Algemene informatie. Afdeling taal.com. onderwijs- en zorgprogramma s met bijzondere aandacht voor taal en communicatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene informatie. Afdeling taal.com. onderwijs- en zorgprogramma s met bijzondere aandacht voor taal en communicatie"

Transcriptie

1 Algemene informatie Afdeling taal.com onderwijs- en zorgprogramma s met bijzondere aandacht voor taal en communicatie In deze bundel geven we informatie over De trajecten en departementen De organisatie Uitgangspunten van onderwijs, zorg en begeleiding Visie i.v.m. onderwijs, zorg en begeleiding voor dove en slechthorende kinderen en jongeren K.I. SPERMALIE - INFORMATIEBROCHURE TAAL.COM ALGEMENE INFORMATIE - MEI 2007

2 De afdeling TAAL.COM staat voor onderwijs- en zorgprogramma s met bijzondere aandacht voor taal en communicatie. Deze aandacht maakt deel uit van een totaal werkplan waarin we eveneens werken aan sociaal-emotionele ontwikkeling, culturele ontplooiing, algemeen cognitieve ontwikkeling en voor de jongeren beroepsgerichte vorming. Alle kinderen en jongeren in de afdeling hebben een zorgvraag op het vlak van taal en communicatie. Veruit de meeste kinderen en jongeren in de afdeling zijn doof of slechthorend al dan niet met een bijkomende handicap. Sommige kinderen en jongeren hebben een visueel meervoudige beperking en ernstige taal- en communicatieproblemen. Deze brochure stelt u de afdeling Taal.com in haar geheel voor. Een aantal andere brochures geven specifieke informatie over de onderwijs- en begeleidingsmogelijkheden van de school en over het zorgaanbod van het MPI: - Folder thuisbegeleiding Perspectief - Informatiebrochure departement HORIZON-TAAL - Dienstverlening vanuit het M.P.I. - Brochure van de basisschool voor buitengewoon onderwijs en van de secundaire school - Informatiebrochure departement De Haven 1. TRAJECTEN EN DEPARTEMENTEN De afdeling Taal.com biedt 7 trajecten aan. Elk traject heeft een luik onderwijs en een luik zorg. Wat is een traject? Een traject zegt iets over de weg die we met de kinderen en jongeren bewandelen: Welk soort weg is het? Voor welke kinderen en jongeren is de weg bestemd? en Waar leidt die weg naartoe? De kinderen en jongeren omschrijven we met hun mogelijkheden en beperkingen. Het soort weg omschrijven we in termen van de aard en de intensiteit van de zorg en het onderwijs. Waar de weg naartoe leidt, is de bestemming of het doel dat we nastreven. Deze indeling in trajecten is dynamisch. Kinderen kunnen evolueren: nieuwe elementen in de loop van de ontwikkeling kunnen aanleiding zijn om over te stappen naar een ander traject. Anderen blijven hun hele loopbaan in Spermalie in eenzelfde traject. TRAJECT A: Inclusief of geïntegreerd traject Het geïntegreerd traject is bestemd voor kinderen en jongeren die in de thuisomgeving wonen en school lopen. Ze volgen gewoon onderwijs. Deze kinderen krijgen GONbegeleiding. Thuisbegeleiding wordt aangeboden vanuit het departement Perspectief. Het perspectief is functioneren in de gewone samenleving. Contact met andere dove en slechthorende personen blijft wel voor velen belangrijk.

3 Traject B: Traject Doorstroming Kinderen en jongeren in het traject doorstroming volgen een programma in Spermalie. Het is een combinatie van buitengewoon onderwijs en zorg (semi-internaat of internaat). In principe zullen deze kinderen of jongeren binnen afzienbare tijd de stap zetten naar een geïntegreerd of inclusief traject. Om zich daarop voor te bereiden krijgen ze een intens programma gericht op ontwikkelingsstimulering, vaardigheidstraining en revalidatie. Traject C: Traject begeleide zelfstandigheid Het traject begeleide zelfstandigheid biedt zorg in combinatie met buitengewoon onderwijs. Naast doofheid of slechthorendheid kunnen er bijkomende beperkingen zijn zoals moeilijkheden met schools leren, leer- en of aandachtsproblemen of sociaal-emotionele problemen. Een gewone omgeving biedt deze kinderen en jongeren te weinig ondersteuning. De meeste kinderen en jongeren in dit traject kunnen een beroep leren. Het doel is zelfstandig functioneren in een gewone omgeving. Ze zullen als volwassenen in de samenleving functioneren, waarbij ze waarschijnlijk beperkte ondersteuning nodig hebben. Traject D: Beschermd traject Het beschermd traject biedt zorg in combinatie met buitengewoon onderwijs. Het is gericht op functioneren in een beschermende woon- en werkomgeving. Er zijn bijkomende beperkingen zoals bijv. verstandelijke beperkingen. Het onderwijsen zorgprogramma biedt een vaste structuur, bescherming, functioneel leren en zelfredzaamheidstraining op maat van elk individu. De jongeren in dit traject worden voorbereid op beschermde tewerkstelling. We verwachten dat ze kunnen wonen met een begeleiding op afstand. Traject E: Structuurtraject (intensieve en geïndividualiseerde begeleiding binnen een sociale context) De begeleiding in het structuurtraject richt zich op dove en slechthorende kinderen en jongeren met een meervoudige beperking. Ze kunnen met beschermende begeleiding en ordening in een groepssituatie functioneren en leren van anderen. Ze genieten van sociale contacten. De schoolse leermogelijkheden zijn individueel zeer verschillend. We mikken niet meer op een tewerkstelling of een zelfstandig leven, wel op contacten in de samenleving. Blijvende begeleiding en zorg zal op één of andere wijze nodig zijn. Traject F: Intensief structuurtraject In het intensief structuurtraject begeleiden we kinderen en jongeren met een sensorieel meervoudige beperking. Sommigen hebben een visuele beperking, anderen een auditieve beperking in combinatie met ernstig autisme of ernstig probleemgedrag. Deze kinderen en jongeren leren enkel in individuele interacties met begeleiders. Ze kunnen weinig sociale contacten aan of worden in de war gebracht door andere kinderen. Leermomenten zijn ingebed in het dagelijks leven. Klas en leefgroep werken intensief samen of worden geïntegreerd in één leef-leergroep. Doorgaans is blijvende zeer specifieke en geïndividualiseerde zorg en begeleiding noodzakelijk.

4 Traject G: Symbolisatietraject Het symbolisatietraject begeleidt kinderen met heel beperkte contact-, communicatieen interactiemogelijkheden. Dit kunnen kinderen zijn met een visueel meervoudige beperking, kinderen met een auditief meervoudige beperking of doofblinde kinderen. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om in een groep te functioneren. Ontwikkelingsstimulering gebeurt in zeer doordachte en intentionele individuele begeleidingsmomenten. Klas- en leefgroepswerking vormen één geheel. Ontwikkelingsdoelen zijn veiligheid, overzicht, exploratiegedrag, contact, symboolgebruik, interactie, elementaire zelfredzaamheid, 2. ORGANISATIE Het geheel van begeleiding en dienstverlening kan tal van functies omvatten: onderwijs, GOn- begeleiding, individuele begeleidingsmomenten, diagnostiek, behandeling, psychosociale begeleiding, trajectbegeleiding, therapie, ondersteuning van vrijetijdsbesteding, opvoedingsondersteuning en pedagogische begeleiding, training, medische zorg, orthopedagogische begeleiding, enz. Ze wordt verstrekt vanuit 3 verschillende organisaties, m.n. 1. Het Koninklijk Medisch Pedagogisch Instituut Spermalie 2. De scholen: KI Spermalie basisschool voor buitengewoon onderwijs en Secundair onderwijs KI Spermalie 3. Het Hoorcentrum Spermalie Elke organisatie heeft in dit geheel een eigen taak. De ihp-trajectbegeleider integreert alle facetten van dienstverlening en begeleiding tot één geheel in het individueel handelingsplan (IHP). Uiteraard gebeurt dit in overleg met de gebruiker (de ouders en de kinderen en jongeren) en alle betrokken medewerkers. Alles samen begeleidt de afdeling Taal.com een 240-tal kinderen en jongeren. Ongeveer de helft volgt een geïntegreerd of inclusief traject. Dit organiseren we in 3 departementen: 1. Thuisbegeleiding Perspectief organiseert samen met de GON-begeleiding in de scholen het geïntegreerd of inclusief traject 2. Het departement Horizon-taal omvat buitengewoon onderwijs en zorg voor het traject doorstroming, traject begeleide zelfstandigheid, beschermd traject en structuurtraject. 3. Het departement De Haven is een intensieve samenwerking tussen buitengewoon onderwijs en zorg voor het intensief structuurtraject (F) en het symbolisatietraject (G). Het aanbod van het KMPI Spermalie is ook terug te vinden in de databank van Integrale Jeugdhulp. Elk zorgprogramma wordt daar een zorgmodule genoemd.

5 3. ENKELE UITGANGSPUNTEN VAN ONDERWIJS, ZORG EN BEGELEIDING Het onderwijs- en dienstverleningsaanbod van het KI Spermalie gaat uit van een aantal basisprincipes. Het KI Spermalie biedt onderwijs op maat en vraaggestuurde zorg. Daartoe is er een intens samenwerkingsverband tussen de zorg (KMPI Spermalie) en de school. Vraaggestuurde begeleiding betekent dat de zorg zoveel als mogelijk een antwoord is op de individuele begeleidingsbehoeften van de gebruiker. Dit betekent niet dat alles mogelijk is, want er zijn grenzen aan de middelen die we kunnen inzetten en aan wat organiseerbaar is. In samenspraak met de gebruiker en rekening houdend met haalbaarheid, middelen en prioriteiten leggen we de doelstelling van onderwijs en begeleiding vast en evalueren we geregeld. Gezinsgericht werken Samenwerking met ouders is essentieel binnen onze werking. Onze taak is de kinderen en jongeren te begeleiden zodat ze hun mogelijkheden optimaal leren gebruiken. Wat kinderen hier leren en ontwikkelen, leren ze om het nu of later te gebruiken in hun eigen leefomgeving. Dit komt niet vanzelf. We kunnen dit enkel realiseren samen met de gezinnen. Daarom is er veel aandacht voor vormingsmomenten voor ouders, communicatie met de gezinnen en het tot stand brengen van een ondersteuningsnetwerk in de eigen omgeving. Men spreekt vandaag van empowerment : ouders, kinderen en jongeren ondersteunen om actief, bewust en zelfstandig met hun toekomst en leefsituatie om te gaan. Naarmate de kinderen opgroeien, worden zij zoveel als mogelijk gesprekspartner bij het tot stand komen van het handelingsplan en betrokken in de communicatie tussen de begeleiders en het gezin. Met integratie en inclusie drukken we uit dat we de gezinnen, kinderen en jongeren ondersteunen om in de mate van het mogelijke contact te leggen met de gewone samenleving. Spermalie is geen gesloten mini-samenleving. We willen de kinderen en jongeren in staat stellen om waar mogelijk als volwaardige burgers deel te nemen aan het maatschappelijke leven in de voor hen meest geschikte omgeving. Dit draagt bij tot levenskwaliteit en welbevinden. Specificiteit betekent dat we sterk gericht zijn op de eigen noden en behoeften van de doelgroep. In deze afdeling zijn dat: dove en slechthorende kinderen en jongeren en de daaruit voortvloeiende taal-, communicatie- en ontwikkelingsproblemen of kinderen en jongeren met een visuele beperking in het intensief structuurtraject (F) en het symbolisatietraject (G). Kwaliteit betekent dat we grote aandacht besteden aan de deskundigheid van medewerkers. De inzichten en methodes i.v.m. opvoeding en onderwijs aan kinderen en jongeren met een sensoriële beperking zijn voortdurend in ontwikkeling. We willen op de hoogte zijn en blijven van allerlei ontwikkelingen. In deze veelheid van informatie, opinies en ontwikkelingen moet de afdeling de juiste beleidsopties nemen.

6 Dit proces krijgt vorm in de verschillende stafvergaderingen, werkgroepen, opleidingen binnen- en buitenshuis. We nemen deel aan diverse studiedagen en conferenties en onderhouden contacten met collega instituten in binnen- en buitenland. Via onderzoek en ontwikkeling, soms in samenwerking met universiteiten of collega instituten, werken we aan verdere kwaliteitsverbetering van onderwijs, zorg en begeleiding. We spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen zoals integrale jeugdhulp en nieuwe inzichten i.v.m. de rechtspositie van kinderen en jongeren. Permanente vorming van personeel en vorming voor ouders integreert al deze inzichten in de werking. Door het organiseren van bezoekweken, het meewerken aan diverse opleidingen of contacten met de overheid dragen we deze ervaring en deskundigheid ook uit. Zo kunnen we bijdragen tot de verbetering van de levenskwaliteit voor doven en slechthorenden en personen met een sensorieel meervoudige beperking in de samenleving. In dit geheel heeft ook onze bibliotheek een plaats. De bibliotheek is gespecialiseerd in literatuur over sensoriële beperkingen. De bibliotheek is ook toegankelijk voor ouders. Aan welke kwaliteitseisen we voldoen en hoe ons kwaliteitssysteem uitgewerkt is, staat uitvoerig beschreven in het kwaliteitshandboek. We kiezen voor een christelijk-ethische basisfilosofie. Dit brengen we tot uiting in de sfeer van verbondenheid, het nu en dan sfeervol stilstaan bij belangrijke momenten Ook de uitgesproken aandacht voor integriteit en privacy in het begeleidingsproces kadert hierin.

7 4. VISIE I.V.M. ONDERWIJS, ZORG EN BEGELEIDING VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN De meerderheid van de kinderen en jongeren in de afdeling Taal.com zijn doof of slechthorend. Omdat taal en communicatie in onderwijs en zorg voor dove en slechthorende kinderen een onderwerp van discussie is, willen we de keuzes die Spermalie in dit verband maakt uitdrukkelijk formuleren. De doelstelling van de begeleiding van dove en slechthorende kinderen en jongeren en hun gezin omvat drie grote terreinen: communicatie- en taalontwikkeling sociaal emotionele ontwikkeling en culturele ontplooiing cognitieve ontwikkeling en beroepsopleiding Visie over taal, communicatie en Dovencultuur Spermalie werkt monolinguaal en gedifferentieerd. Monolinguaal betekent dat Nederlands (gesproken, geschreven of in Nederlands met Gebaren) de eerste taal is, daarnaast heeft Vlaamse Gebarentaal een beperkte plaats. We willen dove en slechthorende kinderen mogelijkheden bieden om te functioneren in een dove omgeving én in een horende omgeving. Gedifferentieerd betekent dat de individuele communicatie naar communicatiewijze en taalgebruik aangepast wordt aan elk individu. Algemeen hechten we veel belang aan het leren van het Nederlands en het leren lezen en schrijven. We stimuleren de kinderen en jongeren om te leren spreken, te liplezen en hun restgehoor optimaal te leren gebruiken. Hoorapparatuur is evident waar het zinvol is. In heel veel groepen is er een permanent aanbod van Nederlands met Gebaren. Integratie in twee werelden (bi-cultureel perspectief) Waar mogelijk stimuleren we samen met de gezinnen contact met horende leeftijdsgenoten. We weten dat dit voor dove en slechthorende jongeren niet onvoorwaardelijk en in alle omstandigheden mogelijk of wenselijk is omdat de conversatie van en met horende personen vaak moeilijk te volgen is. Daarnaast is contact met en integratie in de dovengemeenschap waardevol. Voor heel veel jongeren is de dovengemeenschap een erg belangrijk sociaal netwerk dat bijdraagt tot hun levenskwaliteit en geluk. Op deze wijze streven we naar een bi-cultureel aanbod en stimuleren we het contact met dove en slechthorende leeftijdsgenoten. Paul Bulckaert, Zorgdirecteur Taal.com

Basisonderwijs voor dove en slechthorende leerlingen

Basisonderwijs voor dove en slechthorende leerlingen Basisonderwijs voor dove en slechthorende leerlingen K.I. SPERMALIE BASISONDERWIJS VOOR DOVE EN SLECHTHORENDE KINDEREN MEI 2007 BASISSCHOOL VOOR BUITENGEWOON ONDERWIJS Opdracht Binnen de basisschool zijn

Nadere informatie

Departement Horizon-taal

Departement Horizon-taal Departement Horizon-taal voor dove en slechthorende kinderen en jongeren Dienstverlening vanuit het M.P.I. Departement van de afdeling van TAAL.COM, onderwijs- en zorgprogramma s met bijzondere aandacht

Nadere informatie

Naam, voornaam kandidaat (kandidate) Adres:. Telefoon,GSM:... Naam opleiding: Contactpersoon opleiding:.(naam), volgt momenteel het..

Naam, voornaam kandidaat (kandidate) Adres:. Telefoon,GSM:... Naam opleiding: Contactpersoon opleiding:.(naam), volgt momenteel het.. AANMELDINGSFORMULIER STAGE Datum: Naam, voornaam kandidaat (kandidate) Adres:. Emailadres: Telefoon,GSM:... Geboorteplaats & - datum:.. Naam opleiding: Adres:. Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker

Nadere informatie

Prof. Mieke Van Herreweghe

Prof. Mieke Van Herreweghe Kansen en valkuilen in het onderwijs aan dove en slechthorende kinderen en jongeren in Vlaanderen Prof. Mieke Van Herreweghe Prof. Mieke Van Herreweghe, Vakgroep Taalkunde Situatie in Vlaanderen Orale

Nadere informatie

Vernieuwende praktijk en de grenzen waar we tegen aan lopen. Paul Bulckaert, zorgdirecteur begeleidingscentrum Spermalie vzw De Kade - Brugge

Vernieuwende praktijk en de grenzen waar we tegen aan lopen. Paul Bulckaert, zorgdirecteur begeleidingscentrum Spermalie vzw De Kade - Brugge Vernieuwende praktijk en de grenzen waar we tegen aan lopen Paul Bulckaert, zorgdirecteur begeleidingscentrum Spermalie vzw De Kade - Brugge Niet goed horen = probleem van toegankelijkheid Gewijzigde populatie

Nadere informatie

VVKBuO scholen type 7

VVKBuO scholen type 7 VVKBuO scholen type 7 VLOR Seminarie 29 november Memorandum i.v.m. het onderwijs aan dove en slechthorende kinderen en jongeren al dan niet met meervoudige beperkingen nov.2012 - VVKBuO - Hans Verpoest

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Opdrachtverklaring Pedagogisch Project vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Wie zijn we? vzw BuBaO Sint-Lievenspoort is een school voor buitengewoon basisonderwijs en geïntegreerd onderwijs aan kinderen met een

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Medisch Pedagogisch Instituut (MPI)

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders.

DOEL. Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. DOEL Informatie en weetjes over tweetalig en bicultureel opgroeien. Ontmoeting tussen ouders. INHOUD Kennismaking Speeddate Voorstelling Fevlado, het participatieproject en het onderwijsproject Workshop

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten

De Sociale plattegrond. Missie en opdrachten De Sociale plattegrond Sector: VAPH (minderjarigen) Spreker: Paul Ongenaert (De Hagewinde) Missie en opdrachten Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Eindtermen de basics

Hoofdstuk I: Eindtermen de basics Maatschappelijk debat eindtermen Hoofdstuk I: Eindtermen de basics Inhoud Inleiding... 2 Gewoon lager onderwijs... 2 Kleuteronderwijs... 2 Gewoon secundair onderwijs... 3 Buitengewoon onderwijs... 4 Overzichtstabel...

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Revalidatiecentrum

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Revalidatiecentrum Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen)

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Vragen samenlevingsverbanden (en handicap) naadloos samenwerken hulpcoördinatie Exclusie(f) Inclusie(f) De insluiting in de samenleving van achtergestelde

Nadere informatie

Aangeboren doofblindheid

Aangeboren doofblindheid Aangeboren doofblindheid Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met beperkingen in zien en horen sinds de geboorte of vlak daarna Saskia Damen Mijkje Worm Bartiméus wil kennis en ervaring over de

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Residentiële Voorziening (Volwassenen)

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Residentiële Voorziening (Volwassenen) Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Mobiele en ambulante begeleiding

Mobiele en ambulante begeleiding Mobiele en ambulante begeleiding Via mobiele en ambulante begeleidingen van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Sint-Gerardus willen we kinderen en jongeren met een (neuro)motorische beperking de ondersteuning

Nadere informatie

Kinderen 3 20 jaar. Kinderen en jongeren. Tot 16 jaar (esm) Volwassenen. Volwassenen. Volwassenen. Volwassenen vanaf 20 jaar.

Kinderen 3 20 jaar. Kinderen en jongeren. Tot 16 jaar (esm) Volwassenen. Volwassenen. Volwassenen. Volwassenen vanaf 20 jaar. Categorie Kenmerken Doelgroep Leeftijd Organisatie + regio Beschermd Kinderen & Kentalis Regio wonen op grote volwassenen woonvoorziening (2-uurszorg) Voortdurend toezicht; eigen kamers + gemeenschappelijke

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN SITUERING BIJLAGE 1: GEHANTEERDE CRITERIA BINNEN DE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN Binnen de Regionale Prioriteitencommissie

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

Passend Onderwijs. voor dove en slechthorende leerlingen en voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis HERZIENE DRUK

Passend Onderwijs. voor dove en slechthorende leerlingen en voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis HERZIENE DRUK HERZIENE DRUK SO/1502 Fotografie: Peter Strating Passend Onderwijs voor dove en slechthorende leerlingen en voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis februari 2015 Inleiding Deze brochure geeft

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent

Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Vrijdag 18 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Jubileum 25 jaar Fevlado-Diversus - Gent Geachte aanwezigen, Dames en heren, Feest vieren is onlosmakelijk

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

SO/??/1105/3000/Fotografie: Peter Strating. Onderwijs en Ambulante Begeleiding in Cluster 2

SO/??/1105/3000/Fotografie: Peter Strating. Onderwijs en Ambulante Begeleiding in Cluster 2 SO/??/1105/3000/Fotografie: Peter Strating Onderwijs en Ambulante Begeleiding in Cluster 2 Doelgroep In cluster 2 krijgen leerlingen met een auditieve of communicatieve beperking onderwijs of ambulante

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Mobiele en ambulante begeleiding

Mobiele en ambulante begeleiding Mobiele en ambulante begeleiding Sint-Gerardus 3590 Diepenbeek 011 350 100 post@sintgerardus.be www.sintgerardus.be Via mobiele en ambulante begeleidingen van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Sint-Gerardus

Nadere informatie

Wat is goed onderwijs? Onderwijsproject Fevlado met de steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen

Wat is goed onderwijs? Onderwijsproject Fevlado met de steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen Wat is goed onderwijs? Onderwijsproject Fevlado met de steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen Wat is goed onderwijs? TWEETALIG BICULTUREEL VISUEEL EMANCIPATORISCH PARTICIPATIEF Wat is goed onderwijs? TWEETALIG

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH Omzendbrief IJH 2014/1 10 februari 2014 Gericht aan de multidisciplinaire teams; Gericht aan de voorzieningen die zich richten tot minderjarigen; Gericht aan de contactpersonen zorgregie. VRAGEN NAAR:

Nadere informatie

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking

Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 (OV1) Voor jongeren met een mentale beperking of een motorische en/of meervoudige beperking Opleidingsvorm 1 Secundair onderwijs op maat Jongeren tussen 13 en 21 jaar met een mentale beperking

Nadere informatie

Pento Vroegbehandeling Auditief

Pento Vroegbehandeling Auditief Pento Vroegbehandeling Auditief Doelen Een beeld geven van onze doelgroep Onze visie op de behandeling van kinderen met een auditieve beperking toelichten Een beeld geven van ons team en het behandelaanbod

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED)

TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) #onderwijsvgt TWEETALIG ONDERWIJS (VGT-NED) Dr. Maartje De Meulder (Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal) Marieke Kusters (Doof Vlaanderen) WIE ZIJN WIJ? Dr. Maartje De Meulder, Adviescommissie Vlaamse

Nadere informatie

Schrijftolken in onderwijs.

Schrijftolken in onderwijs. Schrijftolken in onderwijs. Om duidelijk te maken hoe belangrijk schrijftolken in onderwijs in de toekomst zullen worden zullen we best even terugblikken.. Onderwijs aan doven en slechthorenden is momenteel

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Visietekst GON, voorjaar Wensen en uitdagingen voor het Geïntegreerd Onderwijs aan dove kinderen en jongeren

Visietekst GON, voorjaar Wensen en uitdagingen voor het Geïntegreerd Onderwijs aan dove kinderen en jongeren Visietekst GON, voorjaar 2012 Wensen en uitdagingen voor het Geïntegreerd Onderwijs aan dove kinderen en jongeren Deze tekst werd opgesteld naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek dat momenteel

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN BIJLAGE : GEHANTEERDE CRITERIA BINNEN DE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN Doelgroep MED++ (personen met een beperking

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school Symposium EMG 8-4-28 Situering To go to school or not to go to school is that the question? Recht op onderwijs voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen: een Vlaams perspectief...?... onderwijs

Nadere informatie

Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek

Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek Informatie voor gemeenten Zelf en samen redzaam Als gemeente wilt u de zorg en ondersteuning van uw burgers zo goed

Nadere informatie

Kan een kind meer talen

Kan een kind meer talen Kan een kind meer talen...ook als het een auditieve of co Meertaligheid is geen oorzaak van taalstoornissen de één is er beter in dan de ander dat geldt ook voor kinderen met een zintuiglijke, communicatieve,

Nadere informatie

Kwadraat = niet zomaar een naam

Kwadraat = niet zomaar een naam Kwadraat = niet zomaar een naam. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische kwetsbaarheid te versterken.. het vermenigvuldigen

Nadere informatie

We maken werk van handelingsgerichte diagnostiek 1, passend onderwijs en ondersteuning op maat

We maken werk van handelingsgerichte diagnostiek 1, passend onderwijs en ondersteuning op maat DEEL 2: Doelgroepspecifieke deel Doven & slechthorenden (D&SH) 2.1 Visietekst Doven en slechthorenden (D&SH) 2.1.1 Uit de missie KOCA beoogt de uitbouw van een uniek en kwaliteitsvol levensproject van

Nadere informatie

Ieder mens is boeiend en de moeite waard.

Ieder mens is boeiend en de moeite waard. IVIO BINNENHOF School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Ieder mens is boeiend en de moeite waard. Type basisaanbod - opleidingsvorm 3 Type Basisaanbod is gericht naar leerlingen met een verslag, waarvoor

Nadere informatie

Beleidsvisie FODOK

Beleidsvisie FODOK Beleidsvisie FODOK 2017-2020 1. Organisatie De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK) is opgericht in 1956. De FODOK is een landelijke vereniging van ouders van dove kinderen. De FODOK

Nadere informatie

Voorstellingsronde. Programma. Programma. Universal Design. Universal Design. Vorming Gidsen en begeleiden van personen met een handicap

Voorstellingsronde. Programma. Programma. Universal Design. Universal Design. Vorming Gidsen en begeleiden van personen met een handicap Vorming Gidsen en begeleiden van personen met een handicap Voorstellingsronde Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? Vragen? Stel ze! W. Slenders - In opdracht van Toerisme Vlaanderen Januari

Nadere informatie

Auris-visie op onderwijs. Auris-visie op onderwijs

Auris-visie op onderwijs. Auris-visie op onderwijs Auris-visie op onderwijs Auris-visie op onderwijs oktober 2011 Koninklijke Auris Groep Auris is de professionele partner van mensen die ondersteuning nodig hebben bij horen, spreken of taal. Taal is belangrijk

Nadere informatie

Missie, visie en opdrachtverklaring

Missie, visie en opdrachtverklaring Missie, visie en opdrachtverklaring Oikonde is Grieks en betekent op weg naar huis. Oikonde Mechelen vzw wil kinderen en volwassenen met een handicap begeleiden op hùn weg naar huis. We willen hen steunen

Nadere informatie

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek Brochure voor verwijzers Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek ribw arnhem & veluwe vallei 2 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige psychiatrische problemen

Nadere informatie

Leerlinggericht: De GON-begeleider:

Leerlinggericht: De GON-begeleider: Wat? De afkorting GON staat voor Geïntegreerd ONderwijs. Het geïntegreerd onderwijs is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. De leerling volgt de lessen in een school voor gewoon

Nadere informatie

Inspiratiedag exclusief-inclusief WWW.KOCA.BE

Inspiratiedag exclusief-inclusief WWW.KOCA.BE Inspiratiedag exclusief-inclusief wie of waar je ook bent, wij staan naast je, opdat je op eigen krachten verder kan Visie Expertisecentrum Binnen muren van KOCA indien nodig Inclusief waar mogelijk Ter

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten.

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Leefgroepmedewerker. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Leefgroepmedewerker. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie Functie: Leefgroepmedewerker FUNCTIEPROFIEL A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat in voor de dagelijkse, continue ondersteuning van de bewoners van de leefgroep met een meervoudige

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding. voor mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben

Loopbaanbegeleiding. voor mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben Loopbaanbegeleiding voor mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen mensen die doof zijn of een hoorprobleem

Nadere informatie

Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd

Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd 13 februari 2014 AR-VB-DOC-039 Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd Verslag van de seminaries Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Gewoon waar mogelijk Specifiek waar nodig Gretl Dons - 5 maart 2015 D.O.P. PERSPECTIEF 2020 Zoveel

Nadere informatie

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14.

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Praten met Gebaren In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Trude Schermer Nederlandse Gebarentaal en Nederlands

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE OVERZICHT VAN DE CONVENTIES ONDER DE VLAAMSE OVERHEID RESSORTEREND: PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE EN VERSLAVINGSZORG Elke Frans en Tineke Oosterlinck - beleidsmedewerkers Zorg en Gezondheid PSYCHOSOCIALE REVALIDATIE

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Actielijst arbeidsbeperking 2020 Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Evenredige arbeidsdeelname kansengroepen Diversiteit Gelijke behandeling Actielijst arbeidsbeperking 2020-2 december

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo

Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Aansprekende zorg, ambulante dienstverlening en logeren. Kinderdiensten van Intermetzo Kinderen leren van en met elkaar. Kinderdagcentrum Heimdal Sommige kinderen en jongeren hebben naast een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

69 Zorgzwaartepakketten

69 Zorgzwaartepakketten DC 69 Zorgzwaartepakketten verstandelijk gehandicapten 1 Inleiding Cliënten die zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) nodig hebben, kunnen aanspraak maken op een budget daarvoor.

Nadere informatie

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen Van Vraag naar Ondersteuning Landelijk kader inrichting passend onderwijs november 2014 De stichting Siméa behartigt de belangen van de instellingen

Nadere informatie

vlaamse Zit ting JANUARI 2011 Studiebezoek aan campus Kasterlinden VERSLAG

vlaamse Zit ting JANUARI 2011 Studiebezoek aan campus Kasterlinden VERSLAG Stuk 442 (2010-2011) Nr. 1 vlaamse GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Zit ting 2010-2011 24 JANUARI 2011 Studiebezoek aan campus Kasterlinden VERSLAG namens de Commissie voor Onderwijs en Vorming uitgebracht

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Zorgprofielen Licht Verstandelijk Gehandicapt (LVG)

Zorgprofielen Licht Verstandelijk Gehandicapt (LVG) Zorgprofielen Licht Verstandelijk Gehandicapt (LVG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een licht verstandelijke beperking zelfstandig kan wonen. Het gaat om zorg die noodzakelijk

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking

Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking Opleidingsvorm 2 (OV2) Voor jongeren met een matige of ernstige mentale beperking Opleidingsvorm 2 - Secundair onderwijs op maat In opleidingsvorm 2 bereidt De Leerexpert leerlingen met mentale beperking

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

ONTWERPEN VOOR DOVEN

ONTWERPEN VOOR DOVEN ONTWERPEN VOOR DOVEN (en voor iedereen eigenlijk) INTRO studeren Websourd 3d ontwerper geautomatiseerde vertaling Marie van Driessche 2017 DILLEMA - brief doof of niet NIET GEDAAN maar wel gebarentaal

Nadere informatie

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben, en hun naasten.

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

MH ID. Richtlijnen en principes. 29 maart Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking Richtlijnen en principes MH ID Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz psychologe Meest voorkomende

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme

FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Je staat in de leefgroep (dagopvang) in voor de dagelijkse

Nadere informatie