is; gebruik verder alleen kleine letters. Titel en ondertitel worden gescheiden door een punt. De volledige titel wordt afgesloten met een punt. De bijlage bij de 'Uniform requirements' bevat een lijst van tijdschriftnamen en de daarvoor gebruikte afkortingen. Vermeld in geval van twijfel altijd de volledige naam van het tijdschrift of vraag bij ons de correcte afkorting. Vermeld na de naam van het tijdschrift het jaar van publicatie, gevolgd door een puntkomma; daarna het volume- of jaargangnummer, gevolgd door een dubbele punt; in laatste instantie komen de eerste en de laatste pagina, gescheiden door een divisie (-) en gevolgd door een punt. Vermeld bij supplementen en andere bijzondere uitgaven de titelbeschrijving zoals die in het tijdschrift zelf wordt toegepast. Vermeld na de titel de druk (indien van toepassing), gevolgd door een punt; de plaats van uitgave, gevolgd door een dubbele punt; de uitgever, gevolgd door een komma; het jaar van uitgave, gevolgd door een punt (of een dubbele punt, wanneer ook de pagina s worden vermeld; in dat geval volgt daarna een punt). Url/Websites In geval van verwijzing naar websites, dient na de url te worden toegevoegd (laatst geraadpleegd op.) gevolgd door de datum waarop de url het laatst werd geconsulteerd. Het voorvoegsel hoeft niet vermeld te worden. De url wordt in cursief geschreven.

3 Tabellen, figuren, foto s, online materiaal Tabellen, figuren en foto s worden bij de aanbieding van het manuscript niet opgenomen in de lopende tekst maar als bijlage bij de tekst geleverd. In de tekst komen wel verwijzingen op de plaats waar ze door de lay-out moeten worden voorzien. Nummer tabellen, figuren en foto s in de volgorde waarin zij in de tekst voorkomen en controleer dat elke tabel ook in de tekst wordt genoemd. Voorzie elke tabel van een onderschrift. De mogelijkheid bestaat dat materiaal dat de interpretatie en/of bruikbaarheid van de publicatie ondersteunt online ter beschikking wordt gesteld op de website van Domus Medica. Richtlijnen per rubriek Editoriaal Een editoriaal kan aansluiten op een aantal artikels uit het nummer, maar kan er evengoed los van staan. Een editoriaal kan gebaseerd zijn op een wereldgebeurtenis of een maatschappelijke problematiek. De auteur heeft een mening en schrijft hier iets over. In een editoriaal neemt de auteur een standpunt in en probeert dat naar de lezers toe zo goed mogelijk uiteen te zetten. Het is niet de bedoeling dat het gehele onderwerp in een notendop wordt belicht. Het standpunt van de auteur wordt bij voorkeur onderbouwd met de belangrijkste conclusies uit relevante publicaties. Daarbij dient expliciet onderscheid te worden gemaakt tussen feiten en meningen. Het schrijven van een editoriaal is voorbehouden aan leden van de redactie, of gebeurt in samenwerking met iemand van de redactie (beide ondertekenen). De tekst is maximaal woorden lang, inclusief referenties. Declercq T, Lemiengre M. Artsen moeten zich meer met het klimaatdebat bemoeien. Huisarts Nu 2010; 39: Kort Nieuws Kort Nieuws stukjes zijn kleine commentaarstukjes over een welbepaald artikel uit de literatuur die aanspreken door hun intrigerende titel. We zoeken niet naar nieuws in de letterlijke zin van het woord maar naar wetenswaardige dingen. Belangrijk is aan de lezer mee te geven wat de betekenis en de context is van het artikel waarover iets wordt verteld. Het onderzoek mag in zijn geheel kritisch benaderd worden. Wil je de bespreking staven, dan kan je extra referenties toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk cijfers en statistieken. De bronnen die worden bezocht zijn beperkt tot: Ann Intern Med, BMJ, JAMA, Lancet, NEJM, NTvG, H&W, Br J Gen Pract, Eur J Gen Pract, Fam Pract, J Fam Pract, Cochrane, Clinical Evidence.

4 De tekst is maximaal 350 woorden lang, inclusief referenties. U kunt steeds een suggestie doen voor een passend beeld (foto, logo, ). Bovenaan het Kort Nieuws stukje wordt de originele referentie vermeld. Coenen S. Hoe als arts omgaan met de lawine aan informatie? Huisarts Nu 2011; 40:128. Praktijkverhaal Een praktijkverhaal is een ludiek, straf verhaal maar liefst met een dubbele bodem zodat de lezer op een ontspannen manier iets leert over het huisartsenvak. De huiscartoonist voegt een grappige toets toe aan het verhaal. en van verhalen die het meest beantwoorden aan wat de redactie zoekt, vindt u in: Bremer G. Een geschenk van de koning, Verhalen van een huisarts. Amsterdam: Meulenhoff; Kooiman L. Meer dan duizend dagen. Belevenissen van een huisarts in opleiding. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; De tekst is maximaal woorden lang, inclusief referenties. Wyffels P. Waarom komt deze patiënt nu bij mij? Huisarts Nu 2010; 39: Commentaar Experten die beslagen zijn in een bepaald onderzoeksveld of een bepaald thema kunnen een commentaarstuk schrijven bij een ander artikel, zoals een internationale publicatie, om het onderzoek in een bredere context te plaatsen en de relevantie ervan te duiden. Een expert kan ook een bepaald thema uitdiepen, de complexiteit ervan oproepen en een of meerdere stellingnamen poneren, los van een artikel. De tekst is maximaal woorden, inclusief referenties. U mag een tabel of figuur toevoegen. De Maeseneer J. De toename van chronische ziekten. Een andere strategie is nodig. Huisarts Nu 2011; 40:318-9.

5 Huisarts & Onderzoek Een onderzoeksartikel kan het resultaat zijn van een manama-thesis, een eerder verschenen publicatie (al dan niet internationaal), een literatuurstudie of een nieuw onderzoek dat nog nergens eerder werd gepubliceerd. Het artikel kan verschillende vormen hebben: een lang of kort onderzoeksverslag, een literatuuronderzoek, een praktijkverbeterproject of een (vertaalde) dubbelpublicatie. Vertaalde publicaties worden altijd als kort onderzoeksverslag gepubliceerd. Alle teksten volgen dezelfde structuur (inleiding, methode, resultaten, bespreking en besluit) maar met andere accenten. Inleiding Onderzoek Praktijkverbeterproject Literatuuronderzoek Beschrijf het doel van het onderzoek. Beschrijf het doel van het onderzoek. Beschrijf het doel van het onderzoek. Geef een samenvatting van de aanleiding en de uitgangspunten bij het onderzoek en ga daarbij zo nodig in op de relevantie van de probleemstelling. Beperk de verwijzingen tot het strikt noodzakelijke en geef geen uitvoerig overzicht van het onderwerp. Vermeld geen gegevens of conclusies uit het onderzoek waarover wordt bericht. Besluit de inleiding met een of meer expliciete vraagstellingen. Geef in enkele zinnen weer hoe jullie tot het project gekomen zijn. Welke prioriteit voor kwaliteitsverbetering heb je gekozen? Hoe hebben jullie keuzes gemaakt en hoe onderbouwden jullie die keuzes? Werkten jullie volgens een bepaalde methodiek? Omschrijf kort hoe het probleem zich concreet presenteerde in de praktijk. Maak hier indien mogelijk ook de link met één van de vijf EPA domeinen (kwaliteit & veiligheid, financiën, informatie, mensen, infrastructuur). Omschrijf in een of twee zinnen wie baat had bij dit project. Dit is de doelgroep (artsen, teammedewerkers, praktijk als geheel, patiënten, externen ). Geef een samenvatting van de aanleiding en de uitgangspunten bij het onderzoek en ga daarbij zo nodig in op de relevantie van de probleemstelling. Beperk de verwijzingen tot het strikt noodzakelijke en geef geen uitvoerig overzicht van het onderwerp. Vermeld geen gegevens of conclusies uit het onderzoek waarover wordt bericht. Besluit de inleiding met een of meer expliciete vraagstellingen. Besluit de inleiding met een of meer expliciete vraagstellingen. Methode Beschrijf de omstandigheden van het onderzoek (plaats, deelnemers). Beschrijf duidelijk hoe de onderzoeksgroepen werden samengesteld (in- en uitsluitcriteria, wijze van randomiseren en blinderen). Is aangegeven op welke wijze de onderzoekssubjecten (patiënten, artsen, ) die de eenheid van onderzoek vormen, geselecteerd zijn? Als er gerapporteerd wordt over onderzoek met menselijke proefpersonen, is het onderzoeksprotocol voorgelegd aan een medisch-ethische commissie? Hoe hebt u het probleem aangepakt in de praktijk? Wat waren de verschillende stappen? Welke indicatoren hebben jullie gekozen om te meten of de kwaliteitsverandering ingevuld werd? Indicatoren zijn de elementen van de kwaliteitsverbetering die jullie kunnen toetsen. Hadden jullie inbreng van derden? Vermeld en verantwoord welke criteria zijn gehanteerd bij het selecteren van de literatuur. Wat waren de geraadpleegde bibliografische bestanden, zoals Medline en Embase? Welke zoekopdrachten? Welke keuze en combinatie van trefwoorden? Vermeld en verantwoord ook de criteria voor het beoordelen van de gevonden artikelen (bijvoorbeeld alleen onderzoek met een controlegroep). Geef aan welke analysetechnieken gebruikt zijn, zeker in geval van meta-analyse. Besluit deze paragraaf met een overzicht van de opbrengst van de zoekstrategie, onderscheiden naar aantallen, bron en kwaliteit. Is de gebruikte

6 onderzoeksmethode in voldoende detail beschreven opdat de lezer er zich een voorstelling van kan maken en er zich een oordeel over kan vormen? Geef verwijzingen voor algemeen geaccepteerde methoden, geef tevens een korte beschrijving voor methoden die niet algemeen bekend zijn. Zijn de eventueel gehanteerde statistische methoden relevant en correct toegepast? Vermeld de toegepaste statistische analysetechnieken en de computerprogramma s die daarvoor werden gebruikt. In geval van vergelijking tussen twee of meer groepen, is de samenstelling van deze groepen op voldoende wijze door toeval bepaald en zijn zij in voldoende mate vergelijkbaar? Beschrijf en verantwoord de methoden, apparatuur (naam en adres van de fabrikant tussen haakjes) en werkwijzen zo gedetailleerd dat andere onderzoekers in staat zijn het onderzoek te reproduceren. Vermeld gebruikte geneesmiddelen en chemicaliën, inclusief de generieke naam, de dosering en de toedieningsvorm. Is het waarschijnlijk dat daarbij geen selectie opgetreden is of is de opgetreden selectie aanvaardbaar in het kader van de vraagstelling? Resultaten Beschrijf de resultaten in een logische volgorde in tekst, tabellen en figuren. Beperk het aantal tabellen en figuren tot wat nodig is om de tekst van het artikel toe te lichten en de bewijsvoering te beoordelen. Vermeld daarbij het aantal waarnemingen, de mislukte waarnemingen (zoals uitvallers bij een clinical trial) en eventuele andere complicaties. Begin bij de resultaten met het beschrijven van de karakteristieken van de onderzoekspopulatie. Benadruk in de tekst alleen de belangrijkste observaties of vat deze samen, zonder interpretaties of conclusies. Is op alle geformuleerde vragen uit de Aan de hand van de indicatoren hebben jullie misschien gegevens verzameld over zorg / praktijkorganisatie volgens de nieuwe afspraken. Deze gegevens kan u eventueel vergelijken met de gegevens van een voormeting. Geef aan of de doelstellingen voor verandering werden bereikt. Is op alle geformuleerde vragen uit de resultatensectie van het artikel een antwoord gegeven? Geef eerst een overzicht van de opbrengst van de zoekstrategie. Het is meestal beter om de uitkomsten van een literatuuronderzoek niet onder te brengen in slechts één paragraaf. Het is dan overzichtelijker om aan elk onderdeel van de onderzoeksvraag een afzonderlijke resultatensectie te koppelen. De uitkomsten van het literatuuronderzoek zullen meestal worden samengevat in grote tabellen. Beperk het aantal tabellen en figuren tot wat nodig is om de tekst van het artikel toe te lichten en de bewijsvoering te beoordelen. Benadruk in de tekst alleen de belangrijkste observaties of vat deze samen, zonder interpretaties of conclusies.

7 resultatensectie van het artikel een antwoord gegeven? Is op alle geformuleerde vragen uit de resultatensectie van het artikel een antwoord gegeven? Bespreking In deze sectie bespreekt en interpreteert u de resultaten uit de resultatensectie. Bespreek de beperkingen van het onderzoek. Behandel de consequenties van de uitkomsten tegen de achtergrond van deze beperkingen en de uitkomsten van eerder onderzoek. Wat heeft gemaakt dat het doel al dan niet bereikt werd? Wat waren bevorderende en belemmerende factoren? Wat was specifiek voor deze praktijk? Wat was de tijdsinvestering voor dit project? Wat was de kosteninvestering voor dit project? Heb je de werkwijze moeten veranderen? Hoe ziet de aangepaste werkwijze er nu uit? In deze sectie bespreekt en interpreteert u de resultaten uit de resultatensectie. Bespreek de beperkingen van het onderzoek. Behandel de consequenties van de uitkomsten tegen de achtergrond van deze beperkingen en de uitkomsten van eerder onderzoek. Besluit Begin met het beantwoorden van de vraagstelling(en) van het onderzoek, zoals die in de inleiding geformuleerd werden. Formuleer nieuwe hypothesen als dat gerechtvaardigd is en benoem ze in dat geval duidelijk als zodanig. Besluit desgewenst met aanbevelingen voor de praktijk en voor verder onderzoek. Zijn de conclusies in voldoende mate uit de rest van het artikel verantwoord? Probeer het project te plaatsen in een breder kader. Mogelijk kunt u het project plaatsen in de kwaliteitscyclus (Plan Do Check Act) Zijn de vooropgestelde prioriteiten ingevuld? Is dit project toepasbaar of te herhalen voor andere probleemgebieden? Is dit realiseerbaar binnen aanvaardbare tijd en/of met aanvaardbare kosten. Is dit project over te nemen door andere praktijken? Waarom niet? Waarom wel? Begin met het beantwoorden van de vraagstelling(en) van het onderzoek, zoals die in de inleiding geformuleerd werden. Formuleer nieuwe hypothesen als dat gerechtvaardigd is en benoem ze in dat geval duidelijk als zodanig. Besluit desgewenst met aanbevelingen voor de praktijk en voor verder onderzoek. Zijn de conclusies in voldoende mate uit de rest van het artikel verantwoord? De tekst wordt ingeleid door een kaderstuk: Achtergrond: Doelstelling: Methode: Resultaten: Besluit: Naam, voornaam en affiliaties van de auteurs Correspondentie: adres Belangenconflict: niets vermeld of belangenconflict vermelden Bij vertalingen of dubbelpublicaties wordt ook de originele bron vermeld In een extra kaderstuk vat u in maximum drie zinnen samen wat gekend was voor het onderzoek en wat nieuw is na het onderzoek. Wat is gekend? Zin 1. Zin 2. Zin 3.

8 Wat is nieuw? Zin 1. Zin 2. Zin 3. Een lang onderzoeksartikel is maximaal woorden lang, inclusief referenties en bevat maximaal twee tabellen en twee figuren. Een kort onderzoeksverslag is beperkt tot maximaal woorden, inclusief (zeer beperkte) referenties en bevat maximaal een figuur en een tabel. Lang onderzoeksverslag (onderzoek): Dirickx B, Viaene M, De Lepeleire J. Taakdelegatie in de Vlaamse huisartsenpraktijk. Een exploratieve studie. Huisarts Nu 2011; 40: Lang onderzoeksverslag (literatuuronderzoek): Raes A, Bogaert H, De Lepeleire J. Vroegtijdige zorgplanning in woon- en zorgcentra. Een literatuuronderzoek. Huisarts Nu 2011; 40: Lang onderzoeksverslag (praktijkverbeterproject): Fivez L, Vanobbergen E, Raats E, Coenen S. Therapie(on)trouw bij astmapatiënten. Is verbetering mogelijk? Huisarts Nu 2011; 40: Lang onderzoeksverslag (dubbelpublicatie Nederlandstalig): Van Den Bruel A, Haj-Hassan T, Thompson M et al. Klinische signalen van ernstige infecties bij kinderen. Wanneer moet de huisarts tot actie overgaan? Huisarts Nu 2011; 40:55-9. Kort onderzoeksverslag: Cabus I, Vanobbergen E. De arts aan huis of de patiënt naar de praktijk? Bewust huisbezoeken minderen. Huisarts Nu 2011; 40: Kort onderzoeksverslag (dubbelpublicatie anderstalig): Lorant V, Geerts Ch, Duchesnes Ch, Goedhuys J, Ryssaert L, Remmen R, D hoore W, en de KCE-studiegroep. Hoe denken stakeholders in de Belgische gezondheidszorg over veranderingen in de huisartsgeneeskunde? Een kwantitatief onderzoek. Huisarts Nu 2011; 40: Huisarts & Navorming Het doel van een navormingsartikel is om de huisartsen theoretische achtergrondinformatie te bieden bij onderwerpen die ze kennen uit de praktijk. De tekst volgt niet de strikte structuur van een onderzoeksartikel. De tekst wordt ingeleid door een kaderstuk: Korte samenvatting: Naam, voornaam en affiliaties van de auteurs Correspondentie: adres Belangenconflict: niets vermeld of belangenconflict vermelden In een extra kaderstuk vat u in enkele zinnen samen wat de te onthouden kernpunten zijn.

9 Kernpunten Zin 1. Zin 2. Zin 3. Van den Kerkckhove E, Denekens J. Hypothermie bij ouderen. Een vaak gemiste diagnose. Huisarts Nu 2011; 40: De tekst is maximaal woorden lang, inclusief referenties. De mogelijkheid bestaat dat materiaal dat de interpretatie en/of bruikbaarheid van de publicatie ondersteunt online ter beschikking wordt gesteld op de website van Domus Medica. Huisarts & Praktijk Huisarts & praktijk is een ruim te interpreteren rubriek waarbij zeer praktische aanbevelingen worden besproken die de huisarts tijdens een consultatie kan toepassen. De dagelijkse praktijk is de bron van inspiratie. Maar hoe groeit daaruit een boeiende casusbespreking? Dat kan op twee manieren. Een eerste is de gevalsbespreking. Dit is de beschrijving van één concreet verhaal uit de praktijk, wat zowel een levensgeschiedenis als een korte episode uit een lange arts-patiëntrelatie kan zijn. Essentieel is dat de gevalsbespreking een boodschap bevat voor andere huisartsen. Deze boodschap kan op diagnostisch of therapeutisch vlak liggen, maar ook algemeen in verband staan met het handelen als huisarts. De eigen zienswijze van de auteur mag duidelijk uit de verf komen. Naast een gevalsbespreking is een geschreven klinische les ook een handig kader om casuïstiek te vertellen. Hierbij worden verschillende patiëntengeschiedenissen rond een bepaald thema verzameld. De casussen dienen als illustratie om verschillende facetten van een klinisch probleem te illustreren. Uw tekst is maximaal tot woorden lang en bevat maximaal 3 goed leesbare tabellen, figuren of foto s (tabellen en figuren staan bij voorkeur op zichzelf en kunnen los van de tekst worden gelezen). Rogiers R, Declercq T, Anthierens S, et al. Help, ik zit erdoor! De behandeling van surmenage en burn-out door de huisarts deel 2. Huisarts Nu 2012; 41:

10 Huisarts & Opleiding In de rubriek Huisarts & Opleiding kan worden ingegaan op methodieken die worden toegepast in de opleiding huisartsgeneeskunde. De tekst volgt niet de strikte structuur van een onderzoeksartikel. De tekst wordt ingeleid door een kaderstuk: Korte samenvatting: Naam, voornaam en affiliaties van de auteurs Correspondentie: adres Belangenconflict: niets vermeld of belangenconflict vermelden In een extra kaderstuk vat u in enkele zinnen samen wat de te onthouden kernpunten zijn. Kernpunten Zin 1. Zin 2. Zin 3. De tekst is maximaal woorden lang, inclusief referenties. De mogelijkheid bestaat dat materiaal dat de interpretatie en/of bruikbaarheid van de publicatie ondersteunt online ter beschikking wordt gesteld op de website van Domus Medica. Debaene L, Bombeke K, Van Den Bogerd K, et al. Tutorship aan de Universiteit Antwerpen. Reflectiegroepjes voor studenten geneeskunde. Huisarts Nu 2012;41:71-6. PICO PICO is een acroniem dat staat voor Patient, Intervention, Comparison en Outcome. Een PICO is een wetenschappelijke bijdrage die een antwoord formuleert op een vraag uit of een vraag die relevant is voor de alledaagse huisartsenpraktijk. Het antwoord wordt geformuleerd op basis van een literatuurzoektocht. De dagelijkse praktijk is voor de huisarts een bron van talloze vragen waarop een onderbouwd antwoord erg welkom is. In tegenstelling tot een systematisch literatuuroverzicht is het met een PICO de bedoeling om aan te geven hoe huisartsen zelf op een efficiënte manier een antwoord kunnen vinden op dergelijke vragen. Een PICO geeft daarom inzicht in de verschillende stappen: het formuleren van een PICOvraag, het vertalen hiervan in zoektermen, het raadplegen van bronnen, het beoordelen van de opbrengst tot het vertalen hiervan naar een antwoord op de PICO-vraag, naar de praktijk van alledag. Elementen waarmee deze bijdrage kan worden opgebouwd, zijn: de casus of situatie, die eindigt met de vraag of vragen die de huisarts zich stelt naar aanleiding van deze casus of situatie. de PICO-vraag: het vertalen van de casus-vraag in een beantwoordbare vraag die traditioneel vier elementen omvat: 1 Over welk soort patiënt of probleem gaat het? (Patient)

11 2 Over welke interventie gaat het? (Intervention) 3 Waarmee zullen we deze interventie vergelijken? (Comparison) 4 Welke uitkomst is relevant voor de patiënt of het probleem? (Outcome), In deze vraag geef je duidelijk aan of het om een vraag gaat in verband met diagnose, etiologie, prognose, therapie of preventie. Dit bepaalt wat verstaan wordt onder intervention, comparison en outcome. Bij diagnostische vragen vergelijken we een test met een alternatieve test (bijvoorbeeld een aanvaardbare referentietest) wat accuraatheid betreft (sensitiviteit en specificiteit). Bij etiologie of prognose wordt de aanwezigheid van een etiologische of prognostische factor vergeleken met de afwezigheid van die factor. En bij therapeutisch onderzoek wordt een behandeling vergeleken met een alternatieve behandeling. Dat kan ook een placebo of usual care zijn. de zoekactie: daarin beschrijf je de geraadpleegde bronnen, de gebruikte zoekstrategie (zoektermen en hun combinatie) en de opbrengst van de literatuurzoektocht, alsook de criteria om literatuur al dan in aanmerking te nemen. terug naar de patiënt: hier zet je eerst de resultaten van de in aanmerking genomen artikels op een rijtje. Vervolgens vertaal je die naar een onderbouwd antwoord op de vraag of vragen die de aanleiding waren voor deze PICO. Uw tekst is maximaal tot woorden lang en bevat maximaal 3 goed leesbare tabellen, figuren of foto s (tabellen en figuren staan bij voorkeur op zichzelf en kunnen los van de tekst worden gelezen). Van Brabandt H, Aertgeerts B, Bosteels J, Goossens M.De combinatiepil met drospirenon versus levonorgestrel. Verschil op vlak van gewichtstoename en cardiovasculaire complicaties bij obese vrouwen. Huisarts Nu 2012;41: Proefschriftbespreking Een proefschriftbespreking bestaat uit een samenvatting van het proefschrift door de promovendus. Hierin komen zowel de wetenschappelijke uitdaging (het verzamelen van de gegevens, het analyseren ervan, ) als de relevantie van de resultaten voor de huisartspraktijk aan bod in. Daarnaast wordt aan een lid van de jury of een externe expert gevraagd om hierop commentaar te leveren vanuit een breder perspectief en de problematiek open te trekken. Bovenaan de tekst wordt een afbeelding van het proefschrift geplaatst en de originele referentie. De samenvatting is maximaal 700 woorden en de bespreking is eveneens maximaal 700 woorden, beide inclusief referenties. Goderis G. Betrokkenheid, empowerment en zelfmanagement bij diabetespatiënten. Huisarts Nu 2010; 39:403-4.

12 Lezersbrief Lezersbrieven zijn welkom op de redactie van Huisarts Nu. Zend uw reacties op gepubliceerde artikels zo snel mogelijk na het verschijnen van het artikel. De auteurs van het originele artikel krijgen de kans om te reageren. Ook lezersbrieven die niet in verband staan met eerder verschenen artikels in Huisarts Nu, worden aanvaard. De redactie laat weten of lezersbrieven in aanmerking komen voor publicatie, maar kan ze aanpassen en inkorten. De tekst is maximaal 500 woorden, inclusief referenties en bevat niet meer dan één tabel of illustratie, niet meer dan vijf referenties en wordt ondertekend door maximaal drie auteurs, eventueel in naam van een groep. Dusauchoit T. Wanneer wordt alcoholgebruik problematisch? Huisarts Nu 2011; 40:456. Boekbespreking Een boekbespreking dient het boek voor te stellen, gevolgd door enkele beschouwingen. De commentaar mag gekleurd zijn door de eigen mening van de auteur. Ook het inweven van informatie en standpunten uit andere boeken heeft hier zijn plaats. Bovenaan de boekbespreking wordt de originele referentie van het boek vermeld. De boekbespreking wordt met naam en voornaam ondertekend door de recensent. De tekst is maximaal 500 woorden, inclusief referenties. Peeters W. Correct tapen en bandageren. Huisarts Nu 2011;40:360.

Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu

Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu Inleiding U overweegt een artikel in te dienen bij Huisarts Nu, in dit document vindt u daarvoor de nodige richtlijnen. Bij twijfel of vragen of nood aan

Nadere informatie

Herziening richtlijnen voor auteurs

Herziening richtlijnen voor auteurs Richtlijnen voor auteurs Herziening richtlijnen voor auteurs Huisarts en Wetenschap Richtlijnen voor auteurs Huisarts en Wetenschap volgt sinds 1984 de Uniform requirements for manuscripts submitted to

Nadere informatie

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 VIA VINCI ACADEMY 2015-1 - In het portfolio worden per module* werkstukken opgeslagen, welke door de docent positief zijn beoordeeld.

Nadere informatie

Academisch schrijven. Tips and tricks

Academisch schrijven. Tips and tricks Academisch schrijven Tips and tricks Overzicht ViP s ViP-1: structuur 1 ViP-2: refereren, parafraseren en citeren ViP-3: cohesie en zinsconstructies ViP-5: structuur 2 ViP-1: structuur 1 Titel en kopjes

Nadere informatie

Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus

Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus Procedure De redactie van Oedeminus verheugt zich op uw bijdrage aan ons blad. Voor u uw kennis, inzichten en ideeën op papier zet, is het goed om

Nadere informatie

Het onderzoeksverslag

Het onderzoeksverslag Het onderzoeksverslag Rian Aarts & Kitty Leuverink Onderzoeksverslag (zie ook handboek blz. 306) Titel en Titelpagina Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding (ook wel: Aanleiding) Probleemstelling

Nadere informatie

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE Drs. Willemke Stilma Docent verpleegkunde HvA Mede met dank aan dr. Anne Eskes 1 INHOUD 5 stappen EBP Formuleren van een klinische vraagstelling PICO Zoekstrategie

Nadere informatie

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3

Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Opleiding Verpleegkunde Stage-opdrachten jaar 3 Handleiding Voltijd Jaar 3 Studiejaar 2015-2016 Stage-opdrachten Tijdens stage 3 worden 4 stage-opdrachten gemaakt (waarvan opdracht 1 als toets voor de

Nadere informatie

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08

Scriptiegroep. Bijeenkomst 08 Scriptiegroep Bijeenkomst 08 Inhoudselementen van een scriptie Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Bronnenonderzoek Afstudeerproject Conclusie Samenvatting Literatuurlijst Bijlagen Inhoudsopgave Routekaart

Nadere informatie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie

Bijeenkomst afstudeerbegeleiders. 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Bijeenkomst afstudeerbegeleiders 13 januari 2009 Bespreking opzet scriptie Doel deel II bijeenkomst vandaag Afstudeerbegeleiders zijn geinformeerd over inhoud Medmec jaar vier (scriptievaardigheden) Afstudeerbegeleiders

Nadere informatie

Maart Voor informatie en versturen kopij:

Maart Voor informatie en versturen kopij: RICHTLIJNEN ARTIKEL voor AUTEURS Maart 2016 1. Inleiding In dit document zijn de richtlijnen beschreven die gehanteerd worden bij het schrijven van een artikel voor het Tijdschrift voor vaktherapie. Naast

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Het schrijven van een artikel of casus voor O 2 oedeem & oncologie

Het schrijven van een artikel of casus voor O 2 oedeem & oncologie Het schrijven van een artikel of casus voor O 2 oedeem & oncologie Procedure De redactie van O 2 verheugt zich op uw bijdrage aan ons blad. Voor u uw kennis, inzichten en ideeën op papier zet, is het goed

Nadere informatie

EBM. Domein arts. Overwegingen bij domein arts

EBM. Domein arts. Overwegingen bij domein arts EBM Wetenschappelijke uitkomsten uit klinisch relevant prognostisch, diagnostisch en therapeutisch onderzoek. Kennis, ervaring, persoonlijke waarden en verwachtingen van de dokter zelf. De individuele

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die worden uitgevoerd om uit het gevonden bronnenmateriaal

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Toelichting bij de criteria voor het beoordelen van de kwaliteit van een

Nadere informatie

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst)

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) 2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) Sluit aan bij actuele ontwikkelingen/vernieuwingen Het doel van het betoog is duidelijk geformuleerd Goede theoretische onderbouwing

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Een Artikel Schrijven. Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek

Een Artikel Schrijven. Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek Een Artikel Schrijven Prof. dr. Paul A. Kirschner Coördinator Onderzoek Met dank aan 1. Writing Scientific Manuscripts (Journal of Young Investigators) 2. S. Downes: How to publish a scientific paper 3.

Nadere informatie

Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen 1 Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen 1. Inleiding Deze gids heeft als doel richtlijnen mee te geven die als leidraad kunnen dienen voor iedereen die een masterproef

Nadere informatie

Bronvermelding Oncologica

Bronvermelding Oncologica September 2018 Bronvermelding Oncologica Gebaseerd op de APA-richtlijn Inhoudsopgave Citeren... 2 Bronvermelding in de tekst... 3 Literatuurlijst... 5 Werkwoordstijden... 7 1 Citeren Materiaal dat wordt

Nadere informatie

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1

Voorwoord 1 0. Inleiding 1 1 Inhoud Voorwoord 1 0 Inleiding 1 1 1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze 1 3 Inleiding 1 3 1.1 Evidence-based diëtetiek 1 3 1.2 Het ontstaan van evidence-based handelen 1 5 1.3 Evidence-based

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

De beantwoordbare vraag (PICO)

De beantwoordbare vraag (PICO) 4. Interpretatie effect (relevantie) 5. Toepassen in de praktijk De beantwoordbare vraag (PICO) Welke patiënten? P Welke interventie? Welk alternatief (comparison)? Welke uitkomst (outcome)? I C O P I

Nadere informatie

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters Literatuuronderzoek Systematische Review Meta-Analyse KEMTA Andrea Peeters Waarom doen? Presentatie 1. Begrippen systematische review en meta-analyse 2. Hoe te werk gaan bij het opzetten van een review

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Goede zorg Effectief Doelmatig Veilig Tijdig Toegankelijk

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Vragenlijst Beoordelen van wetenschappelijke manuscripten

Vragenlijst Beoordelen van wetenschappelijke manuscripten Vragenlijst Beoordelen van wetenschappelijke manuscripten Welkom bij het onderzoek naar eigenschappen van wetenschappelijke manuscripten. In dit onderzoek willen we daarom nader onderzoeken welke onderdelen

Nadere informatie

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Bijlagen (2008-2009) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Het onderzoeksvoorstel dat na vier weken bij de begeleider moet worden ingediend omvat een (werk)titel, een uitgewerkte probleemstelling (die een belangrijke

Nadere informatie

Auteursrichtlijnen Tijdschrift Vooys Algemeen

Auteursrichtlijnen Tijdschrift Vooys Algemeen Auteursrichtlijnen Tijdschrift Vooys 2013 1. Algemeen a. Het publiek van Vooys bestaat uit geïnteresseerde leken en specialisten op het gebied van de geesteswetenschappen. Het is dus belangrijk om als

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12

Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Beoordelingsformulier Proeve van Bekwaamheid 2 (Rol Ontwerper) 3.12 Naam student: Studentnummer: Naam beoordelende docent: Datum: Toets code Osiris: Algemene eisen (voor een voldoende beoordeling van het

Nadere informatie

Module 3. Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 3. Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 3 Hoe gebruik ik informatie op een correcte manier? Gebaseerd op de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Hoe gebruik ik informatie

Nadere informatie

Als je de verwijzing tussen haakjes aan het einde van de zin zet gebruik je een & -teken. Wederom komt de punt pas na de verwijzing.

Als je de verwijzing tussen haakjes aan het einde van de zin zet gebruik je een & -teken. Wederom komt de punt pas na de verwijzing. LITERATUURVERWIJZINGEN VOLGENS DE PUBLICATION MANUAL (APA) Je moet in je opdrachten, papers en artikelen altijd aangeven waar je bepaalde informatie gevonden hebt. Zo kan iemand die het leest zien waar

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

Beoordelingsformulier eindproduct of verslag

Beoordelingsformulier eindproduct of verslag Beoordelingsformulier eindproduct of verslag Naam student: Nathalie Zuijdam (000) Floor Smit (000) Cijfer:. (in te vullen door DB) Student nr.: zie boven Herkansing: x nee ja Naam beoordelaar: Roos van

Nadere informatie

De 7 stappen van een CAT

De 7 stappen van een CAT De 7 stappen van een CAT Patiënt (praktijk) Vertaalslag (expert) Wetenschap (literatuur) 1 klinisch scenario trefwoorden 2 klinische vraag 3 literatuur search 4 kritisch beoordelen artikel 7 bottom line

Nadere informatie

Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance

Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance Auteursinstructies Tijdschrift voor Compliance Versie: 2015 Inleiding Dit document bevat de instructies voor auteurs die een bijdrage willen leveren aan het Tijdschrift voor Compliance (TvCo). De primaire

Nadere informatie

BRONNENONDERZOEK 2010/2011

BRONNENONDERZOEK 2010/2011 Bronnenonderzoek Namen Begeleiders Informatie verzamelen : inleiding Om informatie te verzamelen zul je verschillende bronnen moeten raadplegen. Al zoekende zul je merken dat er bronnen zijn waarvan je

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting door een scholier 1653 woorden 13 februari 2011 6 16 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting H1,2,3,4,5 paragraaf 1,2,(3) Schrijfdoelen

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het schrijven van een case report, case study of pilot

Een korte handleiding voor het schrijven van een case report, case study of pilot Het case report Een korte handleiding voor het schrijven van een case report, case study of pilot Deze presentatie is bedoeld als handleiding voor studenten Advanced Practitioner Voet en Enkel. Studenten

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument.

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een diagnostische test of screeningsinstrument. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 3. Toelichting bij de criteria voor

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Richtlijnen voor auteurs LANDSCHAP Pagina 1

Richtlijnen voor auteurs LANDSCHAP Pagina 1 Tijdschrift LANDSCHAP Januari 2017 RICHTLIJNEN voor auteurs LANDSCHAP is een uitgave van de Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek (WLO). LANDSCHAP publiceert artikelen op het terrein van landschapsonderzoek,

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College B. van Aken A. van Dorst Scala College Juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Opbouw van een werkstuk... 4 1.1 Titelpagina...

Nadere informatie

Stap 5 Selecteren van informatie

Stap 5 Selecteren van informatie Stap 5 Selecteren van informatie Tijdens je zoekactie vind je allerlei informatie. Hiervan wil je alleen relevante en betrouwbare bronnen gebruiken. In deze stap geven we je richtlijnen om verschillende

Nadere informatie

Methodologie & onderzoek

Methodologie & onderzoek JAAR 2 Methodologie & onderzoek Klinische les en Critical Appraised Topic deeltaak 11.3a en KET 11 in de leerlijn wetenschap. Wat is Een klinische les Een CAT Wat is een klinische les In een klinische

Nadere informatie

Wetenschappelijke vorming in de huisartsopleiding

Wetenschappelijke vorming in de huisartsopleiding Versiedatum: 0-0-06 Pagina van 5 De wetenschappelijke onderbouwing van het huisartsgeneeskundig handelen vormt een belangrijke leidraad voor de huisarts. Deze moet een wetenschappelijke onderbouwing kunnen

Nadere informatie

Redactionele richtlijnen

Redactionele richtlijnen Redactionele richtlijnen Wil je graag iets schrijven? Super! Deze uitgangspunten en richtlijnen zetten je op weg. Onze uitgangspunten Elke ingestuurde bijdrage wordt door een medewerker van Sociaal.Net

Nadere informatie

Bronnen en bronvermelding

Bronnen en bronvermelding Bronnen en bronvermelding Bronnen gebruiken Wie een zakelijke tekst schrijft (een essay, een boekbespreking ), zal vaak gebruik maken van bronnen: boeken, artikelen en websites waarop meer informatie te

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Tips voor schriftelijke rapportering. Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013

Tips voor schriftelijke rapportering. Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013 Tips voor schriftelijke rapportering Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013 Overzicht Tips in verband met o Structuur en inhoud

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Voorbereiding Eindwerk

Voorbereiding Eindwerk Voorbereiding Eindwerk Dirk Devroey 29 september 2006 Lesdoelstellingen Hulp bij het maken van het eindwerk Hoe doe ik een literatuur onderzoek - Systemic review - Meta-analyse Hoe verzamel ik mijn gegevens

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie

d. De redactie van Vooys bepaalt de volgorde waarin de teksten in Vooys verschijnen.

d. De redactie van Vooys bepaalt de volgorde waarin de teksten in Vooys verschijnen. Richtlijnen en regels Tijdschrift Vooys 1. Algemeen a. Het publiek van Vooys bestaat uit geïnteresseerde leken en specialisten op het gebied van de geesteswetenschappen. Het is dus belangrijk om als auteur

Nadere informatie

Bij gebrek aan bewijs

Bij gebrek aan bewijs Bij gebrek aan bewijs kennis is macht! internet in de spreekkamer P.A. Flach Bedrijfsarts Arbo- en milieudienst RuG 09-10-2006 1 3 onderdelen 1. Wat is EBM 2. Zoeken in PubMed 3. Beoordelen van de resultaten

Nadere informatie

Gebruik van internationale richtlijnen voor de NVIC Commissie richtlijn ontwikkeling NVIC, Marcella Müller juli 2019

Gebruik van internationale richtlijnen voor de NVIC Commissie richtlijn ontwikkeling NVIC, Marcella Müller juli 2019 Gebruik van internationale richtlijnen voor de NVIC Commissie richtlijn ontwikkeling NVIC, Marcella Müller juli 2019 Achtergrond Richtlijn ontwikkeling is arbeidsintensief en kostbaar, terwijl er vanuit

Nadere informatie

Communicatie voor iedereen

Communicatie voor iedereen Communicatie voor iedereen 7 basiselementen: 1. Kies bewust de communicatiemix 2. Zorg dat iedereen de informatie vindt 3. Bouw de communicatie logisch op 4. Gebruik een toegankelijke lay-out 5. Zorg voor

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Beoordelingsformulier MW Literatuurstudie

Beoordelingsformulier MW Literatuurstudie Beoordelingsformulier MW Literatuurstudie Groep, studenten: Sven Bloem, Eline Flokstra, Rick van der Laan, Gabrielle Laarhoven, Manon Langedijk, Thiemo Koster, Elisa Mulders, Jelle Schumacher en Elise

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Hoe werk ik een opdracht uit?

Hoe werk ik een opdracht uit? Hoe werk ik een opdracht uit? Ik gebruik de OVUR-methode om in stappen een opdracht of een probleem op te lossen. Oriënteren Wat wordt er verwacht? (evaluatiecriteria) Wat weet ik al over het onderwerp?

Nadere informatie

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ

+DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ +DQGOHLGLQJYRRUKHW]RHNHQLQ,19(57 &DPSXVELEOLRWKHHN%LRPHGLVFKH:HWHQVFKDSSHQ 'HFHPEHU ,19(57LQGH[YDQGH1HGHUODQGVWDOLJHYHUSOHHJNXQGLJHOLWHUDWXXU Wat is invert? Eenvoudig zoeken Geavanceerd zoeken In welk

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Verdiepingsopdracht A Het literatuuronderzoek NIVEAU 4

Verdiepingsopdracht A Het literatuuronderzoek NIVEAU 4 Verdiepingsopdracht A Het literatuuronderzoek NIVEAU 4 1 e jaar BOL WELZIJN februari instroom 2013-2014. LET OP inleveren week 47 (17 november) INLEIDING Binnenkort ga je op stage. Je gaat dan aan de slag

Nadere informatie

ATTENTIE: Lees vanaf pagina 4 van dit document zorgvuldig de uitgebreide tekst door over het doel van de eindscriptie en de aanbevolen werkwijze.

ATTENTIE: Lees vanaf pagina 4 van dit document zorgvuldig de uitgebreide tekst door over het doel van de eindscriptie en de aanbevolen werkwijze. Eindscriptie 4e jaar Korte omschrijving opdracht A) Doe een onderzoek naar een onderwerp waarin je je verder wilt verdiepen en dat een duidelijke relatie heeft met yoga en of yogadocentschap en schrijf

Nadere informatie

DIRECTE TOEGANKELIJKHEID MANUELE THERAPIE VANUIT WETENSCHAPPELIJK PERSPECTIEF

DIRECTE TOEGANKELIJKHEID MANUELE THERAPIE VANUIT WETENSCHAPPELIJK PERSPECTIEF DIRECTE TOEGANKELIJKHEID MANUELE THERAPIE VANUIT WETENSCHAPPELIJK PERSPECTIEF Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp 18-2-2013 Jaarcongres Fysiotherapie 2003 1 BESTAAT ER EVIDENCE VOOR DIRECTE TOEGANKELIJKHEID MANUELE

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een interventieonderzoek (bij voorkeur een RCT)

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een interventieonderzoek (bij voorkeur een RCT) Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een artikel over een interventieonderzoek (bij voorkeur een RCT) Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 4 1 Toelichting bij de criteria voor

Nadere informatie

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen

Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Systematic Reviews Dr. Hester Vermeulen Amsterdam School of Health Professionals / HvA Amsterdam Kwaliteit en Proces Innovatie / AMC Amsterdam Systematisch literatuur onderzoek RCT s worden gemaakt om

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN

INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN INSTRUMENTEN TER ONDERSTEUNING VAN SCRIPTIESTUDENTEN Medewerkers van de Bibliotheek Rechten hebben voor studenten, die starten met het schrijven van de scriptie, instrumenten ontwikkeld. De instrumenten

Nadere informatie

Evidence zoeken @ WWW

Evidence zoeken @ WWW Evidence zoeken @ WWW Dirk Ubbink Evidence Based Surgery 2011 Informatie Jaarlijks: >20.000 tijdschriften en boeken MEDLINE: >6.700 tijdschriften Jaarlijks 2 miljoen artikelen gepubliceerd 5500 publicaties

Nadere informatie

Reumatologie Congres Workshop EBP. wat wil je leren tijdens deze workshop? inhoud. evidence based practice

Reumatologie Congres Workshop EBP. wat wil je leren tijdens deze workshop? inhoud. evidence based practice Disclosure belangen spreker Reumatologie Congres 6-11-2018 Workshop EBP Belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst relevante relaties met bedrijven Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede Harm van Noort, RN

Nadere informatie

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag

Rijke Lessen. zetten je aan het denken. Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Rijke Lessen zetten je aan het denken Minka Dumont 2009 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com Handleiding(etje) Minka Dumont 26 november 2009 SLO - Landelijke Plusklasnetwerkdag Onthouden Kunnen ophalen

Nadere informatie

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling.

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Rapport Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Auteurs: F.J.M. van Leerdam 1 K. Kooijman 2 F. Öry 1 M. Landweer 3 1: TNO Preventie en Gezondheid Postbus

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Arno Roest en Saskia Le Cessie CAT-project@lumc.nl Evidence based medicine (EBM) (Patho)fysiologie: Klachten, ziekte,

Nadere informatie

FORMULIER IV voor het beoordelen van een PATIËNT-CONTROLEONDERZOEK Versie oktober 2002, geldig t/m december 2005 Evidence-Based RichtlijnOntwikkeling Formulier IV: beoordeling patiënt-controleonderzoek

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

Handreiking voor tekstopmaak (OOo Writer) Vooraf

Handreiking voor tekstopmaak (OOo Writer) Vooraf Handreiking voor tekstopmaak (OOo Writer) Vooraf Deze tekst is initieel opgesteld voor leerkrachten die teksten uittikken voor slechtziende leerlingen. De bedoeling is een zo eenduidig en heldere opmaak

Nadere informatie

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer.

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer. Wat moet er in een onderzoeksverslag? Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. Die zijn hieronder beschreven. Na de beschrijving zie je een voorbeeld met uitleg. 1. Een voorblad met De

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

VERWIJZEN NAAR BRONNEN

VERWIJZEN NAAR BRONNEN HANDLEIDING VOOR HET VERWIJZEN NAAR BRONNEN MET BEHULP VAN WORD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Verwijzingen maken... 4 2.1 Invoegen van een verwijzing... 4 2.2 Verwijzing naar een boek... 5 2.3 Verwijzing

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Auteursinstructies tijdschriften

Auteursinstructies tijdschriften Auteursinstructies tijdschriften Belangrijk: definitieve artikelen zijn definitief. Dat betekent dat het niet mogelijk is om de inhoud nog te wijzigen als u de finale versie van uw artikel heeft toegestuurd.

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

Dirk Ubbink. Evidence Based Surgery Workshop 2010

Dirk Ubbink. Evidence Based Surgery Workshop 2010 Dirk Ubbink Evidence Based Surgery Workshop 2010 Jaarlijks: 20.000 tijdschriften 17.000 nieuwe boeken MEDLINE: >6.700 tijdschriften jaarlijks 2 miljoen artikelen gepubliceerd 5500 publicaties per dag!

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een CAT

Handleiding voor het maken van een CAT Pagina 1 van 9 Handleiding voor het maken van een CAT Wat is een CAT? Een CAT (Critically Appraised Topic) is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp

Nadere informatie

Prof. dr. M.W. van Tulder Prof. dr. B.W. Koes. Evidence-based handelen bij lage rugpijn

Prof. dr. M.W. van Tulder Prof. dr. B.W. Koes. Evidence-based handelen bij lage rugpijn Prof. dr. M.W. van Tulder Prof. dr. B.W. Koes Evidence-based handelen bij lage rugpijn Prof. dr. M.W. van Tulder Prof. dr. B.W. Koes Evidence-based handelen bij lage rugpijn Epidemiologie, preventie, diagnostiek,

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en

Nadere informatie

Richtlijnen voor auteurs, Tijdschrift voor Verloskundigen

Richtlijnen voor auteurs, Tijdschrift voor Verloskundigen Richtlijnen voor auteurs, Tijdschrift voor Verloskundigen Versie januari 2013 1. Introductie Het Tijdschrift voor Verloskundigen (TvV) is in de eerste plaats een vakblad op het gebied van verloskunde.

Nadere informatie