College 1: Algemene inleiding:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "College 1: Algemene inleiding:"

Transcriptie

1 College 1: Algemene inleiding: Het vak goederenrecht omvat veel stof; deze kan vanwege de beschikbare tijd niet uitvoerig in de lessen behandeld worden. Ook de jurisprudentie zal niet uitvoerig aan de orde komen, maar slechts daar waar het in de lesstof past. Veel zal daarom zelf moeten worden gedaan en de bijeenkomsten dienen vooral om de grote lijnen in de stof aan te geven, om vraagstukken te oefenen en om vragen te beantwoorden. Deze leidraad dient om bij de bestudering van de stof te helpen; deze dient niet als een vervanging voor het boek; bestudering van het boek is derhalve een absolute noodzaak om het tentamen te kunnen halen. Maak bij het bestuderen ook veelvuldig gebruik van de wetteksten; het nederlands recht is modern en de oplossing van veel vraagstukken kan worden gevonden door een zorgvuldige lezing van de wettekst. Verder krijg je ook op deze manier een beter inzicht in de structuur van de wet, waardoor de diverse onderwerpen makkelijker terug te vinden zijn. Korte handleiding bijeenkomst 1. (inleiding goederenrecht) Vindplaatsen goederenrecht: Boeken 3 en 5 van het Burgerlijk Wetboek (BW) Boek 3: algemeen vermogensrecht; boek 5: zakelijke rechten Basisbegrip boek 3: goederen Hieronder vallen: zaken en vermogensrechten Kenmerk goederenrecht: verhouding persoon-goed; het gaat doorgaans om (absolute) rechten, die tegen iedereen kunnen worden gehandhaafd. Kenmerk verbintenissenrecht: verhouding persoon-persoon; deze rechten kunnen alleen tov de betreffende persoon worden gehandhaafd. Beide rechtsgebieden zijn nauw met elkaar verbonden. Plaats goederenrecht: maakt deel uit van het privaatrecht (= objectief recht) Dat bestaat weer uit het vermogensrecht, personen- en familierecht, erfrecht en rechtspersonenrecht. Het vermogensrecht bestaat dan weer uit het goederen- en verbintenissenrecht. Goederenrechtelijke rechten (gdr): Absolute rechten: kunnen tegen iedereen gehandhaafd worden ( goederenrechtelijke rechten en rechten op voortbrengselen van de geest) Relatieve rechten: verlenen een recht tov een persoon (verbintenissenrecht) (zie arrest HR Blaauboer-Berlips W 8191) Onderverdeling gdr: Volledige rechten: eigendom

2 Beperkte rechten: vruchtgebruik, hypotheek Als zij op een zaak (kunnen) rusten heten zij ook zakelijke rechten Waar gaat het goederenrecht over? Dat zijn de vragen: welke posities kun je innemen ten opzichte van goederen (b.v. eigendom, bezit), wat is de inhoud van die posities en hoe wijzigt een rechtspositie. Verdeling over de wetboeken 3 en 5: Boek 3: algemeen vermogensrecht: rechten, die zowel bestaanbaar zijn op zaken als op vermogenrechten. Boek 5: zakelijke rechten: rechten, die uitsluitend betrekking hebben op zaken. Boek 6: verbintenissenrecht Belangrijk is om een vraagstuk te kunnen plaatsen in het wetboek en de betreffende artikelen snel te kunnen vinden.. Gelaagde structuur: Definitie: een ordening van regels op basis van het principe van algemeen naar bijzonder. Voorbeeld: titel 3.9 afd 1 (pand/hypotheek) is slechts van toepassing voor zover afdeling (pand) en (hypotheek) niet van toepassing zijn. Belangrijk aspect: schakelbepalingen. Definitie: regels, die een complex van regels van overeenkomstige toepassing verklaren buiten het complex, waarvoor zij rechtstreeks gelden. Belangrijk voor het goederenrecht is 3:98 BW. (maar zie ook 6: 216) De gelaagde structuur kan ook worden uitgelegd in de opbouw van rechten (eigendom, erfpacht, hypotheek) Begrippen: Basis: zie 3.1: Goederen: zaken en vermogensrechten. Zie 3.2: zaken zijn voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten; de rest zijn vermogensrechten. Voortbrengselen van de menselijke geest zijn geen zaken en geen goederenrechtelijke rechten, maar wel absolute vermogensrechten. Vermogensrechten: Zie 3:6: rechten, die afzonderlijk of samen met een ander recht overdraagbaar zijn of ertoe strekken de rechtshebbende stoffelijk (financieel-economisch) een voordeel te verschaffen ofwel verkregen zijnin ruil voor een stoffelijk voordeel in financieeleconomische zin. (recht met vermogenswaarde) Belangrijk zijn derhalve: overdraagbaarheid, stoffelijk voordeel en ruilwaarde. Veel voorkomend: vorderingsrechten, eigendom. Zaken zijn vatbaar voor eigendom: vorderingsrechten behoren toe aan. Eigendom wordt ook vaak vereenzelvigd met de zaak zelf.

3 Onderscheid bestanddeel-vrucht 3.4 lid 1: onzelfstandige onderdelen van een zaak op grond van een hechte ideële (verkeersopvattingen) of materiële (hechte) band. Een hechte band is in elk geval aanwezig, als er geen afscheiding kan plaatsvinden zonder substantiële schade. Gevolg: bestanddelen volgen de hoofdzaak (bv van belang voor een recht van hypotheek) zie ook 5:3. (natrekking) Natrekkingsregel kan ook worden doorbroken: afscheiding, mandeligheid (5:60), opstalrecht (5:101). Vrucht (3:9 leden 1 en 2): opbrengst van een goed met behoud van de kern van het betreffende goed; zij worden zelfstandig, zodra de verbinding is verbroken/opeisbaar worden. Voorbeelden: fruit, groeten, rente, dividend. Roerende en onroerende zaken Zie 3:3 lid 1: definitie onroerende zaken. Alle overige zaken zijn roerend. Voor de bestanddeelvorming is het wel noodzakelijk, dat er een duurzame verbinding is met de grond. (zie Portacabin arrest; Grafzerkenarrest) Het belang hiervan is groot: onderscheid in vormen van overdracht, waardeaspect, zekerheid e.d. Afhankelijke rechten en nevenrechten Zie 3:7: een afhankelijk recht is een recht dat niet zonder een ander recht kan bestaan (accessoir recht) vb financiering en hypotheekrecht. Belangrijkste rechten: pand, hypotheek, borgtocht, mandeligheid, erfdienstbaarheid. Een afhankelijk recht bestaat in het algemeen slechts zolang het hoofdrecht bestaat en gaan mee over met het hoofdrecht. Zelfstandige beschikking over een afhankelijk recht is niet mogelijk. Nevenrecht: veel afhankelijke rechten zijn ook nevenrechten; nevenrechten zijn ook verbonden aan een hoofdrecht. Zij zijn steeds verbonden aan een vordering en behoeven geen vermogensrecht te zijn. Vb 3:278: voorrecht (bij verhaal) Zie boek blz 40 (no 49) voor voorbeelden. Volledige en beperkte rechten. Definitie volledig recht: eigendom en het toebehoren van vermogensrechten. (zie blz 40/41 boek voor voorbeelden) Beperkt recht 3:8: recht dat is afgeleid uit een meeromvattend recht: deze rechten zijn door de wet limitatief geregeld. Zie voor onderscheid moederrecht-dochterrecht blz 41 boek. Onderscheid beperkte rechten:

4 Gebruiks- of genotsrechten (bv vruchtgebruik, gebruik en bewoning, erfdienstbaarheid, opstal en erfpacht) en zekerheidsrechten (pand en hypotheek). Is het recht van eigendom belast met een beperkt recht dan spreekt men wel van blote eigendom. Rechten op naam, aan order en aan toonder. Alle rechten, die niet aan toonder of aan order luiden zijn op naam. Hiervoor is geen papier met de naam van de crediteur nodig. Bij toonder of order is een papier vereist en een oder- of toonderclausule moeten opnemen. Belang van dit onderscheid: wijze van overdracht (zie 3:93 en 94) Registergoederen en niet registergoederen. Zie 3:10: registergoederen zijn goederen, voor welker overdracht of vestiging inschrijving (van een akte) in de openbare registers noodzakelijk is. Registergoederen: onroerende zaken, teboekstaande schepen en vliegtuigen, aandelen in een registergoed en beperkte rechten op registergoederen. Dit onderscheid doorkruist het onderscheid roerende en onroerende zaken. Van belang: leveringsformaliteiten, verjaring, bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid. Toekomstige en tegenwoordige goederen Ook toekomstige goederen spelen in het recht een rol: overdracht van toekomstige goederen is mogelijk. Onderscheid: absoluut en relatief toekomstige goederen. Absoluut: goederen bestaan nog niet (een auto die gebouwd moet worden) Relatief: goederen bestaan wel, maar behoren nog niet tot het vermogen van een rechtssubject. Toekomstige vorderingen Onderscheid: enkel en dubbel toekomstige vorderingen. Enkel: een nog niet bestaande vordering uit een al wel bestaande rechtsverhouding. Dubbel: een nog niet bestaande vordering uit een nog niet bestaande rechtsverhouding. Gevolgen onderscheid absolute en relatieve rechten Droit de priorité: Gevolg absolute karakter van deze rechten: Een goederenrechtelijk recht kan alleen ontstaan met inachtneming van een eerder gevestigd recht (nemo plus regel). Anders gezegd: een ouder recht gaat voor het jongere; dit geldt zowel voor volledige als beperkte rechten.

5 Droit de suite: Een absoluut recht heeft zaaksgevolg: de rechtshebbende kan zijn recht uitoefenen ongeacht onder wie het object zich bevindt. Droit de préférence: Een absoluut recht gaat voor een relatief recht: een recht van erfpacht gaat voor een recht van huur, ongeacht of dit later is gevestigd. Separatisme: Een goederenrechtelijk gerechtigde kan een later gelegd beslag negeren ten opzichte van zijn recht, een relatief gerechtigde niet. Gesloten systeem goederenrechtelijke rechten Het aantal goederenrechtelijke rechten is in de wet dwingend geregeld (gesloten systeem). Ook de inhoud van de rechten is geregeld, behoudens de mogelijkheid om af te wijken. Deze regeling moet dan ook weer in de wettelijke regeling passen. Basis van deze regeling: zie 3:81 lid 1: binnen de grenzen van dat recht. Verder nog van belang: Zie 3:11: invulling van de goede trouw: zie tekst wet Definitie: niet kennen noch behoren te kennen (subjectieve goede trouw) Van belang voor de toepassing van de artikelen 3:86 en 3:88 (derdenbescherming) Dit artikel is de algemene basis voor de invulling van het begrip goede trouw, behoudens afwijkingen hierop (zie bv 3:24 lid 1) De inhoud is deels vast (kennen) en is deels onbepaald (behoren te kennen); dit laatste zal met name afhangen van de omstandigheden en legt ook een zeker risico bij de betrokkene. Zie 3:12: redelijkheid en billijkheid. Speelt een hoofdrol in het verbintenissenrecht en (een kleinere) in het goederenrecht. Heeft aanvullende (matigende) werking en is gebaseerd op algemeen erkende rechtsbeginselen. Zie 3:13: misbruik van bevoegdheden Andere naam: misbruik van recht. Gevolg: een toegekende bevoegdheid mag niet buiten algemeen aanvaarde rechtsbeginselen worden gebruikt. Is onstaan in het goederenrecht, met name bij eigendom. Heeft nu een veel breder terrein.

Subjectieve rechten vloeien voort uit het objectieve recht. Subjectieve rechten kunnen worden onderverdeeld in de volgende subcategorieën 1.

Subjectieve rechten vloeien voort uit het objectieve recht. Subjectieve rechten kunnen worden onderverdeeld in de volgende subcategorieën 1. Introductie In dit document vind je onze uitwerking van probleem 1. Wij hopen met deze uitwerking te laten zien dat onze samenvattingen volledig en gestructureerd zijn. Daarnaast willen wij laten zien

Nadere informatie

Inhoud. Bevoegdheden eigenaar Misbruik van bevoegdheid. Eigendomsverkrijging Inbezitneming Vinderschap Schatvinding Natrekking.

Inhoud. Bevoegdheden eigenaar Misbruik van bevoegdheid. Eigendomsverkrijging Inbezitneming Vinderschap Schatvinding Natrekking. Inhoud I 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 II 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Goederenrecht Inleiding Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Vermogensrecht Goederen, zaken en vermogensrechten in het Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Copyright Lawbooks 2015. Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht

Copyright Lawbooks 2015. Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht Copyright Lawbooks 2015 Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht Voorwoord Beste student(e), Voor je ligt een voorbeeld samenvatting van het vak Inleiding Privaatrecht. Dit stuk is gebaseerd op de

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A

STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A 1. Het begrip vermogen wordt in meerdere betekenissen gebruikt. In het spraakgebruik wordt veelal gedoeld op iemands activa of al zijn geld. In het privaatrecht betekent

Nadere informatie

1 Inleiding. Goederenrecht 7

1 Inleiding. Goederenrecht 7 I Goederenrecht 1 Inleiding Goederenrecht de naam zegt het al gaat over rechten op goederen. Het goederenrecht gaat over goederenrechtelijke rechten. Het goederenrecht maakt deel uit van het vermogensrecht

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Vermogensrechten 1 1 Vermogensrechten in het algemeen 1

Hoofdstuk 1 - Vermogensrechten 1 1 Vermogensrechten in het algemeen 1 INHOUDSOPGAVE Uitgebreide inhoudsopgave Enige Afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken Hoofdstuk 1 - Vermogensrechten 1 1 Vermogensrechten in het algemeen 1 Hoofdstuk 2 - Onderscheidingen van vermogensrechten

Nadere informatie

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011 3.1 Kay Horsch 18 januari 2011 Taak 1 Verbintenissenrecht 1. Absoluut (!!!) 2. Exclusief 3. Zaaksgevolg (Droit de Suite) 4. Prioriteit 5. Separatisme Boek 3, Titel 1, Afdeling 1 Bijvoorbeeld Goederen :

Nadere informatie

ARW 1 HC 6A, , Burgerlijk recht: goederenrecht

ARW 1 HC 6A, , Burgerlijk recht: goederenrecht ARW 1 HC 6A, 8-10-2018, Burgerlijk recht: goederenrecht Inleiding In het Sleepboot Egbertha-arrest heeft Van Gelderen een nieuwe motor nodig voor zijn boot. Hij gaat naar het bedrijf Stork en ziet een

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 VII Inhoudsopgave VOORWOORD 00 INLEIDING 00 HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 Afdeling 1 Roerende en onroerende goederen 00 1/ Belang van deze indeling 00 2/ Onroerende goederen 00

Nadere informatie

Andere kenmerken: (in principe) voortdurende uitoefening, elasticiteit.

Andere kenmerken: (in principe) voortdurende uitoefening, elasticiteit. Korte handleiding bijeenkomst 3. Eigendom en overig toebehoren. Eigendom. Eigendom is in tijd, ideologie en naar streek bepaald, zowel qua periode als qua betekenis. (vergelijk eigendom nutsbedrijven/spoorwegen

Nadere informatie

STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Goederen- en Insolventierecht. ONDERDEEL Voorbeeldverslag

STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Goederen- en Insolventierecht. ONDERDEEL Voorbeeldverslag STUDIE Rechtsgeleerdheid VAK Goederen- en Insolventierecht ONDERDEEL Voorbeeldverslag Jaar: 2017 Periode: Blok 5 Uitgifte: Februari 2017 2 Voorwoord Wij van EasyLecture willen het graag easy houden, daarom

Nadere informatie

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten INLEIDING...1 HET ZAKENRECHT GESITUEERD BINNEN HET VERMOGENSRECHT...1 HET BELANG VAN HET ZAKENRECHT...2 BEGRIPPEN ZAAK GOED VERMOGEN...3 HOOFDSTUK 1: DE LEER VAN

Nadere informatie

Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen:

Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen: Korte handleiding bijeenkomst 4. Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen: Onder algemene titel (opvolging in een geheel vermogen of een deel hiervan): erfopvolging, boedelmenging

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3 INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT.... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN.... 3 Inleiding.... 3 Hoofdstuk I. Onderscheid der goederen.... 4 Afdeling I. Belangrijkste indelingen.... 4 Afdeling II. Roerende en

Nadere informatie

Hypothecair Planner (LHP)

Hypothecair Planner (LHP) OPLEIDING Hypothecair Planner (LHP) LEERGANG HYPOTHECAIRE PLANNING - 1 - RECHT IFK, september 2011 Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 Onderstaande puntenverdeling per vraag is een indicatie. Bij concrete toekenning van punten is mede bepalend in hoeverre een juiste, logisch weergegeven formulering

Nadere informatie

EasyLecture. STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Inleiding Privaatrecht. ONDERDEEL Samenvattingen week 1 (Goederenrecht)

EasyLecture. STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Inleiding Privaatrecht. ONDERDEEL Samenvattingen week 1 (Goederenrecht) EasyLecture STUDIE Rechtsgeleerdheid VAK Inleiding Privaatrecht ONDERDEEL Samenvattingen week 1 (Goederenrecht) Jaar: Bachelor 1 Periode: Blok 2 Uitgifte: - 2 Voorwoord Wij van EasyLecture willen het graag

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Diplomalijn Examen Niveau Juridisch Vermogensrecht hbo Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Nadere informatie

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten.

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Situaties: 1. Overdracht onder voorwaarde 2. Overdracht onder eigendomsvoorbehoud 3. Overdracht toekomstige goederen 4. Overdracht onder tijdsbepaling

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken nr. INHOUDSOPGAVE Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken Hoofdstuk 1 Inleiding /1 1. Introductie / 1 2. Hoofdregels verhaal; gehele vermogen van de schuldenaar en gelijkheid van schuldeisers

Nadere informatie

Beperkte absolute rechten(die op zaken en rechten kunnen rusten): - Vruchtgebruik art. 3:201 BW

Beperkte absolute rechten(die op zaken en rechten kunnen rusten): - Vruchtgebruik art. 3:201 BW Samenvatting Vermogensrecht Sharon 25-11-17 H8 Erfdienstbaarheid, erfpacht, opstal en vruchtgebruik Het eigendomsrecht is het meest omvattende absolute recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Nu

Nadere informatie

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178)

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) sd.cju16.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Aanloop tot wetswijziging

Aanloop tot wetswijziging De nieuwe Opstalwet FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding Wet van 10 januari 1824 over het recht

Nadere informatie

Examenmatrijs kennisexamen

Examenmatrijs kennisexamen Examenmatrijs kennisexamen Algemene informatie Examenmatrijs code en vaststellingsdatum 15-12-2015 Examennaam Brede kennis vermogensrecht Kwalificatiedossier en cohort Juridisch-administratieve beroepen

Nadere informatie

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar VERMOGENSRECHT Tekst & Commentaar INHOUD Voorwoord Auteurs Lijst van afkortingen V VII XVII BOEK 3. VERMOGENSRECHT IN HET ALGEMEEN 1 Titel 1. Algemene bepalingen (art. 1-31) 3 Afdeling 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

Beperkte rechten en het stapelen ervan

Beperkte rechten en het stapelen ervan Pagina 16 HOOFDARTIKEL VASTGOED Mr. M.E. (Mervyn) Odink en mevrouw mr. R.H. (Romy) Brandriet' Beperkte rechten en het stapelen ervan 2019-0056 Nederland verduurzaamt! Er wordt geïnvesteerd in steeds groenere

Nadere informatie

H4 Verkrijging van goederen

H4 Verkrijging van goederen Samenvatting Vermogensrecht Sharon. D 15-10-17 H4 Verkrijging van goederen Er is een verschil in het verkrijgen van goederen, zo kun je goederen verkrijgen onder algemene titel en goederen verkrijgen onder

Nadere informatie

Let op! Betaling is geen vereiste!

Let op! Betaling is geen vereiste! Aantekeningen Goederenrecht Week 1, les 1, College 1 Privaat Publiek Materieel Formeel Personen Vermogensrecht Verbintenissenrecht Goederenrecht (relatie pers.) (relatie tussen pers. en goed) Relatieve

Nadere informatie

GIRAAL EFFECTENVERKEER EN GOEDERENRECHT

GIRAAL EFFECTENVERKEER EN GOEDERENRECHT GIRAAL EFFECTENVERKEER EN GOEDERENRECHT EEN STUDIE NAAR ENKELE GOEDERENRECHTELIJKE ASPECTEN VAN DE WET GIRAAL EFFECTENVERKEER EEN WETENSCHAPPELIJKE PROEVE OP HET GEBIED VAN DE RECHTSGELEERDHEID PROEFSCHRIFT

Nadere informatie

Zwaartepunten van het vermogensrecht O.K. Brahn. Samenvatting door A.M.I. Verbakel

Zwaartepunten van het vermogensrecht O.K. Brahn. Samenvatting door A.M.I. Verbakel Zwaartepunten van het vermogensrecht O.K. Brahn. Samenvatting door A.M.I. Verbakel Hoofdstuk 1. Inleiding. 1.1. Vermogen en Vermogensrecht. Vermogen: het geheel van iemands op geld waardeerbare rechten

Nadere informatie

11. Beperkte rechten op goederen algemeen

11. Beperkte rechten op goederen algemeen 11. Beperkte rechten op goederen algemeen Een beperkt recht is een recht dat is afgeleid uit een meeromvattend recht, hetwelk met dat beperkte recht is bezwaard (zie artikel 3:8 BW). Beperkte rechten kunnen

Nadere informatie

Geschiedenis, systematiek en begrippen

Geschiedenis, systematiek en begrippen I Geschiedenis, systematiek en begrippen 1 Wet op belastingen van rechtsverkeer Belastingheffing over transacties met onroerende zaken kent een lange geschiedenis. Een voorloper van de overdrachtsbelasting

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Vermogen en vermogensrecht

1 Inleiding. 1.1 Vermogen en vermogensrecht 1 Inleiding 1.1 Vermogen en vermogensrecht 1 Vermogen. Dit boek gaat over het vermogensrecht. De jurist verstaat onder vermogen : het geheel van op geld waardeerbare althans in de economische sfeer liggende

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Vermogen en vermogensrecht

1 Inleiding. 1.1 Vermogen en vermogensrecht 1 Inleiding 1.1 Vermogen en vermogensrecht 1 Vermogen. Dit boek gaat over het vermogensrecht. De jurist verstaat onder vermogen : het geheel van op geld waardeerbare althans in de economische sfeer liggende

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

MR. C. ASSER'S HANDLEIDING TOT DE BEOEFENING VAN HET NEDERLANDS BURGERLIJK RECHT GOEDERENRECHT ALGEMEEN GOEDERENRECHT VIJFTIENDE DRUK BEWERKT DOOR

MR. C. ASSER'S HANDLEIDING TOT DE BEOEFENING VAN HET NEDERLANDS BURGERLIJK RECHT GOEDERENRECHT ALGEMEEN GOEDERENRECHT VIJFTIENDE DRUK BEWERKT DOOR MR. C. ASSER'S HANDLEIDING TOT DE BEOEFENING VAN HET NEDERLANDS BURGERLIJK RECHT GOEDERENRECHT ALGEMEEN GOEDERENRECHT VIJFTIENDE DRUK BEWERKT DOOR MR. F.H.J. MIJNSSEN VOORMALIG VICE-PRESIDENT VAN DE HOGE

Nadere informatie

1 Basisbegrippen van het goederenrecht

1 Basisbegrippen van het goederenrecht 11 1 Basisbegrippen van het goederenrecht 1.1 Goederen, zaken en vermogensrechten 1.2 Roerende en onroerende zaken 1.3 Hoofdzaak en bestanddeel 1.4 Registergoederen en niet-registergoederen 1.5 Natuurlijke

Nadere informatie

Enige aspecten van de kwalitatieve verbintenis

Enige aspecten van de kwalitatieve verbintenis Enige aspecten van de kwalitatieve verbintenis Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gezag van de rector magnificus prof. mr. S.C.J.J. Kortmann, volgens

Nadere informatie

Hét Juridisch Archief

Hét Juridisch Archief Op veler verzoek maakt Wolters Kluwer de oude drukken van 135 belangrijke boeken én het archief van 25 tijdschriften online beschikbaar! Binnen Navigator, Legal Intelligence of Rechtsorde heeft u nu al

Nadere informatie

Samenvatting Inleiding Privaatrecht

Samenvatting Inleiding Privaatrecht Samenvatting Inleiding Privaatrecht Open Universiteit R02132 (c) Copyright 2005 Jos Visser Inleiding vermogensrecht... 3 Goederenrechtelijke rechten en persoonlijke rechten... 5 Goederen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 70 Wet van 25 februari 2008, houdende regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten,

Nadere informatie

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken INHOUDSOPGAVE Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken XIX XXVII XXIX Hoofdstuk 1 - Inleiding en algemene bepalingen. Belang onderscheid eenvoudige en bijzondere

Nadere informatie

ANTWOORDEN OP THEORIEVRAGEN SYLLABUS GOEDERENRECHT SYLLABUS 2152

ANTWOORDEN OP THEORIEVRAGEN SYLLABUS GOEDERENRECHT SYLLABUS 2152 ANTWOORDEN OP THEORIEVRAGEN SYLLABUS GOEDERENRECHT SYLLABUS 2152 Antwoorden theorievragen college 1 1. Het objectieve recht is het geheel van de voor ieder geldende rechtsregels op een bepaald rechtsgebied

Nadere informatie

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden.

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden. Bijlage bij DB/ AB-voorstel project Duikwrak Grevelingen In de vergadering van 1 juli 2010 heeft het DB van het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen kennis genomen van de voortgang van het project

Nadere informatie

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht I Inleiding 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Burgerlijk recht Het burgerlijk recht, ook wel aangeduid als privaatrecht of civiel recht, regelt de juridische betrekkingen tussen burgers onderling.

Nadere informatie

INHOUD. Enige afkortingen. Verkort aangehaalde literatuur. Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1

INHOUD. Enige afkortingen. Verkort aangehaalde literatuur. Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1 INHOUD Enige afkortingen Verkort aangehaalde literatuur Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1 Hoofdstuk II - Onderverdeling van zakelijke rechten / 9 a. Algemene opmerkingen / 9 b. Opsomming van de

Nadere informatie

Inleiding Privaatrecht voor niet-juristen

Inleiding Privaatrecht voor niet-juristen Inleiding Privaatrecht voor niet-juristen *** Een korte introductie in het privaatrecht voor niet juridisch geschoolde professionals en andere geïnteresseerden *** W.J. Brakenhoff BRAKENHOFF Juridische

Nadere informatie

Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting

Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting Hoe worden rechtshandelingen met betrekking tot beperkte rechten in de heffing van overdrachtsbelasting betrokken? Mike Rib, studentnummer 5933382 Scriptie master

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING BOEK 3 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME

MEMORIE VAN TOELICHTING BOEK 3 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME MEMORIE VAN TOELICHTING BOEK 3 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME ALGEMEEN Het algemeen deel van het vermogensrecht bestaat uit twee boeken, Boek 3 (vermogensrecht in het algemeen) en Boek 4 (erfrecht).

Nadere informatie

Hét Juridisch Archief

Hét Juridisch Archief Binnen Navigator, Legal Intelligence en/of Rechtsorde heeft u de beschikking over een grote hoeveelheid vakinformatie. Toch komt het voor dat wordt verwezen naar oudere artikelen. Op veler verzoek heeft

Nadere informatie

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Boekhouden Code + officiële benaming van de module C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht Academiejaar 2015-2016 Semester 1 Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 120 Aantal lestijden

Nadere informatie

Praktisch Goederenrecht Mr. dr. C. Phillips

Praktisch Goederenrecht Mr. dr. C. Phillips Praktisch Goederenrecht Mr. dr. C. Phillips e druk Noordhoff Uitgevers bv Praktisch Goederenrecht Mr. dr. Charlotte Phillips Derde druk Noordhoff Uitgevers Groningen/Houten Noordhoff Uitgevers bv Ontwerp

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

WOORD VOORAF. S.C.J.J. Kortmann februari 2017 N.E.D. Faber

WOORD VOORAF. S.C.J.J. Kortmann februari 2017 N.E.D. Faber WOORD VOORAF Beperkte rechten vormen een belangrijk onderdeel van het goederenrecht. De wet regelt het ontstaan van beperkte rechten alsmede het tenietgaan van beperkte rechten. In art. 3:81 lid 2 BW wordt

Nadere informatie

Praktisch Goederenrecht

Praktisch Goederenrecht Praktisch Goederenrecht Mr. dr. C. Phillips Tweede druk Praktisch Goederenrecht In de serie Praktisch Recht zijn inmiddels verschenen Praktisch Arbeidsrecht Praktisch Bedrijfsrecht Praktisch Bestuursprocesrecht

Nadere informatie

ONROERENDE LEASING. Dirk Demunter. Head Real Estate Lease Belfius Lease Trainer Febelfin Academy

ONROERENDE LEASING. Dirk Demunter. Head Real Estate Lease Belfius Lease Trainer Febelfin Academy ONROERENDE LEASING Dirk Demunter Head Real Estate Lease Belfius Lease Trainer Febelfin Academy Definitie Financieringsmethode voor gebouwde onroerende goederen waarbij de leasinggever op aanwijzing van

Nadere informatie

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17 Inhoud 1 Basisbegrippen in het burgerlijk recht 13 1.1 Inleiding 13 1.2 De plaats van het burgerlijk recht 13 1.3 Bronnen van het burgerlijk recht 15 1.4 Burgerlijk Wetboek en Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Nadere informatie

WEEK 1 - ALGEMENE INLEIDING, VERKRIJGING EN VERLIES VAN GOEDEREN, EIGENDOM, VERKRIJGING DOOR VERJARING, GENOTSRECHTEN...

WEEK 1 - ALGEMENE INLEIDING, VERKRIJGING EN VERLIES VAN GOEDEREN, EIGENDOM, VERKRIJGING DOOR VERJARING, GENOTSRECHTEN... AthenaSummary Universiteit van Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Bachelorjaar 2 Goederenrecht Samenvatting van de stof - Pitlo deel 3 Goederenrecht, Kluwer, W.H.M. Reehuis + A.H.T. Heisterkamp,

Nadere informatie

Bijlage * Modelakte derde recht van hypotheek 2014 HYPOTHEEK

Bijlage * Modelakte derde recht van hypotheek 2014 HYPOTHEEK HYPOTHEEK Heden, *, verschenen voor mij, *, notaris te *: 1. * hierna te noemen: hypotheekgever; 2. * hierna te noemen: hypotheekhouder. De verschenen personen, handelend als gemeld, verklaarden als volgt:

Nadere informatie

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten.

14.1 Verhaal en voorrang algemeen Niet voor uitwinning vatbare goederen. Voorrang. Onderlinge rangorde voorrechten. 14.1 Verhaal en voorrang algemeen Een schuldeiser wiens vordering niet betaald wordt kan zijn vordering verhalen op de goederen van zijn schuldenaar (artikel 3:276 e.v. BW). Voor verhaal is een geldvordering

Nadere informatie

Leergang Contracteren: zekerheden Academie voor de Rechtspraktijk

Leergang Contracteren: zekerheden Academie voor de Rechtspraktijk 28 februari 2017 Leergang Contracteren: zekerheden Academie voor de Rechtspraktijk prof. mr J.B. Spath Zekerheden Opzet 1. Goederenrechtelijke zekerheid a. Pand- en hypotheek b. Eigendomsvoorbehoud (incl.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Inleiding 13 1 Enige grondbeginselen 15 1.1 Rechtsregels 16 1.1.1 Publiekrecht en privaatrecht 16 1.1.2 Dwingend en aanvullend (regelend) recht 17 1.1.3 Materieel en formeel recht 18 1.1.4 Objectief

Nadere informatie

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 7 Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Wat is recht? 15 1.2 Indelingen van het recht 16 A Privaatrecht publiekrecht 16 B Enkele andere indelingen 17 1.3 De bronnen van het recht 18 A Wetgeving

Nadere informatie

Bespreking van het preadvies van dr. Rosalie Koolhoven, LLM

Bespreking van het preadvies van dr. Rosalie Koolhoven, LLM Gebouwen en hun bestanddelen in een meer circulair goederenrecht Bespreking van het preadvies van dr. Rosalie Koolhoven, LLM Hans Heyman VBR Jaarvergadering - 7 december 2018 - Twitter en Sli.do: #VBR18

Nadere informatie

Drijvende zonnepanelen. Michel Chatelin Advocaat 14 juni 2018

Drijvende zonnepanelen. Michel Chatelin Advocaat 14 juni 2018 Drijvende zonnepanelen Michel Chatelin Advocaat 14 juni 2018 Hoe ziet een drijvend zonnepark eruit? Hoe ziet een drijvend zonnepark eruit? Agenda Vier juridische vragen met betrekking tot drijvende zonnepanelen:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 876 Regeling van het conflictenrecht betreffende het goederenrechtelijke regime met betrekking tot zaken, vorderingsrechten, aandelen en giraal

Nadere informatie

Inleiding Privaatrecht * * Zwaartepunten van het vermogensrecht RECHTEN, JAAR 1

Inleiding Privaatrecht * * Zwaartepunten van het vermogensrecht RECHTEN, JAAR 1 Inleiding Privaatrecht Zwaartepunten van het vermogensrecht 10-10-27 RECHTEN, JAAR 1 *8204515* JoHo Samenvattingen JoHo biedt een compleet pakket samenvattingen aan. In dé studentenwinkels van Nederland

Nadere informatie

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27ste april 2005 tot wijziging van de Boeken 5 en

Nadere informatie

DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING

DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING DE REGIONALISERING VAN DE HUURWETGEVING INGEVOLGE DE ZESDE STAATSHERVORMING Prof. DIRK MEULEMANS Mei 2014 1 1. DE ZESDE STAATSHERVORMING - De Zesde Staatshervorming is doorgevoerd. - Een grote en ingrijpende

Nadere informatie

Erfpacht, recht van opstal en vruchtgebruik

Erfpacht, recht van opstal en vruchtgebruik Erfpacht, recht van opstal en vruchtgebruik Hoe maakt u optimaal gebruik van deze constructies? Kizzy WANDELAER Executive Director Familiebedrijven KPMG Belastingconsulenten Estate planning practice Belgium-Holland

Nadere informatie

Leerarrangement 6Ai Juridische checkpoints. Jeroen Dusseldorp Studentnummer:

Leerarrangement 6Ai Juridische checkpoints. Jeroen Dusseldorp Studentnummer: Leerarrangement 6Ai Juridische checkpoints Jeroen Dusseldorp Studentnummer: 0241664 27-2-2014 Zekerheden Omschrijving en inschatting financieel belang van de zekerheid Inschatting feitelijke en juridische

Nadere informatie

Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht

Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht Vaststelling: College van B&W 3 november 2008 Bekendmaking: De Trompetter 11 november 2008 Inwerkingtreding: 1 januari 2009 Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht

Nadere informatie

Samenvatting Burgerlijk recht 1. Rechtsgeleerdheid

Samenvatting Burgerlijk recht 1. Rechtsgeleerdheid Samenvatting Burgerlijk recht 1 Aan de hand van alle hoor- en werkcolleges en de voorgeschreven literatuur. Rechtsgeleerdheid Samenvattingen 30 maart 2015 T.J. van den Belt https://timvandenbelt.com Inhoudsopgave

Nadere informatie

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109)

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) sd.cju01.4.v3 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in

Nadere informatie

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier.. Inleiding... 1

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier.. Inleiding... 1 iii Inhoudstafel Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier.. i Inleiding............................................... 1 Hoofdstuk I. Wanneer bestaat een dienstbaarheid ten

Nadere informatie

N.C. van Oostrom-Streep, 'De kwalitatieve verplichting' Woord vooraf Lijst van afkortingen

N.C. van Oostrom-Streep, 'De kwalitatieve verplichting' Woord vooraf Lijst van afkortingen Inhoudsopgave Woord vooraf Lijst van afkortingen v xv Hoofdstuk 1 Inleiding op het onderwerp, presentatie van de onderzoeksvraag 1 1.1 Inleiding 1 1.2 De mogelijkheden 2 1.3 De vraag 4 1.4 De methode 5

Nadere informatie

Goederenrecht en zekerheden

Goederenrecht en zekerheden Inleiding tot het economische recht Contactpersoon: joeri.vananroye@law.kuleuven.be Goederenrecht en zekerheden Goederenrecht en zekerheden Vermogen als verhaalobject Vermogen = geheel van goederen en

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 5 WOORD VOORAF 3 Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Verantwoording 15 1.2 Het begrip recht 16 1.2.1 Algemeen 16 1.2.2 Een geheel van algemeen geldende normatieve regels 17 1.2.3

Nadere informatie

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 info@vdelegal.be 19 / 03 / 2009 Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE Inleiding - Uitgangspunt : o valorisatie

Nadere informatie

Vermogensrecht. Bronnenboek. Mr. Lydia Janssen. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek.

Vermogensrecht. Bronnenboek. Mr. Lydia Janssen. Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek. Vermogensrecht Bronnenboek Mr. Lydia Janssen Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord...v

INHOUD. Voorwoord...v INHOUD Voorwoord...v Ondergrondse constructies in het Belgische goederenrecht Vincent Sagaert...1 1. Inleiding...1 2. Veelheid aan wettelijke regelingen in de ondergrond...2 2.1. Regelgeving in verband

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht 2015

Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht 2015 Beleidsregel krediethypotheek en pandrecht 2015 Artikel 1 Begripsomschrijving 1. In deze beleidsregel wordt verstaan onder: a. (Krediet)hypotheek: een te vestigen recht ter meerdere zekerheid op registergoeden;

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

VRUCHTGEBRUIK OP AANDELEN

VRUCHTGEBRUIK OP AANDELEN VRUCHTGEBRUIK OP AANDELEN Over de grenzen van goederenrecht, erfrecht en vennootschapsrecht Een wetenschappelijke proeve op het gebied van de rechtsgeleerdheid PROEFSCHRIFT Ter verkrijging van de graad

Nadere informatie

7,2. Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1

7,2. Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 1410 woorden 9 april 2005 7,2 36 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Het Nederlands recht kent een driedeling: * Burgerlijk recht (civiel recht, privaatrecht):

Nadere informatie

Vermogensrechten HOOFDSTUK I. 1.1 Inleiding

Vermogensrechten HOOFDSTUK I. 1.1 Inleiding HOOFDSTUK I Vermogensrechten 1.1 Inleiding A heeft een fiets, een spaartegoed van 200 en een welluidende achternaam: Atema. Het burgerlijk recht omvat twee onderdelen: personen- en familierecht enerzijds

Nadere informatie

Onderverdeling van zakelijke rechten

Onderverdeling van zakelijke rechten nr. 5 HOOFDSTUK II a. Algemene opmerkingen [5] Het Burgerlijk Wetboek onderscheidt goederen, zaken en vermogensrechten. Zie art. 3:1 BW, art. 3:2 BW en art. 3:6 BW. Goederen zijn de bestanddelen waaruit

Nadere informatie

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1.1 De opzet en doel van het boek In het dagelijks leven gaan we tal van verplichtingen aan of worden ons juist door het recht verplichtingen opgelegd. We sluiten

Nadere informatie

Onteigeningswet Wet voorkeursrecht gemeenten

Onteigeningswet Wet voorkeursrecht gemeenten Onteigeningswet Wet voorkeursrecht gemeenten Onteigeningswet Wet voorkeursrecht gemeenten Editie 2012 Afsluitdatum: 5 juni 2012 2012, Jongbloed juridische boekhandel ISBN 978 90 7006 262 0 NUR 823 Niets

Nadere informatie

Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp

Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp Mr. P.H.A.M. Peters Hoff van Hollantlaan 5 Postbus 230 5240 AE Rosmalen Nijmegen, 9 maart 2010 Betreft: aanvullend advies inzake erfdienstbaarheid Maliskamp Geachte heer Peters, Bij brief van 12 november

Nadere informatie

1 Vermogensrecht. Meer duidelijkheid voor Amsterdamse erfpachters. 1.1 Inleiding

1 Vermogensrecht. Meer duidelijkheid voor Amsterdamse erfpachters. 1.1 Inleiding 1.1 Inleiding Dit boek gaat over het goederenrecht. Op dit terrein van het recht zijn burgers, ondernemingen en de overheid vaak actief. In de behandeling van de theorie over het goederenrecht zullen veel

Nadere informatie

Registergoederen Openbare registers Wat is inschrijfbaar in de openbare registers?

Registergoederen Openbare registers Wat is inschrijfbaar in de openbare registers? werkelijke overdracht mag wel. Je moet dus zorgen dat je alles goed opschrijft. Als je jezelf alle bevoegdheden geeft, is het geen zekerheid, maar een volwaardig recht. HC 9, 12-12-2016, levering registergoederen

Nadere informatie

Verantwoording. Beknopte geschiedenis van het Romeinse Rijk

Verantwoording. Beknopte geschiedenis van het Romeinse Rijk Inhoud Verantwoording 11 I 1 2 3 4 5 6 7 8 9 II 10 11 12 13 14 15 Beknopte geschiedenis van het Romeinse Rijk Koninkrijk (753-510 v. Chr.) Republiek (510-27 v. Chr.) Gelijkschakeling van plebejers en patriciërs

Nadere informatie

Monografieen Nieuw BW. Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Derde geheel herschreven druk

Monografieen Nieuw BW. Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Derde geheel herschreven druk Monografieen Nieuw BW B6b Levering Prof. mr. W.H.M. REEHUIS Hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Derde geheel herschreven druk Kluwer - Deventer - 2004 Inhoud VOORWOORD IX LUST VAN

Nadere informatie

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid)

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid) Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid) ONTWERP VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

Voorwoord bij de zevende druk

Voorwoord bij de zevende druk Voorwoord bij de zevende druk Het Burgerlijk Wetboek is er niet alleen voor de generalist, maar evengoed voor de specialist. Op verzoek van vele gebruikers van Tekst & Commentaar Burgerlijk Wetboek verschijnen

Nadere informatie